Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μίμης: «Χρειαζόμαστε μια de facto αναμόρφωση του μνημονίου»

“Εκατό φορές προτιμότερη τώρα μια κρίση στην ευρωζώνη, που θα την πληρώσουν κι άλλοι και θα φέρει στην επιφάνεια την κρίση ηγεσίας της, παρά σε ενάμιση χρόνο μια πολύ χειρότερη δική μας κρίση,”«Είχα προτείνει στον Παπανδρέου να κηρύξει άμεσα κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης και να βάλει γρήγορα «ζώνη ασφαλείας» στη χώρα. Δεν καταδέχθηκε να μ’ ακούσει». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι «η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους και η de facto αναμόρφωση του μνημονίου με αναπτυξιακά κριτήρια».

Υποστηρίζει ότι, επειδή ο χρόνος τρέχει εναντίον μας, είναι «εκατό φορές προτιμότερη τώρα μια κρίση στην ευρωζώνη που θα την πληρώσουν κι οι άλλοι, παρά σε ενάμιση χρόνο μια πολύ χειρότερη δική μας κρίση, όταν θα μας έχουν απομονώσει σε μια υγειονομική ζώνη ασφαλείας». Πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει έδαφος αν «ανασυνταχθεί με νέα πυξίδα και στρατηγική και ισχυρό κέντρο διεύθυνσης», αν και διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει στη χώρα κανένα στρατηγικό κέντρο που να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται τα πιθανά σενάρια αναπρογραμματισμού του χρέους».

«Η χώρα σώζεται με αλλεπάλληλα μικρά θαύματα» έχει πει ο συντοπίτης σου Νίκος Καζαντζάκης. Φοβάμαι ότι τώρα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο θαύμα.

Ξέχνα τα θαύματα. Τον Καζαντζάκη τον γοήτευε η παλιά ιδέα ενός τρομακτικού τέλους αντί για έναν τρόμο δίχως τέλος. Το σκέφτομαι αν είναι ο κατάλληλος οδηγός στον διακανονισμό του χρέους.

Είστε από αυτούς που έλεγαν στον πρωθυπουργό από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία να πάρει μέτρα. Δεν σας άκουσε.

Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έγραφα κάθε χρόνο ένα βιβλίο με το ίδιο μοτίβο σε παραλλαγές: η επικείμενη μεγάλη κρίση και ο καταστροφικός συγχρονισμός όλων των δαιμόνων της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να δώσει ημέρα κρίσεως. Μέσα μου ψιθύριζε η «βαθιά μνήμη» του καπιταλισμού. Υστατη προειδοποίηση κινδύνου προεκλογικά ήταν το «Ε, Πρόεδρε!», με το οποίο καλούσα τον Παπανδρέου να κηρύξει άμεσα κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης και να βάλει γρήγορα «ζώνη ασφαλείας» στη χώρα. Δεν καταδέχθηκε να ακούσει, όπως και άλλες ηγεσίες που αξιολογούσαν τα περί κρίσης σαν παραμύθι για δράκους.

Ακουγε ίσως τον Στίγκλιτς;

Αν είσαι Αμερικανός, τα «λεφτά υπάρχουν» γιατί έχεις τη μηχανή που τα κόβει.

Σήμερα, που έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, τι θα του προτείνατε;

Μα έχω καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες δημόσια μια αναλυτική πρόταση με τίτλο «εδώ και τώρα επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στην ευρωζώνη», που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τη συντεταγμένη «αναδιάρθρωση» του χρέους, δηλαδή τον συνολικό αναπρογραμματισμό του και την de facto αναμόρφωση του μνημονίου με αναπτυξιακά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει τις εγγενείς αντιφάσεις και ανισορροπίες της ευρωζώνης. Η υποδοχή της, κάτω από τα ραντάρ, ήταν εντυπωσιακή σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Στις συναντήσεις των αρχηγών έγινε ένα βήμα σύγκλισης. Συμφώνησαν και στην «επαναγορά χρέους».

Πρώτα δαιμονοποιούν κάτι και μετά το υιοθετούν. Αυτό συνέβη και με την «αναδιάρθρωση» όπως είχα πει πριν από μήνες στη Βουλή. Ξαφνικά όλοι τρώνε «παγωτό Μανίλα». Ευλυγισία ή επιπολαιότητα του πολιτικού συστήματος; Ή συναίσθηση της ευθύνης καθώς η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή για μια ολόκληρη γενιά; Σημειώστε ότι, παρά τις εκκλήσεις μου, δεν υπάρχει στη χώρα κανένα στρατηγικό κέντρο, έστω άτυπο, που να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται τα πιθανά σενάρια αναπρογραμματισμού του χρέους μας. Η αναδιάρθρωση του χρέους τύπου Μανίλα, είχα τονίσει στον πρωθυπουργό στη Βουλή, δεν είναι η πιο πρόσφορη μορφή για μας, έχει κρυφούς κινδύνους.

Ας υποθέσουμε ότι στις 25 Μαρτίου παίρνουμε την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. Μας αρκούν;

Η επιμήκυνση για 30 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου έστω στο 3,5% είναι ένα αναγκαίο αλλά σχετικά μικρό μέρος του συνολικού διακανονισμού του χρέους. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, επίσημοι και ιδιώτες, πρέπει να κληθούν να τα ανταλλάξουν με όποιο από τα παρακάτω τρία ομόλογα, εγγυημένα από το Ταμείο Διάσωσης, ταιριάζει με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Πρώτον, ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια και ευνοϊκότερο επιτόκιο. Δεύτερον, με εύλογο «κούρεμα» γι’ αυτούς που βιάζονται να απεμπλακούν από την ελληνική περιπέτεια. Τρίτον, μακροχρόνιο ομόλογο, π.χ. 30 ετών, που οι αποδόσεις του θα παρακολουθούν τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ της χώρας μας.

Κι αν πουν όχι;

Ο συνολικός διακανονισμός του χρέους δεν θα είναι βέβαια ένα μονόπρακτο έργο στις 25, αλλά με τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει απόφαση που θα κλείνει τον δρόμο προς αυτόν. Εκατό φορές προτιμότερη τώρα μια κρίση στην ευρωζώνη, που θα την πληρώσουν κι άλλοι και θα φέρει στην επιφάνεια την κρίση ηγεσίας της, παρά σε ενάμιση χρόνο μια πολύ χειρότερη δική μας κρίση, όταν θα μας έχουν απομονώσει σε μια «υγειονομική ζώνη ασφαλείας» και πιθανόν θα έχουν διαχωρίσει τη δική μας μοίρα από τις άλλες περιφερειακές χώρες. Στο κάτω κάτω ας μην ξεχνούν ότι το ελληνικό χρέος είναι κατά 90% στον ελληνικό νόμο και συνεπώς η ελληνική Βουλή θα μπορούσε σε μια σαββατιάτικη ολονυχτία να πάρει απόφαση για τον συνολικό αναπρογραμματισμό του και να ζητήσει επίσημα τη συνδρομή του Ταμείου Διάσωσης. Δεν προκρίνουμε όμως τον αιφνιδιασμό και δεν μας συμφέρει η μονομερής κίνηση.

Συνεπώς δεν θεωρείτε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2011 ή στις αρχές του 2012 όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση;

Υπάρχει ένα σύστημα αμοιβαίων προσποιήσεων πάνω σε εξωπραγματικές προβλέψεις μεταξύ δανειστών και δανειζομένων για να δοθεί το χρήμα.

Για αυτό επιμένετε στο «εδώ και τώρα»;

Ο χρόνος τρέχει εναντίον μας. Οι αγορές απεχθάνονται την αναμονή για το 2013, προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο της «αναδιάρθρωσης» από την ασάφεια. Η αβεβαιότητα παραλύει κάθε ανάπτυξη. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, ενώ θα έχουμε γλιστρήσει στην «παγίδα χρέους», όπου όσο αγωνίζεσαι να το μειώσεις τόσο αυτό αυξάνει. Οι αρνητικές προσδοκίες στην κοινωνία, αν δε συγκρατηθούν, θα μοιάζουν με το ποτάμι. Στενό στην αρχή, φαρδαίνει απότομα. Είχα άλλωστε προειδοποιήσει τον Παπανδρέου με το «Ε, Πρόεδρε!» ότι πάει να κυβερνήσει έναν λαό πρώτο στην κατανάλωση αντιβιοτικών, δηλαδή ανυπόμονο, που δεν αντέχει σε μακροχρόνιες θεραπείες. Υπάρχει και το πολιτικό ρίσκο στις χώρες του «Βορρά».

Δηλαδή δεν είναι μόνο οι κακοί οίκοι αξιολόγησης, οι στημένοι οικονομολόγοι, οι σπεκουλαδόροι και οι ανάλγητες αγορές το σύνηθες παζλ των ενόχων;

Είναι τόση η αβεβαιότητα, που ακόμα και τα «όρνια» κάνουν γύρους στον ουρανό αλλά δεν κατεβαίνουν, απέχουν. Φοβούνται μη φάνε λάθος ψοφίμι. Σκεφθείτε ότι σε μια εποχή ευνοϊκή για στοιχήματα ακόμα και οι σπεκουλαδόροι των CDS είναι απρόθυμοι, η αγορά τους είναι στάσιμη, κάτω του 2% του δημόσιου χρέους μας.

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση παρουσιάζει συμπτώματα σύγχυσης. Είναι λύση ο ανασχηματισμός; Είναι προτιμότερη η νομιμοποίηση μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος;

Ισως ναι, ίσως όχι, λέω γιατί και οι πιο έξυπνες ιδέες μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη αντιστροφή του νοήματός τους και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα στα χέρια μη δημιουργικών ανθρώπων. Θεωρητικά η κυβέρνηση, «με» ή «χωρίς», μπορεί να ανακτήσει έδαφος, να ανασυνταχθεί με νέα πυξίδα και στρατηγική και ισχυρό κέντρο διεύθυνσης, να συγκεντρωθεί στο crisis mana-gement τελικών αποτελεσμάτων και να συνδέσει την επαναδιαπραγμάτευση στην ευρωζώνη με εμπνευσμένες πρωτοβουλίες στο εσωτερικό που προκαλούν τον εθνικό συναγερμό, την ελάχιστη αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, την τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας ενώπιον των μεγάλων κινδύνων.

Read more...

Τέλος σε σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών «Δόθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά κερδήθηκε»


Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Απευθύνοντας μήνυμα προς το λαό κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε για κερδισμένη μάχη, η οποία κερδήθηκε μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση. Παράλληλα όμως τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαστε στη μέση της φουρτούνας».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δόθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά κερδήθηκε. Πείσαμε τους ευρωπαίους εταίρους για την επιμήκυνση» όμως «είμαστε στη μέση της φουρτούνας».

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε κλίμα αισιοδοξίας μετά την Σύνοδο Κορυφής, αναφέροντας πως «όλο και περισσότερο θα στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ή συνεχίζουμε σταθερά αξιοποιώντας κάθε και πάμε μπροστά ή αγνοούμε τις αποφάσεις και γυρίζουμε σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτό που κάθε πολίτης αισθάνεται για το αύριο, για το σπίτι του. Αυτή την έγερση όλων των Ελλήνων είναι μία μοναδική ιστορική ευκαιρία που συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την πατρίδα μας και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την επόμενη ημέρα, η οποία είναι εξίσου σημαντική, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για αντίπαλες δυνάμεις. «Γι’ αυτό θα ζητήσω μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο, έχουμε μπροστά μας δουλειά και κατεστημένα που μας υπονομεύουν. Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Μπορεί κάποιοι να ξεβολεύονται και να αντιδρούν, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς το δημόσιο συμφέρων. Κάποιοι έχουν επενδύσει στα συμφέροντά τους και αντιδρούν, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε πίσω.

Πριν ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδρομή είπαμε ότι θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, ότι θα ανατρέψουμε μία πορεία που θα οδηγούσε σε χαμένη γενιά».

Παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών καθώς, «εμείς έχουμε δουλειά. Να τελειώνουν από κάποιους το όλα είναι μάταια. Να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στο χτύπημα της διαφθοράς. Κανείς δεν είπε ότι ο αγώνας είναι εύκολο«.

Κάποιοι ναι, αντιστέκονται και αυτοί που μεμψιμοιρούν και φοβούνται τις αλλαγές δεν έχουν να πουν ούτε μία καλή κουβέντα. Ο λαός θυσιάζεται και κάποιοι του λένε 'είσαι κορόιδο που προσπαθείς', και μάλιστα το λένε αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον καθώς «οι συνθήκες αυτές δεν θα είναι για πάντα. Απλώς θα οδηγήσουν σε μία διαφορετική Ελλάδα. Κερδίσαμε μία μάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο Πρωθυπουργός θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη 1।00μ.μ.

tanea.gr

Read more...

Ποια δέκα λάθη χρεώνει ο Παπανδρέου στον Παπακωνσταντίνου


Η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακων­σταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται προεξοφλημένη. Το χρονικό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των Συνόδων Κορυφής αλλά και από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός – και οι σύμβουλοί του – χρεώνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μια σειρά κρίσιμων λα­θών που στοίχισαν όχι μόνο στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε. Ποια είναι τα λάθη αυτά;
1.Δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί στα δη­μοσιονομικά μεγέθη και δη στο χρέος όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να ζητάμε επιμήκυνση που εμφανώς χρεια­ζόταν εξαρχής.
2.Οι στόχοι των εσόδων ήταν εξαρχής υψηλοί και παρά τις πιέσεις τις τρόικας ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμενε να μεταφέ­ρει την αισιοδοξία του στον πρωθυπουργό ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω 3 φορές.
3.Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαί­ωνε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμ­βριο πως ο προϋπολογισμός του 2010 είναι εντός πλαισίου και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδι­ος ο πρωθυπουργός.
4.Δεν υπήρξε ενεργή παρουσία της Ελλά­δας στα κρίσιμα Eurogroup και ECOFIN των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., με απο­τέλεσμα η Ελλάδα να χάσει διαπραγματευ­τικά χαρτιά τους τελευταίους 8 μήνες.
5.Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αξιολόγησε σωστά τη σοβαρότητα των βέτο της Ολ­λανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας κατά της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα που ακόμα παραμένουν.
6.Για έναν χρόνο ο υπουργός Οικονομι­κών μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι οίκοι αξιολόγησης «είναι διαχειρίσιμοι» και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους.
7.Στον Γ. Παπακωνσταντίνου χρεώνονται και όλα τα τραγελαφικά που ζήσαμε με νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για να αποσυρθούν την ίδια μέρα λόγω προχειρό­τητας και λαθών που εμπεριείχαν.

8Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ χρεώνεται από το Μαξίμου στον υπουργό Οικονομικών καθώς ήταν δικής του εμπνεύσεως. Μάλιστα λέ­γεται ότι το παρουσίασε στον πρωθυπουρ­γό ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
9.Στον υπουργό Οικονομικών χρεώνεται και το φιάσκο του παντρολογήματος ΕΤΕ με Alpha Ban k, που γύρισε μπούμε­ρανγκ επικοινωνιακά.
10.Η δυστοκία στην είσπραξη εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται συνεχώς επιπρόσθετα μέτρα για να καλυ­φθούν οι μαύρες τρύπες.
topontiki via ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

/papaioannou
Read more...

Χάθηκαν 600 τόνοι πετρελαίου απο το ίδρυμα "Μητέρα" ...



Για δεύτερη φορά στο Ίδρυμα "χάνεται" το πετρέλαιο. Παρά τις καταγγελίες και την ΕΔΕ που εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για κακοδιοίκηση και απάτες, αφήνουν πάλι τα παιδιά να... τουρτουρίζουν στο κρύο.
600 τόνοι χάθηκαν μυστηριωδώς λες και τους κατάπιε η γη.
Στους ελέγχους που έχουν γίνει εκτός από την κλοπή αυτή διαπιστώθηκε και πλημμελής σίτιση των παιδιών. Η κυρία Γεννηματά στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγεται το ίδρυμα έχει μεγάλες ευθύνες...



Read more...

Βρέθηκε νεκρός ο Μανώλης Ρασούλης...



Αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου του...
Βρέθηκε νεκρός ο συνθέτης και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης στο διαμέρισμα που έμενε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν 66 ετών. Δεν ... έχουν διευκρινιστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου του.
Συγγενείς και φίλοι του που ανησύχησαν γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, μπήκαν με κλειδαρά στο σπίτι του και τον βρήκαν νεκρό...



Read more...

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΤΑΜΠΑ EUROGROUP


Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχονάς
(απο Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ιδιωτικο-ποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ., αλλά και για μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία...
Το πάρε-δώσε εις βάρος των αδυνάτων λειτούργησε περισσότερο από κάθε φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, όπου συζητήθηκε το «πακέτο» προτάσεων για τη συνολική απάντηση της ευρωζώνης στα προβλήματα δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα πήρε τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1%, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ κατά 7,5 χρόνια και τη δυνατότητα αγοράς εθνικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά τόσο από το σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και από τον μόνιμο μηχανισμό που θα το διαδεχθεί από τα μέσα του 2013. Η συγκομιδή μπορεί να θεωρηθεί θετική. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρεώθηκε να δώσει, και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι σημαντικές και επώδυνες. Στο κοινό ανακοινωθέν των 17 υπάρχει ειδική αναφορά για τις εν λόγω δεσμεύσεις. Και συγκεκριμένα: «Οι 17 καλοσωρίζουν την επιτευχθείσα πρόοδο κατά την εφαρμογή των συνεχιζόμενων προγραμμάτων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και την ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα για την εφαρμογή τους, να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει, και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη δυνατή νομική βάση, η οποία θα αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεσμεύθηκε για την «ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ το μνημόνιο προβλέπει 15 δισ. ευρώ. Η επέκταση, λοιπόν, της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι των Βρυξελλών, όπως και η δέσμευσή της να ολοκληρώσει «πλήρως» και «ταχέως» το πρόγραμμα.

Η Αγκελα Μέρκελ ήταν σαφής στις δηλώσεις της μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ», είπε η καγκελάριος. Το «θα συμπεριλαμβάνουν» λέει πολλά...

Αλλη δέσμευση που προμηνύει πολλά κακά για τον ελληνικό λαό: Η εισαγωγή ένός «αυστηρού» δημοσιονομικού πλαισίου με την «ισχυρότερη» δυνατή νομική βάση, που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Πρόκειται για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας που θα εδραιώσει για πολλά χρόνια τη δημοσιονομική πειθαρχία...

Επίσης, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα είναι υποχρεωμένες να μειώνουν το χρέος τους κατά 1/20 ετησίως. Σε περίπτωση αδυναμίας, πρέπει να παίρνουν μέτρα. Με το χρέος που έχει η Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα ανταποκριθεί στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν οι δεσμεύσεις που προβλέπονται γενικά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας επί του οποίου επιτεύχθηκε χωρίς δυσκολία πολιτική απόφαση. Το παιχνίδι ήταν λίγο πολύ στημένο από καιρό. Οι πιο ευέλικτες προτάσεις του Χ. Β. Ρομπάι σε σχέση με το γερμανικό σχέδιο έγιναν αμέσως αποδεκτές από τις αδύναμες χώρες, και το Βερολίνο έσπευσε, κρυφογελώντας, να τις χαρακτηρίσει «ενθαρρυντικές». Ουσιαστικά πέτυχε ό,τι ήθελε: Να βάλει τα κράτη-μέλη που έχουν προβλήματα χρέους σε ταχύτερη κούρσα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ετσι, η πολιτική συμφωνία προβλέπει τον καθορισμό στόχων υπό τη μορφή δεικτών για κάθε χώρα στους τομείς των μισθών, της απασχόλησης, των συντάξεων και κοινωνικών παροχών, των δημόσιων οικονομικών και της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η επίτευξη ή όχι των στόχων θα εξετάζεται κάθε χρόνο από τις Βρυξέλλες, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στους μισθούς προβλέπεται συγκράτηση, στις αγορές εργασίας ζητούνται μεταρρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία, στις συντάξεις ζητείται να λαμβάνεται υπόψη το προσδόκιμο ζωής κάθε χώρας και στα δημόσια οικονομικά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Τι περισσότερο θα μπορούσαν να αποσπάσουν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της;

Read more...

Κλειστή η Λαυρίου από κατοίκους της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ

Τριακόσιοι συγκεντρωμένοι με γερανοφόρα


Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το πρωί της Κυριακής κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Οι 300 περίπου συγκεντρωμένοι έχουν κλείσει με γερανοφόρα και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Λαυρίου στο ύψος της εισόδου προς το Μαρκόπουλο.

Η κυκλοφορία πραγματοποιείται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι κρυφοί «στρατηγοί» της Υπατίας...



Την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, συστημένη ad hoc για την υπόθεση της απεργίας πείνας των 300, απαρτίζουν μεταξύ άλλων μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μέλη πολιτικών νεολαιών, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Στέλεχος του Φόρουμ, ο κ. Μ.Χατζησάββας επιμένει ότι ... η απόφαση για την απεργία πείνας ελήφθη παρουσία αποκλειστικά μεταναστών, «ύστερα από τετράμηνες διαβουλεύσεις και περισσότερες από 25 συνελεύσεις,με τη συμμετοχή έως και 300 ατόμων,σε πάρκα και πλατείες της Κρήτης. Εκείνοι ζήτησαν τη στήριξή μας στην κινητοποίηση, την οποία ήδη είχαν αποφασίσει ως μορφή πάλης.Επελέγησαν με βάση την ηλικία,το σφρίγος και την αντοχή τους-εμείς απλώς τους συνοδεύσαμε».

Παρά τις επίμονες οχλήσεις του «Βήματος», οι αλληλέγγυοι, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τον κ. Ν. Γιαννόπουλο, εκ των επικεφαλής του σχήματος, δεν δέχθηκαν να κάνουν καμία άλλη δήλωση, κρίνοντας ότι μία ήταν αρκετή για το ρεπορτάζ!

Κατά κοινή παραδοχή, πάντως, η παρουσία του Δικτύου ήταν αυτή που φόρτισε πολιτικά την υπόθεση, αφού ούτε χθεσινό ούτε αμελητέο είναι. Η πολιτική γεωγραφία το φέρει να απαρτίζεται από γνωστά ονόματα του ελληνικού αριστερισμού, μέλη μιας εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, της ομάδας «Ρόζα» (σ.σ.: από το όνομα της Ρόζας Λούξεμπουργκ ), αλλά και να συσπειρώνει αντιεξουσιαστές «με ανοχή ή κατανόηση σε μορφές βίας».

Με καταγωγική ρίζα στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όταν τη θέση του Δικτύου είχε η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, γράφεται ιστορία στις καταλήψεις. Πολλά από τα μέλη της Κίνησης συμμετέ χουν στο κίνημα των καταλήψεων κατά τη διάρκεια της περιόδου 1979-1980 εναντίον του νόμου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Παιδεία, στο κίνημα για ανθρώπινες συνθήκες στον Στρατό στο διάστημα 1986-1987, ενώ πρωταγωνιστούν ως πολιτική υπεράσπιση σε γνωστές δίκες, όπως αυτές του Κυριάκου Μαζοκόπου, του Επαμεινώνδα Σκυφτούλη και του Αβραάμ Λεσπέρογλου. Την ίδια εποχή ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής έδιναν το «παρών» σε συγκεντρώσεις, όπως αυτή για την απελευθέρωση του Σκυφτούλη επί πρωθυπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.

Εκπρόσωποι της ευρύτερης Αριστεράς αναγνωρίζουν ρόλο στο Δίκτυο κατά το παρελθόν τονίζοντας ότι «τα μέλη του έχουν βάλει πολλές φορές το κεφάλι τους στον τορβάσυγκρουόμενοι με το παρακράτος στη Θράκη, με εθνικιστικές φωνές για το Μακεδονικό».

Αυτά που σήμερα τους καταλογίζουν είναι λάθη, παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τους 300 απεργούς πείνας είχε ως αποτέλεσμα να μη θιγεί ο πυρήνας του θέματος του μεταναστευτικού, δηλαδή η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, που «θέλει την Ελλάδα ευρωπαϊκή αποθήκη στο μεταναστευτικό», αλλά και να εγερθεί εκ νέου θέμα πανεπιστημιακού ασύλου μετά την κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Αριστερά οφείλει ναπηγαίνει κόντρα στο πλειοψηφικό ρεύμα,όχι όμως να μετατοπίζει το κοινωνικό ενδιαφέρον σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικόσε καιρούς μείζονος οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, όταν δηλαδή μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο εναντίον των μέτρων και του μνημονίουμε άλλα μέσα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων επεκτείνουν την κριτική τους τόσο για τους αλληλέγγυους όσο και για την κυβέρνηση στην«επίδειξη ιδιαίτερα αργών ανακλαστικών».

«Λειτούργησαν αμφότεροιμε όρους... κατάληψης, σαν να μη διακυβεύονταν ανθρώπινες ζωές»εκτιμούν.«Δεν υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στον πολιτικό και στον βιολογικό χρόνο που κυλούσε, απόδειξη ότι το πράγμα άρχισε να κινείται, να παίρνει διαστάσεις 35 ολόκληρες μέρες αφότου ξεκίνησε η ιστορία αυτή».

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι ότι ακόμη και το Δίκτυο μέσα στο μωσαϊκό του εξωκοινοβουλευτικού αριστερού χώρου αντιμετωπίζει την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ομάδες, φράξιες, πολιτικές εκφάνσεις της άκρας Αριστεράς επέμεναν μέχρι τέλους στα αρχικά αιτήματα περί νομιμοποίησης όλων των μεταναστών, χωρίς προϋποθέσεις, και έκριναν τον τελικό συμβιβασμό του«Δικτύου που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ»ως «ξεπούλημα».

«Η ελπίδα για τους μετανάστες δεν μπορεί να στεγαστεί σε οργανώσεις, αφού αυτές υποκύπτουν στα προστάγματα των εκάστοτε κυβερνήσεων»τονίζουν χαρακτηριστικά. Δεν λείπουν μάλιστα βαρύτατοι χαρακτηρισμοί:«Η απόφαση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το πόσο ξεφτιλισμένες είναι οργανώσεις όπως το Δίκτυο, το οποίο όπως αποδείχθηκε χρησιμοποίησε τους μετανάστες ώστε να τα βρει στο τέλος με την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ».

Οσο όμως και αν οι διαφωνίες όσον αφορά την τελική λύση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, έκπληξη προκάλεσε στους κόλπους της «Υπατίας» και στους δορυφορικούς σταθμούς της το γεγονός ότι«η στήριξη των μεταναστών υπ΄ αυτές τις συνθήκες δεν δημιούργησε φαινόμενο ντόμινο, δεν παρέσυρε πλήθοςπροοδευτικών στοιχείων της κοινωνίας, δενερέθισε ανακλαστικά κοινωνικών φορέων».

Στη Γαλλία ένας από τους βασικούς λόγους που οι αρχές έδειξαν για καιρό ανοχή ήταν το «γκελ» που είχε στην κοινωνία η διαμαρτυρία των 300 «ικετών-μεταναστών», όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούσαν. Των ανθρώπων που η συχνά επικαλούμενη κοινωνική θεωρία τουΤζιόρτζιο Αγκάμπενχαρακτηρίζει«σκόνη, ροκανίδιααπό το πριόνισμα της παλαιάς τάξης πραγμάτων από τη μηχανή της παγκοσμιοποίησης», αλλά και«μη πολίτες», «denizens»,αντί για «citizens», «αφού ούτε πολίτες της χώρας όπου βρίσκονται είναιούτε της χώρας από την οποία προήλθαν».

Στην Ελλάδα τίποτε παρόμοιο δεν συνέβη. Σαφώς οι αλληλέγγυοι είχαν τη στήριξη επιφανών πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, συγγραφέων. Δεν πέτυχαν όμως να παρασύρουν ένα μεγάλο υγιές κομμάτι της ελληνικής, παραγωγικής, κοινωνίας, που έβλεπε ισοπεδωτικές διαθέσεις στα μαζικά, ανεδαφικά αιτήματα.
tovima.gr



Read more...

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα
Αθήνα
Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σήμερα το απόγευμα στις 17.30 για να ενημερώσει τα μέλη του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται επίσης ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου.
Read more...

«Όχι» στην αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα


Όχι στην πτώχευση ή στην αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντελε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Τονίζει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ., αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους και προσθέτει ότι «επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Εκτιμώ ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι οι αγορές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ελλάδας».

Τονίζει πάντως ότι η βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχει νόημα αν είναι μόνο για μια μεταβατική περίοδο.


i-reportergr
Read more...

Πανωλεθρίαμβος!

Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

Πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα σήμερα.Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα με 6 δις.Ανοιγεις τηλεόραση και όλοι οι αναλυτές θριαμβολογούν για τα απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Απο τον Κώνστα στο ΑΛΤΕΡ μέχρι τον Χασαπόπουλο στο ΜΕGA όλοι συμφωνούν. Κερδίσαμε. Δεν θα χρεοκοπήσουΜΕ! Απλά πρεπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Περικοπές μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κλπ. Αλλά τι να κάνουμε; Αφου τα φάγαμε...
Κι ύστερα μετα από 20 λεπτά αναλύσεις σεναρίων και επεξηγήσεων δίνουν και μερικά δευτερόλεπτα σε κάτι περίεργους γραφικούς που όλως τυχαίως είναι τα κόμματα της αριστεράς, συνδικαλιστές κλπ. Οι οποίοι όμως δε μοιάζουν να...
πανηγυρίζουν. Οπότε λίγα δευτερα ειναι αρκετά. Μη μας χαλάσουν το πάρτυ.
Ετσι στο MEGA ξαφνικά, δυο εβδομάδες μετα την "επανάσταση" του δελτίου των 8 που κατήγγειλε την εκποίηση 50 δις δημόσιας περιουσίας, σήμερα απαιτούσαν από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο πλάνο εκποίησης που πρέπει να κατατεθεί μεχρι τέλος του μηνός!! Κυριολεκτικά πριν αλλέκτωρ λαλήσει τρίς.
Αυτό που έγινε στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ πάντως ειναι με απλά λόγια το εξής.
Η ΕΕ διαπιστώνει την ξεκάθαρη και μαθηματικά αποδειγμένη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. Παρα τα παραμύθια που λέγονται ειναι καθαρό πως τα 360 δις του 2012 που αντιστοιχούν σε 159% του τωρινού ΑΕΠ(!) δεν ειναι δυνατόν να αποπληρωθούν με βάση τα χρονικά περιθώρια που μπαίνουν από ομόλογα και δανειακές συμβάσεις. Ηταν σε όλους πια καθαρό ότι χρόνο με το χρόνο το χρέος θα γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο και άρα μή εξυπηρετούμενο.
Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσουν σε λύση γενναίου κουρέματος τουλάχιστον 30% που θα ήταν κακή είδηση για τους ομολογιούχους Ευρωπαίους τραπεζίτες, προτίμησαν την κατα 1% πτώση επιτοκίου (το οποίο παραμένει πάνω από 4,2% και είναι τοκογλυφικό και μη εξυπηρετούμενο αφού το επιτόκιο του "κακού" ΔΝΤ είναι αρκετα χαμηλότερο), και επιμήκυνση που συνοδεύεται από ένα πακέτο "υποχρεώσεων" και δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Ετσι επειδή το πρώτο κύμα παραμυθιού δε λειτούργησε, αφού κατέρρευσε από τους ίδιους τους αριθμούς των επιδόσεων της Ελλ.Οικονομίας τον πρώτο χρόνο μνημονίου, επιμένουν να δημιουργούν σε όλους την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος για να "καθησυχαστούν οι αγορές" που ενδιαφέρονται για τους ισολογισμούς των τραπεζών εδώ και τώρα και όχι βέβαια για το τι συμβαίνει με την ελλ.οικονομία. Οι αγορές για όσους ξέρουν δεν ενδιαφέρονται και τόσο για το απώτερο μέλλον των οικονομιών, αλλά κυρίως για το τί θα γίνει με τα τωρινά στοιχήματα των αγορών παραγώγων τα οποία φυσικά είναι υπέρογκα και πάντα έτοιμα να προκαλέσουν τεράστια τσουνάμι κατάρρευσης τόσο στους ίδιους τους οίκους και τους παίκτες τους όσο και στις οικονομίες.
Ουσιαστικά λοιπόν το πρόβλημα και το δικό μας και του ευρω και των τραπεζών, μετατίθεται στο κοντινό μέλλον όπου θα δούμε τα νεα στοιχεία για την Ελλ.Οικονομία, τις τράπεζες και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και όταν λέμε για το μελλον δεν εννοούμε το δικό μας αλλά των αριθμών και των ισολογισμών.Το δικό μας μας το είπαν. Μέτρα, υποχρεώσεις , δεσμεύσεις κλπ. γιατί "δεν γίνεται αλλιώς".
Το τι θα συμβεί βέβαια ειναι και πάλι προδιαγεγραμμένο. Επί πλέον στέγνωμα της αγοράς αφού θα ληφθούν μέτρα λιτότητας, νέα ανεργία από κλείσιμο επιχειρήσεων αφού μειώνεται κι άλλο το χρήμα που κυκλοφορεί και από εκεί νεος φαύλος κύκλος αφού όλα αυτά θα προκαλούν μείωση φυσικά των Δημοσίων εσόδων.
Ειναι μια πολιτική που έχει απλά το εξής ανάλογο. Ειναι σαν να έχουν δώσει δάνειο σε κάποιον που διατηρεί έναν κήπο και επειδή έχει αδυναμία να το αποπληρώσει, του ζητούν να μειώσει δραστικά ή να κόψει το νερό!
Αν αυτό ειναι λύση για να πανηγυρίσουμε τότε εγώ είμαι στη λίστα του Forbes και δεν έχω ενημερωθεί.
Από ότι άκουσα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για τις χρεοκοπημένες Ευρωπαικές τράπεζες-(μόνο έμμεσα η ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας ίσως)- που συντηρούνται με δικά μας χρήματα και που μεταφέρουν σιγά σιγά τη χρεοκοπία τους στις πλάτες μας με τη βοήθεια της ΕΕ.
Αυτός είναι και ο πυρήνας του προβλήματος της παγκόσμιας κρίσης που όταν λυώσει το ατύχημα του Τσέρνομπιλ θα είναι ευτυχής συγκηρία και το τσουνάμι της Ιαπωνίας και του Ινδικού παιδικές χαρές και Water Parks. Δυστυχώς...
Οπότε λέω να μη βγω απόψε. Θα πανηγυρίσω αργότερα.

ΥΓ. Εννοείται οτι ούτε το κούρεμα θα αποτελούσε λύση. Αυτο θα είναι ο επόμενος θρίαμβος που θα συνοδεύεται από το νεο πακετο μέτρων.
ΥΓ. Τι λέει τωρα άραγε ο λαλίστατος λαικιστής Καρατζαφέρης που καλούσε να σταθούν όλοι στο πλευρό του πρωθυπουργού κάνοντας βόλτα σε όλα τα κανάλια;

Αναρτήθηκε από sibilla

Read more...

Ανέβαλε το ταξίδι στο Μαϊάμι ο Γερουλάνος...


Από το http://www.kalami.net/
Μετά την ανάδειξη του ζητήματος από το ''Κ'' και την αναδημοσίευσή του από πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα: Ανέβαλλε τελευταία ώρα το ταξίδι-''διακοπές'' στο Μαϊάμι ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.
Θα πάει όμως Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη (άγνωστοι οι λόγοι της επίσκεψής του στις δύο αυτές πόλεις).
Η ''αναβολή'' του ταξιδιού του υπουργού στο Μαϊάμι, πιστοποιεί -αυτό που το ''Κ'' υποστηρίζει- ότι η έκθεση δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο που να...
δικαιολογεί πολλαπλές, πολυήμερες και ''χλιδάτες'' υπουργικές παρουσίες.
Συμπέρασμα: 'Οταν ένας υπουργός κυβέρνησης αλλάζει ξαφνικά, τελευταία ώρα, τον προορισμό, αλλά δεν ματαιώνει το υπερατλαντικό ταξίδι του και συνεχίζει σε άλλους προορισμούς, αποδεικνύει την ανευθυνότητα- ελαφρότητά του, αλλά και τον εθισμό του σε συχνά ταξίδια για το τίποτα, με χρήματα του Δημόσιου).

Read more...

Επιστήμονες

papaioannou
Read more...

Ιαπωνία: Αγώνας δρόμου στη Φουκουσίμα...



Για κίνδυνο έκρηξης στο κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας 3 του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα, προειδοποίησε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδοθεί οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι... οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Η γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε την εκτίμηση για το αρχικό μέγεθος του σεισμού ανεβάζοντάς τον στους 9 βαθμούς, από 8,8 Ρίχτερ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη Φουκουσίμα ενώ έως και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια ανέφερε αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

skai.gr



Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΥΛΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ


Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πως οι νεοεισερχόμενοι δικαστές θα υπάγονται στο ΙΚΑ ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν το Σάββατο. Επίσης, στο...
ψήφισμά τους ζητούν το σεβασμό της συνταγματικής επιταγής για ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών και κατοχύρωση των συντάξεων, καθώς και να εφαρμοστούν οι κανόνες της διαδοχικής ασφάλισης για τη συνολική δικηγορική υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών.Στο ίδιο ψήφισμα, αφού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν με το νόμο 3900/2010 για την επιτάχυνση απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αξιώνουν:

* να ιδρυθούν νέα Διοικητικά Δικαστήρια
* να πληρωθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων
* να μεταστεγαστούν τα δικαστικά καταστήματα που είναι σε ακατάλληλα κτίρια
* να επεκταθεί η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων και να χορηγηθεί σε κάθε δικαστή ηλεκτρονικός υπολογιστής

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργ. Φαλτσέτος αναφέρθηκε στο λεγόμενο «κούρεμα» των αποδοχών των δικαστών, τονίζοντας:

«Ακούμε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και διαβάζουμε στον ημερήσιο Τύπο, σχεδόν καθημερινά, απόψεις και σκέψεις για λήψη νέων οικονομικών μέτρων, για 'κούρεμα', όπως λέγεται, μισθών και επιδομάτων. Εμείς, το μόνο κούρεμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε είναι αυτό που γίνεται στα κουρεία και στα κομμωτήρια. Κι' αυτό, γιατί οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών μειώθηκαν ήδη υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τέτοια δυσμενή μεταχείριση δεν είχαν οι λειτουργοί των άλλων δύο λειτουργιών (εκτελεστικής και νομοθετικής).

Ως προς την φημολογούμενη υπαγωγή των δικαστικών στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Φαλτσέτος κατήγγειλε ότι ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου εντούτοις ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες η εκπόνηση μελέτης του νέου μισθολογίου και της δυναμικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, που προβλέπεται από το Μνημόνιο, όπου οι δικαστικοί λειτουργοί χαρακτηρίζονται ως υπάλληλοι, εξαιρώντας μάλιστα τους φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του κράτους (νομοθετικής και εκτελεστικής).

Σύμφωνα με τον κ. Φαλτσέτο, αυτό αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, «το οποίο αφενός επιτάσσει το ισότιμο και ισόκυρο των τριών λειτουργιών του κράτους, αφετέρου κατοχυρώνει τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών».

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης μετέφερε τη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «δεν υφίσταται ζήτημα υπαγωγής των δικαστικών λειτουργών στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων».

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο ειδικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) και Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο Γενικός Επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου και Αθ. Ράντος, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, δικαστές, κ.λπ.

Ο Γ.Ιωαννίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των αγωγών και των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, δεν λύνεται με δικονομικές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς το πρόβλημα επανέρχεται. Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές, όπως είναι να λειτουργήσει η αξιοκρατία σε όλους τους τομείς, κ.λπ.

Ο Παν. Πικραμμένος έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που αφορούν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, τονίζοντας ότι κρίθηκε πως δεν μπορεί για τα ίδια πραγματικά περιστατικά να επιβληθεί από διαφορετικά δικαστήρια ποινική και διοικητική κύρωση.

Έτσι όμως, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, «τινάζεται στον αέρα το σύστημα επιβολής κυρώσεων που προβλέπεται, για παράδειγμα από τον ελληνικό τελωνειακό κώδικα, με αποτέλεσμα αναρίθμητα πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί να μην μπορούν να εισπραχθούν και να επιβραβεύονται με τον τρόπο αυτό, έστω και έμμεσα, οι λαθρέμποροί». Και προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει θεσμικός διάλογος μεταξύ των δικαστηρίων των διαφόρων έννομων τάξεων.

Ως προς τα οικονομικά των δικαστών, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, με αίσθημα ευθύνης έχουν επιδείξει μεγάλη κατανόηση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τώρα «είναι φυσιολογικό να περιμένουν και αντίστοιχη αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες των δικαστών, ως εκφραστών μιας εκ των τριών κρατικών λειτουργιών και να μην προβεί σε ρυθμίσεις που θίγουν το θεσμικό τους ρόλο».

Από την πλευρά του, ο Ι.Τέντες τόνισε ότι το να μιλάμε ξανά και ξανά για τη δικαστική ανεξαρτησία, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την εφαρμογή στην πράξη των αρχών που έχουν σχέση με τη δικαστική ανεξαρτησία.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη δεχόταν και εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις, δηλαδή αμφισβητείται στην πράξη ο ισότιμος ρόλος της πλάι στις άλλες δύο λειτουργίες (νομοθετική και εκτελεστική)». Εσχάτως, συνέχισε ο κ. Τέντες, «δέχεται προσβολή και η αξιοπρέπειας της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της».

Τέλος, ο Γενικός Επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι στις 31.12.2010 εκκρεμούσαν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία 472.000 υποθέσεις, δηλαδή υπήρχε μια αύξηση κατά 35.500 σε σχέση με τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2009. Εξ αυτών οι 430.800 εκκρεμούν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, προσέθεσε ο κ. Πετρόπουλος.

Read more...

ΣΤΗ ΝΔ ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ...


Ρεπορτάζ : E. Τριανταφύλλου - Γ. Τερζής
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στη ριζική ανανέωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προχωρά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με στόχο η δέσμευσή του για μια «νέα Νέα Δημοκρατία» να γίνει πράξη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι...
στο πλαίσιο αυτό η μεγάλη πλειονότητα των στενών συνεργατών του θα θέσει υποψηφιότητα είτε με σταυρό προτίμησης είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ταυτόχρονα θεωρείται πιθανό να επιδιωχθεί η «οικειοθελής» αποχώρηση στελεχών της προηγούμενης γενιάς που μεσουράνησε επί κυβερνήσεων Καραμανλή.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει η συμμετοχή ή μη στα ψηφοδέλτια των κ. Χρυσ. Λαζαρίδη και Δημ. Σταμάτη, καθώς και του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη. Ο κ. Σαμαράς μοιάζει να επιθυμεί να απαλλαγεί ο στενός του συνεργάτης Χρ. Λαζαρίδης από τον χαρακτηρισμό του «ανθρώπου του παρασκηνίου» και γι’ αυτό είναι πιθανό να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που ισχύει και για τον κ. Μιχελάκη, εφόσον κριθεί ότι θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική θέση. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σταμάτη, ο οποίος διαθέτει κοινοβουλευτική εμπειρία, αφού έχει υπάρξει βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κατά το παρελθόν, αν δεν επιλέξει να αναλάβει εντονότερο οργανωτικό ρόλο, είναι πιθανό να δώσει τη μάχη του σταυρού εντός έδρας.
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κων. Αρβανιτόπουλος θα επιθυμούσε την είσοδό του στη Βουλή. Παραμένει ασαφές, ωστόσο, αν θα δοκιμάσει τη δύσκολη Α΄ Πειραιά ή θα επιλεγεί για το Επικρατείας, στο οποίο αναμφίβολα θα είναι ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ. ο κ. Σταύρος Δήμας.
Ο έτερος αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθηνών. Για το ίδιο ψηφοδέλτιο ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μηταράκη.
Εκεί θα συναντήσει την, εκ μεταγραφής από το Ρέθυμνο, Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασ. Κικίλια και τις νυν βουλευτίνες Φωτεινή Πιπιλή και Ελίζα Βόζενμπεργκ. Για την επιστροφή της ενδιαφέρεται η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Μαριέττα Γιαννάκου.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είναι από τα στελέχη που κάποιοι από την ηγετική ομάδα θα ήθελαν να τους δουν να αποχωρούν. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο αναμένεται να δώσει τη μάχη του στην Α΄ Αθηνών, ακόμα και με δυσμενείς όρους. Για την ίδια περιφέρεια, αλλά και για τη Λάρισα απ’ όπου και κατάγεται, ακούγεται το όνομα του γραμματέα Οργανωτικού Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος διατηρεί προφανή ερείσματα στον μηχανισμό.
Στη Β΄ Αθήνας, δεν αποκλείεται να πολιτευθεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος Βασιλική Τζότζολα, μαζί με τον γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Γιάννη Μανώλη.
Τη Β΄ Αθήνας εκτιμάται ότι θα επιλέξει και ο έτερος (μαζί με τον κ. Παυλόπουλο), σωματοφύλακας του κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.
Ως προς τον τρίτο της ομάδος, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανανέωση των ψηφοδελτίων. Εκτός κι αν επιχειρήσει να δώσει τη δύσκολη μάχη εκλογής στην γενέτειρά του, Καρδίτσα.
Για τη δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του «συντρόφου εν όπλοις του κ. Σαμαρά», όπως ο ίδιος λέει, δικηγόρου κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου 21» έχει εντείνει τις κομματικές του παρουσίες, ενώ ήδη δραστηριοποιείται έντονα στη Β΄ Πειραιά όπου και θα αντιπαρατεθεί με τους Γ. Τραγάκη και Τ. Νεράτζη. Στη Μεσσηνία, εξάλλου, θα δοκιμάσει ο γραμματέας νέων τεχνολογιών κ. Δημ. Πτωχός.
Ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξει, εν τέλει, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο οποίος βάσει καταστατικού δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στην ήδη αποδυναμωμένη, λόγω Π. Τατούλη, Αρκαδία. Πιθανολογείται ότι έστω και «αντικαταστατικά» θα παραμείνει στην Περιφέρειά του. Αλλωστε, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας δεν θα υπερβαίνουν τις πέντε. Και ήδη οι υποψήφιοι είναι πολλοί.

Read more...

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ


Ρεπορτάζ : Β. Ζήρας, Σ. Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Εμμένει η Ευρώπη -και ιδίως η Γερμανία-στη θέση της ότι για να παράσχει διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που δεν θα αποκλείει και την...
πώληση περιουσιακών στοιχείωνΟ στόχος που συμφωνήθηκε με την τρόικα, για έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έως το 2015, θα πρέπει να θεωρείται η «βάση» του προγράμματος και όχι το «ταβάνι». Αλλωστε, στο αρχικό κείμενο του Μνημονίου, πριν ζητήσει η ελληνική πλευρά να αλλάξει, αναφέρονταν αποκρατικοποιήσεις «τουλάχιστον (at least) 50 δισ. ευρώ». Παράλληλα, οι δανειστές μας ζητούν πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που θα ελέγχεται πολύ αυστηρά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρεκκλίσεων.
Ο λόγος που η Ευρωζώνη επιμένει στις δύο παραπάνω προϋποθέσεις είναι ότι βλέπει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση χρέους στην οποία έχει περιέλθει. Οποια απόφαση και αν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, αγορά ομολόγων από το EFSF) δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της το πρόβλημα.
Δεσμεύσεις
Επί της ουσίας, η Ευρώπη «ζητεί» από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μείωση του ύψους του χρέους της (μέσω αποκρατικοποιήσεων) και ταυτόχρονα στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, για να αντιστραφεί η δυναμική του χρέους και από αυξητική να γίνει πτωτική (με την εφαρμογή Μνημονίου). Στο πλαίσιο αυτό:
1. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του πλέον φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλων τόσο για το πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία όσο και για τα υπόλοιπα projects.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα της μη πώλησης περιουσιακών στοιχείων (κυρίως ακινήτων). Σε διαφορετική περίπτωση, η επίτευξη του δύσκολου ούτως ή άλλως στόχου καθίσταται ανέφικτη.
Η είσπραξη 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσει ισόποσα ή και παραπάνω, δηλαδή κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ, το χρέος, θα ήταν μια σημαντική ανακούφιση.
2. Το να μειωθεί, όμως, το ύψος του χρέους δεν αρκεί. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πάρει πάλι την ανιούσα. Αυτό θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Μνημονίου, που προβλέπει τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012. Βέβαια, οι αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011 έχουν ανησυχήσει την τρόικα και για τον λόγο αυτόν -σύμφωνα με πληροφορίεςεπισπεύδονται και θα εφαρμοστούν από φέτος μέτρα που προβλεπόταν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος 2012 - 2015.
Περιορισμός του κράτους
Δεδομένου ότι στο σκέλος των εσόδων έχει αποδειχθεί ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά και ότι για να λειτουργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα πάρει πολύ χρόνο, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στον περαιτέρω περιορισμό του κράτους.
Αυτό σημαίνει νέες μειώσεις δαπανών, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια κ. λπ.). Είναι πιθανό, δηλαδή, εντός του 2011 να προχωρήσουν μειώσεις σε κοινωνικές παροχές (με εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων), νέες περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες, μισθολογικές παρεμβάσεις (το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο), ενώ στο «συρτάρι» υπάρχουν πάντα και οι απολύσεις στον ευρύτερο τομέα του Δημοσίου.
Ολα αυτά ζητούνται ως αντάλλαγμα των διευκολύνσεων που δίνει η Ευρώπη στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της, με σημαντικότερο την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Το 2012 οι δανειακές ανάγκες είναι 66 δισ. ευρώ. Από την τρόικα θα πάρουμε 25 δισ. ευρώ. Ενα άλλο μέρος, περίπου 15 δισ., θα καλυφθεί με έντοκα. Τα υπόλοιπα 25 δισ. εάν δεν έχουν ανοίξει οι αγορές θα μπορούμε πλέον να τα δανειστούμε μέσω του EFSF. Μηδενίζεται με άλλα λόγια η πιθανότητα χρεοκοπίας, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό θα ελέγχεται από το Eurogroup κάθε φορά που θα υποβάλλεται αίτημα για αγορά ελληνικών ομολόγων.

Read more...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε ποιον ανήκουν τα γήπεδα στα οποία τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακαλύψει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διαχειρίζεται για...
λογαριασμό του κράτους... χωρίς αποτέλεσμα! Μια ιστορία στα όρια του παραλόγου, η οποία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η επόμενη ημέρα των Αγώνων.Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. ιδρύθηκε το 2002, με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η εταιρεία δεν είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, αλλά ο διαχειριστής τους, αυτή που προκηρύσσει διαγωνισμούς για τη μίσθωση ή αξιοποίησή τους, φροντίζει για τη συντήρησή τους κ. λπ. Για τον λόγο αυτόν, δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Μέχρι προσφάτως. «Για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που μισθώθηκαν μακροπρόθεσμα σε ιδιώτες, η διαδικασία αδειοδότησης απαιτεί στα τελικά στάδια συμβολαιογραφική δέσμευση των χώρων στάθμευσης. Η δέσμευση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση δύο ακινήτων, στα οποία έπρεπε να λύσουμε το θέμα των χώρων στάθμευσης, ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε ποιος ή ποιοι κρατικοί φορείς είναι οι ιδιοκτήτες», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων, κ. Γιώργος Παναγιώτου. «Οι υπηρεσίες μας απευθύνθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Πολιτισμού, που είχε και το γενικό πρόσταγμα των Αγώνων. Ακούγεται παράλογο, αλλά οι προσπάθειές μας δεν κατέληξαν ακόμα».
Κατά τα άλλα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα συνεχίζουν την προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» τα επενδυτικά σχέδια. «Εχουμε έτοιμες επενδύσεις που δεν έχουν προχωρήσει, επειδή ακόμα προσπαθούν να αδειοδοτηθούν ή να ξεμπλέξουν από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λέει ο κ. Παναγιώτου. «Εύχομαι στη σημερινή συγκυρία που αναζητούμε αγωνιωδώς επενδύσεις, οι όποιοι αρμόδιοι φορείς να επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις». Πού βρίσκονται λοιπόν τα κύρια προβλήματα; – Αγιος Κοσμάς: Είναι ίσως η πιο «προβληματική» από τις περιπτώσεις μίσθωσης Ολυμπιακών Ακινήτων, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης για το Ελληνικό. Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας για την ανάπτυξη μεγάλης επένδυσης υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2006 και έκτοτε... δεν έγινε τίποτα. Ο ιδιώτης έχει αποταθεί στη διαδικασία διαι-
τησίας, ζητώντας όμως διαδοχικές αναβολές, με αποτέλεσμα να μην έχει καταθέσει επισήμως τις απαιτήσεις του από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει έως σήμερα 33 εκατ. ευρώ, έδωσε ακόμα 16 εκατ. ευρώ σε επιταγές και χρωστάει επιπλέον 17 εκατομμύρια. Το Δημόσιο δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, επειδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας.
– Κανόε Καγιάκ Σλάλομ: Η αδειοδότηση της εγκατάστασης για τη μετατροπή της σε υδρο-πάρκο (waterpark) δείχνει πλέον να έχει «ξεκολλήσει». Ωστόσο, ο ιδιώτης έχει προσφύγει στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας να μην καταβάλει τα χρωστούμενα ενοίκια (έχει καταβάλει 4,6 εκατ., χρωστάει 10 εκατ. ευρώ) και να του αφαιρεθούν από μελλοντικά ενοίκια ακόμα 10 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υπαιτιότητας της πολιτείας στην καθυστέρηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
– Γαλάτσι: Η σύμβαση για τη μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κέντρο έχει «κολλήσει», λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. «Κάτι πρέπει να γίνει. ΄Η να λυθεί η σύμβαση ή να τροποποιηθεί για να προχωρήσει», λέει ο κ. Παναγιώτου. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει ήδη 10,3 εκατ. ευρώ και χρωστάει 8 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι λήγουν οι εγγυητικές επιστολές του.
– Μπιτς Βόλεϊ: Η σύμβαση για τη μετατροπή του γηπέδου σε αθλητικόεμπορικό χώρο έχει «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις. Ο μισθωτής έκανε αγωγή στα Ολυμπιακά Ακίνητα, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα. Στο μεταξύ έχει καταβάλει 340.000 ευρώ και χρωστάει 3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο λήγει η εγγυητική επιστολή του.
– Τάε Κβον Ντο: Ο παλαιός διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε διεθνές συνεδριακό κέντρο ακυρώθηκε. Ο νέος διαγωνισμός παρατάθηκε έως τις 14 Απριλίου.
– Γήπεδα Πάτρας και Ηρακλείου: Τα γήπεδα έχουν παραχωρηθεί στους δήμους. Μέσα στις προσεχείς ημέρες τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν και τη συντήρησή τους.

Read more...

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Τάσος Τέλλογλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, οι φαρμακοποιοί Μαρία Β., Ανδρέας Λουλ., Θεόδωρος Κ. και Γεώργιος Γκ. συμφώνησαν να πωλήσει η πρώτη στους τρεις άλλους την επιχείρηση - φαρμακείο της στο Παγκράτι. Κατά τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους...
οι τέσσερις συνάδελφοι φαρμακοποιοί θα συμμετείχαν στα κέρδη της επιχείρησης με ποσοστό 25% έκαστος. Στο συμφωνητικό εμφανίζεται όμως και ένας περίεργος όρος. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «... η πωλήτρια θα είναι υπεύθυνη για την ορθή και σύννομη εκτέλεση των συνταγών έναντι των διοικητικών και δικαστικών αρχών, ακόμα και για περιπτώσεις εμπλοκής του φαρμακείου σε κατευθυνόμενη συνταγογραφία»...
Τρεις μήνες αργότερα, η πωλήτρια καλείται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) να δώσει εξηγήσεις πώς το φαρμακείο της με καθαρά έσοδα 50.000 - 60.000 ευρώ ετησίως εκτίναξε τα κέρδη του στα 276.000 ευρώ!!! Στριμωγμένη από τον έλεγχο η πωλήτρια - φαρμακοποιός, που απουσίαζε από το φαρμακείο το πρώτο τρίμηνο του 2009 λόγω ασθενείας, αποφασίζει να καταγγείλει τους έως πρότινος συνεταίρους της σε υπηρεσίες, οι οποίες, όμως, δεν είναι πάντα... πρόθυμες να ακούσουν.
Η υπόθεση καταλήγει στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Το πόρισμα των επιθεωρητών Γιάννη Β., Ειρήνης Κ. και Παρασκευής Τ. διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα για το τι συνέβαινε στο ελληνικό «σύστημα» συνταγογράφησης με τους πολλούς «πρωταγωνιστές» το 2009, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο έλεγχος της ΥΠΕΔΥΦΚΑ επεκτάθηκε και στο άλλο φαρμακείο του Ανδρέα Λουλ. στην Κυψέλη, σε ένα δημόσιο και τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία και σε οκτώ γιατρούς ογκολόγους που συνεργάζονταν με αυτά (Νικόλαος Λ., Αντώνιος Π., Ιωάννης Στ., Γεώργιος Παπ., Χρήστος Παπαδ., Γεώργιος Λ., Στυλιανός Γ., Νικόλαος Δ.). Μεταξύ των ογκολόγων που ελέγχονται είναι και δύο πανεπιστημιακοί γιατροί, ένας στην Αθήνα και ένας σε πόλη χώρας των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, τα φάρμακα δίνονταν στους ασθενείς από τα φαρμακεία της Κυψέλης ή του Παγκρατίου χωρίς οι τελευταίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, να το... γνωρίζουν.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ελεγχόμενων γιατρών, ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν τα συγκεκριμένα φαρμακεία. Πολλοί από τους ασφαλισμένους που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι τα «φάρμακα τα συνταγογραφεί ο γιατρός... Για τη χορήγηση φροντίζει αποκλειστικά ο γιατρός...». Μια καρκινοπαθής στην κατάθεσή της ήταν λίγο πιο λεπτομερής. «Οι υπογραφές στις συνταγές στη θέση του παραλήπτη δεν είναι δικές μου», λέει η ασφαλισμένη του ΟΓΑ Β. Μ. «Τα φάρμακα που συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία μου δόθηκαν από το Ι. Κ. (σ. σ.: αναφέρεται το όνομα του νοσοκομείου). Δεν έχω επισκεφθεί και δεν γνωρίζω το φαρμακείο Λ. στην Κυψέλη».
Λεηλασία
Αν στα ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ γράφονταν ακριβά ογκολογικά φάρμακα, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι έξι γιατροί του ΙΚΑ (Δημήτριος Χ., Ιωάννης Κ., Μαρία Τσ., Πιερ Τζ., Ελένη Στ., Δημήτριος Π.) έγραφαν... κάθε φάρμακο. Πολλοί από τους ασφαλισμένους που εξετάστηκαν είπαν ότι οι υπογραφές κάτω από την ένδειξη «ο παραλήπτης» δεν ήταν δικές τους, ενώ οι ταινίες γνησιότητας είχαν αφαιρεθεί από συσκευασίες ακόμα και του 2003! Από τις 165 συνταγές του γιατρού Δημητρίου Χ., που ελέγχθηκαν, 103 είχαν εκτελεστεί στο φαρμακείο του Ανδρέα Λ. στην Κυψέλη και 62 στο φαρμακείο του Παγκρατίου. Πολλοί από τους ασφαλισμένους δεν είχαν δει ποτέ τους γιατρούς που συνταγογραφούσαν ούτε τους φαρμακοποιούς! Σε τρεις περιπτώσεις έγινε συνταγογράφηση σε ονόματα νεκρών...

Σε μία περίπτωση συνταγογραφούσε γιατρός χωρίς ειδικότητα («πάγια τακτική» την χαρακτήρισε ο γιατρός...) που όταν ρωτήθηκε γιατί υπερσυνταγογραφεί σε πείσμα των ενδείξεων, απάντησε «μου το ζητούν οι ασφαλισμένοι», ενώ σε άλλη περίπτωση, δύο εμβόλια για παιδιά συνταγογραφούνται σε 60χρονη. Υπερήλικες των οποίων τα βιβλιάρια ήταν «παρκαρισμένα» σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων αποτελούσαν «εύκολη λεία» για το κύκλωμα. Ο φαρμακοποιός Λ. κατέθεσε στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ ότι οι γιατροί τού παρέδιδαν τις συνταγές με αντάλλαγμα το 12% της αξίας τους. Στην κατάθεσή της η πωλήτρια του φαρμακείου Μαρία Β. ανέφερε ότι «συχνά έρχονταν φάρμακα από το στρατιωτικό νοσοκομείο που κάποιες φορές είχαν ταινίες γνησιότητας “κρατικό είδος”, ενώ άλλες φορές ήταν αποκολλημένες...».

Read more...

OI ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Η αποτελεσματικότητα, η επιτακτική ανάγκη ταχείας προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή των νόμων που έχουν περάσει από τη Βουλή θα βαρύνουν στην κρίση του κ. Γ. Παπανδρέου , εν όψει των αλλαγών που σύμφωνα...
με πληροφορίες ετοιμάζει στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο χρόνος της πρωθυπουργικής παρέμβασης ορίζεται από το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα:η εκκρεμότητα των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου και κυρίως η έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα και τη λεγόμενη «συνολική λύση» για την ευρωπαϊκή κρίση περιγράφονται από συνεργάτες του και από κορυφαίους υπουργούς ως καθοριστικά στοιχεία για τις αποφάσεις και τις επιπτώσεις τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Το πρόβλημα συνοχής της κυβέρνησης και οι καθυστερήσεις σε νευραλγικούς τομείς προβληματίζουν σε βαθμό ανησυχίας τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις οποίες μεταφέρουν πρόσωπα που συνομίλησαν προσφάτως μαζί του, ο κ. Παπανδρέου είναι απογοητευμένος από πολλά πρόσωπα της κυβέρνησης και ετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές. Τα πεδία που τον ανησυχούν πρωτίστως είναι αυτά της οικονομίας, της ασφάλειαςεγκληματικότητας και της Ανάπτυξης, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα γίνουν αλλαγές και στα τρία πεδία.

Πέραν των μηνυμάτων που έχει λάβει από τους αξιωματούχους της τρόικας για τα παραλυτικά φαινόμενα, τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Παπανδρέου ήταν παρατηρητής της κρίσης που εκδηλώθηκε δραματικά με τρία κυρίως περιστατικά: την αδυναμία έγκαιρου συντονισμού υπουργών για τη λύση του θέματος των μεταναστών-απεργών πείνας, την ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου (για το ίδιο θέμα) και την κρίση στο οικονομικό επιτελείο, με αφορμή την υστέρηση των εσόδων και κατάληξη την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλου.

Οι αλλαγές στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των ευρωπαϊκών του επαφών και διαπραγματεύσεων. Κατά πληροφορίες, τα κεντρικά πρόσωπα εν όψει αυτών των αλλαγών είναι τρία: ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου, το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιμένει να τονίζει ότι «δεν υπάρχει θέμα Γιώργου, είναι αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη και έχει φέρει ήδη εις πέρας ένα μεγάλο έργο». Ωστόσο συνομιλητές του κ. Παπανδρέου χωρίς θεσμική ιδιότητα επιμένουν ότι από εδώ και πέρα μια αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι επιβεβλημένη, είτε σε πρόσωπα είτε στη διάρθρωση αρμοδιοτήτων.

Με βάση αυτά εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το εξής σενάριο: ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει στη θέση του, αναλαμβάνει ρόλο υπουργού Συντονισμού και ενισχύεται από πρόσωπα ειδικώς στον τομέα των εσόδων, που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Ενα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος θεωρείται βασικός υποψήφιος για θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα την οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Παράλληλα με αυτά, ο κ. Παπανδρέου έχει ακούσει συνεργάτες του να του επισημαίνουν την ανάγκη διασφάλισης στοιχειώδους ηρεμίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην κοινωνία. Οι επισημάνσεις αυτές σχετίζονται με την αναταραχή που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες με τις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Σύμφωνα με κάποιους συνομιλητές του Πρωθυπουργού, τέτοια κρούσματα θα πρέπει να αποφευχθούν στο εξής και στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις είναι δύο: είτε ο κ. Πάγκαλος να αποστρατευθεί με τιμές και επαίνους είτε να τοποθετηθεί ένας δεύτερος αντιπρόεδρος με σαφείς αρμοδιότητες.

Οσοι υποστηρίζουν την πρώτη εκδοχή έχουν την άποψη ότι ακόμη και αν ο κ. Πάγκαλος απομακρυνόταν από την κυβέρνηση το μήνυμα θα ήταν θετικό, υπό την έννοια ότι θα επρόκειτο για μια φαινομενικά δυναμική κίνηση, χωρίς πολιτικό κόστος. Το δεύτερο ενδεχόμενο θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς θα δημιουργούσε μία ακόμη εστία έντασης στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια μεταξύ του κ. Πάγκαλου και του (όποιου) δεύτερου αντιπροέδρου.

Το ερώτημα στην περίπτωση των αλλαγών στο κορυφαίο επίπεδο είναι ποιος από τους σημερινούς υπουργούς θα αναβαθμιστεί- και αν αυτό θα συμβεί. Η πρόσφατη σύγκρουση Βενιζέλου- Ραγκούση αντιμετωπίστηκε από το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων τους στην κυβέρνηση και στο κόμμα ως υποκρύπτουσα βαθύτερα και σοβαρότερα μεταξύ τους προβλήματα, αλλά και φιλοδοξίες. Η κρίση ανάμεσα στους δύο υπουργούς εκδηλώθηκε από την περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όταν προέκυψε το ζήτημα «ποιος συνέβαλε πιο καθοριστικά στη νίκη του ΠαΣοΚ».

Το τελευταίο δε διάστημα συνάδελφοί τους στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν παρατηρήσει ότι ο κ. Βενιζέλος παρεμβαίνει με διάθεση να δημιουργήσει το προφίλ του επί της ουσίας «Νο 2» στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην πρόσφατη σύσκεψη της Καθαρής Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος κάθησε δίπλα στον Πρωθυπουργό και κατέθεσε προτάσεις ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ραγκούσης είναι σήμερα ο πρώτος τη τάξη υπουργός και έχει ανοιχτά μέτωπα, πέραν του κ. Βενιζέλου, με τον κ. Χρ. Παπουτσή, επίσης για το θέμα χειρισμών στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Μετά τη θετική έκβαση της περιπέτειας των απεργών πείνας της «Υπατίας», έχει μπροστά του το δύσκολο εγχείρημα της προσαρμογής του «Καλλικράτη» στις νέες συνθήκες, αλλά και της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, για τον οποίο αναμένει «σήμα» από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, και μόνο οι αρμοδιότητες του κ. Ραγκούση περιορίζουν τις πιθανότητες να συμπεριληφθεί ο υπουργός Εσωτερικών στις αλλαγές που φέρεται να ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου.

Read more...

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : "ΔΕΝ ΛΕΓΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ"


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
O κ. Γεωργακόπουλος ουδέποτε στο παρελθόν είχε σκεφτεί να παραιτηθεί, παρά τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του, υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , με τον οποίο είχαν να ανταλλάξουν «καλημέρα», εδώ και ένα...
χρόνο. Τότε που και οι δύο βρέθηκαν την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα δύο μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Τους έγιναν σχεδόν οι ίδιες ερωτήσεις, πλην όμως ο ένας εκ των δύο προχώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία ένα βήμα περισσότερο. Και αυτός ήταν ο κ. Γεωργακόπουλος. Αφησε σαφώς να εννοηθεί, όπως ειπώθηκε αργότερα, ότι ίσως χρειαστούν και άλλα μέτρα. Κάτι βεβαίως που ενόχλησε τον υπουργό. Από τότε ο απομακρυνθείς γενικός διαπίστωσε, όπως είπαν οι συνεργάτες του, μια ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον υπουργό.

Σταμάτησαν να μιλούν ξαφνικά, σταμάτησαν και τα τηλεφωνήματα από το γραφείο του υπουργού. Μόνο σε συσκέψεις που συγκαλούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν αναγκαστικά μαζί, συζητώντας, πάντοτε με την παρουσία και άλλων, αποκλειστικά υπηρεσιακά θέματα.

Αλλο λόγο που να ώθησε τον υπουργό να του ζητήσει την παραίτησή του δεν μπορούσε να θυμηθεί ο κ. Γεωργακόπουλος. Ελεγε πάντως ότι η παρουσία τους στα τηλεοπτικά κανάλια ως αιτία της ρήξης ήταν «ασήμαντη». Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο ότι ο υπουργός έδωσε την επομένη στα στελέχη του υπουργείου οδηγίες να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις αν δεν έχουν κάτι να πουν και κυρίως αν δεν υπάρχει συντονισμός. Και ξαφνικά το τηλέφωνο, την περασμένη Τετάρτη το πρωί, στο γραφείο του κ. Γεωργακόπουλου στον 8ο όροφο του μεγάρου της οδού Καρ. Σερβίας, χτύπησε. Ηταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τον καλούσε να πάει στο γραφείο του, στην πλατεία Συντάγματος.

Το τηλεφώνημα αιφνιδίασε τον γενικό. Τόσους μήνες είχε να τον καλέσει ο υπουργός. Δυο βήματα απόσταση ήταν και έτσι ο κ. Γεωργακόπουλος βρέθηκε μόνος του μπροστά στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Μου είπε ότι θέλει να παραιτηθώ» , ακούστηκε να λέει ο κ. Γεωργακόπουλοςστους συνεργάτες του που τον ρωτούσαν το πρωί της Πέμπτης τι ακριβώς είχε γίνει. Μετά την πρώτη «κρυάδα» ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να του εξηγήσει τον λόγο για τον οποίον του ζητούσε να παραιτηθεί: «Δεν σου καταλογίζω τίποτα, δεν σε κατηγορώ για τίποτα. Δεν κόλλησε. Πρέπει να παραιτηθείς», λέγεται ότι του είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Στο υπουργείο, στη θέση που ήμουν και με τις αρμοδιότητες που είχα, μπορούσα να πράττω μόνο το 5% αυτών που έπρεπε. Τι άλλο μπορούσα να κάνω; Πώς θα προχωρούσε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείουχωρίς να έχω αρμοδιότητες;», αυτή ήταν, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, η απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός ωστόσο ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του και ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτησή του. Σε κάποια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου, προφανώς θέλοντας να αποχαιρετήσει φιλικά τον ως εκείνη τη στιγμή συνεργάτη του και παρά το γεγονός ότι δεν συμπαθούσε ο ένας τον άλλον, του είπε: «Δεν θέλω να φύγεις από εδώ μέσα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Αν έχεις κάτι άλλο υπόψη σου, μια άλλη θέση, να μου το προτείνεις τώρα...».
Ο κ. Γεωργακόπουλος ακούστηκε να λέει «όχι ευχαριστώ, δεν έχω κάτι άλλο να προτείνω», οπότε ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγεται ότι του είπε: «Εντάξει, μέσα στην εβδομάδα να έχουμε τελειώσει το ζήτημα...».

Εκεί χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε να προετοιμάσει το ταξίδι του στο οποίο θα συνόδευε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στα κρίσιμα ραντεβού του σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Ο κ. Γεωργακόπουλος πήγε στην κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και την ενημέρωσε. Εν συνεχεία κάθησε και έγραψε τη γνωστή επιστολή στον Πρωθυπουργό. Στις 18 Ιανουαρίου ωστόσο είχε μια συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και σε αυτήν πιστεύεται ότι εξέφρασε τα παράπονά του, ότι δηλαδή παραμένει σε ένα πόστο αδρανής: «Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού θα επιδιώξω να έρθω σε επαφή μαζί του και εν συνεχεία θα δω τι θα κάνω» ακούστηκε να λέει στην κυρία Βάρτζελη. Δεν έχει ωστόσο αποφασίσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο 60χρονος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (που τοποθετήθηκε σ΄ αυτή τη θέση χωρίς τις διαδικασίες του opengov), δύο φορές υφυπουργός στο παρελθόν (Οικονομικών και Ανάπτυξης) στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ήταν υπεύθυνος για τις Εφορίες. Συχνά έλεγε στους εφοριακούς: «Δεν με ενδιαφέρει εάν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, φτάνει να πιάνει ποντίκια» (ρήση του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ).

Δεκάδες εφοριακοί έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά με διάφορες κατηγορίες, χωρίς ακόμα να έχουν βγει πορίσματα. Παρά την πίκρα του, κάθε φορά που κάνει λόγο για τον υπουργό εμφανίζεται πολύ προσεκτικός. Το μόνο ίσως που τον εξόργισε είναι όταν άκουσε να τον χαρακτηρίζει την επομένη της «παραίτησής» του «ανεπαρκή»:
«Ποιος κρίνει την ανεπάρκεια ποίου», ήταν η απάντηση που ακούστηκε να λέει.

Ο κ. Γεωργακόπουλος φαίνεται ότι δεν ξεχνά το γεγονός ότι βρισκόταν σε αδράνεια ουσιαστικά εδώ και ενάμιση χρόνο,χωρίς όμως ποτέ να ζητήσει εξηγήσεις.Σε συνεργάτες του έλεγε ότι «έκανα αρκετές προτάσεις για την αναδιοργάνωση του υπουργείου και δεν εισακούστηκαν. Χωρίς ριζική αναθεώρηση πώς θα εισπράτταμε τους φόρους και πώς θα αυξάναμε τα έσοδα;»· αλλά δεν υπέβαλλε παραίτηση και το κυριότερο δεν ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό.Οι προτάσεις του λέγεται ότι αφορούσαν όχι μόνο την αναδιοργάνωση του υπουργείου,αλλά και την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων,πλην όμως,όπως συχνά ανέφερε, δεν υλοποιούνταν.

Διαπίστωνε ότι δεν υλοποιούνταν και όμως παρέμεινε στη θέση του,χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα.Ουδείς μπορούσε να εξηγήσει τη στάση του,αλλά δεν ήταν λίγοι που σχολίαζαν ότι«πόνταρε στις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό». Ειδικά για την υστέρηση των εσόδων για κανέναν λόγο δεν ήθελε να του το«φορτώσουν».Αυτός ήταν και ο λόγος που λέγεται ότι εκείνη την Τετάρτη,φεύγοντας από την Καραγιώργη Σερβίας,είπε στον υπουργό:«Δεν θα το ανεχθώ να μου χρεωθεί η υστέρηση των εσόδων» και η απάντηση που έλαβε ήταν:«Οχι,σε καμία περίπτωση».

Read more...

Οι λαοί κρίση, αυτοί … «Κροίσοι»!

papaioannou.

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη το 2008 αριθμούσαν τους 793. Το 2010, ο αριθμός τους έφτασε τους 1.011. Και σήμερα εν έτει 2011, σύμφωνα με τη σχετική λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes», οι δισεκατομμυριούχοι έχουν ανέλθει στους 1.210.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι, αξιοποιώντας την κρίση και μεσούσης της κρίσης, γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι, όπως ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2010, ο αριθμός των ανθρώπων του πλανήτη που έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε στα 44 εκατομμύρια!

Δηλαδή: Για κάθε έναν από τους 417 νέους δισεκατομμυριούχους σε σχέση με το 2008, αντιστοιχούν 105.000 νέοι φτωχοί, πένητες και λιμοκτονούντες!

***

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι από 359 που ήταν το 2008, μετά από τρία χρόνια κρίσης, αυξήθηκαν στους 413. Το ίδιο διάστημα, η περιουσία τους από 1,1 τρισ. δολάρια ανήλθε στο 1,5 τρισ. δολάρια.

*

Την ίδια περίοδο που στις ΗΠΑ οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 54 και τα πλούτη τους κατά 400 δισεκατομμύρια, οι εργαζόμενοι είδαν να χάνονται περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να κατάσχονται εκατομμύρια κατοικίες.

Δηλαδή: Για κάθε ένα νέο Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, αντιστοιχούν 130.000 απολυμένοι Αμερικανοί εργάτες!

***

Σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη στέφθηκε η Μόσχα, στην οποία ζουν οι 79 από αυτούς, οι περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο.

*

Στη μετασοβιετική Ρωσία, που διαθέτει την «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας υπολογίστηκε στα τέλη του 2010 στα 19,8 εκατομμύρια άτομα. Στη Ρωσία το 50% και πλέον των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς κάτω από 400 ευρώ, ενώ το 60% των ρωσικών οικογενειών με 3 και περισσότερα παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στη Ρωσία με πληθυσμό 142 εκατομμύρια ανθρώπους, που η πρωτεύουσά της ανακηρύχτηκε «πρωτεύουσα των Κροίσων», ήδη από το 2008 το άθροισμα των περιουσιών των 400 πλουσιότερων Ρώσων μεγιστάνων υπολογίστηκε στα 486 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό και πλέον ΑΕΠ ολόκληρης της Ρωσίας…

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Read more...

Σαμαράς: Μόνη λύση η αλλαγή των όρων του Μνημονίου


Το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του, με την οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» για τους σχεδιασμούς της, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου. Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει:

«Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους. Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση»

Ο κ. Σαμαράς στη συνέχεια επιτίθεται στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων λέγοντας: «Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται και μάλιστα ισχυρά “να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει”. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:

Πότε έχει “ανακοινώσει” η κυβέρνηση τέτοιο πρόγραμμα; Μήπως πρόκειται για την ανακοίνωση της Τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, που... κατήγγειλε η Κυβέρνηση τα ξημερώματα της επομένης; Μήπως πρόκειται για τη συζήτηση περί πώλησης ακίνητης περιουσίας, για την οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο να την... απαγορεύει;», επισημαίνοντας ότι: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει ότι ως προς την οικονομική πολιτική: «Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου», σημειώνοντας ότι το επιβεβαιώνει πλέον «η χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, όπου αποκαλύπτεται η πρωτοφανής κατάρρευση των κρατικών εσόδων λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα».

Και ο κ. Σαμαράς καταλήγει: «Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.

Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου».


i-reportergr.
Read more...

Οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία


Ο φόβος για ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα αναζωπυρώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα από το Τόκιο, ως αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 1800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ αφού μόνο στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη σχεδόν 10.000 κατοίκων, από τους συνολικά 17.000.

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό από την εποχή Μέιτζι (1868-1912, από το όνομα του τότε αυτοκράτορα) και πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, παραδέχτηκε η ιαπωνική κυβέρνηση την επομένη του σεισμού των 8,9 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας και προκάλεσε μια "εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου", όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Μόνο στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα ο στρατός έχει εντοπίσει 300-400 πτώματα. Άλλοι 200-300 νεκροί βρέθηκαν στα παράλια της πόλης Σεντάι μετά το παλιρροϊκό κύμα, ύψους 10 μέτρων, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σημειώθηκε έκρηξη στις 15:36, τοπική ώρα (08:36 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο. Η έκρηξη αυτή κατατάσσεται στο 4 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα πέρα από την περιοχή της μονάδας. Ωστόσο, η κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση της γύρω περιοχής σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καλώντας τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Γύρω από τον πυρηνικό σταθμό καταγράφηκε ραδιενεργό καίσιο, που αποτελεί ένδειξη για τήξη του πυρήνα, όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, βεβαιώνοντας ότι το χαλύβδινο περίβλημα του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημιές και ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο περιβάλλον μειώνεται.

Στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι επικρατούσε μια αλλόκοτη ηρεμία. Ολόκληρες πόλεις βυθίστηκαν στα νερά, αυτοκίνητα ανέβηκαν ακόμη και πάνω στις στέγες των σπιτιών παρασυρμένα από το κύμα που εισχώρησε παντού, σε μερικά σημεία μέχρι και σε βάθος πέντε χιλιομέτρων. "Τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν έχω λόγια", είπε στους δημοσιογράφους ένας γηραιός άνδρας, ξεσπώντας σε κλάματα.

Περίπου 50.000 στρατιώτες και διασώστες, με 190 αεροπλάνα και δεκάδες πλοία, έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους επιζώντες ή να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά. Το πρακτορείο Kyodo ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.400 κατοικίες έχουν καταστραφεί.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 5,6 εκατομμύρια σπίτια και η ηλεκτρική εταιρεία Tepco προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και στο Τόκιο. Ένα εκατομμύριο σπίτια δεν διαθέτουν πόσιμο νερό.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία οι πρώτες ξένες ομάδες διασωστών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, στην Καλιφόρνια, ένας 25χρονος άνδρας πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή πολλές ώρες μετά το σεισμό της Ιαπωνίας. Στη Νότια Αμερική το παλιρροϊκό κύμα δεν προκάλεσε ούτε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.


Ανέπαφο το πρωτεύον περίβλημα
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου το πρωί είχε σημειωθεί έκρηξη, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το πρωτεύον περίβλημα του πυρήνα, το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο. "Η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Company, επιβεβαίωσε ότι το πρωτεύον περίβλημα είναι ανέπαφο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία έγχυσης θαλασσινού νερού προκειμένου να ψυχθεί η μονάδα και να μειωθεί η πίεση, έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε η ΙΑΕΑ.


Η ραδιενέργεια μπορεί να έχει μολύνει έως και 160 άτομα
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες "με κάθε δυνατό τρόπο". Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.


Πρόβλημα με το σύστημα ψύξης και σε δεύτερο αντιδραστήρα
Άλλος ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου το πρωί της Κυριακής ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα.

Στην Ουάσινγκτον, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα -- αυτό θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ατύχημα στον αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπως πληροφόρησε η NISA την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.



Για ραδιενέργεια ελέγχονται οι κάτοικοι
Χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνονται από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε έκρηξη, ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια καθώς οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά διέταξε να εκκενωθεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού υπάλληλοι που φορούν λευκές μάσκες και ειδικά προστατευτικά ρούχα χρησιμοποιούν χειροκίνητα σκάνερ για να ελέγξουν τους νεοφερμένους για ραδιενέργεια.

"Υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και επειδή η πιθανότητα (μόλυνσης) είναι υψηλή, είναι αρκετά τρομακτικό", είπε μιας νεαρή γυναίκα που περίμενε στην ουρά για να ελεγχθεί στην πόλη Κοριγιάμα.

Όσοι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε ή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια διαχωρίζονταν από τους υπόλοιπους που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Σε ένα από τα πρόχειρα καταφύγια, ένα γήπεδο του μπέιζμπολ της Κοριγιάμα, δεκάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Υπολογίζεται ότι 170.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους κοντά στην περιοχή της Φουκουγιάμα και οι αρχές ετοιμάζονται να μοιράσουν ιώδιο σε όσους έμενενα κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία φαίνεται ότι είναι "σχετικά μικρός". Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οι ειδικοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ιαπωνικές αρχές, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.


i-reportergr.

Read more...