Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Απομονωμένος, αλλά ισχυρός Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο εχθρός του Ερντογάν


Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο εχθρός του Ερντογάν
Ο Γκιουλέν ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λος Αντζελες
Μπορεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν να ζει εδώ και χρόνια απομονωμένος σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ, όμως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει σε αυτόν τον ορκισμένο εχθρό του, τον αληθινό υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιμάμη και το κίνημά του ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα με το οποίο επιχειρήθηκε η ανατροπή του. Ο ενδιαφερόμενος το διαψεύδει.

Απομονωμένος, αλλά ισχυρός

Ηλικίας 75 ετών, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσυλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Όμως είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους Αμερικανούς μορμόνους: «Αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων», εξηγούσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το άλλο κοινό σημείο με τους μορμόνους είναι αυτό στο οποίο οφείλεται η οικονομική ισχύς του Χιζμέτ, ότι όλοι οι συμπαθούντες προσφέρουν τον χρόνο τους ή το χρήμα τους στην οργάνωση: από τους φοιτητές μέχρι τις μητέρες οικογενειών, και ασφαλώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες.

Καταδίκασε το πραξικόπημα


Ενώ ο Ερντογάν έπαιρνε το πρωί του Σαββάτου το πάνω χέρι στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Γκιουλέν καταδίκαζε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους» την απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη υποστηρίξει πως το πραξικόπημα ήταν «μια εξέγερση στην οποία συμμετέχει επίσης το 'παράλληλο Κράτος'» -έκφραση που αναφέρεται άμεσα στον ιεροκήρυκα.

Όταν δημοσιογράφοι των New York Times τον ρώτησαν αν κάποιοι υποστηρικτές του είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν απάντησε πως «αγνοεί ποιοι είναι οι υποστηρικτές του» και συνεπώς «δεν μπορεί να μιλήσει για την όποια συμμετοχή τους», εξηγώντας ότι ζει «μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια».

Είπε μάλιστα στη συνέντευξη αυτή πως «ενδέχεται» το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, αρνούμενος πάντως να προχωρήσει «σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις».

«Ορισμένοι ηγέτες οργανώνουν ψεύτικες επιθέσεις καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους και οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο μυαλό τους τέτοιου είδους σενάρια» δήλωσε.

Οι δύο άνδρες είχαν υπάρξει ωστόσο σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν «ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του λαού» για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι «γκιουλενιστές» αρνούνται.

Ο ιεροκήρυκας είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999, πολύ πριν κατηγορηθεί για προδοσία στη γενέτειρά του. Στο βουκολικό τοπίο που περιβάλλει τη μικρή πόλη Σέιλορσμπεργκ όπου κατοικεί, διάγει βίο ερημίτη και δεν εμφανίζεται δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ δίνει λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Είναι εγκατεστημένος σε ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μίγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το Ισλάμ.

Η διδασκαλία του για ένα Ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο τού έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία που διαχειριζόταν το Χιζμέτ και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιάζεται ότι τρέφουν συμπάθεια για τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περίπου 1.800 πρόσωπα, περιλαμβανομένων 750 αστυνομικών και 80 στρατιωτικών, φυλακίσθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Περίπου 280 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Κοινό μέτωπο εν όψει διαπραγμάτευσης Συμφωνία πέντε σημείων ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τα εργασιακά


Συμφωνία πέντε σημείων ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τα εργασιακά
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε κοινό κείμενο πέντε βασικών θέσεων για τα εργασιακά εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ - ΓΣΕΒΕΕ), παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Συμφωνία για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Δεν επανέρχεται η ανταπεργία, ενώ αναθεωρείται ο συνδικαλιστικός νόμος.

Για πολύ σημαντική απόφαση, μίλησε ο υπουργός, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι εύκολη. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα, κυρίως στους «ακραίους παίκτες» (δείχνοντας το ΔΝΤ) ξεκαθαρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνει ένα τέλος στο καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων χρόνων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς υπήρχαν διαφορές, τονίζοντας ότι καθήκον όλων είναι να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις. Είναι καθήκον των εργοδοτών να μην υπαναχωρήσουν, της κυβέρνησης να προωθήσει τη συμφωνία ως πραγματικό ανάχωμα και όχι νοητή κόκκινη γραμμή και των συνδικάτων να διαφυλάξουν την εφαρμογή της, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τον Σεπτέμβριο.

Τα πέντε σημεία της συμφωνίας
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων να συμφωνείται, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα συμφώνησαν τα εξής:

1. Υπογραμμίζουν ότι ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων την 27/6/2016 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολο τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξάχθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.

3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.

5. Συμφωνούν, τέλος, ότι ο ν. 1264/1982, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.

Επί της διαδικασίας...

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των εργασιακών με τους θεσμούς, οι κοινωνικοί εταίροι, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν:

«Επί της διαδικασίας, εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών για τα εργασιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα, προτείνουν να διεξαχθεί με συναινετική πρόθεση ένας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, ει δυνατό με τριμερή σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανεργίας και ύφεσης που επικρατούν στη χώρα και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του Υπουργείου με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο λεπτομερών νομοθετικών ρυθμίσεων.

» Ειδικότερες θέσεις τους έχουν ήδη δημόσια γνωστοποιήσει και θέσει υπόψη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

» Κατόπιν αυτών, για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θέσεων, προτείνεται να επιδιωχθεί στην διαπραγμάτευση να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

1η συνάντηση: μεταξύ της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αγορά εργασίας και των Κοινωνικών Εταίρων.

Όταν διαμορφωθεί το σχέδιο των προτάσεών τους, να δοθεί η ευκαιρία αυτοτελώς στους κοινωνικούς εταίρους να εκφράσουν τα σχόλια τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι προτάσεις. Με την οριστικοποίηση της έκθεσης, να περιληφθεί στο παραδοτέο ειδικό Προσάρτημα, όπου κάθε ένας από τους φορείς θα εκφράζει τις απόψεις του επί των προτάσεων των Εμπειρογνωμόνων.

2η συνάντηση: μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης και των Κοινωνικών Εταίρων. Στη φάση της αρχικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Υπουργείου και των θεσμών, οι κοινωνικοί εταίροι θα λάβουν τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνονται εκατέρωθεν ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους.

3η συνάντηση: μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης και των Κοινωνικών Εταίρων. Κατά την πορεία και ιδίως όταν θα πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, οι κοινωνικοί εταίροι να λάβουν γνώση των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα έχουν διαμορφωθεί, με τις εκατέρωθεν τυχόν διαφοροποιήσεις μεταξύ Υπουργείου και των θεσμών, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τις σχολιάσουν με επιδίωξη να διαμορφωθεί, εάν είναι δυνατόν, κοινή εθνική θέση».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο που συμφωνήθηκε, θα προσαρτηθούν δύο παραρτήματα και συγκεκριμένα η Συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη το 2014 παρουσία του ILO και η επόμενη συμφωνία του Ζαππείου στην οποία περιγράφεται αναλυτικότερα το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για τα εργασιακά.

Σημαντική συμφωνία εν όψει δύσκολης διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση μίλησε για «κοινωνική και πολιτική συμφωνία για δημιουργία κοινωνικού μετώπου με εθνικά χαρακτηριστικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων», επαναλαμβάνοντας ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

«Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση» δήλωσε ο υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης και συνέχισε:

«Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.»

» Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout ή για τις ομαδικές απολύσεις».

«Τώρα λοιπόν», τόνισε ο υπουργός, «έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, και ειδικά στους ακραίους παίκτες, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο.

«Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό -ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει».

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι έδειξαν τα κινητά των «8» πραξικοπηματιών...


Τι έδειξαν τα κινητά των «8» πραξικοπηματιών
Ποιες ήταν οι κλήσεις που έκαναν τους Τούρκους στρατιωτικούς να αποφασίσουν την «μεγάλη απόδραση» από την Τουρκία...
Οι κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο του διοικητή της μονάδας τους, που έμειναν αναπάντητες από εκείνον, ήταν εκείνες που έκαναν τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς να αποφασίσουν την «μεγάλη απόδραση» από την Τουρκία στην Ελλάδα, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύφθηκε, όταν...
οι ελληνικές αρχές πήραν και εξέτασαν με προσοχή τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην ηλεκτρονική μνήμη των συσκευών βρέθηκαν κλήσεις από τους συγγενείς τους, που δεν απαντήθηκαν, αλλά και κλήσεις των ίδιων των στρατιωτικών σε έναν συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό. Αυτός ο αριθμός, όπως αργότερα υποστήριξαν οι οχτώ άνδρες, που αιτήθηκαν το πρωί της Τρίτης πολιτικό άσυλο, ανήκε στον διοικητή της μονάδας τους συνταγματάρχη στο βαθμό.
Το γεγονός πως εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη και πως η ζωή τους κινδύνευε, εάν έμεναν στην Τουρκία.

Ένας από αυτούς έριξε την ιδέα να φύγουν με κατεύθυνση  κάποια γειτονική χώρα και να ζητήσουν άσυλο. Όπως είπαν στις Ελληνικές Αρχές, όταν άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς «έσπασαν» την ομάδα -μαζί τους υπήρχαν ακόμη δυο ελικόπτερα- και προσγειώθηκαν σε ένα ξέφωτο. Εκεί, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασαν τους χάρτες και τα καύσιμα που είχαν.

Στην αρχή σκέφτηκαν να φύγουν προς Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και τα καύσιμα δεν θα τους έφθαναν και υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν άριστες σχέσεις με το κράτος του Ερντογάν. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης και έτσι αποφάσισαν, όπως υποστήριξαν, να προσγειωθούν εκεί και να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η διαδικασία αίτησης πολιτικού ασύλου που έγινε το πρωί της Τρίτης, περιελάμβανε λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογράφηση και συλλογή κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο. 

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα», υποστήριξε η κα Μαρινάκη.

Η γνωστή δικηγόρος της Αλεξανδρούπολης σε δηλώσεις της επισήμανε και πάλι τον φόβο για τη ζωή τους που νιώθουν οι κατηγορούμενοι εάν εκδοθούν στην Τουρκία. Ο φόβος αυτός ενισχύεται και από τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στη γειτονική χώρα, αφού στα ρεπορτάζ τους επισημαίνουν πως οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί ήταν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος και πως ήταν ανάμεσα σε εκείνους που  βομβάρδισαν το ξενοδοχείο του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, με σκοπό να τον σκοτώσουν.

Η εφημερίδα «Star» τονίζει ότι περίπου 40 κομάντος περικύκλωσαν το ξενοδοχείο με σκοπό να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο, που φυγαδεύτηκε από άντρες της προσωπικής του φρουράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κομάντος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

Read more...

Πλεόνασμα 2,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό...


Πλεόνασμα 2,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό
Τριπλάσιο πλεόνασμα σε σχέση με τον ετήσιο στόχο πέτυχε η κυβέρνηση, κόβοντας «μαχαίρι» πρωτογενείς δαπάνες 2,1 δισ. ευρώ από...
όσα υπολόγιζε να πληρώσει στους πρώτους έξι μήνες.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

-          με την οριστική διακοπή ή την θηριώδη περικοπή του ΕΚΑΣ, συντάξεων (χηρείας κλπ) και άλλων κοινωνικών παροχών, που ψηφίστηκαν τον Μάιο και επιβλήθηκαν ήδη άμεσα και αναδρομικά τον Ιούνιο, καθώς και με «πάγωμα» πληρωμών άλλων 300 εκατ. ευρώ  σε εξοπλιστικά προγράμματα, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το α΄εξάμηνο έφτασε στα 2,478 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), καλύπτοντας από τα μέσα της χρονιάς κιόλας τα 2/3 του ετήσιου στόχου για πλεόνασμα που για φέτος έχει οριστεί στα 3,7 δισ. ευρώ.

-          πάνω από τον στόχο κατά 788 εκατ. ευρώ ήταν και οι εισπράξεις τακτικών εσόδων (από φόρους κυρίως). Και αυτό πριν καν πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τα κοινοτικά ταμεία, ξεπέρασαν τα 23 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά πρέπει να εισπραχθούν και άλλα 30 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο μισό της χρονιάς. Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ ​ (υπολογίζεται πως μόνον στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2016 ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ​), γεγονός που αποδίδεται και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και στις αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά.

protothema.gr

Read more...

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου...


syntaxi_χηρεια
Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Αυγούστου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα:...


Πέμπτη 28 Ιουλίου: ΙΚΑ, Δημόσιο
Παρασκευή 29 Ιουλίου: ΝΑΤ, ΚΕΑΝ
Δευτέρα 1 Αυγούστου: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

Η καταβολή του επικουρικού (ΕΤΕΑ) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Αυγούστου...

aixmi.gr

Read more...

Τουρκία: Δεν αγνοούνται πλοία...Τουρκία: Εξαφανίστηκαν και 14 πλοία του πολεμικού ναυτικού!...


Τουρκία: Εξαφανίστηκαν και 14 πλοία του πολεμικού ναυτικού!Οι αρχές φοβούνται ότι οι διοικητές των πλοίων αυτών είναι πραξικοπηματίες...

Δεν είναι μόνο τα 42 στρατιωτικά ελικόπτερα που εξαφανίστηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της...
αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος καθώς σύμφωνα με νέες, ανησυχητικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το «φως» της δημοσιότητας, έχουν χαθεί τα ίχνη συνολικά 14 πλοίων του πολεμικού ναυτικού της χώρας!

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι τουρκικές αρχές φοβούνται ότι οι διοικητές των πλοίων αυτών -τα οποία από τη περασμένη Παρασκευή  δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους- είναι πραξικοπηματίες. 

Ο ναύαρχος Βεισέλ Κοσελέ, διοικητής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δεν μπορεί να εντοπιστεί από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν συμμετείχε με κάποιον τρόπο στο πραξικόπημα ή αν κρατείται όμηρος από τους πραξικοπηματίες, λένε τουρκικές πηγές. 

Η εξαφάνιση των πλοίων και των ελικοπτέρων προκαλεί ανησυχία και κάνει τα τουρκικά ΜΜΕ να προειδοποιούν ότι ίσως ετοιμάζεται άλλη μια απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στην χώρα...

protothema.gr

 ploia
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αγνοούνται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος...


Νωρίτερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία φέρονταν να αγνοούνταν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η στρατιωτική συμμαχία ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει αιτήματα για συνδρομή στη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας για τα αγνοούμενα πολεμικά πλοία.

Εξάλλου ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο RIA Novosti πως τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δύο από αυτά στη Ρουμανία.

"Τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τώρα στη Μαύρη Θάλασσα: δύο στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, ένα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και ένα στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία σε ρωσικά λιμάνια", δήλωσε η πηγή αυτή.

- See more at: http://www.matrix24.gr/2016/07/antiproedros-tourkikis-kivernisis-den-agnoounte-plia/#sthash.EqWIYkEU.dpuf

Read more...

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος...


 tsipras-gap
...για την συνταγματική αναθεώρηση ο Γ. Παπανδρέου...
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση ο Γ. Παπανδρέου
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, ενώ πρότεινε σπάσιμο των...
περιφερειών, την εφαρμογή ενός συστήματος μονοεδρικών και με περιφερειακές λίστες.
 Όπως υπογράμμισε, μετά την πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η απλή αναλογική, που έχει ως στόχο μια καλύτερη και δικαιότερη ψήφο των πολιτών, είναι σε αντίθεση με το να μην σπάσουν οι περιφέρειες. Την ίδια ώρα, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, δεν εμφανίστηκε αρνητικός, χωρίς να δώσει ξεκάθαρο στίγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το πραξικόπημα στην Τουρκία και την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως μετέφερε στον πρωθυπουργό τα αιτία της κρίσης, τα οποία ήταν βαθύτατα πολιτικά και όχι οικονομικά, τονίζοντας ότι είναι θέμα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας. Να ενισχύουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου έξω από το Μέγαρο Μάξιμου.

Ειδικότερα, αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι «πρώτα από όλα εγώ δεν βλέπω ως διακύβευμα απλά ως ανακατανομή της εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο».

«Πρέπει να αλλάξουμε την εξουσία, το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει ένα διακύβευμα πραγματικό και αυτό είναι η ενίσχυση της φωνής του πολίτη», είπε και σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να γίνει είναι από μια βαθιά αποκεντρωμένη ριζοσπαστικής πολιτική», επισημαίνοντας ότι πρέπει «να δώσουμε εξουσία στην περιφέρεια».

Τέλος, επανέφερε μια παλαιότερη πρόταση του, που περιλαμβάνει σπάσιμο των περιφερειών, την εφαρμογή ενός συστήματος  μονοεδρικών και με περιφερειακές λίστες.



Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που οι δύο άντρες είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία.

«Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε από την πλευρά ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους» και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».

 matrix24.gr 

Read more...

Εκκαθάριση Ερντογάν (και) στο υπουργείο Παιδείας...


Εκκαθάριση Ερντογάν (και) στο υπουργείο Παιδείας - «Καρατόμησε» 15.200 εργαζομένους - Media
«Καρατόμησε» 15.200 εργαζομένους...

Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας απέλυσε σήμερα 15.200 εργαζομένους σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσε το...
ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το κρατικό TRT μετέδωσε πως διατάχθηκε η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετέδωσε το TRT.

Εξάλλου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους...

topontiki.gr

Read more...

Απόφαση - σοκ στην Τουρκία: Δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες...


apofasi---sok-stin-tourkia-den-tha-kideutoun-oi-praksikopimaties
Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς...

Δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε η...
τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Σημειώνεται ότι και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί....

thetoc.gr

Read more...