Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Από 23 έως 28 Αυγούστου οι αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών

Για το σχολικό έτος 2012-2013


  (Φωτογραφία:  Phasma )


Αθήνα
Αιτήσεις διορισμού καλούνται από το υπουργείο Παιδείας να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2012-2013.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις από 23.08.2012 έως και 27.08.2012, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί κλάδων:

ΠΕ60 Νηπιαγωγοί οι οποίοι περιλαμβάνονται:

  • στον ενιαίο πίνακα διορισμών σχολικού έτους 2012-13 και έχουν τουλάχιστον 26,7 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και
  • στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 2008 (3Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 555/20.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄.
ΠΕ70 Δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται:

  • στον ενιαίο πίνακα διορισμών σχολικού έτους 2012-13 και έχουν τουλάχιστον 19,133 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και
  • στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (2Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 571/23.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Καπανδρίτι και το Αγρίνιο

Ισχυρή δύναμη επί τόπου


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε δασική έκταση στην θέση Λάκα Φάγα, στο Καπανδρίτι. Επιπλέον μέτωπα ξέσπασαν στο Αγρίνιο, την Κοζάνη και την Καλαμπάκα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην Ερμακιά Κοζάνης. Στο σημείο μετέβησαν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από το 30ό ως το 63ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων που είχε διακοπεί λόγω πυρκαγιάς.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας όπου μετέβησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 25 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ SUDDEUTSCHE ZEITUNG


Σαμαράς: Εάν σταματήσει η χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει


Σαμαράς: Εάν σταματήσει η χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει «θεωρητικά» το χρηματοδοτικό κενό μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο, αλλά χωρίς αυτήν η χώρα θα χρεοκοπήσει, παραδέχεται οΑντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη. «Θα επιστραφούν τα χρήματα στους γερμανούς. Το εγγυώμαι προσωπικά. Και όλοι οι άλλοι θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Θα υλοποιήσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ωστόσο πως «εάν δεν λάβουμε την επόμενη δόση, ηΕλλάδα είναι χρεοκοπημένη» και προσθέτοντας ότι τυχόν έξοδος της Αθήνας από τη νομισματική ένωση θα ήταν «καταστροφική για εμάς αλλά κακή για την Ευρώπη».

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα έσπρωχνε την ανεργία στη χώρα μας πάνω από το 40%, προκαλώντας έντονη κοινωνικήδυσαρέσκεια που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε μεν πως «πολλά έχουν πάει στραβά» στην Ελλάδα, εστιάζοντας μάλιστα στη σοβαρότητα του προβλήματος της φοροδιαφυγής, αλλά παράλληλα υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα μας: «Η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί κατά 27%. Η Ελλάδα αιμορραγεί, αιμορραγεί πραγματικά», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.


Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη του στη Bild ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα», εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα επέστρεφε στο εθνικό νόμισμα η ανεργία θα έφτανε το 40%, περισσότερα χρόνια ύφεσης, κοινωνικής και θεσμικής αναταραχής.http://newpost.gr

Read more...

Στόχος οι 150.000 αποχωρήσεις στο Δημόσιο



ό  150.000 ή  ό
Πάνω από 150.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Σε αυτόν τον στόχο συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο συνταξιοδότησης. 

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. 

Επιπλέον διευκρίνισαν ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων. 

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% φέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. 

«Μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν φέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», επισήμαναν.

Read more...

Μετά την έκθεση της τρόικας η συζήτηση για την επιμήκυνση, δήλωσε ο Γιούνκερ

«Τελευταία ευκαιρία»


Για τελευταία ευκαιρία μίλησε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας σαφές μήνυμα, όπως ξεκάθαρα είπε, προς το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συστήνοντας μάλιστα με νόημα σε όσους συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής να τηρούν μία «περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως φίλος, αναγνώρισε το «κουράγιο», όπως είπε, τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όπως και των «πολλών έντιμων πολιτών», σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα περνά μία κρίση αξιοπιστίας και γι' αυτό το λόγο αποτελούν βασικές προτεραιότητες η δημοσιονομική εξυγίανση και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία που έχει να κάνει με την Ελλάδα και ουσιαστικά το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «κεφαλαιώδους σημασίας» για την αξιοπιστία της χώρας και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη υποφέρει πολύ και γι' αυτό «και άλλα μέρη πρέπει να συμβάλλουν» στην προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε επιπλέον κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την χώρα μας, σημειώνοντας ότι Ελλάδα έχει μπροστά της μια «τελευταία ευκαιρία» και ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια της».

«Θα έλεγα ότι αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία που έχει να κάνει με την Ελλάδα και ότι ουσιαστικά το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες. Να γνωρίζουν, επίσης, οι πολίτες ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα τρίτο πακέτο, γιατί η τρόικα είναι επικεφαλής σε ό,τι αφορά την εξέταση της υλοποίησης των μέτρων, σε ό,τι αφορά πρώτο και δεύτερο πακέτο. Άρα, λοιπόν, αφού λάβουμε τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της τρόικας, θα μπορέσουμε να το δούμε» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν συνηγορώ υπέρ ενός τρίτου προγράμματος, ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εξηγώντας:

«Εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει και να υλοποιήσει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, τότε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν. Τώρα, όμως, εξαρτώμεθα από τα ευρήματα και τα πορίσματα της τρόικας. Θα υπάρξει -αν θέλετε- ένα τρίτο πακέτο, ένα τρίτο πρόγραμμα ή ένα '2β' πρόγραμμα για την Ελλάδα; Θα πρέπει να δούμε την έκθεση της τρόικα, την εκτίμηση του Eurogroup, σε σχέση με τα πορίσματα της τρόικας».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο «άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διεύρυνση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στην «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, δημόσια στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα «πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά». Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους ακριβώς για να βγούμε από την κρίση».

«Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στο θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό λέγοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα όλοι εκείνοι εντός και εκτός Ελλάδας που ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν και θα τους διαψεύσουμε με έργα κι όχι με λόγια».
«Σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και όταν γίνει αυτό θα αλλάξει η ψυχολογία και στον ιδιωτικό τομέα και στις αγορές», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως συζήτησε πολλά θέματα με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ ξεναγήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός και όπου θα συνεχισθεί η συζήτηση των δύο ανδρών.

Στο δείπνο εκτός από τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο σύμβουλος για τα οικονομικά Γιάννης Μουρμούρας και ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Από τον Οκτώβριο τα ειδοποιητήρια για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

Για τα έτη 2010-2011


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων. Ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.

Τέλη κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του περιορισμού των δαπανών, οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος). Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πόσα ακόμη θα βγάλουν οι Γερμανοί από την κατάρρευση του ευρωπαϊκού Νότου; Η κρίση έχει νικητή: Τη Γερμανία!

 

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πληρώνει το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έληξε προ ημερών και έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας νέα κέρδη σε αυτά που έχει ήδη αποκομίσει από την παρατεταμένη κρίση στην ευρωζώνη η Γερμανία, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτά, όταν η ΕΚΤ επιστρέψει τα κέρδη της στις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο καθώς διατηρεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτήν.
 
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της FT Deutschland, η Γερμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει μεγαλύτερη «μερίδα» από τα κέρδη της ΕΚΤ δεδομένου του ότι έως το 2026 το ποσό που θα καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ από ομόλογα που λήγουν φτάνει στα 12,7 δις. ευρώ.
 
Στο μεταξύ, η Γερμανία απολαμβάνει ήδη σημαντικά κέρδη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που πληρώνει για την χρηματοδότησή της, καθώς η εντεινόμενη κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης στρέφει τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων.
 
Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς του Jens Boysen-Hogrefe, οικονομολόγου στο Ινστιτούτο του Κιέλου που δημοσίευσε η Handelsblatt, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει συνολικά 68 δισ. ευρώ κατά τα τελευταία 3,5 χρόνια σε κόστος δανεισμού, όπως προκύπτει από την σύγκριση του μέσου κόστους δανεισμού με αυτό της περιόδου 1999-2008.
 
Πηγή: www.capital.gr

Read more...

Στην ΕΡΤ ο Αιμίλιος Λιάτσος



Στην ΕΡΤ ο Αιμίλιος Λιάτσος
Ο Αιμίλιος Λιάτσος φαίνεται ότι  αναλαμβάνει γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ. Ο γνωστός δημοσιογράφος, με πολύχρονη τηλεοπτική θητεία σε σταθμούς όπως το Mega και το Star, αλλά και εμπειρία στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης, με την «Παρασκευή και 13», αναμένεται να οδεύσει προς το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, έπειτα από την παραίτηση του Βασίλη Μπίτση, ο οποίος θα μεταπηδήσει στο Euronews.

Το Δ.Σ. της ΕΡΤ πάντως, το οποίο έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Μπίτση, δεν έχει ανακοινώσει τη λήψη επίσημης απόφασης σε ότι αφορά το πρόσωπο που θα αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης.

Read more...

Ιστορική επίσκεψη Ιερώνυμου στην Ίμβρο ...



Ιστορική είναι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην Ίμβρο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Είναι η πρώτη φορά που ο κ.κ Ιερώνυμος επισκέπτεται την ταλαιπωρημένη Ίμβρο. Στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου θα τελεστεί ο μέγας Εσπερινός, ενώ την επομένη θα ...εορταστούν τα εννιάμερα της Παναγίας.


Τον κ. Ιερώνυμο συνοδεύουν ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης και ο διάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης.

Ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, πρωτοσυγκελλεύων, και ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, αρχιγραμματέας της Συνόδου, υποδέχθηκαν, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.


Read more...

Πάρτι στις αγορές μετά τη δήλωση του μέλους του ΔΣ της EKT Άσμουσεν: «H ΕΚΤ θα ξαναρχίσει σύντομα να αγοράζει ομόλογα»

 

Τελικά, η φημολογία που υπήρχε όλες αυτές τις ημέρες, ότι η ΕΚΤ θα κάνει παρέμβαση, αγοράζοντας ομόλογα των χώρων του Νότου, επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη .

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau και προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικείμενη δράση της ΕΚΤ, είπε ότι, σύντομα, θα αρχίσουν ξανά οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να ξεκινήσει από το πρωί ράλι τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και στα χρηματιστήρια. Ήδη, το απόγευμα της Τρίτης το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων είχε πέσει στο 5,64%, ενω των ισπανικών σημείωσε πτώση στο 6,16% . 

Ο Γεργκ Άσμουσεν εκτιμά ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα είναι πιο επιτυχημένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και συμπληρώνει ότι το νέο πρόγραμμα είναι καλύτερα σχεδιασμένο σε σχέση με τα παλιά.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, οι δηλώσεις του αποτελούν στήριξη στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως εξηγεί ο κ. Άσμουσεν, η ΕΚΤ θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό της ΕΕ, τον EFSF, αρχικά, και αργότερα σε συνδυασμό με τον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ, τον ESM, όταν αυτός ενεργοποιηθεί. 

Κατά την προσωπική του άποψη, θα ήταν θετικό το αίτημα για παρέμβαση των EFSF - ESM στην πρωτογενή αγορά, πριν αναλάβει δράση η ΕΚΤ. Ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί προϋπόθεση για παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
 
Τέλος, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο  της ΕΚΤ θα αποφασίσει σε πλήρη ανεξαρτησία, αν, πότε και πώς θα αγοράζονται ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Read more...

ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ


Κόβεται άμεσα κάθε πίστωση προς ΜΚΟ και σωματεία για το 2012


Κόβεται άμεσα κάθε πίστωση προς ΜΚΟ και σωματεία για το 2012
Εντολή έδωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός,  Αντώνης Σαμαράς, βάσει της οποίας υλοποιείταιαπόφαση δέσμευσης όλων των πιστώσεων που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του 2012 και σχετίζονται με επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ και σωματεία. Το 2013, οι σχετικές δαπάνες θα εξεταστούν εκ νέου από μηδενική βάση.Στο πλαίσιο εξασφάλισης πόρων μέσα από την περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης,Παναγιώτης Μπαλτάκος, απέστειλε επιστολή προς όλους τους υπουργούς, στην οποία αναφέρεται η πιο πάνω απόφαση του πρωθυπουργού. 

Read more...

ΧΙΟΣ: Για 4η μέρα στις φλόγες και... Καταρράκτης εμπρησμών....



www.alithia.gr
Για τέταρτη μέρα σήμερα η πυρκαγιά συνέχισε το καταστροφικό της έργο στη Χίο με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται στη Βορειοδυτική Χίο, με κατεύθυνση προς Ανδρόλακο.
Στο μεταξύ μία ακόμη δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των μαστιχοχωρίων, αφού ο εφιάλτης ξαναχτύπησε, λόγω
αναζωπυρώσεων, μεταξύ των περιοχών Αγ. Ειρήνης (Ελάτα), Ολύμπων και Μεστών, φτάνοντας στους Ποταμούς. Το συγκεκριμένο μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί μετά από ρίψεις των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, καθώς και της πτώσης της έντασης των ανέμων η οποία είναι καθοριστική για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα.
Παρ’ όλα αυτά επειδή ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός φορείς και εθελοντικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να μεταβούν στα καμένα ώστε να περιφρουρηθούν οι περιοχές που επλήγησαν αλλά διατρέχουν ακόμη κίνδυνο.

Καταρράκτης…εμπρησμών;

Στο μεταξύ στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε καταγγελία από κατοίκους του Καταρράκτη για τρεις εμπρησμούς σε αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή τους.
Ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας του Καταρράκτη, Μιχ. Χαραλαμπάκης, μαζί με εθελοντές των Νενήτων ευτυχώς πρόλαβαν την επέκταση αυτών των πυρκαγιών σχεδόν εν τη γενέσει τους και έσωσαν το χωριό αλλά και τις εκτάσεις της νοτιοανατολικής Χίου από μια ακόμη καταστροφή.
Το γεγονός αυτό αφύπνισε τους κατοίκους του Καταρράκτη που σήμερα στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να περιφρουρήσουν με καθημερινές βάρδιες τις εκτάσεις τους γύρω από το χωριό μέρα και νύχτα.


Read more...

ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ


Αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου - Η υπόθεση στη Βουλή


Αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου - Η υπόθεση στη Βουλή
Πέντες ώρες διάρκεσε η κατάθεση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη εντάσσεται στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε ξέλιξη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς.


Ο εισαγγελέας παρήγγειλε την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο μάρτυρα της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας «Times» της Ν. Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου,συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του. 

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση. Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 

2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 

3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Read more...

Ο ύποπτος ρόλος του Ρουμελιώτη...



Τι έλεγε το 2010...


e-mail αναγνώστη

Το 2010 προέτρεπε να ακολουθήσουμε πλήρως το Πρόγραμμα, το εκθείαζε, εκθείαζε την Κυβέρνηση και αισθανόταν "δικαιωμένος" για το Πρόγραμμα. Τώρα λέει ότι "το Πρόγραμμα δεν έβγαινε". Διαβάστε όλο το παρακάτω.

18/11/2010
Αν η Ελλάδα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τότε «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας», δήλωσε ο καθηγητής, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας αποκλειστικά στο...
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολλοί κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και άρα έχουν και συμφέρον να διαδίδουν και να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας, ότι η Ελλάδα εάν καταφέρει όπως σήμερα να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα, να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό τραπεζικό της σύστημα, «θα μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι είναι στο σωστό δρόμο».

Σταθεροποιώντας το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί, πραγματοποιώντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιτυγχάνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί, τόνισε ο ίδιος στο περιθώριο βραδινής εισήγησής του σε εκδήλωση του δικτύου “Ναυαρίνο”, μέλους της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του δανείου, ο κ. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι στις 17 Δεκεμβρίου, στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι να ασχοληθεί με το θέμα με την εκταμίευσης της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα. Όπως είπε, με το που θα ανάψει το πράσινο φως, τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα να εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, επί συνόλου 9 δισ. ευρώ, θα φτάσουν στη χώρα μας εντός τριών ημερών.

Για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου επεσήμανε ότι τόσο το ταμείο, όσο και η ελληνική πλευρά «βλέπουν πολύ θετικά τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης αποπληρωμής τόσο του ευρωπαϊκού δανείου, όσο και αυτού από το ΔΝΤ».

Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει από το 2013 και μετά, ενώ επεσήμανε ότι η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι «εάν παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής, θα βοηθηθεί η ελληνική πλευρά, θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, θα εξομαλυνθεί το διάγραμμα αποπληρωμής του χρέους και θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να κινητοποιηθεί στις διεθνείς αγορές, για να εξασφαλίσει του απαραίτητους πόρους».

Κληθείς να σχολιάσει την επιβράδυνση που επιφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι ήταν γνωστό από την αρχή ότι αυτό θα συνέβαινε.

Όπως εξήγησε, «είχε προβλεφθεί αυτή η εξέλιξη για τα πρώτα δύο χρόνια, αλλά είχε, επίσης, προβλεφθεί ότι μέσα από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία απέναντι στους ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από λογικές μισθολογικές αυξήσεις, σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής, διαθρωτικές αλλαγές-όπως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση νέων επενδύσεων, στήριξη δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομία με εξωστρεφή χαρακτήρα, όπως εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία και μεταφορές. Με την αποκατάσταση λοιπόν της δημοσιονομικής σταθερότητας η χώρα μας εξασφαλίζει το εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές, «πράγμα που συνεπάγεται και με νέες επενδύσεις στη χώρα».

Το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, από την αρχή το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση απέναντι στα ελληνικά προβλήματα και μάλιστα όλοι συμφωνούσαν στο να δοθεί αρκετός χρόνος στην κυβέρνηση για να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ υποστήριζε και συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας, να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να περιοριστεί η σπατάλη στο δημόσιο τομέα, να γίνουν κάποιες αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις σημαντικές, έτσι ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί να λειτουργούν με κριτήρια αποδοτικότητας και να είναι κερδοφόροι. «Από εκεί και πέρα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους είναι μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ αποδέχεται μετά από συζήτηση», επεσήμανε.

Για την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% από 13,6%, για το 2009, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη η εξέλιξη αυτή. «Θα ήταν ευκολότερο με το 13,6%, από ότι με 15,4% , ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, της τάξης των έξι μονάδων του ΑΕΠ, σε διάστημα επτά μηνών, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», υποστήριξε. «Δεν έχουμε προηγούμενο στην ΕΕ, αλλά και ούτε στο πλαίσιο του ΔΝΤ έχει προκύψει χώρα να έχει πετύχει μια τόσο σημαντική και μεγάλη προσαρμογή τον πρώτο χρόνο», όπως επεσήμανε.

Ένας Έλληνας στο ΔΝΤ

Ως «μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του» χαρακτήρισε κ. Ρουμελιώτης, τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα του δανείου προς την Ελλάδα. «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όσο και να προσπαθούσα να πείσω τους συναδέλφους μου ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτή τη φορά τα απαραίτητα βήματα, έβλεπα μια καχυποψία ότι είναι για άλλη μια φορά, μια υπόσχεση που δεν θα τηρηθεί από μια χώρα που είναι τελείως αναξιόπιστη και αυτό με πλήγωσε».

Ωστόσο, με χειροπιαστά πια τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι το κλίμα διαρκώς μεταβάλλεται θετικά. «Δικαιώνομαι σιγά, σιγά», τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και πρέπει να αντιληφθεί ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα και να βρει το ρόλο της στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλιώς θα βουλιάξουμε κυριολεκτικά».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ: Έλενα Αλεξιάδου

http://www.nooz.gr/economy/o-p-roumeliotis-tou-dnt-gia-to-endexomeno-xreokopias 


Read more...

Εντολή εισαγγελέα στο ΣΔΟΕ για έρευνα μεγαλοκαταθετών που δεν υπέβαλαν δήλωση

Στο στόχαστρο και τραπεζικοί


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Προκαταρκτική εξέταση για 425 μεγαλοστελέχη τραπεζών που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και για 1.727 πρόσωπα που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τα τρία δισ. ευρώ, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Την έρευνα θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ που καλείται να διενεργήσει ενδελεχή φορολογικό έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα για όλα τα παραπάνω πρόσωπα, καθώς και να εντοπίσει εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων

Εντός του φθινοπώρου οι έλεγχοι


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αναμένεται να αρχίσει από το φθινόπωρο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πρόστιμο και να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, είτε, αν δεν συμμορφωθούν, να παραπεμφθούν για αυστηρότερες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη ζεύξη των αρχείων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος και καταβάλλοντας επιπλέον ποσό ύψους 250 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί έργο ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 2011 και στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, καθώς και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο, άνοιξε η εθνική Κορίνθου-Τρίπολης

Τρεις οι μεγάλες εστίες


Πυκνός καπνός τύλιξε την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως κοντά στη Νεμέα
Πυκνός καπνός τύλιξε την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως κοντά στη Νεμέα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αποκαταστάθηκε αργά την Τρίτη η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί νωρίτερα το απόγευμα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη μέρα στο Σολομό Κορινθίας.

Σε εξέλιξη παραμένει για δεύτερη μέρα και η φωτιά στην Τροιζήνα, ενώ μία ακόμα ξέσπασε το μεσημέρι στον Αυλώνα Μεσσηνίας. Το θετικό πάντως είναι ότι κανένα από τα πύρινα μέτωπα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές

Στην περιοχή του Σολομού, η κυκλοφορία είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής Κορίνθου-Τριπόλεως από το 108,2χλμ. έως το 124,6χλμ.

Στο μέτωπο του Σολομού επιχειρούσε ένα αεροπλάνο Canadair, ενώ στον Αυλώνα πέταξαν δύο Canadair και ένα PZL.

Στο μεταξύ, τα μέτωπα στη Μάνη και την Αρκαδία έχουν τεθεί υπό έλεγχο και παρακολουθούνται από την Πυροσβεστική για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Κλείδωσε» η μείωση στα ειδικά μισθολόγια για την κάλυψη των 11,5 δισ. ευρώ

Οριστική η απόφαση


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η περικοπή των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, που «πάγωσε» από την κυβέρνηση προεκλογικά και που επρόκειτο να ισχύσει από τον Ιούλιο, επανέρχεται και πάλι από το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η τρόικα. Ωστόσο, εξαιτίας των αντιδράσεων που αναμένονται, υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνήσει και η τρόικα, το ποσοστό της μείωσης να είναι μικρότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι οριστική, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προβάλλουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, προειδοποιώντας για σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς κλπ) μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά τις εισηγήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυτή οι «μάχιμοι» στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες, για να μην υποστούν μείωση αποδοχών όσοι δεν υπηρετούν σε γραφεία, η απόφαση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι ότι η μείωση θα είναι οριζόντια, για να υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση στα σχετικά κονδύλια των δύο υπουργείων.

Από το βράδυ της Δευτέρας, όμως, που ελήφθη η σχετική απόφαση, ασκούνται έντονες πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να είναι μικρότερη η μείωση στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα οι συναρμόδιοι υπουργοί Π.Παναγιωτόπουλος και Ν.Δένδιας επισημαίνουν ότι η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα σημερινά επίπεδα αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, αλλά και βασική δέσμευση στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Βουλευτές εξάλλου που έχουν πληροφορηθεί την εξέλιξη αυτή σημειώνουν πως μια τέτοια μείωση «δύσκολα θα υπερψηφιστεί από την Βουλή».

Γι αυτό και κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικώς το ποσοστό της μέσης μείωσης μάλλον θα είναι μικρότερο, αν και αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και από την τρόικα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην Αθήνα φθάνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα

Κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού Σαμαρά


O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Αθήνα
Πρεμιέρα των κρίσιμων ευρωπαϊκών ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα γίνει την Τετάρτη στην Αθήνα, με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καταφθάνει το μεσημέρι στη χώρα μας. Το «μωσαϊκό» των επαφών συμπληρώνουν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Παρασκευή με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο.

Ο κ. Γιούνκερ θα φτάσει στην Αθήνα την Τετάρτη στις 13:00 και στις 17:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά. Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Κατόπιν, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν σε κάποια από τις συναντήσεις, θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Βέβαιο θεωρείται, όμως, ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της, αλλά και τις προθέσεις της για τη συνέχεια, ιδιαίτερα στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία εξετάζονται από την κυβέρνηση οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, κατά τις οποίες θα γίνει τουλάχιστον βολιδοσκόπηση προθέσεων για το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει τηρήσει επανειλημμένως σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη χώρα μας. Μόλις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη του στην Αθήνα χαρακτήρισε «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη.

Ακόμη και μόνο από θεσμικής απόψεως, κρίνεται σημαντικό το να πείσει η ελληνική πλευρά τον πρόεδρο του Eurogroup για τις προθέσεις της, εν όψει και της ολοκλήρωσης της εκτίμησης της τρόικας το Σεπτέμβριο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, και των κρίσιμων συνόδων του Eurogroup στα μέσα του ίδιου μήνα και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Δεν θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα


Στο επίσημο πρόγραμμα επαφών που θα έχει ο κ. Γιούνκερ στην Αθήνα δεν περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που η Κουμουνδούρου φέρεται να έχει εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον της για μία τέτοια συνάντηση.

Έως το απόγευμα της Τρίτης υπήρχε σε εκκρεμότητα το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα, δεδομένου ότι στο πρόγραμμα του προέδρου του Eurogroup υπήρχε ένα κενό πολλών ωρών την Πέμπτη, μέχρι την αποχώρησή του από την Αθήνα στις 2:30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ οριστικοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρξει τελικώς συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...