Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση περί εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009

Ψηφοφορία τα μεσάνυχτα


(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.

Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Για να εγκριθεί η πρόταση και να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία δεν θα πρέπει να ανέβουν οι τόνοι για ένα τέτοιο θέμα. Την ίδια άποψη συμμερίστηκαν και άλλοι υπουργοί.

Την αντίθεσή του για τη συζήτηση της πρότασης αυτής είχε εκφράσει ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ.Τασούλας. Είχε κάνει λόγο για προσχηματική πρόταση, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό πρέπει να το συζητήσει η επόμενη Βουλή.

Ο κ. Τασούλας είχε αναφέρει, επίσης, ότι την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής έχουν υπογράψει πολλοί βουλευτές που σήμερα δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε επισημάνει το ζήτημα της εικόνας που δημιουργείται διεθνώς για τη χώρα, με μια τέτοια πρωτοβουλία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιατί κάνει πίσω ο Μ. Χρυσοχοΐδης...



Ποιον θα στηρίξει ο υπουργός, γιατί προκλήθηκε θόρυβος σχετικώς με την τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλο σε ρόλο γραμματέα και ποιο είναι το σχέδιο του «νέου ΠΑΣΟΚ».
Μία αλήθεια που αποκαλύφθηκε υπό το άγχος μιας ζωντανής σύνδεσης ήταν αρκετή να ...

αλλάξει τα πολιτικά σχέδια του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ενώ φιλοδοξούσε να είναι το αντίπαλο δέος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και να καταδικάσει τα λάθη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τελικά ανακρούει πρύμναν και δείχνει να ρίχνει τον πήχη των πολιτικών φιλοδοξιών του.

Όταν σημειώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του 2007 ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε τα περισσότερο λάθη που θα μπορούσε να κάνει. Αυτά τα λάθη στρατηγικής και τακτικής δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει με επιτυχία τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως συνήθως λέει ο λαός, «αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις». Στην τρέχουσα συγκυρία, ο κ. Βενιζέλος δείχνει να έχει διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος. Αυτόν τον ρόλο όμως έπαιξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπέπεσε σε τόσα λάθη, ώστε δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τα λάθη

Σύμφωνα με στελέχη του κομματικού μηχανισμού, οι προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις εναντίον του απερχόμενου προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου και η προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την Μνημονιακή πολιτική στοίχισαν ακριβά στον υπουργό.

Η ληξιαρχική πράξη του πολιτικού αυτοχειριασμού του ήρθε με τη γνωστή δήλωση: «Δεν διάβασα το Μνημόνιο». Μπορεί να ήταν ειλικρινής, αλλά με τον τρόπο που παραδέχθηκε ότι «πιάστηκε αδιάβαστος» σε μια έξυπνη ερώτηση, έφερε τον κ. Χρυσοχοΐδη σε σύγκρουση με την εικόνα που είχε καλλιεργήσει τόσα χρόνια.

Μέσα σε μια στιγμή εμφανίσθηκε αντιμνημονιακός ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι πολιτικός με ισχυρές αναφορές στην ιδέα του εκσυγχρονισμού. Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την αιτία της… μεταστροφής στην υποστήριξη που τού παρείχαν γνωστοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ εν όψει της (εσωκομματικής) εκλογικής αναμέτρησης.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν: «ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε να φορέσει ένα κοστούμι που δεν του πήγαινε, θέλοντας να χαϊδέψει αυτά και να προσδώσει δυναμική στην υποψηφιότητά του».

Έφθασε σε σημείο να φθείρει το πολιτικό του κεφάλαιο και την εικόνα που έχτιζε μεθοδικά από το 1997 αποτελώντας ένα από τα βασικά στελέχη της διακυβέρνησης Σημίτη, με κομβικό σημείο αναφοράς την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Τι δεν κατάλαβε

Παρότι οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι αφουγκράζονται την κοινωνία, διαψεύδονται από τα γεγονότα. Χαρακτηριστικό είναι το πάθημα του κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν αντιλήφθηκε ότι αυτό που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικό έμψυχο δυναμικό ή ψηφοφόροι, υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές της τελευταίας δεκαετίας έστω και κατ’ ανάγκη.

Από την άλλη, η ηγετική ομάδα του κόμματος ισχυρίζεται ότι έσωσε τη χώρα παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις ενώ στη συνείδηση του λαού περνά ως το κατ’ εξοχήν «Μνημονιακό κόμμα» που οδήγησε την Ελλάδα στις αγκάλες του ΔΝΤ και απεμπόλησε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης θέλησε να βγει έξω από το κάδρο του Μνημονίου, μόνο που εκεί δεν υπήρχε ακροατήριο να τον ακούσει. Όλοι οι δυνητικοί ακροατές έχουν μεταφερθεί στους πολιτικούς χώρους που εκφράζονται οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγαλύτερο επικοινωνιακό λάθος ήταν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Παπανδρέου, οι οποίες αποδόθηκαν σε εμπάθεια. Στελέχη που αναγκαστικά θα τον στήριζαν -αν τον στήριζαν- είχαν να επιλέξουν μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Βενιζέλου. Ύστερα από τις προσωπικές επιθέσεις όμως πολλοί υποστήριζαν πως υποψήφιος θα ήταν μόνο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Στον Βενιζέλο

Όταν ο υπουργός Ανάπτυξης κατάλαβε το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει ήταν ήδη αργά. Όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη) στήριζαν αρχικώς την υποψηφιότητά του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και να προσχωρούν στο «βενιζελικό στρατόπεδο».

Δέχθηκε εισηγήσεις ακόμα και να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το Νέο Μνημόνιο σε μία προσπάθεια να ξαναμπεί στο παιχνίδι διεκδίκησης της προεδρίας και να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης των «αντιβενιζελικών».

Δεν το έπραξε και αυτό αποτέλεσε την πρώτη ισχυρή ένδειξη αναδίπλωσης του κ. Χρυσοχοΐδη. Την εβδομάδα που πέρασε, έχοντας κατασταλάξει πλέον μέσα του η ιδέα της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζήτησε δίαυλο επαφής και κοινό τόπο με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι γνωστό ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης και Απόστολος Κακλαμάνης, υποστηρίζουν την κάθοδο του κ. Βενιζέλου ως μοναδικού υποψηφίου. Οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου ισχυρίζονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα δοθεί ένα μήνυμα ενότητας -όπως πιστεύουν- αλλά θα αποφευχθεί και η εκλογή από τη βάση που ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους και να αποδειχθεί μπούμερανγκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα προχωρημένο επίπεδο επαφών για να ανακοινώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης τη στήριξή του προς τον κ. Βενιζέλο.

Όσοι είδαν την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό Ανάπτυξης στην εκπομπή «Ανατροπή» του κ. Γιάννη Πρετεντέρη κατάλαβαν ότι έχουν αλλάξει πολλά. Έστω κι αν ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος, χωρίς βέβαια να πείσει. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν μάλιστα την χλιαρή αντίδρασή του, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το προβάδισμα Βενιζέλου στη δημοσκόπηση της GPO. Λένε ότι αυτή η αντίδραση συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι έχει αποδεχθεί την κατάσταση.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σημειώστε το εξής σημαντικό: Εκεί ενδέχεται να ανακοινώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης την απόσυρσή του και την στήριξή της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου.

Ενίσχυση Κουκουλόπουλου

Ήδη εν όψει της Συνδιάσκεψης δρομολογούνται οι επόμενες εξελίξεις. Ο κ. Βενιζέλος καταστρώνει σχέδιο για το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θέλει να συγκροτήσει, δίνοντας ένα νέο χαρακτήρα στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ενώ έχουν συμφωνήσει, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα και για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του νέου γραμματέα, ο οποίος φυσικά δεν θα είναι ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος ταυτίσθηκε με την ηγετική ομάδα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τους «κηπουρούς» και τους παρατρεχάμενους.

Η οργανωτική ανασυγκρότηση θα ανατεθεί στο νέο γραμματέα, ο οποίος θα είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Βενιζέλου. Δεν είναι άλλος από τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος ανήκει πλέον στον «σκληρό πυρήνα» των «βενιζελικών».

Όπως λέγεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Βενιζέλος επέβαλε τον κ. Κουκουλόπουλο στην κυβέρνηση ύστερα από σοβαρή παρέμβαση προς τον τέως πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η πολιτική εμπειρία, οι οργανωτικές ικανότητες και τα ισχυρά ερείσματα που διαθέτει ο κ. Κουκουλόπουλος στο χώρο της αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι μέτρησαν σε αυτή την επιλογή για τη θέση του νέου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος των Βενιζελικών είναι να δημιουργήσουν ένα νέο κομματικό χάρτη σε οργανωτικό επίπεδο. Πολλές οργανώσεις – σφραγίδες θα κλείσουν ενώ αβέβαιη είναι και η συνέχιση λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Προωθείται η ιδέα δημιουργίας 325 τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα που θα αντιστοιχούν στον αριθμό των Καλλικρατικών Δήμων (κάθε δήμος και οργάνωση) ενώ οδεύουν προς κατάργηση οι σημερινές νομαρχιακές επιτροπές. Το συντονιστικό ρόλο, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες στα πρότυπα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ασκούν οι 13 νέες Περιφερειακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο του «νέου ΠΑΣΟΚ»

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου που θα λυθεί οριστικά στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή του νέου Προέδρου και θα διεξαχθεί, πιθανότατα, στις αρχές του καλοκαιριού. Το βέβαιο είναι η εκλογή, ο ρόλος αλλά και η ίδια η ύπαρξή του αμφισβητούνται και υπάρχει προσανατολισμός για νέο όργανο.

Σε κεντρικό κομματικό επίπεδο κυριαρχεί η ιδέα ενός ολιγομελούς Πολιτικού Συμβουλίου (με 8 – 10 μέλη) ενώ αλλαγές θα υπάρξουν σε ολόκληρο το κομματικό εποικοδόμημα. Είναι σίγουρο ότι οι σημερινές Γραμματείες (Οργανωτικού, Συνδικαλιστικού κα) δε θα διατηρηθούν και θα αντικατασταθούν από νέα σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, έχοντας πλέον μία χαλαρή κομματική διάσταση.

Προφανώς οι επαφές με τους Γάλλους και τους Γερμανούς έχουν δώσει πολλές ιδέες στον κ. Βενιζέλο για το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ που προφανώς θα έχει άλλο χαρακτήρα από τον «κινηματικό» της πρώιμης εποχής ή τον καθεστωτικό της περιόδου Σημίτη.
newsbomb.gr



Read more...

Τα έσοδα «βυθίζονται» και στο υπουργείο Οικονομικών πέρα βρέχει...









Τα έσοδα «βυθίζονται» και στο υπουργείο Οικονομικών πέρα βρέχει...

Με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2012, ο στόχος των εσόδων μειώνεται κατά τρία ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ καθώς το να εισπράξουμε 59 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ύφεση να καλπάζει και τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων να μειώνονται, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Την ίδια στιγμή όμως, στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με ρυθμούς «δεν τρέχει τίποτα».

Ιδού και τα απλά παραδείγματα:

  1. Ο μήνας έχει 22 και στο τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις (ή και σε 60 δόσεις αν ο οφειλέτης αποδείξει οικονομική αδυναμία). Όμως ακόμη και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη εγκύκλιο με αποτέλεσμα οι εφορίες να μην μπορούν να δεχτούν τις αιτήσεις των οφειλετών. Χάνονται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από έσοδα, αλλά δεν πειράζει. Οι συνταξιούχοι να είναι καλά, να τους μειώνουμε τις κύριες και τις επικουρικές. Προφανώς, εκτός από την εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει και παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών, αν και η τρόικα μας έβαλε να συμπεριλάβουμε στο μνημόνιο ρύθμιση που προβλέπει ότι θα απαγορεύονται έως το τέλος του 2014 ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για τους οφειλέτες.
  2. Την 1η Μαρτίου, πρέπει να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και όσους δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια. Οι πιθανότητες να αρχίσει η διαδικασία στην ώρα της είναι απειροελάχιστες, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα ανακοινωθεί παράταση και τα έσοδα θα πάνε αρκετές εβδομάδες πίσω.

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Πανστρατιά κήρυξε ο Σαμαράς

"Μετά τις εκλογές ξεκινά η μάχη της ανάπτυξης"


Πανστρατιά για να γίνει η ΝΔ πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία κήρυξε σήμερα από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Επανέλαβε την πάγια θέση του πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους επισημαίνοντας ότι :" Το κόμμα μας είναι η μόνη σοβαρή και σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα, οι εκλογές που θα γίνουν θα είναι οι πιο καθοριστικές μετά από αυτές του 74».

Για τους βουλευτές που διαγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα χαρεί να ξαναγυρίσουν στο κόμμα, εφ' όσον έμπρακτα αποδείξουν ότι συστρατεύονται με τη ΝΔ.

Πέραν αυτού όμως άνοιξε τις πόρτες σε όλους όσοι έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη κάνοντας λόγο για πανστρατιά εν όψει των εκλογών. Στην μάχη μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι "και όχι σκορποχώρι" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:" Κανένας δεν περισσεύει , πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή, η μεγάλη μάχη της ανάπτυξης ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η Ελλάδα πονάει. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη, η πιο δύσκολη μάχη για την ανάκαμψη".

Για την συμφωνία που επετεύχθη εκτίμησε ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και περιθώριο για να βγει από την κρίση και υποστήριξε ότι έχει τρεις μεγάλες διαφορές και μια ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα υπάρχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού ενώ η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. " Από την άλλη η ομοιότητα είναι η διατήρηση της ίδιας συνταγής, λείπει ο 3ος πυλώνας, αυτός της ανάπτυξης". Επεσήμανε πάντως ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη να εκδοθούν ευρωομόλογα, ενώ ανέφερε πως ήδη στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως το αντίδοτο στην κρίση είναι τα μέτρα ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας που θα μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία είναι για τον Αντώνη Σαμαρά και η αξιοποίηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που όπως είπε συζήτησε και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο। Επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα ο κ. Σαμαράς έθεσε ως άμεσους στόχους του την ανάσχεση της ύφεσης και την κοινωνική συνοχή.
protothema.gr
Read more...

Θ. Πάγκαλος: «Είμαι υπέρ της απώλειας εθνικής κυριαρχίας»

«Υπήρξα ανέκαθεν φεντεραλιστής Ευρωπαίος...»


Aίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι δεν είναι αντίθετος με το να χάνει κανείς την εθνική του κυριαρχία!

Ερωτηθείς σχετικά με το αν συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας η ευρωπαϊκή παρουσία στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των Ελλήνων, ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος υπήρξε ανέκαθεν «φεντεραλιστής Ευρωπαίος».

«Είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μου, ίσως για την πλειονότητα, κατανοώ τους άποψή τους. Εγώ όμως είμαι υπέρ του να χάνει κάνεις την κυριαρχία του. Πάντα ήμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάγκαλος.

«Πάντα έλεγα ότι ήμουν Ευρωπαίος και μάλιστα υπέρ του φεντεραλισμού» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ। Πάγκαλος και συμπλήρωσε: «Ναι, μπορούμε να το δούμε με εθνικά κριτήρια. Αν ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν ήταν Έλληνας, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση; Εγώ θα έλεγα όχι. Αν έκανε βέβαια καλά τη δουλειά του».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo playerprotothema.gr


Read more...

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Γερμανοί

Πριν καλά - καλά «στεγνώσει το μελάνι» στο «deal» των Βρυξελλών



«Λάδι στη φωτιά» των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία, μία μόνο ημέρα μέρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup, έριξαν την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα καταβληθεί σε δόσεις και αφού η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, ενώ σημείωσε με νόημα ότι προσπαθεί να μην χάσει την υπομονή του.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το αν χάνει την υπομονή του με τους Έλληνες, απάντησε: «Προσπαθώ να μην τη χάσω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup έχουν πράγματι αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ειδικός συμψηφιστικός λογαριασμός, προκειμένου «να μην εκπορεύεται πλέον από την Ελλάδα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης».

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για μια «σειρά σοβαρών αποφάσεων» που έλαβε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος».

«Δεν θα δεχτούμε άλλους εκβιασμούς από την Ελλάδα» είπε από την πλευρά του, μιλώντας σε εκδήλωση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ο Φίλιπ Ρέσλερ, ενώ ζήτησε από τη χώρα μας να εφαρμόσει «επιτέλους» τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Δεν θα δεχτούμε άλλους εκβιασμούς. Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα επανειλημμένα απλώς μας καθησυχάζει. Ακόμα και μια αναπτυσσόμενη χώρα κάνει περισσότερα. Έτσι όμως δεν θα μπορέσει να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ρέσλερ έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο δείχνουν να βαίνουν προς εκτόνωση, ειδικά μετά και την έγκριση της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ηγέτης του FDP να επιδιώκει, με τη σκληρή του ρητορική κατά της Ελλάδας, να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του, τα οποία, δημοσκοπικά, ελάχιστα και σπανίως υπερβαίνουν το 2%...
.protothema.gr

Read more...

Δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του Παύλου Γερουλάνου

Ενημέρωση για την ληστεία στην Ολυμπία


Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Η υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Μετά τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός είχε υποβάλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη διαλεύκανσή της και να επιδειχθεί αυστηρότητα στη διεξαγωγή των ερευνών.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης ζητήματα τουρισμού και σύγχρονου πολιτισμού και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε αυτούς τους τομείς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συναντηση με Παπουλια...



Στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδημος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια προκειμένου να... τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup...



Read more...

Λεφτά στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν: Έξωση στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου!









Λεφτά στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν: Έξωση στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου!
Το ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορεί να είναι συνεπές στις πληρωμές των υπαλλήλων, ενώ κάποιες οργανώσεις βάζουν λουκέτο στα γραφεία, αδυνατώντας να πληρώσουν τα ενοίκια.

Όμως δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η οικονομική δυσπραγία θα έφτανε μέχρις του σημείου να γίνει εξώδικο που απειλεί με έξωση το ΙΣΤΑΜΕ - ινστιτούτο που φέρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΔΣ του οποίου μετείχε ως πρόσφατα ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου.

Ενδεχομένως η παραίτηση του Νίκου να σχετιζόταν και με την οικονομική κατάσταση του ΙΣΤΑΜΕ - λένε τώρα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα:

Το ΙΣΤΑΜΕ χρωστάει κάπου 5 νοίκια για τα γραφεία επί της οδού Ακαδημίας 4 και άλλους τόσους μήνες τους μισθούς των υπαλλήλων. Και ναι μεν οι υπάλληλοι υποφέρουν αλλά υπομένουν, αλλά ο ιδιοκτήτης ζητάει τα λεφτά του κινώντας τη δικαστική διαδικασία και στέλνοντας εξώδικο στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στον Πρόεδρο Γ. Παπανδρέου, στον γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη και στον γενικό διευθυντή Ροβέρτο Σπυρόπουλο που κρατάει και το ταμείο, που είναι μείον. Ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, λύση δεν μπορεί να βρει - και που να βρει εδώ που τα λέμε.
Το χειρότερο είναι ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία που θα δίνει δικαίωμα στα κόμματα να εισπράττουν ποσοστό από την κρατική επιχορήγηση, λεφτά δεν πρόκειται να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ωστόσο, παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν εμφανίζεται πολύ πρόθυμος να προωθήσει την τροπολογία η οποία έχει «παραπέσει» μεταξύ αυτού και του Ευ. Βενιζέλου.

Θ।Δαγκ.
http://newpost.gr

Read more...

Θα διασφαλισθούν οι αποταμιευτές ομολογιούχοι, λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Διαβεβαιώνει για τους μικροεπενδυτές


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα

Διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση των μικροεπενδυτών αποταμιευτών που κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου παρείχε σήμερα, Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές» επειδή θα μετάσχουν όλα τα ομόλογα στο PSI, ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός.

«Αποτελεί ακραία παρερμηνεία των χθεσινών δηλώσεών μου η διαπίστωση ότι "κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές". Αντιθέτως, αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν. Και αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως "μικροεπενδυτής", που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα αφορά περίπου 9.500 φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που θα διασφαλισθούν οι μικροεπενδυτές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παράταση για την προθεσμία ρύθμισης των αυθαιρέτων έως τις 30 Ιουνίου

Πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου


(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με σχετική διάταξη που προστέθηκε την Τετάρτη στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου».

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι δίνεται παράταση για δεύτερη φορά σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες προθεσμίες.

Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Σύνταγμα...



Νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, εν όψει της ψήφισης στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Η... κατεδάφιση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, οι νέες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, η κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως ο ΟΕΚ, η Εργατική Εστία, οι νέες απολύσεις από το Δημόσιο αποτελούν τα νέα βάρβαρα μέτρα τα οποία βιάζεται να ψηφίσει η συγκυβέρνηση προκειμένου να γίνει αρεστή στην τρόικα και στους δανειστές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και στις 6:30 στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία (εκτός από το ΙΚΑ), τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, αλλά και στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους δύο οργανισμούς και να μειώσει κατά 30% το προσωπικό του νέου φορέα των επικουρικών Ταμείων.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΕΚ, Πατησίων και Σολωμού, στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων σε ΟΕΕ και ΟΕΚ, και υποστηρίζει ότι η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας και οι ανατροπές στον τομέα της Επικουρικής Ασφάλισης αποτελούν το πρώτο βήμα για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δημοσίων Υπηρεσιών και των βασικών κοινωνικών αγαθών...
ΒΗΜΑ.



Read more...

Αναδρομικά από τον Απρίλιο η παρακράτηση στους μισθούς του Δημοσίου









Αναδρομικά από τον Απρίλιο η παρακράτηση στους μισθούς του Δημοσίου
Από τη μισθοδοσία του Απριλίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του δημοσίου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς. Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας.

Στο νομοσχέδιο μαζί με τις μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται περικοπές σε κατηγορίες δημοσίων δαπανών για την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος - μετά από αυτές τις παρεμβάσεις - προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 59,159 δισ ευρώ και τις δαπάνες στα 70,298 δισ ευρώ.

Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες:

200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας
129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών
66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του δημοσίου
537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης
205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων
400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων
576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:

- Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

- Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

- Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη

- Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους

- Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr
Read more...

Ριζικές αλλαγές από την 1η Μαρτίου στον τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Από την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» (4030/2011), με τον οποίο αλλάζει ριζικά το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των οικοδομικών έργων, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Σε εκτέλεση του παραπάνω νόμου, δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β’ 251) η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκη και του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, που αφορά στη «Διαδικασία έντυπης υποβολής για Έγκριση Δόμησης και Άδεια Δόμησης».

Το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς και τα νέα έντυπα για την Έγκριση Δόμησης και για την Άδεια Δόμησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Χρυσοχοΐδης στηρίζει Βενιζέλο με... γέφυρα Λοβέρδου









Ο Χρυσοχοΐδης στηρίζει Βενιζέλο με... γέφυρα Λοβέρδου
Η χαλαρή υποστήριξη δεν είναι ο τρόπος του Αντρέα Λοβέρδου. Και από τότε, που αποφάσισε να αποσυρθεί ο ίδιος από την κούρσα της διαδοχής και να στηρίξει το Βενιζέλο, έχει βάλει στόχο να φέρει κοντά στο νέο υποψήφιο αρχηγό τους δικούς του πολιτικούς φίλους.
Λέγεται ότι ενδεχομένως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, υπέρ Βενιζέλου.

Αν όντως έτσι γίνουν τα πράγματα, αυτός που μεσολάβησε θα είναι ο Λοβέρδος. Ο υπουργός υγείας είναι λένε, πολύ κοντά σε αυτό το στόχο. Όταν κρίνει πως η ώρα είναι κατάλληλη θα απευθύνει επίσημη και δημόσια πρόσκληση στο Χρυσοχοίδη, να συμπορευτεί μαζί του και με το Βενιζέλο.

Τότε και μόνο τότε ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Με το Χρυσοχοΐδη ο Λοβέρδος συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια. Με τον Ραγκούση πολύ λιγότερα, οι δύο τους όμως ήρθαν πολύ κοντά επί πράσινης τρόικας, η οποία πλέον έχει διαλυθεί. Ο Λοβέρδος που εκτιμά τον Ραγκούση, προσπάθησε να φτιάξει τη σχέση του με το Βενιζέλο. Το μόνο που κατάφερε ήταν μια χειραψία, μετά την οποία ο Ραγκούσης έγραψε ένα άρθρο, με το οποίο διαχώρησε πλήρως τη θέση του από τον υπουργό Οικονομικών.

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Λοβέρδου δεν έχουν πάντα επιτυχία.

Παρεμπιπτόντως και η κ. Διαμαντοπούλου θα στηρίξει Βενιζέλο. Χαλαρά και χωρίς δέσμευση, όπως έκανε και στις τελευταίες εκλογές με τον Παπανδρέου. Η διαπραγμάτευση δεν είναι το ισχυρό χαρτί της Άννας, που κινδυνεύει ακόμα και να μην εκλεγεί...



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Κούρεμα» και για τους ιδιώτες ομολογιούχους

Άλλα έλεγε η κυβέρνηση πριν τη συμφωνία



Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση για να υλοποιήσει, μέσα σε ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, το νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, με στόχο φυσικά να καλυφθεί ο στόχος «βιωσιμότητάς» του, δηλαδή το 120,5% του ΑΕΠ ως το 2020.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αρχίσει και η διαδικασία «κουρέματος» όλων των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα, είτε ομόλογα που έχουν δοθεί ως εγγύηση για το δανεισμό των ΔΕΚΟ ή για εξόφληση χρεών σε εταιρίες-προμηθευτές (φαρμακευτικές κλπ.), καθώς, όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση.

Ειδικά όμως για τους περίπου 9.500 μικρο-ομολογιούχους, με ποσά έως 100.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν κατά περίπτωση -πιθανότατα με μια αποζημίωση έναντι των απωλειών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδύσεις των ιδιωτών σε ομόλογα έως 100.000 ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΕΚΕ, όπως συμβαίνει και με τις τραπεζικές καταθέσεις έως αυτό το ποσό.

Βέβαια προκύπτει τεράστιο θέμα, καθώς μόλις προ λίγων εβδομάδων – και πάντως προτού καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» στην τελική συμφωνία – η κυβέρνηση τόνιζε πως τα ομόλογα των μικροεπενδυτών δεν θα πειραχθούν. Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς με τέτοια ομόλογα έχουν πληρωθεί οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικές εταιρείες (μετά το κούρεμα 30 έως 40% που υπέστησαν από τα συνολικά … χρωστούμενα του Δημοσίου), αλλά και κατηγορίες εργαζομένων όπως οι πρώην απασχολούμενοι στην Ολυμπιακή!

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ούτε στην χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το τελικό «κούρεμα» άγγιξε το 99% (!) δεν είχαν πειραχθεί τα ομόλογα των ιδιωτών, αφού μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του Δημοσίου και κυρίως στην μελλοντική του δυνατότητα να καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό.

Όσον αφορά πάντως στα βήματα που θα γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, αυτά προβλέπουν πως μέχρι την Παρασκευή θα γίνει η αναγγελία πρόσκλησης για την εθελοντική συμμετοχή και πρωτίστως μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή.

Στις 9 Μαρτίου θα εξεταστεί το κατά πόσον η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων θα έχει φτάσει σε ποσοστό στο 66% των ομολογιούχων που είναι και το άτυπο όριο που έχει τεθεί σαν όριο για την ενεργοποίηση των CACs.

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, στις 14 Μαρτίου αναμένεται πλέον και τυπικά η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από όλα τα κράτη ενώ ως τις 19 Μαρτίου θα πρέπει να μπουν τα λεφτά στον ειδικό κλειστό λογαριασμό.

Δείτε εδώ:

Διατάξεις σχεδίου ή προτάσεις νόμου
protothema.gr

Read more...

Η συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου

Μήνυμα προς επενδυτές και αναλυτές


(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε θα βγει από το ευρώ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στέλνει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Ο ίδιος τονίζει ότι οι πιέσεις που ασκούνται και οι θεωρίες που αναπτύσσονται γύρω από το μέλλον της χώρας συμβάλλουν στην ύφεση, καθώς δημιουργείται ανασφάλεια που δεν βοηθά στις επενδύσεις.

Μιλώντας σε εκπομπή του BBC, ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της σκληρή δουλειά, ενώ ζήτησε περισσότερο σεβασμό για τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει η χώρα.

Εξήγησε ότι οι οικονομικοί αναλυτές και οι άνθρωποι της αγοράς ασκούν μεγάλες πιέσεις και οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται για την πορεία της Ελλάδας συμβάλλουν στην ύφεση.

Δημιουργείται φόβος, που δεν επιτρέπει επενδύσεις, ενώ παράλληλα έχει αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση, ακόμη και στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς ο κόσμος αποσύρει τα χρήματά του, σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μας». Παράλληλα, επισήμανε: «Είμαστε μια οικογένεια. Δεν έχουμε καταλάβει πόσο πολύ στενά συνδεδεμένοι είμαστε μεταξύ μας. Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις προκαταλήψεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Δεν μπορεί να μας παίρνει όλους η μπάλα"..



Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν στο γραφείο του προέδρου της βουλής, Φ. Πετσάλνικου ζητώντας του να... δημοσιευθεί το όνομα του βουλευτή με τις "εξαγωγές" χρημάτων.
Όπως λένε οι βουλευτές, στο κοινοβούλιο, "δεν μπορεί να μας παίρνει όλους η μπάλα"...



Read more...

Η Ελλάδα χρειάζεται «σχέδιο Μάρσαλ» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ

Συνάντηση Παπαδήμου - Χόιερ


(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
«Σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται η Ελλάδα, πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ και ο αντιπρόεδρος Πλούταρχος Σακελλάρης θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χόιερ εξηγεί ότι μόνο με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια: «Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» τονίζει.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα της Τράπεζας, o κ. Χόιερ επισημαίνει ότι θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις, αλλά και και στην συνεργασία της Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, η οποία -όπως είπε- θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται να αξιοποιηθούν οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν υψηλά προσόντα, πηγαίνοντας στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας επί τόπου.

Ως η «οικογενειακή» τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Πάντως, ο κ. Χόιερ ζητεί αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Τράπεζας και προτείνει την επιστροφή στα κράτη-μέλη, μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν απορροφήθηκαν.

Ο ίδιος δεσμεύεται για στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους δύο θεσμούς με κύριο λόγο στην διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι τελικές ρυθμίσεις για το ψαλίδι στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις

Μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις μετά την εφαρμογή των νέων περικοπών, περιλαμβάνει το σχετικό άρθρο με τις μειώσεις στις συντάξεις και στις επιχορηγήσεις των Ταμείων άρθρο του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του Μνημονίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μη δημιουργηθούν ανισορροπίες μεταξύ συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, αλλά υπόκεινται σε διαφορετικά ποσοστά μείωσης.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, μειώνονται κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις

Χωρίς αυτή την πρόνοια για τις επικουρικές, δικαιούχος που λαμβάνει επικουρική σύνταξη 280 ευρώ και θα είχε μείωση κατά 15%, θα μπορούσε να λαμβάνει μετά τη μείωση, ποσό μεγαλύτερο από δικαιούχο σύνταξης των 300 ευρώ που θα είχε μείωση κατά 20%.

Έτσι στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του Μνημονίου -που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν.4046/2012»- περιλήφθηκε ειδική διάταξη.

Βάσει αυτής για τις επικουρικές συντάξεις έως 250 ευρώ, που μειώνονται κατά 10%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Για τις συντάξεις από 250,01 έως 300 ευρώ, οι οποίες μειώνονται κατά 15%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω οι οποίες μειώνονται κατά 20%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Κύριες συντάξεις

Όσον αφορά τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, αυτά μειώνονται κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Η μείωση αυτή, καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που ήταν καταβλητέα την 1/1/2012.

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου και όταν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από έναν, η μείωση γίνεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης για το ποσόν που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ. Το ποσό που απομένει, επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά των δικαιούχων.

Οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές από την 1/1/2012, και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου του 2012.

Το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου

Άρθρο 6
Αναπροσαρμογή συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις για τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης προς ασφαλιστικά ταμεία

1. Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα χίλια τριακόσια (1.300) ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.

Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 κύριας σύνταξης.

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων τριακοσίων ευρώ (1.300,00 ευρώ).

Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300,00 € του συνολικού ποσού σύνταξης μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό. Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:

  • Οι συντάξεις έως διακόσια πενήντα (250) ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων ευρώ (200 €).
  • Οι συντάξεις από διακόσια πενήντα ευρώ και ένα λεπτό (250,01) ευρώ έως τριακόσια (300) ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων είκοσι πέντε ευρώ (225 €).
  • Οι συντάξεις από τριακόσια ευρώ και ένα λεπτό (300,01) ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων πενήντα πέντε ευρώ (255 €).
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών καταλαμβάνουν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.

3. Από τη μείωση των παραγράφων 1 και 2, του άρθρου αυτού, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

4. Οι αναδρομικές μειώσεις των παρ. 1και 2, παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.

5. Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων του άρθρου αυτού αποτελούν έσοδα του φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παρ.3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καθοριστικής σημασίας η συμφωνία στο Eurogroup επανέλαβε ο Λ.Παπαδήμος

Αγώνας δρόμου


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφιστεί την Πέμπτη το νομοσχέδιο για το PSI, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (CAC).

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η έγκριση του προγράμματος, η δανειακή σύμβαση και το PSI, ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και έγινε με συντονισμένες προσπάθειες και με σκληρή δουλειά, τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».

Εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Τα νομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες ενέργειες θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή έως την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, ώστε ο πρωθυπουργός να τα παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της 2ας - 3ης Μαρτίου.

Από χθες, Δευτέρα, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενοποίηση επικουρικών ταμείων, με τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ σήμερα παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, με την ίδια διαδικασία και αφού λάβει την έγκριση του υπουργικού, το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα:

  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για 3,2 δισ. ευρώ
  • Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων
  • Περικοπή 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  • Περικοπή δαπανών υπουργείου Άμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ
  • Περικοπή εξοπλιστικών δαπανών 300 εκατ. ευρώ
  • Μείωση εφημεριών νοσοκομειακών γιατρών
  • Περικοπή πολυτεκνικών επιδομάτων
  • Περικοπή επιχορηγήσεων υπ. Πολιτισμού
  • Περικοπή πιστώσεων υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Περικοπή πιστώσεων για χρηματοδοτούμενα προγράμματα από Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
  • Περικοπή πιστώσεων υπ. Παιδείας
  • Περικοπή επιχορήγησης ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ ΔΕΗ
  • Περικοπή 15% σε λειτουργικά έξοδα.

Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα». Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το PSI και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας. Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

Όσον αφορά την αυξημένη εποπτεία, ο Λ.Παπαδήμος ανέφερε στο Υπουργικό πως στο Εurogroup αποφασίστηκε η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, όπως και η ενίσχυση της παρουσίας εμπειρογνωμόνων της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

«Αυτό ήδη γίνεται τώρα, είναι οκτώ άτομα από την τρόικα που είναι στην Ελλάδα και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει μια ενίσχυση αυτής της τεχνικής βοήθειας» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Σχετικά, τέλος, με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος είπε πως ο μηχανισμός αυτός είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος έθετε πολύ μεγάλους περιορισμούς για τον τρόπο που τα σχετικά κονδύλια είτε από το EFSF ή από τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης θα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε, είπε ο πρωθυπορυγός, είναι πιο ευέλικτος, λιγότερο περιοριστικός, και θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε έναν εξωτερικό φορέα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η βασιλόπιτα της Διαμαντοπούλου κόστισε 960 ευρώ!









Η βασιλόπιτα της Διαμαντοπούλου κόστισε 960 ευρώ!
Η Άννα Διαμαντοπούλου, απ’ ότι φαίνεται δεν... χαμπαριάζει από την οικονομική κρίση που χτυπάει βάναυσα τη χώρα.

Μόνο έτσι μπορεί εξηγηθεί το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δαπάνησε 960 ευρώ για αγορά... βασιλόπιτας!

Βεβαίως, εγείρεται ένα ηθικό ζήτημα αφού η πρωτοχρονιάτικη πίτα κόστισε το βάρος της σε... χρυσάφι, τη στιγμή που τα σχολεία υπολειτουργούν υπό το βάρος των περικοπών...

Πηγή: apospasma.gr

http://newpost.gr

Σχετικές φωτογραφίες:



apofasi_2102_.JPG

Read more...

Εγώ κι ο Παπαδήμος...



Παριστάνει τον ήρωα ο Μπενίτο...
Αλαζών.
Παρουσιάστηκε στην συνέντευξη Τύπου σαν ο Σωτήρας της χώρας. Βοηθός Σωτήρα ο Παπαδήμος.
Το είπε με "σεμνότητα" .
"Εγώ και ο πρωθυπουργός δώσαμε την μάχη στις Βρυξέλλες" .
Δεν...
θέλησε, τάχα μου τάχα μου, να μιλήσει για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Του αρκούσε το φωτοστέφανο του Σωτήρα.
"Δεν θα απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν μου το επιτρέπουν οι Εθνικές προτεραιότητες της χώρας", είπε ενώ στο πρόσωπό του ήταν εμφανέστατη η βουλιμία για την εξουσία.
Στα πλαίσια αυτών των "προτεραιοτήτων" άφησε αναπάντητο το ερώτημα, αν θα παραιτηθεί από την Κυβέρνηση εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ



Read more...

Έλληνας βουλευτής έβγαλε 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό το Μάιο του 2011!









Έλληνας βουλευτής έβγαλε 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό το Μάιο του 2011!
Έλληνας βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ τον δραματικό Μάιο του 2011.

Σε αυτή την βαρύτατη καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ο κύριος Νικολούδης δήλωσε:

«Θα πρέπει, λοιπόν να σας πω, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί, ελέγχους που αφορούν ποιοί άνθρωποι, ποιές κοινωνικές τάξεις, έβγαλαν τα χρήματά τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Από αυτό πού λέμε και που εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ διαπίστωσα έναν ή μία που έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300. Δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα».

Πηγή: protothema.gr
http://newpost.gr
Read more...

223,6 εκατ. «μαύρου χρήματος» έχει δεσμεύσει η Αρχή για το ξέπλυμα...



223,6 εκατομμύρια ευρώ «μαύρου χρήματος» έχει δεσμεύσει μέσα σε ένα χρόνο -από το 2011 έως σήμερα- η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ...πρόεδρος της Αρχής κ. Π. Νικολούδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από αυτό το ποσό τα 53 εκατ. ευρώ προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις, το 1 εκατ. από τρομοκρατικές πράξεις, τα 20 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ναρκωτικών, τα 73,3 εκατ. από φοροδιαφυγή και τα 76,6 εκατ. από άλλα αδικήματα.

Ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι ενώ το 2007 η Ελλάδα είχε αποτύχει σε 13 από τα 16 σημεία της αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, το 2011, σύμφωνα με την αντίστοιχη αξιολόγηση, «η Ελλάδα ήταν σε θέση να δείξει ότι και βούληση έχει να νομοθετεί σωστούς νόμους και ικανότητα να επανδρώνει αποτελεσματικούς μηχανισμούς». Οπως δήλωσε σχετικά «αισθανόμαστε περήφανοι γιατί σε αυτό το χρόνο και ενεργώντας μόνο για τα συμφέροντα της πολιτείας, κάναμε ότι μπορούσαμε για να βγει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και οποιοιδήποτε λυμαίνονται δημόσιο χρήμα δεν θα κοιμούνται ήσυχοι».

Πάντως παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», καθώς «υπάρχουν ακόμα "τρύπες" στο σύστημα, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφοροι, ιδίως στο κομμάτι του ΕΣΠΑ». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος κατέθεσε στο λογαριασμό γνωστού του 1,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να εμφανίσει τα ίδια έσοδα και με το σχετικό παραστατικό να λάβει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. «Βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, πιρούνια, πιάτα και μαχαίρια για το κομμάτι αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Σχετικά με τις υποθέσεις του 2011, οι οποίες απασχόλησαν την Επιτροπή, ολοκληρώθηκε η διερεύνηση των 3.115, ενώ υπό διερεύνηση είναι 392. Στον εισαγγελέα εστάλησαν 162 υποθέσεις και ο αριθμός των αποφάσεων δέσμευσης ανέρχεται στις 187 (συνολικό ποσό εγκληματικού προϊόντος 223.982.146 ευρώ)....



Read more...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ψηφίζεται την Πέμπτη


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Η δημόσια πρόταση αναμένεται την Παρασκευή, ενώ στο νομοσχέδιο εισάγει σε ρήτρες συλλογικής δράσης.

Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι την Παρασκευή θα γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Στις 9 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν τα CACs που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Στις 12 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συμμετοχή των ομολογιούχων στη διαδικασία, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως αυτή «διενεργείται με όλο ή μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιλέξιμων τίτλων που κατέχει, όπως ορίζεται στην πρόσκληση. Για την τροποποίηση των επιλέξιμων τίτλων απαιτείται συμμετοχή στη διαδικασία (απαρτία) τουλάχιστον του ενός δευτέρου του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων που ορίζονται στην σχετική πρόσκληση («συμμετέχον κεφάλαιο») και ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης των δύο τρίτων του συμμετέχοντος κεφαλαίου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...