Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Στη Ρωσία για τριήμερη επίσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς

Σειρά επαφών


Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση στις 11 το πρωί με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Γερουσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί το ναό του Σωτήρος, ενώ την Πέμπτη (στις 6 το απόγευμα) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η προεκλογική αφίσα του Καραμπέρη...



Αυτό και αν είναι κωμωδία ... με τίτλο "πολιτικοί και μαφιόζοι" Και όμως ο φερόμενος ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κυκλώματος τοκογλυφίας στην Θεσσαλονίκη υποψήφιος με.. το ΛΑΟΣ σε περιφεριακές εκλογές είχε προεκλογικό σύνθημα "καθαρά χέρια"


papatzides.blogspot.com



Read more...

Το Αλμανάκ των υποψηφίων...



Τα στρατόπεδα και τα επιτελεία...
Το ματς έχει ήδη αρχίσει. κάθε μέρα ανεβαίνει όλο και περισσότερο ο πυρετός στα στρατόπεδα των κομμάτων. Πάρτε μια ιδέα από το πως διαμορφώνονται αυτά, κι από ποια επιτελεία αποτελούνται:
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών συζητά σε καθημερινή πολιτική βάση με:... Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα, Βάσω Παπανδρέου.
Επίσης, το πολιτικό του επιτελείο αποτελείται από τους: Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Φώφη Γεννηματά, Χρήστο Πολυζωγόπουλο.
Όσον αφορά τα... κονέ του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα:
Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Μιχάλης Τζελέπης, Βαγγέλης Αργύρης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Σπύρος Μεργέλης, Κώστας Καρτάλης, Μιχάλης Κατρίνης, Νάσος Αλευράς, Σπύρος Μοσχόπουλος, Θανάσης Χανταβάς, Βασιλική Τσόνογλου, Θανάσης Οικονόμου...

Εξάλλου, το κομματικό του επιτελείο αποτελείται από τους εξής:
Στέλιο Αγγελούδη, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, Γιώτα Γαζή, Ελένη Κούρκουλα, Γρηγόρης Φελώνης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Παναγιώτης Λούσκος, Λάμπρος Καννελόπουλος, Γιάννης Λύτρας, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Κουράκης, Δημήτρης Ασκούνης.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στηρίζεται από τους εξής βουλευτές: Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Πεταλωτής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μάρκος Μπόλαρης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Μιλένα Αποστολάκη.

Στο στενό του επιτελείο είναι: Γιώργος Ζέρβας (στενός του συνεργάτης στο υπουργείο), Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου), Βασίλης Χρήστου (χρόνια συνεργάτης του), Άρης Μουσιώνης (πρώην βουλευτής), Γιάννης Μίχας, Ευθύμιος Καρδαράς (υπεύθυνος του γραφείου Τύπου).

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο Γιάννης Ρουμπάτης, ο επί πολλά χρόνια εκ των πλέον έμπιστων προσώπων του Γιώργου Παπανδρέου.

Με τον υπουργό Ανάπτυξης έχει συνταχθεί οι: Θάνος Μωραΐτης, Παντελής Καμάς, Βασίλης Κίτσιος, καθώς και ο νυν γραμματέας Κώστας Πανταζής. Σημαντικός και ο ρόλος του συμβούλου του υπουργού Άκη Σκέρτσου.

Άννα Διαμαντοπούλου

Μπορεί να μην έχει δηλώσει «παρούσα», ωστόσο η Άννα Διαμαντοπούλου διαθέτει δύναμη η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, κυρίως για το ποιον επιλέξει στην κούρσα διαδοχής.

Ειδικότερα, υπέρ της είναι οι: Χρήστος Πρωτόπαπας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Τάσος Κουρκούτας (οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μαστρογεωργίου (σύμβουλός της), Γιώργος Καλαντζής και οι βουλευτές Ελπίδα Τσουρή, Μιχάλης Κατρίνης.

Οι... προεδρικοί

Ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι προεδρικοί οι οποίοι είναι οι εξής: Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Ξυνίδης, Μανώλης Όθωνας, Νίκος Μαδεμλής, Γιάννης Διαμαντίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σήφης Βαλλυράκης, Λίτσα Κουρουπάκη, Ευτύχης Δαμιανάκης , Ηλίας Θεοδωρίδης, Χρήστος Κατσούρας....



Read more...

Καρατζαφέρης: Ο Καραμπέρης ήταν χρηματοδότης της ΝΔ (video)...



"Μέσα στα γραφεία της Ν.Δ κατέγραφαν τις συνομιλίες του" ανέφερε στη χθεσινή εκπομπή του στο Τηλεάστυ για τον Καραμπέρη ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι: ...


αρχιτοκογλύφος της Θεσσαλονίκης ήταν χρηματοδότης της Νέας Δημοκρατίας:..
Klik για το ΒΙΝΤΕΟ.

parapolitiki.com



Read more...

Εισαγγελική έρευνα για Hellas Power και Energa...


Δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΔΕΣΜΗΕ 120 εκατ. που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών...
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπαίνουν όσα καταγράφονται στο πόρισμα του επικεφαλής της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρείες Hellas Power και Energa. Με... αφορμή το πόρισμα αυτό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανάθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πόρισμα του εισαγγελέα Νικολούδη προκύπτει ότι δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΔΕΣΜΗΕ (διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού) 120 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να καταβάλλουν οι Hellas Power και Energa, πόσο που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντίθετα, τα χρήματα αυτά κατά πληροφορίες κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ήδη δεσμευθεί από την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα οι δυο εταιρείες επιχειρήθηκε να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδωσε ότι οι δύο εταιρείες διαγράφηκαν από τα μητρώα της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα οι περίπου 200.000 πελάτες τους να επιστρέφουν στη ΔΕΗ.



Read more...

Οι τόκοι για τα χρέη «κατάπιαν» ... θυσίες 3,1 δισ. ευρώ

Νέο θρίλερ τον Μάρτιο, όταν μπουν στο έλλειμμα νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και ταμεία


.protothema.gr
Τα έσοδα από το Τέλος Ακινήτων -αλλά και από τις Αποκρατικοποιήσεις- ξεπέρασαν τελικώς τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, διασώζωντας «στο παραένα» του 2011 τον κρατικό προϋπολογισμό από βέβαιο ναυάγιο. Συνολικά το 2011 εισπράχθηκαν 743 εκατ. ευρώ ως φόροι ακινήτων, έναντι προβλέψεων για 732 εκατ. όταν επεβλήθηκε το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Χώρων και για 429 εκατ. που ήταν στις αρχές της χρονιάς. Αλλά και από από τις αποκρατικοποιήσεις εισπράχθηκαν τελικώς 100 εκατ. ευρώ περισσότερα, δηλαδή 1,157 δισ. αντί 1,056 που έγραφε τον Οκτώβριο ο προϋπολογισμός του 2012 και έναντι 790 που προέβλεπε πέρυσι ο προϋπολογισμός του 2011.

Παρόλα αυτά στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2011 εισπράχθηκαν 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου, ενώ οι δαπάνες έκλεισαν δύο δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2010. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, παρά τις θυσίες και περικοπές, οι δαπάνες για τόκους ήταν τελικώς 3,125 δισ. υψηλότερες έναντι του 2010 –γεγονός που καταδεικνύει και τους λόγους για τους οποίους απασχολεί τόσο πολύ το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων στο PSI προκειμένου να αποδειχθεί "βιώσιμο" το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Το έλλειμμα πάντως του κρατικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκε εντός των αναθεωρημένων στόχων το 2011 και διαμορφώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21,7 δισ., σύμφωνα δηλαδή με τον στόχο στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012

Επισημαίνεται όμως ότι τα έσοδα του 12μήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012.

Στον αντίποδα όμως, τον ερχόμενο Μάρτιο ενδέχεται να υπάρξει νέα επιδείνωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα -το οποίο και ελέγχεται από την τρόικα- όταν θα προστεθούν τότε και τα οικονομικά αποτελέσματα των νοσοκομείων, ταμείων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49.993 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,7% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για αύξηση τους φέτος κατά 0,9% Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται και σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. καθώς και από την παράταση που δόθηκε για καταβολή φορολογικών οφειλών έως 20 Ιανουαρίου. Ενδεχομένως το ύψος των εσόδων δηλαδή να αποδειχθεί τελικά και μεγαλύτερο.

Στο μέτωπο των δαπανών, οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μεν αυξημένες κατά 1.949 εκατ. ευρώ ή 2,9% έναντι του 2010, αλλά η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 3,125 δισ. ευρώ ή 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αντιθέτως οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,2% ή 614 εκατ. ευρώ , παρά την αύξηση των δαπανών για κάλυψη ελλειμμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων (για συντάξεις, περίθαλψη και κοινωνική προστασία) κατά 1,955 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 12,9%.

Για τη συγκράτηση του ελλείμματος απαιτήθηκαν και πολύ μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που παρουσιάζει μείωση δαπανών κατά 21,8% ή 1,846 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ έφτασαν φέτος στα 6,6 δισ. ευρώ έναντι 6,89 δισ. ευρώ της τελευταίας πρόβλεψης (προϋπολογισμός 2012) και αρχικού στόχου 7,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας ισόποσα την διάθεση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Τα έσοδα του ΠΔΕ, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται αυξημένα στα 3,8 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 3,37 δισ. ευρώ) λόγω αυξημένων αναδρομικών εισφορών -ύψους 1 δισ. ευρώ- που ηρθαν τον Δεκέμβριο από τα κοινοτικά ταμεία της Ε.Ε.

Read more...

Καρχιμάκης στον Καραμπέρη: Έχεις σχέση με τοκογλυφία; - Θλίβομαι που το ακούω!









Καρχιμάκης στον Καραμπέρη: Έχεις σχέση με τοκογλυφία; - Θλίβομαι που το ακούω!
Απίστευτοι διάλογοι διαμείφθηκαν στη Βουλή όταν ο εγκέφαλος της σπείρας των τοκογλύφων Μάρκος Καραμπέρης, κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Από τους διαλόγους προκύπτει ότι η φήμη για εμπλοκή του σε υποθέσεις τοκογλυφίας, είχε φτάσει ως την… Κρήτη και μάλιστα το 2008, άσχετα αν κάποιοι (Θεσσαλονικείς) προσποιούνται ακόμα και σήμερα ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα…

Όπως φαίνεται στα πρακτικά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ρωτάει τον μάρτυρα αν έχει σχέση με την τοκογλυφία και ο Μάρκος Καραμπέρης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και… θλίβεται για αυτό που ακούει.

Σε άλλο διάλογο, ο Καραμπέρης δηλώνει ότι γνωρίζει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος μάλιστα τραγουδάει και στο μαγαζί του!

Υποβαθμίζει όμως τη σχέση τους, λέγοντας ότι τον γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Απολαύστε τους διαλόγους που σταχυολογήσαμε από τα πρακτικά της Βουλής:
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουν καταδικαστεί μέλη της οικογένειάς σας για παραβατικές συμπεριφορές στο παρελθόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Καμία φορά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποια είναι η σχέση σας ή της οικογένειάς σας με τον πρώην Πρόεδρο του ΑΡΗ κ. Ηλιάδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Η σχέση η δική μου;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είχατε οικονομικές προστριβές;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Μου χρωστούσε, έφυγε στην Αμερική και μου άφησε ένα χρέος 120 εκατομμύρια για το οποίο έχει φάει και είκοσι χρόνια φυλακή και εκκρεμεί, βεβαιωμένη φυλακή, τελεσίδικη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί υπάρχουν διάφορες φήμες στη Θεσσαλονίκη ότι ασχολείστε με τοκογλυφία. Ισχύει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Λυπάμαι, δεν ισχύει και θλίβομαι κιόλας γι’ αυτό που ακούω. Ας σας έλθει ένα περιστατικό που έχω καταδικαστεί. Έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα…

Απολαύστε τώρα και τον διάλογο για τον Π. Ψωμιάδη, που γίνεται με αφορμή τη βάφτιση του υιού Πάπιστα:
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είπατε ότι είστε κουμπάρος του κ. Πάπιστα από 22- 9-2007. Σε ποια εκκλησία έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Σε ένα μοναστήρι μετά τα Βασιλικά, εκεί αριστερά.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πώς βγάλατε το παιδί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εφραίμ.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποια πολιτικά πρόσωπα ήταν στη βάπτιση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Πολιτικά πρόσωπα δεν θυμάμαι να υπήρχαν.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν ήταν πολιτικά πρόσωπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν θυμάμαι.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Μπορεί και να ήταν δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Μπορεί και να ήταν, αλλά δεν θυμάμαι. Στο πανδαιμόνιο εκεί που γινόταν…
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο νομάρχης ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ήταν. Πολιτικά πρόσωπα εννοούσα Βουλευτές.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όχι. Εννοώ γενικώς πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ήταν.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ήταν ο κ. Ψωμιάδης. Εσείς με τον κύριο νομάρχη τι σχέση έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όπως έχουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε μια πόλη. Εγώ βέβαια τον γνώριζα. Όταν έκανα τις εκδηλώσεις το 1991, ερχόταν σε πάρα πολλούς χορούς ως Βουλευτής, και ερχόταν στις πίτες των συλλόγων και βγάζουν λόγο και γνωριζόμασταν από εκεί.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τραγουδούσε και στο κέντρο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Τραγουδούσε. Βέβαια. Γιατί να μην τραγουδούσε; Παντού τραγουδάει.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο κ. Πάπιστας, όμως, μας είπε χθες όταν τον ρωτήσαμε υπό την ευρεία έννοια «αν είχε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα», μας είπε «δεν έχω».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν το γνωρίζω, αυτό είναι προσωπικό του.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αποδεικνύεται βέβαια με αυτά που μας λέτε εσείς ότι για να έρθει ο κύριος νομάρχης στη βάπτιση, σημαίνει ότι υπήρχε μια πολύ στενή σχέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εγώ πιστεύω ειδικά για τον κ. Ψωμιάδη ότι πηγαίνει σε όλους τους γάμους και σε όλα τα βαφτίσια και σε όλες τις εκδηλώσεις. Αυτό πιστεύω εγώ.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν πάει χωρίς να τον καλέσουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Τον γνωρίζει όλος ο κόσμος। Χωρίς να θέλω να εννοήσω τίποτε άλλο…
http://newpost.gr

Read more...

Eπίθεση Παπακωνσταντίνου κατά Σημίτη για το Μνημόνιο









Eπίθεση Παπακωνσταντίνου κατά Σημίτη για το Μνημόνιο
eurokinissi
Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αφορμή τις δηλώσεις του για το Μνημόνιο, άφησαν κύκλοι του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειες του μνημονίου το οποίο συμφώνησε η χώρα μας τον Μάιο του 2010 σε αντάλλαγμα του δανείου των 110 δις Ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι όμως απαραίτητο να γίνεται στη σωστή βάση και με γνώση των πραγματικών δεδομένων» αναφέρθηκε.

«Στη συζήτηση αυτή συχνά λέγεται ότι η περίοδος προσαρμογής ήταν πολύ σύντομη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε μείωση ελλείμματος 12 μονάδων σε 3 χρόνια, δηλαδή μέσο όρο 4 μονάδες το έτος (από το 15,4% του 2009 σε κάτω από 3%)» τόνισαν οι κύκλοι του πρώην «τσάρου», ο οποίος σημειώνεται ότι υπήρξε και σύμβουλος του κ. Σημίτη.

«Δεδομένου ότι ο χρόνος προσαρμογής ο οποίος επετεύχθη στη διαπραγμάτευση είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση του μνημονίου, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι το μνημόνιο του Μαΐου 2010 συντάχθηκε με βάση ύψος ελλείμματος 13.6% το 2009 (η αναθεώρηση σε 15,4% έγινε το Νοέμβριο του 2010) και σχεδιάστηκε ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% το 2014. Για την κάλυψη αυτής της διαφοράς των περίπου 10 μονάδων έδινε δηλαδή μια περίοδο προσαρμογής 5 ετών (από το 2010 έως το τέλος του 2014, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 μονάδες το έτος) και όχι 3 ετών όπως επανειλημμένα και λανθασμένα έχει ειπωθεί στο δημόσιο διάλογο. Αυτή η περίοδος προσαρμογής των 5 ετών είναι η μεγαλύτερη που είχε δοθεί πότε σε χώρα της ΕΕ για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η Συνθήκη» επεσήμαναν οι κύκλοι του υπουργού Περιβάλλοντος.
http://newpost.gr
Read more...

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη αποκαλύπτει θράσος και επικίνδυνες αντιλήψεις, λέει η ΝΔ

Αντιδράσεις των κομμάτων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Μνημόνιο, μιλώντας για «θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις».

«Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… "είχε άλλες υποχρεώσεις" και "δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει", αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση» τονίζει ο κ.Μιχελάκης.

Και συνεχίζει: «Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.

»Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!».

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του δήλωσε: «Προτιμούμε την κυνική αλήθεια του κ.Χρυσοχοΐδη από την υποκρισία κάποιων άλλων».

Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ.Χρυσοχοΐδη εξαπολύει και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο και τραγικά ανεύθυνο».

«Το μόνο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ.Χρυσοχοΐδη είναι η ειλικρίνειά του. Κι όμως ο "αδιάβαστος" και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του, οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση. Αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα "αντιμνημονιακό" κ.Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν» αναφέρει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δύο πρώην υπουργοί μεταξύ των κατηγορούμενων για την φονική έκρηξη στο Μαρί

Διώκονται οκτώ άτομα


Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 13 άτομα
Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 13 άτομα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λευκωσία, Κύπρος
Οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας, Κώστας Παπακώστας βρίσκονται μέσα στον κατάλογο των ατόμων που θα διωχθούν για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο.

Εκτός από τους δύο πρώην υπουργούς διώκονται άλλα έξι άτομα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης κάποια πρόσωπα κλήθηκαν στο Αρχηγείο και κατηγορήθηκαν για τη φονική έκρηξη.

Ο κ.Παπαγεωργίου είχε δηλώσει πως η Αστυνομία έλαβε τη Δευτέρα επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα με συγκεκριμένες οδηγίες για το θέμα.

«Αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής έχουμε δώσει άμεσα οδηγίες προς τους υφιστάμενους μας για να τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την αντικατάσταση των Πεπόνη-Μουζακίτη ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Οι δύο εισαγγελείς βρέθηκαν αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα στον Αρειο Πάγο προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για το θέμα των ενοχλήσεων που δέχθηκαν
Οι δύο εισαγγελείς βρέθηκαν αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα στον Αρειο Πάγο προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για το θέμα των ενοχλήσεων που δέχθηκαν (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με 5σέλιδο υπόμνημά του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το «Βήμα» στο υπόμνημά του ο υπουργός αναλύει τα πρόσφατα γεγονότα και αποδίδει αυτή την ενέργειά του στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή «δεν πρέπει να αποδυναμώνεται από γκρίζες και νεφελώδεις, αλλά και ατεκμηρίωτες κσαταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα, που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».

Επικαλείται επίσης τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ενώ καλεί το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πρέπει να αντικατασταθούν και σε αυτή την περίπτωση να οριστούν δυο νέοι αντεισαγγελείς εφετών για τις θέσεις αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη, αλλά το ερώτημα του υπουργού θα συζητηθεί στο επόμενο πιθανότα Συμβούλιο.

ΝΔ: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο κ. Μ.Παπαϊωάννου «επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα. Και αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι, άλλωστε, η δεύτερη φορά, που ο κ. Παπαϊωάννου παρεμβαίνει ουσιαστικά στο έργο της Δικαιοσύνης, στοχεύοντας τους δύο Εισαγγελείς.»

«Θυμίζουμε ότι, μόλις πρόσφατα, προσπάθησε να αμφισβητήσει το έργο τους, ισχυριζόμενος ότι, 'έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης'. Θυμίζουμε, επίσης, ότι αντίστοιχη απόπειρα υπήρξε και από τον κ. Ευ.Βενιζέλο, με την προώθηση τροπολογίας, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού. Φαίνεται, τελικά, πως ο κ. Παπαϊωάννου εναρμονίζεται με τις κομματικές ντιρεκτίβες Μπεγλίτη, Λοβέρδου, Ρέππα και Διαμαντοπούλου, τις ύβρεις στη Δικαιοσύνη και τις απειλές τους σ’ ολόκληρη την κοινωνία» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία

700 εκατ. ευρώ πήραν τα κόμματα τα τελευταία δέκα χρόνια!

web only

24/01/2012 18:18

5
Συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο 2000 – 2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το protothema.gr είχα αποκαλύψει ότι παρά τα δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίζονται στην βουλή, τα κόμματα φρόντισαν να αυξήσουν το δημόσιο χρήμα που εισρέει στο ταμείο τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως και το 2011 έλαβε 254.601.870 ευρώ ενώ η ΝΔ 271.146.297 ευρώ. Το επιπλέον ποσό που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ - αν και την συγκεκριμένη περίοδο υπήρξε για περισσότερα χρόνια αντιπολίτευση - οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο 2004 – 2009 που ήταν κυβέρνηση παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση των κρατικών χορηγήσεων. Επιπροσθέτως, το ΚΚΕ για το αντίστοιχο διάστημα έλαβε 63.926.787 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 47.950.315 ευρω ενώ το ΛΑΟΣ 29.023573 (2004-2011) και οι Οικολόγοι Πράσινοι 5.590.177 ευρω (2009-2011).

Όπως μάλιστα εξήγησε ο κ. Γιαννίτσης στα μέλη της επιτροπής «σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής τα ποσά που χορηγούνταν στα κόμματα έβαιναν αυξανόμενα με αποκορύφωση το 2009, που ήταν χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και άρα αυξημένη χρηματοδότηση, οπότε και έφθασαν συνολικά σε περίπου ογδόντα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ας επισημανθεί ότι το 2004, που επίσης ήταν χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσό αυτό έφτασε σε εξήντα ένα εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2000, επίσης εκλογική χρονιά, η κρατική χρηματοδότηση είχε ανέλθει συνολικά σε περίπου δεκαέξι κόμμα πέντε δις δραχμές ή περίπου σαράντα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Η πορεία αυτή αναστρέφεται το 2010, όταν η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται πλέον σε σαράντα οκτώ κόμμα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011 έχουν προβλεφθεί με βάση το νόμο περίπου πενήντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί τα περίπου σαράντα εξ αυτών».

«Η χρηματοδότηση των κομμάτων δεν συμπορεύεται με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου»
Πάντως, ο υπουργός εξήγησε ότι το υπάρχον σύστημα υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης υπέρ των κομμάτων δημιουργεί προβλήματα δεοντολογίας και «συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου».

Ειδικότερα ο υπουργός εξήγησε ότι ο τρόπος υπολογισμού της χρηματοδότησης συγκρούεται με την προσπάθεια της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση ενώ παράλληλα έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τα κομματικά επιτελεία ως προς την διαμόρφωση των σχετικών τους προτάσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για προβλήματα που ανακύπτουν με τη χρηματοδότηση των κομμάτων σε σχέση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα τη δεδομένη στιγμή εξασθενούν την προσπάθεια συμμαζέματος των οικονομικών και αύξησης των εσόδων. Τόνισε πως «Σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και σειρά άλλες επιβαρύνσεις, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι από αυτή την προσπάθεια, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση αυτής της προσπάθειας. Εγώ βλέπω εδώ ένα πρόβλημα. Πρόβλημα αρχής δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου».

Μεταξύ των θεμάτων που ζήτησε να εξεταστούν ο υπουργός περιλαμβάνονται και τα εξής:

- Αν οι επιχορηγήσεις θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται σύμφωνα με τα προϋπολογισθέντα έσοδα ή με τον απολογισμό. Το γεγονός ότι σήμερα υπολογίζονται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό έχει σαν συνέπεια τα κόμματα να παίρνουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πραγματικά δικαιούνται καθώς η χρηματοδότηση στηρίζεται τα εκτιμώμενα έσοδα ποτέ δεν πιάνονται. Επιπροσθέτως, ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι σήμερα σύμφωνα με τον νόμο η χρηματοδότηση είναι εφάπαξ και σημείωσε την ευκολία που θα παρεχόταν στο γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν αυτή γινόταν τμηματικά.

- Αν μπορεί η χρηματοδότηση να συνδυαστεί με την πραγματική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, να υπάρχει μια σταθερή χρηματοδότηση (πιο χαμηλή από όσο είναι σήμερα) και ένα επιπλέον κομμάτι που θα μεταβάλλεται από τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα, εξηγώντας ότι στην Γερμανία κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε κάποια σεντς. Με τον τρόπο αυτό – σύμφωνα παντα με τον κ. Γιαννίτση – τα κόμματα θα αναγκαστούν να αυξήσουν την πειθώ τους προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους στην κάλπη.

- «κρατικής χρηματοδότησης σε είδος» δηλαδή με παροχή στέγασης, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α..
Επιπλέον, ζήτησε προτάσεις για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και εξήγησε ότι η σχέση κομμάτων και τραπεζών είναι ζήτημα που εντάσσεται στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, παρά ταύτα σημείωσε ότι κάθε σχετική πρόταση που θα του κατατεθεί θα την συζητήσει με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ναι στην μείωση όχι στην κατάργηση της επιχορήγησης από το σύνολο των κομμάτων»
Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της αύξησης των μέτρων διαφάνειας, όχι όμως υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης καθώς όπως είπε «πρέπει να στηρίξουμε τα κόμματα πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότη. Λιγότερη; Να το δούμε. Εγώ θα ήμουν υπέρ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι απαιτείται ρύθμιση των χρεών των κομμάτων.

Την πρόθεση του ΚΚΕ να συνεχίσει την ενίσχυση του κόμματος από τα κουπόνια, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια. Θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις». Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Γιάννης Κοραντής τάχθηκε υπέρ μιας κρατικής επιχορήγησης «και για λόγους διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων» όπως είπε ενώ υπενθύμισε την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μειωθεί στο ήμισυ η επιχορήγηση των κομμάτων . Ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά»

Ρύθμιση των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες – τα οποία ανέρχονται σε περίπου 260 εκατ। ευρώ συνολικά- πρότεινε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Όπως είπε ο βουλευτής αυτό και μόνο έκανε τα κόμματα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ήταν κυρίως η μεγάλη αύξηση επιτοκίου τράπεζας που από τον Ιούλιο του 2010 σκαρφάλωσε στο 8,65% και πρότεινε το 50% των χρεών να παγώσει και για το άλλο 50% να υπάρξει μια ρύθμιση της τράπεζας με το δημόσιο».
.protothema.gr
Read more...

Ο Σημίτης που πέταξε 60 δις για Ολυμπιακούς Αγώνες και κανάκεψε τη διαπλοκή επέστρεψε από τη πίσω πόρτα!...



Παραδίδει και μαθήματα!...
kourdistoportocali
Ποιος Παπαδήμος; Ποιοι Μεξικάνοι καουμπόδες από το brokebackmountain;- αν μ’ εννοείς. Τη χώρα κυβερνάει καθ’ υπόδειξη των εγχώριων νταβατζήδων ο άνθρωπος που πέταξε 60 δις για ... να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον «αρχιερέα της διαπλοκής» Κώστα Σημίτη.

Ο Σημίτης, που σήμερα παραδίδει μαθήματα και τη πέφτει στον Παπανδρέου, παρέα με τους Νεονάκηδες και τους Τσουκάτους, δεν ήταν εκείνοι που βούτηξαν τη χώρα στη διαπλοκή και το ΠΑΣΟΚ στην ανυποληψία με την ανοχή της Αριστεράς; Ο Τσουκάτος δεν ήταν αυτός που παραδέχθηκε ότι τα πήρε από τη Μίζενς για χάρη του ΠΑΣΟΚ;

Ο Σημίτης δεν ήταν αυτός που απέδρασε σαν κλέφτης από την ηγεσία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ και πέταξε τον Παπανδρέου στον λάκο με τα φίδια;
Ο κος Καρτάλης δεν είχε επιτελική θέση στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων; Μπορεί να μας πει ο κος Καρτάλης σε ποια λαμόγια, εγχώρια και ξένα, πήγαν τα 60 δις; Πόσα από αυτά δόθηκαν σαν μίζες-βλέπε C4I;

Έχει το δικαίωμα ο Σημιτάκος που οικειοποιήθηκε μια παραλία στο Κορακοχώρι για να ομιλεί;



Μάλλον όχι. Γι αυτό και τον έκραξαν στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη Γερμανία.
Ποιος Παπαδήμος και μεξικάνικα άλογα;

Ο Σημίτης της διαπλοκής επέστρεψε από τη πίσω πόρτα και κυβερνάει την Ελλάδα…


>TΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

(ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)

Και η σιωπή απάντηση είναι. Αυτήν επέλεξε ο Κώστας Σημίτης για να απαντήσει στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του μια εκπρόσωπος της ομάδας «Πραγματική Δημοκρατία» στο πλαίσιο συζήτησης για την Ελλάδα τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Ωστόσο ατάκες του τύπου, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «συνυπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση» στην Ελλάδα και ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, η διαφθορά «έφτασε σε νέο, υψηλότερο επίπεδο», τoν άφησαν προφανώς ασυγκίνητο. Ή, αμήχανο – όπως το πάρει κανείς.

«Θέλετε να απαντήσετε σε όλα αυτά;» τον ρώτησε η συντονίστρια της συζήτησης Κριστιάνε Σλέτσερ. «Όχι» ήταν η ξερή απάντηση. Το υπόλοιπο ήταν διαμαρτυρίες από μέλη της ομάδας, που διακόπηκαν όμως αμέσως ύστερα από παρέμβαση εκπροσώπων των διοργανωτών της συζήτησης – του ινστιτούτου ελληνικών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και του πολιτικού ιδρύματος των Πράσινων Χάινριχ Μπελ.

Κατά τα άλλα, ο κ.Σημίτης ξεπερνούσε χθες στο λέγειν ακόμη και τον γνωστό για την ευφράδειά του πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, ο οποίος ήταν και ο κύριος συνομιλητής του.

Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του κ.Σημίτη με θέμα «Ελλάδα quo vadis?» (βλ. το κείμενο του λόγου του στο τέλος του άρθρου) και συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των δύο ομιλητών, καθώς και με τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις των ακροατών, ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε τους 300.

Ο πυρήνας αυτού του λόγου, που αναφέρεται στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών, συνοψίζεται χοντρικά σε δύο σημεία:

Πρώτον, στο ότι το μνημόνιο με την τρόικα «συντάχθηκε χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση» στην Ελλάδα.

Και δεύτερον, στο ότι οι συντάκτες του μνημονίου έκαναν το «μοιραίο πολιτικό λάθος» να μη συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα το εφαρμοζόμενο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, αντί να φρενάρει, «να επιτείνει την ύφεση».

Με τις πρόσθετες τοποθετήσεις του στο Βερολίνο, ο κ.Σημίτης έκανε ακόμα πιο ριζοσπαστική την κριτική του στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το σημερινό ΠαΣοΚ.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα γι' αυτό:

- Σχετικά με το μνημόνιο, ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε υποβάλει δικές της προτάσεις και να το υπόγραφε μόνο εφόσον θα είχε διασφαλίσει προηγουμένως την ανάπτυξη. Η διαπραγμάτευση, είπε, έγινε από δύο άνισους εταίρους, από την Ελλάδα, που ήταν το αδύναμο μέλος και δεν διέθετε τους «κατάλληλους διαπραγματευτές» και από τους πανίσχυρους εταίρους της, ιδιαίτερα τους Γερμανούς, που επέλεξαν τη μέθοδο της «τιμωρίας» για να συνετίσουν τους «απείθαρχους» Ελληνες με μέσο την υπερβολική ύψωση των επιτοκίων στα πακέτα βοήθειας. «Πρόκειται για μαύρη παιδαγωγική» ήταν το σχόλιο του κ. Κον Μπέντιτ, που έχει εξαφανιστεί από καιρό από τα σχολεία – και δεν θα έπρεπε φυσικά να μπαίνει τώρα από την πίσω πόρτα στις διακρατικές σχέσεις.

- Αναφορικά με το ΠαΣοΚ προέβλεψε, λίγο ή πολύ, τέλος εποχής. «Θα έλθει κάτι άλλο» στη θέση του, είπε, αυτό θα είναι όμως (όπως συνέβη και την περίοδο 1974-81, όταν εδραιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το ΠαΣοΚ, η «μη-κομμουνιστική Αριστερά») το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής δυναμικής» και όχι πιέσεων απέξω.

Ο κ.Σημίτης τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Αυτό θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι η νέα δραχμή θα υποτιμούνταν τουλάχιστον κατά 75% έναντι του ευρώ – κάτι που θα προκαλούσε την έκρηξη των κρατικών και ιδιωτικών χρεών, που βρίσκονται σήμερα σε ευρώ. «Αυτοί που θέλουν τη δραχμή είναι οι λαϊκιστές» πρόσθεσε. Σε αυτούς ανήκει και «το κόμμα» εκείνων των επιχειρηματιών, που έχουν ήδη μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και προσβλέπουν στην εισαγωγή της δραχμής για να εξοφλήσουν με τα επανεισαγμένα ευρώ τους πολύ φτηνότερα τα χρέη τους. «Πρόκειται για άθλιους, αποτυχημένους επιχειρηματίες» τόνισε. «Όμως δεν θα τους κάνουμε τέτοια χάρη».

Ταυτόχρονα απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα μπήκε με κίβδηλα στοιχεία στην ευρωζώνη. «Εντάσσαμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την αγορά όπλων όχι στη χρονιά υπογραφής της συμφωνίας, αλλά στο έτος της παράδοσής τους σε εμάς» είπε. Αυτή η μέθοδος, πρόσθεσε, δεν ήταν τότε αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Υστερα από τη γνωστή καταγγελία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 1974, η Επιτροπή των Βρυξελλών διερεύνησε το θέμα και αποφάνθηκε τελικά ότι η δήθεν «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης Σημίτη είναι η δέουσα μέθοδος καταγραφής τέτοιων δαπανών στον προϋπολογισμό – κάτι που αποδέχθηκαν στη συνέχεια και οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Στο ότι σε αυτές δεν ανήκε η ελληνική οφείλεται στο γεγονός ότι τυχόν αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με ομολογία των ψευδών της στοιχείων περί χάλκευσης.

Αναφορικά με την εκρίζωση των πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης φάνηκε απαισιόδοξος. «Στους Έλληνες αρέσει αυτό το σύστημα» είπε. «Αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ απέρριψε κάθε ιδέα επιστροφής στην πρωθυπουργία. «Τα οκτώ χρόνια, που ήμουν εκεί, ήταν υπεραρκετά» είπε. «Έπρεπε να δώσω τη θέση μου σε νεότερους».

Γι' αυτό και δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα, ποια θα ήταν τα τρία πρώτα πράγματα που θα έκανε, αν ξαναγινόταν πρωθυπουργός.

Ως «απλός πολίτης» όμως προθυμοποιήθηκε να πει τη γνώμη του για την οικονομική ανασυγκρότηση τόσο της Ευρώπης (εφαρμογή του σχεδίου Ντελόρ για την ανάπτυξη του Νότου μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια) όσο και της Ελλάδας: έναν ρόλο-κλειδί γι' αυτό στην τρέχουσα συγκυρία, είπε, θα έπαιζε η δραστική μείωση των τόκων για τα χρέη.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς εμφανώς συγκρατημένες – λίγα χειροκροτήματα, σποραδικές αποδοκιμασίες. Ορισμένοι νεαροί επισκέπτες δήλωναν μάλλον απογοητευμένοι. «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τη δική του οκταετία» είπε ένας από αυτούς. «Αλλά και η κριτική του άργησε να έλθει. Ότι είπε σήμερα, θα έπρεπε να το πει την αρχή του μνημονίου. Αυτό δεν θα επηρέαζε τις εξελίξεις, θα έκανε όμως τον ίδιο πιο αξιόπιστο».
Η ομιλία του Κ. Σημίτη



Read more...

Μια πόλη βυθισμένη στον φόβο…

Στη φυλακή 34 από τους 53 συλληφθέντες



Οι 34 από τους συνολικά 53 συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων έχουν οδηγηθεί στις φυλακές Διαβατών, μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας.

Οι υπόλοιποι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και τις 300.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της συμμορίας Μάρκος Καραμπέρης, Δημήτρης Λαμπάκης, οι αδελφοί Νίκος και Κώστας Μελέτης, απολογήθηκαν την Δευτέρα στην ανακριτική αρχή υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τοκογλυφία και εκβιασμό. Αντιθέτως ισχυρίστηκαν ότι βοηθούσαν φίλους τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν πήραν πίσω ούτε τα λεφτά που δάνεισαν πόσο μάλλον τόκους.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται καθώς και η προανάκριση και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν άμεσα να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.

Ωστόσο, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το ερώτημα γιατί η κίνηση αυτή εξάρθρωσης του κυκλώματος δεν έγινε νωρίτερα αφού η σπείρα δρούσε εδώ και μια δεκαετία ενώ για το Μάρκο Καραμπέρη οργίαζαν οι φήμες για σχέσεις του με τον υπόκοσμο.

Ο ίδιος είχε εδώ και δεκαετίες συνάψει σχέσεις και συγγενικές μέσω κουμπαριάς με επιφανείς Θεσσαλονικιούς. Κουμπάρος του ήταν ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αλλά και ο αυτόχειρας επιχειρηματίας Ευριπίδης Φιλιππίδης, όπως και ο Λεωνίδας Μαριόλης ο οποίος επίσης έβαλε τέρμα στη ζωή του.

Στενή σχέση μαζί του, την οποία χαρακτηρίζει ως φιλία βαθιά έχει και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί δεν εμφανίζονται τα θύματα του κυκλώματος προκειμένου να καταγγείλουν ενώ οι περιπτώσεις που ακούγονται για ανθρώπους που εξαπατήθηκαν στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς ο φόβος προφανώς κυριαρχεί…
protothema.gr

Read more...

Τελεσίγραφο της τρόικας, απαιτεί κατάργηση 13-14ου μισθού και της διαιτησίας

Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά


Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν πως στο παρασκήνιο της διαβούλευσης εργοδοτικές οργανώσεις υποβάλλουν αιτήματα στην τρόικα τα οποία εν συνεχεία επιστρέφουν ως πιέσεις των δανειστών
Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν πως στο παρασκήνιο της διαβούλευσης εργοδοτικές οργανώσεις υποβάλλουν αιτήματα στην τρόικα τα οποία εν συνεχεία επιστρέφουν ως πιέσεις των δανειστών (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση.

Η τρόικα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρ΄ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες οι οποίες παρ΄ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά η τρόικα επιμένει.

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Στο κείμενο της τρόικα στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση.

ΔΕΚΟ

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

- Οι ωριμάνσεις μισθών (μια εταιρεία αναφέρει ότι δίνει μισθολογικές αυξήσεις 2,2% λόγω ωρίμανσης)

- Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.

- Οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρεία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της εθνικής σύμβασης).

- Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού).

- Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

- Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (μια εταιρεία αναφέρει εισφορές 36% για τους προσληφθέντες προ του 1993 εργαζομένους, ενώ οι εισφορές για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 20%)

Ιδιωτικός τομέας


Στο στόχαστρο μπαίνουν:

- Ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14μιση μισθούς). Στο δημόσιο τομέα περιορίστηκαν. Όπως αναφέρουν, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες.

Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ολες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

- Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

- Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες. Επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.

- Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.

- Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Τι αντιπροτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι

Απέναντι σε αυτές τις προτάσεις κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι αναζητούν τη χρυσή τομή που φαίνεται να βρίσκεται στο «πάγωμα» των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα για δύο χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ -που συναντώνται εκ νέου πιθανότατα την Τετάρτη- υπό το φως πλέον και της επιστολής της τρόικα προβάλουν «ως λύση» το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός. Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ φαίνεται να συμμερίζεται και η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρος της οποίας Αντ. Σαμαρά, συναντήθηκε την Δευτέρα το προεδρείο της οργάνωσης. Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε με τη ΓΣΕΕ ότι δεν πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Από την πλευρά της η τρόικα ζητά μετ' επιτάσεως την περικοπή δύο μισθών ετησίως από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση και αναμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση γύρω από τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα, τρόικα αφήνει στην κυβέρνηση το περιθώριο επιλογής τους, αρκεί να οδηγούν σε αντίστοιχες μειώσεις.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, τηρεί στάση αναμονής, αναμένοντας τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων, χωρίς να θέτει συγκεκριμένη ατζέντα μέτρων, πλην της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

Οι προτάσεις μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς και οι αντίστοιχες θέσεις όλων των κοινωνικών εταίρων αφορούν τα εξής:

1) Μείωση των κατώτατων αμοιβών. Το έχει θέσει η τρόικα αλλά με το μέτρο αυτό διαφωνεί το σύνολο των εργοδοτικών και εργατικών φορέων.

2) Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Διαφωνεί η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και οι έμποροι, ενώ ο ΣΕΒ φαίνεται να συζητά την περικοπή τους από ένα ύψος μισθού και άνω.

3) Διετές «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων (τριετίες πολυετίες). Το ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις - προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, αντιδρά η ΓΣΕΕ τόσο για την αύξηση που προβλέπεται στη σύμβαση (2,5% από 1/7/2012), όσο και για τις ωριμάνσεις των κατώτατων αμοιβών.

4) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων). Συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι, ωστόσο η ΓΣΕΕ θέτει ως προϋπόθεση την αναπλήρωση των εσόδων που θα απολέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ από την μείωση των εισφορών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Χέρι- χέρι» Βελόπουλος και ΛΑΟΣ με τους αρχιτοκογλύφους Καραμπέρη και Λαμπάκη









«Χέρι- χέρι» Βελόπουλος και ΛΑΟΣ με τους αρχιτοκογλύφους Καραμπέρη και Λαμπάκη
Εντύπωση και εύλογες απορίες προκαλεί η «εκκωφαντική» σιωπή του ΛΑΟΣ και του Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την υπόθεση της «καμόρα της Θεσσαλονίκης». Επί έξι μέρες, τίθενται ερωτήματα (το Newpost.gr τα έθεσε από την περασμένη Πέμπτη) σχετικά με τη σχέση Βελόπουλου- Μάρκου Καραμπέρη, χωρίς απάντηση.


Ο Βελόπουλος είχε στενή πολιτική σχέση με τον Μ. Καραμπέρη τον οποίο είχαν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Νομό Ημαθίας. Ο Καραμπέρης, δεν ήταν άγνωστος στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλοι γνώριζαν το βίο και την πολιτεία του. Εξ αυτού, τίθεται το ερώτημα πως είναι δυνατόν να αγνοεί τις δραστηριότητές του, ο θεσσαλονικεύς και πάντα καλά πληροφορημένος Κ. Βελόπουλος.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Ο Κ. Βελόπουλος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, γνώριζε καλά και έτερο των αρχιτοκογλύφων, τον Δημήτρη Λαμπάκη, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ήταν ο αρχηγός μιας από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν και από την αδράνεια που επιδεικνύει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Αν και διακρίνεται για τα γρήγορα αντανακλαστικά του, σιωπά επίσης, παρά το γεγονός ότι το θέμα αρχίζει να τον ακουμπάει και προσωπικά.

Στο διαδίκτυο, εμφανίστηκαν πολλές φωτογραφίες που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, μαζί με τον Κ. Βελόπουλο, να παρακάθεται σε δείπνο με τους Καραμπέρη και Λαμπάκη, αλλά και με τον Θωμά Καραμπέρη (γιο του Μάρκου) και Δ. Λογοθέτη, επίσης κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα των τοκογλύφων.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο Βελόπουλος δεν είχε ακούσει την «ηχώ» της πόλης και ο Καρατζαφέρης δεν ήξερε τίποτα, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την σιωπή τους. Αν αυτά αφορούσαν άλλο κόμμα, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν… ανεβεί στα κάγκελα και δεν θα κατέβαιναν ποτέ, έως ότου πάρουν πειστικές απαντήσεις.

ΥΓ: Δραματική σύμπτωση: Το εστιατόριο στο οποίο οι Κ. Βελόπουλος και Μ. Καραμπέρης δεξιώθηκαν τους φίλους τους με συνδαιτυμόνα και τον Γ. Καρατζαφέρη, ήταν οι «Επτά θάλασσες» του αυτόχειρα Λεωνίδα Μαργιόλη που λέγεται ότι εκβιαζόταν από τους τοκογλύφους και έφτασε στην αυτοκτονία.


ΑΣΚ
http://newpost.gr

Read more...

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμα τα αυθαίρετα του Δημοσίου!

Μπορούν να μπουν στη ρύθμιση, αλλά…


.protothema.gr
Aπαλλαγή από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων του Δημοσίου προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος που βρίσκεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή.

Oπως παραδέχτηκε κατά τη συζήτηση του νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, πολλά σχολεία που χτίστηκαν επί χούντας είναι εντελώς παράνομα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει δημαρχείο που δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, γι’ αυτό και ζήτησε, παρά τη διαφωνία βουλευτών, να υπάρξει εξαίρεση για τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς οι ΟΤΑ δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

Ο νόμος για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος ενσωματώνει και δύο κοινοτικές οδηγίες για την διαχείριση αποβλήτων, περιλαμβάνει σωρεία πολεοδομικών και χωροταξικών διατάξεων, για τις οποίες μέλη του Κοινοβουλίου κατέθεσαν πρόσφατα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή πολλές ενστάσεις.

Οι αλλαγές μάλιστα που φέρνει το υπουργείο, κυρίως στο θέμα του υπολογισμού της τιμής ζώνης, δημιουργούν τετελεσμένα για τους πολίτες που έχουν περαιώσει τη διαδικασία ένταξης στον νόμο για τα αυθαίρετα. Στο επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο υπολογισμός του προστίμου με βάση τη μέση τιμή ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ στον αρχικό νόμο ήταν με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης.

Σε απόγνωση πολίτες ακινήτων δηλώνουν ότι σε περιοχές όπως η Χαλκιδική πλήρωσαν με τιμή ζώνης τα 700 ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 500 ευρώ και αναζητούν το δίκιο τους. Το θέμα είναι πού θα το βρουν!

Εξαρτημένο τοπογραφικό


Το εξαρτημένο τοπογραφικό που θα πρέπει να συνοδεύει τα δικαιολογητικά του νόμου για τα αυθαίρετα περιορίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ο λόγος είναι ότι στα εντός σχεδίου η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων ή των κτισμάτων στα συμβόλαια αναγράφεται με διαφορετικά τετραγωνικά από όσα πραγματικά είναι, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, θα δημιουργούσε μεγάλες επιπλοκές στις ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχει διαπιστωθεί ότι 50-70% της κτηματογράφησης είναι λάθος. Την ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι πολίτες, οι οποίοι όταν καλούνται να κάνουν ένα συμβόλαιο προσδιορίζουν από μόνοι τους -«μπακαλίστικα»- με ποιον συνορεύει το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά λάθη.

Αλλαγές και στις κορυφογραμμές

Μια άλλη αλλαγή που προωθεί το υπουργείο, αλλά με μεγάλες διαφωνίες από την πλευρά των βουλευτών, αφορά στις κορυφογραμμές. Στον νόμο για την ταυτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κτίσματα στον αιγιαλό και στην παραλία ή σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και όταν είναι κάτω από 20 μέτρα από την κορυφογραμμή. Η διάταξη αυτή επιχειρείται να αλλάξει ώστε, εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομή άδεια και το ύψος είναι 5 μέτρα, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.

Αλλαγές προωθούνται και για τα αυθαίρετα σε αρχαιολογικούς χώρους όπου επιτρέπεται η δόμηση. Ο λόγος γίνεται «κυρίως για τη Ζώνη Β, εκεί που έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και με την έγκριση της Αρχαιολογίας και υπήρξε μια μικρή παράβαση είτε γιατί κάποιος έφτιαξε μια τουαλέτα ή κάτι άλλο», ανέφερε στη Βουλή ο κ. Σηφουνάκης.

Επειδή και εδώ υπάρχουν ενστάσεις από τους βουλευτές, το ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νόμου για τα αυθαίρετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχεται ακόμη εισηγήσεις για αύξηση των δόσεων προς διευκόλυνση των πολιτών. Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε πρόσφατα οι δόσεις να αυξηθούν από 30 σε 48 ή και 60, διαπιστώνοντας ότι το Δημόσιο δεν εισπράττει έσοδα καθώς τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την ανεργία και τη μείωση του εισοδήματός τους.

Παράταση της δόσης για τους ημιυπαίθριους

Ωστόσο στον ίδιο νόμο προβλέπεται παράταση της καταβολής της α’ δόσης για τους ημιυπαίθριους που ήταν για τις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Στην περίπτωση που το ειδικό έντυπο υπολογισμού έχει αποσταλεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται για έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2%. Αν δεν έχει αποσταλεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2011, τότε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου είναι δύο μήνες από την ημέρα αποστολής, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να ξαναδεί την υπόθεση με το Νεκροταφείο Γλυφάδας και παρότρυνε να «μην πάμε κόντρα χωρίς λογική». Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει ξεσπάσει πόλεμος από το προηγούμενο καλοκαίρι μεταξύ υπουργείου, δημάρχου και μητροπολίτη εξαιτίας της προσπάθειάς τους να λειτουργήσει το κοιμητήριο σε απαγορευμένη ζώνη του Υμηττού.
Read more...

Φόρος στα εκτός σχεδίου και στα αγροτεμάχια από φέτος

Θα μείνει (;) αφορολόγητος μόνο ο αέρας που αναπνέουμε…


.protothema.gr
Φόρο και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους φόρους κατοχής ακινήτων, εισηγούνται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σε τέτοια περίπτωση, για όσους κατέχουν οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα φορολογηθούν πολλοί που ως τώρα δεν υποχρεούντο σε καταβολή φόρου.

Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης πχ οικοπέδου 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα τον πιάνει δηλαδή το όριο των 200.000 ευρώ (όπως ισχύει σήμερα) ή θα αθροίζεται η αξία του ακινήτου αυτού με άλλα (πχ το σπίτι όπου διαμένει) ώστε τελικά να υπαχθούν περισσότεροι στο φόρο και να πληρώσουν περισσότερα, προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει έως και 2 δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ακίνητα.

Για το σκοπό αυτό στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως το καλοκαίρι του 2012 θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται. Επικαλούνται και λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς σήμερα μένουν στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες μεγάλης «εκτός σχεδίου» ακίνητης περιουσίας, ενώ πληρώνουν τα βάρη όσοι έχουν ένα διαμέρισμα εντός σχεδίου.

Στο αντεπιχείρημα πως τα ακίνητα αυτά είναι εν πολλοίς απρόσοδα για τους ιδιοκτήτες τους, αρμόδιοι παράγοντες επικαλούνται …. την εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας όπου οι φόροι στα ακίνητα είναι -όπως λένε- υψηλοί, αλλά οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων έχουν αποδεχθεί ότι αντί να «κάθονται» τα κτήματα που κατέχουν, θα τα παραχωρούν σε άλλους ιδιώτες «με ενοίκιο μία λίρα», ώστε ο εκμεταλλευτής του ακινήτου να το αξιοποιήσει και να πληρώνει και τους φόρους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το κράτος θα υποχρεώνει δια των φόρων τους ιδιοκτήτες να επιζητούν «συμφωνίες» για να εκμισθώσουν ή να πουλήσουν ακίνητα σε όσους έχουν τον τρόπο να τα … κινήσουν, αντί να παραμένουν χέρσα και αντιπαραγωγικά.

Τι θα πληρώσουμε


Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ενοποιήσουν όλους τους φόρους ακινήτων, καταργώντας ενδεχομένως τον ΦΑΠ και άλλα επιμέρους τέλη όπως τα γνωρίζαμε, αλλά επιβάλλοντας ένα ενιαίο φόρο που θα τους συγχωνεύει όλους, για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας 120.000 ευρώ δεν θα πληρώνει ΦΑΠ, έστω και αν κατέχει ολόκληρα στρέμματα εκτός σχεδίου. Αν με το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα αγροτεμάχια αποτιμώνται σε αξία πχ 100.000ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο.

Αν πάλι ισχύσει φόρος στη λογική της ειδικής εισφοράς ακινήτων που εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ρεύματος, θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, χωρίς αφορολόγητο (πχ 200.000 ευρώ σήμερα). Το πιθανότερο είναι όμως ότι και τότε να ισχύσει ένα ανάλογο σύστημα με κλιμάκια και συντελεστές, ανάλογα με την τιμή ζώνης της εφορίας (αντικειμενικός προσδιορισμός), διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει εξωφρενικά ποσά της τάξεως των 4.400 ευρώ ετησίως για την ακίνητη περιουσία του.

Read more...

Τις κόκκινες γραμμές τις θέτουν ο πρωθυπουργός και οι τρεις αρχηγοί, λέει η Αθ.Δρέττα

Πιέσεις για 13ο-14ο μισθό


Η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα
Η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τις κόκκινες γραμμές τις θέτουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε στον Βήμα 99,5 η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αναφορικά με την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Όσον αφορά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η κ. Δρέττα τόνισε ότι ειδικά για το ΕΤΕΑΜ τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων επαρκούν ώς το Πάσχα και γι' αυτό θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Στο σημείο αυτό, η κ. Δρέττα επανέλαβε την πρόταση που έχει γίνει για ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και μεσοσταθμική μείωση ώς 15%.

Ειδικά για το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, η κ. Δρέττα είπε πρέπει όλοι να βοηθήσουν το διάλογο των κοινωνικών εταίρεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις» δήλωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Συμφωνεί με Σημίτη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Να απαντήσει στους επικριτές του επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας το πρωί της Τρίτης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά». Παράλληλα, δήλωσε πως συμφωνεί με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος την Δευτέρα σε ομιλία του στο Βερολίνο επέκρινε το μνημόνιο, γιατί συντάχθηκε πρόχειρα και έχει πρόβλεψη για συνάρτηση των στόχων με τις πραγματικές εξελίξεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ πως συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.

«Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια, και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο [του ΠΑΣΟΚ] ότι τα κάναμε όλα καλά πικράναμε το λαό αλλά σώσαμε τη χώρα, εγώ δεν το λεω αυτό» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε.

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για το έλλειμμα του 2009, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα. Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 [την απογραφή], τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat είναι απαράδεκτο άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεσμεύσεις και για την επόμενη κυβέρνηση θέλουν οι εταίροι

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου οι διαβουλεύσεις για το "κούρεμα"



.protothema.gr
Το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ αφενός μεν της Ελλάδας (με τη στήριξη της τρόικας και των υπολοίπων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του EWG), αφετέρου δε του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26/10/2011. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, οι βασικές δεσμεύσεις θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.

"Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης", αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Γιούνκερ - Ρεν

Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Παράλληλα, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, είπε στους δημοσιογράφους: "Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού".

Το Reuters επικαλούμενο επίσημες πηγές της ευρωζώνης μετέδωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, και, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, θα πρέπει να είναι η περεταίρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων.

Read more...

Στο Νταβός τώρα μεταφέρεται η «μάχη» του χρέους

Συνεχίζεται το θρίλερ για το «ελληνικό κούρεμα»



protothema.gr
Με ένα δεδομένο, αυτό του χρονικού προσδιορισμού της «τελικής, επίσημης πρότασης» για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έως τις 13 Φεβρουαρίου, αλλά και με πολλά ερωτήματα και ανοικτά – ακόμα – μέτωπα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης όπου και κυρίαρχο θέμα ήταν ακριβώς η αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος». (Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του MarketWatch)

Πλέον το … «θέατρο των επιχειρήσεων» μεταφέρεται στο Παρίσι, όπου και η «έδρα» της επιτροπής διαπραγμάτευσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και στο Νταβός της Ελβετίας, όπου την Τετάρτη ξεκινά το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την παρουσία όλων ανεξαιρέτως των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κρίσης χρέους δηλαδή!

Εκεί όπου θα παιχθεί το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ του ελληνικού χρέους με τους Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες να έχουν πια ξεκαθαρίσει τη στάση τους έναντι των ιδιωτών τραπεζιτών: το ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων πρέπει να γίνει με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο του 4%, προκειμένου να είναι σε βάθος χρόνου βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μην υποχρεωθούν οι λοιπές χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Ομοίως και το ΔΝΤ δεν θα μπει στη διαδικασία να «πληρώσει» τις πιθανές ζημίες των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν μέρος των ευθυνών τους στην αναδιάρθρωση του χρέους και της ελληνικής οικονομίας που επί σειρά ετών δάνειζαν !!!

Οι εκπρόσωποι του IIF προφανώς και έχουν κατανοήσει πλήρως τα «επιχειρήματα», κυρίως της Γερμανίας που φαίνεται να … ενορχηστρώνει τις κινήσεις των πολιτικών έναντι των τραπεζιτών (!), πλην όμως ακόμα κι αν έχει βάση η αισιοδοξία πολλών πως από πλευράς IIF θα είναι τελικώς θετικές οι εξελίξεις στο PSI, υπάρχουν ακόμα και οι απαισιόδοξοι που εστιάζουν στη στάση των funds.

Ακόμα και την ύστατη ώρα αρκετά hedge funds - κάτοχοι ελληνικού χρέους, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιπροσωπεύονται καν στις συζητήσεις και είναι ξεκάθαρο πως δύσκολα θα συμφωνήσουν στην «γερμανικής συνταγής» συμφωνία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Και είναι διατεθειμένα να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα.

Εν προκειμένω να μην αποδεχτούν τη συμφωνία. Προσδοκώντας στα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν, είτε επιτυγχάνοντας να πληρωθούν τα δικά τους ομόλογα στο ακέραιο της αξίας τους (ενώ τα έχουν αγοράσει σχεδόν στο ένα τέταρτο της ονομαστικής τους αξίας), είτε απαιτώντας την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου από χρεοκοπία, των περιβόητων cds.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να συνεκτιμήσει το ποσοστό συμμετοχής στο τελικό PSI. Οι υπολογισμοί θέλουν τα funds να διακρατούν σήμερα περί τα 50 δισ. ευρώ, ποσοστό ικανό να «τινάξει» τη συμμετοχή στο PSI εκτός επιθυμητών στόχων. Η μόνη ορατή λύση είναι η ενεργοποίηση των λεγόμενων «ρητρών συλλογικής δράσης (CACs)», που υποχρεώνουν τη μειοψηφία των πιστωτών να αποδεχθεί τους όρους της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, η συνέπεια μίας τέτοιας κίνησης, είναι η ενεργοποίηση και των ελληνικών CDS, άρα την πληρωμή των ασφαλίστρων στα funds.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Bank of Tokyo Mitsubishi που στην τελευταία της έκθεση εκτιμά πως είναι ακόμα μεγάλο το ρίσκο η συμμετοχή στο ελληνικό PSI να είναι χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση άλλος «διαθέσιμος» ελιγμός δεν υπάρχει.

Κι αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι εμπνευστές του «σκληρού πόκερ» που διεξάγεται τις τελευταίες ώρες, δηλαδή οι Γερμανοί.

Που έχοντας κατά νου πως ακόμα κι αν κερδηθεί η «ελληνική μάχη» οι αγορές θα συνεχίσουν τον «πόλεμο», ανακρούουν τώρα πρύμνη και δια στόματος του ίδιου του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Steffen Seibert δηλώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση συζητά και μελετά τώρα την ιδέα να συνδυαστούν τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθεί το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης !

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία εμφανίζεται πλέον «ανοιχτή στην ενίσχυση του συνδυασμένου ορίου οικονομικής βοήθειας από τα 500 δισ. ευρώ όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο μόνιμος μηχανισμός (ΕSM) παράλληλα με το προσωρινό ταμείο (EFSF) τον ερχόμενο Ιούλιο.

Αυτή η συνδυασμένη «δύναμη πυρός» μπορεί να φτάσει σε πρώτη φάση τα 750 δισ. ευρώ, όπως εξάλλου ζήτησαν και επισήμως ήδη από την Κυριακή οι κύριοι Μόντι και Ντράγκι, εξέλιξη που ισχυροποιεί και την γενικότερη αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη καθώς, με βάση τον σχεδιασμό, τα νέα ομόλογα – και τα ελληνικά, αλλά και κάθε νέα έκδοση ομολόγου από χώρα της Ευρωζώνης – θα καλύπτονται ως ένα βαθμό από τις εγγυήσεις των ταμείων Στήριξης …

Read more...

«Επιφυλάσσομαι» αν δεν μπει τέλος στο φόβο της χρεοκοπίας, δηλώνει ο Γ.Ραγκούσης

Ευθύνες σε όσους δεν συγκρούστηκαν με τις «ολιγαρχίες»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης


Αθήνα
Στην αβεβαιότητα και στο φόβο της χρεοκοπίας εντοπίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, την αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τονίζει ότι «η ύφεση είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία». Δηλώνει δε ότι επιφυλάσσεται αν η δανειακή σύμβαση και το PSI δεν διασφαλίσουν την οριστική λύση και παρατείνουν την αβεβαιότητα.

Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κ. Ραγκούσης τάσσεται ενάντια σε μία λύση για την οικονομική κρίση με οποιοδήποτε τίμημα. «Και να μειώσουμε τους μισθούς, αν ο φόβος χρεοκοπίας διατηρηθεί, δεν θα βγούμε από την κρίση και το μόνο που θα πετύχουμε είναι να διαλύσουμε τη χώρα και τους Έλληνες».

Αναγνωρίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά επειδή, όπως λέει, αυτή δεν συγκρούστηκε με την «αντίληψη του πολιτικού κατεστημένου της Μεταπολίτευσης».

Ο κ. Ραγκούσης ψέγει ευθέως μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του κόμματος καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μεγάλο μέρος των συνδικάτων ότι λειτούργησαν με τη λογική που ονομάζει «σκοτεινή πλευράς της Μεταπολίτευσης», το δόγμα δηλαδή «άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα, εντέλει, πράττω».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η τελική, η καθοριστική ζημιά δεν είχε γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Μέχρι και τότε η Ελλάδα προλάβαινε, η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε, το ΠΑΣΟΚ άντεχε».

Τονίζει ωστόσο ότι «η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που προκάλεσε την εθνική συμφορά».

Τέλος, αναφορικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εναντίον του Μνημονίου, έτσι όπως συντάχθηκε, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει πως εφαρμόστηκε ο ένας πυλώνας του και εγκαταλείφθηκε ο άλλος, «εφαρμόστηκε ο πιο 'δυσάρεστος', που αφορούσε το εισόδημα όλων των Ελλήνων, ενώ αυτός που έθιγε τις 'μικρές ολιγαρχίες' έμεινε ανενεργός. Μπροστά στις 'μικρές ολιγαρχίες' σηκώθηκαν από ορισμένους τα χέρια ψηλά».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Όλο και περισσότεροι ομολογούν ότι υπήρξε σειρά αστοχιών στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο από την πλευρά των πιστωτών μας όσο και καθυστερήσεις και λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί ενώ λαμβάνονταν αποφάσεις που κρίνονταν αναγκαίες, στην πράξη δεν εφαρμόζονταν ποτέ. Τι έπρεπε να είχε γίνει που δεν έγινε;

Όταν έχει χειροτερέψει η ζωή τόσων Ελλήνων, όταν ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός έχει παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όταν το κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας φτάσαμε να πρέπει να συμμετέχει στην Κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση, τότε πραγματικά υπάρχει μείζον πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με αυτοκριτική και ειλικρίνεια.

Πιστεύω βαθιά ότι ο βασικότερος λόγος της υπό αυτή την έννοια αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης είναι το παρατεταμένο καθεστώς αβεβαιότητας, διάρκειας δύο περίπου ετών, για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή όχι, αν θα παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ.

Ισχυρίζομαι ότι η αιτία του προβλήματος που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι η ύφεση. Η ύφεση είναι το αποτέλεσμα. Η αιτία είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος της χρεοκοπίας, για να μην πω πως είναι η διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, δεν θα καταστήσει διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, δε θα μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Στην πραγματικότητα, αυτό που σήμερα ζει η Ελλάδα δεν είναι αυτό που περιγράφεται στην οικονομική επιστήμη ως ύφεση, που μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οφείλεται στο λάθος μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια την αναστολή κάθε οικονομικής απόφασης εκτός από τις απολύτως αναγκαίες. Ζούμε μια πραγματική καθίζηση της οικονομίας μας. Ποιος επενδυτής επενδύει, ποιος καταναλωτής καταναλώνει και ποιος αποταμιευτής δεν σκέφτεται να αποσύρει από την τράπεζα τις καταθέσεις του όταν βρίσκεται επί μια διετία αντιμέτωπος με την προοπτική είτε της χρεοκοπίας, είτε της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ; Άρα πώς να μη χάνουν τη δουλειά τους τόσες χιλιάδες άνθρωποι, πώς να μην πνίγονται τόσες επιχειρήσεις από έλλειψη ρευστότητας, πώς να μη μειώνονται ραγδαία τα εισοδήματα και η κατανάλωση; Καμία οικονομία, ούτε χωρών ανεπτυγμένων όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δεν θα άντεχε να μη βαλτώσει αν επί δύο χρόνια καλείτο να λειτουργήσει υπό καθεστώς παρόμοιας αβεβαιότητας.

Ποιος όμως ευθύνεται για αυτή την αβεβαιότητα; Το ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι υπουργοί του δεν έχουν ευθύνες;

Πιστεύω πως η αποτελμάτωση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ήταν μοιραίο να συμβεί. Αντίθετα, νομίζω πως ήταν αδικαιολόγητη. Έχουν μεγάλη πολιτική ευθύνη όσοι, εντός και εκτός Ελλάδος, στους εθνικούς, διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς με παλινωδίες, λανθασμένες αποφάσεις, υποχωρητικότητα και αναβλητικότητα οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, με επιπτώσεις που απειλούν ήδη όλη την Ευρώπη. Όσοι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της κυβέρνησης είτε ως μέλη της, είτε ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των βουλευτών τους και ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνδικάτων λειτούργησαν, ουσιαστικά, με τη λογική της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης -σας θυμίζω το «δόγμα» αυτής της σκοτεινής πλευράς που είναι το περίφημο «άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα, εντέλει, πράττω.» Όλοι αυτοί δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα.

Δεν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί;

Βεβαίως ναι. Όπου πιάσαμε τον «ταύρο από τα κέρατα» αμέσως, «με το καλημέρα», εκεί πετύχαμε ριζικές, ολοκληρωμένες αλλαγές. Θυμίζω, για να φέρω κάποια μόνον παραδείγματα από τον δικό μου τομέα ευθύνης, στον οποίο υποχρεούμαι να περιοριστώ, (www.ragkousis.gr, «Για μια νέα Εθνική και Ευρωπαϊκή αξιοπιστία»), ότι πριν από οποιοδήποτε Μνημόνιο και χωρίς το μπαμπούλα οποιασδήποτε Τρόικα καθιερώσαμε το 40ωρο στο δημόσιο, μειώσαμε κατά 130.000 τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήσαμε τα stages και τους συμβασιούχους.

Στον χώρο της αυτοδιοίκησης με την μεταρρυθμιστική επανάσταση του Καλλικράτη, καταφέραμε το δημοσιονομικό όφελος, μόνο στο αρχικό στάδιο, να ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ και η Αυτοδιοίκηση να μην αναφέρεται πλέον, όπως συνέβαινε μέχρι το 2010, ως μία εκ των βασικών πηγών παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ελλάδα

Στον τομέα της διαφάνειας, με τη Δι@ύγεια, που διασφαλίστηκε μόνο μέσω της υποχρεωτικής συνάρτησής της με την εκτελεστότητα των αποφάσεων –κατηγορηθήκαμε και πάλι ότι θα παρέλυε, τάχα, η δημόσια διοίκηση, πάντοτε, βλέπετε, κάποιοι φέρνουν την καταστροφή και τον φόβο, όταν το μαχαίρι μπαίνει στο κόκκαλο. Είναι, όμως, γεγονός ότι μόνο τους πρώτους 12 μήνες εφαρμογής, έχουν αναρτηθεί και παραμένουν στο Διαδίκτυο πάνω από 3 εκατομμύρια κρατικές αποφάσεις από 3.000 φορείς και πλέον, με τις οποίες λόγω της προκαταβολικής δημοσιοποίησής τους και του συνεπαγόμενου διαρκούς δημόσιου ελέγχου επ' αυτών, έχει επιτευχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Καθιερώσαμε προσλήψεις στο δημόσιο αποκλειστικά και παντού μέσω του ΑΣΕΠ, δηλαδή μιας ανεξάρτητης αρχής. Εκεί, λοιπόν, τα αποτελέσματα επήλθαν γρήγορα, ήταν θετικά και, κυρίως, είχαν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας γιατί ήταν προς όφελος των πολιτών και του κοινωνικού συμφέροντος. Θυμίζω όμως ότι σε αυτές τις μεγάλες τομές είχαμε απέναντί μας το σύνολο της αντιπολίτευσης, της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης, σε όλες τις εκδοχές της.

Υπήρξαν όμως και λάθη... Πού έγιναν αυτά;

Σε όποιους τομείς κάναμε ασκήσεις οικοδόμησης προσωπικού φιλολαϊκού προφίλ των υπουργών, επιχειρώντας να κοροϊδέψουμε ή να χαϊδέψουμε αυτιά, καθυστερώντας τη λήψη επώδυνων αλλά σωτήριων αποφάσεων για την ελληνική κοινωνία, εκεί χάσαμε τον μπούσουλα, χάσαμε χρόνο, απογοητεύσαμε και εξοργίσαμε τη διεθνή κοινότητα, προκαλέσαμε την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών και στο τέλος πλήξαμε πολύ πιο βίαια τα εισοδήματά τους και οδηγήσαμε την ελληνική οικονομία σε ύφεση. Στην πραγματικότητα, στο όνομα του λαού και της κοινωνικής ευαισθησίας κάποιοι έπληξαν καίρια τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς και το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, εμποδίζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα θέλω να υπογραμμίσω ότι η τελική, η καθοριστική ζημιά δεν είχε γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Μέχρι και τότε η Ελλάδα προλάβαινε, η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε, το ΠΑΣΟΚ άντεχε.

...και τι το εμπόδισε;

Τελικά, ενώ το Μνημόνιο είχε εξαρχής δύο πυλώνες, τον δημοσιονομικό και τον διαρθρωτικό, φτάσαμε στο ακατανόητο και αδικαιολόγητο σημείο την ίδια στιγμή που υπουργοί και βουλευτές νομοθετούσαν τη λήψη μέτρων που μείωναν το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, οι ίδιοι αυτοί να υποχωρούν σε πιέσεις ισχυρών συνδικάτων και συντεχνιών αναβάλλοντας τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων. Εφαρμόστηκε λοιπόν ο ένας πυλώνας και εγκαταλείφθηκε ο άλλος, εφαρμόστηκε ο πιο «δυσάρεστος», που αφορούσε το εισόδημα όλων των Ελλήνων, ενώ αυτός που έθιγε τις «μικρές ολιγαρχίες» έμεινε ανενεργός. Μπροστά στις «μικρές ολιγαρχίες», σηκώθηκαν από ορισμένους τα χέρια ψηλά.

Δηλαδή το πρόβλημα με το Μνημόνιο ήταν μόνο πρόβλημα εφαρμογής και όχι περιεχομένου, όπως είπε ο κ. Σημίτης;

Κάνοντας μια αποτίμηση, η «αχίλλειος πτέρνα» περιεχομένου του Μνημονίου –κατά τη γνώμη μου- ήταν ότι προσέγγισε το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της κάλυψης των δανειακών αναγκών χωρίς να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και το πρόβλημα του συνολικού ύψους του εξωτερικού χρέους, το οποίο στην πραγματικότητα επιδεινώθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης. Πρόκειται για ευθύνη και των εταίρων, οι οποίοι σχεδίασαν με την αυταπάτη και την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα κατάφερνε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές γιατί θα έπεφταν τα περίφημα spreads με την απλή ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων «επικοινωνιακού χαρακτήρα», που θα ελάμβανε είτε η ελληνική κυβέρνηση είτε οι Σύνοδοι Κορυφής.

Συμφωνείτε, δηλαδή, με τον διοικητή της ΤτΕ που υποστηρίζει ότι η κρίση δεν υπήρξε εξαρχής αναπόφευκτη;

Στα όσα σας προανέφερα για την κρίση και τις αιτίες της να ξεκαθαρίσουμε μια κι έξω και το εξής: η Ελλάδα δεν βρέθηκε να πάσχει από την θανατηφόρο υπερχρέωση εξαιτίας όσων συνέβησαν μετά το 2009. Αντίθετα, αυτό οφείλεται στα όσα συνέβαιναν από το 1974 μέχρι το 2009, όταν το πολιτικό προσωπικό της χώρας και εθίστηκε το ίδιο και προκάλεσε τον εθισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στο παραισθησιογόνο που ονομάζεται «εξωτερικός δανεισμός». Πλήθος πολιτικών το χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν εύκολα πολιτικές καριέρες μοιράζοντας αφειδώς τεχνητή χαρά και πλαστή ευημερία σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, δημιουργώντας μια κυρίαρχη νοοτροπία, αυτήν που εγώ ονομάζω «αντίληψη του πολιτικού κατεστημένου της Μεταπολίτευσης.» Με αυτή οφείλαμε εμείς να συγκρουστούμε από το ’09 και εξής.

Επειδή όμως δεν θέλω να είμαι άδικος και ισοπεδωτικός, πρέπει να επισημάνω ότι η πορεία της χώρας από το ’74 και μετά συμπεριέλαβε και σημαντικές προόδους, τόσο ως προς την σταθερότητα της διακυβέρνησης και την κυβερνητική συνοχή όσο και ως προς κάποιες αποτελεσματικές προσπάθειες να συμμαζευτεί η χώρα δημοσιονομικά. Η Ελλάδα του 2000 δεν ήταν η Ελλάδα της χρεοκοπίας. Η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που προκάλεσε την εθνική συμφορά.

Μήπως, όμως, τελικά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας «φουσκώθηκαν» τα στοιχεία του 2009;

Κατ’ αρχάς, η εικόνα μιας Πολιτείας όπου, ενώ υποτίθεται πως θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, η εκτελεστική εξουσία συγκρούεται με τη δικαστική, είναι αποκρουστική για τους πολίτες και σκορπά απογοήτευση. Μακριά από εμένα και η υπόνοια ακόμη ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος-δικαίου θα μπορούσε να υπάρξει ασυλία και απυρόβλητο για τον οποιονδήποτε. Η ιδέα όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσπάθησαν να «μαγειρέψουν» τα στατιστικά στοιχεία συνιστά μομφή που κατά τη γνώμη μου στερείται παντελώς σοβαρότητας. Σε μια εποχή μάλιστα που βοούσε το σύμπαν για τα δημοσιονομικά χάλια της Ελλάδας ή και μαθαίναμε ότι στην κ. Λαγκάρντ λίγους μήνες νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών έδινε τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας γραμμένα σε… χαρτοπετσέτα.

Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε πιο πατριωτικό και φιλολαϊκό από το να τελειώνει η αβεβαιότητα για τη χρεοκοπία. Kαμία παράταση στην αβεβαιότητα μα και καμία λευκή επιταγή στη διαδικασία εξόδου από την αβεβαιότητα. Αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, η ύφεση θα βαθύνει, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα γνωρίσει καταβαράθρωση. Επίσης, αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, τότε οφείλω δημόσια να δηλώσω ότι κινδυνεύουμε να περάσουμε από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση σε μια εθνική περιπέτεια, σε μια εθνική τραγωδία.

Αποτελεί ιστορική υποχρέωση και εθνικό καθήκον να τελειώσει τώρα η αβεβαιότητα. Να συνομολογηθεί με τρόπο σαφή, τεκμηριωμένο με χαρτί και μολύβι που λένε, από όλους, εντός και εκτός της χώρας ότι η Ελλάδα έχει ένα διαχειρίσιμο εξωτερικό χρέος, ότι δεν πρόκειται να υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών, ότι διαθέτουμε αρκετά χρήματα ώστε να καλύπτουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Επιτυγχάνοντας ένα τέτοιο PSI και μια τέτοια δανειακή σύμβαση η Ελλάδα κερδίζει κάτι πολύτιμο: βγάζει από πάνω της το φόβο για ενδεχόμενη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Μόνον έτσι γυρίζει σελίδα, κυριολεκτικά. Έτσι θα αρχίσουν οι επενδυτές να επενδύουν, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι καταναλωτές να καταναλώνουν, οι αποταμιευτές να επιστρέφουν στις τράπεζες.

Μόνο έτσι, θα πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα του κλινικού θανάτου της οικονομίας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μπορεί η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που λέτε ή θα είναι επανάληψη των προηγούμενων Συνόδων που απέτυχαν να δώσουν οριστική λύση;

Κοιτάξτε, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως εκφράστηκε από τον Μηχανισμό Στήριξης. Να αναγνωρίζουμε τη συμβολή των ευρωπαίων φορολογουμένων στο ελληνικό πρόβλημα. Τώρα όμως πρέπει να τους πούμε: «είναι η ώρα της οριστικής και τελικής λύσης που όχι μόνο από εμάς αλλά και από εσάς, εταίροι, απαιτεί συγκεκριμένες αποφάσεις». Η Ελλάδα δεν αντέχει να μείνει εγκλωβισμένη κι άλλο στην αβεβαιότητα. Οι Έλληνες θα βυθιστούν σε μια δυστυχία, χωρίς επιστροφή, απολύτως αδικαιολόγητη.

Βρισκόμαστε στο «ως εδώ και μη παρέκει». Πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Εν όψει της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής, καθώς και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι αν η δανειακή σύμβαση και το PSI δεν διασφαλίσουν πράγματι την οριστική λύση και παρατείνουν την αβεβαιότητα, τότε για μένα θα πρόκειται για συνέχιση του ίδιου ολέθριου λάθους και ειλικρινά επιφυλάσσομαι.

Η εξεύρεση μιας οριστικής λύσης συναρτάται από πολλούς με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και με την μείωση του κατώτερου μισθού. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε μια τέτοια επιλογή;

Αφού σας εξήγησα ότι αιτία της σημερινής ύφεσης δεν είναι το μισθολογικό κόστος αλλά ο φόβος της χρεοκοπίας, η απάντηση προφανώς είναι «όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Σημαίνει ότι και να μειώσουμε τους μισθούς, αν ο φόβος χρεοκοπίας διατηρηθεί, δεν θα βγούμε από την κρίση και το μόνο που θα πετύχουμε είναι να διαλύσουμε τη χώρα και τους Έλληνες. Άρα, όχι με περαιτέρω επιδείνωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου της παραγωγικής Ελλάδας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν συναινώ σε καμία περικοπή αμοιβής που δικαιούται η Ελλάδα που παράγει, για να γλιτώσει η παρασιτική Ελλάδα. Ποτέ ξανά δε θα πρέπει το «θύμα» να είναι η παραγωγική Ελλάδα. Κι επειδή δε μου αρέσουν τα μισόλογα, σας λέω ότι πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με απόλυτη αποφασιστικότητα όλες εκείνες οι αλλαγές που θα απογειώσουν την οικονομία. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να πνεύσει ένας άνεμος ανταγωνισμού και ελευθερίας που είναι το οξυγόνο για την ανάπτυξη της κάθε οικονομίας. Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια, όλα τα στεγανά και η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά ελεύθερη, όχι μια ψευδεπίγραφα ελεύθερη οικονομία όπου το πολιτικό προσωπικό θα δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να διατηρήσει σε νομική ισχύ ρυθμίσεις που η πραγματική οικονομία, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, τις έχει κονιορτοποιήσει ή για να διατηρήσει τα προνόμια συντεχνιών που υπήρξαν τα αγαπημένα παιδιά της Μεταπολίτευσης.

Τελευταία, άλλωστε, αποκαλύπτεται καθημερινά μια παρασιτική Ελλάδα που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες - είτε είναι επιχειρηματική είτε συντεχνιακή είτε πολιτική, αυτοδιοικητική, δημοσιογραφική, εκκλησιαστική- δυστυχώς δεν εξαιρείται κανείς. Και αυτή η παρασιτική Ελλάδα βλέπουμε να έχει πελατειακά, παρακρατικά ακόμα και μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Και να πλήττει τον τόπο επιβάλλοντας μια ομερτά, μια σιωπή σε μια αλυσίδα συνενοχής: σου καλύπτω την μικρή σου παρανομία, την μικροπαράβαση, ανέχεσαι την απάτη μου, και όλοι μαζί τα μεγαλύτερα εγκλήματα που συντελούνται με αυτουργούς ακόμη και μέλη των ηγεσιών κάθε χώρου. Αν δεν εκθεμελιωθεί άμεσα και οριστικά –δηλαδή χωρίς εξαίρεση και επιείκεια- αυτή η σιωπηρή αποδοχή της γενικευμένης ανομίας, η χώρα είναι καταδικασμένη να εκπέσει σε ένα ιδιότυπο «κράτος απόβλητο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...