Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Θολό το τοπίο στις Βρυξέλλες για τη στήριξη στην Ελλάδα...


Μαραθώνιος διαβουλεύσεων αναμένεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το «δίχτυ ασφαλείας» που ζητεί η Αθήνα σχετικά με το χρέος και το δανεισμό που απαιτείται για την εξυπηρέτησή του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι χώρες της ευρωζώνης συζητούν εάν το θέμα θα τεθεί πριν τη Σύνοδο, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για λύση με εμπλοκή του Δ.Ν.Τ σε πιθανό πακέτο βοήθειας.
Μήλον της έριδος το Δ.Ν.Τ (Ντομινίκ Στρος Καν) Μήλον της έριδος το Δ.Ν.Τ (Ντομινίκ Στρος Καν) Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, η πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα, έχει...

προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5:30 μ.μ. και το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών θα γίνει στις 8:15 μ.μ.

Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 10:30 μ.μ.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών, αύριο, ξεκινά στις 10:00 π.μ. και το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ζ.Μ. Μπαρόζο

Χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις χώρες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που θα το χρειαστεί η Ελλάδα.

"Είναι κατάλληλο να δημιουργήσουμε, μεταξύ της Ευρωζώνης, ένα όργανο συντονισμένης δράσης το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Το πλαίσιο για τη συντονισμένη δράση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σαν ένα δίχτυ ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που θα εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα για την αποφυγή της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα της πολιτικής δράσης σε εθνικό επίπεδο", πρόσθεσε ο Ζ. Mπαρόζο.

Όλι Ρεν

Η Ε.Ε πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την υπερχρεωμένη Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για την ομαλή πορεία του ευρώ, δήλωσε ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη Φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

"Υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η πολιτική απόφαση" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Β. Σόιμπλε

Την αλλαγή της ευρωσυνθήκης με την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας πριν την οποιαδήποτε απόφαση χρηματοδοτικής στήριξης μιας χώρας-μέλους σαν την Ελλάδα υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τον Γερμανό υπουργό, τα μέτρα του πακέτου σταθερότητας δεν είναι αρκετά πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά με λήψη πρόσθετων μέτρων όπως τη δημιουργία μηχανισμού ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα να υφίστανται τις επιπτώσεις.

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neu Presse, προτείνοντας την εμπλοκή του ΔΝΤ..
enet.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια: