Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΥΛΤΣ: "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ"


Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τάχθηκε, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα, υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς τη χώρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων...
ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής τάσσεται απερίφραστα υπέρ της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα। «Μπορεί να συζητιέται η χρεοκοπία της Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο κ. Σουλτς υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως η Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος τα προωθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι διεθνείς επενδυτές, χωρίς, όμως να έχουν επιχειρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανά να κλείσουν τις δημοσιονομικές τρύπες της ελληνικής οικονομίας και να την καταστήσουν αξιόπιστη έναντι της τρόικας, έτσι ώστε να συνεχισθεί ανεμπόδιστα η οικονομική βοήθεια προς την χώρα. Σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό θέμα, ο κ. Σουλτς, υποστήριξε ότι η Άγγελα Μέρκελ στηρίζει τελικά την Ελλάδα, ως μέρος της γενικότερης στάσης της για την στήριξη του ευρώ.
fimotro
Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με διοικητές ελληνικών τραπεζών στη σκιά της χθεσινής δήλωσης Μέρκελ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, τον πρόεδρο της Alpha bank Ιωάννη...
Κωστόπουλο δέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλια।
fimotro
Read more...

Αντιδράσεις φορέων για την λίστα της εργασιακής εφεδρείας

«Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Διάθεση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία εκδηλώνουν οι διοικήσεις φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα των 151 οργανισμών, καθώς θεωρούν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι εκ των φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και διατείνονται πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011.

Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας.

Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Πιο απλά στο ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με πληροορίες πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.

Μια άλλη περίπτωση είναι το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο υποστηρίζει του ότι το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας δεν το αφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα της κυβέρνησης λόγω λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Αντίθετο στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το οποίο ανακοίνωσε ότι «δεν έχει πλεονάζον προσωπικό» και ζητά να μην θιγεί η δραστηριότητα και η πολιτιστική προσφορά του.

«Η εργασιακή εφεδρεία δεν θα έπρεπε να αφορά το ΚΘΒΕ καθ' ότι εκκρεμεί λύση για την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από τις ΔΕΚΟ» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πετσάλνικος: «Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων»

newpost.gr
Πετσάλνικος: «Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων»
Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, τόνισε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου που ελήφθησαν τότε σε επίπεδο αρχηγών, περνά μέσα από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτέμβρη θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία και στο ομοσπονδιακό γερμανικό Κοινοβούλιο. Άρα, τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων. Και στη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις και από βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος.

«Αναφερόμενος στα μέτρα, επεσήμανε ότι είναι επώδυνα αλλά αναγκαία, προκειμένου να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα«, ενώ υπογράμμισε ότι »αν δεν πετύχουμε τους στόχους, τότε θα τεθεί εν κινδύνω η θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη».

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούλιο μαζί με κάποιες διορθωτικές κινήσεις, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει η ανάγκη για άλλες πιο δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να τα τηρήσουμε πάση θυσία», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Read more...

Συρρίκνωση κατά 30% στον στενό δημόσιο τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μετά τις πιέσεις της τρόικας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για τη συρρίκνωση κατά 30% και του στενού δημόσιου τομέα. Το σχέδιο προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις με στόχο την αναμόρφωση 20 «διακριτών ομάδων φορέων», στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 250.000 υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει ήδη επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να προτείνει ακόμη και άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ που εποτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών, επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων.

Οι υπάληλλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε θα ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μειωμένη εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους, είτε θα τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επίσπευση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του «στενού» πυρήνα του κράτους, μετά από πιέσεις της τρόικας, ώστε να επιτευχθεί μείωση των δημοσίων δαπανών.

Οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο για την κατάργηση ή την συγχώνευση 151 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων

Η αναμόρφωση του κράτους, όπως προκύπτει μάλιστα από σχετική μελέτη, θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ειδικών επειρογνωμώνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα, μετά και τη διαπίστωση ότι τα στελέχη του Δημοσίου δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία.

Όλοι οι υπουργοί, από την άλλη πλευρά, θα υποχρεωθούν, το αργότερο ως το τέλος του έτους, να αποστείλουν στην αρμόδια Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή, που συστήθηκε εκ νέου με την υπ΄ αριθμ. Υ169 απόφαση του πρωθυπουργού, κατάλογο με τους εποπτευόμενους φορείς τους οποίους προτείνουν να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει για το ποια θα είναι ακριβώς η τύχη των υπαλλήλων των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, έτσι ώστε να μειωθεί κατά 30% το κράτος σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Γεγονός είναι πάντως ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις θα μπορούν ακόμη και να απολυθούν, με δεδομένο μάλιστα ότι, παρ' ότι θεωρούνται μόνιμοι, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σχετική συνταγματική απαγόρευση. Οι απολύσεις μάλιστα αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων για τους οποίους πιέζει η τρόικα μπορεί να γίνει χωρίς ούτε καν την καταβολή αποζημίωσης.

Παρά ταύτα, οι μαζικές απολύσεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν τεθεί -προς το παρόν τουλάχιστον-, στο τραπέζι από τους επιτελείς της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαλπάρουν για την ανατολική Μεσόγειο τουρκικά πολεμικά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα


http://img.protothema.gr/894EBF8F2F631D67495C0FD03411BEBA.jpg
Την πληροφορία ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία (αλλού αναφέρεται ότι πρόκειται για φρεγάτες, ενώ αλλού προσδιορίζονται σαν τορπιλάκατοι) προετοιμάζονται να αποπλεύσουν από ναυτικές βάσεις στην Τουρκία με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο δημοσιεύουν τουρκικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παρέχουν βοήθεια στα σκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να συνοδεύονται από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όσα πλοία επιχειρήσουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας πρόκειται να ακολουθήσουν πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. "Αν ισραηλινά πλοία παρέμβουν σε πλοίο που μεταφέρει βοήθεια έξω από τα 12 μίλια, η τουρκική τορπιλάκατος αντί να απομακρυνθεί θα προσεγγίζει το ισραηλινό πολεμικό πλοίο μέχρι 100 μέτρα και έτσι, μπορεί να δούμε να συμβαίνει στη Μεσόγειο με τα ισραηλινά πολεμικά πλοία αυτό που συμβαίνει στα dog-fights με τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα στο Αιγαίο», γράφει η Σαμπάχ.

Για όποια σημασία έχει αξίζει να επισημανθούν μερικές διαφορές : στο Αιγαίο, τα τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά βούληση, επιλέγοντας το χρόνο, τον τρόπο και το σημείο απ' όπου θα εισβάλλουν. Επίσης τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν πετούν έξω από τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων αλλά τον παραβιάζουν και πολλές φορές πετούν πάνω από ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι ομολογούν την πρόθεσή τους να ακυρώσουν στην πράξη την ζώνη ασφαλείας των 50 μιλίων από τις ακτές που έχει εγκαθιδρύσει το Ισραήλ για την ασφάλειά του έχοντας την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατηγορούν το Ισραήλ ότι παίζει με τη φωτιά, σχολιάζοντας επικριτικά δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει και να στείλει όπλα στους Κούρδους του ΡΚΚ.
Read more...

Στους 693.000 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο

Στα ύψη η ανεργία


Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 212.297 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 6.763 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 212.297 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 6.763 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στα 693.329 άτομα ανήλθαν τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αριθμός ο οποίος είναι μειωμένος κατά 0,90% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Οργανισμός.

Απ' αυτά 282.935 είναι άνδρες (ποσοστό 40,81%) και 410.394 είναι γυναίκες (ποσοστό 59,19%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον Αύγουστο, τα βασικά χαρακτηριστικά, που προκύπτουν, είναι η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 0,90%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παράλληλα με τη μείωση των καταγγελιών και λήξεων συμβάσεων εργασίας κατά 8,51% και των αναγγελιών πρόσληψης κατά 4,21%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010.

Αναλυτικά, στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,63% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,23% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,14%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,28% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου αναλογεί το 34,61%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,92% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,20%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 93,42% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,35% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,23%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 212.297 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 6.763 άτομα, ποσοστό 3,29%, σε σχέση με τον Ιούλιο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 83,84% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 5,72% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 5,39% είναι οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το 3,17% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, και το 1,45% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων διαμορφώθηκαν σε 50.443, μειωμένες κατά 38,31%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (81.773) και κατά 4,21%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (52.660).

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 17.276, μειωμένες κατά 27,98%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 5,21%, σε σχέση με τον Αύγουστο 2010, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 18.779, μειωμένες κατά 40,44%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 11,36%, σε σχέση με τον Αύγουστο 2010 και οι οικειοθελείς
αποχωρήσεις τις 22.564, μειωμένες κατά 11,55%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 11,10%, σε σχέση με τον Αύγουστο 2010.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 36.055, το 52,08% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας, λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 35,06% από τον ούλιο (55.520) και κατά 8,51%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (39.410).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 8.176 θέσεις εργασίας έναντι 743, τον Ιούλιο και 12.130, τον Αύγουστο του 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πληρώσαμε 220.000 ευρώ τα DVD- «βιβλία» της Άννας...

newpost.gr
Πληρώσαμε 220.000 ευρώ τα DVD- «βιβλία» της Άννας...
Στη γραμμή «Λεφτά υπάρχουν» -όποτε και για όπου θέλουμε πάντα- εξακολουθεί να κινείται η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Μετά την αποκάλυψη του Newpost.gr ότι η κ. Διαμαντοπούλου ξόδεψε 61.536 ευρώ για να κάνει φρούριο το υπουργείο Παιδείας υπό τον φόβο κινητοποιήσεων, ένα νέο έγγραφο αποδεικνύει εκ νέου την κάκιστη οικονομική διαχείριση του υπουργείου της.

Την ώρα που στα περισσότερα σχολεία της χώρας επικρατεί αλαλούμ από τις ελλείψεις βιβλίων λόγω της καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού του Oργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων για το 2011, το υπουργείο Παιδείας πλήρωσε μάλλον ακριβά την κωλυσιεργία του.

Με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 220.000 ευρώ επιχορηγήθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» που εδρεύει στην Πάτρα για την παραγωγή των DVD που θα δοθούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια για να καλύψουν τη «τρύπα» των ελλείψεων.

Τη σχετική απόφαση για το κόστος των ψηφιακών μέσων εκμάθησης υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου η Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία αναφέρεται ότι τα DVD θα έχουν... «το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων του Γυμνασίου - Λυκείου σε ψηφιακή μορφή και τη διανομή τους σε όλα τα Γυμνάσια - Λύκεια της χώρας έως την έναρξη του σχολικού έτους 2011 2012», με την πλέον πρόσφορη διαδικασία.

Καλή η τεχνολογία κ. Διαμαντοπούλου αλλά κοστίζει ακριβά...


Γ.Κ.
Read more...

Σενάρια διάσπασης στο περιθώριο της χθεσινής Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Σενάρια διάσπασης στο περιθώριο της χθεσινής Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
Με τον... δημιουργό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα συναντηθεί πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ. Το άλλοτε κραταίο κίνημα ετοιμάζεται για την τελευταία πράξη, κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Η χθεσινή ΚΟ ήταν αποκαλυπτική. Κανείς δεν είπε ότι σκεφτόταν. Δεν υπήρξε εκτόνωση. Μόνο στα πηγαδάκια ειπώθηκαν τα σημαντικά.

Ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στις εκλογές. Ότι μαζί με τον Γ. Παπανδρέου καίγεται πλέον και ο Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής διαδικασίας. Οι βουλευτές τον άκουγαν έκπληκτοι να μιλά για πόλεμο και να αναλύει το τι θα θυμούνται οι πολίτες. Έκπληκτοι γιατί ξέρουν ότι πρόκειται για λεκτικούς ακροβατισμούς προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Και, το κυριότερο, όχι προς την κοινή γνώμη, αλλά προς τον εαυτό του. Έκπληκτοι άκουσαν και τον Γ. Παπανδρέου να τους ζητά να κάνουν χαρακίρι. Να τον ακολουθήσουν στον άλλο κόσμο της πολιτικής, στην έξοδο από τη Βουλή και την κοινωνική απομόνωση. Και αν για κάποιους αυτό θα είναι η λύτρωση, άλλοι, οι νεότεροι, που δεν έχουν χορτάσει τη Βουλή, ψάχνουν νέα σχήματα για να περάσουν την επόμενη φορά το κατώφλι της. Άλλοι κοιτούν στον Δ. Ρέππα, άλλοι στον Γ. Ραγκούση, άλλοι στον Α. Λοβέρδο, άλλοι στην Α. Διαμαντοπούλου και άλλοι στον Μ. Χρυσοχοΐδη. Είναι τα πέντε πρόσωπα πίσω από τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο. Κανείς όμως δεν ξέρει αν μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα. Οι περισσότεροι στην ΚΟ ποντάρουν πλέον στη διάσπαση.

Το θέμα είναι πως θα φθάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Για την ώρα ο Γ. Παπανδρέου αρνείται τις εκλογές και ότι έχει συμφωνία διαδοχής με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, στη χειρότερη περίπτωση, θέλει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, τον Ευ. Βενιζέλο στο κοινό σχήμα και τον ίδιο στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών ούτε που το συζητά. Δηλώνει ότι θα γυρίσει στην... καθηγητική του έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο που δέχεται είναι να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η άρνησή του, όμως, να εμπλακεί εκ νέου σε εσωκομματικές συγκρούσεις αφήνει χώρο στους προαναφερθέντες να ελπίζουν. Το θέμα είναι πως θα συνδυαστούν. Γιατί αυτός που θα κερδίσει είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων που θα αποτελέσουν το 3-2 ή το 4-1.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
Read more...

Σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση για το θέμα των εγγυήσεων δηλώνει η Μέρκελ

Καταλήγουν σε συμφωνία

Στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των φινλανδικών απαιτήσεων
Στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των φινλανδικών απαιτήσεων (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την Τρίτη ότι η Ευρώπη «θέλει και θα βρει» λύση για το θέμα των φινλανδικών αξιώσεων για εγγυήσεις από την Αθήνα, σε δηλώσεις που έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν.

«Όλοι μας θέλουμε και θα βρούμε μια πορεία, μια κατεύθυνση προς τα μπροστά που να είναι ανοικτή σε όλους τους εταίρους, αλλά θα συνεχίζει να είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες της Φινλανδίας», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη που έγινε μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

«Οι ειδικοί μας εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε αυτό [...] και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα βρεθεί», λύση, προσέθεσε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εντός της ημέρας κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλον έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα των εγγυήσεων.

Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η στροφή 180 μοιρών που δείχνει να κάνει το Βερολίνο, καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης απέκλειε κατηγορηματικά την παροχή εγγυήσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες η φινλανδική κυβέρνηση εφέρετο έτοιμη να συμφνωήσει με την πρόταση ότι οι χώρες που επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερο ή και καθόλου τόκο.

Αντίθετα, Σλοβακία και Σλοβενία φέρονται να ζητούν εγγυήσεις χωρίς κανένα κόστος, ενώ Αυστρία και Ολλανδία μάλλον προσανατολίζονται στην παραίτηση από την απαίτηση για εγγυήσεις.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

H ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΑΠΟΨΗ
Tου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
(από το : anatropi2020)
Η νέα φορολόγηση- χαράτσι στα ακίνητα αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες των τελευταίων ετών. Και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρει ακέραια την ευθύνη για τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Η πολιτική απάτη, φέρει, δυστυχώς την...
υπογραφή του. Ιστορικά, είναι λίγες οι τόσο κραυγαλέες κυβισθήσεις ενός πολιτικού. 'Οταν, στις 23 Ιουνίου, ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν αντέχουν τα ακίνητα έναν επιπλέον φόρο και αντιδρούσε στις προθέσεις του προκατόχου του να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αγνοούσε τον βασικό νόμο του James Bond: "Ποτέ μην λες ποτέ"! Μόνο που ο James Bond μπορεί να λέει ότι θέλει και ότι φαίνεται γοητευτικό στον κινηματογράφο, στην πολιτική μετατρέπεται εύκολα σε φιάσκο και προσωπικό βατερλό. Αυτό, ακριβώς έχει υποστεί ο υπουργός των Οικονομικών. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι οικονομολόγος, είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Και είναι βέβαιο πως γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα, ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την φορολόγηση των εσόδων (του εισοδήματος) που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ακινήτων και όχι την ατομική ιδιοκτησία αυτή καθ΄ αυτή. Επιτρέπει, δηλαδή, τη φορολογία εισοδήματος και όχι φορολογία (κεφαλαίου) ιδιοκτησίας... Θα ήταν, για παράδειγμα, λογικό να αυξηθεί η φορολογία επί των εισοδημάτων που αποκτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την πωλούν ή την νοικιάζουν, αποκτώντας επιπλέον εισόδημα απ΄ αυτό. Πως, όμως, φορολογείς ένα ακίνητο, αγνοώντας την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη; Γιατί να πληρώσει επιπλέον φόρο, κάποιος που με κόπους και τραπεζικό δανεισμό απέκτησε , μετά από εργασία 20, 30 ή και 40 ετών, ένα διαμέρισμα στην πόλη και ανακαίνισε το πατρικό του στο χωριό; Εν κατακλείδι. Το χαράτσι του κ. Βενιζέλου είναι και κοινωνικά άδικο και συνταγματικά ανεπίπτρεπτο. Ισοδυναμεί με (σταδιακή) δήμευση της ακίνητης περιουσίας και αναιρεί το κοινωνικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, μοντέλο που εξέθρεψαν πολιτικό και τραπεζικό σύστημα (δάνεια). Πέραν την πολιτικής απάτης ισοδυναμεί και με την απόλυτη διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έπρεπε να το ξανασκεφθεί. Εάν δεν ευαισθητοποιείται από την ανέχεια των Ελλήνων, ας σκεφθεί το επιστημονικό του κύρος...
Read more...

Bloomberg: Στο 98% η πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας...



Τη χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλουν, σύμφωνα με αναλυτές, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (credit default swaps).
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στο 98% φτάνοντας τις 7.318 μονάδες σημειώνοντας... αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα.

Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.

Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει.

Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε ότι όλοι ποντάρουν στη χρεοκοπία.

Η λέξη «χρεοκοπία» βρίσκεται πλάι - πλάι με την λέξη «Ελλάδα» στους περισσότερους τίτλους δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης και πρακτορείων – σήμερα, πιο πολύ από ποτέ – αντανακλώντας το κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας.

Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, αρχίζοντας να εξετάζουν την επόμενη μέρα για το Δουβλίνο. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει αναγκαστικά το σχέδιο του – παραιτηθέντος από την ΕΚΤ – γερμανού οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Δουβλίνο αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα.

Οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Η διάσωση σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Οι «Los Angeles Times» σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η χρεοκοπία αποτελεί ένα πραγματικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα.

Το Spiegel σημειώνει ότι η διαχείριση της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής κρίσης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Μέρκελ, κάτι που αντανακλά στις δηλώσεις των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα.

Η «Wall Street Journal» αναφέρεται στη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Το «Reuters» επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, δηλαδή το τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η περικοπή ενός μισθού σε κάθε αιρετό και μετακλητό, είναι απλά ένα «τραυμαπλάστ και σίγουρα όχι μακροχρόνια θεραπεία στο πρόβλημα», όπως ζητούν οι εταίροι.

Τέλος, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, όπως έχει προειδοποιήσει η Moody's.
BHMA.



Read more...

Τώρα ανησυχεί για... ντόμινο στις αγορές

Η πτώση των χρηματιστηρίων θορυβεί τη Μέρκελ


http://img.protothema.gr/C80A55A31B9DF8EA59013E1F0E366DBF.jpg

"Εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη", τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB.
Η δήλωση αυτή της κυρίας Μέρκελ γίνεται στον απόηχο της μεγάλης πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα. Οι ισχυροί κραδασμοί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και η κατακρήμνιση των δεικτών των χρηματιστηρίων αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία που προκάλεσαν στους επενδυτές οι δηλώσεις του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ ότι πιθανή ελληνική χρεοκοπία δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.

Ο καθένας "πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του" είπε η κυρία Μέρκελ κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι "εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές". Η καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από ένα τετραήμερο φωτιά στο οποίο κορυφαίοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ανατροφοδοτούσαν με επίσημες δηλώσεις τη συζήτηση περί πιθανής ελληνικής πτώχευσης, προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Απομένει να αποσαφηνιστεί τα επόμενα 24ωρα, αν με την φρασεολογία αυτή η καγκελάριος της Γερμανίας σπρώχνει την Ελλάδα σε μια μορφή χρεοκοπίας που το Βερολίνο θεωρεί ότι θα είναι ελεγχόμενη...

Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης και να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ η οποία πάντως υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των υπουργών της κυβέρνησής της να καταθέτουν τις απόψεις τους ζητώντας να μην υπάρχει "απαγόρευση σκέψεων".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, «ύψιστη προτεραιότητα» αποτελεί το να ελεγχθούν οι όποιες εξελίξεις, λέγοντας πως οι ώρες είναι κρίσιμες και θα πρέπει «όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά για να μην υπάρχει περισσότερη ανησυχία και ανασφάλεια στις χρηματαγορές».

Για όποια σημασία έχει, η κυρία Μέρκελ μίλησε θετικά για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών, λέγοντας πως προσπαθούν να τηρήσουν στο ακέραιο τις σκληρές δεσμεύσεις τους, ενώ σε ερώτηση για τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, τόνισε πως μπορεί να μην υπάρχουν ταμπού στην πολιτική, όμως, συμπλήρωσε, «προς το παρόν, δεν υπάρχει μηχανισμός για ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους»!

Eurogroup με αμερικανική παρουσία

Την ίδια ώρα στις αγορές συζητείται εντόνως -και η αλήθεια είναι πως αρκετοί έχουν «ποντάρει» πολλά σε αυτό- η διαφαινόμενη ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στα της ευρωπαϊκής κρίσης. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ουσιαστικά κατηγόρησε την Ευρωζώνη ότι «δεν κάνει ότι θα έπρεπε για να στηρίξει τη χώρα - μέλος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα» και ούτε λίγο, ούτε πολύ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ και κατ΄επέκταση και στις ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος δεν θα ήθελε να συμβεί!!!

Προς επίρρωσιν, τέλος, των … φόβων του Αμερικανού προέδρου, η Citigroup τόνισε σήμερα πως «αναμένονται νέες υποβαθμίσεις κρατικών αξιολογήσεων χωρών – μελών της Ευρωζώνης, στους επόμενους 3-6 μήνες». Ο λόγος για τις: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και την Κύπρο…

Και μόλις συμβεί αυτό τότε η Citigroup αναμένει να υποβαθμιστούν μακροπρόθεσμα (στα επόμενα 2-3 χρόνια) ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία!!!
Read more...

Κρίσιμο ραντεβού Ραγκούση με τον ΚτΕ για τα ταξί

Οι νέοι παραπονούνται για καρτέλ


http://img.protothema.gr/DE82DCB134CD369B6FA64618C1CEFDB0.jpg

Σε πλήρη διάσταση οδηγείται ο κλάδος των ταξί και το υπουργείο Υποδομών με τους ιδιοκτήτες να αντιστέκονται στο σύνολο των ρυθμίσεων Ραγκούση και την κυβέρνηση να εμφανίζεται αμετακίνητη στο καθολικό άνοιγμα του επαγγέλματος και να πιέζει τις περιφέρειες να επιβάλλουν κυρώσεις για τα καλοκαιρινά έκτροπα και τις καταλείψεις εθνικών δρόμων από τους οδηγούς.

Από την πλευρά του το συνδικάτο των ταξί δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποστείλει την σημαία και αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ προγραμματίζει συγκεντρώσεις έξω από τη βουλή, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στον ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.

Το ραντεβού με την κοινοβουλευτική ομάδα είναι το πιο κρίσιμο που θα έχει ο κ. Ραγκούσης δεδομένων των αντιδράσεων και των ενστάσεων που έχουν διατυπώσει πολλοί βουλευτές για την ρύθμιση. Μολονότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι στάση θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές. Από τη Θεσσαλονίκη πάντως ο πρόεδρος του Συνδικάτου των αυτοκινητιστών δεν δίστασε να εξαπολύσει απειλές κατά των μελών του κοινοβουλίου λέγοντας «ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το τερατούργημα δεν θα βγουν από τη βουλή».

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες της αγοράς διατυπώνουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί το φαινόμενο της «καρτελοποίησης» του κλάδου και ζητεί να βρεθεί λύση στο θέμα της περιουσίας των ιδιοκτητών, υποστηρίζοντας ότι «οι περισσότεροι είναι βιοπαλαιστές που δεν φούσκωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία».

Τις τελευταίες μέρες διατυπώνεται ένας αντίλογος σχετικά με το σχέδιο εκχώρησης των αδειών σε οργανωμένες επιχειρήσεις (ΑΕ ή ΕΠΕ) καθώς διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι επωφελούνται της απελευθέρωσης του επαγγέλματος μόνο οι εταιρείες και οδηγούμαστε σε ολιγοπώλια. Ενισχυτικό της παραπάνω άποψης λένε οι επικριτές της ρύθμισης, είναι το κόστος απόκτησης της άδειας φτάνει τα 40.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η άδεια κυκλοφορίας, η άδεια της εταιρείας αλλά και η επένδυση σε αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που καθιστούν αποτρεπτική την επένδυση από τους νέους.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης, προσθέτουν ότι οι μικροί ιδιοκτήτες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία καθώς μειώνεται το κόμιστρο αλλά και το μερίδιο αγοράς. «Είναι προφανές ότι θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν τις άδειες στα μεγάλα cartel που θα μονοπωλήσουν τα υπερτοπικά και μεγάλα ξενοδοχειακά κέντρα» σημειώνουν όσοι αντιδρούν με το νόμο.

Read more...

Νέα επιθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ


newpost.gr
Νέα επιθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ
Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν λίγο μετά τις 5 το πρωί άγνωστοι, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια, όπου εκτελούσε υπηρεσία.

Από την ρίψη των δύο μολότοφ προκλήθηκαν φθορές σε κάδο απορριμμάτων, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται.

Read more...

Τίτλοι δημοσιευμάτων για την Ελλάδα με τη λέξη «χρεοκοπία» στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Σε οριακό σημείο


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η λέξη «χρεοκοπία» βρίσκεται πλάι - πλάι με την λέξη «Ελλάδα» στους περισσότερους τίτλους δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης και πρακτορείων - σήμερα, πιο πολύ από ποτέ- αντανακλώντας το κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας έχουν φθάσει στο 98%.

Τα Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, αρχίζοντας να εξετάζουν την επόμενη μέρα για το Δουβλίνο. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει αναγκαστικά το σχέδιο -παραιτηθέντος από την ΕΚΤ- Γερμανού οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Δουβλίνο αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Η διάσωση σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Οι Los Angeles Times σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η χρεοκοπία αποτελεί ένα πραγματικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα.

Το Spiegel σημειώνει πως η διαχείριση της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής κρίσης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Μέρκελ, κάτι που αντανακλά στις δηλώσεις των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στη δήλωση που έκανε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Το Reuters επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, δηλαδή το τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η περικοπή ενός μισθού σε κάθε αιρετό και μετακλητό, είναι απλά ένα «τραυμαπλάστ και σίγουρα όχι μακροχρόνια θεραπεία στο πρόβλημα», όπως ζητούν οι εταίροι.

Τέλος, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, όπως έχει προειδοποιήσει Moody's.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπαράζ λουκέτων και πτωχεύσεων από γνωστές εταιρείες

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει και φίρμα ρούχων


http://img.protothema.gr/998351E74AA24FAF5514347A306CF533.jpg
Ένα μεγάλο μπαράζ πτωχεύσεων αλλά και εντάξεων επιχειρήσεων στο άρθρο 99 φέρνει το οικονομικό αδιέξοδο που επιτείνεται τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των διεθνών πιέσεων και της απραξίας επίλυσης των εισπρακτικών προβλημάτων στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση το protothema.gr να γνωρίζει ήδη αίτημα ένταξης στο άρθρο 99 ετοιμάζει πολύ μεγάλος όμιλος στον κλάδο των αυτοκινήτων, μια γνωστή κατασκευαστική εταιρεία με έργα και στο δημόσιο τομέα, ενώ σε διακανονισμό των χρεών της στο παρά πέντε πριν το δρόμο για το άρθρο 99 προχώρησε μεγάλος όμιλος στον χώρο της χρυσοχοΐας με κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και μεγάλη παρουσία σε όλα τα κοσμικά στέκια. Την ίδια στιγμή, έντονο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει γνωστή φίρμα για τα ρούχα που φέρνει από την Ιταλία, ενώ δεκάδες επιχειρήσεις μελετούν περαιτέρω μείωση της παρουσίας τους σε σειρά περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο της αγοράς δεν υποδέχθηκε θετικά τις εξαγγελίες Παπανδρέου στη ΔΕΘ, βλέποντας πω ς το οικονομικό αδιέξοδο επιτείνεται. Με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε πως «η χώρα είναι πιο κοντά από ποτέ στη δραχμή» ενώ μεγάλη είναι και η δυσφορία κορυφαίων εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρήσεων για το κλίμα «τρομοκρατίας» όπως το αναφέρουν που υπήρξε στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μεριά τους εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προσανατολίζονται σε γενικό κλείσιμο των επιχειρήσεων τους μέσα στον Σεπτέμβρη ως τρόπο αντίδρασης για τα έκτακτα μέτρα ενώ και ο ΣΕΒ από ώρα σε ώρα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις των θέσεων του, μιλώντας για χρεοκοπία της πολιτικής και ορατό κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή.

Read more...

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η τροπολογία για το κλείσιμο της ΕΤ1

Ανακοινώσεις Ηλ.Μόσιαλου


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για το κλείσιμο της ΕΤ1, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν δύο Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Όπως είπε ο κ.Μόσιαλος στον ΣΚΑΪ, από τις περικοπές στην ΕΡΤ «θα έχουμε πλεόνασμα του χρόνου τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ, που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δραματικές αποφάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Μετά την παραδοχή Σόιμπλε για γερμανικό σχέδιο εξόδου...


http://img.protothema.gr/79602BC87CAFC40E3076CC52B828A48A.jpg
Όσα δεν έκανε επί μήνες επιχειρεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια 15 ημερών, προκειμένου να μην οδηγηθεί είτε στη χρεοκοπία είτε σε εσωτερική στάση πληρωμών. Το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσε χθες από τον ορυμαγδό των διεθνών εξελίξεων και κυρίως από τη γερμανική στάση, που αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όμως, πέρα από το δραματικό τηλεφώνημα - έκκληση, που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση βάζει μπροστά ένα «σχέδιο SOS», για να εξασφαλίσει ότι η έκτη δόση θα καταβληθεί το συντομότερο και δεν θα υπάρξει κανενός είδους χρεοκοπία.

Κάποιοι στο Μαξίμου ευελπιστούν ακόμη ότι όλο αυτό το σκηνικό συνιστά περισσότερο μια ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει σκληρές αποφάσεις, παρά έναν υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο για την επιστροφή στη δραχμή. Παραδέχονται όμως ότι, όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και γι' αυτό ξεκίνησαν οι διαδικασίες για:

- Την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε 151 φορείς του Δημοσίου. Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστον κατά 20.000, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει την Τρόικα.

- Την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο (πλην των οικογενειακών και της παραμεθορίου) από τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχει δοθεί προφορική εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από την εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομηθεί ένα δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, έστω κι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράττουν πλέον μόνο το βασικό μισθό, που είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Τρίτον, την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, με αρχή το νομοσχέδιο για τα ταξί, που συζητείται την Τρίτη μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει, απευθυνόμενος σε μία «παγωμένη» Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι η σωτηρία της χώρας είναι σημαντικότερη από τη βουλευτική καρέκλα, ελπίζοντας ότι θα πετύχει τη συναίνεση όλων.

Read more...

Νέο πεδίο... συναίνεσης για ΠΑΣΟΚ- ΝΔ


newpost.gr
Νέο πεδίο... συναίνεσης για ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
Μετά τα ΑΕΙ και τα αυθαίρετα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ευθυγραμμίζονται και εναντίον του ...Φωτόπουλου. Παρά τη δεδομένη διαφοροποίηση της ΝΔ απέναντι στο νέο κυβερνητικό χαράτσι στα ακίνητα, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, έσπευσαν χθες να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από τη στάση του επικεφαλής– «πράσινου» συνδικαλιστή- της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συντασσόμενοι ουσιαστικά με τις κυβερνητικές αντιλήψεις.

«Κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων!» σχολίασε ολιγόλογα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης επιχειρώντας ουσιαστικά να προλάβει την αναμενόμενη κυβερνητική αντεπίθεση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί εύκολα λόγια προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά πολιτών.

Αυτό το στοιχείο προσδιορίζει εν πολλοίς και τις θέσεις Σαμαρά εν όψει των καθιερωμένων επαφών του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας στο πλαίσιο της εμφάνισής του, σο τέλος της εβδομάδας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στον γ’ όροφο της Συγγρού, οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, σε καθημερινή βάση προσαρμόζουν την ομιλία του Α. Σαμαρά, προσπαθώντας να τη διατηρήσουν επικαιροποιημένη με βάση τις ραγδαίες καθημερινές εξελίξεις.

Ωστόσο, αποφασισμένο φαίνεται να είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα επιδιώξει να πείσει τους πολίτες ότι η προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές και τοποθετημένες στα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η τοποθέτηση της ΝΔ απέναντι στον κ. Φωτόπουλο, προσδιορίζει επί της ουσίας και τη γενικότερη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόντρα στα συνδικαλιστικά συμφέροντα, θέση την οποία θα επαναλάβει και ο κ. Σαμαράς από βήματος ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να είναι σκληρός στην κριτική του απέναντι στον Πρωθυπουργό, αλλά και απέναντι στον Υπουργό Οικονομικών –κυρίως σε ό,τι αφορά τις γκάφες που του αποδίδονται, όπως το φινλανδικό ζήτημα και η διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα- αποφεύγοντας όμως τις εμπρηστικές δηλώσεις και επιχειρώντας δι’ αυτού του τρόπου να φανεί ότι προσπερνά έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση, ο πολιτικός χρόνος των οποίων έχει ολοκληρωθεί.

Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα προοπτικής με βάση την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ, στοχεύοντας στη μηδενική ψυχολογία της κοινωνίας, η οποία αντιλαμβάνεται πλέον ότι όλες οι θυσίες που έχουν γίνει ως σήμερα, δεν έχουν αντίκρυσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αναφορικά με την κριτική στον Πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς, είτε κατά την ομιλία του είτε κατά τη Συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, θα εστιάσει τόσο στις αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν την οικονομία στη σημερινή κατάσταση, όσο και στα «ψέμματα του κ. Παπανδρέου», όπως τα εντόπισε η ΝΔ κατά τις εμφανίσεις του στην Θεσσαλονική και αφορούν, από τα αυξημένα ελλείμματα που το ΠΑΣΟΚ έκανε σημαία το 2009, μέχρι και τις υποσχέσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση, οι οποίες μετακινούνται διαρκώς στο μέλλον.
Read more...

Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ευρώπη με αναφορά και στην Ελλάδα

«Έχετε κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές πολιτικές»


«Έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία», λέει στους Ευρωπαίους ο Μπαράκ Ομπάμα
«Έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία», λέει στους Ευρωπαίους ο Μπαράκ Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση, με αναφορά και στην Ελλάδα, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγάλο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες» είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Και πρόσθεσε: «Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες που προσπαθούν να συμφωνήσουν μία κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται» είπε.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

«Θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο στη Γαλλία» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup o Τ.Γκάιτνερ

Μετά από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει την Παρασκευή στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ
στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

«Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης με το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του Βρότσλαβ αποτελεί γεγονός εξαιρετικού χαρακτήρα, αφού ο Τίμοθι Γκάιτνερ έχει προκληθεί επανειλημμένα, κατά το παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε την Κυριακή ότι το ραντεβού του Βρότσλαβ θα επιτρέψει «την υπέρβαση των εκκρεμών προβλημάτων» στην υλοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απηύθυνε έκκληση στα τέλη του Αυγούστου στις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν τότε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό


Read more...