Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το... Big Ben μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη «μάχη» του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ


  (Φωτογραφία:  Intime )

Την κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκα για τρίτη φορά στην ιστορία του και δεύτερη σερί θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός, ο οποίος στις 22:00 (ΕΤ1, Novasports 1) αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του φάιναλ-φορ του Λονδίνου. Την εξέλιξη του αγώνα μπορείτε να την παρακολουθήσετε live από το sports.in.gr.

Oι δύο ομάδες να είναι ισόπαλες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Στις 26 μεταξύ τους αναμετρήσεις «μοιράζονται» από 13 νίκες.
H προϊστορία των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση:
ΕΝΤΟΣ

1978/79 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 97 - 101
28/01/1993 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 63 - 62
26/01/1994 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 75 - 73
07/03/1996 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 68 - 49
11/12/1997 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 82 - 75
06/12/2000 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 91 - 84
06/02/2003 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 71 - 68
20/01/2005 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 75 - 83
20/03/2008 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 72 - 63
24/03/2009 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 88 - 79
26/03/2009 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 79 - 73
18/10/2010 Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 82 - 66
ΕΚΤΟΣ
1978/79 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 113-72
25/11/1992 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 92-74
24/11/1993 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 57-58
13/04/1995 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 73-61 (Τελικός - ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ, ΣΑΡΑΓΟΣΑ)
12/03/1996 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 80-77
14/03/1996 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 80-65
09/10/1997 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 77-78
16/10/2000 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 75-73
14/11/2002 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 73-66
25/11/2004 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 76-62
22/02/2008 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 80-70
31/03/2009 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 71-63
02/04/2009 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 75-78
25/11/2010 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 82-68 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θρίλερ από τα ξημερώματα Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης του εγκλήματος στην Ήπειρο


Ο συλληφθείς κινείτο πεζός όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς
Ο συλληφθείς κινείτο πεζός όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ιωάννινα
Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε μετά από πολύωρες έρευνες ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε δύο ηλικιωμένους στο σπίτι τους σε οικισμό του χωριού Κτίσματα Πωγωνίου. Νωρίτερα, πιθανότατα ο ίδιος άνδρας είχε ληστέψει τους θαμώνες καφενείου, απειλώντας τους μάλιστα με χειροβομβίδες.

Ο συλληφθείς, είναι αλβανικής καταγωγής, κινείτο πεζός όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς.

Το έγκλημα τοποθετείται γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου. Ο κακοποιός μπήκε στο σπίτι σκότωσε και άρπαξε τα κλειδιά του αγροτικού αυτοκινήτου με το οποίο προκάλεσε τα ξημερώματα τροχαίο ατύχημα στα Γιάννενα.

Το γεγονός ότι δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο στο σημείο του ατυχήματος και εξαφανίστηκε, οδήγησε τις αστυνομικές έρευνες στην αποκάλυψη του εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το φορτηγό αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο στα Γιάννενα, είναι ιδιοκτησίας του 72χρονου που βρέθηκε δολοφονημένος, ενώ τα χαρακτηριστικά του άγνωστου οδηγού του, ο οποίος το εγκατέλειψε, προσομοίαζαν με τα χαρακτηριστικά του δράστη, που νωρίτερα, είχε εισβάλει οπλισμένος στο καφενείο στα Κτίσματα Ιωαννίνων.

Κάτοικοι του ακριτικού χωριού Κτίσματα, έζησαν εφιαλτικές στιγμές μέσα στο καφενείο, αργά τη νύχτα του Σαββάτου, από τις απειλές οπλισμένου με δύο χειροβομβίδες κακοποιού.

Όπως καταγγέλλουν, εισέβαλε στο καφενείο και τους ζητούσε με απειλές χρήματα. Όταν οι πιο ψύχραιμοι τον καταδίωξαν πέταξε εναντίον τους μία αμυντική χειροβομβίδα η οποία όμως δεν εξερράγη.

Πυροτεχνουργοί του Στρατού με ελεγχόμενη έκρηξη την εξουδετέρωσαν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Γιορτάζουν οι μανούλες



Η γιορτή της Μητέρας είναι φέτος την Κυριακή 12 Μαϊου και όλοι αναγνωρίζουμε την αξία της μητρότητας και ότι η μητέρα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια γιορτή, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου - 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
nooz.gr

Read more...

Η Νέα Νότια Ουαλία αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία



Η Νέα Νότια Ουαλία είναι η δεύτερη πολιτεία της Αυστραλίας (μετά τη Νότιο Αυστραλία) που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων

Μετά τη Γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, τώρα και η Βουλή της ίδιας της πολιτείας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Η αναγνώριση έγινε ομόφωνα από το Σώμα μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ.
Στη σχετική πρόταση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των συγκεκριμένων τριών ομάδων από το 1915 έως το 1922.
Η Νέα Νότια Ουαλία είναι η δεύτερη πολιτεία της Αυστραλίας (μετά τη Νότιο Αυστραλία) που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Read more...

Ανεκλήθησαν δύο προεδρικά διατάγματα

Ανεκλήθησαν δύο προεδρικά διατάγματα
Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε δύο από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).
Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά από το υπουργείο Παιδείας 23 σχέδια διαταγμάτων που αφορούν τα ΑΕΙ και 13 που αφορούν τα ΤΕΙ.
Πριν από λίγες μέρες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμα τέσσερα από τα 36 διατάγματα που αφορούσαν: 1) την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) την ίδρυση - συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) την ίδρυση - συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και 4) την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας με σχετικά έγγραφά του ζήτησε την ανάκληση δυο σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς αυτό «κρίθηκε αναγκαίο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Το πρώτο διάταγμα που ανακλήθηκε αφορά την ίδρυση Τμημάτων, ανασυγκρότηση και συγκρότηση των Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το δεύτερο αφορά «τη μετονομασία και κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση - συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι Επικρατείας συνεχίζουν την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των υπολοίπων σχεδίων διαταγμάτων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών γνωμοδοτήσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. πολιτικοί και πανεπιστημιακοί που λαμβάνουν συντάξεις νεκρών δικαιούχων



Στοιχεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τις συντάξεις - μαϊμού. Στα 4 εκατ. ευρώ το ύψος της απάτης. Πολιτικοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί στο στόχαστρο
Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40% ανέρχονται τα ευρήματα των "αδιάφθορων" της Ελληνικής Αστυνομίας που ερευνούν τους φακέλους χορήγησης συντάξεων άνω των 4.000 μηνιαίως, ενώ οι έρευνες καταδεικνύουν ότι υψηλά είναι και τα ποσοστά εκείνων που εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξη πρώην δικαιούχων - συγγενών τους που δεν βρίσκονται πια εν ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει στο στόχαστρο τους γόνους περίπου 50 δικαιούχων πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών που με πλαστογραφημένα έγγραφα λαμβάνουν τις συντάξεις των νεκρών δικαιούχων.
Πρόκειται για απάτη, το εύρος της οποίας ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να προχωρήσει ακόμη και σε συλλήψεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι "πρόκειται για ανθρώπους που λόγω της κοινωνικής τους τάξης και της θέσης των συγγενών τους στον κρατικό μηχανισμό, δεν θα μπορούσαν να υποκινήσουν ποτέ τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ.".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο όλο κύκλωμα μετέχουν και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον Παπανδρέου

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον Παπανδρέου
Κρίσιμη είναι η επομένη εβδομάδα για τη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ενστάσεων του πρώην Υπουργού με τις οποίες ζητεί παραγραφή των αδικημάτων. Την ίδια ώρα ο κύριος Τσοχατζόπουλος με συνέντευξη του στη Real News επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Δείτε το βίντεο του ALPHA.
.enikos.gr

Read more...

Αυτοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα...


Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει τις...
700.000.

Από αυτούς οι 621.797 είναι το τακτικό προσωπικό, με τους άνδρες να κατέχουν τα πρωτεία καθώς εργάζονται στο δημόσιο 332.336, με τις 289.431 γυναίκες να ακολουθούν.

Υπάρχει και ένα προσωπικό 78.950 υπαλλήλων μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου από τους οποίους οι 57.944 εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, οι 12.757 είναι αιρετοί, 6.491 έχουν άλλες εργασιακές σχέσεις και 1.747 είναι μετακλητοί...

parapolitika.gr

Read more...

Γιατί δεν πέφτει ο Παρθενώνας από τους σεισμούς...


Η μυστική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων...

Το μυστικό που κρατάει τον Παρθενώνα όρθιο επι 2.500 χρόνια χωρίς σχεδόν την παραμικρή ζημιά από τους σεισμούς που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτεται μετά από...

μελέτες που δείχνουν ότι παρά το γεγονός πως δεν έχει καν θεμέλια έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση.

Οπως καταγράφεται στο ιστολόγιο arxaia-ellinika σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου μελέτες της όλης αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας, κατέδειξαν πως οι αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει, αυτό που σήμερα ονομάζουμε σεισμική μόνωση.

Ο ναός αυτός, σύμφωνα με την κυρία Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά!
Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενώνας.

Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι (το μολύβι έχει την ιδιότητα να προστατεύει το σίδηρο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του, το όποιο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική).

Και το τρίτο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματες, αφού οι αρχαίοι Έλληνας ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες μαρμάρου, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη.

Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, όπως σημείωσε η κυρία Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο εγκέλαδος!

Οι κολώνες -τέλος- με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει!...

Read more...

Ζητά να καταδικαστούν από τα κόμματα Μέγιστη πρόκληση τα πυρά κατά αστυνομικών στη Χαλκιδική, δήλωσε ο Ν.Δένδιας


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και κάλεσε «όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
»Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους "δίκαιο" κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ.
»Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα». 
Στη διάρκεια επεισοδίων στη θέση Καρατζάς στη Χαλκιδική, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων -σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- οι τέσσερις από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας.
Ένας εκ των τραυματιών που φέρει ελαφρά τραύματα από σκάγια μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
Οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται ότι υπήρχε διαδηλωτής με καραμπίνα και κάνουν λόγο για προβοκάτσια.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πυροβολισμοί, χημικά και ξύλο Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική


Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση κατά των μεταλλείων
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση κατά των μεταλλείων   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Πολύγυρος
Οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι τέσσερις αστυνομικοί φέρουν ελαφρά τραύματα από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται ότι υπήρχε διαδηλωτής με καραμπίνα.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών στη θέση Καρατζάς, ενώ νωρίτερα επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών που διαδήλωναν στις Σκουριές Χαλκιδικής κατά των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός. Τρεις από τις διαδηλώτριες προσήχθησαν.

Μετά τα επεισόδια, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και ειδικά στην Ιερισσό έχουν αυξηθεί, ενώ στην περιοχή πετούσε και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ένας εκ των αστυνομικών που φέρει ελαφρά τραύματα από κυνηγετική καραμπίνα μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι υπόλοιποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Νωρίτερα, ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργος Ρέμελης είχε δηλώσει ότι οι τραυματίες, τρεις αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια, έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, το βράδυ του Σαββάτου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, μεταξύ των Επιτροπών Αγώνα, του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και του Αστυνομικού Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Δασάρχης Αρναίας και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να εξακριβωθεί η νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών, δεδομένου ότι ο δασάρχης δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη νομιμότητα των εργασιών στο ρέμα του Καρατζά.

Το πρωί της Κυριακής, κι ενώ οι εργασίες στο ρέμα Καρατζά συνεχίζονται, κάτοικοι της Β.Χαλκιδικής πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο σημείο. Επί τόπου βρίσκονταν δυνάμεις της αστυνομίας που περιφρουρούν τις εργασίες της εταιρίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν από τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκδικής κ. Ριζάκη να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας μέχρι το πρωί της Δευτέρας, εν' όψει της προγραμματισμένης συνάντησης για την εξεύρεση λύσης.  Ο κ. Ριζάκης έφυγε για να συνεννοηθεί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κ.Μακεδονίας κ. Χονδρό, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι.

Περίπου μία ώρα αργότερα, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι κάποιες διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποσπαστεί από τους υπόλοιπους και κινούνταν προς το ύψωμα πίσω από εκείνους.

Ακολούθησαν τα επεισόδια, με χρήση χημικών, καθώς και οι τραυματισμοί των αστυνομικών.

Νωρίτερα, μια ομάδα 60 γυναικών που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του ορύγματος των Σκουριών δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αλλά σωματική βία.

Μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και άλλες τρεις προσήχθησαν στον Πολύγυρο.

Μετά τα επεισόδια, η αστυνομία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνάντησης στην Εισαγγελία Εφετών καθίσταται αμφίβολη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στις 22:00 ο μεγάλος τελικός του Final 4 του Λονδίνου O Θρύλος παίζει για το θρόνο του


http://img.protothema.gr/F4DC1926F24885E0188E26969465E73B.jpg




Εγγλέζος στο ραντεβού με την ιστορία του θέλει να αποδειχθεί ο Ολυμπιακός. Και πώς να μην το κάνει στην πόλη που έχει ως trademark ένα τεράστιο ρολόι, το Big Ben… Η πρόκληση της κατάκτησης της Ευρωλίγκα για τρίτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται μπροστά του, απόψε στον μεγάλο τελικό του Final 4 του Λονδίνου (22:00, ΕΤ1, Novasports 1, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr).

Απέναντί του η Ρεάλ Μαδρίτης, αποκαλούμενη και «βασίλισσα», η οποία μπορεί μεν να έχει οκτώ τίτλους στην κορυφαία διοργάνωση, αλλά οι επτά εξ αυτών είχαν έρθει μέχρι το 1980 και ο τελευταίος το 1995. Στη Σαραγόσα. Απέναντι στον Ολυμπιακό. Που έχει την ευκαιρία να πάρει με καθυστέρηση ρεβάνς για ό,τι συνέβη προ 18 ετών. Αν και η εκδίκηση μάλλον δεν είναι καλό κίνητρο. Για ρωτήστε και την ΤΣΣΚΑ…

Πολλοί θα πουν πως ο Ολυμπιακός έχει ήδη κάνει το δύσκολο. Φτάνοντας στο Final 4 για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία, που ήταν και ο αρχικός μεγάλος του στόχος, αλλά κυρίως αποκλείοντας το φαβορί των «ειδικών», ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με επιβλητικό τρόπο στον ημιτελικό και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο στον τελικό για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία.

Διαβάστε περισσότερα στο sport-fm
protothema.gr


Read more...

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης
Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου τίθεται η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός.
Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών υπογραμμίζεται η«επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους». 
Επιπλέον επισημαίνονται και η «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη απεργία για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους.

Διαβάστε το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Η απόφαση θα δημοσιευθεί το πρωί της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε και θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης και επίδοσης από τις Νομαρχίες των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους καθηγητές.
Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, όπως αναφέρεται στο επίμαχο ΦΕΚ, αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων που θα αγγίξει περίπου τα 88.000 «φύλλα επιστράτευσης», όσοι είναι οι καθηγητές γυμνασίου και λυκείου. 
Η υπογραφή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος από τον πρωθυπουργό προκάλεσε αμηχανία στους κύκλους των εκπαιδευτικών. 
Σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΜΕ της Αττικής προκειμένου οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Αθήνας να καθορίσουν την στάσης τους μετά και την υπογραφή του διατάγματος της επιστράτευσης. 
Δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να κινηθεί νομικά και να προσβάλλει την απόφαση για επιστράτευση, ενώ πιο ακραίες φωνές προτείνουν να μην αποσυρθεί η πρόταση για απεργία, με ό,τι ενδεχομένως σημαίνει αυτό σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων για αυτούς που θα απειθήσουν. 
Τη Δευτέρα αναμένεται να συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η οποία μελετά το ενδεχόμενο στήριξης των κινητοποιήσεων των καθηγητών. 

Υπέγραψε ο Σαμαράς την επιστράτευση 
Πηγή: real.gr 
enikos.gr

Read more...

Επιστροφή Καρατζαφέρη στη ΝΔ;

Επιστροφή Καρατζαφέρη στη ΝΔ;
Με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κίνα, στα τέλη της εβδομάδας, θα ξεκινήσουν ουσιαστικά και οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, προκειμένου – όπως τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη – το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, να εκπέμπει όχι μόνο το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και να σηματοδοτεί την αμφίπλευρη ιδεολογική και πολιτική διεύρυνση της συντηρητικής παράταξης της χώρας.
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού πιστοποιούν ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι – και μέσω συγκεκριμένων προσώπων και μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών – η ΝΔ να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, αυξάνοντας και τα ποσοστά επιρροής της στο εκλογικό σώμα, στα επίπεδα του 2009.
Ήδη, η κίνηση του πρωθυπουργού να προτείνει στον προερχόμενο από την Αριστερά και με συγκεκριμένη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, Β. Παπαχρήστο τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ αποτελεί – σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου – το πρώτο σαφές δείγμα των προθέσεων του κ. Σαμαρά. «Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαιώνουν τα ίδια πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη κίνηση θα γίνει προς τον χώρο της Δεξιάς και συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στο να προσκαλέσει τον κ. Καρατζαφέρη στο συνέδριο της ΝΔ, μία κίνηση που θα παραπέμψει προφανώς σε έναν καταρχάς «πολιτικό αρραβώνα», ο οποίος θα εξελιχθεί σε «γάμο» στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε κι αν αυτές γίνουν.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δίνει το στίγμα των δικών του προθέσεων, με δήλωση που κάνει στο «Έθνος της Κυριακής», για το συνέδριο και τον ρόλο που αυτό θα πρέπει να διαδραματίσει στις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά. «Το συνέδριο της ΝΔ δεν μπορεί να είναι ένα εσωστρεφές συνέδριο σαν τα προηγούμενα. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο που θα χαράξει προοπτική μίας άλλης πολιτικής προσέγγισης των αναγκών του τόπου. Η “μία από τα ίδια” θα απογοητεύσει το σύνολο του αστικού κόσμου και θα ανοίξει τα πανιά στους έξαλλους και επιπόλαιους».
Είναι σαφές ότι ο κ. Καρατζαφέρης διατηρεί μεν την αυτονομία των θέσεων και των προτάσεών του, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι αρνητικός ως προς μια πολιτική συνεργασία με τη ΝΔ, από την οποία άλλωστε ξεκίνησε και την πολιτική του διαδρομή. Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Καρατζαφέρης θα παραστεί στο συνέδριο του Ιουνίου, «κύκλοι» του ΛΑΟΣ ανέφεραν με νόημα: «Ο πρόεδρος ούτε αφελής είναι ούτε στείρα αντίληψη έχει για τις απαιτήσεις του σήμερα».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
enikos.gr

Read more...

Θα εκποιούνται περιουσίες

Θα εκποιούνται περιουσίες
Το Δημόσιο θα μπορεί εφεξής να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία των υποδίκων που βαρύνονται με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τα χρήματα από τις ρευστοποιήσεις θα περνούν αυτομάτως στα δημόσια ταμεία και σε περίπτωση οριστικής αθώωσης του κατηγορουμένου θα του επιστρέφονται.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή καταδικαστεί τελεσίδικα, τότε τα χρήματα θα παραμένουν στο Δημόσιο. Στο μεταξύ, όμως, στο διάστημα που θα μεσολαβεί ως την έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, τα χρήματα θα αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών.
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο κατατίθεται σε λίγες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
.enikos.gr


Read more...

Aκόμα και για τις τρέχουσες δαπάνες Αμερικανικό σύστημα ελέγχου στην εφορία από τον Ιούλιo



Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 μικρά περιφερειακά κέντρα
Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 μικρά περιφερειακά κέντρα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, του γνωστού IRS, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Όλες οι αλλαγές θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα για να κατατεθεί στη Βουλή και να ισχύσει άμεσα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες -λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.
Με ειδικές διατάξεις θα ελέγχονται οι offshore και οι διαχειριστές τους, καθώς και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και πηγές του εξωτερικού. Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 μικρά περιφερειακά κέντρα ελέγχου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απόρρητα έγγραφα Europol: Ανησυχητική αύξηση ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα



Απόρρητα έγγραφα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η απολογιστική έκθεση της Europol αναδεικνύουν την αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και την Ελλάδα. Αναλυτικά τα πορίσματα της έκθεσης

Ανησυχητική αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού παρατηρείται στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Europol  για το 2013 και παράλληλα το ίδιο αποδεικνύουν απόρρητα εισηγητικά έγγραφα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, παρατηρεί όξυνση της ισλαμοφοβίας και προσπάθεια για δημιουργία ενιαίου αντι-ισλαμικού μετώπου εντός της Ε.Ε. Για την Ελλάδα, εμπιστευτική αναφορά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας διαπιστώνει αυξανόμενη δραστηριότητα του ακροδεξιού χώρου, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανησυχίας για την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της χώρας.
Συνολικά 84 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο κατέγραψε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σε 22 από αυτά ερευνάται εμπλοκή αστυνομικών.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες είναι oι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ (ορισμένες εκρηκτικές) σε σπίτια, χώρους θρησκευτικής λατρείας και καταστήματα αλλοδαπών, ενώ ένα ακροδεξιό μόρφωμα με όνομα "Επαναστατική Οργάνωση 1821" ανέλαβε με προκήρυξη σε ιστοσελίδα την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών που σημειώθηκαν την 28η και 29η Μαΐου 2012, σε σταθμούς του ΗΣΑΠ.
Δύο μήνες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μουσουλμάνων με επωνυμία "Mosque Ali" στον Πειραιά. Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα καπνογόνων που έριξαν "άγνωστοι δράστες με μαύρα ρούχα" στο αυτοσχέδιο τζαμί.
Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία αποκαλύπτει συναντήσεις ακροδεξιών ομάδων σε Δανία και Σουηδία (τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2012) με θέμα την "αντιμετώπιση της Τζιχάντ".
Διαπιστώνει ακόμα ευκολία πρόσβασης σε όπλα και εκρηκτικά για τους εξτρεμιστές ή ακόμα και τους τρομοκράτες της άκρας Δεξιάς.
Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2012, σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από τα γραφεία κόμματος Ρομά (Euroroma), στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας. Η επίθεση είχε σαφώς ρατσιστικά - εθνικιστικά κίνητρα και κόστισε τη ζωή σε έναν 59χρονο Βούλγαρο.
Στην Κρακοβία συνελήφθη, τον Νοέμβριο του 2012, 45χρονος Πολωνός κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας. Σε έρευνες της πολωνικής αστυνομίας σε σπίτια και κρησφύγετα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από μπαρούτι, εκρηκτικές ύλες, όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας κ.ά. Ο 45χρονος συλληφθείς ήταν λέκτορας σε πανεπιστήμιο της χώρας.

Read more...

Προς δραστική μείωση του εφάπαξ...


Μαζικότερη από τα προηγούμενα χρόνια ίσως αποδειχθεί για το 2013 η έξοδος από την εργασία, όχι μόνο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, αλλά και από όλους όσοι, ενώ πλησιάζουν το συντάξιμο όριο αποχώρησης, δεν έχουν απολέσει την...
εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αιτία, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με τη νέα εφαρμογή, η εφάπαξ παροχή θα προκύπτει από ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου η όποια ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών ισοπεδώνεται. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ προωθείται από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης που εμπεριέχεται στον νόμο 4046/12 και έχει προκαλέσει πανικό ακόμη και στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους και προϊσταμένους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που την σχεδίασαν.

Διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (στοιχεία ακόμη και χειρόγραφα για τις εισφορές που καταβλήθηκαν τα παρελθόντα έτη) οι υπηρεσιακοί πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην προστρέξει στην ενεργοποίηση του «διανεμητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών και νοητής κεφαλαιοποίησης», εντός του 2013, αλλά να παρατείνει τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος τον υπολογισμό του εφάπαξ με το παλαιό σύστημα των «προκαθορισμένων» ποσών προκειμένου η μετάβαση στο νέο σύστημα να ξεκινήσει από το 2015 και όχι από το 2014, όπως αρχικώς προβλεπόταν.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα ήδη απομειωμένα (από 35% έως και κατά 83%) εφάπαξ θα είναι αρκετά χαμηλότερα ακόμη και έναντι των εισφορών που έχουν καταβληθεί για την απόκτησή τους, από την αρχή του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων. Και αφού αναφερόμαστε σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν ακόμη αποθεματικά, θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν αβασάνιστη εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα οδηγήσει σε «βιομηχανία» δικαστικών προσφυγών.

Το πρόβλημα

Το βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει από τον νέο τρόπο δεν αφορά αυτές καθεαυτές τις περικοπές οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαίες και επιβάλλονται για να κάνουν χρήση των εφάπαξ και οι νεότερες γενεές συνταξιούχων, αλλά ο τρόπος κατανομής των περικοπών και η απουσία δικαιοσύνης στην κατανομή του βάρους διάσωσης των Ταμείων. Θίγονται περισσότερο όσοι έχουν περισσότερα χρόνια πραγματικής ασφάλισης, ενώ ευνοούνται όσοι έχουν λιγότερα συντάξιμα έτη, έχουν κάνει αναγνωρίσεις εκ των υστέρων ή δεν έχουν καταβάλει εισφορές για τη μετάβασή τους σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενα ακόμη νέο στοιχείο συνδέει το εφάπαξ με τον αριθμό των αποχωρούντων κάθε χρόνο. Ανάλογα με τον εκάστοτε αριθμό των συνταξιούχων, άλλο ποσό θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος που αποχωρεί το 2015 και άλλο τα επόμενα έτη.

Στον νέο μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του συντανταξιοδοτικού εφάπαξ θα συνυπολογίζονται: οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδοτών, το σύνολο των ετών καταβολής εισφορών και ο συντελεστής βιωσιμότητας στον οποίο θα προσμετρούνται το ειδικό βάρος τυχόν κοινωνικών πόρων, τα ετήσια διοικητικά έξοδα, οι υποχρεώσεις του Ταμείου και η περιουσία του στο τέλος του έτους. Το νέο σύστημα προβλέπει και επιστροφές εισφορών εντόκως, με το επιτόκιο να υπολογίζεται βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή του τρέχοντος έτους μειωμένου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Read more...

KAYTO KAΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ Όλοι οι φόροι που θα επιβληθούν από τον Ιούνιο



oloi-oi-foroi-poy-tha-epivlithoun-apo-ton-iounio 
Καυτό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι δεν προβλέπεται να δροσιστούν ούτε από βουτιές στη θάλασσα ούτε από τα κλιματιστικά... Από τον Ιούνιο θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα χαράτσια του υπουργείου Οικονομικών μετατρέποντας το κλίμα για χιλιάδες νοικοκυριά σε τροπικό...

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ. Από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016. 

Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις. Ειδικότερα στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή. 

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31 Δεκεμβρίου 2012, που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30 Ιουνίου 2013. 
 
Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της ρύθμισης των 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματα των φορολογουμένων. 

Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που να πιστοποιούν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του στο σύνολό της, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων που θα συμφωνηθεί με την εφορία του.

Χαράτσια ακινήτων

Τον Ιούνιο θα αποσταλεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013 είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία. Το Τέλος θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Έτσι, τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% και η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. 

Επίσης, τον Ιούλιο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητααντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Φόρος εισοδήματος για το 2013
 
Τέλος, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο εισοδήματος για το 2013. Ο φόρος θα πρέπει να να εξοφληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ. 

Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία μετά τις 15 Μαΐου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αγγελική Κιλιντζόγλου

Read more...