Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Το δραματικό 24ωρο της 8ης Νοεμβρίου Απ.Κακλαμάνης: Γιατί δεν έγινα πρωθυπουργός το 2011


Απ.Κακλαμάνης: Γιατί δεν έγινα πρωθυπουργός το 2011
O πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν το Νοέμβριο του 2011, μετά τη δραματική νύχτα στις Κάννες και πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, περιγράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ώστε να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα είχε τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος συμφώνησε, όπως αναφέρει, υπό την προϋπόθεση να ενημερωθεί και να συμφωνήσει επί της έγγραφης συμφωνίας για την αποστολή της νέας κυβέρνησης.

«Αμφότεροι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μου να μην ανακοινωθεί ή διαρρεύσει οτιδήποτε, θεωρώντας βέβαιη την αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζιτών και εκδοτών. Άλλωστε, πλείστα όσα ΜΜΕ, καθ’ όλη την ημέρα, προεξοφλούσαν "κυβέρνηση Παπαδήμου" παρά το γεγονός ότι, όπως με διαβεβαίωσαν εντίμως και οι δύο, πλην του κ. Ρουμελιώτη που δεν απεδέχθη ο κ. Σαμαράς, ουδείς εξ’ αυτών είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επικοινωνία με τον κ. Παπαδήμο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο» αναφέρει.

Με τον κ. Σαμαρά ο Απόστολος Κακλαμάνη αναφέρει ότι είχε συνάντηση στο σπίτι του στην οδό Μουρούζη. Εντούτοις, «πέραν της επιθυμίας του – ίσως και για εσωκομματικούς λόγους – για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό κάποιων από τα μικρότερα κόμματα ή προσώπων του δεξιού φάσματος ή συνδεομένων με γνωστό εκδοτικό συγκρότημα, αδυνατούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων νέων, κυρίως, βουλευτών του που ζητούσα», προσθέτει.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «τον οποίο σκόπευα να διατηρήσω στη θέση του υπουργού Οικονομικών και ο οποίος με ενημέρωσε λεπτομερώς και σε αντιπαραβολή των δύο πρωτοτύπων εγγράφων της επί της  συμφωνίας των δύο κομμάτων».

Ακολούθησε συνάντηση με τον Νίκο Αθανασάκη «ως νέο Γενικό Γραμματέα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του πίνακα των μελών του». «Μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης αναλωθήκαμε με τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλες από τηλεφώνου συζητήσεις, επιμένοντας εκείνος μεν να προτείνει διάφορα αξιόλογα πρόσωπα, εγώ δε για να τον πείσω πρωτίστως ότι δεν γίνεται να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και να είναι ταυτοχρόνως αξιωματική αντιπολίτευση» συμπληρώνει.

Τελικώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε μια ακόμα επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε «την άρνησή μου, υπό τις συνθήκες αυτές, να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή τους».

Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταλήγει λέγοντας ότι εισηγήθηκε διάφορα πρόσωπα για τη θέση του πρωθυπουργού, όχι όμως τον Λουκά Παπαδήμο«απλώς διότι γνώριζα ότι είχε ταχθεί δημοσίως διά των "FT" κατά του κουρέματος του χρέους, σύμφωνα με τη θέση του κ. Ντράγκι και  της ΕΚΤ.»

Όλη η ανακοίνωση

Διάφορα δημοσιεύματα δηλώσεων ή ρεπορτάζ, αναφερόμενα στην παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τις διεργασίες που κατέληξαν στη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ανακριβολογούν. Η αλήθεια έχει ως εξής:

Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και μου ανακοίνωσε την απόφασή του όπως, για λόγους εθνικού συμφέροντος παραιτηθεί, ότι θα παραμείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, που συμφώνησε αμέσως, να αναλάβω ως πρωθυπουργός το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και θα στήριζαν στη Βουλή οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αφού συζητήσαμε για τα προηγηθέντα γεγονότα, υποσχέθηκα να απαντήσω σε μισή με μια ώρα, όπερ και έπραξα, επανερχόμενος και αποδεχόμενος την πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναντηθώ για τα περαιτέρω με τον κ. Σαμαρά και ότι θα ενημερωθώ και θα συμφωνήσω επί της έγγραφης συμφωνίας για την αποστολή της νέας κυβέρνησης, που είχαν καταρτίσει προ διημέρου αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων υπό τους κυρίους Ευ. Βενιζέλο και Χ. Λαζαρίδη.

Με τον κ. Σαμαρά συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, επί μία και πλέον ώρα, λεπτομερώς, στο σπίτι του επί της οδού Μουρούζη. Αμφότεροι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μου να μην ανακοινωθεί ή διαρρεύσει οτιδήποτε, θεωρώντας βέβαιη την αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζιτών και εκδοτών. Άλλωστε, πλείστα όσα ΜΜΕ, καθ’ όλη την ημέρα, προεξοφλούσαν «κυβέρνηση Παπαδήμου» παρά το γεγονός ότι, όπως με διαβεβαίωσαν εντίμως και οι δύο, πλην του κ. Ρουμελιώτη που δεν απεδέχθη ο κ. Σαμαράς, ουδείς εξ’ αυτών είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επικοινωνία με τον κ. Παπαδήμο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Ο κ. Σαμαράς, ενώ ήταν έκδηλη η ικανοποίησή του και η εμπιστοσύνη του ότι θα σεβαστώ την αποστολή μου και θα οδηγήσω τη χώρα το συντομότερο δυνατό στις εκλογές, δεν είχε, ως φαίνεται, κατανοήσει ότι το κόμμα του και αυτός θα έπρεπε να αποδεχθούν χωρίς «αστερίσκους» τις ευθύνες από την πλήρη συμμετοχή και στήριξη αυτής της κυβέρνησης. Πέραν της επιθυμίας του – ίσως και για εσωκομματικούς λόγους – για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό κάποιων από τα μικρότερα κόμματα ή προσώπων του δεξιού φάσματος ή συνδεομένων με γνωστό εκδοτικό συγκρότημα, αδυνατούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων νέων, κυρίως, βουλευτών του που ζητούσα, επικαλούμενος αρχικώς ότι αυτοί αρνούνταν, φοβούμενοι ότι δεν θα επανεκλεγούν ως βουλευτές, για να καταλήξει τελικώς πως ο ίδιος θεωρούσε αναγκαίο ότι όποιοι βουλευτές της ΝΔ συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθούν από τη Βουλή, γιατί αλλιώς αντί του ιδίου, θα εθεωρείτο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυρία …Παπαρήγα (ΚΚΕ).

Αφού «δώσαμε τα χέρια» με τον κ. Σαμαρά, επέστρεψα στη Βουλή και κάλεσα τον κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο σκόπευα να διατηρήσω στη θέση του υπουργού Οικονομικών και ο οποίος με ενημέρωσε λεπτομερώς και σε αντιπαραβολή των δύο πρωτοτύπων εγγράφων της επί της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Στη συνέχεια κάλεσα τον κ. Ν. Αθανασάκη ως νέο Γενικό Γραμματέα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του πίνακα των μελών του.
Μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης αναλωθήκαμε με τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλες από τηλεφώνου συζητήσεις, επιμένοντας εκείνος μεν να προτείνει διάφορα αξιόλογα πρόσωπα, εγώ δε για να τον πείσω πρωτίστως ότι δεν γίνεται να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και να είναι ταυτοχρόνως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επεκτείνομαι, για ευνόητους λόγους, σε άλλα συναφή θέματα ή λεπτομέρειες.

Αργά, περί τα μεσάνυχτα, σε μια ακόμα επικοινωνία μας με τον κ. Σαμαρά, επανέλαβα την άρνησή μου, υπό τις συνθήκες αυτές, να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή τους και, αφού ευχαρίστησα πρώτα τον ίδιο και αμέσως μετά τον κ. Παπανδρέου, εισηγήθηκα στον κ. Παπανδρέου που μου το ζήτησε, ορισμένα εκ των αναφερομένων στα δημοσιεύματα προσώπων πλην του κ. Παπαδήμου, παρά την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του, απλώς διότι γνώριζα ότι είχε ταχθεί δημοσίως διά των “FT” κατά του κουρέματος του χρέους, σύμφωνα με τη θέση του κ. Ντράγκι και της ΕΚΤ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πόσα σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται και πού ιδρύονται νέα

Ο νέος σχολικός χάρτης της Ελλάδας. Σε ποια σχολεία αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις εκπαιδευτικών
Τον νέο σχολικό χάρτη που περιλαμβάνει - σχεδόν - όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία επέρχονται αλλαγές από τον Σεπτέμβριο και βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».
Οι αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πρώτες ιδρύσεις σχολείων μετά το 2011 - που είχαν γίνει οι μαζικότερες συγχωνεύσεις στην εκπαίδευση - θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο και τον αρμόδιο εκ των υφυπουργών Συμεών Κεδίκογλου, αφού προηγουμένως οι σχετικές αποφάσεις υπογραφούν και από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό καθώς ειδικά οι ιδρύσεις περιλαμβάνουν δαπάνη επί του προϋπολογισμού για τις ανάγκες εξοπλισμού των σχολείων, το ύψος της οποίας θα αντιμετωπιστεί από τα αποθέματα της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Είναι συνεπώς ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρής έκτασης προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής.
Από τις αλλαγές δεν παρουσιάζονται εδώ οι συγχωνεύσεις των 37 Νηπιαγωγείων καθώς και οι καταργήσεις της Πρωτοβάθμιας, που δεν είχαν ακόμα καθαρογραφεί. Πάντως για τα Νηπιαγωγεία, τα 5 από τα 37 για τα οποία διαθέτουμε αναφορές είναι τα εξής: Στη Δράμα το 18ο Νηπιαγωγείο συγχωνεύεται με το 14ο. Στο Σουφλί το 3ο με το 2ο. Στις Φέρες Εβρου το 4ο με το 1ο. Στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας το 1ο με το 2ο. Και στην Πρέβεζα συγχωνεύεται το 3ο με το 9ο Νηπιαγωγείο.
Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική και εξ αυτών τα περισσότερα στην Α' Αθήνας, πέριξ του Κέντρου και σε συνοικίες όπως ο Βύρωνας, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου. Ακολουθεί η Β' Αθήνας (Ηράκλειο, Μελίσσια, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή) και η Γ' Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη), ενώ λίγα είναι τα Δημοτικά που συγχωνεύονται σε Δ' Αθήνας (Καλλιθέα, Γλυφάδα). Επίσης, στον Πειραιά έχουμε 10 σχολεία που συγχωνεύονται σε 5 νέες μονάδες σε Νίκαια, Κερατσίνι και Κορυδαλλό. Τα υπόλοιπα συγχωνευόμενα Δημοτικά βρίσκονται σε Καβάλα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Δ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λασίθι, Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα. Αρκετά από τα σχολεία αυτά συστεγάζονται.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η έμφαση εντοπίζεται στις ιδρύσεις νέων Επαγγελματικών Λυκείων με πλήθος ειδικοτήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Εσπερινά, συνεπώς πρόκειται για σημαντική συνδρομή στην ειδικευμένη τεχνική εκπαίδευση των νέων εργαζομένων. Ιδρύονται νέα ΕΠΑΛ σε Μαρούσι, Αχαρνές, Ραφήνα, Σαλαμίνα, Πειραιά, Χίο, Αγρίνιο, Λευκάδα, Νέα Μουδανιά, Ρέθυμνο, Πλατανιά, Σαντορίνη, Καλαμάτα και Λιβαδειά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να διακινείται έντονα στο Ιντερνετ η πληροφορία ότι επίκεινται 1.670 συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που τελικά δεν αποδεικνύεται.
Το μεγαλύτερο κύμα συγχωνεύσεων - που ισοδυναμούσε με εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» - είχε γίνει το 2011 επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου, όταν ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με 1.056 σχολεία λιγότερα. Ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων ήταν ιλιγγιώδης, καθώς συγχωνεύτηκαν συνολικά 1.933 σχολεία και προέκυψαν 877 νέα. Στην Πρωτοβάθμια είχαν συνενωθεί 1.523 σχολεία, από τα οποία δημιουργήθηκαν 672 νέα, ενώ στη Δευτεροβάθμια από 410 συνενώσεις προέκυψαν 205 νέα συγκροτήματα.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
http://news247.gr/

Read more...

"Καμπάνες" για έργο -φάντασμα...


Εφαγαν 460.000 ευρώ για δρόμο που δεν έφτιαξαν ποτέ...

Ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 7 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε άτομα, που κάθισαν στο εδώλιο, κατηγορούμενα για...
έργο "φάντασμα" στην Ημαθία, μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

Το έργο, που είχε αποφασιστεί το 2006, αφορούσε το δρόμο μεταξύ Άνω και Κάτω Βερμίου που είχε μελετηθεί για την τουριστική ανάπτυξη και σύνδεση του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου με το κέντρο «Τρία-Πέντε Πηγάδια».

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχους έναν εργολάβο, έναν πρώην αντιδήμαρχο Βέροιας και τρεις δημοτικούς υπαλλήλους. Στον πρώτο επιβλήθηκε κάθειρξη επτά ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου, στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 4 ετών και στους υπόλοιπους ποινές φυλάκισης κατά περίπτωση 4 και 5 ετών, στον καθένα. Οι ποινές φυλάκισης ανεστάλησαν επί 3ετία. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισε και τέταρτος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος, κρίθηκε αθώος, λόγω αμφιβολιών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι υπάλληλοι βεβαίωναν ψευδώς ότι οι εργασίες κατασκευής του δρόμου εξελίσσονταν κανονικά, με συνέπεια να «τρέχει» η χρηματοδότηση του έργου και να πληρώνεται ο εργολάβος για εργασίες που δεν είχε εκτελέσει. Το ύψος της ζημιάς προσδιορίστηκε σε περίπου 460.000 ευρώ.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλλαν οι υπάλληλοι ήταν ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε βάρος τους, διότι υπήρχε κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων...
iefimerida.gr

Read more...

Όταν ο Βενιζέλος... πρόδωσε τον Κουβέλη...


Αποκαλύψεις για τις συσκέψεις... κορυφής σχετικά με λουκέτο στην ΕΡΤ.

Με αφορμή ένα ...
δημοσίευμα του "Βηματοδότη", έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με το παρασκήνιο της διάλυσης της τρικομματικής κυβέρνησης λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με την παραπολιτική στήλη του Βήματος, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στελέχη με τα οποία συνέτρωγε στη Λαμία ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε συναινέσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και μετά πήρε πίσω την απόφασή του.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη σε συνέντευξη Τύπου, αφηγήθηκε τα συμβάντα εκείνου του φοβερού Ιουνίου και, μάλιστα, κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι... τον πρόδωσε στον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχει ένα ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν μου αρέσουν τα ιστορήματα, ότι δεν το έμαθε την επόμενη μέρα ο κ. Σαμαράς. Για την ακρίβεια των γεγονότων, την επόμενη μέρα της διαφορετικής θέσης που είχαμε στο επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών, αναφορικά με τα ζητήματα της ΕΡΤ, συγκάλεσα δύο κορυφαία όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κοινή συνεδρίαση: Την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή. Και αποφάσισαν ομόφωνα, με εξαίρεση δύο κατά και δύο αποχές ότι «εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αυτό το οποίο είχε επιλεγεί για την ΕΡΤ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης και μετά περιέγραψε το χρονικό της... προδοσίας Βενιζέλου:

«Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι και ο κ. Βενιζέλος ήταν ενημερωμένος από μένα τον ίδιο - διότι είχαμε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία - για την εξέλιξη των διαδικασιών της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το ήξερε ο κ. Βενιζέλος το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των δύο οργάνων μας, γύρω στις πέντε το απόγευμα. Είχε καθοριστεί συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο στο Μαξίμου για τις 7.00 το βράδυ. Παρεκλήθη να συμφωνήσω να γίνει η συνάντησή μας κατά τις 8.00 – 9.00 διότι ο Πρωθυπουργός, επέστρεφε από την Βιέννη, Όταν μπήκα μέσα στη συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών, δέχτηκα το ερώτημα από τον Πρωθυπουργό, «τελικά επιμένεις Φώτη;». Και είπα «εσύ πού ξέρεις σε ποιο πράγμα επιμένω;». Είχε ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο. Δεν μου άφησε τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος τη δυνατότητα να γνωστοποιήσω εγώ αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είχε μάθει την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κ. Βενιζέλο. Τα συμπεράσματα δικά σας», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης...
matrix24.gr

Read more...

Ποιους στηρίζει η ΔΗΜΑΡ...


...σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές...

Τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους τους οποίους στηρίζει ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τους ακόλουθους...
συνδυασμούς:

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Όνομα συνδυασμού: Γνώση και Συνεργασία
Βασίλης Τραϊφόρος

Αττική
Όνομα συνδυασμού: Παρέμβαση για την Αττική- Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση
Μαρία Γιαννακάκη

Βόρειο Αιγαίο
Όνομα συνδυασμού: Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο
Γιάννης Σπιλάνης

Δυτική Ελλάδα
Όνομα συνδυασμού: Δυτική Συμπολιτεία
Θύμιος Σώκος

Δυτική Μακεδονία
Όνομα συνδυασμού: Ελπίδα
Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Ήπειρος
Όνομα συνδυασμού: Συμμαχία Ηπειρωτών
Γιώργος Ζάψας

Θεσσαλία
Όνομα συνδυασμού: Θεσσαλών Συμπολιτεία
Νίκος Τσιλιμίγκας

Ιόνια Νησιά
Όνομα συνδυασμού: Αριστερή Κίνηση Ιονίου
Τάσος Σαλβάνος

Κεντρική Μακεδονία
Όνομα συνδυασμού: Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «συμμετέχω»
Μάρκος Μπόλαρης

Κρήτη
Όνομα συνδυασμού: Μία Κρήτη
Αντώνης Ανηψητάκης

Πελοπόννησος
Όνομα συνδυασμού: Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία
Γιώργος Δέδες

Στερεά Ελλάδα
Όνομα συνδυασμού: Ενεργοί Πολίτες Στερεάς
Κώστας Χαϊνάς

Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασίας υποστηρίζει πολλούς υποψηφίους δημάρχους σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων, υποστηρίζει:

Γιώργο Καμίνη, στο Δήμο Αθηναίων.
Γιάννη Μπουτάρη, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Γιάννη Δημαρά, στο Δήμο Πατρέων.
Γιάννη Λαμπρινό, στο Δήμο Ηρακλείου.
Απόστολο Καλογιάννη, στο Δήμο Λάρισας.
Γιώργο Υψηλάντη, στο Δήμο Ρόδου.
Πάνο Σκοτινιώτη, στο Δήμο Βόλου.
Θωμά Μπέγκα, στο Δήμο Ιωαννιτών.
Γιώργο Ιωακειμίδη, στο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Ανέστη Βασιλειάδη, στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου.
Γιώργο Θωμά, στο Δήμο Χαλανδρίου.
Γιώργο Καπλάνη, στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
Ξένο Μανιατογάννη, στο Δήμο Βριλησσίων.
Χρήστο Πούλιο, στο Δήμο Ξάνθης...
tribune.gr

Read more...

Αυξάνεται στο 2% η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. ...



Πρόσκαιρη φαίνεται πως ήταν η μείωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στο τέταρτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης που διενεργεί η Pulse RC για...
topontiki.gr, αφού η διαφορά ανεβαίνει πάλι στο 2% (από 1,5% στο τρίτο κύμα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου).

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει βελτίωση στην Παράσταση Νίκης και ο Αλέξης Τσίπρας στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:



Στην Πρόθεση Ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5% (από 23% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων) προηγείται κατά 2% της Ν.Δ., η οποία, παραμένοντας σταθερή, ακολουθεί με 21,5%.

● Αυξητική τάση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανεβαίνει στο 1,5% (από 1%).

● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται, εκτός από τη Ν.Δ., σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα: Χρυσή Αυγή 8,5%, Ελιά 7,5%, Ποτάμι 7,5%, ΚΚΕ 6,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2%, Γέφυρες 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, όπως επίσης η ψήφος σε Άλλο Κόμμα στο 2% και το Λευκό / Αποχή στο 4,5%.

● Πτωτική τάση εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ με 2% (από 2,5%) και οι Αναποφάσιστοι, που πέφτουν στο 6,5% (από 7%).




Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 24,5% (από 24%) και πλέον προηγείται με διαφορά 2% της Ν.Δ., η οποία μένει σταθερή στο 22,5%.

●  Αυξητική τάση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανεβαίνει στο 1,5% (από 1%).

● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται, εκτός από τη Ν.Δ., σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα: Χρυσή Αυγή 9%, Ελιά 8%, Ποτάμι 8%, ΚΚΕ 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2%, Γέφυρες 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, όπως επίσης η ψήφος σε Άλλο Κόμμα στο 2%.

● Πτωτική τάση εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ με 2% (από 2,5%) και οι Αναποφάσιστοι, που πέφτουν στο 7% (από 7,5%).





Από τις 18 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στις έρευνες της Pulse, παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα, η διαφορά 2% του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παραμένει, καθώς τα δύο κόμματα έχουν προσθέσει από 4% στη δύναμή τους (20,5% έναντι 18,5% ήταν το σκορ του ΣΥΡΙΖΑ επί της Ν.Δ. τον Μάρτιο). Το ίδιο διάστημα η Ελιά έχει κερδίσει 1% (8% από 7%), η Χ.Α. έχει χάσει 2% (9% από 11%), το Ποτάμι έχει χάσει 3% (8% από 11%), το ΚΚΕ έχει κερδίσει 1,5% (7% από 5,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. Μένουν σταθερότατοι στο 4% και η ΔΗΜΑΡ μένει στο 2%, παρότι ενδιαμέσως είχε φτάσει και στο 3%.





Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει, παραμένοντας σταθερός στο 32%, να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις προτιμήσεις προς αυτόν στο 25% (από 24%). Πάντως αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία συνεχίζει να έχει ο... Κανένας, παρότι χάνει μια μονάδα και από το 42% κατεβαίνει στο 41%.

Έτσι βλέπουμε τη διαφορά του 7% υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, όπως αποτυπώθηκε με το 29% έναντι 22% στις 9 Απριλίου, να παραμένει σταθερή μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών μέχρι σήμερα παρά τα ενδιάμεσα σκαμπανεβάσματα. Ο Κανένας, παρά την απώλεια 5% το ίδιο διάστημα, ακόμη δεν απειλείται...





Στην Παράσταση Νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και ανεβαίνει στο 46% (από 45%) αυξάνοντας ισόποσα τη διαφορά του από τη Ν.Δ., η οποία παραμένει σταθερή στο 39%. Εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι το 7% (8% στην προηγούμενη μέτρηση) θεωρεί ότι κάποιο άλλο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο!

Πάντως από την αρχή της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse (στη δημοσίευση της 5ης Μαΐου το σκορ ήταν 44% - 36% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα η Ν.Δ. έχει μειώσει την απόσταση κατά 1%.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΕΡΕΥΝΑΣ


Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assistedRandomDigitDialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα:  9 έως 14 Μαΐου 2014
Μέγεθος δείγματος:  1.229 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του  διαστήματος +/-  3 %.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων» δεναποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Αποτελέσματα στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Πρόθεσης Ψήφου» και στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Καταλληλότερου για Πρωθυπουργός» προέρχονται από δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας και στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «6 μέρες» και στον ιστότοπο «bankingNews.gr». 

topontiki.gr 

Read more...

Η κόρη του κι όχι ο Μπαρόζο τον έπεισε...





Διαψεύδει(;) τους FT...
Ερωτηθείς για το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε για άλλη μια φορά να απαντήσει επί της ουσίας, ανακαλύπτοντας αίφνης ότι...
πρόκειται για μία «εκδοχή» που έγραψε ένας δημοσιογράφος και παραπέμποντας στο μέλλον για αυτή τη συζήτηση. «Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα ήταν μια πρόταση η οποία είχε μια λογική. Δεν είχα ενημερωθεί, ούτε συμφωνούσα με τη λογική αυτή. Κατελήφθην εξ απήνης. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα», είπε, υποστηρίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί γραπτώς για τις απόψεις του σχετικά.. «Απλώς η ευθύνη μου ήταν τεράστια και γι’ αυτό και δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα. Διότι έπρεπε να προστατεύσω τη χώρα, έπρεπε να προστατεύσω τις καταθέσεις σας, έπρεπε να προστατεύσω την προοπτική των παιδιών για δουλειά και δε μπορούσαμε να βάλουμε το ερώτημα «μέσα ή έξω από το ευρώ» σε δημοψήφισμα», είπε, χαρακτηρίζοντας «παιδαριώδη αστειότητα» τον ισχυρισμό ότι ο κ.Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Επανέλαβε άλλωστε ότι ο κ.Παπανδρέου ζητούσε από τον κ.Σαμαρά να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας από τον Ιούνιο του 2011 και πως όταν συμφώνησε μαζί του μετά τις Κάννες σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, διάλεξε τον πρωθυπουργό που ήθελε. «Στην αρχή σκέφθηκε τον κ. Διαμαντούρο, μετά τον κ. Ρουμελιώτη, μετά πρότεινε τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος δε δέχτηκε, και μετά, όπως θυμάστε, πρότεινε τον κ. Πετσάλνικο. Και τελικώς αποφάσισε τον κ. Παπαδήμο. Του τον επέβαλλε ο κ. Μπαρόζο; Ή του τον επέβαλλε ηCIA;», είπε, θυμίζοντας παράλληλα πως όλα τα ελληνικά κόμματα και όλοι οι σημαντικοί υπουργοί, τους οποίους μάλιστα κατονόμασε, κάνοντας λόγο για την κ.Διαμαντοπούλου και τους κ.κ.Σκανδαλίδη, Λοβέρδο και Ραγκούση, ήταν κατά του δημοψηφίσματος.
Ο ίδιος πάντως, δήλωσε ότι δεν νιώθει ούτε μόνος ούτε αδικημένος, καθώς έκανε το καθήκον του απέναντι στον τόπο, όπως είπε. «Θέλατε να αφήσω να ξημερώσει η επιστροφή από τις Κάννες, χωρίς τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα είναι στο ευρώ και αυτό είναι αμετάκλητο και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση; Και πιστεύατε ότι αν δεν την είχα κάνει τη δήλωση αυτή στις 5 η ώρα το πρωί θα υπήρχαν τράπεζες και οικονομία στις 9 η ώρα;», ρώτησε, δηλώνοντας πως τον επηρέασε η …κόρη του! «Όταν γύρισα και κατέβηκα από το αεροπλάνο, βρήκα ένα e-mail που έλεγε «Μπαμπά, ό,τι είναι να κάνεις κάντο τώρα». Στις 4 η ώρα! Κανένας Μπαρόζο. Εδώ έχουμε το καταπληκτικό σενάριο των Financial Times που το παίρνετε κι εσείς και κάνετε ερωτήσεις, ότι ο Μπαρόζο επέβαλλε τον Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό. Διαβάστε όλες τις εφημερίδες που ήθελαν τον Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό, αντί για τη λύση Πετσάλνικου. Ποιος τον διάλεξε; Ο κ. Παπανδρέου τον διάλεξε», είπε, αποκαλύπτοντας ότι είχε συνομιλήσει με τον κ.Παπανδρέου μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής, χωρίς τελικά να γίνει αυτό που είπαν, αλλά με τον ίδιο να ξέρει ότι θα έγραφε ανακοίνωση. «Του ζήτησα να συγκληθεί την επομένη το πρωί νωρίς σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ανακληθεί το δημοψήφισμα ως κοινή βούληση όλων των κομμάτων και του έθνους σύμπαντος», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε και τον κ. Παπανδρέου.

πηγη matrix24.gr

Read more...

Διάψευση Σόιμπλε: Η Γερμανία ήθελε και θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ

Σύμφωνα πάντως με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο παρελθόν είχαν γίνει αναλύσεις των συνεπειών, σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει αναλύσεις των συνεπειών που θα προκαλούνταν σε τέτοια περίπτωση.
«Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι» αναφέρει η DW, η οποία, ωστόσο, επικαλούμενη την ίδια πηγή, προσθέτει ότι «πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη- αυτό, όμως, δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε διενεργήσει αναλύσεις σχετικά με το τι θα προκύψει σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, σύμφωνα με την πηγή της DW, επισημαίνει ότι θα ήταν αμέλεια αν δεν το είχε κάνει.
«Αυτά, όμως, είναι από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση» αναφέρεται, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και είχε συζητήσει με στελέχη του.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος στο βιβλίο του αναφέρεται στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012, οι πηγές της DW συνιστούν «ακριβή ανάγνωση του βιβλίου» και τονίζουν ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν».
Στο δημοσίευμα παρατίθεται μάλιστα το σχετικό απόσπασμα στα αγγλικά: «Λίγες μέρες αργότερα, πέταξα για να συναντήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για γεύμα, στις διακοπές του στο Σιλτ,(...). Μου είπε ότι υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που θεωρούν ακόμη ότι το να πετάξουν τους Έλληνες έξω από την Ευρωζώνη είναι εύλογη -ακόμη και επιθυμητή- στρατηγική».
http://news247.gr/

Read more...

Πανελλαδικές εξετάσεις σε δοκιμασία...


Πανελλαδικές εξετάσεις σε δοκιμασία

Το ενδεχόμενο να «πέσει» το λογισμικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας λόγω του φετινού φόρτου εργασίας, στοιχειώνει τον ύπνο των αρμοδίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις στο υπουργείο Παιδείας.

Ενδεχόμενο ισχυρό, καθώς...
εκτός από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου, φέτος θα οργανωθούν για πρώτη χρονιά προαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν θέματα οι μαθητές δύο τάξεων 1.700 ημερήσιων και εσπερινών λυκείων της χώρας.

Παράλληλα, εκκρεμότητες υπάρχουν και στην οργάνωση των εξετάσεων της Α' Λυκείου, όπου το 50% των θεμάτων θα επιλεγεί με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων.

Πηγή: Καθημερινή


Read more...

Δ.Ρέππας: Είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι ελιά...

Υποκριτική η συζήτηση για σταθερότητα.Διαφοροποίηση από Βενιζέλο... Με ένα κείμενο που ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Δημήτρης Ρέππας, πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαφοροποιείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προεξοφλεί εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο και χαρακτηρίζει... υποκριτική τη συζήτηση για σταθερότητα. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι δημοκρατικές εκλογές δεν είναι παραγωγός αστάθειας, αντιθέτως ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα και δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι ΠΑΣΟΚ και όχι ελιά. Διαβάστε ολόκληρη την βαρύνουσα παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα: «Τελική Ευθεία - Τελική Ευθύνη 15 Μάιος 2014 1. Η ιστορική ανάγκη και η πολιτική σταθερότητα Η χώρα οδηγείται σε ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιθανότατα και σε εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό, με κριτήριο όχι θετικό (εμπιστοσύνη και ελπίδα) αλλά αρνητικό (αντίδραση και τιμωρία ή φόβος και ανοχή), δίνουν ψήφο μιας χρήσης ενόψει ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Η ιστορική ανάγκη αυτής της περιόδου έχει δύο όψεις απολύτως συνυφασμένες. • Απ’ τη μια να διασφαλίσει η χώρα τον πλούτο της, να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό μοντέλο της και να γίνει ανταγωνιστική. Απέχουμε πολύ από αυτό το πρότυπο, που είναι και αναγκαία προϋπόθεση για να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντά σου ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης. • Απ’ την άλλη, να αποκτήσει δύναμη ο λαός. Αυτό σημαίνει επιστροφή στην πολιτική και επιστροφή της πολιτικής, που όλο και περισσότερο χάνει την αυτονομία και το δημόσιο χαρακτήρα της. Από όργανο λαϊκής κυριαρχίας μετατρέπεται σε όργανο ενός κατεστημένου συστήματος εξαρτημένων πολιτικών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, εντεταλμένων δημοσιογράφων και επίορκων λειτουργών του κράτους. Η συζήτηση για τη σταθερότητα στη χώρα είναι υποκριτική όταν ασκούνται πολιτικές που οδηγούν ακόμη και σε ανθρωπιστική κρίση, αλλά και στην απαξίωση και κρίση των θεσμών. Πολιτική σταθερότητα χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών δεν υφίσταται. Η επίκληση του αγαθού της σταθερότητας από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον κύριο Σαμαρά και την Κυβέρνηση είναι επιλεκτική και περιστασιακή. Όλοι θυμούνται ότι το 2011-2012, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, με την υπόθαλψη των «αγανακτισμένων» από τις δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης, η χώρα οδηγήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μόνο και μόνο για να κυβερνήσει η Ν.Δ των Ζαππείων. Τώρα που η εποχή των συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας και αλλού φαντάζει μακρινή, η σταθερότητα κατ’ αυτούς κινδυνεύει εάν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που τους είναι ανεπιθύμητες. Οι δημοκρατικές εκλογές δεν είναι παραγωγός αστάθειας, αντιθέτως ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα. 2. Το παλαιό και το νέο Επιτάφιος Περικλή: «Μόνον γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ’ αχρείον νομίζομεν». Δηλαδή: «εκείνον που δεν μετέχει εις τα πολιτικά πράγματα θεωρούμε όχι φιλήσυχο αλλά άχρηστο πολίτη». Αυτή είναι η αποστομωτική απάντηση από τα βάθη των αιώνων σε όλους όσοι κηρύττουν την παρθενογένεση της θεσμικής συγκρότησης της πολιτείας. Από πολλούς και ιδίως από το ΠΟΤΑΜΙ ενοχοποιούνται συλλήβδην πρόσωπα και δυνάμεις που συμμετείχαν στα κοινά με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους, με κορυφαίο την άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε κομματικές διεργασίες. Πολλοί επικαλούνται το νέο σαν συνταγή σωτηρίας της χώρας. Ηχεί ευχάριστα, μα είναι τόσο παραπλανητικό όταν το νέο δεν προσδιορίζεται με την ιδεολογική, πολιτική, ηθική και αισθητική ταυτότητά του. Το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα, στην ακραία μορφή του, μας πάει στο 2012. Είναι το «νέο» που προέκυψε με τη σημαντική παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή την ώρα που έφευγε το «παλαιό», δηλαδή ο «Πρωθυπουργός Τσολάκογλου» και η «Κυβέρνηση Δοσίλογων» του ΠΑΣΟΚ. Όποιοι τώρα αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν το λαό (τους τιμά να έχουν αυτή τη φιλοδοξία), ενώ μέχρι τώρα ήταν απόντες, ας μην κατηγορούν τους παρόντες. Αυτούς που δεν περιορίστηκαν στα του οίκου τους και τιμήθηκαν με την ψήφο των πολιτών. Το «παλαιό» που πορεύεται χωρίς αρχές και αξίες ας εκβληθεί στο πυρ το εξώτερο αλλά και το «νέο» που εκχωρεί την τύχη του προσβλέποντας στη θαλπωρή της διαπλοκής είναι εξίσου επιζήμιο. 3. Είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι ΕΛΙΑ. Ψηφίζω ΕΛΙΑ, γιατί ψηφίζω ΠΑΣΟΚ Δεν είναι οι λόγοι της ιστορικής επιβεβαίωσης (εν πολλοίς και βιωματικοί), ούτε οι λόγοι της διαφωνίας μου προς τις τρέχουσες επιλογές και τη στάση του ΠΑΣΟΚ που θα καθορίσουν την ψήφο μου. Είναι κάτι που θεωρώ πολύ πιο ισχυρό, γιατί αφορά την πατρίδα. Είναι η ζωτική ανάγκη της χώρας να αποκτήσει και πάλι ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα. Ένα κίνημα πατριωτικό, δημοκρατικό, κοινωνικό, κοινοβουλευτικό και ευρωπαϊκό. Μια αυτόνομη παράταξη απέναντι στη Δεξιά και ριζικά διακριτή από την παραδοσιακή και κομμουνιστογεννή Αριστερά. Αυτή η προοπτική είναι και προσδοκία ενός σημαντικού, ίσως του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΟΣΚ θα είναι παρόν με αξιώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαγράφω λάθη και ευθύνες. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, γιατί θα ήταν πολιτικά ανήθικο και πράξη εθελοτυφλίας να συμβάλω με τη (μη) ψήφο μου στην απαξιωτική εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή της χώρας. Στην ομιλία μου, στις 3 Σεπτέμβρη 2013, στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ είπα επί λέξει «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναπτύξει ένα ζωτικό δημόσιο χώρο, για τους πολίτες και την πολιτική, μακριά από τα δόγματα των πολιτικών αντιπάλων του. Από τη μία ο κρατισμός, που παίρνει πολλά και προσφέρει ελάχιστα. Από την άλλη ο αγοραίος νεοφιλελευθερισμός, που καθιστά τα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια φυσικό νόμο της κοινωνίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία πρόταση από το ΠΑΣΟΚ ως πρόταση Κεντροαριστεράς. Ούτε ως φιλική συμμετοχή στο έργο της Δεξιάς, ούτε ως αιχμαλωσία στην παραδοσιακή Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει μόνο ως Κεντροαριστερά, αλλιώς θα υφίσταται διαρκή ταπείνωση και θ’ αναγκαστεί σε άτακτη φυγή από τη δημόσια ζωή της χώρας». Το ΠΑΣΟΚ ως Κεντροαριστερά, οφείλει να επιστρέψει στη βάση του και τις Αρχές του. Δεν είναι Κεντροαριστερά οι άνωθεν και έξωθεν, σε σχέση με το λαό πρωτοβουλίες και κινήσεις όπως οι 58 και η ΕΛΙΑ και προσφάτως το ΠΟΤΑΜΙ, που δεν ανταποκρίνονται σε κάποια ιστορική ανάγκη ούτε απηχούν τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο. Δεν είναι Κεντροαριστερά, όποια πολιτική επιλογή θέτει σε αμφιβολία τη θέση της χώρας στην Ε.Ε ή δεν αντιλαμβάνεται ότι η ευμάρεια με δανεικά τελικώς καθιστά περισσότερο εξαρτημένη τη χώρα. Και ασφαλώς δεν είναι Κεντροαριστερά η στρατηγική σύμπραξης με τη Δεξιά. Κεντροαριστερά είναι η πολιτική που οδηγεί «από την κοινωνία της αγοράς στην αγορά της κοινωνίας». Αυτό το σχέδιο δεν μπορούν να το φέρουν σε πέρας, ούτε η Ν.Δ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν άλλη πολιτική. Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη ότι: «το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε όταν κατέβηκε η χώρα και θα ανέβει όταν ανέβει η χώρα». Τα δημοσκοπικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει, την ώρα που «ανεβαίνει» η χώρα. Εκτός αν γίνει δεκτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει γιατί ακόμα δεν ανέβηκε η χώρα. Τότε προς τι η θριαμβολογία για success story; Το ΠΑΣΟΚ, ας μην έχει το άγχος των δημοσκοπήσεων, ας μην επιδίδεται σε προσδιορισμό του ύψους του πήχη κατά το δοκούν. Το αποτέλεσμα των εκλογών, ασχέτως ποσοστού, θα είναι κακό αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πορεύεται όπως τώρα και θα είναι καλό αν βγάλει τα συμπεράσματά του και από την επόμενη κιόλας ημέρα αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με αλλαγή πολιτικής στάσης. Για το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα θα αποφασίσει το ίδιο, το αυτόνομο και αυτοκυρίαρχο ΠΑΣΟΚ. Με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Δεν θα αποφασίσουν οι διαχρονικοί πολέμιοί του ούτε όσοι το απαξιώνουν εποφθαλμιώντας τα ιμάτιά του. Η ψήφος μου στο ΠΑΣΟΚ είναι γι’ αυτά που πιστεύω τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι αν ανέβει το ΠΑΣΟΚ τότε σίγουρα θα ανέβει και η χώρα. Άλλωστε οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν. 4. Το αδιανόητο και το αυτονόητο Συχνά στη χώρα μας είναι αδιανόητο αυτό που είναι αυτονόητο σε όλο τον προηγμένο κόσμο ενώ θεωρείται αυτονόητο αυτό που εκεί είναι αδιανόητο. Το συναντά ο πολίτης στην καθημερινή ζωή του και η χώρα σαν εμπόδιο στην προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση. Ο πολιτικός διάλογος και τα επιχειρήματα έχουν υποκατασταθεί από το παραπολιτικό κουτσομπολιό και τη συνθηματολογία ακόμα και τις ύβρεις. Η επικοινωνία και η ενημέρωση γίνονται θεραπαινίδες συμφερόντων. Τα δημόσια αγαθά αγοραιοποιούνται. Η πολιτική ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες ιδιωτεύουν. Σε αυτό το κλίμα, ο άνθρωπος παραμένει εκτεθειμένος στους επηρεασμούς που καθημερινά τον κυκλώνουν. Οι μεν θέλουν να τον κερδίσουν φοβίζοντάς τον, οι δε εξαγοράζοντάς τον με υποσχέσεις. Ας κάνει καθένας την προσωπική του επανάσταση, την επανάσταση του αυτονόητου. Έτσι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους αφορισμούς: για το παλαιό και το νέο, το φθαρμένο και το άφθαρτο, το κίβδηλο και το αξιόπιστο, τη δημαγωγία και την ευθύνη, το ανέφικτο και το εφικτό, το διατεταγμένο και το αδέσμευτο ώστε να τοποθετείται πάντοτε στη σωστή πλευρά. Η τελική ευθύνη ανήκει στον καθένα και την καθεμιά. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την άσκηση της προσωπικής ευθύνης. Δημήτρης Π. Ρέππας 15 Μαΐου 2014» Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Η ταπείνωση του Ερντογάν...


Η ταπείνωση του Ερντογάν: Κάθεται σε σκαμνάκι σούπερ μάρκετ ώσπου να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος [εικόνες]
Κάθεται σε σκαμνάκι σούπερ μάρκετ ώσπου να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος...
Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τόπο της τραγωδίας στη Μαγνησία της Τουρκίας δήλωνε ότι είναι στη μοίρα των ανθρακωρύχων να πεθαίνουν στις στοές των ορυχείων, δε μπορούσε να φανταστεί τι του επιφύλασσε η...
δική του... μοίρα, λίγες ώρες αργότερα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φτάνοντας στο ορυχείο της Σόμα στην επαρχία της Μανίσα (Μαγνησία) για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των 274 ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα της Τρίτης, επιστράτευσε όλη την κυνικότητα που θα μπορούσε να τον διακρίνει. Η αλήθεια είναι πως έχει τεράστια αποθέματα, το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Ωστόσο ο Ερντογάν έζησε αυτή τη φορά στο... πετσί του τον ξεσηκωμό των ανθρώπων. Για πρώτη φορά, οργισμένοι πολίτες επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Το κλώτσησαν, το χτύπησαν με τα χέρια τους, του πέταξαν μπουκάλια. Και ανάγκασαν τους άνδρες της ασφάλειας του Ερντογάν να φυγαδεύσουν τον πρωθυπουργό, προσφέροντάς του καταφύγιο σε ένα σούπερ μάρκετ!

Τις τελευταίες ώρες «κυκλοφορεί» στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν καθισμένο σε ένα σκαμνάκι, μάλλον σοκαρισμένο, να περιμένει να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος για να αποχωρήσει σε ασφάλεια. Κανείς δε μπορεί να μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η φωτογραφία δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ.

Η άλλη φωτογραφία που επίσης σαρώνει το twitter και δείχνει σύμβουλο του Ερντογάν να κλωτσά με μανία έναν άνδρα, μάλλον συγγενή νεκρού ανθρακωρύχου, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος...

iefimerida.gr

Read more...

Βαγγέλης Μαρινάκης: "Θέλω μόνο να προσφέρω στον Πειραιά και στους Πειραιώτες"...


ΦΩΤΟ-Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζωντανά στον Realfm 97,8

kalpes14.gr 

«Ο Πειραιάς έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ακόμη δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί για το καλό του δημότη» δήλωσε στο real fm ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ, Βαγγέλης Μαρινάκης».
«Αυτός θα είναι ο αρχικός μας στόχος. Να αξιοποιήσουμε τις ...
δυνατότητες του λιμανιού μας και να κρατήσουμε τους τουρίστες στον Πειραιά. Πριν φτάσουν οι τουρίστες στον Πειραιά πρέπει να ξέρουν τι είναι αυτή η πόλη. Όταν έχεις δουλέψεις στη ζωή σου μπορείς να ξέρεις και τα προβλήματα και τις λύσεις», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και υπογράμμισε: «Ο Πειραιάς μοιάζει με βομβαρδισμένοι πόλη λόγω των αυθαιρέτων που υπάρχουν παντού. Αυτή η εικόνα υποβαθμίζει την εικόνα πόλης».
Σχετικά με την κριτική από τον κ. Δρίτσα ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: Ο κ. Δρίτσας τραβάει λάθος διαχωριστικές γραμμές. Οι καταγγελίες του κ. Δρίτσα έχουν τόση δόση αλήθειας όσο και ότι τον στηρίζει ο κ. Μίκης Θεοδωράκης. Εμείς τον καλούμε να συντονίσει το βηματισμό του με τα θέματα και τα προβλήματα που παλεύουμε όλοι για τον Πειραιά.
Για την υποψηφιότητά του ο κ. Β. Μαρινάκης σημείωσε ότι είναι «στρατιώτης» στο συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη γιατί δεν διεκδικεί τίποτα, παρά μόνο θέλει να  προσφέρει στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε και στους συνδημότες του.
«Αυτοί οι κύριοι που μας κατηγορούν σήμερα μας έχουν καλέσει επανηλλειμένες φορές να συμμετέχουμε στον συνδυασμό τους. Βρήκαμε όμως ένα νέο πρόσωπο με διάθεση, σχέδιο και όραμα για τον Πειραιά, τον Γιάννη Μώραλη και είμαστε μαζί του. Δεν έχει καμία λογική να μας κατηγορούν επειδή συστρατευόμαστε μαζί του κάποιοι άνθρωποι. Για εμάς σημασία έχει το «ΕΜΕΙΣ κι όχι το ΕΓΩ». Φτάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχει κάτι να μου δώσει ο Δήμος του Πειραιά, αντίθετα να δώσω θέλω στην πόλη μου και στους συνδημότες μου».

Read more...

Προβάδισμα 13% στην παράσταση νίκης για Μώραλη...


Νίκη στον δεύτερο γύρο για τον «Πειραιά Νικητή»...
Ο πανικός στο επιτελείο του Βασίλη Μιχαλολιάκου είναι κάτι περισσότερο από διάχυτος. Εκεί που απερχόμενος δήμαρχος έβαζε στοιχήματα σχετικά με την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, τώρα, ο υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σιγάλας, αποκάλυψε...
αυτό που συζητούν στις μυστικές συσκέψεις στο επιτελείο του κ. Μιχαλολιάκου. Ότι, θα ήταν μεγάλη επιτυχία, ο συνδυασμός του απερχόμενου δημάρχου, να προσεγγίσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Επειδή, όμως, πέραν από τις παραδοχές των ανθρώπων του κ. Μιχαλολιάκου, υπάρχει και η δημοσκοπική πραγματικότητα, αξίζει να αναφερθούν δύο σημαντικά στοιχεία. Πρώτον ότι έχει συντελεστεί η ανατροπή στον Πειραιά, με τον Γιάννη Μώραλη, να έχει ξεπεράσει σε δύο δημοσκοπήσεις το 30%. Και, δεύτερον, ότι στην παράταση νίκης, έχει παγιωθεί το προβάδισμα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής». Το σημαντικό όλων έχει να κάνει με την τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Σ’ αυτήν ο κ. Μιχαλολιάκος, είναι σε μόνιμη κάθοδο, έχοντας απωλέσει 20 ποσοστιαίες μονάδες σε λιγότερο από ένα μήνα, και την ίδια ώρα, ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη, καταγράφει ανοδική πορεία. 

Read more...

Οργή Μέρκελ για τις δηλώσεις Ερντογάν ...



...περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος...
Για οργισμένη αντίδραση της Άγγελα Μέρκελ, στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάνει λόγο το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, που επικαλείται πληροφορίες από...
κύκλους που συμμετείχαν στη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόθεση της Άγκυρας, ενώ η αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σεμπλί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας (σσ. μουσείο) όλες οι πλευρές μπορούσαν να είναι ικανοποιημένες και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη ουσιαστική αλλαγή του καθεστώτος θα λυπούσε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Αγία Σοφία είναι σημαντικό χριστιανικό κτίσμα.

«Η απόφαση όμως, εναπόκειται τελικά στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει δείξει ανοιχτή σε κάποιες επιθυμίες των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία κι εμείς ζητούμε πάντα σε συζητήσεις να σεβαστεί τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων. Εμπιστευόμαστε για αυτό την ανάλογη ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης» δήλωσε η κ. Σεμπλί.

Για «ουσιώδη παρεμπόδιση της θεολογικής εκπαίδευσης και, συνεπώς, της θρησκευτικής ελευθερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, μετά τη συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και, σε δήλωσή του στην DW, τόνισε την ανάγκη για καλές σχέσεις μεταξύ του κράτους και των διάφορων θρησκευτικών δογμάτων. «Ευτυχώς, οι σχέσεις αυτές στη Γερμανία δεν είναι μόνο νομικά κατοχυρωμένες, αλλά διέπονται και από μία καλή, πυκνή και φιλική συνεργασία. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει παντού στον κόσμο στον ίδιο βαθμό. Γι' αυτό είναι καλό να γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις. Δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλο για το έργο που έχει να επιτελέσει, αλλά και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για προβλήματα και προκλήσεις, καθώς και να εξετάζουμε πώς θα μπορούσε ο ένας να βοηθήσει τον άλλο- πράγμα που εμείς πολύ ευχαρίστως το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Λάμερτ.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε και ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δήλωσε προς την DW: «Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά- αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψή μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς, αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».

  ΑΜΠΕ

Read more...

Επέκταση του αριθμού των δικαιούχων Μετά τις ευρωεκλογές η αλλαγή κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα


Μετά τις ευρωεκλογές η αλλαγή κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Τέλος Μαΐου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την επέκταση του αριθμού των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος».

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται.

Σε 206.000 νοικοκυριά έχει ήδη καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα». Συνολικά 67.500 νέες αιτήσεις, από αυτές που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Επιπλέον, 60.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Απριλίου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» τέλος Μαΐου.

«Όλο το ποσό, μέχρι τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, θα αποδοθεί στην κοινωνία» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα δημοσκόπηση με μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση με μπροστά τον  ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκάθαρο προβάδισμα συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας για τις επερχόμενες εκλογές σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία VPRC.
Ειδικότερα σε γκάλοπ της εταιρείας για λογαρισμό του περιοδικού «Επίκαιρα» ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 28% έναντι 24% της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την έρευνα το «Ποτάμι» συνεχίζει να διατηρεί τα υψηλάτου ποσοστά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8% όσο κταγράφει και η Χρυσή Αυγή.
Ανοδικά κινείται και το ΚΚΕ που συγκεντρώνει ποσοστό 7%, ενώ τα ποσοστά της Ελιάς και της ΔΗΜΑΡ καταγράφουν ποσοστά 5% και 3% αντίστοιχα.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν ποσοστό 5% ενώ ένα 12% των ερωτηθέντων προτιμούν άλλο κόμμα.
Πρωτιά καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου, καθώς εξασφαλίζει ποσοστό 16,7% έναντι 13,7% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθανει στο 23%.
Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων:
  • Ποτάμι 4,8%
  • Χρυσή Αυγή 4,3 %
  • ΚΚΕ 4,2 %
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,5%
  • Ελιά 3%
http://egiakoumis.com/

Read more...

Κρατάει η «κατάρα» των Πορτογάλων Μπενφίκα... ποτέ! Η Σεβίλη πήρε το Europa League στα πέναλτι...


Μπενφίκα... ποτέ! Η Σεβίλη πήρε το Europa League στα πέναλτι...
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Τορίνο, Ιταλία
Η Σεβίλη κατέκτησε το Europa League επικρατώντας 4-2 της Μπενφίκα σ΄έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι. Το ματς έγινε στο «Στάδιο Γιουβέντους» στο Τορίνο και δεν σημειώθηκε γκολ σε 120 λεπτά παιχνιδιού. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Μπέτο απέκρουσε δύο εκτελέσεις και οδήγησε την ομάδα του Ουνάι Έμερι στην κατάκτηση του τροπαίου για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Στο πρώτο ημίχρονο οι «Αετοί» ήταν πιο κινητικοί, πιο... ενοχλητικοί για τους αμυντικούς της Σεβιλης, χωρίς να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία. Αυτή καταγράφηκε με την έναρξη του δεύτερου μισού του αγώνα, όταν στο 47' ο Λίμα πρόλαβε την έξοδο του Μπέτο, αλλά ο Παρέχα απομάκρυνε πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή. Οι Ροντρίγκο και Γκαϊτάν απείλησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και οι Ισπανοί είχαν τις δικές τους καλές στιγμές με δύο σουτ του Ρέγες (53', 61'), που εξουδετέρωσε ο Ομπλακ, ο πρώτος Σλοβένος μετά τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς που αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Στο 84' ο Λίμα προσπάθησε να αιφνιδιάσει από μακριά τον Μπέτο και να «κλέψει» το ματς, όμως ο έμπειρος (Πορτογάλος) γκολκίπερ της Σεβίλης ήταν σε ετοιμότητα και πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση. Ενα λεπτό αργότερα, όμως, έκανε άστοχη έξοδο, αλλά ο αρχηγός της Μπενφίκα, Εζέκιελ Γκαράι, δεν κατάφερε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Μπενφίκα πίεσε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά οι Σεβιγιάνοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά και πέτυχαν το στόχο τους που, από ένα σημείο και μετά, ήταν να στείλουν το ματς στην παράταση.

Κλεισμένη στο μισό γήπεδο η Σεβίλη έψαχνε μια αντεπίθεση. Και την βρήκε στο 102' όταν ο Κολομβιανός, Κάρλος Μπάκα, με φανταστική ατομική ενέργεια επιχείρησε να πάρει το τρόπαιο... σπίτι του, αλλά είδε τη μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ. Ετσι, το τρόπαιο θα κατέληγε στην ομάδα που θα αποδεικνυοταν πιο ψύχραιμη στα πέναλτι.

Εκεί, ηρώας αναδείχθηκε ο Μπέτο που απέκρουσε τις (πανομοιότυπες) εκτελέσεις των Καρντόσο και Ροντρίγκο και χάρισε στην ομάδα του το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της, σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικό (2006, 2007 οι προηγούμενες). Ενας ήρωας γεννημένος στη Λισαβόνα, που όμως δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι του «Ντα Λουζ» αφού ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ.

Η σειρά των πέναλτι:


ΜΠΕΝΦΙΚΑ - ΣΕΒΙΛΗΛίμα 1-0
1-1 Μπάκα
Καρντόσο (Απόκρουση)
1-2 Μπιά
Ροντρίγκο (Απόκρουση)
1-3 Κόκε
Λουϊζάο 2-3
2-4 Γκαμέιρο

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Κίτρινες: Κόκε - Σικέιρα, Αντρέ Αλμέιδα

ΣΕΒΙΛΗ (Ουνάι Εμερι): Μπέτο, Κόκε, Παρέχα, Φάσιο, Μορένο, Μπιά, Καρίσο, Ρέγες (78΄ Μαρίν, 104΄ Γκαμέιρο), Ράκιτιτς, Βιτόλο (110΄ Φιγκέιρας), Μπάκα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Ομπλακ, Μάξι Περέιρα, Λουϊζάο, Γκαράι, Σικέιρα (99΄ Καρντόσο), Ρούμπεν Αμορίμ, Αντρέ Γκόμες, Γκαϊτάν (119΄ Καβαλέιρο), Σουλεϊμάνι (25΄ Αντρέ Αλμέιδα), Λίμα, Ροντρίγκο.


Η κατάρα του... τσιγγάνου Μπέλα Γκούτμαν
Για τους «Αετούς» της Λισαβόνας αυτός ήταν ο 8ος χαμένος ευρωπαϊκός τελικός, μετά την περίφημη... ουγγρική κατάρα του πρώην προπονητή της, Μπέλα Γκούτμαν. Το είχε προβλέψει, άλλωστε το 1962, μετά την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, καθώς ο συγχωρεμενος ήταν σφόδρα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η διοίκηση των «Αετών» τον αντικατέστησε και μάλιστα τον άφησε... απλήρωτο!

Ξεστόμισε τότε την εξής κατάρα: «Να μην πάρετε ευρωπαϊκό τίτλο και να μην κερδίσει άλλη πορτογαλική ομάδα δύο συνεχόμενα κύπελλα Ευρώπης τα επόμενα 100 χρόνια»!

Η «κατάρα» του Γκούτμαν, ο οποίος είχε τσιγγάνικες ρίζες, συνεχίστηκε και στο Τορίνο με τον 8ο χαμένο ευρωπαϊκό τελικό (πέντε εκ των οποίων στο άλλοτε κύπελλο πρωταθλητριών) για τη Μπενφίκα και ο μύθος... συνεχίζεται. 
Η «χρυσή βίβλος» των τελικών 

Η διοργάνωση άρχισε ως «Κύπελλο Πόλεων Διεθνών Εκθέσεων» το 1958 και από το 1972 μετονομάστηκε σε Κύπελλο UEFA, για να μετεξελιχθεί το 2010 σε Γιουρόπα Λιγκ. Στις 2 πρώτες χρονιές (1957/58 και 1958/59) αγωνίστηκαν μικτές ομάδες από τις πόλεις των διεθνών εκθέσεων.

Τα αποτελέσματα των τελικών, που μέχρι το 1997 ήταν διπλοί (με κεφαλαία οι νικήτριες):

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ1958: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Λονδίνο 2-2, 6-0
1959: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Μπέρμιγχαμ 0-0, 4-1
1960: Δεν έγινε
1961: ΡΟΜΑ-Μπέρμιγχαμ 2-2, 2-0
1962: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μπαρτσελόνα 6-2, 1-1
1963: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1-2, 2-0
1964: ΣΑΡΑΓΟΣΑ-Βαλένθια 2-1
1965: ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ-Γιουβέντους 1-0 (στο Τορίνο)
1966: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαραγόσα 0-1, 4-2
1967: ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Λιντς 2-0, 0-0
1968: ΛΙΝΤΣ-Φερεντσβάρος 1-0, 0-0
1969: ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ-Ουίπεστ 3-0, 3-2
1970: ΑΡΣΕΝΑΛ-Αντερλεχτ 1-3, 3-0
1971: ΛΙΝΤΣ-Γιουβέντους 2-2, 1-1

ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

1972: ΤΟΤΕΝΑΜ-Γουλβς 2-1, 1-1
1973: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-0, 0-2
1974: ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Τότεναμ 2-2, 2-0
1975: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Τβέντε 0-0, 5-1
1976: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 3-2, 1-1
1977: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0, 1-2
1978: ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ-Μπαστιά 0-0, 3-0
1979: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Ερυθρός Αστέρας 1-1, 1-0
1980: ΑΙΝΤΡΑΧΤ-Γκλάντμπαχ 2-3, 1-0
1981: ΙΠΣΟΥΪΤΣ-Αλκμααρ 3-0, 2-4
1982: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Αμβούργο 1-0, 3-0
1983: ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-Μπενφίκα 1-0, 1-1
1984: ΤΟΤΕΝΑΜ-Αντερλεχτ 1-1, 1-1 (4-3 στα πέναλτι)
1985: ΡΕΑΛ-Βιντεότον 3-0, 0-1
1986: ΡΕΑΛ-Κολονία 5-1, 0-2
1987: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Νταντί Γιουνάιτεντ 1-0, 1-1
1988: ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ-Εσπανιόλ 3-0, 0-3 (3-2 στα πέναλτι)
1989: ΝΑΠΟΛΙ-Στουτγκάρδη 2-1, 3-3
1990: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Φιορεντίνα 3-1, 0-0
1991: ΙΝΤΕΡ-Ρόμα 2-0, 0-1
1992: ΑΓΙΑΞ-Τορίνο 0-0, 2-2
1993: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Ντόρτμουντ 3-1, 3-1
1994: ΙΝΤΕΡ-Σάλτσμπουργκ 1-0, 1-0
1995: ΠΑΡΜΑ-Γιουβέντους 1-0, 1-1
1996: ΜΠΑΓΕΡΝ-Μπορντό 2-0, 3-1
1997: ΣΑΛΚΕ-Ιντερ 1-0, 0-1 (4-1 στα πέναλτι)
1998: Παρίσι: ΙΝΤΕΡ-Λάτσιο 3-0
1999: Μόσχα: ΠΑΡΜΑ-Μαρσέιγ 3-0
2000: Κοπεγχάγη: ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-Αρσεναλ 0-0 (4-1 στα πέναλτι)
2001: Ντόρτμουντ: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Αλαβες 4-4 (5-4 στην παράταση)
2002: Ρότερνταμ: ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Ντόρτμουντ 3-2
2003: Σεβίλη: ΠΟΡΤΟ-Σέλτικ 2-2 (3-2 στην παράταση)
2004: Γκέτεμποργκ: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μαρσέιγ 2-0
2005: Λισαβόνα: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Σπόρτινγκ Λισ. 3-1
2006: Αϊντχόβεν: ΣΕΒΙΛΗ-Μίντλεσμπρο 4-0
2007: Γλασκώβη: ΣΕΒΙΛΗ-Εσπανιόλ 1-1 (2-2 στην παράταση, 3-1 στα πέναλτι)
2008: Μάντσεστερ: ΖΕΝΙΤ ΑΓ.ΠΕΤΡ.-Ρέιντζερς 2-0
2009: Κων/πολη: ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ-Βέρντερ Βρ. 1-1 (2-1 στην παράταση)

EUROPA LEAGUE

2010 Αμβούργο: ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φούλαμ 1-1 (2-1 στην παράταση)
2011 Δουβλίνο: ΠΟΡΤΟ-Μπράγκα 1-0
2012 Βουκουρέστι: ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Αθ.Μπιλμπάο 3-0
2013 Αμστερνταμ: ΤΣΕΛΣΙ-Μπενφίκα 2-1
2014 Τορίνο: ΣΕΒΙΛΗ-Μπενφίκα 0-0 (4-2 στα πέναλτι)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...