Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει, πως η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας».
Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν το πρόσθετο μνημόνιο αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει η Κομισιόν.
Η σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει πως, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Το παρασκήνιο
Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει.
«Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.
Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018.
Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.
Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
http://www.matrix24.gr/