Κυριακή 22 Μαΐου 2011

TEI : Ένα βήμα πριν τον γκρεμό...



Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από τα πανεπιστήμια βρίσκονται τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τα βασικά τους έξοδα, ενώ απλήρωτο παραμένει εδώ και μήνες το έκτακτο εκπαιδευτικό σε αρκετά ΤΕΙ της χώρας

.Ήδη στα περισσότερα ιδρύματα οι ... ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά είναι σημαντικές, οι συμβάσεις για την καθαριότητα και φύλαξη των κτιρίων βρίσκονται στον αέρα και την ίδια ώρα εκκρεμούν πληρωμές από υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν την Παρασκευή τα προεδρεία των ΤΕΙ, σε έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να κλείσουν τμήματα σχολών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε προειδοποιητική ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας του πριν το Πάσχα.

Ο προϋπολογισμός του για το 2011 είναι 7,4 εκ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία ωρομίσθιου προσωπικού, όταν το 2009 το ποσό αυτό ήταν 15,45 εκ. ευρώ. «Κατά ένα περίεργο τρόπο, σε εμάς ο προϋπολογισμός δεν μειώθηκε, αλλά εξαφανίστηκε και μας οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Λάζαρος Βρυζίδης.

Μιλάει κυρίως για την περικοπή στον προϋπολογισμό των λειτουργικών δαπανών, που πλέον δεν ξεπερνά το 1,8 εκ. ευρώ από 7,1 εκ. που ήταν πριν δυο χρόνια. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε χαρτί αυτή τη στιγμή, ενώ θα χρειαστεί να σταματήσουμε τις συμβάσεις με τις εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας. Από την αρχή του έτους δεν έχουμε πληρώσει κανέναν», τονίζει. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις που εκκρεμούν από πέρυσι, καθώς εκτός από τη φετινή επιχορήγηση, είχε γίνει περικοπή κατά 15% και τον Δεκέμβριο του 2010.

«Την Πέμπτη δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα και νομίζαμε ότι μας το έκοψαν γιατί χρωστάμε πάρα πολλά στη ΔΕΗ», επισημαίνει ο κ. Βρυζίδης. Το ΤΕΙ Πειραιά ζητά από το υπουργείο 4 εκ. ευρώ επιπλέον, και πιστεύει πως το υπουργείο θα την αποδεχτεί. «Περιμένουμε πρώτα την απάντηση και μετά θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε», καταλήγει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ : ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου τα χρωστούμενα στο έκτακτο προσωπικό που φτάνουν τους έξι μήνες, ενώ τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά έξοδα. «Ούτε μελάνια δεν αγοράζουμε», αναφέρει ο κ. Παύλος Καρακολτσίδης, πρόεδρος του ιδρύματος. «Έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν διαγωνισμό».

Το 2010 ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 24%, και φέτος 27% επί του ήδη μειωμένου. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ και το κονδύλι για την σίτιση, ελαττώθηκε κατά 10%. Όμως όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ, το πρόβλημα επιτείνεται γιατί πέρυσι έλαβαν το 84% της συνολικής χρηματοδότησης που δικαιούνταν, κι αυτό τους δημιούργησε ένα έλλειμμα της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ. «Με κάποια χρήματα από το 2011 πληρώσαμε το έκτακτο προσωπικό μέχρι το Δεκέμβριο κι έτσι διέκοψαν την αποχή που πραγματοποιούσαν, όμως από τον Ιανουάριο, παραμένουν απλήρωτοι και αν αργήσει καταβολή της επόμενης δόσης και δεν πληρωθούν εγκαίρως ανησυχώ για την εξεταστική», επισημαίνει.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα υπόλοιπα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, όπως τα ΤΕΙ Ηπείρου και Κρήτης. Μια άλλη διάσταση δίνει ωστόσο ο, κ. Σωκράτης Καπλάνης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας και πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κατά της διάρκεια της θητείας του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας καυστικά τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης. Υποστηρίζει πως παρότι οι περικοπές στα κονδύλια δεν είναι το κύριο πρόβλημα των ΤΕΙ, έγιναν σε λάθος βάση.

«Με τον τρόπο που έγιναν οι περικοπές, θα περιοριστούν οι δαπάνες, δεν θα γίνει όμως πραγματική οικονομία. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνεται περικοπή και παράλληλα σπατάλη. Για παράδειγμα ο νόμος γιατί για τα έργα στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια είναι τέτοιος που το οτιδήποτε κοστίζει περισσότερο και είναι χειρότερης ποιότητας», λέει. Παραδέχεται πως όλοι είχαν μάθει να λειτουργούν χαλαρά : «Είχαμε μάθει να λειτουργούμε χαλαρά χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι το χρήμα αυτό έχει βγει με αίμα. Οι αλλαγές όμως δεν γίνονται στον «αέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε καλέσει τα ιδρύματα σε διάλογο για το ποιος είναι ο σχεδιασμός τους, ποια η δυνατότητα ανάπτυξής τους, πώς μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων και να υπάρξει απολογισμός του ρυθμού βελτίωσης.
real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: