Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ


ΝΙΚΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2007(8500 ΨΗΦΟΙ)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Οικογενειακή Κατάσταση: Άγαμη
Ημερομηνία Γέννησης: 20 Μαρτίου 1976 στην Αθήνα
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/3537dfa7-af7b-4f3c-bb52-d15aa8f778ff
Read more...

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ από την Εθνική Ομάδα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, από την Εθνική Ομάδα:

Για ακόμη μία φορά, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ μας έκανε υπερήφανους.

Για ακόμη μία φορά, οι αθλητές μας έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα.

Αρχές, στόχοι, σχέδιο, πίστη και βούληση, είναι τα μυστικά της επιτυχίας.

Εκφράζω σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.




Read more...

"Την πατήσατε, πιαστήκατε αδιάβαστοι"...


Τον έλιωσε. Ο Κουμουτσάκος έχασε τα λόγια του. Δεν ήξερε τι να πει για την γκάφα της Νέας Δημοκρατίας στην οποία ήταν ο πρωταγωνιστής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, του είπε πως...

......"πιαστήκατε αδιάβαστοι, κύριε Κουμουτσάκο. Την πατήσατε. Πως μας ζητάτε να πάρουμε θέση για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας (Πρώτο Θέμα) όταν για το θέμα αυτό (ρύθμιση χρεών) έχουμε καταθέσει στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες σχετική πρόταση νόμου".

Το golden boy της Νέας Δημοκρατίας ήταν για λύπηση. Ο Παπακωνσταντίνου συνέχισε το μαστίγωμα. "Υποβιβάζετε την προεκλογική συζήτηση. Υποτιμάτε τους πολίτες".

Καλά του 'κανε...

nonews-news.


Read more...

Τετέλεσται...


Για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημόσια το ενδεχόμενο της ήττας. Ψυχολογικά πεσμένος. Σερνόταν, πάνω στις ίδιες ερωτήσεις με τις ίδιες απαντήσεις.

Μια συνέντευξη 25 λεπτών τραβηγμένη από τα μαλλιά. Ένας Καραμανλής που ψελλίζει "θέλω να μείνω", αλλά...

...κανείς δεν τον πιστεύει πια.
"Μ' ενδιαφέρει η πολιτική, την επέλεξα. Δεν είναι κανένα καταναγκαστικό έργο"!

Έτσι είπε, αλλά για 5,5 χρόνια μάλλον έδινε την εντύπωση ότι τον είχαν βάλει να κάνει κάτι που τον κούραζε πολύ. Και δεν το 'θελε. Απόψε, μεταξύ του μικρού και του μεγάλου τελικού, ο Καραμανλής είπε στους Έλληνες "τετέλεσται"...

nonews-news


Read more...

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ...


Τελικά του πέρασε του Σουφλιά. Από αυτά που διαρρέει το ίδιο το Μαξίμου ουδέποτε υπήρξε περίπτωση να μπει άλλος πρώτος στο Επικρατείας. Για τον Σουφλιά η πρώτη θέση θα αποτελέσει το άλλοθι για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή για την μεταβατική προεδρία της Ν.Δ. εάν και εφόσον προκύψει τέτοιο θέμα. Ο Σαρακατσάνος νίκησε και πάλι. Επέβαλε εκλογές και επέβαλε τον εαυτό του πρώτο. Τα πήρε όλα και έφυγε...

fimotro.

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ!!!!!!


Δήλωση Γιάννη Ραγκούση

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:





Ο Γιάννης Ραγκούσης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «STAR» για τον τηλεοπτικό διάλογο των πολιτικών αρχηγών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Read more...

Αυτά πως θα τα δικαιολογήσει;;; Κάνει ρεζίλι την περιοχή μας!


Είναι δυνατόν το «άξιο τέκνο της Ροδόπης», το «κεφάλαιο του τόπου μας» να κάνει 400 προσλήψεις από πίσω πόρτα του υπουργείου Παιδείας; Είναι δυνατόν να γεμίζει τις σχολικές βιβλιοθήκες με σειρά βιβλίων κομμωτικής και μαγειρικής και την ίδια ώρα να αγνοεί σημαντικά εκπαιδευτικά συγγράμματα; Είναι δυνατόν να κοστίζει η προμήθεια των βιβλιοθηκών 70.431.000 ευρώ; Είναι δυνατόν να προσπαθεί να περάσει τροπολογία – σκάνδαλο υπέρ συγκεκριμένης εταιρίας στο υπουργείο Μεταφορών; Είναι δυνατόν να χρηματοδοτεί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για το ανθελληνικό τους έργο; ΝΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ, Μ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…
Διαβάστε το «αφιέρωμα» του Πρώτου Θέματος! (κλικ στις φωτογραφίες)
piazzadelpopolo.
Read more...

"Δυο Στειακοί υπουργοί στη νεα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!"

"Δυο Στειακοί υπουργοί στη νεα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!"
http://www.spyroskouvelis.gr/article.php?id=1020
Read more...

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος, το οποίο ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στη δεύτερη θέση της «πράσινης» λίστας είναι η Ελενα Παναρίτη με σπουδές στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος και σήμερα με επαγγελματική ενασχόληση σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές.

Ακολουθούν κατά σειρά οι εξής:

- Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και σε θέματα κοινωνικού κράτους και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSE, στην Μεγάλη Βρετανία. Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών σε ζητήματα δημόσιας υγείας, σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

- Μάγια Τσόκλη, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος. Έχει εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Προβάλλει με το έργο της μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα μας.

- Παύλος Γερουλάνος, με μεταπτυχιακές σπουδές από τα Πανεπιστήμια Harvard και MIT, σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, με εμπειρία και από Δημόσια Διοίκηση, έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Σήμερα είναι Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

- Σταυρούλα Σαλουφάκου, ιδιωτική υπάλληλος, με διαδρομή στο συνδικαλιστικό Κίνημα, σήμερα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

- Τατιάνα Καραπαναγιώτη, από τον χώρο του Πολιτισμού και της τηλεόρασης, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, με έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, πολιτισμού αλλά και πολιτικής.

- Δημήτρης Λάλας, με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, με πλούσιο ερευνητικό έργο στα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών. Έχει διατελέσει καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

- Κώστας Θέος, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό από τη Γαλλία. Ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητες στις Δημόσιες Επενδύσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε.

- Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Με αγώνες στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε μετά από ειδική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

- Άννα Καφέτση, από το χώρο του πολιτισμού, με πτυχίο Φιλοσοφικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από τη Σορβόννη. Έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στο χώρο του πολιτισμού.

Στη δωδέκατη θέση του ψηφοδελτίου, ο Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, νεοελληνιστής, καθηγητής φιλοσοφικής Σχολής, έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη πορεία τον Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο «με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στο αύριο της πατρίδας μας», «ανανέωσης, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους μάχιμους, καταξιωμένους με σημαντική πορεία ο καθένας στο χώρο του» και για ένα ψηφοδέλτιο «ενεργών πολιτών, που θα εμπλουτίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας».
nooz.gr

Read more...

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β ΑΘΗΝΑΣ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ







Read more...

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ -ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ - ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΕΒΡΟΥ






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΕΒΡΟΥ ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ ΕΚΑΝΕ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Κ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΒΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

Read more...

Δεν θα ανεχτεί φεουδάρχες, θα ειπωθεί η αλήθεια για οικονομία

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σκέφτονται με όρους προσωπικής στρατηγικής και σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας, για να το μετατρέψουν σε αυτόνομη βαρονία, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, «με το σπάσιμο των εδρών, ώστε και ο πολιτικός να ξεφύγει από τις οικονομικές εξαρτήσεις που έχει» και προαναγγέλλει ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου «σε στελεχιακό δυναμικό, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τα χρονοδιαγράμματα και να έχει γρήγορα αντανακλαστικά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του, «είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πράσινες επενδύσεις».

Σε ερώτηση για το χρέος, ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κρύβει αλήθειες» και υπογραμμίζει: «Εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν αλλά για να αξιολογήσουμε, να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε και πως υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία».

Προαναγγέλλει ανεξάρτητο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτός που θα αναλάβει τα έσοδα και τα έξοδα, τις δαπάνες, το φορολογικό σύστημα, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ικανός και με το στομάχι και την αντοχή ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε όλο αυτό το σύστημα», αναφέρει.

Σχετικά με τον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, για να έχει έλεγχο το Δημόσιο στις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας.

«Στην περίπτωση της Ολυμπιακής, είμαστε υπέρ ενός μεικτού σχήματος με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, σε στρατηγική συμμαχία με ξένο αερομεταφορέα», δηλώνει και προσθέτει: «Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κρίσιμο για τη χώρα μας κλάδο των αερομεταφορών. Αυτή είναι η βάση της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε με τον σημερινό ιδιοκτήτη».

Για το θέμα με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι το κόμμα του προώθησε την υπόθεση και τονίζει ότι έχει δικαίωμα να κάνει κριτική στην κυβέρνηση «που δεν διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων για τη χώρα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «σε κάθε στάδιο θα υπάρχουν νέες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις». «Αλλά δεν είναι δυνατό να μην υπάρξει κριτική σε μία πράγματι λεόντεια συμφωνία, η οποία έγινε από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ», παρατηρεί.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν «σημαία ευκαιρίας».
nooz.gr

Read more...

Η Κατερίνα Διαμαντοπούλου


Η υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ εξομολογείται λίγο πριν από την κάλπη και απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ!
.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο με άριστα και συνέχισε τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιχειρησιακή Έρευνα και Μάρκετινγκ). Με υποτροφία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Έρασμος, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, «La Sapienza», Οικονομία και Εμπόριο. Συνέχισε αργότερα -παράλληλα με την εργασία- σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (International Master in Business Administration για στελέχη επιχειρήσεων στα αγγλικά), λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για εξαιρετική ακαδημαϊκή επίδοση.
Γνωρίζει άπταιστα τέσσερις ξένες γλώσσες: γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στον κλάδο των κατασκευών, με οικονομικό αντικείμενο. Ξεκίνησε τη δράση της στα κοινά μέσα από εθελοντικές ομάδες και κινήσεις ενεργών πολιτών της Αθήνας.
Εξελέγη σύμβουλος το 2002 στο έκτο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας με το συνδυασμό "Όμορφη Πόλη" του Χ. Παπουτσή. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων. Είναι εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ μετέχει στον τομέα Περιβάλλοντος. Αρθρογραφεί για τα πολιτικά θέματα αλλά και θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που γνωρίζει σε βάθος.

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Κάτι απλό και μικρό, αρκεί να μπορείς να το αναγνωρίσεις.

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Το ότι έχω τόσα ακόμα να μάθω, να κάνω, να δώσω, να γνωρίσω.

Η τελευταία φορά που...

ξέσπασες σε γέλια;
Πριν από λίγα λεπτά.

Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Καθαρό βλέμμα.

Το βασικό ελάττωμά σου;
Βρίσκω πάντα λόγο να είμαι αγχωμένη.

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα αφελή.

Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Πριν από λίγες μέρες, βλέποντας Ντοκιμαντέρ για την εξαθλίωση των παιδιών και των νέων γυναικών του ΙΡΑΚ.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Θαυμάζω τον Γκάντι (ήρεμη δύναμη).

Ποιοι είναι οι ήρωες σου σήμερα;
Όσοι αντιστέκονται στο εύκολο.

Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
«Ψεύτης ήλιος» του Μιχαλκόφ.

Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Στο Αιγαίο, καλοκαίρι στο πλοίο της Γραμμής.

Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Ενδεικτικά: Bret Easton Ellis, Ραπτόπουλος, Τατσόπουλος , Ορχάν Παμούκ, Ισμαήλ Κανταρέ, Gabriel Garcia Marques, Jeremy Rifkin κ.α.

Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Τη δύναμη να υπερασπίζεται το δίκαιο και την αλήθεια.

…Και σε μια γυναίκα;
Το ίδιο.

Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Μάνος Λοΐζος

Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Το ρεπερτόριο μου είναι ανεξάντλητο.

Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
«Για ένα κόσμο χωρίς φτώχεια» Η αυτοβιογραφία του “Τραπεζίτη των φτωχών”, Muhammad Yunus.

Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Gustav Klimt.

Το αγαπημένο σου χρώμα;
Κόκκινο.

Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Να παραμένω άνθρωπος με συναισθήματα.

Το αγαπημένο σου ποτό;
Ζεστή σοκολάτα.

Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Γι’ αυτά που δεν πρόλαβα να κάνω.

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Το να επιλέγεις να πατήσεις τον αδύναμο.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Να ψάχνω στην Wikipedia.

Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Υπερβολική Δύναμη στα χέρια ανήθικων.

Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Για να μην πληγώσω.

Ποιο είναι το μότο σου;
Υπάρχουν 7 αμαρτήματα στον Κόσμο: Πλούτος χωρίς κόπο, Ευχαρίστηση χωρίς συνείδηση, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Εμπόριο χωρίς ηθική, Επιστήμη χωρίς ανθρωπισμό , Λατρεία χωρίς θυσία και Πολιτική χωρίς αρχές.

Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Στον ύπνο μου.

Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Well done!

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
«Τρικυμία εν κρανίω», λόγω εκλογών.




Read more...

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ...


Οι 12 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, όπως ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, είναι οι εξής:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ
2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ
3. ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ
4. ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
5. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ
6. ΙΣΜΗΝΗ ΚΡΙΑΡΗ
7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΓΚΟΒΑΣ
8. ΝΙΚΗ ΚΟΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
9. ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
10. ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΤΖΑΚΟΥ-ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ
11. ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
12. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ




Read more...

ΠΛΕΡΕΖΕΣ...


O Πρετεντέρης ανακάλυψε ότι "η μαγεία Καραμανλή έχει πάψει να λειτουργεί"! Ο Πρετεντεράκος απογοητευμένος, σχεδόν λυπημένος, βλέπει ότι το όνειρό του δεν παίρνει σάρκα και οστά. Ποιά "μαγεία" βρε Γιαννάκη; Φόρα τις πλερέζες σου και εμείς διαβάζουμε στο σημερινό άρθρο σου στο Βήμα της Κυριακής :

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Ή ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Η ΝΔ είναι ένα καζάνι που βράζει. Και βράζει όχι επειδή θα χάσει τις εκλογές αλλά επειδή η «μαγεία Καραμανλή» έχει πάψει πλέον να λειτουργεί. Περισσότερο από ποτέ, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής- και μάλιστα της πιο απροσδόκητης κριτικής. Ακόμη και... ο Τσιτουρίδης δίνει ραντεβού στις 5 Οκτωβρίου. Θα μείνει ή θα φύγει; Παρά τις διαβεβαιώσεις του Καραμανλή, το ερώτημα παραμένει μετέωρο. Και παραμένει μετέωρο για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή αν θέλει ο Καραμανλής να μείνει, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος για να τον διώξει. Δεύτερον, επειδή κανείς δεν φαντάζεται εύκολα τον Καραμανλή έπειτα από μια ήττα να κάνει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στον Παπανδρέου - τουλάχιστον σε πρώτη φάση... Τρίτον, επειδή ο Καραμανλής είναι 53 ετών. Η απάντηση στο δίλημμα «μένω ή φεύγω» είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί με προσωπικούς όρους. Αρα μόνον εικασίες μπορούμε να διατυπώνουμε ωσότου μιλήσει ο ενδιαφερόμενος. Και γι΄ αυτό οι «δελφίνοι» ετοιμάζονται στο παρασκήνιο χωρίς να εκδηλώνονται στο προσκήνιο. Ξέρουν ότι η πρωτοβουλία των εξελίξεων δεν είναι στα χέρια τους. Μόνο που, δυστυχώς για όλους στη ΝΔ, υπάρχει και η πολιτική. Και σε πολιτικό επίπεδο, η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν μια τραγική αποτυχία. Παραδίδει την Ελλάδα σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτήν που την παρέλαβε. Προσφάτως ο Κ. Σημίτης έλεγε πως «όταν ο Καραμανλής μιλούσε πριν το 2004 για αυτόματο πιλότο νόμιζα ότι το έκανε για λόγους αντιπολίτευσης, μετά κατάλαβα ότι μιλούσε σοβαρά και ότι πίστευε πως μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με αυτόματο πιλότο». Τελικά, η ανυπαρξία πιλότου έριξε τη χώρα στα βράχια. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα διαχειριστεί ο Καραμανλής όχι μια εκλογική ήττα αλλά μια πολιτική αποτυχία. Θα μείνει για να αναζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία; Θα φύγει περιμένοντας πότε θα επιστρέψει; Δ Η θα φύγει για τα καλά; Ο,τι και αν επιλέξει ο ίδιος, πάντως, το μετεκλογικό τοπίο της ΝΔ θα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Ιράκ και σε Αφγανιστάν. Οι εντάσεις που συσσωρεύτηκαν είναι πολλές. Και όταν οι πολιτικές αντιπαλότητες ή οι προσωπικές εμπάθειες έπληξαν τόσο βάναυσα μια ΝΔ που κέρδιζε τη μια εκλογή μετά την άλλη, σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε μια ΝΔ ηττημένη. Θα κάτσει ο Καραμανλής να ακούει τον Τσιτουρίδη και τον Μανώλη; Την ίδια στιγμή που ο ΛΑΟΣ καταγράφεται πλέον ως μόνιμη και αυξανόμενη απειλή στα δεξιά της Δεξιάς; Καλώς ή κακώς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται ως τώρα πολύ ευφυέστερος στα ζητήματα πλαγιοκόπησης του δικομματισμού απ΄ ό,τι απεδείχθησαν απέναντι στο ΠαΣοΚ ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας. Και νομίζω ότι θα κάνει τεράστιο λάθος όποιος λογαριάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις στη ΝΔ χωρίς τον ξενοδόχο Καρατζαφέρη. Ο,τι και αν συμβεί, δηλαδή, μείνει ή φύγει ο Καραμανλής, η διαχείριση της ήττας στη ΝΔ θα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και περίπλοκη διαδικασία. Αλλά από αυτή τη διαχείριση θα προκύψει το ζητούμενο: ο χρόνος της παραμονής της στην αντιπολίτευση.
/fimotro


Read more...

ΧΟΝΤΡΟ ΒΡΙΣΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...



Χοντρό βρισίδι, ρίχνει σήμερα στον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία η Αυριανή του Γιώργου Κουρή. Το έχει γυρίσει η... ναυαρχίδα του Ταύρου. Βαρέθηκε ο Καραμανλής και τα 'χει παρατήσει. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ομαδική λιποταξία. Εμείς τα γράφαμε μήνες τώρα. Μας αντιγράφουν έστω και μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές...

fimotro

Read more...

TO EKΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΤΗΣ 5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Ζήσης Τσώλης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Αντιμέτωπη με την πιο βαθιά κρίση της οικονομίας, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν που κληρονόμησε το ΠαΣοΚ από τη Νέα Δημοκρατία μετά την πτώση του κ. Κ. Μητσοτάκη, το 1993, θα βρεθεί η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Η οικονομική κρίση που μας οδήγησε ύστερα από 16 χρόνια και πάλι σε ύφεση και το «ελληνικό ζήτημα», δηλαδή η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, η οποία καλύπτει ακόμη και τα έξοδα της δεύτερης... εκλογικής αναμέτρησης μέσα στη χρονιά με δανεικά ενώ ήδη χρωστά 292 δισ. ευρώ (!) στις ελληνικές και ξένες τράπεζες, και οι υποσχέσεις για «χαλάρωση» και παροχές συνιστούν το εκρηκτικό κοκτέιλ της 5ης Οκτωβρίου. Οι συνθήκες που περιγράψαμε και γνωρίζουν πολύ καλά οι δύο μονομάχοι, ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως και οι σύμβουλοί τους, παρ΄ ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν διαφορετική τακτική και άλλον προγραμματικό λόγο εν όψει της κάλπης, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις για την εκπόνηση «αξιόπιστου και ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας και οι ξένοι επενδυτές (Deutsche Τelekom, Cosco) που συνεταιρίστηκαν με το Δημόσιο βρίσκονται σε στάση αναμονής για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές που θα δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση. Το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει σωρευμένα χρέη προς την αγορά- τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους γιατρούς και φαρμακοποιούς που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία- άνω των 10 δισ. ευρώ, θα είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να καλύψει άμεσα η νέα κυβέρνηση. Το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό με το ταμειακό άνοιγμα, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και στις τρέχουσες δαπάνες των υπουργείων, που ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ κάθε μήνα από τον Μάρτιο και μετά, έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και προφανώς αποτέλεσε τον κύριο λόγο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πεδίο αυτό, στην άμεση αντιμετώπιση της ταμειακής κρίσης, θα δοθεί και το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης. ▅ Η προσφυγή σε νέο δανεισμό Οι επιλογές για όποιο κόμμα κερδίσει δεν είναι πολλές, παρά μόνο μία: Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διά του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, έχει σχεδιάσει για τις αρχές Οκτωβρίου την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων και θα περιμένει το τελευταίο δίμηνο να αποδώσουν οι νέες φορολογίες (έκτακτη εισφορά σε ΙΧ, σκάφη, κινητά τηλέφωνα και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας) για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Το ΠαΣοΚ, από την πλευρά του, που αισθάνεται «κυβέρνηση εν αναμονή» προγραμματίζει να προχωρήσει σε άμεσο δανεισμό του συνόλου των οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, δηλαδή να δανειστεί πάνω από 10 δισ. ευρώ και να εξοφλήσει τα χρέη προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Θέλει έτσι, σε πολιτικό επίπεδο, αντί της «δημοσιονομικής απογραφής» που επέλεξε το 2004 η Νέα Δημοκρατία, να κλείσει τις εκκρεμότητες επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα να αποδώσει αμέσως την ευθύνη στη ΝΔ. Σε οικονομικό επίπεδο, όπως εξηγεί η κυρία Λούκα Κατσέλη, με την εξόφληση των οφειλών θα ενισχυθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις και η αγορά, που «διψούν», και θα κινηθεί και πάλι η οικονομία. Οπωσδήποτε το πρόβλημα απαιτεί συνολικό σχεδιασμό και μέτρα, τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010. Ωστόσο, πέραν του μεγάλου αυτού ποσού θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός για την οικονομική στήριξη του ταμείου των μικρομεσαίων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), την καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση αλλά τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί.

fimotro

Read more...

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Ανάλυση του Γιάννη Μαύρη

Με τις προσεχείς εκλογές κλείνει ο κύκλος της 5ετούς διακυβέρνησης της Ν.Δ. Οι 3 εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου (2004, 2007, 2009) αποτελούν τις αποφασιστικές «στιγμές» αυτής της πορείας.
Εκλογές 2004: Η άνοδος
Οι εκλογές του 2004 αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ σε αυτές σημειώθηκε και η μέγιστη συμμετοχή μεταπολιτευτικά (διάγραμμα 1). Το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε παράγωγο μακροπρόθεσμων μεταβολών στις κομματικές προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Το...
βασικότερο ρεύμα των εκλογών του 2004 αποτέλεσε η απευθείας διαπαραταξιακή μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων, που το 2000 είχαν υποστηρίξει το τότε κυβερνών κόμμα. Η μαζική μεταστροφή ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που στήριζαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ (ο 1 στους 6 εκλογείς του το 2000 – περίπου 500.000 άτομα), αποκρυσταλλωμένη και εντυπωσιακά αμετάβλητη κατά την τριετία 2001-2004, αποτέλεσε ένα ογκώδες ρεύμα διαπαραταξιακής μετατόπισης. Διεύρυνε σημαντικά την κοινωνική νομιμοποίηση της συντηρητικής παράταξης, η εκλογική επιρροή της οποίας επανήλθε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’90. Oι βουλευτικές εκλογές του 2004 αποτέλεσαν τομή για το γενικό πολιτικό κλίμα, τη δημοτικότητα της κυβέρνησης και την εικόνα του Κ. Καραμανλή. Λόγω και της τεχνητής ευφορίας που δημιούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκλήθηκε μια πρωτοφανής περίοδος χάριτος, η οποία διήρκεσε εννέα (9) μήνες. Κατά τη διάρκειά της, υπήρξε περαιτέρω ενίσχυση της νέας κυβέρνησης και περαιτέρω αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, που υπέστη το σοκ της ήττας και της απομάκρυνσης από την εξουσία. Oι εκλογές του 2004 άσκησαν αντίστοιχη επίδραση και στην εικόνα των δύο πολιτικών αρχηγών: στον δείκτη πρωθυπουργικής ικανότητας και με αφετηρία την προεκλογική εκστρατεία του 2004, παγιώθηκε, μετεκλογικά, σαφές προβάδισμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, το οποίο παρέμεινε, διαχρονικά, σχεδόν αμετάβλητο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2004-2007, το μερίδιο του Κ. Καραμανλή στον σχετικό δείκτη, θα κυμανθεί, κατά κανόνα, μεταξύ 45% και 54%. Αντιθέτως, η πρωθυπουργική εικόνα του Γ. Παπανδρέου, μετά τη ραγδαία φθορά και αποδόμηση που υπέστη, κατά την προεκλογική περίοδο του 2004, δεν θα καταφέρει ποτέ να υπερβεί το 30% και να απειλήσει σοβαρά εκείνη του αντιπάλου του. Τέλος, την ασφυκτική πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ. επί του ΠΑΣΟΚ, στο μετεκλογικό σκηνικό του 2004, πιστοποιούσε και η μετεκλογική διεύρυνση της διαφοράς, σε μια κρίσιμη παράμετρο του κομματικού ανταγωνισμού, την παράσταση νίκης.
Εκλογές 2007: Αρχή πτώσης
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2007 απέδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης (ανολοκλήρωτης) κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. δεν υπήρξε ουσιαστική μεταστροφή του εκλογικού σώματος, ούτε αμφισβητήθηκε ποτέ το διακριτό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε για τέταρτη φορά, σε συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές 2004, ευρωεκλογές 2004, νομαρχιακές 2006, βουλευτικές 2007), η κρίση του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, που προκηρύχθηκαν πεντέμισι μήνες πριν από την κανονική λήξη της πρώτης κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. και τις προηγούμενες, σαφώς μεγαλύτερης βαρύτητας εκλογές του 2004, υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες. Οι εκλογές του 2007 δεν αποτέλεσαν τομή, αλλά συνέχεια των εκλογών του 2004. Η δομή του εκλογικού ανταγωνισμού δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές μεταβολές και στα κριτήρια της ψήφου. Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίσθηκε από μια τριπλή μείωση: α) Της συμμετοχής, β) της επιρροής του δικομματισμού και γ) της διαφοράς πρώτου/δεύτερου κόμματος.
Εκλογές 2009: Η πτώση
Η στατική «φωτογραφία» του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος, που αποκαλύπτουν στις παραμονές των επερχόμενων εκλογών οι βασικοί δείκτες του βαρόμετρου της Public Issue διαφοροποιείται πλήρως από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Σε σύγκριση με το 2004, αλλά και με το 2007, η εικόνα του κομματικού και εκλογικού ανταγωνισμού παρουσιάζεται εντελώς ανεστραμμένη: Πρώτον, λόγω της κατάρρευσης της διακυβέρνησης, το γενικό πολιτικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό και οι κοινωνικές προσδοκίες βρίσκονται στο ναδίρ – ουσιαστικά αυτή η τάση παγιώθηκε στο εκλογικό σώμα μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Δεύτερον, μετά τη νίκη του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυβερνητική δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυθεί σημαντικά. Τρίτον, ο δείκτης πρωθυπουργικής ικανότητας πιστοποιεί το τέλος της ηγεμονίας Καραμανλή. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ προηγείται συντριπτικά στην παράσταση νίκης.
Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, μετά την αδυναμία (ή άρνηση) της Αριστεράς να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή κρίση εκπροσώπησης, που εμφανίσθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2008, συνέβαλε στην «ανάταξη» του δικομματικού συστήματος. Είναι αναμενόμενο, κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της εδραιωμένης μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής ιδεολογίας, η κοινωνική δυσαρέσκεια από τη διακυβέρνηση, να λάβει, για άλλη μια φορά, τη μορφή της εκλογικής αποδοκιμασίας του κυβερνώντος κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, η θεσμική απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας, που εδραιώνεται σταδιακά στην τρέχουσα δεκαετία, καθώς, παράλληλα, και η εκθετική, πλέον, αύξηση της αποχής, δεν δείχνουν να ανακόπτονται. Αντιθέτως, τείνουν να αποτελέσουν ουσιαστικές πλευρές της γενικότερης κρίσης της αντιπροσώπευσης και των πολιτικών θεσμών της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Εκλογολογία»
Εκτός από την επαναλαμβανόμενη χειραγωγική χρήση του χρόνου προκήρυξης των εκλογών, ουσιαστική συνεισφορά σε αυτόν τον ανεπιθύμητο πολιτικό μετασχηματισμό έχουν –με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων– η σημαντική συρρίκνωση και πολιτική αφυδάτωση της προεκλογικής περιόδου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές του εκλογικού νόμου (σε 12 εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974, ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει 7 φορές, ενώ η αντιπολίτευση εξήγγειλε και την 8η) – ακόμη, με βασική ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης, η σκόπιμη, αλλά εντελώς ανούσια συνεχής «εκλογολογία», που αποτέλεσε τη μοναδική σταθερά του δημόσιου λόγου, ήδη από το 2005.

fimotro.

Read more...

"ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"


Δύο ισχυρά μηνύματα, προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς το σώμα των ψηφοφόρων, εκπέμπει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνέντευξης προς την «Κ». Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος «ανοίγει τα χαρτιά του» για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα πεδία της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των θεσμών, στην περίπτωση κατά την... οποία επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προειδοποιεί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σκέπτονται έτσι, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.Παράλληλα, αν και ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αφήνει σαφώς να διαφανούν οι δυσχέρειες άσκησης έντονα φιλολαϊκής πολιτικής. Οπως σημειώνει, «εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανένα, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε». Επίσης, προσδιορίζει ως βασική προτεραιότητα των επόμενων μηνών «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς», διότι άλλως «θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση», και προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν «σημαία ευκαιρίας» και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την ενίσχυση του ρόλου του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως «κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα απολύτως έργο».Αρχή
fimotro

Read more...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...



Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη

Ενα φιλόδοξο σχέδιο, ως απάντηση στην πολυεπίπεδη κρίση και στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών, δεσμεύεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει από την επομένη των εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου. Εχοντας ως «πυξίδα» το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τελικώς την προσεχή Κυριακή, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσες... Αρχή κυρίως κείμενο πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε κινήσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα για τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται.
Οι πρώτες εκατό μέρες αποτελούν για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ίσως το πιο κρίσιμο διάστημα - τη βάση για τη χάραξη του νέου Μοντέλου Ανάπτυξης της χώρας με ορίζοντα τετραετίας. Διάστημα που με τη νέα ηγετική ομάδα θα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, αφενός για την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και αφετέρου για την αλλαγή νοοτροπίας που διατρέχει το κράτος και όλους τους λειτουργούς του. Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι το περιβάλλον.
Φιλόδοξο. Από τις ευρωεκλογές και μετά ο Γ. Παπανδρέου μαζί με το στενό επιτελείο του ανέλαβαν να συμπληρώσουν και την... τελευταία λέξη στο Νέο Μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, εστιάζοντας σε τρεις τομείς (Κράτος, Οικονομία, Πράσινη Ανάπτυξη) και προσδιορίζοντας τον χρόνο των άμεσων, των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αλλαγών.
Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να «κουμπώσουν» με την κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων και από την αρχή του 2010 να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος.
«Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν κοινωνική συνοχή και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών προς έναν κοινό στόχο», είναι η φράση που επαναλαμβάνουν στην Ιπποκράτους, είτε αναφέρονται στην ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας είτε στην προεπιλογή των πολιτικών που θα κληθούν να προωθηθούν από θέσεις ευθύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο και στους δημόσιους οργανισμούς.
ΚΡΑΤΟΣ


Σύγχρονη διακυβέρνηση και διαφάνεια
Σχεδιάζουν τρεις άμεσες κινήσεις στη δομή, τη λειτουργία και τη «νοοτροπία» του κράτους. Η πρώτη κίνηση αφορά το νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου που θα δίνει τη γενική κατεύθυνση και θα συντονίζει το έργο του μικρότερου (σε αριθμό υπουργών) υπουργικού συμβουλίου και θα έχει ως βασική «μηχανή» στο όχημα των αλλαγών μια ομάδα στελεχών και εμπειρογνωμόνων. Η δεύτερη κίνηση αφορά τον Ελεγχο των Δημοσίων Οικονομικών. Επιδιώκεται η σύνδεση της χρηματοδότησης με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Η τρίτη κίνηση είναι οι θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο προωθείται ένα σύστημα με βάση το γερμανικό, με συνδυασμό μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, λίστας και σταυρού. Στόχος είναι η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών λειτουργιών στα κόμματα. Για παράδειγμα προβλέπονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων στο κάθε κόμμα.

fimotro

Read more...