Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κύριε Βενιζέλο, το “τώρα ξεκινάμε” αφορά εσένα και τους νεοφιλελεύθερους φίλους σου… το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ιστορία που…


…η σχέση του με την δική σου ιστορία και του νεοφιλελεύθερου γΑΠ έχει τη σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδο!

Τώρα ξεκινάμε;

Η απόφασή σου να απογαλακτίσεις το ΠΑΣΟΚ ακόμη και με την υποστολή του συμβόλου του και την αντικατάστασή του από το δικό σου μεγαλομανές «Τώρα ξεκινάμε», δεν έχει σχέση με την ιστορία μας και τους αγώνες του Λαού μας!
Ο σοσιαλισμός στην πατρίδα μας, όπως σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, έρχεται από το παρελθόν που δεν σχετίζεται με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, απ’ όπου ήρθες σώγαμπρος και με τη συμπαράσταση του γΑΠ, και...
κάνατε νεοφιλελεύθερη κατάληψη και κατοχή.
Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μπροστά όσα τείχη κι αν κτίσουν οι δωσίλογοι μνημονιακοί κατακτητές του νέου ΠΑΣΟΚ!
Να θυμάστε όλοι σας: «Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά! Δεν έχουμε κοινούς στόχους. Στόχος μας να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να χτίσουμε την πατρίδα μας στα ερείπια που την οδηγήσατε, ως μια κοινωνία ελεύθερων και ίσων πολιτών, στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Μια πατρίδα, μια κοινωνία που τα ξένα κέντρα και ο ξένος παράγοντας θα σέβονται –θέλουν δεν θέλουν- τον περήφανο Λαό»!
Μωροφιλόδοξοι: Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον…
Καλή αντάμωση στα Γουναράδικα!

για να μην ξεχνάμε...


Read more...

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Δ.ΠΙΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ


Δημήτρης Πιπεργιάς
Μέλος Ε.Σ.

Αθήνα 15 - 3 - 2012
Προς Μιχάλη Καχριμάκη , Γραμματέα Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ
Κοινοποίηση ΕΚΑΠ
Σύντροφε Γραμματέα,
Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πολύπλευρη κρίση. Κρίση οικονομική , παραγωγική ,πολιτική πολιτιστική , θεσμική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίση με τραγικές επιπτώσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα τα αδύνατα στρώματά της .
Η επίθεση των κερδοσκόπων στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ε.Ε. βρήκε απροετοίμαστες και ανοχύρωτες της χώρες της ενώ ταυτόχρονα αναβίωσε παλαιούς εθνικισμούς.
Η θεοποίηση των αγορών , η ανυπαρξία συνεκτικού αναπτυξιακού μοντέλου για όλες τις χώρες της Ε.Ε , η εμμονή της κας ΜΕΡΚΕΛ και των συμμάχων της για τη Γερμανοποίηση της Ευρώπης -μέσω της νεοφιλελεύθερης λειτουργίας της υποτιθέμενης ΕΚΤ και του σκληρού Ευρώ -και η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση των κερδοσκόπων , οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα και σε σύγχρονα κρεματόρια μεγάλα τμήματα των κοινωνιών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η Χώρα μας - αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης - επιλέχθηκε σαν χώρος δοκιμών των σχεδίων των κερδοσκόπων και εξελίχθητε σε πεδίο συγκρούσεων συμφερόντων και σε χώρα εφαρμογής των σχεδίων των ισχυρών της Ευρώπης για τη μετατροπή των χωρών του νότου, από ισότιμα μέλη της Ε.Ε. , σε προτεκτοράτα . ..Επιλέχθηκε και εξαιτίας της -δουλόπρεπους απέναντι στους ισχυρούς ξένους - συμπεριφοράς της σύγχρονης κλεπτοκρατικής αστικής τάξης που ελέγχει τα ιδιωτικά ΜΜΕ - δυστυχώς όχι μόνο- και επιδιώκει διακαώς να ξεπεράσει αλώβητη την κρίση, με την ενοχοποίηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού ,που καλείται να πληρώσει και για τις μακροχρόνιες κλεπτοκρατικές επιδόσεις της.

Όπως επισήμανα και παλαιότερα «Απέναντι σ αυτή τη πρωτόγνωρη επίθεση έπρεπε να παρατάξουμε την ενότητα του Λαού και την ταχύρρυθμη εφαρμογή σχεδίου εθνικής παραγωγικής , οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης. Χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση στη κατεύθυνση αυτή , χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην ανασυγκρότηση της χώρας και χωρίς δυνατότητα συγκρότησης εθνικής πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας , θα καταλήξουμε σε συντηρητικές λύσεις κατεδάφισης κάθε κοινωνικής κατάκτησης» και δυστυχώς εκεί καταλήξαμε .
-2-

Τώρα μας καλούν να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα μέτρα και πολιτικές αδιέξοδες , πού κλέβουν της ζωές μας και το χειρότερο τις ελπίδες της νέας γενιάς και να επικυρώσουμε τις επιλογές «των άλλων» μέσα από τις προσέχεις εκλογές.


Σύντροφε γραμματέα,
το ΠΑΣΟΚ, ξεκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται και αποξενωμένο από τις κοινωνικές δυνάμεις που το συγκρότησαν και το ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων της μεταπολιτευτικής περιόδου, έχει καταντήσει «άδειο πουκάμισο».

Στο διάστημα των τελευταίων 30 μηνών ξεκόπηκε από τις ρίζες του. Υποκατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία και την μοιρολατρική θεωρία του μικρότερου κακού. Διέλυσε τις οργανώσεις που πλέον υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Τα όργανα τους είναι ξεπερασμένα –διαλυμένα και δεν συνεδριάζουν . Όσοι επιδιώκουν την ουσιαστική λειτουργία τους θεωρούνται γραφικοί , χλευάζονται και καταγγέλλονται. Οι βουλευτές λειτουργούν άλλοι καθ υπόδειξη και άλλοι με την απειλή της διαγραφής .Όσοι διαφωνούν διαγράφονται. Οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και οι όποιες λειτουργούν στα μαζικά κινήματα που έχουν απομείνει, μετά την καταιγίδα των μέτρων και την επικοινωνιακή επίθεση εναντίον τους , θεωρούν το ΠΑΣΟΚ εχθρό .

Η επίσημη Κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να διχάσει το Λαό στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη δυναμιτίζοντας την, τόσο αναγκαία και άλλοτε κορυφαία επιλογή μας , Εθνική Λαϊκή Ενότητα .

Οι αξιωματούχοι του, υπουργοί και βουλευτές ,αντί να αναζητήσουν πολιτικές συμβατές με τις διακηρύξεις του και να επιδιώξουν την επανασύνδεσή του με την κοινωνία, επιδίδονται σε τακτικισμούς που αποσκοπούν στην επομένη μέρα και προσπαθούν να οικειοποιηθούν το «άδειο πουκάμισο» για να καλύψουν την πολιτική γύμνια τους.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση η κοινωνία αναζητά προοδευτική διέξοδο από την κρίση και αποτελεί χρέος του κάθε πολίτη να εκφράσει ελευθέρα την άποψη του .Δυστυχώς αντί να επιδιώξουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία , να ακούσουμε τους προβληματισμούς της , να ενδυναμώσουμε το διάλογο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ,επιλέχτηκε η ακατάσχετη θριαμβολογία και επιβλήθηκε η «σιωπή των αμνών».

Όσοι από τους βουλευτές εξέφρασαν την άποψή τους και ψήφισαν κατά συνείδηση διαγράφηκαν και εκδιώχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ενώ η εκλογική σκοπιμότητα απέκλεισε κάθε αντίθετη άποψη από την διεκδίκηση της ηγεσίας . Έτσι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχτηκε σε κόμμα τυφλής υποστήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της τρόικας και μηχανισμός εφαρμογής τους.

Ο απολογισμός της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βαρύς για τη Χώρα και το Λαό.

Με πρόσχημα τη «σωτηρία της χώρας» και μοναδικό επιχείρημα το εφεύρημα του «μονόδρομου» η κυβέρνηση επέβαλλε την πολιτική της στη Βουλή και το Λαό . Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, Λαϊκές κατακτήσεις ενός αιώνα κατεδαφίσθηκαν, συνταγματικές διατάξεις ανεστάλησαν , οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν και ο θεσμός της διαιτησίας τέθηκε κάτω από τις επιθυμίες του εργοδότη. Μισθοί , συντάξεις και κοινωνικές παροχές τέθηκαν στο , ολοένα και μικρότερο, κρεβάτι του Προκρούστη με τελικό στόχο την μείωση τους στα επίπεδα μεταξύ Βουλγαρίας και Πορτογαλίας, η ανεργία ξεπέρασε κάθε φαντασία και οι μορφωμένοι νέοι μας παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς για να βρουν απασχόληση. Η φτώχια και η εξαθλίωση χαρακτηρίζουν μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα η φοροκαταιγίδα κατά των νοικοκυριών εντείνεται ενώ η γραφειοκρατία βασιλεύει ,η φοροδιαφυγή οργιάζει, οι τράπεζες διαρκώς ενισχύονται και τα μεγάλα συμφέροντα «εξυπηρετούνται».

Οι διασφαλίσεις των δανειστών, παλαιών και νέων , ενισχύονται και διευρύνονται τόσο με την εκδίκαση τυχών διαφορών από τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, με βάση το αγγλικό δίκαιο και την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος από την «ασυλία» όσο και από την δημιουργία ειδικού λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους στον οποίο θα εισρέουν οι μελλοντικές δόσεις του δανείου και τα έσοδα από τις εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις πού επιβάλλονται χωρίς «ελάχιστο τίμημα».
Ουσιαστικά στις νέες συνθήκες πού επιβάλλονται μετά το PSI ,φορτώνεται ο λαός με το κόστος της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την άμεση καταβολή ποσοστού των παλαιών ομολόγων που ξεπερνά τις λογιστικές ωφέλειες της εθελοντικής ανταλλαγής , αποτρέπεται η πέραν του κουρέματος χρεοκοπία προς τους πιστωτές -διασφαλίζονται πολλαπλώς- και προβλέπεται φτωχοποίηση και χρεοκοπία για το Λαό.

Όσοι ανέχονται και σιωπούν πλέον βοηθούν στην απενοχοποίηση και την πλήρη επικράτηση των πλέον ακραίων αντιδραστικών επιλογών , όπως συνέβαλλαν τον Νοέμβριο στη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς και στην υπουργοποίηση επιφανών στελεχών της .


Είναι ώρα ευθύνης για όλους .
Ας πάψουμε ,στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού ,να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

Ο Λαός που μας εμπιστεύτηκε δεκαετίες απαιτεί οπό όλους εμάς ξεκάθαρες κουβέντες και όχι μισόλογα .
Απαιτεί ανάπτυξη και όχι εντεινόμενη ύφεση.
Απαιτεί προτεραιότητα στη προστασία του Τόπου και των συμφερόντων του και όχι των δανειστών.
Απαιτεί κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι κοινωνία 2/3 που ταχύρρυθμα δημιουργείται.
Απαιτεί προοδευτική διέξοδο από την κρίση και αλλαγή της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζεται.
-4-
Απαιτεί Κόμματα και Πολιτικούς που να εκφράζουν τα συμφέροντα του και όχι ικανούς διαχειριστές της εξουσίας , που προκειμένου να διατηρηθούν στις καρέκλες της, συναγελάζονται με τα κάθε λογής αρπακτικά που ασέλγησαν κατ επανάληψη σε βάρος του Λαού και δηλώνουν πρόθυμοι να συμπληρώσουν την «μελλοντική κυβέρνηση Σαμαρά.»

Σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί , κατά την εκτίμηση μου, το μεταλλαγμένο πλέον ΠΑΣΟΚ και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη συνδιάσκεψη. Γι αυτό και θεωρώ χρέος μου να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και να σου γνωστοποιήσω την αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ.


Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ,που ευαγγελιζόταν η ιδρυτική μας διακήρυξη , είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο ζητούμενο αφού αποτελούν προϋπόθεση για την όποια λύση. Με βάση αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.
Συντροφικά
Δημήτρης Πιπεργιάς.
http://vathiprasino

Read more...

Πώς γίνεται να ελπίζει κανείς στον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ιδιότητα του μελλοντικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν ίσως η πιο θλιβερή πολιτική στιγμή των τελευταίων δυο ετών.

Πιο πολύ κι από τα Μνημόνια και τις χρεοκοπίες, ένιωσα τα σημερινά λόγια του υπουργού Οικονομικών να μου τσακίζουν το...



...ηθικό, να με πείθουν ότι τίποτα τελικά δεν έχει αλλάξει.

Είδα έναν αξιολύπητα εγωπαθή άνθρωπο να θέτει ως πρώτο στόχο ενός ημιθανούς κόμματος τη...νίκη στις εκλογές και μάλιστα με κεντρικό σύνθημα "Αρχίζουμε". Πώς γίνεται να νιώθουν ότι αρχίζουν όταν όλοι πια έχουν πειστεί ότι τελειώνουν; Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι υπάρχει έστω κι ένας φίλος του ΠΑΣΟΚ που να θέλει να του υποσχεθούν τη...νίκη;

Είδα έναν ακόμα παραδοσιακό πολιτικό αρχηγό της Μεταπολίτευσης να μην έχει απολύτως κανένα σχέδιο, κανένα όραμα, να μην πιστεύει σε τίποτα. Δεν ανέφερε τίποτα το συγκεκριμένο, τίποτα το σαφές. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η ιδεολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ίσως επειδή δεν υπάρχει. Τον άκουσα να τολμά να χαρακτηρίσει "γιορτή της Δημοκρατίας" τον θρίαμβο των διαδρόμων που οδήγησε στη δική του (και μόνη) υποψηφιότητα.

Θα διαβάσω στα σχόλια κάποιων από εσάς ότι ο Παπανδρέου ήταν χειρότερος, ότι ο Ραγκούσης είναι κηπουρός, ότι η Διαμαντοπούλου δεν τόλμησε και πάει λέγοντας. Για την οικονομία της κουβέντας, να τα δεχθώ όλα. Μετά τι;


Τι είναι ο Βενιζέλος; Τι εκπροσωπεί; Τι ονειρεύεται;
parapolitiki
Read more...

Δημόσια διαβούλευση για το Ρεύμα Ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ

Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση για τη συνδιαμόρφωση του Ρεύματος Ανανέωσης της δημοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήματος. Το κείμενο με βάση το οποίο ξεκινά η συζήτηση, αναρτήθηκε ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.proxorame.gr.

Η προσπάθεια συντονίζεται από τον...



...αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση και φιλοδοξεί να μετατρέψει το site του "Προχωράμε" σε ένα ζωντανό χώρο διάδρασης κι αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων εκείνων που ασπάζονται μεταρρυθμιστικές κι εκσυγχρονιστικές ιδέες.

Προσωπικά, χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που πιστεύουν στη δημόσια διαβούλευση μέσω Διαδικτύου και επέλεξαν να μην ανέβουν στο τρένο της μαζικής απόρριψης σημαντικών καινοτομιών όπως το OpenGov, η Διαύγεια κτλ।
parapolitiki
Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει λευκή σελίδα για τον Βενιζέλο»

Βολές κατά του υπουργού Οικονομικών



Τα πυρά του κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και τις θέσεις που παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση. «Ο κ. Βενιζέλος δεν αρχίζει τίποτα το καινούριο, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την ίδια εγκληματική πολιτική και ότι θα τελειώσει το σχέδιο ισοπέδωσης των εργαζομένων, ξεπουλήματος της χώρας και συρρίκνωσης της δημοκρατίας» και συνεχίζει «Δεν υπάρχει καμία λευκή σελίδα για τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με κάθε μνημονιακή πολιτική, με κάθε μέτρο ύφεσης, λιτότητας, απολύσεων και λεηλασίας των εισοδημάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι «όποια συκοφαντική επίθεση και να εξαπολύσει στην Αριστερά, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες ούτε του ίδιου, ούτε της κυβέρνησής στην οποία συμμετέχει».

«Αυτοί που δεν έχουν προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι ίδιοι που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, που στηρίζουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη», καταλήγει।
protothema.gr
Read more...

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα ως το τέλος του PSI λέει η Standard & Poor's

Στο 'CCC' τα νέα ομόλογα


Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Νέα Υόρκη
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD - selective default) μέχρι να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το διεθνές δίκαιο αναφέρει η Standard and Poor’s.

Η ανταλλαγή αυτών των ομολόγων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Όπως προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης τα νέα ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο θα αξιολογούνται με CCC, δηλαδή θα βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η S&P εξηγεί ότι η αξιολόγηση προκύπτει από τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, από την όλο πιο αδύναμη πολιτική συναίνεση για φιλόδοξες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και το υψηλό ποσό του χρέους ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση. Επιπλέον, εξηγεί η S&P οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής είναι φιλόδοξοι.

Συνυπολογίστηκαν ακόμη η αύξηση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης (τα οποία οφείλονται στο PSI) αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Αυτοί οι παράγοντες μείωσαν τον κίνδυνο για μία δεύτερη αναδιάρθρωση στο άμεσο μέλλον, εκτιμά η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου ενόψει της ανταλλαγής ομολόγων, μία κίνηση που είχε άλλωστε προαναγγείλει από το περασμένο καλοκαίρι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Ξηλώθηκαν" 100 υπάλληλοι από το υπουργείο Ανάπτυξης...



H προσέλκυση επενδύσεων, η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα οι επενδυτές και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με σκοπό να παταχθούν, οριστικά, φαινόμενα εκβιασμών για χρηματισμό, είναι οι...
βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 'Αννα Διαμαντοπούλου, όπως ανέφερε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους πριν από λίγο.
Το ξεμπλοκάρισμα των ξένων επενδύσεων και η προσέλκυση νέων, η ένεση ρευστότητας στην αγορά και η κατάθεση, μέσα στις επόμενες ημέρες, του νομοσχεδίου για τη «φιλική επιχειρηματικότητα», αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου.
Την ίδια ώρα, μετά και τη σύλληψη δύο υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης για χρηματισμό, αποφασίσθηκε το «ξήλωμα» όλων των υπαλλήλων (περίπου 100) που εργάζονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση και η άμεση αντικατάστασή τους.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από το 2005 μέχρι σήμερα καθώς η καταγγελία από τον επιχειρηματία έγινε το 2005.
Επίσης δόθηκε εντολή και στον κ. Διώτη να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
H προσέλκυση επενδύσεων, η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα οι επενδυτές και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με σκοπό να παταχθούν, οριστικά, φαινόμενα εκβιασμών για χρηματισμό, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 'Αννα Διαμαντοπούλου, όπως ανέφερε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους πριν από λίγο.
Το ξεμπλοκάρισμα των ξένων επενδύσεων και η προσέλκυση νέων, η ένεση ρευστότητας στην αγορά και η κατάθεση, μέσα στις επόμενες ημέρες, του νομοσχεδίου για τη «φιλική επιχειρηματικότητα», αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου.
Την ίδια ώρα, μετά και τη σύλληψη δύο υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης για χρηματισμό, αποφασίσθηκε το «ξήλωμα» όλων των υπαλλήλων (περίπου 100) που εργάζονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση και η άμεση αντικατάστασή τους.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από το 2005 μέχρι σήμερα καθώς η καταγγελία από τον επιχειρηματία έγινε το 2005.
Επίσης δόθηκε εντολή και στον κ. Διώτη να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί...



Read more...

Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση»...



Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης που πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε ο επικεφαλής της...

Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος προανήγγειλε αναπτυξιακά μέτρα τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας.


«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας» ανέφερε ο Ράιχενμπαχ.

Η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με απορρόφηση 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%).

Η έκθεση υπογραμμίζει ωστόσο ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως σε συνέχεια της συνάντησης προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Απρίλιο μέτρα για να προωθήσει την ανάπτυξη και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.


«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με το εισόδημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράιχμενμπαχ.

Μιλώντας για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη στόχευση αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει μεγαλύτερα ποσά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2011 προσθέτοντας ότι «περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα». Εξήγησε ότι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ είναι 22,5 δις. ευρώ. Από αυτά 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί και συνολικά υπάρχουν δεσμεύσεις για 14,5 δισ. ευρώ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και αλλά 2 δισ. ευρώ με τη μορφή χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Jeremie, ότι θα υπάρξουν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η διάθεση να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 500 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και ότι το θέμα αυτό το συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.Ο κ. Ράιχενπαχ επανέλαβε ότι κοινοτικά κονδύλια θα μοχλευτούν και θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παραλλήλως το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕΠ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και «πιθανόν» όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Σε ερώτημα ποιοι θα είναι οι επιθεωρητές της ΕΕ που θα έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι το Eurogroup επέμενε να υπάρχει τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. «Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισε.

«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν αποτελεί κριτήριο για απόλυση» είπε ο κ. Ράιχεμπαχ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Για το αν θα αναλάβει η Ομάδα Δράσης την παρακολούθηση του προγράμματος είπε ότι η Ομάδα Δράσης έχει σαφή εντολή και στόχος είναι παρέχει τεχνική βοήθεια και ότι η «εντολή αυτή θα παραμείνει ακέραιη και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει το Νοέμβριο ότι 8 δισ. ευρώ είναι άμεσα εισπράξιμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είπε ότι «η ανάγκη είσπραξης των χρημάτων αυτών ήταν μια από τις προτεραιότητες της ομάδας δράσης» και ότι ο στόχος του 2011 για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε. «Καταφέραμε να εισπράξουμε 946 εκατ. ευρώ» είπε...
NEA



Read more...

ΔΗΜΑΡ: Ο Βενιζέλος αποτελεί τη συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου

ΔΗΜΑΡ: Ο Βενιζέλος αποτελεί τη συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί «τη συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τις θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.



Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «το Μνημόνιο 2 αποτελεί τη συνέχεια του Μνημονίου 1 και τα δυσβάστακτα μέτρα ύψους 11,5 δις που προβλέπονται για τον Ιούνιο είναι η συνέχεια των μέτρων των δύο τελευταίων χρόνων»।
http://newpost.gr

Read more...

Δημοσκόπηση Public Issue: 25% η Νέα Δημοκρατία, πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11%

Δημοσκόπηση Public Issue: 25% η Νέα Δημοκρατία, πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11%
Με διαφορά 9,5 μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με το ΠΑΣΟΚ να είναι πέμπτο κόμμα, σε δημοσκόπηση της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 25% και ακολουθούν η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 11,5% και το ΠΑΣΟΚ με 11%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου συγκεντρώνουν 6,5%, ο ΛΑΟΣ 4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Χρυσή Αυγή με 3,5%। Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη συγκεντρώνει 2,5%.
http://newpost.gr
Read more...

Επίθεση ΚΚΕ κατά Βενιζέλου

Επίθεση ΚΚΕ κατά Βενιζέλου
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «με πολύ θράσος ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να εμφανίσει το άσπρο ως μαύρο. «Κατηγορεί το ΚΚΕ και την οργανωμένη λαϊκή πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων ως ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό που θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο λαό και ως υπεύθυνη τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση».

Ο λαός ,υποστηρίζει το ΚΚΕ, πρέπει να τιμωρήσει σκληρά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την πάλη και τη ψήφο του και για όσα βάρβαρα έκαναν εναντίον του και για τα χειρότερα που του φέρνουν, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ।
http://newpost.gr/
Read more...

"Όχι" από την "Κοινωνική Συμφωνία" για συνεργασία με Κουβέλη...



Όχι στο ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, λέει η "Κοινωνική Συμφωνία", σύμφωνα με τον Λάμπρο Μίχο, έναν από τους επτά βουλευτές που συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.
«Δεν...
νομίζω ότι υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη και συζήτηση. Θα τον αφήσουμε (σ.σ. τον κ. Κουβέλη) να χαρεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του», είπε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στις εκλογές, καθώς «φαίνεται ότι οι μη προνομιούχοι δεν εκπροσωπούνται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, και αυτό το βλέπουμε καθημερινά από τις συμπεριφορές των ηγετικών στελεχών του νέου ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε: «Βλέπω μεγάλη κινητικότητα προς το κόμμα μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει μετεξελιχθεί σε ένα μόρφωμα».

Ο κ. Μίχος ανέφερε ότι ο κ. Καστανίδης θα έχει και την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα, εκτός από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, ενώ η κ. Κατσέλη έχει αναλάβει την ευθύνη του κόμματος ως πρόεδρος...



planet-greece.blogspot



Read more...

Τι δείχνει η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα ...



Την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εστίαση σε έργα με οικονομική και κοινωνική επίπτωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της... Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του PSI με το οποίο, όπως είπε, εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα. Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Task Force, βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης που πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης.

Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές. Σημειώνει, επίσης, πως είναι σημαντικό η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες.

Οι βασικοί στόχοι της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα είναι:
1. η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της διοίκησης και η απλούστευση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από αυτή
2. η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό
3. η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και της ΤΠΕ.

Βελτιώθηκε η απορρόφηση των κονδυλίων

Σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 δείχνει η έκθεση. Όπως αναφέρεται οι υποβληθείσες αιτήσεις πληρωμών ξεπέρασαν τους στόχους που τέθηκαν για το έτος, ανερχόμενες συνολικά σε 3,45 δισ. ευρώ ή 104,3% του ετήσιου στόχου του ΜΣ για το 2011.

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει απορροφήσει από τα διαθέσιμα κονδύλια της πολιτικής συνοχής υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το μέσο Κράτος Μέλος αποδέκτη κατά την εν λόγω περίοδο.

Το 2011 υποβλήθηκαν στην Επιτροπή αιτήσεις πληρωμών ανερχόμενες κατά προσέγγιση σε 3,3 δισ. ευρώ (συνυπολογιζομένων όλων των Διαρθρωτικών Ταμείων) έναντι ετήσιου στόχου του ΜΣ ύψους 3,350 δις ευρώ (κάλυψη 98,6%).

Χάρη σε μια νέα τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου της πολιτικής συνοχής που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2011, το ποσοστό συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ (το οποίο είχε ήδη αυξηθεί το προηγούμενο έτος σε 85% για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα) αυξήθηκε προσωρινά κατά επιπλέον 10%.

Με βάση τις αιτήσεις πληρωμών που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, η συνολική οικονομική επίπτωση από την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ (σε 95%) και επέτρεψε στην Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον (αντίστοιχα 85% και επιπλέον 10%), ανέρχεται σε 958 εκατ. ευρώ (συνυπολογιζομένων όλων των Ταμείων).

Από το ποσό αυτό, τα 549 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά το 2011 αντιπροσωπεύουν την επιπλέον αύξηση κατά 10% του ποσοστού συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ. Οι ελληνικές αρχές θέσπισαν ειδικό σύστημα παρακολούθησης για έργα προτεραιότητας τα οποία θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σημαντικότερα έργα από πλευράς μεγέθους και επιπτώσεων είναι οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανάπτυξη ειδικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Η πρόοδος στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα διευκολύνει επίσης τη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες δαπανηρές διαδικασίες επί παραβάσει.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση / χρηματοπιστωτικός τομέας

Αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις ρευστότητας, οι εγχώριες τράπεζες δυσκολεύονται να παράσχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις, για επενδύσεις, υπό μορφή πιστωτικών επιστολών για εμπορικές συναλλαγές/εξαγωγές ή ως κεφάλαια κίνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση διπλασίασε τις κρατικές εγγυήσεις και ενίσχυσε τους μηχανισμούς ρευστότητας που έχει στη διάθεσή του το τραπεζικό σύστημα. Οι υπάρχοντες ενωσιακοί και εθνικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να διοχετεύσουν 1,3 δις ευρώ υπό μορφή δανείων προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Πλην όμως, οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη συνεπιφέρει αύξηση της περαιτέρω ροής δανείων προς τις ΜΜΕ. Ήδη ερευνώνται λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία νέων μηχανισμών παροχής εγγυήσεων, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την υποβοήθηση της περαιτέρω ροής δανείων προς τις ΜΜΕ. Η TFGR οργανώνει την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της αναδιοργάνωσης δύο ταμείων εγγύησης των ασφαλίσεων.

Προϋπολογισμός και φορολογία

Από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση, οι εργασίες έχουν αποκτήσει, σύμφωνα με την έκθεση αυξημένη δυναμική στους τομείς του προϋπολογισμού, της φορολογίας και της καταπολέμησης μαύρου χρήματος.

Στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, η κύρια πρόκληση έχει τρία σκέλη:

– βελτίωση της οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης, μέσω της λειτουργικής αναβάθμισης των κεντρικών υπηρεσιών, της συγκρότησης λειτουργίας εσωτερικού
ελέγχου, της μείωσης του αριθμού των κατά τόπους εφοριών και της ενίσχυσης της υποχρέωσης λογοδοσίας τους·
– ενίσχυση της ανεξαρτησίας, μέσω της εκχώρησης από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο του ελέγχου επί των κύριων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και των
αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της φορολογικής διοίκησης από το πολιτικό επίπεδο·
– παροχή σύγχρονων μεθόδων εργασίας (π.χ. ανάλυση κινδύνων, νέες τεχνικές φορολογικών ελέγχων, νέες μέθοδοι είσπραξης φόρων) στην εξορθολογισμένη και πιο
ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση που θα προκύψει με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να βελτιωθεί ο όλος μηχανισμός είσπραξης φόρων και να ενισχυθεί η πάταξη της
φοροδιαφυγής.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας των συνθηκών για μελλοντικές επενδύσεις και ανάπτυξη βασιζόμενη στις εξαγωγές. Η ελληνική
κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα σχέδιο δράσης με τίτλο «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις». Οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιασθούν στην άρση κανονιστικών και διοικητικών περιορισμών οι οποίοι περιορίζουν τις αγορές και καταπνίγουν τις ευκαιρίες. Οι ελληνικές δημόσιες αρχές και οργανισμοί πρέπει να οργανωθούν και να στελεχωθούν για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη επιχειρηματικές πολιτικές.

Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στην πλαισίωση έργων τεχνικής βοήθειας στους ακόλουθους τομείς: 1) διευκόλυνση των εξαγωγών· 2) απλούστευση και
τυποποίηση των δημοσίων συμβάσεων· 3) αντιμετώπιση των κανονιστικών φραγμών στην ανάπτυξη σε επιχειρηματικούς τομείς κλειδιά· 4) απελευθέρωση νομικά
κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. Αυτά τα έργα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν άμεσα. Μελλοντικά , υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω σημαντικές μεταρρυθμίσεις του
επιχειρηματικού περιβάλλοντος, π.χ. όσον αφορά τη ρύθμιση της έναρξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και άλλων απαιτήσεων έκδοσης αδείας, και
δημοσιονομικής/φορολογικής λογιστικής. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η αβεβαιότητα επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι σε κάθετη πτώση. Σύμφωνα με μια έρευνα, εκτιμάται ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έκλεισαν 60.000 επιχειρήσεις. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να έχει διπλασιασθεί μέχρι το τέλος του έτους.

voria.gr



Read more...

Ομιλητής στο Στρασβούργο με Ντ. Κον Μπεντίτ και Φ. Ολάντ ο Γ. Παπανδρέου ...



Ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα ή η Ευρώπη γλύτωσε από την κρίση;» θα είναι αύριο στο Στρασβούργο, ο Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο... Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.



Read more...

Ενέκρινε το ΔΝΤ τη συνεισφορά των 28 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο

Άμεσα η εκταμίευση του 1,65 δισ. ευρώ


(Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Συνεισφορά 28 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα ενέκρινε το ΔΝΤ, εκ των οποίων το 1,65 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί άμεσα.

Η χορήγηση θα γίνει στα πλαίσια τετραετούς διάρκειας διαδικασίας, όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το Ταμείο την Πέμπτη μετά την απόφαση του Συμβουλίου του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υπολειπόμενα του πρώτου δανείου -περίπου 9,7 δισ. ευρώ- ακυρώνονται.

Το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι «εξαιρετικό» σε σχέση την ελληνική συνεισφορά στους πόρους του Ταμείου, σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

H απόφαση ελήφθη ωστόσο με αποχές από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των δόσεων του δανείου θα γίνει σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όπως είχε αποφασιστεί στο πρόσφατο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, η δόση του Μαρτίου αναμένεται να είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

Ψήφος τιμωρίας!

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα δημοσκόπησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 47% των πολιτών, σχεδόν ένας στους δύο, θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θέλοντας να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα "το Ποντίκι". Στο ερώτημα "αν ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές, τι από τα δύο επόμενα θα αποτελέσει το κύριο κριτήριό σας για το τι θα ψηφίσετε;", 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντούν: "Τιμωρία υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση", ποσοσό 38% απαντούν ότι θα ψηφίσουν την "καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας", 8% δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει καμία από τις δύο προτεινόμενες επιλογές και το υπόλοιπο 7% είτε είναι αναποφάσιστοι είτε δεν απαντούν.

Ποσοστό 58% των ερωτηθέντων απαντούν "ναι" στο ερώτημα αν "η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής σας θα επηρεάσει το τι θα ψηφίσετε στις επικείμενες εθνικές εκλογές".

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι το 88% όσων συμμετείχαν στο γκάλοπ διευκρινίζουν ότι την τελευταία διετία η προσωπική τους οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε. Μόνο 2 στους 100 απάντησαν ότι τα οικονομικά τους βελτιώθηκαν τη τελευταία διετία...

"Κόλαση" από τις μειώσεις μισθών και την ανεργία
Οι περικοπές μισθών και επιδομάτων μαζί με τον εφιάλτη της ανεργίας αξιολογούν οι Έλληνες ως τα σημαντικότερα προβλήματά τους.

Τρίτο σημαντικότερο ζήτημα είναι οι μειώσεις των συντάξεων και ακολουθεί η μείωση της κατανάλωσης και του τζίρου στην αγορά.

ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος

Ενα πολύ σημαντικό ποσοστό 80% των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων δηλώνουν ότι την Κυριακή δεν θα πάνε να ψηφίσουν για την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό που αποστρέφουν την πλάτη τους στις εκλογικές διαδικασίες το ποσοστό διαμορφώνεται στο 68% (57% δηλώνουν με βεβαιότητα ότι δεν θα συμμετέχουν στην εκλογή προέδρου και ακόμη ένα 11% απαντούν "μάλλον όχι" στο ερώτημα αν θα πάνε να ψηφίσουν τον κ. Βενιζέλο.

Στο ερώτημα: "Η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι θα αλλάξει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ;", ποσοστό 48% των ερωτηθέντων απαντούν "όχι". Είκοσι στους 100 συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι με τον κ. Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει προς το χειρότερο, 18% θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει προς το καλύτερο και το υπόλοιπο 14% δεν απαντούν ή δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν.

Βουλή οκτώ κομμάτων


Οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "το Ποντίκι". Σύμφωνα με την μέτρηση, πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ που συγκεντρώνει ποσοστό 17% στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Καταποντισμός για το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 10%. Ποσοστό 9,5% για το ΚΚΕ και ίδιο ακριβώς εμφανίζεται να είναι το ποσοστό που αναμένεται να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται από το γκάλοπ η Δημοκρατική Αριστερά, 5% συγκεντρώνουν οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" του Πάνου Καμμένου, 3,5% η Χρυσή Αυγή, και 3% ο ΛΑΟΣ.

Στον πίνακα με τα εκλογικά ποσοστά έπειτα από την αναγωγή επί των εγκύρων, αλλάζουν τα ποσοστά, όχι όμως η σειρά των κομμάτων। Στη ΝΔ πηγαίνει το 23% των ψήφων, στο ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται το 13,5%, το 12,5% επιλέγουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ίδιο ποσοστό - 12,5%- παίρνει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, 10,5% η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκεντρώνει 10,5%, οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" 6,5%, η Χρυσή Αυγή 4,5% και ο ΛΑΟΣ 4%.
.protothema.gr

Read more...

Προσχωρεί στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ...



..και διαβεβαιώνει ότι ακολουθούν κι άλλοι..

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ,ο Κώστας Μαρκόπουλος προανήγγειλε την προσχώρησή του στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ο διαγραφείς από τη ΝΔ, δήλωσε ότι... έχει πάρει τις αποφάσεις του και ότι θα κάνει τη σχετικά ανακοίνωση μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Περιφέρειά του. «Είναι ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζουν», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ακόμη ότι το ίδιο θα κάνει και «ικανός αριθμός» συναδέλφων του εκ των διαγραφέντων της ΝΔ, καθώς και άλλα στελέχη από άλλους χώρους είτε βουλευτές είτε όχι.



Read more...

Στο 20,7% η ανεργία το δ' τρίμηνο του 2011

Ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Στο 20,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, από 17,7% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 14,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 1.025.877 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η απασχόληση μειώθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 16,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 44,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (39,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 44,9%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών (24,5%) είναι εξάλλου σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (17,8%).

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (30,9%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (28,0%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (23,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (11,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (14,8%).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολόκληρη η δανειακή σύμβαση ...



Οι αυστηροί όροι της Τρόικας για την νέα δανειακή σύμβαση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στην βουλή, αναφέρονται αναλυτικά στις εκατοντάδες σελίδες του νέου μνημονίου που είναι γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ... στην περίπτωση που δεν είμαστε συνεπείς στην καταβολή της δόσης για την αποπληρωμή του δανείου ή των συμφωνηθέντων τότε η σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί και τότε η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλλει εξ ολοκλήρου το ποσό που θα έχει απομείνει.

Επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το νέο μνημόνιο διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. «Η παρούσα σύμβαση και οι ειδικοί όροι διευκόλυνσης (συμπεριλαμβανομένων των όποιων παραστημάτων και προσαρτημάτων) και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που απορρέει από ή γεννάται σε σχέση με κάθε μία από αυτές διέπονται και ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο».


Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου


Ειδική Έκθεση


Αιτιολογική Έκθεση


real.gr



Read more...

«Πρώτα να επενδύσουν οι Έλληνες!»

«Καρφιά» από τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων



Υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξουν κατάλληλες ευκαιρίες, τάσσεται ο επικεφαλής των βιομηχάνων της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Καϊτέλ, σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και γερμανικών εταιρειών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι πρέπει και οι ίδιοι οι Έλληνες να επενδύσουν στη χώρα τους. «Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να έρχονται Γερμανοί επενδυτές στην Ελλάδα και στα σύνορα να συναντούν Έλληνες, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας» τονίζει.

Υποστηρίζει πάντως ότι «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις» και διευκρινίζει ότι σήμερα βοηθούν η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά «πρέπει να καταστεί σαφές ότι η βοήθεια θα έχει κάποτε και ένα τέλος».


Read more...

Ο πηχυς του Μπενυτο..



Αλήθεια, που τον βάζει τον πηχυ ο Βαγγέλης? Πουθενά.
Δεν του αρέσει το μέτρημα γενικώς (τι στο διάολο , αυτό το κάναμε μικροί).
Το ΄πε άλλωστε και μόνος του (σε ερώτηση του Χρ. Κουτρα, "που τον βάζετε τον πηχυ?" και ... έπεσε πολύ γέλιο)...



Read more...

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πυρ ομαδόν από όλους τους βουλευτές


H προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου κάλεσε και νέα πρόσωπα να προσέλθουν για να καταθέσουν
H προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου κάλεσε και νέα πρόσωπα να προσέλθουν για να καταθέσουν (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διαμαρτυρίες βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών, λόγω απουσίας του Ευ. Βενιζέλου, η οποία «συμπαρέσυρε» σε απουσία και των άλλων συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου και Εξωτερικών, Στ.Δήμα.

Η συνεδρίαση για το θέμα αυτό, είχε καθοριστεί για τις 11 το πρωί μετά το αίτημα που είχαν καταθέσει βουλευτές με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Π.Κουρουμπλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος τής ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λόγω άλλων υποχρεώσεων του.

Έτσι, δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση οι κ. Παπαϊωάννου και Δήμας, οι οποίοι πάντως ενημέρωσαν ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα καθοριστεί για το θέμα θα είναι παρόντες.

O κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι δεν παρέστη επειδή πληροφορήθηκε ότι θα απουσίαζαν οι Ευ.Βενιζέλος και Στ.Δήμας.

Η κ. Παπανδρέου από την πλευρά της πρότεινε να κληθούν επιστήμονες, οι Αντώνης Ρούκουνας, Στέλιος Περράκης και Αντώνης Μπρεδήμας, που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Επίσης και οι Μ.Γλέζος και Γ.Προβόπουλος.

Η πρόταση έγινε δεκτή με σχεδιασμό για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντ.Βρεττός υποστήριξε ότι προφανώς πρόκειται για παρέμβαση από το γραφείο του πρωθυπουργού, αφού εκείνος που ζήτησε την αναβολή ήταν ο κ. Σταυρόπουλος.

Εντυπωσιασμένη από την απουσία των υπουργών δήλωσε η Άννα Νταλάρα επισημαίνοντας πως δεν μπορεί το θέμα να πάει στις καλένδες, ενώ για πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό θέμα μίλησε ο Γ. Διαμαντίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να διασφαλιστεί η παρουσία των υπουργών στην επόμενη συνεδρίαση.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν απεμπολήσει αυτή την απαίτηση» ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως είναι προκλητικό και σκανδαλώδες «να μην έρχονται οι υπουργοί για να μην στενοχωρήσουν την κ. Μέρκελ» και ζήτησε από την κ. Παπανδρέου να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας. «Όλη η συνεδρίαση είναι μια διαμαρτυρία», σχολίασε απαντώντας η προεδρεύουσα.

Για μείζον πολιτικό θέμα μίλησε από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Βελόπουλος, ενώ ο Π. Μαρκάκης από το ίδιο κόμμα, είπε πως «οι υπουργοί κρύβονται από τον λαό, κρύβονται και από τη Βουλή».

«Νιώθω προσβεβλημένη» είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε ότι είναι καλοί οι τεχνοκράτες αλλά η Βουλή πρέπει να ξέρει την άποψη της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση έχει υπογράψει την παραίτηση της χώρας από τις γερμανικές αποζημιώσεις με το δεύτερο Μνημόνιο.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έμεινε στο πολιτικό περιθώριο. Ψέλλιζαν ότι το θέμα ήταν ανοικτό και εκεί έμενε. Υπάρχει πολιτικό θέμα» εκτίμησε ο ανεξάρτητος Π. Κουρουμπλής.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει θέση να το πει, ζήτησε ο Νίκος Τσούκαλης. «Είναι αστείο να συζητάμε αυτές τις μέρες αυτό το σοβαρό θέμα, που και τους Γερμανούς θα προκαλέσει και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε», ανέφερε η Έλσα Παπαδημητρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η κούτα περιείχε ομπρέλες από τη Σοσιαλιστική Διεθνή…


Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή τη μετακόμιση των προσωπικών αντικειμένων του ΓΑΠ, λίγο έλειψε να γίνει της εκδιδόμενης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα. Ο Γιώργος Τσολιάς, οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θεώρησε ότι μπορεί και να μεταφέρεται το λογιστήριο και άρχισε να απαιτεί να ανοίξουν οι κούτες. Σε βοήθειά του, έσπευσε ο Γιάννης Πέπας, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και η πασιονάρια του σοσιαλισμού Εύα Καϊλή, γνωστή και για τις επιδόσεις της στο twitter.

Επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι και η επίμαχος κούτα ανοίχθηκε για να διαπιστωθεί ότι περιείχε… ομπρέλες με τα σήματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παπάκια σαν το γνωστό πλέον που κρατούσε στα χέρια του ο ΓΑΠ, δεν περιείχε όπως μας διαβεβαίωσαν.

Τα γεγονότα πήραν διάσταση και εμφανίστηκαν σε διάφορες εκδοχές στο διαδίκτυο, πράγμα που ανάγκασε τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο να εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Ψευδείς και ανεύθυνες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω αναρτήσεων σε blogs, σχετικά με το περιεχόμενο των κιβωτίων μεταφοράς του προσωπικού αρχείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν στερούνται απλά ίχνους αληθείας αλλά επιχειρούν να τραυματίσουν το κύρος και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου του στελεχιακού του δυναμικού. Το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και τα στελέχη του, σε κάθε περίπτωση, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν και το ήθος και τη βούληση να εγγυώνται την αξιοπιστία του συνόλου των πολιτικών και διοικητικών του λειτουργιών».

newpost.gr

http://papaioannou


Read more...

Κρυφές αυξήσεις στους δικούς τους


Κρυφό μπόνους σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών έδωσε η κυβέρνηση. Με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία στην πράξη παίρνουν αύξηση έως 26%.
«Έχουν ξεσηκωθεί οι υπάλληλοι στα υπουργεία που βλέπουν τις δικές τους αποδοχές να μειώνονται συνεχώς», αναφέρουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σχολιάζοντας τις αυξήσεις που δόθηκαν σε ημετέρους κυβερνητικών στελεχών και θα επιβαρύνουν κατά 2,1 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2012.
Από 104 έως ακόμη και 580 ευρώ κυμαίνονται οι αυξήσεις για τους μισθούς των διευθυντών πολιτικών γραφείων, των ειδικών συμβούλων και των ειδικών συνεργατών που απασχολούνται σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
Σε μια περίοδο όπου οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων υφίστανται μειώσεις 40% κατά μέσο όρο, με την κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια προβλέπονται αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%.
Ωστόσο επισημαίνεται πως οι συνεργάτες των υπουργών θα υποστούν και αυτοί περικοπές επιδομάτων, που καταργούνται με το νέο μισθολόγιο για όλο το προσωπικό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθαρές αποδοχές τους να εμφανίσουν μείωση.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης, ο οποίος διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου θα εισπράττει 1.135 ευρώ με τη νέα απόφαση, δηλαδή μισθό που αναλογεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου με τουλάχιστον 22 χρόνια προϋπηρεσίας.
Ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους επιλεγούν διευθυντές πολιτικών γραφείων. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, θα λαμβάνουν τον μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον Α’ βαθμό και τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Μόνο που για να φτάσει στον βαθμό αυτό ένας υπάλληλος της αυτής της εκπαιδευτικής κατηγορίας απαιτούνται 20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αντιθέτως διευθυντής πολιτικού γραφείου μπορεί να λαμβάνει τον ίδιο μισθό και να μην έχει καν το απαιτούμενο πτυχίο ή την προϋπηρεσία.
«Οταν στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, κατακρεουργούνται τα εισοδήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και όταν υπάρχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν υποστεί μείωση κατά 65%, οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν για τους κομματικούς και πολιτικούς ημετέρους αποτελούν πρόκληση», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.
tanea
http://papaioannou

Read more...

Για τη συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Πολλά περίεργα ακούγονται για τον αριθμό των πολιτών που θα ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής ως εκλογικό σώμα που συμμετείχε στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται να "φουσκώσουν" κάπως τα νούμερα για να μην φανεί η αδιαφορία...


...του κόσμου για τις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος.

Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο λόγω Εφορίας. Φαντάζομαι ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει την επομένη των εκλογών να προσκομίσει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι εισέπραξε ένα Χ ποσό από τα 2 ευρώ όσων ψήφισαν.

Αν πχ ανακοινωθούν 100।000 ψηφοφόροι, δεν οφείλει η Εφορία να α ελέγξει αν πράγματι εισπράχθηκαν 200.000 ευρώ;
parapolitiki
Read more...

Καστανίδης: «Δε θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο»


Τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νεοσύστατο κόμμα «Κοινωνική συμφωνία» που παρουσιάστηκε χθες από τη Λούκα Κατσέλη περιέγραψε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Καστανίδης τόνισε πως το κόμμα δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο εάν συμμετάσχει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα και πως δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Καστανίδης εξήγησε τις ανάγκες που οδήγησαν στην υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου και την καταψήφιση του δεύτερου και περιέγραψε την πρότασης της «Κοινωνικής Συμφωνίας» για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχουν εθνικές πολιτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα καταστροφικά μέτρα του δεύτερου μνημονίου.
Χαρακτήρισε «απόλυτο ψέμα» το ότι η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη λέγεται πως είναι ο εμπνευστής τους συνθήματος «λεφτά υπάρχουν». Όπως είπε, ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το Συμπόσιο της Σύμης είχε πει «λεφτά υπάρχουν για τα golden boys, τους συμβούλους και τους κολλητούς αλλά δεν υπάρχουν για τους αδύναμους, τα νοσοκομεία και για την παιδεία».
«Ήταν μία σωστή διατύπωση», είπε ο κ. Καστανίδης αλλά απομονώθηκε το «λεφτά υπάρχουν» και ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπερασπίστηκε τη θέση του αυτή.

24h

http://papaioannou


Read more...

Καστανίδης: ΟΧΙ σε συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά ...



Κατηγορηματικά «όχι» σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τον Αντώνη Σαμαρά είπε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες με την Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία». Εμείς δεν πρόκειται να... εφαρμόσουμε το μνημόνιο είπε στο ΣΚΑΙ ο Καστανίδης. Επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική που να περιλαμβάνει εθνικά ισοδύναμα και έκανε λόγο μία ριζοσπαστική λύση στην οποία θα συντρέξουν πολλές προοδευτικές δυνάμεις.



Read more...

Προσπάθεια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Επείγουσα εγκύκλιος για τις συμβάσεις


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επείγουσα εγκύκλιο, προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, απέστειλε η ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας τις νέες διατάξεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ως αντισυνταγματικές. Στην εγκύκλιο τονίζεται πως είναι άμεση η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές εργοδοτών, που ήδη σπεύδουν να επωφεληθούν από τη νέα «μνημονιακή» νομοθεσία.

«Αμφισβητούμε τα νέα μέτρα ως αντισυνταγματικά, αντίθετα με Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την ακύρωσή τους. Κυρίως όμως θα τις καταργήσουμε στην πράξη με τη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Όπως αναφέρεται, σκοπός των μέτρων είναι η αποδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Κλαδικών σε πρώτη φάση, και η ενδυνάμωση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας όπου υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνάπτονται, ενώ σε κάθε περίπτωση αποβλέπουν στην επικράτηση τελικά των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας, με απεριόριστο το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και αποδυνάμωση του ρόλου των συνδικάτων.

Ειδικότερα, ως προς τη σύγχυση που έχει προκληθεί από την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως προς τη λήξη ή όχι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ΓΣΕΕ επισημαίνει:

«Στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ είτε 24 μήνες και περισσότερο (που λήγουν στις 14-2-2013), είτε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μέχρι την 14-2-2012 (που λήγουν το αργότερο σε 3 έτη από την έναρξή τους), δηλαδή για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είχαν τεθεί σε ισχύ πριν τις 14-2-2012 παραγνωρίζεται ότι:

Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα (1) έτος, ακόμα κι εάν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.

Αυτές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η διάρκεια των οποίων ορίστηκε άνω του έτους, λύνονται, ως αορίστου χρόνου, μόνο με καταγγελία και, εάν δεν καταγγελθούν, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη που επιβάλλεται, ανεπίτρεπτα, από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Από αυτές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όσες είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου ή του επαγγέλματος που καλύπτουν και όχι μόνο για τα μέλη.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα μη μέλη στην εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που επεκτάθηκε, όπως και στη μετενέργεια των όρων της ως όρων της ατομικής τους σύμβασης μέχρι να συναφθεί νέα ΣΣΕ ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης. Τα ως άνω επαναλαμβάνουμε ότι ισχύουν για ΣΣΕ που είχαν συναφθεί πριν την 14-2-2012».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Tους εκοψαν τα κινητά τηλέφωνα ...





Οι υπέρογκες οφειλές σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άφησαν χωρίς κινητά τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργοί Παιδείας είχαν μοιράσει δεκάδες τηλέφωνα σε ... συνεργάτες τους, και το Δημόσιο έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ακόμη μία φορά.

Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν. Έτσι, έμειναν χωρίς κινητά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η υφυπουργός Ευη Χριστοφιλοπούλου, γραμματείς, συνεργάτες και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που πλέον συνεννοούνται μόνο μέσω των σταθερών και των προσωπικών τους κινητών τηλεφώνων.
apospasma.gr



Read more...

Ερχονται 70 νόμοι, υπουργικές αποφάσεις και παρεμβάσεις Μνημονίου...



Της Δήμητρας Καδδά
Ανοιγμα ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ, βενζινάδικων, αγοράς ενέργειας, παρεμβάσεις στο επιχιερηματικό περιβάλλον, στους δικηγόρους, στις τράπεζες και στις αποκρατικοποιήσεις φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές.

Μία μεγάλη λιστα με τις εκκρεμότητες του Μνημονίου οι οποίες πρέπει να ...
γίνουν τώρα συζήτησε χθες το υπουργικό Συμβούλιο. Περιλαμβάνει 8 νόμους εκ των οποίων ο ένας θα είναι πολυνομοσχέδιο «σκούπα» αλλά και δεκάδες άλλες εφαρμοστικές διατάξεις και παρεμβάσεις που συνολικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 70.

Από την εφαρμογή τους, θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το ίδιο το δάνειο και ο χρόνος τρέχει πλέον πιεστικά, αφού η Βουλή θα πρέπει να κλείσει σε λίγες εβδομάδες για τη διενέργεια των εκλογών. Το ζήτημα είναι ότι ατυτή τη φορά δεν περιλαμβάνουν τόσο νομοθετικές πρωτοβουλίες για νέα εισπρακτικά μέτρα, όσο την εφαρμογή νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, και την ανακοίνωση πορισμάτων για την επιτυχία τους. Δηλαδή δίνουν έμφαση σε αυτό που συνήθως "χωλαίνει" στο μνημόνιο, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να:

• Διοριστούν όλοι οι νομικοί, τεχνικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις του 2012 – 2013.
• Διοριστεί επίσημος συνομιλητής επιφορτισμένος για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των αποκρατικοποιήσεων προς τους κανόνες για τις Κρατικές ενισχύσεις.
• Προσδιοριστούν οι επιστροφές φόρων για να καλύψουν τις ληξιπρόθεμες οφειλές (5,8 δις ευρώ) και να καθοριστεί η αποπληρωμή τους.
• Αυξηθεί το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές.
• Συγκεντρωθεί η διαχείριση των φορολογικών αρχείων που σχετίζοναι με τους φορολογουμένους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών
• Δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα Πληροφορικής για τους φόρους. Να λειτουργεί κανονικά ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων
• Να οριστούν οι εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας
• Θεσπιστεί νομοθεσία για να καταστήσει λειτουργική τη διαιτησία και παρέχει πιστοποιήσεις σε διαιτητές. Να γίνει υποχρεωτική η εξάντληση της φάσεως διοικητικών διαφορών για μεγάλες φορολογικές υποθέσεις πριν τη χρήση ενδίκων μέσων.
• Να καλυφθεί πλήρως η κεντρική κυβέρνηση (Υπουργεία) στην πλήρη καταγραφή υποχρεώσεων- δαπανών (δημιουργίας μητρώων δεσμεύσεων)
• Καθιερωθεί διοικητικό ημερολόγιο για την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.
• Δημιουργηθεί ιδικός οδικός χάρτης ο οποίος μεταγλωττίζει όλες τις αρχές συνοχής και αποτελεσματικότητας σε κεντρικό επίπεδο εντός του αποκεντρωμένου περιφερειακού/τοπικού επιπέδου.
• Ολοκληρωθεί η λειτουργική αναθεώρηση κοινωνικών προγραμμάτων. Θα πρέπει η έκθεση ελέγχου να δείχνει τι εξοικονομήσεις έγιναν ή θα γίνουν και την προστασία των πλέον ευαίσθητων ομάδων.
• Κοινοποιηθούν στο διαδίκτυο τα πλάνα στελέχωσης και τα μηνιαία δεδομένα περί των μετακινήσεων του προσωπικού (προσλήψεις, αποχωρήσεις, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών.
• Ανατεθεί η εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου
• Ληφθούν αποφάσεις για την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Προμηθειών (ΕΑΔΠ)
• Παρουσιαστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης πλατφόρμας στις Ηλεκτρονικές Προμήθειε και αλλάζει νόμους που την εμποδίζουν. Πρέπει να ετοιμαστεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών.
• Για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων πρέπει να υπογραφεί η υιοθέτηση Δεσμεύσεων Εμπιστευτικότητας στα Στατιστικά Στοιχεία. Να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του καθεστώτος διακυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως συμβουλευτικού σώματος, καθώς και για την περαιτέρω διευκρίνιση της επαγγελματικής ευθύνης του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως βασικού λειτουργού και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος.
• Εκτιμηθεί αν επαρκούν οι παρεμβάσεις σε δευτεροβάθμια και επικουρικά ταμεία.
• Υπολογιστεί η ατομική σύνταξη με βάση (i) ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων, (ii) ένα παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν.
• Εγκαταστήσει το νέο ενιαίο ταμείο με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης.
• Εντοπιστούν τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, και να αναπροσαρμοσθούν οι πληρωμές.
• Εκπόνηση της πρώτης έκθεσης από την επιτροπή Υγείας με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των συντάξεων.
• Αναθεωρηθεί το σύστημα των συμμετοχών, με σκοπό να απαλλάξει από τη συμμετοχή ένα περιορισμένο, μόνο, αριθμό φαρμάκων, τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές.
• Συνταχθεί έκθεση υλοποίησης σχετικά με την επίπτωση των νέων περιθωρίων κέρδους στα φάρμακα.
• Ανακοινωθεί τριμηνιαία έκθεση ια τη συνταγογράφηση και δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων.
• Ολοκληρωθεί η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία και μητρώα ανάληψης δεσμεύσεων.
• Έκθεση με ανάλυση και περιγραφή λεπτομερών στοιχείων για τη δαπάνη στον τομέα της υγείας από όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, με χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων μετά το τέλος του αντίστοιχου μήνα. θα επισημαίνει όσους αθετούν τις υποχρεώσεις τους, και θα συστήνει επανορθωτικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.
• Ο ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (έως ότου ενοποιηθούν) θα δημοσιεύσουν μία ετήσια έκθεση για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Η ετήσια έκθεση και οι επί μέρους εκθέσεις συνταγογράφησης αναλύουν τη συνταγογραφική δραστηριότητα με ιδιαίτερη αναφορά στα πλέον ακριβά και πλέον χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
• Μηχανογράφηση νοσοκομείων και σύστημα παρακολούθησης. Εκκίνηση διαγωνισμών από την ΗΔΙΚΑ για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ενοποιημένου συστήματος των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων.
• H ΕΛΣΤΑΤ ξεκινά να δίνει στοιχεία για τις δαπάνες υγείας σε ευθυγράμμιση με τις βάσεις δεδομένων της Eurostat, του ΟΟΣΑ και του Π.Ο.Υ
• Ορίσει ο Υπουργός Υγείας σειρά δεδομένων που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες (π.χ. δείκτες ιατρικών πράξεων).
• Καθιερώσει η κυβέρνηση μηχανισμό παρακολούθησης των προμηθειών.
• Οι τράπεζες να αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα υποβάλουν σχέδια αύξησης των κεφαλαίων.
• Να ολοκληρωθεί στρατηγική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα.
• Να οριστούν οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που ορίζονται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
• Υποφραφεί Υπουργική απόφαση η οποία θα συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα δώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
• Η Κάρτα Εργασίας να εισαχθεί σταδιακά σε κάθε εταιρεία σε συγκεκριμένους τομείς θα υποχρεούται να τη χρησιμοποιεί έως το τέλος του 2012.
• Να δημοσιευθεί από την Κυβέρνηση έκθεση για την εφαρμογή του Νόμου 3919/2011, η οποία περιλαμβάνει: κατάλογο των επαγγελμάτων, χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο και την εξάλειψη ασυνεπειών κλπ.
• Για τα νομικά επαγγέλματα, η Κυβέρνηση θα εκδόσει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει προκαταβαλλόμενα ποσά για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου
• Θα διεξάγει μία αξιολόγηση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι εισφορές των δικηγόρων και των αρχιτεκτόνων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών οργανώσεών τους είναι εύλογες, αναλογικές και δικαιολογημένες.
• Προωθείται η μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, η Κυβέρνηση τροποποιεί τους όρους εισδοχής και επανεισδοχής καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Πρέπει να κατατεθεί προσχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Θα παρουσιαστεί προσχέδιο νόμου προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. .
• Θα διεξάγει μία ανάλυση αναλογικότητας των περιορισμών που ισχύουν στο υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο για κριτήρια κοινωνικής πολιτικής.
• Θα διασφαλίσει ότι το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) λειτουργεί πλήρως για όλους τους τομείς που καλύπτονται από την Οδηγία των Υπηρεσιών .
• Υιοθετήσει πακέτο μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοθετικό πλαίσιο για τις εξαγωγές, θα άρει την απαίτηση δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων σε εφημερίδες, θα καταργήσει την απαγόρευση πώλησης εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς κλπ
• Θα απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας.
• Ολοκλήρωση της απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων με υπουργικές αποφάσεις.
• Δημοσίευση του σχεδίου σχέδιο για μια Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα, το οποίο αντιμετωπίζει τους εναπομείναντες περιορισμούς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις και την καινοτομία.
• Ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Υπουργικής Απόφασης για τις αγορανομικές διατάξεις.
• Ανάπτυξη ολοκληρωμένης και απλουστευμένης διαδικασίας για τις εξαγωγικές και τελωνειακές διατυπώσεις.
• Υποβάλλεται έκθεση για τη λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) και παρουσιάζονται οι επιλογές απελευθέρωσης.
• Αίρονται τα εμπόδια εισόδου στην αγορά των ταξί (συγκεκριμένα, τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και της τιμής των νέων αδειών), σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική. [
• Ολοκληρώνονται οι μεταφορές προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων στον νόμιμα διαχωρισμένο διαχειριστή του συστήματος διανομής (ΔΣΔ).
• Προχωρά η απελευθέρωση στο φυσικό αέριο και ο διαχωρισμός
• Οριστικοποιούνται τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
• Ολοκληρώνεται η μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
• Καταρτίζεται σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.
• Επιδιώκεται μέσω νόμου υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας "Ήλιος", μέσω νομοθεσίας [1ο τρίμηνο 2012],
• Επιλύνονται τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την παράβαση με αριθμό υπόθεσης 2009/2168 για μη συμμόρφωση προς τον Κανονισμό Ηλεκτρισμού.
• Στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες να υιοθετηθεί ο νόμος που μεταφέρει το Πακέτο Μεταρρυθμίσεων 2009 (δηλ. την Οδηγία 2009/140/ΕΚ και την Οδηγία 2009/136)
• Όσον αφορά το Ψηφιακό Μέρισμα, η Κυβέρνηση (και/ή η ΕΕΤΤ): ορίζει νομικό πλαίσιο που προβλέπει υποχρεωτική ημερομηνία διακοπής της αναλογικής αναμετάδοσης την 30ή Ιουνίου 2013 και τεχνολογικά ουδέτερη χρήση της ζώνης 800MHz μετά τη διακοπή, λαμβάνοντας επίσης υπ΄ όψιν τις διατάξεις του σχεδίου Προγράμματος Πολιτικής για το Ραδιοφάσμα (Radio Spectrum Policy Programme-RSPP).
• Επικαιροποιημένη και αξιολόγηση των δράσεων έρευνας και τεχνολογίας Παρουσιάζεται πρόγραμμα δράσης που ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα λήψης σχετικών μέτρων, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την επίδραση στον προϋπολογισμό, και εναρμονίζει αυτές τις δράσεις με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες στους τομείς αυτούς, ιδίως τον επενδυτικό νόμο.
• Υιοθετείται νομοθεσία για τη βελτίωση της κανονιστικής διακυβέρνησης
• Μειώνεται σταδιακά η προσφυγή σε μη στοχευμένα μέτρα κρατικής ενίσχυσης (επιδοτήσεις προς επιχιερήσεις).
• Εγκρίνεται και εφαρμόζεται νομοθεσία για τη συντόμευση των προθεσμιών και την απλούστευση των διαδικασιών για την ανάθεση συμβάσεων και τις απαλλοτριώσεις γης, συμπεριλαμβανόμενων και των προθεσμιών που απαιτούνται για τις σχετικές νομικές διαδικασίες.
• Προσδιορίζονται τα απαραίτητα ποσά από το ΕΤΠΑ, εντός των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-13, για την πρώτη κατανομή στο μηχανισμό εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Διασφαλίζεται ότι το διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης των διαδικασιών για την έγκριση των προτάσεων έργων και για την υλοποίηση των δημόσιων έργων θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.
• Για την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ καθορίζονται οι όροι που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να συνεχίσει τη συγχρηματοδότηση κάθε έργου. Δημιουργείται κεντρική βάση δεδομένων για τον έλεγχο των αποζημιώσεων και του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.
• Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η Κυβέρνηση συγκροτεί μια ομάδα εργασία για τη συντομότερη και πλέον αποδοτική επίλυση των διαφορών.


www.capital.gr



Read more...