Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Χωρίς συμβασιούχους διδάσκοντες τα μεγάλα ΑΕΙ και ΤΕΙ από την επόμενη χρονιά

Με απόφαση του Γ.Πανάρετου

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος
Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Κόβονται» όλοι οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι διδάσκοντες στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε την Πέμπτη ο υφυπουργός Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κανένα τμήμα πανεπιστημίου με περισσότερους από 25 διδάσκοντες (15 για τα ΤΕΙ) δεν θα προσλάβει συμβασιούχους διδάσκοντες.

Το μέτρο αφορά κυρίως τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δεν αγγίζει τα περιφερειακά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πολλούς μόνιμους διδάσκοντες. «Αγγίζει» δε, μία από τις παθογένειες των πανεπιστημίων, καθώς είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των καθηγητών να ζητάει και έναν συμβασιούχο διδάσκοντα, προσθέτοντας μάλιστα και νέα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών, για να δικαιολογήσει την πρόσληψή του και να συμπληρώσει τις ώρες του.

Οι μόνιμοι διδάσκοντες έχουν έξι υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας, εκτός των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή της επίβλεψης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

«Πρόκειται για μια ακόμη οριζόντια περικοπή στα πανεπιστήμια, που δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους» σχολίασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγενία Μπουρνόβα, ενώ εκ μέρους των καθηγητών ΤΕΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Γ. Τσάκνης τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αναγκαστική περικοπή μαθημάτων σε πολλά τμήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατ' αρχήν συμφωνία στην ΕΕ για «δεύτερο πακέτο» που θα τρέξει μέχρι το 2014

Έρχεται το «Μνημόνιο ΙΙ»

(Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξε η ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η προκαταρκτική συμφωνία επήλθε στη συνεδρίαση χθες (Τετάρτη) των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύψει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.

Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων, σημείωσε όμως ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.

Η Ελλάδα χρειάζεται για κάλυψη των δανειακών αναγκών της περίπου 27 δισ ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013.

Η πηγή του Reuters επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ


Προς συζήτηση θέτει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Στο μεταξύ, σχετική τροπολογία δίνει την δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της...
χώρας της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος Υπενθυμίζεται, σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς πως το «προνόμιο» των ιδιωτικών ιατρείων είχαν μόνον οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Προϋπόθεση ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία είναι να συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί «τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, πλέον εφημερίας, στην ολοήμερη πλέον του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου». Παρόλα αυτά, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος έθεσε ζήτημα εφαρμογής αντίστοιχου μέτρου και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Αυτό γεννάει ένα θέμα το οποίο είμαι πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσω – δηλαδή, το θέμα της παροχής δυνατότητας άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας είναι αναγκαία η αποδοχή και των υπολοίπων κομμάτων. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα θετική ήταν η αντίδραση της ΝΔ.
Read more...

Χάνουν το επίδομα ειδικής απασχόλησης οι μεταταχθέντες υπάλληλοι στους ΟΤΑ

Μεταφορά υπαλλήλων πρώην νομαρχιών

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Μόνον τις αποδοχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των δήμων δικαιούνται οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν μεταταχθεί από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και συνεπώς δεν διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που λάμβαναν από την προηγούμενη θέση που κατείχαν.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή την Πέμπτη έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου.

Όπως αναφέρει ειδικότερα ο υφυπουργός, «το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, το οποίο μετατάχθηκε είτε με αίτησή του είτε αυτοδικαίως, από 1.1.2011 σε δήμους, θα λαμβάνει από 1.1.2011 μόνο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι υπάλληλοι των δήμων και όχι το επίδομα ειδικής απασχόλησης, και την προσωπική διαφορά των 102,01 ευρώ που λάμβανε το προσωπικό στις θέσεις που κατείχε στις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, με την ερώτηση που απηύθυνε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπενθύμιζε ότι οι εργαζόμενοι στις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις λάμβαναν το επίδομα ειδικής απασχόλησης των 40,38 ευρώ και το επίδομα ειδικής διαφοράς ύψους 102,01 ευρώ.

Ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσοι υπάλληλοι από 1.1.2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί, καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα, σε άλλο φορέα του δημοσίου, δικαιούνται από 1.1.2011 μόνον το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν, και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στον «αέρα» το «Ερρίκος Ντυνάν» - Κλείνει το «Γαία»

newpost.gr
Στον «αέρα» το «Ερρίκος Ντυνάν» -  Κλείνει το «Γαία»
Αβέβαιο είναι το μέλλον της γυναικολογικής κλινικής «Γαία». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Capital.gr, το οποίο υπογράφει η Ρόη Χάικου, η «Γαία», η οποία λειτουργεί εντός του «Ερρίκος Ντυνάν» με σύμπραξη του νοσοκομείου και του Ιατρικού Αθηνών, αναστέλλει -όπως όλα δείχνουν- τη λειτουργία της.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έλαβε σχετική επιστολή από τον κ. Αποστόλουλο ότι η επιχείρησή του αποσύρεται από το Γαία. Αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα του Ερρίκος Ντυνάν, αφού κατά τη Grant Thornton οι καθαρές ετήσιες απολαβές προς το Ερρίκος Ντυνάν από την εταιρία Γαία ήταν 1,5 εκάτ. ευρώ, όπως επισήμανε ο υπουργός.

Ανέφερε επίσης, ότι το δημόσιο δεν διαθέτει χρήματα για να αγοράσει το Ντυνάν και να το θέσει κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ. Έκανε λόγο για ανάγκη εξεύρεσης νομοθετικής λύσης καθώς αν το Κοινωφελές Ίδρυμα δεν βοηθηθεί από το δημόσιο θα κλείσει και θα βρεθούν στο δρόμο 1000 εργαζόμενοι.

Πηγές προσκείμενες στο Ερρίκος Ντυνάν ανέφεραν στην ιστοσελίδα Capital.gr ότι «επισήμως το νοσοκομείο δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις αποφάσεις του Ιατρικού» και διευκρίνισαν ότι η άδεια λειτουργίας μαιευτικής κλινικής ανήκει στο Ντυνάν, αλλά το «Γαία είναι του Αποστολόπουλου», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι το Γαία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, ωστόσο μπορεί το Ντυνάν από μόνο του να λειτουργήσει δική του μαιευτική-γυναικολογική κλινική.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Τρίτη την διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν ότι θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση του ΝΣΚ, σε σχετική συνάντησή του με τους κ.κ. Ανδρέα Μαρτίνη, πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν και Ανδρέα Βγενόπουλο, επικεφαλής του ομίλου Marfin, παρουσία και των ανθρώπων της Grant Thornton η οποία και εκπόνησε μελέτη για τη χρηματο-οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την αποχώρηση του Ιατρικού Αθηνών ελήφθη μετά από την εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παράνομη λειτουργία της κλινικής, την οποία το υπουργείο έκανε αποδεκτή.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας Capital.gr αναφέρουν ότι αβέβαιο είναι πλέον και το μέλλον του «Ε. Ντυνάν», λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησής του και, ενώ έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί η νομική φόρμα ώστε αυτό να ενταχτεί στο ΕΣΥ, οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι οι προσπάθειες ένταξης του «Ε. Ντυνάν» στο ΕΣΥ βρήκαν αντίθετη την Τρόικα.

Στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Θ. Γιαννόπουλος, έκανε πρόταση ώστε 100 από τις κλίνες του «Ε. Ντυνάν» να γίνουν πανεπιστημιακές, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: capital.gr

Read more...

Μετά την «τακτοποίηση»... έρχεται ο φόρος για τους ημιυπαίθριους!

newpost.gr
Μετά την «τακτοποίηση»... έρχεται ο φόρος για τους ημιυπαίθριους!
Όσοι έσπευσαν να διευθετήσουν το θέμα των ημιυπαίθριων, τούς περιμένει ένας φόρος που δεν γνώριζαν. Και δεν το γνώριζαν γιατί το αποφάσισε με εγκύκλιο που απέστειλε την Πέμπτη (2/6) ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουτσελάς.


Όπως γράφει το Βήμα, όσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους, κλειστά γκαράζ και αποθήκες θα πρέπει να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ τα τετραγωνικά θα πρέπει να δηλωθούν το 2012 για να υπολογιστούν τα νέα τεκμήρια.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά όσους διευθέτησαν τους ημιυπαίθριους χώρους το 2010 και το 2011, οι οποίοι και θα δουν ένα υψηλότερο ποσό τεκμηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.

Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη.

Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και των επομένων οικονομικών ετών.

Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλεται αναδρομικά φόρος εισοδήματος, προσαύξηση ή πρόστιμο, για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010, αν διαπιστωθεί ότι δεν δηλώθηκαν ή ότι δηλώθηκαν ανακριβώς κατά τα προγενέστερα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη.

Επίσης, φόρος εισοδήματος που έχει καταβληθεί για τους χώρους αυτούς κατά τα προηγούμενα της τακτοποίησής τους οικον. έτη (οικον. έτη 2011 και προγενέστερα), δεν συμψηφίζεται ούτε επιστρέφεται στο φορολογούμενο.

Πηγή: tovima.gr

Read more...

Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών έξω από το σπίτι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σε ένδειξη αλληλεγγύης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στη Νέα Ερυθραία, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης περίπου 30 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη αλληλεγγύης σε τρεις κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο με μοτοσυκλέτες και παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας εκατοντάδες φέιγ βολάν που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους τρεις κατηγορούμενους. Στη συνέχεια αποχώρησαν.

Ο κ. Τέντες πρόσφατα προσέβαλε το βούλευμα, με το οποίο οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις 5 Απριλίου 2011, με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, όταν συμπληρώθηκε 12μηνο από την ημέρα που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Και οι τρεις έχουν λάβει κλήσεις από την Εισαγγελία Εφετών, για να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να εξεταστεί, εκ νέου πλέον, η παράταση ή μη της προσωρινής τους κράτησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης έμεινε «πολιορκημένος» για δύο ώρες ο Γ.Πεταλωτής

Αποχώρησε από την πλαϊνή πόρτα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νέο περιστατικό προπηλακισμού πολιτικού προσώπου σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με θύμα αυτή τη φορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή.

Ο κ. Πεταλωτής επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Αργυρόπουλης, σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, και κατά την είσοδό του τον περίμενε ομάδα περίπου 50 ατόμων.

Η ομάδα άρχισε να φωνάζει υβριστικά συνθήματα και να πετάει γιαούρτια, πέτρες και αβγά, ενώ στη συνέχεια τους απώθησε αστυνομική δύναμη.

Ο κ. Πεταλωτής παρέμεινε μέσα στο ΚΑΠΗ για δύο περίπου ώρες, ενώ έξω τον περίμεναν εκατοντάδες συγκεντρωμένα άτομα μέχρι να τελειώσει την ομιλία του.

Τελικώς, ο κ. Πεταλωτής αποχώρησε από πλαϊνή πόρτα του κτιρίου.

Έτσι όπως πάμε, θα έχουμε θύματα, δήλωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΑΣΟΚ: «Πρωταγωνιστές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τα σημερινά επεισόδια σε βάρος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στην Αργυρούπολη, με πρωταγωνιστές για ακόμη μια φορά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

» Είναι καταδικαστέα η απειλή βίας και οι προπηλακισμοί, ειδικά όταν γίνονται με στόχο να ακυρώσουν προγραμματισμένη εκδήλωση πολιτικού κόμματος. Είναι, επίσης, απαράδεκτη η προσπάθεια ορισμένων να χειραγωγήσουν και να αξιοποιήσουν για δικά τους μικροκομματικά οφέλη τις ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών.

» Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα σημερινά επεισόδια, τα οποία στρέφονται σε βάρος του δημοκρατικού διαλόγου και της ίδιας της Δημοκρατίας.

» Όλοι οι δημοκράτες πολίτες οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ελεύθερη έκφραση κάθε πολίτη, κεκτημένα για τα οποία αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνο το 5% του ΟΤΕ θα μείνει στο ελληνικό Δημόσιο...
Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων της ΟΜΕ-ΟΤΕ με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι ... πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πουληθεί το 11% (από το 16% που κατέχει τώρα το κράτος) και στο ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει μόλις το 5%.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει κι άλλο το εργασιακό κόστος, ενώ οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι θέλουν να συναντηθούν και με τον υπουργό.

Αύριο θα συναντηθούν σε συνεδριακό κέντρο στον Παράδεισο Αμαρουσίου, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία το Σάββατο στις 11:00 στην Ομόνοια.
newsbeast.grRead more...

Κομισιόν: Πάρτι, τζετ και λιμουζίνες εν μέσω κρίσης...Πρώτα ήταν τα “μπούνγκα-μπούνγκα” πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά τα ... ιδιωτικά “πάρτι” του Ντομινίκ Στρος Καν σε σουίτες ξενοδοχείων. Έπειτα τα... εταιρικά πάρτι κορυφαίων Γερμανών επιχειρηματιών και στελεχών με “συνοδούς πολυτελείας”. Και όλα αυτά εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ευρωπαϊκή – και στην παγκόσμια – οικονομία από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εντεύθεν!

Προφανώς και οι της Κομισιόν δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω. Κι όπως αποκαλύπτει η βρετανική Daily Telegraph που επικαλείται έρευνα του Bureau of Investigative Journalism, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι διόλου δεν πτοήθηκαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και όταν δεν ασχολούνται με το πως θα “σώσουν” την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ευρωζώνη από τον οικονομικό μαρασμό και την χρεοκοπία, ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ των Ευρωπαίων φορολογουμένων σε ενοικιάσεις ιδιωτικών τζετ, σπα και θέρετρα και κοκτέιλ πάρτι!

Εν προκειμένω η έρευνα αποκάλυψε πως στους λογαριασμούς που καταλήγουν στο λογιστήριο της Κομισιόν περιλαμβάνονται τιμολόγια από ξενοδοχεία πολυτελείας, θέρετρα και σπα, από ενοικίαση πολυτελών οχημάτων με οδηγό, ελικοπτέρων και λίαρ τζετ (!), ακόμα και για αγορά κοσμημάτων από πανάκριβα καταστήματα όπως για παράδειγμα το Tiffany.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε πως μόνο για τα ταξίδια των διαφόρων Επιτρόπων με ιδιωτικά τζετ η Κομισιόν πλήρωσε στην πενταετία 2006 - 2010 περισσότερα από 7,5 εκατ. ευρώ! Ανάλογα ποσά ξοδεύτηκαν για διακοπές των Επιτρόπων σε 5στερα θέρετρα διακοπών στην Παπούα Νέα Γουινέα, τη Γκάνα και το Βιετνάμ... Επίσης “μόνο” 300.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για την πραγματοποίηση κοκτέιλ πάρτι όπου πέραν του γεγονότος πως έπαιζαν ορχήστρες με ζωντανή μουσική, στους καλεσμένους δίδονταν δώρα όπως μανικετόκουμπα και χρυσές πένες!

Ενδεικτική είναι η “δράση” του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που φέρεται να χρέωσε το ταμείο με λογαριασμό σχεδόν 30.000 ευρώ για τη διαμονή του ιδίου και των 8 βοηθών του (!) σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2009, όταν και μίλησε στο συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
protothema.grRead more...

ΑΚΗΣ : ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ...


Χωρίς επιπλέον στοιχεία και με αρκετές αιχμές για τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας, εμφανίστηκε Άκης Τσοχατζόπουλος, στη Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και για τα...
στοιχεία που έχουν προκύψει εις βάρος του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η πορεία της εξέλιξης της σύμβασης από το 2001 και μετά «έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» και θεωρεί ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών που θα την διερευνήσει «έχει πολλή δουλειά να κάνει». Ο πρώην υπουργός φανερά ευδιάθετος, συζήτησε για αρκετή ώρα με τους δημοσιογράφους χωρίς ωστόσο να θέλει να μιλήσει για την ουσία της κατάθεσης του αλλά τη χαρακτήρισε ως « άλλη μία μάχη» την οποία είπε «θα την δώσω», καθώς «στην πολιτική πρέπει να τα περιμένεις όλα», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο Α. Τσοχατζόπουλος διένειμε και ένα χρονολόγιο της προμήθειας των υποβρυχίων με το οποίο στην πραγματικότητα ρίχνει την ευθύνη στο ΚΥΣΕΑ καθώς τονίζει ότι «όλες οι αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων και του ΚΥΣΕΑ ήταν ομόφωνες». Η προανακριτική επιτροπή, έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία και το πόρισμα της αναμένεται να κατατεθεί την 6η Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη στα χέρια τους σοβαρές ενδείξεις – όπως τις χαρακτηρίζουν - για τον πρώην υπουργό που προκύπτουν όχι μόνο από τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά κυρίως, από τις κινήσεις τραπεζικών.
Read more...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ "16" ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...


Ζήτημα πατριωτισμού, δημοκρατίας ευθύνης και συνέπειας θέτουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 16 βουλευτές του κινήματος και ζητούν με επιστολή τους (κλικ) την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητηθούν...
θέματα όπως: 1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου 2. Μεσοπρόθεσμο –πρόσθετα μέτρα 2011- αποκρατικοποιήσεις 3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Στο προσχέδιο της επιστολής, το οποίο τίθεται εις γνώση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να το υπογράψουν ή όχι, τονίζουν ότι δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός, είναι ζήτημα πατριωτισμού, δημοκρατίας, ευθύνης και συνέπειας, σημειώνουν. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάσουν τόπο και αναρωτιούνται όμως γιατί ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε και πάλι σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο.
Read more...

«Λουκέτο» στις εστίες- Στην εξαθλίωση χιλιάδες φτωχοί φοιτητές και σπουδαστές

newpost.gr
«Λουκέτο» στις εστίες- Στην εξαθλίωση χιλιάδες φτωχοί φοιτητές και σπουδαστές
Στον αέρα τινάζονται οι σπουδές και τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών, αλλά και ο προϋπολογισμός των φτωχών οικογενειών τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» στο Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, στο οποίο υπάγονται οι μεγαλύτερες φοιτητικές εστίες της χώρας. Με την κατάργηση του Ιδρύματος, απειλούνται κυριολεκτικά με «εξαφάνιση» οι φοιτητικές εστίες που στεγάζουν περίπου 7.000 φοιτητές και σπουδαστές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Newpost.gr, σήμερα οι εργαζόμενοι στη φοιτητική εστία της Πάτρας ενημερώθηκαν ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει μπει «λουκέτο» στην εστία.

Αν λάβουμε υπόψιν μας πως τα κριτήρια για την διαμονή σε φοιτητική εστία είναι πρωτίστως κοινωνικοοικονομικά, προκύπτει εύλογα πως στις περισσότερες εστίες φιλοξενούνται κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την «σκιά» του λουκέτου που πλανάται εδώ και καιρό πάνω από τις φοιτητικές λέσχες που παρέχουν δωρεάν σίτιση, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους αλλοπρόσαλους έως και ανάλγητους χειρισμούς της κυβέρνησης, την προχειρότητα των σχεδιασμών και τελικά το μύθο της δωρεάν Παιδείας στη Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Εθνικό ίδρυμα Νεότητας υπάγονται οι πολυπληθέστερες εστίες της χώρας.

Αναλυτικά οι εστίες που υπάγονται στο ΕΙΝ:

Φοιτητική Εστία-Αριθμός φοιτητών

Αθηνών-280
Πανεπιστημίου Αθηνών-900
Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου-585
Θεσσαλονίκης-1504
Καλαμαριάς-201
Ιωαννίνων-470
Πάτρας-871
Κομοτηνής-700
Ξάνθης-683
Ρεθύμνου-68
Κέρκυρας-78

Οι συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει εδώ και καιρό για τις φοιτητικές εστίες- ακόμα και αυτές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Ιδρύματος- με τις περισσότερες να βρίσκονται πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News την Κυριακή, στο κλείσιμο οδηγείται η εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα 585 φοιτητές να μένουν στον δρόμο, γιατί η σύμβαση μεταξύ του ιδρύματος και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας λήγει τον Απρίλιο του 2012, χωρίς να έχει ανανεωθεί.

Αγκάθι αποτελεί η ενοικίαση δωματίων στο πανεπιστήμιο του Ιονίου. «Έπρεπε να αποφασίσουμε ή να παρέχουμε σε 50 φοιτητές δωρεάν στέγη ή σε 150 με τη συμμετοχή των ιδίων κατά 1/3» , επισημαίνει ο αντιπρύτανης Βασίλης Χρυσικόπουλος, μιλωντας στην «Real News».

Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης η πληγή εντοπίζεται στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Μανώλη Πετράκη σκοπεύουν να ζητήσουν λιγότερα δωμάτια από τα ξενοδοχεία και να ρίξουν τις τιμές.

Πρόβλημα στη στέγαση θα αντιμετωπίσει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού, παρότι υπάρχουν 1.020 κλίνες αναμένεται όπως και πέρυσι να μην μπορέσουν να καλύψουν τις αιτήσεις των φοιτητών, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν πάνω από 100.000 ευρώ από τον ήδη περικομμένο προϋπολογισμό.

Το ίδιο ισχύει και με τη σίτιση, όπου καλύπτονται οριακά οι ανάγκες γιατί οι φοιτητές που προσέρχονται από 4.500 έχουν αυξηθεί σε 5.500.

Ντόμινο προκαλείται και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος τη σίτιση του οποίου κάλυπτε σε μεγάλο ποσοστό μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η σίτιση κόστιζε 420.000 ευρώ, από τα οποία τα 200.000 τα δίναμε εμείς. Τώρα θα πρέπει αναγκαστικά να σταματήσουμε , λέει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αναγκαστικά μειώσαμε τους δικαιούχους σε δωρεάν σίτιση στη Φλώρινα, από 790 σε 550 φοιτητές , λέει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Μανωλόπουλος.

Δραματικές προσπάθειες να μην κλείσει το Εθνικό Κέντρο Νεότητας

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), ύστερα από απόφαση που έλαβε σήμερα το σωματείο εργαζομένων στην Αθήνα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στων εργαζομένων.

Ήδη, τα μέλη του σωματείου της Πάτρας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από σήμερα, κλείνοντας και τα μαγειρεία της Εστίας.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΙΝ (μισθοδοσία και δράσεις) ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ παρέχει υπηρεσίες σίτισης και στέγασης συνολικά σε 20.000 φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.


Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) -που τα πρώτα χρόνια ονομάζονταν Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα- το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να υποστηρίζει και να βοηθάει τη φοιτητική κοινότητα.

Με την κατάργησή του Ιδρύματος, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες φοιτητές και μαζί τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον.


Επιμέλεια: Γωγώ Κυριαζή

Read more...

Ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία Με επισκέψεις σε Ηράκλειο και Άγ.Νικόλαο ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κρήτη ο Αντ.Σαμαράς

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη
Κρήτη
Στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το πρωί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων στο νησί και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος του εξέθεσε προβλήματα που απασχολούν τον δήμο.
Ακολούθως μετέβη στο Επιμελητήριο, όπου έχει συνάντηση με τους με τους παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου.

«Τα επιμελητήρια είναι το σπίτι του επιχειρηματία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τα προβλήματα του επιχειρηματία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, θέματα, τα οποία άπτονται, όχι μόνο της καθημερινότητας των πολλών, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα μια επιχείρηση από την ύφεση.

» Πολλά μαγαζιά δεν κάνουν ούτε σεφτέ από την έλλειψη ρευστότητας, δεν πηγαίνει χρήμα στην πραγματική οικονομία, προβλήματα που πραγματικά έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε ασφυξία τoν Έλληνα επιχειρηματία.»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Νικήτας Δολαψάκης, έθεσε τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα του Νομού Ηρακλείου.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του επανέλαβε και ανέλυσε τις προτάσεις και θέσεις της ΝΔ για «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μετέβη στο Λασίθι και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κουνενάκη.

Ακολούθως επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο Αγ. Νικολάου και το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου όπου ενημερώθηκε για θέματα και προβλήματα των εργαζομένων γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Περιοδεία στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη στρέφει την προσοχή της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς που ξεκινά περιοδεία με στόχο να ενημερώσει για την πρόταση του κόμματος του και να πείσει για τη στάση του.

Σε μια περίοδο που ασκείται μεγάλη πίεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ιδιαίτερα από την πλευρά των Γερμανών, Γάλλων και Ολλανδών, ο κ. Σαμαράς αναχωρεί την Δευτέρα για σειρά επαφών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου και θα τονίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, στα πρότυπα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Η αρχή θα γίνει την Τρίτη από το Παρίσι, όπου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στην οικονομία και την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, ενώ με τον υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν θα εξετασθούν και θέματα παράνομης μετανάστευσης.

Την επομένη ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, όπου θα εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ζάππειο ΙΙ, ενώ θα συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Στη συνέχεια θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο με τον κ. Μαρτένς, όσο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει γεύμα εργασίας.

Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο και θα συναντήσει εκ νέου και στις 22 Ιουνίου, την παραμονή της Συνόδου του ΕΛΚ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup Πιθανόν στα τέλη Ιουνίου νέο πακέτο βοήθειας, αλλά υπό αυστηρούς όρους λέει ο Γιούνκερ

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του νέου δανείου
Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του νέου δανείου
Βερολίνο, Γερμανία
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ής Ιουνίου.«Δεν έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση [...] τα δημοσιεύματα για συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα δεν ευσταθούν», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης βράβευσης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, ο κ. Γιούνκερ είπε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου είναι πιθανό, εφόσον η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Η απόφαση θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

«Η προσωπική μου αίσθηση και γνώση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα», το οποίο, όπως υπογράμμισε, «θα διατεθεί υπό το πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων».

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, ότι θα εφαρμόσει στην πράξη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ακολουθεί την επομένη το Ecofin και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα σχεδιάζει να εκδώσει ανακοίνωση την Παρασκευή για την πρόοδο της χώρας αναφορικά με την μείωση του ελλείμματος, στην οποία όμως δεν θα γίνεται αναφορά στο εάν η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια πέραν της υπάρχουσας των 110 δισ. ευρώ, όπως είπαν στο Reuters πηγές κοντά στη διαδικασία.

«Η τρόικα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή, είπε, ενώ μία άλλη πηγή ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους της όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αποκρατικοποιήσεις.

«Θα αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, ενώ οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει αναφορικά με πιθανή επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα πάει για τις επόμενες ημέρες», επισήμανε.

«Αυτά τα ερωτήματα είναι περισσότερο πολιτικά και θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και συμβούλων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της χώρας ελπίζουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά δεν θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της τρόικας. Από την πλευρά της Κομισιόν αναμένεται να δοθεί μία συνέντευξη σε ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων και μία σε διεθνές.

Συνάντηση Γιούνκερ - Παπανδρέου

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής (15:00) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου θα φτάσει στο Λουξεμβούργο αργότερα την Πέμπτη.

Επί τάπητος εκτιμάται ότι θα τεθεί το θέμα του νέου δανείου, ενώ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ώς το 2015.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο, το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.


Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, η επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011-2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις -κυρίως στα φορολογικά- θα γίνεται μέσω νομοσχεδίων.
σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012, ενώ στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013,

Αναφορικά με την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κίνητρο για την εθελοντική μετακύλιση Σχέδιο για ενδεχόμενη υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για έκδοση ομολόγων εξετάζει η ΕΕ

Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής μετακύλισης χρέους
Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής μετακύλισης χρέους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σχέδιο για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων, επεξεργάζεται σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται ότι θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές, αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.

Αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές.

«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας. Άλλοι επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές», είπε η πηγή. «Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεωκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την Ευρωζώνη», τόνισε.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η ενεχυρίαση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα που θέτουν στελέχη της τρόικας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για τη διετία 2012 - 2013, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς «ξεπερνούν τη λαϊκή εντολή» που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν για το θέμα πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και κυρίως η υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στροφή από την Φρανκφούρτη Η ΕΚΤ δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λέει ο Β. Κονστάνσιο

ΕΚΤ και γερμανική κυβέρνηση αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα του ελληνικού χρέους
ΕΚΤ και γερμανική κυβέρνηση αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ΕΚΤ δεν είπε ποτέ ότι είναι αντίθετη με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει αυτή η συμμετοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρός της ευρωτράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως τη θέση της ευρωτράπεζας κατά μιας «αμιγούς» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα τίθεται κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση (σήμερα, αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών), ενώ συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών.

Στη συνάντηση της Βιέννης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν και πάλι το θέμα της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (με την επέκταση της περιόδου λήξης των ομολόγων), κάτι, όμως, για το οποίο διαφωνεί η ΕΚΤ.

Το σχέδιο στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ σχετίζεται με το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» και ειδικότερα την εθελοντική μετακύλιση του χρέους. Δηλαδή, όσοι ιδιώτες έχουν ομόλογα που λήγουν από το 2012 έως το 2014 να αγοράσουν νέα ομόλογα, διατηρώντας έτσι την έκθεση τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αν τελικά υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, τότε το ύψος του νέου δανείου από ΕΕ-ΔΝΤ για την περίοδο 2012-2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 30-40 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τη συµµετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο δεν έχει καμία σοβαρή εναλλακτική λύση από το να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχεμόνο της στάσης πληρωμών, είπε στην Wall Street Journal Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση της Βιέννης και προσέθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε ένα θέμα όπως η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, πάντως, το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

«Παράθυρο» για μία συμβιβαστική λύση είχε ανοίξει από την Τετάρτη το γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, όταν δήλωσε ότι μία εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης-πακέτο για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Πορτογάλου κεντρικού τραπεζίτη Β. Κονστάνσιο έγιναν κατά την τελετή βράβευσης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο Άαχεν της Γερμανίας.

Υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης

Στην ομιλία του ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Τρισέ παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρζώνης, καθώς και την άσκηση βέτο από τις ευρωπαϊκές αρχές αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.

«Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής», είπε.

«Αλλά αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό», προσέθεσε.

«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως το Συμβούλιο στη βάση μίας πρότασης από την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να πάρουν αποφάσεις για την εν λόγω χώρα», σημείωσε.

«Ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και στοιχεία ουσιαστικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το κοινό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι κατ' ανάγκην ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ένα υπουργείο που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρία σημεία:

«Το πρώτο είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το δεύτερο είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το τρίτο είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 20 ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα πλέον δηµοφιλή ακίνηταφιλέτα για τους επισκέπτες των γραφείων της Κτηµατικής Εταιρείας τουΔηµοσίου είναι η έκταση στοπρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού 5,5 εκατ. τ.µ., η έκταση του Φαληρικού Δέλτα και τα δύο «διαµάντια» της Ρόδου που είναι µία...
έκταση στο Πρασονήσι 80 εκατ. τ.µ. και η έκταση 1,5 εκατ. τ.µ. στην περιοχή Αφάντου. Τα τέσσερα αυτά ακίνητα που είναι ώριµα για να αξιοποιηθούν δεν είναι τα µόνα από την τεράστια λίστα των µικρών, µεσαίων και µεγάλων δηµόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηµατική Εταιρεία του Δηµοσίου, αλλά και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και άλλοι δηµόσιοι οργανισµοί. Ο αριθµός των ακινήτων αυτών, ανάµεσά τους και αρκετές βραχονησίδες, ξεπερνά τα 75.000. Ωστόσο δεν είναι όλα αξιοποιήσιµα, κάποια θα χρειαστούν χρόνια για να απαλλαγούν από νοµικά και άλλα προβλήµατα, ενώ εκατοντάδες άλλαείναι καταπατηµένα. Τα προβλήµατα αυτά βεβαίως δεν υποβαθµίζουν τη σηµασία ενός αναξιοποίητου για χρόνια πλούτου, που µπορεί να βοηθήσει σε εύροςχρόνου το ελληνικό Δηµόσιο ναµειώσει το δηµόσιο χρέοςκατά 15 έως και 30 δισ. ευρώ. Ηδη ο σύµβουλος που έχει προσλάβει η ΚΕΔ για να της υποδείξει ποια από τα χιλιάδες ακίνητα είναι άµεσα αξιοποιήσιµα έχει καταθέσει στο Δ.Σ. της ΚΕΔ την πρώτη 20άδα ακινήτων που είναι ελεύθερα νοµικών και άλλων δεσµεύσεων, ώριµαγια άµεση αξιοποίηση. Στην 20άδα αυτή ανήκουν, µεταξύ άλλων, η τουριστικήέκταση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η περιοχή της Ξάνθης όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες της Φωνής της Αµερικής, η περιοχή του Αντιρρίου και άλλα µεγάλα ακίνητα σε διάφορες περιοχές. Η αξιοποίηση µεγάλων ακινήτων του Δηµοσίου έχει εγκριθεί από τον περασµένο Δεκέµβριο από τη Διυπουργική Επιτροπή. Ιδιαίτερα φιλόδοξα είναι τα σχέδιατης ΚΕΔ για το χιονοδροµικό κέντρο του Καϊµακτσαλάν και τη γύρω περιοχή, συνολικής έκτασης 18.000 στρεµµάτων. Η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις γιατη δηµιουργία τουριστικών υποδοµών, οιοποίες θα προσελκύουν τουρίστες µε «γερά πορτοφόλια» από όλο τον κόσµο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το χιονοδροµικό κέντρο είναιτο ψηλότερο της Ελλάδος και η διάρκεια συγκράτησης του χιονιού είναι µεγάλη, ενώ δίπλα βρίσκεται η λίµνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δηµιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται επίσης η δηµιουργία πίστας 1.000 µέτρων, στην οποία θα µπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη µεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ωριµα και αποδεκτά και από την τοπική κοινωνία είναι τα σχέδια για την αξιοποίησητης έκτασης των 223.000 στρεµµάτων στο Αντίρριο. Σύµφωνα µε τα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε όποιον αναλάβει την 50ετή εκµετάλλευση της έκτασης, είναι η κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή µιας από τις µεγαλύτερες µαρίνες της περιοχής, καθώς και εµπορικών κέντρων, κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης. Επισηµαίνεται ότι µέσω της γέφυρας διακινούνται σε ετήσια βάση περισσότερα από 5 εκατοµµύρια οχήµατα.
Read more...

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 14 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;


Γράφει ο Στέλιος Συρμόγλου,
Ph.D. Δημοσιογράφος – Πανεπιστημιακός
τ. Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με θράσος χιλίων πιθήκων εν χορώ ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος διεστρέβλωσε το περιεχόμενο του πορίσματος των...
Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αφορούσε στον διαταχθέντα έλεγχο στον Κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό, ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σε μια επίδειξη ηθικής ελεφαντίασης και χοίρειας αδιαντροπιάς, ο κ. Γερουλάνος εξέδωσε την 30η Μαΐου 2011 Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΤ με το οποίο αναφέρεται στην «σωρεία παράνομων ενεργειών» της Διοίκησης του Οργανισμού. Ουδεμία παράνομη ενέργεια έγινε από τα μέλη της Διοίκησης του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ και δεν γίνεται καμία αναφορά σε παράνομες πράξεις στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ως παράνομη ενέργεια χαρακτηρίζεται αυτή του κ. Γερουλάνου να εκδώσει Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΤ, που παραποιεί το περιεχόμενο του πορίσματος των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Γι’ αυτήν, όμως την κατάπτυστη ενέργεια του κ. Γερουλάνου και των αβέλτερων προφανώς συνεργατών του, θα επιληφθεί πλέον ο Εισαγγελέας. Ουδεμία έκπληξη όμως προκαλεί το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου του ΥΠΠΟΤ. Ούτε προκαλεί έκπληξη η συνεχιζόμενη προσπάθεια σπίλωσης της υπόληψης των στελεχών που διοίκησαν τον Οργανισμό και το πολύπλευρο έργο που έγινε. Όπως δεν αποτελεί έκπληξη η επιμονή του κ. Γερουλάνου να εκποιεί κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προς χάριν ευκαιριακών και προσωπικών συμφερόντων. Η απόλυτη ηθική γυμνότης σκιαγραφημένη στον καμβά της υποκριτικής ευλάβειας! Ως τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, αρνούμαι ως ανυπόστατες και απροσχημάτιστα ψευδείς τις αυθαίρετες αναφορές, που εμπεριέχονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΤ. Ο κ. Γερουλάνος φορώντας επιδεικτικά τη χλαμύδα του λαϊκισμού, θωρακισμένος με τη βουλευτική ασυλία και τη δυσεξήγητη πρωθυπουργική ανοχή, χωρίς να φέρει ίχνος εντροπής στις μαλακές παρειές του για όσα «η πόλις εβόησεν» και ο κόσμος καταμαρτυρεί, για ουσιαστικές παρανομίες και σκάνδαλα στο Υπουργείο του, επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή να παραβεί τη βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος περί τεκμηρίου αθωότητος, προτρέχοντας και υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή. Επέλεξε να παρέμβει κατά τρόπο απροσχημάτιστο, ως αν το οιονδήποτε πόρισμα να αποτελεί τεκμηριωμένη και ελεγμένη νομικά απόφαση. Πολιτική μωρία, αλαζονεία της εξουσίας και εκλεκτικές συγγένειες συνέβαλαν στην επίμονη προσπάθεια του κ. Γερουλάνου να συγκαλύπτει στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας το σκάνδαλο των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν με το οποίο φερόταν ότι είχε χρηματοδοτηθεί το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, αλλά και να συγκαλύπτει όσους ενεπλάκησαν από το 2008 με την επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ προς τον Οργανισμό, ποσόν που ουδέποτε έφτασε στο ταμείο του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ και το οποίο παρά τις οχλήσεις μας και τις σχετικές αναφορές μας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι και σήμερα αγνοείται!.. Απορίας άξιον είναι ότι τρεις κατά σειράν υπουργοί Πολιτισμού, οι κ.κ. Μ. Λιάπης, Α. Σαμαράς και Π. Γερουλάνος, αρνήθηκαν επίμονα να διατάξουν έρευνα σχετικά με την τύχη των ανωτέρω ποσών! Συμπεριφορές πολιτικών με βουρβονική νοοτροπία σταθεροποιούν τις σατραπείες των φαύλων στην πολιτική. Και εγείρονται εύλογα τα ερωτήματα: Ποιος ελέγχει την άσκηση χρηστής διοίκησης από τους ελέγχοντες; Και μέχρι πότε η διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις κατά βούληση και κατά κρίση του εκάστοτε υπουργού επιχορηγήσεις με όρους αδιαφάνειας, θα αποτελεί άσυλο; Τα στοιχεία που αντικρούουν και αποδεικνύουν την πρόθεση στρέβλωσης της πραγματικότητας αναφορικά με το πρόσωπό μου και αμφισβήτησης του έργου που επετέλεσα κατά τα έτη που διοίκησα το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, υπάρχουν και είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και κάθε ενδιαφερομένου. Άλλωστε είναι δημόσια έγγραφα, όπως δημόσια έγγραφα είναι και οι πρόσφατες επιστολές συγχαρητηρίων που μου εστάλησαν από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, για το επιτυχημένο πλέγμα δράσεων του Οργανισμού!..
Read more...

Νομοσχέδιο για όσες πράξεις δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προωθεί το υπουργείο

Διαδικασίες-«εξπρές»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ., φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, το νομοσχέδιο δεν θα ισχύει για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Με άλλα λόγια, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, κλπ.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.

Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος μεταξύ Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας, με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης θα αρχίσει σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.

Στόχος αυτού, είναι η δικαιοσύνη να βοηθήσει με την απλούστευση διαδικασιών στο επιχειρείν της χώρας και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΝΔ τον διόρισε στο μουσείο της Ακρόπολης!...Ως... συλλέκτη!!!...
noname-gr.blogspot.com
Ρε τον αθεόφοβο, τον Χαράλαμπο! Άκου... συλλέκτης!!! Και, βεβαίως βεβαίως, όπως συνήθως συμβαίνει - στους ανιδιοτελείς και καλούς ανθρώπους, του είδους του- ο μάγκας το 'χει δίπορτο. Η... ΝΔ τον διόρισε στον οργανισμό ανέγερσης του νέου μουσείου Ακρόπολης (στις 11 Νοεμβρίου 2004, κάντε κλικ στην εικόνα) και το ΠΑΣΟΚ τιμώντας το συλλεκτικό του χόμπι και - προπαντός - την ανιδιοτέλεια του, στην ΕΡΤ.
Κοίτα ρε πως θυσιάζονται κάποιοι -χωρίς να παίρνουν φράγκο - για το πολιτισμό!
Δεν είναι πολύ συγκινητικό?...Read more...

"Αντάρτικο" στο ΠΑΣΟΚ από 20...Κινητικότητα στο κυβερνών κόμμα προκαλεί η επικείμενη κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. Ομάδα βουλευτών της συμπολίτευσης εξετάζει το ενδεχόμενο να ... στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία θα ζητάει αναλυτική ενημέρωση, συζήτηση επί του θέματος πριν αυτό φτάσει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αλλά και πλήρη απολογισμό όσων έχουν γίνει έως σήμερα.
Την πληροφορία επιβεβαιώσε ο βουλευτής του κόμματος, Π. Κουρουμπλής, που σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5" έκανε λόγο για προβληματισμούς που εκφράζουν οι συνάδελφοί του και δήλωσε ότι η σύνταξη της επιστολής αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας πίεσης «δημιουργικής αναταραχής», τονίζοντας πως «κάθε βουλευτής έχει τις δικές του αγωνίες […] δεν είμαστε ένας λόχος. Θέλουμε διευκρινίσεις».

«Δεν είναι αυτονόητο ότι αν κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο απευθείας στη Βουλή θα υπάρξουν προβλήματα;» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Τετάρτη, ομάδα που αποτελείτο από περίπου 20 βουλευτές επιχείρησε να συντάξει επιστολή με σκοπό να την αποστείλει στον Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο ύστερα και από παρέμβαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε -προς το παρόν- συνέχεια, ενώ ορισμένοι από τους βουλευτές της ομάδας φέρονται να έχουν ανακρούσει πρύμναν.
enet.grRead more...

Στην Προανακριτική για τα υποβρύχια καταθέτει ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Τελευταίος μάρτυρας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα:
Στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων καταθέτει το μεσημέρι ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός Αμυνας είχε λάβει διήμερη αναβολή, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Μίκη

newpost.gr
Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Μίκη
Επίθεση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη στον Μίκη Θεοδωράκη θέτοντας το ζήτημα της χρηματοδότησης της εκδήλωσης στην οποία ήταν ο βασικός ομιλητής στα Προπύλαια.

Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι δεν πιστεύει πως όλες οι κινητοποιήσεις κατά πολιτικών είναι αυθόρμητες και κατέθεσε το ενδιαφέρον της να δημοσιοποιηθεί η χρηματοδότηση της εκδήλωσης με ομιλητή το Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κινητοποιούνται είναι αυθόρμητα οργισμένοι Έλληνες, είπε, επισημαίνοντας πως «σ’ αυτούς το πολιτικό σύστημα οφείλει να απαντήσει» και πως δεν δικαιολογούνται οι πολιτικές ηγεσίες να κρύβονται ή να παρασύρουν τον κόσμο, λέγοντας ότι μπορούμε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας, γιατί τότε θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να κάνει και εσωτερική στάση πληρωμών.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες», τόνισε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι λαϊκισμοί, δηλώσεις περί απόσυρσης βουλευτών, προπηλακισμοί πολιτικών, αποκλεισμός της Βουλής και ρητορείες για επαναστατική κυβέρνηση είναι επικίνδυνες λογικές.

Mπακογιάννη: Ας αποφασίσει ο λαός με εκλογές

Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε εκ νέου ότι «αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο minimum,να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ακριβά, γιατί θα έχουμε οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τους Ελληνες στην εξαθλίωση» και σημείωσε λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «ας αποφασίσει ο λαός με εκλογές γιατί ο χρόνος τελειώνει».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι αυτός ο χρόνος είναι λίγος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια στο λαό και επανέλαβε το αίτημά της για δημοσίευση των πρακτικών του τελευταίου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Φτάνει πια ο εμπαιγμός», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πατριωτισμός την ώρα αυτή είναι να στείλουμε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, γιατί «όπως πολιτεύεται η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία». Επιπλέον δε έκανε λόγο για λαϊκισμό, αδράνεια και χάσιμο χρόνου και τόνισε πως ο λαός πρέπει να ξέρει ότι οι συνέπειες της χρεοκοπίας θα είναι καταστροφικές.

«Κρίσιμο είναι αυτή η κινητοποίηση του κόσμου να μην εξαντληθεί σε ουτοπικές διεκδικήσεις, σε ευχάριστες και κούφιες θεωρήσεις», επεσήμανε και δήλωσε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" συνυπογράφει το κείμενο των 32 πνευματικών ανθρώπων που είδε το φως της δημοσιότητας.

Μετά μάλιστα από σχετική ερώτηση η Πρόεδρος της Συμμαχίας διευκρίνισε ότι το έλλειμμα για το 2010 για τις δικές μας ανάγκες ήταν 24 δισ. και «όποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε τα δάνειά μας, να πει που θα βρεθούν αυτά τα 24 δισ.» ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο δανειοδότησής μας από την Κίνα ή τη Ρωσία, σημείωσε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα.

«Ψήφος κατά συνείδηση»

Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως όταν έρθει η "Δημοκρατική Συμμαχία" θα αποφασίσει αν θα το ψηφίσει, δήλωσε φανατική υπερασπίστρια της ψήφου κατά συνείδηση και κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε κατά τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης το 2010.

Οι αυξήσεις των φόρων, είπε, δεν αποτελούν λύση και επανέλαβε την πρόταση να πάνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί από κοινού και να το εξηγήσουν στην τρόικα.

«Χαιρόμαστε που ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε αυτή την πρόταση. Θέλω να ελπίζω ότι και σήμερα είναι εφικτή», είπε η κα Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα έθεσε «κόκκινες γραμμές για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία», τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητης εταιρείας, όπως το ταμείο δημόσιας περιουσίας, με επικεφαλής την ελληνική πλευρά και πρότεινε από τα έσοδα, το 50% να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δανείων από την τρόικα και το υπόλοιπο 50% για την κάλυψη χρηματοδοτήσεων αναπτυξιακών δράσεων και για την αποπληρωμή του χρέους. «Ας αφήσουν η κυβέρνηση, η τρόικα και η ΝΔ τις υπεκφυγές και τα τερτίπια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση γιατί ασκεί κριτική στην πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να «αποσύρει» το κόμμα του από τη Βουλή, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι το κόμμα της δεν προτάσσει εκλογές, γιατί δεν πιστεύει ότι θα είναι προς όφελος της οικονομίας και πως σε μία τέτοια περίπτωση, εκλογές θα προκηρυχθούν για τις συγκεκριμένες έδρες.

Αναφορικά με το βιβλίο της Αικ. Τσακάλου, πρώην γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, της Siemens, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η συγκεκριμένη κυρία έχει κληθεί στον εισαγγελέα. «Το βιβλίο δεν χρησιμοποιεί ονόματα. Κρύβεται πίσω από υβριστικούς τίτλους και κατόπιν τούτου η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό, όπως κάθε προσπάθεια λάσπης», συμπλήρωσε.

Στην εισήγησή της, η κα Μπακογιάννη ανέφερε τις προγραμματικές κατευθύνσεις και βασικές καταστατικές διατάξεις που αποφασίστηκαν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Read more...

Σφοδρή επίθεση Λοβέρδου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ

newpost.gr
Σφοδρή επίθεση Λοβέρδου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ
Επίθεση στο ΠΑΜΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να τον κατονομάσει εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στον προπηλακισμό βουλευτών έξω από τη Βουλή την Τρίτη το βράδυ.


«Συνάδερφοι ψηλά το κεφάλι, δε φοβόμαστε κανέναν. Υπάρχουν πολιτικοί χώροι πίσω από ορισμένους που προπηλακίζουν και πετούν πέτρες. Πρέπει να έρθει το θεμα στη Βουλή για συζήτηση. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το θέμα της βίας πρέπει να συζητηθεί με αρχηγούς κομμάτων. Δεν γίνεται άλλο αυτό. Οι τραμπούκοι είναι γνωστοί στην ιστορία, στη σύγχρονη ιστορία».

Επίθεση όμως στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος λεγωντας ότι ο ίδιος δηλώνει αγανακτισμένος πολιτικός.

«Δεν υπάρχουν μόνοι οι αγανακτισμένοι πολιτες αλλά και οι αγανακτισμένοι πολιτικοί. Κάποιοι με κομματικό και πολιτικό μανδύα θελουν την αναρχία και δυστυχώς είναι πολιτικό κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή. Με την ίδια λογική της ζούγκλας αν έγω τουλουμιάσω στο ξύλο το συνάδελφό μου ποια θα είναι η δημοκρατία. Αν έξω είστε χιλιάδες εναντίον ενός εδώ μέσα είστε μόνοι σας. Κάποιοι βάζουν φωτιά στη δημοκρατία.Λοχία θέλουν, τα τάνκς θέλουν; Αν καεί το μπιπ η Βουλή τοτε τι θέλουν; Κάτω τα χέρια από τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Αν νομίζουν ότι έξω είναι ασφαλής εδώ μέσα δεν είναι ασφαλής».

Για απαράδεκτα φαινόμενα έκανε λόγο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Είναι ντροπή να αποκλείεται το Κοινοβούλιο. Αποδοκιμάζουμε όλες τις πραξεις τέτοιου είδους. Πρέπει και η Βουλή να παρέμβει διότι η Βουλή λειτουργούσε και οι βουλευτές ήταν αποκλεισμένοι. Η αστυνομία δεν προστάτευε, ενώ είχε όλη τη δυνατότητα.


«Αισθανόμαστε ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής», ανέφερε η Ουρανία Παπανδρέου του ΛΑΟΣ.

«Οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις πράξεις είναι εν δυνάμει φασίστες. Τα προβλήματα αφορούν και τη δική μας ευθύνη. Τα γεγονότα πρέπει να είναι αφετηρία για προβληματισμό και συζήτηση», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Βουδούρης.

«Θα τα μεταφέρω στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «βάλλονται όχι τα άτομα αλλά το σύνολο. Δηλαδή στις δημοκρατίες η κριτική επιβάλλεται όσο σκληρή και να είναι, αλλά προσωποποιείται. Η δημοκρατία δεν χαρακτηρίζεται από την ομαδοποίηση».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε κατα καιρούς από το ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα ο βουλευτης του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

«Είστε απαράδεκτος λέτε υπονοούμεν. Έχετε στοιχεία ότι κομμουνιστές πετροβόλησαν υπουργούς ή αυτοκίνητα. Εσείς με τον κ. Πεταλωτή είστε και οι μηχανισμοί σας που υποθάλπετε αυτά. Να τα αναζητήσετε αλλού και όχι στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει καμια σχεση με αυτά τα επεισόδια αλλά και τα καταδικάζει απερίφραστα. Είναι απραδεκτα αυτά τα υπονουμενα. Εάν έχει στοιχεία να τα αναφέρει».

Read more...

Βορίδης: Περιμένω εξηγήσεις από τον Καρατζαφέρη

newpost.gr
Βορίδης: Περιμένω εξηγήσεις από τον Καρατζαφέρη
«Περιμένω να ακούσω τι είναι εκείνο το οποίο εννοεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ», είπε μιλώντας στο Βήμα FM ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Μάκης Βορίδης, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Γιώργου Καρατζαφέρη περί σκέψεων να αποσύρει το κόμμα από τη Βουλή.

Στο ερώτημα εάν θα πειθαρχήσουν όλοι οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, σε περίπτωση που ο κ. Καρατζαφέρης επιμείνει σε αυτή του θέση, είπε ότι δεν γνωρίζει αυτή τη θέση ακριβώς, καθώς δεν έχει εξειδικευτεί και δεν έχει αναλυθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, διέψευσε για άλλη μία φορά τα περί «φλερτ» με τη ΝΔ. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα ούτε από πλευράς της ΝΔ ούτε από τη δική μου την πλευρά. Επομένως δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση», είπε.

Αναφερόμενος στα περιστατικά στην Κέρκυρα και στην είσοδο του Κοινοβουλίου, από ομάδες «Αγανακτισμένων», ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως «όλο αυτό έχει ένα πραγματικό υπόβαθρο, το οποίο συνδέεται με την εξ αντικειμένου παραδοχή της αποτυχίας, της χρεοκοπίας, του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος», σημειώνοντας πως μπορεί να καταλάβει ότι κάποιος θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, αλλά και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με παραβατικές συμπεριφορές.Πηγή: zoomnews.gr-Βήμα FM
Read more...

Νέο ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν για ένατη μέρα οι «Αγανακτισμένοι»

Μία εβδομάδα στους δρόμους

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μία εβδομάδα στους δρόμους συμπλήρωσαν οι «Αγανακτισμένοι» και δίνουν νέο ραντεβού το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου 300 μοτοσυκλετιστές πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη κάθοδο προς το Σύνταγμα από το Λυκαβηττό.

Η πορεία πέρασε μπροστά από τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα και κορνάροντας, πριν οι οδηγοί ενωθούν με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Στην πλατεία, εκτός από τις ελληνικές σημαίες, ανέμιζαν και λίγες σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αργεντινής.

Οι «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν και μπροστά από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη ενώ στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε και «πορεία» με κατσαρόλες.

Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν απευθύνει επίσης κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές !

newpost.gr
Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές !
Τελεσίγραφο έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους περίπου 25 βουλευτές οι οποίοι ετοιμάζονταν να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 'Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές" διαμηνύθηκε.

Μετά τις πιέσεις την επιστολή υπέγραψαν 16 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι: Π. Κουρουμπλής, Σούλα Μερεντίτη, Π. Κουκουλόπουλος, Ε. Νασιώκας, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Σοφία Γιαννακά, Β. Γερανίδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, Κ. Καρτάλης, Θ. Ρομπόπουλος. Μ. Τζελέπης. Την επιστολή παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου η Χρύσα Αράπογλου.Η πλειοψηφία των βουλευτών, στην αναμέτρηση για την Προεδρία τουθ ΠΑΣΟΚ το 2007 στήιξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ουδείς διανοείται ότι οι θυσίες του λαού δεν θα πιάσουν τόπο , ενώ ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο βρισκόμαστε και πάλι σε μεταίχμιο. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει απολογισμός και προτείνεται να συνεδριάσουν τα θεσμικά όργανα της Βουλής και του κόμματος ώστε να συζητηθούν και τα όσα έγιναν, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο.

Η διαρροή της επιστολής και του περιεχομένου της, έχει προκαλέσει γκρίνιες μεταξύ των βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι, αλληλοκατηγορήθηκαν και έφτασαν μέχρι... μαλλιοτραβήγματος, έστω και αν ένας δεν έχει μαλλιά να του βγάλουν.
Πληροφορίες λένε ότι το κείμενο της επιστολής θα αλλαχθεί και θα γίνει πολύ πιο ήπιο, ώστε όταν δημοσιοποιηθεί να μην προκαλέσει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που ήδη προκάλεσε.

Από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συνεγερμός, από πληροφορίες που 'ηθελαν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, θέτοντας όρους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αργότερα άρχισαν να διαρρέουν απειλές για διαγραφές και επίρριψη ευθυνών σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Την επιχείρηση «μπλοκαρίσματος» ανάλαβαν η διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο ΓΡαμματέας της ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, ενώ κάποιοι από τους βουλευτές κλήθηκαν στο Μαξίμου για «συστάσεις».

Οι βουλευτές, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ζητολυσαν να δωθούν εξηγήσεις για το τι πήγε λάθος στην εφαρμογή του Μνημονίου ως τώρα, να παρουσιαστεί το Μεσοπρόθεσμο όχι σε ένα αλλά περισσότερα άρθρα, ώστε να μην είναι υποχρεωμένος ο κάθε βουλευτής να το ψηφίσει στο σύνολο αλλά και να γίνει γι’ αυτά εκτεταμένη συζήτηση.

Επιπροσθέτως να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις σταδιακά και όχι όλες μαζί, και τέλος απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα πετύχουν οι στόχοι.
Read more...

Πανευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Τρισέ

Από το δικό μας σίγουρα θα είναι καλύτερο…

http://img.protothema.gr/2EF3780616D7DA42505F5BA16B9DD777.jpg
Έκκληση για τη σύσταση ενός υπερ-υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη απηύθυνε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ!

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, από το Άαχεν της Γερμανίας όπου βρέθηκε για να βραβευθεί με το βραβείο Καρλομάγνος για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε πως είναι άμεση η ανάγκη να διευρύνει η Ευρώπη την ενοποίησή της και προς τούτο εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία οικονομική γραμμή και διακυβέρνηση, ένας πιο αποτελεσματικό κεντρικός έλεγχος στην Ευρωζώνη, με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών. Κάτι που κατά τη γνώμη του κατέδειξε με τον πλέον προφανή τρόπο η κρίση χρέους που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος.

Ο κύριος Τρισέ τονίζει πως με την εξέλιξη αυτή θα επιταχυνθεί η δημοσιονομική σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και θα μειωθούν οι πιθανότητες μιας διάσπασης της ΟΝΕ.

Αυτή η ιδέα του κυρίου Τρισέ - που κατά τους αναλυτές δεν είναι καινούργια καθώς η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου θεωρητικά περιλαμβανόταν και στο αρχικό σχέδιο της δημιουργίας της ΟΝΕ - έχει και στο κοντινό παρελθόν τεθεί προς συζήτηση από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως ο ενδεδειγμένος τρόπος να "αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαιωμα να θέτουν βέτο σε αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής χωρών που δεν καλύπτουν τα κοινοτικά δεδομένα"

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε μάλιστα πως όταν μιλάει για ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών εννοεί ένα όργανο που θα έχει την εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ευρωζώνης.

Πάντως η πρώτη αντίδραση των αναλυτών κάνει λόγο για μια πρόταση εξαιρετικά δύσκολο να την αποδεχθούν αρκετές, κεντροευρωπαϊκές κυρίως, χώρες που διόλου θετικά δεν θα έβλεπαν την εκχώρηση της οικονομικής πολιτικής τους σε ένα κοινοτικό όργανο.

Read more...

Έφυγαν με σκάφος για να γλιτώσουν από τους Αγανακτισμένους

Απίστευτο επεισόδιο με βουλευτές στην Κέρκυρα

http://img.protothema.gr/6E0B953587CF1559ACEC192E20D7CBE5.jpg

Με πέτρες και υβριστικά συνθήματα, ομάδα "Αγανακτισμένων" στην Κέρκυρα εγκλώβισαν 60 'Ελληνες και ξένους βουλευτές σε εστιατόριο, όπου η ελληνική Βουλή παράθετε δείπνο στους συμμετέχοντες στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι "Αγανακτισμένοι" στην Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν και χθες στην πλατεία Δημαρχείου και όταν ενημερώθηκαν ότι στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, που είναι στο Παλαιό Φρούριο, βρίσκονται οι βουλευτές κινήθηκαν προς εκεί για να διαμαρτυρηθούν. Δεν κατάφεραν όμως να εισέλθουν στον χώρο του εστιατορίου, καθώς έκλεισε η καγκελόπορτα της εισόδου στον χώρο και ανέβηκαν στα τείχη πάνω από τον χώρο του Ομίλου, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα.

Κάποιοι θερμόαιμοι πέταξαν και πέτρες. Τελικά, στη μία τα ξημερώματα, οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν με καΐκι. Η παρουσία της ΕΛΑΣ ήταν διακριτική.

Στο δείπνο συμμετείχαν, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ροδούλα Ζήση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, αλλά και ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Δείτε το video από την Κέρκυρα:
01/06/11 Αγανακτισμένοι κατά βουλευτών! by jvnadr
Read more...

Εμφύλιος πόλεμος στην αυλή του Γιώργου

newpost.gr
Εμφύλιος πόλεμος στην αυλή του Γιώργου
Ένας υπόγειος εμφύλιος, αλλά σφοδρότατος, διεξάγεται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι άνθρωποι του προέδρου βλέπουν τις ανακατατάξεις να έρχονται και προσπαθούν να διασφαλίσουν τη θέση τους στο «τζάκι».


- Τελευταίο κρούσμα ήταν η επίθεση του Χάρη Παμπούκη στον Παύλο Γερουλάνο. Ποια επίθεση; Η είδηση μεταδόθηκε ως νέα δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη για τον ΟΠΑΠ. Αυτό που δεν μεταδόθηκε είναι ότι η δίωξη είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας κύπριου επιχειρηματία ο οποίος στην προηγούμενη διαμάχη του με τον ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ είχε δικηγόρο τον… σημερινό υπουργό Επικρατείας. Γιατί είναι επίθεση κατά του Παύλου; Μα αυτός δεν έχει την ευθύνη του ΟΠΑΠ; Αυτός δε διατήρησε την παντοδυναμία της Ιντραλότ;

- Πρόσφατη είναι και η υπόθεση με τη Ρεγγίνα Βάρτζελη στο επίκεντρο. Εκεί που δεν υπήρχε, παρά μόνο σε ρεπορτάζ προφίλ, η διευθύντρια του Γ. Παπανδρέου είδε τον εαυτό της να πρωταγωνιστεί στα blogs. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες γέμισαν με πληροφορίες για τον ρόλο της στον επικείμενο ανασχηματισμό. Άνθρωπος που μιλά μαζί της θεώρησε πως πρόκειται για έκφραση της πικρίας του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είχε τον συντονισμό, αλλά τον άφησε στα χέρια της Ρεγγίνας. Άλλες πηγές, όμως, αθωώνουν τον υπουργό Εσωτερικών. «Δεν ασχολείται» λένε. Και ενοχοποιούν τον Γ. Πεταλωτή, ο οποίος φέρεται να ξέρει πως η Βάρτζελη έχει εισηγηθεί την αντικατάστασή του.

- Λίγο παλαιότερη είναι η κόντρα Ραγκούση- Παπακωνσταντίνου. Ο πρώτος παραιτήθηκε του συντονισμού της κυβέρνησης γιατί δεν τον ενημέρωνε ο δεύτερος. Κάποια στιγμή στα τηλέφωνα ο υπουργός Εσωτερικών ασκούσε δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών. Τώρα τελευταία, όμως, βλέποντας τα πράγματα να σκουραίνουν, και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει τους τόνους. Άλλωστε είναι τα βαριά χαρτιά του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος και θεωρούν πως είναι νωρίς για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

- Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπορεύονται και οι πληροφορίες που θέλουν ως αδύναμους κρίκους του επερχόμενου ανασχηματισμού τη Λούκα Κατσέλη, τον Δημήτρη Δρούτσα και την Τίνα Μπιρμπίλη. Πρόκειται για προσπάθεια να οριοθετηθεί η ζημιά στο προεδρικό περιβάλλον, ώστε να προστατευθούν άλλοι πιο κρίσιμοι κρίκοι.

Με δεδομένη τη στάση των κορυφαίων που κρατούν αποστάσεις και των βουλευτών που απειλούν με παραιτήσεις για το Μεσοπρόθεσμο γεννιέται ένα ερώτημα: Με αυτά τα προβλήματα πως θα πάει μπροστά αυτή η κυβέρνηση;

Read more...

Επιστολή στον πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο από 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Λένε «όχι» σε συνοπτικές διαδικασίες

Νέες εσωκομματικές αντιδράσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Νέες εσωκομματικές αντιδράσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επιστολή στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, με την οποία ζητούν τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να υπάρξει ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην οικονομία, έχουν συντάξει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των βουλευτών είναι οι Π.Κουρουμπλής, Πάρις Κουκουλόπουλος, Έκτωρ Νασιώκας, Σοφία Γιαννακά, Κώστας Καρτάλης, Εύα Καϊλή και Νίκος Σαλαγιάννης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δηλαδή, να κατατεθεί στη Βουλή ως κανονικό νομοσχέδιο και όχι ως ένα άρθρο. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία, επισημαίνουν, ότι οδηγούμαστε σε ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο και θεωρούμε ότι έτσι περιορίζεται η δημοκρατία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και οι βουλευτές ζητούν να εξαιρεθεί η ΔΕΗ, λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα της Επιχείρησης.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε οδηγηθεί ξανά στο ίδιο σημείο. Οι βουλευτές ζητούν να γίνει απολογισμός της οικονομικής πολιτικής που άσκηθηκε και ιδίως γιατί απέτυχαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του 2011.

Οι βουλευτές ζητούν να συγκληθούν τα όργανα στη Βουλή και στο κόμμα και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα, αλλά και για την κοινοβουλευτική διαδικασία που έχει επιλεγεί.

Κουρουμπλής: Υπάρχουν προβλημτισμοί


Την είδηση επιβεβαίωσε στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντας ότι «ζητάμε να γίνει συζήτηση» καθώς «υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στα αρμόδια όργανα.

Όπως είπε, πρόκειται για μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού κειμένου είναι μια υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σημεία για τα οποία θέλουμε διευκρινίσεις».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε, επίσης, ότι οι βουλευτές ζητούν και απολογισμό του τι έχει γίνει στην οικονομία μέχρι τώρα, τι δεν πήγε καλά σε διάφορους τομείς -όπως η είσπραξη φόρων- και να εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι είναι αυτό που διαβεβαιώνει ότι τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουν.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης–τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015 ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Στην Ελλάδα δανείζουμε, δεν χαρίζουμε και ήδη έχουμε κερδίσει λεφτά"


ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Την πραγματικότητα σχετικά με τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή κανείς δεν της χαρίζει χρήματα αλλά της δανείζει, και μάλιστα εισπράττοντας γι αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους, παραδέχεται η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ" (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία).

Αναφερόμενη στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών ως προς τη συμμετοχή της χώρας τους στην οικονομική "βοήθεια" προς την Ελλάδα, εναντίον της οποίας καταφέρεται σε καθημερινή βάση η αυστριακή Ακροδεξιά, η κ. Φέκτερ θεωρεί πως πρέπει να τους εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει, δηλαδή ότι "μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε", όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη, ότι θα κόστιζε περισσότερο να αφεθούν αυτά τα κράτη (σ.σ. όπως η Ελλάδα) να χρεοκοπήσουν και αυτό θα συνιστούσε μια "οικονομική και κοινωνική καταστροφή", ενώ σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά κρίση υπερχρεωμένων κρατών.

Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η συνέντευξη αναφέρεται στην επιδίωξη της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών να πετύχει έναν μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας της μέχρι το 2015, κάτι που η ίδια τονίζει ως πολύ σημαντικό διότι, όπως σημειώνει, στην περίπτωση της Ελλάδας διαπιστώνεται ότι το υπέρογκο χρέος οδηγεί μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.

Ενδεικτικό των σημερινών δημοσιευμάτων του αυστριακού Τύπου, σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους της Ελλάδας, είναι η προβολή "των θετικών ενδείξεων για συμφωνία σε νέο πακέτο στήριξης" και για φήμες περί συναίνεσης της Γερμανίας για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κάτι που δέχτηκαν με ανακούφιση οι αγορές, όπως παρατηρεί η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Αναφερόμενη σε συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, με θέμα την εμπλοκή των επενδυτών στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η "Βίνερ Τσάιτουνγκ" επισημαίνει πως η αποκαλούμενη "Πρωτοβουλία της Βιέννης" θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που προϋποθέτει, όπως σημειώνει, ότι οι πιστωτές οικειοθελώς θα δέχονταν την παράταση της πληρωμής των ομολόγων, για όσο θα διαρκέσει ένα νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Για επικείμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Κουρίρ", "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν", όπως και στην "Κλάινε Τσάτουνγκ", όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται δήλωση εκπροσώπου του Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία πρόκειται άμεσα να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος".

Η "Κλάινε Τσάιτουνγκ" δημοσιεύει και συνέντευξη υψηλόβαθμου στελέχους της μεγάλης αυστριακής τράπεζας "Μπανκ Αούστρια", στην οποία ο Στέφαν Μπρούκμπαουερ θεωρεί πως η λύση στην ελληνική κρίση έγκειται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τρόπο ώστε τα επιτόκια δανεισμού να μην επιβαρύνουν πλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Ασκώντας κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Μπρούκμπαουερ χαρακτηρίζει κοντόφθαλμες τις δηλώσεις του, και σημειώνει πως θα ήταν φρόνιμο να μην οξύνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά πως "εν τέλει το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των Ελλήνων, εμείς έχουμε πολύ περισσότερα να χάσουμε, το ρίσκο για μας είναι τεράστιο".

i-reportergr


Read more...