Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών


Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τα «ανοικτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως αύριο, Σάββατο, και να συνέλθει την Κυριακή το EuroWorking Group, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό παραμένει ουσιαστικά μόνο το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, καθώς τα «μέτωπα» των 100 δόσεων, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, των γενοσήμων, των αλλαγών στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών υπάρχει σημαντική προσέγγιση.
Ειδικότερα:
  • Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.
  • Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.
  • Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Νηφάλιος ο Ρουπακιάς μετά τον φόνο»...



Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Χ. Δεληγιάννης, κατέθεσε ότι μετά τον φόνο ο Ρουπακιάς δεν βρισκόταν σε σύγχυση – Τόνισε πως τα άτομα που επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα γνώριζαν πολύ καλά που πάνε και..
ας μην είχαν οπτική επαφή – Νωρίτερα η Πολιτική Αγωγή δήλωσε πως η μαρτυρία του Κοτσοβού δείχνει πως ένα μέρος της ελληνικής αστυνομίας «χαϊδεύει τα αφτιά » της Χ.Α. - Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη.
Στη σημερινή δίκη η Υπεράσπιση απεύθυνε ερωτήσεις προς τον αστυνομικό Κοτσοβό. Μετά το τέλος των ερωτήσεων, η Πολιτική Αγωγή τοποθετήθηκε επί των λεγομένων του και τόνισε ότι τα όσα είπε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αξιόπιστα, καθώς η κατάθεση του έχει ανακρίβειες και αντιφάσεις και δείχνει πως ένα μέρος της ελληνικής αστυνομίας «χαϊδεύει τα αφτιά » της Χ.Α.

Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ, Χρήστου Δεληγιάννη, ο οποίος  δήλωσε πως οι επιτιθέμενοι στην παρέα του Παύλου Φύσσα πριν την επίθεση φώναζαν και έβριζαν ανθρώπους με τους οποίους δεν είχαν οπτική επαφή, τονίζοντας ότι «ήξεραν πολύ καλά που πάνε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μαυροφορεμένοι, κάποιοι από τους οποίους βρισκόντουσαν μπροστά και στη στιγμή της επίθεσης, δεν είναι πιθανό να ήταν άνθρωποι που ενδιαφερόντουσαν να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Όπως είπε, ο Ρουπακιάς μετά τη στιγμή της δολοφονίας φαινόταν νηφάλιος, την ώρα που ο Φύσσας φώναζε «αυτός ο πούστης, ο καριόλης με μαχαίρωσε».

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων της Πολιτικής Αγωγής προς τον μάρτυρα, ένας εκ των μελών της Πολ. Αγωγής έκανε ερωτήσεις σχετικά με το όργανο του φόνου και έδειξε φωτογραφία στον μάρτυρα, ο οποίος υπογράμμισε πως «σίγουρα δεν είναι μαχαίρι της κουζίνας». Στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση μεταξύ Πολ. Αγωγής και Υπεράσπισης, όταν οι πρώτοι έδωσαν στον μάρτυρα φωτογραφία από εκπαίδευση στελεχών της ΧΑ και του έκαναν ερωτήσεις. Η Υπεράσπιση αντέδρασε και προκλήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει την δίκη για την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου

Aναλυτικά η κατάθεση ΕΔΩ

πηγη thepressproject.gr

Read more...

Απολογισμός της Συνόδου Βίντεο με τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει πρόσφυγες παρουσίασε ο Μουζάλας


Βίντεο με τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει πρόσφυγες παρουσίασε ο Μουζάλας
Το βίντεο δείχνει τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει λέμβο με μετανάστες σε ελληνικά χωρικά ύδατα  

Αθήνα
Τρίλεπτο βίντεο, που έχει στόχο να καταδείξει ότι η διακίνηση μεταναστών και προσφύγων γίνεται οργανωμένα και χωρίς μυστικότητα από τις ακτές της Τουρκίας, παρουσιάστηκε από τον
αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου της Μάλτας.

Το βίντεο, στο οποίο μια τουρκική ακταιωρός εμφανίζεται να συνοδεύει πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δημιουργήθηκε με βάση χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό του Λιμενικού Σώματος, αλλά και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ένα δεύτερο βίντεο που ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές θα συνοδεύει τη θέση της Ελλάδας ότι η τραγωδία μπορεί σταματήσει στις ακτές της Τουρκίας.



«Στόχος των δύο βίντεο είναι να δείξουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς γιατί η κατάσταση είναι πλέον απάνθρωπη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι στη Σύνοδο της Βαλέτας άνοιξε η συζήτηση για τη συνεργασία της Ευρώπης με τις αφρικανικές χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που με σαφήνεια αναδείχτηκε η Τουρκία ως το χώρα στην οποία μπορεί να υπάρξει η λύση για το προσφυγικό ζήτημα.

«Στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα» ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Στη Σύνοδο της Μάλτας, η Ελλάδα και η Ιταλία επισήμαναν από κοινού ότι δεν μπορεί να ζητείται από τις δύο χώρες να φτιάχνουν θέσεις φιλοξενίας, την ίδια ώρα που το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προχωράει. Εξάλλου, είπε ο κ. Μουζάλας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, «δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν είναι δυνατόν εμείς να χτίζουμε θέσεις φιλοξενίας και οι άλλοι να χτίζουν φράχτες», ενώ τέθηκε και το ζήτημα «ότι δεν γίνεται να ανοιγοκλείνουν τα σύνορα κατά βούληση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας αποθηκευτούν εδώ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Οι προτάσεις της Ελλάδας αφορούν στο μετρήσιμο περιορισμό των ροών από τις ακτές της Τουρκίας, τη συνεργασία με τη Frontex για περιορισμό των ροών από την Τουρκία στα εδάφη της, τη χρηματοδότηση θέσεων φιλοξενίας στην Τουρκία με την ευθύνη της ΕΕ και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων κατευθείαν από τα hotspot. Επίσης, ζητείται η αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, «ώστε οι πρόσφυγες που θα διαμένουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία ή στο Λίβανο να έχουν μια ορατή ελπίδα ότι η μετεγκατάστασή τους θα συμβεί και ότι δεν είναι μια ψεύτικη υπόσχεση».

Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε πάντως ότι οι αφρικανοί ηγέτες θεώρησαν πολύ χαμηλό το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Αρωγής που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει, και δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θεωρούν τη μετανάστευση νόμιμο δικαίωμα των Αφρικανών -και άρα δεν δέχονται να κάνουν επαναπατρισμούς.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν έτοιμο να παραιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

  • Για τα hotspots στα νησιά. Ήδη στη Μυτιλήνη χτίζεται η επέκταση του hotspot, ενώ στα άλλα νησιά έχουν βρεθεί οι τόποι όπου θα φιλοξενηθούν και έχουν γίνει τα σχεδιαγράμματα. «Νομίζουμε ότι θα είμαστε μέσα στις διορίες μας ή θα έχουμε μια πολύ αξιοπρεπή εικόνα, μπορεί να μη λειτουργούν και τα πέντε ως το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν τα τρία και τα άλλα δύο θα είναι σχεδόν έτοιμα», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως πρόσθεσε, λειτουργίες hotspot, δηλαδή δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση, γίνονται πια σε όλα τα νησιά. Τέλος, επισήμανε ότι οι δήμαρχοι των νησιών δεν αντιδρούν όσο στο παρελθόν.
  • Για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στην Ελλάδα. Έχει γίνει προκήρυξη για 2.500 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι θα επιστραφεί στις 20 Νοεμβρίου και αναζητούνται νέοι χώροι. Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να φτιάξει όχι δύο μεγάλους χώρους φιλοξενίας των 10.000 θέσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά πολλούς χώρους μικρότερης χωρητικότητας. Όσον αφορά στις θέσεις φιλοξενίας σε κενά διαμερίσματα, καταρτίζεται ο μηχανισμός σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τεθεί σε εφαρμογή.
  • Για τη συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναζητούνται ερειπωμένα στρατόπεδα και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει άρνηση βοήθειας από το στρατό. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας προσφέρει πράγματα. Για παράδειγμα για τους χώρους μετεγκατάστασης, μας προσφέρει στρατόπεδα και παλιά αεροδρόμια, και κάνουμε μια μεγάλη μελέτη γι' αυτούς. Επίσης, μας προσφέρει σίτιση, κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Ο στρατός δεν είναι αμέτοχος», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.
  • Για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει λάβει έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια είναι σε διαδικασία εκταμίευσης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να υπάρχουν έκτακτοι τρόποι εκταμίευσης των κονδυλίων, καθώς το πρόβλημα με το γραφειοκρατικό τρόπο εκταμίευσης είναι ότι «πρέπει πρώτα να κάνεις πράγματα και μετά να πάρεις λεφτά και ως εκ τούτου μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».
  • Για τα δημοσιεύματα περί παραίτησης. Ο κ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά: «Είμαι συνειδητά σε αυτή την κυβέρνηση. Είμαι συνειδητά κατ' αρχήν όσο αφορά στο θέμα, το προσφυγικό, είναι κάτι που με άλλους τρόπους ασχολούμαι 27 χρόνια από τη ζωή μου και επίσης είμαι συνειδητά όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή που αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού και στη συμμετοχή μου στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος. Δεν πρόκειται να αποσυρθώ με δική μου ευθύνη όσο αυτή η αποστολή συνεχίζεται». Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τα άλλα συνεμπλεκόμενα υπουργεία «αρμονική, αν και είναι λογικό να υπάρχουν εμπλοκές γιατί είναι ένα ζήτημα πολυκεντρικό που εμπλέκονται πολύ παράγοντες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το πλούσιο παρελθόν του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου...


Ένας καθηγητής οικονομικών με πλούσιο παρελθόν τοποθετήθηκε πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που θεσμοθετήθηκε για να παρακολουθεί και να ελέγχει...
την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να μην παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κορλίρα, τον 69χρονο ομότιμο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ο οποίος είναι γνωστός στον κόσμο του χρήματος από τη θητεία του στο τιμόνι της Ιονικής Τράπεζας και το πέρασμά του ως πρόεδρος της εταιρείας Αθηναϊκών Συμμετοχών, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φούσκες του Χρηματιστηρίου το 1999. 

Ο Παναγιώτης Κορλίρας ανέλαβε τεχνοκρατικές θέσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1984-1985 και αργότερα τοποθετήθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ιονική Τράπεζα της Ελλάδος επί σειρά ετών στη δεκαετία του 1990. 

Την περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, στις αρχές του 1999 η πλειοψηφία των μετοχών της εριοϋφαντουργίας Δημητριάδη εξαγοράστηκε από ομάδα γνωστών επιχειρηματιών με στόχο τη μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών. Οι επιχειρηματίες Μίνωας Κυριακού, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ανδρέας Κορασίδης, Χρήστος Παπαέλληνας, Βασίλης Θεοχαράκης, μαζί με τους τραπεζίτες Παναγιώτη Κορλίρα της Ιονικής Τράπεζας και Τάσο Τζαβέλλα της Κτηματικής Τράπεζας, τον διαχειριστή κεφαλαίων Γιάννη Βεζανή της HSBC και με το ιθύνοντα νου το γνωστό και μη εξαιρετέο Πωλ Παπαδόπουλο θέλησαν να δημιουργήσουν την πρώτη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Βγήκαν απίστευτα λεφτά, αλλά η ιστορία κατέρρευσε αφού δεν έγιναν πράξεις τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Η υπόθεση απασχόλησε τις δικαστικές αίθουσες, αλλά τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Κορλίρας όσο και και ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τζαβέλας, κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο...


του Χρήστου Ιωάννου/ marketfair.gr

Read more...

ΣΟΚ - Η Κομισιόν γνώριζε από το 2011 για το σκάνδαλο της Volkswagen...


Εξαιτίας της αδράνειάς της, υπάλληλοι της Επιτροπής μετέφεραν τη σχετική πληροφορία στην αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση ΙCCT...

Από το 2011 ήταν ενήμερη η Κομισιόν για το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων της Volkswagen, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche».

Κατά την ίδια πηγή, αξιωματούχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε ενημερώσει...
τον Επίτροπο Βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι, για τις παραβιάσεις της Volkswagen στις μετρήσεις ρύπων.

Ωστόσο, εξαιτίας της αδράνειας της Κομισιόν αλλά και του ίδιου του Επιτρόπου, χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τη στιγμή που υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέφεραν τη σχετική πληροφορία στην αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση ΙCCT.

Χάρη στην ICCT, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το σκάνδαλο φέτος το Φθινόπωρο.

«Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, αυτό σημαίνει ότι ο πρώην και η νυν Επίτροποι Βιομηχανίας, ο Αντόνιο Ταγιάνι και η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, συγκάλυπταν τα γεγονότα και ψεύδονταν εν γνώσει τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, δύο Γάλλοι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό και Καριμά Ντελί...

protothema.gr

Read more...

Έως τη Δευτέρα δημοσιεύεται η απόφαση Οι τρεις αλλαγές που ανακοινώνονται για τα τέλη κυκλοφορίας



Οι τρεις αλλαγές που ανακοινώνονται για τα τέλη κυκλοφορίας
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τρεις σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν τελικώς όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Πρώτον, θεσπίζεται μειωμένος συντελεστής για ΙΧ παλαιότητας, δηλαδή για οχήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 1/11/2010. Η έκπτωση θα φτάνει ακόμη και στο 10%.
Έτσι, για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, ενώ για οχήματα άνω των 15 ετών η έκπτωση θα είναι μεγαλυτερη.
Δεύτερον, μειώνεται το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά εκείνους που απέκτησαν ΙΧ μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν τέλη ακόμη κι αν το ΙΧ τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει στα 90 γραμμάρια.
Για τα ΙΧ που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ.
Έτσι, για ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 120 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.
Η απόφαση για τα τέλη αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Μάλτα Τσίπρας: Δεν γίνεται εμείς να φτιάχνουμε κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες


Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα της Μάλτας.
tsiprasmalta
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ουσιαστικά ως μονόδρομο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης την αδήριτη αναγκαιότητα για συνεννόηση με την Τουρκία και σημείωσε ως θετικό τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.
«Η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία»
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όσον αφορά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεννόησης με την Τουρκία, αυτή την πρόταση την είχα θέσει σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής από τον προηγούμενο Απρίλιο, την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές». «Είναι θετικό λοιπόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι σήμερα πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη στρατηγική, εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν». Υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές -ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορεί να διαχειριστεί-, και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά και ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hotspots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά». Είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας. Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν, προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια α λα καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας». Σε αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας. «Για εμάς», τόνισε ο κ . Τσίπρας «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία που είναι απαραίτητοι όροι για την ενταξιακή διαδικασία, βεβαίως όμως και προς την κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»
«Ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μέγεθος των προσφυγικών ροών, οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι οι μαζικότερες που έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «συνεπώς αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητα να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις αιτίες που γεννούν την ανάγκη σε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους».
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση που αφορούσε στη συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι «θετικό ότι έγινε η Σύνοδος, τονίζοντας ότι «πρέπει όμως να ψάξουμε τις απαντήσεις αλλού, να κάνουμε πιο συντονισμένες προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών, συντονισμένες προσπάθειες για να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στις χώρες του τρίτου κόσμου, να διευθετηθούν τα χρέη τους». «Κάτι όμως που», όπως επισήμανε, «απέχει πάρα πολύ από το επίπεδο συζήτησης σήμερα και στην ΕΕ και συνολικά στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βεβαίως ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτή η Σύνοδος, όμως η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα που είναι: τι αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους μαζικά να μετακινούνται από τις εστίες τους;. «Η απάντηση», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι τους αναγκάζουν οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι επεμβάσεις, αλλά και η διαχρονική λεηλασία των φυσικών πόρων αυτών των χωρών από τις πολυεθνικές εταιρείες, από την ανεπτυγμένη Δύση».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «συνεπώς δεν θα έπρεπε να ξαφνιαζόμαστε εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης για ποιο λόγο έχουμε αυτές τις μαζικές ροές. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε μπροστά σε ροές που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την έλλειψη ασφάλειας, εργασίας και αξιοπρέπειας γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και την έλλειψη νερού».
Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχαν ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμός ενόψει της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία θα ακολουθούσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε και για το ταξίδι του, σήμερα Παρασκευή, στο Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 25 Νοεμβρίου το Ισραήλ και στις 26 Νοεμβρίου την Παλαιστίνη. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και υπάρχει περίπτωση για τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, όπως υπάρχουν οι τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και εκείνες που έχουν αποφασιστεί και προγραμματίζονται με το Ισραήλ. Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες ο τέταρτος πιο εργατικός λαός παγκοσμίως - 36η η Γερμανία...


Για την κατάρτιση της λίστας, ο Οργανισμός έλαβε υπόψιν την πλήρη/μερική απασχόληση, τις υπερωρίες, τους εποχικούς υπαλλήλους και άλλους παράγοντες.

Με βάση τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, το Fortune υπολόγισε...
τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Έτσι, οι Έλληνες εργαζόμενοι καταλαμβάνουν 4η θέση μεταξύ των χωρών, με 39,27 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. 

Στην 1η θέση βρίσκονται οι Μεξικανοί με 42,85 ώρες, στη 2η οι Κοσταρικανοί με 42,62, στην 3η οι Κορεάτες με 40,85 και στην 5η οι Χιλιανοί με 38,27 ώρες την εβδομάδα.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται -παραδόξως- οι βόρειοευρωπαίοι και συγκεκριμένα, στην 32η οι Γάλλοι με 28,22 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, στην 33η οι Δανοί με 27,62, στην 34η οι Νορβηγοί με 27,44, στην 35η οι Ολλανδοί με 27,40 και στην 36η θέση βρίσκονται οι Γερμανοί με 26,37 ώρες εβδομαδιαίως!...
newpost.gr

Read more...

Στο σπίτι του παππού του, στο Φανάρι, ο Τσίπρας...


Οι γονείς της μητέρας του Αλέξη Τσίπρα ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη...

Ο παππούς του γεννήθηκε στο Φανάρι και η γιαγιά του στο χωριό Μπαμπαέσκι.

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, είναι εγγονός οικογένειας που μετακόμισε...
στην Ελλάδα από την βορειοδυτική επαρχία του Κιρκαρελί (σ.σ. Σαράντα Εκκλησιές)», είχε γράψει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ λίγες μέρες μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο. Οι παππούδες του Αλέξη Τσίπρα ζούσαν στο χωριό Μπαμπαέσκι στις Σαράντα Εκκλησιές.

Όπως αναφέρει το NewsIt, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία και την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφτεί και το σπίτι του παππού του...
topontiki.gr

Read more...