Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μοντέλο... Λετονίας ετοιμάζουν για την Ελλάδα...




Μετά από 18 μήνες πειραματισμών, οι οποίοι αποδείχθηκαν άστοχοι και άκαρποι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ φαίνεται να καταλήγουν στη θεραπεία της Ελλάδα αλά λετονικά.
Μοντέλο Λετονίας έχουν κατά νου να εφαρμόσουν οι... Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα στελέχη του ΔΝΤ, θεωρώντας πως οποιοδήποτε άλλο μοντέλο, μάλλον, δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν, μετά από 18 μήνες πειραματισμών, οι οποίοι, στην ουσία, αποδείχθηκαν άστοχοι και άκαρποι.

Τι προβλέπει το «λετονικό μοντέλο»; Μεγάλη μείωση αποδοχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή, εσωτερική υποτίμηση έως εκεί που δεν παίρνει άλλο), με απώτερο στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση, η χώρα να περάσει από ένα μεγάλο σοκ το οποίο θα διαρκέσει για ένα κάποιο χρονικό διάστημα, εν είδει κάθαρσης, πριν αρχίσει και πάλι να παίρνει την πάνω βόλτα.

Άλλο μέσο βοήθειας για την Ελλάδα, όπως θεωρούν τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή δεν έχουν. Συμφωνούν και αυτοί πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα στέφθηκε από σχεδόν απόλυτη αποτυχία και γι αυτό χρειάζεται μια ολική επαναφορά, αφού προηγουμένως η χώρα πιάσει πάτο. Ήδη το σχέδιο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται αν κρίνει κανείς από τα μέτρα που ετοιμάζονται να ανακοινωθούν..
voria.gr



Read more...

"Ναι" Κουβέλη σε Επίτροπο για δημοσιονομικά


Ναι σε αιρετό Έλληνα επίτροπο υπό προϋποθέσεις από τον Φ. Κουβέλη. Απαράδεκτοι οι όροι του νέου Μνημονίου

Μία δήλωση η οποία θα συζητηθεί πολύ έγινε από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κουβέλης λέει ναι σε αιρετό Έλληνα υπουργό για τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα, έστω και κάτω από προϋποθέσεις.

"Δεν θα είχα αντίρρηση στο να υπάρξει υπουργός επί των δημοσιονομικών της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι ένας τέτοιος υπουργός θα ήταν της επιλογής του ελληνικού λαού".

Πάντως αυτό δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η επιτροπεία είναι εκτός των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Κουβέλης ευχήθηκε να πετύχει, και εδώ σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη Αριστερά, τάχθηκε όμως εναντίον μέτρων "που προβάλλονται ως εντολές", όπως η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.

Ο ίδιος διαφώνησε με τις προτάσεις Τσίπρα για μια ενιαία αριστερά, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβερνητικό σχηματισμό, δήλωσε πως το κόμμα του δεν είναι αδιάφορο σε κάτι τέτοιο.

Επιπλέον τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά και η κίνηση των Ελεύθερων Πολιτών ανακοίνωσαν την επίσημη πολιτική, προγραμματική και εκλογική συνεργασία τους.

Ο Φώτης Κουβέλης και ο επικεφαλής των Ελεύθερων Πολιτών, Βασίλης Οικονόμου, εξέφρασαν την ελπίδα ότι με τη συνεργασία τους θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα, ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει "δύναμη ανατροπής και αλλαγής, δύναμη αναγέννησης"।

http://news247.gr


Read more...

"Αν πληρώσουμε αποζημιώσεις στην Ελλάδα, θα μας τα πάρει όλα"


Διαβάστε τι δήλωσε Γερμανός καθηγητής Οικονομίας για τις "εξωφρενικές προτάσεις" της Γερμανίας έναντι των πραγματικών επιλογών της Ελλάδας

Με νέες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανήλθε ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του LSE Albrecht Ritschl, σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Ο Γερμανός οικονομολόγος επισήμανε στους συμπατριώτες του τον κίνδυνο, να αποσπάσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, στην περίπτωση που τις διεκδικήσει ακόμη και τώρα.

"Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας.

Σύμφωνα με τον Ritschl στάση πληρωμών κήρυξε ουσιαστικά η Γερμανία όταν αρνήθηκε να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις της με την επανένωση της Γερμανίας, όταν καγκελάριος ήταν ο Kohl, ο οποίος αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, που έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση.

"Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ".

"Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική,μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα", τόνισε।

http://news247.gr


Read more...

Φαγοπότι ετών στο ΟΑΚΑ...



Το μεγάλο φαγοπότι που συνέβαινε στο ΟΑΚΑ φέρνει στο φως σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Ένα όργιο σπατάλης με υπέρογκους μισθούς, υπερωρίες και ανεξέλεγκτα επιδόματα που δε δικαιολογούνται.
Για επτά χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δύο στους τρεις εργαζόμενους, έπαιρναν επιδόματα χωρίς να...
έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους. Αυτά τα επιδόματα λαμβάνονταν χωρίς απόφαση του ΔΣ, απλά και μόνο με εισήγηση τμηματάρχη και δυσδιάκριτη υπογραφή διευθυντή...
Τρανταχτό παράδειγμα το επίδομα κολυμβητηρίου, το οποίο αφορούσε περισσότερα από 8 άτομα και ανερχόταν σε 200 ευρώ το μήνα. Το ίδιο συνέβαινε και με το επίδομα ασφαλείας ύψους 500 ευρώ το οποίο δεν προβλεπόταν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτά που προκαλούν. Κι αυτό γιατί υπήρξε διευθυντής που μέσα σε δύο χρόνια έπαιρνε επιδόματα ύψους 78.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση ενώ νυχτοφύλακας αμειβόταν με 3.400 ευρώ. Υπέρογκες αμοιβές έπαιρνε και γραμματέας (3.900 ευρώ) και τεχνικός με 4.150 ευρώ. Αυτά τα χρήματα έρχονταν από προμήθειες ενώ θα έπρεπε να διενεργούνται διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων ήταν 3.200 ευρώ. Κι αυτός κατέτασσε τους εργαζομένους του ΟΑΚΑ στους καλοπληρωμένους του Δημοσίου.
Από τη σύγκριση μάλιστα των μισθών του 2009, προέκυψε ότι οι υπάλληλοι του ΟΑΚΑ αμείβονταν μέχρι και με 175% περισσότερα σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο ΟΑΚΑ ήταν 1.950 ευρώ τη στιγμή που στο Δημόσιο ήταν 711 ευρώ.

Και στην περίπτωση των επιδομάτων κι εδώ οι διαφορές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Δηλαδή, το επίδομα γάμου στο Δημόσιο έφτανε τα 35 ευρώ ενώ για τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ άγγιζε τα 158 ευρώ.

Τεράστιο όμως ήταν και το κόστος των υπερωριών. Κι αυτό γιατί μέσα σε ένα μήνα και μόνο άγγιζε τα 150.000 ευρώ ενώ από τις 2.500 ώρες, τουλάχιστον οι μισές, δε δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Το «ψαλίδι» άρχισε να μπαίνει στις αρχές του 2011. Κι αυτό επειδή οι μισθοί τους μειώθηκαν κατά 20% και τα επιδόματα κόπηκαν.

Έτσι, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν τα 10,2 εκατ. από τα 21,4 το 2009 ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από τις 300 στις 240.

Παράλληλα, ο πρώτος μισθός αρχίζει από τα 1.830 ευρώ τη στιγμή που πριν ήταν 3.200 ευρώ ενώ αντίστοιχα στο Δημόσιο είναι τα 780 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης είναι και το γεγονός πως ενώ από το 2010 έχουν γίνει εισηγήσεις για τη λεπτομερή καταγραφή περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΚΑ ώστε ο οργανισμός να γνωρίζει τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόοδος.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Λάζαρος Γρύλλης, «δεν υπήρχε φρένο πουθενά» και προσθέτει πως είναι βέβαιος ότι το πάρτι που γινόταν έχει τελειώσει.

newsbeast.gr



Read more...

Ενέκριναν οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ την πώληση του ποσοστού στη ΔΕΠΑ

Μερίδιο 35% στην επιχείρηση


Τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το πράσινο φως έδωσε τη Δευτέρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ στο μνημόνιο σύμβασης μετά της εταιρείας, του Δημοσίου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την από κοινού πώληση των συμμετοχών τους στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος ελέγχει στη ΔΕΠΑ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με αυστηρά κριτήρια ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια θα γίνει ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο που διαβιβάστηκε σήμερα, Δευτέρα, στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται από τους διευθυντές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου:

  • Να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους.
  • Να υποβάλλουν τις προτάσεις αυτές στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια.
Αφού γνωμοδοτήσουν εγκαίρως τα Δημοτικά Συμβούλια, θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων, που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων Δήμων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις δεν θα ξεπερνούν τα 200 σχολεία, ενώ θα αφορούν και την τεχνική εκπαίδευση.

Τα κριτήρια συγχώνευσης είναι «οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης».

Επιπλέον «εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 45 λεπτά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας, ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης, αλλά και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ηχηρό «όχι» από Γιούνκερ για Επίτροπο στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Μέρκελ



Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

"Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο" δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να "εξατομικεύεται" η περίπτωση της Ελλάδας. "Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο", όπως η δημοσιονομική εποπτεία, "όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα", σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» υποστήριξε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της "Τρόιχαντ", η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

«Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και, όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι» εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη ταρακουνηθεί, αν και, όπως αναγνωρίζει, «δεν φταίνε προφανώς οι συνταξιούχοι, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους παραποιούσαν τα νούμερα και δεν εισέπρατταν τους φόρους».

«Οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό Επίτροπο» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σαφώς κατά του διορισμού ενός "Επιτρόπου" για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής τάχθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχθεί με τίποτα, όρους όπως "επιτηρητής".

Πρέπει "να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο" τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι "λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της ".

Οι γερμανικές απειλές "κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση... Δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα" πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά της, η Γερμανία διαβεβαίωσε σήμερα πως η επίμαχη πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία, δεν είναι παρά μια "γενική σκέψη", που βρίσκεται ακόμη "υπό διαμόρφωση".

"Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη" διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, στη διάρκεια τακτικής ενηνμέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: "Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα".

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια "συζήτηση εργασίας", για να "δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε, όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει", στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου "όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα" στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες. Η πρώτη θα ήταν "να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους" επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν "ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν "να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε।

protothema.gr


Read more...

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, «όχι» της Αθήνας σε επιτροπεία και «ψαλίδι» σε μισθούς

Ασφυκτικές οι πιέσεις

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, στην επίσημη ατζέντα της οποίας βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Θεωρείται βέβαιο ότι ανεπισήμως θα συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα σε όλες τις παραμέτρους του. Την ίδια ώρα αναμένεται να κλείσει από μέρα σε μέρα η διαπραγμάτευση για το PSI, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και έχει φουντώσει η συζήτηση για τη γερμανική πρόταση περί επιτρόπου για τον προϋπολογισμό.

Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει εντολή από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να δώσει σκληρή μάχη για τη διάσωση του κατώτατου και του 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ το μεσημρι της Δευτέρας είχε γεύμα εργασίας με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το ελληνικό θέμα έβαλαν εκτάκτως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, ώστε να απαντήσει την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση.

Δηλώσεις αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για μειώσεις μισθών

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά


«Πάγωμα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, κατάργηση των ωριμάνσεων και άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, αντιπροτείνει η κυβέρνηση
«Πάγωμα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, κατάργηση των ωριμάνσεων και άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, αντιπροτείνει η κυβέρνηση (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το απόγευμα της Δευτέρας ή (το πιθανότερο) το πρωί της Τρίτης θα γίνει το νέο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, την ίδια ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε σκληρά μέτρα στο μέτωπο των μισθών, ζητώντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για εφέτος, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου βρέθηκαν στο επίκεντρο και οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
  • Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
  • Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα-βήμα και αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνουν ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλοι μας» να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατ' αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής με το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.

Η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για την την κατάργηση 13ου-14ου μισθού και τη μείωση του κατώτατου μισθού, είναι το «πάγωμα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Η τρόικα επειμένει στην εφαρμογή ολόκληρου του «σκληρού πακέτου», καθώς ζήτησαν μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ - τράπεζες, αλλαγές στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας προτείνει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

Για τον περιορισμό του χρέους


O πρόεδρος της Βουλγαρίας δηλώνει πεπεισμένος ότι «η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη»
O πρόεδρος της Βουλγαρίας δηλώνει πεπεισμένος ότι «η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη» (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Την κατάργηση τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του υπόδειγμα για την Ελλάδα στην πολιτική περιορισμού του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική έκδοση των Financial Times, ο κ. Πλεβνέλιεφ υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία δεν κατάργησε απλώς 100.000 θέσεις στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και 15.000 θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ προχώρησε σε γρήγορες και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος από το 100% του ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία να φθάσει σήμερα στο 16%.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας εκφράζει τον θαυμασμό του για την «κουλτούρα σταθερότητας» της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ζητεί αυτή η κουλτούρα να βρει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλώνει, δε, πεπεισμένος ότι «η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιώργος κατά τρόικας και τραπεζών...









Γιώργος κατά τρόικας και τραπεζών...
Στην Κοστα Ρίκα ο Γιώργος Παπανδρέου θυμήθηκε τον παλιό καλό εαυτό του, του «λεφτά υπάρχουν», τότε που κατακεραύνωνε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Ε αυτό το έργο θα έχει και συνέχεια, ο Γιώργος επιδιώκει ένα come back ως «αντιμνημονιακός». Εξυπακούεται, ότι το πρόβλημα θα το έχει στο τέλος ο …Παπαδήμος.

Το πεδίο που επέλεξε ο Γιώργος για να δώσει την μάχη υπέρ των συμφερόντων του λαού είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των ζημιών που θα υποστούν από το PSI. Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίζεται σε 30 δις ευρώ και αυτά είναι κονδύλια που θα δανειστεί η Ελλάδα από τους Εταίρους (από το δάνειο των 130 δις ευρώ) για να καλύψει τις ανάγκες. Ως Πρωθυπουργός, ο Γιώργος έχει περάσει νόμο που λέει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών τραπεζών.

Από το 10σέλιδο υπόμνημα με τις απαιτήσεις της τρόικας που μοίρασε πάντως ο Παπαδήμος στα κόμματα και τους υπουργούς φαίνεται ότι η τρόικα έχει αποφασίσει, πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με προνομιούχες μετοχές, που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι ελεγκτές λένε ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, ότι οι τράπεζες θα επαναϊδιωτικοποιηθούν, ούτε στις δυνατότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να ασκήσει τον έλεγχο και ότι η εμπειρία τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους έχει δείξει πως στις αμιγώς κρατικές ελληνικές η κακοδιαχείριση είναι μεγαλύτερη. Θα εκδοθούν λοιπόν μετοχές ειδικού τύπου, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι ο έλεγχος θα παραμείνει στους σημερινούς μετόχους σε όσες ιδιωτικές τράπεζες κριθούν βιώσιμες.

Όσες κριθούν μη βιώσιμες όμως θα επανακρατικοποιηθούν.

Ο Γιώργος θα επιμείνει, να κρατικοποιηθούν όλες. Ένας λόγος είναι ότι έτσι ανοίγει μέτωπο με τα συμφέροντα που λέει ότι τον πολεμούν, και εκθέτει το Βενιζέλο που έχει συμφωνήσει στο θέμα αυτό με την τρόικα. Ένας άλλος λόγος είναι, πως έτσι θεωρεί ότι θα πλασαριστεί ως πολέμιος της εγχώριας πλουτοκρατίας και της τρόικας, που υπακούει σε συντηρητικά ευρωπαϊκά κελεύσματα : στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, λένε οι συνεργάτες του θα χαραχτεί η νέα διαχωριστική γραμμή.

Βεβαίως αυτό θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον Παπαδήμο, είναι όμως αδιάφορο για τον Γιώργο, που απέκτησε πρόσφατα ακόμα ένα λόγο να είναι θυμωμένος με τον άνθρωπο που τον διαδέχτηκε στην καρέκλα του: Όταν πρόσφατα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση εισέπραξε ευγενική αλλά αποφασιστική άρνηση.

Το θέμα βέβαια, στο οποίο οι συνεργάτες του Γιώργου δεν έχουν καμία απάντηση γιατί θέλει να βάλει διαχωριστικές γραμμές ένας άνθρωπος που φεύγει. Εκτός βέβαια αν έχει σκοπό να φύγει …μένοντας!


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Χαράτσια από το παρελθόν...



Έρχονται τα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ 2010 και 2011
Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ του 2009, καθώς και για το ΕΤΑΚ του 2010 και του 2011.

Στην αποστολή των εκκαθαριστικών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα...
υπάρξει χρονική απόσταση ώστε να μην κληθούν οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν όλα μαζί.

1) ΕΤΑΚ 2009: Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι, περιμένουν για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

2) ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

3) ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό όπου έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση όλοι οι φόροι ακινήτων να ενοποιηθούν και να ενσωματωθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.



Read more...

SPD: «Δύναμη κατοχής ο Επίτροπος στην Ελλάδα»...




Μια τέτοια κίνηση, εξουδετερώνει την Δημοκρατία...
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως ... μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», παρατήρησε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της "Τρόιχαντ", η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας. «Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι», εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη ταρακουνηθεί, αν και όπως αναγνωρίζει, «δεν φταίνε προφανώς οι συνταξιούχοι, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους παραποιούσαν τα νούμερα και δεν εισέπρατταν τους φόρους». «Οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό Επίτροπο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να εξεταστούν οι πραγματικές επιδόσεις των Ελλήνων, τι υλοποιήθηκε τελικά από τις δεσμεύσεις», ενώ ζήτησε να μη δοθεί νέα βοήθεια αν δεν υπάρξει κινητικότητα.



Read more...

Εχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος;...



Σήμερα οι άστεγοι έχουν άλλη ταυτότητα. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γνώριμοι, ή παλιοί συνάδελφοι.
Τα έχασαν όλα σε μια μέρα. Στεναχωριόμαστε, το συζητάμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Εχουμε όμως... συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος; Eίναι στιγμές που βλέπουμε τις εικόνες και νομίζουμε πως είναι σκηνικό για γύρισμα κάποιας ταινίας.

Άλλες πάλι, δακρύζουμε μπροστά στο θέαμα και αναρωτιόμαστε πως οι εικόνες που έχουμε δει σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο, έφτασαν κι εδώ… Δεν μπορούμε ακόμα να το πιστέψουμε…


Κι όμως είναι πραγματικότητα. Μια σκληρή εικόνα που συναντάς σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα.

Μπορεί να μην είμαστε ένας από αυτούς και μακάρι το αύριο να μην φέρει κανένα δικό μας στη θέση του… Αλλά ποιος το ξέρει…!

Αντικρίζοντας το θέαμα μας βγαίνει η ευαισθησία, θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι! Πολλοί τρέχουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε…

‘Αραγε θα συνεχίσουμε έτσι; H μετά από καιρό, αυτή η ξανά και ξανά ίδια εικόνα της εξαθλίωσης θα μας γίνει οικεία;

Σε τέτοιο βαθμό που όταν θα την συναντάμε να μην κάνουμε τίποτα.

Αυτό δεν κάνουμε σήμερα με τους μετανάστες στα φανάρια; Αυτή την εικόνα την έχουμε συνηθίσει, δεν μας αγγίζει… Και είναι πολλές οι φορές που ούτε καν τους κοιτάμε… Γίνονται αόρατοι.

Λέτε να συμβεί το ίδιο και με τους άστεγους;

Γιατί είναι αλήθεια πως εθιζόμαστε.. Όπως έχει συμβεί και τους πολίτες άλλων πόλεων που έχουν χρόνια αστέγους.

Στη Νέα Υόρκη εδώ και χρόνια περνούν από δίπλα τους οι λιμουζίνες και κανείς δεν δίνει σημασία.

Λέτε κι εμείς να γίνουμε έτσι;
prionokordela.gr



Read more...

Να αναβάλει επισκέψεις στο εξωτερικό ζητούν από τον Γ.Παπανδρέου στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε αναβρασμό οι βουλευτές

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εισηγήσεις να μην μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου έχει προσκληθεί από το Ισραηλινό Ινστιτούτο, δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με Τα Νέα, αρκετά στελέχη του κόμματος πρότειναν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην Αθήνα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, κρίνοντας ότι, εν όψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μεσούσης μιας από τις κρισιμότερες περιόδους για το μέλλον της χώρας, το κόμμα πρέπει να έχει παρόντα αρχηγό.

Πάντως, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί στο Ισραήλ», ενώ και το Ισραηλινό Ινστιτούτο που τον έχει προσκαλέσει ως κεντρικό ομιλητή στις εργασίες του την Τετάρτη αναφέρει την παρουσία του κ. Παπανδρέου στο επίσημο πρόγραμμά του.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάτω από κείμενο που θα ζητούσε αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου.

Η προσπάθεια αυτή σταμάτησε, όμως πολλά στελέχη εκτιμούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την παρουσία ενός δυναμικού αρχηγού που θα ασχολείται με τη σύνθεση των απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, η Βάσω Παπανδρέου επανέλαβε ότι «ο Γ.Παπανδρέου θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει, ώστε να υπάρχει συνοχή και καλύτερος συντονισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εύκολο να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική που ακολουθήσαμε και τη διαχείριση της πολιτικής. Θα πρέπει να κοιτάξουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας» είπε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επανέφερε, πρόσφατα, την πρότασή του για εκλογή ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στην εφημερίδα Real News ότι «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η έλλειψη ηγεσίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον … τοίχο η Ελλάδα στη Σύνοδο;

Δύσκολη αποστολή στις Βρυξέλλες για τον πρωθυπουργό


«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Aυτή η δήλωση – πρόκληση, δια στόματος του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διόλου φιλικό κλίμα που πρόκειται να αντιμετωπίσει στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των τριών πολιτικών κομμάτων για το … έως που μπορεί να διαπραγματευτεί. Και πάντως οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας πόρρω απέχουν από τα όσα εμφανίζονται ως προαπαιτούμενα από την Τρόικα και τους δανειστές μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος και για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Διαβάστε εδώ τα "ναί" και τα "όχι" της Αθήνας.

Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών και η συγκυρία δεν μοιάζει θετική. Κάτι που επεσήμανε εμφατικά και η έτερη «ηχηρή» δήλωση, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, με μια διόλου διπλωματική γλώσσα, «προειδοποίησε» πως παρόλο που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, εντούτοις «η Ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί την χρηματοδότηση μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας ωθώντας την σε χρεοκοπία σε περίπτωση που η χώρα δεν πείσει πως προχωρά σε εξυγίανση των οικονομικών της».

Το νόημα σαφές: «ή κάνετε όσα ζητάμε, ή αλλιώς χρεοκοπείτε …».
Κι εδώ κάπου η Ελλάδα καλείται να απαντήσει στην πράξη εάν θα επαληθεύσει την άποψη αρκετών Γερμανών πολιτικών – όχι όλων είναι η αλήθεια – πως χρειάζεται «πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» κατά πως λέει ο χερ Ρέσλερ.

«Περιμένουμε ότι το πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μείωση κόστους, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Εδώ δεν έχουμε δει πρόοδο μέχρι στιγμής». Αυτά είναι τα λόγια της Αυστριακής Μαρία Φέκτερ, που ομοίως αναμένεται να κάνει «δύσκολη» τη ζωή του κυρίου Παπαδήμου.
Πάντως η επίσημη «γραμμή», έτσι όπως τη δήλωσε και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μερκελ από το Νταβός, είναι πως απόφαση και δη άμεση δεν μπορεί να ληφθεί, αφού εκτός των άλλων η περιβόητη έκθεση της τρόικα για την ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη.

«Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση όλα τα δημοσιονομικά μέτρα εξαρτώνται από το πώς θα εδραιώσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στη Deutshe Welle, αλλά επί της ουσίας όλα αυτά ακούγονται ως δευτερεύοντα θέματα μπροστά στα θέματα που θα απασχολήσουν και τις συζητήσεις των ηγετών, αλλά και το … παρασκήνιο της συνόδου.

Θέματα όπως η κεφαλαιακή επάρκεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, άρρηκτα δεμένα και με τις αποφάσεις για την Ελλάδα, θα βρεθούν ψηλά στη λίστα με τις «καυτές πατάτες» της Συνόδου.
Κανείς δεν ξεχνά πως Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να ζητούν αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης, ενώ η Γερμανία επιμένει στο «ταβάνι» των ήδη συμφωνηθέντων πόρων.
Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος είναι κρίσιμη. Δεν είναι η Ελλάδα προφανώς το μόνο «αγκάθι», καθώς στην επίσημη ατζέντα που θέλει ως θέματα συζήτησης την χώρα μας και τη γενικότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενδέχεται να προστεθεί και η … Πορτογαλία.

Στην ατζέντα και η Πορτογαλία

Μια Πορτογαλία που είδε τις θυσίες και τις προσπάθειές της να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα και πλέον βρίσκεται κατάφατσα με το ενδεχόμενο να ζητήσει με τη σειρά της μια «διάσωση» νούμερο 2!
Ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Πορτογαλίας Αντόνιο Σαραΐβα εκτιμά ότι η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει επιπλέον βοήθεια για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.
Κι ας μην ξεχνάμε πως η Λισαβόνα λαμβάνει ήδη χρηματοδότηση ύψους 78 δισ. ευρώ για τρία χρόνια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και δεν της φτάνει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλούς λόγους να πονοκεφαλιάζουν και σε αυτή την Σύνοδο!
protothema.gr

Read more...

Ρεαλιστικά μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα ζητεί η Β.Παπανδρέου

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο»

«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» είπε η Β.Παπανδρέου
«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» είπε η Β.Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Έχουμε ψηφίσει επώδυνα μέτρα και θα ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα. Το θέμα είναι τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς μέχρι τώρα, πάμε από το κακό στο χειρότερο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 η Β.Παπανδρέου, τη στιγμή που φουντώνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για τις απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης. Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι, αν και «προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ», στην παρούσα φάση η χώρα δεν κινδυνεύει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Επίσης, είπε ότι εάν είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, τότε ίσως να μην είχε αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Έχουμε ψηφίσει επώδυνα μέτρα και θα ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα. Το θέμα είναι τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μέχρι τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Φέτος είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι ήμασταν ένα χρόνο πριν. Σήμερα έχουν εξασθενήσει και ο πολίτης και η χώρα. Άρα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε θα πρέπει να οδηγούν κάπου» τόνισε.

Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, όμως «δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούμε εκτός ευρώ τώρα».

«Οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι να μας αποβάλλουν γιατί το κόστος αποβολής της Ελλάδας τώρα είναι ακόμη, ευτυχώς, μεγαλύτερο από το κόστος της βοήθειας ώστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» δήλωσε.

«Θα έπρεπε να έχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δεχόμαστε οτιδήποτε μας λένε και σε λίγο να αποδεικνύεται ότι δεν έχουν υλοποιηθεί αυτοί οι στόχοι. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» πρόσθεσε.

Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε μάλιστα ότι εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει αμέσως μετά τις εκλογές μέτρα περιοριστικά, τότε ίσως η χώρα να μην είχε προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Θα μπορούσε στις αρχές της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ να ελεγχθεί η κατάσταση υπό κάποιους όρους. Να πάρουν μέτρα, όχι τα μέτρα που παίρνουμε τώρα, αλλά μέτρα περιοριστικά, μέτρα αναπτυξιακά και να υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία να μπορούσε να διαχειριστεί κρίσεις» επισήμανε.

Αναφερόμενη στην απόφαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν στη Βουλή ορισμένες τροπολογίες, η κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν είναι δυνατόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα να θεωρείται ότι απλώς θα σηκώνει το χέρι κάθε φορά και να έρχονται οι νόμοι ή οι τροπολογίες τόσο πρόχειρα. Χρειάζεται μία καλύτερη προετοιμασία, χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο σοβαροί και υπεύθυνοι».

Όσον αφορά στον νέο αρχηγό που θα εκλεγεί, η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «θα πρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να δώσει μία καλύτερη προοπτική στο ίδιο το κόμμα».

«Τον Γ.Παπανδρέου τον τιμώ, τον εκτιμώ, αλλά πλέον θα πρέπει να αφήσει το κόμμα» επανέλαβε.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι χρειάζεται «μία κυβέρνηση με λιγότερα άτομα, ικανά να ανταποκριθούν στις καταστάσεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φάκελος Τσίπρα στον Μουζακίτη για τα μυστικά κονδύλια









Φάκελος Τσίπρα στον Μουζακίτη για τα μυστικά κονδύλια
Δίωρη κατάθεση στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διερεύνησης για υπέρβαση ποσών που διατίθενται σε μυστικά κονδύλια.

Ο κ. Μουζακίτης, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2004-2007 υπήρξε τεράστια υπέρβαση στα ποσά που διατίθενται σε διάφορα υπουργεία. Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα στον Τύπο, την επίμαχη περίοδο σημειώθηκε απόκλιση από 200% έως και πάνω από 1000%, σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για υπουργεία.

Ο κ. Τσίπρας, με συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή, υποστηρίζει ότι οι υπερβάσεις στα ποσά που διατίθενται σε "μυστικά κονδύλια" ξεπερνούν το 270% την περίοδο μετά το 2009. Ο κ. Τσίπρας προσκόμισε στον εισαγγελέα φάκελο με τα στοιχεία που έχει επικαλεστεί για το θέμα των υπερβάσεων στα "μυστικά κονδύλια".

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν όλες τις καταγγελίες που εδώ και τέσσερις μήνες καταθέσαμε με ερωτήσεις μας σε αρμόδιους υπουργούς, και απάντηση δεν πήραμε, για τις υπερβολικές υπερβάσεις απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια περίοδο κρίσης και μνημονίου που ο ελληνικός λαός κάνει αιματηρές θυσίες, κατά 200% και 270% το 2009 και το 2010».

Τόνισε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός απαιτεί να γνωρίζει πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα (...) Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αρκεί να αφεθεί ελεύθερη χωρίς παρεμβάσεις, να προχωρήσει στη διερεύνηση μιας σειράς υποθέσεων. Ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που καταρρέει, φοβάται τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Ο λαός ζητά να σταματήσει η ατιμωρησία. Αυτοί που μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση πρέπει να πληρώσουν».

Αναφερόμενος στους οικονομικούς εισαγγελείς και το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την υποβολή των παραιτήσεών τους ο κ. Τσίπρας δήλωσε τη βεβαιότητά του για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr
Read more...

Με «κόκκινες γραμμές» στη Σύνοδο Κορυφής ο Λουκάς Παπαδήμος

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα, εν όψει της επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων και της συμφωνίας για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξουσιοδοτημένος από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση των «κόκκινων γραμμών» που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της Κυριακής.

Η εικόνα των πιέσεων που δέχεται η χώρα, ειδικά τα τελευταία 24ωρα, αποτυπώνεται ενδεικτικά στο γερμανικό αίτημα για επίτροπο επί του προϋπολογισμού, όπως εκφράστηκε και επισήμως από τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωζώνη αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, ή το δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel περί αθέτησης της υπόσχεσης για 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις...

Υπό το φως των γερμανικών απαιτήσεων για επίτροπο στην Ελλάδα με αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει αποδεκτό. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι δεν θα συναινέσουν σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και σε μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν αμέσως μετά και δηλώσεις αναμένονται το απόγευμα, περίπου στις 7:00 μ.μ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μία πρόταση του Γιώργου που «τρέλανε» τη Σοσιαλιστική Διεθνή...









Μία πρόταση του Γιώργου που «τρέλανε» τη Σοσιαλιστική Διεθνή...
Τις... καινοτομίες που εισήγαγε στο ΠαΣοΚ, προσπάθησε να φέρει και στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, η νέα εκλογή του προέδρου να γίνει από τη βάση!

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, προκάλεσε ερωτηματικά αλλά και σκεπτικισμό, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η «βάση» στη Σοσιαλιστική Διεθνή αφού σε αυτή συμμετέχουν κόμματα από όλο τον κόσμο!

Ίσως βέβαια ο κ. Παπανδρέου να νόμιζε ότι βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα και ότι απευθύνεται σε... κομματικό ακροατήριο...

Αναλυτικά γράφει ο «Bηματοδότης»:

«Κατάπληκτοι έμειναν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κόστα Ρίκα όταν άκουσαν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει από το βήμα η νέα εκλογή προέδρου της Διεθνούς να γίνει από τη βάση(!). Όλοι διερωτήθηκαν πώς θα γίνει αυτό και ποια είναι η «βάση».

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε την επόμενη ημέρα. Είπε ότι το καθένα από τα 162 κόμματα και οργανισμούς που συμμετέχουν στη Διεθνή θα διενεργήσει το Μάιο εκλογές στις οποίες θα ψηφίσουν τα μέλη και η φίλοι του.

Προφανώς ο κ। Παπανδρέου, αφού ολοκλήρωσε την ενδυνάμωση του ΠαΣοΚ με την εισαγωγή καινοτομιών όπως η συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, αποφάσισε να διαδώσει τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες του στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κόμματα».
http://newpost.gr

Read more...

Επιμένει το Βερολίνο για την εποπτεία επί των δημοσιονομικών

Συνέντευξη Ρέσλερ


Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φ.Ρέσλερ ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά
Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φ.Ρέσλερ ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Υπέρ της πρότασης να παραδώσει η Ελλαδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της τάσσεται ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ωστόσο, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας διαφωνούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνέντευξης που έχει δώσει στην εφημερίδα Bild, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Φ.Ρέσλερ δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει ο Ρέσλερ.

«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Πάντως, διχασμένες εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία για το θέμα ορισμού επιτρόπου, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ρέσλερ βρίσκεται και η δήλωση του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε, ο οποιός στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού
Spiegel δήλωσε: «Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».

Διαφορετική είναι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη, νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δηλώνει στο Spiegel ότι αν και αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για «προσωρινό περιορισμό της κυριαρχίας» της Ελλάδας.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής
κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στο Spiegel, κάνει λόγο για «το τέλος της λογικής». Χαρακτηρίζει «από οικονομικής πλευράς παράλογη» την πρόταση για επίτροπο, «ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εισέπραξαν 120 εκατ. € από το χαράτσι στα ακίνητα και τα έστειλαν στην Ελβετία

Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο


Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.

Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).



Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)।
protothema.gr
Read more...

Δραματικοί οι τόνοι της δήλωσης Παπαδήμου: «Εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση, θα χρεοκοπήσουμε»









Δραματικοί οι τόνοι της δήλωσης Παπαδήμου: «Εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση, θα χρεοκοπήσουμε»
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τη πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο για το PSI όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση η χώρα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας» ενώ επισήμανε ότι εξασφάλισε την απόλυτη στήριξη των τριών αρχηγών.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο
, εν όψει της κρίσιμης και πιεστικής -όπως αναμένεται- Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλε διήρκησε περίπου τρεις ώρες ενώ οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης δεν έκαναν δηλώσεις.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής।
http://newpost.gr
Read more...

Όχι λευκή επιταγή στον κ. Παπαδήμο

Διαπραγμάτευση ζητά ο κ. Σαμαράς



protothema.gr
Οι διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού αναδείχθηκαν στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να αρνείται την υπογραφή του σε πολιτικό κείμενο δεσμεύσεων και να επιμένει ότι η μόνη εξουσιοδότηση που μπορεί να δοθεί στον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι να κάνει διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στα φλέγοντα θέματα των ημερών ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:

οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
έλεγχο στις συντάξεις “μαιμού”
αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το δανειακό πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ο Γ.Παπανδρέου τον πρωθυπουργό

Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επιβεβαιώθηκε από πηγές της Ιπποκράτους ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό «διαπιστώθηκε σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε με τις γνωστές του θέσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «αλά καρτ».

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, το δανειακό πρόγραμμα και το PSI, καθώς επίσης και κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία πέραν της προαναφερθείσης ατζέντας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι στο τραπέζι της συνάντηση ετέθησαν όλα τα θέματα, ενώ εκτιμήθηκε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση θα έχει θετικό αντίκτυπο στη χώρα, διότι θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την ρευστότητα μέχρι το 2020, άρα και τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών, αλλά και την ανάγκη ανάληψης της ευθύνης από τους εταίρους στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρεου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ώστε να πετύχουμε ως χώρα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη η άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συμφωνήθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό

Εξουσιοδότηση για τις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τη συμφωνία για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προσέρχεται στη κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τρία κόμματα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους, όπως η επιτροπεία. Επίσης, συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την -τρίωρη σχεδόν- συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε: «Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε». O κ. Παπαδήμος τόνισε εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για τη «μάχη» που δίνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα. Η Ιπποκράτους αναφέρει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Από πηγές της Συγγρού προκύπτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη διαφωνία του για το ζήτημα μείωσης μισθών και επικουρικών συντάξεων, πρότεινε σειρά ισοδύναμων μέτρων, ενώ φέρεται να διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό, αλλά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση, ενώ θα πρέπει να γίνει νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου για το εάν το πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τόνισε πως δεν πρόκειται να λάβει θέση πριν έχει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε (...) Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας



«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων.

«Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος αναχώρησε στις 5:00 μ.μ. για τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν αμέσως μετά και δηλώσεις αναμένονται το απόγευμα, περίπου στις 7:00 μ.μ.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ωστόσο, λόγω των επαφών του για το PSI μετατέθηκε για το μεσημέρι της Κυριακής.

Επιδίωξη του κ. Παπαδήμου ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τα βασικά θέματα που θα τεθούν, πιεστικά όπως αναμένεται, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, και τα οποία τίθενται ως προαπαιτούμενα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Τα μέτρα που ζητάει η τρόικα περιγράφτηκαν σε 10σέλιδο υπόμνημα και αφορούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους, σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σε περικοπή των προνομίων των ΔΕΚΟ, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της εργασιακής σχέσης εργοδότη - εργαζομένου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τα κόμματα ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και το νέο μνημόνιο. «Αν όχι, χάσαμε το τρένο...» φέρεται να είπε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

»Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

»Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

»Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

»Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

»Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

»Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

»Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...