Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Ορισμός νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων σε ΥΠΕΞ και ΥΠΟΙΚ

Νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς ορίστηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας, με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και μετά από συνεννόηση με τους αρμοδίους υπουργούς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ορίζεται ο Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος, Τραπεζικό στέλεχος. Στο ίδιο υπουργείο, στην Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων η Λογοθέτη Μαρία, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δρυμούσης Ιωάννης, Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης, ο Πετράκος Γεώργιος, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο ίδιο υπουργείο, στην Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας ορίζεται ο Αλεξόπουλος Άρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού ο κ. Μαρκόπουλος Αντώνης, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ, στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού.

Ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των νέων στελεχών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Μετά την απόκτηση τού βελγικού Απολυτηρίου Λυκείου, σπούδασε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Sussex απ΄ όπου απέκτησε Bachelor Master’s και διδακτορικό στα Οικονομικά.

Το 1986 εισήλθε στην Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και ασχολήθηκε με θέματα Ε.Ε. Το 1998 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα όπου διετέλεσε Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα και πολιτικός και οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Eurobank EFG, με αντικείμενο τόσο την Ελλάδα, όσο και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Την θέση αυτή κατείχε επί 11 έτη μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης Εταίρος (“Fellow”) του Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων, αλλά και άρθρα για το ευρύτερο κοινό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ΟΝΕ, ελληνοτουρκικών σχέσεων, κ.ά.

ΜΑΡΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Σπούδασε Οικονομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris II Pantheon.

Από το 1983 είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει διατελέσει, στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Εθνική Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνική Εκπρόσωπος στο G-24 για την προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και σε διάφορες θεματικές ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις.

Σήμερα, είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με κύριο αντικείμενο τον συντονισμό των θέσεων της χώρας σε τομείς πολιτικής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, Ένωσης για την Μεσόγειο, καθώς και τον συντονισμό των προγραμμάτων διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας της Ε.Ε..

ΔΡΥΜΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σπούδασε οικονομικά (ΑΣΟΕΕ) και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Υπηρέτησε επί 17 έτη ως Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σε διάφορες θέσεις. Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ την περίοδο 1995-1999, ενώ μέχρι το 2007 υπηρέτησε στην Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της ΕΕ. Ήταν για 4 έτη Προϊστάμενος του Τομέα Οικονομίας της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερευνητής καθώς και Προϊστάμενος Δευτερογενή Τομέα επί 20 έτη στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, κοινοτικών πολιτικών, επενδύσεων, αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, διεθνούς εμπορίου, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ελλάδα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ. Έχει γράψει ή επιμεληθεί βιβλία και άρθρα σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά για τις περιφερειακές ανισότητες, την ανάπτυξη των πόλεων και περιφερειών και την περιφερειακή πολιτική. Έχει εκπονήσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία και είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειακής Επιστήμης.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ

Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει παράλληλα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Σπούδασε Φυσική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Πανεπιστημίου του Southampton της Μεγάλης Βρετανίας στην Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση, στα Οικονομικά και την Οικονομετρία, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Στον δημόσιο τομέα έχει εργαστεί ως σύμβουλος αναδιοργάνωσης δημοσίων οργανισμών, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών καθώς και ως αξιολογητής προγραμμάτων. Στον ιδιωτικό τομέα έχει εμπειρία σε συμβουλευτικά έργα στον τομέα κατάρτισης επιχειρησιακών σχεδίων και μελέτης χρηματοδότησης επενδύσεων.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Έχει πλούσια εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και μέσα από την πολυετή πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, συμμετέχοντας στην σχεδίαση Αρχιτεκτονικής Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιπλέον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με διαδικασίες Κοινοτικών Προγραμμάτων, τη διαχείριση μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ ειδικότερα στον Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
.nooz.gr

Read more...

Ανάληψη ευθύνης από νέα οργάνωση για τη ΓΓ Τύπου

Μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα "6 Δεκέμβρη" - η ημερομηνία της ανθρωποκτονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια - ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε σε ειδησεογραφικό site και έδωσε πληροφορίες για σημείο, όπου βρέθηκε πολυσέλιδη προκήρυξη της οργάνωσης. Ο άγνωστος ενημέρωσε ότι η προκήρυξη βρισκόταν σε ερειπωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη. στο κέντρο της Αθήνας.

Στην προκήρυξη η οργάνωση αναφέρει ότι αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για αποστολή σφαιρών στο γραφείο του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, αλλά και στο γραφείο του δικηγόρου - συνηγόρου του κατηγορουμένου ειδικού φρουρού Κορκονέα - Αλέξη Κούγια.

Το κείμενο καταλήγει με απειλή κατά του ειδικού φρουρού, η σφαίρα του οποίου σκότωσε τον 15χρονο Γρηγορόπουλο.
nooz.gr

Read more...

Η νέα ηγεσία της ΕΡΤ.ΑΕ.


H σύνθεση της νέας ηγεσίας της ΕΡΤ. ΑΕ έχει-εκτός απροόπτου-κλείσει.Πρόεδρος αναλαμβάνει το πουλαίν της Γιάννας , εξ απορρήτων του κ.Παπουτσή και παλιό στέλεχος του Πασοκ κ.Θανασης Παπαγεωργιου.Διεύθύνων Σύμβουλος ο κ.Γιωργος Γαμπριτσιος.,με θητεία στη Nova, στο Mega και διορισμένος από την Ν.Δ. στο Δ.Σ. της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής.Κατόπι τούτου Πασοκ-ΝΔ,στην ΕΡΤ.ΑΕ, σημειώσατε Χ.
yperpasok.

Read more...

Αντιπαράθεση Παπουτσή - Καρατζαφέρη στη Βουλή για τους αγρότες

Νέα αντιπαράθεση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, με τον Χρήστο Παπουτσή να διακρίνει κομματικές σκοπιμότητες πίσω απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και να καυτηριάζει την «ακατάσχετη κινδυνολογία» περί τα οικονομικά.

«Την περίοδο της κρίσης, όταν η κυβέρνηση χρειάζεται συναίνεση απ’ όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κρίση στην οποία μας οδήγησε η Ν Δ, διαπράττουν έγκλημα όσοι, με ανεύθυνες διαρροές και ακατάσχετη κινδυνολογία, σπέρνουν τον τρόμο και την απαισιοδοξία στην αγορά, την οικονομία και την κοινωνία. Και αυτό δεν μπορούμε πλέον να το επιτρέψουμε» ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

«Επιπλέον δεν μπορούμε να δεχθούμε την νέα καπήλευση των αγώνων και των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή και επιχειρείται από ορισμένους σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί στην πραγματικότητα, έχουμε μπροστά μας μια αγωνιστική κινητοποίηση, που στηρίζεται μονάχα σε μία επιδίωξη, του ποιος θα είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης και αν αυτός θα είναι μέσω των blogs, ή μέσω των μπλοκ με τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή κλείσει τους δρόμους, ή αν θα είναι μέσω του νέου νομοσχεδίου για τον αγροτικό συνδικαλισμό και την γνήσια αντιπροσώπευση των αγροτών» τόνισε.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις για αξιοποίηση 1 δισ. ευρώ από εκείνα που έδωσε η ΝΔ στις Τράπεζες, αυξάνοντας τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, δίνοντας επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους αγρότες, αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ, εντάσσοντας τους αγρότες στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών, καταργώντας το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.

«Ή οι αγρότες δεν έχουν καταλάβει το μέλλον τους, ή δεν σας εμπιστεύονται, γιατί χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, βρίσκει τους αγρότες στα μπλόκα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα επειδή η κυβέρνηση τους χρωστά το 1 δισ. που τους είχε τάξει από τα 28 δισ. της ενίσχυσης προς τις Τράπεζες.

«Πάρτε ένα δάνειο από μια τράπεζα και για δυο μήνες που θα γίνει η ψηφιοποίηση, είναι πέντε εκατομμύρια. Σιγά τα λεφτά. Δώστε τα στους αγρότες που στενάζουν στο δρόμο. Και υπάρχουν και 200 εκ. διαθέσιμα από την πλευρά των Βρυξελλών - η άδεια να δώσετε 15.000 ευρώ από κρατικά χρήματα σε κάθε αγρότη» ανέφερε.

«Εμείς, το 1 εκ. ευρώ που δώσαμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ζητάμε να δοθεί στους ανήμπορους αγρότες, που προσπαθούν να βρουν τη μοίρα τους και δεν την βρίσκουν με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας, ο Χ. Παπουτσής διέψευσε τον ισχυρισμό ότι μπορούν να δοθούν 15.000 ευρώ σε κάθε αγρότη, καθώς το ποσό αυτό αφορά ανακούφιση των λειτουργικών του εξόδων, που ήδη γίνεται μέσω των μέτρων της κυβέρνησης.

«Κύριε Παπουτσή, να ρωτήσετε τον κ. Θαπατέρο πώς τα έδωσε. Όπως τα έδωσε ο Ισπανός να τα δώσετε εσείς. Όπως τα έδωσε ο Σαρκοζί και ο Ολλανδός - και αφήστε τα λόγια» απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Λειτουργικά έξοδα κ. πρόεδρε» επέμεινε ο Χ. Παπουτσής.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, παρατήρησε πως «η κ. Μπατζελή, αντί να συζητήσει με αυτούς που μέχρι προχθές τους χαϊδεύατε τα αυτιά για να ανεβαίνουν στα τρακτέρ, τους κάνει δεξίωση στο Ζάππειο. Έτσι θα συνομιλήσετε με τους αγρότες;»

Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε με τη σειρά του να διατεθεί το 1 δισ. ευρώ για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και προέτρεψε την κυβέρνηση «να αφήσει τις δεξιώσεις και να κοιτάξει κατάματα τα προβλήματα».

«Ψάχνετε μονάχα να βρείτε μικροδιαφωνίες και μικροέριδες κοινοβουλευτικές. Δεν έχετε μάθει να ακούτε. Δεν είμαστε αγέλη, όλοι είμαστε κόμματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκόπουλος.
nooz.gr

Read more...

Σε συγχωνεύσεις των ΔΕΚΟ προχωράει η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικής πολιτικής, συζητήθηκε το θέμα συγχωνεύσεων των ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε μείωση των διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων και μελών του διοικητικού συμβουλίου, ορισμένοι από τους οποίους όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ .Θ. Πάγκαλος, απολαμβάνουν σκανδαλωδών αμοιβών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής συζητήθηκε και η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και διαμορφώθηκε το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των αγροτών είπε, «Πονούμε και αγωνιούμε για τους αγρότες, ωστόσο πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέληση του στο κοινωνικό σύνολο με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας.».

protothema.gr

Read more...

"Στο μέσο πρωτοφανούς κρίσης η χώρα"

"Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε εμφατικά ότι "η χώρα βρίσκεται στο μέσο μίας πρωτοφανούς κρίσης για τα δεδομένα της πρόσφατης ιστορίας μας". Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε αυτή τις εκτιμήσεις κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υπό τον προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "μπροστά μας ανοίγεται μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο", επισημαίνοντας ότι πρέπει "να κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις μεγάλες τομές που εδώ και πολλά χρόνια χρειάζεται η χώρα μας".

Επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα "φτωχότερα στρώματα θα προστατευτούν", ενώ έδωσε χαρακτήρα επείγοντος στις προωθούμενες αλλαγές λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδίδοντας της "εγκληματικές πολιτικές".

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου, θα έχει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με συνεδριάσεις ανά τακτά διαστήματα.

"Μπροστά μας ανοίγεται μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο", είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι "με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα μας από το τέλμα, να απελευθερώσουμε ουσιαστικά την Ελλάδα από τα βάρη αυτά και από τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν".

Πρόσθεσε ότι "εκτός από τα μέτρα νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης χρειάζονται κι άλλα για να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών". "Για να σταματήσουν αυτά πρέπει να δημιουργηθεί νέο εισόδημα, να παταχθεί η διαφθορά, η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός και η αναξιοκρατία, να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες", είπε.

Και χαρακτήρισε το ΠΣΑ "σύνθετο πρόγραμμα που έχει από τη μια το νοικοκύρεμα και από την άλλη μεριά το αναπτυξιακό και κοινωνικό σκέλος που είναι εξίσου σημαντικά".

"Κλείσιμο και συγχώνευση"

Το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, με εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

"Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν μια πολιτική νοικοκυρέματος των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου επισημάνθηκαν περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το αντικείμενό τους εξέλειπε και θα πρέπει να κλείσουν και άλλες περιπτώσεις όπου θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιο οικονομικό να συγχωνευθούν τέτοιες επιχειρήσεις και βέβαια συζητήσαμε μια πολιτική μείωσης των αμοιβών των προέδρων των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων", τόνισε.

Ερωτηθείς για το ύψος των περικοπών, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν θα είναι κάτι "προκρούστειο", επισήμανε όμως ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές για σκανδαλώδεις αμοιβές.
nooz.gr


Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΕΟΤ - 869.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΥΒΟΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ "ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ"!!!
fimotroRead more...

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΤ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ...


Άρχισε ο βομβαρδισμός ερωτήσεων στη Βουλή για τη κακοδιαχείριση του υπουργείο Τουρισμού και του ΕΟΤ από τον Κώστα Μαρκόπουλο. Πρώτος στη σειρά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος ρωτά τον Παύλο Γερουλάνο για τα αποκαλυπτικά... στοιχεία που δημοσιεύσαμε με τα τιμολόγια και τις απευθείας αναθέσεις έργου εκατομμυρίων ευρώ. Ρωτά επίσης για τις πληρωμές σε άγνωστα κανάλια της Ρωσίας! Έρχονται και άλλες ερωτήσεις. Για να δούμε τι θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός...
fimotro


Read more...

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΕίναι ζήτημα ημερών η αποσαφήνιση των ορίων των νέων Δήμων από τον Υπουργό Εσωτερικών σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης». Οι αντιδράσεις που ήδη διαφαίνονται δε θα έχουν παρά μόνο προσωπικά και -ίσως λιγότερο- πολιτικά κίνητρα.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η κακή μας καθημερινότητα είναι η ανεπαρκής εξυπηρέτηση του πολίτη, η εκνευριστική και χρονοβόρα γραφειοκρατία, οι πολυδαίδαλες και πολυδιασπασμένες υπηρεσίες στα διάφορα επίπεδα της διοίκησης που καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους αλλά και αυξάνουν το ήδη δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος και εμποδίζουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη;

Η « Νέα Αρχιτεκτονική», όπως αλλιώς ονομάζεται το σχέδιο «Καλλικράτης», παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ένα εργαλείο εξοικονόμησης πόρων με την κατάργηση των βαθμίδων διοίκησης, τον περιορισμό του αριθμού των δήμων στο 1/3 και τον δραστικό περιορισμό των Νομικών Προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί να σκεφτούμε την εξοικονόμηση που συνεπάγεται ο αισθητά μικρότερος αριθμός τοπικών αρχόντων, συμβούλων και συνεργατών.

Ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο υπόσχεση αλλά και δέσμευση ότι ο «Καλλικράτης» θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην περιφέρεια, ενώ ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα.

Πρώτος στόχος της νέας αυτοδιοικητικής συνένωσης είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Με την υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο (διαφορετικά δε θα έχουν ισχύ), την καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος κυρίως στις οικονομικές συναλλαγές με τον πολίτη και τους μεγάλους διαφανείς διαγωνισμούς (χωρίς να σπάνε δηλαδή την ανάληψη των μεγάλων έργων σε μικρότερα τμήματα), μπαίνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια σοβαρά θεμέλια για να στηριχτεί η διαφάνεια και η νομιμότητα.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σε επίπεδο αρμοδιοτήτων αναμένονται μεγάλες αλλαγές με την κατάργηση των νομαρχιών, τη συνένωση Δήμων και την αντικατάσταση των κρατικών περιφερειών από άλλες, στα ίδια όρια, με αιρετό περιφερειάρχη. Όλα όμως σχεδιάζονται προς όφελος του πολίτη και για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή του αφού σκοπός είναι η θεσμική, λειτουργική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση των Δήμων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Εκτός από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και την εξοικονόμηση των χρημάτων που κατασπαταλούνται λόγω της πολυδαίδαλης κρατικής γραφειοκρατίας, πρέπει να εκτιμήσουμε τη σημασία της δημιουργίας Δήμων ισχυρών με νέες σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Τέλος, έχει μεγάλη σημασία και το γεγονός ότι αναζωογονείται η γειτονιά και το κάθε χωριό, αφού οι υπηρεσίες και οι αποφάσεις πάνε κοντά στον πολίτη. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικές σημαντικές αλλαγές που προτείνονται και θα υλοποιηθούν:

  • Προβλέπεται η μετατροπή όλων των κοινοτικών καταστημάτων σε αυτοτελείς μονάδες συνολικής εξυπηρέτησης του πολίτη (ΚΕΠ), καθώς και η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (e-kep).

  • Προβλέπεται η λειτουργία προγράμματος «διοικητική βοήθεια στο σπίτι» για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να καλύψουν οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.
  • Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του δημότη» με την οποία η έκδοση πιστοποιητικών και η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες γίνονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πιο ριζοσπαστική και καινοτόμα πρόταση για το μετασχηματισμό του όλου κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης που έχει κατατεθεί από τη μεταπολίτευση. Μια πρόταση με τέτοια δυναμική που δίνει νέο νόημα ακόμη και στην ίδια την πολιτική και εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.

Έλενα Ζέρβα

«Πρωτοβουλία πολιτών του Γαλατσίου»

www.prasinogalatsi.gr

zervaelena@yahoo.gr
politikienimerosi

Read more...

ΣΤΟ 12,85 ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ...


Στα 30,844 δισ. ευρώ ή 12,8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του 2009, από 17,1 δις ή 7,2% του ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25,318 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σκαρφάλωσε στα 7,304 δισ. ευρώ (σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος του ΠΔΕ). Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού... επιτελείου, το 2009 επρόκειτο να εισπραχθούν από την ΕΕ 3,5 δισ. ευρώ ως κοινοτική συμμετοχή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά τελικά απορροφήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί τη διεύρυνση του ελλείμματος του ΠΔΕ και του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι συνήθως το ταμειακό έλλειμμα (εισροές και εκροές σε πραγματικό χρόνο) είναι υψηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπολογίζεται η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» (πλεονάσματα) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πολλές φορές, η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» υπόκειται στους... κανόνες της «δημιουργικής» λογιστικής, δηλαδή ένα κράτος μειώνει το πραγματικό έλλειμμα υπολογίζοντας ανύπαρκτα ή μικρότερα απ' ότι αναφέρονται πλεονάσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στη διαφορετική αποτύπωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και καταβολής 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκομείων που πληρώθηκαν το 2009 και συμπεριλήφθηκαν στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα εγγράφονται με την παράδοση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων εγγράφονται όταν δημιουργήθηκε η υποχρέωση.
Όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική, ταμειακή και εθνικολογιστική βάση είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αλλά όχι με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικό αριθμό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επιπλέον, τα ταμειακά στοιχεία καταγράφουν το σύνολο των ταμειακών ροών εντός του έτους, ενώ τα εθνικολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95), καταρτίζονται με βάση το χρόνο γένεσης της υποχρέωσης ή δημιουργίας της απαίτησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταβολής ή είσπραξης του σχετικού ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας θα αναθεωρήσει προς τα κάτω το έλλειμμα του 2008, καθώς ένα μέρος των οφειλών των νοσοκομείων που κατεγράφησαν στο συγκεκριμένο έτος θα κατανεμηθούν στο 2006 και το 2007, όταν δημιουργήθηκαν, σύμφωνα και με την απαίτηση της Εurostat, με αποτέλεσμα να αυξηθούν, αντίστοιχα, τα ελλείμματα των ετών 2006 και 2007.

fimotro

Read more...

Στροφή σε λαϊκά ομόλογα και ξένα νομίσματα

Ν.Νανόπουλος: Πολύ δύσκολο το πρώτο εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι πολύ δύσκολο και κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος.

Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου της τράπεζας για τη συνεργασία της με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίησή του.

Είναι προφανές ότι με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι αγορές, αν κρίνει κανείς την αντίδρασή τους που εκφράσθηκε στην κατακόρυφη αύξηση του spread του δεκαετούς ομολόγου το οποίο εκτινάχθηκε στις 300 μονάδες βάσης αυξημένο κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα.

Η αναρρίχηση του spread προβληματίζει σοβαρά τόσο τους υπεύθυνους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και τις τράπεζες που περιμένουν τη σειρά τους για άντληση ρευστότητας από το εξωτερικό, μετά το ελληνικό δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο σχεδιάζει «ελεγχόμενη απεξάρτηση» από το ευρώ, αξιοποίηση της λαϊκής αποταμίευσης και συστράτευσης των κεφαλαίων Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας ουσιαστικά να παρακάμψει ή να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις κλασικές αγορές κεφαλαίου που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά επιτόκια στο δανεισμό της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το σχεδιασμό έκδοσης λαϊκών ομολόγων όσο και για την άντληση κεφαλαίων από χώρες (Αμερική, Ασία) με κυρίαρχο νόμισμα το δολάριο και το γιεν.
Ταυτόχρονα εξετάζεται η άποψη να δοθεί «επιτοκιακό κίνητρο» για την επανάκαμψη κεφαλαίων Ελλήνων που είναι σε χρηματαγορές του εξωτερικού, κεφάλαια για τα οποία κοινή είναι η αντίληψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικού ύψους.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται ιδιαίτερα και για το υψηλό κόστος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό το κόστος αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν για αντίστοιχα έντοκα γραμμάτια η απόδοση στην Ιρλανδία να είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38%.

Αυτή η επιθετική συμπεριφορά που συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση καταδεικνύει τις άκρως κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών που φαίνεται να μην «βρίσκουν καμμία αντίσταση».

Είναι χαρακτηριστικό οτι η κατάσταση στα 5ετή CDS είναι εκρηκτική καθώς το spread έφτασε στις 345 μονάδες, που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τιμών στον κόσμο μετά την Ουκρανία, όταν το αντίστοιχο της Τουρκίας είναι 120 μονάδες, διαφορά που οφείλεται στο υψηλότατο επίπεδο του ασφαλίστρου κινδύνου που χρεώνεται η Ελλάδα.
protothema.gr

Read more...

«Καλλικράτης» και νέα εποχή...


Του Γιάννη Μίχα

Νομάρχη Πειραιά
.
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που υπήρξε αρτηριοσκληρωτικά υπερσυγκεντρωτική και επιφυλακτική στην αποκέντρωση εξουσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων, το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνιστά μία από τις μεγαλύτερες αν όχι τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή για τη δημόσια διοίκηση, την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση από τη μεταπολίτευση.
Και εάν η σύσταση της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ο «Καποδίστριας - 1», υπήρξαν το πρώτο μεγάλο δημοκρατικό άνοιγμα στην αυτοδιοίκηση που έδειξε τον δρόμο για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, η σύσταση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι το ακριβώς επόμενο βήμα που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά για τη δημόσια διοίκηση στην χώρα μας.
Ένα βήμα που μπορούσε να είχε προχωρήσει και νωρίτερα, δυστυχώς όμως παρέμεινε μετέωρο αφού...

η προηγούμενη Κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε επί μακρόν κρατώντας τελικά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση σε επίπεδο καλών προθέσεων. Η σημερινή Κυβέρνηση αντιθέτως την προχωρά πριν καν συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο θητείας της, τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση και θεωρώντας την ορθώς ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος για το πολύπλευρο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πράγματι το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» έχει τη δυναμική να καταστεί φορέας αλλαγών και ανατροπών στη ζωή μας αφού ισοδυναμεί ουσιαστικά με τον δημοκρατικό και ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, ώστε να είναι πραγματικά στο πλευρό του πολίτη και να μάχεται καθημερινά για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Ισοδυναμεί με ειρηνική ανατροπή των σημερινών πελατειακών, διεφθαρμένων, αναχρονιστικών και χρονοβόρων κρατικών δομών. Σε επίπεδο δε, αιρετής περιφέρειας, ισοδυναμεί με τον εκδημοκρατισμό του αναπτυξιακού σχεδιασμού κάθε περιοχής της χώρας μας, ενός σχεδιασμού που μέχρι σήμερα παρέμενε μακριά από τους πολίτες, αφού ήταν στην αρμοδιότητα διορισμένων από το κράτος περιφερειαρχών.
Οι όροι επιτυχίας του εγχειρήματος, που ασφαλώς δεν είναι απλό, είναι πολλοί, καθοριστικοί όμως κατά τη γνώμη μου είναι οι εξής:
* Ο σαφής προσδιορισμός του ρόλου του Κράτους, ώστε να είναι πραγματικά κράτος - στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων για περιφερειακά και τοπικά θέματα στους ΟΤΑ.
* Ο καθορισμός των πόρων για την χρηματοδότηση των νέων θεσμών, που θα πρέπει να προέλθει μέσα από ευρείες φορολογικές αποκεντρώσεις όπως στον ΦΠΑ, και στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά και μέσα από μεγάλες οικονομίες κλίμακος.
* Η αναδιανομή και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι αποσαφηνισμένες ανά βαθμίδα διοίκησης για να χτυπήσουμε την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα, αλλά και την αδιαφάνεια.
* Η δημιουργία Χάρτας Ανθρωπίνου Δυναμικού ώστε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και εξ αρχής το μέγα θέμα του προσωπικού και κυρίως της διαχείρισης και ορθολογικής κατανομής του. Γιατί με 750.000 δημοσίους υπαλλήλους το μεγάλο πρόβλημα μάλλον δεν είναι ο αριθμός του προσωπικού, αλλά η ορθολογική αξιοποίησή του. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε στην πλήρη καταγραφή του υπάρχοντος υπηρετούντος ανθρωπίνου δυναμικού για να γνωρίζουμε τι ανάγκες και κενά ανά κατηγορία και ειδικότητα υπάρχουν και τι προσθήκες ενδεχομένως χρειάζονται οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες ώστε βεβαίως στη συνέχεια να δρομολογήσουμε το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο για την άρση των μισθολογικών αδικιών.
* Η διασφάλιση του ελέγχου της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας των πράξεων των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων.
* Η διαφύλαξη του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας. Η ένταξη του ΕΣΠΑ, των Δημοσίων Επενδύσεων, όλων των αναπτυξιακών σχεδιασμών και προγραμμάτων στην αιρετή περιφέρεια είναι εκ των ων ουκ άνευ και είναι κατ’ ουσία η πεμπτουσία της μετεξέλιξης από την αιρετή νομαρχία στην αιρετή περιφέρεια.
* Η εξασφάλιση της ισότιμης ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας μας, για να μην δημιουργηθούν Περιφέρειες δύο ταχυτήτων με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Σύγκλισης.
* Η έγκαιρη σύνταξη των αναγκαίων «οδικών χαρτών», όπως είναι ο Κώδικας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ένας Οργανισμός Διάρθρωσης των Υπηρεσιών για τους νέους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό εγχείρημα για την χώρα μας που ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, μακριά από μικροκομματικές επιδιώξεις, προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές.
Και σ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλες οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις να συμβάλλουν, καταθέτοντας με εποικοδομητική διάθεση τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, τις απόψεις τους με στόχο τη βελτιστοποίηση του κειμένου που έχει τεθεί προς διαβούλευση.Read more...

ΠΡΟΒΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» είναι το μήνυμα που στέλνει πλέον η Κουμουνδούρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας ως απόπειρα οριστικού διαζυγίου την επίθεση που έκαναν στελέχη της συμμαχίας εναντίον του Φώτη Κουβέλη. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες την αμυντική στάση...
μετά το πυρ ομαδόν που εξαπέλυσαν παράγοντες του Συνασπισμού, ενώ σε πρώτη φάση έδειξε πως αποδέχεται την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Στελέχη ωστόσο της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας καλείται πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον του κόμματος και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας πως «ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι πλέον πιο ευάλωτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κι ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο».
«Επικίνδυνη πρόταση»
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε αντιδεοντολογική, λαθεμένη και επικίνδυνη την πρόταση των «23» στελεχών για απομάκρυνση του κ. Κουβέλη και μάλιστα δήλωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση ότι επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, είπε πως είχε προγραμματισμένο ραντεβού για χθες το μεσημέρι με τους κ.κ. Νταβανέλλο και Μπανιά και αντί της συνάντησης προέκυψε η δήλωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησαν, όπως είπε, παρατύπως και τον λογότυπο της συμμαχίας. Κανένας από τους 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε την πρόταση των «23», ενώ οι κ.κ. Δρίτσας, Μουλόπουλος και Κουράκης στάθηκαν περισσότερο στη σημασία που έχουν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις του κ. Κουβέλη. Επίσης ο κ. Κουράκης επέμεινε πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτού συνεδριάσει από κοινού με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωση ωστόσο υπήρξε και αναφέρει: «Ανεξάρτητα από τις όποιες κριτικές στις διαφορετικές απόψεις, η Κ.Ο. δεν αποδέχεται ότι υπάρχει θέμα συζήτησης για την αντικατάσταση του Φ. Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. (...) Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσει από κοινού με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθούν όσα θέματα έχουν προκύψει και επισημαίνει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο αλληλεγγύης και συνεννόησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρακμιακός χώρος»
Μετά τη συνεδρίαση του οργάνου ακολούθησαν αιχμηρές δηλώσεις εις βάρος των «23» από βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Κανάλι 1, ανέφερε πως εάν οι 23 νιώθουν εχθρικά απέναντι στον ΣΥΝ, πρέπει μόνοι τους να έχουν την ευθύνη να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις και πρόσθεσε πως όσοι βλέπουν τον ΣΥΝ εχθρικά και παράγουν μία εικόνα διαρκούς Βαβυλωνίας και λυκοφιλίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΣΥΝ δεν μπορεί να υπάρξει. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στο να υπάρξει μια εικόνα συνεννόησης. Επίσης, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, σχολίασε πως η επίθεση των «παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ που απέκτησαν βήμα για να κάνουν δηλώσεις χάρη στην απήχηση των αριστερών ανανεωτικών δυνάμεων και τη δημοφιλία του Φώτη Κουβέλη μάς υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας παρακμιακός χώρος αριστερισμού και συγκρούσεων». Πρόσθεσε δε πως «η απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία τομή για να αποκατασταθούν ανοιχτά, μπροστά στον λαό, οι αρχές, οι αξίες και η δημοκρατική λειτουργία που αρμόζει στην ανανεωτική αριστερά». Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, επίσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δήλωσε πως η επίθεση στον Φώτη Κουβέλη εκφράζει μία παλαιοκομμουνιστική νοοτροπία λειτουργίας πολιτικών σχημάτων που ευτυχώς ηττήθηκε κατά κράτος στην ιστορική εξέλιξη.
fimotro


Read more...

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μείωση αποδοχών έως και 400 ευρώ τον μήνα φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για ψαλίδι 10%, κατά μέσον όρο, στο κονδύλι των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε μειώσεις από 3% στα χαμηλά έως και 25% στα...
υψηλά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, από τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να εφαρμοστεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συμψηφιστούν οι μειώσεις που σωρευτικά θα υπερβαίνουν και τα 1.500 ευρώ για όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα εξαιτίας της αναδρομικότητας.
Η μείωση διευρύνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης για αναδρομική εφαρμογή των φοροαλλαγών από την 1η Ιανουαρίου, στις οποίες μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μέχρι σήμερα, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνταν με ειδικό τρόπο, αυτοτελώς και με συντελεστές από 5% έως και 20%. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση τα επιδόματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, επομένως με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 40% (αν δεν υπάρξει αύξηση του ανώτατου συντελεστή).
Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα οδηγήσει σε μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσία λαμβάνει κάθε μήνα καθαρά μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ. «Οι εφοριακοί αποδέχονται κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ανέχονται το πάγωμα μισθών, αλλά από εκεί και πέρα ό,τι εξαγγέλλεται είναι βάρβαρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εφοριακών, Γ. Γρίβας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Χάος με τα επιδόματα
Ο χάρτης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι κυριολεκτικά λαβύρινθος, όπως ομολογεί τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΔΕΔΥ, ουδείς εκ των οποίων έχει μέχρι και σήμερα ακριβή εικόνα για το ποιος παίρνει πόσα και από πού. Επιδόματα καταβάλλονται ακόμα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ γκρίζα ζώνη αποτελούν τα επιδόματα που έχουν χορηγηθεί με υπουργικές αποφάσεις, πέραν των γενικών επιδομάτων όπως π.χ. του οικογενειακού και του κινήτρου απόδοσης ή των κλαδικών όπως το νοσοκομειακό και το εξωδιδακτικής απασχόλησης. Το δε ύψος των επιδομάτων φτάνει ή και ξεπερνά ακόμα και τα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα επιδόματα έως 500 ευρώ, 60.000 υπάλληλοι λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε επιπλέον 60.000 υπαλλήλους υπολογίζονται όσοι λαμβάνουν από 1.000 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα. Σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων- όπως για παράδειγμα στους γενικούς διευθυντές των Εφοριών- τα επιδόματα φτάνουν ακόμα και τις 2.000 ευρώ τον μήνα.
Τα επιδόματα σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο μισθολογικής δαπάνης 17 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μόνο τα 8 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες μέσω μισθολογίου και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχές σε συμβούλια και Δ.Σ.
«Με το χάος που επικρατεί σήμερα σε μισθούς και επιδόματα στον δημόσιο τομέα υπάρχει ο κίνδυνος η όποια ρύθμιση αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να είναι έωλη και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις αποδοχών» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος επίσης δεν αποκλείει κινητοποιήσεις και επιμένει στην ανάγκη καθιέρωσης νέου και ενιαίου μισθολογίου.
Από το «μαχαίρι» στα επιδόματα αναμένεται να γλιτώσουν το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μειώσεις αποδοχών θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
fimotro


Read more...

ΤΑ 700 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χάτσιος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ρωτώντας πας στην... Αθήνα. Απαιτούνται όμως πάνω από δέκα ώρες ταλαιπωρίας και ατσάλινης υπομονής, σχεδόν διπλάσια χρήματα για καύσιμα και ικανότητες... ντετέκτιβ για να μη χαθείς στο εγκαταλειμμένο οδικό δίκτυο. To επαρχιακό δίκτυο λόγω των αγροτικών μπλόκων «εκτελεί χρέη» διεθνούς αυτοκινητοδρόμου παρότι δεν υπάρχουν πινακίδες, είναι...
γεμάτο με λακκούβες, πέτρες, κλαδιά. Κάθε τόσο γίνεσαι κομμάτι κάποιου κομβόι, στο οποίο αναγκαστικά προπορεύεται μια νταλίκα...
Το ταξίδι των «ΝΕΩΝ» με αυτοκίνητο άρχισε προχθές το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα. Σε κανονικές συνθήκες- δηλαδή χωρίς κατολισθήσεις και τα μπλόκα- θα χρειάζονταν γύρω στις τεσσερισήμισι ώρες. Αντί για 500 χλμ. που είναι η απόσταση Θεσσαλονίκη- Αθήνα, χρειάστηκε να διανύσουμε επιπλέον περίπου 200 χλμ. αφού μετά τη Νίκαια Λάρισας, όπου ήταν το πρώτο μεγάλο μπλόκο των τρακτέρ, έπρεπε να παρακάμψουμε άλλα τρία μέσα από βουνά, παραθαλάσσια χωριά και επικίνδυνους δρόμους.
Στη διαδρομή, πολλές φορές αναγκαστήκαμε να κάνουμε επικίνδυνες προσπεράσεις και ελιγμούς. Η υπομονή των οδηγών δοκιμάζεται σε κάθε χιλιόμετρο, ενώ οι διαδρομές μέσα από χωριά προκαλούν κινδύνους για τους κατοίκους που κυκλοφορούν στους στενούς δρόμους και βλέπουν σχεδόν κάθε χρόνο μποτιλιαρίσματα την εποχή των μπλόκων. Οι κάτοικοι των χωριών πάντως είναι σχεδόν οι μόνοι που δίνουν πληροφορίες στους οδηγούς για τη σωστή κατεύθυνση προς την εθνική οδό πριν από την επόμενη παράκαμψη μπλόκου. Τροχονόμοι, όπως διαπιστώσαμε, υπήρχαν σε ελάχιστες διασταυρώσεις και οι πινακίδες που μπήκαν τις τελευταίες ημέρες δεν αρκούν.
«Ευτυχώς, ακόμη δεν έχει χιονίσει. Τι θα γίνει από αύριο- μεθαύριο που ο καιρός χαλάει;» αναρωτιούνται οι οδηγοί των φορτηγών.
Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη περίπου στις τρεις το μεσημέρι. Είκοσι λεπτά μετά την αναχώρηση, στα διόδια των Μαλγάρων βλέπουμε τα πρώτα παρατεταγμένα τρακτέρ να απειλούν να διακόψουν την κυκλοφορία. Μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση κακοκαιρίας και οι επιβάτες που χρησιμοποιούν λεωφορεία των ΚΤΕΛ για να ταξιδέψουν μέσω της εθνικής οδού, αφού η εναλλακτική ορεινή διαδρομή μέσω Τυρνάβου και Κοζάνης είναι πολύ πιο δύσκολη.
Πατριδογνωσία...
Κοντά στην είσοδο της Κατερίνης διαπιστώσαμε πόσο εύκολο είναι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να κάνεις... πατριδογνωσία. Χαθήκαμε στους στενούς δρόμους και καταλήξαμε σε κατοικημένη περιοχή αφού δεν επαρκούν οι πινακίδες της Τροχαίας και υπάρχει μόνο ένας τροχονόμος στην έξοδο της πόλης. Οι Νομοί Λάρισας και Πιερίας πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα από τη μετ΄ εμποδίων κυκλοφορία στην εθνική οδό, λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες. Στην κοιλάδα των Τεμπών έκλεισαν όλα τα εστιατόρια και τα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών και οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πότε θα ξανανοίξουν, ενώ οδηγοί φορτηγών, τουριστικών λεωφορείων, εξαγωγείς και έμποροι δεν μπορούν να κάνουν δρομολόγια και να διακινήσουν εμπορεύματα αφού τα βαριά οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν στους περισσότερους επαρχιακούς δρόμους των δύο νομών.
Στην πόλη της Κατερίνης διακόσια και πλέον φορτηγά, κυρίως διεθνών μεταφορών παραμένουν ακινητοποιημένα και οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
fimotro


Read more...

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Ριτζαλέου
(από το Έθνος)

Τρόπο απεμπλοκής από τα μπλόκα στους δρόμους αναζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές στη Στερεά Ελλάδα, που δίνουν και τον τόνο των πιο δυναμικών κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις στα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου ώστε να χαμηλώσουν τους τόνους και να οδηγηθούν σταδιακά σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ από χθες...
υπήρξαν και κινήσεις καλής θέλησης, αφού άνοιξαν για αρκετές ώρες οι μεθοριακοί σταθμοί.
Δεν αποκλείεται σήμερα να συνεδριάσει εκ νέου στη Βέροια η γραμματεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου για να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ κρίσιμο θεωρείται το επόμενο τριήμερο ακόμη και για τη συνοχή του οργάνου. Εξαίρεση εξακολουθεί να αποτελεί το σκληρό μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, το οποίο επισκέφτηκε χθες ο επιτετραμμένος πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τον δρόμο.
«Λαβωμένοι» και χωρίς να θυμίζουν σχεδόν τίποτα από το παρελθόν έβγαλαν χθες τα τρακτέρ στους δρόμους και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου.
Οι «γαλάζιοι» του Θανάση Κοκκινούλη αυτή τη φορά δεν έχασαν μόνο την πρωτοκαθεδρία, αφού βγήκαν τελευταίοι, αλλά είναι και αποδεκατισμένοι, καθώς συγκέντρωσαν μόνο μερικές εκατοντάδες τρακτέρ -κοντά στα 500- στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Μελούνα Τιρνάβου και στις Μικροθήβες, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Με μειωμένη συμμετοχή βγήκαν και οι «γαλάζιοι» της Θεσσαλονίκης. Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης απέκλεισαν χθες συμβολικά για δύο ώρες τον κόμβο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στα «πράσινα φανάρια», ενώ ένας μικρός αριθμός τρακτέρ παραμένει στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να εμποδίζει την κυκλοφορία, όπως και στη Χαλκηδόνα, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.
Αποσυμφόρηση
Με στόχο την αποσυμφόρηση των μεθοριακών σταθμών και από τις δύο πλευρές των συνόρων άνοιξαν χθες για αρκετή ώρα οι δρόμοι για φορτηγά και νταλίκες στο Ορμένιο Εβρου, στην Εξοχή Δράμας, στη Δοϊράνη και τους Ευζώνους Κιλκίς, στην Κρυσταλλοπηγή και τη Νίκη Φλώρινας. Ανοιχτή επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ήταν η παράκαμψη των Κερδυλλίων, ο κόμβος του Στρυμονικού στις Σέρρες, ο κόμβος του Βογατσικού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, αλλά και η εθνική οδός Ιωαννίνων - Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου.
Μικρές ενισχύσεις σε τρακτέρ, μετά την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, δέχτηκαν χθες τα μπλόκα της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας, καθώς και αυτά της Εγνατίας Οδού στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη.
Αμετακίνητοι παραμένουν οι «κόκκινοι» του Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας και μάλιστα δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν -όπως και πέρυσι- τελευταίοι.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Να αυξηθούν οι τιμές
Παραμένουν στο μπλόκο του Λούρου οι αγρότες της Πρέβεζας, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς επιτρέπουν την περιοδική διέλευση των οχημάτων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν κλείσει από τη Δευτέρα το πρωί, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, τη γέφυρα ζητούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Αγανακτισμένοι είναι και οι ελαιοπαραγωγοί της Πρέβεζας που βλέπουν την τιμή του λαδιού να κατρακυλά κάτω από τα δύο ευρώ το κιλό.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Συνάντηση με τον υφυπουργό
Δεν ταξίδεψαν τελικά οι Κρητικοί αγρότες στην Αθήνα, όπως απειλούσαν από προχθές, αφού εκλήθησαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για διαβουλεύσεις. Εκπρόσωποί τους, μάλιστα, συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον υφυπουργό Μιχ. Καρχιμάκη και συζήτησαν τα αιτήματά τους. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Χθες κτηνοτρόφοι και αγρότες, σε συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν σε Ηράκλειο και Χανιά, ζήτησαν μέτρα για τη «σωτηρία» του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στην Κρήτη. Οι διαδηλωτές στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων έκαναν κατάληψη των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ωστόσο, «αυτόνομες» κινητοποιήσεις με περιοδικούς αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου πραγματοποίησε χθες η Παναγροτική Συσπείρωση στους κόμβους Μεγάλα Χωράφια Σούδας Χανίων, Πεζά - Πρετώρια Ηρακλείου και Κριτσάς Λασιθίου. Οι αγρότες εξήγγειλαν και για σήμερα κατάληψη των ΔΟΥ στα Χανιά.
Αργολίδα
Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι παρέμεινε κλειστό το μπλόκο στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης, στο ύψος της Στέρνας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», κράτησαν κλειστή την εθνική οδό για ένα 24ωρο.
Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να εντείνει τον αγώνα τους τις επόμενες ημέρες με επισκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση και των αγροτών που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη.
Χθες το πρωί εκπρόσωποι των εσπεριδοκαλλιεργητών της Αργολίδας συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία στο Ναύπλιο και επέδωσαν ψήφισμα στον νομάρχη.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"...

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...

Read more...

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 48ΑΡΗΔΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη

Τέρμα στους «48άρηδες συνταξιούχους» στα Σώματα Ασφαλείας έβαλε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνοντας ότι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Βαγγέλη Βενιζέλο θα αναζητηθούν λύσεις για το συνταξιοδοτικό των ένστολων. O κ. Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής...
στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ περί διασφάλισης αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εναντίον της πρόωρης συνταξιοδότησης. «Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι κοστοβόρες και κάλπικες και οι τελευταίες εθελούσιες έξοδοι ήταν δολοφονικές για το ΙΚΑ. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να γίνουν, δεν θα ξαναγίνουν, είναι εγκληματικό να ξαναγίνουν», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Καντερέ, αναφέρθηκε στο θέμα των ένστολων. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν στη σύνταξη 48άρηδες, ενώ άφησε ανοιχτό οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που δεν θα μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να παραμείνουν μάχιμοι να πηγαίνουν σε άλλες υπηρεσίες. «Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας» διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι για τις γυναίκες που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα εξεταστεί η μεταβατική περίοδος- έως την εξίσωση των ορίων- «ασφαλώς με ανταποδοτικά οφέλη».
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε εντυπωσιακή σύμπνοια μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το θέμα της τιμής των φαρμάκων και γενικότερα των δαπανών στον χώρο της Υγείας. Οι κ.κ. Μόσσιαλος, Κρεμαστινός, Τσιάρας, Γιαννόπουλος, Νασιώκας, Χάιδος έθεσαν το θέμα των υπέρογκων δαπανών για φάρμακα και νοσηλεία. Όπως τόνισε ο κ. Μόσσιαλος, «το 2000 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 584 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 εκτινάχθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε πάνω από 400%, ενώ αντίστοιχα δεν αυξήθηκε ο πληθωρισμός».
Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας, αφού επέμεινε ότι θα πρέπει ο κλάδος Υγείας να πάει στο αρμόδιο υπουργείο και να φύγει από τα Ταμεία «γιατί η γραφειοκρατία παράγει διαφθορά», υποσχέθηκε εντός του 2010 πλήρως συνδεδεμένο μεταξύ του σύστημα στη διακίνηση των φαρμάκων (σύνδεση νοσοκομείων, ιδιωτών γιατρών, ΙΚΑ, φαρμακείων και ασθενών) ώστε να μειωθεί η σπατάλη.
fimotro


Read more...

"ψΑΛΙΔΙ" ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Σε διπλή... πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Aπό τη μία έχουμε τη μείωση των επιδομάτων 10% κατά μέσο όρο και από την άλλη την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων αυτών. Mάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Oικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόσο οι ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής όσο και οι φορολογικές... αλλαγές που θα γίνουν νόμος του κράτους τον Mάρτιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2010.
Eτσι τον Aπρίλιο θα έλθει η «λυπητερή» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Kι αυτό γιατί θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις, λόγω μείωσης επιδομάτων και κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.
Mάλιστα οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως οι ονομαστικές αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 20% με 30%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 770 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
Φέτος προβλέπονται αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2.000 ευρώ, «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, μείωση των επιδομάτων και «ψαλίδισμα» υπερωριών.
Λόγω της εισοδηματικής πολιτικής επέρχεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων 4%, όπως παραδέχεται και το υπουργείο.
Για τους υψηλόμισθους τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, χωρίς να υπολογίζεται η υποχώρηση των αποδοχών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Πρωτοδιόριστοι
Mε το 4% για έναν πρωτοδιόριστο Yποχρεωτικής Eκπαίδευσης οι εισοδηματικές απώλειες ανέρχονται στα 38 ευρώ τον μήνα (532 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο).
Στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 43 και 66 ευρώ τον μήνα και στην Tεχνολογική Eκπαίδευση από 48 έως 74 ευρώ.
Tέλος, για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης με 30 και πλέον έτη προϋπηρεσίας υπολογίζονται στα 78 ευρώ μηνιαίως (1.088 ευρώ τον χρόνο).
Πισωγύρισμα
Μισθοί και συντάξεις του... 2007
Πίσω στο 2007 γυρίζουν μισθοί και συντάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι και το 2009 είχαν «παγώσει» και πως η φετινή μείωση υπολογίζεται επί των αποδοχών του 2008.
Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς με εξαίρεση τους πρώτους 10 μήνες του περσινού χρόνου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Για το 2010 το 1,5% υπολογίζεται επί εκτίμησης για πληθωρισμό 1,4% σε μέσα επίπεδα. Oμως το πιο πιθανό είναι ότι τελικά θα διαμορφωθεί αρκετά πάνω από το 2% . Ηδη τον Δεκέμβριο έπιασε το 2,6%.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2004 έχουν να λάβουν αυξήσεις που καλύπτουν πληθωρισμό και αύξηση φόρου.
Ετοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις
Εφοριακοί: Χάνουμε 770 ευρώ τον μήνα
Ετοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εφοριακοί, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην περικοπή των επιδομάτων τους, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποδοχών τους.
Το «ψαλίδισμα» των επιδομάτων σε συνδυασμό με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ονομαστικού τους μισθού κατά 20% έως 30%, υποστηρίζουν οι εφοριακοί, ποσοστό που μεταφράζεται σε μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά μέσο όρο 770 ευρώ.
Oι εφοριακοί υπολογίζουν ότι θα «χάσουν» τον μήνα:
150 ευρώ κατά μέσο όρο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων τους (ΔΙΒΕΤ), το 50% των οποίων φορολογείται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
400 ευρώ κατά μέσο όρο από την περικοπή κατά 10% του κονδυλίου επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εφοριακών, η περικοπή των επιδομάτων τους θα ξεπεράσει ακόμη και το 20%.
220 ευρώ από την κατάργηση των εξόδων κίνησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Γ. Γρίβας, σημειώνει ότι «οι εφοριακοί δέχονται την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και το «πάγωμα» των αποδοχών πάνω από τις 2.000 ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα δεν αποδέχονται καμία άλλη μείωση των αποδοχών τους».
fimotro


Read more...

2ο ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΟΤΙΜΟΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλου - Σπ. Στάμου

Παρά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ε.Ε. η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τις ανησυχίες της και να επικεντρώνει την προσοχή της στη μη αλλαγή της συμπεριφοράς των αγορών και στην αντιμετώπιση των αποκλίσεων που τυχόν θα παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή του όχι από τον Ιούνιο αλλά στο τέλος του α' τριμήνου του 2010. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, άρτι...
αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ότι για τον δανεισμό της χώρας «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα», ενώ δεν απέκλεισε έκτακτα μέτρα (κυρίως περικοπές δαπανών, αλλά και φόρους) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες. Είναι επιφυλακτικές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Στο «όλα τα μέσα» περιλαμβάνεται η έκδοση λαϊκών ομολόγων (αλλά η κυβέρνηση φοβάται ότι θα απορροφήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες).
Επίσκεψη στις αγορές της Ασίας (Κίνα, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), οι οποίες έχουν μεγάλη ρευστότητα, και προσπάθεια διαφοροποίησης του δανεισμού μας (από τις δυτικές αγορές στις ασιατικές). Οσο για τα υψηλά spread, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι θέμα χρόνου η αποκλιμάκωση».
Μια μικρή «Ιρλανδία»
Τα πράγματα θα γίνουν σκληρότερα για τους μισθωτούς. Οι «αποκλίσεις», που τυχόν θα εμφανιστούν στο πρώτο τρίμηνο θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών. Τώρα πλέον δεν υπάρχει τίποτε άλλο να περικοπεί παρά οι μισθοί. Ηδη ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι η περικοπή των επιδομάτων σημαίνει αναγκαστική μείωση μισθών κατά 3%-4%. Αν προστεθούν το πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ και η υπαγωγή των αυτοτελώς φορολογούμενων αποδοχών στην κλίμακα, το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών μειώνεται και πέραν του 5%.
Νέα μέτρα περικοπών θα φέρουν μείωση που πιθανόν να ξεπεράσει φέτος και το 7%-8%, έτσι ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει την τύχη της Ιρλανδίας.
«Πονάνε» Απρίλιος, Μάιος
Κατά την κυβέρνηση, οι ανάγκες σε δανεισμό για τον Ιανουάριο καλύφθηκαν. Ο Φεβρουάριος είναι «ελαφρύς». Ο Μάρτιος είναι σχετικά «ελαφρύς», ενώ οι μεγάλες ανάγκες δανεισμού τοποθετούνται τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Το «εναλλακτικό» πάντως σενάριο, σε περίπτωση που στο τρίμηνο σημάνει συναγερμός, υπάρχει. Υπάρχουν σκέψεις για κινήσεις αν σημειωθούν αποκλίσεις, απάντησε σε ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να προσθέσει: «Δεν θα βιαστούμε για τις κινήσεις αυτές». Απέκλεισε, πάντως, την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ είπε ότι βλέπει με αρκετή συμπάθεια έναν φόρο στις τράπεζες, που πρότεινε η σουηδική προεδρία. Είπε, πάντως, ότι δεν το καλοβλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι, ενώ αν εισαχθεί θα πρέπει να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη φαρέτρα υπάρχει και επισήμως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ εντείνονται οι αβεβαιότητες για νέες περικοπές στους μισθούς. Ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι το εναλλακτικό κυβερνητικό σενάριο μπορεί να μη γίνει σχηματικά ορατό αν η κυβέρνηση διαπιστώσει από το πρώτο δίμηνο ότι δεν αλλάζει η φορά των πραγμάτων σε έσοδα και δαπάνες. Ετσι, τα τυχόν έκτακτα μέτρα που θα καταστούν αναγκαία σε περίπτωση αποκλίσεων θα «ενσωματωθούν» στα μέτρα που θα περιληφθούν στα φορολογικά και εισοδηματικά νομοσχέδια, τα οποία από πλευράς επιπτώσεων στους πολίτες θα είναι πιο «βαριά».
Οσον αφορά τον φόρο για το Ασφαλιστικό, που πρότεινε προχθές η Επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η πρόταση υπάρχει», αφήνονται ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Στατιστική Υπηρεσία και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις πολιτικές παρεμβάσεις (σ.σ. ουσιαστικά πολιτικό μαγείρεμα) στα στοιχεία του ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση.
fimotro


Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΧΡΕΟΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ενα δημοσιονομικό χάος στο οποίο κρύβεται δημόσιο χρέος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των επισήμως δηλωθέντων 300 δισ., περιγράφει η έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Η ανεξάρτητη επιτροπή συγκροτήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Διαπιστώνει... ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο, αφού στο επίσημο δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις του κράτους προς προμηθευτές του ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου (εκτός των γνωστών οφειλών των νοσοκομείων), δάνεια δημοσίων οργανισμών που έχουν χορηγηθεί με κρατική εγγύηση, αλλά θα αναληφθούν αναπόφευκτα κάποια στιγμή και επίσημα από το Δημόσιο, επίσης και συμβάσεις ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ιδιωτικές και, τελικά, θα επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.
Το χάος με τα στατιστικά στοιχεία είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τη δυσπιστία των αγορών και διευρύνουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Χθες, το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε μέχρι τις 309 μονάδες βάσης, ενώ σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε και το spread των CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας) 5ετούς διάρκειας.
fimotro.


Read more...

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν όλες οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, το πάγωμα μισθών και οι περικοπές των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανόν να διαπιστώσουν μείωση του μισθού τους λόγω αυξημένης αναδρομικά παρακράτησης του φόρου ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους θεωρείται δεδομένο το «ψαλίδισμα» στον μισθό λόγω κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης διαφόρων επιδομάτων, καθώς η περικοπή τους...
σε ποσοστό 20% ή και παραπάνω θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του καθαρού μισθού που λαμβάνουν σήμερα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πιεζόμενος από τα μεγάλα ελλείμματα και τις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε χθες ότι «οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την αρχή του έτους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2010 θα ισχύσουν και οι συνολικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Μάρτιο ».
Σήμερα η παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους γίνεται με μειωμένο κεντρικό φορολογικό συντελεστή ο οποίος διαμορφώνεται στο 24% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και σε 35% για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω. Με την καθιέρωση όμως νέας προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης, ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα επέλθει σημαντική αλλαγή στο ποσό της παρακράτησης φόρου για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Με βάση αυτά που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα διαπιστώσουν φορολογική ελάφρυνση ενώ τα υψηλά, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών καθορίζουν το όριο του μεσαίου εισοδήματος στο επίπεδο των 30.000 ευρώ, ή 2.140 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει πως αν εκπληρωθούν οι προεκλογικές αλλά και οι μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσοι λαμβάνουν μηνιαίως κάτω από το ποσό αυτό θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογίας ενώ οι υπόλοιποι πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Σημαντική επίδραση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Ετσι, επιδόματα που φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 15% ή 20%, στο εξής θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των επιδομάτων, αυτή θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, αλλά οι περικοπές θα ισχύσουν από τις αποδοχές του Ιανουαρίου.
fimotro.


Read more...