Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει τον χάρτη της Αττικής

Μεγάλες ανατροπές φέρνει στην Αττική ο «Καλλικράτης», που θα ψαλιδίσει περισσότερους από τους μισούς από τους σημερινούς 122 δήμους και κοινότητες. Το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ελάχιστοι είναι οι δήμοι που θα παραμείνουν αυτόνομοι, ενώ λιγότεροι από 22 δήμοι έχουν δείξει προδιάθεση να συνενωθούν.

Εως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο. Στόχος παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Λεκανοπέδιο έχουν πέσει διάφορα σενάρια. Το πιο σκληρό από αυτά θέτει το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων και αποτελεί τη λογική δημιουργίας μεγάλων δήμων σε όλη την Αττική, άποψη που φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πειραχθούν μόνο δήμοι που ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, όπως η Αθήνα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα ή το Ίλιον.

Ήδη, η προοπτική αυτή έχει πυροδοτήσει διαφωνίες από αρκετούς δημάρχους και δημοτικά συμβούλια και περισσότεροι από 45 δήμοι έχουν ταχθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συνενώσεων. Έτσι, για παράδειγμα, ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν επιθυμεί να ενοποιηθεί με την Αγία Βαρβάρα, ενώ κατά της όποιας συνένωσης εμφανίζεται και ο Δήμος Ηρακλείου, που σύμφωνα με το σχέδιο θα αποτελεί πλέον έναν δήμο μαζί με τη Νέα Ιωνία και τη Μεταμόρφωση. «Οχι» σε συνενώσεις για οικονομικούς λόγους έχουν δηλώσει δήμοι όπως Λαυρίου, Ελευσίνας ή Ρέντη, καθώς επισημαίνεται πως το ταμείο τους είναι πλεονασματικό και πιθανή ένωση με άλλους δήμους, που λειτουργούν στο «κόκκινο», θα λειτουργήσει εις βάρος τους. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ μίας πιο ήπιας λύσης και ζητούν να αποφευχθούν οι δήμοι-τέρατα, ενώ δεν έλειψαν και προτάσεις να προχωρήσουν επί του παρόντος οι συνενώσεις δήμων που έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων.

«Οταν στην Αρκαδία οι ίδιοι προτείνουν από 22 δήμους και μία κοινότητα που είναι σήμερα να γίνουν 4 ή 6, δεν μπορεί στην Αττική να φανεί ότι κάνουμε χάρη και δεν προχωράνε οι συνενώσεις», σχολίαζε όμως χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικό στέλεχος.

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

•••

Εξετάζουν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θολό παραμένει το τοπίο στον Νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στην Α΄ περιφέρεια, καθώς είναι άγνωστο εάν θα θεσμοθετηθεί μητροπολιτική διοίκηση για το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Μάλιστα, τα εναλλακτικά σενάρια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται τα ενδεχόμενα για αυτόνομη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αλλά και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση υπό τον τύπο νομαρχιακού διαμερίσματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, πάντως, οι αντιδράσεις πολλών δημάρχων είναι έντονες, προτού ακόμα οριστικοποιηθεί το όποιο σχέδιο.

Για την Α΄ εκλογική περιφέρεια τα δύο επικρατέστερα σενάρια φέρουν τους 14 δήμους να συνενώνονται σε τέσσερις, έξι ή οχτώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η Καλαμαριά μένει αυτόνομη, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνενώνεται με την Τριανδρία. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα σενάρια, οι υπόλοιποι δήμοι πρακτικά χωρίζονται σε δύο γεωγραφικές ενότητες, τη βορειοδυτική (Δήμοι Αγίου Παύλου, Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Πεύκων) και τη δυτική (Δήμοι Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου- Κορδελιού), οι οποίες είτε θα αποτελέσουν δύο ΟΤΑ είτε θα διαιρεθούν, διαμορφώνοντας τέσσερις νέους δήμους. Βάσει του τρίτου σεναρίου, παραμένουν αυτόνομοι οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη και η Νεάπολη, ενώ συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο- Κορδελιό και οι Συκιές με Άγιο Παύλο και Πεύκα. Εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στα γεωγραφικά όρια των δήμων έχει ταχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Αντιδράσεις έχουν εκφράσει και οι δήμαρχοι έξι δήμων (Τριανδρίας, Αγίου Παύλου, Ελευθερίου- Κορδελιού, Μενεμένης, Πεύκων και Ευκαρπίας), που ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες τι επιθυμούν.

Στη Β΄ εκλογική περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με επικρατέστερο το σενάριο της συνένωσης των 31 δήμων σε δέκα. Εναντίον οποιασδήποτε συνένωσης έχει ήδη ταχθεί ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ και ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης ζήτησε να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος, ως ο μόνος μαρτυρικός τόπος του Νομού.


Δεν θα υπάρξουν αλλαγές ορίων στους νομούς

Φωτιές ανάβει ο «Καλλικράτης» και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας υπάρχει εισήγηση από τους 105 δήμους και κοινότητες να μείνουν μετά τον «Καλλικράτη» 28 ή 32 δήμοι. Υπάρχουν όμως ενστάσεις σχετικά με την ευρύτερη διαδικασία συνενώσεων, όπως το αίτημα του δημάρχου Λάρισας Κ. Τζανακούλη να «σπάσουν» τα όρια δήμων, νομών και περιφερειών.

«Υπάρχουν αιτήματα οικισμών από όμορους δήμους να ενσωματωθούν στον Δήμο Λαρισαίων» αναφέρει και προσθέτει:

«Θα μπορούσαν έτσι να λειτουργήσουν δορυφορικά, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη». Ανάλογο είναι το αίτημα και του Δήμου Μενιδίου, που ανήκει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ζητά να ενταχθεί στον Νομό Άρτας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να αποκλείεται από την κυβέρνηση, καθώς έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ένας από τους αδιαπραγμάτευτους όρους του «Καλλικράτη» είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές ορίων στους νομούς.

Πολλές είναι οι διαφωνίες εξαιτίας των χιλιομετρικών αποστάσεων που χωρίζουν κάποιους δήμους. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της κοινότητας Αση Γωνιάς Χανίων, που υποστηρίζει πως ο κοντινότερος δήμος απέχει 30 χιλιόμετρα και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στις συνενώσεις.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επικρατεί η αντίστροφη λογική. «Υπάρχουν περιοχές όπου συζητείται να παραμείνουν για παράδειγμα 4 δήμοι, αλλά κάποιοι, που πλέον βλέπουν πως δεν θα μπορέσουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα, ζητούν να γίνει μόνον ένας δήμος» σχολιάζουν αιρετοί.

ΤΑ ΝΕΑ



Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




prasinogalatsi.gr



Read more...

ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ΄ ΕΣΤΑΙΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ...


Πολύ σημαντική συνέντευξη του πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ 'Εστέν, φιλοξενεί η «Καθημερινή της Κυριακής» για την κατάσταση... στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ 'Εστέν επισημαίνει ότι το δίδυμο Γαλλίας - Γερμανίας θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του και να βοηθήσει τη χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ώστε να προστατευθεί η αξία του ευρώ. Χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της Αθήνας την παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ωστόσο εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την συμπεριφορά κάποιων ευρωπαίων εταίρων. Αύριο θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη την συνέντευξη του Β. Ζ. Ντ' Εσταίν...
fimotro

Read more...

Ο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ...











Read more...

Κρατήστε την ανάσα και δείτε ΌΛΟ το video



IΔΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αυτή είναι όλη η αλήθεια που μας απέκρυψαν τα ΜΜΕ και η διαπλοκή. Δείτε έναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ που εξηγεί πως την έφεραν στην Ελλάδα. Έτσι μας την έστησε το μεγάλο τραπεζικό σύστημα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



troktiko.

Read more...

Δήλωση στήριξης από τον Νικολά Σαρκοζί



«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ευρώ δεν έχει νόημα», τόνισε σήμερα, ένα 24ωρο πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί...


«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Εάν δεν υποστηρίξουμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να κάνουμε το ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που είχε με Γάλλους αγρότες, στο πλαίσιο της Γεωργικής Έκθεσης στο Παρίσι.

troktiko

Read more...

Θρίλερ για τον υφυπουργό Φιλ. Σαχινίδη...


Οργιάζουν οι φήμες για την υποβολή παραίτησης μετά τη σφοδρή επίθεση Παπουτσή. Ξεκαθαρίζει το θέμα με την επιστροφή του πρωθυπουργού


Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ενδοκυβερνητικό θρίλερ για την τύχη του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Υστερα από την σφοδρότατη επίθεση που του εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ("Στο μέλλον να μην επιχειρείτε να απαντάτε στις δικές μας αγωνίες με διάφορα ιδεολογήματα και με επιχειρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Financial Times" - διαβάστε εδώ) δημιουργήθηκε θέμα για τη θέση του στην κυβέρνηση. Κυκλοφόρησαν πολλές-και αντικρουόμενες- φήμες για το αν υπέβαλε την παραίτησή του και αν (δεν) έγινε αποδεκτή. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά σήμερα Σάββατο με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από το Βερολίνο.



Read more...

Γ. Παπανδρέου: Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα

«Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναειπωθεί το "δυστυχώς, επτωχεύσαμε". Θα δώσω, θα δώσουμε, όλο μας το είναι για να σώσουμε τον τόπο», τονίζει σε δηλώσεις του στον Κόσμο του Επενδυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Θα πολεμήσουμε με πάθος οποιονδήποτε αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού μας να βάλουν τάξη στην οικονομία. Και πρώτα απ΄όλους τούς κερδοσκόπους. Δεν είναι μόνον άδικο, είναι και αντιδημοκρατικό, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια, κάποια "παιδάκια" στη Νέα Υόρκη και αλλού, καθισμένα μπροστά σε κομπιούτερ, να την υπονομεύουν», υπογραμμίζει.

Ο πρωθυπουργός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η τιμωρία των υπευθύνων γι αυτό, «είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνον δική μας» και δεσμεύεται ότι σε τρία χρόνια «η Ελλάδα θα είναι "άλλη" χώρα».

Ειδικότερα, αναφέρει πως «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα έχουμε πετύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και την πολιτική ανόρθωσή της [...]. Σε τρία χρόνια, ίσως και νωρίτερα, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα αξιόπιστη, με κύρος και με ελπιδοφόρο το μέλλον για τους πολίτες της».
nooz.gr

Read more...

Μας χόρτασε ο λόγος της...

Το πρώτο, αλλά αβέβαιο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της κερδοσκοπίας έγινε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Ανγκ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού εκθείασε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε από τους Ελληνες να βλέπουν και τους άλλους που έχουν προβλήματα, αποκάλυψε πως οι δύο κυβερνήσεις θα απευθυνθούν στην Κομισιόν, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές πολιτικές αντιμετώπισης των κερδοσκόπων.

Επίσης έδωσε έμφαση στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, για...
τη συνεργασία των δύο κρατών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και των υποδομών.

Η κυρία Μέρκελ δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε όμως να προσδιορίσει τι θα κάνει η Ενωση αν η κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου αν κατάλαβε καλά ότι δεν θα δοθούν χρήματα απάντησε κοφτά «καλά καταλάβατε»! «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη» επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου και εστίασε και αυτός στη δέσμευση της Γερμανίδας πολιτικού για το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να δανειστεί ξανά με 6άρια και προέβαλε τη λύση του ΔΝΤ αν η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Ανγκ. Μέρκελ δεν αντέδρασε ευθέως, είπε όμως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων. Και οι δύο ηγέτες αποδοκίμασαν τις ακραίες δηλώσεις -από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης- και από τις δύο πλευρές. Ειδικά ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης νησιών.

«Δώσαμε πολλούς πολέμους για να είναι ελεύθερα, δεν έχουμε σκοπό να τα ξεπουλήσουμε και δεν θα έλυνε και το πρόβλημα» είπε εμφανώς ενοχλημένος για τη σχετική πρόταση Γερμανού βουλευτή.

Για το τέλος, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Ανγκ. Μέρκελ είχαν από ένα μήνυμα, ο καθένας για τον λαό του άλλου. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως «το ευρώ παρέχει περισσότερη προστασία από τους κινδύνους που κρύβει».

«Εμείς αναγνωρίζουμε πρώτοι τα προβλήματά μας και δεν μεταφέρουμε τις ευθύνες μας αλλού» είπε προς τους Γερμανούς φορολογούμενους ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών και τις δηλώσεις ακολούθησε δείπνο εργασίας. «Πήραμε αυτό που θέλαμε» ήταν το συμπέρασμα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι αναμένουν τώρα τι μπορεί πρακτικά να γίνει. Γιατί αν τα λόγια μείνουν ευχές, τότε παρά τα μέτρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Γ. Παπανδρέου: Kακό για όλη την ΕΕ αν δεν τα καταφέρουμε
Ανταλλαγή μηνυμάτων πριν το ραντεβού

Μπορεί η σύνταξη της λαϊκής «Bild» να υποδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο με μία προκλητική ανοιχτή επιστολή που είχε στο τέλος ένα... γραμματόσημο, για να τους απαντήσει χωρίς να ξοδευτεί η χώρα μας, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει να απευθυνθεί στη γερμανική κοινή γνώμη μέσω της συντηρητικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Η πρώτη, βέβαια, πουλά περίπου 4 εκ. αντίτυπα και η δεύτερη κάτι παραπάνω από 350.000.

Το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία απέδωσαν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να της την προσφέρουμε» δήλωσε πριν από τη συνάντηση, από το Μόναχο όπου βρισκόταν η Α. Μέρκελ, «ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να του δώσουμε ούτε ένα cent, ούτε και εμείς θέλουμε να του δώσουμε ούτε ένα cent» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας R. Bruederle.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε η γερμανική εφημερίδα για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του:

Αρχικά αναφέρθηκε στο τελευταίο πακέτο μέτρων. «Αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε. Οταν, μάλιστα, ο Γερμανός δημοσιογράφος τού επισήμανε πως «από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνετε η Μάργκαρετ Θάτσερ της Ελλάδας», ο Γ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε πως στο τέλος της προσπάθειάς του η Ελλάδα θα είναι μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική χώρα.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε οι Lehman Brothers της Ευρώπης, όποιος δανείζει χρήματα στην Ελλάδα θα τα πάρει πίσω» ήταν η κατηγορηματική του διαβεβαίωση.

Ξεκαθάρισε και τις προσδοκίες του από τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. «Χρειαζόμαστε στήριξη για να δανειζόμαστε με ανεκτούς όρους. Αν δεν λάβουμε βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Και αυτό θα ήταν ακριβό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για ολόκληρη την Ευρώπη» διεμήνυσε. «Κινδυνεύει το ευρώ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Από νωρίς το πρωί οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει για την ανοιχτή επιστολή της «Bild». Σε αυτή επισημαίνεται πως στη Γερμανία «οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, δεν έχουν 14ο μισθό, δεν πληρώνουν συντάξεις για κόρες στρατηγών που δεν βρίσκουν γαμπρό και δεν λαδώνουν για να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο»! Οι συντάκτες του κειμένου, αφού μας θυμίζουν πως μας έχουν δώσει 50 δισ. ευρώ από όταν μπήκαμε στο ευρώ προσθέτουν: «Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ, σήμερα βρίσκεστε στη χώρα που με τους χιλιάδες τουρίστες της φέρνει ένα σωρό χρήματα στην Ελλάδα. Που με τον Οτο Ρεχάγκελ σάς έστειλε ακόμα και τον προπονητή των πρωταθλητών σας στο ποδόσφαιρο»!

Τι προηγήθηκε
Παρασκήνιο πριν τη συνάντηση

Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, στους κόλπους της γερμανικής ελίτ υπάρχει μια μειοψηφική για την ώρα άποψη. Η Γερμανία να δανείσει την Ελλάδα, κερδίζοντας από τα επιτόκια. «Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστούμε πως σώζουμε την Ελλάδα, σώζουμε το ευρώ, σώζουμε και την Ευρώπη» υποστηρίζουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Της συνάντησης στο Βερολίνο προηγήθηκε επίσκεψη-αστραπή στο Λουξεμβούργο και συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Για το ΔΝΤ
Εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός έπαιξε για τα καλά το χαρτί του ΔΝΤ. «Δεν μπορώ να βάζω τους Ελληνες να πληρώνουν 750 εκ. ευρώ παραπάνω από τους Γερμανούς για κάθε 5 δισ.» τόνισε και είπε ότι αν η Ενωση δεν κάνει κάτι θα πάει στο ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό ότι έφυγε από το Λουξεμβούργο χωρίς να κάνει δηλώσεις, δίνοντας τον χρόνο στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Κατά μία εκδοχή τα αποτελέσματα φάνηκαν λίγες ώρες αργότερα στο Βερολίνο. Στη σκληρή παρτίδα πόκερ που παίζεται ο Ελληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τον τελευταίο γύρο. Γιατί ξέρει ότι μόνο έτσι μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο παιχνίδι.

Βερολίνο, Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

nonews-news
Read more...

Πατροκτονία στο Καστρί...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφορούν σταθερά το οικογενειακό του δέντρο, που έδωσε ώς τώρα τρεις πρωθυπουργούς στη χώρα. Ορισμένοι μιλούν για την «ελληνική εκδοχή της δυναστείας των Κέννεντυ». Σ΄ αυτό το πνεύμα ο αναλυτής του Ρώυτερ Πολ Τέιλορ μετέδιδε την περασμένη Τρίτη από την Αθήνα ότι η βασική δυσκολία του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να...

ανατρέψει αυτά που κληροδότησε στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία ο πατέρας του. «Πρέπει να διαπράξει ιδεολογική και πολιτική πατροκτονία», συμπέρανε, επισημαίνοντας μια σειρά καταστάσεων που δημιούργησε το ΠαΣοΚ του Ανδρέα και καλείται τώρα να κατανικήσει ο γιος του.

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης προσπάθησε στο ίδιο δημοσίευμα να εξηγήσει ότι ανάμεσα στους δύο Παπανδρέου «δεν υπάρχουν διαφορές αξιών, απλώς έχουν αλλάξει οι εποχές». Ο δημοσιογράφος όμως έκανε λόγο για το «σύνδρομο του Οιδίποδα» τον οποίο η μοίρα καταδίκασε να σκοτώσει τον γεννήτορά του. Δημοσιογραφικές προσεγγίσεις χάριν εντυπώσεων ή μήπως ένας εύστοχος τρόπος να παρουσιαστεί ανάγλυφα η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα; Ο Τέιλορ δεν είναι ο πρώτος που προβάλλει τους Παπανδρέου στη μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Ο Μίμης Ανδρουλάκης έγραψε ότι αν ζούσαν τότε θα ήταν οι Ατρείδες. Δίπλα στον αυταρχικό Αγαμέμνονα, ο Γιώργος θα ήταν ο Ορέστης. Δηλαδή ένας τραγικός ήρωας που αγνοεί ότι βρίσκεται μπλεγμένος στη μοίρα του και πιστεύει ότι θα νικήσει.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συγκρίνουν τον Πρωθυπουργό με τον πατέρα του. Αυτό δεν τον ενθουσιάζει απαραίτητα, όπως λένε όσοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν πάντα ευθύγραμμες, ούτε στο πολιτικό πεδίο ούτε και στο οικογενειακό πλαίσιο. Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν ότι το όνομα που φέρει αποτελεί τιμή. Αλλά είναι και βάρος που πρέπει να αποσείσει για να αποδείξει μόνος την αξία του. Το έχει κάνει ήδη. Κατάφερε ό,τι δεν έγινε στο παρελθόν με πολιτικές οικογένειες όπως οι Βενιζέλοι ή οι Τσαλδάρηδες: να δώσει συνέχεια. Μόνος και με τον δικό του τρόπο.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ παραμένει: πού μοιάζουν και πού είναι διαφορετικοί οι δύο Παπανδρέου που σφραγίζουν τις πιο κρίσιμες περιόδους της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας;

Κατ΄ αρχήν είναι και οι δύο Παπανδρέου. Ήτοι έχουν την ισχυρή βούληση να φτάνουν στον στόχο τουςμια ιδιότητα που χαρακτήριζε για ογδόντα και πλέον χρόνια τους άνδρες της οικογένειας. Αλλά- τηρουμένων των αναλογιών ανάμεσα στις εποχές που τους ανέδειξαν- εύκολα διακρίνονται και οι διαφορές τους.

Ο Ανδρέας από διαπρεπής οικονομολόγος της γενιάς του, μετεξελίχθηκε σε λατρευτική φιγούρα- σύνθεση κεντροαριστερού πολιτικού και προοδευτικού διανοούμενου. Είχε μελετήσει τους θεωρητικούς της ευρύτερης Αριστεράς και συνέθεσε ο ίδιος μια ιδιόμορφη- σοσιαλιστική- ιδεολογία. Στην οποία συνυπήρχε ο κλασικός μαρξισμός «ως μέθοδος ανάλυσης», μέχρι τα πιο εκλεπτυσμένα στοιχεία του μεταπολεμικού καπιταλισμού. Ήταν συναρπαστικός ρήτορας, μάγευε με τον λόγο του και την αναλυτική σκέψη του, υπήρξε ανατρεπτικός και αντιφατικός, με θυελλώδη προσωπικό βίο και είχε την έφεση να εισάγει νέα στοιχεία στην άσκηση της πολιτικής. Ήταν ο μάγος του μπαλκονιού, αλλά και γοητευτικός συνομιλητής.

Ως προς το ύφος της δημόσιας παρουσίας, ο Γιώργος μοιάζει στον πατέρα του κυρίως στην ευγένεια των τρόπων- έργο των μητέρων τους και για τους δύο. Υπάρχουν και κάποιες κοινές νότες στην απόχρωση της φωνής. Αλλά στα ιδεολογικά, ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έδινε ποτέ σημασία στους αναλυτές του παρελθόντος. Παρακολουθούσε περισσότερο τα μελλοντικά ρεύματα, ακόμη και όταν χρειάστηκε να γυρίσει τις πλάτες του σε θεωρίες που σημάδεψαν το ΠαΣοΚ. Ο δημόσιος λόγος του συχνά αδικεί τις πρωτοποριακές συλλήψεις και την κατανόηση του καινούργιου που τον διακρίνει. Υιοθετεί εύκολα ριζοσπαστισμούς και προτιμά μια καλή ιδέα από μια ιδεολογία.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ υπήρξε ευρωπαϊστής. Ανεξάρτητα από τηνπρόσκαιρη άλλωστε- αντίθεσή του στην «τελωνειακή Ενωση», όπως θεωρούσε τότε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα τού ήταν οικεία, ενώ ταυτόχρονα πίστευε στα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της περιοχής, με τον έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα. Αντίθετα, στη δική του εποχή ο Γιώργος βλέπει από άλλη οπτική γωνία τόσο τον ευρωπαϊκό παράγοντα όσο και τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει μια χώρα σαν την Ελλάδα απέναντι στην υπερδύναμη.

Ιδίως στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και τα Σκόπια, η πολιτική του Γιώργου έχει όλως διαφορετική φιλοσοφία από την αδιάλλακτη και «εθνοκεντρική» στάση του Ανδρέα, την οποία αντικαθιστά με ανοικτή διπλωματική δράση και άφοβο διάλογο. Οι επιλογές του δεν έχουν στην ούγια τον πατρικό αντιαμερικανισμό, αλλά είναι πιο τολμηρός στις επιδιώξεις του, παίρνοντας και το ρίσκο, και αρκετά πιο διορατικός στις διεθνείς κινήσεις. Άλλωστε έγινε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που ο Ανδρέας είχε στηλιτεύσει, πριν αποδεχτεί στο τέλος με βαριά κάρδια. Και οι δύο πάντως είχαν σε υψηλό βαθμό κουλτούρα διεθνών επαφών και άνεση κυκλοφορίας στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στο εσωτερικό ο Ανδρέας κλήθηκε να διαχειριστεί διαφορετικά μεγέθη σε περιόδους με ιστορική φόρτιση που απαιτούσαν «μεγάλες κινήσεις» άμεσης απόδοσης και τις έκανε. Ο Γιώργος είχε την άνεση να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να περιμένει. Ενώ ο πατέρας του προτίμησε να διαλύσει το κόμμα του δικού του πατέρα, ο ίδιος το 1996 βοήθησε αριστοτεχνικά στην παρεμβολή μιας μεταβατικής περιόδου, προτού ασκήσει καταλυτικά το «ιμπέριουμ το ονόματος».

Αυτό που διακρίνουν από τη δική τους απόσταση σήμερα οι ξένοι σχολιαστές μοιάζει με παιχνίδι της μοίρας: ίδιοι ή διαφορετικοί, οι δύο Παπανδρέου βρίσκονται σε μια ιδιότυπη «ιστορική διένεξη» μεταξύ τους. Ο σημερινός πρωθυπουργός πρέπει να αποσύρει από την πολιτική σκηνή και από την κοινωνία- από τη χώρα εν γένει- στοιχεία, συνήθειες και καταστάσεις που επέβαλε ο πατέρας του σε κοινωνικές ομάδες, στο κράτος και στον δημόσιο βίο. Τότε χαιρετίστηκαν, αλλά στη συνέχεια κακοφόρμισαν. Η άχαρη συγκυρία στην οποία ανέλαβε την εξουσία ο Γιώργος, του επιβάλλει να ασκήσει μια πολιτική που θα «παίρνει πίσω» πολλά από αυτά που είχε δώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρακτικά καλείται να αλλάξει την «την Ελλάδα της Αλλαγής», για την όποία υπερηφανεύεται ο μέσος οπαδός του ΠαΣοΚ. Μέχρι στιγμής έχει τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης, που ποντάρει στο αστέρι του για να ξαναβρεί τη χαμένη τιμή της η χώρα.

Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ έλεγε το 2004 ότι «το κόμμα που δημιούργησε ένας Παπανδρέου, μόνο ένας άλλος Παπανδρέου μπορεί να το αλλάξει». Το κόμμα- κράτος που κυριάρχησε στις πρώτες κυβερνητικές περιόδους του ΠαΣοΚ υποχωρεί. Οι άνθρωποι που περιέβαλλαν τον Ανδρέα βλέπουν να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με τα κέντρα εξουσίας. Για την ακρίβεια, μόνο ο Θ. Πάγκαλος απέμεινε απ΄ το πολιτικό προσωπικό που είχε ρόλο στις κυβερνήσεις και το κόμμα επί Ανδρέα.

Αυτή η αλλαγή- υπό την πίεση των πραγμάτων που παρέλαβε ο σημερινός Πρωθυπουργός, αλλά και κατ΄ εφαρμογή όσων πιστεύει από χρόνιαδεν οδηγεί απλώς στον μετασχηματισμό του ΠαΣοΚ που κατέλιπε ο Ανδρέας Παπανδρέου και μάλλον ελάχιστα επηρεάστηκε από τον Κώστα Σημίτη. Ιδρύεται, χωρίς ιδρυτική διακήρυξη, ένα άλλο κόμμα, όλως διαφορετικό απ΄ το παλαιό. Στην πραγματικότητα εφαρμόζει το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» του 2004, χωρίς να το διακηρύσσει. Η καλύτερα: επιδιώκει να απομακρύνει το ΠαΣοΚ από το παπανδρεϊκό παρελθόν του για να διασφαλίσει το παπαναδρεϊκό μέλλον του. ΤΑ ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

THN ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΔΡΕΟΥ-ΣΑΡΚΟΖΙ


Απο kathimerini.gr

Με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί την Κυριακή στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα...


Σαρκοζί: Δεν είναι θεμιτό να αφεθεί να καταρρεύσει η Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε σήμερα σχετικά με την Ελλάδα, πως δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ίδιο το ευρώ δεν θα είχε νόημα».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάχναμε το ευρώ», τόνισε ο Σαρκοζί στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που είχε με Γάλλους αγρότες, στα πλαίσια της Γεωργικής Έκθεσης στο Παρίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στα πλαίσια της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων του, θα έχει συνάντηση αύριο με τον Σαρκοζί, μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία και τις επαφές του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και πριν το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.
fimotro


Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ


Ρεπορτάζ: Κώστας Ταχάκης (απο ΕΘΝΟΣ)

Ο... εφιάλτης των επώδυνων μέτρων δεν τελείωσε. Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθάρισε δια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα ληφθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος, τώρα όμως σειρά παίρνουν οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα σε ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσια διοίκηση και αγορές που θα φέρουν ριζικές ανατροπές στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων...


Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει στο Εκοφίν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μάιου, τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι τότε θα έχουν λάβει τη μορφή νόμου αλλά και όσες θα βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης. Με το νέο αυστηρότατο καθεστώς επιτήρησης, η Ελλάδα τέθηκε και στο άρθρο 121 παρ. 4, καθώς διαπιστώθηκε η απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού μεταρρυθμιστικού έργου τα τελευταία χρόνια.

Ετσι στην παρούσα φάση οι συστάσεις των Βρυξελλών εστιάζονται σε δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και για τις οποίες η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία προετοιμάζουν το έδαφος για τις επερχόμενες παρεμβάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έρευνα του ΙΟΒΕ έχει δείξει ότι το ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών (απελευθέρωση ωραρίων λειτουργίας, άρση υποχρεωτικών περιθωρίων κέρδους) θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. ευρώ. Βέβαια στην κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη τους τα αλλεπάλληλα... τελεσίγραφα των Βρυξελλών, συνυπολογίζοντας όμως ότι θα προκαλέσουν κορύφωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Κι αυτό καθώς ήδη έχουν ανοίξει μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πιο αναλυτικά στην Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ανοίξει τα ακόλουθα «καυτά» μέτωπα:

Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο, δεν αποκλείουν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών να γίνει ακόμη και άμεσα, χωρίς δηλαδή να δοθεί περίοδος χάριτος. Οσον αφορά τώρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, οι κοινοτικοί συστήνουν μεταξύ των άλλων αύξηση των γενικών ορίων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωση των συντάξεων.

«Επακόλουθο»
Εργασιακό. Εδώ οι παραινέσεις ξεκίνησαν από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν ο οποίος σημείωσε ότι είναι «μοιραίο επακόλουθο» οι μειώσεις αποδοχών στον δημόσιο τομέα να περάσουν και στον ιδιωτικό, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επιπλέον υπάρχουν πιέσεις για αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και απελευθέρωση των απολύσεων.

Δημόσια Διοίκηση. Σχεδιάζεται συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών, παρέμβαση η οποία θα υποστηριχθεί τεχνικά από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κυβέρνηση έχει κάνει τη σχετική προεργασία και έχουν προκαλέσει ανησυχία δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι σε περίπτωση που καταργηθούν οργανισμοί, καταργούνται αυτόματα και οι οργανικές θέσεις εργασίας και μπορεί να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο τραπέζι η απελευθέρωση ωραρίου
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στην αγορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τα συναρμόδια υπουργεία ξεκινούν τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς προγραμματισμούς, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους και θα αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λογιστές, φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί και βυτιοφόρων.

Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα οι ιδιωτικοποιήσεις, με έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο στόχος για το τρέχον έτος έχει οριοθετηθεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον στην Κομισιόν θεωρούν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα των αγορών.

Κίνηση που θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας για καταστήματα, τράπεζες, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.λπ. και στην άρση των υποχρεωτικών περιθωρίων κέρδους τα οποία επιβάλλονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

fimotro

Read more...

H EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Απο kathimerini.gr


Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολομέλεια στο Στρασβούργο από τη Δευτέρα (8-11 Μαρτίου)...


Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το ψήφισμα για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2020 και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις επενδύσεις σε τεχνολογίες με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τους ευρωβουλευτές θα απασχολήσουν, επίσης, η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Σώματος θα τοποθετηθεί επί ψηφίσματος σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την οικονομική κρίση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεσμεύτηκαν πολιτικά να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταπεξέλθει στην κρίση, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο και συζήτησαν παράλληλα τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γνωστή ως στρατηγική ΕΕ 2020. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν ήδη στη Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Στα άλλα θέματα, που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντάσσεται η ψηφοφορία για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης το θέμα της διευκόλυνσης των μετακινήσεων εντός της ΕΕ για κατόχους ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα) μακράς διαμονής, η αναθεώρηση της οδηγίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που κλείνουν τις διακοπές τους ως «πακέτο», καθώς και το θέμα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και η βελτίωση της αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην έναρξη της Ολομέλειας του Ε.Κ., τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούτσεκ, θα προβεί σε δήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με θέμα την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

fimotro

Read more...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την κατάργηση του ενός εκ των 14 μισθών στον ιδιωτικό τομέα από το φθινόπωρο είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς η απαίτηση της Κομισιόν για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα καθίσταται δεσμευτική από τον ερχόμενο Ιούνιο. Η πρώτη «καμπάνα» θα πέσει στις 15 Μαΐου κι από κει κι έπειτα θα ακολουθήσει η...
αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του 14ου μισθού, που θα γίνει στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των τεχνοκρατών της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, που προηγήθηκε εκείνης του επιτρόπου Ολι Ρεν, το θέμα του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τέθηκε ευθέως, αλλά η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορούσε καθαρά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην τρέχουσα φάση.
Δεσμευτικό. Ωστόσο, πέρα από τη διαδικασία της σκληρής επιτήρησης, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχει και η διαδικασία των διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που από τον Ιούνιο αποκτά και δεσμευτικό (binding) χαρακτήρα. Ετσι, στις 15 Μαΐου, η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο την έκθεσή της για το κατά πόσο πήραμε πράγματι αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος- η έκθεση αυτή, όμως θα συνοδεύεται κι από χωριστή «αναφορά πεπραγμένων» για την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Συγκεκριμένα, η αναφορά αυτή θα επισημαίνει-- σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- ότι υπήρξε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα πραγματική αύξηση των μισθών, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας με αυξήσεις πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της ευρωζώνης. Πως η άνοδος αυτή του μέσου μισθού είναι καταστροφική για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Θα σημειώνεται ακόμη πως με την ύφεση- κυρίως μάλιστα εάν αυτή συνεχιστεί μακροπρόθεσμα- θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας. Νομοθετικά. Στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της, τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν θα μπορεί πλέον να απαιτήσει ευθέως από την Αθήνα τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότηταη οποία, πρακτικά, στη χώρα μας δε μπορεί να εφαρμοστεί παρά νομοθετικά: Επειδή μια μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανά κλάδο κι ανάλογα με την παραγωγικότητα του εκάστοτε κλάδου, αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία και παρεμβαίνει και στις κλαδικές συμβάσεις, κοινοτικές πηγές θεωρούν δεδομένο πως η Αθήνα θα επιλέξει να προσαρμοστεί με τη μέθοδο της οριζόντιας περικοπής του ενός εκ των 14 μισθών- κάτι που μπορεί να γίνει με μία απλή νομοθετική ρύθμιση. Από κει και πέρα- λένε οι ίδιες πηγές- εκείνοι οι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα που θα θεωρούν ότι πρέπει να ενισχύσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους επειδή έχουν υψηλή παραγωγικότητα θα μπορούν να το κάνουν μέσω «μπόνους» που θα αντικαταστήσουν τον 14ο μισθό.
Αντιφατικό. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η Κομισιόν προωθεί- όπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ»- και την απελευθέρωση των απολύσεων με τη δικαιολογία ότι έτσι διευκολύνεται η αύξηση της απασχόλησης, αφ΄ ετέρου διότι ενισχύεται η παραγωγικότητα. Προωθεί ακόμη την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας- κάτι εξαιρετικά αντιφατικό, δεδομένου ότι με άλλες πολιτικές της εισηγείται τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

fimotro

Read more...

"ΟΧΙ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα)

Αδικα θεωρούν οι πολίτες ορισμένα από τα νέα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή και τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, επειδή βάλλουν ευθέως κατά του εισοδήματός τους. Αν και οι Ελληνες στην πλειονότητά τους αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και για να ηρεμήσουν... οι αγορές, ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζουν την αντίθεσή τους τουλάχιστον σε τρία από αυτά, τα οποία επιβαρύνουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα αλλά πλήττουν, όπως είναι φυσικό, περισσότερο τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα» και θα δημοσιευθεί αναλυτικά στο «Βήμα της Κυριακής», οι πολίτες διαφωνούν με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αύξηση ως 2% στους συντελεστές του ΦΠΑ και με το πάγωμα όλων των συντάξεων για το 2010, ενώ αντιθέτως επιδοκιμάζουν τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ιδιαίτερα στις αποδοχές των πολιτικών και των ανώτατων κρατικών λειτουργών.
Από τα 1.044 άτομα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, το 40,4% δηλώνει ότι διαφωνεί και το 7,5% ότι μάλλον διαφωνεί, αποδεικνύοντας πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν διχάσει την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, το 36,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί με τα νέα μέτρα, ενώ ένα άλλο 10,1% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί, εξισορροπώντας σχεδόν απόλυτα τις αρνητικές ψήφους.
Το ίδιο μοιρασμένες είναι οι απόψεις και στο ερώτημα αν οι πολίτες θεωρούν τα μέτρα δίκαια ή άδικα, αλλά με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς υπέρ εκείνων που τα θεωρούν άδικα. Τα μέτρα θεωρούνται άδικα από το 35,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ δίκαια μόλις από το 9%. Ταυτόχρονα όμως τα θεωρούν μάλλον δίκαια το 31,2% και μάλλον άδικα το 12,9%.
Οι έλληνες πολίτες απαντούν και σε αυτή τη δημοσκόπηση με τη λογική «πρέπει να ληφθούν επώδυνα μέτρα, αρκεί να μη με θίγουν προσωπικά». Σχολιάζοντας τα μέτρα περικοπής των κρατικών δαπανών, τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία 93,2% υπέρ της μείωσης των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών και των γενικών γραμματέων, και σε ποσοστά άνω του 87% υπέρ της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών. Αντιθέτως, το 67,4% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του για την περικοπή του 30% των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων και το 74,3% διαφωνεί με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, οι πολίτες τάσσονται με πλειοψηφία 94% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα είδη πολυτελείας και με 82,6% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα.
Αντιθέτως, διαφωνούν με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (63,8%), με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ (64,2%) και με την επιβολή ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (85,7%).
fimotro


Read more...