Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Eπίθεση Παπανδρέου σε Ε.Ε. και αγορές



Eπίθεση Παπανδρέου σε Ε.Ε. και αγορές
Αιχμές προς την Ευρώπη και τις αγορές άφησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της Google «Zeitgeist» στο Λονδίνο.

«Εξαρχής είχα τονίσει ότι ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας» είπε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό».

«Πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη, η οποία το έκανε με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία και με το μεγαλύτερο "κούρεμα" χρέους στην ιστορία. Oι αγορές αντί να ηρεμήσουν παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές, γιατί η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο που αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές» είπε.

 Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, καθώς έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς, την ίδια στιγμή, να έχουμε κοινό "ταμείο" και εναρμόνιση σε βασικές πολιτικές», ενώ σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, που είναι το κύριο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις αναδυόμενες αγορές».

«Και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αργά ή γρήγορα, δεν μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να προσφέρει, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στη συνέχεια ότι τα κεφάλαια φεύγουν και προς τους «φορολογικούς παραδείσους», τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα».

«Οι δημοκρατίες μας δεν μπορούν να δείχνουν ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να «εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση», διότι διαφορετικά «οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι και αυτό θα τους οδηγήσει να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλλει η Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη» και επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα για ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα, δημοκρατικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, προσπάθεια σταματήματος των «φορολογικών παραδείσων» και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για μια Κεντρική Τράπεζα περισσότερο επεμβατική, πιο πολύ σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία να είναι επιφορτισμένη να αντιμετωπίσει την ανεργία», ενώ μίλησε για ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.http://newpost.gr

Read more...

Σε θέσεις εκλογικής μάχης Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Επιστροφή σε ρυθμούς εκστρατείας


  (Φωτογραφία:  Icon )


Αθήνα
Σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται τα επιτελεία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προετοιμάζουν το δυναμικό τους για την... επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία. Όσον αφορά το μεν ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος για τον συντονισμό και την «κατανομή ρόλων», με ιδιαίτερα έμφαση να δίνεται στις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε τη σύγκληση Εθνικής Εκλογικής Συνδιάσκεψης το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία θα παρουσιαστών οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Τη συνδιάσκεψη της ΝΔ στο ΣΕΦ θα συγκροτήσουν ο πρόεδρος του κόμματος, οι αντιπρόεδροι, ο γραμματέας και τα μέλη πολιτικής επιτροπής η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, οι επικεφαλής των γραμματειών και ουσιαστικά η ηγεσία του συνόλου των τμημάτων του κόμματος.
Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, η στρατηγική στον εκλογικό αγώνα και το πρόγραμμα δράσης των κομματικών οργανώσεων.
«Η Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Εκλογικής Εκστρατείας του Κόμματος και την αφετηρία της πάνδημης παραταξιακής συσπείρωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συγγρού.

«Διμέτωπος ο αγώνας» για την Ιπποκράτους

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τα στελέχη του κόμματος που συγκροτούν τα κλιμάκια που θα συντονίσουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια τις επόμενες εβδομάδες αφενός την προεκλογική εκστρατεία και την κινητοποίηση όλου του δυναμικού της παράταξης και, αφετέρου, τη «διαδικασία ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης» και την πορεία προς το συντακτικού χαρακτήρα συνέδριο.

Στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος κωδικοποίησε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε κλιμάκιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, για να κινητοποιήσει «τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις της κοινωνίας, τις δυνάμεις της παραγωγής, τις δυνάμεις της διανόησης, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «στα κλιμάκια επιστρατεύονται πάρα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι όμως βουλευτές και επιλαχόντες βουλευτές θα παραμείνουν στις δικές τους εκλογικές περιφέρειες και πρέπει να δώσουν εκεί τη μάχη».
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την Α' Αθηνών αναλαμβάνει η Άννα Διαμαντοπούλου, για την Β1 Περιφέρεια Αθηνών ο Μίμης Ανδρουλάκης, τη Β2 Περιφέρεια Αθηνών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την Α' Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά, για τη Β' Πειραιώς ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τη Δυτική Ελλάδα ο Πέτρος Ευθυμίου, για την Κεντρική Μακεδονία ο Πάρις Κουκουλόπουλος, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Μάρκος Μπόλαρης και για την Κρήτη ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε την πολιτική συγκυρία και παρουσίασε τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά».
Επιπλέον, επέμεινε στον διμέτωπο χαρακτήρα του προεκλογικού αγώνα του Κινήματος, αφενός κατά της «δεξιάς και συντηρητικής αντίληψης» και, αφετέρου, κατά του «πολιτικού τυχοδιωκτισμού και της επιπολαιότητας που οδηγεί σε κινδύνους τη χώρα».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το περιεχόμενο της επιστολής για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, επιστολής που απηύθυνε σήμερα στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ


Την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αποφάσισαν το κόμμα Δημιουργία Ξανά, υπό τον Θάνο Τζήμερο και η Δράση- ΦΣ, υπό τον Στέφανο Μάνο και αναμένεται να την ανακοινώσουν επίσημα στον Τύπο αύριο, Τρίτη 22 Μαΐου, σε συνέντευξη που θα δώσουν σε...
κεντρικό ξενοδοχείο.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία το τελευταίο διάστημα και οι διαβουλεύσεις τους εντατικοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, σε ένα περιβάλλον έντονης κινητικότητας, κυρίως στον κεντροδεξιό χώρο, που ακολούθησε την πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά για δημιουργία κεντροδεξιού μετώπου.

Η απόφαση ελήφθη από τους δύο αρχηγούς χτες βράδυ, μετά την προηγούμενη έγκριση της συνεργασίας από τα θεσμικά τους όργανα: τη Διοικούσα Επιτροπή για τη Δράση και την Εθνική Επιτροπή για τη Δημιουργία Ξανά.

Τα δύο κόμματα θα «κατέβουν» ως συνασπισμός, διατηρώντας την ξεχωριστή τους οντότητα.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Δράσης, η οποία είχε ήδη εξουσιοδοτήσει με απόφασή της τον κ. Μάνο για τις διαβουλεύσεις με άλλους χώρους και προσωπικότητες.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για να μπουν στη βουλή μεταρρυθμιστικές και ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για περαιτέρω διεύρυνση προς τον χώρο της κεντροαριστεράς» ήταν η πρώτη δήλωση από τη Δράση στο ΑΜΠΕ.

Read more...

Οι εννιά «στρατηγοί» του Βενιζέλου για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου



Οι εννιά «στρατηγοί» του Βενιζέλου για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Φώφη Γεννηματά και ο Μίμης Ανδρουλάκης επιστρατεύονται στα κλιμάκια που θα συντονίσουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια την προεκλογική εκστρατεία και τη διαδικασία ανασύστασης του κινήματος.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους συμμετέχοντες στα εν λόγω κλιμάκια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κωδικοποίησε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις του κόμματος και της κοινωνίας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την Α' Αθηνών αναλαμβάνει η Αννα Διαμαντοπούλου, για την Β1 Περιφέρεια Αθηνών ο Μίμης Ανδρουλάκης, τη Β2 Περιφέρεια Αθηνών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την Α' Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά, για τη Β' Πειραιώς ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τη Δυτική Ελλάδα ο Πέτρος Ευθυμίου, για την Κεντρική Μακεδονία ο Πάρις Κουκουλόπουλος, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Μάρκος Μπόλαρης και για την Κρήτη ο Κώστας Σκανδαλίδης.http://newpost.gr

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Διαγωνισμός μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες η επιστροφή της Ντόρας



ΔΗΜΑΡ:  Διαγωνισμός μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες η επιστροφή της Ντόρας
«Ένας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ γίνεται κόμμα και ένα κόμμα γίνεται Συνασπισμός, αλλά υπό ... αναστολή. Διαγωνισμός Μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, με αφορμή την προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.  

Read more...

Το δείπνο της Ντόρας στο Κολωνάκι ...



Στη «Βιβλιοθήκη» της πλατείας Κολωνακίου επέλεξε να «γιορτάσει» την επιστροφή της, στη Ν.Δ., η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απερχόμενη πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», βρέθηκε στο Κολωνακιώτικο στέκι, παρέα με... την κόρη της Αλεξία Μπακογιάννη και τους στενούς συνεργάτες της Δημήτρη Ζαφειριάδη, Παναγιώτη Αντωνόπουλο και Γιάννη Οικονόμου. Στο δείπνο, όπως, μαθαίνουμε κυριάρχησε η κουβέντα αναφορικά με το πώς θα πρέπει να κινηθεί τις επόμενες ώρες η Ντόρα.
πηγη parapolitika.gr


Read more...

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στα χαράτσια

Τρομακτική άνοδος στις φορολογικές επιβαρύνσεις και χωρίς όφελος

 
 
Την ώρα που άλλες χώρες της ΕΕ επιλέγουν «λιγότερους φόρους για περισσότερη ανάπτυξη», η Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις αυξήσεις-μαμούθ των συντελεστών φορολόγησης των "υπηκόων" της.

Τα ελλείμματα πολλαπλασιάζονται, η φοροδιαφυγή οργιάζει και στον δημόσιο διάλογο ακούγονται φωνές για ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα –με συντελεστές που θα αγγίζουν ακόμα και το 50% ή 60%- τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αγγίξει «ταβάνι»,  χωρίς όμως η υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει κάποια θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε της Ευρωπαϊκής Στατιστική Υπηρεσίας, το 2012 στην Ελλάδα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στο 45% και εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τότε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%.

Ωστόσο ο μέσος όρος του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ελλάδα που τον «ανεβάζει») για τα φυσικά πρόσωπα είναι 38,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 στο 43,2%.

Το 49% με το οποίο φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός συντελεστής στην Ευρωζώνη και μπορεί να συγκριθεί μόνο με χώρες όπως το Βέλγιο (53,7%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (52%), η Αυστρία (50%), η Μεγάλη Βρετανία (50%) ή και η Γερμανία (47,5%). Στις χώρες αυτές όμως υπάρχει ανταποδοτικότητα των φόρων και οι πολίτες θέλουν (!) να τους πληρώνουν αφού, για παράδειγμα, το 2002 στη Δανία είχε προκληθεί κυβερνητική κρίση επειδή η κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει τους φόρους για λόγους «ανταγωνιστικότητος».

Τα στοιχεία όμως δείχνουν σαφή τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία με εξαίρεση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2012 ο ανώτατος φορολόγησης των φυσικών προσώπων αυξήθηκε:

  • Ελλάδα: από 45% σε 49%
  • Ισπανία: από 48% σε 52%
  • Ιταλία: από 45,9% σε 47,3%
  • Πορτογαλία: από 40% σε 49%

Στην Ελλάδα, ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ φτάνει στο 23%. Ο μέσος ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ στην ζώνη του ευρώ είναι 20%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 21%. Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ εντοπίζονται στην Ουγγαρία (27%), καθώς και στην Δανία και την Σουηδία (25%).

Read more...

Αλήθειες και ψέματα για τις καταθέσεις



Αλήθειες και ψέματα για τις καταθέσεις
Ο καλύτερος τρόπος αυτοάμυνας ενός συστήματος είναι να απειλήσει όσους εξαρτώνται από αυτό ότι θα πάψει να υπάρχει. Έτσι και το σημερινό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, έβγαλε ως διαρροή το Σαββατοκύριακο την  «είδηση» ότι επίκειται πλαφόν στις αναλήψεις από τα καταστήματα και τα ΑΤΜ.Η «είδηση» συνοδεύτηκε από πληροφορίες ότι την μετεκλογική εβδομάδα οι Έλληνες σήκωναν σε ημερήσια βάση περί τα 700 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και πως συνολικά έφυγαν από τα γκισέ σχεδόν 5-6 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες, ενταγμένες στο περιβάλλον ενός ψυχολογικού πολέμου πραγματικά έκαναν τη δουλειά τους: Η ΤτΕ, ως όφειλε διέψευσε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ενώ ο κοσμάκης που όντως σκεφτόταν να σηκώσει τα λεφτά του θα το ξανασκέφτηκε. Διπλά που λέμε, φοβούμενος μήπως η δική του ανάληψη ρίξει το σύστημα… 

Ας δούμε τώρα, ποια απ όλα αυτά είναι η πραγματικότητα, και ποια ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.
  

Πόσα χρήματα έφυγαν από την Ελλάδα; 


Οι καταθέσεις των Ελλήνων άγγιξαν τα 240 δισ. ευρώ το 2009 και σήμερα έχουν πέσει στα 158-160 δισ.  Αυτό σημαίνει ότι κάπου 80 δισ., έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες δυσχεραίνοντας τραγικά όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τη δυνατότητα τους να σταθούν στα πόδια τους σε επίπεδο λιανικής. Δηλαδή άσχετα από τις υποβαθμίσεις λόγω της ανάληψης ελληνικούς χρέους, οι τράπεζες, έχαναν καταθέσεις που τις κάνουν ικανές να λειτουργήσουν σε καθημερινό επίπεδο. 
 

Πού πήγαν τα χρήματα; Είναι νόμιμη η μεταφορά τους; 


Το πρώτο κύμα των καταθέσεων που έφυγαν από την Ελλάδα έγινε από τους λεγόμενους «ισχυρούς του χρήματος» στις αρχές του 2010, και είχε προορισμό χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Βρετανία, Κύπρο) και την Ελβετία. Η μεταφορά του χρήματος εντός ευρωζώνης είναι απολύτως νόμιμη, εφόσον γίνεται διατραπεζικά (η μεταβιβάζουσα τράπεζα, εγγυάται την προέλευση και την νομιμότητα του χρήματος που μεταβιβάζει) είτε εφόσον καλύπτεται από φορολογικές διαβεβαιώσεις του καταθέτη. Ακολούθως όμως τα περισσότερα από τα χρήματα που «τραβήχτηκαν από το σύστημα», είχαν προορισμό τις εφορίες και το ελληνικό δημόσιο,  ή και την κάλυψη υποχρεώσεων των καταθετών, ως απόρροια της κρίσης (υψηλότερη φορολογία, απώλεια θέσεων εργασίας, κλπ.).    


Είναι φυσιολογική η μαζική ανάληψη από τους πολίτες;


Η φυγή κεφαλαίων με χαμηλό ρυθμό δεν προκαλεί πανικό. Αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει εάν υπάρξει μια ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Συνήθως η μαζική  εκροή των καταθέσεων είναι ένα βήμα πριν τις κινήσεις πανικού που παρακολουθούμε συνήθως σε υπό κατάρρευση τραπεζικά συστήματα. Αυτό πρέπει να το αναλογιστεί κανείς ιδιαίτερα στις επόμενες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Το Σεπτέμβριο του 2008 οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη βρετανική Northern Rock σε ένα βράδυ, περιμένοντας για ώρες στις ουρές τις ημέρες που ακολούθησαν, για να «σηκώσουν» τα χρήματά τους, παρά το ότι οι καταθέσεις τους ήταν εγγυημένες. Τελικά η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε να κρατικοποιήσει την τράπεζα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η εκροή καταθέσεων εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια. Αυτό που βιώνουμε γενικότερα στην ευρωζώνη είναι ένα σταδιακό bank run.
 

Αντιμετωπίζεται (και πως) μια μαζική φυγή χρήματος ;


Το βασικό θέμα είναι η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σκοπό έχει να αντικαταστήσει την απώλεια χρηματοδότησης λόγω αθρόων αναλήψεων.  Αυτή η ένεση ρευστότητας ανήλθε στα περίπου €60 δισεκατομμύρια  κατά την τελευταία καταμέτρηση αν και τα επίπεδα της δεν είναι ευρέως γνωστά. Σε επίπεδο λιανικής οι τράπεζες προσπαθούν με έμμεσους τρόπους να συγκρατήσουν τη φυγή των καταθέσεων, όπως με αύξηση των επιτοκίων ακόμη και σε 7% για την ανανέωση τρίμηνης προθεσμιακές καταθέσεις. Επίσης, ανεπίσημα θέτουν όρια για τα εμβάσματα προς χώρες του εξωτερικού. Παρ όλα αυτά τα καταστήματα δέχονται διαρκώς αναρίθμητα τηλεφωνήματα από πελάτες που αναζητούν πληροφορίες για μεταφορά των χρημάτων τους ή για την αγορά γερμανικών ομολόγων που θεωρούνται προορισμός ασφαλείας.
 

Πως μπορεί να στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες και να μην κλείσουν από τις μαζικές αναλήψεις; 


Το συμβούλιο της ΕΚΤ έχει εγκρίνει (έμμεσα) τη χρήση της εθνικής ΤτΕ για παροχή έκτακτης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμη βάση. Το κακό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τις εγγυήσεις της ΕΚΤ και πλέον έχουν πρόσβαση μόνο στην έκτακτη ρευστότητα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στην περίπτωση αυτή οι εγγυήσεις, συνήθως με τη μορφή δανείων, δεν είναι απεριόριστες. Έχουν ήδη δανειστεί 60 δις.  ευρω μέσω του μηχανισμού ρευστότητας, τα οποία αντιστοιχούν σε 120 δισ. ευρώ εγγυήσεις αν υποθέσουμε ένα κούρεμα της τάξεως του 50%. Τα ανεξόφλητα δάνεια ανέρχονται σε 250 δισ. ευρώ. Άρα οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν εγγυήσεις ως 130 δις. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ανώτατο επιτρεπτό όριο ρευστότητας που μπορούν πια να αντλήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα 65 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 40% των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων που ήταν 170 δις. στο τέλος Μαρτίου και κοντά στα 160 δισ. σήμερα.. 
 

Μπορεί να επέλθει κραχ ή αναγκαστική «διέξοδος» σε εθνικός νόμισμα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εάν οι καταθέτες συνεχίζουν να σηκώνουν χρήματα; 


Το αληθινό μέγιστο ποσό που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν μέσω του μηχανισμού ρευστότητας είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο αφού δεν γίνονται όλα τα δάνεια αποδεκτά ως εγγυήσεις έναντι ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εναλλακτική λύση είναι να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις αλλά η ΕΚΤ μπορεί, με πλειοψηφία 2/3, να εμποδίσει την απότομη και μη βιώσιμη αύξηση της παροχής ρευστότητας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ουσιαστικά θα απόκοπτε την Τράπεζα της Ελλάδος από το TARGET2 και θα την ανάγκαζε τελικά να εκδώσει το δικό της νόμισμα.
 

Κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει το τέλος του ελληνικού ευρώ ή όχι; 


Οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται εντός του TARGET2. Σήμερα οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί σημαντικό βάρος που θα επωμιστούν τα υπόλοιπα μέλη  της ευρωζώνης. Η απότομη αύξηση παροχής ρευστότητας θα αύξανε ακόμα και αυτό το ήδη μεγάλο ποσό, που ουσιαστικά είναι η τιμή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά από ότι φαίνεται θα είναι και ο αποφασιστικός παράγοντας.
 

Πόσο σίγουρη μπορεί να είναι μια ελληνική τράπεζα για έναν καταθέτη; 


Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί την εγγύηση της κυβέρνησης Καραμανλή για ποσό έως 100.000 ευρώ, ανά πρόσωπο, ανά τράπεζα. Εφόσον η τράπεζα διατηρείται σε εμπορική λειτουργία, το όριο είναι αυτό. Αυτό που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς είναι εάν σε περίπτωση κρατικοποίησης της τράπεζας η εγγύηση θα είναι σε ρευστό ή σε εγγυήσεις, δηλαδή σε ομόλογα και ποια μπορεί να είναι η σχέση ρευστού προς ομόλογα σε συνάρτηση με τον χρόνο. 



Joffrey Postman
 .moneypost.gr

Read more...

CNN: Μπροστά στην ελληνική έξοδο από το ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μοιάζει αστεία...



CNN: Μπροστά στην ελληνική έξοδο από το ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μοιάζει αστεία...
Τις δραματικές συνέπειες που θα είχε για την παγκόσμια οικονομία μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι μπροστά της, η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θα έμοιαζε με «πάρτι τσαγιού».

Ο Richard Quest γράφει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα επισφαλής υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και όλοι το γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, ο οποίος είπε ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός νομισματικής ένωσης.

Το ζήτημα είναι ποιος παράγοντας θα ωθήσει τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης και πότε, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι κομβική ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου όταν οι έλληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αν θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο ή που θα το εφαρμόσει.

O αρθρογράφος κάνει λόγο για τη δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

«Εάν δεν ακολουθήσουν τα μέτρα λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει πακέτο στήριξης για να πληρώσει τα χρέη της. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η ανεργία θα εκτοξευθεί και δεν θα απέκλεια κοινωνική αναταραχή. Ποιος ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα» γράφει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με χώρες που έχουν πτωχεύσει κατά το παρελθόν (Αργεντινή, Ρωσία) αφού πρόκειται για περίπλοκη περίπτωση και σε ένα ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. «Αφήστε με να το πω δυνατά και καθαρά: Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θα μοιάζει με πάρτι τσαγιού αν πάνε άσχημα τα πράγματα για την Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η κρίση θα συμπαρασύρει την Ισπανία όπως πιθανότατα και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, ο Quest προσθέτει ότι οι Ευρωπαιόι έκαναν σοβαρά λάθη στην ελληνική περίπτωση, αφού τα μέτρα λιτότητας που της επέβαλαν είναι ιδιαίτερα σκληρά. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα θα καταφέρει να επιβιώσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αλλά η νομισματική ζώνη δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί υπό την υπάρχουσα μορφή, εάν δεν υπάρξει κοινό υπουργείο Οικονομικών, ομοσπονδιοποίηση με κοινή κεντρική τράπεζα. «Είναι ο μόνος τρόπος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος απέτυχε» κατέληξε το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.


Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 moneypost.gr

Read more...

Κοινή συνάντηση Πικραμμένου- Μάνου - Τζήμερου...



Συνασπισμό για τις εκλογές σχεδιάζουν «Δημιουργία, Ξανά!» και «Δράση»...
Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες στη Σύνοδο Κορυφής για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην αγορά «και να...
πιάσει τόπο στην ανάπτυξη η βοήθεια της Ευρώπης», ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία, Ξανά!» Θάνος Τζήμερος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ο κ. Τζήμερος συνάντησε τον κ. Πικραμμένο, όντας σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δράσης Στέφανο Μάνο. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως την Τρίτη την κοινή εκλογική τους κάθοδο.

Η απόφαση ελήφθη από τους δύο αρχηγούς χθς βράδυ, μετά την προηγούμενη έγκριση της συνεργασίας από τα θεσμικά τους όργανα: τη Διοικούσα Επιτροπή για τη Δράση και την Εθνική Επιτροπή για τη «Δημιουργία, Ξανά!».

Τα δύο κόμματα θα «κατέβουν» ως συνασπισμός, διατηρώντας την ξεχωριστή τους οντότητα.


Read more...

Πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες «καίει» το ημερολόγιο του Άκη



Πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες «καίει» το ημερολόγιο του Άκη
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ροή του πολιτικού χρήματος περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες προσωπικών σημειώσεων και ημερολόγιων του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατασχέθηκαν μετά τη σύλληψη του στο σπίτι του και στο γραφείο του.


Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται συνεχώς σε κάποιο πρώην συνεργάτη του... «Γιάννη» που του ζητά να επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ κάνει λόγο για 10 εκατομμύρια ευρω που είχε συμφωνήσει να κατατεθούν στο εξωτερικό, ενώ σε άλλο σημείο των σημειώσεων του μιλά για πολιτικό χρήμα και λογαριασμούς που βρίσκονται σε Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία και Ελβετία.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με το skai.gr, στο ημερολόγιό του επιχειρεί, χωρίς αποτέλεσμα, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδημου να επηρεάσει τις δικαστικές αρχές, για να κλείσει θετικά υπέρ αυτού την υπόθεση του.

Για αυτό το λόγο, πολλές αναφορές στις προσωπικές του σημειώσεις γίνονται και σε ονόματα δικαστών που χειρίστηκαν την  υπόθεσή του καθώς και σε δικαστικούς, που φέρονται να «στηρίζουν» εισαγγελείς. 

Τέλος, στο ημερολόγιο του κ. Τσοχατζόπουλου υπάρχουν αναφορές ονομάτων δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών για ραντεβού που σχεδίαζε να έχει μαζί τους με σκοπό τις χρηματικές συναλλαγές.

Read more...

Έρχονται και επισήμως τα ΕΤΑΚ του 2009...



Η είσπραξη των φόρων θα συνεχιστεί και θα ενταχθεί τις επόμενες εβδομάδας και παρά την πολιτική αβεβαιότητα, με την άμεση αποστολή του ένα εκατ. ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΤΑΚ που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα από το 2009.

Μετά από μακρά συνάντηση που...
είχε στο αρχηγείο του ΣΔΟΕ με τον ειδικό γραμματέα κ. Διώτη, ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών καθ. Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι υπ αριθμόν ένας στόχος του υπουργείου είναι τώρα η είσπραξη των φόρων.

«Περισσότερο από ποτέ αποτελεί τώρα εθνικό καθήκον η πληρωμή των φόρων» δήλωσε ο κ. Ζανιάς, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών όπως παραδοσιακά γινόταν κάθε προεκλογική περίοδο. Μέρες αυτές χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα και οι προσπάθειες είσπραξης των φόρων θα ενταχθούν με όλους τους τρόπους».

Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα ότι άμεσα θα δώσει εντολή για να αποσταλούν και να πληρωθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ από το 2009, ενώ πιο πίσω φαίνεται πως μετατίθεται η είσπραξη του λεγόμενου χαρατσιού της ΔΕΗ, καθώς έχουν ήδη αποσταλεί προς ολίγον ημερών και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος χωρίς να περιλαμβάνουν το χαράτσι στα ακίνητα.

Ως προς τα πρόσθετα μέτρα που θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο για να τονώσει την είσπραξη εσόδων ο κ. Ζανιάς απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα δηλώνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα αποδώσουν καρπούς η προσπάθεια είσπραξης των φόρων. Όπως τόνισε, ο ίδιος προσωπικά θα παίρνει τηλέφωνο τους διευθυντές των ΔΟΥ για να διασφαλιστεί η ομαλή είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 200.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009, τα 100.000 είναι μηδενικά ή ποσού κάτω των 27 ευρώ οπότε δεν εισπράττονται. Με τα υπόλοιπα 100.000 σημειώματα θα καλούνται ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή για αυτούς φόρος 700 ευρώ κατά μέσον όρο, που θα έπρεπε κανονικά να έχει καταβληθεί και χωρίς δόσεις, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Θυμίζουμε εδώ ότι μόλις την Πέμπτη το protothema.gr μετέδωσε ότι στη διάρκεια του πρώτου υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου δρομολογήθηκε η αποστολή των σημειωμάτων, αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να διαψέύσει το αυταπόδεικτο...


Read more...

Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές αποφάσισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Δεν έχει γίνει πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ»


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «έχει ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και διακριτό πρόγραμμα», επισημαίνει η εκπρόσωπος
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «έχει ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και διακριτό πρόγραμμα», επισημαίνει η εκπρόσωπος   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόκειται να κατέλεθει αυτόνομα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επαφές της για τη διαμόρφωση πλατιάς εκλογικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς.

Κατά τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού την Κυριακή τα δύο βασικά θέματα ήταν το πλαίσιο αυτοτελούς εκλογικής παρέμβασης και οι συμμαχίες για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου.

Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή για τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης, των συνθημάτων και των άμεσων πρωτοβουλιών.

Σε δηλώσεις της προς το ΑΜΠΕ, η επικεφαλής του γραφείου τύπου Δέσποινα Κουτσούμπα, επισημαίνει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «έχει ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και διακριτό πρόγραμμα, το οποίο, όπως αποφάσισαν τα συλλογικά της όργανα, θα εκφραστεί αυτόνομα και στις προσεχείς εκλογές, με κάλεσμα και σε άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις που τοποθετούνται ενάντια στην ΕΕ και το ευρώ».

«Φήμες που θέλουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υποτάσσεται σε άλλα πολιτικά σχέδια δημιουργούν σκόπιμα λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν πρέπει να συγχέεται ο διάλογος των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες και δημόσια με τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε «τα μέλη, τους συναγωνιστές και φίλους της, τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του μαζικού κινήματος να δώσουν την εκλογική μάχη από την σκοπιά του δρόμου που έχει ανάγκη η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, καθώς και όλων των σχετικών αντιλαϊκών μέτρων, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, άμεση πολιτική αναδιανομής του πλούτου, έξοδο από την ευρώ και την ΕΕ».

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει η εκπρόσωπος, «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε κανένα “ενδοαριστερό εμφύλιο” αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει τις θέσεις της», ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν έχει γίνει καμία πρόταση εκλογικής συνεργασίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι στελέχη του αναφέρουν σχετικές προσεγγίσεις, και επ’ αυτού πρέπει ο κόσμος της αριστεράς να κρίνει το πολιτικό περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμπόρευσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πλεύρης, Ανατολάκης, Κιλτίδης, Βελόπουλος και Μαρκάκης προσχωρούν στη ΝΔ



Πλεύρης, Ανατολάκης, Κιλτίδης, Βελόπουλος και Μαρκάκης προσχωρούν στη ΝΔ
Το κατώφλι της Συγγρού πέρασαν οι πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης και Γιώργος Ανατολάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά ώστε να «επισφραγήσουν» την προσχώρησή τους στη ΝΔ.


Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το «πατριωτικό ευρωπαϊκό μέτωπο διευρύνεται συνεχώς» και επεσήμανε πως ο κ. Πλεύρης και τον κ. Ανατολάκης «θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για να αλλάξουν τις πολιτικές του Μνημονίου για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη».

Συνεπώς, οι «ζυμώσεις» των τελευταίων ημερών ευδοκίμησαν με τους δύο βουλευτές να έχουν κατοχυρώσει και επισήμως μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά και άλλους τρεις πρώην βουλευτές να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο τις επόμενες μέρες.

Αύριο αναμένεται να φτάσουν στην Συγγρού και οι κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος, Κώστας Κιλτίδης, ενώ πολύ κοντά σε συμφωνία είναι και ο βουλευτής Μαγνησίας Παύλος Μαρκάκης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, επεσήμανε μεταξύ άλλων τη μαζική εκδήλωση πρόθεσης από πλευράς στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. να προσχωρήσουν στη ΝΔ.

Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για το επίδομα στους ανέργους...



Εως την Παρασκευή 25 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ την αίτησή τους για να διεκδικήσουν τα 500 ευρώ μετρητά που θα καταβάλλει ο Οργανισμός ως επίδομα για την πιστοποίηση τους σε βασικές δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά και το ...
voucher των 700 ευρώ, για να πληρώσουν το ΚΕΚ που θα επιλέξουν για να τους «εκπαιδεύσει».

Που και ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και εγγραφής στο Μητρώο Ωφελουμένων έχουν οι άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Ωστόσο δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, που οδηγεί σε πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτική για τους Ωφελούμενους.


Read more...

Η Ντόρα ανακοίνωσε την επιστροφή της στη ΝΔ- Σαμαράς: «Η ενότητα δεν τελειώνει εδώ»

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ



Η Ντόρα ανακοίνωσε την επιστροφή της στη ΝΔ- Σαμαράς: «Η ενότητα δεν τελειώνει εδώ»
Ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και επισήμως την επιστροφή της στη Νέα Δημοκρατία λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων. Είναι χρέος όλων ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο με την ευρύτερη δυνατή απήχηση. Οφείλουμε όλοι να αντιταχθούμε μαζικά στις δυνάμεις του λαικισμού είτε είναι αριστερόστροφες είτε δεξιόστροφες» δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη πριν από λίγο έπειτα από την συνάτησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.


«Εύχομαι να ενωθούν μαζί μας και άλλες δυνάμεις, πολίτες και σχήματα. Την κρίσιμη ώρα ας σταθούμε πάνω από όσα μας χωρίζουν. Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι αναγκαίο να παραμερίσουμε τις διαφορές μας
 Με τη ΝΔ αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Στελέχη της ΔΗΣΥ στις εκλογές θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη μεριά του ανέφερε ότι «τολμήσαμε να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να συστρατευθούν μαζί μας. Καλοσωρίζω στη ΝΔ την κυρία Μπακογιάννη και υπόσχομαι ότι η ενότητα δεν τελειώνει εδώ. Καλούμε όσους δεν θα αφήσουν τη χώρα να καταστραφεί. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Στο πατριωτικό μέτωπο μας ενώνει ο κοινός αγώνας η Ελλάδα να βγει από την κρίση».

Το παρασκήνιο της επιστροφής της Ντόρας 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες, Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη κατέληξαν σε συμφωνία, με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου έξι στελέχη της ΔΗΣΥ, μεταξύ των οποίων οι κ.Γιώργος Κοντογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ιλχάν Αχμέτ, Δημήτρης Ζαφειριάδης και Γιάννης Οικονόμου αναμένεται να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα στελέχη της ΔΗΣΥ, όπως ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που διαφωνούν με την επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται πως θα προσχωρήσουν τελικά στη σύμπραξη Μάνου - Τζήμερου.
Παράλληλα, κατά την ομιλία της στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ, η κυρία Μπακογιάννη ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα καθώς ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι δεν δίνεται το μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμό κομμάτων.

Για τις εξελίξεις ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς την εκλογική επιτροπή της ΝΔ και στη συνέχεια την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, όπου και τυπικά επικυρώθηκε η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Επίσης δήλωσε ότι «έρχονται όλοι» αναφερόμενος σε πρώην βουλευτές και πολιτευτές του ΛΑΟΣ ενώ ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα γίνει Συνδιάσκεψη του κόμματος.


Read more...

Δεν θα είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ ο Σ. Βαλυράκης...



Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ανακοίνωσε από τα Χανιά ο πρώην Υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Σήφης Βαλυράκης.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να... συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο» είπε χαρακτηριστικά στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Βαλυράκης.

«Θα είμαι εδώ, παρών, θα βοηθήσω, αλλά δεν θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως ήδη έχει ενημερώσει την ηγεσία του κόμματος για την απόφασή του.

Μάλιστα τόνισε ότι στις εκλογές της 6ης Μαίου συμμετείχε «διότι ως εν ενεργεία βουλευτής έκρινα ότι έπρεπε να είμαι παρών. Δεν έχω τέτοιο θέμα τώρα».

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βαλυράκης ερωτώμενος αναφορικά με τις δηλώσεις του κ.Βενιζέλου περι «σάπιου κόμματος» το οποίο πρέπει να αναγεννηθεί εκ βάθρων,την ίδια ώρα που ζητά την ψήφο των πολιτών, έκανε λόγο για αντιφάσεις στις οποίες απαντήσεις πρέπει να δώσει ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος.

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ.Βαλυράκης υπενθύμισε την αντίθεσή του στις εκλογές της 6ης Μαίου,καθώς όπως είπε, είχε προειδοποιήσει για την ακυβερνησία και είχε ισχυριστεί ότι η τότε Βουλή θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επεσήμανε πως "δεν ξέρω εαν θα έχουμε κυβέρνηση.Εύχομαι να έχουμε, αλλά η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει χειρότερη κατάσταση απο την προηγούμενη".

Παράλληλα τάχθηκε υπερ των κυβερνήσεων συνεργασίας καθώς, όπως είπε «το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα. Όπως ένα πανευρωπαικό συστημικό πρόβλημα δεν μπορεί να το φορτωθεί η Ελλάδα, έτσι και το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να το φορτωθεί ένα κόμμα. Ούτε μπορείς να αναθέσεις σε μιαν μονοκομματική πλειοψηφία την ανασυγκρότηση του κράτους. Χρειάζεται μια πανστρατιά εθνικών δυνάμεων, να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα, να κατανοήσουν το πρόβλημα του λαού και να δοθεί μια διέξοδος για την χώρα στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής σωτηρίας».

Ο κ. Βαλυράκης στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκανε μια εκτενή αναφορά στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας και της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι συστημικό και διεθνές.

Χαρακτήρισε ως μοναδικό τρόπο διεξόδου απο την κρίση την εφαρμογή των συμφωνιών της χώρας με τους εταίρους μας, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η ύφεση.

Η λιτότητα αποδείχθηκε λάθος φάρμακο για την ύφεση, είπε ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως στην χώρα χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης και στην Ευρωπαική Ένωση, να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως το ευρωομόλογο, η στήριξη αναπτυξιακών πολιτικών απο την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κ.α.

Πάντως ο κ.Βαλυράκης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την σημερινή κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για παρατεταμένη αστάθεια, πολιτική ρευστότητα, ακυβερνησία, την γραφειοκρατία σε άνθηση και την διαφθορά εκτός ελέγχου, τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές να εξαντλούνται, ενώ έκανε λόγο και για κινδύνους που ελλοχεύουν για το δημοκρατικό πολίτευμα.

"Χρειαζόμαστε μια ασφαλή πολιτική γέφυρα,η οποία θα μας μεταφέρει απο την σημερινή απαράδεκτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, σε ένα ευρωπαικό περιβάλλον που θα καταλαβαίνει και το κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους. Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα. Τουναντίον, η καλύτερη λύση θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός κινήσεων και μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης" είπε ο κ.Βαλυράκης τονίζοντας :

"Πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους εταίρους μας. Ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και ως πρόσωπα που διαχειρίζονται τα κοινά".

Τέλος, ο κ.Βαλυράκης ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
flashnews.gr


Read more...