Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μετά την έκθεση της τρόικας η συζήτηση για την επιμήκυνση, δήλωσε ο Γιούνκερ

«Τελευταία ευκαιρία»


Για τελευταία ευκαιρία μίλησε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας σαφές μήνυμα, όπως ξεκάθαρα είπε, προς το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συστήνοντας μάλιστα με νόημα σε όσους συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής να τηρούν μία «περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως φίλος, αναγνώρισε το «κουράγιο», όπως είπε, τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όπως και των «πολλών έντιμων πολιτών», σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα περνά μία κρίση αξιοπιστίας και γι' αυτό το λόγο αποτελούν βασικές προτεραιότητες η δημοσιονομική εξυγίανση και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία που έχει να κάνει με την Ελλάδα και ουσιαστικά το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «κεφαλαιώδους σημασίας» για την αξιοπιστία της χώρας και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη υποφέρει πολύ και γι' αυτό «και άλλα μέρη πρέπει να συμβάλλουν» στην προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε επιπλέον κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την χώρα μας, σημειώνοντας ότι Ελλάδα έχει μπροστά της μια «τελευταία ευκαιρία» και ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια της».

«Θα έλεγα ότι αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία που έχει να κάνει με την Ελλάδα και ότι ουσιαστικά το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες. Να γνωρίζουν, επίσης, οι πολίτες ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα τρίτο πακέτο, γιατί η τρόικα είναι επικεφαλής σε ό,τι αφορά την εξέταση της υλοποίησης των μέτρων, σε ό,τι αφορά πρώτο και δεύτερο πακέτο. Άρα, λοιπόν, αφού λάβουμε τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της τρόικας, θα μπορέσουμε να το δούμε» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν συνηγορώ υπέρ ενός τρίτου προγράμματος, ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εξηγώντας:

«Εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει και να υλοποιήσει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, τότε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν. Τώρα, όμως, εξαρτώμεθα από τα ευρήματα και τα πορίσματα της τρόικας. Θα υπάρξει -αν θέλετε- ένα τρίτο πακέτο, ένα τρίτο πρόγραμμα ή ένα '2β' πρόγραμμα για την Ελλάδα; Θα πρέπει να δούμε την έκθεση της τρόικα, την εκτίμηση του Eurogroup, σε σχέση με τα πορίσματα της τρόικας».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο «άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διεύρυνση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στην «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, δημόσια στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα «πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά». Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους ακριβώς για να βγούμε από την κρίση».

«Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στο θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό λέγοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα όλοι εκείνοι εντός και εκτός Ελλάδας που ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν και θα τους διαψεύσουμε με έργα κι όχι με λόγια».
«Σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και όταν γίνει αυτό θα αλλάξει η ψυχολογία και στον ιδιωτικό τομέα και στις αγορές», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως συζήτησε πολλά θέματα με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ ξεναγήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός και όπου θα συνεχισθεί η συζήτηση των δύο ανδρών.

Στο δείπνο εκτός από τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο σύμβουλος για τα οικονομικά Γιάννης Μουρμούρας και ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: