Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νομοσχέδιο για όσες πράξεις δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προωθεί το υπουργείο

Διαδικασίες-«εξπρές»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ., φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, το νομοσχέδιο δεν θα ισχύει για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Με άλλα λόγια, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, κλπ.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.

Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος μεταξύ Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας, με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης θα αρχίσει σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.

Στόχος αυτού, είναι η δικαιοσύνη να βοηθήσει με την απλούστευση διαδικασιών στο επιχειρείν της χώρας και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: