Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Αγαπητή Κριστίν...


Αυτή είναι η επιστολή Τσακαλώτου σε Λαγκάρντ...

Το ολοκληρωμένο, πλήρες αίτημα της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο δάνειο έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πλέον, ανοίγει ο...
δρόμος για την έλευση της νέας εκπρόσωπου του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να μετάσχει και εκείνη, μαζί με του εκπροσώπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ESM, στις συζητήσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής συμφωνίας -στην ουσία, για το τρίτο Μνημόνιο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής είχε γίνει γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την επιστολή που ανέμενε η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το νέο μπέρδεμα δημιουργήθηκε, διότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου δεν ήθελαν απλώς μια επιστολή-πρόσκληση, αλλά ζητούσαν να περιγράφονται με σαφήνεια η ατζέντα των συναντήσεων και το πρόγραμμα των επαφών της ομάδας υπό την κυρία Βελκουλέσκου.

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι, στην επιστολή Τσακαλώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα περί τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, πέραν του αιτήματος για το νέο δάνειο, δεν υπάρχει αναφορά στην ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επαφών.

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση-απάντηση του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα.

Στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση του υπουργείου Οικονομικών:
Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο...

Read more...

Χαλάρωση των όρων λιτότητας Spiegel: Χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων θα δεχθούν οι θεσμοί


Spiegel: Χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων θα δεχθούν οι θεσμοί
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο
Χαλάρωση των όρων λιτότητας του προγράμματος για την Ελλάδα, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, επιθυμούν οι θεσμοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ΕΜΣ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο του 1% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος λόγω της κατεστραμμένης οικονομίας της, ενώ για το 2016 θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν πλεόνασμα ύψους 1% αντί του προγραμματισμένου 2%.
Το ίδιο θα συμβεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι θεσμοί δεν επιθυμούν να οξύνουν περισσότερο την ύφεση.
Η «έκπτωση» στην εξυγίανση θα θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση, επισημαίνεται, την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, από την οποία εξαρτά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας ειδικά το ΔΝΤ, ενώ θα πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν τελικά η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα «κούρεμα» του χρέους της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ...


Εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να...
ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και του ESM
    Εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM.  Το ζήτημα με το ΔΝΤ ανέκυψε γιατί, όπως ενημέρωσε και ο εκπρόσωπός του, το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των θεσμών επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά με κοινή επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς. 
Χτες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις είχε «προσγειώσει» ανώμαλα τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων, που καθόριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για σήμερα Παρασκευή. Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» και του Μιχάλη Ιγνατίου για την ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής, ο κ. Ράις είχε απαντήσει: «Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρισθεί τα τυπικά (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε».

Ο κ. Ράις διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε την εκδίωξη του πρώην επικεφαλής της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ και επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα τον αντικαταστήσει. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πριν απ' όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των τεχνικών ομάδων του Ταμείου και στη συνέχεια να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα».


Υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα και το Πρόγραμμα, αλλά και για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό του ESM. Για να υπάρχει νέο ελληνικό πρόγραμμα από το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις, πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά. Τόνισε συγκεκριμένα:

Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα. Για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους...
left.gr

Read more...

Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ...


Παράλληλα, το 35% θεωρεί πως το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι καλύτρο, ενώ το 34% το θεωρεί χειρότερο. Σε ποσοστό 16% οι...
πολίτες το ίδιο ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο.

Συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33,6%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με ποσοστό 17,8%.

Τρίτο ακολουθεί το Ποτάμι στο 6,1%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 5,3%. Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 3,6%.



Διχασμένοι φαίνονται οι πολίτες για τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς το 35% θεωρεί πως είναι ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το 34% το θεωρεί χειρότερο. Σε ποσοστό 16% οι πολίτες το ίδιο ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο.



Ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 61% θετικές γνώμες, ενώ οι αρνητικές γνώμες είναι σε ποσοστό 36%. 



Πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 78%, ενώ μόλις το 19% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. 



Στην ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας μετά από τις διαπραγματεύσεις που έφερε τη συμφωνία, έπραξε το σωστό ή εάν έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του, το 63% των πολιτών δείχνουν πως έκανε το σωστό ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 32% θεωρεί πως έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του. 



Το 83% των πολιτών θεωρούν η συμφωνία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ μόλις το 14% θεωρούν πως η συμφωνία ανταποκρίνεται στην ψήφο του δημοψηφίσματος.

topontiki.gr


Read more...

Στο εδώλιο ο Γιάννης Σμπώκος...


Στο εδώδιο ο Γιάννης Σμπώκος και για την υπόθεση των TOR, προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας  - Κεντρική Εικόνα...και για την υπόθεση των TOR, προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας...
Το εδώλιο δείχνει με την πρότασή της, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της "ουράς" της μίζας των TOR, η οποία...
συνολικά φέρεται να έφτασε τα 90.000.000 ευρώ.

Για τα αδικήματα της απιστίας από κοινού, παθητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βαρύνονται οι Ιωάννης Σμπώκος, Γ. Κάμαρης, Γ. Χριστοδουλίδης, Π. Χριστοδουλίδης, ενώ παύει λόγω θανάτου η δίωξη για τον Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στην Τζακάρτα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος της μίζας φαίνεται ότι πέρασε μέσα από την εταιρία Glavis συμφερόντων του Γ. Κάμαρη μετά από αίτημα του ίδιου του Ι. Σμπώκου. Στην εταιρία φαίνεται ότι κατέληξαν 12.000.000 ευρώ από την ρωσική ΑΝΤΕΥ, κατασκευάστρια των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σ.Σ.
parapolitika.gr

Read more...

Spiegel: Έτοιμη για "κούρεμα" των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος η τρόικα...


Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε χαλάρωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα είναι η τρόικα, όπως αναφέρει το Spiegel επικαλούμενο...
καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το παραπάνω ενδεχόμενο εξετάζεται από τα οικονομικά επιτελεία των «θεσμών», με δεδομένη την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «κύκλοι της τρόικα» υποστήριξαν στο Spiegel ότι «οι στόχοι για τον προϋπολογισμό, που τέθηκαν πρόσφατα, βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Κανείς δεν περιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το περιθώριο δεν υπάρχει, πλέον, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης».



Παράλληλα, συνεχίζει το Spiegel, το «κούρεμα» στους στόχους πιθανώς να μην αφορά μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και μακρά παράταση της ύφεσης...
newmoney.gr

Read more...

Σε τηλεφωνική επικοινωνία Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις συμφώνησαν Τσίπρας και Ολάντ


Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις συμφώνησαν Τσίπρας και Ολάντ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Στην ανάγκη να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν την σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Και εκείνος δεν απάντησε... Αρχηγοί προς Τσίπρα: Όχι σε εκλογικό αιφνιδιασμό


Αρχηγοί προς Τσίπρα: Όχι σε εκλογικό αιφνιδιασμό
Στιγμιότυπο από το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι πολιτικοί αρχηγοί στο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Στον πρωθυπουργό επισημάνθηκε πως μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών, για να ψηφιστούν νομοσχέδια σημαντικών μεταρρυθμίσεων και να μην αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με επίμαχα νομοσχέδια, όπως το αναμενόμενο για την Παιδεία.

Επίσης, κατα τη διάρκεια του γεύματος εθίγη και το θέμα της στάσης της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου με ενθάρρυνση προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Εγινε ακόμη γνωστό ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να εκλείψουν πλήρως γεγονότα στοχοποίησης από κυβερνητικά στελέχη προς την αντιπολίτευση.

Γεροβασίλη: Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Σκάι, διαβεβαίωσε ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει θέμα εκλογικού ή άλλου αιφνιδιασμού.

«Πρόθεση να κρυφτεί κάτι, δεν υπάρχει. Αιφνιδιασμοί εκ μέρους της κυβέρνησης, επίσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα είναι από την πλευρά της» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πρέπει να φύγω...


Αιφνιδιάστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν είδαν τον πρωθυπουργό, να αποχωρεί βιαστικά, μετα το γεύμα, από το Προεδρικό Μέγαρο. 
Πρέπει να φύγω. Εχω... μια επείγουσα επικοινωνία με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τους είπε κι εφυγε. 
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πιέρ Μοσκοβισί...

Read more...

Παυλόπουλος: Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων...


ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
«Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις όποιες διαφορές σας και αυτό σας το αναγνωρίζει ο Eλληνικός λαός» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατιας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς αρχηγούς, λίγο πριν...
παρακαθήσουν στο γεύμα,  με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας... 


Read more...

Τρέχοντας ο Σταύρος...



...με τη... λιμουζίνα η Φώφη.

Ξεκίνησε το γεύμα των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό (ΒΙΝΤΕΟ &  ΦΩΤΟ)...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Γεύμα στους πολιτικούς αρχηγούς παραθέτει αυτή την ώρα ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Από τους πρώτους που κατέφθασαν, ήταν οι... 
Παφίλης (ο οποίος "κάλυψε" τον Κουτσούμπα, καθώς ο δευτερος βρίσκεται σε περιοδεία) και Μεϊμαράκης. 
Ακολούθησαν οι Καμμένος και Φώφη Γεννηματά (με τα αυτοκίνητα τους), ενώ ο Θεοδωράκης κατέφτασε πεζός και καταϊδρωμένος. 
Τελευταίος, έφτασε κι αυτός πεζός από το Μαξίμου, ο Τσίπρας... 
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός - ΤΩΡΑ
Η άφιξη Πάνου Καμμένου:

Στο Προεδρικό ο Καμμένος - ΤΩΡΑ

-Δείτε τι δήλωσε ο Παφίλης, προσερχόμενος στο Προεδρικό, ΕΔΩ

Read more...

Στουρνάρας: Τις επόμενες 10 ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων...



-Σταθάκης: Προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών.
-Μίχαλος: Στα 3 δισ. το κόστος για την αγορά από τις κλειστές τράπεζες
- Βερνίκος: Ο διοικητής της ΤτΕ μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail in...
Τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω των περιορισμών που επιβάλουν τα capital controls έδωσε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά τη...
συνάντηση που είχε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς. Προανήγγειλε τη σύνταξη ενός "οδικού χάρτη" «για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής»



Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση.


Όπως είπε πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στον αριθμό των μηνιαίων εισαγωγών που έκανε η οικονομία σε περίοδο προ κρίσης.


Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη εμπειρία».


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών για να εκτρέψουμε όλες τις παρενέργειες απο την επιβολή των capital controls».


Ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι από το κλείσιμο των τραπεζών το κόστος για την αγορά υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη η άνοδος του ύψους του ορίου των εγκρίσεων από τις τράπεζες από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ εξυπηρετεί πλέον το 70% των επιχειρήσεων προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα».


Ο ΓΓ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος συμπλήρωσε ότι ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους παράγοντες της αγοράς ότι δεν υπάρχει θέμα bail in.


protothema.gr

Read more...

«Το Grexit έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»...


Ζαν-Κλoντ ΓιούνκερΜια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι» μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πλέον εξαρτάται από... «τη δέσμευση» των Ελλήνων, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας χθες βράδυ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Οι Έλληνες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

«Βρήκαμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει τώρα «μια μακρά περίοδο ηρεμίας». Το άγχος «είναι κακός σύμβουλος», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι χωρίς το ευρώ η οικονομία της Ευρώπης θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση. «Το ευρώ είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένη την Ευρώπη», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Read more...

Νουαγιέ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να γίνει κούρεμα καταθέσεων...


Νουαγιέ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να γίνει κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ...στις ελληνικές τράπεζες...
Αντίθετος σε οποιοδήποτε κούρεμα καταθέσεων, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τάχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ.

Με σημερινές του δηλώσεις στην εφημερίδα "Le Monde" επισήμανε πως...
αυτή η άρνηση απηχεί και τις απόψεις και άλλων στελεχών της ΕΚΤ, καθώς σε περίπτωση bail in (κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) θα χανόταν η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ, ακόμη χειρότερα, θα καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί άμεσα – σίγουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Κατά τον κ. Νουαγιέ οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση και τούτο πρέπει να γίνει άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. «Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και έτσι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες».

Ο κ. Νουαγιέ αναφέρει πως αυτή η «ένεση» ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να περιμένει τα stress tests που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, καθώς επείγει οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ικανή ρευστότητα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο βασικά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη βεβαρημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που το τελευταίο διάστημα έχει βυθιστεί και το άλλο έχει να κάνει με τις καταθέσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα. Υπολογίζουμε πως από το 2010 έχουν φύγει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών»...
iefimerida.gr

Read more...

Ξύλο και προσαγωγές τα ξημερώματα στον σταθμό Λαρίσης...



Σύμφωνα με αναφορές στα social media και σχετικά δημοσιεύματα, τα ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους το ξημέρωμα στο Σταθμό Λαρίσης καθώς κάποιοι επιβάτες (το νούμερο ποικίλλει από 20 έως 100) δεν είχαν...
εισιτήριο και υπήρξαν «καταγγελίες για κακές συνθήκες ταξιδιού» (!)

Tα ΜΑΤ στις αποβάθρες του Σταθμού Λαρίσης

Οι αναφορές, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ να φτάνουν στον σταθμό και να προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές, με κυνηγητό στους γύρω δρόμους. Υπάρχουν επιπλέον αναφορές για έναν τραυματία. Στο τρένο είχαν επιβιβαστεί και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου με προορισμό τη Βεργίνα, για 3ήμερο μουσικό φεστιβάλ. 


Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 16 προσαγωγές και 3 συλλήψεις...
πηγή left.gr

Read more...