Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Απολογία με "βόμβες" για την υπόθεση Βατοπεδίου

nooz.gr
Απολογία- "φωτιά" για την υπόθεση Βατοπεδίου από τη Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάζει στο "κάδρο" των ευθυνών τους πρώην πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου, συγκεκριμένα τους κυρίους Ευ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, καθώς και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκείνης της εποχής.

Κατονομάζει ως ηθικούς αυτουργούς των ανταλλαγών τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, και το διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου. Η ίδια επιρρίπτει ευθύνες και στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδη, καθώς και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Στην απολογία της υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις που εξεδόθησαν για τις ανταλλαγές μέσω της ΚΕΔ, έγιναν χωρίς να ακολουθηθεί η υπαλληλική ιεραρχία, σημειώνοντας ότι αν δεν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου.

Προσθέτει ότι υπήρξαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για μεγαλύτερη επιτάχυνση στη λήψη των αποφάσεων, ενώ αναφέρει ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα από τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, που πίεζαν για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Από την απολογία της κ. Μαντέλη, συνάγεται ότι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου είχαν προεπιλέξει τα "φιλέτα" που θα έπαιρναν, ανταλλάσσοντας τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ υπογραμμίζει ότι κάθε φορά που υπήρχε καθυστέρηση προσημείωσης του ακινήτου που είχαν επιλέξει οι μοναχοί, δεχόταν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το επιχείρημα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ίδια αναφέρεται σε συνομιλίες που είχε μπροστά της ο μονάχος Αρσένιος με τους κυρίους Ρουσόπουλο και Αγγέλου, ενώ υποστηρίζει ότι Εφραίμ και Αρσένιος φέρονται να γνώριζαν ακόμα και τις σκέψεις του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό υπουργών.

Σε άλλο σημείο της απολογίας της, φέρεται να δηλώνει ότι την είχε καλέσει ο κ. Κοντός, πριν την κατάθεση της στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, ζητώντας της να διαψεύσει δημοσίευμα. Σημειώνει, δε, ότι ο πρώην υπουργός είχε καλέσει τηλεφωνικά τον τότε πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη διάψευση της κ. Μαντέλη.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι "θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα".

Η κ. Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού που ερευνά την υπόθεση. Της επεβλήθη εγγύηση 100.000 ευρώ. Η ίδια κατηγορείται για απλή συνέργια σε απιστία και ψευδορκία καθώς και για υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.


Aπάντηση Ρουσοπουλου

"Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπαιδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση" τονίζει σε δήλωσή του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και συνεχίζει:

«Χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος.

Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας –δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ. Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα", καταλήγει ο κ. Ρουσόπουλος.

Απάντηση Αγγέλου
"Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Γιάννης Αγγέλου σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

Ειδικότερα ο κ. Αγγέλου δήλωσε:

«Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».


Απάντηση Κοντού

Συκοφαντικό και ψευδές χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός το περιεχόμενο των όσων σήμερα φέρεται να κατέθεσε η κα Σταματίνα Μαντέλη, και δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Η σημερινή της στάση δικαιολογείται από την προσπάθεια της να ελαφρύνει τη θέση της, η οποία ως γνωστόν έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής μετά την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για υπεξαγωγή του φακέλου με τα δημόσια έγγραφα που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοντός.

Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά το κατά πόσο η θεαματική «στροφή 180 μοιρών» που σήμερα φέρεται από τα μέσα ενημέρωσης, να επέδειξε η εν λόγω υπάλληλος έχει σχέση με πληροφορίες που έχουν, ήδη, δει το φως της δημοσιότητας για πολιτικές παρεμβάσεις που της ασκούνται και ανταλλάγματα που της προσφέρθηκαν σε σχέση με συγγενικά της πρόσωπα από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τη διαμόρφωση της νέας «μαρτυρικής» της κατάθεσης και τα οποία, όλως “τυχαίως” διαψεύσθηκαν σήμερα με την ολοκλήρωση της απολογίας της.



Η στάση των κόμματων

Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz.gr, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα κληθεί εκ νέου η κ. Μαντέλη, η οποία είχε κληθεί να καταθέσει, ωστόσο αρνήθηκε. Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνουν, όμως, ότι η απολογία αποτελούμενη από 150 σελίδες μπορεί να αξιολογηθεί και να συνεκτιμηθεί στο τελικό πόρισμα. Η μέχρι στιγμής, πάντως, στάση των κομμάτων, οδηγεί στην εκτίμηση ότι κάθε κόμμα θα καταθέσει τη δική του πορισματική έκθεση.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στα πέντε πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της ΝΔ, θεωρεί ότι δεν τίθεται καν θέμα Παπακωνσταντίνου και Δρυ, ενώ εκτιμά ότι και ο κ. Φωτιάδης δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα πρόσωπα που ευθύνονται για την υπόθεση.

Η ΝΔ έχει βάλει στο "κάδρο" των υπευθύνων και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει μέχρι τώρα ρυθμιστεί το θέμα της ανταλλαγής των επίμαχων ακινήτων, ενώ ζητούν να συμπεριληφθεί οι κύριοι Φωτιάδης και Δρυς.

Το ΚΚΕ θέτει γενικότερα θέμα "χρυσόβουλων", ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παράταση των εργασιών και ο ΛΑΟΣ προτείνει 10 σημεία, στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν- πέρα από το κοινό πόρισμα- τα κόμματα.

Read more...

Έκδοση ευρωομολόγων προτείνουν οι χώρες του Νότου

nooz.gr
Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να αντιπροτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στις «σκληρές» προτάσεις που θα παρουσιάσει η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ. Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της «Ομάδας Δράσης» που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην Ομάδα Δράσης συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Όλι Ρεν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΕ, Χ. Β. Ρόμπει, «μία από τις πιο προωθημένες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος».

Ο ίδιος εκπρόσωπος, ωστόσο, σημείωσε ότι αρκετές χώρες διαφωνούν με την ιδέα αυτή, ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της κοινής διαχείρισης δημόσιων χρεών.

Η συζήτηση περί κοινής εγγύησης χρεών ξεκίνησε στο τέλος του 2008, με τη μορφή «ευρωομολόγων», κρατικών τίτλων δηλαδή που θα εκδίδουν από κοινού τα κράτη μέλη, για να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ΕΕ, είχε απορρίψει εξαρχής την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.

Εξάλλου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει από το 2011 οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να λαμβάνουν την έγκριση των Βρυξελλών, πριν ακόμα ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η Γερμανία προτείνει ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες που εμφανίζουν συστηματικά υπερβολικά ελλείμματα. Οι κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία ξεκινούν από την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών, για ένα χρόνο και φτάνουν μέχρι την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πρόταση, την οποία αρκετοί ερμηνεύουν ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Οι γερμανικές προτάσεις έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου «ακραίες», υπό την έννοια ότι για να υιοθετηθούν απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Γαλλία θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η Γαλλία δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την πώληση κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, άλλωστε, οικονομικοί αναλυτές και διπλωμάτες κάνουν λόγο για νέα περίοδο τριβής στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας.

Read more...

Συνάντηση Κατσέλη - Μπατζελή για τον έλεγχο της αγοράς τροφίμων

.nooz.gr
Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς τροφίμων, η δράση του ΕΦΕΤ αλλά και οι δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας των δυο συναρμόδιων υπουργείων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχαν σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Κατσέλη δήλωσε: ''Δίνουμε τη μάχη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο Υπουργεία συνεργάζονται στενά, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλη τη διατροφική αλυσίδα και να μειώσουμε τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή, προκειμένου να προστατεύσουμε το πραγματικό εισόδημα και του παραγωγού, αλλά και του τελικού καταναλωτή. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για τον κλάδο της διατροφής, για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να έχουμε συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της η κ. Μπατζελή δήλωσε: ''Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας κρίνεται και από την ανταγωνιστικότητα των διατροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το εμπόριο των διατροφικών προϊόντων, εφαρμόζοντας δίκαιες αγορές, έτσι ώστε πραγματικά το γεωργικό προϊόν να φτάνει φθηνό στον καταναλωτή, να προστατεύει τη δημόσια υγεία. Εφαρμόζουμε εθνικές και κοινοτικές πολιτικές, διότι η κρίση στην αγορά, η αύξηση των τιμών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό. Οφείλουμε, λοιπόν, να συντονιστούμε και να συντονίσουμε τις πολιτικές μας''.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πάγωμα των διδάκτρων η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν εάν θα πληρώσουν αυξήσεις στα δίδακτρα. ''Έχουμε πάγωμα διδάκτρων σε όλες τις τάξεις. Τα ίδια λεφτά που πλήρωνε πέρσι να πληρώνει και φέτος, με μόνη εξαίρεση 40 ευρώ λόγω της αύξησης των καυσίμων και νομίζω ότι όλοι θα ακολουθήσουν αυτή την απόφαση, γιατί όλοι, και ιδιοκτήτες και καταναλωτές, ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή το πάγωμα των τιμών είναι η ενδεδειγμένη λύση'' είπε η υπουργός.
Read more...

Νέα δήλωση Γκερέκου


Αναλυτικά η δήλωση της κας Γκερέκου έχει ως εξής:

«Με μεγάλη μου λύπη απουσιάζω σήμερα από την Κέρκυρα και από τις εκδηλώσεις της επετείου Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, τα πρόσφατα γεγονότα που με αφορούν, δεν μου επέτρεψαν την απουσία μου από την Αθήνα.

Η 146η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, είναι για όλους εμάς τους Επτανήσιους, μια ημέρα ανασκόπησης της ταυτότητάς μας. Τα Επτάνησα, ανέκαθεν ήταν ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμικών ρευμάτων, πληθυσμών που μετακινούνταν, κοινωνικών και ιδεολογικών φαινομένων που εξελίσσονταν, θρησκειών που συνυπήρχαν και ανθρώπων που πάντα ήξεραν να μάχονται ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Σε όλα αυτά τα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, οφείλεται ο τωρινός πολιτισμικός πλούτος της τοπικής μας πατρίδας. Η «αίσθηση του ανήκειν» στην Ελλάδα που πάντα υπήρχε στους Επτανήσιους, επικυρώθηκε πρακτικά στις 21 Μαίου του 1864.

Πολλά κερδήθηκαν από την Ένωση αυτή για τους Επτανήσιους αλλά και ακόμη περισσότερα τα Επτάνησα «έφεραν» μαζί τους στην Ελλάδα, όλα αυτά τα ιδιαίτερα και μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού τους. Τα νησιά του Ιονίου, αν και πάντα ήταν ένας τόπος «ευλογημένος» και προνομιούχος από τη φύση, η γεωγραφική τους θέση τα έφερνε να είναι πάντα μακριά από την κεντρική εξουσία. Γι’ αυτό άλλωστε, πάντα υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν, πολλά και σοβαρά προβλήματα άλυτα. Για αυτά ακριβώς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Αξιοποιώντας αυτή τη σημερινή ευκαιρία «ανασκόπησης της ταυτότητας» όπως ανέφερα και προηγουμένως, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες και συμπατριώτες μου Κερκυραίους, που με στήριξαν με κάθε τρόπο τις αμέσως προηγούμενες, εξαιρετικά δύσκολες για εμένα, ημέρες. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα αλλά και για όλους μας, λανθασμένες εκτιμήσεις και κρίσεις – έστω κι αν δεν αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους αλλά κοντινούς μας ανθρώπους - έχουν πολλαπλάσια βαρύτητα και, δημιουργούν ίσως δυσμενείς, δημόσιες συνέπειες.

Μη θέλοντας να αποτελέσω το "άλλοθι", για κανενός είδους επίθεση κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ειδικά τη στιγμή αυτή, ανέλαβα το μερίδιο της πολιτικής μου ευθύνης ευθύς αμέσως, παραιτούμενη της κυβερνητικής μου θέσης.

Προχωρώντας στην κίνηση αυτή, είχα πλήρη γνώση των συνεπειών της κριτικής που θα μου ασκούνταν αλλά και συνεχίζει να μου ασκείται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - η οποία πολλές φορές, ξεπέρασε τα κάθε είδους αποδεκτά όρια και κινήθηκε στα πλαίσια του δημόσιου "κανιβαλισμού".

Ένα όμως από τα βασικά χαρακτηριστικά των Επτανησίων και ειδικά των Κερκυραίων, είναι να μην τα παρατάμε μπροστά στις δυσκολίες. Έχουμε τη δύναμη να προχωράμε μπροστά και να μη χάνουμε το στόχο μας, παλεύοντας και διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα και στις δυνατότητες για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Αυτόν τον στόχο που μου έχει ανατεθεί από εσάς, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω και δεν πρόκειται να τον χάσω. Είμαι και θα είμαι κοντά σας με όλη μου την δύναμη, με τον ίδιο τρόπο που και εσείς σταθήκατε κοντά μου όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις καλές αλλά και στις κακές, στις δυσάρεστες αλλά και στις ευχάριστες στιγμές».


Read more...

NEEΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι είχε, σήμερα, Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου. Μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών - Τρίπολης...


Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον λιβυκό λαό και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών και έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι καλωσορίζουμε από τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.
Επίσης, έκανε λόγο για ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της, για να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε και χαρακτήρισε επιπλέον τη λιβική αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.fimotro
Read more...

"Δήλωση Ρουσόπουλου για τη Μονή Βατοπαιδίου"



"Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή.Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση...


της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση.


Η κ. Μαντέλλη χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο.


Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας –δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ.Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;


Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα."


Read more...

Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ των συμβασιούχων




Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ομόφωνα ότι κατά τον ασκούμενο προληπτικό έλεγχο των δαπανών υποχρεούται σε θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων που εκδίδονται από τη διοίκηση ύστερα από προσωρινή διαταγή που εκδίδεται μετά από άσκηση σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του ...
αρμόδιου πολιτικού δικαστηρίου και αφορούν αποδοχές συμβασιούχων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτές τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας Γ. Σχοινιωτάκη και του Συμβούλου του Ε.Σ. Μιχ. Ζυμή και υιοθέτησε την άποψή τους ότι τόσο η προσωρινή διαταγή, όσο και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων είναι τίτλοι εκτελεστοί και συνεπώς δεσμευτικοί για το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ).

Μετά την απόφαση αυτή λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους συμβασιούχους, αφού αν και είχαν κερδίσει αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινές διαταγές από τα δικαστήρια, το δημόσιο δεν τις εκτελούσε μη καταβάλλοντας δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ολομέλεια του Ε.Σ. έχει δεχτεί ότι κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να θεωρήσει τα χρηματικά εντάλματα τα οποία εκδίδονται μετά από οριστικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τους μισθούς συμβασιούχων.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η Β. Παπανδρέου ζητά απαντήσεις απο την Τράπεζα της Ελλάδος



ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Επιμένει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου στις αιτιάσεις της κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για διευκόλυνση των κερδοσκόπων σε βάρος της χώρας μέσω των αλλαγών στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων.

Η κ. Παπανδρέου δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις που ...
έδωσε η κεντρική τράπεζα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της και σε σημερινή της δήλωση τονίζει: «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ούτε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά στα ζητήματα που έχουν ήδη θέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, η κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες δύο ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Ελληνική Βουλή, δημοσιοποίησε την απάντηση μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί και τα ερωτήματα. Έχουμε δηλαδή απαντήσεις σε ερωτήματά της που δεν γνωρίζουμε, τα οποία μάλιστα έστειλε ημέρα Κυριακή (14-3-10).

»Για αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνεται ότι η επιστολή της ΕΚΤ δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το Σύστημα διακανονισμού/εκκαθάρισης ελληνικών ομολόγων στην ΤτΕ, πράγμα το οποίο είναι το αντικείμενο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δεν έχει να κάνει με την προληπτική εποπτεία, με ποιους δηλαδή κανόνες και κυρώσεις γίνεται δύσκολη η κερδοσκοπία από τους σορτάκηδες, σε βάρος ελληνικών ομολόγων.

»Όταν οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, που γίνονται κυρίως στις ξένες αγορές και να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους στο Σύστημα της ΤτΕ με χρονική υστέρηση χωρίς κυρώσεις και κόστος, ενθαρρύνεται η κερδοσκοπία.

»Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ΤτΕ είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας. Το ζητούμενο είναι η ΤτΕ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση να δοθούν στη δημοσιότητα τα ζητούμενα στοιχεία και έγγραφα».
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Πεταλωτής: Δεν κάνουμε πίσω στην απόδοση ευθυνών



«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές και υπογράμμισε πως αν προκύψει ότι ακόμα και πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες, «εμείς δε θα κάνουμε πίσω»...


«Αν υπάρχουν ευθύνες θα συμπεριλάβουμε και πρόσωπα από το δικό μας χώρο θα το κάνουμε και είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Θέμα 989, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το πόρισμα από μια εξεταστική επιτροπή είναι ένα, οι πορισματικές απόψεις είναι όσων διαφωνούν».


Read more...

Οι Σιαμαίοι του Σοσιαλισμού.



O κ. Παπανδρέου και ο κ. Ντομινίκ Στρως-Καν έχουν πολλά κοινά. Κατ΄αρχήν είναι και οι δύο σοσιαλιστές και ηγούνται διεθνών οργανισμών.
Είναι κοσμοπολίτες, αρέσκονται στις διεθνείς σχέσεις και στα ταξίδια.
Είναι κοινωνικά ευαίσθητοι και εντυπωσιακά αντιφατικοί.Πρώτα σε σκοτώνουν και στη συνέχεια οργανώνουν λαμπρές εκδηλώσεις πένθους.
Ταυτίζονται με το ψέμμα τους.
Είναι ειλικρινείς όταν ισχυρίζονται ότι θα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον σκληρών κοινωνικών επιλογών σαν κι αυτές που αποφάσισαν για τους Έλληνες. Άλλωστε γι αυτούς τους σιαμαίους του σοσιαλισμού, η λιτότητα, η φτώχεια, η στέρηση είναι έξω απο τα βιώματα τους, είναι απλές εικόνες της εικονικής πραγματικότητας που τους θέλγει.
Η καθημερινότητα των εργαζομένων τους είναι άγνωστη και για τούτο με ιδιαίτερη ευκολία αισιοδοξούν και επαγγέλλονται ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς, ένα μέλλον σαν το δικό τους όμορφο παρόν.Τους διαφεύγει η παράμετρος του χρόνου, οι περιορισμοί του βιολογικού κύκλου, οι ακυρωμένες ελπίδες και τα τσαλακωμένα όνειρα.Και είναι ακριβώς αυτή άγνοια που κάνει την αισιοδοξία τους να μοιάζει με χυδαίο κυνισμό.

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Cosco

nooz.gr
Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης κατά την τριήμερη παρουσία του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιαφού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός και ο πρόεδρος της Cosco του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία.

Επιπλέον, ο κ. Ζιαφού είπε ότι αυτές τις μέρες δέχεται αρκετές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων στον τομέα του λιμανιού, του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου και επεσήμανε ότι κάποια από αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και κάποια όχι. "Χρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα", είπε ο κ. Ζιαφού και ανέφερε ότι θα τα μεταφέρει την πλευρά της Κίνας.

Πρόσθεσε δε ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια (win-win situation).

Κάθε χώρα κατά την περίοδο ανάταξής της συναντά εμπόδια, αλλά ο ηγέτης και ο λαός βρίσκονται στην ίδια βάρκα, ανέφερε ο κ. Ζιαφού και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες.

Κληθείς να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco είπε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για αυτούς και αναφέρθηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας της προβλήτα 2 μέσα στους 4 πρώτους μήνες του έτους.

Είπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα.

Εξάλλου, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.

Read more...

«Κάποιες αποφάσεις εμπεριέχουν την αδικία»

nooz.gr
«Λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Κάποιες μάλιστα εμπεριέχουν την αδικία, αφού κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα πολίτες που δεν έφεραν καμία ή έφεραν τις λιγότερες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών.

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του επέλεξε τη σωτηρία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση και τη σωτηρία και επιλέξαμε τη σωτηρία», παραδέχθηκε ωστόσο ότι εκτός των περιστολών απαιτείται και ανάπτυξη. «Θέλουμε να κάνουμε την κρίση μία πραγματική ευκαιρία», επανέλαβε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέτει νέα θεμέλια δικαιοσύνης και προβαίνει σε αλλαγές των νόμων

Όσον αφορά στο κράτος πρόνοιας, είπε ότι πάσχει σοβαρά, χαρακτηρίζοντάς το αναποτελεσματικό, άδικο και πελατειακό.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, την ικανοποίησή του γιατί οι πολίτες διαδήλωσαν χθες ειρηνικά. «Η φωνή όσων ήταν στους δρόμους χθες ακούστηκε πιο δυνατά γιατί δεν υπερκαλύφθηκε από επεισόδια και έκτροπα» σημείωσε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η σημερινή σας απάντηση μου προκαλεί απογοήτευση, δεν μπορείτε να έρχεστε με μία έκθεση ιδεών. Μας είπατε ότι δεν έχετε σχέδιο, είστε η κυβέρνηση της περίφημης δήλωσης Πεταλωτή ότι είμαστε η κυβέρνηση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε: «Οι υπουργοί σας έχουν ήδη αρχίσει να ομολογούν ότι είχατε αποφασίσει να πάτε στο ΔΝΤ αμέσως μετά τις εκλογές» και διερωτήθηκε: «τι κάνατε έξι μήνες;».

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, σημείωσε: «Με “μαϊμού” δημοσκοπήσεις και τον λαό απέναντί σας δεν θα πάτε πολύ μακριά», και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα μέτρα που πήρε και να επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο δανεισμού που αποφάσισε η Ε.Ε.
Read more...

Κινεζικό «όχι» για άλλα λιμάνια και ΟΣΕ

Ανώμαλη προσγείωση στις προσδοκίες

protothema.gr/
Την πρόθεση της Cosco να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κεντρική πύλη-γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής εξέφρασε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού κολοσσού, captain Wei Jιafu.

Ωστόσο, δεν έλειψε και η ανώμαλη προσγείωση στις ελληνικές προσδοκίες, καθώς ο Κινέζος επιχειρηματίας ξεκαθάρισε ότι η Cosco δεν ενδιαφέρεται για τον ΟΣΕ καθώς επίσης ότι οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για άλλα λιμάνια πλην του ΟΛΠ.

Ο Wei τόνισε ότι η Cosco ενδιαφέρεται για το Θριάσιο σε συνεργασία με τοπικό φορέα (εννοώντας προφανώς τον ΟΛΠ).

Τέλος επεσήμανε ότι είχε πολλές συναντήσεις ο ίδιος είτε συνεργάτες με Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες προκειμένου να συσφιχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Read more...

Η Σταματίνα Μαντέλη «εμπλέκει» πέντε πρώην υπουργούς αλλά και τον Κ.Καραμανλή στην υπόθεση του Βατοπαιδίου



Κατάθεση – βόμβα από τη Σταματίνα Μαντέλη, πρώην προϊσταμένη Πολιτική Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η Στ.Μαντέλη ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου...


Κοντού,Θεόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και του Γ.Δρυ και Α.Φωτιάδη στην υπόθεση. Η ίδια υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έδινες τις κατευθύνσεις και ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής γνώριζε το όλο θέμα. Με βάση τα όσα κατέθεσε η πρώην προϊσταμένη του υπουργείου, διαρρέεται ότι στην επιτροπή μπορεί να κληθεί να καταθέσει και ο πρών πρωθυπουργός. Από την άλλη, ο Συνασπισμός εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα για την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

NEWSBLOG

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ομάδα παρακολούθησης της Οικονομίας συστήνει η Ν.Δ.



Τη συγκρότηση ομάδας παρακολούθησης του προγράμματος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αποφάσισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς...



Καθήκοντα συντονιστή της ομάδας αναλαμβάνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας. Γραμματέας της Επιτροπής θα είναι η οικονομολόγος Ελένη Ρωμαϊδου.

Η ομάδα θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων με την τρόικα Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ και θα υποβάλλει στην ηγεσία της Ν.Δ. προτάσεις για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

"Η απόφαση αυτή εκφράζει τη βούληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει διαρκής και σε βάθος αξιολόγηση των εξελίξεων στην Οικονομία, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, και να αναπτυχθούν πρόσθετες συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας που δοκιμάζεται από την κρίση", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ.

ΕΝΕΤ


Read more...

Καίει πολιτικούς η κατάθεση της Μαντέλη



Μπασιάκο, Κοντό, Ρουσόπουλο και Αγγέλου, καίει στην κατάθεση της η Μαντέλη στην εξεταστική ενώ ανέφερε τα ονόματα των Δρυ και Φωτιάδη. Η Μαντέλη αναφέρει τηλεφωνήματα και λεπτομέρειες...



που φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τα πολιτικά πρόσωπα.

Read more...

To ΠΑΣΟΚ της ανοιχτης διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών…κάνει τα πάντα για να λογοκρίνει τις ελεύθερες και μη κατευθυνόμενες φωνές των BLOGS



ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ,ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΦΗΜΗ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ,ΟΤΙ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ,ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ...



ΠΛΑΙΣΙΟ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ BLOGS,ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΠΟΧΩΝ ΔΕΝΔΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΊΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ...

1)ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΟ URL ΤΟΥΣ ΣΕ .COM ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

2)BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ GOOGLE (BLOGSPOT) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ,ΑΛΛΑ Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

3)ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΚΑΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ,ΕΑΝ GOOGLE ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Α.Δ.Υ.Ν.Α.ΤΟ.

4)ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ BLOGS ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ...ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΟΠΩΣ ΠΧ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΈΡΥΣΙ,ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ...Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ...ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ...ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ.

5)ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ...ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ...ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ.

6)ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΤΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ,ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ...ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...ΤΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ...H ΟΠΟΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS....ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ,ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ...

Προτάσεις για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του πρόσφατου νόμου Μπερλουσκόνι για την ανωνυμία των μπλογκ εξετάζει η κυβέρνηση. Η δήθεν «παραίτηση» της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου εξαιτίας υποτιθέμενου σκανδάλου που «αποκαλύφθηκε» από μπλογκ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης.

Ετσι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της ανωνυμίας των μπλογκ και των δεκάδων μηνύσεων που έχουν καταθέσει εις βάρος τους πολιτικοί, κυβερνητικά στελέχη και επιχειρημα τίες.Πάντως το ιταλικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 10 Μαΐου από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, στην παράγραφο 28 εξισώνει τα μπλογκ με τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, οι ιδιοκτήτες των μπλογκ θα πρέπει να προσκομίζουν στο υπουργείο Τύπου στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητα του κατόχου τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν.

Τη συγκεκριμένη πρόταση επανέφεραν χθες σε συζητήσεις τους ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που επεσήμαναν με νόημα πως «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο καθεστώς ανομίας στον χώρο των μπλογκ».

Τα δύο τελευταία χρόνια μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 μηνύσεις από πολίτες, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν μέσα από ανώνυμα μπλογκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο συντάκτης των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τα οποία έχει γίνει μήνυση.

Οπως προέκυψε από σχετική έρευνα των διωκτικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 132.000 μπλογκ από τα οποία τα 3.500 έχουν καθημερινή ανανέωση.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη που αντιτίθενται στην υποχρεωτική αναφορά του ονόματος των ιδιοκτητών ανώνυμων μπλογκ προωθούν μία αυστηροποίηση των ποινών. Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2009, κατά την οποία στα μπλογκ δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Στη γνωμοδότηση, που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ άλλων προβλέπεται πως δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής (συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως ρητά αναφέρει η γνωμοδότηση) για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.

Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας, μέσω του Δαδικτύου, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η γνωμοδότηση αυτή ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τις υποθέσεις που φτάνουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρέπει να αποδειχθεί πως μια υπόθεση είναι κακούργημα και όχι πλημμέλημα για να κινηθεί επιπλέον διαδικασία. «Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες πολίτες που συκοφαντούνται να μην μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους», λένε στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ …ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ BLOGS

Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΒLΟGGΕRS, τα προϊόντα υποκλοπής ως αποδεικτικά στοιχεία και η προβολή των ποινικών δικών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τέθηκαν υπό την κρίση πανεπιστημιακών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Οι εισηγητές τόνισαν μεν τη σημασία των ΜΜΕ στη δημοσιότητα της ποινικής δίκης, εστίασαν ωστόσο περισσότερο στις συνέπειες της κακής χρήσης που συχνά διαπιστώνεται, όχι από τον έντυπο Τύπο αλλά από τα τηλεοπτικά μέσα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες πάντως, ο οποίος προήδρευσε της συζήτησης, δεν δίστασε να ομολογήσει, κάνοντας αυτοκριτική, ότι συχνά η Δικαιοσύνη και ειδικότερα οι εισαγγελείς ασχολούνται ακόμη και με ασήμαντα θέματα παρασυρμένοι από τον Τύπο, παραλείποντας τα σοβαρά. «Τα ΜΜΕ επιβάλλουν πρωτογενώς την επιρροή τους και στη Δικαιοσύνη με τις τηλεδίκες και επιβάλλουν την ατζέντα τους», υπογράμμισε ο κ. Τέντες, συμφωνώντας ως προς αυτό με τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Νικ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Στη «δικαστηριολαγνεία» αναφέρθηκε ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης Αρ. Χαραλαμπάκης, αποδίδοντας την τάση των ΜΜΕ να μεταδίδουν δικαστικές υποθέσεις στην τηλεθέαση και την εμπορικότητα. «Ο τρόπος που εμπλέκονται τα ΜΜΕ στην ποινική δίκη φέρνει σε σύγκρουση το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας με το δικαίωμα στην πληροφόρηση», πρόσθεσε ο εισηγητής, αναφέροντας ωστόσο ότι «τελευταία, τόσο ο Αρειος Πάγος όσο και το ΕΔΑΔ αναδεικνύουν περισσότερο το δικαίωμα στην πληροφόρηση». Στο πλαίσιο της ημερίδας, που έλαβε χώρα σε ειδική αίθουσα του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της ανωνυμίας των bloggers, διατυπώθηκαν ωστόσο αντίθετες απόψεις σχετικά με τη δικονομική αξιοποίηση των παράνομων αποδεικτικών μέσων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Παν. Μπρακουμάτσος, συνοψίζοντας στο τέλος της συζήτησης, κάποιοι από τους ομιλητές δεν θεωρούν αντιδικονομική τη χρήση τους στην ποινική δίκη, ενώ άλλοι, όπως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Μαρκής και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργ. Καρράς, τάχθηκαν υπέρ του πλήρους εξοβελισμού τους.

ΠΡΕΖΑ TV


Read more...

Στον εισαγγελέα στέλνουν 22 γιατρούς και 5 υπαλλήλους



Στον εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να αναζητήσει ποινικές ευθύνες εις βάρος 22 γιατρών και 5 διοικητικών υπαλλήλων, στέλνει πόρισμα για φαινόμενα κακοδιοίκησης στον ΟΠΑΔ το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών...


Συγκεκριμένα, μετά από αυτεπάγγελτο δειγματοληπτικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στην Υπηρεσία Ασφάλισης Δημοσίου (ΥΠΑΔ) Ανατολικής Αθήνας, προέκυψαν ευρήματα που αφορούν σε παραβιάσεις των κειμένων διατάξεων, καθώς και σε φαινόμενα κακοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τη διεξαχθείσα έρευνα προτείνεται η αναζήτηση ευθυνών σε 6 θεράποντες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ, σε 9 ελεγκτές γιατρούς, σε 7 συμβεβλημένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σε 5 διοικητικούς υπαλλήλους της ΥΠΑΔ Ανατολικής Αθήνας.

tanea


Read more...

Κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας σε Γερμανία, Γαλλία ο Ντ. Στρος-Καν



Κατά της επέκτασης του αυστηρού προγράμματος λιτότητας στη Γερμανία και στη Γαλλία τάσσεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , εκτιμώντας ότι αν οι δύο χώρες κινηθούν γρήηγορα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη...


«Οι μεγάλες χώρες δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν πολύ γρήγορα, διαφορετικά θα ανακόψουν την ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012-2013 δεν θα πρέπει να είναι απαράβατος νόμος. «Θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά να μην το παρακάνουμε», τόνισε.

Δεν αμφισβήτησε πάντως την ανάγκη μείωσης του χρέους στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται αυστηρή οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη αλλά και αναπτυξιακές πολιτικές προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία στην Ευρώπη. «Δεν νομίζω ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει να εκραγεί. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργεί αποτελεσματικά», ανέφερε.


Read more...

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Ξαναθυμήθηκα τα πανεπιστημιακά σεμινάριά μου, εν μέσω στρατιωτικής θητείας, σκοπιάς και αγγαρείας! Για σχεδόν ένα δίμηνο επί 2 ή 3 απογεύματα κάθε εβδομάδα μαθαίνω Διαχείριση Κρίσεων και Πρόληψη Ατυχημάτων - πράγματα...
εξαιρετικά χρήσιμα για τη ζωή μου- και βελτιώνω το βιογραφικό μου!». O 28χρονος...
πτυχιούχος ΑΕΙ που επιλέγει την ανωνυμία - «Στρατός είναι και δεν έχω άδεια να μιλήσω», λέει- υπηρετεί σε μονάδα της περιοχής Αφάντου Ρόδου και είναι ένας από τους περίπου 420 στρατιώτες στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που συμμετέχουν από τον περασμένο μήνα στα προγράμματα, τα οποία δίνουν ευκαιρίες για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην ευκολότερη είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Πληροφορική (για νέους και προχωρημένους), Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά), Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών είναι τα πρώτα «μαθήματα» με τμήματα των 15-35 σπουδαστών- στρατιωτών αλλά και μονίμων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Αμυνας και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Ευάγγ. Βενιζέλου.
Επιμόρφωση
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλα σκέλη επιμόρφωσης για ενίσχυση των νέων στη μάχη της αγοράς εργασίας μόλις απολυθούν. Ενα από αυτά είναι η επέκταση του αριθμού των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που λειτουργούν στα στρατόπεδα νεοσυλλέκτων από 5 σε 11. Μπορεί πλέον οι αναλφάβητοι να είναι μόνο 0,1%, οι έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό να είναι το 4,4% και οι πτυχι ούχοι φοιτητές σχεδόν το 40% (βλέπε πίνακα), ωστόσο η εξειδίκευση στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητη.
Τμήματα επιμόρφωσης οργανώθηκαν σε στρατόπεδα στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Χίο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανήκει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, το κόστος καλύπτεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ τις ημέρες που οι στρατιώτες παρακολουθούν μαθήματα απαλλάσσονται από πρόσθετες υπηρεσίες. «Μετά τη λήξη των σεμιναρίων οι σπουδαστές θα πάρουν πιστοποιητικό», λέει η υπεύθυνη του προγράμματος στη Δωδεκάνησο κ. Αικατερίνη Μοσχούς. Το πιστοποιητικό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις προσλήψεων δίνει μόρια, ενώ υπάρχει σκέψη για αναγνώριση και από το ΑΣΕΠ.
Τα «χακί» ΚΕΚ
Οσον αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο Αμυνας προωθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε οι απόφοιτοί τους να λαμβάνουν πρόσθετα μόρια αν επιθυμούν να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). «Χακί» ΚΕΚ υπήρχαν στη Σπάρτη, τον Πύργο, τη Θήβα, το Λουτράκι και το Καβούρι και τώρα προστέθηκαν στην Πάτρα (ΚΕΤΧ), τη Λαμία (ΚΕΥΠ), την Καλαμάτα (ΚΕΔΒ), τον Σκαραμαγκά (Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος»), τον Βόλο (307 ΤΣΥΑΥ) και το Τατόι (Σχολή Πολέμου Αεροπορίας).
«Το κλίμα στα μαθήματα είναι εξαιρετικό», διαβεβαιώνει ο κ. Στ. Βερνίκος, εκπαιδευτής της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και υπεύθυνος του προγράμματος «Προστατέψτε τον εαυτό σας». Στο μάθημά του στη Ρόδο προσήλθαν στρατιώτες, Επαγγελματίες Οπλίτες και 5 αξιωματικοί. «Το πρόγραμμα φέρνει ένα “φρέσκο αεράκι” στη διαδικασία κατάρτισης των ενήλικων πολιτών ιδιαίτερα, καθώς αφορά στρατευμένους», λέει.
Read more...

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ...

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων τη νέα σχολική χρονιά. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τη σχολική περίοδο 2010-2011 απαγορεύεται οποιαδήποτε αύξηση στις...
τιμές των διδάκτρων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων δεν επιτρέπεται καμία αύξηση στα ετήσια δίδακτρα σε σχέση με τα δίδακτρα της ίδιας τάξης κατά το σχολικό έτος 2009-2010. Στις ενδιάμεσες τάξεις όλων των βαθμίδων δεν επιτρέπεται καμία αύξηση και οι γονείς σε καμία περίπτωση και με καμία αιτιολογία, όπως για παράδειγμα αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δεν πρέπει να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα δίδακτρα από αυτά που ίσχυαν για τις τάξεις αυτές τη σχολική χρονιά 2009-2010. Σε ό,τι αφορά τα κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα μπορούν να τα αυξήσουν μέχρι 40 ευρώ τον χρόνο για κάθε μαθητή, λόγω της αύξησης των τιμών των καύσιμων.
Αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε πλαφόν 2% στα δίδακτρα των πρώτων τάξεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, θα προχωρούσε σε πάγωμα αυξήσεων για τις ενδιάμεσες τάξεις και σε αύξηση 40 ευρώ ανά μαθητή για τις μετακινήσεις. Σε αυτή την απόφαση είχε καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έκρινε σκόπιμο ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη νέα σχολική χρονιά δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, εκτός από ένα εφάπαξ ποσό για τα κόμιστρα, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα.
Μείωση των εγγραφών
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά είναι τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία έχουν ενημερώσει τον τελευταίο μήνα τους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν εκπαιδευτήρια τα οποία καταγράφουν απώλειες στις ανανεώσεις εγγραφών παλαιών μαθητών, καθώς αρκετοί είναι οι γονείς που λόγω των περικοπών στα εισοδήματά τους αδυνατούν να καλύψουν τα δίδακτρα, κι έτσι τη νέα χρόνια θα εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία. Ο μειωμένος αριθμός νέων εγγραφών μάλιστα έχει ωθήσει αρκετά εκπαιδευτήρια στην απόφαση να μη λειτουργήσουν νέες τάξεις και να δεχθούν καινούργιους μαθητές μόνο μέχρι τον αριθμό των κενών που υπάρχουν.
Τιμοκατάλογος υπηρεσιών
Εως τις 31 Μαΐου 2010- όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο- έχουν περιθώριο όλες οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους την επόμενη σχολική περίοδο. Ειδικότερα, με αγορανομική διάταξη του υπουργείου ορίζεται ότι τα κάθε είδους φροντιστήρια, ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί υποχρεούνται να καταθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε χρόνο, τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους
Read more...

Χαρίζουν πρόστιμα εκατομμυρίων σε "μεγαλοκαρχαρίες"!

Με ρύθμιση για μικροοφειλέτες…

Την ώρα που η κυβέρνηση "χαρατσώνει" αγρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, χαρίζει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μεγαλοφοροφυγάδες και πολυεθνικές! Με μια ρύθμιση που έφερε για τους μικρομεσαίους (άρθρο 84 του νέου φορολογικού νόμου), το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν, να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς δεν "προνόησε" να θέσει κριτήριο τζίρου και κερδών, ώστε να τις αποκλείσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη σχεδόν της ψήφισης του νομοσχεδίου, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) έκαναν την εμφάνισή τους σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Φορολογίας Ανώνυμων Εμπορικών Εταιριών (ΔΟΥ ΦΑΕΕ) και επικαλούμενες την ειδική διάταξη που δίνει την δυνατότητα σε όλους, μέχρι τις 31 Μαίου, να υποβάλουν εκπρόθεσμα -αλλά χωρίς πρόστιμα, κυρώσεις και προσαυξήσεις- διορθωτικές και συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις.

Επικαλούμενες και τη σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ 1044) που εξέδωσε το υπουργείο, μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων (και η Ζήμενς Ελλάς σύμφωνα με πληροφορίες) έσπευσαν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα, κέρδη και συναλλαγές που δεν δήλωσαν τα περασμένα χρόνια. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως σε πολλές περιπτώσεις, για τις χρήσεις αυτές τα αρμόδια ΠΕΚ είχαν ήδη διαπιστώσει παραβάσεις και ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε καταλογισμούς υπέρογκων προστίμων.
Με τον τρόπο αυτό, τα πρόστιμα που δρομολογούνταν έμειναν "στο συρτάρι", καθώς οι "υπό επιτήρηση" επιχειρήσεις φρόντισαν να καλύψουν εσπευσμένα τα "λάθη" και τις παραλείψεις που τις καθιστούσαν στόχο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Είναι ενδεικτικό ότι, σε ένα και μόνο από τα 6 ΠΕΚ της χώρας, οι … απώλειες σε δημόσια έσοδα ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Με το δεδομένο αυτό, οι απώλειες –σε εποχή πλήρους δημοσιονομικής κατάρρευσης της χώρας!- υπολογίζεται πως μπορεί να προσεγγίζουν και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Στις περιπτώσεις αυτές, η προσπάθεια αποφυγής των ποινών είναι "καραμπινάτη" καθώς οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν εξ ορισμού πλήρως στελεχωμένα λογιστήρια που είναι αδύνατον να υποπέσουν σε σφάλματα κατά συρροή, που επισύρουν και βαρύτατες ποινές και πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως το Άρθρο 84 του νέου φορολογικού νόμου δίνει δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος Μαϊου και καταβολή του οφειλόμενου φόρου, χωρίς πρόσθετο φόρο, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα.

Read more...

Και ο κουνιάδος του Λ. Ζαγορίτη διορίστηκε στη Βουλή...


..στην Κοιν. Ομάδα της ΝΔ "μετά από πρόταση του Κ. Καραμανλή"!

Ανάμεσα στα 232 πρόσωπα που είχαν διοριστεί στη Βουλή προεκλογικά (κάντε κλικ επάνω στο ΦΕΚ για να μεγαλώσει) και τώρα επικυρώνεται και τυπικά ο διορισμός τους είναι και ο κ. Δημήτρης Λάρδας. Τι ιδιαίτερο έχει ο κ. Λάρδας; Είναι κουνιάδος (αδελφός της γυναίκας του Κωνσταντίνας Λάρδα-Ζαγορίτη ) του -ακόμη και σήμερα!- γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη...
Ο κ. Ζαγορίτης τότε είχε μεγάλη ισχύ, ήταν μάλιστα και βουλευτής στη Β' Αθηνών αλλά στις εκλογές του Οκτωβρίου απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο συγγενής του όμως είχε ήδη...
"βολευτεί" στη Βουλή ως μόνιμος πια υπάλληλος με τους 16 μισθούς κι αυτός. Είχε διοριστεί μάλιστα στην Κοινοβοουλευτική Ομάδα της ΝΔ και "με πρόταση της Προέδρου της Κώστα Καραμανλή"!
Εντάξει αυτοί. Ο κ. Σαμαράς γιατί κρατά ακόμη στη θέση του γραμματέα τον κ. Ζαγορίτη (συνυπεύθυνο για την εκλογική συντριβή της ΝΔ);

Read more...

Και ο Ν. Χριστοδουλάκης στο "παζλ" της Siemens...


Μάρτυρας αποκάλυψε ότι δεν επέτρεψε, ως υπουργός Οικονομικών, να κηρυχθεί έκπτωτη εταιρεία που δεν μπορούσε να εκτελέσει σύμβαση στον ΟΣΕ

Νέο πρόσωπο προστίθεται στο παζλ των πολιτικών που συνδέονται με την υπόθεση της Siemens. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ Νίκο Χριστοδουλάκη ο οποίος προφανώς θα πρέπει να κληθεί και αυτός να καταθέσει...
Συγκεκριμένα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Υποδομής του ΟΣΕ (2002-2006) Παναγιώτης Κουμάντος ο οποίος...
είπε ότι το 1997 συστήθηκε διακομματική επιτροπή για τις προμήθειες υλικού στον ΟΣΕ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, και έτσι υπογράφηκαν 50 προγραμματικές συμβάσεις συνολικής αξίας σήμερα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κατά τον μάρτυρα, υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συμβάσεων, μέχρι το 2001 δεν είχαν παραδοθεί οι παραγγελίες και στα τέλη του 2002 ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο μια ισπανική εταιρεία ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία δεν είχε τη δυνατότητα να εκτελέσει και έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτη. Αλλά δεν επέτρεψε να κηρυχθεί έκπτωτη και να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ρήτρες το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος του ΟΣΕ, υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη. Γιατί άραγε το έκανε αυτό;
Σύμφωνα με τον κ. Κουμάντο, πάντως ο ΟΣΕ δεν υπέστη ζημιά ενώ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, που συμμετείχαν στις κοινοπραξίες, εν όψει της πώλησής τους, επιχειρήθηκε διακανονισμός και πάγωμα των ρητρών καθυστέρησης, οι οποίες «πληρώθηκαν μέχρι σεντ» μέχρι το τέλος του 2006.

Read more...

"Η Γιάννα ήθελε να παραλάβουμε το C4I!.."



Kατάθεση - βόμβα στην Εξεταστική για την Siemens από τον σημερινό επικεφαλής του ΟΠΑΠ... .
Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη για το σκάνδαλο της Siemens. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του "Αθήνα 2004" Ι. Σπανουδάκης και σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Οταν ρωτήθηκε γιατί άλλαξε άποψη και ενώ αρχικά μαζί με τον τότε γενικό γγραμματέα Εξοπλισμών Γιώργο Ζορμπά είχαν ταχθεί κατά...
της παραλαβής του περίφημου συστήματος C4I, στη συνέχεια έστειλε επιστολή που έλεγε ότι συμφωνεί να παραληφθεί το σύστημα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Σπανουδάκης αρχικά δήλωσε άγνοια. Όμως του επιδείχθηκε η επιστολή και τότε έκανε κατά τις πληροφορίες την αποκάλυψη -βόμβα ότι η συμφωνία για την παραλαβή "κατά βάση ήταν επιθυμία της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου".
Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να κληθεί και η κ. Αγγελοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή για να καταθέσει;

Read more...

Απαντήσεις Παπανδρέου σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή

nooz.gr
Σε επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη για τις εθνικές προμήθειες και του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τα οικονομικά μέτρα και το ΔΝΤ, απαντά στις 10:00 στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά αν η Εξεταστική για την Οικονομία, που ενδεχομένως συσταθεί, θα διερευνήσει και τις περιπτώσεις υπερκοστολογήσεων σε προμήθειες κυρίως από ξένες εταιρείες σε νευραλγικούς τομείς όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι μεταφορές, και οι εξοπλισμοί.

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του με θέμα:«Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και οι συνέπειες ανάμιξής του», ζητεί από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εάν σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και πως νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπαγάγει την χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα;
Read more...

Παρά τις διαφωνίες, θα συμφωνήσουν με τη Α.Μέρκελ


nooz.gr
Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετασθεί στην πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που πραγματοποιείται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί Οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ.
Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου. Παράλληλα, οι προτάσεις της Γερμανίας περί «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» τις οποίες παρουσίασε χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η προχθεσινή μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, δημιούργησαν νέο ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

Εξάλλου, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ζητά από το Βερολίνο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενθαρρύνοντας την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γαλλικές προτάσεις εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

«Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ έχουν διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα της ευρωζώνης», ανέφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Τόμας Μάιζιερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έχουν μπει εκ νέου σε περίοδο «σκληρής δοκιμασίας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Β. Ρόμπει θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Read more...

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

Μέχρι χθες έπρεπε να «ματώσουμε» για να πείσουμε τις αγορές που συμπεριφέρονται «παράλογα», κατά τον Γιουνκέρ, η Μέρκελ προωθεί τώρα ξανά πρωτοβουλία για τον διεθνή έλεγχό τους.

Η μονομερής κίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να πάρει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας (απαγόρευση των λεγόμενων «γυμνών ανοικτών πωλήσεων» -short shelling) επανέφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα διεθνών ρυθμίσεων των αγορών. Η Γερμανία επιδιώκει να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι πιο Αναπτυγμένων Χωρών του Κόσμου (G20), που θα γίνει στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.

Αυστηρή

Μιλώντας μάλιστα χθες σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, η Μέρκελ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα καταστρέψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές αν συμφωνούσαμε σε διεθνή φορολόγηση».

Ακόμη παραμένει ασαφές μέχρι πού θα φτάσουν οι «ρυθμίσεις», με δεδομένο ότι τέτοιο θέμα είχε ξανατεθεί για συζήτηση στο G20, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, για να καταλήξει σε... επιτροπές που παρέπεμπαν την επίλυση του θέματος για μετά το 2012.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε αρχικά «χολωμένη» από τη μονομερή απόφαση της Μέρκελ, μιλώντας χθες στο ίδιο συνέδριο έκανε λόγο για καθιέρωση πολυεθνικού φόρου στις τράπεζες και τα hedge funds. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2010, στη σύνοδο του G20 τον Νοέμβριο.

Ο Γιώργος

Θετικά στην πρωτοβουλία Μέρκελ αντέδρασε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του από τη Βηρυτό, εκφράζοντας και αυτός την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες του G20 θα εκλάβουν «θετικά» τη μονομερή απόφαση του Βερολίνου. «Ελπίζω ότι είναι σημάδι που η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα το δει θετικά και ότι το G20... θα προχωρήσει για την εφαρμογή των απαραίτητων αποφάσεων για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», φέρεται να δηλώνει από τον Λίβανο ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (σ. την κερδοσκοπία) να υπονομεύει την οικονομία μας και τις οικονομίες των πολιτών μας», τόνισε κατόπιν εορτής ο κ. Παπανδρέου και αφότου πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παραδέχονται ότι για όσα συνέβησαν στην αγορά ομολόγων δεν έφταιγε μόνο η ελληνική ασυνέπεια, αλλά και η γερή δόση κερδοσκοπίας, στην οποία άλλωστε τόσες φορές είχαν αναφερθεί γνωστές «γραφίδες» του συστήματος, όπως οι «Financial Times» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αποκαλύπτοντας αρκετές φορές γεύματα κερδοσκόπων με μενού την... Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων.

Ο ίδιος ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με δηλώσεις του χθες από το Τόκιο χαρακτήρισε «παράλογη» τη συμπεριφορά των αγορών όσον αφορά την Ελλάδα και το χρέος της ευρωζώνης. «Υπάρχει μία κάποια απροθυμία να γίνει πιστευτό ότι οι Ελληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ. Επρεπε η δημοσιονομική κρίση να απειλήσει το ευρώ και τη συνοχή της ευρωζώνης για να ανακαλύψουν οι ιθύνοντες της Ε.Ε. το τρελοκομείο της αγοράς.

Απώλειες παντού

Ενα τρελοκομείο που και στο άκουσμα και μόνο ότι η Μέρκελ προχώρησε σε κάποιου είδους ρυθμίσεις, εκτίμησε ότι έρχονται... περιορισμοί, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράψουν σημαντικές απώλειες χθες.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πόλεμος της Μέρκελ έρχεται να καλύψει έναν άλλο πόλεμο: αυτόν της εκχώρησης για πρώτη φορά στο αλάθητο των Βρυξελλών της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, θέμα που προωθούν με ταχείες διαδικασίες Μέρκελ και Ρεν, προκειμένου υποτίθεται να εξασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα του ευρώ.

Η Γαλλία προχώρησε μάλιστα χθες ένα βήμα παραπέρα, με τον Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ώστε να υποχρεωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη «δημοσιονομικής ισορροπίας» κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Η Γερμανία έχει τροποποιήσει εδώ και ένα χρόνο το Σύνταγμά της, το οποίο στο εξής υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περιορίσει από το 2016 στο 0,35% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Σήμερα αντί του Eurogroup όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ομάδα δράσης, υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. *

enet.gr/


Read more...