Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ρεαλιστικά μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα ζητεί η Β.Παπανδρέου

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο»

«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» είπε η Β.Παπανδρέου
«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» είπε η Β.Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Έχουμε ψηφίσει επώδυνα μέτρα και θα ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα. Το θέμα είναι τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς μέχρι τώρα, πάμε από το κακό στο χειρότερο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 η Β.Παπανδρέου, τη στιγμή που φουντώνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για τις απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης. Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι, αν και «προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ», στην παρούσα φάση η χώρα δεν κινδυνεύει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Επίσης, είπε ότι εάν είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, τότε ίσως να μην είχε αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Έχουμε ψηφίσει επώδυνα μέτρα και θα ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα. Το θέμα είναι τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μέχρι τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Φέτος είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι ήμασταν ένα χρόνο πριν. Σήμερα έχουν εξασθενήσει και ο πολίτης και η χώρα. Άρα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε θα πρέπει να οδηγούν κάπου» τόνισε.

Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, όμως «δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούμε εκτός ευρώ τώρα».

«Οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι να μας αποβάλλουν γιατί το κόστος αποβολής της Ελλάδας τώρα είναι ακόμη, ευτυχώς, μεγαλύτερο από το κόστος της βοήθειας ώστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» δήλωσε.

«Θα έπρεπε να έχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δεχόμαστε οτιδήποτε μας λένε και σε λίγο να αποδεικνύεται ότι δεν έχουν υλοποιηθεί αυτοί οι στόχοι. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε μία πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα έσοδα και θα μειώσουμε περαιτέρω τις δαπάνες» πρόσθεσε.

Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε μάλιστα ότι εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει αμέσως μετά τις εκλογές μέτρα περιοριστικά, τότε ίσως η χώρα να μην είχε προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Θα μπορούσε στις αρχές της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ να ελεγχθεί η κατάσταση υπό κάποιους όρους. Να πάρουν μέτρα, όχι τα μέτρα που παίρνουμε τώρα, αλλά μέτρα περιοριστικά, μέτρα αναπτυξιακά και να υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία να μπορούσε να διαχειριστεί κρίσεις» επισήμανε.

Αναφερόμενη στην απόφαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν στη Βουλή ορισμένες τροπολογίες, η κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν είναι δυνατόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα να θεωρείται ότι απλώς θα σηκώνει το χέρι κάθε φορά και να έρχονται οι νόμοι ή οι τροπολογίες τόσο πρόχειρα. Χρειάζεται μία καλύτερη προετοιμασία, χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο σοβαροί και υπεύθυνοι».

Όσον αφορά στον νέο αρχηγό που θα εκλεγεί, η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «θα πρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να δώσει μία καλύτερη προοπτική στο ίδιο το κόμμα».

«Τον Γ.Παπανδρέου τον τιμώ, τον εκτιμώ, αλλά πλέον θα πρέπει να αφήσει το κόμμα» επανέλαβε.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι χρειάζεται «μία κυβέρνηση με λιγότερα άτομα, ικανά να ανταποκριθούν στις καταστάσεις».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: