Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η απεργία των τεχνικών νεκρώνει για δύο μέρες την τηλεοπτική ενημέρωση...



Χωρίς ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων θα είναι οι τηλεθεατές αύριο και μεθαύριο.

Η 48ωρη απεργία των τεχνικών νεκρώνει την τηλεοπτική ενημέρωση τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πιθανή απεργία των δημοσιογράφων από τις ... 6-9 Μαΐου, η σχετική απόφαση πάντως θα ληφθεί εντός των επομένων ημερών και είναι βέβαιο ότι θα βρει πολλές αντιδράσεις.
zoomnews



Read more...

Ανάσταση στην Ύδρα ο Γιώργος


Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες. Για διακοπές πάει στην Πάρο και το Πάσχα πάει στην Ύδρα. Έτσι θα κάνει και φέτος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα φτάσει στην Ύδρα τη Μεγάλη Πέμπτη, θα μείνει στη «Μπρατσέρα» και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη.
Μένει να δούμε αν θα πάρει μαζί του και το καινούργιο κανό...

newpost.gr

Read more...

«Λεφτά υπάρχουν» λέει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων αλλά.. για το Μεγάρο Μουσικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Επιχορηγήσεις ΥΠΠΟΤ σε Μέγαρο Μουσικής & Μουσείο Μπενάκη»
Μετά την απόφαση «ενίσχυσης» του Μεγάρου Μουσικής με 95.000.000,00 Ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη του προς τις Τράπεζες, πέραν της ετήσιας επιχορήγησής του από το ΥΠΠΟΤ που τα δέκα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερα χρηματοδοτούμενο Υπουργείο του Ελληνικού Κράτους, αυτό του Πολιτισμού & Τουρισμού, έρχεται να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι τελικά «λεφτά υπάρχουν».
Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο ότι «Το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος μεγάλων δράσεων για τον πολιτισμό, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενέκρινε δωρεά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ προς το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της μεγάλης έκθεσης για το Βυζάντιο, η οποία θα περιοδεύσει το 2013 στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ».
Αφού λοιπόν λεφτά υπάρχουν, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:
1. Πότε και πώς θα καλυφθούν οι εκτός έδρας μετακινήσεις των συναδέλφων που παλεύουν καθημερινά για την προστασία των μνημείων σε όλη την Ελλάδα;
2. Πότε θα ανοίξουν οι κλειστές -λόγω έλλειψης προσωπικού- αίθουσες των μεγάλων μουσείων μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μη μπορούν να θαυμάσουν σημαντικούς θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σχολικές τάξεις να ακυρώνουν επισκέψεις τους στο πλαίσιο διδασκαλίας συγκεκριμένης σχολικής ύλης;
3. Γιατί περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των έργων ΕΣΠΑ για το 2011 κατά 45%, με την αιτιολογία της έλλειψης πόρων για την εθνική συμμετοχή; Αγνοεί η πολιτική ηγεσία ότι τα έργα αυτά όχι μόνο αποτελούν «οξυγόνο» για τα μνημεία, αλλά και συνεισφέρουν σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς περισσότερο από 65% της χρηματοδότησής τους κατευθύνεται σε προσλήψεις προσωπικού για την υλοποίησή τους με αυτεπιστασία; Μας αφήνει αλήθεια αδιάφορους η σίγουρη πλέον απώλεια κοινοτικών πόρων, καθώς οι περικοπές αυτές δε θα επιτρέψουν να καλυφθεί ούτε η απαιτούμενη απορρόφηση («Ν+3»);
4. Γιατί πληρώνει η χώρα μας τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης στο εξωτερικό, αφού -ως είθισται- οι δαπάνες διοργάνωσης καλύπτονται από τη χώρα φιλοξενίας της έκθεσης; Γιατί η δωρεά κατευθύνεται προς το Μουσείο Μπενάκη, ενώ τα ευρήματα που θα εκτεθούν θα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δημόσια μουσεία και έχει ζητηθεί η συνδρομή των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Μουσείων στη διοργάνωση της έκθεσης;
Προφανώς η τακτική επιχορήγησης εποπτευόμενων φορέων από το ΥΠΠΟΤ ή άλλων φορέων πολιτισμού από τα έσοδα του ΟΠΑΠ δεν είναι καινούργια. Δεν πέρασε καιρός από τη «χρυσή εποχή» των εσόδων του ΥΠΠΟ από τα τυχερά παιχνίδια και τη διαχείρισή τους μέσω του Ειδικού Λογαριασμού: η αρχικά λελογισμένη και στη συνέχεια αλόγιστη και χωρίς κριτήρια κατανομή των παραπάνω χρημάτων σε πάσης φύσεως οργανισμούς, σωματεία και ανύπαρκτους συλλόγους οδήγησε στην κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, συνοδεία εξαγγελιών περί «διαφάνειας» στην κατανομή του δημόσιου χρήματος.
Δεν πρέπει βέβαια να μας διαφεύγει ότι δυόμιση χρόνια μετά και παρά τη μεσολαβήσασα αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟΤ:
► Εκκρεμεί ακόμη η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών για τις τουλάχιστον περίεργες «διαδρομές» μέρους των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού.
► Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στραγγαλίζονται οικονομικά, ανήμπορες να αντεπεξέλθουν στα αιτήματα των πολιτών και στις επείγουσες ανάγκες των μνημείων. Όταν για την έγκριση των αιτημάτων για οδοιπορικά απαιτούνται 60 μέρες, μόνη λύση για την αντιμετώπιση επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών είναι η μετακίνηση των αρχαιολόγων και όλων των υπαλλήλων με ίδια χρήματα !!!
► Τα έσοδα του ΟΠΑΠ διαμοιράζονται με ακόμη πιο αδιαφανή τρόπο, με απόφαση του διορισμένου ΔΣ ή και μόνο του Προέδρου του, εκτός δημόσιου λογιστικού και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο !!!
Επειδή δεν έχουμε ξεχάσει το «οξυγόνο» που έδινε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία η χρηματοδότηση από τα έσοδα του ΟΠΑΠ, ζητάμε τα ΛΕΦΤΑ που ΥΠΑΡΧΟΥΝ να δοθούν για το αυτονόητο: την προστασία των μνημείων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την επιβίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ και την προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απαιτούμε:
√ Να προβλεφθεί νομοθετικά ότι συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων του ΟΠΑΠ θα διατίθεται για τις ανάγκες των μνημείων και δημόσιων μουσείων, με θεσμοθέτηση διαφανούς διαδικασίας επιλογής.
√ Η «έκτακτη» επιχορήγηση των 95 εκ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής να μην επιβαρύνει τις πιστώσεις του ΥΠΠΟΤ.
√ Καμία μείωση προϋπολογισμού στα έργα του ΕΣΠΑ που εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Δέσποινα Κουτσούμπα Γεώργιος Ρήγινος

Read more...

Κουβέλης: Αναδιάρθρωση χωρίς κραυγές, δαιμονοποιήσεις και πανικό


Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης:

«Έχουμε προτείνει τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.

Η συζήτηση και η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση πρέπει να προωθηθεί χωρίς κραυγές, δαιμονοποιήσεις και πανικό για την κοινωνία. Άλλωστε είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο!»
Read more...

Νόμιμη η απόλυση λόγω Facebook!



Το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι η επίσκεψη ιστοσελίδων κατά την ώρα εργασίας, αποτελεί νόμιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση.

Ενώ δικαιώθηκε η αεροπορική εταιρία , η οποία απέλυσε υπάλληλό της,που επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες διάφορες ιστοσελίδες και μάλιστα «πιάστηκε στα πράσα» από το διευθυντή της να επισκέπτεται το Facebook.

Η υπάλληλος προσελήφθη τον Ιανουάριο του 1989, από αεροπορική εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου, προκειμένου να πραγματοποιεί κρατήσεις θέσεων και να εκδίδει εισιτήρια, ενώ από το 2000 ασχολείτο μόνο με τις κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ μέχρι το 2008 ελάμβανε και bonus λόγω της καλής απόδοσής της.

Όμως, το Μάιο του 2009, η υπάλληλος έλαβε επιστολή από το γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία της γινόντουσαν συστάσεις για μη προσήκουσα εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, καθόσον αργούσε συστηματικά να προσέλθει στην εργασία της στις 9 π.μ., χρησιμοποιούσε τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας για να πραγματοποιεί προσωπικές της κλήσεις και δη όχι αναγκαίες κατά την ώρα της εργασίας της, ενώ χρησιμοποιούσε και το Διαδίκτυο, όπου πραγματοποιούσε επισκέψεις σε ιστοσελίδες άσχετες με την εργασία της.

Επίσης, στην επιστολή αναφερόταν ότι στις 29.4.2009 καταλήφθηκε από το γενικό διευθυντή και το διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας να επισκέπτεται ιστοσελίδα στο Facebook.

Στην ίδια επιστολή ανέφερε ο γενικός διευθυντής ότι εάν συνεχίσει η υπάλληλος την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λήξη της σύμβασης εργασίας χωρίς καμία περαιτέρω προειδοποίηση.

Η υπάλληλος απάντησε με ηλεκτρονική επιστολή και κάλεσε το γενικό διευθυντή μέσα σε δέκα μέρες να απολογηθεί γραπτά για την «προσβλητική, ντροπιαστική, συκοφαντική και υπερβολική επιστολή του».

Σε αντίθετη περίπτωση θα εκλάμβανε την επιστολή αυτή η υπάλληλος ως «μια πράξη εκδίκησης εναντίον της νόμιμης αντίδρασης» για τη στάση της κατά το παρελθόν (έτος 2008) «ως προς την αλλαγή των μισθολογικών κλιμακίων των απασχολουμένων στην εταιρεία και τη διαμόρφωση της ετήσιας αύξησης των αποδοχών».

Να σημειωθεί ότι, όπως αποδείχθηκε, υπήρξε κοινή συμφωνία εργαζομένων και εργοδότριας εταιρείας και υπογράφηκε σχετικό συμφωνητικό-πρακτικό για το ζήτημα των αποδοχών, το οποίο υπέγραψε και η ίδια χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντιπαράθεση.

Αφού έλαβε την ηλεκτρονική αυτή επιστολή, ο γενικός διευθυντής απάντησε στην υπάλληλο με νέα επιστολή στην οποία την ενημέρωνε ότι εκλαμβάνει τα όσα αναφέρει ως συνεχιζόμενη εκ μέρους της αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της εταιρείας και για το λόγο αυτό προχωράει στη λήξη της σύμβασης εργασίας της.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 34/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την εργοδότρια εταιρεία ήταν νόμιμη και έγινε για σπουδαίο λόγο.

Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ότι «η απόλυση της εργαζομένης δεν έλαβε χώρα καταχρηστικά, αλλά νομίμως και στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος της εργοδότριας επιχείρησης, καθόσον πραγματικό κίνητρο της καταγγελίας ήταν η πλημμελής και μη προσήκουσα άσκηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εργαζομένης, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας και στις ανάγκες της επιχείρησης και επέφερε ακολούθως κλονισμό της εμπιστοσύνης της εργοδότριας στο πρόσωπό της, εκ του οποίου εξέλιπε το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας».

Ακόμη, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου ότι η απόλυσή της έγινε για λόγους εχθρότητας και εκδίκησης της εργοδότριας εταιρείας.

Ακόμη, ενώ η αεροπορική εταιρεία από το Δεκέμβριο του 2008 είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα που απαγόρευε στο προσωπικό της να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, παρ' όλα αυτά η επίμαχη υπάλληλος καθημερινά επισκεπτόταν το Facebook προκειμένου να διαβάσει και να γράψει σχόλια, ενώ αρκετές φορές, όταν την καλούσαν πελάτες για να προβούν σε κράτηση εισιτηρίων, τους απαντούσε ότι το σύστημα κρατήσεων δεν λειτουργεί και τους ζητούσε να ξανακαλέσουν αργότερα, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με την περιήγηση στο Facebook।

newpost.gr

Read more...

Παραδόθηκε το πόρισμα της Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου"

nooz.gr
Το τελικό πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για το "Φάκελο της Κύπρου" παρέδωσε στον πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία Βασίλη Παπαϊωάννου, αντιπροσωπεία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Ο Έλληνας πρέσβης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής και δήλωσε ότι θα φροντίσει να περιέλθει το πόρισμα πάραυτα στην Αθήνα,στη Βουλή των Ελλήνων.

Συνεχάρη δε την Επιτροπή για το πολύτιμο έργο το οποίο έχει επιτελέσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προσθέσει πολύτιμο στο υλικό, στο, ήδη υπάρχον, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον "Φάκελο της Κύπρου", βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση των μελών της Επιτροπής για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η πρόσβασή της στο αντίστοιχο υλικό, το οποίο είχαν στην κατοχή τους η Βουλή των Ελλήνων κι άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε - όπως είπε - να βοηθηθεί η Επιτροπή στο έργο της, για τη διακρίβωση των αιτίων και των αιτιατών που οδήγησαν στην προδοσία και στην τραγωδία του 1974 και το πόρισμα να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτομερές .

"Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι μετά τη μελέτη του συγκεκριμένου πορίσματος θα υπάρξει μια αναθεώρηση αυτής της πολιτικής και θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια στενή συνεργασία, όπως είχαμε, από το 2006, προτείνει στη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε τα δύο σώματα να μπορέσουν από κοινού πια να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή μελέτη όλων αυτών των γεγονότων και ενδεχομένως, αν προκύπτουν οποιαδήποτε νέα στοιχεία, να μπορέσουν να τα δημοσιοποιήσουν", ανέφερε.

Απαντώντας ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα αποδίδει τη δέουσα σημασία και προσοχή στο όλο θέμα, προσθέτοντας ότι ασφαλώς τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται, αξιολογούνται, μελετώνται.

"Είμαι βέβαιος ότι με αυτή την προσοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει η μελέτη του πορίσματος αυτού", ανέφερε ο Έλληνας πρέσβης και επεσήμανε σε ότι "η Αθήνα έχει υπόψη της τί είναι χρέος της και τί όχι".
Read more...

Νέα Ζηλανδία: Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών



.nooz.gr
Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών έπληξε την βορειοανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε την Τρίτη στις 01:02 τοπική ώρα (16:02 την Δευτέρα, ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 550 χιλιόμετρα στα ανατολικά του Όκλαντ, στα νοτιοδυτικά των νησιών Κερμαντέκ και σε βάθος 90 χιλιομέτρων.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς, επλήγη τον Φεβρουάριο από έναν σεισμό 6,3 βαθμών, ο οποίος στοίχισε την ζωή 181 ανθρώπων.
Read more...

Απειλούν να κόψουν (πάλι) τα φάρμακα...



Νέα εμπόδια αναμένεται να αντιμετωπίσουν από την 1η Μαΐου με τη φαρμακευτική τους περίθαλψη οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους... ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ αν μέχρι τις 30 Απριλίου δεν έχουν υλοποιηθεί όσα τους υποσχέθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κ. Σουλιώτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντο, όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί κανένας φαρμακοποιός στην περιοχή της Αττικής, αλλά ούτε καν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Παρόλο που υπάρχουν κάποια χρήματα στον ειδικό κωδικό του ΟΠΑΔ, που αφορούν τις πληρωμές των φαρμακείων για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το 2011 και μόνο, από αυτά ελάχιστα έχουν δοθεί στους δικαιούχους», σημειώνει ο κ. Λουράντος.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου. Ο ίδιος όμως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει δρομολογηθεί από τον ΟΠΑΔ η εξόφληση των φαρμακοποιών και το πρόβλημα φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
BHMA


Read more...

Λαοθάλασσα για τον Νίκο Παπάζογλου...



Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Παπάζογλου λένε αυτή την ώρα χιλιάδες θαυμαστές του γνωστού τραγουδιστή, που έφυγε την Κυριακή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στην παιδική γειτονιά του Νίκου, στην Τούμπα έχουν ...συρρεύσει αυτή την ώρα φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες, αλλά και πολύ απλός κόσμος. Ανάμεσά τους πολλοί νεαροί με κόκκινο φουλάρι στο λαιμό, σαν αυτό που δεν αποχωριζόταν ποτέ ο αγαπημένος τους τραγουδιστής.

Συγκινητικές είναι οι στιγμές που οι νεαροί τραγουδούν τα τραγούδια του και μιλούν για τον Νίκο Παπάζογλου σαν να ήταν κάποιος συνομήλικος τους.

Ο κόσμος έχει κατακλύσει τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, αλλά και τους γύρω δρόμους, για να πει στον δημοφιλή μουσικό το τελευταίο αντίο.

Από τους συναδέλφους και συνεργάτες του στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Γλυκερία, Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με την Ελένη Ράντου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Βασίλης Καράς και πολλοί άλλοι.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και ο κόσμος συνοδεύει τον Νίκο Παπάζογλου στο Κοιμητήριο της Θέρμης, όπου θα γίνει η ταφή.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
star.gr



Read more...

Μετά το Πάσχα ξεκινά διάλογος για τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων

Πρόσκληση Καμίνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε διάλογο θα καλέσει μετά το Πάσχα τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα προβλήματά τους.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Μ.Δευτέρα, ο κ. Καμίνης χαιρέτισε το γεγονός ότι «το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ξανά στο φυσικό και νόμιμο χώρο του, μετά από τρεις συνεδριάσεις, που λόγω της κατάληψης του δημαρχειακού μεγάρου πραγματοποιήθηκαν σε άλλο χώρο».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η κατάληψη δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου και των συμβασιούχων, για το πρόβλημα των οποίων δε φέρει καμία ευθύνη η παρούσα δημοτική αρχή».

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε, λέγοντας ότι θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για έναρξη συζήτησης με τους συμβασιούχους μόλις λήξει η κατάληψη, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει τη βδομάδα αμέσως μετά την Ανάσταση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η ίδρυση Εφετείου Αν. Κρήτης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ...


Από το flashnews.gr
Νόμος του κράτους είναι πλέον το Προεδρικό Διάταγμα 29 με το οποίο ιδρύεται το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης Α 80/ 13-4-2011.
«Εμείς θα προσφύγουμε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας» ήταν η πρώτη δήλωση στο Flashnews.gr του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δημήτρη Ποντικάκη, ο οποίος άφησε...
και αιχμές λέγοντας:
«Από και και πέρα οι βουλευτές ας κάνουν ότι νομίζουν , ούτε παραιτήθηκε κανείς και δεν ξέρω τι θα κάνουν. Εμείς πάντως σαν Δικηγορικός Σύλλογος θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή του».
Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι των Χανίων βρίσκονται σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να έχει «νεκρώσει» η απονομή της Δικαιοσύνης στα Χανιά.
Στο μεταξύ η βουλευτής Ηρακλείου κ.Μαρία Σκραφνάκη σε δήλωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής :
"Επιτέλους μετά από ένα δύσκολο και πολυετή αγώνα, μια κορυφαία επιδίωξη του Δικηγορικού κόσμου, των Βουλευτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και του λαού της Ανατολικής Κρήτης, για ίδρυση εφετείου στο Ηράκλειο, γίνεται πραγματικότητα.
Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την θετική αυτή εξέλιξη, μετά και τη δημοσίευση του Προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη, στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως".

Read more...

«Δρόμος γεμάτος παγίδες» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέει η Wall Street Journal

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα

Νέα Υόρκη
Δεδομένη είναι για πολλούς οικονομολόγους η ιδέα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος παγίδες, επισημαίνει σε δημοσίευμα της τη Μ. Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, σημειώνεται, αλλά αντίθετα, προστίθεται, αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως στο 2013 και να φτάσει στα 375 δισ. ευρώ, από 298 δισ. ευρώ το 2009.

Χωρίς την αναδιάρθρωση, τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και από την ΕΕ δεν επαρκούν, λέει η WSJ, «γεγονός που θα οδηγήσει και σε δεύτερο πακέτο στήριξης».

Όμως, όπως επισημαίνει αυτό σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς οι 15 χώρες που χρηματοδότησαν τη βοήθεια της Ελλάδας δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν, με αποτέλεσμα να τα χρεωθούν οι φορολογούμενοι.

Μία πιθανή μορφή αναδιάρθρωσης είναι το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αλλά, όπως λέει στην εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas για την Ευρωζώνη, αυτή θα προκαλούσε αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συμφέρει τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα σημάνει ότι οι 15 δανειστές θα χάσουν τα χρήματα τους (80 δισ. ευρώ).

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι δεν ενέκριναν την βοήθεια στην Ελλάδα. Κυριότερα παραδείγματα «αντιρρησιών» θα είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Οι χώρες της Ευρωζώνης ελπίζουν να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές προκειμένου να απαλαχθούν απο την υποχρέωση στήριξης της χώρας, καταλήγει η WSJ, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφού η χώρα θα πρέπει να βρει χρήματα από κάπου και από τις αγορές δεν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με χαμηλά επιτόκια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Από το : iefimerida
Δυναμική επανεμφάνιση μετά από χρόνια, επιχειρεί το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, ταράζοντας τα νερά στο εσωτερικό του κόμματος και αποδεικνύοντας πως είναι εδώ, ίσως όχι απολύτως ενωμένο, αλλά πάντως δυνατό. Πρώτη και καλύτερη η...
εκρηκτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται υπέρ μιας 'καλά προετοιμασμένης' αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το ταχύτερο δυνατόν, καθώς εκτιμά ότι "θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας" και θα απελευθερώσει δυνάμεις. Διαβεβαιώνει δε, ότι από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών, ενώ αντίθετα υποστηρίζει πως ακόμα και αν στην προσπάθεια να την αποφύγουμε, η Ελλάδα υποστεί μία εικοσαετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιτύχει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, καθώς οι κρίσεις δεν θα σταματήσουν κατά τη γνώμη του να αναπαράγονται.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται ότι έχει ταχθεί η πάλαι ποτέ εκσυγχρονίστρια Βάσω Παπανδρέου, που όμως μέχρι πριν από λίγους μήνες στήριζε αναφανδόν τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ εσχάτως (σ.σ.την Παρασκευή) και ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πως "η έγκαιρη αναδιάρθρωση δεν είναι ταμπού". Στο ίδιο μήκος κύματος, 'διακανονισμό του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας και των επιτοκίων δανεισμού της" ζήτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση μοιάζει για πολλούς "αναπόφευκτη". Συνεργασία με την ΕΕ για αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους "οπωσδήποτε τώρα και με κούρεμα", ζήτησε από το ίδιο βήμα και ο Έκτωρ Νασιώκας.

Οι δύο τελευταίοι, ασφαλώς εκσυγχρονιστές, ανήκουν παράλληλα στο 'βενιζελικό μπλοκ', που φαίνεται ότι επανακάμπτει. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές του με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, επέλεξε να κατεβάσει πολιτική πλατφόρμα στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Απριλίου, καθιστώντας εκ νέου τον εαυτό του ξεχωριστό πόλο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Επιλέγοντας -διόλου τυχαία- την ημέρα παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ενώ είχε ήδη από πριν καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό σε σύσκεψή τους με τη συμμετοχή του Χάρη Παμπούκη, θέλησε να τις κοινοποιήσει σε όλους τους υπουργούς, προτείνονοντας την ένταξή του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών που 'σπάνε τον φαύλο κύκλο' όπως είπε, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας.

Προτείνοντας στην ουσία ένα νέο, 'αποτελεσματικό και εφικτό' κατά τον ίδιο μνημόνιο, ζήτησε την επανασυνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν και μετά το Πάσχα, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση της 'πραγματικής οικονομίας' -φράση που εξελήφθη ως έμμεση αιχμή κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- και να επαναπροσανατολιστεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ακόμα στην υστέρηση των εσόδων, 'καρφώνοντας' εκ νέου τον 'τσάρο' της Οικονομίας αφού εκτίμησε ότι η πλήρης κατανόηση των λόγων που οδήγησαν στις αποκλίσεις από τον στόχο τόσο στα έσοδα, όσο στο έλλειμμα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βοηθά στην καλύτερη τεκμηρίωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο κ.Βενιζέλος τάχθηκε ακόμα υπέρ του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η 'συσσωρευμένη κοινωνική ένταση' και να αντιμετωπιστεί η 'υποβόσκουσα βία', όπως είπε. Ως αναμενόταν, ο κ.Βενιζέλος δεν λησμόνησε να αναφερθεί και εκείνος στην αναδιάρθρωση, επιλέγοντας όμως πολύ προσεκτικά τις εκφράσεις του και προκρίνοντας την εύρεση τρόπου κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από το 2012 και εξής, ώστε να σταματήσει η 'εισαγόμενη' όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. Επέμεινε δε στη δημιουργία εταιριών χαρτοφυλακίου ακινήτων και στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και στις προγραμματικές συμφωνίες με τράπεζες, Δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον ίδιο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει κρατήσει μία τέτοια 'υπεύθυνη' στάση στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, που οι σχέσεις τους πλέον θεωρούνται άριστες, μη θυμίζοντας σε τίποτα εκείνες του 2007. Πολλοί μάλιστα προεξοφλούν ότι αυτή του η στάση θα ανταποδωθεί στον επόμενο ανασχηματισμό με μία θέση που θα τον αναβαθμίζει σημαντικά. Ωστόσο, όσο και αν η καλή συνεργασία των δύο έχει εκπλήξει πολλούς, ουδέποτε κανείς πίστεψε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποτελεί ξεχωριστή πολιτική οντότητα, την οποία δεν θα χαρίσει ποτέ, σε κανέναν...
Read more...

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΝΤ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ


Η σοβαρή πιθανότητα χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο να χάσουν το κύριο ρεύμα των ιδιωτών επενδυτών τους, προκαλεί έντονες ανησυχίες στο ΔΝΤ. Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt επισημαίνει πως...
το ΔΝΤ στη τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα ομιλεί για «δημιουργία κενού» ιδιωτών επενδυτών σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως τα κρατικά χρέη της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες τράπεζες, καθώς απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα "ακόμη και αν δεν αναφέρεται ανοιχτά, η ανάλυση του ΔΝΤ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή στρατηγική διάσωσης που ακολουθεί η ΕΕ μπορεί τελικά να αποτύχει εξαιτίας της απώλειας της προηγούμενης βάσης επενδυτών. Ο σχεδιαζόμενος από το 2013 Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM δυσχεραίνει επιπρόσθετα την ανάληψη δανείων από αδύναμες χώρες". Ο λόγος είναι ότι προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης.

Read more...

Πάγκαλος: Όταν οι Τούρκοι δούλευαν, εμείς τεμπελιάζαμε


«Όταν οι Τούρκοι δούλευαν, εμείς οι Έλληνες τεμπελιάζαμε»...

Σε αυτή τη δήλωση προέβη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι, με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα.

Ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας και την αναβάθμιση της πολιτικής, λέγοντας: «Οι Τούρκοι είναι πλέον πιο δραστήριοι και ισχυροί. Εκείνο που αντικρίζω είναι ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και γεμάτους με αυτοπεποίθηση».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Άγκυρα, με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με την Ίμβρο।

newpost.gr

Read more...

Ολέθρια λάθη της κυβέρνησης στην υπόθεση Βατοπαιδίου


Πολλά ερωτηματικά προκαλούν οι κινήσεις του ελληνικού δημοσίου, αναφορικά με τις ανταλλαγές ακινήτων στο Βατοπαίδι, αφού όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΙ, αποπληρώνει το Ολυμπιακό ακίνητο, ενώ θα μπορούσε να το έχει στην κατοχή του, ενώ παραλογισμός επικρατεί και στις περιπτώσεις εκτάσεων.

Όταν η μονή Βατοπαιδίου προτείνει την αντιστροφή όλων των ακινήτων μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό ακίνητο, 48 από τα 50 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδοτούν να προχωρήσει η αντιστροφή.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου προσυπογράφει την απόφαση της αντιστροφής. Λίγους μήνες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των δύο μελών που μειοψήφησαν από τους 50 του Νομικού Συμβουλίου του κράτους παγώνει τη διαδικασία της αντιστροφής προσδοκώντας πιθανώς κάποιες αποφάσεις της Βουλής ή της δικαιοσύνης που θα δικαίωναν αυτή την επιλογή. Η Βουλή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση Βατοπαιδίου και αθώωσε όλα τα πολιτικά πρόσωπα ενώ η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει βρει πουθενά διακίνηση μαύρου χρήματος ή παράνομες πράξεις.

Όλους αυτούς τους μήνες όμως, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, το δημόσιο ως εγγυητής επιβαρύνεται με το δάνειο το οποίο έλαβε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να αγοράσει το οικόπεδο και να χτίσει το ολυμπιακό ακίνητο. Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν μέχρι σήμερα το κόστος των τοκοχρεολυσίων σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν μπλεγμένο σε σκοτεινά γρανάζια πολιτικών σκοπιμοτήτων αποπληρώνει ένα ακίνητο το οποίο ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να παραλάβει από την αντιστροφή των ακινήτων με τη μονή Βατοπαιδίου. Αν παραταθεί η εκκρεμότητα αυτή από τη μία τα τοκοχρεολύσια και από την άλλη οι φθορές στο κτίριο θα ανεβάσουν τη ζημιά του δημοσίου στα επίπεδα του κόστους που πλήρωσε για να το αποκτήσει.

Ο παραλογισμός με τις ανταλλαγές δεν σταματάει εδώ. Ο ΣΚΑΙ έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο της 10ης εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το οποίο το 2005 αναγνωρίζονται ως αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή της Ουρανούπολης μόνο ο μεσαιωνικός πύργος στην παραλία, η μονή Ζυγού και ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου.

Δύο χρόνια αργότερα ο έφορος αρχαιοτήτων ανακηρύσσει όλη την περιοχή από τη διώρυγα του Ξέρξη μέχρι και τα σύνορα του Αγίου Όρους αρχαιολογική και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας του. Ωστόσο σύμφωνα με νόμο του 2002 καμία τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους όπου και αν υπάρχει κυριότητα δεν υπάρχει πρόβλημα μεταβίβασης αλλά μπαίνουν μόνο περιορισμοί στην ανοικοδόμηση. Η εν λόγω έκταση είναι μεγαλύτερη των 15 χιλιάδων στρεμμάτων μέσα στην οποία βρίσκεται και η Ουρανούπολη ενώ από το 1935 έως πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας έκανε απαλλοτριώσεις, ανταλλαγές και διανομές όπως και η Επιτροπή απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής।

newpost.gr

Read more...

Ηχηρό... «διαζύγιο» Σημίτη-Βούγια ...



Οργισμένοι είναι σύσσωμοι οι εκσυγχρονιστές και οι... Σημιτικοί του ΠΑΣΟΚ με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Βούγια, για την επίθεση που αυτός εξαπέλυσε σήμερα το πρωί κατά του του Κώστα Σημίτη.

«Μιλάει νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπει τους Χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις», δήλωσε ο... κ. Βούγιας για τον πρώην πρωθυπουργό και τη δήλωσή του ότι απαιτείται το ταχύτερο αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ fm τόνισε ότι «η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, βλάπτει τη χώρα» και πρόσθεσε πως «η παρέμβαση Σημίτη δεν βοήθησε καθόλου και ο πρώην πρωθυπουργός υπονοεί ότι δεν θα τα καταφέρουμε».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την μήνιν των Σημιτικών στελεχών, καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών το πρωί σε κομματικό πηγαδάκι "ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αυτός που πήρε τον Σπύρο Βούγια απο την... αφάνεια του Συνασπισμού και τον έκανε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ".

Άρχισε η μάχη των φατριών στο ΠΑΣΟΚ...
parapolitika.gr



Read more...

Για ανικανότητα κατηγορούν τον "Τσάρο" είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Αυστηρή κριτική με κατηγορίες για "διαφθορά, ανοχή και ανικανότητα του ελληνικού φορολογικού και τελωνειακού μηχανισμού του κράτους", καταγγέλλουν με ερώτησή τους είκοσι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Πέλλας Ηλία Θεοδωρίδη.

Απευθύνοντας την ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι "στη χώρα της παραοικονομίας, το λαθρεμπόριο καυσίμων κατέχει εξέχουσα θέση", ενώ προσθέτουν ότι οι διαστάσεις του λαθρεμπορίου καυσίμων εγγίζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως στη χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη.

Οι βουλευτές απευθύνονται στον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι δεν είναι πλέον ανεκτή η ανικανότητα των ελεγκτικών αρχών, για να ρωτήσουν, αν το υπουργείο διαθέτει εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για την ανασυγκρότηση των φορολογικών, φοροεισπρακτικών και τελωνειακών οργανισμών για την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας των καυσίμων.

Την ερώτηση συνυπογράφουν και οι Παν. Αντωνακόπουλος, Οδυσ. Βουδούρης, Ιωαν. Βούρος, Σαβ. Εμινίδης, Ηλ. Καρανίκας, Δημ. Καρύδης, Παναγ. Κουρουμπλής, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Αρ. Λαφαζάνης, Χρ. Μαγκούφης, Σ. Μαργέλης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Μ. Παντούλας, Αθ. Παπαγεωργίου, Θ. Παραστατίδης, Φρ. Παρασύρης, Όλγα Ρεντάρη - Τέντε, Π. Στασινός, Ανδ. Τριανταφυλλόπουλος, Γ. Χαραλαμπόπουλος και Χρ. Χάιδος.


Read more...

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 11 Μαΐου αποφάσισε η ΓΣΕΕ ...



Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαΐου στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα... προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες» δήλωσε, ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καταστεί η οικονομία βιώσιμη, ενώ εκποιείται δημόσιος πλούτος, υποδομές και κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και καταλύονται εν μια νυκτί κοινωνικά δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας κήρυξε και την απεργία της 1ης Μαΐου για λόγους όχι μόνον τυπικούς, αφού όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκείνη την ημέρα και θα πρέπει, προκειμένου να απεργήσουν να καλύπτονται από την απόφαση.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κιουτσούκης Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική με την οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμη 75 δις ως το τέλος του 2015, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Θοδωρής Κούτρας (ΠΑΜΕ) είπε ότι από αύριο το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τη μάχη ώστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αποτελέσουν ένα μήνυμα κατά της πολιτικής που ασκείται από την Κυβέρνηση.



Read more...

«Βολές» στο πολιτικό σύστημα Ο εκσυγχρονισμός προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, τονίζει ο Δ. Δασκαλόπουλος

«Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος, αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμό», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος
«Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος, αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμό», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος
Αθήνα
Η αποτυχία που πολλοί αποδίδουν σήμερα στο «σκιάχτρο» του Μνημονίου, είναι στην πραγματικότητα δική μας αποτυχία, δική μας ολιγωρία, τόνισε, μεταξύ άλλων, την Μ. Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι η αναδιάρθρωση «αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στo πλαίσιοo μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λύσης», δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του κ. Προβόπουλου, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ότι το φάσμα της επίσημης εθνικής πτώχευσης παραμένει απειλητικό «γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί η αντιπολίτευση και το πελατειακό σύστημα σαμποτάρουν την υλοποίηση όσων ψηφίζονται, γιατί εν τέλει συλλογικά αρνούμαστε να αλλάξουμε κουλτούρα», όπως τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ότι αποκρύπτεται από την κοινή γνώμη μια «κρίσιμη αλήθεια: ότι, όποια μορφή κι αν πάρει αναπόφευκτα συνεπάγεται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαρύτερες θυσίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Κι αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στo πλαίσιοo μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λύσης, δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Αυτός ο εκσυγχρονισμός, υπογράμμισε, «είναι και η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, που πράγματι αποτελεί την οριστική σωτηρία».

Το ίδιο «έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης» σφράγισε, κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, και τη δημόσια συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Οι κατ' επάγγελμα ακοίμητοι φρουροί του έθνους ξεσηκώθηκαν. Δεν είχαν φαίνεται αντιληφθεί, όλοι οι πατριώτες του προσκηνίου, ότι τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά υποθηκεύοντας τον τόπο. Ξεπουλιέται η Ελλάς!, κραυγάζουν σήμερα. Ποια Ελλάδα αλήθεια εννοούν; Την Ελλάδα της καταπατημένης γης και των εγκαταλειμμένων ακινήτων, των δημοσίων οργανισμών και υποδομών που λυμαίνονται οι κομματικές και συντεχνιακές κλίκες; Η Ελλάδα που "δεν πωλείται" είναι η
Ελλάδα που ρημάζει! Λογικό είναι να θέλουν να τη διαφυλάξουν όσοι την απομύζησαν και εξακολουθούν να την απομυζούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έστρεψε τα «βέλη» του σε νόσους υποστηρίζουν την πολιτική του δημόσιου ελέγχου των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, καθώς, όως υποστήριξε, «επέβαλε και συντηρεί τον κρατισμό. Δημιούργησε κακές υπηρεσίες, απύθμενες ζημιές και ασήκωτα χρέη. Εξέθρεψε ιδιοτελείς συντεχνίες, οργανωμένα κυκλώματα λαφυραγώγησης και ασύδοτη σπατάλη».


Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η δυναμική του κεφαλαίου «δημόσια περιουσία», αν αποδοθεί στις ενεργές επενδυτικές δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα το αξιοποιήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι «ενός κλειστού, πελατειακού κατεστημένου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μοιάζει ίσως πολύ φιλόδοξος, αλλά δεν είναι ανέφικτος.

Το μεγαλύτερο όφελος, ανέφερε, δεν θα έρθει από τα όσα χρήματα εισπράξουμε, αλλά από την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημαίνει ανοικτές αγορές, μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, επιλογές για τον καταναλωτή, ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις, νέα κεφάλαια για επενδύσεις, καινούριες δουλειές, περισσότερους φόρους στα ταμεία του κράτους».

Το τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015 αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για την κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές που θα ξανακάνουν τη χώρα μας διεθνώς φερέγγυα και το μέλλον μας βιώσιμο, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ύστατη πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα «να αναλάβει τις ευθύνες του, να ξεπεράσει τα πολωτικά του σύνδρομα, να λειτουργήσει επιτέλους θετικά και όχι μηδενιστικά».

«Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος, αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμό», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η κυβέρνηση αποφασίζει, οι βουλευτές εκφράζουν απόψεις, λέει το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Σημίτη

Μπαράζ διαψεύσεων για την αναδιάρθρωση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η κυβέρνηση αποφασίζει, οι βουλευτές εκφράζουν απόψεις, ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε συνέντευξη του ζήτησε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το ταχύτερο δυνατόν. Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε από την Ουάσινγκτον και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευσε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο, ενώ και ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας σχολίασε τις δηλώσεις Σημίτη λέγοντας: «Μιλάει νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπει τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις».
Καταστροφική μια αναδιάρθρωση, είπε τη Μ. Δευτέρα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος.

Με εμφανή διάθεση να ανακόψει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους ο Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε τη Μ.Δευτέρα: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μάς αφορά. Μάς αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε, για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 15 Μαΐου».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν οι απόψεις Σημίτη είναι κακοπροαίρετες, απάντησε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, ο κ. Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Αναφορικά με τις σχετικές θέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει και ότι οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους, εκφράζουν τις απόψεις τους».

  • «Ανασχηματισμός δεν γίνεται, δεν συζητείται, δεν υπάρχει λόγος να γίνει» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται ανασχηματισμό. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μόνες σκέψεις και η μόνη δράση της κυβέρνηση είναι να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο και να υλοποιήσει τους στόχους που βάζει.
Διαψεύδουν αναδιάρθρωση Κομισιόν, Βερολίνο και Παρίσι

Και η Κομισιόν από την πλευρά της προχώρησε για άλλη μια αφορά στη διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις.

«Δεν συζητείται σε κανένα επίπεδο η πιθανότητα αναδιάρθρωσης» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη Δευτέρα επισήμως την στήριξή της στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Θεωρούμε απόλυτα βάσιμο ό,τι μεταδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων ως στάση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό» δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στίγκμανς.

Από την πλευρά της και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε στη διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης λέγοντας: «Η αναδιάρθρωση των χρεών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις».

Eρωτηθείσα σχετικά από το τηλεοπτικό κανάλι LCI, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα σήμαινε ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετώπιζαν μέγιστες δυσκολίες για να επιστρέψουν στις χρηματαγορές».

Ερωτηθείσα ειδικά για το αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, η Λαγκάρντ είπε: «Όχι, απλούστατα όχι. Σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: όχι».

«Δεν τίθεται ζήτημα να συζητάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Προβόπουλος

Επανεκκίνηση για έξοδο από την κρίση…


http://img.protothema.gr/2F7D127D056AF07403BC79443C43A5FD.jpg
Ολική επανεκκίνηση στις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις και αστοχίες στην εκτέλεση του μνημονίου, οι οποίες ακυρώνουν και τα οφέλη που προκύπτουν από την τεράστια εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος πάντως τάσσεται ανοιχτά -με όσα αναφέρει η έκθεσή του για την ελληνική οικονομία- κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα έχει καταστροφικές, όπως τονίζει, συνέπειες.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Προβόπουλος άφησε αιχμές ότι δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στον έλεγχο των κρατικών δαπανών και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν όσο βαθιά χρειάζεται και καθυστερούν.

Διαπίστωσε ακόμα ότι το μνημόνιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίχθηκαν αρκετά από κυβέρνηση και κόμματα με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ακόμη και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό.

«Το μνημόνιο αντιμετωπίζεται ως υπαίτιο της κρίσης και δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ότι το μνημόνιο περιόρισε την οξύτητα, η οποία θα ήταν πολλαπλάσια χωρίς αυτό. Η στήριξη των μεταρρυθμίσεων ήταν συχνά άτολμη», τονίζει χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του διοικητού της ΤΤΕ δεν επιτρέπουν εφησυχασμό καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 3% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15% με υψηλό σχετικά πληθωρισμό, 3 με 3,5 %.

Επίσης έστειλε μήνυμα στις τράπεζες για συγχωνεύσεις και συμμαχίες, ζητώντας «ολική ανασύνταξη και συνενώσεις δυνάμεων» και πρότεινε νέου τύπου αναπτυξιακό μοντέλο «εδώ και τώρα» με βασικές πηγές ανάπτυξης τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.

Τέλος ο κ. Προβόπουλος προτείνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις για:

-Ενδυνάμωση του ανταγωνισμού σε εμπόριο και υπηρεσίες

-Μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα στην αγορά εργασίας

-Καλύτερη απορρόφηση και στόχευση των κοινοτικών κονδυλίων

-Έμφαση στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα

-Αλλαγή του σημερινού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας


Τονίζει πάντως ότι η ύφεση και η ανεργία στη χώρα μας θα ήταν ήδη πολύ μικρότερες εάν είχαν προχωρήσει ταχύτερα του τελευταίους 18 μήνες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
Read more...

Επιμένει η φημολογία Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτοξεύθηκαν τα spreads των ομολόγων

Μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να εκτιμά ότι ειναι αξαιρετικά υψηλή η πιθανότητα αναδιάρθρωσης έως το καλοκαίρι
Μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να εκτιμά ότι ειναι αξαιρετικά υψηλή η πιθανότητα αναδιάρθρωσης έως το καλοκαίρι
Αθήνα
Η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ ευρώ, εκτόξευσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων και τα spreads.Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσαν στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Reuters, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.

«Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.

To spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.126 μονάδες βάσης (για να υποχωρήσει αργότερα στις 1.113), σημειώνοντας άνοδο 81 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο του τίτλου ξεπέρασε και το φράγμα του 14%, καθώς ανήλθε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 14,58% (+0,68%), ενώ αργότερα «διόρθρωσε» στο 14,46%..

Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο «πέταξε» μέχρι το 19,80% (+1,41%). Το γεγονός ότι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι υψηλότερα απ' ότι στους μακροπρόθεσμους δείχνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και συνεπώς «μυρίζονται» αναδιάρθρωση.

Αυτό, όμως, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος είναι το ράλι των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), που νωρίτερα σήμερα ξεπέρασαν τις 1.300 μονάδες για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Αυτά τα επίπεδα δείχνουν ότι υπάρχουν 65% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την Δευτέρα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους προς τους πιστωτές της. «Το εξαντλήσαμε χτες το θέμα [...] απάντησε χτες ο υπουργός», είπε αξιωματούχος του υπουργείου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι μία αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επισήμως τη στήριξή της στη θέση της Αθήνας ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση.

«Θεωρούμε απόλυτα βάσιμο ό,τι μεταδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων ως στάση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στίγκμανς. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό», προσέθεσε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των χρεών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις.

Eρωτηθείσα σχετικά από το τηλεοπτικό κανάλι LCI, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα σήμαινε ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετώπιζαν μέγιστες δυσκολίες για να επιστρέψουν στις χρηματαγορές».

Ερωτηθείσα ειδικά για το αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, είπε: «Όχι, απλούστατα όχι. Σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: όχι. Δεν τίθεται ζήτημα να συζητάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.

«Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια και στην Πορτογαλία, ενώ το ευρώ υποχώρησε χαμηλότερα έως 0,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,4302 δολάρια, σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες εδώ και ένα μήνα.

Tο spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ των 611 μονάδων βάσης. Τα CDS σκαρφάλωσαν στις 614 μονάδες.

Ανοδικές πιέσεις και στην Ισπανία, η οποία πώλησε νωρίτερα 12μηνα και 18μηνα έντοκα γραμμάτια, ύψους 4,65 δισ. ευρώ με υψηκότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις.

Τα CDS ανήλθαν υψηλότερα κατά 10 μονάδες στις 244, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, το 5,60%.

Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ανήκει στην ευθύνη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και όχι της ΕΚΤ, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας Μάικλ Μπονέλο, στο πρακτορείο Bloomberg.

Η αναδιάρθρωση «δεν είναι πραγματικά κάτι για εμάς. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ έχει κάνει αρκετά για να κρατήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας ότι είναι αποτελεσματική η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της και αυτό εξηγεί τα μη συμβατικά μέτρα που πήραμε. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις. Είναι ένα θέμα ερμηνείας της έννοιας της αλληλεγγύης στην ΕΕ, πώς θέλουν να διαχειρισθούν αποτελεσματικά την κατάσταση που έχουν εδώ. Δεν είναι κάτι, για το οποίο θα αποφανθούμε εμείς».

Ένας ακόμα παράγοντας που προκαλεί ανησυχία για την Ελλάδα και γενικότερα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στις φινλανδικές εκλογές, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέα προβλήματα στην -ούτως ή άλλως «άτολμη» συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης και τη βοήθεια των «ασθενών κρίκων» του ευρώ.

Επιπλέον, στη Γερμανία και ειδικότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνονται οι φωνές που ζητούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση βοήθειας (όταν δεν την απορρίπτουν) και εκτιμούν ότι η βουλή της χώρας πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις -τυχόν μελλοντικές- αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φεύγουν τα ΜΑΤ από την Κερατέα

Συμφωνία για… ανακωχή

http://img.protothema.gr/54C07773295707080780FAB5AE9E6A00.jpg
Αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή της Κερατέας, μετά από συνάντηση και συμφωνία που είχαν σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής και ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογείας κ.κ. Νικόλαος. Η συνάντηση ορίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη, προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανότητες εκτόνωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, τα μηχανήματα για τη δημιουργία ΧΥΤΥ θα παραμείνουν στην περιοχή με ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, η οποία θα υποβάλλει πρόταση στην πολιτεία, για να αποφασισθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.
Read more...

Πρόστιμο σε τζαμί στη Θράκη έσβησε η Άννα Διαμαντοπούλου. Aferim guzel Anna


Περιοδικό Αζινλίκτσα 16-3-2011
Καλά νέα για τους κατοίκους της Σμίνθης από την Άννα Διαμαντοπούλου. H υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έλυσε το θέμα του τζαμιού της Σμίνθης. Χάρη στην Άννα Διαμαντοπούλου η κατασκευή του τζαμιού θα αρχίσει ξανά. Μετά την κριτική του τοπικού τύπου για το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε σχέση με το τζαμί της Σμίνθης στην περιοχή της Ξάνθης που έφτασε τα 700.000 ευρώ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δικαίωσε τον κόσμο του χωριού. Με βάση πληροφορίες που έμαθε το περιοδικό Αζινλίκτσα η Άννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε μια απόφαση που θα χαροποιήσει τους Σμινθιώτες...»
Η Άννα Διαμαντοπούλου αξιολογώντας τα παράπονα του .......τύπου σχετικά με το τζαμί της Σμίνθης, η κατασκευή του οποίου έχει σταματήσει από το 2007 έως τώρα καθώς δεν είχε άδεια κατασκευής, πήρε θέση δίπλα στους χωρικούς.
Έγινε γνωστό πως για να μπορέσει να υπάρξει ένας αξιοπρεπής χώρος όπου θα προσεύχεται μαζικά ο κόσμος, υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια και κατήργησε το αστρονομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην διαχειριστική επιτροπή του τζαμιού.
Όπως είναι γνωστό την περασμένη εβδομάδα ανησυχία προκάλεσε στον κόσμο του χωριού η κοινοποίηση του προστίμου των 700.000 ευρώ, ζήτησαν πολιτική λύση, και το θέμα προβλήθηκε ιδιαίτερα και στον τύπο.

Σχόλιο: Φανταζόμαστε ότι ανάλογη μεταχείριση θα υπάρχει και για το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στο Πόρτο Λάγος. Εκεί η πολεοδομία Ξάνθης επέβαλλε πρόστιμο 140.000 ευρώ!


Read more...

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ‏...


Από ομογενείς η πρόταση
εξοστρακισμού των ενόχων
Η τρόικα των εξολοθρευτών:
Θεοδωράκης-Μαρκεζίνης-Νανόπουλος
Προσφυγή στις κάλπες για εξοστρακισμό των υπευθύνων υπουργών και βουλευτών που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού της οκονομικής καταστροφής και διάλυσης, συζητούν προσωπικότητες του τόπου με διεθνή ακτινοβολία. Σας έδωσα την είδηση, στην οποία προσθέτω και τα εξής:
Εμπνευστές της ιδέας (που ίσχυε στην αρχαία Ελλάδα) είναι δύο διακεκριμένοι ομογενείς του εξωτερικού -ο ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ο άλλος μέλος κοινοβουλίου- που λέγεται ότι προτείνουν ως εισηγητές της προσφυγής άμεσα στη κάλπη-καρμανιόλα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Οι βολιδοσκοπηθέντες, που εγκρίνουν τη πρόταση, είναι προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους και φήμης, ανάμεσά τους Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλειος Μαρκεζίνης, Δημήτρης Νανόπουλος. Ακόμη και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που προτείνει να αλλάξουν οι πάντες που κατέχουν θέσεις κλειδιά στο δημόσιο, να εξαρθρωθεί το σύστημα, αλλιώς η πατρίδα εχάθη…
Αν Θεοδωράκης-Μαρκεζίνης-Νανόπουλος, δεχτούν να συμμετάσχουν και να εισηγηθούν τη πρόταση στο πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνος στο Ανώτατο Δικαστικό Σώμα της χώρας, θα μείνουν στην ιστορία ως η τρόικα των εξολοθρευτών της διαφθοράς.
Αναμείνατε περισσότερα…
Γιάννης - John

Read more...

Σενάρια, παιχνίδια και διαψεύσεις ...



Δυσφορία προκάλεσε στην κυβέρνηση σαφής τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη στο «Βήµα της Κυριακής» υπέρ µιας γρήγορης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Ηρθε στην πιο άκαιρη στιγµή» σχολίασε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ... από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεταιπροκειµένου να µετάσχει στην εαρινή σύνοδο τουΔιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε εµφανώς ενοχληµένος από την παρέµβαση του κ.Σηµίτη ότι «η δηµόσια συζήτηση για το θέµα αυτό (την αναδιάρθρωση δηλαδή) δεν βοηθά τη χώρα».

Η δυσφορία της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι η τοποθέτηση του κ. Σηµίτη ήρθε να συντηρήσει τη συνεχήαρθρογραφίατου διεθνούς Τύπου, αλλάκαι τις εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών, όπωςκαι ξένων ειδικών, ότι η µόνη λύση για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση είναι µια άµεση αναδιάρθρωση του χρέους της.

ή ΑΝΤΙΔΡΑςή. Η ίδια πηγή πάντως δεν θέλησε να δώσει στις δηλώσεις Σηµίτη επιθετικό χαρακτήρα, πολύ περισσότερο ότι αυτές είχαν ωςστόχο τονΠρωθυπουργό ΓιώργοΠαπανδρέου.Σηµείωνε ωστόσοότι «προξένησε δυσάρεστη έκπληξη» η παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος θέλει να βοηθήσει στη δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα,µπορεί να τοκάνει µε πολλούς τρόπους. Από το να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες διεθνώς µετην όποιαπαρεµβατική δυνατότητα έχει, µέχρι το να διατυπώσει τις απόψεις του στην κυβέρνηση είτε µε απευθείας επαφή στο ανώτερο δυνατό επίπεδο είτε ακόµη και γραπτώς».

Οι αιχµές είναι προφανές ότι έχουν ως αποδέκτητον κ. Σηµίτη, αλλά πρέπει νασηµειωθεί ότι αυτές οι απόψεις του περί αναδιάρθρωσης που διατύπωσε στησυνέντευξή του δεν είναι καινούργιες. Ο πρώην πρωθυπουργόςτις εξοµολογούνταν συχνά σε συνοµιλητές του, όπως καιεκτιµήσεις του είδους «αν δενυπάρξειτώρα αναδιάρθρωση, είναι ενδεχόµενο οιθυσίες στις οποίεςυποβάλλεται ο ελληνικός λαός να είναι ατελέσφορες».

Οι ίδιες πηγέςαπέρριπταν κατηγορηµατικά πίσω απότις δηλώσεις του κ. Σηµίτη να υποκρύπτεται προσπάθειατου πρώην πρωθυπουργού να «κοντράρει» την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Παράτο γεγονός, όπωςση µείωναν εµφατικά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει χρησιµοποιήσει καθόλου το διεθνές κύρος που απολαµβάνει ο Κώστας Σηµίτης, και πως «δεν φαίνεται» ναυφίσταταικάποιου είδους επικοινωνία µεταξύ του κ.Σηµίτη και τουκ. Παπανδρέου, έστω υπό τη µορφή ανταλλαγής απόψεων για την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας.

ή ΔΉΛΏςή. Υπενθυµίζεται ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήµα της Κυριακής» υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικούχρέους τώρα, ο κ. Σηµίτης είχε δηλώσει επί λέξει: «Η αναδιάρθρωση ξεκαθαρίζοντας το τοπίο µπορεί να απελευθερώσει δυνάµεις. Τα επόµενα 15-20 χρόνια πρέπει να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουµε µε αισιοδοξία µια σταθερή οικονοµία και θα επανενταχθούµε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη». Εξηγώντας δε γιατί τώρα η αναδιάρθρωση, καιόχι αργότερα, είχεδηλώσει: «Είναιεπιπόλαιο ναελπίζουµε ότι τα επόµενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονοµικές αναταραχές, νοµισµατικές κρίσεις, ανατιµήσεις του πετρελαίου που θα έχουν ως αποτέλεσµα να αναπαράγονται οι κρίσεις».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, πάντως, «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια γι’ αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρµογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δηµόσιο χρέοςκαι το έλλειµµα, ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το Μνηµόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις πουέχει αναλάβει».

Απότηνπλευράτου, ωστόσο, οΓιώργος Παπακωνσ ταντίνου,στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησεστην Ουάσιγκτον στοπεριθώριο της εαρινής συνόδουτου ΔΝΤ, επανέλαβε σε όλους τους τόνους τιςδιαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους υποστηρίζοντας ότι το κόστος µιας τέτοιας κίνησηςείναι πολύ µεγαλύτεροαπό τοόποιο όφελος θα µπορούσε να υπάρξει.

Με την ευκαιρία απάντησε και σε όσους στο εσωτερικό τουΠΑΣΟΚ του επιτίθενται γιατην πολιτική που ακολουθεί.Οπως είπε, «εγώ θα κάνω τη δουλειά µου. Εκφράζω την πολιτική µιας κυβέρνησης που αποφάσισε να µηναφήσει τηχώρα ναπάει στον τοίχο. Να µην την αφήσει να χρεοκοπήσει»
ΤΑΝΕΑ



Read more...

Εγινε αίτηση για όλο το χρέος...



Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012. Το αίτημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ... άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Ολα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο, για το ποια σενάρια έχουν συζητηθεί για την επικείμενη επιμήκυνση του χρέους, έτυχαν πολλαπλών επίσημων διαψεύσεων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε., γιατί «απλά τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται».

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στην «Ε», ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή».

Χθες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, «έπεσε γραμμή» τόσο από Ε.Ε. όσο και από ΔΝΤ να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι».

Τα σενάρια

Προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιμήκυνση του χρέους συναίνεσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του: «Πρέπει να το κάνετε ("you have to do it")», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα σενάρια περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους διακινήθηκαν το προηγούμενο 48ωρο με απανωτά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στο Dow Jones και στους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones, «το ΔΝΤ πιστεύει ότι η κατάσταση χρέους στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να ληφθεί σύντομα υπ' όψιν». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ΔΝΤ και η Γερμανία προωθούν «εθελοντική και φιλική» προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Υπάρχουν δύο σχέδια:

1Το πρώτο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με τα «Brady Bonds» που εξέδιδαν χώρες της Νότιας Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

2Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.

3Ενα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους. Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» κάθετα αντίθετοι είναι η ΕΚΤ και η Γαλλία, γιατί πολλές τράπεζες της τελευταίας είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα από 3 έως 7 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με την παράταση που δόθηκε από την ευρωζώνη στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Το ΔΝΤ είπε ότι είναι ανοιχτό σε μετακίνηση του προγράμματος ελληνικής δανειοδότησης από το stand by lending facility (δανειακή διευκόλυνση), η οποία συνήθως έχει τριετή περίοδο αποπληρωμής, στο πρόγραμμα extended fund facility (διευκόλυνση με παράταση της ωρίμανσης του δανείου), η οποία αφορά αποπληρωμές μέχρι και σε 10 χρόνια.

Ανάλογες διευκολύνσεις με παράταση εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις Αργεντινής και Ουρουγουάης. Ενας τέτοιος επαναπροσδιορισμός των πληρωμών του χρέους είναι ουσιαστικά ένας τύπος αναδιάρθρωσης. «Η μετάβαση σε μια ήπια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ. και τα ασφαλιστικά ταμεία) να παραμείνουν βιώσιμες με την αναγκαία ρευστότητα», δηλώνουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο Dow Jones, διότι ακόμη διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ) του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως και η ΕΚΤ.

Η τελευταία θέση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια αλλαγή στις θέσεις του, καθώς μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει εάν ακολουθήσει αυστηρά ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης που έλαβε πέρσι από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

ΔΝΤ:βλέπει ESMF

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ισχυρίστηκαν ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν βέβαια ότι η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει βοήθεια από τον υπάρχοντα Προσωρινό Μηχανισμό (ESMF) της Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο, για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του δανείου της, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αγορές ομολόγων, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μακροπρόθεσμης έκδοσης.

Ολόκληρο το χρέος της χώρας μέχρι το 2010 ανερχόταν σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν 80 δισ. ευρώ ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 50 δισ. ευρώ αφορούν την ΕΚΤ. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν μέχρι στιγμής δανείσει την Ελλάδα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα συνολικά 110) δάνειο για τη διάσωσή της.

Οι βασικοί πιστωτές, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα είδος εθελοντικής αναδιάρθρωσης μέσω των επιμηκύνσεων, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ ιδιωτών. Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτο θα εμπεριέχει παράταση αποπληρωμών του δανείου έως και 30 χρόνια, όπου θα προσφέρονται στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων νέα ομόλογα με αντάλλαγμα τα παλαιά ομόλογα, με το ίδιο κουπόνι αλλά με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης. Το σχέδιο της επιμήκυνσης θα συζητηθεί τον προσεχή Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. θα εξετάσει το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Ολι Ρεν, την προηγούμενη Παρασκευή. *
enet



Read more...

Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα δημόσια νοσοκομεία...



Σημαντικά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως βαμβάκι, λευκοπλάστ και βελόνες, τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων. Τον χορό άνοιξε ο Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) που, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει... σταματήσει να προμηθεύει νοσοκομεία της Αθήνας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου υποστηρίζουν ότι πάνω από 80 μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπεί ο ΠΑΣΥΠΙΕ, που προμηθεύουν με αναλώσιμα υλικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πληρωθεί το 70% των οφειλομένων του 2010, ενώ δεν έχουν εισπράξει καθόλου χρήματα για τα υλικά που διέθεσαν τους πρώτους μήνες του 2011.

Από χτες διέκοψαν την προμήθεια υλικών και οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι θα σταματήσουν κλιμακωτά να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, «το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές του Φεβρουαρίου του 2011, ενώ μετά βίας έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010». «Κουβαλάμε ζημιές από τα προηγούμενα έτη και έχουμε και μια απομείωση που αγγίζει το 50% για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, Διονύσης Σαργέντης.

Ήδη πολλά ιδρύματα έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις: στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος κοινοποίησε στη διοίκηση αναλυτικό κατάλογο με τα εν ανεπαρκεία υλικά (καθετήρες, σύριγγες, ράμματα χειρουργείου, τραχειοσωλήνες κ.λπ.). Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των προγραμματισμένων χειρουργείων. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εισροή υλικών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παντέλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτές, τα υλικά που χρειάζονται είναι φθηνά αλλά, δεδομένου ότι είναι από τα πλέον αναγκαία, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, συχνά καταφεύγουν σε πιο ακριβά υλικά, στα οποία (προς το παρόν) υπάρχει περίσσευμα στις αποθήκες. «Λείπουν βασικά πράγματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί οι ασθενείς να φέρνουν από θερμόμετρα και οινόπνευμα μέχρι χαρτιά τουαλέτας από το σπίτι τους», λένε.

«Οι ελλείψεις στα υλικά είναι το ίδιο τραγικές με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας. Στον «Ευαγγελισμό» συγκεκριμένα υπάρχει ανεπάρκεια σε βαμβάκι, γάντια και επιδέσμους, μάσκες οξυγόνου, ειδικούς καθετήρες... Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» ενημερώνει πως, λόγω πληρότητας κλινών και έλλειψης υγειονομικού υλικού, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εφημερίες.

Σε ΚΑΤ και Σισμανόγλειο, απ' την άλλη, έχουν φτάσει στο σημείο να... ανταλλάσσουν υλικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γιατροί από μια κλινική αναγκάζονται να κάνουν «επιδρομή» σε άλλη κλινική του ίδιου ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αυτό που ελπίζουν, πάντως, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι να βρεθεί μια «φόρμουλα» προτού προχωρήσουν οι προμηθευτές σε μαζική απόσυρση των υλικών από τις αποθήκες των ιδρυμάτων.
newstoday



Read more...