Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Διώτης:Έχουν ποινική ευθύνη και οι τέσσερις

Διώτης:Έχουν ποινική ευθύνη και οι τέσσερις
Την εκτίμηση ότι έχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε ο Ιωάννης Διώτης.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της βουλής, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κλήθηκε, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, να εκφράσει την νομική του εκτίμηση, ως πρώην εισαγγελέας, για το εάν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι δύο πρώην υπουργοί οικονομικών έχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση. Ο κ. Διώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να απάντησε θετικά, λέγοντας ότι έχουν ποινικές ευθύνες και οι τέσσερις.
enikos.gr

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ:Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη-Βενιζέλου

ΣΥΡΙΖΑ:Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη-Βενιζέλου
Για τρίτη ημέρα καταθέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή της βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνταντίνου στην υπόθεση της "λίστα Λαγκάρντ".
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης στην σημερινή του κατάθεση εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο usb στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν η 8η Ιουλίου του 2011 και όχι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου όπως αρχικά είχε δηλώσει.
«Έχω πει ότι έγινε μία συνάντηση, ακριβώς για να παραδώσω στον Ευάγγελο Βενιζέλο το usb, στη Βουλή, αλλά φαίνεται, όλα τα στοιχεία οδηγούν πια στη βεβαιότητα ότι τότε έγινε αυτό, στις 8 Ιουλίου», φέρεται να κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Ο Σπύρος Χαλβατζής ρώτησε τον κ. Διώτη  αν σήμερα διευκρινίζει και καταθέτει επίσημα ότι το έδωσε στον κ. Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου, απάντησε θετικά συμπληρώνοντας ότι όλα τα στοιχεία τον οδηγούν σε αυτό. Σε άλλη ερώτηση αν το έδωσε άτυπα στον κ. Βενιζέλο απάντησε καταφατικά καθώς όπως είπε, άτυπα το είχε παραλάβει και ο ίδιος.
«Δεν έχω υπ' όψιν μου το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Μπίκα με τον πρωθυπουργό. Δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω αυτό που μου είχε πει ο κ. Μπίκας ότι μίλησε και με τον πρωθυπουργό», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Διώτης, επαναλαμβάνοντας τα όσα έχει πει.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή πρόταση για κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Βενιζέλου ενώ αφού ακούσουν τον κ. Μπίκα θα προτείνουν αν χρειαστεί, και κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Μπίκα.
Από την πλευρά του, σε γραπτή δήλωσή του ο Βασίλης Οικονόμου τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ από τη πρώτη στιγμή ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
«Συστηματικά και επίμονα πρέπει να αναζητηθεί η αλήθεια. Η Προανακριτική πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία της αναμένοντας συγχρόνως το πόρισμα του ΣΔΟΕ έτσι ώστε να καταλήξει σε ασφαλές πόρισμα. Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή πρότεινε να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η εξέλιξη των πραγμάτων την δικαίωσε», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.
.enikos.gr

Read more...

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Γενικής Ταχυδρομικής

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Γενικής Ταχυδρομικής
Συνελήφθη στο Μαρούσι, o Νίκος Βεργιόπουλος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Γενικής Ταχυδρομικής. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 61χρονο, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 7.570.814,09 ευρώ.
enikos.gr

Read more...

''OXI'' TOY ΣτΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ


... ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...
Όχι» στην κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και τον ανακαθορισμό των νέων ορίων του οχυρού σε νέα θέση, είπε με γνωμοδότησή του, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επικαλούμενο ...
λόγους που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ έκρινε παράνομο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού, η έκταση του οποίου έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.). Το τελευταίο με τη σειρά του την παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την μετεγκατάσταση του επίμαχου οχυρού που ελέγχει τα στενά Κέρκυρας – Αλβανίας η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωμοδότησε υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση, χωρίς όμως να γνωρίζει που ακριβώς θα είναι αυτή. Ο προσδιορισμός της, όπως προέκυψε κατά την επεξεργασία του σχεδίου ΠΔ, θα γίνονταν αργότερα από το ΤΑΙΠΕΔ!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο πρακτικό του το ΣτΕ: «Κατά τον χρόνο λήψεως της εν λόγω γνωμοδοτήσεως, το ΑΝΣ δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα και το από 12.12.2012 «μνημόνιο συνεργασίας», στη νέα θέση του οχυρού τα όρια της απαγορευμένης ζώνης και της επιτηρούμενης ζώνης αυτού σχεδόν συμπίπτουν. Ενόψει όμως του σκοπού που εξυπηρετείται με τις δυο αυτές ζώνες προστασίας, που συνίσταται στην απόκρυψη και διασφάλιση των έργων άμυνας, ο καθορισμός των ανωτέρω ζωνών προϋποθέτει πλήρη γνώση της ακριβούς θέσης του οχυρού, από τη μορφολογία του εδάφους της οποίας (κλίση κ.λπ.) ο εν λόγω καθορισμός επίσης εξαρτάται. Η ακριβής όμως νέα θέση του οχυρού, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν ήταν γνωστή στο ΑΝΣ. Υπό τα δεδομένα όμως αυτά δεν ήταν δυνατόν και να αιτιολογηθεί γιατί τα όρια των ανωτέρω ζωνών σχεδόν συμπίπτουν και συνεπώς η γνωμοδότηση του ΑΝΣ πάσχει και κατά τούτο».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/oxi-toy_28.html

Read more...

Αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια Έτοιμο το Σχέδιο Απόφασης για την απομάκρυνση του Π.Δημητριάδη της ΚΤΚΛευκωσία, Κύπρος
Στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής έχει τεθεί το Σχέδιο Απόφασης -το οποίο αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων- βάσει του οποίου θα κληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία για την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, από τη θέση του.

Η ελλιπής διαχείριση κρίσιμων θεμάτων από τον κεντρικό τραπεζίτη με καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία και το ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των πέντε λόγων για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του Π.Δημητριάδη, όπως αυτοί παρατίθενται στο Σχέδιο Απόφασης.

Ωστόσο, η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, αναβλήθηκε, με βουλευτές να εκφράζουν δεύτερες σκέψεις, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί επισταμένα, προκειμένου να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρει το sigmalive.

Εναντίον του να τεθεί το σχέδιο απόφασης προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας τάχθηκαν 49 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές, συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκαν υπέρ του να τεθεί το σχέδιο σε ψηφοφορία.

Η Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, όπως το σχέδιο απόφασης παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση.

Το Σχέδιο Απόφασης

Στο τελικό Σχέδιο Απόφασης, που συμφωνήθηκε σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, παρατίθενται οι ακόλουθοι πέντε λόγοι για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του διοικητή:

 • Επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συνoμολόγηση του δανειακού μνημονίου με την Τρόικα
 • Επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων διαπιστώνει ότι ο Διοικητής της ΚΤ με την ελλιπή διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομία
 • Επειδή ο Διοικητής της ΚΤ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων
 • Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε νόμο που διέπει τη λειτουργία της εκδοτικής τράπεζας της Δημοκρατίας
 • Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί της ΚΤ νόμου ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου, το οποίο συνιστάται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος , δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα.
«Για τους λόγους αυτούς», καταλήγει, «η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως κατ’ εφαρμογήν των πιο πάνω αναφερόμενων προνοιών της νομοθεσίας κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του».
Δεύτερες σκέψεις στη Βουλή
Κύπριοι βουλευτές φαίνεται να ξανασκέφτονται την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που ζει η Κύπρος.
Όπως προαναφέρθηκε, εναντίον του να τεθεί το σχέδιο απόφασης προς ψήφιση στη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρία της Ολομέλειας τάχθηκαν 49 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές, συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκαν υπέρ του να τεθεί το σχέδιο σε ψηφοφορία.

Επίσης η Ολομέλεια αποφάσισε το σχέδιο απόφασης να παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση, όπως αναφέρει το sigmalive.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι χειρισμοί του Πανίκου Δημητριάδη δεν ήταν οι καλύτεροι, ωστόσο, υπέδειξε ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί και να εξετασθεί η υφιστάμενη νομοθεσία για να μην μείνει εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε περίπτωση λάθους, τόνισε, θα ήταν τεράστιες οι επιπτώσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα τόνισε πως ο Διοικητής διέπραξε τεράστια σφάλματα. Εμείς, πρόσθεσε, πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε πως αν βγει ψήφισμα υπέρ της απομάκρυνσης Δημητριάδη από την ΚΤ, πιθανόν να δοθεί στον Διοικητή μεγαλύτερη δύναμη και στήριξη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε επείγον το θέμα, καθώς όπως είπε, ο ρόλος του διοικητή ταυτίζεται με την εξέλιξη της οικονομίας.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Read more...

  Κατάθεση στην Προανακριτική Δεν συζήτησα με Παπανδρέου το περιεχόμενο της λίστας, είπε Κ.Μπίκας  Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας
  Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

  Αθήνα
  «Αν μίλησα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, δεν ήταν για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά για το πώς θα χειριστούμε την υπόθεση» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας. Παράλληλα εμφανίστηκε θετικός σε μία κατά αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.
  Σημειώνεται ότι ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε στα μέλη της Προανακριτικής ότι ο κ. Μπίκας του είχε αναφέρει ότι είχε ενημερώσει για την υπόθεση τον κ. Παπανδρέου.
  Σύμφωνα πληροφορίες, κύκλο ερωτήσεων από τα μέλη της Προανακριτικής προκάλεσε η αποστροφή του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ ότι «είμαι ο άνθρωπος που έφερε τη Λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα». Ωστόσο ο κ. Μπίκας διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην συμβολή που είχε με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε να φθάσει η επίμαχη λίστα στην Ελλάδα.
  Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε να κρατηθεί και να συλληφθεί για ψευδορκία ο κ. Μπίκας από τον εισαγγελέα. Το αίτημα του ωστόσο απορρίφθηκε για αυτό και αποχώρησε από την συνεδρίαση της Προανακριτικής καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης σε ότι αφορά τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
  Εν τω μεταξύ, τα τρία μέλη της Προανακριτικής που εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν ότι θα μελετήσουν όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις καταθέσεις τόσο του κ. Διώτη, όσο και του κ. Μπίκα αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και αν κρίνουν ότι είναι αναγκαίο θα ζητήσουν την κατά αντιπαράσταση εξέτασή τους.
  Η κατάθεση του κ. Μπίκα θα συνεχιστεί την Παρασκευή στη μία το μεσημέρι. Η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Read more...

  Κρήτη: Στους δρόμους για ΤΕΙ και Νοσοκομείο

  Κρήτη: Στους δρόμους για ΤΕΙ και Νοσοκομείο
  Συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας Λασιθίου τις κινητοποιήσεις της, για το ΤΕΙ και το νοσοκομείο της πόλης μετά από απόφαση που έλαβε στην ανοιχτή της συνέλευση.
  Σύμφωνα με την απόφαση τα μέλη της επιτροπής και πολίτες, θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης - συζήτησης με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης, ενώ από Δευτέρα, θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του ταμείου του Νοσοκομείου.
  Παράλληλα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα ανοιχτή συνέλευση για να εκτιμήσουν την κατάσταση την επόμενη Τετάρτη.
  Όπως υποστηρίζει η επιτροπή, ο αγώνας που έχει δώσει μέχρι σήμερα είναι τεράστιος και έχει δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις ενώ κάνει λόγο για «προσπάθειες να μας διαιρέσουν, να μας απογοητεύσουν, να μας φοβίσουν, να συκοφαντήσουν και να μειώσουν τον αγώνα μας».
  Ακόμη η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας αναφέρει ότι «στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια και να προχωρήσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη» και καταλήγει:
  «Δεν διαπραγματευόμαστε κανένα από τα αιτήματά μας. Αγωνιζόμαστε για το Νοσοκομείο, το ΤΕΙ και τις υπηρεσίες μας. Παλεύουμε για τη ζωή και τον τόπο μας».
  Πηγή: ΑΜΠΕ
  .enikos.gr

  Read more...

  Με «απώλειες» ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το σχέδιο «Αθηνά»...

  Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις κατευθύνσεις στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 148 βουλευτές, «όχι» δήλωσαν 125 βουλευτές, ενώ... , δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών».

  Ειδικότερα, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μίμης Ανδρουλάκης. «Κατά» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η ΔΗΜΑΡ, ενώ «όχι» δήλωσαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραϊτης. «Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κασαπίδης.

  Με την τροπολογία, οι κατευθύνσεις μπορεί να είναι είτε εισαγωγικές είτε προχωρημένου εξαμήνου. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίκος Νικολόπουλος.

  Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης εισαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τα ΠΔ τα οποία προβλέπονται για την ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασία σχολών και τμημάτων Πανεπιστημίων κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4009/2001 (σ.σ. τα ΠΔ για την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά»).

  ΑΜΠΕ


  Read more...

  ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ...


  ... ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...
  Tη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς από τη Μεγάλη Τετάρτη ...
  στην Τρίτη του Πάσχα ανακοίνωσε το υπουργείο.
  Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Τετάρτη και κλειστά την Τρίτη του Πάσχα.
  Η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται για υπογραφή στο υπουργείο Εργασίας.

  Read more...

  Ούτε το 2027 δεν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός...

  Αναλυτικά, τι προβλέπει η τελική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που βάσει μνημονίου καθορίζει τον μηχανισμό υπολογισμού των αποδοχών για πάνω από... 350.000 ανειδίκευτους εργαζόμενους.


  Δυνατότητα συνεχών παρεμβάσεων και περαιτέρω μειώσεων, κάτω και από τα 586 ευρώ, δίνει στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο νέος τρόπος καθορισμού των κατώτατων αποδοχών στην Ελλάδα. Ήδη, το σχέδιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έτοιμο, έχει παραδοθεί στην Τρόικα από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Προβλέπει μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες καθορίζουν το ύψος των αποδοχών και σύμφωνα με τους αναλυτές δύσκολα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, περιλαμβάνει ρήτρες διασφάλισης, οικονομικούς δείκτες και αυστηρά κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κατώτατων μισθών, ακόμη και μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.

  Και αυτό το μέτρο θα «περάσει» μέσω υπογραφής μιας πράξης υπουργικού συμβουλίου, αφού η τρικομματική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντέχει νέους κραδασμούς για τον κατώτατο μισθό. Βάσει του τελικού σχεδίου που αναμένει το οριστικό ΟΚ από την Τρόικα, ο κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις θα πρέπει να μείνουν παγωμένα μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω του 10%. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά το 2027.
  Ακόμη και τότε όμως, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, εκτός από την ανεργία και την γενικότερη οικονομική συγκυρία, ο αριθμός κάθε φορά αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η σχέση αυτού του μισθού ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα με τον μέσο μισθό, το όριο της φτώχειας, το όριο ελάχιστης διαβίωσης, αλλά και διάφορες κοινωνικές παροχές που δίνονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια…

  Συμπληρωματικά, θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι, που δύσκολα θα οδηγήσουν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, οι εικονικοί μισθοί και το μέγεθος των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, κλαδικών ή και επιχειρηματικών. Ρόλο θα παίζουν επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης, η παραγωγικότητα της οικονομίας, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας όπως είναι το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία.
  matrix24.gr


  Read more...

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 200.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ...


  ... ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ...
   Ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας ...
  επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος.
  Η κλήτευση του επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ -το όνομα του οποίου βρίσκεται μάλιστα στη λίστα των «36» που ερευνά το ΣΔΟΕ- ενώπιον του ανακριτή αφορά στο αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε τοκογλυφία.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας με την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.

  Ειδικότερα, η υπόθεση που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη έχει ως επίκεντρο την εταιρεία καπνεμπορίου «Οδέττη Πετρίδη», η οποία φέρεται να απευθύνθηκε στον πρώην υφυπουργό, για να λύσει πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε.

  Η εταιρεία, κατά πληροφορίες, απέσπασε από τον Γ. Ανθόπουλο βοήθεια και πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός, κατά το κατηγορητήριο, εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης από το 2002 ως το 2005.

  Στη συνέχεια, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό στην εταιρεία ΝΑΜΑΚΟ, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται να πωλούν ως κατεργασμένα, καπνά σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.  Ως διαχειρίστρια ΕΠΕ εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της Πετρίδη, ιδιοκτήτριας της «Οδέττη Πετρίδη».

  Κατά τη Δικαιοσύνη, όμως, το ποσοστό 10% αποτελεί «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» προς τον πρώην υφυπουργό και ανέρχεται στα 1.757.800 ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών έγινε και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου και μελών της οικογένειάς του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο πρώην υφυπουργός αρνήθηκε την κατηγορία που αντιμετωπίζει και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιοκτήτρια της «Οδέττη Πετρίδη» του δάνειζε χρήματα, γιατί το διάστημα εκείνο έχτιζε σπίτι.

  Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτός από τον πρώην υφυπουργό, κατηγορίες αντιμετωπίζουν περί τα δέκα ακόμη πρόσωπα, δηλαδή τα μέλη του ΔΣ των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
  Πηγή : protothema.gr
  http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/200000_28.html

  Read more...

  Ξεκινά με δύο βουλευτές το κόμμα του ο Χρήστος Ζώης...
  «Ναι στο ευρώ, όχι όμως με κάθε κόστος», είναι η κεντρική θέση της «Νέας ΜΕΡΑΣ», όπως την εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρός της Χρήστος Ζώης, παρουσιάζοντας
  το κόμμα του σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

  Ο κ. Ζώης απευθύνθηκε στους...
  «σοφούς ανθρώπους που στέκουν βουβοί και αδρανείς», τους οποίους φιλοδοξεί - όπως είπε- να αφυπνίσει και να εκφράσει, και ανέφερε ότι αύριο θα υποβάλει αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

  Επίσης θα ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο.

  Όπως είπε ο κ. Ζώης, υπάρχει χώρος για νέο πολιτικό σχηματισμό και στόχος του είναι να γίνει η Νέα ΜΕΡΑ μια πολιτική δύναμη «υπολογίσιμη και όχι μόνο».

  Ανέφερε, επίσης, ότι ο επικεφαλής του κόμματος δεν θα είναι αυτοδικαίως και υποψήφιος πρωθυπουργός, καθώς αυτός θα υποδειχθεί από το κόμμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

  Ο πρόεδρος του νέου κόμματος τάχθηκε κατά μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό την ηγεμονία μιας χώρας, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο είπε ότι τούτες τις μέρες «είμαστε όλοι Κύπριοι».

  Ανέφερε πως το μάθημα από την Κύπρο είναι ότι «οφείλουμε να αγωνιζόμαστε», σημειώνοντας ότι ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας που επιφέρει αδράνεια καθιστά βέβαιη την ήττα πριν δοθεί καν η μάχη.

  Το δεύτερο μάθημα, είναι ότι πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, προσέθεσε, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμα εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον.

  «Ιδρύσαμε αυτό το κόμμα γιατί πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλουν οι κοινωνικές ανάγκες, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εκπροσώπους αυτών που δεν εκπροσωπούνται από κανένα σήμερα, και θα τους εκφράσουμε» είπε ο κ. Ζώης, ο οποίος δεν ζητά εκλογές, επειδή «δεν είναι η δουλειά μας να ζητάμε εκλογές, αλλά να αναδεικνύουμε αυτό που πρέπει να γίνει».

  Αναφορικά με πιθανές συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο κ. Ζωής είπε ότι «δεν έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεύτερες ή τρίτες επιδιώξεις, ελπίζουμε να πείσουμε τους Έλληνες».

  Υποστήριξε πως καταβάλλεται μια προσπάθεια, μετά τις εκλογές, να χτιστεί ένα νέο δίπολο και διαχωριστικές γραμμές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. «Η κοινωνία, όμως, "δεν τσιμπάει", αντιστέκεται, και δεν επιτρέπει σε κανέναν να ευελπιστεί ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του εξαιτίας της πόλωσης. Περιμένει να ακούσει νέες προτάσεις που θα σφυρηλατήσουν την εθνική ενότητα», είπε.

  Η Νέα ΜΕΡΑ έρχεται να καλύψει ένα πολιτικό κενό, είπε ο κ. Ζώης, σημειώνοντας πως από τη μια είναι τα μνημονιακά κόμματα, «που έχουν ως δόγμα ότι είναι μάταιο να αγωνίζεσαι, αλλά να ακούς ό,τι επιβάλλουν οι ισχυροί», από την άλλη «ένα στείρο και θολό λόγο, που αντιπαρατίθεται σε αυτό το δόγμα» και «όσοι δεν είναι εγκλωβισμένοι στο δίπολο περιμένουν να φανεί κάτι νέο».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Έλληνες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα υπάρχοντα κόμματα και ζητούν κάτι καινούργιο.

  «Είμαστε απλοί άνθρωποι μπροστά σε σοφούς που περιμένουν να σπάσουν την αδράνειά τους και τη βουβαμάρα τους, και να τους κινητοποιήσουμε να βγουν μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

  Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Γιαννάκης, ανέφερε ότι στόχος είναι η αντιστροφή της πυραμίδας στο κόμμα, αφού «τον πρώτο λόγο θα έχουν τα μέλη μας», και είπε ότι θα γίνουν προτάσεις από τα μέλη, οι οποίες μετά την επεξεργασία τους θα είναι δεσμευτικές για το κόμμα.

  Εκτίμησε δε πως σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι βουλευτές στους δυο που υπάρχουν σήμερα (Γ. Κουράκος, Ν. Σταυρογιάννης).

  Τέλος, είπε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας ΜΕΡΑΣ....
  Νewsbeast.gr


  Read more...

  ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΔ...


  ...ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ''ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ'' ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ...
  Ως ένα βήμα που τους φέρνει πιο κοντά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ερμηνεύεται η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλου και Θεόδωρου Σολδάτου να υπερψηφίσουν κατά την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία...
  τροπολογίας για το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Παιδείας.
  Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το περιβάλλον της ΝΔ όσο και από αυτό των βουλευτών, οι σχέσεις οδεύουν προς ομαλοποίηση και ενδεχομένως στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί η επανένταξη τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
  http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_441.html

  Read more...

  Η Ζωή, ο Μπίκας και ο δορυφόρος της ΕΥΠ...  crimenet.gr
  Μια περίεργη καταγγελία έκανε στην προανακριτική επιτροπής της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκας παρακολουθούσε μέσω δορυφόρου τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών κι έστελνε «χαρτάκια» στον...
  Βενιζέλο που κατέθετε.

  Αναλυτικά οι διάλογοι:

  ΙΩΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Ξέρω το περιστατικό με το χαρτάκι και όλο εκείνο το θέμα, που ανέκυψε τότε, γιατί ήταν δημόσια η συνεδρίαση της Επιτροπής...

  ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς;

  Διωτ.: Με το χαρτάκι και όλα αυτά.

  Κων.: Το έχετε παρακολουθήσει;

  Διωτ.: Ναι, αφού ήταν δημόσια, ή εν πάση περιπτώσει πήρε δημοσιότητα, γιατί το μετέδιδαν. Το θυμάμαι αυτό, αλλά δεν ήξερα καθόλου αυτό που λέτε τώρα. Τώρα το ακούω και με έκπληξη, μάλιστα.

  Κων.: Με έκπληξη το ακούτε;

  Διωτ.: Ναι.

  Κων.: Τι είναι αυτό που σας εκπλήσσει;

  Διωτ.: Δηλαδή, από το Λονδίνο ο κ. Μπίκας συντόνιζε; Δεν το ξέρω.

  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο κ. Μπίκας, τι;

  Κων.: Ο κ. Μπίκας κατέθεσε ότι τηλεφωνήθηκε με τον κ. Βενιζέλο και πριν πάει στο Λονδίνο και την μέρα που ήταν να πάει στο Λονδίνο, κ.λπ.
  Ο κ. Βενιζέλος, κύριε Βαρβιτσιώτη, κατέθετε στις 11 Οκτωβρίου.

  Βαρβ.: Ναι, νομίζω δύο-τρεις ημέρες πριν πάει ο κ. Μπίκας.

  Κων.: Δεν ξέρω πότε πήγε ο κ. Μπίκας.

  Βαρβ.: Ο κ. Μπίκας, μας το είχε πει νομίζω.

  Κων.: Αλλά, αυτά, τα οποία κατέθετε ήταν αποκαλυπτικά.

  Βαρβ.: Νομίζω είχε πει στις 14.

  Κων.: Οπότε, είναι μικρότερη η παρέμβαση, αν έγινε εξ Αθηνών.

  Διωτ.: Ως προς το βεληνεκές.

  Κων.: Πώς;

  Διωτ.: Ως προς το βεληνεκές!

  Κων.: Ως προς την ενεργοποίηση του δορυφόρου, ακριβώς...


  Read more...

  Εμπρησμός σε ΑΤΜ: Υλικό της Χρυσής Αυγής στα σπίτια των συλληφθέντων  Τρεις νεαροί συνελήφθησαν και κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα στο Βόλο, ως φερόμενοι δράστες της εμπρηστικής επίθεση σε ΑΤΜ της τράπεζας Κύπρου. Φωτογραφίες από το υλικό που κατέσχεσε η ΕΛΑΣ (Pics)

  Βάσει των πληροφοριών, οι τρεις νεαροί, οι οποίοι αποπειράθηκαν να διαφύγουν με δίκυκλα, συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά την ενέργειά τους και μέχρι τώρα κρατούνται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
  Στο μεταξύ, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, φωτογραφίες από το "υλικό" που κατέσχεσε στα χέρια των τριών που πυρπόλησαν το ΑΤΜ της τράπεζας Κύπρου.
  Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, έκρηξη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.
   
  Tο χρονικό της εμπρηστικής επίθεσης
  Οι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (με κουκούλες τύπου full face, σκούφους και κασκόλ) μετέβησαν πεζοί στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου.
  Εκεί, ο 21χρονος αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να σπάσει με πέτρα τον υαλοπίνακα της πόρτας ασφαλείας, με σκοπό να ρίξουν στο εσωτερικό της Τράπεζας και με βόμβες μολότοφ να προκαλέσουν τον εμπρησμό της .
  Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης έθραυσε με πέτρα τον υαλοπίνακα - οθόνη του Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Α.Τ.Μ, ενώ οι άλλοι δύο έριξαν δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ), με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και να καταστραφεί ολοσχερώς το Α.Τ.Μ.
  Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών, οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν τους δράστες να επιβαίνουν σε μοτοποδήλατο και μοτοσικλέτα, που είχαν αποκρύψει σε κοντινό σημείο, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τη διαφυγή τους.
  Οι τρεις δράστες προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους αποδέχτηκαν τις πράξεις τους.
  Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
  δύο (2) σκούφοι,
  μία (1) κουκούλα τύπου full face,
  δύο (2) κασκόλ,
  δύο (2) κινητά τηλέφωνα,
  ένα (1) αδιάβροχο παντελόνι και
  ένα (1) ζευγάρι γάντια
  τα προαναφερόμενα δίκυκλα οχήματα (μοτοσικλέτα και μοτοποδήλατο)
  Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  - στην οικία του 21χρονου:
  μία (1) μεταλλική σιδερογροθιά,
  δύο (2) ξύλινα ρόπαλα, εκ των οποίων το ένα τύπου baseball
  έντυπο υλικό με ναζιστικό περιεχόμενο,
  ένα (1) κινητό τηλέφωνο,
  - στην οικία του 23χρονου:
  μία (1) κουκούλα τύπου full face
  - στην οικία του 17χρονου:
  μία (1) σιδερογροθιά,
  ένα (1) ξύλινο ρόπαλο τύπου baseball,
  ένα κασκόλ και μία μπλούζα με λογότυπο της Χρυσής Αυγής
  δύο (2) απομιμήσεις πιστολιών ( replica ) με γεμιστήρες
  Λίγο πριν την έρευνα στην οικία του 17χρονου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τους γονείς του να φτάνουν στο σημείο.
  Ο 45χρονος πατέρας μπήκε βιαστικά στο σπίτι και μετά από λίγο βγήκε, κρατώντας δύο πλαστικά κυτία, τα οποία παρέδωσε στην 43χρονη σύζυγό του, με σκοπό να τα αποκρύψουν.
  Οι γονείς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στα κυτία και κατασχέθηκαν:
  δύο (2) εξάσφαιρα περίστροφα,
  ένα (1) τυφέκιο με δύο κάννες και
  μία (1) συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού – τουφεκιού
  Οι γονείς του 17χρονου συνελήφθησαν για συνέργεια στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.
  Και οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
  Υπενθυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα της βομβιστικής πράξης, ήταν το μηχάνημα να καταστραφεί ολοσχερώς.
  Το πυροσβεστικό όχημα με τους τρεις πυροσβέστες, κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην επεκταθεί στο τραπεζικό κατάστημα και να τη σβήσουν.
  http://news247.gr

  Read more...

  Περιμένοντας την τρόικα Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού


    (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

  Αθήνα
  Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, για την προετοιμασία της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

  Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου.

  Η επίσκεψη της τρόικας θα κρίνει κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις δανείου που εκκρεμούν, 2,8 δισ ευρώ (για το Μάρτιο) και 6 δισ ευρώ.

  Προαπαιτούμενο για τα 2,8 δισ ευρώ είναι να συμφωνηθεί το σχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.

  Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.
  Newsroom ΔΟΛ

  Read more...

  Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ορίστηκαν οι δικαστικοί που θα ερευνήσουν την οικονομική κατάσταση της Κύπρου


  Από την συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου
  Από την συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

  Λευκωσία, Κύπρος
  Τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση, στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου, αποφάσισε την Πέμπτη το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.

  Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιτροπή αποτελείται από τρεις καταξιωμένους δικαστικούς. Πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Πικής και μέλη οι Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

  «Οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Read more...

  Θλίψη στον πολιτικό κόσμο Πέθανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος


  Ο Θανάσης Νάκος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1993 και έκτοτε εκλέγετο πρώτος στο νομό Μανγησίας
  Ο Θανάσης Νάκος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1993 και έκτοτε εκλέγετο πρώτος στο νομό Μανγησίας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

  Αθήνα
  Την τελευταία του πνοή άφησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος. Νοσηλεύοταν στην Εντατική Moνάδα Θεραπείας ιδιωτικής κλινικής.

  Ο Θανάσης Νάκος γεννήθηκε στο Βόλο τον Ιανουάριο του 1950. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

  Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1993 με τη ΝΔ. Έκτοτε εκλεγόταν σε όλες τις αναμετρήσεις, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012, πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

  Μετά τις εκλογές του 1993, ανέλαβε πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.

  Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, τοποθετείται αρχικά υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης.

  Στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της ΝΔ ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.

  Το 2008 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

  Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

  Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται β' αντιπρόεδρος της Βουλής, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

  * Τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα Ζέτα Μακρή.
  Newsroom ΔΟΛ

  Read more...

  Μπαράζ ερωτήσεων για του κούρεμα «Μοναδική περίπτωση η Κύπρος» λέει το ΔΝΤ


  Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
  Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

  Ουάσινκτον
  Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, υποστήριξε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

  Κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι «δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη», απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup και αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

  Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει «πλήρη υποστήριξη» στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου.

  Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία, όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος Απριλίου.

  Για την Ελλάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις για το γενικότερο ρόλο του Ταμείου σε διεθνές επίπεδο και για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή μνημονίων, ο κ. Ράις διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ «κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο» για την επίλυση προβλημάτων στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

  Μπαρνιέ: Ειδική περίπτωση
  Η Κύπρος αποτελεί μία ειδική περίπτωση, η οποία καθιστά αναγκαίο και έναν ειδικό χειρισμό της, διευκρίσε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προκάλεσαν σάλο.
  Κατά την άποψή του, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι υψηλό, επειδή όπως λέει η κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και παραμένει ασυνήθιστη καθώς υπάρχει ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας σε σχέση με το ΑΕΠ, ένας ελλιπής έλεγχος και μια ελλιπής διακυβέρνηση.
  Ο επίτροπος παραδέχεται πως με την πρώτη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε μια κακή αξιολόγηση ως προς τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και ο ίδιος είχε αμέσως αποσαφηνίσει ότι η υπάρχουσα συμφωνία στην ΕΕ, εγγύησης για τους μικροκαταθέτες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί ποτέ και πουθενά.
  Προσθέτει πως τώρα διαπιστώνεται εκ νέου ότι καταθέσεις αποταμιευτών σε ευρωπαικές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ είναι και παραμένουν προστατευμένες, όπως εγγυάται και η σχετική οδηγία της ΕΕ και η εγγύηση για αυτές τις καταθέσεις ισχύει σε κάθε χώρα-μέλος, που θα πρέπει η ίδια να διασφαλίσει ότι η αναγνωριζόμενη από όλους οδηγία, τυχαίνει και εφαρμογής.
  Όπως σημειώνει, δεν έχει προς στιγμή πληροφόρηση για φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατό πριν από την εφαρμογή των μέτρων, ενώ θεωρεί πως, ενόσω ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο, δεν είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα, όπως Αυστρία ή Λουξεμβούργο.
  Επαναλαμβάνοντας, πως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, ο Επίτροπος της ΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με ένα σημαντικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως εκεί λειτουργούν η εποπτεία και η διακυβέρνηση, ενώ, όπως συμπληρώνει, η Κύπρος είναι μέχρι τώρα ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι ένας φορολογικός παράδεισος, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ.
  Στην Κύπρο δημιουργήθηκε μια τεράστια χρηματοπιστωτική «φούσκα» και το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τώρα επιτρέπει το τέλος της, κάτι που συνιστά μια καλή είδηση για τη σταθερότητα του ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Read more...

  Κατάρα για την Κύπρο, ευλογία για τη Ν. Υόρκη: Οι Ρώσοι μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις ΗΠΑ  Η Νέα Υόρκη καλωσορίζει τα ζεστά μετρητά των πλούσιων Ρώσων, οι οποίοι τα μεταφέρουν άρον άρον από την πολύπαθη Κύπρο. Χαμόγελα στην αγορά των ακινήτων
  "Στην δυτική πλευρά του Μανχάταν, ένα περίεργο θέαμα έχει τραβήξει την προσοχή ντόπιων και τουριστών: πρόκειται για το σκάφος του Ρώσου επιχειρηματία Ρομαν Αμπράμοβιτς, ονόματι "Eclipse". Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, καθώς η Νέα Υόρκη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αποτελεί καταφύγιο για τους πλούσιους Ρώσους".
  Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το οποίο τονίζει πως οι Ρώσοι ολιγάρχες "αγκυροβόλησαν" τις καταθέσεις τους μακριά από τα καπρίτσια του Πούτιν ή το αυξανόμενο δημοσιονομικό φιάσκο της ευρωζώνης.
  "Στη Ρωσία είναι πολύ σημαντικό αν είσαι φιλικά διακείμενος με την κυβέρνηση", τονίζει ο Ντέβιντ Νιούμαν, συνεργάτης του Ντέι Πίτνει ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την πρώην γυναίκα του μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ σχετικά με το διαζύγιό τους.
  "Τα στοιχεία του Ρωσικού πλούτου βρίσκονται παντού, έχουν σκάφη, έχουν αυτοκίνητα, το να αγοράσεις ένα αεροπλάνο για 40 εκατ, δολάρια δεν είναι μεγάλη υπόθεση πια", σημειώνει, ενώ αναφέρει πως ο Ριμπολόβλεβ αγόρασε το 2012 για 88 εκατ. δολάρια ένα διαμέρισμα που ακόμα αποτελεί το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της Νέας Υόρκης.
  Οι πλούσιοι Ρώσοι ήξεραν μήνες πριν ότι η κυπριακή οικονομία καταρρέει και έτρεξαν να πάρουν τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν αλλού.
  "Η ευρωπαϊκή κρίση έχει αναγκάσει ολοένα και περισσότερους Ρώσους να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού. Το τελευταίο χρόνο έχουμε παρατηρήσει μια μετατόπιση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης της ΕΕ", σημειώνει από την πλευρά του ο Εντ Μέρμελστειν, δικηγόρος και σύμβουλος των πλούσιων Ρώσων, ενώ προσθέτει ότι η κατάρρευση του κυπριακού οικονομικού συστήματος δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για όσους είχαν καλούς "συνδέσμους".
  "Η Κύπρος είχε αρχίσει τις συζητήσεις για το τι γινόταν περίπου 6 μήνες τώρα", τονίζει, και συμπληρώνει πως για αυτό το λόγο μερικοί πλούσιοι Ρώσοι φαίνονται να έχουν προσβληθεί από τον υπαινιγμό ότι η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τους έπιασε στον ύπνο.
  "Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου έχουν γίνει οι ευλογίες της Νέας Υόρκης", τονίζεται στο δημοσίευμα, καθώς οι Ρώσοι δεν επενδύουν απλά αλλά χτίζουν ολόκληρα οικοδομήματα και τονώνουν την αγορά.
  http://news247.gr/

  Read more...