Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Το μνημόνιο απέτυχε, ζήτω το νέο μνημόνιο...



ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ βρίσκεται η χώρα έπειτα από έναν χρόνο σκληρότατης λιτότητας που πλήρωσαν κυρίως οι μη έχοντες. Από το 2010 θεσπίστηκαν μέτρα 39 δισ. ευρώ, που μείωσαν το έλλειμμα κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.

Απέδωσαν μόνο τα εύκολα στην... εφαρμογή τους και πλέον επώδυνα: οι περικοπές σε μισθούς, σε συντάξεις, σε επενδύσεις. Λίγα έφεραν οι διαφορικές αυξήσεις έμμεσων φόρων που έπληξαν την αγορά, τη στιγμή που η σπατάλη, η διαφθορά και η εισφοροδιαφυγή μένουν σχεδόν ανέγγιχτες, ενώ δεκάδες πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη παραμένουν επί μήνες στο συρτάρι.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν ψηφίστηκαν καν οι διατάξεις που θα «έπιαναν» τους έχοντες. Δεν υπάρχει εικόνα για το δούναι και λαβείν του Δημοσίου, για τους υπαλλήλους που πληρώνει, και έχουν μείνει μήνες πίσω οι μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις.

Διάχυτη η απαισιοδοξία

Πληθαίνουν οι φωνές, εντός και εκτός της κυβέρνησης, όσων ζητούν επίμονα να αλλάξει «συνταγή». Στο νέο μνημόνιο, που τώρα φτιάχνεται, να ληφθούν τα σωστά μέτρα και αυτά να εφαρμοσθούν. Ωστόσο, η απαισιοδοξία είναι διάχυτη πλέον, καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία και πολλοί φοβούνται ότι σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν, ξανά, την αδυναμία νοικοκυρέματος του κράτους.

Τα λεφτά που ζητούν η τρόικα και οι αγορές είναι πολλά: 26 δισ. ευρώ εισπρακτικά μέτρα, εκ των οποίων τουλάχιστο 6 δισ. ευρώ φέτος. Προστίθενται και 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ έως το 2012.

Οσοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα περιγράφουν ένα κλίμα «επιβολής» μέτρων προς την ελληνική πλευρά, χειρότερο από αυτό που επικρατούσε το Μάιο του 2010. Τότε η κυβέρνηση δέχθηκε, σχεδόν αμαχητί, ένα μνημόνιο για το οποίο εκ των υστέρων έγινε αποδεκτό ότι σε πολλά του σημεία περιείχε συνταγές λανθασμένες για τα ελληνικά δεδομένα. Ως κλασικό παράδειγμα φέρεται η αύξηση έμμεσων φόρων εν μέσω κρίσης.

ΤΑ 5 «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Υπάρχουν όμως και τα μέτρα «ορόσημο», αυτά που θα άλλαζαν τον ρου της οικονομικής κατάστασης της χώρας και θα την έσωζαν από την δεινή κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται. Παρά τα όποια προσκόμματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση, οι «κακοί» κερδοσκόποι, αλλά και ο μεγάλος αντικειμενικά όγκος των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν, είναι εκ του αποτελέσματος σαφές ότι πολλά έμειναν στο ράφι:

1Ελεγχος δαπανών και κρατικά «φέσια»

Το αποτέλεσμα, είναι το 2011, έπειτα από όλα αυτά τα μέτρα, να έχουμε το πρώτο τετράμηνο έλλειμμα 11 δισ. ευρώ το οποίο διπλασιάστηκε σε έναν μήνα, ενώ δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Στο ποσό αυτό προστίθενται και 6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, δηλαδή «φεσιών» που πρέπει να εξοφλήσει άμεσα.

Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να μην υπάρχει έλεγχος. Τα υπουργεία δεν γνωρίζουν τι δαπάνες ή υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι φορείς τους. Μόνο εργαλείο είναι η Διαύγεια, αλλά και εκεί τα στοιχεία είναι μη επεξεργάσιμα και πολλά δεν... ανεβαίνουν. Το υπουργείο Οικονομικών με τη σειρά του πρόσφατα κατάφερε με... εκβιασμό τη στάση πληρωμών να πείσει όλα τα υπουργεία να στέλνουν στοιχεία για τους φορείς τους. Ετσι ανακάλυψε και την «τρύπα» των 6 δισ. ευρώ.

Πληροφοριακό σύστημα που να δείχνει σε πραγματικό χρόνο ποιος υπογράφει τι σύμβαση, προμήθεια, απόφαση πληρωμής στο Δημόσιο, στενό και ευρύ, δεν υπάρχει, αν και θα έπρεπε. Ενα πρόγραμμα του Γενικού Λογιστηρίου (ΕΥΔΗΜΟΣ) βρίσκεται ενάμιση χρόνο στο συρτάρι, το «αντίπαλό» του (ΟΠΣ) πήρε και πάλι παράταση και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καλύψει τη γενική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Νοσοκομεία, ταμεία, οι ΔΕΚΟ και κάθε άλλης λογής φορείς προκηρύσσουν τα δικά τους συστήματα που θα λειτουργήσουν το 2013.

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες συσσωρεύονται και οι επιτελείς της τρόικας επιχειρούν να αναζητήσουν κωδικό προς κωδικό μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης πού πάνε τα 125 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το συνολικό ποσό που δαπάνησε το ελληνικό Δημόσιο το 2009.

2 Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Το προηγούμενο καλοκαίρι εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Από πιο πριν ο ΙΟΒΕ και άλλοι φορείς έκρουαν τον κώδωνα για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Εφτασε Μάιος του 2011 για να ανακοινωθούν απλά οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης κάποιων από τις ΔΕΚΟ. Στα ακίνητα, τώρα ξεκινά η καταγραφή τους και η αποτίμησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από τόσους μήνες συζητήσεων, ανακοινώσεων και αντεγκλήσεων δεν έχει ανακοινωθεί ούτε το δ.σ. της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε., της εταιρείας που θα αναλάβει την αξιοποίηση του μεγαλύτερου ελληνικού ακινήτου.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την ανοικτή απειλή να μην δοθεί η δόση του Ιουνίου, βρίσκεται έπειτα από πολύμηνη απραξία σε τεράστια πίεση από την τρόικα να πάρει άρον άρον αποφάσεις. Κάποιοι πέρα από την τρόικα «βλέπουν» πίσω από τις πιέσεις και «μνηστήρες» που μυρίζονται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία αξίας 50 δισ. ευρώ: όποιος έχει ανάγκη πουλά φθηνά. Δηλαδή μπορεί να πουλήσει στα 50 δισ. ευρώ περιουσία ή φυσικούς πόρους πολλαπλάσιας αξίας που θα έφεραν στο μέλλον διαρκή έσοδα...

3 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου

Από το 2010 περιμέναμε τις ομάδες που θα ανακοίνωναν τις συγχωνεύσεις και τα «λουκέτα» στους φορείς που περισσεύουν. Τελικά πολύ λίγα έγιναν, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα να είναι εδώ.

Η απόφαση του Δεκεμβρίου να ενταχθούν στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 50 επιπλέον ΔΕΚΟ έχει μείνει στα.. χαρτιά. Μόνο ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε κάποιες μείωσεις μισθών που τότε ζητήθηκαν από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Τα επιχειρησιακά σχέδια αναμένονται, τη στιγμή που ο στόχος που έχει τεθεί είναι πολύ φιλόδοξος: εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.

Η ενημέρωση για τα οικονομικά τους στοιχεία (για τους 54, που από παλαιά επέβλεπε το υπουργείο Οικονομικών) έχει μείνει στο 9μηνο του 2010, και τακτικά στοιχεία ανακοινώνονται μόνο για 16 εξ αυτών. Επειτα από όλα αυτά, έρχεται στο τραπέζι το σχέδιο απολύσεων.

4 Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Η ενιαία Αρχή Πληρωμής που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 έπρεπε να πληρώνει από την αρχή του χρόνου όλους τους εργαζόμενους και έως την άνοιξη να είχε καλύψει και το «ευρύ» Δημόσιο.

Θα έβλεπε ποιοι λαμβάνουν τι. Αν έχουν τα προσόντα, αν δεν υπάρχει άλλη «ροή» πληρωμών. Δεν έχει καταφέρει παρά να καλύψει το 59% των εργαζομένων σε υπουργεία (το ευρύ Δημόσιο εγκαταλείφθηκε) και μόνο το... 0% του υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο του έργου.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για προσλήψεις που πληρώνονται ως συμβάσεις ή ως επενδυτικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται το νέο -για κάποιους πολύ σκληρό- μισθολόγιο με στοιχεία ημιτελή....

5 Οι «καλές» μεταρρυθμίσεις

Οι αλλαγές που υποτίθεται ότι θα τόνωναν την ανάπτυξη, μένουν όνειρο, με ναυαρχίδα τα κλειστά επαγγέλματα. Ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα ανοίξουν.

Η μάχη κατά της ακρίβειας με την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει ξεκινήσει (τώρα ψηφίστηκε ο νόμος), με συνέπεια οι τιμές και ο πληθωρισμός να παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, οι συναλλαγές εντός των ομίλων ερευνώνται επί έναν χρόνο, και στα χαρτιά μένει έναν χρόνο μετά η απλοποίηση της αδειοδότησης των εταιρειών. Τώρα, φημολογείται ότι η τρόικα ζητά και νέα περικοπή των δημόσιων επενδύσεων για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες.
enet.gr



Read more...

AΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ


Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα για το μέτρο των αποδείξεων: Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων, εξαιτίας των αυξημένων επιστροφών φόρου, επισημαίνεται ότι:...


- Η εφαρμογή του μέτρου, που θεσπίστηκε με το νόμο 3842/2010, είχε ως στόχο την έκδοση αποδείξεων, προκειμένου οι πολίτες να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κλοπή από τον απλό φορολογούμενο και υπεξαίρεση των εσόδων ΦΠΑ της χώρας.

O στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός και με βάση τα στοιχεία ότι υπήρξε βελτιωμένη συμμόρφωση στην έκδοση αποδείξεων και αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν, γιατί αλλιώς είναι ως να συναινούν οι ίδιοι στην φοροδιαφυγή τρίτων και στην τελική δική τους φορολογική επιβάρυνση.

- Τα δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι με το νόμο 3842/2010, βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση από πλευράς φόρου των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ. Άρα, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.

Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων.

- Τα νούμερα και τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν επαληθεύονται, καθώς ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων, προσεγγίζει ως ποσοστό το 28%.

Τέλος, υπογραμμίζεται για μία ακόμα φορά πως η υποβολή ειλικρινών δηλώσεων με πραγματικά στοιχεία είναι υποχρέωση των φορολογουμένων. Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε ελέγχους σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο.

Read more...

Είμαι αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας ...



Λίγα εικοσιτετράωρα πριν λήξουν οι διαπραγματεύσεις δείχνει την «κόκκινη γραμμή» και δηλώνει ότι «η συζήτηση δεν είναι εύκολη». Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τη βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, χωρίς να ... κρύβει τους κινδύνους. Δηλώνει ανοιχτός σε κάθε ρεαλιστική πρόταση της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του και χαρακτηρίζει «φοβική, εσωστρεφή και ανήμπορη την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις». Στέλνει μηνύματα συναίνεσης για τη «σωτηρία της πατρίδας» και περιγράφει το «διακύβευμα», ενώ τονίζει για την Τουρκία ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο».
Συνέντευξη στη Φώφη Γιωτάκη

Κύριε πρόεδρε, μπορεί η αναβολή για την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού να μη συνιστά μεγάλη αλλαγή στον δύσβατο πια κυβερνητικό σχεδιασμό, ωστόσο ερμηνεύτηκε ως απόφαση της τρόικας να σας το γυρίσει πίσω ως… αποτυχημένο. Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε από το Eurogroup στην Αθήνα για τις διορθώσεις… Η τρόικα απαίτησε περαιτέρω προσθήκες και εγγυήσεις;

Κυρία Γιωτάκη, συζητάμε για ένα 4ετές πρόγραμμα, που εγγυάται την έξοδό μας από την κρίση αλλά και αλλαγές σοβαρές, διαρθρωτικές. Για βιώσιμη ανάπτυξη. Μιλάμε για μια σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση. Εξαρχής αντιμετωπίσαμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όχι μόνο ως ένα σχέδιο για τη μείωση των ελλειμμάτων, η οποία συνιστά και προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας. Είναι ένας πλήρης Οδικός Χάρτης για τη δημιουργία μίας νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη φαυλότητα, τις πελατειακές σχέσεις, την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Το πρόγραμμά μας –παρά τις αντίξοες συνθήκες– έχει ήδη θετικά αποτελέσματα. Και αυτό λόγω των προσπαθειών και θυσιών του ελληνικού λαού, που κανείς εντός ή έκτος Ελλάδας δεν πρέπει να υποτιμά ή να ισοπεδώνει. Παράλληλα όμως, αξιολογώντας τη θετική μας πορεία, λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι για λόγους που είναι ανεξάρτητοι της βούλησης όλων των μερών, δεν διαφαίνεται προς το παρόν η δυνατότητα φυσιολογικής κάλυψης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας το 2012 από τις αγορές. Αυτό συνιστά μια σοβαρή παράμετρο. Εχουμε χρέος να τη συζητήσουμε με τους εταίρους μας. Και αυτή η συζήτηση δεν είναι εύκολη.

Ο κ. Ολι Ρεν είπε προχθές χωρίς περιστροφές ότι η διακομματική συναίνεση είναι αναγκαία προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Μήπως αυτή η φράση του αποδεικνύει την άποψη των δανειστών μας ότι η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα;

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από μία ενιαία και δυνατή φωνή, που να λέει ρητά σε όλους ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με όποιο κόστος, για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση». Χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οτι αναλαμβάνουμε τις πατριωτικές μας ευθύνες όλοι και δεν δημιουργούμε καθημερινά εμπόδια. Γιατί ενώ η κυβέρνηση έδινε μάχη με τις αγορές και τους κερδοσκόπους κερδίζοντας αξιοπιστία, άλλοι πλαγιοκοπούσαν ποντάροντας στην αποτυχία. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη. Οχι η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση, όχι εγώ, η Ελλάδα. Και αυτό θα το πετύχουμε με την καθημερινή μας στάση απέναντι στα πράγματα. Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι.

Και καλούμε όλους να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια αυτή. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι να αποτύχει ή να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά η χώρα. Και δεν κάνω πίσω για τη σωτηρία της χώρας. Ομως τι θα πει τελικά συναίνεση; Η συναίνεση όλων μας αυτή τη στιγμή δεν αφορά απλώς μία σύμβαση ή μνημόνιο ή μια ψηφοφορία στη Βουλή. Αφορά κάτι πολύ σημαντικότερο, την εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αφορά την εθνική αναγκαιότητα να αποδείξουμε σε όλους ότι όλοι κάνουμε τις υπερβάσεις μας αν αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της πατρίδας. Οτι έχουμε όλοι κατανοήσει την ανάγκη βαθιών αλλαγών και δεν προσποιούμαστε. Αυτή η σοβαρή στάση όλων μας πολλαπλασιάζει την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά, θα έλεγα ότι αυτή η στάση είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα. Και ειλικρινά ελπίζω αυτή η στάση να επικρατήσει.

Στην Πορτογαλία, κύριε πρόεδρε, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος έστειλε επιστολή στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, με την οποία δεσμεύεται για τη στήριξη του προγράμματος. Αναμένετε αντίστοιχη κίνηση και από τον κ. Σαμαρά;

Είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και προβάλλει η εθνική ανάγκη. Εστω και εάν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αλλά αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε, αφού είναι ένας βασικός λόγος που φτάσαμε εδώ. Στη σημερινή μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο λαός, δεν μπορούμε πια να πορευόμαστε όπως στο παρελθόν. Εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά ότι αλλάζουμε το πρότυπο με το οποίο πορευόταν μια κυβέρνηση στη χώρα. Αναφέρετε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, αλλά θα σας έλεγα μικρή σημασία έχει η τυπική μορφή με την οποία εκφράζεται η στήριξη σε μια εθνική προσπάθεια μπροστά σε ένα κίνδυνο χωρίς προηγούμενο. Σημασία έχει όλοι να αναλάβουμε απερίφραστα και με καθαρό τρόπο τις ευθύνες μας. Βλέποντας και λέγοντας τις αδυσώπητες αλήθειες. Ελπίζω ότι έστω τώρα, την ώρα της μεγάλης κρίσης, θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν απέναντι στους πολίτες.

Θα καλέσετε σε συνάντηση για μια νέα εθνική συνεννόηση, όπως είπατε, τον αρχηγό της ΝΔ; Θα συγκαλέσετε συνάντηση αρχηγών;

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας κάλεσα σε εθνική συστράτευση. Με δική μου πρωτοβουλία, έγιναν συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τόσο με τον καθένα ξεχωριστά, όσο και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και να είστε σίγουρη ότι έτσι θα συνεχίσω, όποια και αν είναι η ανταπόκριση. Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας.

Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο λεγόμενο «Ζάππειο 2» που κατά την άποψή σας θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «μεσοπρόθεσμο»;

Πολλές από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση και είναι ήδη στο «μεσοπρόθεσμο», όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο, η καταπολέμηση της σπατάλης και βέβαια η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Είμαστε ανοικτοί και σε όποια άλλη σκέψη δεν έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας. Αρκεί να είναι ρεαλιστική. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάσταση της χώρας και πως δεν υπάρχει χώρος για παροχολογία. Αυτή η νοοτροπία μας έφερε εδώ, στα πρόθυρα του γκρεμού. Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Εάν δεν λάβετε συναίνεση, θα σηκώσετε μόνος το βάρος της εφαρμογής και νέων σκληρών μέτρων και της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ή θα προχωρήσετε σε εκλογές;

Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Γιατί, υπάρχει εξάλλου άλλη επιλογή; Το να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει μπορεί να είναι επιλογή για όποιον έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας; Η ελληνική κοινωνία μας ζητεί να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε εμείς ταγμένοι.

Οι δανειστές μας εκτιμούν ότι οι εκλογές ίσως αποδειχθούν λύση; Και έχει τεθεί στις κατ' ιδίαν συνομιλίες;

Δεν έχουμε δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να μας υποδεικνύει εκλογές.

Αραγε η επιμονή της ΕΕ να ζητεί συναίνεση είναι μια ευκαιρία για τους αντιπάλους σας να σας κατηγορήσουν ότι σας επιβλήθηκε «απέξω» η λύση;

Ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του ελεύθερα, όπως και η κάθε επιλογή αξιολογείται και έχει συνέπειες. Και εκτός και εντός Ελλάδας. Μπορούσαμε να απορρίψουμε τη δανειοδότηση της χώρας μας. Να χρεοκοπήσουμε, να φύγουμε από το ευρώ. Αυτή δεν ήταν για μας επιλογή. Εχουμε αποδείξει όλη αυτή την περίοδο ότι δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, ούτε ζητούμε άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα. Ακούω κατηγορίες και πολλή λάσπη. Αν θεωρούν ότι αυτό τους επιβάλλει η κρισιμότητα της στιγμής, ας το κάνουν. Εγώ επιλέγω να παλέψω για την πατρίδα μου και αυτό κάνω. Να σώσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αγνοήσουν» τη… συναίνεση και καταψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο», θα μείνετε στη διαγραφή τους; Δηλαδή θέτετε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας; Και θα... μείνετε εκεί;

Αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία ή το πού θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Εχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις διχογνωμίες και τις αντιφάσεις του, εκτιμάτε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα καταφέρετε να τους πείσετε να αντιμετωπίσουν ως ευρωπαϊκό το ελληνικό δράμα;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη της σε μια Ευρώπη που δεν έχει αποφασίσει η ίδια να λύσει τα προβλήματά της. Φοβική και εσωστρεφής σήμερα η Ευρώπη, δείχνει πολλές φορές ανήμπορη να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάω για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, για την έκδοση του ευρωομολόγου, τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για μεγάλες θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Ολα αυτά, δηλαδή, που θα οδηγούσαν την Ευρώπη ολόκληρη, και όχι μόνο την Ελλάδα, σε ασφαλή νερά. Εκεί, ναι, υπάρχει στην Ευρώπη ακόμα μεγάλη ατολμία. Ομως ας μην παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη - η αλήθεια είναι ότι έπειτα από δικό μας τιτάνιο αγώνα πείστηκαν. Ας μην το ξεχνάμε, χωρίς τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση είναι τέτοιου μεγέθους, που τα 30 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Οταν όμως βλέπουν ότι και εμείς με τη σειρά μας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε στα πόδια μας, ότι γυρίζουμε την πλάτη στις κακές πρακτικές που όλοι γνωρίζουμε ότι μας έφεραν εδώ, ότι δείχνουμε σοβαρότητα και ότι δεν σφαζόμαστε στο εσωτερικό της χώρας σαν τα κοκόρια, αυτό αυξάνει την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.

Λέγεται ότι στην πολιτική η κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα. Σε περίοδο μνημονίου πώς είναι για τον Ελληνα πρωθυπουργό;

Μια μεγάλη δοκιμασία, όπως είναι η ημέρα κάθε Ελληνα πολίτη που έβαλε πλάτη για να σταθεί η χώρα μας όρθια, που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο, να κάνει σωστά τη δουλειά του. Οπως του κάθε ανθρώπου που θέλει να είναι εντάξει με τη συνείδησή του. Και ειδικά σήμερα που το όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα γίνεται αδήριτη αναγκαιότητα.

Οι αντίπαλοί σας χρεώνουν στο οικονομικό επιτελείο «αποτυχία επίτευξης των στόχων παρά τα σκληρά μέτρα». Οι του οικονομικού επιτελείου έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη σας;

Η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι συλλογική. Οσα έγιναν τους προηγούμενους 19 μήνες δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Τα αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς ήταν εντυπωσιακά, χάρη στη συλλογική δουλειά και στη στήριξη του ελληνικού λαού. Η βασική μας επιτυχία είναι όμως ότι μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας κρατήσαμε την Ελλάδα ζωντανή. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, μέχρι να σταθούμε οριστικά στα πόδια μας, ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε μια χώρα βιώσιμης ανάπτυξης, δικαιοσύνης, ευημερίας και δικαιωμάτων για όλους. Και αυτή η επιτυχία δεν υποβαθμίζεται από αποκλίσεις κάποιων δεκαδικών στοιχείων σε επιμέρους νούμερα, που είναι αναμενόμενες, άλλωστε, σε κάθε εποχή (αφού μιλάμε για προβλέψεις), πόσω μάλλον στο ρευστό περιβάλλον μέσα στο οποίο δίνει η Ελλάδα τον αγώνα της. Πέρα όμως από αυτό, τον περασμένο χρόνο έγιναν αλλαγές χωρίς προηγούμενο, με σκοπό να αλλάξουμε συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πάντα στη χώρα. Ασφαλιστικό, φορολογικό, «fast track», απελευθέρωση επαγγελμάτων, «Καλλικράτης», το πρόγραμμα «Διαύγεια», προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο με αντικειμενικές διαδικασίες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση των επιχειρήσεων. Και αυτά είναι μόνο μερικές ενδεικτικές αναφορές στο τεράστιο έργο που συντελέστηκε τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζει να συντελείται από τον ελληνικό λαό. Σκεφτείτε τα όλα αυτά, κυρία Γιωτάκη, καθώς και σε πόσο χρόνο και υπό ποιες συνθήκες έγιναν. Και πείτε μου αν στο παρελθόν υπήρξε άλλη κυβέρνηση στη χώρα που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα προχώρησε σε τόσες θετικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί μια κρίση ακραίων συνθηκών και καταστάσεων.

Εμείς αφήσαμε πίσω μας τις κακές συνήθειες του παρελθόντος και αλλάξαμε πλήρως πορεία, γιατί αυτό ήταν το πατριωτικό μας καθήκον αλλά και γιατί δεν είχαμε πρόβλημα να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να αναγνωρίσουμε ακόμα και δικά μας σφάλματα και να αλλάξουμε. Η χώρα είχε «αποτύχει» ή μάλλον είχε βρεθεί στα πρόθυρα κατάρρευσης το 2009. Οσοι ισοπεδώνουν τα επιτεύγματα της χώρας, ας θυμηθούν ότι η κρίση δεν ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, αλλά πολύ πριν. Απλώς τότε εκδηλώθηκαν έντονα τα αποτελέσματα της διαχείρισης της προηγούμενης πενταετίας. Τώρα, αν κάποιοι ισχυρίζονται, όπως η ΝΔ μέχρι πρόσφατα, ότι μέσα σε έναν χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε βγει από την κρίση, τότε τι να πω. Παραπλανούν συνειδητά τους πολίτες και καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, ειδικά εκείνοι που άφησαν πίσω τους ένα έλλειμμα στο 15,5% του ΑΕΠ.

Μιλάτε για διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο οι άνεργοι έχουν άλλες προτεραιότητες… Τι τους απαντάτε;

Τους απαντάμε ότι οι μεγάλες αλλαγές που κάναμε και κάνουμε για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, να σπάσουμε τη γραφειοκρατία, να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα, να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τον υγιή και δημιουργικό επιχειρηματία είναι αυτές που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα φέρουν επενδύσεις και κυρίως θέσεις εργασίας που το Δημόσιο δεν μπορεί πια να προσφέρει.

Είστε από τους πολιτικούς αρχηγούς με πολυετή πείρα στον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής. Πώς εξελίσσεται για την Ελλάδα η συγκυρία σε σχέση με την Τουρκία;

Από το `99, που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Σπάσαμε στερεότυπα, αποδείξαμε ότι Ελληνες και Τούρκοι μπορούν μαζί να πετύχουν πράγματα, με αμοιβαίο όφελος. Ομως η πορεία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Νέα Δημοκρατία άφησε διαπραγματευτικά όπλα -όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας- να χαθούν. Τα Ελληνοτουρκικά δεν θα λυθούν μόνα τους με τον χρόνο, ούτε είναι προς το συμφέρον κανενός να διαιωνίζονται. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Ομως αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τα δύσκολα. Ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει. Κάναμε σημαντικά βήματα, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και η εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών. Και στον επιχειρηματικό και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα βλέπουμε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα. Τώρα φτάσαμε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, φτάνει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα που θα κριθούν η αξιοπιστία, η βούληση και η αποφασιστικότητα του καθενός μας. Και η Ελλάδα οφείλει να είναι και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία.

Αισιοδοξείτε, πάντως, για την προσέλκυση επενδύσεων σε όλους τους τομείς, παρά το δυσμενές κλίμα;

Ναι, οι επενδύσεις θα έλθουν, αλλά όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Θα έλθουν όταν από τη μία αυξήσουμε τον βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας, και από την άλλη όσο εμείς θα βελτιώνουμε το περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή θα σπάμε δεσμά, θα καταργούμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα απλοποιούμε τη ζωή των υποψήφιων επενδυτών, θα περιορίζουμε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Αυτό τον αγώνα δίνουμε κάθε μέρα. Και αξίζει πραγματικά να επενδύσουμε στο μέλλον της Ελλάδας.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα «τρέξουν» όσο πιο άμεσα γίνεται

Θα προχωρήσετε και σε απολύσεις διά της... πλαγίας οδού; Μετατάξεις ίσον (και) απολύσεις;

Σας απαντώ: δεν είναι λογικό όταν καταργείς έναν Οργανισμό του Δημοσίου να αξιολογείς το προσωπικό που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις αν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, ειδικά όταν είσαι σε τέτοια δημοσιονομική κατάσταση; Ομως στόχος μας δεν είναι οι απολύσεις. Στόχος μας είναι ένας ορθολογικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, όπου θα αξιολογούνται τόσο οι ανάγκες μας όσο και το προσωπικό.

Σε ποιες εισηγμένες θα εξαλειφθεί η κρατική συμμετοχή;

Σε εκείνες τις εταιρείες όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνο ως επιχειρηματίας -που άλλωστε δεν είναι ο ρόλος του αυτός- και όπου δεν διακυβεύονται κρίσιμα για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση δημόσιων αγαθών ή σημαντικών δικτύων, όπως είναι της ενέργειας ή του νερού.

Εχετε αποφασίσει τελικώς άμεσες αποκρατικοποιήσεις, που σημαίνει το πρώτο δείγμα γραφής και μέσα στον Ιούνιο;

Οσο πιο άμεσα γίνεται. Είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο και στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Σας κατηγορούν ότι δεν λέτε όλη την αλήθεια στον λαό - ότι την κρύβετε... Ο κόσμος θέλει να μάθει για τις θυσίες του και το… τούνελ, στο οποίο, όπως λέει και ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν βλέπει φως. Ποιες δεν είναι για σας πια «κόκκινες γραμμές»;

Την αλήθεια είπαμε από την πρώτη στιγμή. Και είπαμε ότι το ταξίδι θα είναι μεγάλο και δύσκολο, για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα αλλά και να την αλλάξουμε οριστικά, για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια περιπέτεια. Οταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή. Και κανείς δεν είπε ότι η πορεία αυτή δεν θα `χει εμπόδια και απρόοπτα, ότι δεν θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις - κάπου να κόψουμε δρόμο, αλλού να αλλάξουμε δρόμο, αλλά όχι τη συνολική πορεία μας και τον στόχο.

Πολλοί προβλέπουν ότι δεν θα λάβουμε την πέμπτη δόση. Σε αυτή την περίπτωση πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού, με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική. Γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητες η εφαρμογή του προγράμματός μας και η επίτευξη των στόχων μας.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής βάζετε στο τραπέζι και προτάσεις για την επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού χρέους; Ή συζητάτε μόνο για το νέο δάνειο (για 2012-2013);

Πιστεύω ότι παρά τη δυσκολία και την κερδοσκοπία που υπάρχει, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές όταν παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι κάθε πολιτική που θα μας βοηθήσει να οδηγήσουμε τη χώρα εκεί. Και σας υπενθυμίζω ότι πετύχαμε ήδη το 2010 να μειώσουμε το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 7 μονάδες του ΑΕΠ. Ηδη είναι εμφανή τα πρώτα θετικά σημάδια, που, αν δουλέψουμε με την ίδια αφοσίωση και επιμονή, θα πολλαπλασιάσουμε. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι το 2012 θα είναι στο σύνολό του η πρώτη χρονιά ανάπτυξης, με ρυθμό 1,1%.

Αναδιάταξη αντί αναδιάρθρωσης, αφού προηγουμένως εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα νέου μέτρου;

Σας είπα και προηγουμένως, εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Χειριζόμαστε με τον πιο σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο το ζήτημα του τεράστιου χρέους που βρήκαμε. Με γνώμονα μόνο το συμφέρον της πατρίδας και του πολίτη. Δεν μπαίνουμε σε δημόσια σεναριολογία. Η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους μας.

Τα κόμματα της Αριστεράς θεωρείτε ότι έχουν, παρά τις έντονες διαφωνίες τους, αφήσει χαραμάδες συνεννόησης με την κυβέρνηση;

Θα ήθελα πραγματικά να το είχαν κάνει. Δεν το κάνουν όμως. Σήμερα γι' αυτούς θα έπρεπε να `ναι εποχή δημιουργικών και προοδευτικών προτάσεων για αλλαγές και μεγάλες τομές, αντί να ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα, να ρίχνουν άσφαιρα πυρά κατά των «κακών εταίρων ή του ΔΝΤ, όταν είναι οι δικές μας αδυναμίες που μας οδήγησαν στην εξάρτηση αυτή. Και αυτές τις αδυναμίες πρέπει να θεραπεύσουμε και όχι να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί, όπως θέλουν οι βολεμένοι - είτε έχουν δεξιά είτε αριστερή ταμπέλα.

Ο κόσμος λέει ότι αν δύο υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε πώς θα καλέσουν τα άλλα κόμματα να συναινέσουν;

Τα μέσα ενημέρωσης και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα θα συνηθίσουν σιγά σιγά στην ιδέα ότι μια κυβέρνηση μπορεί να συζητά διαφορετικές απόψεις πριν λάβει αποφάσεις. Το αποτέλεσμα μετράει. Η κυβέρνηση αυτή -ύστερα από επιβεβλημένη συζήτηση και εξέταση όλων των εναλλακτικών επιλογών- έχει λάβει και εφαρμόσει αποφάσεις χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Το τελικό προϊόν της απόφασης κρίνεται. Τα άλλα είναι παραπολιτική φιλολογία.

Ουκ ολίγες φορές υπουργοί σας επαναλαμβάνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι πολλές πρωτοβουλίες τους προσκρούουν στο Σύνταγμα και στα «ταμπού» της Δικαιοσύνης. Εχετε μελετήσει τρόπους υπέρβασης των όποιων αναχωμάτων, που μπορεί να αποδεικνύονται και εγκληματικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Δυστυχώς έχουμε χτίσει στη χώρα μας εδώ και χρόνια ένα δαιδαλώδες νομικό σύστημα, εντελώς ξεπερασμένο από τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και έχουμε ένα δεδομένο συνταγματικό πλαίσιο. Είναι ώρα να δούμε συνταγματικές αλλαγές που ξεκαθαρίζουν ρόλους, απλοποιούν τα πράγματα, προστατεύουν σοβαρά τα δικαιώματα των πολιτών και τους απελευθερώνουν από μια συγκεντρωτική γραφειοκρατία. Ακόμα περισσότερο, αποπροσανατολίζουν τη δημόσια διοίκηση, την πολιτεία με τους πυλώνες της -όπως και αυτόν της Δικαιοσύνης- να βοηθούν τον πολίτη, αντί να στέκονται εμπόδιο, να προωθούν την ευνομία και το αίσθημα δικαίου αντί της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της αδικίας και της αδιαφάνειας.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς είναι σήμερα το δημοκρατικό και αναπτυξιακό ζητούμενο. Και, βέβαια, μελετάμε κάθε φορά τρόπους να υπερβαίνουμε τα προβλήματα, όπως επίσης αλλάζουμε σιγά σιγά όλο το νομικό πλαίσιο της χώρας μας αλλά και τις διαδικασίες που ορίζονται σ' αυτό, διότι και αυτές είναι ξεπερασμένες. Είναι σαν να ρυθμίζουν την κοινωνία του 1960 και όχι του 2011. Αυτό αλλάζει.
ETHNOS



Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ"


Με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα κατατεθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το υπουργικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει την Τρίτη σειρά συναντήσεων του...
Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Αλέκας Παπαρήγα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, με την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ενώ αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται για τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και δεν αποκλείεται ο υπουργός Οικονομικών να προβεί σε νέες ανακοινώσεις.
Στο μεταξύ, έως τις 18 Ιουλίου επαρκούν τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση, για την οποία η τρόικα απαιτεί την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με σκληρά μέτρα αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
«Μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία», δηλώνει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με τους εταίρους για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012 «δεν είναι εύκολη».
«Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι ένας ακόμα εκβιασμός της κοινής γνώμης», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Η ΝΔ, τόνισε, θα στηρίξει δυναμικά τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο δε θα συμφωνήσει στην εκχώρηση της οικονομικής πολιτικής τους δανειστές και δεν θα συναίνεσει σε σημεία του σχεδίου που η κυβέρνηση υποτάσσεται σε μικροσυμφέροντα συνδικαλιστών και συντεχνιών».

Read more...

Παραμένουν στους δρόμους οι Ισπανοί...



Δεκάδες χιλιάδες ισπανοί, κυρίως νέοι, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη ενός ασαφούς και αυθόρμητου κινήματος που έχει αποκληθεί «Οι Αγανακτισμένοι», γέμισαν και χθες τις ... πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα χθες διαμαρτυρόμενοι, με τον τρόπο αυτό, για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, ενόψει των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποβούν σε ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

Είναι οι πρώτες εκλογές αφότου η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο προώθησε μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο μιας πολιτικής λιτότητας στην οποία η πλειοψηφία αντιτίθεται.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Ισπανία τις ημέρες που διεξάγονται εκλογές και το προηγούμενο 24ωρο, αλλά η κυβέρνηση δεν έστειλε την αστυνομία να επιβάλει την απαγόρευση. Το Σοσιαλιστικό κόμμα φοβόταν το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια βίας μετά από μια εβδομάδα ειρηνικών κινητοποιήσεων.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Οι διαδηλωτές δεν έχουν αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη 8.116 δημοτικών συμβουλίων και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00 (21:00). Δικαίωμα ψήφου έχουν 34,6 εκατ. πολίτες.

Αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή αυτό των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2012, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία. Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας-- δε θα αλλάξει πολιτική καθώς αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τις αγορές.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις ισπανικές πρεσβείες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, τουλάχιστον 500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση έξω από την ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέδωσε ότι περίπου 250 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Παρίσι.
protothema



Read more...

TEI : Ένα βήμα πριν τον γκρεμό...



Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από τα πανεπιστήμια βρίσκονται τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τα βασικά τους έξοδα, ενώ απλήρωτο παραμένει εδώ και μήνες το έκτακτο εκπαιδευτικό σε αρκετά ΤΕΙ της χώρας

.Ήδη στα περισσότερα ιδρύματα οι ... ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά είναι σημαντικές, οι συμβάσεις για την καθαριότητα και φύλαξη των κτιρίων βρίσκονται στον αέρα και την ίδια ώρα εκκρεμούν πληρωμές από υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν την Παρασκευή τα προεδρεία των ΤΕΙ, σε έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να κλείσουν τμήματα σχολών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε προειδοποιητική ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας του πριν το Πάσχα.

Ο προϋπολογισμός του για το 2011 είναι 7,4 εκ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία ωρομίσθιου προσωπικού, όταν το 2009 το ποσό αυτό ήταν 15,45 εκ. ευρώ. «Κατά ένα περίεργο τρόπο, σε εμάς ο προϋπολογισμός δεν μειώθηκε, αλλά εξαφανίστηκε και μας οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Λάζαρος Βρυζίδης.

Μιλάει κυρίως για την περικοπή στον προϋπολογισμό των λειτουργικών δαπανών, που πλέον δεν ξεπερνά το 1,8 εκ. ευρώ από 7,1 εκ. που ήταν πριν δυο χρόνια. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε χαρτί αυτή τη στιγμή, ενώ θα χρειαστεί να σταματήσουμε τις συμβάσεις με τις εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας. Από την αρχή του έτους δεν έχουμε πληρώσει κανέναν», τονίζει. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις που εκκρεμούν από πέρυσι, καθώς εκτός από τη φετινή επιχορήγηση, είχε γίνει περικοπή κατά 15% και τον Δεκέμβριο του 2010.

«Την Πέμπτη δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα και νομίζαμε ότι μας το έκοψαν γιατί χρωστάμε πάρα πολλά στη ΔΕΗ», επισημαίνει ο κ. Βρυζίδης. Το ΤΕΙ Πειραιά ζητά από το υπουργείο 4 εκ. ευρώ επιπλέον, και πιστεύει πως το υπουργείο θα την αποδεχτεί. «Περιμένουμε πρώτα την απάντηση και μετά θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε», καταλήγει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ : ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου τα χρωστούμενα στο έκτακτο προσωπικό που φτάνουν τους έξι μήνες, ενώ τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά έξοδα. «Ούτε μελάνια δεν αγοράζουμε», αναφέρει ο κ. Παύλος Καρακολτσίδης, πρόεδρος του ιδρύματος. «Έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν διαγωνισμό».

Το 2010 ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 24%, και φέτος 27% επί του ήδη μειωμένου. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ και το κονδύλι για την σίτιση, ελαττώθηκε κατά 10%. Όμως όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ, το πρόβλημα επιτείνεται γιατί πέρυσι έλαβαν το 84% της συνολικής χρηματοδότησης που δικαιούνταν, κι αυτό τους δημιούργησε ένα έλλειμμα της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ. «Με κάποια χρήματα από το 2011 πληρώσαμε το έκτακτο προσωπικό μέχρι το Δεκέμβριο κι έτσι διέκοψαν την αποχή που πραγματοποιούσαν, όμως από τον Ιανουάριο, παραμένουν απλήρωτοι και αν αργήσει καταβολή της επόμενης δόσης και δεν πληρωθούν εγκαίρως ανησυχώ για την εξεταστική», επισημαίνει.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα υπόλοιπα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, όπως τα ΤΕΙ Ηπείρου και Κρήτης. Μια άλλη διάσταση δίνει ωστόσο ο, κ. Σωκράτης Καπλάνης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας και πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κατά της διάρκεια της θητείας του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας καυστικά τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης. Υποστηρίζει πως παρότι οι περικοπές στα κονδύλια δεν είναι το κύριο πρόβλημα των ΤΕΙ, έγιναν σε λάθος βάση.

«Με τον τρόπο που έγιναν οι περικοπές, θα περιοριστούν οι δαπάνες, δεν θα γίνει όμως πραγματική οικονομία. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνεται περικοπή και παράλληλα σπατάλη. Για παράδειγμα ο νόμος γιατί για τα έργα στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια είναι τέτοιος που το οτιδήποτε κοστίζει περισσότερο και είναι χειρότερης ποιότητας», λέει. Παραδέχεται πως όλοι είχαν μάθει να λειτουργούν χαλαρά : «Είχαμε μάθει να λειτουργούμε χαλαρά χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι το χρήμα αυτό έχει βγει με αίμα. Οι αλλαγές όμως δεν γίνονται στον «αέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε καλέσει τα ιδρύματα σε διάλογο για το ποιος είναι ο σχεδιασμός τους, ποια η δυνατότητα ανάπτυξής τους, πώς μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων και να υπάρξει απολογισμός του ρυθμού βελτίωσης.
real.gr



Read more...

Ισχυρή έκρηξη σε ηφαίστειο στην Ισλανδία...



Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη χθες Σάββατο, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ., κάτι που στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και αεροπορικών εταιριών παρακολουθούν προσεκτικά καθώς το ... 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση πτήσεων σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο Γκρίμσβετν, πάντως ένας αξιωματούχος είπε ότι τουλάχιστον τις επόμενες 24 ώρες το φαινόμενο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid, η χθεσινή έκρηξη ήταν ισχυρότερη από την προηγούμενη, το 2004.

Η Χγιόρντις Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος της Isavia, της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των πτήσεων επιβλήθηκε σε μια ακτίνα 120 ναυτικών μιλίων (222 χλμ.) γύρω από τον κρατήρα.

Η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών.

Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, πάντως δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Η Γκουντμουντσντότιρ είπε ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί και πως η Isavia και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας συντονίζονται με τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την Ηφαιστειακή Σκόνη. Υπάρχουν δύο τέτοια κέντρα κοντά στην Ισλανδία, ένα στο Λονδίνο και ένα στην Τουλούζη της Γαλλίας.

«Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε ο Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.

Πρόσθεσε ότι η στήλη στάχτης και σκόνης από το Γκρίμσβετν θα μετακινηθεί προς βορρά και τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την κίνηση των αεροσκαφών στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα από αυτή την έκρηξη είναι βαρύτερη από εκείνη της περυσινής χρονιάς.
Η εγχώρια αεροπορική εταιρία Icelandair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της δεν επηρεάστηκαν. «Δεν αναμένουμε η έκρηξη του Γκρίμσβετν να επηρεάσει την κίνηση των αεροσκαφών από τη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο», είπε ο διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας, Γκούντγιον Άρνγκριμσον.
Εγχώρια ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού σαν μανιτάρι πάνω από τα κοντινά όρη.

«Το Γκρίμσβετν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», δήλωσε ο Παλ Έιναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid.

«Δεν αναμένουμε αυτή η έκρηξη να είναι μεγάλη, διότι σημειώνεται στον ίδιο κρατήρα όπως και οι τρεις προηγούμενες, που ήταν μικρές», πρόσθεσε.
protothema



Read more...

«Μεσοπρόθεσμο με 180 ψήφους ή διαφορετικά πρόωρες εκλογές»

newpost.gr









«Μεσοπρόθεσμο με 180 ψήφους ή διαφορετικά πρόωρες εκλογές»
Να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με 180 ψήφους υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του στη «REAL news».

Στην παρατήρηση ότι αυτή η θέση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές καθώς μπορεί η ΝΔ να το καταψηφίσει ο κ. Πάγκαλος σημειώνει «προσωπικά θέλω να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές με κάθε τρόπο, αλλά η ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί με αδιέξοδα».

Τονίζει δε, ότι δεν απειλεί κανέναν με πρόωρες αλλά οι εκλογές προκύπτουν εκ των πραγμάτων.

Σημειώνει ότι για να μην υπάρξει ακυβερνησία δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και να υπερψηφίσει η ΝΔ ή ένα συμπαγές τμήμα της το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Εάν αυτό είναι αδύνατο εφόσον ο πρωθυπουργός έχει κάνει την επιλογή του χρειάζεται να βρεθεί διέξοδος».

Ο κ. Πάγκαλος προτείνει τέλος, να τροποποιηθεί με τη σύμπραξη της ΝΔ ο εκλογικός νόμος ώστε με μικρότερη πλειοψηφία το πρώτο κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.




Πηγή: Real News

Read more...

Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική

newpost.gr
Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική
Τη θέση ότι δεν θα υπερψηφίσει δεύτερο μνημόνιο, αλλά ούτε και το μεσοπρόθεσμο, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξη του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» δηλώνει για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο ενώ υπογραμμίζει οτι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αναλάβουμε δεσμεύσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος. Δεν διαφωνούμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή που μας επέβαλλαν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα ανάκαμψης» και προσθέτει οτι «περικοπές χωρίς ανάκαμψη προκαλούν χειρότερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία». «Εμείς θέλουμε μείωση της σπατάλης σε συνδυασμό με ανάκαμψη. Μόνον έτσι θα μειωθεί το έλλειμμα. Αν δεν κάνουμε επανεκκίνηση "ολίγα από τα άλλα" δεν φθάνουν», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης μπορεί να τα ψηφίσει η ΝΔ και σημειώνει στη συνέχεια: «Τα υπολογίσαμε σε 18,3 δις ευρώ για 4 χρόνια». Πιθανόν να ψηφίσει η ΝΔ και κάποιες αποκρατικοποιήσεις, προσθέτει και συμπληρώνει «θα δείξει…Πάντως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι θέσεις μας είναι πιο προχωρημένες από αυτές της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αν και παραδέχεται ότι ήταν λάθος που βρεθήκαμε με τεράστιο δημόσιο τομέα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι πετάμε έξω 200.000 κόσμο και λύνουμε το πρόβλημα». Η αντιστροφή ενός λάθους είναι καμιά φορά χειρότερο λάθος, σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ και τονίζει στη συνέχεια πως είναι και οικονομικά επιζήμιο αφού « όταν το Δημόσιο απολύει έναν εργαζόμενο, τότε γλιτώνει βέβαια το μισθό του αλλά πληρώνει επίδομα ανεργίας, δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος, εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ λόγω μείωσης της κατανάλωσης κ.οκ. Προτείναμε απαγόρευση προσλήψεων για 3 χρόνια που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο κατά 75.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επίσης προτείναμε την εργασιακή εφεδρεία που αμέσως εξοικονομεί πολύ περισσότερα στο Δημόσιο ταμείο σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.»

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν είναι όλα προς πώληση αλλά σημειώνει ότι η περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου. Τόσα χρόνια εκμεταλλεύονταν την δημόσια περιουσία διάφορα κυκλώματα σφετεριστών και καταπατητές τονίζει και προσθέτει για τις αποκρατικοποιήσεις ότι « πρέπει να προχωρήσουν αλλά να μην είναι κινήσεις ταμειακού πανικού». Σημειώνει πως πρέπει να προστατευτούν τα δημόσια αγαθά (υδάτινα αποθέματα) και να υπάρχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και αναπτυξιακή διάσταση με προοπτική για επάρκεια φθηνού ρεύματος στο μέλλον. Επαναλαμβάνει τη διαφωνία του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ και επαναφέρει την πρόταση του για τον τρόπο αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Υποστηρίζει πως δεν είναι ανήθικη η πρόταση του για νομιμοποίηση αυθαιρέτων όπως τον κατηγορούν ορισμένοι αφού όπως λέει, σήμερα δεν κατεδαφίζεται κανένα αυθαίρετο και διαιωνίζεται η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι, όπως λέει, να τραβήξει η πολιτεία «κόκκινη γραμμή»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι πιέζουν για συναίνεση όσοι θέλουν να μη διορθωθεί το σφάλμα που έγινε και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων το έκαναν. Ο κ. Σαμαράς εξηγεί πως «δεν εμπόδισα την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής, απλώς υπέδειξα το λάθος που έγινε. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω. Δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να προσυπογράφει με το στανιό, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υποδεικνύει άλλον δρόμο όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα».

Κάνει λόγο για ενιαία φωνή του κόμματος στις ψηφοφορίες και σημειώνει οτι «ασφαλώς σε τέτοια θέματα ο κόσμος μας απαιτεί να πηγαίνουμε όλοι με μια φωνή». Θεωρεί ότι θα είναι λάθος να τεθεί εκλογικό δίλημμα νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία τονίζοντας ότι θα ήταν επιζήμιο και λάθος. Επαναλαμβάνει ότι δεν ζητά εκλογές αλλά σημειώνει πως «είναι τόσο πρωτοφανής η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που έρχεται η ώρα η ίδια η κοινωνία να της ζητήσει να φύγει». Δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι δεν είναι τόσο απλό να μην δοθεί η πέμπτη δόση καθώς θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και προσθέτει οτι «φυσικά και πρέπει να δείχνει πρόοδο η Ελλάδα. Και πρόοδος δεν υπάρχει… Είναι πρόβλημα λάθους κατεύθυνσης και λιγότερο λάθους εφαρμογής. Το πρόβλημα λύνεται με αλλαγή των όρων του μνημονίου . Όχι με πιέσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεχιστεί το αποδεδειγμένο λάθος».

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους χωρίς κούρεμα (reprofiling) σημειώνει ότι κάποιοι το προωθούν και άλλοι το απορρίπτουν και προσθέτει πως «και να συμβεί θα είναι ανακούφιση μόνο. Η πραγματική λύση είναι η επανεκκίνηση. Αν υπάρξει επανεκκίνηση κάθε περαιτέρω ανακούφιση είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση, καμία μεμονωμένη ανακούφιση δεν μας σώζει».

Read more...

Μήνυμα στήριξης της πολιτικής της ΝΔ φέρεται να έστειλε ο Κ.Καραμανλής

Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής

Ο Αντώνης Σαμαράς σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή
Ο Αντώνης Σαμαράς σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Στηρίζουμε τη ΝΔ με όλες μας τις δυνάμεις. Όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς ή κομματικούς, αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος» φέρεται να δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στους συνεργάτες του που έσπευσαν να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή.

Σύμφωνα με συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε ακόμα και για το θέμα της συναίνεσης, απαντώντας ότι «ακόμα και οι Ευρωπαίοι την πήραν πίσω».

Τέλος, σύμφωνα πάντοτε με συνεργάτες του που βρέθηκαν στο γραφείο του για να ευχηθούν, ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να συμμεριζόταν την άποψη ότι «ο Παπανδρέου καταρρέει όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ραγκούσης: Μετά το 2014 η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

newpost.gr








Ραγκούσης: Μετά το 2014 η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
eurokinissi
«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο» διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι με βάση τα όσα έχουν γίνει δεν μπορεί να τεθεί το δίλημμα εκ μέρους των δανειστών της για 200.000 απολύσεις.

Επιμένει για αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων και χαρακτηρίζει ως ανερμάτιστο λαϊκισμό την πρόταση Σαμαρά για «έμμισθη εφεδρεία».

Σημειώνει ότι η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2014 θα μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση. Δηλαδή, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, μετά το 2014 δεν θα ισχύει η μονιμότητα για όλους αλλά μετά την αξιολόγηση. «Μονιμότητα κατοχυρωμένη για τους άξιους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της περιουσίας υπογραμμίζει πως «δεχόμαστε κάθε συμβολή των εταίρων αλλά δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το κυριαρχικό δικαίωμα στη δημόσια περιουσία».

Επιμένει τέλος, ότι πρέπει να ανοίξει ο «φάκελος» των 55 δις ευρώ των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση «για να δούμε πως θα μειωθούν».


Πηγή: Βήμα της Κυριακής
Read more...

Η 5η δόση θα δοθεί οριστικά άλλα με πολιτική απόφαση

newpost.gr
Η 5η δόση θα δοθεί οριστικά άλλα με πολιτική απόφαση
«Η πολυπόθητη δόση θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή η απόφαση είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και δεν έχει σχέση με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ή έγιναν».

Η ίδια πηγή ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα θα είναι έντονο στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα πρέπει διαπιστωμένα αλλά και στην κυριολεξία να έχουν γίνει αν όχι όλα, αλλά τα περισσότερα τα οποία έχει συμφωνήσει να πράξει η Ελλάδα».

Στο μεταξύ οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί αρχηγοί Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ήδη «συνομιλήσει» δημοσίως μέσω των σημερινών τους συνεντεύξεων. Το συμπέρασμα το οποίο ο καθένας μπορεί να συνάγει είναι ότι και οι δυο φαίνεται να παραμένουν προσηλωμένοι και αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη έτοιμο το πλάνο του το οποίο λίγο ως πολύ έχει ανακοινώσει ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι λάθος και ότι αυτό το λάθος δεν είναι στις προθέσεις του να το επικροτήσει. Κατά συνέπεια έχει διαφανεί η πλήρης διάσταση απόψεων των δυο ανδρών και δεν ελπίζεται να υπάρξει σε αυτή τουλάχιστον την φάση συναίνεση!

Το ζητούμενο- όπως επισημαίνουν κορυφαίοι πολιτικοί παρατηρητές- είναι ποιες είναι οι επιλογές αλλά και οι κινήσεις του Πρωθυπουργού το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ήδη εφ’ όσον έχει πολιτικά αποφασισθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης ο κ. Παπανδρέου επικοινωνιακά μέσα στο περιβάλλον το οποίο εντέχνως δημιούργησε η Κυβέρνηση θα μπορούσε να πανηγυρίζει για την επιτυχία του. Η αλήθεια είναι όμως ότι ήδη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο ενόψει Φθινοπώρου και οι σκέψεις του εξαντλούνται στο πως θα μπορέσει να ξεφορτωθεί όλο το βάρος των ευθυνών. Οι λύσεις που έχει ο Πρωθυπουργός- όπως επισημαίνει αξιόπιστη κυβερνητική πηγή- δεν είναι πολλές. Ο ανασχηματισμός, ο οποίος φυσικά για να πιάσει τόπο θα πρέπει να σηματοδοτήσει και αλλαγή οικονομικής πολιτικής με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου. Η δεύτερη λύση είναι οι εκλογές κάτι το οποίο σκέφτεται πλέον σοβαρά ο κ. Παπανδρέου.

Η εβδομάδα που θα διανύσουμε είναι αναμφισβήτητα η πλέον κρίσιμη τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία θα κληθούν να επιδείξουν σοβαρότητα αλλά κυρίως αξιοπιστία.

Read more...

«Ξεσκονίζουν» την καμαριέρα

Ο Στρος-Καν έβαλε ντετέκτιβ να ψάχνουν...

http://img.protothema.gr/C5CCE0984410BA09369FFC978840C658.jpg

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν έχει επιστρατεύσει ιδιωτικούς ερευνητές, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να ερευνούν τη ζωή της καμαριέρας που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού σε μία προσπάθεια να πλήξουν την αξιοπιστία της κατάθεσής της κι έτσι να τον αθωώσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Την υπεράσπιση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έχει αναλάβει ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ο δικηγόρος των διασημοτήτων, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά η στρατιά των ιδιωτικών ερευνητών, την οποία απαρτίζουν πρώην εισαγγελείς, πρώην ερευνητές και συνταξιούχοι πράκτορες του FBI, έχει περάσει απαρατήρητη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Στρος-Καν έχει προσλάβει την εταιρεία Guidepost Solutions, που προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Ενας από τους δικηγόρους του DSK αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη για τους πλούσιους πελάτες.

Οι ντέντεκτιβ αναζητούν ανακρίβειες στην εκδοχή των γεγονότων που προβάλλει ο εισαγγελέας. Θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πληροφορίες που θα πλήξουν την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας, η οποία κατηγορεί τον DSK για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού.

Οι ιδιωτικοί ερευνητές θα προσπαθήσουν "να μάθουν περισσότερα για την ενάγουσα. Ποια είναι; Κανείς δεν το ξέρει σε αυτό το σημείο", εξήγησε ο Τοντ Χένρι, δικηγόρος το γραφείο του οποίου συνεργάζεται με ιδιωτικούς ερευνητές.

"Είναι πιθανό να προσπαθήσουν να μάθουν ποιες ημέρες και ώρες εργάζεται, αν (ο Στρος-Καν και η καμαριέρα) είχαν στο παρελθόν επαφές σεξουαλικές και μη", προκειμένου να αποδείξουν ότι γνωρίζονταν έστω και λίγο, πρόσθεσε ο Χένρι.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Μπρες, καθηγητή Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι ντέντεκτιβ του DSK μπορεί να πάνε ακόμη και στη Γουινέα, απ' όπου κατάγεται η καμαριέρα.

"Θα θελήσουν να μάθουν όσο περισσότερα γίνεται για εκείνη. Ποτέ δεν ξέρεις τί μπορεί να βρεις", υπογράμμισε ο Μπρες. "Αν έχει κανείς τους πόρους και αυτός (ο Στρος-Καν) τους έχει, τότε οι ντέντεκτιβ ψάχνουν όπου μπορούν".

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με τον νεοϋορκέζικο νόμο, ο οποίος προστατεύει τα θύματα βιασμών. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί να αναφερθεί σε σεξουαλικές σχέσεις που ενδέχεται να είχε η καμαριέρα στο παρελθόν. Ομως οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να του προσφέρουν στοιχεία στη διάρκεια της δίκης, ή ακόμη και νωρίτερα, για να τον βοηθήσουν. Ο Μπράφμαν θα μπορούσε για παράδειγμα να πείσει τον εισαγγελέα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν αν βγουν στο φως πληροφορίες που εκθέτουν την καμαριέρα.

Read more...

Σόιμπλε: Ήπια αναδιάρθρωση υπό όρους

newpost.gr
Σόιμπλε: Ήπια αναδιάρθρωση υπό όρους
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει ως όρους για την ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, τη συμφωνία της ΕΚΤ και πρόσθετα μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας.


Εάν η επικείμενη έκθεση της τρόικας διαπιστώσει ανάγκη βελτιώσεων στο πρόγραμμα, «θα πρέπει, κατ΄αρχήν, οι Έλληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους», λέει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag» (Μπιλντ αμ Ζόνταγκ). «Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», σημειώνει. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει. «Μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε, σε περίπτωση που τεθεί, επιμήκυνση για τα ομόλογα, τα οποία η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει την ερχόμενη χρονιά».

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση κατά τον κ. Σόιμπλε είναι η συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. «Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων. Επ΄ουδενί δεν επιτρέπεται να υπάρξει διένεξη επ΄αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Οι ειδικοί πρέπει να μας πουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, για να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές. Αυτό δεν θα είναι απλό».

Ο κ. Σόιμπλε για το ενεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών για τη χρήση των φόρων του Γερμανού φορολογούμενου, αν δεν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι στο τέλος του δρόμου θα προκύψει μία υγιής οικονομικά και ανταγωνιστική Ελλάδα».

Read more...