Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Συνέδριο? Για ποιον σκοπό?»...


Παρέμβαση Σημίτη: Δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης για το ΠΑΣΟΚ
Ο Σημίτης ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ...
Με άρθρο-παρέμβαση στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Σημίτης  ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ.
 Αφορμή στάθηκε το 10ο συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει...
προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 5,6 και 7 Ιουνίου.
Στο άρθρο του, υπό τον τίτλο  «Συνέδριο. Για ποιον σκοπό;», ο Σημίτης αναρωτιέται αν «έχουν νόημα οι διαδικασίες ρουτίνας, οι γνωστές θέσεις που θα επαναληφθούν».

«Υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης για το ΠΑΣΟΚ; Οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο. Περίπου το 5% των ψήφων στις εκλογές και το 3% περίπου στις σφυγμομετρήσεις είναι αποδείξεις περιθωριοποίησης [...]. Τα στελέχη προσπαθούν να αναδειχθούν αλλά μένουν σταθερά στο δεύτερο πλάνο, λίγο πιο σημαντικοί από τους ασήμαντους», αναφέρει.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ριζοσπαστικό τρόπο την κατάσταση. «Αν ακολουθήσει την πάγια πρακτική, δηλαδή την κατανομή θέσεων και εξουσιών και τη συνέχιση της ρουτίνας της κομματικής δουλειάς, θα επιταχύνει τη μετατροπή του κόμματος σε μια περιθωριακή ομάδα», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα «όλων εκείνων που απαρνούνται την εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων».

Read more...

"Public Issue": Yπεροχή για ΣΥΡΙΖΑ και… ευρώ...


Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην εκλογική επιρροή, σε νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό Κυριακάτικης εφημερίδας. 
Υψηλά ποσοστά δημοτικότητας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «κατρακυλά» ο Αντ. Σαμαράς.

Συγκεκριμένα...
συντριπτικά μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά με τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Ο Σύριζα συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη ΝΔ , 48,5% έναντι 21% και ακολουθούν ΚΚΕ 6%, Χ.Α 6%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4 %, Ανελ 3,5% και λοιπά κόμματα 5,5%.

Έξι στους δέκα καλούν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής, το 54% στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης έναντι 37% που διαφωνεί. Το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα. Το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει. Για τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ,το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ένας στους δύο ικανοποιημένος από την κυβέρνηση

Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα φθάνει στο 77% ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63% με τον κ. Σαμαρά μόλις στο 20%. Το 44% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαική Ενωση (50% αρνητική γνώμη, 48% θετική),ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η ΝΔ

Για τη ΝΔ, το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας ενώ ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ με 16% και ακολουθούν Ντ. Μπακογιάννη με 12%, Κ Καραμανλής με 11%, ενώ Δ. Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας συγκεντρώνουν από 3%. Ωστόσο, στους ψηφφοφόρους της ΝΔ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Σαμαράς 44%, Καραμανλής 15%, Μπακογιάννη 13%.

Read more...

Eκανε το νταμπλ ο Ολυμπιακός...

Ο Ολυμπιακός Κυπελλούχος για 27η φορά στην Ιστορία του

Αυτό είναι σωστό, Πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό!Σήκωσε το 27ο Κύπελλο, νικώντας την Ξάνθη με 3-1.
Δείτε τα γκολ...
 Έκαναν το... καθήκον τους οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και νίκησαν την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με σκορ 3-1. Με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν για 17η φορά στην ιστορία τους το νταμπλ, ενώ...

σήκωσαν το 27ο Κύπελλο!

Με τον Θρύλο να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα απέναντι στην Ξάνθη και ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης να κάνει ό,τι θέλει τους ακρίτες και το σφύριγμα της λήξης σίγουρα ήταν... ανακουφιστικό για τους παίκτες της Ξάνθης!

ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ... ΤΕΛΟΣ «ΧΤΥΠΑΕΙ» Ο ΧΑΡΑ

Ο Ολυμπιακός στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης του τελικού δεν μπήκε καλά και η Ξάνθη προσπάθησε αυτό να το εκμεταλλευτεί. Με τους Ακρίτες να πιέζουν τους «ερυθρόλευκους» και στην αρχή είχαν μάλιστα τέσσερα συνεχόμενα κόρνερ, το οποίο όμως κανένα απ’ αυτά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την άμυνα του Ολυμπιακού.

Όσο περνούσε η ώρα όμως οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να... πατάνε καλύτερα στο γήπεδο και έπαιρναν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Με τον Φουστέρ στο 23’ να έχει μία καλή ευκαιρία για τον Θρύλο, όταν δοκίμασε το σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή της Ξάνθης με το αριστερό και η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και κατέληξε κόρνερ. Ενώ τρία λεπτά μετά απείλησε η Ξάνθη, σε σουτ του Κλέιτον το οποίο έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Ρομπέρτο!

Στο 36’ ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά τα καρέ του Κυριακίδη, όταν ο Μαζουακού έστρωσε την μπάλα σε εκτέλεση φάουλ με τον Τσόρι να κάνει το σουτ, το οποίο όμως πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Και επτά λεπτά μετά η Ξάνθη είχε μία καλή ευκαιρία σε κεφαλιά του Σολτάνι που κατέληξε άουτ.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα κατευθυνθούν στα αποδυτήρια με το ισόπαλο 0-0, ο Χάρα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη για το πρώτο ημίχρονο! Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπέρτος έκανε λάθος γύρισμα με το στήθος στον Κυριακίδη, με τον Χάρα να κυνηγάει την φάση και να δικαιώνεται αφού έκλεψε την μπάλα και με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0 για τον Θρύλο! Και έτσι ο Χάρα όπως και με την ΑΕΚ στις καθυστερήσεις του αγώνα στο ΟΑΚΑ, έτσι και στον τελικό με την Ξάνθη επίσης στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ημίχρονο σκόραρε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων!

ΤΗΝ... ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ 3-1 ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ...

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε ένα εντελώς διαφορετικό ξεκίνημα απ’ ότι στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην άμυνά τους αλλά και την κυκλοφορία της μπάλας. Με συνέπεια η Ξάνθη να μην μπορεί καν να φτάσει στα καρέ του Ρομπέρτο, ενώ όσο περνούσε η ώρα κλεινόταν και στα καρέ της με τις επιθετικές εμπνεύσεις του Θρύλου!

Και έτσι δεν άργησε να έρθει το 2-0 για τον Ολυμπιακό. Το οποίο έγινε με έναν εκπληκτικό τρόπο, αφού όσο περνούσαν τα λεπτά ανέβαζε την απόδοσή του και ο Τσόρι! Ο Αργεντινός μέσος του Θρύλου πήρε την μπάλα από τα αριστερά της μεσαίας γραμμής, πέρασε σαν... σταματημένους τους Μπέρτο και Παπαστεριανό, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με εκπληκτικό πλασέ μπροστά στον Γούτα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κυριακίδη!

Μετά το 2-0 η Ξάνθη δεν υπήρχε στο ματς και ο Ολυμπιακός έβγαινε συνεχώς στην επίθεση. Και το 3-0 έγινε στο 80’, με πολύ ωραία απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, ο οποίος είχε περάσει στο 65’ στο ματς και μέσα σε ένα τέταρτο ήταν αυτός που «έγραψε» το 3-0!

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε σημειώσει εύκολα και ένα τέταρτο γκολ με δύο συνεχόμενες ευκαιρίες του Μήτρογλου, κάτι όμως το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως η Ξάνθη το μόνο που κατάφερε σε αντεπίθεσή της να μειώσει σε 3-1 με τον Καπετάνο στο 87’.

Το σκορ έμεινε έτσι μέχρι το τέλος, αν και θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη με τις ευκαιρίες που είχε ο Ολυμπιακός, αλλά κα με το 3-1 ο Θρύλος στέφθηκε Κυπελλούχος και λίγες ημέρες μετά τη φιέστα του πρωταθλήματος, σήκωσε στο ΟΑΚΑ και το Κύπελλο!

Διαιτητής του ματς ήταν ο Κουκουλάκης (Ηρακλείου), με βοηθούς τους Αρκίβο (Αθηνών), Αλεξέα (Μεσσηνίας) και πρόσθετους βοηθούς τους Σπάθα (Πειραιά), Παππάς (Αθηνών). Να σημειωθεί πως στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα ο Μποτία αντίκρυσε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στο ματς και αποβλήθηκε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά, Τσόρι (79’ Μήτρογλου), Χάρα, Φουστέρ (65’ Φορτούνης), Σιόβας (84’ Κασάμι), Μαζουακού, Σαλίνο, Ντοσεβί.


ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπέρτος (78’ Μπαξεβανίδης), Γουάλας, Σολτάνι Λουσέρο, Ομπόντο (79’ Βάλτερ), Βασιλακάκης, Παπαστεριανός (66’ Καπετάνος), Κλέιτον, Γούτας, Καρυπίδης.

Δείτε τα Βιντεο:





gavros.gr

Read more...

«Κενά συνθήματα και ευχολόγια» Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός πήγε να απολογηθεί στις συνιστώσες του


Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός πήγε να απολογηθεί στις συνιστώσες του
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα, αντί να ενημερώσει τη Βουλή έσπευσε να απολογηθεί στις συνιστώσες του, εκφράζει το Ποτάμι.

«Μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια» αναφέρει το κίνημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από ιδιαίτερα κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της χώρας δεν είναι να ενημερώσει τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα,τον ελληνικό λαό αλλά να απολογηθεί στις συνιστώσες του κόμματός του.

» Όλη η κοινωνία περιμένει μια απάντηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του διαδικασίες. Εκεί λοιπόν προσέτρεξε ο κ. Τσίπρας να δώσει λόγο για τις κινήσεις και τις επιλογές του. Από την ομιλία του είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος του και πώς θα διαπραγματευθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

» Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια.

» Το μόνο σαφές ήταν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του 'εδώ και τώρα' μετατέθηκαν κι επισήμως σε ορίζοντα τετραετίας.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επίθεση στον πρωθυπουργό ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας καλοπιάνει τους δικούς του για όσα έρχονται


ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας καλοπιάνει τους δικούς του για όσα έρχονται
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του! Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ.Καραγκούνης.

Η σύντομη ανακοίνωση του εκπρόσωπου της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση, αλλά δεν είπε ούτε μια κουβέντα για τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν. Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!

» Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες την κυβερνητική πρόταση επιβολής φόρου στις καταθέσεις


assets_LARGE_t_420_54129541
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ρεπορτάζ στα οποία περιγράφονται οι συζητήσεις για επιβολή φόρων στις καταθέσεις, τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και την αύξηση της φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν, δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες για την πρόταση της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, αναφέρουν ότι όχι μόνο παρουσιάσθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά εισήλθαν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων.
Ειδικότερα συζητήθηκαν:
1. Η αύξηση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
2. Η επιβολή φόρου στις καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους υπήρξε ο προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπισθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους εμφανίζονται δύο ή τρεις δικαιούχοι.
3. Η νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Κομισιόν μάλιστα απέρριψε τη σχετική πρόταση.
4. Η επιβολή φόρου με συντελεστή 0,1% επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι συναλλαγές στο αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜ) καθώς και οι χρεωστικές κάρτες.
Προφανώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στην ατζέντα των διαπραγματευτών υπάρχουν δεκάδες προτάσεις, ακόμα και «one off» μέτρα τα οποία ωστόσο δεν γίνονται δεκτά από τους πιστωτές της χώρας.
Τα περισσότερα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες δεν βρίσκονται στη λίστα Βαρουφάκη και πιθανόν να έχουν εκπονηθεί από τους συντονιστές της διαπραγμάτευσης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στην Ακρόπολη της Παλμύρας η σημαία των Tζιχαντιστών...


Στην αρχαία ακρόπολη της ιστορικής πόλης Παλμύρα στη Συρία ύψωσαν τη σημαία τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως διακρίνεται σε...

φωτογραφίες που ανάρτησαν τη νύχτα στο διαδίκτυο υποστηρικτές της οργάνωσης.

Οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τετάρτη την πόλη, που είναι γνωστή και με την αραμαϊκή ονομασία Ταντμόρ, μετά από σφοδρές μάχες με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

"Η ακρόπολη της Ταντμόρ υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου" έγραφε η λεζάντα σε μια από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια άλλη, ένας τζιχαντιστής χαμογελάει ενώ κρατάει το λάβαρο και στέκεται στο τείχος της ακρόπολης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση έχει ιδρύσει ένα "Ισλαμικό Χαλιφάτο" στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λιβύη ενώ την Παρασκευή ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της Σαουδικής Αραβίας. Σε άλλες πόλεις που έχει καταλάβει κατέστρεψε αρχαιότητες και μνημεία που τα θεωρεί "ειδωλολατρικά" και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι θα κάνει το ίδιο και στην Παλμύρα.

Υποστηρικτές του ΙΚ έχουν αναρτήσει επίσης βίντεο στα οποία οι μαχητές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι στην Παλμύρα για να εντοπίσουν τυχόν στρατιώτες που αποκόπηκαν και έμειναν πίσω ενώ άλλοι κατέβαζαν πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη υπερασπιζόμενοι την Παλμύρα.

Στο γειτονικό Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν σήμερα από μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ραμάντι και κατευθύνονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, ανέφεραν ένας αυτόπτης μάρτυρας και ένας ντόπιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Αζάλ Ομπάιντ, που είναι μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της επαρχίας Άνμπαρ εκατοντάδες μαχητές που έφτασαν στην αεροπορική βάση της Χαμπανίγια την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη του Ραμάντι από το ΙΚ, βρίσκονται πλέον στη Χαλιντίγια και πλησιάζουν στη Σιντικίγια και το Μάντικ.

Ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Ραμάντι, την πρωτεύουσα της Άνμπαρ, οι τζιχαντιστές προωθούνται προς την κατεύθυνση της Φαλούτζα στην προσπάθειά τους να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Read more...

Αντιμπεριαλιστική πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία....



... πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές...
Πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία με βασικό σύνθημα «δεν θα γίνουμε αποικία του γερμανικού και κανενός άλλου ιμπεριαλισμού» πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου αντιεξουσιαστές.

Συγκεκριμένα, ομάδα 400 περίπου ατόμων, ξεκίνησε...
δυναμική πορεία από την πλατεία Ομονοίας με κατεύθυνση τη γερμανική πρεσβεία, μέσω της Βασ. Σοφίας. Η πορεία μετά γύρισε στον Ευαγγελισμό όπου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00.

«Η σύγκρουση, παρ' όσα παραπλανητικά προπαγανδίζονται, δεν είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς · οι λαοί της Ευρώπης, οι Έλληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι κλπ εργάτες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Αντίθετα, έχουμε έναν κοινό εχθρό : την ιμπεριαλιστική πολιτική του γερμανικού κεφαλαίου και των διεθνών και ντόπιων συμμάχων του», ανέφεραν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Το κάλεσμα είχε γίνει από:
αναρχική ομάδα ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ομάδα για την εργατική αντεπίθεση

Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας – Μοσχάτου

ΑΣΥΝΦ – Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

κομμουνιστική ομάδα ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ

κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ* ΒΟΞ

avgi.gr

Read more...

Οι ΗΠΑ θέλουν νέα συμφωνία ΔΝΤ και Ελλάδας...



Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες "Die Welt" και "Frankfurter Allgemeine".
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η "Welt", εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν...
αφήσει να εννοηθεί στις συζητήσεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια νέα βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν οι θεσμοί – το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή— να συμφωνήσουν με την Αθήνα την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερος προγράμματος βοήθειας, αλλά και την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Τότε το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η στάση των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στον φόβο τους ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η αμερικανική κυβέρνηση, και κυρίως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, φοβάται ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα βοήθεια, θα χρεοκοπήσει και ίσως να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Οι ΗΠΑ, που ακόμη φέρουν τα τραύματα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Εξακολουθούν να μην θεωρούν την παγκόσμια οικονομία αρκετά σταθερή ώστε να μπορέσει να αντέξει έναν τέτοιο σεισμό.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει ήδη πιέσει τη Γερμανία με πολλούς τρόπους και έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί μια λύση στη διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά την πρόθεση του ΔΝΤ, καθώς είχε επιμείνει στη συμμετοχή του Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδας. Επίσης για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Στο εσωτερικό των θεσμών το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι χωρίς ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν ξανά να μην αποπληρωθεί ένα μέρος των δανείων τους.

Ο λόγος: οι μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ ασθενικές και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά απ’ όσο είχε υπολογιστεί. Τα έσοδα από τη φορολογία ήταν μικρότερα, το κοινωνικό κόστος μεγαλύτερο, το κενό στον κρατικό προϋπολογισμό πιο μεγάλο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια περί βιωσιμότητας του χρέους και άρα το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να της δώσει άλλα χρήματα εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για μια απομείωση του χρέους. Αν κριθεί μάλιστα απαραίτητο ίσως αυτό να είναι κάτι που θα πρέπει να δεχτεί και το ΔΝΤ.

Read more...

Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα...

«Η παρουσία μου εδώ, αποτελεί σημάδι αλληλεγγύης και δείγμα υποστήριξης στην Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε από την Κοιλάδα του Αχελώου που επισκέφτηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για τις... Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την επίσκεψη στην ιστορική Μονή Σέλστου αλλά και στα απομεινάρια της γέφυρας του Κοράκου, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην περιοχή. Η Επίτροπος αφού προσκύνησε στην Ιερά Μονή τόνισε: «Αυτά τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία μπορούν να περάσουν ως στοιχεία του δικτύου του θρησκευτικού τουρισμού της Ελλάδας». Λίγο πριν αναχωρήσει εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για την επίσκεψη σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης αλλά πλούσια σε φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά. Σε δηλώσεις υπογράμμισε: «Η περιφερειακή πολιτική, δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας , αλλά τα 20 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν την επόμενη 7ετία στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής, θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο που θα σηματοδοτήσει τη στέρεη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Από εδώ, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναδειχθεί αυτό το τόσο όμορφο τοπίο. Η κυρία Κρέτσου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την Επίτροπο παρεμβάσεις έκαναν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνηςκαι Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννηςκαι το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσσος Χανιώτης. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι της περιοχής:Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων. Η ημερίδα ήταν διακαναλική και έγινε διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος. Στην ομιλία της η Επίτροπος τόνισε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα και πρέπει να ενισχύσουμε την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η κυρία Κρέτσου, απευθυνόμενη προς τους Περιφερειάρχες , τους ενεθάρρυνε, να υποβάλουν και οι ίδιοι προγράμματα με καινοτόμες ιδέες ,με ανταγωνιστικό προσανατολισμό, που θα ανοίγουν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως η παρουσία της στην περιοχή, η συνάντηση με τον κόσμο και τους αυτοδιοικητικούς, είναι για να εξεταστούν οι δυνατότητες να αναστραφεί η «διαρροή» των νέων προς το εξωτερικό. Η Επίτροπος, είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης των περιοχών, όπως ο Έβρος και η Κεντρική Ελλάδα, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες. Όταν ανάμεσα στο ακροατήριο η Επίτροπος είδε ένα ιερέα είπε: «Βλέπω και τον ιερέα, είμαστε ορθόδοξοι και πρέπει να παλέψουμε, για τα δικαιώματα του πολιτισμού». Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρας, επισήμανε πως η ημερίδα, αποτελεί άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της ξεχασμένης περιοχής του ορεινού όγκου και παράλληλα μήνυμα προς την Ευρώπη που έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αλλά και τους θεσμούς. « Έχουμε εργαλεία και σχεδιασμό θέλουμε την ευρωπαϊκή στήριξη και να ξεφύγουμε από τις παθογένειες για να ν δοθεί ένα τέλος στο τοίχος της μιζέριας και του αδιεξόδου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας ,ο εναλλακτικός τουρισμός με πρόσθετα κίνητρα.. Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι η «ορεινή πολιτική», καθώς οι δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν στα βουνά, στα ορεινά της χώρας είναι πολύ μεγάλες. Στις ορεινές περιοχές μας είπε, ο κ. Μπαοκογιάννης , νιώθουμε απομόνωση ,ερήμωση και βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης . « Όταν η Αθήνα παθαίνει κρύωμα, εμείς πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά και διατύπωσε το αίτημα , για την αξιοποίηση του τεράστιο αποθεματικού της περιοχής μέσα από τις υποδομές και ενίσχυση ης επιχειρηματικότητας. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης υπογράμισε πως καθημερινά οι Περιφέρειες δίνουν «την μάχη της ουσίας» ενώ τόνισε πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, εάν δοθούν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, αλλά και για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο Τάσος Χανιώτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες από τη Κοινή Γεωργική Πολιτική για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελληνική γεωργία στα πλαίσια των γεωργικών εφαρμογών τονίζοντας τα παρακάτω: "Το 2013 η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) ΚΓΠ γνώρισε μια σημαντική μεταρρύθμιση, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν να ανταποκριθεί η ΚΓΠ στις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, προσαρμόζοντας τους μηχανισμούς της προκειμένου να επιτευχθούν τρεις μακροπρόθεσμοι στόχοι πολιτικής: βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και δράσεις για την κλιματική αλλαγή, και ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη. Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η μεταρρυθμισμένη ΚΓΠ θα περάσει το πρώτο της τεστ. Θα πρέπει να πείσει, εκ νέου, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παραγωγών, καταναλωτών και φορολογουμένων σε συνθήκες νέων μακροοικονομικών προκλήσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί συνάμα και σημαντικές νέες ευκαιρίες. Η πρόκληση είναι κοινή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή γεωργία, και αναδείχθηκε έντονα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η γεωργία της ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με την παράλληλη μείωση των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων, και με το ρωσικό εμπάργκο. Στην Ελλάδα, λίγοι τομείς ανέδειξαν εν μέσω κρίσης τόσο έντονα τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης (παρ' όλες τις σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις του) όσο ο γεωργικός τομέας. Οι ευκαιρίες ανάδειξης της ελληνικής γεωργίας στηρίζονται στις νέες τάσεις διατροφής σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κοινοτική νομοθεσία, που περιέχει σειρά θετικών μέτρων, από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών ως τη στροφή της παραγωγής προς πιο ήπιες περιβαλλοντικά και πιο προσοδοφόρες ποιοτικά μορφές παραγωγής, και η εξασφαλισμένη εισροή πόρων άνω των 19 δις € για την ελληνική γεωργία την περίοδο 2014-20. Σε αυτά τα πλαίσια, οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πώς θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τα χαρακτηριστικά της, όπως τη διαφαινόμενη ανάδειξη νέων δυνάμεων με χαρακτηριστικά ποιοτικής, περιβαλλοντικής, καινοτόμου και εξωστρεφούς γεωργικής παραγωγής δημιουργεί προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της παραγωγής και προώθησης της διατροφικής αλυσίδας, ή συγκεκριμένα και ενθαρρυντικά παραδείγματα συνεταιριστικής και εξαγωγικής δράσης σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων." Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της πρόσφεραν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας. Για αναμνηστικό δώρο πρόσφεραν στην Επίτροπο ένα γλυπτό που απεικονίζει την ιστορική γέφυρα Κοράκου. Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου. Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του. Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους. protothema.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Μηνύματα προς όλους από τον πρωθυπουργό Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμη λύση και όχι απλά συμφωνία


«Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
ts
Ο Πρωθυπουργός  συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Όσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».
Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα  είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».
Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».
Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».
Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.
«Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.
Η συμφωνία, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα εναντίον της εγχώριας ολιγαρχίας και των ελίτ που κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας.
Να μην ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο, όπως κάποιοι νομίζουν, στο Βερολίνο, στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, αλλά βρίσκεται και εντός των τειχών, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται και επιτίθενται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από ολιγάρχες της διαπλοκής, τόνισε.
Εμείς δεν λογαριάζουμε τέτοιου τύπου εκφοβισμό. Ας το καταλάβουν οι κάθε λογής ολιγάρχες, ήλθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τσάμπα.
O Aλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Θα κάνουμε διασταύρωση σε όλες τις λίστες και σε όλα τα ονόματα φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις μας για να καθαρίσουμε τη χώρα από τους ολιγάρχες που πλούτισαν σε βάρος της μεσαίας τάξης, τόνισε.
Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλο δέος σε όσους τρομοκρατούν καθημερινά το λαό. Επρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς άλλη κωλυσιεργία και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι, όλοι και όλες τις ευθύνες τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για να έχει ο ελληνικός λαός το αγαθό της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, έχουμε καταφέρει πολλά. Ήδη σε βάθος τετραμήνου υλοποιήσαμε προεκλογικές δεσμεύσεις. Θα τις υλοποιήσουμε όλες σε ορίζοντα τετραετίας.
Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές και την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων στα τελωνεία και τις εφορίες.
Oπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης:
Περάσαμε τον πρώτο νόμο για τη δημόσια διοίκηση, ενώ αποκαταστάθηκαν μερικές από τις αδικίες όπως οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες.
Καταργήσαμε το 5ευρω για τα νοσοκομεία και προχωράμε σε 4.500 προσλήψεις στην Υγεία.
Προχωράμε τα προγράμματα για την ανεργία με τη βοήθεια και του πακέτου Γιούνκερ των δυο δισεκατομμυρίων μέσα στο 2015.
Επίσης, τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ενώ επανεξετάζονται υποθέσεις όπως ο συμβιβασμός για τη Siemens.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές και συζητείται το νομοσχέδιο για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς
Έχουμε βάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις και το συζητούμε και με τον ILO
Έχουμε δρόμο και πολλά να κάνουμε
Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά και μεγάλα μέτωπα: την ανασυγκρότηση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και της παιδείας, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.
Κλείνοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι απαιτείται συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. «Ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύθηκε την Αριστερά, δεν πρεπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο στοίχημα, και θα το κερδίσουμε».

 Διαφωνίες πριν την συνεδρίαση της ΚΕ
Διαφωνίες, για συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα, εξέπεμψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΙ ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία και πρόσθεσε: «Δεν φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;». «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία ... Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».
«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε στο Μέγκα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Read more...

10 χρόνια χωρίς τον καπετάν Γιώτη...


Αποφυλακίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα το 1966. Η χούντα των Συνταγματαρχών τον συνέλαβε και τον εξόρισε μέχρι και την άνοιξη του 1971. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια της Κ.Ε. τον εξέλεξε μέλος του Π.Γ. και τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, η 17η Ολομέλεια τον εξέλεξε Πρώτο Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος. Χαρίλαος Φλωράκης
Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ
«Ο,τι βιος είχα, το έχω δώσει στο Κόμμα, στο ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.

Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ο,τι είχα, το...
έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου.

Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό [...]»


Πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Χαρίλαου Φλωράκη. Φέτος 10 χρόνια από τον θάνατό του. Γεννημένος στις 20 Ιουλίου του 1914 στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 22 Μαΐου 2005, στις 6 το απόγευμα, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι.

Με το εργατικό κίνημα συνδέθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο πόλεμο αναδείχτηκε επικεφαλής της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, φτάνοντας στον βαθμό του υποστράτηγου. Μαζί με τον Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) θεωρούνται οι πιο επιτυχημένοι στρατιωτικοί ηγέτες του ΔΣΕ.

Το 1949 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και λίγο αργότερα τακτικό. Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε και αποφοίτησε αριστούχος από την Ακαδημία Πολέμου «Φρούντζε» της Μόσχας. Τον Απρίλη του 1954 ήρθε για παράνομη δουλειά στην Ελλάδα. Συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου του ιδίου έτους. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για συνολικά 18 χρόνια. Τα 12 κατάδικος και ισοβίτης στις φυλακές και 6 χρόνια στις εξορίες. Πολλές φορές πέρασε από το εδώλιο του κατηγορουμένου του μετεμφυλιακού καθεστώτος και δικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Από τις πιο γνωστές δίκες του ήταν η Μεγάλη Δίκη, τον Μάιο του 1960 στο στρατοδικείο της Αθήνας.


Υπό την ηγεσία του Χαρίλαου Φλωράκη το ΚΚΕ ξανάγινε μεγάλο κόμμα με ουσιαστική-καθοριστική παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία | ΑΠΕ / STR
Στην ιστορία του ΚΚΕ τέσσερις ήταν οι πιο κρίσιμες στιγμές που σφράγισαν την πορεία του. Η πρώτη το 1931, όταν μετά από μια δίχρονη διαλυτική κρίση τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Νίκος Ζαχαριάδης. Από το σημείο εκείνο και μετά αρχίζει η άνδρωση του ΚΚΕ, η γιγάντωσή του, η σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών με τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Η δεύτερη, το 1941 όταν μια ομάδα στελεχών που είχαν αποδράσει από φυλακές και εξορίες αναλαμβάνει να στήσει το ΚΚΕ στα πόδια του, καθώς αυτό είχε σχεδόν διαλυθεί από τα συντριπτικά χτυπήματα που είχε δεχτεί από τη μεταξική δικτατορία. Τα χτυπήματα αυτά δεν περιορίζονταν μόνο σε διώξεις, αλλά και στην προσπάθεια του μεταξικού καθεστώτος να αντικαταστήσει το ΚΚΕ, μέσω μιας ελεγχόμενης ηγεσίας, από ένα άλλο κόμμα που στο όνομα θα ήταν ΚΚΕ, ενώ στην ουσία θα ήταν όργανο των αρχών ασφαλείας.

Η τρίτη κρίσιμη στιγμή ταυτίζεται με τη μεταπολίτευση του 1974. Το ΚΚΕ βγήκε, τότε, από μια παρανομία 27 χρόνων, τραυματισμένο βαθιά όχι μόνο από τις διώξεις αλλά και από τις εσωτερικές διασπάσεις. Το 1956 η βίαιη απομάκρυνση του Νίκου Ζαχαριάδη είχε προκαλέσει έναν τεράστιο διχασμό στο εσωτερικό του ΚΚΕ, ενώ το 1968 η διάσπασή του ήταν ανοικτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο κόμματα με τον ίδιο τίτλο: το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού.

♦ Ολόκληρο το αφιέρωμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί σήμερα και αύριο.

Read more...

Αξιολόγηση στο Δημόσιο για γέλια: Ψηφοφορίες, κατάργηση συνεντεύξεων και απολύσεων


eforia--2-thumb-large
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του δεύτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, ο προϊστάμενος κάθε τμήματος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υφισταμένους του και στη συνέχεια όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα ψηφίζουν τον καλύτερο από τους επιλεγέντες. «Στόχος του συστήματος θα είναι η επιβράβευση και όχι η τιμωρία», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση συνδέεται και με τα νέα οργανογράμματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης έχει επ’ αυτού συνεχείς διαβουλεύσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως τα μέσα Ιουνίου.
Οπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στόχος του νέου συστήματος αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι άριστοι θα έχουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη. Ως προς τους υπαλλήλους που θα σημειώνουν χαμηλή απόδοση, αυτή δεν θα συνεπάγεται την απόλυση, αλλά αντίθετα θα τους παρέχονται οι απαιτούμενες κατευθύνσεις και τα κίνητρα προκειμένου να βελτιωθούν.
«Εργαλεία» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα τυπικά προσόντα, δηλαδή τα μόρια, οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, αλλά και η απόδοσή τους σε γραπτές εξετάσεις.
Ανάλογη θα είναι η μεθοδολογία και στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια θα αποτελούν και σε αυτή τη διαδικασία τα τυπικά προσόντα, όπως προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών και ξένες γλώσσες, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου όπως είναι διαγωγή, συμπεριφορά κ.λπ. Και σε αυτή την περίπτωση οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και η συνέντευξη θα έχει είτε δευτερεύουσα σημασία είτε θα καταργηθεί εντελώς.
Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις διαδικασίες της κινητικότητας και θα περιλαμβάνουν «οδηγίες» για επίλυση επιμέρους τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι η μοριοδότηση των υπαλλήλων που ενδεχομένως διεκδικούν την ίδια θέση κ.λπ.

Read more...

Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για σύνταξη...


Ρωμανιάς: Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για σύνταξη
Ανυποχώρητοι είναι οι δανειστές για την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για συνταξιοδότηση σύμφωνα με τον ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά.

Όπως είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ,  ζητούν να ...
αυξηθούν τα ένσημα από 4.500 ένσημα που ισχύει σήμερα σε 6.000 ένσημα, γεγονός που σημαίνει παραμονή στην εργασία από τα 15 στα 20 έτη.

«Δεν έχουν υποχωρήσει από όσα ζητούσαν από το Δεκέμβριο του 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς.

Παράλληλα ανέφερε  ότι οι δανειστές ζητούν άμεσα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 67 έτη ακόμα και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στις 31/12/2012. «Με αυτό το αίτημα για ορισμένες κατηγορίες όπως γυναίκες ή εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά αυτό σημαίνει παραμονή στην εργασία για άλλα 17 χρόνια» σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Όσον αφορά, τέλος, την 13η σύνταξη δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί το 2016 καθώς, όπως είπε, οι δανειστές πιέζουν να συνδεθεί με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πιέζει καθώς «έχουμε χρόνο μέχρι το Δεκέμβριο».

Read more...

Ωρα τελικού...


Καμία και σήμερα
Θα κάνει το νταμπλ ο Ολυμπιακός; Θα πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο η Ξάνθη; Οι απαντήσεις απόψε στο ΟΑΚΑ (20:30).
Δεν έχει ...
το σασπένς μιας συνάντησης «αιωνίων». Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ντέρμπι. Όμως όπως και σε κάθε τελικό, έτσι και στη μάχη του Ολυμπιακού με την Ξάνθη μπορούν να συμβούν τα πάντα. 

Οι Πειραιώτες είναι πολυνίκες του θεσμού με 26 κατακτήσεις, διεκδικούν το 17ο νταμπλ, αποτελούν το φαβορί και ταυτόχρονα είναι υποψιασμένοι για τις δυσκολίες που πιθανώς θα συναντήσουν. Στο ΟΑΚΑ θα αισθάνονται σαν στο… σπίτι τους με πάνω από 30.000 κόσμο στο πλευρό τους. 

Αγώνας-ορόσημο για τους πρωτάρηδες σε τελικό Ακρίτες, που έρχονται διψασμένοι να πανηγυρίσουν τον παρθενικό τίτλο της ιστορίας τους. Μαζί τους θα έχουν και περίπου 4.000 ηρωικούς φίλους τους που θα διανύσουν 1.436 χιλιόμετρα για να βρεθούν στο γήπεδο. 

Ο δρόμος για τον τελικό 

Στη φάση των ομίλων ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με μια αναιμική εμφάνιση στην Πάτρα (0-1 την Παναχαϊκή με αυτογκόλ του Κάργα), στην συνέχεια παρά τις ευκαιρίες που είχε στο ματς, έμεινε στο 1-1 με τον Πανιώνιο στο «Καραϊσκάκη» και την τελευταία αγωνιστική (με τον νεοπροσληφθέντα Περέιρα στην εξέδρα) επικράτησε στο ρελαντί 2-0 του Φωστήρα στον Ταύρο κατακτώντας την πρώτη θέση του γκρουπ με 7 βαθμούς. 

Στα νοκ-άουτ παιχνίδια ο Τύρναβος έγινε παιχνιδάκι στα χέρια του. Η εκτός έδρας τριάρα και το απολαυστικό 8-0 στο Φάληρο (η πιο ευρεία νίκη της σεζόν) σφράγισαν μια από τις πιο άνετες προκρίσεις στην ιστορία τους. Χάρη στα τερτίπια της κληρωτίδας, ο επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά ήταν η ΑΕΚ! Το εκταταμένο ροτέισον κόστισε με το τελικό 1-1 ν' αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Στην επεισοδιακή -όπως εξελίχθηκε- ρεβάνς το γκολ του Χάρα με το στήθος στο 89' έκρινε την πρόκριση μέσα σ' ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Στα ημιτελικά διασταυρώθηκε με τον Απόλλωνα Σμύρνης, καθαρίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες την πρόκριση από το ματς στη Ριζούπολη (0-3). Τυπική διαδικασία ο επαναληπτικός στην έδρα του (1-1). 

Η Ξάνθη πέρασε ως δεύτερη από το δικό της γκρουπ, με δυο νίκες απέναντι σε Νίκη Βόλου (1-0) και Ζάκυνθο (3-1) την τελευταία αγωνιστική. Η κλήρωση των «16» την έφερε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό μοιάζοντας κάπου εκεί να τελειώνουν τα όνειρά για μια καλή πορεία. Τα κατάφερε όμως περίφημα με 1-1 στην έδρα της και το «διπλό» (0-1) στη Λεωφόρο που την έστειλαν στην επόμενη φάση. Στα προημιτελικά ο αποδυναμωμένος ΟΦΗ πάλεψε στην Κρήτη (1-0), αλλά λύγισε στη ρεβάνς (3-0). Το προτελευταίο εμπόδιο ήταν ο Ηρακλής, ο οποίος μολονότι προερχόταν από την Football League φάνταζε ισάξιος αντίπαλος. Η νίκη 1-0 στη Θεσσαλονίκη αποδείχθηκε καθοριστική, με το 0-0 στον επαναληπτικό να δίνει στους Ακρίτες την ιστορική πρόκριση στον τελικό. 

Έτσι θα παίξουν 

Μόλις μια βασική απουσία αντιμετωπίζει ο Περέιρα στον Ολυμπιακό. Ο Ελαμπντελαουΐ έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει, αλλά δεν είναι 100% έτοιμος κι έτσι την θέση του θα πάρει ο Σαλίνο. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ρομπέρτο. Αριστερά στην άμυνα ο Μαζουακού, δεξιά ο Σαλίνο και στόπερ οι Σιόβας, Μποτία. Μπροστά τους στα χαφ θα ξεκινήσουν οι Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά και σε ρόλο οργανωτή ο Τσόρι. Προβάδισμα για την επιθετική τριπλέτα έχουν οι Ντοσεβί, Μήτρογλου με τους (Φουστέρ, Μπενίτες, Χάρα, Φορτούνης να παλεύουν για μια θέση. 

Ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει σοβαρά θέματα, πέραν της απουσίας του Παπάζογλου στην άμυνα. Οι Ακρίτες θα αγωνιστούν με τερματοφύλακα τον Κυριακίδη, αριστερό μπακ τον Ουάλας, δεξί τον Μπέρτο και στόπερ τους Γούτα, Καρυπίδη. Αμυντικά χαφ θα είναι οι Παπαστεριανός, Ομπόντο και σε ρόλο επιτελικού μέσου ο Κλέιτον. Η επιθετική τριπλέτα θα αποτελείται από τους Λουσέρο (αριστερά), Σολτάνι (δεξιά) και Καπετάνο (κορυφή). 

πηγη sport-fm.gr

Read more...