Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Περισσότερα λουκέτα και χαμένος τζίρος 7,5 δισ. ευρώ στο εμπόριο το 2010

Η αγορά «δεν αντέχει άλλους φόρους»

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές», λέει ο Γ.Κασιμάτης
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές», λέει ο Γ.Κασιμάτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Λαμία
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ.Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ στη Λαμία τη Μ.Τρίτη.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του 2010 το 90% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση πωλήσεων, ενώ το εμπόριο έχασε τζίρο ύψους 7,5 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των καταστημάτων που «έβαλε λουκέτο» λόγω της κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλη αύξηση φορολογικών βαρών, ούτε ως προς την άμεση, αλλά και ούτε και ως προς την έμμεση φορολογία» καιπρόσθε ότι «άν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, τότε η λύση είναι μια: η μείωση των φορολογικών βαρών».

Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων όλης της χώρας επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Οι εκπρόσωποι ανάφεραν επσίης ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις, ενώ «προέβλεψαν ότι άν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές».

Ντ. Ρόβλιας: «Επανεκκίνηση της οικονομίας το 2012»

Αναγνωρίζοντας ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ.Ρόβλιας, που παραβρέθηκε στη συνέλευση, ανέφερε πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν τον επόμενο χρόνο.

«Το ξέραμε και το περιμέναμε» είπε ο υφυπουργός «ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε ότι οι θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων δεν θα πάνε χαμένες και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος της χρονιάς που διανύουμε».

Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την αναστροφή της κατάστασης προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και παρουσίασε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες.

Σημείωσε, μάλιστα, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν». Αναφερόμενος στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συστράτευση «όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται».

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για το θέμα του "Καλλικράτη" στα επιμελητήρια, τα οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπέρ της αναδιάρθρωσης και οι κρατικές γερμανικές τράπεζες

Εντείνει τις πιέσεις το Βερολίνο

Ισχυροποιούνται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης με επώνυμες πλέον δηλώσεις
Ισχυροποιούνται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης με επώνυμες πλέον δηλώσεις (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με Γερμανούς αξιωματούχους να επαναθέτουν -και μάλιστα με επώνυμες δηλώσεις- το ζήτημα τη Μ.Τρίτη, εκτιμώντας αφ' ενός ότι είναι αναπόφευκτη και αφ' ετέρου ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» δήλωσε ο Κ.Φούστ εμπειρογνώμονας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα δαπανά τα μισά έσοδά της σε τόκους «θα καταστραφεί».

Οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το κόστος μιας αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου κρατικών γερμανικών τραπεζών, Κρίστιαν Μπραντ.

«Προσέξτε τι εύχεστε» είναι η προειδοποίηση του Bloomberg στους Γερμανούς και σε όσους ευρωπαίους πολιτικούς και επενδυτές τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις κατηγορηματικές διαψεύσεις περί ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Απαγορευτικό το κόστος των τόκων»

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κλέμενς Φούστ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κλ.Φουστ, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό. «θα καταστρέψει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται» τόνισε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μια τέτοια επιλογή και πορεία θα έχει και σοβαρές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει "δεν κάνω άλλες περικοπές"».

Πάντως ο κ. Κλέμενς δίνοντας και μια μικρή νότα αισιοδοξία επισήμανε ότι «η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε αξιοπιστία, αλλά μετά θα διαφανούν νέες προοπτικές».

«Οι γερμανικές τράπεζες το αντέχουν»

Το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν αβάσταχτο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του συνδέσμου των κρατικών γερμανικών τραπεζών (VÖB), Κρίστιαν Μπραντ.

«Ένα "κούρεμα" [στα ομόλογα] δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.

Bloomberg: προσέξτε τι εύχεστε

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που προτρέπουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως στο τέλος «καταραστούν» την ώρα που το έκαναν, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι μια τέτοια επιλογή αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως πυροδοτήσει κρίση στην Ισπανία» τονίζει στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Ουότς, αναλυτής της εταιρίας CreditSights Inc. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.

Ακόμη το άρθρο αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση στην περιουσία τραπεζών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γερμανικές και γαλλικές), ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, σε ένα ελληνικό χρεοστάσιο το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

Στην γερμανική πρόταση, τονίζει ακόμη το άρθρο, δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραδείγματα του παρελθόντος. Οι κρίσεις χρεών συνήθως δεν εκδηλώνονται μεμονωμένα: η υποτίμηση του 1997 στην Ταϊλάνδη προκάλεσε την ασιατική κρίση και το ρωσικό χρεοστάσιο του 1998 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία.

Μικρή η έκθεση των ιταλικών τραπεζών

Η έκθεση της ιταλικής οικονομίας και των τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή σε πιθανούς ευρύτερους συστημικούς κινδύνους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Unicredit Roberto Nicastro την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Το ιταλικό οικονομικό σύστημα έχει σχετικά μικρή έκθεση στην Ελλάδα και η Unicredit δεν είναι και αυτή πολύ εκτεθειμένη», δήλωσε ο Nicastro σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας.

«Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι πιθανές συστημικές επιπτώσεις» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


Απόλυτα αντίθετη σε οποιαδήποτε τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με το «Έθνος». Η Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφεραν χθες στενοί της συνεργάτες, πιστεύει πως οποιαδήποτε ενέργεια νομιμοποίησης θα αποδειχθεί ανέφικτη αφού θα προσκρούσει στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση...
φέρεται να μελετά την άμεση τακτοποίηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα, προσδοκώντας σε έσοδα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δις ευρώ.
Πάντως, όπως είναι γνωστό, το ανώτατο δικαστήριο, με επανειλημμένες αποφάσεις του, έχει απορρίψει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 και μετά την εφαρμογή του οικιστικού νόμου Τρίτση. Απορρίπτεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τους ημιυπαίθριους, καθώς υπάρχει βεβαιότητα πως θα δημιουργηθεί μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα.
Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δίδεται μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Αν και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από αυθαίρετα, παράγοντες του υπουργείου πιστεύουν πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 -2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 με αντάλλαγμα μία μορφή νομιμοποίησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εφαρμογής ελαστικότερων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων από αυτά που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία και τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για όσα παράνομα κτίσματα κατασκευάστηκαν μετά το 2003. Εδώ, σύμφωνα με το «Έθνος» το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφοροποιείται και δεν αποκλείει τη συνδρομή του, εφόσον υπάρξει σαφής πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών.
Read more...

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Καστανίδη – Δικαστών


Αμφισβητήθηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, οι συνταγματικές αρχές για τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου ορθώς ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κκ Γεώργιος Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αρνήθηκαν να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συζητήσουν τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα όσα σχολίασε για την ισοτιμία των εξουσιών μετά την άρνηση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προσέλθουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι «κάποιοι από τους ανώτατους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται, όταν τους καλεί».

Σε απάντηση της δήλωσης αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ επισήμανε: «Οι Νομικές Σχολές των εννόμων τάξεων όλων των προηγμένων χωρών διδάσκουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη διάκριση και το ισότιμο των τριών λειτουργιών του κράτους (νομοθετικής, δικαστικής, εκτελεστικής).

Συνεπώς, ο κ. υπουργός θα έπρεπε "να έχει κατανοήσει" ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλει να είναι η χώρα μας, δεν υφίσταται προβάδισμα καμίας εξουσίας έναντι των άλλων, παρά μόνο συνεργασία με βάση την ισοτιμία και όχι την εξουσιαστική διάθεση".

Η ΕΔΕ καταλήγει: «Αφού οι ανωτέρω συνταγματικές αρχές και υπερσυνταγματικές αρχές αμφισβητήθηκαν, ορθώς ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην ανωτέρω επιτροπή»।

newpost.gr

Read more...

Ο Παπακωνσταντίνου βάζει το Γκάιτνερ να διαψεύσει δημοσίευμα της “Ε”

newpost.gr


Ο Παπακωνσταντίνου βάζει το Γκάιτνερ να διαψεύσει δημοσίευμα της “Ε” eurokinissi

Σε μια πρωτόγνωρη διάψευση ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία προχώρησε χθες η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σχετικά με την αποκάλυψη ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες να συζητά και επίσημα την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr το αίτημα προς τον Αμερικανό υπουργό διαβιβάστηκε πρωί πρωί τη Δευτέρα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να σβήσουν οι φωτιές που άναψαν με το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις αγορές.

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών το περασμένο Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Τίμοθι Γκάιτνερ είπε στον ομόλογό του ότι «θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αναδιάρθωση». Το ρεπορτάζ της «Ε» αναπαρήγαγαν χθες στο σύνολο τους τα ξένα ΜΜΕ. Το απόγευμα ήρθε νέο κτύπημα για το οικονομικό επιτελείο όταν έγινε γνωστό ότι στην γερμανική εφημερίδα “Die Welt” Έλληνας υπουργός επιβεβαίωνε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση.

Η διάψευση από τις ΗΠΑ ήρθε το μεσημέρι της Δευτέρας από την εκπρόσωπο του Τίμοθι Γκάιτνερ, Νάταλι Γουειθ, η οποία αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Δείτε εδώ το τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς: httpQ//www.reuters.com/article/2011/04/18/greece-debt-restructuring-usa-idUSW1E7FD01P20110418

(Reuters)
"- U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner did not tell Greek Finance Minister George Papaconstantinou a restructuring of Greece's debt would be needed, Treasury spokeswoman Natalie Wyeth said on Monday.
"This report is incorrect," Wyeth said, referring to Greek daily Eleftherotypia, which on Monday said Geithner had told Papaconstantinou a restructuring would be needed. The newspaper said Greece had told the International Monetary Fund and the European Union this month at a meeting of European finance ministers that it wanted to restructure its debt. (Reporting Corbett B. Daly; Editing by James Dalgleish)"

Για το παρασκήνιο γύρω από τις επιθυμίες και τις κινήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αναδιάρθρωσης αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της σημερινής «Ε» του ανταποκριτή της στην Ουασιγκτον, Δημήτρη Δήμα.


Read more...

Βρήκαν νεκρό εξωγήινο στη Ρωσία;

Tράβηξαν και βίντεο!


http://img.protothema.gr/C07ED1D2A07D32592B1EC2F475C2A8F3.jpg
Μια απίστευτη είδηση εδώ και λίγες ημέρες έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Στα παγωμένα βουνά της Σιβηρίας, δυο περιπατητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν το πτώμα ενός εξωγήινου, το οποίο μάλιστα τράβηξαν και σε βίντεο!

Το νεκρό σώμα είναι μισοθαμμένο στο χιόνι και βαριά τραυματισμένο, ενώ όπως φαίνεται από το βίντεο, είναι μικρόσωμο, λεπτό και παραπέμπει σε άνθρωπο. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο Irkutsk της Ρωσίας, περιοχή γνωστή για συχνές θεάσεις UFO.

Μόλις έναν μήνα πριν, είχαν γίνει αναφορές για συντριβή αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενου αντικειμένου στην κοντινή περιοχή. «Σοκαριστήκαμε από αυτό που είδαμε» λέει ο Igor Molovic, ο ένας από τους δυο φίλους που εντόπισαν το πτώμα.

Από τη πρώτη στιγμή που το βίντεο ανέβηκε στο διαδίκτυο, εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να το αναπαράγουν, ενώ άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απάτη. Πάντως, είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, θα αργήσουμε να το μάθουμε.
Read more...

Πρόταση «συνένωσης» των 43 νοσοκομείων της Αττικής σε εννέα «κύκλους»

Η εισήγηση για τις συγνωνεύσεις

Το «κέντρο» κάθε κύκλου, είναι ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός
Το «κέντρο» κάθε κύκλου, είναι ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εννέα βασικούς «κύκλους» νοσοκομείων στην Αττική, με κοινές διοικήσεις και υπηρεσίες, περιλαμβάνει η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Στους κύκλους αυτούς θα ενταχθούν τα 43 νοσοκομεία της Αττικής. Κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο νοσοκομείο (κέντρο) θα έχει έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α.

Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Η πρόταση παρουσιάστηκε τη Μ.Τρίτη σε ανοιχτή διαβούλευση των αρμοδίων φορέων, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τον Ιούλιο θα υπάρξουν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις.

Τα νοσοκομεία που θα αποτελέσουν τους «πυλώνες» του ΕΣΥ στην Αττική θα είναι:

  1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)
  2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)
  3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για καρκινοπαθείς)
  4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)
  5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων αγ. Σοφία, αγλαια κυριακού και πεντέλης)
  6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)
  7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Αγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)
  8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)
  9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)
«Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα και εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού.

Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.

Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εισηγείται 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες η ΓΕΝΟΠ


Την προκήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκστρατεία ενημέρωσης φορέων και καταναλωτών θα εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 28 Απριλίου για να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ που συνεδρίασε σήμερα εμμένει στη θέση για διατήρηση του 51 % των μετοχών της ΔΕΗ και του μάνατζμεντ από το Δημόσιο "ώστε να μπορεί και ο πιο φτωχός καταναλωτής να απολαμβάνει το αγαθό του ηλεκτρισμού". Αποφασίστηκε επίσης, το επόμενο διάστημα να γίνει ενημέρωση φορέων της κοινωνίας (κόμματα- ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ- ΤΕΕ- ΕΠΑΕ - ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ -Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.), όπως επίσης πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης των καταναλωτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ δηλώνει ότι "εάν η πλειοψηφία των φορέων που θα επισκεφθούμε αλλά και που θα ζητήσουμε δημοσίως να πάρουν θέση πει ότι συμφωνεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ (γιατί περαιτέρω μετοχοποίηση αυτό σημαίνει), εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των εκπροσώπων των φορέων".


Read more...

Παράνομες εκταμιεύσεις 200.000 στο Ταμείο Ενστόλων...



Κομπίνα ύψους 200.000 ευρώ σε βάρος ασφαλιστικού φορέα των Σωμάτων Ασφαλείας αποκάλυψε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, η παράνομη ιδιοποίηση χρηματικών ποσών γινόταν τουλάχιστον για δύο χρόνια με την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων από ... από προσωπικό του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας.
Είχε προηγηθεί υπηρεσιακός έλεγχος εκκρεμοτήτων στον ασφαλιστικό φορέα, όπου διαπιστώθηκαν ατασθαλίες στα παραστατικά χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης προσωπικού, συντάσσονταν με τη χρήση των ίδιων δικαιολογητικών περισσότερα του ενός εντάλματα πληρωμής.

Στη συνέχεια γινόταν διπλή ή τριπλή εκταμίευση χρημάτων για την ίδια υπόθεση. Η εκταμίευση με το ένα παραστατικό αποδιδόταν κανονικά στα δικαιούχα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα πήγαιναν στην τσέπη των επιτηδείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκεται μία πολιτική υπάλληλος που έχει συνταξιοδοτηθεί και άλλοι έξι με εφτά υπαλλήλους.

Η δικογραφία υποβλήθηκε χτες στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού τη μελετήσει θα ασκήσει ποινικές διώξεις.
ethnos



Read more...

Άγνωστοι κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα σε σταθμούς του Μετρό


Άγνωστοι κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα σε σταθμούς του Μετρό πηγή φωτό: Tο Βήμα

Γυαλιά – καρφιά τα έκαναν κουκουλοφόροι στο σταθμό του Μετρό Συγγρού – Φιξ, το μεσημέρι της Μ. Τρίτης, γύρω στις 4 ,αφού εισέβαλαν και άρχισαν να σπάνε τα ακυρωτικά μηχανήματα αλλά και εκδοτικά μηχανήματα, με ξύλα και άλλα αντικείμενα που κρατούσαν. Νωρίτερα την ίδια ημέρα άγνωστοι είχαν εισέλθει μέσα στο σταθμό του Μετρό, στον Χολαργό, και προκάλεσαν, πάλι, ζημιές σε ακυρωτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, δύο κράτησαν επ' απειλή τον σταθμάρχη, προκειμένου να μην καλέσει την αστυνομία και οι υπόλοιποι προχώρησαν στις καταστροφές των ακυρωτικών μηχανημάτων.

Παράγοντες στα μέσα μεταφοράς, εκτιμούν ότι οι ζημιές στους δύο σταθμούς του μετρό μπορεί να φτάσουν έως και το ένα εκατ. ευρώ, δίχως να συμπεριλαμβάνεται το κόστος απωλεσθέντων εσόδων, λόγω της καταστροφής του μηχανισμού κομίστρου.


Read more...

Τεχνητή η ένταση Σημίτη - Παπανδρέου ...



Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις Σημίτη , πρώτα από το συγκρότημα Αλαφούζου και μετά από τον Ψυχάρη , έχουν την … έγκριση Παπανδρέου .

Μπορεί να ακούγεται στην πιάτσα ότι ... μαίνεται εκδοτικός πόλεμος πίσω από τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού οι οποίες λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προς τον Παπανδρέου αλλά αυτή είναι μόνον η μία όψη του νομίσματος.

Όπως και να το κάνουμε , δεν είναι δυνατόν ο Σημίτης να φέρεται τόσο ανώριμα και να μιλάει για άμεση χρεοκοπία όταν τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης είναι καταιγιστικά επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού , πόσο μάλλον το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.

Δεν είναι δυνατόν ο Παπακωνσταντίνου να αδειάζει τον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας ότι «βοηθούν στην παρούσα φάση τέτοιες δηλώσεις» όταν ο υπουργός Οικονομικών οφείλει αποκλειστικά την πορεία του στην πολιτική στον Σημίτη.

Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού περί αναδιάρθρωσης γίνονται λίγες ημέρες μετά από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε και ανήμερα της συνάντησης του Παπακωνσταντίνου με τον Στρος Καν στο ΔΝΤ.

Όλα για κάποιο οδυνηρό λόγο γίνονται γι’ αυτό κρατάτε μικρό καλάθι όταν ακούτε ότι ο Παπανδρέου τα … έχει πάρει άγρια με τον Σημίτη.
Δ.Γ.
parapolitika.gr



Read more...

Ο Ψυχάρης στο μνημόσυνο του Καραμανλή ...



Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο εκδότης που τακτικά μνημονεύει στα κείμενά του, τον Εθνάρχη, βρέθηκε δίπλα στον σκληρό κορμό της ελληνικής δεξιάς. Στον Αχιλλέα, τον Μολυβιάτη και τα άλλα παιδιά. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία ολιγόλεπτης κουβέντας με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Επειδή, όμως, ο... Ψυχάρης, δεν κάνει τίποτα τυχαίο,συνδέουν την σημερινή παρουσία του, με τα σχέδια που κάνει για την δημοσιοποίηση των ανέκδοτων συνομιλιών - συνεντεύξεων που διαθέτει ο εκδότης του "Βήματος" με τον Κ. Καραμανλή.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η επιστροφή του Ψυχάρη στα παλιά γνωστά λημέρια των Καραμανλήδων, αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον Παπανδρέου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το αφεντικό του ΔΟΛ, έχει ενοχληθεί από την στάση που κρατά απέναντί του, το Μέγαρο Μαξίμου.

ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ο Ψυχάρης είχε (και) θερμή χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, για άλλη μια φιρά κατέθεσε αίτημα για συνέντευξη στον πρώην πρωθυπουργό.
parapolitika.gr


Read more...

Υπέρογκα ποσά για τις μετακινήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ...



Την ώρα που το Δημόσιο βουλιάζει και λεφτά δεν υπάρχουν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι συνδικαλιστές - εργαζόμενοι λάμβαναν υπέρογκα ποσά μόνο και μόνο, για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Το έγγραφο, που δημοσίευσε το kozan.gr, δείχνει ότι ... συγκεκριμένα άτομα πήραν για το χρονικό διάστημα 01/10/2008 - 31/12/2010, ποσά που φτάνουν στην χειρότερη περίπτωση τα 58.933 και στην καλύτερη τα 130.000 ευρώ!

Και δεν συμβαίνουν μόνο στην ΔΕΗ! Στην ΕΘΕΛ αποκαλύφθηκε κύκλωμα, που χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας σε υπαλλήλους με τα οποία πήραν 3.000 ημέρες άδεια!

Όπως διαπίστωσε το πειθαρχικό συμβούλιο, περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν τα πλαστά έγγραφα για να πάρουν άδεια, ενώ επισήμως η επιχείρηση «τιμώρησε» τους 19 από αυτούς με αργία που ξεκινούν από 6 ημέρες και φτάνουν το πολύ τις 30!Σύμφωνα με τις έρευνες, τις άδειες χορηγούσε διοικητικός υπάλληλος της επιχείρησης έναντι αμοιβής!!

Κομπίνα χιλιάδων ευρώ ξεσκεπάστηκε και στην ΕΛ.ΑΣ., όπου υπάλληλοι του ταμείου ασφάλισης των σωμάτων ασφαλείας κατηγορούνται για απάτη και υπεξαίρεση. Οι υπάλληλοι έπαιρναν τα χρήματα από συντάξεις με τη χρήση δικαιολογητικών, καταρτίζοντας διπλά και τριπλά παραστατικά για την απόδοση των χρημάτων συνταξιούχων από το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο άλλο Ταμείο, με τα οποία οι εμπλεκόμενοι έκαναν εκταμιεύσεις!
star.gr


Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ


Στο μνημόσυνο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, όπου είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία.Οι δύο άνδρες φαίνεται να συζήτησαν...

για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και την ελληνική οικονομία.
Πέραν των κ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, στο μνημόσυνο έδωσαν το παρών και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος και οι κ. Δ. Σιούφας, Αχ. Καραμανλής, Π. Μολυβιάτης, Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Αβραμόπουλος, Αν. Λυκουρέντζος, Λ. Ζαγορίτης και άλλοι.
Read more...

Ο Γιώργος “άδειασε” Ραγκούση και Μπιρμπίλη


Ο Γιώργος “άδειασε” Ραγκούση και Μπιρμπίλη eurokinissi

Η πρωτοβουλία του Χρήστου Παπουτσή, να συναντηθεί με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή ώστε να κηρυχθεί... ανακωχή στην Κερατέα, φαίνεται πως ενόχλησε τον Γιάννη Ραγκούση και την Τίνα Μπιρμπίλη- δευτερευόντως και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Οι Ραγκούσης και Μπιρμπίλη, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού τύπου- οι πληροφορίες ξεκίνησαν από χθες στο διαδίκτυο, θεωρούν ότι ο Παπουτσής μπήκε στα χωράφια τους.

Όμως, όπως φάνηκε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απολαμβάνει της πλήρους κάλυψης του Πρωθυπουργού, ο οποίος επίσης επιθυμούσε να υπάρξει “ειρήνη” στην Κερεατέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής «άδειασε» τους δυο υπουργούς που αντέδρασαν, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία Παπουτσή, ο οποίος έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Και όταν ρωτήθηκε για την ενόχληση Ραγκούση- Μπιρμπίλη, η απάντησή του ήταν σαφής: «η κυβέρνηση δρα συνολικά».

Ταυτοχρόνως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή του έργου, απομένει μόνο να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες για την υλοποίησή του।

newpost.gr

Read more...

Μυστική συνάντηση Σημίτη- Παπακωνσταντίνου !


ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWPOST
Μια μυστική συνάντηση, η οποία είχε κρατηθεί σαν επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ ενός κλειστού κύκλου κυβερνητικών στελεχών, έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και της εσωστρέφειας που ταλανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πριν περίπου ενάμισι μήνα, επισκέφθηκε μυστικά τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, του οποίου έχει υπάρξει συνεργάτης και σύμβουλος.
Όταν το γεγονός έγινε γνωστό σε κλειστό κύκλο υπουργών, κάποια σκέφθηκαν ότι μετέφερε κάποιο μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου και ορισμένοι άλλοι ότι ενδεχομένως να εξυπηρετούσε προσωπικούς στόχους. Ο καιρός πέρασε χωρίς κάτι θεαματικό και παραλίγο η συνάντηση να ξεχαστεί.
Ωστόσο, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο «τσάρος» της οικονομίας, η συγκεκριμένη συνάντηση προσλαμβάνει άλλη διάσταση.
Τα καρφιά του Γ. Παπακωνσταντίνου εναντίον του Κ. Σημίτη, ενισχύουν το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών να έπαιξε ρόλο «αγγελιοφόρου». Μόνον που δεν μπορεί να στοιχηματίσει κανείς ποιος εκ των Σημίτη και Παπανδρέου έστειλε μήνυμα σε ποιον και ποιο ήταν το περιεχόμενο…


Read more...

"Βάφτισαν" τούρκικο το Καστελόριζο!


Γράφει η Αθηνά Παπακώστα

Ακόμη ένα λάθος, μία παράλειψη της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να προκαλέσει το γνωστό μειδίαμα και τα συνηθισμένα ερωτηματικά στον Έλληνα πολίτη.

Κι αυτό γιατί δεν εκπλήσσει, δεν σοκάρει, μία τέτοια γκάφα απλώς είναι μέσα στο πρόγραμμα του γνωστού ελληνικού ωχαδερφισμού.

Κοιτώντας με όχι και μεγάλη προσοχή κανείς το πολιτιστικό χάρτη του υπουργείου Πολιτισμού είναι ολοφάνερο ότι μερικοί ενδεχομένως να χρειάζονται μαθήματα γεωγραφίας αφού κατά λάθος... ξέχασαν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας είναι με χρώμα λευκό ενώ εκείνος της Τουρκίας είναι στους τόνους του μπεζ. Το ίδιο και το νησάκι Μεγίστη, ήτοι Καστελόριζο.

Και το ερώτημα είναι ένα: Δεν το είδε κανείς πριν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού; Ούτε ο κ. Παύλος Γερουλάνος;

Το λάθος έρχεται να προστεθεί στα κακώς κείμενα του Αιγαίου ως θέμα που έχει μονοπωλήσει δεκαετίες διαπραγματεύσεων των δύο χωρών. Με την Τουρκία να πιέζει ασκώντας διάλογο αμφισβητήσεων των θαλάσσιων συνόρων και την Ελλάδα να εμμένει με τους όρους της υφαλοκρηπίδας ενώ ήδη από το 1982 η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί τη χώρα μας προβλέποντας τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης ΑΟΖ. Γεγονός το οποίο προσφέρει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να εκμεταλλεύεται μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Έτσι τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές, να έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.

Τη σύμβαση δεν υπέγραψε η Τουρκία αφού δεν έχει νησιά μπροστά της που να της ανήκουν και εκ των πραγμάτων διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ.

Το Καστελόριζο σύμφωνα και με τη σύμβαση εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής περιορίζοντας σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα έθεσε το ζήτημα εκ νέου επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το νησί είναι ελληνικό।

newpost.gr

Read more...

Βγαίνουν στο "σφυρί" ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ιππόδρομος


Ολοκληρώθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, η άτυπη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο την αποτίμηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την "option" της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη παρέστησαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος, με τζίρο 9,5 δις. ευρώ), δηλώνοντας ουσιαστικά «παρόντες» στη διεκδίκηση του ΟΔΙΕ.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Από το όλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσδοκόνται έσοδα ύψους 15 δις. ευρώ έως το 2013 και συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Oικονομίας- Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, Λούκα Κατσέλη, και Eπικρατείας αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Χάρης Παμπούκης।

newpost.gr

Read more...

«Στροφή» (;) 180 μοιρών από τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Διαψεύδει ότι έκανε δηλώσεις στη Hurriyet


http://img.protothema.gr/E8D7D58AC73F5FCE7A47EC33DDFE3117.jpg
Επιμένει για δεύτερη μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, και με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τα όσα του αποδόθηκαν από την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", επαναλαμβάνει ότι "ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο".

Αντίθετα, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αντιπροέδρου, ο κ. Πάγκαλος έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Economic Observer, στις 9 Ιουλίου 2010, στην οποία δήλωσε: «Οι Έλληνες δουλεύουν πραγματικά σκληρά. Η παραγωγικότητά μας είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Επίσης, υπενθυμίζει ότι στην ελληνική Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις 22 Δεκεμβρίου 2010, έχει δηλώσει: «Μια χαρά είναι η Ελλάδα. Και πλουτοπαραγωγικούς πόρους έχει και επιχειρηματίες κι έναν σκληρά εργαζόμενο λαό έχει στον ιδιωτικό τομέα».

Ο αντιπρόεδρος εξαπολύει επίσης επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "αφού επιμένει να συζητήσουμε περί «τεμπέληδων» και «τεμπελιάς», δεν θα της στερήσουμε αυτή την δυνατότητα" και, στο πλαίσιο αυτό, κάνει μνεία της πρόσφατης δήλωσης του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία "ο Καραμανλής, έχοντας πλήρη συνείδηση για το τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία, του έλεγε: «Άστο γι' αργότερα»".

"Η «μνημειώδης» αυτή φράση" αναφέρει, "αποτελεί τον ορισμό της αναβλητικότητας, της άρνησης, εν τέλει, ενός ηγέτη να επιτελέσει το καθήκον του", προσθέτοντας ότι: "Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ ούτε αργόσχολοι ούτε νωθροί. Ήταν όμως, δυστυχώς, ο τότε πρωθυπουργός τους και γι' αυτό οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή".

Στην ανακοίνωση του αντιπροέδρου επισημαίνεται ως "ενδιαφέρον" το ότι "ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καλή εικόνα για τον προκάτοχό του", αφού, όπως αναφέρει "στη Βουλή (1/4/2011), εν τη ρύμη του λόγου του, είπε ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Βεβαίως μετά η δήλωση διευκρινίστηκε, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν".

Και προσθέτει: "Η αγωνία του να πάρει αποστάσεις από την «καταραμένη» πενταετία 2004-2009 της νωθρότητας, της διαφθοράς και της καταστροφής, τον έχει οδηγήσει να διασπάσει το κόμμα του, να ανεβάσει τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, να έρθει σε ρήξη με τους «καραμανλικούς» και να συναγωνίζεται τους «Αληθινούς Φινλανδούς» σε αντιευρωπαϊκές λογικές και πρακτικές".

Read more...

“Θα δανείζεστε πανάκριβα μέχρι και το 2017!”

Αν βγαίναμε σήμερα στις αγορές, θα πληρώναμε 15% τόκο


http://img.protothema.gr/1B862353443853854E647BD2BD537B04.jpg
Την …τιμητική της έχει σήμερα η χώρα μας σε δύο από τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την Wall Street Journal και το Bloomberg, με φόντο την αυξανόμενη πίεση για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και, βεβαίως, με το κόστος του δεκαετούς δανεισμού κοντά στο 15%, αφού το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι καρφωμένο στις 1130 μονάδες, δηλαδή στα χτεσινά επίπεδα.

Καταρχήν η Wall Street Journal θεωρεί ότι η παραδοχή αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης βρίσκεται πολύ κοντά και, προφανώς, αυτή είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν η χώρα μας προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα συνεχίσουν να την δανείζουν τη χώρα μας ακόμα και μετά τη (φημολογούμενη) αναδιάρθρωση.

H WSJ επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικών της Βρετανίας, έδειξε ότι οι αγορές έχουν συνηθίσει να δανείζουν «ανυπόληπτες οικονομίες».

“Είναι γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις που έχουν δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, με πιο τρανό παράδειγμα τη Ρωσία, βρίσκουν πολύ σύντομα τις αγορές πρόθυμες να τις δανείσουν. Έχει νόημα να δανείσεις κάποιον που έχει διαγράψει ακόμα και το 50% του χρέους του διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα νέα δάνεια. Άλλωστε η αδυναμία πληρωμής μέρους του χρέους συνοδεύεται συνήθως από τη δέσμευση μη επανάληψης των ίδιων λαθών και από αλλαγή πολιτικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός αρθρογράφος Paul Hannon.

Μόνο που, όπως υποστηρίζει η έγκριτη εφημερίδα, “ακόμα και αν η Ελλάδα τα κάνει όλα σωστά θα δανείζεται με πολύ ακριβά επιτόκια μέχρι το 2017!”…

Από την πλευρά τους, οι Tony Czuczka και John Glove του Bloomberg έχουν την άποψη ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έφερνε ντόμινο στην Ευρωζώνη! “Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που κεντρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, στο τέλος μπορεί να εύχονται να μην το είχαν κάνει” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την …Ισπανία. “Μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα, μπορεί να επιταχύνει μια κρίση στην Ισπανία”, δηλώνει στους δύο αρθρογράφους ο David Watts της φίρμας CreditSights στο Λονδίνο. “Υπό αυτήν την έννοια, δεν έχει σημασία πόσο γλίτωσες από την ελληνική αναδιάρθρωση, γιατί η πτώση της Ισπανίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Και εδώ είναι το πρόβλημα, να μην γνωρίζει κανείς το τελικό κόστος…

Ο δε Holger Schmieding της Joh. Berenberg Gossler & Co., πιστεύει ότι σχολιασμοί Γερμανών αξιωματούχων, όπως η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, κατά τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει στους επόμενους μήνες, δείχνουν “απώλεια υπομονής” και μπορούν να οδηγήσουν σε αλυσιδωτή αντίδραση τύπου Lehman σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας…

Read more...

Aνακάλυψαν... μαϊμούδες στο Σύνταγμα!

Έριξε δίχτυα το ΣΔΟΕ σε Σύνταγμα και Άλιμο


http://img.protothema.gr/4E3FBAAEB0282B84C098329060349470.jpg
Την … συγκλονιστική αποκάλυψη ότι, εκτός από τον πεζόδρομο της Ερμού, πωλούν προϊόντα-"μαϊμούδες" και στα καταστήματα, με τις πολυτελείς βιτρίνες, τα πανάκριβα ενοίκια και τις υψηλές τιμές, κάνει το ΣΔΟΕ –"δικαιώνοντας" έτσι τους καταστηματάρχες που τόσα χρόνια διαμαρτύρονταν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από πλανόδιους που απλώνουν την πραμάτεια τους μπροστά από την πόρτα τους.

Ενώ στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν τηρούνται εδώ και χρόνια όροι και κανόνες, το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοίνωσε πως "στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, διενήργησε έρευνες σε καταστήματα στην οδό Ερμού, με σκοπό τον εντοπισμό παραποιημένων προϊόντων. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη εργαστηρίου κατασκευής δερματίνων ειδών (τσάντες, ζώνες κλπ), τα οποία είναι προϊόντα απομίμησης γνωστών μεγάλων οίκων του εξωτερικού, τα οποία διατίθενταν σε καταστήματα λιανικής πώλησης έναντι εκατοντάδων ευρώ ανά τεμάχιο".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατασχέθηκαν 250 τεμάχια δερματίνων ειδών, τόσο από το εργαστήριο όσο και από το κατάστημα λιανικής και διαπιστώθηκε πλήθος σοβαρών φορολογικών παραβάσεων.

Επιπλέον, άλλο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ διενήργησε έλεγχο σε υπόγειο και ισόγειο χώρο πολυτελούς οικίας (!) στον Άλιμο. Εκεί βρέθηκε να λειτουργεί βιοτεχνία παραγωγής ενδυμάτων, στα οποία τοποθετούνταν σήματα επώνυμων οίκων και στη συνεχεία διατίθενταν ως δήθεν αυθεντικά.

Δύο εκ των καταστημάτων λιανικής πώλησης που εφοδίαζαν με τα ενδύματα, ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του ιδιοκτήτη. Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν, ενώ ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας αναζητείται. Παράλληλα ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία του.

Το ΣΔΟΕ διενήργησε έρευνα και στο κέντρο των Αθηνών, σε αποθηκευτικούς χώρους στην οδό Ευριπίδου (αλλιώς γνωστή και ως China-Town της Αθήνας), όπου και βρέθηκαν 4.000 ζεύγη προϊόντων απομίμησης γνωστής αθλητικής εταιρείας, ενώ βρέθηκε και το τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής τους, σύμφωνα με το οποίο εισήχθησαν σε εμπορευματοκιβώτιο συνολικής ποσότητα 10.000 ζευγών. Τα προϊόντα κατασχέθηκαν και συνεχίζονται οι έρευνες τόσο για τον εντοπισμό της υπόλοιπης ποσότητας, όσο και των άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Read more...

Ψάχνουν εφοριακό που «έφαγε» οκτώ εκατ. ευρώ

Ασκήθηκε ποινική δίωξη


http://img.protothema.gr/DDD63D380389F857C4A7D2F9718A3F72.jpg
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του υπαλλήλου της εφορίας Κυψέλης Νίκου Ανδριόπουλου, που φέρεται να έχει καταχραστεί από την υπηρεσία του μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας εκδόθηκε διάταξη για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του εφοριακού, ο οποίος παραμένει άγνωστο εάν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Σε βάρος του Ν. Ανδριόπουλου, που εργαζόταν στην ΚΓ' ΔΟΥ Αθηνών, ασκήθηκε ποινική δίωξη, για ψευδείς βεβαιώσεις, σε συνδυασμό με το νόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ, ο υπάλληλος φέρεται να καταχράστηκε, το 2010, ποσό 500.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το ποσό που ιδιοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αγγίζει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Read more...

Υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον τουρισμό

Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα

Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τον κυβερνητικό προγραμματισμό σε σχέση με τον τουρισμό στην επικείμενη συνέλευση του ΣΕΤΕ
Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τον κυβερνητικό προγραμματισμό σε σχέση με τον τουρισμό στην επικείμενη συνέλευση του ΣΕΤΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ήταν η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με ομάδα υπουργών στη Βουλή για τον τουρισμό τη Μ.Τρίτη, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση του προγραμματισμού της κυβέρνησης για τον τομέα.

Στο τραπέζι τέθηκε σειρά προτάσεων που θα εξεταστούν και σε διμερείς, ανά υπουργείο, συνεργασίες, ενώ το γενικότερο κλίμα που επικράτησε ήταν η διατήρηση χαμηλών τόνων από την κυβέρνηση πριν την μακρά τουριστική περίοδο.

Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να προβεί σε απολογισμό των όσων έχουν γίνει σχετικά με τον τουρισμό στην επικείμενη συνέλευση του ΣΕΤΕ στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά και σε ανακοινώσεις σχετικά με τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κανονικά οι προμήθειες ιατρικών υλικών στα νοσοκομεία

Μετα την αναστάτωση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ανέστειλλαν, ενόψει Πάσχα, τις κινητοποιήσεις τους οι προμηθευτές ιατρικών υλικών, οι οποίοι είχαν σταματήσει τις παραδόσεις στις αποθήκες των νοσοκομείων, δημιουργώντας αναστάτωση στα προγραμματισμένα χειρουργία και την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Η νέα κρίση με τους προμηθευτές είχε αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες και το πρόβλημα της διαχείρισης των υλικών από τα ίδια τα νοσοκομεία, προκαλώντας αντιπαραθέσεις, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Τελικά το πρόβλημα, που οι γιατροί φοβούνταν ότι θα αντιμετωπίσουν αυτές τις ημέρες -οπότε αυξάνονται και τα έκτακτα περισταστικά- μετατέθηκε για μετά το Πάσχα, αν μέχρι τότε δεν έχουν τακτοποιηθεί τα χρέη προς τους προμηθευτές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απολύθηκε η διοικητής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» με απόφαση Λοβέρδου

Μετά τη διακοπή εφημερίας

Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα
Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα
Αθήνα
Απολύθηκε η διοικητής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Έλενα Ρογδάκη και μαζί της ο υπεύθυνος για τις εφημερίες αναπληρωτής διοικητής, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΕΔΕ, που διενήργησε ο Αρης Μουσιώνης, διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για το θέμα της διακοπής εφημεριών με τη δικαιολογία της ανεπάρκειας κλινών και υλικών.

Ο κ. Μουσιώνης διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα υλικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ μεγάλος αριθμός κρεβατιών ήταν μεν ελεύθερα, αλλά είχαν κρατηθεί από γιατρούς του νοσοκομείου για «δικούς» τους ασθενείς.

«Για μας το θέμα δεν έληξε εδώ» είπε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για τους συντάκτες του πορίσματος, διότι δεν προχώρησαν στην απόδοση ευθυνών και σε γιατρούς. Γι' αυτό και ο υπουργός διέταξε τη διενέργεια δεύτερης ΕΔΕ, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες γιατρών, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Πολύζου.

Εις βάρος της διοικητικής διευθύντριας του νοσοκομείου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής και μιας διοικητικής υπαλλήλου ασκούνται πειθαρχικές διώξεις.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Έλενα» Νίκος Φαλδαμής αναλμβάνει με απόφαση του υπουργού και τα δύο νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο παραμένουν ο συνεργάτης του υπουργού και ένα ακόμη άτομο, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση εναντίον του από αντι-διαδηλωτές, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατήγγειλε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον κ. Λοβέρδο, την περασμένη Παρασκευή στους Αγίους Αναργύρους.

Ο συνεργάτης του κ. Λοβέρδου νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με βλάβη νεύρων ακοής, ενώ στο νοσοκομείο παραμένει και ο δεύτερος τραυματίας, ο οποίος έχει σπάσει το ένα ζυγωματικό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ένοπλη ληστεία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Άρπαξαν πέντε σάκους

Δυο άτομα κατευθύνθηκαν στον 1ο όροφο και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους
Δυο άτομα κατευθύνθηκαν στον 1ο όροφο και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους (Φωτογραφία: Πρίσμα )
Αθήνα
Ένοπλη ληστεία με λεία μεγάλο χρηματικό ποσό στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας έγινε δέκα λεπτά πριν τις 16:00 το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δυο άτομα κατευθύνθηκαν στον 1ο όροφο και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους τη στιγμή που ετοιμάζονταν να παραδώσουν σάκους με χρήματα σε υπαλλήλους χρηματαποστολής.

Οι δράστες άρπαξαν συνολικά πέντε σάκους.

Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο και καταζητούνται. Κατά την διαφυγή τους τραυμάτισαν ελαφρά τον φύλακα που βρισκόταν στην είσοδο του κτιρίου, χτυπώντας τον με κοντάκι πιστολιού στο κεφάλι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης

«Δεν παρασυρόμαστε από κινδυνολογίες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε άλλη μια διάψευση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε την Μ. Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της, χωρίς να παρασύρεται από καθημερινές ή και ωριαίες κινδυνολογίες περί δήθεν αναδιάρθρωσης και περί δήθεν ειλημμένων αποφάσεων.

«Δεν μας αφορούν, εμείς συνεχίζουμε και υλοποιούμε το έργο μας, βάζουμε στόχους φιλόδοξους, αλλά άκρως ρεαλιστικούς, δεν μας αφορά τίποτε άλλο και με την πορεία της χώρας μας δίνουμε απάντηση σε όσους καταστροφολογούν εδώ και ενάμιση χρόνο» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, με τις οποίες «άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή των όρων του μνημονίου», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση».

Αντίθετα, είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και με τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και συμπλήρωσε ότι δεν την αφορούν «όλα τα άλλα σενάρια, θετικά ή αρνητικά, που ακούγονται».

Ερωτηθείς εάν πράγματι Έλληνας υπουργός μίλησε σε γερμανική εφημερίδα και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «συνεντεύξεις από 'ανώνυμο Έλληνα υπουργό' ή δηλώσεις που πλανώνται στον αέρα ή σενάρια καταστροφολογικά, εμείς τα απορρίπτουμε» και ότι «δεν μας αφορούν οι φήμες περί ανωνύμου υπουργού που είπε 'αυτά και τα άλλα'».

«Εάν η εφημερίδα που τα δημοσιεύει έχει να μας πει περισσότερα στοιχεία, πραγματικά να τα δεχτούμε και να βγει αυτός ο υπουργός που υποτίθεται ότι τα είπε και να δικαιολογήσει και την άποψή του» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όσο παραμένουν ανώνυμα, τότε για εμάς δεν έχουν καμία ισχύ, το αντίθετο εξυπηρετούν τα σενάρια καταστροφολογίας και σε κάτι τέτοιο είμαστε άκρως απέναντι».

Χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό της κυβέρνησης έως σήμερα, «διότι και μόνο που βρισκόμαστε μακριά πλέον από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και σε ένα καινούριο σημείο αξιοπιστίας, το ότι έχουμε λόγο και ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, δείχνει ότι με το έργο μας δημιουργήσαμε και σταθερότητα και μια σοβαρή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη για «χρεοκοπία του Έλληνα πολίτη» και υποστήριξε ότι παρά τις επώδυνες αποφάσεις που πολλές φορές υφίσταται ο Έλληνας πολίτης, γνωρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να σώσει τη χώρα, να ανατάξει την οικονομία.

Ακόμη, είπε ότι οι κοινωνικές παροχές δεν καταργούνται, αλλά γίνονται πιο στοχευμένες, ώστε να κατευθύνονται στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη από κάποιους άλλους.

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή αναφορές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, τα 45 αφορούσαν αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους, τα 73 ήταν υποχρεώσεις που άφησε το ΠΑΣΟΚ και μόνο τα επτά αφορούσαν τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

«Δυστυχώς για τη χώρα, η ΝΔ του κ. Σαμαρά φαίνεται ότι δεν διαφέρει καθόλου από τη ΝΔ του κ. Καραμανλή» είπε ο κ. Πεταλωτής.

«Το κόμμα του 'άστο γι' αργότερα' του κ. Καραμανλή δυστυχώς είναι και το σημερινό κόμμα του κ. Σαμαρά» τόνισε και υποστήριξε πως ό,τι κι αν λέει η ΝΔ σήμερα δεν είναι πιστευτό, «όταν τελείως ψευδώς δίνει στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, όταν πολλά χρόνια απέκρυπτε επιμελώς και εγκληματικώς τα πραγματικά στοιχεία».

Χαρακτήρισε δε ελλειμματική, ψευδή και εγκληματική τη σύγκριση ανάμεσα στα σημερινά στοιχεία που είναι ελεγμένα και από την ΕΕ και στα «ψεύτικα στοιχεία, με τα οποία παραμύθιαζαν πολίτες και εταίρους» και είπε ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε επί ΝΔ, σε μια Ελλάδα μετα-ολυμπιακή και ανάπτυξης.

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «μεγάλο θράσος» να θεωρεί η ΝΔ τον κ. Σαμαρά διαπραγματευτή, «ο οποίος επί έναν χρόνο τουλάχιστον κρυβόταν και δεν πήγαινε στην ΕΕ και όταν αποφάσισε να πάει, είναι γνωστή η απαξιωτική αντιμετώπισή του από τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και δεν κατάφερε να τους πείσει ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για τη χώρα μας».

«Καλά θα κάνουν αυτοί που όχι απλώς δεν διαπραγματεύτηκαν όταν έπρεπε, αλλά λιποτάκτησαν, να σκέφτονται πολύ καλά όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Δεν υπάρχει θέμα αναβολής» του ΧΥΤΥ στην Κερατέα, λέει η κυβέρνηση

Και κάλυψη στον Χρ.Παπουτσή


Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο «συμβιβασμός» που επήλθε ήταν να φύγουν οι κάτοικοι από τα μπλόκα και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσει η αστυνομία
Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο «συμβιβασμός» που επήλθε ήταν να φύγουν οι κάτοικοι από τα μπλόκα και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσει η αστυνομία (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
«Δεν υπάρχει θέμα αναβολής του έργου» δήλωσε τη Μεγάλη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος δεν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις εξελίξεις στο θέμα της Κερατέας, τόνισε ότι κάθε υπουργός δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ΧΥΤΥ στην Κερατέα αποτελεί «συλλογική απόφαση», με τον καθένα να υλοποιεί το μέρος που του αναλογεί.

«Η κυβέρνηση δρα συλλογικά και εννοείται ότι σε ένα τέτοιο έργο ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

«Ο κ. Παπουτσής χειρίστηκε το μέρος του θέματος που τον αφορούσε ως προς την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο «συμβιβασμός» που επήλθε ήταν να φύγουν οι κάτοικοι από τα μπλόκα και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσει η αστυνομία και ότι η διαμεσολάβηση του μητροπολίτη της περιοχής δεν είναι κάτι κακό.

«Δεν υπάρχει αναβολή»

Σχετικά με το εάν ο κ. Παπουτσής υποσχέθηκε έστω και προσωρινή αναβολή του έργου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναβολής του έργου» και πως οι λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν, ώστε το έργο να γίνει με έναν τρόπο που θα βρίσκει σύμφωνη και την τοπική κοινωνία.

«Το έργο θα συνεχιστεί, αλλά όταν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες -και μάλιστα όταν αφορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία- είναι σίγουρο ότι αυτή η έκβαση μόνον ως θετική θα μπορούσε να κριθεί» δήλωσε σχετικά με την «ανακωχή» στην Κερατέα.

«Τις μελλοντικές αντιδράσεις δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, όμως το έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, υπάρχει νόμος και απόφαση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα βρέθηκε ένας τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση και κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου μπορούν να συζητηθούν, όπως ως προς τον φορέα διαχείρισης» ανέφερε, τονίζοντας ότι αποφασίστηκε να συζητηθούν με τους κατοίκους, διάφορους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, σχέδια ώστε «λεπτομέρειες της υλοποίησης να γίνουν καλύτερες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έγινε“αναδιάρθρωση” σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά – Σε 12 μήνες γυρίσαμε δεκαετίες πίσω



- 11-14% οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
- Η ανεργία σε επίπεδα 1990
- Το Χρηματιστήριο σε επίπεδα 1997

Με το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης να είναι η επιβολή επιχειρησιακών συντάξεων στον εργασιακό τομέα ο Ελλάδα γυρνάει στη δεκαετία του '50. Ό,τι πέτυχαν με αίμα οι εργαζόμενοι τίθεται σε αμφισβήτηση.

Μονάχα σε ένα χρόνο ελέω Μνημονίου εξανεμίστηκαν οι αυξήσεις που είχαν πετύχει οι εργαζόμενοι από το 2003. Όσο είχε βελτιωθεί το εισόδημα από τη “χρυσή εποχή” των Ολυμπιακών μέχρι το 2010 χάθηκε από τον περασμένο Μάιο.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί, κατά μέσο όρο 14%, πάνω από 13% είναι ο μέσος όρος των μειώσεων που υπέστησαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου και ένα 11% έχουν χάσει απ' το εισόδημά τους οι συνταξιούχοι.

Η οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Οι μειώσεις δεν είναι τίποτε μπροστά στις στρατιές ανέργων που πλέον δεν έχουν καν εισόδημα. Η ανεργία μετά τα απανωτά λουκέτα σε όλα τα επίπεδα της αγοράς έχει “σπάσει ρεκόρ” εικοσαετίας.

Ξεπέρασε το 15% και μόνο μέσα στο 2010 βγήκαν στην ανεργία σχεδόν 200.000 άνθρωποι, μόλις σε ένα μήνα από Δεκέμβρη ως Γενάρη άλλες 23.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.

Ο καθρέπτης της οικονομίας το Χρηματιστήριο κινείται εδώ και καιρό λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις 1.500 μονάδες στα επίπεδα του 1997, όμως αυτή τη φορά το “ξένο χρήμα” δεν έρχεται.

Η γνωστή “λύση” για τη χώρα, ο δανεισμός, είναι πλέον απαγορευτικός, τα spreads που οι Έλληνες έμαθαν τώρα πρόσφατα στην εποχή του Μνημονίου έχουν ανέβει και πάλι πάνω από τις 1.000 μονάδες κλείνοντας τις κάνουλες για δάνεια από τις αγορές...

Εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο η χώρα μοιάζει να ακολουθεί πορεία ανακύκλωσης της ύφεσης. Μέσα σε ένα χρόνο πήγαμε δεκαετίες πίσω και η απάντηση στο ερώτημα αν έχουμε πιάσει πάτο έρχεται με στοίχημα...

Κάποιοι στοιχηματίζουν ήδη στις πλάτες όλων μας με την ημερομηνία που η χώρα θα κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της συνεχίζοντας την πορεία προς τα κάτω॥
troktiko-blog

Read more...

Βόµβες ...



Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν αλλάζουν. Οσο µάλιστα µεγαλώνουν τόσο τονίζονται οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους. Ο Κώστας Σηµίτης δεν αποτελεί εξαίρεση.

ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟς, ο Σηµίτης απαξιώθηκε από ορισµένους ως «λογιστής». Ηταν αποτέλεσµα πολιτικής µυωπίας. Η ειρωνεία είναι ότι ... η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ αµφισβητήθηκε εκ των υστέρων για την ακρίβεια των λογιστικών στοιχείων. ∆υστυχώς – για τον Σηµίτη και για όλους µας – η κοινή αντίληψη εκτός συνόρων είναι ότι η Ελλάδα µπήκε στην ευρωζώνη «πειράζοντας» τα νούµερα. Ασφαλώς, η απογραφή της κυβέρνησης Καραµανλή, όπως πιστεύει ο Σηµίτης, έπαιξε ρόλο. Ωστόσο και το γράψε - σβήσε των στοιχείων του 2009 – επί κυβέρνησης Παπανδρέου – απλώς εδραίωσε αυτή την εικόνα.

Ως ΠΟΛΙΤΙΚΟς, ο Σηµίτης δεν ήταν λογιστής. Βοµβιστής ήταν. Σε αυτό τοσπορ επιδόθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Το ίδιο έκανε –µεταφορικά – και πολλές φορές αργότερα. Κλασικό παράδειγµα οι παραιτήσεις το 1986 ή το 1995 από κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Βόµβα ήταν το βιβλίο πολιτικών αποµνηµονευµάτων που έβγαλε το 2005 και διατάραξε τη σχέση µε τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο χρέωσεκοµψά, στο επίµετρο, την ήττα στις εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα. Βόµβα η δήλωση τρεις ηµέρες πριν από τις εκλογές του 2007 ότι δεν ήθελε να είναιµέλος µιας κυβέρνησηςΠαπανδρέου – ενώ η πολιτική αγορά ήξερε πια ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν χαµένο. Βόµβα η επιστολή προς Παπανδρέου για το ευρωδηµοψήφισµα τον Ιούνιο του 2008, κάτι που ανάγκασε τον Γιώργο να θέσει τον Σηµίτη σε πολιτικό περιορισµό στην Ακαδηµίας.

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑς οι ιδιαιτερότητές µας τονίζονται τόσο που γίνονται µειονεκτήµατα. Το πείσµα, ας πούµε, γίνεται εµµονή. Αντίστοιχα, πολλές από τις πολιτικές βόµβες που έβαλε ο Σηµίτης τα τελευταία χρόνια δενέσκασαν ή, δυστυχώς, έσκασαν στα χέρια του. Υπάρχει όµως µια εξαίρεση. Το άρθρο του τον ∆εκέµβριο του 2008 που προειδοποιούσε ότι, αν πάµε έτσι, θακαταλήξουµε στο ∆ΝΤ. Τον ειρωνεύτηκαν τότε διάφοροι, αλλάείναι γνωστό τι έγινε δεκαέξι µήνες αργότερα.

Ο ςΗΜΙΤΗς είχε δίκιο. Οπως έχει δίκιο και τώρα µε τη συνέντευξη στο «Βήµα της Κυριακής». Κάτι πρέπει να γίνει µε το χρέος και µάλιστα µε τρόπο που να εξυπηρετεί όχι τον Τρισέ, τη Μέρκελ – πόσω µάλλον τον Σόρος και διαφόρους άλλους –, αλλά εµάς. Η τοποθέτηση για την αναδιάρθρωση έχει τη θανάσιµη ακρίβεια της συνδεσµολογίας ενός εκρηκτικού µηχανισµού.

Η ΚΥΒΕΡΝΗςΗ το ξέρει, γι’ αυτό, πέρα από τα συναισθηµατικά – τα περί δυσαρέσκειας –, η αντίδρασηΠαπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον είναι ότιη τοποθέτηση του Σηµίτη «δεν βοηθάει τη συζήτηση». Τελικά, όπως έλεγε κι ένας προκάτοχος του Σηµίτη στην πρωθυπουργία, «υπάρχουν πράγµατα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγµατα που γίνονται και δενλέγονται». Το πού εµπίπτει η αντιµετώπιση του χρέους είναι αυτονόητο.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ



Read more...

Δύσκολο δίμηνο με όργιο φημών και πιέσεων...



Στις αρχές του καλοκαιριού προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας για την λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και εν όψει αυτού, εξελίσσεται η παράλληλη ανάπτυξη σεναριολογίας για την τύχη και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Η θέση αυτή διατυπώνεται όχι τόσο σε σχέση με ... το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών στην Ευρώπη, όσο αναφορικά με την ετοιμότητα της Ευρώπης σε πολιτικό, τραπεζικό και θεσμικό επίπεδο, για την δρομολόγηση εξελίξεων που θα αναστρέψουν το κλίμα συνολικά.

Η αναμονή αυτή είναι που κάνει την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαψεύδουν κατηγορηματικώς τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης, καθώς σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της πορείας και κυρίως της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, θα γίνει τον Ιούνιο και η αξιολόγηση αυτή θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως δήλωσε προσφάτως ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Περιπλέκεται πολιτικά η κατάσταση στην ΕΕ

Πέραν αυτού, το διάστημα θεωρείται κρίσιμο και για πολιτικούς λόγους καθώς στον ορίζοντα διαγράφονται περιπλοκές, που ενδέχεται να επιβάλλουν άλλου τύπου αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Φινλανδία, όπου το ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο κέρδισε σημαντικό έδαφος, ενώ αναμένεται και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία, όπου ωστόσο υπάρχει ένα μίνιμουμ διακομματικής συνεννόησης για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.

Ο χρονικός ορίζοντας συμπίπτει με την τελική διαμόρφωση του ελληνικού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, με την ελπίδα να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες και ανατραπεί η εντύπωση της αναποφασιστικότητας και ατολμίας.

Πέραν του καθαρά οικονομικού σκέλους, στο χρόνο έως τις αρχές του καλοκαιριού πιθανολογείται από στελέχη της κυβέρνησης και η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα.

Αξιολόγηση (και) βουλευτών

Εως τότε, συνεργάτες του Πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι παρακολουθείται και αξιολογείται η στάση βουλευτών, είτε σε ό,τι αφορά τις… απόψεις τους περί αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε την κριτική στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς προώθησης του έργου, είτε την επίθεση που αρχίζει να εξαπολύεται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.

Καθοριστικό διάστημα για τη διαμόρφωση του κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνηση είναι το διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα, όπου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και να (επαν)έλθουν στη Βουλή νομοσχέδια που άναψαν φωτιές, όπως το επίμαχο για τα «φρουτάκια».
BHMA


Read more...

Nίκος Κοτζιάς: "Ιρλανδία και Ελλάδα- Η κολοβή αλεπού της μη διαπραγμάτευσης"


Σε πολλαπλά κείμενα έχω αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα, καθώς και με το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια αλήθεια που έχει υιοθετηθεί σήμερα από πολλές πλευρές. Εξάλλου, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν φροντίσει να καταστήσουν γνωστό πριν από κάθε διαπραγμάτευση ότι δεν επιθυμούν να... διαπραγματευτούν, διότι πίστευαν ότι, ως αιτούντες, δεν το δικαιούνταν.
Αν, βέβαια, κυριαρχούσε αυτή η λογική διεθνώς, θα είχαν καταργηθεί ήδη κάθε είδους διαπραγματεύσεις. Ο κανόνας είναι ότι όποιος το ζητά δικαιούται να διαπραγματευτεί, όσο δύσκολη κι αν είναι η θέση του. Αρκεί να έχει το θάρρος, την απαραίτητη γνώση και την αίσθηση ευθύνης. Να φροντίζει να αυξάνει το κόστος για την άλλη μεριά. Διότι όσα περισσότερα χρωστά κανείς, τόσο περισσότερα θα χάσει ο έχων δανείσει. Αρχή την οποία η κυβέρνηση ξέχασε, συχνά με περίεργο τρόπο, που παραπέμπει σε φήμες για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία έλαβαν συγκεκριμένα γραφεία, φίλοι και παλιοί συμμαθητές ορισμένων «αρμοδίων».
Η ελληνική πλευρά έφτασε τις τελευταίες εβδομάδες στο σημείο να ειρωνεύεται την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, που επιμένει να διαπραγματεύεται τα συμφέροντα της χώρας της και να τα θέτει πάνω από τις επιβραβεύσεις της κυρίας Μέρκελ.
Το ίδιο, εξάλλου, κάνει με τη σειρά της η τελευταία, όταν υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Η Ιρλανδία, επίσης, κατάλαβε ότι οι συμφωνίες που της προτάθηκαν στις 11 και στις 25 του Μάρτη δεν εξυπηρετούσαν την ίδια, αλλά τους δανειστές της.

Ότι αυτά που θα έδινε εξυπηρετούσαν τα στενά συμφέροντα ορισμένων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, αλλά όχι της ίδιας. Ότι, εάν υποχωρούσε στις απαιτήσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί, θα υπονόμευε κάθε προοπτική ανάπτυξης της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα οδηγούταν στην ύφεση και, κατά συνέπεια, στην αδυναμία να ξεχρεώσει δάνεια, έστω και με μικρότερο επιτόκιο. Αντίθετα, η Ελλάδα προσπάθησε να καλύψει τις παραλείψεις που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο, εξαιτίας της κακής διαπραγμάτευσης που έγινε – ορθότερα, της διαπραγμάτευσης που δεν έκανε. Μόνο που αυτά που πήρε θα μπορούσε να τα είχε πάρει εξαρχής, πριν από ένα χρόνο, χωρίς επιπλέον κόστος. Δέχτηκε όρους που βάζουν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στην ύφεση. Καθιστούν, δε, αριθμητικά αδύνατη την απαλλαγή της χώρας από τα χρέη και από το διεθνή έλεγχο.

Το χειρότερο, ομολογώ, δεν το είχα φανταστεί. Ότι, δηλαδή, το γεγονός ότι η Ιρλανδία δεν υποχώρησε, ως η Ελλάδα, και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τις συμφωνίες της με την ΕΕ αποτελεί στοιχείο χλευασμού από υπουργούς της κυβέρνησης και την κρατική προπαγάνδα, καθώς και από τους δημοσιογράφους που συνδέονται μαζί τους. Ακόμα κι αν η Ιρλανδία δεν τα καταφέρει στο τέλος –ας μην είναι όμως τόσο σίγουροι κάποιοι–, ακόμα και τότε θα έχει σταθεί ως Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Αντίθετα, οι κυβερνητικοί –υπουργοί και ευτελείς προπαγανδιστές– θα έχουν αποδείξει για άλλη μια φορά ότι, ενώ ταχθήκαν να υπηρετούν τις Θερμοπύλες, ακόμα κι αν περάσουν οι Πέρσες, εκείνοι προτίμησαν να... την κάνουν, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τα βάζει με υπέρτερες δυνάμεις! Ιδιαίτερα όταν τους χρωστά!

Τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν το λιγότερο ασχετοσύνη ως προς δύο θεμελιακά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι η διαπραγμάτευση Ιρλανδίας - ΕΕ - ΔΝΤ δεν έχει τελειώσει και, κατά συνέπεια, ας προσέξουν λίγο την ουρά τους κι ας μην παριστάνουν την κολοβή αλεπού. Δεύτερον, αν είχαν κουκούτσι μυαλό, αντί να ειρωνεύονται την Ιρλανδία αλλά και τις πιο περιορισμένες προσπάθειες της Πορτογαλίας, θα ευχόντουσαν να πετύχουν αυτές, προκειμένου να διευκολυνθεί και η δική μας χώρα σε μελλοντικές προσπάθειες. Ας μην ξεχνάνε, μέσα στην ανοησία τους, ότι η επιμήκυνση του ελληνικού δανεισμού έγινε δυνατή, διότι την είχε ήδη λάβει η Ιρλανδία.
Πηγή:Επίκαιρα

Read more...

Κούβα: Ενεκρίθη η "διόρθωση" του Σοσιαλισμού

nooz.gr
http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=528898&v=0&q=80&w=300&h=225
Το 6ο συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος που προτάθηκε από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο για να "διορθωθεί" το σοσιαλιστικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η ολομέλεια των 1.000 συνέδρων ψήφισε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα που αφορούν το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού.

"Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς", αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίζεται πάντως ότι "μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης".

Οι κύριες οικονομικές μεταρρυθμίσεις αφορούν τη μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, την έναρξη δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, την διεύρυνση της αυτονομίας των κρατικών επιχειρήσεων και την επαναδιοργάνωση του αγροτο-διατροφικού τομέα.

Το συνέδριο επέλεξε επίσης νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο. Ο Φιντέλ Κάστρο επιβεβαίωσε, με άρθρο του που δημοσιεύεται στον επίσημο Τύπο, ότι δεν θα είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ο 84χρονος Κάστρο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1965, ως το 2006, όταν παρέδωσε τη θέση αυτή και την προεδρία στον αδελφό του, τον Ραούλ Κάστρο, για λόγους υγείας.
Read more...

Στο μυαλό του Γιώργου είναι πάντα οι πρόωρες εκλογές



Η προσφυγή στις κάλπες όπως όλα δείχνουν είναι η μόνη λύση για να μηδενιστεί το κοντέρ της κυβέρνησης. Τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, αποτέλεσμα λανθασμένων προβλέψεων του·· Γ. Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, οι συνεχείς τριβές μεταξύ των υπουργών και η ταυτόχρονη κριτική που ασκείται από κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και η άρνηση συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές.

Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι υπό αυτές τις σχέσεις και προϋποθέσεις το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οδηγείται σε πλήρη αποτυχία.

Μερικοί υπουργοί έχουν το θάρρος να το λένε ανοικτά ενώ άλλοι το ψιθυρίζουν στον διπλανό τους και κάποιοι τρίτοι το εισηγούνται στους προθαλάμους του πρωθυπουργικού γραφείου.
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ωστόσο δεν φείδονται των απόψεών τους. Πολλοί κρίνουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι η λύση αφού τώρα και όχι το φθινόπωρο - πόσο μάλλον στο τέλος του 2011 - το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό τόσο για τους ίδιους όσο και για το ίδιο το· ΠΑΣΟΚ αφού κρίνουν ότι τώρα έχουν πιθανότητες να επανεκλεγούν στο βουλευτικό αξίωμα

Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο η στάση του ενδεχομένως να καθοριστεί από ενδοκυβερνητικούς παράγοντες ή από την αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος σταθερότητας.

Οι προθέσεις του θα γίνουν σαφείς όταν μετά το Πάσχα το υπουργείο Οικονομικών θα· εξειδικεύσει το νέο χαράτσι και ο ίδιος θα κληθεί να θέσει τα επίμαχα διλήμματα στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι και ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, νέους σκληρότερους φόρους ώστε να κλείσει τις μαύρες τρύπες από την υστέρηση εσόδων και τα ελλείμματα ύψους 4 δισ। ευρώ.

newpost.gr

Read more...