Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Επίθεση σε κυβέρνηση και Α. Σαμαρά απο το Θ. Μωραϊτη

Επίθεση σε κυβέρνηση και Α. Σαμαρά απο το Θ. Μωραϊτη
«Για ιθαγενείς τα φαντεζί ραντεβού Σαμαρά»
· Χωρίς ατζέντα και προετοιμασία τα ραντεβού Σαμαρά για επενδύσεις. Γίνονται για τη φωτογραφία στα πρωτοσέλιδα και το πλάνο στα δελτία
· Η κυβέρνηση διακρίθηκε στο να ικανοποιεί ιδεολογικές εμμονές και να καλλιεργεί ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό κλίμα
· Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
· Δεν βοηθά η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνει πολεμικά μηνύματα στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον
Για έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και άσκοπους εντυπωσιασμούς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο Θάνος Μωραΐτης. Ο βουλευτής και εισηγητής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έρχονται επενδύσεις στη χώρα με τα φαντεζί ραντεβού του Πρωθυπουργού, τις περισσότερες φορές, χωρίς την παραμικρή ατζέντα και χωρίς καμιά προετοιμασία. Αυτά γίνονται απλά για να κερδίζουν τη φωτογραφία στα πρωτοσέλιδα και ένα πλάνο στα δελτία των 20.00΄. Όλα αυτά απευθύνονται σε ιθαγενείς. Δεν απευθύνονται σε πολίτες που αγωνιούν για ένα πραγματικό φως, μια πραγματική χειροπιαστή ελπίδα».
Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι «υπάρχει μια αμηχανία σε πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος, σχετικά με το πού πρέπει τελικά να οδηγηθούν τα πράγματα στη χώρα μας. Δυστυχώς, η χώρα και το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από ακραίες απόψεις και συμπεριφορές. Κινούμαστε με ταχύτητα μεταξύ θριαμβολογίας, θεωριών τύπου «success story» και βεβαίως μιας καταστροφολογίας, η οποία ισοπεδώνει την οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει ή γίνεται στη χώρα μας».
Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δεν έρχονται επενδύσεις με ένα φορολογικό σύστημα που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κάνει πάντοτε τα πάντα για να αποτρέπει τους επενδυτές. Και βέβαια, δεν έρχονται επενδύσεις με αυτή την πολεμική και μίζερη αντιμετώπιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε όποια αλλαγή επιχειρείται να έρθει στο τραπέζι, αλλά και με αυτά τα πολεμικά μηνύματα που στέλνει καθημερινά, ιδιαίτερα προς το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν είπε: «Χρειάζεται σταθερό φιλοαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Ουσιαστική απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων. Φιλοαναπτυξιακή, φιλική προς τον επενδυτή δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται χρήσεις γης που θα γνωρίζει ο επενδυτής με ακρίβεια μέτρων για το πού θα μπορεί να επενδύει και πού όχι. Χρειάζεται μια χώρα που θα έχει βρει τον προσανατολισμό της και θα εκπέμπει σαφή μηνύματα για το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει η ίδια να υιοθετήσει.Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι το πολιτικό σύστημα θα αφήσει πίσω τις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν.
«Χάθηκε χρόνος με κατ΄όνομα μεταρρυθμίσεις»
Αναφερόμενος ουσιαστικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών στον τομέα της ανάπτυξης είπε: «Παράλληλα με τις νέες επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει και μια πρόθεση πραγματικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και όχι σε κατ' όνομα. Λέω «πραγματικών μεταρρυθμίσεων», γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τι έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέρασαν δύο χρόνια με αποσπασματικότητα αλλά, κυρίως, εμμονές. Το μόνο πράγμα στο οποίο διακρίθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια ήταν να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές εμμονές και να καλλιεργείται ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό κλίμα. Είδαμε να τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων που ήρθαν με τεράστια καθυστέρηση, παρ' όλο που ήταν έτοιμα προς προκήρυξη από καιρό πριν. Ήταν προγράμματα, όμως, που δεν είχαν κανένα στόχο και δεν άφηναν κανένα αναπτυξιακό αποτύπωμα στη χώρα. Είναι η ώρα λοιπόν, που το Υπουργείο πρέπει να αλλάξει σελίδα».
Τέλος για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης: «Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, χωρίς ένα σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Έχουμε μια κυβέρνηση δύο χρόνων και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί σοβαρά και υπεύθυνα ένας οδικός χάρτης. Είχαμε μεμονωμένες ενέργειες, διάφορες ειδικές εκδηλώσεις ή αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν υπήρξε, όμως, ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το πού θέλουμε να πάμε. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που εκπέμπει σήμερα η χώρα μας, αυτό ακριβώς που εκπέμπει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, είδαμε μια κινητικότητα μόνο στο προεκλογικό διάστημα, σε μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εκκινήσει άμεσα ένα μεγάλο εθνικό διάλογο για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Και σ' αυτό βεβαίως έχουν ευθύνη συμμετοχής και πρότασης για μένα όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κανείς δεν μπορεί να λείψει από ένα μεγάλο εθνικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο για να ξεκινήσει αυτό το διάλογο και να καταθέσει πρώτη ένα σχέδιο πρότασης. Δυστυχώς, όμως, χάθηκε χρόνος και ευκαιρίες».
egiakoumis.gr

Read more...

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες

Τους λόγους για τους οποίους ίδρυσε το Ποτάμι παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου.
"Τέτοια μέρα τον Φλεβάρη, μαζί με λίγους φίλους, αναρωτιόμουν «μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν»; Μπορούμε να βγούμε μόνοι μας, χωρίς προστάτες και να ζητήσουμε από τον κόσμο, τους πολίτες, να ενωθούν μαζί μας και να τα αλλάξουμε όλα;....  Τέτοια μέρα λοιπόν τον Φλεβάρη είπαμε «Ξεκινάμε»! Και σήμερα η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει θετική γνώμη για το Κίνημα μας", είπε ο Στ. Θεοδωράκης και συνέχισε: "Το πρωταρχικό στοίχημα το έχουμε κερδίσει: ναι, είχε νόημα να κάνουμε το Ποτάμι, ναι έχει νόημα που είμαστε σήμερα εδώ. Έχουμε όμως τις λύσεις;... Στο Ποτάμι είναι οι μόνοι καλοί; Οι μόνοι ικανοί; Οι μόνοι που νοιάζονται για το καλό της χώρας;".
"Κάποιοι μιλούν αυτές τις μέρες για την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι άλλοι μιλούν για την Ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Εμείς πάλι θέλουμε να μιλήσουμε για την Ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Γι αυτό και ιδρύσαμε Το Ποτάμι. Για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας. Για να φέρουμε την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται. Για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας. Να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικού μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν. Και κυνηγούν μόνο το εφήμερο μικροπολιτικό κέρδος. Για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη!", τόνισε.
"Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες", προσέθεσε και σημείωσε ότι το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός - η κόλα - του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος.
"Το Ποτάμι, φίλες και φίλοι,  θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας. Αν δεν επιβληθεί αξιοκρατία, η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Ακόμα και να ανακάμψει πρόσκαιρα η πορεία θα είναι καθοδική. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τα χρόνια που έρχονται", είπε.
"Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει τον Διαφωτισμό που δεν πρόλαβε... Από την αρχή είπα ότι ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω κάτω, η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό", τόνισε και συνέχισε: "Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν είκοσι χρόνια έλεγε πως «στις μέρες μας η διαμάχη μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει χάσει το νόημα της – όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα. Κάτι ανάλογο είπε πρόσφατα και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ότι «η εμμονή στον διαχωρισμό Δεξιά - Αριστερά οφείλεται σε διανοητική τεμπελιά». Δεν θέλουν να επεξεργαστούν λύσεις. Δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Και καταφεύγουν στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό. Και όταν αυτά δεν πιάνουν επιστρατεύουν –τόσο οι μεν όσο και οι δε- συνθήματα του εμφυλίου. Η αδυναμία τους να ετοιμάσουν λογικές προτάσεις και να μιλήσουν καλοπροαίρετα για το καλό της χώρας, κρύβεται πίσω από ένα επιθετικό λόγο, που δηλητηριάζει κάθε προσπάθεια αναζήτησης μίας κοινής συνισταμένης".
..."Η χώρα όμως ανήκει στα παιδιά της. Δεν ανήκει στους μαθουσάλες της πολιτικής. Στους γερασμένους λειτουργούς του κράτους, στο ακίνητο τοπίο που δεν θέλει να παραδεχθεί την ήττα του και αρνείται να παραδώσει τα ηνία στην πιο αξιόλογη ίσως γενιά Ελλήνων. Μία από τις πιο μορφωμένες γενιές της Ευρώπης, που περιφέρεται στο εξωτερικό γιατί εδώ δεν υπάρχει ελπίδα. Και προσέξτε δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων είναι και η αίσθηση ότι το παιγνίδι είναι σημαδεμένο", κατέληξε.
Παπαμιμίκος: Ανήκουμε στην ίδια όχθη του “ποταμιού”
"Δεν είναι ώρα για όσα μας χωρίζουν, είναι ανάγκη να συναντηθούμε όλοι οι Έλληνες στο δρόμο της δημιουργίας ενός νέου οράματος για την Πατρίδα, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.
"Γνωρίζετε πολύ καλά πως εμείς πρώτοι,  υιοθετήσαμε στην πράξη το σύνθημα να τα αλλάξουμε όλα. Ναι θέλαμε και θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Όχι όμως γκρεμίζοντας τα πάντα. Όχι ισοπεδώνοντας την χώρα και κυβερνώντας πάνω σε χαλάσματα. Απαιτείται λοιπόν, επιμονή. Δεν αρκεί μόνο η ορμή στα πρώτα μέτρα,  χρειάζεται συνεχής προσπάθεια,  υπευθυνότητα,  σταθερότητα", σημείωσε.
..."Τώρα, μετά από τόσες θυσίες,  η κατάσταση σταθεροποιείται. Τώρα, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Να βρούμε τα κοινά μας σημεία και να τα καλλιεργήσουμε.  Να χαράξουμε εθνικές πολιτικές σε τομείς  όπως η Παιδεία και η Παραγωγή, και να προχωρήσουμε με βιώσιμες λύσεις, μπροστά. Πρακτικά, να μιλήσουμε για ένα εθνικό σχέδιο  ανασυγκρότησης της χώρας  με ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένο πλάνο.... Ανήκουμε - αν θέλετε -  στην ίδια όχθη του “ποταμιού”, είπε μεταξύ άλλων.
http://news247.gr/

Read more...

Ρεπούση: Κοιτάμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ...


"Κοιτάμε και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.

"Πρέπει να κάνουμε τέτοιες συμφωνίες και συμμαχίες, διότι...
τελείωσε ευτυχώς η εποχή του μονοκομματισμού και θα πρέπει να βλέπουμε τα άλλα κόμματα όχι σαν το διάολο, αλλά σαν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε σε επιμέρους ή και σε πολλά ζητήματα" δήλωσε με νόημα η Μαρία Ρεπούση.

Διαβάστε όλη την δήλωσή της:

"Λέμε ότι θα πάρουμε μέρος στο διάλογο για τη συγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα θα ανοίξουμε διάλογο με το χώρο της Αριστεράς, διότι βλέπουμε μπροστά και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πολιτική πρόταση θα πρέπει να εμπεριέχει και το στοιχείο της κυβερνησιμότητας της χώρας.

Έτσι, κοιτάμε και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνουμε τέτοιες συμφωνίες και συμμαχίες, διότι τελείωσε ευτυχώς η εποχή του μονοκομματισμού και θα πρέπει να βλέπουμε τα άλλα κόμματα όχι σαν το διάολο, αλλά σαν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε σε επιμέρους ή και σε πολλά ζητήματα.

Ο διάλογος έχει πολλά ζητήματα.

Έχω π.χ. μπροστά μου την πρόσκληση που μας έχει απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και μας λέει για εκδήλωση προς συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου, με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης και διάλυσης της ΔΕΗ.

Εμάς, η θέση μας για τη ΔΕΗ είναι σαφής και είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης. Όμως, όταν απευθύνεις πρόσκληση σε ένα κόμμα, κατ’ αρχήν σε ποιους άλλους την απευθύνεις; Δεν υπάρχει πίνακας αποδεκτών.

Εμείς, για παράδειγμα, δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ, και σε σχέση με τη φυσιογνωμία μας την πολιτική και, αν θέλετε, και σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική μας συμπεριφορά."...
tribune.gr

Read more...

Στενεύει ο κλοιός...


Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου όσον αφορά στην υπόθεση των υποβρυχίων. Οι ανακριτές διαφθοράς, Μαλλής και Σταυρόπουλος καλούν σε απολογία στις 11 Ιουλίου τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών, Σπύρο Τραυλό ο οποίος...
ανέλαβε καθήκοντα επί Γιάννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Καλείται να δώσει εξηγήσεις για κακουργηματική απιστία που αφορά μη εκτέλεση αντισταθμιστικών ωφελημάτων άνω των 72 εκατομμυρίων τα οποία προβλέπονταν στις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων.

Η έρευνα

Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ, αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ, απόρροια των κύριων συμβάσεων 12Β/2000 και 21Β/2002 για την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και ανακατασκευή των υποβρυχίων τύπου 209, δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Η πρώτη σύμβαση αφορά την περίοδο Γ.Σμπώκου, Α.Τσοχατζόπουλου και Σωτήρη Εμμανουήλ. Σε αυτή τη σύμβαση ( 08/2000 ) προβλέπονταν έργα ύψους 281.838.305 ευρώ . Σύμφωνα με το πόρισμα «Το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000, ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ (σε σύνολο: 281.838.305 ευρώ)».

Η δεύτερη σύμβαση, ( 21Β/2002), είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209, ύψους 826.173.947 ευρώ.

Την σύμβαση αυτή υπόγραψαν, ο Σπυρίδων Τραυλός ως γ.γ.εξοπλισμών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και ο Σωτήριος Εμμανουήλ από την πλευρά των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ.

Οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ψάχνοντας για τυχόν μαύρο χρήμα που δόθηκε ως μίζα σε συγκεκριμένα πρόσωπα...
Άννα Κανδύλη
real.gr

Read more...

Η Λούκα Κατσέλη στο πλευρό Τσίπρα...


Η Λούκα Κατσέλη στο πλευρό Τσίπρα για τη ΔΕΗ...για τη ΔΕΗ...


Πολυμελής αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Λούκα Κατσέλη μετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο...
ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ την Πέμπτη το απόγευμα, με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, για την δημιουργία κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης των κ. Σαμαρά-Βανιζέλου ενόψει της συζήτησης του ν/σ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η Κοινωνική Συμφωνία συμμετείχε με πολυπληθής αντιπροσωπεία της, στο κάλεσμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. για τη «συγκρότηση ενός «παλλαϊκού μετώπου για την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Εκτός από την Πρόεδρο κ. Λούκα Κατσέλη στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ μετείχαν ο Γραμματέας της Νικήτας Κανάκης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Κασσάρας, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Τάσος Γέραλης, Σοφία Πανδή, Φρόσω Σταυράκη, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Ροΐδης διευθυντής του πολιτικού Γραφείου της κ. Λούκας Κατσέλη, ο Χρήστος Κοκινοβασίλης, ο Angelo Saragini, η Ολυμπία Σφίκτη, ο Ηρακλής Ζαμπέτης, Γιάννα Σταμοπούλου...
tribune.gr

Read more...

«Η πολιτική κατρακύλα συνεχίζεται»...



Ανακοίνωση εξέδωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με αφορμή τον έναν χρόνο από τότε που, όπως αναφέρει, «με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο εγώ όσο και η Αριστερή Πρωτοβουλία, διακόψαμε τους...
πολιτικούς και οργανωτικούς δεσμούς με το σημερινό ΠΑΣΟΚ».

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η πολιτική κατρακύλα συνεχίζεται, η νεοσυντηρητική μετάλλαξη ολοκληρώνεται και η απομάκρυνση από την κοινωνία είναι γεγονός», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

«Αυτό, όμως, αφορά», όπως σημειώνει, «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του 8%, δεν αφορά την Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη».

Αναλυτικά τι αναφέρει:
«Ένας χρόνος πέρασε από τότε, που με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο εγώ όσο και η Αριστερή Πρωτοβουλία, διακόψαμε τους πολιτικούς και οργανωτικούς δεσμούς με το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στην ανοιχτή επιστολή παραίτησής μου, σημείωνα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

“Εδώ και τέσσερα χρόνια προειδοποιώ σε όλους τους τόνους για τη λανθασμένη πολιτική στρατηγική του (αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο υπάρχει).

Για τη σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία, για τη μετατροπή του σε ένα νέο-συντηρητικό μηχανισμό, χωρίς στελέχη και άποψη, για τον οριστικό του συμβιβασμό με παράκεντρα εξουσίας, για τον ευτελισμό του στη συνείδηση του κόσμου.

Είδα την πολιτική του απαξίωση και την οργανωτική του διάλυση και ζω μαζί με πολλούς συντρόφους μου, τις τελευταίες ημέρες της… Πομπηίας.
Το ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα, έγινε υπηρέτης των συμφερόντων των ξένων δανειστών και των “εκπροσώπων” τους στην Ελλάδα. Επιμένει ακόμη και σήμερα που μένει εντελώς μόνο και αδύναμο να συμμετέχει σε μια καταστροφική πορεία για το λαό και τη χώρα.

Επιμένει να στηρίζει τις πολιτικές που διαλύουν οτιδήποτε προοδευτικό έγινε σε αυτόν τον τόπο, επιμένει να στηρίζει την ανασύσταση ενός σκληρού κράτους της Δεξιάς, επιμένει να στηρίζει έναν αυταρχικό και σκληρά δεξιό Πρωθυπουργό, μόνο και μόνο νοιώθοντας ικανοποιημένο με λίγο μέλι από την εξουσία, με λίγες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, με τριάντα αργύρια…”.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η πολιτική κατρακύλα συνεχίζεται, η νεοσυντηρητική μετάλλαξη ολοκληρώνεται και η απομάκρυνση από την κοινωνία είναι γεγονός.

Αυτό όμως αφορά το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του 8%, δεν αφορά την Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη.

Αυτό αφορά τους λίγους και απελπιστικά μόνους διαχειριστές ενός κόμματος που είναι κάτι άλλο από αυτό, που ακόμα χρησιμοποιεί στον τίτλο του!

Οι προοδευτικοί πολίτες, τα χιλιάδες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που γύρισαν την πλάτη τους στο σημερινό μόρφωμα αναζητούν το φως στο σκοτάδι του συντηρητικού χειμώνα.

Η παράταξη πρέπει να στηθεί από την αρχή, να εκφράσει και πάλι τις αρχές και τις αξίες μας, που κάποιοι “αλεξιπτωτιστές” στο χώρο τις κάνανε κουρελόχαρτα, να οργανώσει τις αστείρευτες λαϊκές της δυνάμεις και να αναλάβει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Και θα γίνει! Σε πείσμα των καιρών και των φωνών της αδράνειας, της υποταγής και της συνδιαλλαγής».

Read more...

Τα 5 ερωτήματα του Γερουλάνου, στον Βενιζέλο...





Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος,  εξηγεί σε άρθρο του, υπό τον τίτλο  «Σοσιαλισμός και Εξουσία», γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει το...
ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ασκεί μάλιστα σκληρη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που πήγε από το 42% στο 8% να αναρωτηθεί γιατί δεν τον θέλει ο λαός στην εξουσία και όχι τι πρέπει να κάνει για να μείνει εκεί.
Επίσης, κάνει μία αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1981 ως σήμερα και υποστηρίζει πως το θέμα δεν είναι πόσους υπουργούς θα έχει το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ή με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί μετεκλογικά προκειμένου να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία, αλλά να αναρωτηθεί ποιες αλλαγές δεν έκανε στο κράτος και το κόμμα ώστε οι Ελληνες να του γυρίσουν την πλάτη.

Διαβάστε το άρθρο του:
  1. «Θα στηρίξουμε κάποιο κόμμα να κυβερνήσει;»,
  2. «Αν στηρίξουμε κάποιο κόμμα, θα είναι δεξιό ή αριστερό;»
  3. «Στην κυβέρνηση που θα στηρίξουμε θα συμμετάσχουμε με 'δικούς μας' υπουργούς;»
  4. «Μήπως πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό και να συνεργαστούμε με άλλο κόμμα;», και
  5. «Μήπως πρέπει να αλλάξουμε σύμβολα διότι με αυτά που έχουμε κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας;»
Σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο η συζήτηση θα πρέπει να στραφεί σε συγκεκριμένη κατεύθυνση:
«Θα περίμενε κανείς ότι ένα κόμμα που πήγε από το 42% στο 8% θα αναρωτιόταν γιατί δεν μας θέλει ο λαός στην εξουσία και όχι τι πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε εκεί.
Το 1981, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είχε όραμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική κοινωνία. Το 2014, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πεισθεί ότι το εγχείρημα απέτυχε. Τι πήγε λάθος;
Στα χαρτιά, ο απολογισμός του ΠΑΣΟΚ είναι θετικός. Αύξησε το βιοτικό επίπεδο και ισχυροποίησε τη μεσαία τάξη, εδραίωσε κοινωνικά προγράμματα με σκοπό να δώσει σε κάθε Έλληνα ίσες δυνατότητες (ΕΣΥ, παιδεία, συντάξεις σε όσους δεν είχαν), από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξε αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε συλλογικές δομές έκφρασης όπως ο συνδικαλισμός και οι συνεταιρισμοί, πέρασε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατάργησε ανισότητες μεταξύ φύλων και κοινωνικών ομάδων (νομικά τουλάχιστον) και έβαλε τέλος σε διαχωρισμούς που κατέτασσαν κάποιους Έλληνες ως «μιάσματα».
Σήμερα όμως, ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται ότι ζει σε ένα κράτος που τον έχει απομονώσει και εγκαταλείψει κοινωνικά, αδικήσει και εξαθλιώσει οικονομικά. Απέτυχαν οι σοσιαλιστικές ιδέες του ΠΑΣΟΚ ή ο τρόπος που προσπαθήσαμε να τις υλοποιήσουμε; Τι δεν άλλαξε από την εποχή της «Αλλαγής»
Το 1981 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα κράτος «κλειστό». Η εξουσία ήταν προνόμιο λίγων που συγκέντρωναν το μεγάλο μερίδιο των δικαιωμάτων και των ευθυνών που απορρέουν από αυτή. Γύρω από την κυβέρνηση, και συνήθως με τις ευλογίες της, λειτουργούσαν παράκεντρα εξουσίας που με τη σειρά τους επιμέριζαν την εξουσία που εκείνη τους είχε δώσει και μπορούσε να τους πάρει. Η αξία του πολίτη, και κατ' επέκταση η συμμετοχή του στα κοινά, εξαρτιόταν από την πρόσβασή του στην εξουσία. Η Ελληνική κοινωνία ήταν κατακερματισμένη με πολίτες διαφορετικών κατηγοριών
Ως σοσιαλιστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ένα κράτος «ανοιχτό», όπου κάθε εξουσία, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, θα απέρρεε από το λαό και θα λογοδοτούσε σε αυτόν. Για το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση που θα σχημάτιζε και το κράτος που θα δημιουργούσε, κάθε πολίτης θα είχε ίση αξία, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση και το κράτος θα εργαζόντουσαν για να προσφέρουν ίσες δυνατότητες σε κάθε Έλληνα, δηλαδή ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους και ίσες ευκαιρίες να δημιουργήσει. Σε μια τέτοια κοινωνία, ο πολίτης θα συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός οράματος που θα εξασφάλιζε πρόοδο και ευημερία χωρίς εξαιρέσεις.
Το όραμα του ΠΑΣΟΚ το 1981 ήταν ριζοσπαστικό και ενέπνευσε τις εκλογικές μας νίκες για δεκαετίες. «Ο λαός στην εξουσία» του Ανδρέα Παπανδρέου, «Ο εκσυγχρονισμός» του Κώστα Σημίτη και «Το επιτελικό κράτος» του Γιώργου Παπανδρέου περιγράφουν την ίδια υπόσχεση για ένα κράτος που σχεδιάζει και υλοποιεί με τη συμμετοχή του πολίτη και λογοδοτεί σε αυτόν
Όμως, η λειτουργία του κράτους που παραδώσαμε το 2012 δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτή που παραλάβαμε το 1981. Η εξουσία παραμένει σε ένα κέντρο, την κυβέρνηση, που διατηρεί όλα της τα δικαιώματα και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Η αξία του πολίτη, αντί να πηγάζει από την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και την παροχή ίσων δυνατοτήτων από το κράτος, απορρέει ακόμα από την πρόσβασή του σε αυτήν. Ακόμα και οι δομές που δημιουργήσαμε, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ανεξάρτητες αρχές, εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό από το κέντρο που παραμένουν εκτεθειμένες στις παρεμβάσεις του. Η συμμετοχή του πολίτη θεωρείται ακόμα περιττή πολυτέλεια.
Την ίδια ώρα όμως έχει επιδεινωθεί η αίσθηση απαξίωσης που αισθάνεται ο πολίτης για τρεις λόγους: τις σύνθετες και αδιαφανείς δομές του κράτους που αντί να εγγυώνται την κοινωνική προστασία και να προωθούν τη δημιουργία θέτουν εμπόδια, τα ισχυροποιημένα παράκεντρα εξουσίας τα οποία λειτουργούν με τους δικούς τους αδιαφανείς κανόνες, και την κρίση που πολλαπλασιάζει την έκθεση του πολίτη στην ασυδοσία του κράτους
Οι δομές του κράτους έχουν γίνει περισσότερο σύνθετες από ποτέ και ο πολίτης χάνεται μέσα σε συστήματα εξουσίας των οποίων δεν καταλαβαίνει ούτε το λόγο ύπαρξης αλλά ούτε και τα κριτήρια λειτουργίας τους. Η πολυνομία, οι κακογραμμένοι νόμοι που αφήνουν κενά και αντικρούουν ο ένας τον άλλο, οι φωτογραφικοί νόμοι, οι νόμοι που συνεχώς αλλάζουν, όπως και η καθυστέρηση απόδοσης της δικαιοσύνης, αφήνουν τον πολίτη εξαρτημένο από δυνάμεις που δεν ελέγχει και έρμαιο των καθημερινών αλλαγών που αυτές επιβάλουν. Η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο ένα κέντρο που μπορεί να του δώσει λύσεις: την κυβέρνηση.
Κάθε κράτος όμως που εξαρτάται από μια κεντρική ανεξέλεγκτη εξουσία παράγει πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με την πρόσβασή τους σε αυτήν. Και στις κοινωνίες που υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων ισχυροποιούνται παράκεντρα εξουσίας που παρέχουν έμμεση πρόσβαση στο κεντρικό κράτος σε όσους δεν έχουν. Κάθε υπουργός ή στέλεχος υπουργείου, κάθε νομάρχης ή δήμαρχος, κάθε συνδικαλιστής ή πρόεδρος συνεταιρισμού, κάθε τραπεζίτης, εκδότης, επιχειρηματίας, ακόμα και πρόεδρος ομάδας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μικρή ή μεγάλη του εξουσία για να παρέχει πρόσβαση στους «δικούς του» στο κεντρικό κράτος και τις υπηρεσίες του, αποτελεί ένα παράκεντρο εξουσίας.
Υπό αυτή την έννοια, παράκεντρα εξουσίας στην Ελλάδας δεν είναι μόνο όσοι έχουν την δύναμη να επηρεάσουν το κεντρικό κράτος, αλλά κάθε Έλληνας που εκμεταλλεύεται την πρόσβασή του στην κεντρική εξουσία για να επιβληθεί σε έναν άλλο Έλληνα και να τον κρατήσει εξαρτημένο από αυτήν.
Το ερώτημα «Αυτός είναι δικός μας;», δεν αναφέρεται σε κοινωνικές σχέσεις αλλά σε σχέσεις εξάρτησης. Όσο πιο ισχυρά είναι αυτά τα κέντρα τόσο περισσότερο μπορούν να παρακάμπτουν τους νόμους και να φτάσουν στην κεντρική εξουσία. Όσο καλύτερη πρόσβαση έχουν στην κεντρική εξουσία τόσο περισσότερο τα έχουν ανάγκη οι πολίτες. Όσο πιο πολύ ανάγκη τα έχουν οι πολίτες τόσο περισσότερο δυναμώνουν. Ο κύκλος είναι φαύλος.
Αυτές οι δομές εξάρτησης του πολίτη δεν γεννήθηκαν πρόσφατα και το αίσθημα απαξίωσης του πολίτη προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης. Όμως, η κρίση μεγέθυνε την απαξίωση για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι το κράτος δεν έχει πια κονδύλια να υποστηρίξει τις λίγες υπηρεσίες που παρείχε πριν. Δεύτερον, διότι μειώσαμε το προσωπικό που υπηρετεί στο κράτος χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Κρατήσαμε δηλαδή τις περίπλοκες δομές του κράτους αλλά μειώσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που καλούνται να τις υπηρετήσουν. Και κυριότερο, διότι το τίμημα της κρίσης κλήθηκαν να πληρώσουν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση. Αυτοί δηλαδή που είχαμε ταχθεί στο ΠΑΣΟΚ να προστατεύσουμε.
Είναι ώρα να παραδεχθούμε ότι αποτύχαμε στον κυριότερο στρατηγικό στόχο που θέσαμε: να δημιουργήσουμε ένα «ανοιχτό» κράτος και, μέσα από αυτό, ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του, όπου κάθε εξουσία απορρέει από τον πολίτη, λειτουργεί στην υπηρεσία του πολίτη και λογοδοτεί σε αυτόν. Αντί να αλλάξουμε το συντηρητικό, πατερναλιστικό κράτος της δεξιάς το θέσαμε στην υπηρεσία μας. Στην πράξη, το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» μετατράπηκε στο «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η εξουσία στο ΠΑΣΟΚ». Για αυτό, οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τον Ελληνικό λαό.
Η διαχείριση ενός «κλειστού» κράτους έχει δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ ιδεολογικό πρόβλημα, που έχει εξελιχθεί σε υπαρξιακό. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα που πιστεύει ότι η εξουσία του απορρέει από τον πολίτη, ότι κάθε Έλληνας είναι ίσος απέναντι στο κράτος και το νόμο, και ότι υποχρέωσή του είναι να δημιουργεί κοινωνικές συνθήκες που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες για κάθε πολίτη, δεν μπορεί επί τριάντα χρόνια να μην έχει καταφέρει να προσδώσει σε κάθε Έλληνα την αξία που υποσχέθηκε. Έτσι χάσαμε την αξιοπιστία και την σημασία μας για την κοινωνία.
Το μεγαλύτερο όμως κόστος της αποτυχίας μας είναι ότι ο πολίτης δεν αισθάνεται ότι ορίζει τη ζωή του. Δεν πιστεύει πια σε κόμματα και ιδεολογίες, νιώθει βαθύτατα προδομένος, έχει πάψει να ονειρεύεται και να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Ο πολίτης που δεν μπορεί να συμμετέχει, να σχεδιάζει και να δημιουργεί, που έχει απαξιώσει τις διαδικασίες και τις δομές του κράτους, «απέχει» από το πολιτικό γίγνεσθαι και νιώθει ότι έχουμε χάσει το στόχο μας ως κοινωνία και ως χώρα.
Το ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ σήμερα ασχολούμαστε εμμονικά με το πόσους υπουργούς έχουμε «δικούς μας» στην κυβέρνηση, είναι βαθύτατα προσβλητικό για κάθε Έλληνα. Ιδιαίτερα, για όσους πίστεψαν σε μας.
Ο σημερινός λόγος ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται σε κάτι που κάνουμε εμείς σωστά. Οφείλεται σε κάτι που κάνουν οι άλλοι λάθος. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση κινούνται στον παραδοσιακό άξονα «μικρό – μεγάλο» κράτος χωρίς να ασχολούνται με τη σχέση του κράτους με τον πολίτη. Πιστεύουν δογματικά σε ένα συγκεντρωτικό πατερναλιστικό κράτος, το οποίο χαρίζει εξουσία, δικαιώματα και προνόμια. Ακόμα ασχολούνται με το πώς θα το πάρουν και θα το διατηρήσουν δικό τους και όχι πώς θα το αλλάξουν.
Αυτό μας δίνει τον χώρο να αρθρώσουμε διακριτό πολιτικό λόγο. Είτε μέσα στην κυβέρνηση είτε έξω από αυτήν, να φέρουμε προτάσεις για το που θέλουμε να είναι η κοινωνία μας σε δέκα χρόνια και πως θα δομήσουμε ένα κράτος που θα ταχθεί στην υπηρεσία των προτεραιοτήτων που θα θέσουμε συλλογικά.
Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αποτυπώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που ανήκει σε εμάς τους Έλληνες. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτον, όλοι να συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή του, και δεύτερον, να εξασφαλίσουμε τη θεμελίωση δομών λειτουργίας ενός κράτους που θα το υποστηρίξει. Το όραμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση δεν είναι ένα όραμα που κρατάει την Ελληνική κοινωνία κατακερματισμένη και εξαρτημένη, αλλά ένα όραμα που μας ενώνει κάτω από κοινούς στόχους και δίνει σε κάθε Έλληνα αξία
Ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλέσουμε όποιους πολίτες είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στη εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου για τη χώρα, γνωρίζοντας ότι όσο αυξάνεται η πραγματική μας διάθεση να ακούσουμε και να συνθέσουμε, τόσο θα αυξάνεται η διάθεση κάποιων πολιτών να συμμετέχουν. Χρειάζεται όμως να είμαστε ξεκάθαροι στις προτάσεις μας.
Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι το πώς θα λειτουργεί η κυβέρνηση και πώς και από ποιους θα ελέγχεται. Ποιος θα είναι ο ρόλος του κοινοβουλίου και με ποιον τρόπο θα μπορεί να τον εξασκεί χωρίς να υποκλίνεται στην κυβέρνηση. Πώς θα λειτουργεί μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς καμία πίεση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία μας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη της δικής μας ανεξέλεγκτης εξουσίας και μετά να μιλήσουμε για τις άλλες.
Δεύτερον, χρειάζεται να προσδιορίσουμε τις δομές λειτουργίας του κράτους με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται ο επιμερισμός της εξουσίας και η συμμετοχή του πολίτη, που με τη σειρά του εγγυάται την ανεξαρτησία και τον έλεγχο. Να εξηγήσουμε πώς θα λειτουργούν από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά όργανα. Πώς δηλαδή θα επιμεριστούν οι ευθύνες και τα δικαιώματα της κεντρικής εξουσίας ώστε να γίνουν πράξη όσα σχεδιάσουμε εκεί που μπορεί να τα ελέγξει ο πολίτης.
Και τρίτον, με ποια εργαλεία θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή του πολίτη ώστε να γίνει βίωμα ότι η εξουσία απορρέει από τον πολίτη και βρίσκεται στην υπηρεσία του. Το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει προτάσεις που έχουν αξία έστω και αν η εφαρμογή τους δεν έχει πιάσει ακόμα τόπο: από τις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν εργαλεία λογοδοσίας του κεντρικού κράτους μέχρι τις τοπικές συνελεύσεις, όπου ο πολίτης έρχεται σε επαφή με όσους ορίζουν την τύχη της γειτονιάς του.
Το ΠΑΣΟΚ και ο χώρος του πρέπει να ασχοληθούν και πάλι με την κοινωνία και τον πολίτη ουσιαστικά. Αυτή τη φορά όμως, στο κέντρο της δημιουργίας ενός νέου σχεδίου για την Ελλάδα δεν πρέπει να είμαστε εμείς και πώς εμείς θα κάνουμε πράξη τον σοσιαλισμό, αλλά πώς θα αποδεσμεύσουμε τον πολίτη ώστε να κάνει πράξη αυτό που του εμπνεύσαμε τριάντα χρόνια πριν: μια σύγχρονη κοινωνία όπου η εξουσία απορρέει από τον ίδιο και λειτουργεί για αυτόν.
Για να πείσουμε όμως ότι ακόμα οραματιζόμαστε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει πρώτα να πείσουμε ότι πιστεύουμε σε ένα «ανοιχτό» κράτος. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε χτίζοντας ένα «ανοιχτό» ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και συνθέτει. Που βάζει τον πολίτη στο κέντρο των προτεραιοτήτων του. Αν θέλουμε να δώσουμε αξία στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να αποδείξουμε πρώτα ότι πιστεύουμε στην αξία του πολίτη.»

 

Read more...

Δύο εβδομάδες ακόμα Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
  (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Aθήνα
Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε σήμερα Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, επεκτείνοντας την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 14 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν υποβληθεί μέσω του TAXIS περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και παρέμεναν εκτός περίπου 2,03 εκατομμύρια.
Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης, αποφάσισαν να παρατείνουν την υποβολή των δηλώσεων έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πως δεν θα προκύψει ζήτημα υπερφορτώσεως του Taxis από τις μαζικές υποβολές δηλώσεων, ενώ θα δοθεί χρόνος να ξεπεραστούν και κάποια προβλήματα που εντοπίσθηκαν και αφορούν λάθη στα στοιχεία μισθοδοσίας και συντάξεων που έχουν υποβληθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία ακόμα δεν έχουν διορθωθεί και καθιστούν αδύνατη την αποστολή των δηλώσεων.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θέσει την επόμενη εβδομάδα σε παραγωγική λειτουργία την εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2014.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα.
»Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12% των συνολικά αναμενόμενων και μόνο χθες υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.
»Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανταποκρινόμενοι στις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιούν το TAXIS σε ώρες μη αιχμής, με αποτέλεσμα παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων το TAXIS να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά.
»Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, δίνει παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
»Καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, προκειμένου οι δηλώσεις αυτές να είναι εμπρόθεσμες».
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απολογήθηκαν στις ανακρίτριες Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Ζησιμόπουλος και Γρέγος


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Ζησιμόπουλος και Γρέγος
Ο Αντώνης Γρέγος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στις ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές του κόμματος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Αντώνης Γρέγος.
Στους δύο βουλευτές, οι οποίοι κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτριών και εισαγγελέα, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ στον καθένα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στον κ. Γρέγο επιβλήθηκε επιπλέον όρος, που του απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις του κόμματος, πλην των δραστηριοτήτων εντός του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γρέγος, σε υπόμνημα που παρέδωσε, αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του. Επίσης, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να διώκεται για τα «πιστεύω» του αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις της ανάκρισης.
Ο κ. Ζησιμόπουλος, του οποίου η υπεράσπιση χαρακτήρισε «άψογη τη σημερινή διαδικασία», αρνήθηκε την κατηγορία που τού αποδίδεται.

‬Ο βουλευτής φέρεται, μεταξύ άλλων, να κλήθηκε από την ανάκριση να σχολιάσει πολιτικές θέσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το ότι κάποιος, ακόμη και ο αρχηγός, εκφράζει τη μια ή την άλλη άποψη, δεν είναι δεσμευτικό για όλους τους υπόλοιπους. Πουθενά δεν γράφει κάτι τέτοιο στο καταστατικό της οργάνωσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε πέντε ημέρες η απόφαση Το σκεπτικό του εισαγγελέα για την προφυλάκιση της Ελένης Ζαρούλια


Το σκεπτικό του εισαγγελέα για την προφυλάκιση της Ελένης Ζαρούλια
Η Ελένη Ζαρούλια   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Την προφυλάκιση της βουλευτή Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου, πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Σε πέντε ημέρες τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο πρέπει να αρθεί η διαφωνία του εισαγγελέα με τις δυο ανακρίτριες. Αν, δηλαδή, πρέπει να προφυλακισθεί ή να κρατηθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, πλην των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την πρόταση Ντογιάκου, η Ζαρούλια είναι ύποπτη τέλεσης και νέων εγκλημάτων, αν αφεθεί ελεύθερη.

Το σκεπτικό είναι στο κλίμα του κατηγορητηρίου, το οποίο της καταλογίζει προτροπή σε εγκλήματα με τις ομιλίες της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μάρτυρες ως κηρύγματα μίσους. Πολλές από αυτές είχαν και ρατσιστικά μηνύματα.

Η Ζαρούλια απολογήθηκε την Τετάρτη, επικαλέσθηκε το δικαίωμα της σιωπής και σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της, θεωρείται μία εκ των «επισήμων εκφραστών» των θέσεων και παράνομων δράσεων της εγκληματικής οργάνωσης.

Της αποδίδεται, επίσης, όπως και σε όλους τους βουλευτές συγκατηγορουμένους της, «από κοινού διεύθυνση» της οργάνωσης, ενώ τονίζεται ότι είχε, όπως και οι συνάδελφοι της, τη δυνατότητα να αναφέρεται «απευθείας στον αρχηγό».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ρεκόρ πυρκαγιών σε μία ημέρα Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος, σε εξέλιξη η φωτιά στη Μαλεσίνα


Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος, σε εξέλιξη η φωτιά στη Μαλεσίνα
Από την πυρκαγιά στο Γαλατάκι Κορινθίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πυρκαγιά μαίνεται από το πρωί της Παρασκευής στο Ποικίλο Όρος, στο Καματερό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη η φωτιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας.
Χθες, Πέμπτη, καταγράφηκαν 79 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της θερινής περιόδου.
Για σήμερα, Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική. 
Στο Ποικίλο Όρος η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ σπεύδουν και δύο αεροσκάφη.
Σε εξέλιξη είναι από την Πέμπτη η φωτιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη.
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Γαλατάκι Κορινθίας, που ξέσπασε την Πέμπτη με αποτέλεσμα ένα σπίτι να καεί ολοσχερώς, ενώ στάχτη έγιναν αρκετά στρέμματα με ελιές, χαμηλή βλάστηση και πεύκα.
Στη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια.
Στο σημείο παραμένουν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Όλα τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Έγιναν γνωστές οι ομάδες που προκρίθηκαν στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας

Picture 0 for Όλα τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας με πάρα πολλές εκπλήξεις, καθώς μεγαθήρια όπως η πρωταθλήτρια κόσμου, Ισπανία, αλλά και οι Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία και Κροατία γνώρισαν τον αποκλεισμό από τους «16».  
Μεγάλη δικαίωση των ομάδων από την Αμερική (όλη την ήπειρο) καθώς οχτώ από αυτές (οι περισσότερες) πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Έξι από αυτές προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ μόλις δύο από την Αφρική. 
Αναλυτικά τα ζευγάρια της φάσης των «16»:
Σάββατο 28/06
Βραζιλία - Χιλή (19:00)
Κολομβία - Ουρουγουάη (23:00)
Κυριακή 29/06
Ολλανδία - Μεξικό (19:00)
Κόστα Ρίκα - Ελλάδα (23:00)
Δευτέρα 30/06
Γαλλία - Νιγηρία (19:00)
Γερμανία - Αλγερία (23:00)
Τρίτη 01/07
Αργεντινή - Ελβετία (19:00)
Βέλγιο - ΗΠΑ (23:00)
Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως διασταυρώνονται οι ομάδες στα προημιτελικά και τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας:
Βραζιλία - Χιλή
Κολομβία - Ουρουγουάη
Γαλλία - Νιγηρία
Γερμανία - Αλγερία
_____________________________________
Ολλανδία - Μεξικό
Κόστα Ρίκα - Ελλάδα
Αργεντινή - Ελβετία
Βέλγιο - ΗΠΑ
voria.gr

Read more...

Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου με διεθνείς προσωπικότητες

Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου με διεθνείς προσωπικότητες
Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τις εργασίες του Aspen Ministers Forum
Το Aspen Ministers Forum είναι το Δίκτυο των Πρώην Υπουργών Εξωτερικών στο οποίο συζητήθηκαν μια σειρά από διεθνείς υποθέσεις όπως:
Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, με έμφαση στην ανθρωπιστική και πολιτική διάσταση τους.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία,
Οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά τις εκλογές,
Η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής,
Η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση διεθνώς και ο ρόλος του ΟΗΕ ενόψει της Συνάντησης Κορυφής για το ζήτημα αυτό, τον προσεχή Σεπτέμβριο,
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης και η εμπέδωση ενός διεθνούς συστήματος δικαίου,
Ζητήματα ανισότητας και Δημοκρατία – Δημοκρατικό έλλειμμα,
Οι ειρηνευτικές αποστολές και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν:
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon,
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Jan Eliasson,
Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Robert Orr,
Ο Πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Rescue», David Miliband.
Και πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων:
Madeleine Albright – ΗΠΑ, Mohamed Benaissa – Μαρόκο, Ying fu,- Κίνα, Marwan Muashar -Ιορδανία, Lamberto Dini – Ιταλία, Lloyd Axworthy – Καναδάς, Rosario Green – Μεξικό.
egiakoumis.gr

Read more...

Νέες εκτιμήσεις βάσεις μελέτης Energean Oil: Άνω των 30 εκατ. βαρελιών τα απολήψιμα αποθέματα στον Πρίνο


Energean Oil: Άνω των 30 εκατ. βαρελιών τα απολήψιμα αποθέματα στον Πρίνο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αύξηση πάνω από 10% στα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής. Πλέον τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου εκτιμώνται σε περισσότερα από 30 εκατ. βαρέλια, έναντι 27 εκατ. το 2013, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου συμβούλου.

Με βάση την ειδική αναφορά (Competent Persons Report – CPR) την οποία παρέδωσε στην Energean Oil & Gas ο ανεξάρτητος σύμβουλος ERC Equipose, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 11,9 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Πρίνου - σε 3,4 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και σε 15 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα «Έψιλον».

Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις βασίστηκαν στην νεότερη αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη των πετρελαϊκών πεδίων στον κόλπο της Καβάλας, στην επανεπεξεργασία σεισμικών ερευνών, καθώς και στα στοιχεία που συνελέγησαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Πρίνο το φθινόπωρο του 2013, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

«Στην αναφορά του ανεξάρτητου συμβούλου επισημαίνεται ότι, παρόλο που ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος αποτελούν δύο ώριμα κοιτάσματα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσθήκης επιπλέον παραγωγής μέσω της πραγματοποίησης νέων γεωτρήσεων, της αξιοποίησης διαφυγόντος πετρελαίου, της βελτίωσης της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγαδιών καθώς και της βελτιστοποίησης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων, όπως η εισπίεση νερού και αερίου στο κοίτασμα.»

» Ανάλογα, πρόσθετη παραγωγή θα προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος "Έψιλον" το οποίο έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas» προστίθεται.

Μ.Ρήγας: Μέλλον τουλάχιστον για μια 15ετία

Με αφορμή τις νέες αυτές εκτιμήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε: «Μέσα από συστηματική έρευνα, διαρκή προσπάθεια του επιστημονικού μας δυναμικού και επενδύσεις που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών, το success story του Πρίνου συνεχίζεται.»

» Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα το 2007, όταν η Energean Oil & Gas απέκτησε τις άδειες εκμετάλλευσης του Πρίνου, ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια και το τέλος της παραγωγής έμοιαζε βέβαιο και σύντομο. Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας έχει μέλλον τουλάχιστον για μια 15ετία και, ανάλογα, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η καθημερινή συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.»

» Με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose και με δεδομένη την μέριμνα για το περιβάλλον και τις τουριστικές δραστηριότητες, η Energean Oil & Gas προγραμματίζει το νέο γεωτρητικό της πρόγραμμα στον Πρίνο, στον Βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα 'Έψιλον', το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής και το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Energean, τα κοιτάσματα στον Κόλπο της Καβάλας αποτελούν, μαζί με τα περίπου 5 εκατ. βαρέλια του κοιτάσματος στο Κατάκολο τα μοναδικά διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Πρίνος στα 33 χρόνια παραγωγής έχει συνολικά δώσει 109,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ άλλα 3,9 εκατ. βαρέλια έχει δώσει ο Βόρειος Πρίνος. Το δε κοίτασμα "΄Εψιλον" είχε παράξει, στην περίοδο 2010-2011 περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Tα χαμογελα, οι ηχηρές παρουσίες...


...και μερικά βλέμματα (ΦΩΤΟ)...
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συγκρότηση μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Και με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία περιμέναμε να...
δούμε ποιοι θα έδιναν το «παρών», καθώς τα καλέσματα της Κουμουνδούρου ήταν πολλά και προς... πάσα κατεύθυνση.

Και παρά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να παραστούν, δεν έλειψαν και οι ηχηρές παρουσίες στην εκδήλωση: Από τους ανεξάρτητους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Πάρι Μουτσινά, Θεόδωρο Παραστατίδη, έως την βουλευτίνα των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή.

Παρούσα ήταν επίσης και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

Τέλος, δεν έλειψαν και τα "πηγαδάκια", με τα αστειάκια -κι όχι μόνο- μεταξύ των καλεσμένων, να έχουν την τιμητική τους.
Δειτε τις φωτό:


 πηγη newpost.gr

Read more...