Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Στο σωστό δρόμο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Στον απόηχο της επίσκεψης

«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής» λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ
«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής» λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ (Φωτογραφία: Associated Press )
Αγκυρα, Τουρκία
Η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ αποδεικνύει «σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού στο Κυπριακό και τις υπερπτήσεις, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πρόκειται «για τη γνωστή άποψη της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να επιβάλει μία θέση στην Τουρκία. Υπογράμμισε, όμως, πως τα μηνύματα του Γ.Παπανδρέου ήταν φιλίας και συνεργασίας.

«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου [στην συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ] αποδεικνύει σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη ολοκλήρωση της 3ης ετησίας συνάντησης στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έτσι θα ξεπεράσουμε ψυχολογικά εμπόδια» είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και προσέθεσε ότι η Τουρκία έχει την θέληση να οδηγήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες στο υψηλότερο επίπεδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ «είναι η γνωστή άποψη της Ελλάδας».

«Οι δικές μας απόψεις μας στα θέματα αυτά είναι γνωστές, και ο πρωθυπουργός μας τις έθεσε με σαφήνεια. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία θέση στην άλλη πλευρά, και κυρίως στην Τουρκία. Είναι αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας» τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα μηνύματα του κ. Παπανδρέου σε γενικές γραμμές αποτελούσαν μηνύματα φιλίας και συνεργασίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη μιας «άλλης γλώσσας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής» είπε.

«Θα συμβαδίσουμε ανακαλύπτοντας μαζί αυτή τη νέα πολιτική γλώσσα και θα συμβιώσουμε σε αυτή τη γεωγραφία, θα ακούσουμε ο ένας τις απόψεις του άλλου, αλλά και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές μας, με μία κοινή προσπάθεια» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προβλέψεις 10 επενδυτικών οίκων για το 2011

Για αγορές-επενδύσεις


http://img.protothema.gr/1E45406DB0C336C4DBFA3D0631DE7289.jpg
Οι επιλογές, οι προτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών. Τι αναφέρουν οι εκθέσεις τους για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, των νομισμάτων και των εμπορευμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά στο http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1111635

Read more...

Eως 40% οι απώλειες των μισθωτών για το 2011

Δραματική μείωση των εισοδημάτων


http://img.protothema.gr/194D5B866B1B364BB689C2BD09A4C704.jpg
Με σοβαρές απώλειες στο εισόδημα όλων των μισθωτών, έκλεισε το 2010 εξαιτίας του παγώματος των μισθών, της περικοπής επιδομάτων αλλά και της μεγάλης αύξησης βασικών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών.



Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ τις μεγαλύτερες απώλειες 25%-30% είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μέχρι το 2012 οι απώλειες θα φτάσουν έως και το 40% του εισοδήματος τους.



Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που αναμένεται να εφαρμοστεί θα πλήξει άμεσα τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο που θα αμείβονται στο εξής με τους μισθούς που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης ψαλίδι αναμένεται στα υψηλά επιδόματα τα οποία αυξάνουν το μισθό των υπαλλήλων έως και 140%. Η σημαντικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει η ψαλίδα των μισθών, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα ώστε να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο το 2011 κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

.

Στη δραματική μείωση του εισοδήματος συμβάλλουν και οι μεγάλες αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες αφού σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία τον περασμένο Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2009 σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις:

- στην βενζίνη 32,9%

- στα τέλη κυκλοφορίας 28,7%

- στα τιμολόγια της ΔΕΗ 7,2% και στη

- νοσοκομειακή περίθαλψη 6,9%.



Οι απώλειες εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολο να υπολογιστούν καθώς δε γνωρίσουμε σε ποια έκταση θα εφαρμοστούν οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις. Πάντως όπου ισχύσουν οι νέες συμβάσεις, οι απώλειες των μισθών εξαιτίας της απόκλισης από την κλαδική μπορούν να ξεπεράσουν το 20% χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις. Ομως αν δε συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε ατομικές συμβάσεις πιθανόν με επαχθέστερος όρους αφού το μόνο ανάχωμα που υπάρχει είναι ο μισθός ( ανάλογα με τα χρόνια) που ισχύει με βάση την εθνική συλλογική σύμβασης εργασίας.



Ερευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπολογίζει επίσης ότι οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού

θα ξεπεράσουν το 5% ενώ χαμένοι θα βγουν και όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, 210.000 εργαζόμενοι με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή με συμβάσεις μικρότερες του 1 έτους παίρνουν μηνιαίο μισθό μικρότερο από 850 ευρώ καθαρά. Την ίδια ώρα ο 1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παίρνουν περίπου 1050 ευρώ καθαρά το μήνα. Στους χαμένους του νέου έτους συγκαταλέγονται και οι συνταξιούχοι, καθώς οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες, ενώ από τις αλλαγές επηρεάζονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλέον θα φορολογούνται και με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, προκειμένου να ελέγχεται εάν τα εισοδήματα που δηλώνουν συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής τους.
Read more...

Πως είδε ο τουρκικός τύπος την ομιλία Παπανδρέου

Τους προσέβαλε η εισβολή στην Κύπρο!


http://img.protothema.gr/25B0F6BC27AAA657D0685B95AE23FF24.jpg
Αντιδράσεις στο σημερινό τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ.

«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στα λεχθέντα του κ. Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», δημοσιεύει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.

Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR. «Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου "Οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; [...] Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή (σσ. της Κύπρου)", προκάλεσε έκπληξη στους πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Βατάν.

«Ο Τ. Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό», προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού: «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».

Read more...

Χιλή: Αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον

Στη λίστα των χωρών της Νοτίου Αμερικής που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Παλιστίνης προστέθηκε και η Χιλή।


Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αργεντινή και τη Βραζιλία, η Χιλή δεν κάνει αναφορά στα σύνορα.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας, έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα προ του 1967, δηλαδή στα όρια πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

«Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός κράτους της Παλαιστίνης ως ελεύθερου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους» δήλωσε ο Χιλιανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουρουγουάη έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει σύντομα το Παλαιστινιακό Κράτος, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σύνορα.

Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα αναγνωρίζουν ήδη το παλαιστινιακό κράτος.


Read more...

Προελαύνει η γρίπη και στην Ελλάδα...



Προελαύνει η γρίπη που προκαλεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (European Center for the Decease Control, ECDC), η δραστηριότητα της γρίπης είναι ήδη υψηλή σε Βρετανία, Ιρλανδία και Δανία, αυξάνεται σημαντικά σε... άλλες έξι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Εσθονία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία), ενώ όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η χώρα μας πλέον χαρακτηρίζεται και αυτή από αυξητικούς ρυθμούς.


Στον... αστερισμό της γρίπης εισέρχεται όμως δυναμικά και η Ελλάδα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι «από τα δεδομένα τόσο του κλινικού όσο και του εργαστηριακού σκέλους της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και από τις ενδείξεις εμφάνισης συρροών γριπώδους συνδρομής, προκύπτει ότι πιθανώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έναρξης του φετινού εποχιακού κύματος γρίπης».


Από τη νησιωτική Ελλάδα ενέσκηψε η γρίπη


Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, δεκάδες κρούσματα γριπώδους συνδρομής από περιοχές της νησιωτικής χώρας είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα. Εξ αυτών είχαν βρεθεί τέσσερα θετικά για τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1).


Η χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων στην Κίμωλο και τη Λήμνο (σ.σ. εκ παραδρομής στο δημοσίευμα του protothema.gr είχε αναφερθεί η Κάλυμνος αντί της Λήμνου).


Ειδικότερα, πρόκειται για 20 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού σε κατοίκους του νησιού σε άτομα ηλικίας από 16 έως 51 ετών με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής πριν από την Πρωτοχρονιά, για τα οποία διευκρινίζεται βεβαίως ότι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.


Αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης διαπιστώνεται όμως και στη Λήμνο τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει μικρή συρροή κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών, με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.


Κυρίαρχος ο υπότυπος Η1Ν1 της γρίπης Α


Οι καλές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της χώρας αλλά και των ταξιδιωτών της εορταστικής περιόδου από ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα πυροδοτήσει την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα.


Πάντως, η εφετινή εποχική γρίπη φαίνεται ότι κυριαρχείται από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας απεστάλησαν συνολικά 71 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά για τον ιό Η1Ν1 και μόνο το ένα για τον υπότυπο Α(Η3Ν2).


«Όπλο» ο αντιγριππικός εμβολιασμός


Παρά την έξαρση του πανδημικού στελέχους Η1Ν1, οι ειδικοί επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, καθώς το «υπεύθυνο» στέλεχος του ιού περιλαμβάνεται στο εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό που είναι σημαντικό, τονίζουν, είναι να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδίως σε ό, τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι αποδεικνύονται και τα πιο εύκολα «θύματα» του ιού Η1Ν1 καθώς αυτοί διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης.
www.dete.gr



Read more...

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ...


Στο τραπέζι πέφτει σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας στα όρια του νομού. Προκειμένου να απεμπλακεί η Αθήνα από το θέμα των διαδηλώσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα να...
μεταφέρουν όλα τα υπουργεία στα όρια του νομού Αττικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς οι τιμές της γης στο κέντρο και την περιφέρεια δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο παρελθόν και ο ίδιος έχει επισημάνει την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα.
Το μισθολόγιο
Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης με την κρίση θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιο του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Γιατί, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν είναι δυνατόν ο πιλότος των F-16 και ο γιατρός να λαμβάνουν 2.500 ευρώ αμοιβή, μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, και ο κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών ή η τηλεφωνήτρια στον ΟΠΑΠ να ''καθαρίζουν'' 80.000 ευρώ τον χρόνο»!
Εξ ου και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν τις αμοιβές του προσωπικού τους με «πιλότο» την παρέμβαση της κυβέρνησης σε όσες ελέγχει η ίδια.
Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και ο διάλογος του Γ. Ραγκούση με την ΑΔΕΔΥ για το πολυαναμενόμενο νέο και ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συνδυαστεί με τον λεγόμενο «Καλλικράτη» στο κράτος, δηλαδή τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις υπηρεσιών.
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

Κοντά στη ματαίωση η μετάβαση Παπανδρέου στο Ερζερούμ, λόγω των υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

O πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
O πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων και η αναφορά του στο θέμα των υπερπτήσεων κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της γειτονικής χώρας. Ο Τύπος σημειώνει ότι οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι κόντεψαν να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ.

«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Milliyet.

«Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Zaman.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για την ΕΕ και ειδικότερα:

«Περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία» γράφει η Turkiye.

Η εφημερίδα Hurriyet επικεντρώνει στo θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.

Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR.

«Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου ότι 'τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; [...] Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου' προκάλεσε έκπληξη στους πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Vatan.

Ο Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού:

«Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ανοιχτόν» για ελεύθερο ωράριο

«Ανοιχτόν» για ελεύθερο ωράριο

Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας στα ΙΧ και ο χαρακτηρισμός όλης της περιοχής ως τουριστικής δρομολογεί δραματικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς θα πρόκειται για de facto απελευθέρωση.

Εργασία και το απόγευμα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Εργασία και το απόγευμα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Απελευθέρωση ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον αποκλεισμό των ΙΧ και τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως τουριστικής. Το μοντέλο θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις.

Οι έμποροι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά το πρωί, όταν οι καταναλωτές δουλεύουν, και να τα ανοίγουν κατά βούληση τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση στην Αθήνα θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες πόλεις της χώρας, στις οποίες το ωράριο ρυθμίζεται με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Την απελευθέρωση του ωραρίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα.

Και στο εσωτερικό οι υποστηριχτές της συγκεκριμένης επιλογής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και η απασχόληση και να πέσουν οι τιμές, έχουν επαναφέρει το αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες ζητούν απελευθέρωση, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον... «θάνατο του εμποράκου».

Η ουσία, όμως, είναι ότι με βάση τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας του ιδιωτικού τομέα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κρίνεται ανεπαρκές από μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. «Οταν εμείς καθόμαστε δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε τίποτα ούτε και να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό» είναι η πιο χαρακτηριστική δήλωση που έχουν καταγράψει οι ποιοτικές έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι και οι τελευταίοι, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, να έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη διεύρυνση έστω του ωραρίου ως λύση για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η βασική ιδέα που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν όσες περιοχές το επιθυμούν στην κατηγορία των τουριστικών, όπου τα καταστήματα μένουν ανοιχτά και την Κυριακή. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο ένα θέμα που δίχασε την ελληνική κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Πονοκέφαλος ο ΦΠΑ και άλλες φορολογικές παραβάσεις

Το τελευταίο δίμηνο του έτους από απόψεως εσόδων πήγε καλά. Η περαίωση, οι ημιυπαίθριοι και τα τέλη κυκλοφορίας οδήγησαν τους πολίτες στα γκισέ της εφορίας. Ο μηχανισμός, όμως, δεν αρκεί για την είσπραξη του ΦΠΑ και τη βεβαίωση άλλων φορολογικών παραβάσεων, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζουν στην πλατεία Συντάγματος, «οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα να συνεχίζουν να δηλώνουν και να φορολογούνται ως φτωχοί».

Προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα «δικαιοσύνης» η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» στο ΣΔΟΕ να βάλει τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις. Αλλά το ερωτηματικό για τα έσοδα παραμένει, με την κυβέρνηση να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα μιλώντας για καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Ενός ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί. Αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της κάρτας πληρωμών.

Πρόταση
Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει στα χέρια του πρόταση η κάρτα να συνδεθεί με δύο λογαριασμούς. Ο ΦΠΑ θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό στον λογαριασμό της επιχείρησης στην οποία έκανε τη συναλλαγή ο καταναλωτής.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, των μεγάλων έργων και των επενδύσεων μέχρι σήμερα ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Εχουν γίνει μονάχα λίγες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, ολυμπιακά ακίνητα και άλλα «φιλέτα» του Δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα έργα. Αποτέλεσμα είναι οι προσπάθειες στις οδικές υποδομές να έχουν παγώσει και οι επενδύσεις στην ενέργεια και τη διαχείριση των σκουπιδιών να μην έχουν καν ξεκινήσει.

Εργασία και το απόγευμα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Μετακομίζουν υπουργεία - υπηρεσίες

Στο τραπέζι σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας στα όρια του νομού

Προκειμένου να απεμπλακεί η Αθήνα από το θέμα των διαδηλώσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα να μεταφέρουν όλα τα υπουργεία στα όρια του νομού Αττικής.

Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς οι τιμές της γης στο κέντρο και την περιφέρεια δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο παρελθόν και ο ίδιος έχει επισημάνει την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα.

Το μισθολόγιο
Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης με την κρίση θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιο του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Γιατί, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν είναι δυνατόν ο πιλότος των F-16 και ο γιατρός να λαμβάνουν 2.500 ευρώ αμοιβή, μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, και ο κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών ή η τηλεφωνήτρια στον ΟΠΑΠ να ''καθαρίζουν'' 80.000 ευρώ τον χρόνο»!

Εξ ου και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν τις αμοιβές του προσωπικού τους με «πιλότο» την παρέμβαση της κυβέρνησης σε όσες ελέγχει η ίδια.

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και ο διάλογος του Γ. Ραγκούση με την ΑΔΕΔΥ για το πολυαναμενόμενο νέο και ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συνδυαστεί με τον λεγόμενο «Καλλικράτη» στο κράτος, δηλαδή τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις υπηρεσιών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Παίρνουν σειρά οι αλλαγές σε κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και Παιδεία

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να μη χάνει ευκαιρία να λέει πως η κυβέρνησή του έκανε σε έναν χρόνο ό,τι δεν είχε γίνει επί δεκαετίες, αλλά τα όσα έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι πιο πολλά και πιο δύσκολα απ’ όσα προηγήθηκαν. Γιατί, δεν είναι μονάχα τα καινούργια μέτωπα στην Παιδεία, στις ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα και στο Δημόσιο που παίρνουν σιγά σιγά αριθμό προτεραιότητας. Είναι και τα προηγούμενα νομοσχέδια, που θα πρέπει να εφαρμοστούν και, το κυριότερο, να φέρουν αποτελέσματα.

Στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής, στον περιορισμό των δαπανών στα νοσοκομεία κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τα θέματα της καθημερινότητας. Στη διάρκεια των εορτών έγινε σειρά συσκέψεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, τα σκουπίδια κ.ά. Ανοιχτές πληγές παραμένουν η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ως επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη ξένων επενδύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες στον Πειραιά κυκλοφορούν φήμες για... αποχώρηση των Κινέζων. Στο θέμα της Παιδείας οι γνώμες διίστανται. Ο Γ. Παπανδρέου το θεωρεί πρώτης προτεραιότητες, η Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί στην υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι επιφυλακτικοί. Ξέρουν πως αν στις κοινωνικές ομάδες, που ήδη κινητοποιούνται, προστεθούν και οι φοιτητές το μείγμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται και η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου ταξιδεύει συνεχώς για να προωθήσει την ιδέα του ευρωομολόγου και του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Δύο προτάσεις που θα δώσουν «βάθος» στην άμυνα της Ενωσης και τη δυνατότητα αντεπίθεσης. Γιατί οι κερδοσκόποι δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες τους να αξιοποιήσουν τις ανισορροπίες του ευρώ και τη διστακτικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr


Read more...

Νέο νομοσχέδιο Δρακόντειες ποινές για φορολογούμενους και εφοριακούς

Φυλάκιση για φοροφυγάδες, νέο διευθυντήριο ελέγχων και αυστηρό σύστημα αξιολόγησης των εφοριακών περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββάτου- το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βασικές ρυθμίσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:

  • Η μη απόδοση ΦΠΑ μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα. Έτσι θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην έχει αποδώσει το φόρο (με τον ορισμό ενός πλαφόν), έστω και στο παρελθόν.
  • Όσοι καταδικάζονται για τον ΦΠΑ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή, εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει την οφειλή.
  • Αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει στο Φορολογικό Δικαστήριο.
  • Δημιουργείται ένα είδος Φορολογικού Διαμεσολαβητή για τη γρήγορη επίλυση διαφορών
  • Καθιερώνεται ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορεί να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής.
  • Καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών. Σε περίπτωση διαπιστωμένης διαφθοράς θα προβλέπεται ακόμα και η απόλυση.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009, έξι στους δέκα Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρο δηλώνοντας εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.



Read more...

∆εκαπέντε κέντρα υποδοχής στη µεθόριο Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Αποφασισµένη να σκληρύνει τη στάση της στο θέµα της λαθροµετανάστευσης εµφανίζεται η κυβέρνηση και έτοιµη να υιοθετήσει πολιτικές που έχουν εφαρµοστεί µε επιτυχία σε χώρες όπως η Ισπανία που αντιµετώπιζαν παρόµοιο πρόβληµα.

Χθες αποφασίστηκε εκνέου η παραχώρηση εγκαταλειµµένων στρατοπέδωνστο υπουργείο Προστασίας του Πολίτηπροκειµένου να µετατραπούν σε κέντρα πρώτης υποδοχής λαθροµεταναστών. Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δηµιουργία 15 τέτοιων χώρων σε όλη την επικράτεια.Η βαρύτητα θα δοθεί σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και των ∆ωδεκανήσων. Είναι οι περιοχές απόόπου επιχειρεί να εισέλθει παράνοµα στηνΕλλάδα ησυντριπτική πλειονότητα των λαθροµεταναστών, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να αποφύγει τη µεταφορά τους στην Αθήνα όπως γίνεται σήµερα. Για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου αρχικά έχει προγραµµατισθείη κατασκευή του κέντρου στο πρώην στρατόπεδο της Αεροπορίαςστη Ριτσώνα, ενώ αναλόγως µε τον αριθµό των συλλήψεων που θα πραγµατοποιηθούνστις επιχειρήσεις - σκούπα πουετοιµάζειη ΕΛ.ΑΣ. θα κριθεί η δηµιουργία ενός ακόµη χώρου στην Αττική.

Ηδη, ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παραδώσει λίστα µε εγκαταλειµµένα στρατόπεδα σε Εβρο, Ροδόπη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Λέσβο, Ρόδο και ∆ράµα, που θα µπορούσαν µε µικρές µετατροπές να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής µέσα στους επόµενους 6-8 µήνες. Οπως µάλιστα προβλέπει η αλλαγήτης τελευταίας στιγµής στο σχέδιο νόµουγια την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου, δίδεται η δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας τουΠολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάµενων πολεοδοµικών διατάξεων γιαεπισκευές, βελτιώσεις καιαναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα γιατη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής. «Στόχος είναινα γίνεταιη καταγραφή στα σηµεία πουσυλλαµβάνονται,να καταθέτουν αιτήσεις για άσυλο,οι οποίες θα εξετάζονται σε διάστηµα 2-3εβδοµάδων. Για όσους δικαιούνται άσυλο θα ακολουθούνταιοι προβλεπόµενες διαδικασίες. Οσοι δεν δικαιούνταιάσυλο θα µεταφέρονται σε ειδικά διαµορφωµένα κέντρακαι στη συνέχεια θαπροωθούνται στις πατρίδες τους», περιγράφει τον σχεδιασµό στέλεχος του υπουργείου. ∆ιαφορετικά, επισηµαίνει, οι χιλιάδες των παράνοµων µεταναστώνθα συνεχίσουν να καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας και στα λιµάνια της Πάτρας και της Ηγουµενίτσας.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως αναζητείται η φόρµουλα ώστε να αρχίσει άµεσα η κατασκευή του φράχτη µήκους 12,5 χιλιοµέτρων στον Εβρο. Πρόθεση νααποφευχθεί ο δηµόσιος διαγωνισµόςπου µπορεί να καθυστερήσει τηνκατασκευή µέχρι και ένα χρόνο και το έργο να πραγµατοποιηθεί µέσω κονδυλίωντου υπουργείουΕθνικής Αµυνας.Οπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, ο φράχτης στην τελική του µορφή θα έχει ύψος 10 µέτρωνκαι οι θερµικές κάµερες θα τοποθετηθούν σε απόσταση 500 µέτρων µεταξύ τους. Το µόνο που µένει να αποφασιστεί είναι αν η περίφραξη θα είναι διπλή ή τριπλή. Το ισπανικό µοντέλο, το οποίο επιχειρεί να αντιγράψει το υπουργείο στο θέµα του φράχτη, ξεκίνησε µε τη χρήσηδιπλής περίφραξης, ηοποία αποδείχτηκε όµως «λίγη» για τον περιορισµό των λαθροµεταναστών. Ετσι αποφασίστηκε προσθήκη και τρίτης περίφραξης. Μεταξύτων τριών ζωνών περιπολούν στρατιώτες και αστυνοµικοί. Ερωτηµατικό επίσηςαποτελεί αν ηελληνική κυβέρνηση θα ανάψει πράσινο για τη χρήση και πλαστικών σφαιρών για την αποτροπή της µαζικής εισόδου από τον φράχτη, στα πρότυπα της Ισπανίαςκαι των ΗΠΑ. Στην Ισπανία πάντως η χρήση πλαστικών σφαιρών προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο 15 λαθροµεταναστών. Κόντρα στη Βουλή. Την έντονη αντίδραση των κοµµάτων της Αριστεράς προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή συρµάτινου φράχτη κατά µήκος 12,5 χιλιοµέτρων στα σύνορά µας µε την Τουρκία στη χερσαία περιοχή του Εβρου. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι ο περιβόητος φράχτης κινείται στα αµερικάνικα πρότυπα. Σε ανάλογους τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για «φράχτη της ντροπής και του αίσχους». Αντίθετα υπέρ της ανέγερσής του τάχθηκε η Νέα ∆ηµοκρατία. Την ανησυχία της εξέφρασε η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναφέρονταςότι ο φράχτης θα αποκλείσειόσους αναζητούνάσυλο προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις στις πατρίδες τους. Ο φράχτης θα αναγκάσει τους λαθροµετανάστες, συµπεριλαµβανοµένων των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες οδούς µε τη βοήθεια αδίστακτων δουλεµπόρων σηµειώνει, εκτός τωνάλλων, η Υπατη Αρµοστεία.
tanea.gr
Read more...

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» Διερεύνηση σκανδάλων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοµιλεί µε τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιµάκη. Ο τελευταίος πιστεύει ότι οι δικαστές που έχουν αναλάβει υποθέσεις  σκανδάλων πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουν τη φωνή του  λαού που απαιτεί όλοι αυτοί, όπου κι αν ανήκουν, να τιµωρηθούν. Και βεβαίως να  δηµευθούν και περιουσίες
Μυστική επιχείρηση «καθαρά χέρια» διενεργεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανατρέψει τις εντυπώσεις που έχουν σχηµατιστεί στην κοινωνία περί αδυναµίας της να επιβάλει αλλαγές στη λειτουργία ενός κράτους ατιµωρησίας.

Στην επιχείρηση εντάσσεται, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και η διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες ακόµη και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν «σκανδαλίσει» την κοινή γνώµη. «Ολα στο φως» είναι το σύνθηµα που έχει δώσει η κυβέρνηση σε στελέχη της, περιλαµβανοµένων και υπουργών, που µε διακριτικότητα και κυρίως µε µυστικότητα ερευνούν περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που ενδεχοµένως απέκτησαν παράνοµο πλουτισµό.

Είναι γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις, στις οποίες πήρε µέροςτους τελευταίους µήνες ο Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι συνοµιλητές του τού µετέφεραν την εµπειρία τους από τις αξιώσεις της κοινωνίας που συνοψιζόταν στις ακόλουθες φράσεις: «∆εν έχει µπει κανένας φυλακή», «∆εν τιµωρείται κανείς», «Κάνετε τα πάντα για να καλύπτετε τους πολιτικούς». Στις περισσότερες από αυτές τις συσκέψεις τα στελέχη - φορείς των απόψεων των πολιτών για το πολιτικό σύστηµα έλεγαν στον Γ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, ο κόσµος δεν µας πιστεύει. Θεωρούν ότι όλοι είµαστε ίδιοι και ότι δεν υπάρχει τιµωρία». Η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και να ικανοποιηθεί ένα µεγάλο τµήµα της κοινωνίας που απαιτεί δικαιοσύνη οδήγησαν και στην απόφαση να ανατεθεί σε ορισµένα κυβερνητικά στελέχη η αποστολή της διερεύνησης κάποιων σκοτεινών υποθέσεων, στις οποίες εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα πολιτικά πρόσωπα.

Οι νοµικές πτυχές. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πρώτη φάση εξετάζονται διάφορες νοµικές πτυχές υποθέσεωνπου θεωρούνται «ύποπτες» και η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων από όλουςτους χώρους που έχουν µπει στο στόχαστρο. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να αποδειχθεί ότι πράγµατι υπήρξε παράνοµος πλουτισµός, κάτι που ωστόσο απαιτεί να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις.

«Αν δεν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα», αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι, εάν αποδειχθεί παράνοµος πλουτισµός, τότε «θα ακολουθήσουν και δηµεύσειςπεριουσιών».

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να «ξεσκεπάσει» υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις από τους πολίτες, ακόµη και αν… µατώσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είναι και οιαπόψεις που διατυπώνει ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του Κινήµατος Μιχάλης Καρχιµάκης. Ο κ. Καρχιµάκης, όταν όταν έρχεται σε επαφή µε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον ρωτούν «εάν θα µπει κανένας φυλακή» απαντά «ασφαλώς» και υπενθυµίζει µια από τις πρώτες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε τηνηγεσία του δικαστικού σώµατος για να της µεταφέρει την αίσθηση περί ατιµωρησίας. Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «για τα οµόλογα υπάρχουν στοιχεία πουµπορεί να οδηγήσουν κάποιους φυλακή», ενώ σε σχέση µε τους δικαστές επισηµαίνει ότι όσοιέχουν αναλάβει όλες αυτέςτις περιπτώσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουν τη φωνή του λαού που απαιτεί όλοι αυτοί,όπου κι αν ανήκουν, να τιµωρηθούν. Αποψήτου είναι επίσης όπου διαπιστωθούν παρανοµίες να δηµευθούν και περιουσίες.

Η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες
.tanea.gr/
Read more...

Τα μέτρα της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν χτίζει τείχος»


«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη. Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια» είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

«Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τον χαρακτηρισμό τείχους, τόνισε μάλιστα ότι στόχος είναι τα ανοιχτά σύνορα, αλλά με εφαρμογή των νόμων.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στο Κυπριακό: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας» είπε ο κ. Ερντογάν.

Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη».

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση. Ξέρουν και οι Τουρκοκύπριοι πόσες φορές έχω παλέψει για αυτό.

«Έχω μιλήσει μαζί τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το πόσο θέλουμε να είναι και αυτοί ενεργά συμμέτοχοι σε αυτή την προοπτική. Να ξέρουν ότι εμείς θα δουλέψουμε, οι δύο χώρες θα δουλέψουν, ώστε να δώσουμε μια νέα προοπτική στην επίλυση του Κυπριακού».

Στη Λευκωσία η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε από το Ερζερούμ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό του προέδρου Χριστόφια, μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα Miliyet, καλώντας την Άγκυρα να κάνει αυτά που πρέπει στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα τoy OHE, τις αποφάσεις της ΕΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων».

Είπε ακόμη πως «η εμπιστοσύνη που δημιουργούμε, βασίζεται ακριβώς και στην ειλικρίνεια που έχουμε μεταξύ μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος». Αναφέρθηκε δε, ειδικά στη σημασία της καλής προσωπικής σχέσης, που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί για την εμπέδωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να προσφωνήσει τον ομόλογό του «καρντάση».

«Για εμάς σημαίνει ένας άνθρωπος με ειλικρίνεια, ντόμπρος, ένας καλός άνθρωπος, με καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή βάση, για να συνεχίσουμε την προσέγγιση και για να έχει αυτή αίσιο τέλος».

Οι δύο πρωθυπουργοί ανήγγειλαν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

tanea.gr
Read more...

Στο 1,20 και 1,40 ευρώ το κόστος Κλείδωσαν τα εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες


Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Σπύρου Βούγια.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Βούγιας είπε ότι τα εισιτήρια στην Αθήνα θα αυξηθούν στο 1,20 ευρώ (απλή διαδρομή) και 1,40 (για 90 λεπτά). Παράλληλα, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα φτάσει τα 45 ευρώ (από 35 ευρώ).

Ο ίδιος είπε ότι έγινε προσπάθεια οι αυξήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες και να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα για μία διαδρομή και για όσους κάνουν πολλαπλές διαδρομές.

Την αντίθεση των εργαζομένων στις αυξήσεις των εισιτηρίων, αλλά και στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις συγκοινωνίες εξέφρασε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Νίκος Κουλουμπαρίτσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Μάλιστα, δεν απέκλεισε και διαφορετικού είδους κινητοποιήσεις, όπως η μη ακύρωση εισιτηρίων για συγκεκριμένες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις έχουν ως εξής:

·Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμαδεν θα κινηθούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ.

·Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα δεν θα κινηθούν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό।

tanea.gr

Read more...