Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Μαχαίρι» σε μισθούς και επιδόματα 100.000 τραπεζικών υπαλλήλων...




Ριζικές αλλαγές έρχονται στις συλλογικές συμβάσεις για 100.000 τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι θα δουν το μαχαίρι να μπαίνει βαθιά στην τσέπη τους.

Σύμφωνα με ...
τον Ελεύθερο Τύπο προωθείται η κατάργηση δύο επιδομάτων (γάμου και ισολογισμού) ενώ  στο τραπέζι βρίσκονται οι απολύσεις αλλά και το ύψος των συντάξεων. Η εξέλιξη που αποτελεί προπομπό ενός νέου γύρου μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλουν 35 ασφαλιστικά ταμεία, είναι το ότι η Αναλογιστική Αρχή απέρριψε τη μελέτη της ΟΤΟΕ για την εξαίρεση του ΕΤΑΤ από την ένταξή του στο «μεγάλο» επικουρικό των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον δρομολογείται η ενσωμάτωσή του στο ενιαίο επικουρικό με επανυπολογισμό των παροχών του.

Την ίδια ώρα, έρχονται ανατροπές έρχονται και για τους μισθούς 55.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης είναι προς κατάργηση το επίδομα γάμου και το επίδομα ισολογισμού, μετά τις 15 Μαϊου που λήγει η ισχύς της σημερινής σύμβασης.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τονίζουν οτι θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20.000- 25.000 μέχρι το τέλος του 2015 και παράλληλα λουκέτο θα μπει στο 30-40% των καταστημάτων...



Read more...

Oι «Νέοι Επιστήμονες» του ΠΑΣΟΚ ...




Οι νέοι του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους επέλεξε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος για να αναλάβουν να εκπονήσουν το...Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας δηλώνουν έτοιμοι για δράση εν όψει και του Συνεδρίου του Κινήματος.

Πρόκειται για τους «νέους Επιστήμονες» όπως τους αποκαλούν στο ΠΑΣΟΚ, ηλικίας έως 35 ετών. Οπως αναφέρει και η εφημερίδα Τα Νέα, τον πυρήνα της αποτέλεσαν έξι νέοι άνθρωποι, όχι άσχετοι με το ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και βαθιά χωμένοι στο στενό κομματικό κατεστημένο, με επικεφαλής και συντονιστή τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην πλειονότητά τους όσοι συμμετέχουν σήμερα στη Μονάδα Παραγωγής Πολιτικής είναι επιστήμονες, εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά αγαπούν το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική. Γι' αυτό το λόγο και οι περισσότεροι μέσα στο ΠΑΣΟΚ τους αποκαλούν «Νέους Επιστήμονες».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ηλικία μόλις 16 χρονών γράφτηκε στο κόμμα και μάλιστα ήταν ο μικρότερος αντιπρόσωπος στο συνέδριο του 2001. Εχει πτυχίο Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ, master σε Δίκαιο και Οικονομία στο Harvard, master στο MIT σε Τεχνολογία και Πολιτική και διδακτορικό (σε εξέλιξη) στην Οξφόρδη για την Πολιτική Οικονομία με έμφαση στην εθνική κυριαρχία.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους νέους ανθρώπους που υπάρχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πολλά καλά μυαλά και δυνατοί άνθρωποι», λέει κι επισημαίνει ότι όλοι όσοι δουλεύουν στο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί είναι εθελοντές.

Οταν τον ρωτούν με τι κίνητρο εργάζεται για ένα ΠΑΣΟΚ που έχει πάρει την κάτω βόλτα, απαντά μέσω του Γκράμσι: «Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης...»

Για ένα μικρό διάστημα πέρασε από την ΠΑΣΠ, ενώ αργότερα, φεύγοντας στις ΗΠΑ για σπουδές, διατήρησε συνδέσμους με τον χώρο.

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ορίστηκαν συντονιστές θεματικών κύκλων: Ηρακλής Μπουραντάς, Διεθνείς Σχέσεις - Διαχείριση Κρίσεων, Harvard. Παναγιώτης Κολιοστάσης, Πολιτική Επιστήμη - master στη Δημόσια Πολιτική, UCL. Γιάννης Χατζίρης, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων - master στην Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα. Κώστας Στρατικόπουλος, Φιλοσοφική Σχολή - Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες LSΕ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ιατρός/νευροχειρουργός. Πασχάλης Αγανίδης, Οικονομική Επιστήμη - από τους ιδρυτές του G 700. Μιχάλης Χάλαρης, απόφοιτητος Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ. Δημήτρης Δημητρίου, πολιτικός μηχανικός - μεταπτυχιακά σε Σχεδιασμό και Διαχείριση Μεταφορικών Υποδομών. Νίκος Κακογιάννης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ΕΜΠ - μεταπτυχιακά στα Τεχνοοικονομικά. Παναγιώτης Μανούρης, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών - μεταπτυχιακό στην Ειδίκευση Ανθρώπινων Πόρων, Αναστάσιος Κούρτης, πτυχιούχος Νομικής - μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Κατερίνα Βαλαβάνη, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Κώστας Τριάντης, Βιολογία, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Λουκάς Γερμανός, Διεθνείς Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Γιάννης Φίλανδρος, Νομική Σχολή Αθήνας - μεταπτυχιακό σε Αστικό Δίκαιο. Γιάννης Κοτζαμπασάκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ - LSE. Κώστας Μπακούλας, απόφοιτος Επιχειρησιακής Ερευνας Οικονομικού Πανεπιστημίου - μεταπτυχιακό. Γιώργος Καραμανώλης (από τους σχεδιαστές της Διαύγειας), Τμήμα Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ - μεταπτυχιακό σε Πληροφορικά Συστήματα.


Read more...

«Πρέπει να διαπιστωθεί η αιτία» Ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα, αλλά δεν ξέρουμε γιατί, λέει ο Βαρβιτσιώτης


Από συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής
Από συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Έχουν καταρριφθεί οι ισχυρισμοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι προχώρησε σε ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ. Αποδεικνύεται ότι την έθαψε» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η έρευνα της Επιτροπής πρέπει να προχωρήσει.

«Πρέπει να διαπιστωθεί γιατί το έκανε. Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί η αιτία, η οποία διαμορφώνει τη μορφή του αδικήματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι κάποια μέλη της Επιτροπής θέλουν να κωλυσιεργούν και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυστερεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες Ανασχηματισμός εν όψει, φουντώνουν τα σενάρια


Από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, ωστόσο αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει πριν ολοκληρώσει ο ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ, τις εσωκομματικές του διαδικασίες, δηλαδή το συνέδριό του που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο εισόδου του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση, κι αν εκφραστεί τέτοια επιθυμία από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τότε ο ανασχηματισμός θα καθυστερεί διαρκώς και οι κυβερνητικές αλλαγές θα γίνονται μεμονωμένα και με το σταγονόμετρο, στο μοντέλο Βιρβιδάκη.

Από την πλευρά του άλλου κυβερνητικού εταίρου, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να βγουν από το κυβερνητικό σχήμα οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, κάτι που προκαλεί δυσφορία στο κέντρο της κυβέρνησης.

Τα σίγουρα του ανασχηματισμού -σύμφωνα με την εφημερίδα- είναι το υπουργείο Υγείας, όπου μάλλον όλα αλλάζουν, και το «σπάσιμο» του Ανάπτυξης.

Αλλαγές πιθανολογούνται επίσης στο ΥΠΕΚΑ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Υπάρχει, επίσης, σειρά από πρόσωπα που δεν μετακινούνται. Ο Γιάννης Στουρνάρας μένει στο υπουργείο Οικονομικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπάρχουν επίσης παράπονα για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Από τους υπουργούς που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ επιτυχημένος θεωρείται ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Γεωργίας. Αντιθέτως, η διατηρησιμότητα του Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ δεν είναι απόλυτη.

Η άλλη αλλαγή είναι στο χαρτοφυλάκιο του Κωστή Χατζηδάκη που θα ξανασπάσει, καθώς θεωρείται υπερβολικά φορτωμένο. Ανοίγουν λοιπόν δύο σημαντικές θέσεις, αφού εκτός από την καρέκλα του Υγείας δεν αποκλείεται να επανασυσταθεί το Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Πολλοί προεξοφλούν και έξοδο του Κωστή Μουσουρούλη από το υπουργείο Ναυτιλίας, εν μέρει και για να υπάρξει δυνατότητα εναλλαγής με βουλευτές της ΝΔ που περιμένουν. Σημαντικό ερώτημα είναι και τι θα γίνει με τον υφυπουργό Οικονομικών Μαυραγάνη, που δεν είχε τόσο πρόβλημα με τον Γ.Στουρνάρα όσο για το ότι είχε μπει στο μάτι της τρόικας που θέλει ανθρωποκυνηγητό φοροφυγάδων. Αυτός είναι άνθρωπος του Μαξίμου, ενώ βρέθηκε η λύση του γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, ώστε να τονωθεί ο τομέας των εσόδων με ενίσχυση του εκτελεστικού τομέα. Η τελική εκτίμηση είναι ότι ο Μαυραγάνης μένει στην καρέκλα του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη» Έχει αρχίσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, λέει η ΕΤΕπ



Βιέννη, Αυστρία
Ορατές είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βίλχελμ Μόλτερερ, οι πρώτες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού αποδίδουν.

Ήδη αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα που αποτελεί, το πραγματικό «νόμισμα» για την οικονομία, τόνισε ακόμη ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Προσθέτει δε, πως «εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στους κανόνες και μελλοντική προοπτική και εάν συνεχίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα επιστρέψουν και οι επενδύσεις, καθώς χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν επενδύσεις».

Ο κ. Μόλτερερ επισημαίνει πως η ΕΤΕπ διαθέτει καλά προγράμματα στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα Ταμείο Εγγυήσεων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ως πιλοτικό πρόγραμμα για τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Εκτός αυτού, υπάρχει και Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών για την Ελλάδα, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται -και μάλιστα σε μια τέτοια εποχή - να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Ο ρόλος της ΕΤΕπ, τόνισε, δεν είναι να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση, γιατί όπως εξήγησε δεν βοηθιέται κάποιος εάν κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος, αλλά κατόπιν δεν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχθηκε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν αρκετές επενδύσεις, διότι, όπως σημείωσε, εάν είχαν γίνει, δεν θα υπήρχε η οικονομική κρίση και θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Όπως είπε, τώρα δεν θα πρέπει να «κάνει κανείς τα στραβά μάτια», απλώς και μόνο για να γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με την άποψή του, θα ήταν εξίσου λάθος να δημιουργηθεί πάλι δημόσιο χρέος για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, για παράδειγμα στις υποδομές, διότι δεν μπορεί κάτι να καταπολεμείται με τη θεραπεία η οποία οδήγησε στο πρόβλημα και «αυτό το δίδαγμα για το πώς μπορούμε να ενεργήσουμε καλύτερα είναι τώρα το ύψιστο μέλημα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΓΥΦΤΙΚΑ...


ΠΟΥ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...
Μέχρι και ο Παπανδρέου θα παραστεί στο πράσινο συνέδριο, σήμερα ο...Κινέζος διέρρευσε μέσα από τα δικά του παπαγαλάκια, ότι δεν πρόκειται να πάει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κανονικά θα έπρεπε εκεί στην Ιπποκράτους να...ανησυχούν εάν πήγαινε και μάλιστα μιλούσε. Έχει αναλάβει την πολιτική υποστήριξη του νέου -και ανύπαρκτου δημοσκοπικά- κόμμα Λοβέρδου λένε οι άνθρωποι που τον ξέρουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σύντομα θα βρεθεί απέναντι στον Βενιζέλο. Κάτι τρέχει στα γύφτικα για το ΠΑΣΟΚ... http://fimotro.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6783.html

Read more...

Στην τελική ευθεία Υπογράφεται η απόφαση για το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες


Ο κ. Βρούτσης είπε ότι το 2014 ο κατώτατος μισθός θα επανεξετασθεί
Ο κ. Βρούτσης είπε ότι το 2014 ο κατώτατος μισθός θα επανεξετασθεί   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπογράψει το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευή στην τηλεόραση του Ant1.

«Αύριο υπογράφω την υπουργική απόφαση», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός και ότι το 2014 θα επανεξετασθεί.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων οδηγούν σε κραχ την κοινωνία, επισήμανε και πρόσθεσε ότι το 2013 είναι η πιο δύσκολη χρονιά και γι' αυτό τπο λόγο απαιτείται πολιτική ομαλότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι μισοί πιστεύουν ότι κλέβουν οι άλλοι μισοί Το 70% πιστεύει ότι οι μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν από ανάγκη


Το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας για παράδειγμα απόδειξη).
Το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας για παράδειγμα απόδειξη).  

Αθήνα
Εν αναμονή του νέου φορολογικού, που η κυβέρνηση καταρτίζει πυρετωδώς, εξαιρετικά ενδιαφέροντα κρίνονται τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ, με το 70% των πολιτών να «δικαιολογεί» εμμέσως πλην σαφώς τη φοροδιαφυγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος.

Σοκαριστικό ότι πάνω από τους μισούς πολίτες πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την εφορία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%).

Πιο θαρραλέα και ειλικρινά το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας πχ απόδειξη).

Αναγκαίο να σημειωθεί και ότι το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το 64,4% να πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή.

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή με κριτήριο το μέγεθος της επιχείρησης έξι στους δέκα πολίτες (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρίες.

Τα παραπάνω αναφέρονται στα συμπεράσματα έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2013 με αντικείμενο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, το 86,8% των πολιτών πιστεύει ότι ο σχετικά υψηλός αριθμός ΜμΕ που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, ενώ το 89,1% θεωρεί ότι η ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει, αποκρύπτοντας εισοδήματα.

Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%).

Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή στις ΜμΕ, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% μικρή, ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις ΜμΕ είναι μεγάλη.

Σε ό,τι αφορά στα επαγγέλματα πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τους πολίτες, στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται: τα Ιατρεία (88,6%), οι τεχνίτες (85,4%), τα Δικηγορικά γραφεία/συμβολαιογραφεία (75,2%), οι χώροι εστίασης (57,9%),

Πολύ μικρότερο καταγράφεται το ποσοστό φοροδιαφυγής στα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%), στα πρατήρια βενζίνης (44,1%) και στα σούπερ μάρκετ (17,7%).

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, οι πολίτες πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα από τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η οποία επιπλέον θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο, σε ποσοστό 64,4%, πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά με ποσοστό 67% στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Η άποψη των ΜμΕ

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι ΜμΕ εκτιμούν ότι η φοροδιαφυγή στις ΜμΕ είναι μικρή και μέτρια, καθώς επίσης ότι οι ΜμΕ φοροδιαφεύγουν λιτότερο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι ερωτώμενοι κρίνουν ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι χαμηλής επάρκειας.

Παράλληλα, το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα κρίθηκε από τους περισσότερους ως η σημαντικότερη αιτία για τη μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν αρνητική γνώμη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και πιστεύουν ότι δεν είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Μετά την έλλειψη ρευστότητας, το ασταθές φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία θεωρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ενώ ακολουθούν χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων/ υπηρεσιών (20,6%), η φοροδιαφυγή (20,2%).

Τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία των ΜμΕ είναι η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, ενώ η πλειοψηφία των ΜμΕ δεν θα ήθελε να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Δηλαδή, η πλειοψηφία των εκπροσώπων ΜμΕ πιστεύει ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα (86,5%).

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜμΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα το 39,6% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του και το 40,7% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι είναι 29,7% και 40,2% αντίστοιχα.

Το 66,6% του δείγματος δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ελαφρώς αυξημένο ανάμεσα στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, το 74,4% του δείγματος δήλωσε πως έχουν προβεί σε αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υψηλότερο του μέσου όρου για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ (81,6%).

Για τις επιχειρήσεις που προέβησαν σε τέτοιες αλλαγές, οι περισσότερες δήλωσαν ότι μείωσαν τις δραστηριότητες της επιχείρησης (30,1%) και έκαναν απολύσεις (29,3%).

Οι αλλαγές αυτές αφορούν επίσης μειώσεις μισθών (15,2%) και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας (10,7%).

Παρ' όλα αυτά, το 68,2% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως δεν σκέπτονται να προβούν σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις προσωπικού στο επόμενο διάστημα.

Β.Κορκίδης: «το εμπόριο αρνείται την πολιτική εκτέλεσης της κοινωνίας»

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επί των συμπερασμάτων της έρευνας: «… η έρευνα που διεξαγάγαμε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με την εταιρεία GPO αποκαλύπτει ορισμένες σκληρές αλήθειες για το φορολογικό πρόβλημα της χώρας και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στις ασκούμενες πολιτικές.»

» Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται με σαφήνεια τη σημασία της επίλυσης του φορολογικού προβλήματος και επιθυμεί την υλοποίηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

» Οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν τη συμμετοχή τους στη διαιώνιση του φορολογικού προβλήματος, ωστόσο κατανοούν και τη διαφορά ανάμεσα στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

» Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, οι μεγάλοι φοροδιαφεύγουν επιστημονικά και οι μικροί άγαρμπα και για λόγους άμεσης επιβίωσης.

» Κόντρα σε μια γενική αντίληψη περί δήθεν ανευθυνότητας των Ελλήνων πολιτών, η αναγνώριση της εμπλοκής της κοινωνίας στη φοροδιαφυγή συνιστά κορυφαία έκφραση αυτοσυνειδησίας και αυτόνομης συλλογικής σκέψης.

» Επιπλέον, ο φορολογικός νόμος απορρίπτεται ξεκάθαρα από την πλειονότητα της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών, η οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα σωρευμένα βάρη της υπερφορολόγησης.

» Ακόμα πιο αποκαλυπτικές είναι δε οι αξιολογήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των θεσμικών φορέων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όπου τόσο οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας, όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι βραδυπορούντες υπουργοί εν γένει κρίνονται ανεπαρκείς για να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα.

» Το ελληνικό εμπόριο αρνείται την πολιτική εκτέλεσης της κοινωνίας, η οποία οδηγείται σε παραίτηση ή έκρηξη.

» Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η κοινωνία δεν είναι ένας άβουλος παρατηρητής που απλά αντιδρά σε κάποιες άνωθεν παρεμβάσεις αλλά αντίθετα παλεύει το σήμερα, σκέφτεται το αύριο και ανατρέχει δημιουργικά στο χθες.

» Επεξεργάζεται προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας είναι οι κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν την κοινωνία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό…»

Στοιχεία έρευνας


Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό της ΕΣΕΕ, το χρονικό διάστημα από 23 έως 30 Ιανουαρίου 2013. H Έρευνα για τη Κοινή Γνώμη πραγματοποιήθηκε σε Πανελλαδικό δείγμα 1.600 ερωτώμενων (κατοίκων της χώρας από 18 ετών και πάνω) ενώ η αντίστοιχη για τις ΜμΕ σε δείγμα 1.000 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο σύνολο της Επικράτειας, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μέσω χρήσης γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...