Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας στα ΙΧ και ο χαρακτηρισμός όλης της περιοχής ως τουριστικής δρομολογεί δραματικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς θα πρόκειται για de facto απελευθέρωση.
Εργασία και το απόγευμα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Απελευθέρωση ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον αποκλεισμό των ΙΧ και τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως τουριστικής. Το μοντέλο θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις.
Οι έμποροι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά το πρωί, όταν οι καταναλωτές δουλεύουν, και να τα ανοίγουν κατά βούληση τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση στην Αθήνα θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες πόλεις της χώρας, στις οποίες το ωράριο ρυθμίζεται με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Την απελευθέρωση του ωραρίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα.
Και στο εσωτερικό οι υποστηριχτές της συγκεκριμένης επιλογής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και η απασχόληση και να πέσουν οι τιμές, έχουν επαναφέρει το αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες ζητούν απελευθέρωση, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον... «θάνατο του εμποράκου».
Η ουσία, όμως, είναι ότι με βάση τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας του ιδιωτικού τομέα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κρίνεται ανεπαρκές από μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. «Οταν εμείς καθόμαστε δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε τίποτα ούτε και να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό» είναι η πιο χαρακτηριστική δήλωση που έχουν καταγράψει οι ποιοτικές έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι και οι τελευταίοι, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, να έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη διεύρυνση έστω του ωραρίου ως λύση για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η βασική ιδέα που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν όσες περιοχές το επιθυμούν στην κατηγορία των τουριστικών, όπου τα καταστήματα μένουν ανοιχτά και την Κυριακή. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο ένα θέμα που δίχασε την ελληνική κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Πονοκέφαλος ο ΦΠΑ και άλλες φορολογικές παραβάσεις
Το τελευταίο δίμηνο του έτους από απόψεως εσόδων πήγε καλά. Η περαίωση, οι ημιυπαίθριοι και τα τέλη κυκλοφορίας οδήγησαν τους πολίτες στα γκισέ της εφορίας. Ο μηχανισμός, όμως, δεν αρκεί για την είσπραξη του ΦΠΑ και τη βεβαίωση άλλων φορολογικών παραβάσεων, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζουν στην πλατεία Συντάγματος, «οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα να συνεχίζουν να δηλώνουν και να φορολογούνται ως φτωχοί».
Προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα «δικαιοσύνης» η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» στο ΣΔΟΕ να βάλει τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις. Αλλά το ερωτηματικό για τα έσοδα παραμένει, με την κυβέρνηση να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα μιλώντας για καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Ενός ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί. Αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της κάρτας πληρωμών.
Πρόταση
Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει στα χέρια του πρόταση η κάρτα να συνδεθεί με δύο λογαριασμούς. Ο ΦΠΑ θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό στον λογαριασμό της επιχείρησης στην οποία έκανε τη συναλλαγή ο καταναλωτής.
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, των μεγάλων έργων και των επενδύσεων μέχρι σήμερα ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Εχουν γίνει μονάχα λίγες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, ολυμπιακά ακίνητα και άλλα «φιλέτα» του Δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα έργα. Αποτέλεσμα είναι οι προσπάθειες στις οδικές υποδομές να έχουν παγώσει και οι επενδύσεις στην ενέργεια και τη διαχείριση των σκουπιδιών να μην έχουν καν ξεκινήσει.
Εργασία και το απόγευμα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Μετακομίζουν υπουργεία - υπηρεσίες
Στο τραπέζι σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας στα όρια του νομού
Προκειμένου να απεμπλακεί η Αθήνα από το θέμα των διαδηλώσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα να μεταφέρουν όλα τα υπουργεία στα όρια του νομού Αττικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς οι τιμές της γης στο κέντρο και την περιφέρεια δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο παρελθόν και ο ίδιος έχει επισημάνει την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα.
Το μισθολόγιο
Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης με την κρίση θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιο του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Γιατί, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν είναι δυνατόν ο πιλότος των F-16 και ο γιατρός να λαμβάνουν 2.500 ευρώ αμοιβή, μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, και ο κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών ή η τηλεφωνήτρια στον ΟΠΑΠ να ''καθαρίζουν'' 80.000 ευρώ τον χρόνο»!
Εξ ου και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν τις αμοιβές του προσωπικού τους με «πιλότο» την παρέμβαση της κυβέρνησης σε όσες ελέγχει η ίδια.
Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και ο διάλογος του Γ. Ραγκούση με την ΑΔΕΔΥ για το πολυαναμενόμενο νέο και ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συνδυαστεί με τον λεγόμενο «Καλλικράτη» στο κράτος, δηλαδή τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις υπηρεσιών.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Παίρνουν σειρά οι αλλαγές σε κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και Παιδεία
Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να μη χάνει ευκαιρία να λέει πως η κυβέρνησή του έκανε σε έναν χρόνο ό,τι δεν είχε γίνει επί δεκαετίες, αλλά τα όσα έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι πιο πολλά και πιο δύσκολα απ’ όσα προηγήθηκαν. Γιατί, δεν είναι μονάχα τα καινούργια μέτωπα στην Παιδεία, στις ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα και στο Δημόσιο που παίρνουν σιγά σιγά αριθμό προτεραιότητας. Είναι και τα προηγούμενα νομοσχέδια, που θα πρέπει να εφαρμοστούν και, το κυριότερο, να φέρουν αποτελέσματα.
Στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής, στον περιορισμό των δαπανών στα νοσοκομεία κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τα θέματα της καθημερινότητας. Στη διάρκεια των εορτών έγινε σειρά συσκέψεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, τα σκουπίδια κ.ά. Ανοιχτές πληγές παραμένουν η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ως επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη ξένων επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες στον Πειραιά κυκλοφορούν φήμες για... αποχώρηση των Κινέζων. Στο θέμα της Παιδείας οι γνώμες διίστανται. Ο Γ. Παπανδρέου το θεωρεί πρώτης προτεραιότητες, η Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί στην υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι επιφυλακτικοί. Ξέρουν πως αν στις κοινωνικές ομάδες, που ήδη κινητοποιούνται, προστεθούν και οι φοιτητές το μείγμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται και η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου ταξιδεύει συνεχώς για να προωθήσει την ιδέα του ευρωομολόγου και του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Δύο προτάσεις που θα δώσουν «βάθος» στην άμυνα της Ενωσης και τη δυνατότητα αντεπίθεσης. Γιατί οι κερδοσκόποι δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες τους να αξιοποιήσουν τις ανισορροπίες του ευρώ και τη διστακτικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ethnos.gr
Read more...