Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

«Πολύ ικανοποιητική η απόφαση της ΕΕ» για τη στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Γ.Παπανδρέου




Για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις τους μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ ικανοποιητική».

Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε.

Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η απόφαση της ΕΕ είναι σημαντική και συμβολική, ανήμερα της επετείου της εθνικής μας εορτής, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει χρονικά (μετά το 2011) τους «χαλαρότερους» κανόνες αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας (δανείων) στις ελληνικές τράπεζες.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Χτίζουμε βάσεις για βιώσιμη οικονομία, με διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, την Ελλάδα του αύριο και θα το επιτύχουμε με τον ελληνικό λαό.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"H Ευρώπη και η Ελλάδα βγαίνουν πιο ισχυρές!"



"ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΌΦΑΣΗ"

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν για έναν Ευρωπαϊκό μηχανισμό που εγγυάται μαζί με το Δ.Ν.Τ τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Επίσης ανέφερε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα μετά από την απόφαση αυτή των...



...Ευρωπαίων θα βγουν πιο δυνατές, μια απόφαση που το έκρυψε και την χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική.

Ευρωπαϊκή λύση σήμερα για την Ελλάδα!

Σήμερα που είναι διπλή γιορτή γι όσους δεν το ξέρουν.

25η Μαρτίου είναι η εθνική μας εορτή και 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία δημιουργίας της Ε.Ε (1957)

troktiko
Read more...

Δηλώσεις Παπανδρέου πριν απο λίγο









Read more...

P. RASMUSSEN: "H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανείζεται από την αγορά και να προσφέρει αυτό το δάνειο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες"



"ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ"

Όπως ανακοίνωσε ο P. RASMUSSEN, όλοι οι ηγέτες της συνόδου, συμφώνησαν ότι υπάρχει μια λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις αγορές. Σήμερα, τόνισε ο P. RASMUSSEN προτείνουμε να αλλάξει ο...



...κανονισμός, που προβλέπει αυτό το κοινοτικό μέσο για κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης, ώστε να καλύπτει και τα μέλη της Ευρωζώνης.

Στους Γερμανούς φορολογούμενους, λέω ότι αυτό δεν πρόκειται να σας στοιχίσει ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, για να πάρει δάνειο μια άλλη χώρα, κατέληξε ο P. RASMUSSEN, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος .

troktiko


Read more...

Έπεσαν τα spread των ελληνικών ομολόγων



ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕ

Πτώση, άνω των 20 μονάδων βάσης, σημειώνουν τα spread, μετά τις δηλώσεις Τρισέ, αλλά και τη γαλλογερμανική συμφωνία στήριξης. Το spread στα κρατικά ομόλογα υποχώρησε στις 313 μονάδες βάσης –έναντι 333 το πρωί-...



...Η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες και μετά το τέλος του 2010.

Η πτώση των spread συνεχίστηκε και όταν έγινε γνωστό ότι Γερμανία και Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία τόσο με συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. για ένα μικρό ποσό δανείου.

troktiko

Read more...

Μπλόκο στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


Νέες περιπέτειες για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης προκαλεί η «βεβιασμένη» ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να εισαγάγει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και την εγκατάσταση του πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει μέσω Βουλγαρίας ρωσικό πετρέλαιο στη χώρα μας και είχε αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης αντιπαράθεσης κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου νόμου που ετοίμασε η σημερινή κυβέρνηση μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα και επρόκειτο να γίνει χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναβλήθηκε για μετά το Πάσχα, καθώς οι φορείς του Νομού Εβρου με επικεφαλής τον νομάρχη και πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ζαμπουνίδη εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με το περιεχόμενο του κειμένου που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο με την υπογραφή της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη.

Τυπικώς η αναβολή της ενημέρωσης που επρόκειτο να γίνει στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αποδίδεται στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης έστειλε το προσχέδιο στη Βουλή προτού αυτό λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και προσυπογραφεί από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Σ. Λύτρα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω οξύτατων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τοπικά στελέχη του ΠαΣοΚ στην περιοχή του Εβρου, τα οποία θεωρούν ότι το προωθούμενο προσχέδιο δεν συνάδει προς την εξαγγελία του προέδρου του κόμματος τον Σεπτέμβριο, κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, για «επαναδιαπραγμάτευση» των συμφωνιών με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα ωφελήματα για την περιοχή.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην πρωτεύουσα του Εβρου, όπου θα καταλήγει ο αγωγός, στελέχη της ΝΔ, μηδέ εξαιρουμένου και του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, διατύπωναν, άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε ανοιχτά, επικριτικά σχόλια για τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου, τον οποίο εμφάνιζαν να αντιτίθεται στα «ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή» προς τη Ρωσία του κ. Β. Πούτιν, υποστηρίζοντας τα «αμερικανικά συμφέροντα».

Οι εξαγγελίες, ωστόσο, του κ. Παπανδρέου είχαν ικανοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την επαναδιαπραγμάτευση θα εξασφάλιζαν «περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη». Κάτι τέτοιο όμως, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνον δεν συμβαίνει στην πράξη, αλλά με το κείμενο του προσχεδίου νόμου καταβάλλεται προσπάθεια για το αντίθετο, καθώς ο αγωγός χαρακτηρίζεται «έργο μείζονος εθνικής σημασίας, προφανούς δημόσιας ωφέλειας και γενικά δημόσιου συμφέροντος».

Με τον χαρακτηρισμό αυτό, αναφέρουν, μοναδικός ωφελημένος θα είναι η διεθνής εταιρεία ολλανδικού δικαίου με έδρα το Αμστερνταμ Τrans-Βalkan Ρipeline ΒV που είναι ο φορέας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, καθώς «θα πληρώσει ελάχιστες αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν σε περιουσίες για τη διέλευση του πετρελαιαγωγού».
Πέραν αυτού και παρά το γεγονός ότι, στο πλαίσιο του νεωτεριστικού τρόπου που ακολουθείται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ειδικότερα στο τμήμα που αφορά τη «διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή», υποστηρίζεται πως στη διαβούλευση συμμετείχε «αντιπροσωπεία τοπικών φορέων (ΟΤΑ κ.λπ.) υπό τον νομάρχη Ν. Δ/τος Εβρου κ.λπ.», ο τελευταίος επιμένει ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι φορείς της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Ι. Δριβελέγκας δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι στις προθέσεις του είναι να καλέσει εκπροσώπους του Νομού Εβρου σε νέα συνεδρίαση που θα ορίσει μετά τις γιορτές του Πάσχα.



Read more...

Daimler όπως λέμε ...Siemens!

Άρωμα μίζας για 6.500 στρατιωτικά τζιπ

Μια νέα υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων, σε τουλάχιστον 22 χώρες, με πρωταγωνίστρια εταιρία - κολοσσό, γερμανικών συμφερόντων, συγκλονίζει την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή.

Η υπόθεση αφορά και την χωρά μάς και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Daimler έχει πουλήσει 6.500 στρατιωτικά τζιπ .

Η υπόθεση αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, κατασκευάστρια των γνωστών πολυτελών μοντέλων Mercedes, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, φέρεται έτοιμη να αποδεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό, πληρώνοντας πρόστιμο μαμούθ 180 εκατομμυρίων δολαρίων, αποδεχόμενη ουσιαστικά το πόρισμα έρευνας των αμερικανικών διωκτικών αρχών που την κατηγορούν ότι επί σειρά ετών, κατέβαλε «προμήθειες» - μίζες δηλαδή - σε κρατικούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών ώστε να της επικυρώνονται κρατικοί διαγωνισμοί προμηθειών και πάσης φύσεως συμβόλαια. 



Η έρευνα των Αμερικανών είχε αποκαλύψει πως τουλάχιστον για μια 5ετία (1998 - 2002) η Daimler χρηματοδοτούσε κρατικούς λειτουργούς μέσω off-shore τραπεζικών λογαριασμών και κέρδιζε συμβόλαια σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το πόρισμα των αμερικανικών διωκτικών αρχών η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, αλλά και στην Κίνα, στην Κροατία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Τουρκία, ακόμα και στο Ιράκ και στην Ακτή Ελεφαντοστού!

protothema.gr

Read more...

“Πετύχαμε αυτό που θέλαμε”…

Έκτακτο Eurogroup εγκρίνει την γαλλογερμανική συμφωνία

«Πήραμε αυτό που θέλαμε» ήταν η φράση με την οποία κυβερνητικά στελέχη περιέγραφαν τη συμφωνία που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πώς ακριβώς θα στηθεί το δίχτυ προστασίας γύρω από την Ελλάδα, έχει ως συστατικά στοιχεία τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα εγκριθεί στις οκτώ και μισή το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) από τους ηγέτες τω 16 χωρών της ευρωζώνης.

«Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού και με συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι ο μηχανισμός είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, υπονοώντας προφανώς ότι η εξέλιξη αυτή θα έχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads δανεισμού.

Άλλωστε, από τις 329 μονάδες χτες, το spread για τα 10ετή ομόλογα έχει απόψε υποχωρήσει στις 310 μονάδες σε σχέση με το γερμανικό bund.
Με θερμές χειραψίες και ασπασμούς υποδέχθηκαν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από λίγα λεπτά όταν έγινε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα – εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία που επί της ουσίας επετεύχθη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι είναι συμβιβαστική. Δηλαδή τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι φαίνεται πως έκαναν ένα βήμα πίσω προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις.
Το protothema.gr είχε αποκαλύψει από το μεσημέρι ότι οι ηγέτες της ΕΕ απείχαν μόλις λίγα βήματα από την επίτευξη συμφωνίας.

Το σεναριο που μέχρι και αυτή την ώρα εμφανίζεται ως το επικρατέστερο, αναφέρει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα έχει ως βάση το περίγραμμα που έθεσε τις προηγούμενες μέρες η γερμανική κυβέρνηση, αλλά θα είναι περισσότερο «ευρωπαϊκή».

Η συμφωνία φαίνεται ότι κινείται σε δύο πυλώνες : δάνεια από τις υπόλοιπες 15 χώρες της ευρωζώνης και επίσης δανειοδότηση και από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθεια.

Τις λεπτομέρειες του πακέτου συμφωνίας επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη συμφωνία –έκτασης περίπου μιάμισης σελίδας- επικύρωσε και ο κ. Παπανδρέου που εκλήθη στη συνάντηση.
Η έσχατη λύση –για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας- θα είναι ένα κοινό ταμείο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρώπη. Εικάζεται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα από το μεικτό «θησαυροφυλάκιο» άμεσα. Μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί είτε ότι οι αγορές δεν δανείζουν την Ελλάδα, είτε ότι δέχονται να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος με ληστρικά επιτόκια αναμένεται να ανοίξει η πόρτα του θησαυροφυλακίου αυτού.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου και έπειτα από παλινωδίες που διήρκεσαν εβδομάδες – ίσως και μήνες - οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι βρήκαν τον κατάλληλο μηχανισμό που θα αποστείλει το μήνυμα διεθνώς ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν να στηρίξουν τον «μέτοχο της εταιρείας», δηλαδή την Ελλάδα που είναι σε κίνδυνο.
protothema.gr

Read more...

Τι προβλέπει η λύση του γαλλογερμανικού άξονα...


Ευρωπαϊκή λύση - με συνδρομή του ΔΝΤ - για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα προβλέπει η συμφωνία Βερολίνου - Παρισιού.

Του ανταποκριτή της "Καθημερινής" στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Κώστα Καρκαγιάννη
Σε συναινετική συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν πριν από λίγη ώρα ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει “ευρωπαϊκό πλαίσιο με συντονισμένα δάνεια στα οποία θα κληθούν να συνεισφέρουν τα κράτη μέλη” και θα συμπληρώνονται από “δάνεια προερχόμενα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Η Συμφωνία επιτεύχθηκε κατά...

τη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ που άρχισε περίπου δύο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής. “Η συμφωνία περιγράφεται σε μιάμιση σελίδα όπου περιγράφονται με μεγάλη ακρίβεια οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κληθούν να παρέμβουν οι χώρες της Ευρωζώνης”, αναφέρει η γαλλική προεδρία. Ωστόσο σύμφωνα με Γερμανό διπλωμάτη η συμφωνία προβλέπει ότι ο μηχανισμός βοήθειας θα ενεργοποιηθεί μόνο την “ύστατη στιγμή”, θα περιλαμβάνει “σημαντική συνεισφορά” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αναφέρεται και η ¨πιθανότητα κυρώσεων”. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα κρίνει πότε θα θέσει τη συμφωνία προς έγκριση στους υπόλοιπους εταίρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του Eurogroup θα γίνει πριν ή μετά το δείπνο της συνόδου κορυφής.




Read more...

Μπαρόζο: Αδιανόητο να μη συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι

Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συναίνεση των ευρωπαίων ηγετών για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Είναι φανερό ότι είναι αδιανόητο να συναντηθούν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες χωρίς να μιλήσουν για το θέμα αυτό και χωρίς να υπάρξει συναίνεση γιατί είναι ένα επείγον πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρούμε λύση", τόνισε ο Μπαρόζο.

"Βεβαίως, ελπίζω ότι οι ηγέτες του Eurogroup θα βρουν μια λύση", είπε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να στηρίζει το εναίο νόμισμα.

Εξ άλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕσύμφωνα με την οποία παρατείνονται πέραν του 2010, τα, ήδη, ελαστικά κριτήρια δανεισμού των τραπεζών, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ο ίδιος προσωπικά και συνολικά η Επιτροπή υποστηρίζουν αυτή την απόφαση ενός οργάνου, που, όπως σημείωσε, είναι ανεξάρτητο στις αποφάσεις του.

nooz.gr

Read more...

Μήνυμα Ομπάμα για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

“Καθώς εορτάζουμε την 189η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας επαναβεβαιώνουμε τους δεσμούς που συνδέουν τα έθνη μας ως συμμάχους και θερμούς φίλους. Τιμούμε επίσης τις επιτυχίες των Ελληνοαμερικανών και την ασύγκριτη συμβολή τους στις ΗΠΑ” τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διακήρυξη για την 25η Μαρτίου.

Αφού υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο που είχε η ιδέα της δημοκρατίας στην ίδρυση του αμερικανικού κράτους σημειώνοντας ότι “οι αξίες της αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσαν τη βάση για το μεγάλο αμερικανικό πείραμα”, ο κ. Ομπάμα υπενθυμίζει ότι ένας από τους σημαντικότερους ιδρυτές της αμερικανικού έθνους και κύριος συγγραφέας της διακήρυξης της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο Τόμας Τζέφερσον, “εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Έλληνες και την κληρονομιά τους καθώς πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους”.

Στη συνέχεια επισημαίνει την ελληνική επιρροή στις αρχές που διέπουν την Αμερική, με αναφορές στον Ιπποκράτη, τον Ευκλείδη και τον Πυθαγόρα και στο ίδιο πνεύμα αναφέρει ότι “οι νομικές μας σχολές χρησιμοποιούν τη σωκρατική μέθοδο και η αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας έχει εμπνεύσει πολλά από τα σημαντικότερα κτίρια και μνημεία της Ουάσιγκτον”.

Ο κ. Ομπάμα εκθειάζει τον ρόλο των Ελληνοαμερικανών οι οποίοι “έχουν συμβάλλει στην πορεία της χώρας μας ως ηγέτες σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής και η κοινότητά τους έχει ενδυναμώσει τη χώρα μας με τον ζωντανό πολιτισμό και τις μοναδικές παραδόσεις τους”.

“Πάνω από όλα είχαμε την ευλογία να κληρονομήσουμε το ελληνικό ιδεώδες της δημοκρατίας που ζει σήμερα στην Ελλάδα και στην Αμερική, και ενισχύει τους διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες μας” επισημαίνει ο κ. Ομπάμα και ολοκληρώνει τονίζοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους “ως πρόεδρος των Ην. Πολιτειών καλώ τους πολίτες της χώρας να τιμήσουν και να εορτάσουν την 25η Μαρτίου ως ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας”.
nooz.gr

Read more...

Συμφώνησαν Μέρκελ-Σαρκοζί για το "σχέδιο σωτηρίας"

Σε έκτακτη συνάντηση, ο γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Συμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο απόφασης προβλέπει συνδυασμένη δανειοδότηση μέσω ΔΝΤ και κυρίως από χώρες - μέλη της ευρωζώνης με επιτόκια της αγοράς, αλλά μόνο ως έσχατη λύση, κάτι στο οποίο επέμεινε η Μέρκελ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Βερολίνου η συμφωνία προβλέπει και "κυρώσεις". Ο ρόλος πάντως του ΔΝΤ είναι μάλλον επικουρικός, με την Ευρώπη να έχει τον πρωταγωνιστικό - συντονιστικό ρόλο.

Η πρόταση θα τεθει προς έγκριση σε έκτακτη σύνοδο των 16 της ευρωζώνης, σε ένα διάλειμμα του δειπνου των 27, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ικανοποίηση Αθηνας
Θετική η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. «Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η «απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ».


Η πρόταση Μέρκελ
"Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της", δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. "Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας", τόνισε και πρόσθεσε: "Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές".

Ανάσα στις ελληνικές τράπεζες από τον Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Παπανδρέου: Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας

"Όποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε", είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίηση από το Πεκινο
Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποιηση κορυφαίου κινέζου τραπεζίτη ότι "η χωρίς προηγούμενο κρίση που πλήττει την Ελλάδα δεν είναι παρά "η κορυφή του παγόβουνου" με το φάσμα μια δημοσιονομικής κατάρρευσης να απλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη". "Η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία", πρόσθεσε ο Τσου Μιν.
nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είχε στις Βρυξέλλες - στο περιθώριο της ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η συνάντηση έγινε με ελληνική πρωτοβουλιά και εντάσσεται στην προσπάθεια της Αθήνας για προσέγγιση με τα Σκόπια και ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

nooz.gr

Read more...

"Η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων"

"Όποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το λέει αυτό σήμερα, που είναι μια συμβολική και σημαντική μέρα για τον ελληνισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "θα τα καταφέρουμε μόνοι μας".

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση είναι μεγάλη, συνίσταται δε στο να δείξει διάθεση η Ένωση να στηρίξει την Ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία.

Πιστεύω ότι τα μηνύματα θα είναι τέτοια, που θα δείξουν ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στα τολμηρά, όπως είπε, μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και τόνισε την απόφαση της χώρας να ρυθμίσει εκείνη τα του οίκου της.

Έκανε δε λόγο για τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση και τα οποία βάζουν τη χώρα σε μια νέα πορεία και πρόσθεσε ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης που φθάνουν στην Ελλάδα από όλες τις γωνιές της γης δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
nooz.gr


Read more...

Τρίσε: Επέκταση των μέτρων και μετά το 2010

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε ο πρόεδρός της, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.

Όταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

"Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

"Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.

"Αυτή θα είναι η συμβολή της ΕΚΤ στην επίλυση της ελληνικής κρίσης", δήλωσε ο Λοράν Μπίλκε, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ νυν στέλεχος στη Nomura International Plc.

"Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε ότι πρέπει να δώσουμε λίγη υποστήριξη στην Ελλάδα και ίσως και ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη ΕΕ ότι δεν είναι μια κακή ιδέα να βοηθήσουν την Ελλάδα", πρόσθεσε.
nooz.gr


Read more...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Πιο συγκρατημένο το Mega πιο ρεαλιστές στο Alter, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων σχολίασαν με τη δική τους οπτική γωνία τις εξελίξεις για το "Ελληνικό πρόβλημα". Η αναμφισβήτητη διπλωματική επιτυχία της χώρας είναι αναμφισβήτητη καθώς το ύψος του δανείου θα ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ με... επιτόκια της αγοράς. Αναμένοντας το τελικό κοινό ανακοινωθέν, τα ρεπορτάζ έδωσαν επί της ουσίας την πραγματική ειδησεογραφική ματιά βάση των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι τώρα.

fimotro.

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ - ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Μεγάλη πολιτική και διπλωματική επιτυχία του Παπανδρέου. Η συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ περιλαμβάνει ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Ο διπλωματικός μαραθώνιος απέδωσε. Όπως απέδωσε και η στήριξη που του έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και... αυτός με την σειρά του συνάντησε Ευρωπαίους ηγέτες για να τους πείσει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με εξαιρετική επιτυχία. Και πολύ περισσότερο η Ευρώπη η οποία κατάλαβε ότι μόνο με συμφωνία θα μπορούσε να διασώσει το ευρώ.
fimotro


Read more...

KOINΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΜΑΡΑ


Για το κλίμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Α. Σαμαράς, που στη συνέχει συνομίλησε και... με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, περιέγραψε στο Γ. Παπανδρέου τις απόψεις που διατυπώνονται στη σύνοδο της ευρωπαϊκής Δεξιάς, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 27. Παράλληλα, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι επεξεργάζονται δίκο τους σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για τα κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος.

/fimotro

Read more...

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 2010


Απο Enet.gr

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα παρατείνει τους τρέχοντες έκτακτους κανόνες ενεχυρίασης ομολόγων για αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών που έλαβε πέρσι λόγω της κρίσης...


Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνει τη στάση της ΕΚΤ και διευκολύνει την Ελλάδα να δανειστεί ενόσω αγωνίζεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της.

"Πρόθεση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει το ελάχιστο πιστωτικό κατώφλι για ενεχυρίαση ομολόγων στο επίπεδο ΒΒΒ- πέραν του 2010" δήλωσε ο Τρισέ σήμερα στην Ευρωβουλή. Συμπλήρωσε, δε, πως η ΕΚΤ θα εισαγάγει τον Ιανουάριο ένα τρόπο εφαρμογής διαφορετικών διαβαθμίσεων στα ενέχυρα που θα αποδέχεται (περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στις 8/4).

"Αυτή είναι η συνεισφορά της ΕΚΤ στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης" δήλωσε ο Laurent Bilke, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν της Nomura International Plc. "Αυτός είναι ένας τρόπος να πει κανείς πως χρειάζεται να δοθεί λίγη βοήθεια στην Ελλάδα και ίσως ακόμη ένα μήνυμα στην λοιπή ΕΕ πως δεν είναι κακή ιδέα να στηριχθεί η Ελλάδα".

Να θυμίσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα κινδύνευαν να παύσουν να γίνονται αποδεκτά (ως ενέχυρο) στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους εάν η Moody’s υποβάθμιζε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Τα σχόλια του Τρισέ σηματοδοτούν αλλαγή στάσης, αφού τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει πως η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλλει την πολιτική της σχετικά με την ενεχυρίαση τίτλων ‘προκειμένου να ωφεληθεί κάποια συγκεκριμένη χώρα-μέλος’. Η ΕΚΤ επρόκειτο να επαναφέρει τους προ της κρίσης κανόνες στα τέλη του 2010.

Σαν αποτέλεσμα των δηλώσεων Τρισέ, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο της τιμής τους με την απόδοση στα διετή να μειώνεται 9 μονάδες βάσης.

/fimotro

Read more...

ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ


Aπο kathimerini.gr

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών, Παρισίων και Βερολίνου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της Ευρωζώνης το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους του...


Ωστόσο, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που απαιτεί το Βερολίνο για να εγκρίνει τον μηχανισμό προσκρούει στην αντίδραση των Παρισίων, που αρχικώς εφέροντο να συμφωνούν. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν πιέζει για επίτευξη συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα, αν όχι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, και μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν ότι ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ευρώπη πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο. Η αδυναμία εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης ενισχύει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας, επισήμως τουλάχιστον, δεν υπάρχει το θέμα της Ελλάδας.

Πάντως, στην Ευρώπη διευρύνεται η έκφραση ανησυχίας για τα δημοσιονομικά προβλήματα των ασθενέστερων οικονομικά χωρών- μελών της Ευρωζώνης και τους κραδασμούς στις αγορές, καθώς χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας σε ΑΑ-.

fimotro

Read more...

Goldman Sachs: Στα 20 δισ. η βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η φημολογία από ξένους οίκους, η οποία δεν είναι και τόσο αθώα πολλές φορές, περί πιθανής παροχής βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 δισ. ευρώ – 27 δισ. δολ. - από το Διεθνές νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs Group.

Το στίγμα των προθέσεων της Α.Μέρκελ αναμένεται να δοθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο γερμανικό κοινοβούλιο, το πρωϊ της Πέμπτης και μόλις μερικές ώρες πριν από την Σύνοδο.

Επικεφαλής της Goldman Sachs's Economist, Erik Nielsen, στο σημερινό του εμαιλ προς τους πελάτες του – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg - αναφέρει ότι, είναι πολύ πιθανό εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, λόγω της ταμειακής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να ζητήσει τη στήριξη του ΔΝ.


«Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν συνομιλίες σήμερα στις Βρυξέλλες και αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ηγέτες να συζητήσουν το θέμα πριν η Ελλάδα εξαντλήσει τα μετρητά της», είπε χαρακτηριστικά ο Nielsen από την έδρα του στο Λονδίνο. Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις όταν ξεκινήσουν, θα επικεντρωθούν σ ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σε διάστημα 18 μηνών.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ , πιέζει προς την κατεύθυνση του ΔΝΤ να διαδραματίσει ρόλο, ως προς τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή τη θέση δεν ασπάζεται ο Πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος προκρίνει μια λύση εντός των ευρωπαϊκών τειχών.


Η Ελλάδα οφείλει να χρηματοδοτήσει με 20 δισ. ευρώ τίτλους που λήγουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε στις 19 Μαρτίου ότι ενδέχεται να στραφούν προς το ΔΝΤ, ελλείψει της ευρωπαϊκής βοήθειας.
nooz.gr

Read more...

Μήνυμα του Πρωθυπουργού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Το 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. 189 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Ματρίου ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος

«Η 25η Μαρτίου, είναι η γιορτή της Παλιγγενεσίας του Έθνους. Συμβολίζει τη δύναμη της θέλησης ενός ολόκληρου λαού να σπάει τα δεσμά του και να διεκδικεί το βασικότερο δικαίωμά του, την ελευθερία του, την ίδια του την υπόσταση.
Το 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. 189 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όπως βρέθηκε πολλές φορές στην Ιστορία της.
Τότε το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας από το ζυγό, τον κατακτητή. Σήμερα, είναι η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε να δουλέψουμε μαζί, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από τη σημερινή κρίση και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Για μια Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η προοπτική.

Είμαι βέβαιος ότι, για ακόμη μια φορά, θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας. Βγαίνοντας πιο δυνατοί και πατώντας ακόμα πιο γερά στα πόδια μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που καλούμαστε να αποτίσουμε εμπράκτως σήμερα, σε εκείνους που πριν από 189 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο και κατάφεραν να το κάνουν δυνατό»
nooz.gr


Read more...

«Πόθεν έσχες» και για την α' κατοικία προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο



Την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη. Παράλληλα, με τις τροποποιήσεις που έγιναν προσχέδιο του νομοσχεδίου, τα νέα τεκμήρια κατοικιών...


γίνονται πιο αυστηρά για τις κατοικίες άνω των 200 τ.μ. και για κατοικίες σε ακριβές περιοχές.

Διαβάστε το φορολογικό νομοσχέδιο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, με το νέο νομοσχέδιο καταργήθηκαν εξαιρέσεις του «πόθεν έσχες» για την ανέγερση ή την αγορά πρώτης κατοικίας και πλέον όσοι αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι με μετρητά χωρίς δάνειο θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Όσοι αποκτήσουν πρώτη κατοικία με αγορά με τη συνδρομή στεγαστικού δανείου θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής.

Επίσης, όσοι έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, από εδώ και πέρα η τοκοχρεολυτική δόση του δανείου θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα ανεξάρτητα από το αν τα προηγούμενα χρόνια που «έτρεχε» το δάνειο υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ εισοδημάτων και τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Αλλαγές στα τεκμήρια

Με νέα προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο, αυξάνεται το τεκμήριο για τα ακίνητα άνω των 200 τ.μ., καθώς και για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.800 ευρώ/τμ.

Ειδικότερα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνης ορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας κλιμακωτά, για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής με 60 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 81 ως και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 80 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 201-300 τ.μ. με 150 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 200 ευρώ το τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 30 ευρώ το τ.μ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ ως 4.999 ευρώ το τ.μ. κατά ποσοστό 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ. κατά ποσοστό 70%. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό 20%.

tanea




Read more...

Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ



Στη μία τα ξημερώματα από ομάδα 15 ατόμων

Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησε ομάδα περίπου 15 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στη μία τα ξημερώματα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου.


Οι δράστες πέταξαν εναντίον των αστυνομικών 5 βόμβες μολότοφ οι οποίες εξερράγησαν στο οδόστρωμα χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ενώ μια βρέθηκε ακέραια και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όπου εξετάζεται.

Μετά τη ρίψη των μολότοφ, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

protothema.gr


Read more...

Από το καλοκαίρι του 2004 ήξεραν...

...για το τσουνάμι που ερχόταν στην οικονομία, Καραμανλής και Αλογοσκούφης, αλλά δεν έκαναν τίποτε! Tι αποκαλύπτει απόρρητο 7σέλιδο υπόμνημα...

Από τον Γιώργο Κοντίκη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Όχι μόνο μετά τις εκλογές του 2007 αλλά από την πρώτη κιόλας τετραετία της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός και ο Γ. Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομίας είχαν λάβει δραματικό SOS για την επερχόμενο «τσουνάμι» στην οικονομία και την ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως επώδυνα μέτρα. Και οι δύο όμως το ανγόησαν, εφαρμόζοντας μια διαφορετική στρατηγική που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα…
Συγκεκριμένα, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2004 -πέντε μήνες μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία- με απόρρητο επτασέλιδο υπόμνημά του, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας τους προειδοποιούσε για τον διαφαινόμενο εκτροχιασμό των δαπανών και το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με το υπόμνημα αυτό με ημερομηνία 20.7.2004, που φέρνουμε στο φως (κάντε κλικ επάνω στις σελίδες για να μεγαλώσουν), το ταμειακό έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο είχε αυξηθεί στα 12,14 δις και η πρόβλεψη ήταν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς «μπορεί και να ξεπεράσει τα 18 δις ή το 11% του ΑΕΠ !!».
Επίσης προέβλεπε ότι...

«οι υπερβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες θα ξεπεράσουν αυτές που προβλέπονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό κατά 2,9 δις», ότι «θα υπάρξει και μια επιπλέον υπέρβαση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ περίπου από νέες (πιο πρόσφατα) αναληφθείσες υποχρεώσεις» και ενώ σημείωνε ότι «το πρώτο εξάμηνο εισέρευσε στην χώρα μόνο 1 δις ευρώ από την Ε.Ε. για δημόσιες επενδύσεις» αντί για 4,1 δις. Στο υπόμνημα, έκανε ασφαλώς αναφορά στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στις «κρυμμένες υποχρεώσεις» που παρέδωσε, ενώ αναφερόμενος στις τότε συστάσεις της Ε.Ε. για μείωση του ελλείμματος χρησιμοποιούσε κι αυτός τη φράση: «Από μόνοι μας πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας»…
Για τη μείωση του ελλείμματος, εμφανίζεται λοιπόν να προτείνει 15 «δράσεις» ανάμεσα στις οποίες ήταν ορισμένες ιδιαίτερα σκληρές (που …φυσικά δεν υιοθετήθηκαν) , όπως:
-συγκράτηση των συνολικών αυξήσεων στις «ονομαστικές» δαπάνες του δημοσίου σε επίπεδα χαμηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ. «Έτσι η σχέση δαπανών του δημοσίου προς ΑΕΠ θα συμπιέζεται».
- απελευθέρωση των αγορών στα ωράρια λειτουργίας, στην ενέργεια, στους κανονισμούς εργασίας, προσέλκυση συνταξιούχων από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στη χώρα μας, κλπ.
-αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τακτοποίηση ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων για αμφισβητούμενα κτήματα.
-έκτακτη εισφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Επίσης, ζητούσε ένα «πολύ πιο εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» που όμως δεν προχώρησε, ενώ για την Ολυμπιακή σημείωνε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε το τι και το πώς πριν το Σεπτέμβριο (του 2004) και όχι αργότερα!»
Για το ασφαλιστικό, αποκάλυπτε ότι «οι επιχορηγήσεις των Ταμείων» για το 2004 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2003, κατά 18,4% (δηλαδή σχεδόν 12% πραγματική αύξηση)» ενώ «για το 2005 η αύξηση θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 15%!». Διαβλέποντας μάλιστα ότι «συνεχή «αποδυνάμωση στη σχέση εισπράξεων των ταμείων και πληρωμών» εισηγήθηκε συγκρότηση μιας «διακομματικής επιτροπής» που θα εξετάσει μόνο τα αναλογιστικά δεδομένα ώστε τουλάχιστον να υπάρχει συμφωνία και αποδοχή των σχετικών στοιχείων.» Και μια «πιο ώριμη ιδέα» κατά τον Π. Δούκα ήταν «η ανάπτυξη του θεσμού των Επικουρικών, Εταιρικών και ατομικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων με ειδική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα».
Με εισήγηση Αλογοσκούφη που χειριζόταν εν λευκώ τη στρατηγική στην οικονομία, ο Κ. Καραμανλής απέρριψε τότε τις εισηγήσεις αυτές, επιλέγοντας την τακτική της «ήπιας προσαρμογής» σε συνδυασμό με την περίφημη «απογραφή» που άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου…
Τα ντοκουμέντα αυτά επιβεβαιώνουν πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί του κ. Αλογοσκούφη ότι έκανε -μετά τις εκλογές του 2007!- προτάσεις για τη λήψη μέτρων που δεν έγιναν δεκτές από τον κ. Καραμανλή λόγω της οριακής πλειοψηφίας. Το 2004 η ΝΔ διέθετε μεγάλη πλειοψηφία 165 βουλευτών, αλλά τότε ο κ. Αλογοσκούφης εμπόδισε κάθε σοβαρή αλλαγή στην οικονομία...








Read more...

25 Μαρτίου 1821

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 είναι το πρώτο μέρος του Ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1832), που διεξήγαγε ο υπόδουλος ελληνισμός ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία και που κατέληξε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους από την Πύλη, με την συνθήκη του Μαΐου του 1832.

Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του 21", και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος.



Η Προσευχή του Διάκου την παραμονή της μάχης της Αλαμάνας


Ήτανε νύχτα. Τα βουνά, οι λαγκαδιές, τα δένδρα,οι βρύσες, τ' αγριολούλουδα, ο ουρανός, τ' αγέρι,στέκουν βουβά ν' ακούσουνε την προσευχή του Διάκου.

« Όταν η μαύρ' η μάνα μου, εμπρός σε μιαν εικόνα,Πλάστη μου, μ' εγονάτιζε με σταυρωτά τα χέρια καί μώλεγε να δεηθώ για κειούς, που το χειμώνα σα λύκοι ετρέχαν στα βουνά με χιόνια, μ' αγριοκαίρια, για να μη ζούνε στο ζυγό, ένιωθα τη φωνή μου να ξεψυχάη στα χείλη μου, εσπάραζε η καρδιά μου, μου ετρέμανε τα γόνατα, σα νά 'θελε η ψυχή μου να φύγη με τη δέηση από τα σωθικά μου.
Ύστερα μούλεγε κρυφά να Σου ζητώ τη χάρη και να μ'αξιώσης μια φορά ένα σπαθί να ζώσω και να μην έρθη ο θάνατος να μ'εύρη να με πάρη, πρίν πολεμήσω ελεύθερος, για Σέ πριν το ματώσω. Πατέρα παντοδύναμε, άκουσες την ευχή μου, μου φύτεψες μέσ' στην καρδιά αγάπη, πίστη, ελπίδα, έδωκες μια αχτίδα Σου αθέρα στο σπαθί μου και μού'πες: Τώρα πέθανε για Με, για την Πατρίδα.
Έτοιμος είμαι, Πλάστη μου! Λίγες στιγμές ακόμα και σβηώνται τ' άστρα Σου για με. Για με θα σκοτειδιάση τ' όμορφο γλυκοχάραμα. Θα μου κλειστή το στόμα, που εκελαηδούσε στα βουνά, στη ρεματιά, στη βρύση, θα μαραθούν τα πεύκα μου. Αραχνιασμέν' η λύρα,
που μου ήταν αδερφοποιητή κι όπου μ' εμέ στη φτέρη αγκαλιασμένη επλάγιαζε, τώρα θα μείνη στείρα καί στ' άψυχο κουφάρι της θα να βογγάη τ' αγέρι.
Όλα τ' αφήνω με χαρά, χωρίς ν' αναστενάξω. Και τό'χω περηφάνεια μου, που εδιάλεξες εμένα αυτήν την έρμη την ποριά με το κορμί να φράξω. Ευχαριστώ Σε, Πλάστη μου! Δε θα χαθούν σπαρμένα και δε θα μείνουν άκαρπα τ' άχαρα κόκκαλά μου. Ευλόγησέ τηνε τη γη, οπού θα μ' αγκαλιάση και στοίχειωσε κάθε σπειρί από τα χώματα μου, να γένη αδιάβατο βουνό το μνήμα του Θανάση. Θέ μου! ξημέρωσέ τηνε την αυριανή τη μέρα! Θα μας θυμάτ' η Αρβανιτιά και θα την τρώ' η ζήλεια. Θα χλιμιντράνε τ' άλογα, θα καίνε τον αγέρα
με τ' άγρια τα χνώτα τους γκέκικα καριοφίλια, θα γίνουν πάλι τα Θερμιά λαίμαργη καταβόθρα.
Χιλιάδες ήρθαν θερισταί και Χάρος οργοτόμος, μουγκρίζουν, φοβερίζουνε, πως δε θα μείνη λώθρα σ' αυτήν τη δύστυχη τη γη, φωτιά, δρεπάνι, τρόμος. Κι εμείς θα πάμε με χαρά σ' αυτόν τον καταρράχτη. Επάνωθέ μας θά'σαι Σύ, και τα πατήματα μας θα νά'χουνε για στήριγμα τη φοβερή τη στάχτη, πώμεινε σπίθ'ακοίμητη βαθιά στα σωθικά μας.
Δυνάμωσέ μας, Πλάστη μου! Για ν' ακουστή στη Δύση, πως δεν απονεκρώθηκε και πως θ' ανθοβολήση τώρα με τα Μαγιάπριλα ή δουλωμένη χώρα. Ευλογημέν' η ώρα!»

Έσκυψ' ο Διάκος ως τη γη, έσφιξε με τα χείλη κι εφίλησε γλυκά γλυκά το πατρικό του χώμα. Έβραζε μέσα του η καρδιά και στα ματόκλαδά του καθάριο, φωτοστόλουστο, ξεφύτρωσ' ένα δάκρυ...
Χαρά στο χόρτο πώλαχε να πιη σε τέτοια βρύση. Πλαγιάζει ο λεονταρόψυχος! Τα νιάτα, η θωριά του, τ' αστέρια βλέπουν με χαρά και κάπου κάπου αφήνουν κρυφά το θόλο τ' ουρανού για να διαβούν σιμά του. Μοσχοβολάει τριγύρω του και τον σφιχταγκαλιάζει
στον κόρφο της η άνοιξη, σα νά'τανε παιδί της. Χαρούμενα τα λούλουδα φιλούν το μέτωπο του, χάνει με μιας την ασχημιά και την ταπεινοσύνη ο έρμος ο αζώηρος, η ποταπή η λαψάνα, γλυκαίνει το χαμαίδρυο, στου χαμαιλειού τη ρίζα αποκοιμιέται ο θάνατος και το περιπλοκάδι, που πάντα κρύβεται δειλό και τ' άπλερο κορμί του αλλού στυλώνει το φτωχό, δυναμωμένο τώρα τρελλό, περηφανεύεται και θέλει να κλαρώση στ'ανδρειωμένο μέτωπο για ν' ακουστή πως ήταν στη φοβερή παραμονή μια τρίχ' απ' τα μαλλιά του.

Πλαγιάζει ο λιονταρόψυχος! Του ύπνου του οι ώραις όσο κι'αν φύγουν γρήγορα, μεσότοιχο θα γένουν ν'αποστομώσουν το θολό, τ' αγριωμένο κύμα του χρόνου που μας έπνιξε. Μ' εκείνην την ρανίδα πώσταξ' από τα μάτια του θα ξεπλυθή η μαυράδα, που ελέρωνε της μοίρας μας το νεκρικό δεφτέρι. Ο Διάκος στο κρεββάτι του, ζωσμένος τη φλοκάτη, σαν αητός μες στη φωλιά, ολάκερο ένα γένος
έκλωθ' εκείνην την βραδιά. Όταν προβάλ'η μέρα, θα νάβγουν τ' αητόπουλα με τροχισμένα νύχια, με θεριεμμένα τα φτερά, ν'αρχίσουν το κυνήγι...
Πλάστη μεγαλοδύναμε! Αξίωσέ μας όλους, πριν μας σκεπάση η μαύρη γη, στα δουλωμένα πλάγια να κοιμηθούμε μια νυχτιά τον ύπνο του Θανάση!

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.







Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Λόγος στην Πνύκα


Παιδιά μου!

Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.

Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ' απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν.

Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι καί τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα], έναν πατριάρχη, καί του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα• διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε.

Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία.

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.

Τελειώνω το λόγο μου. Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!agiotatos.gr

Read more...

Η Επανάσταση του 1821


Η επανάσταση του 1821

Α. Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλ. Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο σημαίνοντας την έναρξη του αγώνα. Στο Ιάσιο ο Υψηλάντης κήρυξε επίσημα την επανάσταση και ο Γεωργάκης Ολύμπιος έσπευσε να ενωθεί μαζί του (26 Φεβρουαρίου). Στον έρανο που επακολούθησε συγκεντρώθηκε ποσό ενός εκατομμυρίου γροσίων, ενώ ο Καντακουζηνός ανέλαβε την αρχηγία του Ιερού Λόχου, που τον αποτέλεσαν 500 νέοι σπουδαστές. Στις 17 Μαρτίου ο Υψηλάντης ύψωσε την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα της Βλαχίας, το Βουκουρέστι· στο Γαλάτσι οι Έλληνες με επικεφαλής τον Καρπενησιώτη συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους Τούρκους και κατόρθωσαν να διασπάσουν τις γραμμές τους. Στο Δραγατσάνι όμως ο Ιερός Λόχος συνετρίβη και στη μονή του Σέκου ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατινάχτηκαν μαζί με την πυριτιδαποθήκη για να μην παραδοθούν. Σύντομη και άτυχη υπήρξε η πρώτη προσπάθεια των αγωνιστών στη Μολδοβλαχία. Διευκόλυνε όμως παρ' όλα αυτά και προετοίμασε την έκρηξη της επανάστασης στο Μοριά, στη Ρούμελη, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στα νησιά.

Β. Η επανάσταση στην κυρίως Ελλάδα.
Μετά την αποτυχία του Υψηλάντη, πρώτη εξεγέρθηκε η Πελοπόννησος. Στις 22 Μαρτίου 1821 επιτεύχθηκε η άλωση της Καλαμάτας, ως επίσημη όμως έναρξη του αγώνα θεωρείται η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, η οποία απλώθηκε σαν πυρκαγιά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις 26 Μαρτίου επαναστάτησαν οι Σπέτσες, στις 27 τα Σάλωνα με τον Πανουργιά, στις 28 ο Δήμος Καλτσάς κατέλαβε το Λιδορίκι, στις 29 ο Διάκος ξεσήκωσε τη Λιβαδειά, στις 31 επαναστάτησε η Αταλάντη, την 1η Απριλίου η Θήβα, στις 8 η Λαμία. Οι Τούρκοι ανησύχησαν σοβαρά και θέλοντας να τρομοκρατήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες απαγχόνισαν τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ (10 Απριλίου). Την ίδια όμως ημέρα επαναστάτησαν τα Ψαρά και στις 15 οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους στο Λεβίδι. Στην Ύδρα ο Α. Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση (16 Απριλίου) και στις 24 μαρτύρησε ο Διάκος στη Λαμία, στις 25 καταλήφθηκε η Αθήνα και οι Τούρκοι κλείστηκαν στην Ακρόπολη, στις 7 Μαΐου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Μαγνησία και στις 8 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανδραγάθησε στο Χάνι της Γραβιάς με εκατό μαχητές, που έκοψαν το δρόμο 8.000 στρατιωτών του Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη. Η επανάσταση εξαπλώθηκε στη Μακεδονία και στις 16 Μαΐου εξεγέρθηκε η Χαλκιδική και το Άγιο Όρος με αρχηγό τον Σερραίο Εμμανουήλ Παππά. Στις 20 Μαΐου επαναστάτησε το Μεσολόγγι, ενώ στην Πελοπόννησο άρχισε η πολιορκία της Τριπολιτσάς. Στις 23 Μαΐου οι Έλληνες είχαν την πρώτη "σε παράταξη" νίκη στο Βαλτέτσι με τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, στις 26 οι πρόκριτοι του Μοριά συγκρότησαν την "Πελοποννησιακή Γερουσία", την πρώτη δηλ. αρχή της επαναστατημένης Ελλάδας, και στις 28 οι επαναστάτες μπήκαν στο Αγρίνιο. Συγχρόνως στο Αιγαίο οι στόλοι των νησιών άρχισαν πολεμική δράση, στην οποία πήραν μέρος η Κρήτη, η Σάμος, η Μύκονος, η Κάλυμνος, η Κάσος και άλλα νησιά και ανδραγάθησαν οι Παπανικολής, Μαντώ Μαυρογένους κ.ά. Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες κατέλαβαν την Τριπολιτσά και έτσι εδραιώθηκε η επανάσταση, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου συνήλθε στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων υπό την προεδρία του Μαυροκορδάτου.



Γ. Το χρονικό του Αγώνα.
Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες, ο εμφύλιος πόλεμος όμως που ξεσπά μεταξύ των οπλαρχηγών και των κοτζαμπάσηδων για την ηγεσία του Αγώνα προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα και φέρνει τον Αγώνα σε οριακό σημείο. Η απουσία μιας ηγετικής μορφής που θα κατάφερνε να συμφιλιώσει τις αντίθετες πλευρές είναι φανερή. Παρά την άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο το 1821 ως ανώτατου πληρεξούσιου της Φιλικής Εταιρείας δημιουργούνται από τους κοτζαμπάσηδες με την υποστήριξη των Φαναριωτών Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και Θεόδωρου Νέγρη τοπικές Γερουσίες (Πελοποννησιακή Γερουσία, Γερουσία της Δυτικής Στερεάς, Άρειος Πάγος), ενώ ο αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης πασχίζει να επιβληθεί στους άτακτους στρατιώτες, άμαθους σε κάθε μορφής οργάνωση και πειθαρχία, που διοικούνται από αρχηγούς με έντονο το αίσθημα του τοπικισμού και του εγωισμού. Παράλληλα η ευρωπαϊκή διπλωματία κρατά εχθρική στάση απέναντι στην Επανάσταση, καθώς η Ιερή Συμμαχία φοβάται την εξάπλωση των επαναστατικών ιδεών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

1822. Στις 14 Ιανουαρίου κυριεύτηκε ο Ακροκόρινθος, στις 19 Φεβρουαρίου επαναστάτησε η Νάουσα με τον Καρατάσο, στις 20 ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης νίκησε τον τουρκικό στόλο στον κόλπο της Πάτρας, στις 18 Μαρτίου ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.000 Σαμίους κατέλαβε τη Χίο, αλλά η τουρκική αρμάδα αποβίβασε 30.000 άνδρες, οι οποίοι προέβησαν στην τρομερή σφαγή της Χίου. Ο Κανάρης εκδικήθηκε για τη σφαγή με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας (7 Ιουνίου). Ο Χουρσίτ πασάς πολιόρκησε τους Σουλιώτες, σε βοήθεια των οποίων σπεύδουν ο Μαυροκορδάτος και ο Κυρ. Μαυρομιχάλης. Στο Κομπότι οι Έλληνες και πολλοί φιλέλληνες νικούν, ακολουθεί όμως η μεγάλη καταστροφή του Πέτα.

Ο Μαχμούτ πασάς Δράμαλης εισβάλλει στην Πελοπόννησο, αλλά στις 26 Ιουλίου το στράτευμά του έπαθε μεγάλη καταστροφή από τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια, όπου ο Νικηταράς, για δεύτερη φορά, αναδείχτηκε τουρκοφάγος. Από τις 8-11 Σεπτεμβρίου ο ελληνικός στόλος συγκρούστηκε στο Ναύπλιο με τον τουρκικό, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Σούδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, για να κάμψουν την αντίστασή της. Στις 25 Οκτωβρίου ο Κιουταχής και ο Βρυώνης στρατοπέδευσαν έξω από το Μεσολόγγι. Στις 27 ο Κανάρης πυρπόλησε στην Τένεδο την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, ο οποίος κατέφυγε στον Ελλήσποντο, και ο Στάικος Σταματόπουλος κυρίευσε το απόρθητο Παλαμήδι. Στις 31 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία του Μεσολογγίου.
1823. Στις 15 Ιανουαρίου ο Καραϊσκάκης απώθησε τους Τούρκους από τα Άγραφα. Στις 29 Μαρτίου συνήλθε η Β΄ Εθνική Συνέλευση στο Άργος. Τον Μάιο νίκησαν τους Τούρκους ο Κριεζιώτης στην Κάρυστο, ο Μ. Μπότσαρης στη Βόνιτσα και ο Καρατάσος στο Τρίκερι. Στις 21 Αυγούστου ο Μάρκος Μπότσαρης με 350 Σουλιώτες νίκησε τον Μουσταή στο Καρπενήσι, αλλά σκοτώθηκε και ο ίδιος. Ο εμφύλιος πόλεμος όμως συνεχίζεται, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται πρόεδρος του Εκτελεστικού και αφαιρείται ο βαθμός του αρχιστράτηγου από τον Θ. Κολοκοτρώνη, οπότε σχηματίζονται δύο κυβερνήσεις από τον Γ. Κουντουριώτη και τον Θ. Κολοκοτρώνη. Παράλληλα η αλλαγή κυβέρνησης στην Αγγλία φέρνει στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον φιλέλληνα Γ. Κάνινγκ (1822), ο οποίος αποφασίζει να υποστηρίξει την ελληνική επανάσταση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί προς όφελος της Αγγλίας την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αλλαγή στη στάση της αγγλικής πολιτικής παρακινεί τον τσάρο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποβάλει στην Πύλη υπόμνημα με το οποίο προτείνεται η δημιουργία τριών αυτόνομων ελληνικών επαρχιών υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Το σχέδιο αυτό όμως απορρίπτεται τόσο από την Πύλη και τους εμπόλεμους Έλληνες, όσο και από την Ιερή Συμμαχία.

1824. Στις 5 Ιανουαρίου 1824 η άφιξη του Λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι εμψυχώνει τους αγωνιστές και προκαλεί πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, στις 7 Απριλίου όμως ο Μπάιρον πέθανε στην ίδια πόλη. Στις 7 Ιουνίου οι Αιγύπτιοι, τους οποίους κάλεσαν για ενίσχυση οι Τούρκοι, κατέστρεψαν την Κάσο. Στις 9 Ιουνίου κυριεύτηκε το ηρωικό νησί των Ψαρών. Προς το τέλος του Ιουλίου οι Σαχτούρης, Κανάρης, Ματρόζος, Βατικιώτης και Ραφαλιάς σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στη θάλασσα και στις 29 Αυγούστου σημείω
σε νέα λαμπρή επιτυχία στον Γέροντα. Στις 22 Σεπτεμβρίου πυρπολήθηκαν δύο εχθρικά πολεμικά κοντά στη Χίο και την 1 Νοεμβρίου, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση κοντά στο Ηράκλειο, αναγκάστηκε ο στόλος του Ιμπραήμ να υποχωρήσει.

1825. Στις 12 Φεβρουαρίου ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη και στις 16 Απριλίου στο Σχοινόλακκα της Μεσσηνίας ο Καρατάσος με τους Μακεδόνες του αντιμετώπισε με επιτυχία τους Αιγύπτιους. Στη Σφακτηρία όμως νίκησαν οι Αιγύπτιοι και σκοτώθηκαν οι Τσαμαδός, Σαχίνης, Αναγνωσταράς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα. Στις 23 Απριλίου άρχισε η Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου. Στις 20 Μαΐου σκοτώθηκε ηρωικά ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι. Πιεσμένη από τη λαϊκή κατακραυγή και πανικόβλητη από την προέλαση του Ιμπραήμ η κυβέρνηση πείθεται τελικά να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους οπλαρχηγούς και αναθέτει ξανά στον Κολοκοτρώνη τη στρατιωτική αρχηγία του Αγώνα. Στους Μύλους στις 13 Μαΐου ο Μακρυγιάννης και ο Κ. Μαυρομιχάλης αναχαίτισαν τον Ιμπραήμ, που προχώρησε για το Ναύπλιο. Τον Δεκέμβριο ο Ιμπραήμ πήγε στο Μεσολόγγι για να πάρει μέρος στην πολιορκία.



1826. Στις 10 Απριλίου πραγματοποιείται η έξοδος του Μεσολογγίου. Οι πολιορκημένοι, αποκλεισμένοι για μήνες από στεριά και θάλασσα χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού από τον ελληνικό στόλο και αποδεκατισμένοι από την πείνα και τις αρρώστιες, επιχειρούν έξοδο από το Μεσολόγγι. Το σχέδιο όμως των πολιορκημένων είχε προδοθεί στους Τούρκους και η ηρωική έξοδος κατέληξε σε σφαγή. Όσοι από τους Μεσολογγίτες καταφέρνουν να επιζήσουν καταφεύγουν στα νησιά του Ιονίου, ενώ ο ηρωισμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" (κατά την έκφραση του Διονυσίου Σολωμού) προκαλεί για μια ακόμη φορά έξαρση του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη. Στις 22 και 24 Ιουνίου οι Μανιάτες αποκρούουν τους Οθωμανούς στη Βέργα. Στις 27 και 28 οι Αιγύπτιοι νικούνται στη Μανιάκοβα και το Πολυτσάραβο. Στις 3 Αυγούστου ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη. Οι Καραϊσκάκης και Φαβιέρος στρατοπέδευσαν στο Χαϊδάρι και στις 8 Αυγούστου συγκρούστηκαν με τους Τούρκους. Στις 3 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες απέκτησαν το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο το "Καρτερία" και τον Δεκέμβριο τη φρεγάτα "Ελλάς". Στην Ακρόπολη σκοτώθηκε ο Γκούρας και διορίστηκε φρούραρχος ο Κριεζιώτης, που ανέβηκε στον Ιερό Βράχο με 500 πολεμιστές. Στην Αράχοβα ο Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Οθωμανούς (18-23 Νοεμβρίου) και την 1 Δεκεμβρίου ο Φαβιέρος ανέβηκε στην Ακρόπολη με 500 άνδρες. Στο μεταξύ, μετά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, διαμορφώνονται στην Ελλάδα το ρωσικό, το αγγλικό και το γαλλικό κόμμα, οι οπαδοί των οποίων προσβλέπουν στη βοήθεια των αντίστοιχων ξένων δυνάμεων, ενώ η Δ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει ως κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια και διορίζει αρχιστράτηγο τον Άγγλο Τζορτζ και αρχιναύαρχο τον επίσης Άγγλο Κόχραν.
1827. Στις 18 Ιανουαρίου οι Σουλιώτες απέκρουσαν στο Δίστομο τον Κιουταχή και ελευθέρωσαν το φρούριο των Σαλώνων. Ύστερα απ' αυτό ο Κιουταχής στράφηκε στην Αττική και στις 30 Ιανουαρίου επιτέθηκε εναντίον του Γκόρντον στην Καστέλλα. Στο Κερατσίνι διεξήγαγε σφοδρούς αγώνες ο Καραϊσκάκης κατά του Κιουταχή, ενώ στο Φάληρο αποβιβάστηκε ο αρχιναύαρχος Κόχραν και ο αρχιστράτηγος Τσορτς. Από 8 μέχρι 13 Απριλίου διεξάγονταν καθημερινά μάχες και στις 23 τραυματίστηκε θανάσιμα ο Καραϊσκάκης. Επακολούθησε σειρά αποτυχιών και στις 27 Μαΐου η Ακρόπολη παραδόθηκε στον Κιουταχή. Στις 24 Ιουνίου οι υπερασπιστές του Μεγάλου Σπηλαίου (600) απέκρουσαν τους στρατιώτες του Ιμπραήμ (3.000) και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν. Η εξέλιξη των πραγμάτων ανάγκασε επιτέλους τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενδιαφερθούν για τη λήξη του πολέμου και την τύχη του Ελληνισμού. Η Επανάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς ο στρατός του Ιμπραήμ θριαμβεύει σε ξηρά και θάλασσα, η επέμβαση των ξένων δυνάμεων όμως έσωσε την κατάσταση. Μετά από συνεννοήσεις των τριών Μεγάλων Δυνάμεων υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827), το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Ελλάδας, ενώ οι μοίρες του συμμαχικού στόλου καταπλέουν στις ελληνικές θάλασσες. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 Οκτωβρίου έκρινε οριστικά την τύχη του Αγώνα, καθώς ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υφίσταται πανωλεθρία από τον στόλο των Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας που έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828 με τις διπλωματικές του ενέργειες επιτάχυνε τις εξελίξεις, καταφέρνοντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Η Ρωσία προσπάθώντας να στρέψει την κατάσταση προς όφελός της και να κάμψει την τουρκική αδιαλ
λαξία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ενώ η Γαλλία φροντίζει να στείλει στην Πελοπόννησο ένα εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από 14.000 άνδρες με επικεφαλής τον στρατηγό Μαιζόν για να απομακρύνει τα τελευταία στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η Ιερά Συμμαχία δεν υπήρχε πια και η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία του Λονδίνου, με την οποία ρυθμίστηκε το ελληνικό ζήτημα.agiotatos.gr

Read more...

Πάγκαλος για Τουρκία, Εκκλησία και οικονομία

Ως εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος την κρίση που τον τελευταίο καιρό υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη γιατί όπως τόνισε "δεν ωφελεί να υπερβάλουμε ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα".

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καβάλα όπου βρίσκεται ο κ. Πάγκαλος σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο λέγοντας πως δεν είναι διόλου αβλαβής η διέλευση της τουρκικής κορβέτας επισημαίνοντας ότι πραγματοποίησε διάφορες ερευνητικές εργασίες χωρίς άδεια και δεν είχε σαφή πορεία.

Για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι είναι "παρωνυχίδα η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας" ο κ. Πάγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αν είναι παρωνυχίδα γιατί η εκκλησία κάνει τόση φασαρία;".

"Καλό θα ήταν να δείξει η εκκλησία κάποια μεγαλοψυχία. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες της εκκλησίας, όλοι συμπαθούμε την εκκλησία και αναγνωρίζουμε το φιλανθρωπικό της έργο. Δεν είναι όμως δυνατόν σε μια σύγχρονη κοινωνία να υπάρχει ομάδα ανθρώπων η οποία δεν υφίσταται κανέναν έλεγχο. Εξάλλου αυτό είναι και αντίθετο και με το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα". συμπλήρωσε.

Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε πως και οι ιεράρχες ως άνθρωποι που είναι κρίνονται όχι μόνο από το Θεό αλλά και από τους ανθρώπους, ενώ σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εκλογή των ιεραρχών που όπως είπε: "εκλέγονται από τους ομοίους τους και δεν υφίστανται καμία παρέμβαση των πιστών στη διαδικασία αυτή ούτε και καθ' όλη τη διάρκεια της ισόβιας παραμονής τους στο αξίωμα".

"Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα οικονομικά της εκκλησίας και των μητροπόλεων. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει ένας έλεγχος ανάλογος με αυτόν που υπάρχει για όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις. Έτσι, η εκκλησία θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της και θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν ορισμένα περιστατικά πολυτελούς διαβίωσης ιεραρχών που ορισμένες φορές ενοχλούν τους πιστούς" πρόσθεσε.

Για τα μέτρα

Αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε "δυσάρεστα πλην όμως απαραίτητα" και τόνισε πως θα πρέπει "όλοι μαζί αποφασιστικά να τα εφαρμόσουμε και να μην εκμεταλλευόμαστε ευκαιριακά τις αδυναμίες που υπάρχουν είτε για μικροκομματική εκμετάλλευση είτε για να δημαγωγήσουμε. Εκ πεποιθήσεως και παραδόσεως δεν είμαι δημαγωγός και λαϊκιστής. Αν θέλετε κάποιον να καταγγείλει τα μέτρα και να διακηρύξει την υποστήριξή του στη χωρίς φραγμούς δυνατότητα του ελληνικού λαού να απολαμβάνει αγαθά που δεν παράγει και να ξοδεύει χρήματα που δεν έχει δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο".

"Καμία περίπτωση πτώχευσης"

Ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας και συμπλήρωσε: "Σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να πτωχεύσει γιατί υπάρχει η στήριξη από το ΔΝΤ που δίνει χρήματα στην χώρα να αντιμετωπίσει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως ανάλογα με το βαθμό της ανάγκης της χώρας και την έκταση της ενίσχυσης που λαμβάνει παρεμβαίνει και εφαρμόζει τις απόψεις του για τη διαχείριση της οικονομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσουμε όμως αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με τόσα μεγάλα επιτόκια θα επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερα την κατάσταση της υπερχρέωσης στην οποία βρισκόμαστε".

Για το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια το τουρκικό προξενείο ασκεί μια πολιτική παρέμβαση ανεπίτρεπτη στα πολιτικά πράγματα που αφορούν τη μειονότητα.

Δεν είναι αυτός ο ορθός ρόλος ενός προξενείου σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που η ίδια διακηρύττει πως είναι φιλική προς την Ελλάδα", τόνισε ο κ. Πάγκαλος και συνέχισε, "το να κλείσει ή όχι το προξενείο είναι μια απόφαση, τίποτα δεν λέει πως το προξενείο αυτό είναι μόνιμο, τίποτα όμως δεν μας αναγκάζει να το κάνουμε τώρα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να δηλώσουμε πως το προξενείο αυτό δεν προσφέρει στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών και να ζητήσουμε τη διακοπή λειτουργίας του και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν οι Τούρκοι πρόξενοι και καλό θα είναι να μη ξεπερνούν τα όρια".
nooz.gr

Read more...