Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ειδομένη - Εν αναμονή 5.000 πρόσφυγες


Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ειδομένη - Εν αναμονή 5.000 πρόσφυγες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το πρωί και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία είχαν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, καθώς άρχισαν σταδιακά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και στο λιμάνι -και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία- παρέμεναν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό, το οποίο έχει ανοίξει και μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, αλλά και προς τις άλλες δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας μετά δυσκολίας μπορούν να απορροφήσουν όλους τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Πειραιά τη Δευτέρα.


«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Να πούμε αλήθειες μεταξύ μας» Τσίπρας προς αγρότες: Χωρίς ανάκτηση εθνικού πλούτου, δεν μιλάμε για εισόδημα


Τσίπρας προς αγρότες: Χωρίς ανάκτηση εθνικού πλούτου, δεν μιλάμε για εισόδημα
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από τους αγρότες. Ωστόσο, προειδοποίησε τους αγρότες ότι αν δεν υπάρξει ανάκτηση του εθνικού πλούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για εισόδημα.
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.
» Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.
Καταγγελίες για αποκλεισμούς
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, που καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι συνάντησαν «πόρτα στα ονόματά τους», λέγοντας:
«Σήμερα είχαμε το ραντεβού μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις λύσεις των προβλημάτων κυρίως των νέων αγροτών, αλλά και του υπόλοιπου αγροτικού τομέα και στη συνέχεια που είχαμε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό βρήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Να συναντήσουμε πόρτα στα ονόματά μας, που είχαμε δώσει για να πάμε να συζητήσουμε εμείς οι θεσμοί μαζί με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά κυρίως αυτά που εκπροσωπώ περιμένουν κι από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε στο διάλογο. Η κυβέρνηση βλέπουμε ότι δεν θέλει το διάλογο».
Στις ίδιες καταγγελίες προχώρησαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. «Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση γιατί κατάφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, και από αλλού μας ήρθαν» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Στις παραπάνω καταγγελίες η κυβέρνηση απαντά πως αρνητική ήταν στη συμμετοχή ενός μόνο ανθρώπου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τη συνάντηση απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι αγροτών από μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα και των Μαλγάρων που ζητούν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, από τη χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη προκύπτει πως το ραντεβού με τα μπλόκα ήταν για τη Δευτέρα. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι εδώ σήμερα, είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΙΚΑ: Εκκρεμούν 80.000 συντάξεις από το 2015...


ΙΚΑ: Εκκρεμούν 80.000 συντάξεις από το 2015

Στοιχεία για τις κύριες συντάξεις που εκκρεμούν μέσα στο 2015, αλλά και για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών, έδωσε στη δημοσιότητα ο...
διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε, οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν μέσα στο 2015 ανέρχονται σε 80.000, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην απονομή τους, στην αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε το εν λόγω έτος.

Αναφορικά με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ, ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών και στο στόχαστρο έχουν μπει οι μακροχρόνια μεγαλοοφειλέτες, που διαθέτουν, όπως είπε, χρήματα.

Το ΚΕΑΟ πλέον στέλνει ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες, τόνισε, γεγονός που μείωσε τη γραφειοκρατία, το κόστος και απλοποίησε τη διαδικασία των κατασχέσεων. Ανέφερε, δε, ότι τον Ιανουάριο του 2016, τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 είχαν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ο οφειλέτης μπει στη ρύθμιση των 12 δόσεων, τότε μπαίνει σε αναστολή η οφειλή του και η διαδικασία της κατάσχεσης, διευκρίνισε. Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως έχουν ενταχθεί 133.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 74.000 εξακολουθούν να οφείλουν χρήματα.

Read more...

Τσίπρας: Καλή βάση διαλόγου οι προτάσεις των αγροτών...


Τσίπρας: Σε καλή βάση διαλόγου οι προτάσεις των αγροτών

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...

Ως ''καλή βάση διαλόγου'' χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις των αγροτών στην σημερινή τους συνάντηση, τονίζοντας ότι επιθυμεί την...
δυνατότητα ύπαρξης ενός μόνιμου συμβουλίου με μέλη αγροτών και της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας:

Δεν θέλω να αποφύγω καθόλου τη συζήτηση όμως κάποια στιγμή πρέπει να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα προβλήματα.
Είμαι υπέρ του διαλόγου, ο διαλόγος όμως να οδηγεί σε λύσεις. Θέλω να σας προτείνω τη δυνατότητα να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλιο με εκπροσώπους δικούς και από την κυβέρνησης, ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοιποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο αγροτικό χώρο.

Την ίδια στιγμή, μίλησε για ''ανταγωνισμούς'' που υπάρχουν στα ζητήματα εκπροσώπησης των κινημάτων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις. 



Μίλησε, επίσης, για ''ωρίμανση'' του αγροτικού κίνήματος προκειμένου ο αγώνας τους να έχει αποτελέσματα και να μην βρίσκονται απλά για λίγο χρονικό διάστημα τα μπλόκα στα ΜΜΕ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πολιτική για τους αγρότες χωρίς τις δικές τους πρότασεις, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και το γενικότερο πλαίσιο.

Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας πρότασεις. Και οι δικές σας προτάσεις όμως δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψη το γενικότερο πλαίσιο.

Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός μίλησε, επιπρόσθετα για ''καταστροφή του εθνικού πλούτου'' που ξεκίνησε από το 2010, ενώ, όπως τόνισε ''αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση''. 

Κατέληξε, δε, ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι καλή βάση διαλόγου που θα έπρεπε να έχει ξεκίνησει εδώ και πολύ καιρό.


Read more...

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί Μητσοτάκη...


Κυριάκος Μητσοτάκης
...για το «πόθεν έσχες»...

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει εκ νέου θέμα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από...
δημοσίευμα περιοδικού, το οποίο αναφέρει ότι η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφκσι, είχε εταιρική-επαγγελματική σχέση με τον Σταύρο Παπασταύρου, η οποία όμως δεν καταγράφηκε στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως όταν είδε το φως της δημοσιότητας «η είδηση πως στο Δ.Σ. της εταιρείας της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μ. Γκραμπόφσκι, συμμετείχε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στ. Παπασταύρου, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εάν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις, ως όφειλε λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, τα οικονομικά στοιχεία από τη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αντί απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία εκτόξευσε άσφαιρες απειλές περί μηνύσεων και αγωγών, αφήνοντας στην άκρη το επίδικο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από «το δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για μισόλογα. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κ. Μητσοτάκης άφησε κενή τη στήλη με τα στοιχεία της συζύγου του, η οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι υπόχρεη δήλωσης Πόθεν Έσχες μέσα από τη δική του δήλωση, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας κατά το έτος 2009».

Για τον παραπάνω λόγο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «μετά κι από αυτή την εξέλιξη, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στα αρχικά μας ερωτήματα:

»Υπήρξαν συνεταίροι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Παπασταύρου; Σχετίζεται η εταιρεία τους με την οικονομική δραστηριότητα του κ. Παπασταύρου εξαιτίας της οποίας καταδικάστηκε σε πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ;

»Έχει αναλάβει αυτή η εταιρεία δουλειές από το Δημόσιο και με ποιες διαδικασίες ανάθεσης;

»Εμφανίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων και πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη;

»Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης την παλιότερη δήλωση του κ. Σαμαρά “μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου”, με την οποία επιχείρησε να καλύψει και να προστατεύσει τον στενό του συνεργάτη;».

efsyn.gr

Read more...

Αλεξιάδης: Τον Ιούνιο ξεκινά το αφορολόγητο με κάρτα...


Αλεξιάδης: Τον Ιούνιο ξεκινά το αφορολόγητο με κάρτα - Media

Τη χρήση «πλαστικού χρήματος» προανήγγειλε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. 

Μιλώντας...
στην Huffington Post ο υπουργός ανέφερε πως η χρήση «πλαστικού χρήματος» θα νομοθετηθεί τελικά τον Ιούνιο και θα συνδέσει το αφορολόγητο με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου και στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης του αφορολογήτου με δαπάνες πληρωθείσες μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή «πλαστικού χρήματος» διευκρινίζοντας ότι: «Δεν μπορούμε να βάλουμε έναν άνθρωπο που είναι 75-80 χρονών να κάνει συναλλαγές μέσω διαδικτύου και πιστωτικής κάρτας. Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε ένα άλλο κίνητρο και αυτό που για παράδειγμα εξετάζουμε είναι να βάλουμε λαχνούς για συμμετοχή σε ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχει το δημόσιο προς κλήρωση. Αντιγράφουμε αυτά που έκαναν άλλες χώρες. Κάποια άλλα μέτρα θα είναι υποχρεωτικά: θα εξαιρέσουμε τα νησιά που δεν έχουν ούτε ATM ή τους μικρούς οικισμούς, πάνω από ένα υψόμετρο και με ελάχιστους κατοίκους».

Σχετικά με τους φορολογούμενους που θα εξαιρεθούν από το μέτρο της διασύνδεσης του αφορολογήτου με τη χρήση «πλαστικού χρήματος» ο Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι θα τεθεί όριο ηλικίας πάνω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση των καρτών για την κάλυψη του αφορολογήτου. «Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε ένα όριο. Το όριο που σκεφτόμαστε να βάλουμε είναι ότι όσοι γεννήθηκαν από μια ημερομηνία και πριν θα εξαιρούνται του μέτρου. Δεν θα πούμε μια ηλικία που θα αλλάζει κάθε χρόνο και θα μπερδευόμαστε...», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο υπουργός συνέδεσε την επιτυχία του μέτρου της επέκτασης του «πλαστικού χρήματος» σε περισσότερες συναλλαγές με την προθυμία των Τραπεζών να βοηθήσουν. «Η επέκταση του πλαστικού χρήματος θα μειώσει έμμεσα τη φοροδιαφυγή και θα μας λύσει και πολλά προβλήματα. Για να πετύχουμε πρέπει να βοηθήσουν οι Τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Read more...