Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός στο Άργος

newpost.gr
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός στο Άργος
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, υπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης επενέβη και παρεμπόδισε το έργο συναδέλφων του, κατά τη διάρκεια προσαγωγής δύο ατόμων στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ιδιώτης ημεδαπός, που οδηγούσε το όχημά του σε κατάσταση μέθης στην περιοχή Πόρτο Χέλι, προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου μαζί με το συνοδηγό του, μετά από καταδίωξη, αφού προηγουμένως αρνήθηκε τον αστυνομικό έλεγχο, ενώ κατηγορείται ότι αντιστάθηκε, εξύβρισε και απείλησε τους αστυνομικούς.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός επιβίβασε τους δύο προσαγόμενους στο αυτοκίνητό του και αποχώρησαν. Όταν επέστρεψε μαζί με τους δύο στο Αστυνομικό Τμήμα, ύστερα από μιάμιση ώρα περίπου, εξύβρισε τους αστυνομικούς που είχαν προσαγάγει τα δύο άτομα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκε ο τοπικός Εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε να του υποβληθεί όλο το προανακριτικό υλικό, προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τη συμπεριφορά του αξιωματικού, από ποινικής πλευράς.

Σε βάρος του οδηγού, πέραν του διοικητικού προστίμου για την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση, απείθεια και εξύβριση και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου.
Read more...

«Σβήνουν» χιλιάδες ΑΦΜ από 1η Σεπτεμβρίου


newpost.gr
«Σβήνουν» χιλιάδες ΑΦΜ από 1η Σεπτεμβρίου
Xιλιάδες αριθμοί φορολογικού μητρώου κινδυνεύουν να σβηστούν από την «είσοδο» του Τaxisnet στις εφορίες από 1η Σεπτέμβρη.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, από 1η Σεπτεμβρίου, καθίστανται ανενεργός ο ΑΦΜ, επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, που:

α)έχουν ελλιπή η λανθασμένα στοιχεία των κατόχων τους

β)δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη ή

γ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή

δ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν το ΑΦΜ τους θα ενημερωθούν με επιστολή από τη ΓΓΠΣ για να πάνε στις εφορίες και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε ένα μήνα. Όποιοι δεν ανταποκριθούν, τα ΑΦΜ τους θα χαρακτηρισθούν ανενεργά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αρκετές και σημαντικές είναι οι συνέπειες της απενεργοποίησης του ΑΦΜ καθώς όσα χαρακτηρισθούν ανενεργά δεν θα μπορούν:

- να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

- να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.

-να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία

-να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.

-να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

-να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,

-να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
-να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.

- να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα

- να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).

-να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Αντίθετα ακόμα και με ανενεργό ΑΦΜ, βεβαιώνονται και εισπράτονται κανονικά οφειλές και μπορούν να κατατεθούν χειρόγραφα δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το υπουργείο, όταν τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα ΑΦΜ ως ανενεργό παύουν να ισχύουν, δηλαδή ο φορολογούμενος εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ο ΑΦΜ τίθεται πάλι σε κανονική λειτουργία.

Ως συνέπεια της παραπάνω διαδικασίας, ΑΦΜ σβήνονται και από το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, όταν:

- ο υποκείμενος στο φόρο δεν υπέβαλε δηλώσεις Φ.Π.Α. και Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας που ίσχυε για την υποβολή της πρώτης δήλωσης ή του πίνακα που δεν υποβλήθηκε.

-από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προέκυψε ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

-από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προέκυψε ότι ο επιτηδευματίας έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Read more...

Kραχ στην πραγματική οικονομία φοβάται η κυβέρνηση

newpost.gr
Kραχ στην πραγματική οικονομία φοβάται η κυβέρνηση
Τα μηνύματα είναι εξόχως ανησυχητικά: τα ραβασάκια της εφορίας δεν παίρνουν απάντηση, ο ΦΠΑ δεν κατατίθεται, οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει, η ανεργία αυξάνεται, το χρηματιστήριο καταρρέει και ξένες επενδύσεις δε φαίνονται στον ορίζοντα ούτε με τηλεσκόπιο. Ο αρμόδιος υπουργός, Ευ. Βενιζέλος, επιμένει να δηλώνει αισιόδοξος, ξέρει, όμως, ότι το εγχείρημά του κρέμεται από μία κλωστή.

Και δεν είναι η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να εισπράξουν φόρους αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι η πραγματικότητα. Πως οι πολίτες δεν έχουν λεφτά. Γιατί οι φόροι αυξήθηκαν και τα εισοδήματα μειώθηκαν. Τόσο απλό, που όμως δεν το έλαβαν υπόψιν ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στις Βρυξέλλες.

Αν σε αυτό το δεδομένο συνυπολογιστεί και η επακόλουθη κοινωνική ένταση, τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Οι φοιτητές έχουν δηλώσει πως τον Σεπτέμβριο θα είναι στους δρόμους, οι αγανακτισμένοι έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για τη ΔΕΘ, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί δεν έχουν καταθέσει οριστικά τα όπλα. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι εργαζόμενοι από όποια δημόσια επιχείρηση οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση. Ειδικά το συνδικάτο της ΔΕΗ απειλεί με… Κιούγκι.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνη λύση είναι το ξένο χρήμα. Από το ΕΣΠΑ και άμεσες επενδύσεις. Η αγορά χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας, αλλιώς δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Για αυτό ο Μ. Χρυσοχοΐδης τρέχει να αλλάξει τους όρους χορήγησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Γιατί, όσο και να κόψουν πλέον στην υγεία ο Α. Λοβέρδος και στην ασφάλιση ο Γ. Κουτρουμάνης δε θα έχει κανένα αντίκρισμα.

Ξένες επενδύσεις θα έρθουν αν τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ολοκληρωθεί το φορολογικό πλαίσιο. Γιατί, οι ξένοι θέλουν να ξέρουν τι πωλείται, αν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και τι θα πληρώσουν. Για να μπουν και να μείνουν.
Read more...

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Αμυνας το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας

«Εφόσον δεν αποδώσουν οι σχεδιασμοί»

Στιγμιότυπο από ορκωμοσία στελεχών των ΕΔ
Στιγμιότυπο από ορκωμοσία στελεχών των ΕΔ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο τραπέζι μπαίνει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, όπως τόνισε ο υπουργός Π.Μπεγλίτης, εξηγώντας το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, εάν δεν αποδώσουν οι σχεδιασμοί για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των ΕΔ, ενώ επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με το θεσμό του πλήρως επαγγελματικού στρατού.

Μιλώντας στον RealFm επέκρινε τη ΝΔ ότι προχώρησε σε μείωση της θητείας για μικροπολιτικούς λόγους.

Σχετικά με τη θητεία, ξεκαθάρισε πάντως ότι πρώτα θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά που παρουσιάζονται στο στράτευμα, όπως συγχωνεύσεις στρατοπέδων, ενίσχυση αποτελεσματικότητας στρατιωτικών σχηματισμών και στη συνέχεια θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση ή μη.

Επίσης, ανέφερε ότι θα αλλάξει το καθεστώς χορήγησης των αναβολών, χωρίς αυτό να στερεί από τους νέους, όπως είπε, το δικαίωμα στη μόρφωση.

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ντενίς Μπουλούκμπασι ότι επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ η Ελλάδα είχε δεχθεί να μην επεκτείνει σε ορισμένες περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, τόνισε ότι γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, καθώς μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6%, νέο ιστορικό υψηλό, σημειώθηκε τον Μάιο

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%)
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%) (Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Στο 16,6% εκτινάχθηκε τον Μάιο η ανεργία έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%). Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα υψηλότερα ποσοστά, ισχνή μείωση στην Αττική.

Τρομοκρατικές είναι οι προβλέψεις για το φθινόπωρο, οπότε οι τουριστικές περιοχές σταματούν να απορροφούν ανέργους. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μίλησε για τον «δυσκολότερο χειμώνα» σε ό,τι αφορά την ανεργία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%), στη Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και στα Νησιά του Ιονίου (19,3%). Στην Αττική, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 15,6%, έναντι 15,7% τον Απρίλιο.

Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,1% από 13,1% τον Απρίλιο και στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 20%, από 19,6% ένα μήνα πριν. Τον Μάιο του 2010 η ανεργία στις γυναίκες ήταν στο 14,8%.

Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 40,1% από 43,1% τον Απρίλιο, ωστόσο ένα έτος πριν ήταν στο 32,5%. Στις ηλικίες από 25-34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 22% (από 15,8% πέρυσι) και στις ηλικίες από 34-44 ετών διαμορφώθηκε στο 14,4%, από 12,7% τον Απρίλιο. Δηλαδή στην συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα διαπιστώνεται αισθητή αύξηση της ανεργίας σε μηναία βάση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Πέμπτη το τελευταίο «αντίο» στον Αναστάση Πεπονή

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του πρώην υπουργού Αναστάση Πεπονή. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, η κηδεία του Αναστάση Πεπονή θα γίνει Δημοσία Δαπάνη, με τιμές υπουργού εν ενεργεία.

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα υπουργεία όπου διετέλεσε υπουργός (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), όπως επίσης στην ΕΡΤ, στο ΑΣΕΠ και στον δήμο Αθηναίων.

H οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν:

  • στο κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Μεσολογγίου, αριθμός λογαριασμού Alpha 222-002002-000-926
  • στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, αριθμός λογαριασμού Εθνικής 460/480135-05
Πρωτοβουλία της ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του Αναστάση Πεπονή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr, http://www.ert-archives.gr και www.ert.gr http://www.ert.gr/ το επεισόδιο της εκπομπής «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ-ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ», με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ: 1961-1981, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ».

Στο επεισόδιο, ο Αν.Πεπονής μιλά στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο για το βιβλίο του «1961-1981, τα γεγονότα και τα πρόσωπα», στο οποίο περιγράφει σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του πνεύματος και αναφέρεται σε γεγονότα που επηρέασαν το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας.

Το βιογραφικό του

Ο Αναστάσης Πεπονής είναι ο πολιτικός που ως υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη.

Το διάστημα 1964-1965, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και μέλος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΕΙΡ, προώθησε την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και ίδρυσε τον πρώτο πειραματικό σταθμό τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα και μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό.

Το 1966, συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή των «Νέων Δρόμων», θεωρητικού οργάνου της κεντροαριστεράς.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως).

Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.

Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), που διέλυσε η δικτατορία. Επίσης υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων.

Το 1974 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Τραπέζης Ελλάδος. Την περίοδο 1976-1977, ήταν μέλος του Συμβουλίου Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΕΔΥ).

Το 1976, υπήρξε γενικός γραμματέας της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ακεραιότητα και Επιβίωση.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της ΚΕ του Κινήματος.

Το 1979, ήταν μέλος του Κέντρου Μελετών Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ) του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).

Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία για τον Άκη

Για τα συστήματα αυτοπροστασίας των F-16


http://img.protothema.gr/76D773F859A94DB48C0F8EFCDDA35FCB.jpg
Μπορεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος να γλίτωσε κατά το... ήμισυ τις κατηγορίες για τα υποβρύχια, μια νέα υπόθεση όμως που έφτασε στη Βουλή φαίνεται να δημιουργεί στον πρώην ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ νέες δικαστικές περιπέτειες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS II των F-16, τα οποία είχαν παραγγελθεί επί θητείας του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πλην όμως, και σε αυτήν την υπόθεση, τυχόν αδικήματα μάλλον έχουν παραγραφεί.

Η έρευνα της υπόθεσης είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, η παραγγελία για τα συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS II των F-16 έγινε το Μάρτιο του 2000 έναντι δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, εννέα χρόνια μετά, κανένα από τα αεροσκάφη δεν είχε εγκατεστημένο το σύστημα αυτοπροστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες -ξέπλυμα βρώμικου χρήματος- για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Μάλιστα, το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προτείνει να δικαστεί γι' αυτήν την κατηγορία από την τακτική Δικαιοσύνη. Αντίθετα, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, κατηγορία που επίσης είχε απαγγελθεί στον πρώην υπουργό, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι αυτή έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Read more...

«Μαύρη τρύπα» 3,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Σε σχέση με τον αρχικό στόχο...


http://img.protothema.gr/FBBAF126E4532E193C44A6E10F65B4B9.jpg
Μεγάλη, αλλά... «διαχειρίσιμη» υστέρηση έναντι των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, εμφανίζουν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και ο «πήχης» των απαιτήσεων της Τρόικα χαμήλωσε κατά περίπου 1 δισ., ωστόσο στο επτάμηνο του έτους ο τακτικός προϋπολογισμός έχει υστέρηση 3,4 δισ., με βάση τον αρχικό στόχο του προυπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά 24,6% αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011. Πτωτική ήταν η πορεία των εσόδων, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατά 6,4%.

Αναλυτικά, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 15,513 δισ. ευρώ έναντι 12,449 δισ. ευρώ το 7μηνο του 2010. Τα έσοδα «έπεσαν» στα 26,847 δισ. ευρώ από τα 28,671 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 40,912 δισ. ευρώ έναντι 38,196 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα, αν και αυξημένο, είναι εντός νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ, όπως αυτός προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ωστόσο τα έσοδα εμφανίζουν «τρύπα» 87 εκατ. ευρώ έναντι στόχου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η υστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και, τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Όσο για την αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Read more...

Εκτοξεύτηκε στο 24,6% το έλλειμμα


newpost.gr
Εκτοξεύτηκε στο 24,6% το έλλειμμα
Στα 15,513 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο, υπολειπόμενο του νέου στόχου (ήτοι 16,475 δισ. ευρώ), όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο, αλλά αυξημένο κατά 24,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.


Η μαύρη τρύπα στα έσοδα παραμένει, ωστόσο φαίνεται να περιορίζεται το βάθος της. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26.847 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010 σε 6,4%.

Πάντως το υπουργείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο ότι στο απομένον πεντάμηνο η υστέρηση αυτή θα αντιμετωπισθεί, με την απόδοση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουάριου - Ιουλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,513 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,049 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.847 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄εξάμηνο.

Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου το υπουργείο αποδίδει κυρίως «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών».

Πηγή: tovima.gr
Read more...

Μέχρι τέλος Αυγούστου η νέα λίστα για τα Βαρέα για το 80% των ειδικοτήτων

«Θα εξεταστεί με ποιοτικά κριτήρια»


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι τέλους Αυγούστου να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για το 80% τουλάχιστον των ειδικοτήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη μετά τη συνάντησή του για το θέμα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με τον υπουργό να τονίζει ότι η λίστα θα πρέπει να εξετάζεται με ποιοτικά κριτήρια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Βαθύ κόκκινο ξανά στη Wall Street και στις ευρωπαϊκές αγορές

«Βουτιά» 4,63% για τον Dow Jones


Άλλη μία δύσκολη ημέρα στη Γουόλ Στριτ
Άλλη μία δύσκολη ημέρα στη Γουόλ Στριτ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Νέα Υόρκη
Έντονα πτωτικό το κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, όπου οι δείκτες έμειναν στο κόκκινο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να κλείσουν με μεγάλες απώλειες -με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 4,63% χάνοντας 520 μονάδες.

Iσχυρή η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC στο Παρίσι έκλεισαν με υποχώρηση μεγαλύτερη του 5% στον απόηχο και την ενίσχυσης των γαλλικών CDS. Νέο ρεκόρ, εν μέσω της αβεβαιότητας, για την τιμή του χρυσού που έσπασε το όριο των 1.800 δολ., ενισχυμένη και η τιμή του πετρελαίου.

Το έντονα αρνητικό κλίμα, που είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη, φάνηκε από νωρίς στη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση άνω του 3% χωρίς δυναμική ανάκαμψης στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Σε εταιρικό επίπεδο, από τις λίγες θετικές στη Νέα Υόρκη ήταν το άλμα στα κέρδη της Macy's. H αύξηση της κεδροφορίας της Computer Sciences δεν βοήθησε το κλίμα, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους της εταιρείας. Mετά το κλείσιμο της αγοράς, αποτελέσματα θα ανακοίνωναν οι Cisco Systems και News Corp.

Οι ισχυρές πτωτικές τάσεις είχαν μεταφερθεί από την Ευρώπη, όπου οι δείκτες έκλεισαν με νεά «βουτιά» της τάξης του 5%. Στο αρνητικό κλίμα είχαν συντελέσει οι φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας, που πάντως διαψεύστηκαν από τους τρεις οίκους αξιολόγησης νωρίς το απόγευμα.

Πρωταγωνιστές της υποχώρησης ήταν οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών, με εκείνη της Societe Generale να υποχωρεί κατά 15%. Το κλίμα επιδείνωσε και η είδηση για κύμα απολύσεων στη γερμανική E.On, η μετοχή τη οποίας υποχώρησε κατά 11%.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε στις 10.718,98 μονάδες με πτώση 4,63% και ο Nasdaq στις 2.379,72 μονάδες με υποχώρηση 4,14%. Στα ίδια επίπεδα και η «βουτιά» για του S&P500, ο οποίος υποχώρησε κατά 4,45% στις 1.120,32 μονάδες.

Ο DAX30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε κατά 5,13% χαμηλότερα και ο CAC40 στο Παρίσι έπεσε κατά κατά 5,45%. Με πτώση 3,05% έκλεισε και ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...