Μπορούν να μπουν στη ρύθμιση, αλλά…
Aπαλλαγή από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων του Δημοσίου προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος που βρίσκεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή.
Oπως παραδέχτηκε κατά τη συζήτηση του νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, πολλά σχολεία που χτίστηκαν επί χούντας είναι εντελώς παράνομα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει δημαρχείο που δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, γι’ αυτό και ζήτησε, παρά τη διαφωνία βουλευτών, να υπάρξει εξαίρεση για τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς οι ΟΤΑ δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν.
Ο νόμος για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος ενσωματώνει και δύο κοινοτικές οδηγίες για την διαχείριση αποβλήτων, περιλαμβάνει σωρεία πολεοδομικών και χωροταξικών διατάξεων, για τις οποίες μέλη του Κοινοβουλίου κατέθεσαν πρόσφατα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή πολλές ενστάσεις.
Οι αλλαγές μάλιστα που φέρνει το υπουργείο, κυρίως στο θέμα του υπολογισμού της τιμής ζώνης, δημιουργούν τετελεσμένα για τους πολίτες που έχουν περαιώσει τη διαδικασία ένταξης στον νόμο για τα αυθαίρετα. Στο επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο υπολογισμός του προστίμου με βάση τη μέση τιμή ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ στον αρχικό νόμο ήταν με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης.
Σε απόγνωση πολίτες ακινήτων δηλώνουν ότι σε περιοχές όπως η Χαλκιδική πλήρωσαν με τιμή ζώνης τα 700 ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 500 ευρώ και αναζητούν το δίκιο τους. Το θέμα είναι πού θα το βρουν!
Εξαρτημένο τοπογραφικό
Το εξαρτημένο τοπογραφικό που θα πρέπει να συνοδεύει τα δικαιολογητικά του νόμου για τα αυθαίρετα περιορίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ο λόγος είναι ότι στα εντός σχεδίου η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων ή των κτισμάτων στα συμβόλαια αναγράφεται με διαφορετικά τετραγωνικά από όσα πραγματικά είναι, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, θα δημιουργούσε μεγάλες επιπλοκές στις ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχει διαπιστωθεί ότι 50-70% της κτηματογράφησης είναι λάθος. Την ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι πολίτες, οι οποίοι όταν καλούνται να κάνουν ένα συμβόλαιο προσδιορίζουν από μόνοι τους -«μπακαλίστικα»- με ποιον συνορεύει το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά λάθη.
Αλλαγές και στις κορυφογραμμές
Μια άλλη αλλαγή που προωθεί το υπουργείο, αλλά με μεγάλες διαφωνίες από την πλευρά των βουλευτών, αφορά στις κορυφογραμμές. Στον νόμο για την ταυτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κτίσματα στον αιγιαλό και στην παραλία ή σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και όταν είναι κάτω από 20 μέτρα από την κορυφογραμμή. Η διάταξη αυτή επιχειρείται να αλλάξει ώστε, εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομή άδεια και το ύψος είναι 5 μέτρα, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.
Αλλαγές προωθούνται και για τα αυθαίρετα σε αρχαιολογικούς χώρους όπου επιτρέπεται η δόμηση. Ο λόγος γίνεται «κυρίως για τη Ζώνη Β, εκεί που έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και με την έγκριση της Αρχαιολογίας και υπήρξε μια μικρή παράβαση είτε γιατί κάποιος έφτιαξε μια τουαλέτα ή κάτι άλλο», ανέφερε στη Βουλή ο κ. Σηφουνάκης.
Επειδή και εδώ υπάρχουν ενστάσεις από τους βουλευτές, το ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νόμου για τα αυθαίρετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχεται ακόμη εισηγήσεις για αύξηση των δόσεων προς διευκόλυνση των πολιτών. Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε πρόσφατα οι δόσεις να αυξηθούν από 30 σε 48 ή και 60, διαπιστώνοντας ότι το Δημόσιο δεν εισπράττει έσοδα καθώς τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την ανεργία και τη μείωση του εισοδήματός τους.
Παράταση της δόσης για τους ημιυπαίθριους
Ωστόσο στον ίδιο νόμο προβλέπεται παράταση της καταβολής της α’ δόσης για τους ημιυπαίθριους που ήταν για τις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Στην περίπτωση που το ειδικό έντυπο υπολογισμού έχει αποσταλεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται για έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2%. Αν δεν έχει αποσταλεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2011, τότε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου είναι δύο μήνες από την ημέρα αποστολής, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να ξαναδεί την υπόθεση με το Νεκροταφείο Γλυφάδας και παρότρυνε να «μην πάμε κόντρα χωρίς λογική». Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει ξεσπάσει πόλεμος από το προηγούμενο καλοκαίρι μεταξύ υπουργείου, δημάρχου και μητροπολίτη εξαιτίας της προσπάθειάς τους να λειτουργήσει το κοιμητήριο σε απαγορευμένη ζώνη του Υμηττού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου