Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

"Γερμανικές αποζημιώσεις":Tί ζητούμε, τι απαντούν

Στο προσκήνιο επανήλθε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής. Η γερμανική πλευρά απορρίπτει παγίως τα ελληνικά αιτήματα, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις επισήμως δεν εχουν παραιτηθεί ποτέ των διεκδικήσεων, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση "γερμανικές αποζημιώσεις" είναι ένα κεφάλαιο που η επίσημη ελληνική πολιτεία ουσιαστικά δεν αγγίζει. Εχει ενδιαφέρον να δούμε ποιές είναι οι ελληνικές αξιώσεις, τι απαντά το γερμανικό κράτος, ποιά η επιχειρητολογία των δύο πλευρών και τι λέει η περίφημη σύμβαση του 1960, πάνω στην οποία πατάει η Γερμανία.

Οι οφειλές
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανιας προς την Ελλάδα, στο οποίο σημειωτεόν πρωτοστατεί ο Μανόλης Γλέζος, το Γερμανικό Κράτος οφειλει:

1) 7,1δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Προκειται για τις λεγόμενες επανορθώσεις.

2) Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, πλέον τους τόκους. Στα χρόνια της κατοχής οι ναζί "απέσπασαν" από την ελληνική κατοχική κυβέρνηση αναγκαστικό δάνειο, το οποίο σήμερα με τους τόκους και τον πληθωρισμό υπερβαίνει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ύψος του δανείου το είχαν καθορίσει οι ίδιοι οι Γερμανοί αμέσως μετά τον πόλεμο στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (σε τιμές του 1944).

3) Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής. Εδώ συμπεριλαμβάνοται υποχρεώσεις για την αφαίρεσης ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).

4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν τα γερμανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με έκθεση ΕΑΜιτών αρχαιολόγων, που συνετάχθη το 1946, οι Γερμανοί διέπραξαν κλοπές και αφαίρεσαν αρχαιότητες μεγάλης αξίας από τα εξής μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Κεραμεικού, Πειραιά, Σκαραμαγκά, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Κερατέας, Σουνίου, Ελευσίνας, Αίγινας, Μεγάρων, Θήβας, Λιβαδειάς, Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Τανάγρας, Χαιρώνειας, Κωπαΐδας, Δελφών, Χαλκίδας, Ερέτριας, Κορίνθου, Αργους, Λακωνίας, Κυθήρων, Βασιλικού Μεσσηνίας, Πεταλιδίου Μεσσηνίας, Θερμού, Μονής Βελάς, Ν. Αγχιάλου, Λάρισας, Καλαμπάκας, Χασίων(Μονή Αναλήψεως), Μονής Γκούρας, Θεσσαλονίκης, Ποτιδαίας, Κομοτηνής, Μυτιλήνης, Σάμου, Τηγανίου, Μήλου, και Καστελίου Κισσάμου, Κνωσού, Αγίας Τριάδας, Γόρτυνας, Φαιστού (Κρήτη).


Τι λέει η Γερμανία
Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα καταβολής επανορθώσεων, χρησιμοποιώντας δύο βασικά επιχειρήματα: Πρώτον η Ελλάδα πήρε το 1960 αποζημίωση 115 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία και δεύτερον υπάρχει η συμφωνία της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, που εξαιρεί τη Γερμανία από την καταβολή επανορθώσεων έως την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μαζί της. Κατά τη γερμανική άποψη, τέτοια συνθήκη δεν έχει υπογραφεί ως τώρα. Ωστοσο, υπάρχει η νομικά επικρατούσα άποψη ότι η συμφωνία της 12/9/1990 (γνωστή ως συμφωνία Τέσσερα - συν δύο) για την ένωση της Γερμανίας, αντιστοιχεί σε συνθήκη ειρήνης και άρα η Γερμανία υποχρεούται σε καταβολή επανορθώσεων.

Τι λέει η σύμβαση του 1960
Το Γερμανικό κράτος, αρνούμενο οποιαδήποτε οφειλή, "πατάει" κυρίως στη σύμβαση που υπεγράφη το 1960 μεταξύ ττου Ελληνικού κράτους (η Ελλάδα ήταν βασίλειο με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Τη σύμβαση αυτή επικαλείται τώρα και ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Να δούμε τι λέει η σύμβαση «μεταξύ του Bασιλείου της Eλλάδος και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας περί παροχών υπέρ Eλλήνων υπηκόων θιγέντων υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως»:

Στο πρώτο άρθρο της Σύμβασης ορίζεται ότι «H Γερμανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα καταβάλει εις το Bασίλειον της Eλλάδος εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια γερμανικών μάρκων υπέρ των υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεων διά λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρίας θιγέντων Eλλήνων υπηκόων, οίτινες υπέστησαν, συνεπεία των μέτρων τούτων διώξεως, ζημίας ελευθερίας ή υγείας και ιδίως και προς όφελος των επιζησάντων οικείων των φονευθέντων συνεπεία των μέτρων διώξεων τούτων».

Στο δεύτερο άρθρο της ίδιας σύμβασης ορίζονται οι δόσεις καταβολής των χρημάτων, ενώ στο τρίτο αναφέρεται: «Διά της εν άρθρω 1ω προβλεπομένης πληρωμής ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα άτινα αποτελούν το αντικείμενο της Συμβάσεως ταύτης και τα αναφερόμενα εις τας σχέσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας προς το βασίλειον της Eλλάδος, μη θιγομένων ενδεχόμενων νομίμων απαιτήσεων Eλλήνων υπηκόων».

Το Γερμανικό κράτος "πατάει" λοιπόν στο "ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα". Υπάρχουν όμως τουλάχιστον δύο αλλά:
Πρώτον: Mε επιστολή, που έχει ημερομηνία ίδια με αυτή της Σύμβασης, ο πρέσβευτή μας στη Bόνη απευθύνεται προς το Γερμανό υφυπουργό Eξωτερικών και του επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για "νέας απαιτήσεις". Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: "H κυβέρνησις του βασιλείου της Eλλάδος συμφωνεί προς την άποψιν ταύτην της κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας. Eπιφυλάσσεται εν τούτοις όπως προβάλει νέας απαιτήσεις, αιτινες προέρχονται εξ εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής κατά την γενική εξέτασιν, συμφώνως το άρθρω 5, παράγραφος 2 της Συμφωνίας περί γερμανικών εξωτερικών χρεών της 27ης Φεβρουαρίου 1953».

Δεύτερον: Σύμφωνα με νομικούς που παρακολουθούν την υπόθεση η σύμβαση αναφέρεται σαφώς σε "θιγέντες έλληνες υπηκόους" και επομένως μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τις ζημιές και τις καταστροφές των υποδομών. Επίσης, η σύμβαση δεν καλύπτει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο με σημερινές τιμές ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια!
nooz.gr

Read more...

Το γερμανικό κατοχικό δάνειο


Του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη

Α. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ. Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ’αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της. Αυτά ήταν υπερπολλαπλάσια από εκείνα των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Ελλάδα ανεφοδίαζε με τρόφιμα το μέτωπο της Λιβύης.

Στόχος των στρατευμάτων αυτών ήταν τα πετρέλαια της Λιβύης-Μ. Ανατολής και η ενίσχυση της άμυνας των Βαλκανίων. Από τα τελευταία εξασφάλιζε στην.....
.

....πολεμική του βιομηχανία το 20% του αντιμονίου, το 50% των ορυκτελαίων, το 60% του βωξίτη και το 100% του νικελίου. Την ίδια στιγμή για τους συμμάχους η μοναδική πύλη των Βαλκανίων ήταν και παρέμενε η Ελλάδα.

Λόγω αυτών, η γερμανική απαίτηση για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα ήταν ανελαστική και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις 1 ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου2 που απειλούσε με παραίτηση. Παράλληλα ο Μουσολίνι όπως και ο Γερμανός πληρεξούσιος για την Ελλάδα, Γκύντερ Αλτενμπουργκ3 πίεζαν το Βερολίνο να μειώσει τα έξοδα κατοχής για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των μοναδικά υπέρογκων δαπανών κατοχής συνόδευε η “παντός αγαθού” λεηλασία του τόπου,4 φυσικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο λιμός. Ο Αλτενμπουργκ από τις πρώτες ημέρες προειδοποιούσε το Βερολίνο για τον επερχόμενο υποσιτισμό5. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, νούτσιος Α. Ρονκάλι, ο μετέπειτα πάπας Ιωάνης ΚΓ’, μετά από έρευνες του, διαπίστωνε τριπλασιασμό των θανάτων σε Αθήνα-Πειραιά λόγω λιμού τον χειμώνα 1941-426 και ο Γκαίμπελς σημείωνε στο ημερολόγιό του, “.... η πείνα (στην Ελλάδα) έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση”7 . Το πρόβλημα του λιμού καθιστούσε οξύτερο το Λονδίνο που είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα για να εξωθήσει τον ελληνικό πληθυσμό προς την αντίσταση8.

Η  πείνα, η ανομία και τα φιλοαγγλικά αισθήματα γίνονταν τόσο απειλητικά που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να τα αγνοήσουν. Ο υποσιτισμός τους απασχολούσε γιατί υποκινούσε λαϊκές αντιδράσεις και την αντίσταση9.

Έτσι οι Δυνάμεις Κατοχής οδηγήθηκαν σε μια αδήριτη πραγματικότητα δύο ανελαστικών και αντικρουομένων απαιτήσεων. Από τη μια η κεφαλαιοδότηση από την  Ελλάδα τον στρατιωτικών επιχειρήσεων του άξονα στην ευρύτερη περιοχή της και από την άλλη η πείνα που οδηγούσε στην εξέγερση και στην αντίσταση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δυνάμεις Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1941, θα στείλουν στην Ελλάδα οικονομικούς τεχνοκράτες, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα10. Στη συνέχεια το πρόβλημα θα απασχολήσει και θα λάβει οξύτατη μορφή στην ιταλογερμανική Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη εμπειρογνωμόνων, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 1942 στη Ρώμη. Η γερμανική επιμονή για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη.

Τότε ο Ιταλός τραπεζίτης και οικονομικός πληρεξούσιος της Ιταλίας στην Ελλάδα, Ντ’Αγκοστίνι, θα προτείνει τη λύση του δανείου. Δηλαδή οι πέρα από τις δαπάνες κατοχής αναλήψεις να χρεώνονται από την Ελλάδα ως δάνειο προς την Γερμανία και την Ιταλία.

Β. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Η σχετική δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί στις 14.3.1942 από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Άλτενμπουργκ και Γκίτζι. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και δεν ήταν παρούσα. Στην Ελλάδα την ανακοίνωσε μετά από εννιά μέρες ο Άλτενμπουργκ με την ρηματική διακοίνωση 160/23.3.1942” και ο Γκίτζι με το σημείωμά του Νο4/6406/461/23.3.1942.

Σύμφωνα μ’αυτήν12 .

• Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ. (άρθρο 2).

• Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (στο εξής ΤΕ), άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές (άρθρο 3).

• Η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα (αρθ. 4).

• Η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942 (άρθρ. 5).

Η δανειακή σύμβαση αποτελούσε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας που επιβαλλόταν στην Ελλάδα υποχρεωτικά εκτελεστή (αναγκαστική). Οι δανειακές αναλήψεις θα είχαν την μορφή μηνιαίων προκαταβολών, το ύψος και η διάρκεια των οποίων δεν προσδιοριζόταν. Επίσης δεν προσδιοριζόταν πότε θα άρχιζε η εξόφληση του, ενώ προσδιοριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές.

Με το εμπιστευτικό έγγραφο 409/2.4.1942 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε εντολή στην ΤΕ να συμμορφωθεί με τη ρηματική διακοίνωση του Αλτενμπουργκ και να αρχίσει να καταβάλει τις δανειακές προκαταβολές13.

Την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις με κοινή βούληση των συμβαλλομένων. Αυτές μετατρέπουν την αρχική αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική. Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο.

Με την πρώτη τροποποίηση (2.12.1942) ορίζεται ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943 (άρθρο β, παράγραφοι 2 και 3).

Μάλιστα κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του, οπότε μεταπίπτει σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Δηλαδή το δάνειο είχε μετατραπεί σε σταθερού νομίσματος και έντοκο.

Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 194414 και κατά τον Αλτενμπουργκ 400 εκ. μετακατοχικά μάρκα 15 . Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ.

Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των υπεξ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του16 .

Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο17 .

• Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

•Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.

• Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.

Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.

• Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.

• Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε υπεξ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.

• Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.

Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα.

• Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.

• Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.

• Υστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).

Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε18 (αντίστοιχα το 1956 και 1971).

Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγελλάριος Ερχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί ναζί: “Η Ελλάδα είναι στημμένη σαν λεμόνι”, έλεγε ο Γκίτζι19. Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι “... οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους...”20. Αλλά και ο Γερμανός υπ. Οικονομίμας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, “η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία αλλη χώρα της Ευρώπης”21.

Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική Γερμανία.

Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελλάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι’αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.

ksipnistere

Read more...

Nα γιατί θέλουν να βάλουν στο χέρι τη χώρα μας.


"Χρυσός: Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.
Γεωθερμικά πεδία: Αν αξιοποιούνταν η ενέργεια που θα προέκυπτε, θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Πετρέλαιο: Ένα δισ. βαρέλια είναι τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ουράνιο: 10.000 τόνοι στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας.

Να γιατί "διεκδικούν" οι Αλβανοί εθνικιστές την Ήπειρο, οι Σκοπιανοί τη Μακεδονία, οι Τούρκοι τη Θράκη και το....
.

....Αιγαίο! (γιατί από πίσω τους βρίσκονται οι Αμερικάνοι που θέλουν να λεηλατήσουν και να ληστέψουν τον εθνικό μας πλούτο)

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!

Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.

Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του (γνωστού ανθέλληνα χρηματοδότη της σκοπιανής προπαγάνδας) George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.

Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.

Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.

O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα "Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα",η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του. Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συγκεκριμένα:

Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.

Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.

Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.

Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.

Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.

Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

Χρωμίτης: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας "Αθηναϊκή" είχε ως τίτλο "Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα" και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης" Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύσ! η.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την "εύφλεκτη πίσσα". Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφερε αν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές..."

Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες.
Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.

Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο. Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδο! υς μεταλλευμάτων.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα "περίεργα" και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:

α') Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),

β') Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),

γ') Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),

δ') Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).

ksipnistere

Read more...

Μετά το Πάσχα ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα



ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΜΜΕ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν κάποια από τα κλειστά επαγγέλματα όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Από την Οδηγία, εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα...



...γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες, τα μμε, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Ανοίγουν τα λιγότερα κλειστά επαγγέλματα μ' άλλα λόγια...

troktiko

Read more...

Οι συνδαιτυμόνες του Βάσου Λυσσαρίδη...


Hρθε στην Αθήνα για να μιλήσει στην ετήσια
εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας»

Έφθασε στην Αθήνα ο Βάσος Λυσσαρίδης, που θα είναι κεντρικός ομιλητής στην αποψινή ετήσια εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ και πριν από λίγο ολοκλήρωσε το γεύμα του σε εστιατόριο του κέντρου. Συνδαιτυμόνες του, εκτός από τους Κύπριους φίλους του, οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Γαμβρίλης, Κώστας Παπακυρίτσης, Νίκος Κλειτσίκας.




Read more...

Πρόσκληση Ομπάμα σε Παπανδρέου

Πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο απευθύνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 9 Μαρτίου, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να στηρίξει πολιτικά την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στη δίνη πιέσεων για την οικονομία.

Στις συνομιλίες, σύμφωνα πάντα με αμερικανούς αξιωματούχους, θα τεθούν επίσης Σκοπιανό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.
nooz.gr

Read more...

ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.



Μειώση στις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως τα χρέη των νοσοκομείων (που έφτασαν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2005 έως σήμερα) αποτελούν... μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Απευθύνθηκε στους διοικητές και υποδιοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της Ελλάδας λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν ένα ΕΣΥ «αν όχι διαλυμένο, σίγουρα αποσαθρωμένο», επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «δεν θέλησε να συγκρουστεί με ορισμένα συμφέροντα». Ο πρωθυπουργός ζήτησε πλήρη καταγραφή της κατάστασης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας. «Πρέπει να τελειώνουμε με τα φακελάκια και τις σπατάλες που εξοργίζουν τον Έλληνα πολίτη χωρίς να φταίει» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέχει καλύτερες συνθήκες και να αναβαθμίσει το ΕΣΥ. Αυτό, βεβαια, είναι κάπως δύσκολο να συμβεί όταν μειώνεται και άλλο ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η έκρηξη του κόστους περίθαλψης και η επιδείνωση της, ούτως ή άλλως, προβληματικής κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων και συνολικά της οικονομίας. Το πρόβλημα λοιπόν της υπερχρέωσης, της σπατάλης και της διαφθοράς στο ΕΣΥ είναι υπαρκτό και χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση. Σήμερα δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε διαπιστώσεις, αφήνοντας την κατάσταση να διογκώνεται ανεξέλεγκτα. Αυτό υπονομεύει ανοικτά τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και προετοιμάζει το έδαφος στη νεοφιλελεύθερη επέλαση για την τελική εκποίηση του ΕΣΥ και του Κράτους Πρόνοιας.
fimotro.


Read more...

Πεταλωτής για Πάγκαλο




"ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

«Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια περιγραφή, η κυβέρνηση όμως θα τοποθετηθεί αύριο στην επίκαιρη ερώτηση, που υπάρχει προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα για τα σημεία αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν...

η κυβέρνηση συμφωνεί με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Θ. Πάγκαλου, σχετικά με τις αποζημιώσεις για την γερμανική κατοχή.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος για τη σημερινή ηγεσία της Ευρώπης, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως «είναι η αγωνία όλων μας η ολοκλήρωση της Ε.Ε. Να είναι σε σταθερές βάσεις, να λειτουργούν τα όργανά της, όπως πρέπει, και εκεί είναι θέμα συμβολής του καθενός μας».

Στις απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός αύριο στη Βουλή, παρέπεμψε ο κ. Πεταλωτής σε σειρά συμπληρωματικών ερωτήσεων, που του τέθηκαν. Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί από τον υπουργό Διακιοσύνης η άδεια για να αρθεί όποιο εμπόδιο τίθεται στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ως προς τα οικονομικά μας, ως προς την αξιοπιστία της χώρας, ως προς την υπόσταση της χώρας μας».

Τόνισε, δε, ότι «αυτό είναι μια σημαντικότατη παράμετρος, από εκεί και πέρα ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας», παραπέμποντας στις απαντήσεις, που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι οι καλές σχέσεις, που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς». Πρόσθεσε ότι και «αν δει κανείς και τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, δείχνουν ότι η Γερμανία εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που μιλάει για αξιοπιστία της Ελλάδας και αυτό προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση».

troktiko.

Read more...

Επαφές Αμπάς στην Αθήνα

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Νωρίτερα, ο κ. Αμπάς είχε συνομιλία τριών τετάρτων της ώρας με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον συνόδευσε πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των λαών και των ηγεσιών τους, ενώ ο κ. Αμπάς ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Παλαιστινιακό, την οποία χαρακτήρισε πιο προωθημένη από αυτή των ΗΠΑ.

"Αναμένουμε από το κουαρτέτο να υιοθετήσει την ευρωπαϊκή θέση, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις σκέψεις. Αισθανόμαστε και τρέφουμε απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή σας και η δική σας θέση οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει αυτή τη στάση, διότι η θέση της Ελλάδας είναι πάντοτε μια ξεχωριστή θέση υπέρ ημών, υπέρ του προβλήματος της Μέσης Ανατολής. Γι αυτό εμείς πάντοτε αισθανόμαστε ότι φροντίζετε, μεριμνάτε για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και δίνετε σε αυτό απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα περιφερειακά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στη συμβολή του κ. Παπανδρέου στο Μεσανατολικό, ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενός σπουδαίου, όπως είπε, φόρουμ, για την υποστήριξη των δικαίων του παλαιστινιακού λαού. "Γνωρίζετε, κύριε πρόεδρε, ότι η Ελλάδα από την αρχή ήταν δίπλα στον αγώνα των Παλαιστινίων και συνεχίζει να είναι", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να απαντήσει ο κ. Αμπάς, κάνοντας μνεία στις στενές σχέσεις των δύο λαών από την εποχή ακόμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Αμπάς, στο οποίο, εκτός των δύο αντιπροσωπειών, παρακάθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προσφωνώντας τον προσκεκλημένο του, ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή δύναμη στον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που βρίσκει πάντα στην Ελλάδα την οποία, όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν ξένη χώρα. "Κατά τη διάρκεια πολλών ετών η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Δεν ζητήσαμε τίποτε και να μην μας το προσφέρατε, πολλές φορές ακόμη και πριν σας το ζητήσουμε, μάς το είχατε προσφέρει. Ετσι, λοιπόν, δεν χρειάστηκε ποτέ να συζητήσουμε διάφορα πολιτικά θέματα, δεν καταβάλαμε καμία προσπάθεια να σας πείσουμε για τις πολιτικές θέσεις, γιατί είστε γνώστες και είσασταν πάντοτε απόλυτα πεπεισμένοι γι αυτά που θα σας λέγαμε. Γι΄αυτό ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ευγενή στάση και χωρίς αμφιβολία, όταν θα ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος, αν θέλει ο Θεός, θα είστε εσείς μεταξύ αυτών που θα κατέχουν μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις χώρες που θα συνεορτάσουν με μας.

ΥΠΕΞ

"Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στη Μέση Ανατολή και η επίσκεψη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στην Αθήνα, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί όλο το φάσμα του Μεσανατολικού, οι προϋποθέσεις επανέναρξης του ειρηνευτικού διαλόγου, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, με έντονη την αναπτυξιακή παρουσία της Ελλάδας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Πετσάλνικου με τον γερμανό πρέσβη



Έγινε πριν από λίγο η συνάντηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου με τον γερμανό πρέσβη στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το χυδαίο γερμανικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας. Εν τω μεταξύ δήλωση μετάνοιας έκανε ο...


εκδότης του περιοδικού focus μέσα από το site της γερμανικής πρεσβείας, όσον αφορά το προσβλητικό δημοσίευμα του περιοδικού, με την Αφροδίτη να κάνει άσεμνη χειρονομία.

troktiko

Read more...

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Βάσος Λυσσαρίδης σήμερα στην Αθήνα! Μιλάει στην εκδήλωση της "Αριστερής Πρωτοβουλιάς" ΠΑΣΟΚ!


Η πατρίδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο των τελευταίων 35 χρόνων. Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της καταστροφικής πολιτικής της Ν.Δ που οδήγησε τον λαό σε εξαθλίωση δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ετήσια εκδήλωσή της που θα γίνει τη Πέμπτη 25/02/10, στο κέντρο “ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ” και ώρα 9:00 μ.μ., σας καλεί να ακούσετε το ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ που με τη νεανική του ορμή θα μας οπλίσει με θάρρος και γενναιότητα για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μάχες που έρχονται.
Για μας η αντίσταση είναι μνήμη και χαρά για να αγωνιστούμε σθεναρά και αποτελεσματικά.



Read more...

Ευρώ-έρευνα για καρτέλ σε εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σειρά ελέγχων σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό παράνομου καρτέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "μπορεί να επιβεβαιώσει ότι από σήμερα αξιωματούχοι της Επιτροπής πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αρκετά κράτη-μέλη, στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευής ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων", γράφει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες.

"Η Επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει ότι οι εν λόγω εταιρείες μπορεί να έχουν παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τα καρτέλ και τις επιχειρηματικές πρακτικές αποκλεισμού άλλων εταιρειών", συμπληρώνει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με αρκετές διεθνείς αρχές", ενδεικτικό του εύρους της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, και έχει το δικαίωμα να επιβάλει στις εταιρείες που την παραβιάζουν πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται μέχρι και στο 10% του συνολικού τους κύκλου εργασιών.

Το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Ε.Ε. για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ήταν ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των εταιρειών Asahi, Pilkington, Saint-Gobain και Soliver, που κατασκευάζουν τζάμια αυτοκινήτων.
nooz.gr


Read more...

Η φορολογική μεταρρύθμιση επί τάπητος

Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το φορολογικό με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών. Μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του νομοσχεδίου. Το κλιμάκιο της Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραδίδει το πόρισμα του για την επάρκεια των οικονομικών μέτρων.

Οι ελεγκτές δεν αρκούνται σε ενημέρωση, αλλά υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει, κατά τις βουλές των Βρυξελλών και ενόψει και της ενδιάμεσης έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ύφεση και φέτος, μέχρι και -2%.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει τα επιπρόσθετα μέτρα είτε την ερχόμενη Πέμπτη για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα είτε στις 8 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία.

Η φορολογική μεταρρύθμιση επί τάπητος

Συνεδριάζει η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του διαλόγου για την φορολογική μεταρρύθμιση υπό την προεδρεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Παρουσιάζονται οι προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα μετά και την ολοκλήρωση του έργου των ομάδων εργασίας την περασμένη Τρίτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση μέσω του διαδικτύου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαρτίου και να ψηφιστεί πριν το Πάσχα.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- αποβλέπει στη δημιουργία δίκαιου, αναδιανεμητικού, αποτελεσματικού, αποδοτικού, απλού και διαφανούς συστήματος, το οποίο θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, της ακίνητης περιουσίας και θα εκσυγχρονίσει την φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό η διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις, η φορολόγηση των διευθυντικών μπόνους, της εκκλησιαστικής περιουσίας και των off shore εταιρειών, τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και για την ίδρυση νέων εταιρειών αποτελούν μερικές από τις βασικότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που συνοδεύονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και την ένταξη στον ΦΠΑ δραστηριοτήτων που σήμερα εξαιρούνται.

Το πόρισμα των ελεγκτών

Το πόρισμα για την επάρκεια των οικονομικών μέτρων παραδίδει την Πέμπτη στην κυβέρνηση το μικτό κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όπως φαίνεται, πάντως, τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει συμπληρωματικά για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, έχουν κλειδώσει, όπως άλλωστε ζητά και η Κομισιόν. Μεταξύ άλλων αναμένεται αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο κατά 10% και νέα αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

H κατάργηση του 14ου μισθού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται και από την κυβέρνηση ως η έσχατη λύση, καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαμηνύσει ότι τυχόν κατάργηση θα είναι «αιτία πολέμου».

Το “πακέτο” θα συνοδεύεται με δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις με σημείο αναφοράς:

- Τη σταδιακή μείωση του ύψους των συντάξεων με παράλληλη αύξηση των πραγματικών (όχι των ονομαστικών) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,

- Την αποκαλούμενη “ελαστικοποίηση” των όρων που αφορούν προσλήψεις και απολύσεις, ενώ συζητείται επίσης η “σύσταση” της Κομισιόν για την έμμεση κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
nooz.gr/

Read more...

ΝΕΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών, όταν ομάδα εξωπανεπιστημιακών εισήλθε στους χώρους του, καταστρέφοντας τις πύλες εισόδου της Πανεπιστημιούπολης...


Περίπου 30 άτομα, που έφεραν φορητή γεννήτρια ρεύματος και ηλεκτρικά σιδεροπρίονα, απείλησαν τους υπαλλήλους φύλαξης και κατέστρεψαν, αρχικά, τις μπάρες εισόδου του Πανεπιστημίου επί της οδού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια αυτές της εισόδου επί της Εγνατίας.

Η ομάδα επιχείρησε να εισέλθει στο κτήριο διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά μετά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας απωθήθηκε εκτός πανεπιστημίου. Ωστόσο, ύστερα από την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, άλλη ομάδα εξωπανεπιστημιακών εισήλθε στο κτήριο διοίκησης, το οποίο έθεσε υπό κατάληψη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, για την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας δεν απαιτείται πλέον προηγούμενη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, καθώς βρίσκονται σε ισχύ δύο πάγιες και ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου (τον Ιούνιο του 2008 και το Δεκέμβριο του 2009), σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η άμεση προστασία των ανθρώπων και των υποδομών του πανεπιστημίου από δημόσιες δυνάμεις, όταν αυτοί δέχονται απειλές ή επίθεση και όταν επιχειρούνται καταστροφές.

«Το άσυλο αφορά την προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι καταστροφές» είπε, ενώ σχετικά με την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης ανέφερε ότι, αποτελεί πλημμέλημα και γι' αυτό δεν προβλέπεται παρόμοια παρέμβαση.

fimotro

Read more...

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΒΑΘΙΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ"


Απο Enet.gr

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, σε ποσοστό 60% με 70%» τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη βραδινή ενημερωτική εκπομπή του κρατικού αυστραλιανού τηλεοπτικού σταθμού ABC, «Lateline» με παρουσιαστή τον Tony Jones. Προσθέτει ότι ο ίδιος είναι συνηθισμένος στα προβλήματα...


Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό:

-Έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας; Και η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν:

-Έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης. Είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα.

Τα θέματα που θίχτηκαν αφορούσαν στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα αυστηρότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενόψει της πραγματοποίησης της δεύτερης κατά σειρά γενικής απεργίας, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τη συνέντευξη προβλήθηκαν πλάνα της Αθήνας, πλάνα από περασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και πλάνα με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, τα οποία συνοδεύονταν από σχετικό σχολιασμό.

"Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει 'ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ' αυτό'" είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε: "Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος".

Απαντώντας σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει: "Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή".

Όσο για το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στο αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: "Πρόκειται για θετική έκπληξη, θα έλεγα, γιατί, για την ακρίβεια, και το ξέρετε, διότι η Αυστραλία έχει ζήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ να το συγκρίνω μόνο με ό,τι αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Φυσικά τότε ήταν εποχή εορτασμού αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ενότητας, τώρα είναι εποχή κρίσης αλλά πάλι υπάρχει μία αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα".

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε πως φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα στην Ελλάδα και όχι μόνο την οικονομία και μεταξύ άλλων παρατηρεί: "Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους υγιέστερους τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε αν θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε.

Σε ερώτηση αν κάνει λόγο για μια αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά: "Απολύτως". Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και πιστεύει ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα: "Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία" είπε.




Read more...

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Aπο kathimerini.gr

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει νέα μέτρα, καθώς ήδη διακρίνει μεγάλα ρίσκα στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κυρίως λόγο της αρνητικής ανάπτυξης...


Τα νέα μέτρα αναμένεται να συναποφασιστούν με τους ευρωπαίους εταίρους μετά την ενημέρωση των τεχνοκρατών που ξεκίνησαν τις συνεργασίες τους ελέγχοντας τα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος που τους έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα μεγάλα προβλήματα που διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν είναι τώρα μπροστά μας και το κόστος της αδράνειας όχι μόνο πολλαπλασιάζεται, αλλά και διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και κοινωνία», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας στον Economist επανέλαβε την έμμεση έκκληση και για οικονομική βοήθεια προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την μορφή πολιτικής υποστήριξης που θα μειώσει τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκε στα κράτη-μέλη να πολεμήσουν τα θεόρατα δημόσια χρέη τους μέσω της καθήλωσης των δαπανών τους στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς και μέσω της κατάλληλης (για τη συγκυρία αυτή) «αναπροσαρμογής» των μεγεθών που αφορούν το φορολογικό πεδίο ώστε, όπως είναι το ευκταίο, «να μην πληγεί η ευάλωτη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας».

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η δημοσιονομική «προσαρμογή» είναι ένα πράγμα δύσκολο στην υλοποίηση, όμως έχει τα προηγούμενά της, περιγράφει δε όλα αυτά σε μιαν έκθεσή του με τον τίτλο «Να βγούμε από την κρίση με παρεμβατικές πολιτικές».

fimotro.

Read more...

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΄ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ'


Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολωνάς (Απο Ethnos Online)

Προσφεύγουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος του
«νόμου Κατσέλη», με τον οποίο ρυθμίζονται επαγγελματικές και επιχειρηματικές οφειλές.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρώντας ότι ο νόμος παραβιάζει τους κανόνες περί ελεύθερης αγοράς αλλά και ότι προκαλεί κινδύνους ως προς τη βιωσιμότητά τους (σ.σ.: αυξημένες επισφάλειες) ιδίως με τη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών, στρέφονται στην Κομισιόν, ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση του νόμου...


Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με επιχειρηματίες, οι τράπεζες ουσιαστικά προχωρούν σε «σιωπηρή ανυπακοή» και δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου περί ρύθμισης οφειλών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες της ρύθμισης, να υποβάλουν στις τράπεζες αιτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου.

Καταγγελίες
Επιχειρηματίες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι από τα καταστήματα τραπεζών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Πηγές λένε ότι η Γενική Γραμματεία διερεύνησε ορισμένες από αυτές και διαπίστωσε πως είτε τα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών δεν εξέδωσαν εγκυκλίους προς τα υποκαταστήματα για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διατάξεων είτε υπήρχαν τμήματα υποκαταστημάτων τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί για τον νόμο.

Χαμηλοί τόνοι
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διατηρούνται χαμηλοί τόνοι ως προς το θέμα, καθώς η πολιτική ηγεσία θέλει να αποφύγει νέα σύγκρουση με τις τράπεζες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες επιχειρηματιών για άρνηση ή δυστοκία των τραπεζών στην εφαρμογή του νόμου, τότε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρεμβαίνει.

Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή για τον νόμο και τις διατάξεις του. Πρόκειται για τον αριθμό 8011197167. Η γραμμή αυτή είναι ανοιχτή από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.

Στο μεταξύ στα συρτάρια... παραμένει και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναμένει τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεσή του στη Βουλή.
fimotro.


Read more...

Χαστούκι στον Καραμανλή...



"Δράστης" ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, παληός "συναγωνιστής" του Κουρασμένου.

Ήταν το πρωί στην εκπομπή του Αυτιά και είπε...

"Ντρέπομαι, γιατί έκλεισε η Βουλή, για να παραγραφούν τα σκάνδαλα".
Μπράβο. Και γιατί δεν ντρεπόταν τότε;...

nonews-news


Read more...