Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Όλοι εναντίον ενός!

Αλλαγή συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ



http://img.protothema.gr/ECEA0DB5382522809E6DA6930494E991.jpg

Τα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν.

Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμάχησαν ένας έκαστος και όλοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα τρία στελέχη, όμως, δεν είναι ένα. Δεν έχουν και μεταξύ τους συμμαχία, τουλάχιστον όχι ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, βρέθηκαν έτσι στο ίδιο στρατόπεδο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη Λούκα Κατσέλη και τον Χρήστο Παπουτσή, οι οποίοι από την αρχή ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι τρεις δελφίνοι πραγματοποίησαν έναν τακτικό ελιγμό επιχειρώντας να βγάλουν εκτός κούρσα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο οποίος παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αγνόησε τον αντιπερισπασμό των ανταγωνιστών του και έθεσε το δικό του χρονοδιάγραμμα. Όταν η χώρα θα κάνει ταμείο. Αν έχει πετύχει στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση κανείς και τίποτα δε θα μπορεί να σταθεί στο δρόμο του. Αν έχει αποτύχει, τότε δε θα έχει κανένα μέλλον. Τόσο απλά.

Το εθνικό συμβούλιο επιβεβαίωσε και την δραματική αλλαγή συσχετισμών. Ο Γιώργος Παπανδρέου χειροκροτήθηκε ελάχιστα. Η Ιπποκράτους, βέβαια, πέτυχε να τον ακολουθήσει, με την εξαίρεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα σερί ομιλητών που συμφωνούσαν μαζί του.

Η δεύτερη μέρα ανήκε στους άλλους. Ο Γιάννης Κουτσούκος ήταν ο πρώτος, το πρωί της Κυριακής, που είπε από το βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης πως διαφωνεί με τον πρόεδρο. Το νήμα έπιασαν ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου κα. Το ερώτημα, πλέον, είναι τι θα γίνει το βράδυ. Αν θα γίνει ψηφοφορία, όπως ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ή αν το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τη διαδικασία του κονσέσους, για να αποφευχθεί η καταγραφή των δυνάμεων. Και η σύγκρουση.


Στην παρέμβασή της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, πρότεινε, ακόμη, να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από την ΚΟ, στην περίπτωση που προκηρυχθούν αιφνιδιαστικά εκλογές.


Παρέμβαση Γιάννη Ραγκούση
Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, να μη θεωρείται ταμπού η διαρχία ζήτησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος. «Τρέχουμε ήδη σε ένα κουλουάρ και στα διπλανά τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες ενώ εμείς πάμε με τον αραμπά» τους απάντησε η Συλβάνα Ράπτη.


Παρέμβαση Κώστα Σκανδαλίδη
Για ανακολουθία ΠΑΣΟΚ- κοινωνίας μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε λύσεις χωρίς μισόλογα και αστερίσκους. «Προτείνουμε μόνο χρονοδιαγράμματα διαδικασιών και όχι πολιτικές» τόνισε, διαφοροποιούμενος από την πρόταση Παπανδρέου. Άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος γιατί… δεν έκανε αυτοκριτική και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη νέα ηγεσία δε μπορεί να γίνει προεκλογικά. «Χρειαζόμαστε τώρα ισχυρό πολιτικό κέντρο» είπε και απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου: «Αν δεν αποφασίσεις να είσαι εσύ υποψήφιος η αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα». «Αλλιώς το τρένο δε θα πάρει μπρος και το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί» προέβλεψε.


Συνεργάτες του υπουργού Γεωργίας διευκρίνιζαν πως το ισχυρό πολιτικό κέντρο σημαίνει άμεση αλλαγή γραμματέα και πολιτικού συμβουλίου. Σε ότι αφορά στο νέο πρόεδρο έλεγαν ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


«Μείναμε στα λόγια δε γίναμε αντιεξουσιαστές στην εξουσία, όπως είχε πει ο πρόεδρος» είπε ο Γιάννης Μίχας και χαρακτήρισε λάθος τη μετάθεση ευθυνών σε συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης.


Παρέμβαση Βάσως Παπανδρέου
«Απορώ που ορισμένοι δεν βρήκαν το θάρρος να πουν την αλήθεια, ούτε εδώ ούτε και στο λαό» ξεκίνησε την ομιλία της η Βάσω Παπανδρέου. Μίλησε για τεράστιες αποτυχίες και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δουν την αλήθεια κατάματα. «Η ηγεσία μας γνώριζε, αλλά θέλησε προεκλογικά να κρύψει την πραγματικότητα» κατηγόρησε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου. «θα πρέπει να κάνει σκληρή αυτοκριτική για τις μεθόδους διοίκησης και τις πολιτικές που επέβαλλε» προσέθεσε «για τα τραγελαφικά της παραίτησής του στον Αντώνη Σαμαρά, το δημοψήφισμα και τελικά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου». «Πρέπει να περισώσουμε τα ελάχιστα κομμάτια αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει» συνέχισε. «Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να έχει γίνει χθες, να γίνει άμεσα» κατέληξε.

Κατόπιν αυτών αναζωπυρώθηκαν οι ζυμώσεις για το ενδεχόμενο να γίνει το βράδυ ψηφοφορία. Οι υποστηριχτές του Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένουν την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι υποστηριχτές του Γιώργου Παπανδρέου είναι σε ετοιμότητα.


«Η τύχη του ΠΑΣΟΚ είναι σε μία κλωστή που καίγεται» επισήμανε ο Πέτρος Ευθυμίου, απέρριψε την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι δε μπορεί να θεωρηθεί πολιτική πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από το εθνικό συμβούλιο να αποφασίσει την άμεση εκλογή αρχηγού.

«Κάποιοι ήθελαν να απελάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου από τη χώρα» υποστήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Μανόλης Όθωνας.
Read more...

Ένας τραυματίας σε νέα συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα

Μικροεπεισόδια σε επέμβαση των ΜΑΤ


Σύμφωνα με αναφορές παρευρισκόμενων, στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες πολίτες
Σύμφωνα με αναφορές παρευρισκόμενων, στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες πολίτες (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σε νέα συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» πολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα το απόγευμα της Κυριακής.

Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους απέναντι από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η αστυνομία προχώρησε και σε δύο προσαγωγές.

Το ραντεβού για τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων είχε δοθεί στο Σύνταγμα στις 4 το απόγευμα.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, στις 17.40, η Λεωφόρος Αμαλίας έκλεισε για λίγο, μέχρι που επενέβησαν τα ΜΑΤ.

Η συγκέντρωση έληξε λίγο αργότερα, περίπου στις 19.30.

Οι Αγανακτισμένοι μοίρασαν επίσης φαγητό σε αστέγους και φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού και της συμμετοχής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Στη Θεσσαλονίκη, πορεία στους δρόμους της πόλης, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν οι «ΜοτοΣυκλεστές Εν Δράσει».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Αγνωστο εάν θα διεξαχθεί ψηφοφορία


Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αδιευκρίνιστο παραμένει το βράδυ της Κυριακής κι ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το κατά πόσο θα τεθεί σε ψηφοφορία το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε ο Γ.Παπανδρέου.

Αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για εκλογές το Μάρτιο, ενώ άλλοι ζητούν να στηθούν οι κάλπες άμεσα, άποψη που συμμερίζεται ο Ευ.Βενιζέλος.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, υπήρξε συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου, αλλά δεν φαίνεται να είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Ωστόσο, στη συνάντηση έγινε και πολιτική κουβέντα για τα εσωκομματικά και σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εφαρμόσιμο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα ζητεί επίμονα εκλογές γιατί δεν έχει κανέναν λόγο να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση έχει δημιουργήσει η δήλωση του Φ.Πετσάλνικού στον ΒΗΜΑ 99,5 καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γ.Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π.Κουκουλόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί και σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το μοντέλο ηγεσίας που έχει επιβληθεί στο Κίνημα. Παράλληλα, επέκρινε τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέγοντας: «Παραδώσαμε μια δημόσια διοίκηση πολύ χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε, ενώ κάναμε και θεμελιώδη λάθη στην οικονομία, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που δεν "έβγαινε εξαρχής", ενώ υπήρχαν κι άλλες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».

Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε οριστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν όλους. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αλλά αν επιλέγει την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του για σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα.

Την 11η ή την 18η Μαρτίου, εναλλακτικά, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ως ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζεται η αλλαγή ηγεσίας, διότι μια παράταξη που βρίσκεται σε κρίση, είναι αναγκαίο να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται επανεκκίνηση. Ανέφερε, πάντως, ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η λογική να κρεμαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου «στα μανταλάκια», για να κρύψουμε τις ευθύνες μας οι υπόλοιποι. Ενώ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιος που δεν διαφώνησε με τις αποφάσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου και δεν παραιτήθηκε να αποποιείται σήμερα τις ευθύνες του.

Η ίδια πρότεινε τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης σε 20 μέρες, ενώ επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου, εφόσον το επιθυμούσε, θα μπορούσε να ζητήσει να κριθεί από το λαό και πως μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει στις εσωτερικές του διαδικασίες υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

«Αντί να απολογείται η ΝΔ, απολογούμαστε εμείς. Οι αντίπαλοί μας, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, κατόρθωσαν να μην είναι ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός» τόνισε ο Ν.Σηφουνάκης, εκτιμώντας ότι «με όποιον αρχηγό και να πάμε [στις εκλογές], ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του» και ζήτησε ενότητα του Κινήματος.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει ήδη γίνει, υποστήριξε η Σοφία Γιαννακά, εκτιμώντας ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ένα «παραλυτικό» χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει αρκετό χρόνο στην διάθεσή του.

Τη λήψη απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για άμεση εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα, ουσιαστικό πολιτικό απολογισμό και εκπόνηση πολιτικού προγράμματος για έξοδο από την κρίση με ταυτόχρονη διατήρηση των «χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ» πρότεινε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο ίδιος επισήμανε πως η πρόταση του Γ.Παπανδρέου «δεν είναι πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ» στις σημερινές συνθήκες

Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε.

«Να πάμε με νέα ηγεσία για ριζική ανασυγκρότηση της παράταξης» πρότεινε ο Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει για λόγους τάξεως.

Πρόταση για εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από ένα συνέδριο 600-700 μελών κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους: α) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να πάει σε μια διαδικασία εκλογής από τη βάση και β) διότι υπάρχει ο φόβος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, να κινητοποιηθούν διάφοροι προβοκάτορες, οι οποίοι θα εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούν επεισόδια.

Η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να περάσει στην Ευρώπη η αντίληψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να μπαίνουν «στο ίδιο τσουβάλι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλαφόν 1.500€ σε δώρα - άδεια...



Η συνταγή των δανειστών για τις περικοπές στα δώρα και το επίδομα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο προβλέπει "ψαλίδι" 20% έως 30% στις κλαδικές συμβάσεις και ... πάγωμα των ωριμάνσεων
Επιβολή «πλαφόν» 1.500 ευρώ για την καταβολή ολόκληρου του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα, προβλέπει το βασικό σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος. Μία τέτοια ρύθμιση εκτιμάται πως θα μπορούσε να ικανοποιήσει την τρόικα, χωρίς να επηρεάσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Ουσιαστικά φαίνεται πως θα γλιτώσουν όσοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με το... ενδιαφέρον να μετατίθεται σε όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν με νομοθετική παρέμβαση.

Την Τετάρτη -και ενώ η τρόικα θα έχει επιστρέψει στη χώρα- αναμένεται να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας είναι περιορισμένα, με τη ΓΣΕΕ να καθιστά σαφές πως δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα).

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης κατώτερων μισθών, πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους. Μέχρι τώρα το μόνο θέμα που φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση των εισφορών, ενώ ακόμα αναζητείται λύση κοινής αποδοχής για το μισθολογικό κόστος.

Ουσιαστικά τέσσερα είναι τα θέματα που θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες:

1. Η επιβολή «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη διατήρηση τόσο των δώρων όσο και του επιδόματος αδείας χωρίς την ενσωμάτωση στους υπόλοιπους μισθούς. Ωστόσο, συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο αυτό να είναι τα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή όσοι μισθωτοί παίρνουν μέχρι 1.500 ευρώ θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό και δεν θα έχουν απώλειες.

Ωστόσο, όσοι υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να πάρουν δώρα και επίδομα αδείας μόνο για ένα τμήμα του μισθού τους. Σε μία τέτοια περίπτωση εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.

2. Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς, ούτε καν η προβλεπόμενη από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2.5% τον Ιούλιο).

3. Η αναστολή των ωριμάνσεων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση των τριετιών.

4. Η καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές.

Για παράδειγμα, σε ένα κλάδο που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών με στόχο η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς σταδιακά κερδίζουν έδαφος οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές.

Ο γρίφος των εισφορών

Οσον αφορά στο μη μισθολογικό κόστος, όλες οι πλευρές βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών, αρκεί να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια τόσο για το ποσοστό μείωσης των εισφορών (π.χ. 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας) όσο και για τον τρόπο αναπλήρωσης των απωλειών (αξιοποίηση των εσόδων από τους φόρους για τη στήριξη των Ταμείων).
ethnos.gr



Read more...

"Mπορεί να είναι ξανά υποψήφιος αρχηγός ο Γιώργος"...



Ο Πετσάλνικος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5»δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τον... κ.Πετσάλνικο, όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε «να πάψει να είναι ταμπού» το ζήτημα της διαρχίας, υποστηρίζοντας ότι είναι διαφορετικό πρόσωπο ο αρχηγός του κόμματος και ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε απερίφραστα τη διαφωνία του με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν, όπως και να γίνει σεβαστή η συμφωνία τους.
Χθες πάντως, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετσάλνικος δεν έθεσε ζήτημα ενδεχόμενης υποψηφιότητας του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.



Read more...

Επιτέθηκαν με πέτρες και γιαούρτια στην Ντ. Μπακογιάννη

Γεμάτη η αίθουσα λόγω εκδήλωσης - Η ίδια παρέμεινε ατάραχη



http://img.protothema.gr/F037A04CEFCCEFDC5C4E2DDDF930CAA2.jpg
"Έφοδο" σε κεντρικό εστιατόριο του Ηρακλείου έκανε ομάδα νεαρών, με στόχο την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκείνη την ώρα απολάμβανε το δείπνο της με την οικογένεια φίλου της, γνωστού επιχειρηματία του Ηρακλείου.

Οι νεαροί, φορώντας κουκούλες και "εφοδιασμένοι" με γιαούρτια, πέτρες και άλλα αντικείμενα έφθασαν, λίγο μετά τις 22.00, έξω από το εστιατόριο "Λούκουλος" στην οδό Κοραή, στο κέντρο της πόλης, και άρχισαν να πετούν ... τα αυτοσχέδια όπλα προς το μέρος της προέδρου ΔΗ.ΣΥ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε ατάραχη στο περιστατικό, παρά το γεγονός ότι τα γιαούρτια την πέτυχαν στο πρόσωπο και τα μαλλιά.

Διαβάστε περισσότερα από το www.cretalive.gr

Read more...

«Όχι» σε περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων από τον Γ.Κουτρουμάνη

«Δεν υπάρχουν περιθώρια»


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων και πως η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων.

Μιλώντας από το βήμα σεμιναρίου σχετικά με το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «αναζητούμε εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα και να διασφαλίσουμε τις συντάξεις».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της ύφεσης, η οποία έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%, της ανεργίας που βρίσκεται στο 18% και της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «επιβάλλεται να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα των εσόδων» και χαρακτήρισε το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «άδικο, γιατί επιβαρύνονται οι συνεπείς επιχειρήσεις και αναποτελεσματικό, γιατί δεν εισπράττονται οι θεσμοθετημένοι πόροι».

Αναγνώρισε, ακόμη, ότι οι υψηλές εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν από το 45% μέχρι και το 50% του μισθού, αποτελούν αντικίνητρο ειδικά σε περιόδους κρίσης και ότι το σύστημα ελέγχου για τις επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει προταθεί στους κοινωνικούς εταίρους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% υπό τρεις προϋποθέσεις:

α. Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
β. Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
γ. να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα των μέτρων για την περιστολή των δαπανών και τα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικά».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, «ο έλεγχος των δαπανών υγείας απέδωσε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2009. Ο έλεγχος των συντάξεων με τη διασταύρωση των στοιχείων, την απογραφή των συνταξιούχων και τον πρώτο έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων αποδίδει 450 εκατ. ευρώ ετησίως». «Συνεχίζουμε» κατέληξε, «την προσπάθεια, έτσι ώστε στο τέλος του 2012 να έχουμε 1,5 δισεκ. ευρώ επιπλέον μείωση της δαπάνης».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2010, υποστήριξε ότι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος για την κύρια σύνταξη, το διαχωρισμό του κλάδου σύνταξης από τον κλάδο υγείας για τα τέσσερα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) και τη συγκρότηση Ενιαίου Ταμείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων.

Για το θέμα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων και της αναπροσαρμογής των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων με νέους τρόπους χρηματοδότησης και ο εξορθολογισμός των παροχών των ταμείων, «εκεί που υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Λ. Κατσέλη: «Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ»

Στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου


http://img.protothema.gr/9E9D692A360222920EF445F3568986F3.jpg

Το στρατηγικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η με κάθε τρόπο ενότητα, αλλά η σφυρηλάτηση μιας συνολικής προοδευτικής συναντίληψης, τόνισε η Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαιτέρως της οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, αναγνώρισε τη δυσκολία της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση, που ήταν πολύ κακή και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση, αλλά κατόρθωσε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, «δεν είμαστε υπερήφανοι στην ψυχούλα μας για το συνολικό έργο της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κοινή αφήγηση» για όσα έγιναν την προηγούμενη διετία.

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί κόψαμε μισθούς και συντάξεις, αυξήσαμε την ανεργία, γιατί δεν λογοδοτούν οι τράπεζες, τι έκαναν με τα 55 δισ. των εγγυήσεων και τι κάνουν με τη ρευστότητα.

Δεν μπορούμε, είπε, να απαντήσουμε αν οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να αποδειχτούμε αναξιόπιστοι.

Σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ «δεν είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Δεξιά και αναβαθμίσαμε τον κ. Καρατζαφέρη», ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα στελέχη του Κινήματος κάνουν περισσότερο νεοφιλελεύθερες προτάσεις και από εκείνες της ΝΔ.

Με όλα αυτά, πρόσθεσε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε ότι υπουργοί εμφανίζονται σήμερα σαν να μην ήξεραν για το μνημόνιο, δεν το ήθελαν ή ότι ήταν απόντες και λίγοι από αυτούς συγκρούστηκαν με συμφέροντα. Και παράλληλα ρίχνουν όλες τις ευθύνες στους «κηπουρούς», λες και οι άλλοι που κυβέρνησαν 40 σχεδόν χρόνια δεν είχαν καμία ευθύνη.

Τόνισε επίσης ότι δεν μπήκαν κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με την τρόικα και όσοι το έκαναν λοιδορήθηκαν από τα ΜΜΕ και βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ότι δεν γίνεται να αξιολογείται το κυβερνητικό έργο από τα ΜΜΕ.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξαναγίνουμε υπερήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ».

Read more...

Η συμμαχία Γιώργου – τρόικας – Χρυσοχοΐδη

Σκληρό πόκερ διαρκείας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/161867BF891DC504325F13E389A3419C.jpg

Σε πόκερ για δυνατούς παίκτες, με αντοχή και ψυχραιμία, εξελίσσεται η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς το εθνικό συμβούλιο δρομολογεί την Κυριακή τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η διήμερη διαδικασία του εθνικού συμβουλίου, θα πάρει μεν απόφαση για τις διαδικασίες και το χρόνο εκλογής – υιοθετώντας την πρόταση για εκλογή προέδρου τον Μάρτιο από τη βάση – όμως αφήνει ανοιχτούς τους λογαριασμούς μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων στελεχών.

Το πρώτο συμπέρασμα, που βγαίνει από τη συνεδρίαση είναι ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων για επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας, που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο στις εθνικές εκλογές – προσδιορίζονται τον Απρίλιο – και έτσι η αντιπαράθεση θα είναι και σκληρή και μακρά. Έτσι κι αλλιώς η ίδια η διαδικασία, που φαίνεται να επιλέγεται, αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα και την εσωκομματική μάχη να κινείται σε απολύτως ρευστό τοπίο.

Κι αυτό γιατί η διαδικασία, που προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου, έχει ένα ασαφές σημείο: Εάν για οποιοδήποτε λόγο – ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία, κατάρρευση κυβέρνησης Παπαδήμου κλπ – προκηρυχθούν αιφνίδια εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει να κάνει την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού, άρα θα πάει με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου. Αμφισβητείται επίσης και το εάν θα υπάρχει χρόνος μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, εάν θα υπάρχει επαρκής χρόνος, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αποσύρει αμέσως τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να ζητήσει εκλογές, όπως προβλέπει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταφέρνει να κερδίσει χρόνο, καθώς παραμένει στην ηγεσία, κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες ακόμη. Ο καθορίσει ο ίδιος, ελέγχοντας τον κομματικό μηχανισμό σημαντικά στοιχεία στη μάχη της διαδοχής.

Ως ένα νέο δεδομένο, που αναλύεται από τα επιτελεία των κορυφαίων στελεχών, είναι ίσως το γεγονός ότι στην ομιλία του στο εθνικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν αποχωρεί ή θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δημόσια δήλωσή του περί αποχώρησης.

Σημαντικό δεδομένο αυτή την ώρα είναι το ότι ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των αμφισβητιών του, συμμαχώντας με την τρόικα (Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης) και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την επιλογή της διαδικασίας.

Τα συγκεκριμένα στελέχη δέχθηκαν να δώσουν χρόνο στον κ. Παπανδρέου, και κέρδισαν επίσης χρόνο – ενδιαφέρονταν γι’ αυτό κυρίως οι Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοίδης - και τη δέσμευση ότι θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες, όπου θεωρούν ότι έχουν περισσότερες ελπίδες έναντι του κ. Βενιζέλου.

Να σημειωθεί ότι της συμμαχίας Γιώργου με τους συγκεκριμένους παράγοντες, προηγήθηκε η αποτυχημένη του προσπάθεια να εξασφαλίσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναίνεση για τη διαρχία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να επιβάλλει την άποψή του για ταχεία επίλυση του προβλήματος ηγεσίας – ήθελε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να προετοιμαστεί απερίσπαστα το ΠΑΣΟΚ για την εθνική αναμέτρηση της άνοιξης. Τώρα είναι αναγκασμένος να χειριστεί το θέμα της οικονομίας, με τους ανταγωνιστές του να ευελπιστούν στη φθορά, που η ενασχόληση με την οικονομική κρίση προκαλεί.

Μπροστά σε αυτό το εσωκομματικό μέτωπο ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί πλέον να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, ευελπιστώντας με τη σειρά του ότι ο εναγκαλισμός των αντιπάλων του με τον κ. Παπανδρέου θα τους προκαλέσει φθορά. Ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η πρόταση Παπανδρέου έχει μοναδικό στόχο να εγκλωβίσει τα κορυφαία στελέχη, διαχώρισε πλήρως τη θέση του, χωρίς όμως να αποσυρθεί από τη μάχη της διαδοχής. Από τη στιγμή όμως που δεν λύθηκε τώρα το πρόβλημα της ηγεσίας, θεωρεί ότι θα λυθεί υπό το φως των δεδομένων, που θα διαμορφωθούν τον Μάρτιο με βάση την εξέλιξη στην οικονομία. Και γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να απαντήσει – εάν έπαιζε πόκερ θα ζητούσε «δικαίωμα» για να πάρει χρόνο στο πώς θα απαντήσει στο «χτύπημα» των αντιπάλων – σε δεύτερο χρόνο.


Read more...

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Σε ήπιους τόνους οι εργασίες


Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών, η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».

Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε .

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, συναντήσεις με Παπαδήμο, Σαμαρά και Δήμα

Στο επίκεντρο της ατζέντας το PSI


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα θα έχει σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του κ. Βεστερβέλε βρίσκονται η οικονομική κρίση και η εν εξελίξει διαδικασία της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ θα συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17:30 και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Το πρόγραμμα του Γκίντο Βεστερβέλε θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αξιολογείται ως ενισχυτική των ελληνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, η επιλογή της ημερομηνίας της επίσκεψής του στην Αθήνα δεν θεωρείται συμπτωματική εν όψει της έλευσης της τρόικας αλλά και της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βεστερβέλε θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον κ. Δήμα αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στο ζήτημα του Ιράν και η επαναφορά της πρότασης για επιβολή εμπάργκο από την ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...