Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόστιμα 340 χιλιάδων ευρώ «Καμπάνες» χιλιάδων ευρώ και 75 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην πρώτη μέρα των ελέγχων


«Καμπάνες» χιλιάδων ευρώ και 75 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην πρώτη μέρα των ελέγχων
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ελέγχους σε 340 επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας, διενήργησαν την πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίσθηκαν 75 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους τουλάχιστον 320 χιλιάδων ευρώ.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι «διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η τάση συμμόρφωσης των εργοδοτών, υπό την απειλή και των πολύ υψηλών προστίμων, καθώς και η μετατροπή σημαντικού μέρους της «μαύρης» εργασίας σε ασφαλισμένες και νόμιμες θέσεις απασχόλησης» και τονίζουν ότι «μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων του Σεπτεμβρίου είναι θετικό κατά 17.858 προσλήψεις».

Το νέο ποινολόγιο για την αδήλωτη εργασία προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, το οποίο επιβάλλεται επιτόπου από τα μεικτά κλιμάκια των ελεγκτών του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, αναμένεται δε εντός των ημερών, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξισώνεται με το ποσόν αυτό και το πρόστιμο των 500 ευρώ που επιβάλλει, μετά τον έλεγχο το ΙΚΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σημειώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα Ταρακουνήθηκε η Αθήνα από ισχυρό σεισμό

Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών νοτιοδυτικά της ΛαμίαςΜεγάλη και παρατεταμένη διάρκεια το κύριο χαρακτηριστικό της δόνησης - Είχε προηγηθεί άλλος σεισμός περίπου 20 λεπτά νωρίτερα μεγέθους 4,5 R σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Περίπου στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. 

Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση αυτή σημειώθηκε στις 17:42 και εντοπίζεται στην περιοχή οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειαςστη Φθιώτιδα.
protothema.gr

Read more...

Ψωμιάδης για Τσίπρα: "Καλύτερα Ζορό τις Απόκριες παρά Τσάβες με Burberry όλο τον χρόνο"



Απάντηση του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το ντύσιμο. "Δεν έχει να κάνει με κανένα πολιτικό λουκουμά" είπε μεταξύ άλλων
"Βεντέτα" έχει ανοίξει μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη για το ντύσιμο.
Ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ενημερώθηκε κάποια στιγμή ότι περίμενε να τον συναντήσει ο Π. Ψωμιάδης. "Ελπίζω να μην είναι ντυμένος Ζορό" φέρεται να είπε, για να πάρει την Δευτέρα (16/09) απάντηση από τον πρώην περιφερειάρχη.
"Δεν έχει να κάνει με κανένα πολιτικό λουκουμά. Εγώ προτιμώ να ντύνομαι Ζορό τις Απόκριες παρά να είμαι ντυμένος Τσάβες με Burberry 365 μέρες το χρόνο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Ψωμιάδης



Και πρόσθεσε: "Η επανάσταση του χάνεται στους διαδρόμους πολυτελών ξενοδοχείων και κοσμικών εστιατορίων. Σε κάθε περίπτωση, είναι τιμή μου να διακατέχεται και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Πάνος Καμμένος, από το σύνδρομο Ψωμιάδη".

Read more...

Με σήμα την "Ελιά" και ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές



Επιτροπή προσωπικοτήτων για την Κεντροαριστερά που θα συγκροτήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Τα σχέδια για τις ευρωεκλογές
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέλθει αυτόνομο σε εκλογές, αλλά ως συνιστώσα ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Διακήρυξη 50 προσωπικοτήτων, για την ανάγκη συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι ετοιμάζεται σταδιακά εν όψει ευρωεκλογών, με πρωτοβουλία του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κ. Γιάννη Βούλγαρη.
Η προσπάθεια αυτή θα φέρει σαν σήμα μια ελληνική "Ελιά" (το αντίστοιχο ιταλικό κεντροαριστερό σχήμα – ομπρέλα) και θα είναι συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές ως "Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι έτσι θα κεφαλαιοποιηθούν τα όποια κέρδη του ΠΑΣΟΚ από το πρόσφατο συμπόσιο τού ΙΣΤΑΜΕ  στο οποίο ο κ. Βούλγαρης ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές. 
Η "κίνηση των 50", θα προσπαθήσει να συσπειρώσει ή έστω να χτυπήσει την πόρτα σε στελέχη όπως οι:
Βούλγαρης, Γιαννίτσης, Καλογήρου, Πανταζόπουλος, Παν. Παναγιωτόπουλος, Βερνίκος, Πιερρακάκης, Μπίστης, Δερβένης, Β. Παπανδρέου, Διαμαντοπούλου, Μόσιαλος, Χριστοδουλάκης, Αλ. Παπαδόπουλος (εφόσον είναι καλά στην υγεία του) κλπ. Ακούγονται επίσης και άλλα ονόματα, μεταξύ των οπίων και γνωστού δημοσιογράφου.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ευρωβουλευτικού ψηφοδελτίου, ισχυρή προβάλλει, αυτή τη στιγμή,  η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και πανεπιστημιακού κ. Τάσου Γιαννίτση, ως επικεφαλής.
Επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι στις επόμενες ευρωεκλογές να μην κατέλθει ψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά μία ευρύτερη συμμαχία κεντροαριστερών δυνάμεων το ψηφοδέλτιο της οποίας θα σχηματιστεί με διαφανείς, δημοκρατικές ανοιχτές διαδικασίες (τύπου Ελιάς).
Ο κ. Βενιζέλος έχει απορρίψει ήδη προτάσεις για κατάργηση των κομμάτων ή των πολιτικών φορέων που θα συμμετέχουν στον προοδευτικό πόλο.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, τις διάφορες κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου για διάλογο και συνεργασία - είχε μιλήσει μάλιστα ανοιχτά για την ελληνική "Ελιά", δηλαδή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Τότε, όπως και τώρα, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας στις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι "δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου".
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό εταίρο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου μεθαύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη αναμένεται να προτάξει δύο θέματα: του εκλογικού νόμου και της προγραμματικής συμφωνίας.
Ειδικά για την προγραμματική συμφωνία στελέχη της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την ολοκλήρωσή της "ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανίζεται εκτεθειμένο ως προς τις δεσμεύσεις του απέναντι στην κοινωνία".
Εκτός Κουβέλης - Λοβέρδος - Ο "πόλεμος" της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ είχε απορρίψει παρόμοια πρωτοβουλία, τονίζοντας:
"Δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου". Την Κυριακή ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον κ. Λοβέρδο, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κρατάει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο.
Ο πρώην υπουργός πρωτοστατεί στην υπόθεση "ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς", θεωρώντας όμως ως αυτονόητη και τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ - θέση με την οποία διαφωνεί ανοιχτά ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ και προτιμά να διαβουλεύεται με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Κίνηση που αναμένεται να επισπεύσει τις προσπάθειες Βενιζέλου για στρατηγικές συμμαχίες εν όψει δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Και στο προσκήνιο και οι δήμαρχοι: Η "Κίνηση των 5"
Εν τω μεταξύ, το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιχειρεί να βάλει η κίνηση των πέντε μεταρρυθμιστών δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων) που διαθέτουν ήδη κοινή "πλατφόρμα" για την κάθοδο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Οι κ. Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Σκοτινιώτης και Φίλιος σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του δημάρχου Αθηναίων συμφώνησαν στην ανάγκη να αποδειχθεί η παρέμβασή τους μια νέα αφετηρία για τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό και τον "επαναπροσδιορισμό της στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, που υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή".
Η κίνηση των "πέντε" προγραμματίζει θεματικές παρεμβάσεις, αρχικά στις έδρες των δήμων (η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου στον Βόλο) - με στόχο να ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι συμμερίζονται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αντιλαμβάνονται τον αυτόνομο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
(Με πληροφορίες από εφημερίδα "Τα Νέα")

Read more...

Νέος σεισμός στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας


Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμφίκλεια, λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας. Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές
Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:42 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ελάτειας Φθιώτιδας, στην περιοχή Αμφίκλεια.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10χλμ.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές

Read more...

Όνειρο ήταν και πάει... «Αντίο» Ευρωμπάσκετ με ήττα - απόκλεισμό από την Κροατία


«Αντίο» Ευρωμπάσκετ με ήττα - απόκλεισμό από την Κροατία
  (Φωτογραφία:  Intime )

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Η Εθνική ηττήθηκε μετά από συγκλονιστική μάχη που κρίθηκε σε δύο παρατάσεις 92-88 από την Κροατία, στην 3η και τελευταία ημέρα της β' φάσης του Ευρωμπάσκετ και πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα, καθώς αποκλείστηκε από τους «8» της διοργάνωσης. Οι παίκτες του Τρινκιέρι κατέλαβαν την 6η και τελευταία θέση του 6ου ομίλου, ενώ οι Κροάτες τερμάτισαν πρώτοι και θα αντιμετωπίσουν σε νοκ-άουτ χιαστί προημιτελικό την 4η του 5ου ομίλου, Ουκρανία.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 36-34, 51-50, 70-70 (κ.α.), 77-77 (1η παρ.), 92-88 (2η παρ.).
in.gr

Read more...

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των καθηγητών...



ΟΛΜΕ: Πάνω από 90% η συμμετοχή στην απεργία...
Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία της Δευτέρας, ενώ άρχισαν και οι πρώτες καταλήψεις. Τρία σχολεία στην Γ' Αθήνας (στην Πετρούπολη και στο...
Ίλιον) βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας σε κατάληψη από τους μαθητές τους.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που ξεπερνούν το 90%, ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστά.

«Η συμμετοχή στην απεργία της Ομοσπονδίας είναι πρωτοφανής και αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται για πρώτη φορά» λέει στο Βήμα ο Γιάννης Φάσσαρης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αθηνών. «Η εικόνα που έχω είναι ότι τα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά» δηλώνει. Πάντως, στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προσπάθεια κατάληψεις σχολείων από μαθητές.

Στην Γ' ΕΛΜΕ επίσης, όπως λένε οι καθηγητές, απεργούν σχεδόν όλοι και τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά.

Στα δημοτικά σχολεία δεν παρουσιάζεται πρόβλημα λειτουργίας, καθώς οι δάσκαλοι έχουν κηρύξει απεργία στις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου υπό την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, δεν έχει κλείσει σήμερα και κανένα ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα, λόγω της απεργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Από το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνονται τα παραπάνω στοιχεία, καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη στοιχεία που να δίνουν ακριβή εικόνα της κατάστασης από τις περιφέρειες εκπαίδευσης, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι πόσο θα διατηρηθούν τα ποσοστά αυτα συμμετοχής στην απεργία, καθώς πολλοί εκπρόσωποι καθηγητών στην ηγεσία της ΟΛΜΕ εικάζουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν μειωθεί.

Read more...

ΠΕΡΙ ΣΚΥΤΑΛΙΣΜΟΥ...ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ



Ο ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ;
Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωστόπουλος 
Το πλήθος εξεγέρθηκε έναντι των επιφανών με σκυταλισμό. Ήτοι, με...
χτυπήματα και σκυτάλες, ρόπαλα. Όταν οι δημαγωγοί αντελήφθησαν τις συνέπειες προσπάθησαν να τα μαζέψουν, αλλά το εξαγριωμένο πλήθος στράφηκε εναντίον τους, επιφυλάσσοντάς τους την ίδια τύχη.

Ιδού μια περιγραφή του Διόδωρου του Σικελού για τα γεγονότα, από το περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη.
Πιστεύουν αλήθεια κάποιοι πουδημαγωγούν και λαικίζουν ασύστολα οτι αν η Ελλάδα καταρρεύσει θα τους σηκώσει στα χέρια ο λαός ως σωτήρες; Οτι δεν θα έχουν την αντιμετώπιση της παραπάνω περιγραφής αν το πλήθος εξεγερθεί; Νομίζει ο αντιγραφέας του Παπανδρεικού λαικισμού οτι οι εποχές είναι ίδιες; Οτι μπορεί να καλεί τον λαό σε εξέγερση για να ανατραπεί η κυβέρνηση παίζοντας με τον πόνο του κόσμου, εμφανιζόμενος ως μάγος που με μαγικά κόλπα θα βγάζει λεφτά και διορισμούς απο τα μανίκια; Ή ελπίζει οτι θα έχει, αν ποτέ γίνει κυβέρνηση, την ανοχή με την επίκληση της καμένης γής; Το πόσο λάθος κάνουν ας το σκεφτούν. Ευχόμαστε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να μην βιώσει η κοινωνία τις συνέπειες της κατάρρευσης, να μην δούμε ακραίες καταστάσεις. Γιατί τότε ουδείς θα μείνει στο απυρόβλητο...Με πρώτους τους δημαγωγούς.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9551.html

Read more...

Δικογραφία σε βάρος του Πάνου Καμμένου...



Mε αφορμή  την προτροπή του προς τους πολίτες, να λιντσάρουν τον  Χρήστο Πάχτα...
Δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, με αφορμή την προτροπή προς τους πολίτες να λιντσάρουν τον δήμαρχο Χαλκιδικής Χρήστο Πάχτα.

Ο ...
διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σύρμω Κακάλη να σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Η δικογραφία θα σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αποσταλεί στη συνέχεια στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να αποφασιστεί εάν θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

 iefimerida.gr 

Read more...

Η Βιοχάλκο «μεταναστεύει» στο Βέλγιο ...

Εκτός Ελλάδας μεταφέρει την έδρα της, όπως ανακοίνωσε, σήμερα η Βιοχάλκο, προκειμένου να διασφαλίσει χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους. Η... Διοίκηση της Βιοχάλκο ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco S.A., εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα το Βέλγιο. Οι μέτοχοι Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco S.A. που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε μία μετοχή της Viohalco SA για κάθε μία μετοχή της Βιοχάλκο. Η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση στοχεύει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Βιοχάλκο, στην αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και στη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών. Οι θυγατρικές παραγωγικές εταιρείες της Βιοχάλκο θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση του ομίλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ε.Β. ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το διοικητικό συμβούλιο της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» ανακοινώνει τα εξής: 1.Την 13η Σεπτεμβρίου 2013 τα διοικητικά συμβούλια της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» (στο εξής «ΒΙΟΧΑΛΚΟ») και της Viohalco S.Α. εταιρίας συμμετοχών, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με έδρα το Βέλγιο: 1) απεφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω συγχώνευση της εταιρίας Viohalco S.A. με την εταιρία Compagnie Financière et de Développement Industriel S.A. (στο εξής «Cofidin S.A.») με έδρα το Βέλγιο, 2) όρισαν ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 30.6.2013, 3) αποφάσισαν τη σύνταξη του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και των εκθέσεων των διοικητικών συμβουλίων για τη διασυνοριακή συγχώνευση 4) ενέκριναν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες των δύο εταιρειών για τον διορισμό κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα από το εμποροδικείο των Βρυξελλών για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 και του άρθρου 772/9 του Βελγικού Κώδικα Εταιρειών, και 5) παρέσχαν την εντολή να γίνουν οι κατα τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες και γνωστοποιήσεις. 2. Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, σε δεύτερη συναφή συνεδρίασή τους τα διοικητικά συμβούλια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Viohalco S.A.: 1) ενέκριναν το κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης, 2) όρισαν εκπροσώπους για την υπογραφή του, και 3) παρέσχαν εντολή να γίνουν οι κατά τον νόμο απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις. 3. Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιρειών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30.6.2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 772 του Βελγικού Κώδικα Εταιριών και του ελληνικού νόμου 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2005/56/ΕΚ σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών. 4. Στο πλαίσιο της σχεδιασθείσης αναδιάρθρωσης, η απορροφώσα εταιρία Viohalco S.A. εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρία Cofidin S.A., επίσης εταιρία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρίας Viohalco S.A. που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε μία (1) μετοχή της ViohalcoS.A.για κάθε μία (1) μετοχή της BΙΟΧΑΛΚΟ. 5. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών και των κατά περίπτωση αρμοδίων εποπτικών αρχών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου 2013. 6. Με την αναδιάρθρωση σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιριών. 7. Η εταιρία σύμφωνα με το νόμο θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τη διαδικασία συγχώνευσης. Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Φόρος-σοκ: Από 70 έως και 4.000 ευρώ το στρέμμα στα αγροτεμάχια...



30%-50% μεγαλύτερος φόρος για να πειστεί η Τρόικα...

Το ποσό του φόρου θα μπορεί να πενταπλασιάζεται αν έχει κτιστεί και κατοικία στο αγροτεμάχιο ενώ προβλέπεται και 20% επιβάρυνση αν...
το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό.

Με σχέδια για προβλέψεις στις εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά 30%-50% μεγαλύτερες μεσοσταθμικά από όσο αρχικά σχεδιαζόταν, υποδέχτηκε τους ελεγκτές της Τρόικα η κυβέρνηση.

Γνωρίζοντας πως θα συναντήσει μεγάλες πιέσεις από τους ελεγκτές για τις δυσκολίες στην εισπραξιμότητα του νέου φόρου, το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα προνόησε να αυξήσει τα προς βεβαίωση έσοδα σε 4-4,5 δισ. ευρώ-–ανάλογα με το σενάριο που τελικώς θα επιλεγεί- αντί για 2,9 δισ. που επιδιώκεται πρακτικά να εισπραχθεί.

Το αποτέλεσμα όμως μοιάζει ανατριχιαστικό! Αν και η Τρόικα θα απαντήσει αφού το μελετήσει διεξοδικά τις επόμενες μέρες, το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει ελάχιστο φόρο από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικά στα κτίσματα, αντί 2 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά, αλλά και λιγότερα κλιμάκια (20 αντί 33) ώστε να εντάσσονται περισσότεροι σε αυξημένο κλιμάκιο φόρο. Έτσι ο φόρος στα κτίσματα αυξάνεται 15-30% στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σοκ όμως περιμένει τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γης, αν υιοθετηθεί το ακραίο σενάριο που διαρρέεται για τα αγροτεμάχια και το οποίο προβλέπει να φορολογούνται με ελάχιστο φόρο 70-80 ευρώ ανά στρέμμα, εφόσον είναι δασικά ή αγροτικά, ή με αστρονομικά ποσά (έως 20.000 ευρώ το στρέμμα) αν έχει αξία οικοπέδου με κτίσμα!

Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο φρόντισε να μην εξαιρείται σχεδόν κανείς από τον νέο φόρο! Οι ξένες ελεγκτές δέχονται μεν να απαλλάσσονται τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (7.000 ευρώ ετησίως), αλλά αυτό θα κρίνεται κάθε χρόνο βάσει της φορολογικής τους δήλωσης και εφόσον δεν χρωστούν στην εφορία –κάτι που περιορίζει δραστικά τον αριθμό όσων μπορεί να μείνουν αφορολόγητοι. Η Τρόικα αντιδρά όμως στις απαλλαγές για τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία του τζίρου τους (μείωση 30% και άνω σε ένα χρόνο), κριτήριο που φοβούνται οι ελεγκτές πως ίσως αφήσει πολλές εταιρίες αφορολόγητες.

Από 70 ευρώ το στρέμμα στα δάση

Το πιο ακραίο σενάριο που ετοιμάστηκε για να δοθεί προς εξέταση στην Τρόικα προβλέπει ότι ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τους με ειδικούς συντελεστές, όπως του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας.:

Ξεκινώντας από 0,1 ευρώ ανά τετραγωνικό κατ΄ ελάχιστον, με συντελεστή θέσης από 1 ως 5 ανάλογα με την περιοχή της χώρας όπου βρίσκεται (Αρχική Βασική Αξία γης), με συντελεστή 1 για εκτάσεις έως 130 στρέμματα (μειώνεται έως 0,4 για πολύ μεγαλύτερες), με συντελεστή 1-3 ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται στη θάλασσα και με συντελεστές μείωσης 0,7 για δασικές εκτάσεις ή 0,8 για αγροτικές χρήσεις (αυξάνονται όμως σε 1-2,5 για μεταλλεία, ελιές και καρποφόρα δέντρα), προκύπτει μια τεράστια επιβάρυνση αφού ο ελάχιστος φόρος θα ξεκινά από 70 ή 80 ευρώ το στρέμμα, αντί για μόλις 10 που αρχικά σχεδιαζόταν, και φτάνει στα 200 για ελιές και 250 για καρποφόρα.

Για εκτάσεις έως 130 στρέμματα σε ακριβές περιοχές ή κοντά στη θάλασσα, ο φόρος θα μπορεί να κυμαίνεται στα 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα για πολλές περιπτώσεις ή και 4000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις!

Το ποσό του φόρου θα μπορεί να 5πλασιάζεται όμως, αν έχει κτιστεί και κατοικία στο αγροτεμάχιο ενώ προβλέπεται και 20% επιβάρυνση - αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό. Σε γη με ακίνητο η επιβάρυνση θα ξεκινά από 350 ευρώ κατ΄’ελάχιστον ανά στρέμμα, εκτός αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και εφόσον έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ.

Ο νέος φόρος για τα κτίσματα

Για τα κτίσματα ο φόρος θα προκύπτει από τα τετραγωνικά της επιφάνειας του ακινήτου, από τον βασικό συντελεστή, τον συντελεστή παλαιότητας, τον συντελεστή ορόφου και τν του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει. Θα εξαρτάται και από την κατάσταση ή τη χρήση των χώρων του (αποθήκες, ημιτελή κτίσματα κλπ).

Παράλληλα οι συντελεστές μειώνονται σε 20 (αντί 33) που ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Αν υιοθετηθεί τελικώς αυτό το σύστημα, επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα ακριβά αστικά προάστια. Για παράδειγμα:

- για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στον τρίτο όροφο, παλαιότητας 5 ετών στην παραλιακή στο Παλαιό Φάληρο, με τιμή ζώνης 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1.162,8 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ...
protothema.gr


Read more...

Νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις από το ΣΔΟΕ...


Επτά επιχειρήσεις σφράγισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, γιατί δεν εξέδωσαν αποδείξεις σε πελάτες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 13/9 έως 15/9/2013, στο πλαίσιο του...
προγράμματος «Θέρος 2013», για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα, οι άντρες του ΣΔΟΕ έβαλαν λουκέτο:
Στην Καρδίτσα σε καφέ μπαρ, καθώς διαπιστώθηκε να μην έχουν εκδοθεί 28 αποδείξεις.
Ταβέρνα στην Καβάλα, η οποία δεν εξέδωσε αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης των 500 €.
Καφετέρια, στην παραλία της Καβάλας, γιατί δεν εξέδωσε 28 αποδείξεις σε ισάριθμους πελάτες.
Ταβέρνα στο λιμάνι της Καλαμάτας, γιατί δεν εξέδωσε αποδείξεις σε 18 περιπτώσεις.
Ψαροταβέρνα στην Ρόδο, η οποία δεν είχε εκδώσει αποδείξεις σε 9 πελάτες και για 3 παραβάσεις, επειδή δεν έλαβε τιμολόγιο για τα είδη που προμηθεύτηκε.
Στην Ηγουμενίτσα σφραγίστηκε μπαρ, γιατί τις μεταμεσονύκτιες ώρες δεν εξέδωσε αποδείξεις σε 20 πελάτες.
Στην Άρτα σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης, γιατί σε 36 τραπέζια η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει αποδείξεις.
Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων από το ΣΔΟΕ συνεχίζονται για την ενοικίαση πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς μέσω διαδικτύου...
voria.gr

Read more...

Η αποβιομηχάνιση είναι θέμα πολιτικής Επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ για την «φυγή» επιχειρήσεων


Επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ για την «φυγή» επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατηγορίες στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει εδώ και καιρό η ελληνική βιομηχανία, ούτε στα αυξανόμενα κρούσματα φυγής επιχειρήσεων εξαπολύει ο ΣΕΒ με αφορμή την απόφαση της Βιοχάλκο για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό.

«Το γεγονός, ωστόσο, ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, θα έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΒ υπεραμύνεται της επιλογής της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των ΕΦΚ στην ενέργεια».

Τονίζει δε αυστηρά ότι, «η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής».

Η κυβέρνηση «είναι καιρός να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία» τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«η ελληνική βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Η ανακοίνωση του ΣΕΒ
«Ο ΣΕΒ κατά κανόνα δεν σχολιάζει τις επιχειρηματικές επιλογές των μελών του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έχουμε 3 παρατηρήσεις:

Είναι θετικό ότι υπάρχουν στη χώρα μας επιχειρήσεις με διεθνή εμβέλεια, που έχουν την δυνατότητα να στέκονται στα διεθνή χρηματιστήρια και να αντιμετωπίζουν μέσα από πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές τις αντιξοότητες που δημιούργησε στην Ελλάδα η πτώχευση του δημοσίου.

Είναι θετικό επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν φαίνεται να θίγει την ντόπια παραγωγή, και απασχόληση και τις εξαγωγές από τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, θα έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των ΕΦΚ στην ενέργεια.

Είναι καιρός να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία, που παραμένει ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας από πλευράς προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης, εξαγωγών και ο μεγαλύτερος τροφοδότης του κράτους σε φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Ο ΣΕΒ έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Γι΄ αυτό τονίζουμε ότι η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με Α.Σαμαρά Δεν πιέζουν οι δανειστές για τη λήψη νέων μέτρων λέει ο Γ.Στουρνάρας


Δεν πιέζουν οι δανειστές για τη λήψη νέων μέτρων λέει ο Γ.Στουρνάρας
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν υπάρχουν πιέσεις από το εξωτερικό γαι τη λήψη νέων μέτρων είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Λιθουανία, εν όψει και του ταξιδιού του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά, στις επαφές που θα έχει αύριο (Τρίτη) στη βελγική πρωτεύουσα, να ζητάει από τους αξιωματούχους των Βρυξελών τη διαβεβαίωση πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Σε σχετική ερώτηση δε, για το αν υπάρχουν πιέσεις από το εξωτερικό για τη λήψη νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά. «Όχι, όχι. Δεν έχουμε τέτοια θέματα» είπε ο υπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο site του ΟΑΕΔ Αναρτήθηκαν οι πίνακες των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού


Αναρτήθηκαν οι πίνακες των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αναρτήθηκαν τη Δευτέρα στο site του ΟΑΕΔ τα μητρώα των 110.000 δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2013-2014.

  • Δείτε τους δικαιούχους εδώ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τους πίνακες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στην ενότητα «e-υπηρεσίες - Κοινωνικός Τουρισμός». Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν τα μητρώα των παρόχων (ξενοδόχοι κ.λπ.), όπως και οι πίνακες των Αποκλειομένων Δικαιούχων - Ωφελουμένων και Παρόχων.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΕΔ επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού, αφού η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Η επιταγή ενεργοποιείται με την εμφάνιση των δικαιούχων - ωφελουμένων στα καταλύματα των παρόχων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πληροφορίες για τραυματίες Συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού


Συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πτέρυγα 4 των φυλακών Κορυδαλλού το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώθηκαν εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών κρατουμένων, ενώ υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες.

Σε επιφυλακή βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά των φυλακών, έως ότου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ολόκληρο οπλοστάσιο στο Δομοκό

Αυτοσχέδια μαχαίρια, κοφτερές λεπίδες, σουβλιά, σχοινιά και άλλα φονικά εργαλεία βρέθηκαν στα κελιά της πτέρυγας των αλλοδαπών στις φυλακές Δομοκού, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που έκαναν σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν μετά τη συμπλοκή μέσα στις φυλακές το Σάββατο το πρωί με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένας 33χρονος κρατούμενος και να τραυματιστεί άλλος ένας 30χρονος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στη συμπλοκή μετείχαν εκτός από το 33χρονο θύμα και τον 30χρονο που τραυματίστηκε, άλλοι 6 μετανάστες κρατούμενοι, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έκλεισαν οι κάλπες Συντριπτική νίκη των εταίρων της Μέρκελ στη Βαυαρία



Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας οι Χριστιανοκοινωνιστές παίρνουν την πρώτη τους νίκη 

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Βαυαρία, για την ανάδειξη των 180 αντιπροσώπων τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, οι Χριστιανοκοινωνιστές φαίνεται να επικρατούν με μεγάλη διαφορά στο πλουσιότερο και δεύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο της χώρας. Σύμφωνα με το Dow Jones, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, αποσπώντας το 49% των ψήφων, όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν 21%, ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν από 8,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ, περιορίζονται στο 3%, μακριά από το όριο εισόδου στην τοπική Βουλή (5%).

Από την άλλη μάχη δίνουν για να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο οι σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι λαμβάνουν το 3% της λαϊκής ψήφου, σαφώς κάτω από το 5% που συνιστά όριο για είσοδο στη Βουλή.

Στις εκλογές συμμετέχουν 15 κόμματα με 1769 υποψήφιους, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο αναμένεται να επικρατήσουν με άνεση, ενδεχομένως ακόμη και επιτυγχάνοντας απόλυτη πλειοψηφία.

Ρέσλερ: Στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά

"Η Γερμανία χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο να αντιτίθεται στο /κούρεμα / χρέους και στις αυξήσεις των φόρων", δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Βαυαρία, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του, με 3%, μένει εκτός της τοπικής Βουλής.

Ο κ. Ρέσλερ, αφού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά", περιέγραψε το αποτέλεσμα ως "αφύπνιση" για τους Φιλελεύθερους και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του στις γενικές εκλογές.

"Τώρα πιο δυνατά!", δήλωσε και προειδοποίησε ότι αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων θα σήμαινε μεγάλο συνασπισμό, στον οποίο, όπως είπε, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα εκβιάζει την 'Αγγελα Μέρκελ με την απειλή σχηματισμού κυβέρνησης SPD- Πρασίνων - Αριστεράς.

Γκάμπριελ: Δε συνεργαζόμαστε με την Αριστερά

Ο ίδιος ο κ. Γκάμπριελ πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά και κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικεντρωθούν τώρα στις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Χαρακτήρισε ακόμη σωστό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των Φιλελευθέρων από το τοπικό Κοινοβούλιο. Για την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός του στην Βαυαρία ευχαρίστησε τον κεντρικό υποψήφιο, Κριστιάν Ούντε, δημοφιλή επί χρόνια Δήμαρχο του Μονάχου.

Ο επικεφαλής της Κοινοβολευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, το κόμμα του οποίου, με 2,5%, δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά την είσοδό του στην Βουλή της Βαυαρίας, δήλωσε ότι η ενίσχυση των Χριστιανοκοινωνιστών σημαίνει ότι ο αρχηγός τους, Χορστ Ζεεχόφερ, θα έχει στο εξής ενισχυμένη επιρροή επί της κυρίας Μέρκελ, ωθώντας την σε ακόμη πιο συντηρητικές επιλογές.

Ηδη ο κ. Ζεεχόφερ, στην πρώτη εμφάνισή του αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δήλωσε ότι, σχετικώς με το ζήτημα των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, το οποίο αναδείχθηκε σε σημείο αιχμής στην προεκλογική περίοδο, θα συζητήσει λογικά με την Καγκελάριο και θα "περάσει" την απαίτησή του. Ο αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας έχει προτείνει την εισαγωγή διοδίων για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, πρόταση την οποία έχει απορρίψει ήδη η κυρία Μέρκελ.
protothema.gr

Read more...

Τα πρώτα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία



Ανακοινώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για την λεγόμενη μαύρη εργασία. Πρόκειται για 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο
Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε την επιβολή των πρώτων επιτόπου προστίμων, για ανασφάλιστη εργασία, ύψους 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.
"Μετά την επιβολή των πρώτων υψηλών και επιτόπιων προστίμων για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έγινε πλέον κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
"Οι εντατικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν αδιάλειπτα σε όλη την επικράτεια και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά, επίσης, ως ενθαρρυντικό γεγονός ότι οι έλεγχοι αυτοί συνοδεύονται και από ταυτόχρονη σημαντική αύξηση των επίσημων αναγγελιών πρόσληψης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το «καρδιογράφημα» της αγοράς ερ¬γασίας, υποδηλώνοντας έτσι τη μετατροπή σημαντικού μέρους της «μαύρης» εργασίας σε ασφαλισμένες και νόμιμες θέσεις εργασίας μέσω της συμμόρφωσης των εργοδοτών", καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Read more...

Στη Μακρόνησο για τον Μίκη Θεοδωράκη...




Πάνω από 6.000 θεατές στην παράσταση...

Μια διαδρομή μόνο 15 λεπτών από το Λαύριο στη Μακρόνησο για τους...
χιλιάδες θεατές της παράστασης «Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου» το Σάββατο το βράδυ ήταν αρκετή για όσους θέλησαν να συναντήσουν την ιστορική μνήμη.

Η Μακρόνησος απέχει από το Λαύριο μόλις 2,5 ναυτικά μίλια, απόσταση τόσο κοντινή μα και συνάμα τόσο μακρινή, για τις θηριωδίες που τελέστηκαν εκεί στα μαύρα χρόνια της Ιστορίας της. Ένα ταξίδι που για χιλιάδες εξόριστους αποτελούσε τον δρόμο για την κόλαση.

Στο άγονο αυτό νησί, το κηρυγμένο από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος, με τα έντονα αρώματα του θυμαριού και της ρίγανης, που σαν να θέλουν να «διώξουν» τις ασχήμιες του παρελθόντος, δύο πλοία με έξι δρομολόγια αποβίβασαν περισσότερους από 5.000 θεατές (κοντά στους 6.000 υπολογίζονται συνολικά μαζί με όσους κατέφθασαν με άλλα πλωτά μέσα), για να παρακολουθήσουν την παράσταση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι θεατές άρχισαν να φτάνουν στο νησί από τις έξι το απόγευμα (οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν στις 9 μ.μ.). Τους «υποδέχονταν» οι ήχοι των μουσικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Όσοι από τους θεατές έφτασαν με το φως της ημέρας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, όπως το κτίριο των Αρτοκλιβάνων, τον υπαίθριο ναό του Αγίου Αντωνίου και το επιβλητικό άγαλμα του Μακρονησιώτη Αγωνιστή.

Σταθμοί ζωής


Κοντά στο λιμάνι της Μακρονήσου και μπροστά από το κτίριο των αρτοκλιβάνων είχε στηθεί η σκηνή, πάνω στην οποία 25 ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και έντεκα μουσικοί παρουσίασαν περισσότερα από 50 τραγούδια- σταθμούς στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ζωή άμεσα συνυφασμένη με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας. «Έζησα στον πυρήνα της τραγωδίας», εξομολογείται χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παράστασης ο υποδυόμενος τον Μίκη Θεοδωράκη ηθοποιός, Άρης Λεμπεσόπουλος.

Μεγάλος απών από τη χτεσινή βραδιά ήταν ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, η εύθραυστη υγεία του οποίου δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει ως τη Μακρόνησο. Πριν από την παράσταση, ωστόσο, μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμά του.

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές» επισήμανε για να προσθέσει: «Τώρα που σας μιλώ, έχω επιστρέψει νοερά στο στρατόπεδο το 1948 και, καθώς βλέπω τα πεντάγραμμα με την Πρώτη Συμφωνία μου, κάνω ένα άλμα στον χρόνο και σκέφτομαι ότι αυτή η μουσική που γράφω τώρα και σε λίγο θα βρεθεί σκορπισμένη πάνω στα συρματοπλέγματα, θα έρθει μια εποχή που θα ηχήσει νικητήρια πάνω από αυτούς τους ματωμένους βράχους».

Ρίτσος

Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης η συγκίνηση ήταν διάχυτη και οι αντιδράσεις του κοινού στα γεμάτα συμβολισμούς μηνύματά της ενθουσιώδεις, με αποκορύφωμα το τραγούδι, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Θα σημάνουν οι καμπάνες», η ερμηνεία του οποίου ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων.

Η «αυλαία έκλεισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με όλο τον θίασο να τραγουδά επί σκηνής το τραγούδι «Ποιος τη ζωή μου» που «δάνεισε» και τον τίτλο στην παράσταση.

Μετά το τέλος της παράστασης, προβλήθηκε απόσπασμα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Το χρώμα της ελευθερίας», όπου ο Μίκης Θεοδωράκης εξιστορεί τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Μακρόνησο (για δύο φορές το 1948).

200 εθελοντές

Η εκδήλωση ήταν δωρεάν για το κοινό και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Για τη φιλοξενία της σε έναν τόπο όπου δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα εργάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 150 άτομα. Για την εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Κέας, μεταφέρθηκαν στη Μακρόνησο γεννήτριες, φωτισμοί, αλλά και περίπου 5.000 καθίσματα.

Στην άρτια διοργάνωση συνεργάστηκαν περίπου 200 εθελοντές, μεταξύ των οποίων πρόσκοποι και μέλη των «Γιατρών χωρίς σύνορα» και του «Ερυθρού Σταυρού».

«Είμαστε συγκινημένοι που τελειώνει η περιοδεία της παράστασης στη Μακρόνησο, που σημάδεψε τον Μίκη και χιλιάδες αγωνιστές, οι οποίοι μαρτύρησαν πιστεύοντας σε έναν καλύτερο κόσμο» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός της παράστασης, Μιχάλης Αδάμ.

Από τον Μάιο, οπότε πρωτοπαρουσιάστηκε η παράσταση στο θέατρο Μπάντμιντον στην Αθήνα έως και χθες, που «έκλεισε» στη Μακρόνησο η πανελλαδική περιοδεία της, την παρακολούθησαν περισσότεροι από 100.000 θεατές. Σημειώνεται ότι γίνονται προσπάθειες η παραγωγή να παρουσιαστεί τον χειμώνα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις...
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"
enet.gr 

Read more...

Ανεμοστρόβιλος σαρώνει το Ληξούρι...



Βίντεο...

Eικόνες που θυμίζουν τυφώνα. Στο βίντεο καταγράφεται η ...
απίστευτη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που σαρώνει τα πάντα, στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Δείτε το...


Πηγή: crimenet.gr

Read more...