Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το Δώρο πάει στα χρωστούμενα…

Νεκρή η αγορά


http://img.protothema.gr/697CFD28427B2899D12242394186621C.jpg
Μπορεί να ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες το εορταστικό ωράριο, μπορεί δειλά δειλά η πασχαλινή εξόρμηση να έχει αρχίσει, όμως η αγορά εξακολουθεί να παραμένει σε συνθήκες κακοκαιρίας, ανάλογες με τις καιρικές που επικρατούν εδώ και τρεις ημέρες. κάπως έτσι, μπορεί μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι να σφύζουν από ζωή όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να καταναλώσουν.

Κι αυτό διότι όπως αναφέρουν στο protothema.gr εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πρώτο μέλημα των ταλαιπωρημένων καταναλωτών είναι η εξόφληση άλλων υποχρεώσεων τους όπως οι απλήρωτοι λογαριασμοί, η εξόφληση δανείων και καρτών.

Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κίνηση έχει ελαττωθεί κατά 20% ενώ και οι αγορές είναι αντίστοιχα μειωμένες σε επίπεδο πρώτων ημερών.

Αντιθέτως, μεγάλη είναι η κίνηση που παρατηρείται στα καταστήματα τηλεφωνίας (όπου πολλοί καταναλωτές έχουν εκκρεμότητες), τους παρόχους σταθερής και Ίντερνετ, αλλά και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 351 δισ. ευρώ ενώ οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τις αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, και σε ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ το ποσό φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ ενώ και στη ΔΕΗ παρατηρείται έντονο πρόβλημα, με τα φέσια να ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: