Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Στο κυνήγι για 16 δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες

Περαίωση και ληξιπρόθεσμα δεν πάνε καλά


http://img.protothema.gr/
Με φόντο τoν προεκλογικό σκηνικό και τον κλυδωνισμό στις αγορές ομολόγων, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές προθεσμίες για την είσπραξη 16 δισ ευρώ μέχρι το τέλος τους χρόνου, την ώρα που ο στόχος για είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα

Τα εσοδα δεν έπιασαν ούτε τον Οκτώβριο τα αναμενόμενα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού έσοδα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των εφοριών, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών καθώς τα στοιχεία από τις εφορίες δείχνουν ότι μόνο 1 στους πέντε οφειλέτες προσήλθε στα γκισέ.

Και μπορεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη να διακινδυνεύονται 300 εκατ ευρώ, ωστόσο τα πολλά λάθη στα εκκαθαριστικά, για την περαίωση, καθιστούν αμφίβολο και τον στόχο της είσπραξης επιπλέον ποσού 700 εκατ ευρώ. Οι εφορίες δεν έχουν το σωστό πρόγραμμα για να χειριστούν τα λάθη στα εκκαθαριστικά που καταφθάνουν στους φορολογουμένους και δεν πρόκειται να το προμηθευτούν, από το υπουργείο οικονομικών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Χαρακτηριστικό είναι οτι τον Οκτώβριο στα ταμεία μπήκαν 4,435 δισ. ευρώ, που "μεταφράζονται" σε αύξηση μόλις 3,2%. Η αύξηση στα έσοδα από τον Φ.Π.Α. έφτασε στο 15,5% ενώ το Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,8%.

Το οικονομικό επιτελείο τηςκΚυβέρνησης περιμένει να "βάλει" στα ταμεία του Κράτους το Νοέμβριο περίπου 4,5 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο - όταν ο κρατικός κορβανάς θα ενισχυθεί και από τα τέλη κυκλοφορίας - τα έσοδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Από την περαίωση αναμένονται άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα πάντως τα δεδομένα η "τρύπα" σε σχέση με το στόχο των 52,7 δισ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στα 1,1 δισ ευρώ, επιδεινώνοντας την ατμόσφαιρα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας.

"Πονοκέφαλο" για το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το γεγονός οτι έσοδα που θεωρούνταν "σίγουρα" όπως αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και του Φόρου Εισοδήματος δεν έχουν μπει ακόμα στα ταμεία λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία εκκαθάρισης.

Προβληματισμό στον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκαλούν και οι πιέσεις των αγορών, αφού τα επιτόκια πέρασαν τις 837 μονάδες βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου "εκτινάχθηκαν" πάνω από τις 826 μονάδες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Και όλα αυτά εξελίσσονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Τρόικας, με τους ελεγκτές, να καταφθάνουν στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου για να συντάξουν την επόμενη έκθεση προόδου Μέχρι τις 16 του μήνα η Eurostat θα έχει ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009.

Με αυτές τις αστοχίες, τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βεβαία και θα αποτυπωθούν στο τελικό κειμένου του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Από την πρόοδο που θα διαπιστώσει το κλιμάκιο της Τρόικας θα εξαρτηθεί εάν η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου ή το Ιανουάριο του 2011.

Read more...

Το πολιτικό σύστημα και η αριστερά ενόψει των εκλογών...


Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/

Το 2007 μετά την εσωκομματική μάχη, το ΠΑΣΟΚ διέθετε σαφή πολιτική γραμμή. Διατύπωνε ένα πρόγραμμα συμμαχίας ανάμεσα στους ταλαντούχους και δυναμικούς πολίτες και σε όσους το σύστημα είχε περιθωριοποιήσει. Με σαφήνεια κατονόμαζε ως αντιπάλους, την διαπλοκή, τα λαμόγια και τους αεριτζήδες. Το πραγματικό «παράδοξο» της ζωής είναι ότι στο βαθμό που η γραμμή αυτή προετοίμαζε την σαφή εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο βαθμό εγκαταλειπόταν.
Πολλοί ενόψει της διαγραφόμενης εκλογικής νίκης, ήθελαν να έχουν ελεύθερα τα χέριά τους για άλλου είδους επιλογές. Στο ΠΑΣΟΚ του...
πρώτου εξαμήνου του 2009 δεν είχε αλλάξει μόνο η πολιτική κατεύθυνση και σε ένα βαθμό το προσωπικό, αλλά δυνάμωσε η κυριαρχία της επικοινωνίας των λογιστικών αριθμών σε βάρος του πολιτικού περιεχομένου και η εγκατάλειψη κάθε αντι-νεοφιλελεύθερης λογικής.
Το ΠΑΣΟΚ λίγο αργότερα, στην κυβερνητική εξουσία πλέον, έγινε ένας μηχανισμός των πρακτικών της ΝΔ. Υιοθέτησε 3 συνταγές με τις οποίες η τελευταία οδήγησε τη χώρα σε κρίση:
Α) Προτεραιότητα της αγοράς έναντι της πολιτικής.
Β) Προτεραιότητα των εξωτερικών επιταγών επί των εσωτερικών αναγκών.
Γ) Προτεραιότητα των απαιτήσεων των κατεχόντων και εχόντων σε βάρος των πλέον αδύναμων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων.
Από την άλλη, μετά το 2009, η ΝΔ ανακάλυψε ότι θα πρέπει να πουλήσει την μελλοντική της ψυχή μέσα από την κάθαρση του παρελθόντος. Έτσι, γλύτωσε την όποια τιμή της είχε απομείνει, μη ψηφίζοντας το μνημόνιο. Αντίθετα, τμήμα της αριστεράς και της οικολογίας προσχώρησαν στη λογική «και τι μας νοιάζει το μνημόνιο εάν μπορούμε να πάρουμε ορισμένες θέσεις στην δημόσια κονίστρα». Αλλιώς διατυπωμένο: «οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συνδέονται με το μνημόνιο». Θέση που δυστυχώς για αυτούς τους βασιλικότερους του βασιλέως εγκατέλειψε πριν λίγες ημέρες η ίδια η κυβέρνηση, εκθέτοντας τους. Σε αυτή τη συμμαχία («μη πολυμιλάτε για το μνημόνιο) έχει προσχωρήσει και το ρεύμα Ντόρα και ΛΑΟΣ. Μόνο που η συμπαράταξή τους με την κυβέρνηση, αντί να προσθέτει, αφαιρεί. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κόντρα του Κ. Μητσοτάκη ενάντια στον Σαμαρά, μάλλον διευκολύνει τον τελευταίο να πείσει ότι πράγματι είναι μια αντιμνημονιακή δύναμη. Ανάλογα είχε ωφεληθεί παλαιότερα ο Γ. Παπανδρέου όταν ο παλαίμαχος πολιτικός είχε διαβεβαιώσει στο MEGA κανάλι ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει «το παιδί» πρωθυπουργός.
Στο ίδιο διάστημα, η αριστερά κατέστη και η ίδια τμήμα της κρίσης. Το πλέον συμπαγές τμήμα της κατανοεί την κρίση ως μια ακόμα ευκαιρία για να ανεβάσει τους τόνους αυτοδικαίωσης παρά ως μια επιταγή να βγει στις λεωφόρους της πολιτικής και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της συμμαχίας όσων αντιτίθενται με συνέπεια στο μνημόνιο. Ένα άλλο τμήμα της αριστεράς ανέλαβε να υποκαταστήσει την λογιστική της κυβέρνησης με τον «εγώ». Είτε ανοικτά και απροκάλυπτα, είτε συγκεκαλλυμένα.
Η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα η αριστερά είναι να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό ρεύμα συνάντησης, ελπίδα χωρίς εγγυήσεις, σοσιαλιστών και ριζοσπαστικής αριστεράς όχι ως πρόθεση λεηλασίας της μίας πλευράς από την άλλη, αλλά ως ισότιμη σχέση, με αρχές, αξίες, πρόγραμμα, ανεξαρτήτων προσώπων.

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:''ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ''


« Ψήφο αυξημένης ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον είναι η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. «Κάνουμε με το λαό μία προσπάθεια δίχως προηγούμενο. Ο απεγκλωβισμός από το μνημόνιο δεν θα γίνει με φωνές και διαμαρτυρίες, μα με πρόγραμμα και σύστημα που μόνον το ΠΑΣΟΚ έχει» επισήμανε και συνέχισε παρομοιάζοντας τη ΝΔ «με εμπρηστές που πυροβολούν τους πυροσβέστες»...
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη των υποψηφιοτήτων του Μάρκου Μπόλαρη και του Γιάννη Μπουτάρη, γιατί, όπως είπε, είναι αυτές που «αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και σηματοδοτούν μία διαφορετική Θεσσαλονίκη και Μακεδονία». Επανέλαβε ότι η υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι «ψήφος σωτηρίας και αναμόρφωσης της ελληνικής επικράτειας». Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση» και τόνισε ότι «με την πρώτη ευκαιρία θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν γίνει», εννοώντας τις ασθενέστερες τάξεις. Επανέλαβε ότι “στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν" κραδαίνοντας το χαρτί των εκλογών εφ' όσον δεν υπερψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι. Τον Γιώργο Παπανδρέου προλόγισε ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Στο ακροατήριο μεταξύ των άλλων ήταν οι Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Πεταλωτής, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χτιστοφιλοπούλου και Εύα Καϊλή

Read more...

'ΨΑΛΙΔΙ' ΣΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΤΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ


Σε μείωση του μερίσματος για τους δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση της εισφοράς όπως και μια μικρή στοχευμένη μείωση του μερίσματος...
Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνει και ρύθμιση του χρέους των 152 εκατ. ευρώ του Ταμείου προς το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας οι αλλαγές στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στη λειτουργία του μερίσματος θα ανακοινωθούν άμεσα. Υποστήριξε ότι αν δεν γίνει παρέμβαση με γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, το 2011 το Μετοχικό Ταμείο Στρατού δεν θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα στους 58.000 συνταξιούχους - μέλη του. "Δεν θα μείνουμε αδρανείς. Θα υπάρξει παρέμβαση ώστε το Ταμείο να δίνει μέρισμα, όχι για να μηδενίσουμε την δυνατότητα παροχής μερίσματος, αλλά για να μπορέσει μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του να έχει ισχυρή βιωσιμότητα έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην πιο σημαντική μεταρρύθμιση που είναι η ενοποίηση των τριών μετοχικών ταμείων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων", πρόσθεσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ενοποίηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξυγίανσης του Ταμείου.
Read more...

ΔΗΜΑΡΑΣ:ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ''


«Επανάσταση και καταιγίδα» θα γίνει το κύμα αμφισβήτησης και απόρριψης των κομμάτων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και τους Νέους Φακέλους ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Δημαράς. «Η προσπάθεια ποδηγέτησης των κομμάτων» συνέχισε ο κ. Δημαράς «στα μέλη τους και στην κοινωνία θα πάρει τη μορφή του χειμάρρου τα χρόνια που έρχονται, το νιώθω»...
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον φέρνουν να σχετίζεται με κομματικούς χώρους δήλωσε «της Ντόρας είμαι; του Σαμαρά είμαι; Δεν μπορώ να είμαι του εαυτού μου; Απαγορεύεται;» Ακόμη, ο Γιάννης Δημαράς σημείωσε ότι ενδεχόμενη νίκη του θα σηματοδοτήσει «την δυσφορία του (κόσμου) απέναντι στην ποδηγέτηση και στην προσπάθεια ελέγχου της επιθυμίας του και των αποφάσεών του», και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταδείξει καταδίκη «της προσπάθειας ποδηγέτησης» τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων. Τέλος, στο ενδεχόμενο νίκης του στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε εμφατικά στους Νέους Φακέλους ότι δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ενδεχόμενη νίκη να καταγραφεί ως νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕΧΤΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Κύμα νέων επιθέσεων με δέματα-βόμβες φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη των δύο ατόμων που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» για την απόπειρα αποστολής των «εκρηκτικών» δεμάτων στις πρεσβείες Μεξικού, Ολλανδίας, Βελγίου...
στην Αθήνα και στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε χειρόγραφη λίστα με δέκα διευθύνσεις, ανάμεσα στις οποίες και εταιρείες ταχυμεταφο- ρών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ήδη ερευνάται αν και από εκεί έχουν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες ύποπτα δέματα. Εξετάζονται επίσης και οι υπόλοιπες διευθύνσεις για το αν αφορούν άλλους στόχους της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πλέον οι ένοπλες οργανώσεις λόγω σύμπτυξης και επιχειρησιακών αδυναμιών θα στραφούν σε τέτοιου είδους επιθέσεις «εξ αποστάσεως». Επιχειρήσεις που ενέχουν μικρό ρίσκο και γίνονταν σε απομίμηση παρόμοιων ενεργειών σε Ιταλία και Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια και, κυρίως, μετά το 2003. Αναζητείται επίσης η γιάφκα των ενόπλων προκειμένου να βρεθούν ακόμη περισσότερα αξιοποιήσιμα στοιχεία αλλά και να αποφευχθεί νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημοσιοποίηση, χθες το βράδυ, των φωτογραφιών των δύο συλληφθέντων. Οι παρέες της τρομοκρατίας Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να συσχετίσουν τις χθεσινές προσπάθειες επιθέσεων με το δέμα-βόμβα που σκότωσε στις 15 Ιουνίου 2010 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη λεωφόρο Κατεχάκη, τον αστυνόμο Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη , αλλά και τη δολοφονία στις 19 Ιουλίου 2010 του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών». Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφεται στην επονομαζόμενη «παρέα του Ψυχικού», η οποία φέρεται να αποτελείται από αντιεξουσιαστές που έχουν ηγετικό ρόλο σε ένοπλες οργανώσεις, διαθέτουν δυνατότητες κατασκευής νέου τύπου βομβών και διατηρούν διεθνείς διασυνδέσεις. Παράλληλα επανεξετάζονται όλα τα στοιχεία από εκρήξεις βομβών που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, τη βόμβα που εξερράγη σε κάδο απορριμμάτων, στις 2 Οκτωβρίου 2009, στην οδό Γκυιλφόρδου στο Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του κ. Κ. Καραμανλή αλλά και στις 27 Δεκεμβρίου 2009 με στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, σε αυτές τις δύο επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», φέρεται να είχε ενεργό συμμετοχή ένας εκ των συλληφθέντων χθες, όπως τουλάχιστον είχε καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στις δύο περιοχές. Διαφορές με Κατεχάκη Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στα τέσσερα δέματα-βόμβες που μετέφεραν χθες στο κέντρο της Αθήνας οι δύο συλληφθέντες έχουν σημαντικές ομοιότητες με εκείνον που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί στο «Βήμα», η τοποθετημένη μπαταρία, η ποσότητα πυρίτιδας και η συνδεσμολογία με καλώδια παραπέμπουν στη βόμβα που σκότωσε τον Βασιλάκη. Ομως έχουν παρατηρηθεί ορισμένες διαφορές αφού τα χθεσινά δέματα δεν είχαν εσωτερική ενίσχυση μέσα από τους φακέλους, ενώ δεν είχαν εμποτιστεί με μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας όπως ο φάκελος που εξερράγη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εμφανιζόταν επιφυλακτικός χθες το βράδυ για τον συσχετισμό των δύο υποθέσεων. Οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι αυτή η νέα ελληνική «μόδα» με τα δέματα-βόμβα αποτελεί συνέχεια παρόμοιων ενεργειών ισπανών αντιεξουσιαστών και της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αναρχικών (FΑΙ). Μάλιστα είναι εντυπωσιακή η ομοιότητά της με δέμα-βόμβα που είχε σταλεί στις 23 Δεκεμβρίου 2003 στο σπίτι τού τότε προέδρου της ΕΕ κ. Ρομάνο Πρόντι και η οποία επίσης ήταν τοποθετημένη μέσα σε βιβλίο, όπως αυτή που βρέθηκε χθες και είχε προορισμό την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα. Οι αξιωματικοί μιλούν για μεταφερόμενη τεχνογνωσία μεταξύ αντιεξουσιαστών και ερευνούν ταξίδια ελλήνων υπόπτων σε Ιταλία, Ισπανία αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Προσοχή στα ύποπτα O δηγίες προς υπαλλήλους ταχυδρομείων που καθημερινά λαμβάνουν δέματα ή επιστολές προκειμένου να αναγνωρίσουν έγκαιρα εάν πρόκειται για ύποπτο αντικείμενο, δηλαδή αν περιέχει βόμβα ή όχι, δίνει η Ελληνική Αστυνομία. * Τα δέματα-βόμβες είναι συνήθως σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται φυσιολογική η συσκευασία τους και να αντέχει στην ταχυδρομική... μεταχείριση. * Είναι σχεδιασμένες να λειτουργήσουν μόνον όταν ο παραλήπτης ανοίξει τη συσκευασία ή όταν αφαιρέσει κάτι από αυτή. * Θεματικά τα στοιχεία τους παραπέμπουν σε υπόθεση επικαιρότητας. Αλλες περιπτώσεις: * Διαστρεβλωμένη γραφή ή κομμένα Ι κολλημένα γράμματα. * Απευθύνονται σε φορέα- υπηρεσία, αλλά υποδεικνύουν για περαιτέρω χειρισμό με ενδείξεις εμπιστευτικότητας σε πρόσωπο-στόχο. * Αφορούν αλληλογραφία μεταξύ προσώπων για τα οποία η αλληλογραφία πραγματοποιείται διαφορετικά (υπηρεσιακώς κτλ.). * Υπερβολικός αριθμός γραμματοσήμων ή γραμματόσημα που δεν έχουν σφραγιστεί. * Σφραγίδα ταχυδρομείου από διαφορετικό μέρος σε σχέση με τη διεύθυνση του αποστολέα. * Μη επαγγελματική συσκευασία δεμάτων ή υπερβολική χρήση κολλητικής ταινίας, κορδονιού, κτλ. * Να παρατηρούν τα πακέτα με τις ενδείξεις «Εύθραυστο- Προσεκτική Μεταχείριση», «Εξπρές», «Προσωπικό» ή «Εμπιστευτικό», αν έχουν υπερβολικό βάρος σε σχέση με το μέγεθος, ανώμαλο, υπερβολικό ή ασυνήθιστο μέγεθος, πάχος τουλάχιστον 6 ως 7 χιλιοστών και ανομοιόμορφη επιφάνεια. Η δολοφονία, το Ισλάμ και οι Ρομά Ποικίλα ερωτήματα προκάλεσε η επιλογή των στόχων που θα πλήττονταν από τα δέματαβόμβες, σε περίπτωση που η επιχείρηση στεφόταν με επιτυχία. Οι πρεσβείες Μεξικού, Ολλανδίας και Βελγίου, σε μια πρώτη ανάγνωση δεν συνδέονται μεταξύ τους με οποιοδήποτε κοινό στοιχείο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η προσπάθεια αποστολής παγιδευμένου δέματος στον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Σύμφωνα όμως με όσα πιθανολογούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η αποστολή των δεμάτων στις τρεις πρεσβείες και στον γάλλο πρόεδρο θα συσχετιζόταν- στο πλαίσιο της επονομαζόμενης διεθνιστικής αλληλεγγύης- με τη δολοφονία από αγνώστους ενός 37χρονου μέλους της Επιτροπής Υπεράσπισης των Πολιτών στο Μεξικό, με τη σύλληψη αντιεξουσιαστών για επίθεση σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών, με την «ισλαμοφοβία» στην Ολλανδία και, τέλος, με τον διωγμό των Ρομά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία. Περιμένουν να «μιλήσουν» τα όπλα Το οπλοστάσιο της «Σέχτας Επαναστατών» που περιλαμβάνει επτά όπλα τύπου Glock, όμοια με αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο συλληφθέντων (ΑΠΕ) O ι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα δύο όπλα τύπου Glock και στους πέντε γεμιστήρες που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο συλληφθέντων. Σημειώνεται ότι επτά τέτοιου τύπου όπλα εικονίζονταν στο οπλοστάσιο της «Σέχτας Επαναστατών», όπως είχε αποκαλυφθεί από τη φωτογραφία που η ίδια η οργάνωση δημοσιοποίησε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Ως τότε όπλα τύπου Glock δεν είχαν βρεθεί στην κατοχή μελών οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης από εκείνες της λεγόμενης «νέας γενιάς τρομοκρατών». Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν επισταμένως το ενδεχόμενο οι δύο συλληφθέντες να είχαν σχέση και με την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», μέλη της οποίας, εκτός του Σωκράτη Γκιόλια, σκότωσαν ακόμη τον Ιούνιο του 2009 τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα , ενώ έχουν προχωρήσει και σε δύο ένοπλες επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter στο Μπουρνάζι. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν προ πολλών μηνών ενδείξεις και πληροφορίες για στενή σχέση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και της «Σέχτας Επαναστατών» και πλέον ανοίγουν νέοι ορίζοντες σε αυτή την έρευνα.
Read more...

ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ε. Χρυσολωρά - Γ. Χάτσιος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αγριο µαχαίρι στις ΔΕΚΟ ετοιµάζεται να βάλει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες για τα οικονοµικά τους, σύµφωνα µε τα οποία ο µέσος – µεικτός – µισθός σε αυτές το πρώτο εξάµηνο ήταν 18.882 ευρώ ή 3.147 ευρώ τον µήνα. Πρόκειται για 52 ΔΕΚΟ που...
εποπτεύει το υπουργείο Οικονοµικών και στις οποίες απασχολούνται 22.778 εργαζόµενοι. Την ίδια ώρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μεταφορών κ. Δηµ. Ρέππας προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, µεταξύ των οποίων είναι ο περιορισµός των πάσης φύσεως επιπλέον αποδοχών (υπερωριών, αργιών κ.λπ.) των εργαζοµένων σε αυτές στο 8-10% των κυρίως αποδοχών τους. Σύµφωνα µε τα στοιχεία για τις 52 ΔΕΚΟ που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών – συνεχίζοντας την τακτική που εγκαινίασε προ 20ηµέρου µε τα στοιχεία για τις 11 πλέον ζηµιογόνες ΔΕΚΟ – η µισθοδοσία τους το πρώτο εξάµηνο περιορίσθηκε κατά 8% ή κατά 53 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι 52 ΔΕΚΟ πλήρωσαν για µισθούς 578,170 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάµηνο, έναντι 630,83 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάµηνο του 2009. Ώς το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξοικονοµήσει – άγνωστο πώς – πολύ περισσότερα και συγκεκριµένα 220 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε το 2009. Είναι προφανές ότι ετοιµάζονται περικοπές, ενώ ο στόχος µπαίνει υψηλότερα για το 2011. Μετακινήσεις, όχι απολύσεις Ο κ. Ρέππας περιορίσθηκε χθες να διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο µετακινήσεων από τον ένα φορέα στον άλλο και µίλησε για ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το εργασιακό και µισθολογικό καθεστώς των νεοπροσλαµβανοµένων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, στις ΔΕΚΟ, όπως και στο Δηµόσιο, υπάρχουν σηµαντικές µισθολογικές διαφορές: οι πιο προνοµιούχοι είναι οι υπάλληλοι του Οργανισµού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), που είχαν µέσο µισθό το εξάµηνο 26.494 ευρώ (4.415 ευρώ τον µήνα), ενώ οι πιο αδικηµένοι είναι οι υπάλληλοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας µε µέσο µισθό 10.097 (1.682 ευρώ τον µήνα) . Από τις 52 ΔΕΚΟ, µόνο 30 έδωσαν στοιχεία για τους εξαµηνιαίους ισολογισµούς τους, εκ των οποίων 15 ήταν ζηµιογόνες και οι άλλες 15 κερδοφόρες. Οµως, τα κέρδη των κερδοφόρων ήταν µόνο 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζηµιές των ζηµιογόνων ήταν 285,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάµηνο. Ετσι, το συνολικό αποτέλεσµα – στο οποίο δεν περιλαµβάνεται ο πρωταγωνιστής των ζηµιών ΟΣΕ – είναι ζηµιές 270 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις των εν λόγω επιχειρήσεων είναι 7,4 δισ. ευρώ.
Read more...

KAMΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ 13.014 ΣΕ 15 ΔΕΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Καμπανάκι για 13.014 εργαζομένους σε 15 ζημιογόνες ΔΕΚΟ χτυπάει η κυβέρνηση. Το επόμενο βήμα είναι η μείωση των αποδοχών τους ή ακόμα και η μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στην περίπτωση της κατάργησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το υπουργείο...
Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα πρώτα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα των 31 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών επί συνόλου 52, για τις οποίες ανακοινώθηκε η δαπάνη μισθοδοσίας και ο αριθμός των απασχολούμενων. Από τα στοιχεία που συνέλεξε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ αποκαλύπτεται πως είναι «μύθος» το ζημιογόνο Δημόσιο, καθώς 15 ΔΕΚΟ εμφανίζουν ζημιές, 14 είναι κερδοφόρες και 2 έχουν ισοσκελισμένο αποτέλεσμα. Τα στοιχεία του υπουργείου, που δίνονται την τελευταία εκλογική εβδομάδα και 15 ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, είναι το προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να υπάρξει «συμμάζεμα» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Στα σχέδια των επιτελών του υπουργείου είναι η μετάταξη υπαλλήλων σε άλλες ΔΕΚΟ ή ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα, στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται κάποια ζημιογόνα ΔΕΚΟ. Η μείωση των αποδοχών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, όπως τα 24.491 ευρώ που πήραν κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο οι 1.192 εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ, θεωρείται δεδομένη. Στο επίκεντρο μπαίνουν τα επιδόματα και κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές. Από τις 31 ΔΕΚΟ για τις οποίες παρουσιάζονται οικονομικά αποτελέσματα και τις 52 που ανακοινώθηκε η δαπάνη μισθοδοσίας, καταλήγουμε σε 13 διαπιστώσεις: 1Είναι ζημιογόνες 15 ΔΕΚΟ και εμφανίζουν συνολικά «χασούρα» 285,66 εκατ. ευρώ (χωρίς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιορίζεται σε 189,07 εκατ. ευρώ). 2 Πρωτιά στις ζημιογόνες καταγράφεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 96,60 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η ΕΘΕΛ με 67,64 εκατ. και η ΕΑΣ με 62,57 εκατ. ευρώ. Τη μικρότερη ζημιά 49.414 ευρώ παρουσιάζει η ΕΤΑΝΑΛ. 3 Οι 15 ζημιογόνες στα τέλη του περασμένου Ιουνίου απασχολούσαν 13.014 εργαζομένους. 3.768 ευρώ μέσος μισθός στους ΗΣΑΠ 4 Ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των 15 ζημιογόνων εμφανίζεται στους ΗΣΑΠ (1.192 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου 2010) και ανέρχεται στα 24.491 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο ή κατά μέσο όρο 3.768 ευρώ το μήνα (σ.σ. πρόλαβαν και εισέπραξαν το δώρο Πάσχα). Ακολουθεί ο ΟΔΙΕ (286 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 23.408 ευρώ ή 3.601 ευρώ το μήνα. Πάντως, σ' όλες τις περιπτώσεις συνυπολογίζονται και οι αμοιβές των υψηλόμισθων μάνατζερ. 5 Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των ζημιογόνων καταγράφεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας (85 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 10.097 ευρώ ή 1.553 ευρώ μηνιαίως. 6 14 ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρες και καταγράφουν κέρδη 15,71 εκατ. ευρώ. 7 Πρωτιά στα κέρδη καταγράφει η εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις» με 9,23 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) με 3,17 εκατ. ευρώ και η Helexpo με 715.063 ευρώ. Τα χαμηλότερα κέρδη, μόλις 1.239 ευρώ, εμφανίζει η ΕΛΚΕΑ. 1.069 εργαζόμενοι στις κερδοφόρες 8 Δύο ΔΕΚΟ, η ΔΕΠΑΝΟΜ και η ΗΔΙΚΑ, εμφανίζουν ισοσκελισμένα αποτελέσματα. 9 Οι 12 από τις 14 κερδοφόρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία στα τέλη Ιουνίου απασχολούσαν 1.069 εργαζομένους. 10 Ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των 12 κερδοφόρων παρουσιάζεται στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (52 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 23.046 ευρώ στο εξάμηνο ή 3.546 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (64 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 19.763 ευρώ ή 3.040 ευρώ μηνιαίως. 11 Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των κερδοφόρων εντοπίζεται στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας (6 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 10.916 ευρώ ή 1.679 ευρώ μηνιαίως. Μείωση κονδυλίου μισθοδοσίας 8% 12 Μειώθηκε 8% το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας στις 52 ΔΕΚΟ. Το ποσοστό μείωσης φτάνει μέχρι και 52% στην περίπτωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (απασχολούσε 170 άτομα τέλη Ιουνίου). Υπάρχουν όμως και ΔΕΚΟ, όπως οι «Ψηφιακές Ενισχύσεις» που εμφανίζουν αύξηση 70% στο κονδύλι για αμοιβές και έξοδα προσωπικού (απασχολούσε 13 άτομα τέλη Ιουνίου). 13 Η πολιτική του Μνημονίου, που οδήγησε σε κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας πλέον της οριζόντιας μείωσης 11% των αποδοχών τους, έχει επιφέρει κέρδος 53 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 220 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς.
Read more...