Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ 100 ΔΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!

Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Αυτή τη στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα (δλδ ανανεούμενα) δάνεια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, φτάνουν τα € 95 δις.
Το πρόβλημα για τους τραπεζίτες, ξεκινάει από το γεγονός, πως η χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ, γίνεται με την καταβολή ενεχύρων. Τα ενέχυρα αυτά είναι είτε κρατικά ομόλογα είτε εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές εκδόσεις. Στην κατηγορία των τραπεζικών εκδόσεων, συμπεριλαμβάνονται τα τραπεζικά ομολογιακά δάνεια και οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Ήδη τα ενέχυρα αυτά, που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, υφίστανται «κούρεμα» λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Υπολογίζεται, πως η ονομαστική αξία των ενεχύρων αυτών, φτάνει τα € 138 δις, δηλαδή μιλάμε για κούρεμα της τάξης του 30%.
Η επερχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου από τη Moody’s και τη Fitch, αλλά και η επερχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων της ΕΚΤ από το πρώτο τρίμηνο του 2011, δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς θα αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος!
Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση αύξηση των εγγυήσεων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες. Σήμερα οι εγγυήσεις αυτές φτάνουν τα € 50 δις και αναλύονται ως εξής: α) € 15 δις μέσω του πακέτου των € 28 δις της ΝΔ, β) € 15 δις τα οποία αποδεσμεύτηκαν τον Ιούνιο και γ) € 20 δις (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για € 25 δις), η κατανομή των οποίων, στις επιμέρους τράπεζες, αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν μάλιστα, συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα € 13 δις του πακέτου των € 28 δις και τα € 10 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φτάνει σήμερα τα € 73 δις!

Δεν είναι ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το ύψος του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων, το οποίο η Κυβέρνηση θα αποφασίσει σε συνεννόηση προφανώς με την τρόικα. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις θα φτάνει τα € 20 δις, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των τραπεζικών ενισχύσεων τουλάχιστον στα € 93 δις, με ανοιχτή την πιθανότητα να φτάσει ακόμα και τα € 100 δις!!!

Φυσικά αυτά τα πακέτα εγγυήσεων ουδόλως βοηθούν την χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής» οικονομίας, και ας επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, το λεγόμενο «σύμφωνο ρευστότητας», που έχει υπογράψει με τους τραπεζίτες. Το «σύμφωνο» αυτό, προβλέπει, υποτίθεται, την παροχή του προσφάτως καταβληθέντος πακέτου εγγυήσεων των € 20 δις, με αντιστάθμισμα την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και έχει ως στόχο την αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 7% - 10% το 2011.

Από τη μεριά τους πάντως, οι τραπεζίτες προσανατολίζονται απλά στην αναχρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων τους! Δηλαδή την ανανέωση (με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση) των προβληματικών δανείων τους, και την εμφάνισή τους ως… καινούργιων! Συνεπώς όλοι κάνουν πλέον λόγο για οριακή αύξηση των χορηγήσεων της τάξης του 2% με 3% μέσα στο 2011.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα συνεχή πακέτα ενισχύσεων των τραπεζών, δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από μια τρύπα στο νερό. Με τα πακέτα αυτά, ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα «ξορκίζει» τον κίνδυνο της κατάρρευσής του ούτε υποβοηθείται η ελληνική οικονομία. Μόνοι ωφελημένοι, είναι τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές τους.
Ως μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή, λοιπόν προβάλει η άμεση εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, και ο συνολικός επαναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων του στην κατεύθυνση της παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της οικονομίας!
iskra

Read more...

Σε τροχιά παραγραφής η υπόθεση Βατοπεδίου ενώ η Εκκλησία συνεχίζει να πλουτίζει


Σε παραγραφή των ποινικών ευθυνών για τους πολιτικούς που διώχθηκαν από τη Βουλή οδεύει η υπόθεση Βατοπεδίου. Σύμφωνα με το Έθνος, η ανάκριση των πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ που θα ξεκινήσει σύντομα αναμένεται να είναι τυπική, καθώς η παραγραφή των αδικημάτων έχει επέλθει προ πολλού. Παράλληλα η Εκκλησία διατηρεί περιουσίες δισεκατομμυρίων, για την ιδιοκτησία των οποίων ανταγωνίζεται με Δημόσιο και τοπικούς φορείς.
Μετά τις γιορτές αναμένεται να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία των πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ Α. Κοντού, Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκου που διώχθηκαν ποινικά για την υπόθεση Βατοπεδίου από τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους στις κατηγορίες έχει επέλθει ήδη παραγραφή, επομένως το πιθανότερο είναι να γίνει μία σύντομη ανακριτική διαδικασία και ο ανακριτής και το αρμόδιο 5μελές δικαστικό συμβούλιο να μη διατάξουν περαιτέρω διερεύνηση. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιώσουν την παραγραφή και την αδυναμία παραπομπής των κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η τροχιά παραγραφής είχε ξεκινήσει επί Κ. Καραμανλή, όταν ο πρωθυπουργός διέλυσε πρόωρα τη Βουλή. Στην προσπάθεια να αποφευχθεί η παραγραφή προτάθηκε να υπολογίζεται ως χρόνος διάπραξης των υπουργικών αδικημάτων ο χρόνος του αποτελέσματός τους και όχι ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, κάτι που απορρίφθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Εάν τώρα όντως προκύψει παραγραφή, η εφέτης-ανακριτή θα συνεχίσει τη δικαστική διερεύνηση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, συμβολαιογράφους, μοναχούς κτλ.
Σημαντικό ρόλο στην παραγραφή παίζει και το είδος των διώξεων των υπουργών που κατηγορούνται για απιστία. Οι αξιόποινες πράξεις συνέβησαν το 2006. Από τότε έχουν συμβεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δύο θητείες και σύμφωνα με το Σύνταγμα το αξιόποινο εξαλείφεται εάν δεν ασκηθεί σε βάρος του βουλευτή ποινική δίωξη μέχρι τη λήξη της Β’ συνόδου της Βουλής που είναι η αμέσως επόμενη από εκείνη στη διάρκεια της οποίας τελέστηκαν τα αδικήματα.
Ωστόσο εάν οι υπουργοί διώκονταν για ηθική αυτουργία (και όχι συνέργεια) στην απιστία, θα λαμβάνονταν υπόψιν και τα πιο πρόσφατα συμβόλαια του 2008 ως ευθύνη τους. Επιπλέον εάν διώκονταν για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δράση, κατηγορία για την οποία κρίθηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία, η παραγραφή δε θα είχε επέλθει.
Παράλληλα, παρά τα σκάνδαλα, η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί τα προνόμια και την τεράστια περιουσία της. Μετά το Βατοπέδι πολλοί παράγοντες της Εκκλησίας φοβήθηκαν μήπως αυτό τους στοιχίσει περιουσίες δισεκατομμυρίων, κυρίως εκτάσεις-φιλέτα, τις οποίες διεκδικούν Δημόσιο και τοπικοί φορείς. Οι μονές δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν και διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα επιπλέον, με απίθανα τεχνάσματα.
Τουλάχιστον ο απόηχος του Βατοπεδίου οδήγησε τη Δικαιοσύνη σε κάποιες πιο δίκαιες αποφάσεις, αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Αγίου Όρους που πρώτη φορά έχασε μεγάλη υπόθεση που είχε κερδίσει πρωτόδικα, σχετικά με παραλιακό φιλέτο στο δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική, που μοιραζόταν μεταξύ κατοίκων και Δημοσίου. Δυστυχώς όμως τα περιστατικά όπου η Εκκλησία έχει το πάνω χέρι είναι περισσότερα.
Για παράδειγμα το Άγιο Όρος λαμβάνει επιδοτήσεις για αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες» στη Χαλκιδική, όπως και πολλές άλλες μονές. Η μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο μετέτρεψε ολόκληρη πλαγιά με βοσκοτόπια σε ιδιωτική έκταση. Η Μονή Τοπλού στην Κρήτη σκόπευε να χτίσει τουριστικά χωριά σε κατοικημένες εκτάσεις της. Οι μονές Πετράκη και Πεντέλης στην Αθήνα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες περιουσίες. Οι μονή Μεγίστης Λαύρας στην Αλλόνησο μίσθωσε σε κτηνοτρόφους την Κυρά Παναγιά, το μικρό νησάκι στο αρχιπέλαγος της Αλοννήσου, ενώ μονή στην Πάτμο απέκτησε πολυάριθμα μετόχια διάσπαρτα στο Αιγαίο.
Η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε γίνει πριν 20 χρόνια έχει πολλά προβλήματα και ελλείψεις, ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις ήταν εξωφρενικές, με απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων όπως και χαμηλή φορολογία στα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους. Ο φορολογικός νόμος του περασμένου Μαρτίου βέβαια κατάργησε την ολοσχερή απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο περιουσίας και επέβαλε κάποιες νέες φορολογίες σε ακίνητα και δωρεές.
tvxs.

Read more...

Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν ελληνικά νησιά

Σχέδιο οικονομικής κατάληψης


http://img.protothema.gr/
Βρέθηκε η σύγχρονη κερκόπορτα, που είναι η εθνική μας ανάγκη για ρευστό. Ετσι, οι «άσπονδοι φίλοι» και γείτονές μας θέλουν να εκμεταλλευτούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και υπό το πρόσχημα των επενδύσεων αλλά και του κλίματος εθνικής συνεννόησης που καλλιεργείται, να αγοράσουν ελληνική γη και -γιατί όχι;-, ύστερα από καιρό και με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ιδιωτών υπό μάλης να υποστηρίξουν ότι πρόκειται ενδεχομένως για «γκρίζες εθνικές ζώνες».

Από τα πλέον ευπώλητα βιβλία των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα είναι αυτό του Τούρκου καθηγητή και υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με τίτλο «Στρατηγικό βάθος», που παρουσιάζει το νεο-οθωμανικό δόγμα: την κατάληψη δηλαδή μέσω της οικονομίας, της διπλωματίας και άλλων μέσων «ζωτικού χώρου» για τους Τούρκους στην Κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια.

Να όμως που τώρα, μέσω των δραστηριοτήτων τουρκικών επιχειρήσεων real estate -αλλά και βάσει πληροφοριών μας και άλλων διεθνών οίκων που κρύβουν από πίσω τον «κακό τουρκικό λύκο»- οι γείτονες φιλοδοξούν να πατήσουν στην ανάγκη μας.

Να αγοράσουν δηλαδή μπιρ παρά βραχονησίδες, καθώς και μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Ρόδος και άλλα διαμάντια του Αιγαίου.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, για αγορά 18 ελληνικών βραχονησίδων αλλά και εκτάσεων σε Μύκονο, Ρόδο και άλλα μεγάλα ελληνικά νησιά ενδιαφέρονται Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες - εκπρόσωποι του τουρκικού κατεστημένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», αλλά και το αντίστοιχο οικονομικό ένθετο της «Haberturk», «Haberturk Economi». Σκοπός των Τούρκων είναι η «τουριστική αξιοποίηση».

Οπως υπογραμμίζει μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου real estate Bariskent κ. Baris Aydin: «Η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στη σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, επέλεξε την πώληση ή μακροχρόνια ενοικίαση 18 νησιών ώστε να βρει χρήματα να απoπληρώσει τα χρέη της».

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μία ημέρα ακριβώς μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το σχέδιο μεταξύ ΚΕΔ και υπουργείου Οικονομικών για πώληση βραχονησίδων - και πιο συγκεκριμένα στις 13/12.

Καλύπτονται πίσω από offshore

Ο κ. Aydin είναι που δηλώνει ότι «τα ελληνικά νησιά με ενδιαφέρουν», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παράλληλα και μεγάλα βρετανικά γραφεία real estate λειτουργούν ήδη υπέρ Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι καλοβλέπουν εκτάσεις στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα βραχονησίδες.

Εδώ ακριβώς όμως είναι και ο μεγάλος κίνδυνος, καθώς αρκετοί από τους Τούρκους businessmen καλύπτονται πίσω από offshore εταιρείες, με αποτέλεσμα μέρη της ελληνικής γης να πωληθούν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τελικά πού θα καταλήξουν.

Θα πρέπει να πούμε πως μέσα στα «φιλέτα» που μελετώνται από την πλευρά των γειτόνων είναι και η βραχονησίδα Ναυσικά, στην οποία συγκεκριμένα είχαμε κάνει αναφορά στο προ δεκαπέντε ημερών δημοσίευμά μας.

Παράλληλες πληροφορίες από τον κλάδο του real estate τονίζουν πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει προς το παρόν «κόκκινη γραμμή» για τις βραχονησίδες, που νομοτελειακά οδηγεί σε πώληση εξαιτίας της κρίσης.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, αν και έχει επιβεβαιώσει πως η βραχονησίδα Ναυσικά θα μπορούσε να πουληθεί, οι παράγοντες της ΚΕΔ απλώς περιορίζονται να πουν πως «δεν θα πουλήσουμε περιοχές ή βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Baris Aydin υποστηρίζει ότι μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για την αγορά των 18 νησιών «διότι υπάρχει σοβαρή προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης».

Read more...

Έξι χρόνια από το φονικό τσουνάμι…

Σρι Λάνκα


http://img.protothema.gr/
Φόρο τιμής απέτισε η Σρι Λάνκα στη μνήμη των 40.000 θυμάτων του τσουνάμι στη χώρα.

Συνολικά 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες έχασαν τη ζωή τους στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 από τα φονικά κύματα ύστερα από ισχυρή σεισμική δόνηση 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σιγή δυο λεπτών τηρήθηκε στη Σρι Λάνκα στις 09:25 τοπική ώρα, την ώρα που το φονικό κύμα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του στις ανατολικές ακτές της χώρας. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν 100.000 σπίτια.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει εγκαταστήσει σε ολόκληρη τη χώρα 50 κέντρα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι.
Read more...

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο (φωτογραφία αρχείου)
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο (φωτογραφία αρχείου)

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:08 το πρωί της Κυριακής 320 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και 250 ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου, σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο επισημαίνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη.





Read more...

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα αεροπορικά δρομολόγια από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, μετά από πολλές ημέρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες επιβάτες λόγω κακοκαιρίας...


Πλέον, έχουν επανέλθει στην κανονική τους λειτουργία τα αεροδρόμια του Παρισιού και των Βρυξελλών που επλήγησαν κυρίως από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Ευρώπη.

Η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ της γαλλικής πρωτεύουσας έχει επιστρέψει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την καθήλωση των αεροσκαφών εξαιτίας της βαριάς χιονόπτωσης και του παγετού. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από το απόγευμα του Σαββάτου.

Εκατοντάδες πτήσεις, περίπου το 50% των προγραμματισμένων δρομολογίων, ακυρώθηκαν την Παρασκευή στο Σαρλ ντε Γκολ με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να περάσουν τα Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο.

Στους ταξιδιώτες δόθηκαν κρεβάτια εκστρατείας και κουβέρτες για να περάσουν τη νύχτα τους πιο άνετα. Οι αρχές του αεροδρομίου ενίσχυσαν τη θέρμανση στο Σαρλ ντε Γκολ, και προσέφεραν παιχνίδια στα παιδιά.

Η αεροπορική κίνηση στο Σαρλ ντε Γκολ είχε αρχίσει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα από χθες το βράδυ χάρη στη βελτίωση του καιρού και του ψυκτικού υγρού που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από νωρίς το απόγευμα είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Την Παρασκευή, στη βελγική πρωτεύουσα έπεσε το περισσότερο χιόνι από το 1964. Στη Γερμανία και το Βέλγιο ακυρώθηκαν πτήσεις και δρομολόγια τρένων ανήμερα των Χριστουγέννων.

Εξάλλου, το τελευταίο 48ωρο, σημειώθηκαν εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα σε Γερμανία και βόρεια Ιταλία, ενώ από τις σφοδρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν περιοχές της Βενετίας.

Πρόστιμα για τα αεροδρόμια «ετοιμάζει» η Βρετανία

Νόμο που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για τα αεροδρόμια μετά το χάος στο Χίθροου επιδιώκει να περάσει η βρετρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο επικαλείται τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο υπουργός επισήμανε πως είναι απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην BΑΑ, την εταιρία που διαχειρίζεται το Χίθροου (το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου), όπου παγιδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους.

«Θα πρέπει να επιβληθεί ένα χρηματικό πρόστιμο επειδή δεν παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες υπηρεσίες» ανέφερε ο Χάμοντ, τονίζοντας ότι ο ταξιδιώτης πρέπει να μένει ικανοποιημένος και κάνοντας λόγο για πρόστιμο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα όμως, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CΑΑ) κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να επιβληθεί στο Χίθροου για το χάος που επικράτησε σ'αυτό.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι διεξάγεται έρευνα σε βάθος για την αναστάτωση που προκλήθηκε από το χιόνι και καθήλωσε στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη πριν από τα Χριστούγεννα.

Read more...