Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αγκαλιά και πλάι πλάι αύριο...



... στην παρουσίαση της "πλατφόρμας" ...


Έχει να πέσει φιλί και αύριο!
Ο Λοβέρδος παρουσιάζει τη νέα ιδεολογική του πλατφόρμα και...

καλεί το Βενιζέλο δίπλα του.
Ο χοντρός δέχτηκε ασμένως την πρόσκληση και είναι έτοιμος για την αυριανή παράσταση...



Read more...

Deutsche Welle

DW.DE


Read more...

Θέμα δέσμευσης όλων των κομμάτων εγείρουν οι εταίροι

Συμφωνία για τα μέτρα αλλά με έξτρα πολιτικές … διαβεβαιώσεις



Την συναίνεση και δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, εν όψει εκλογών, ζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για το νέο δάνειο του Μαρτίου και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις πολιτικές δηλώσεις δέσμευσης που έλαβαν από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων» υπογράμμισε ο κύριος Βενιζέλος, καθώς – όπως είπε – οι Ευρωπαίοι μας συγκρίνουν με το τι συνέβη πρόσφατα σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως:

- το κοινοβούλιο τάχθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων υπέρ του προγράμματος.

- η Βουλή νομοθέτησε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας

- επετεύχθη η κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2012

- συμφωνήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι περικοπές των 325 εκατ. ευρώ

Ωστόσο στην τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε «η πολιτική συζήτηση για το τι θέλει η ελληνική κοινωνία και τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, αν μπορεί δηλαδή να συνεχίσει την εκτέλεση του προγράμματος».

«Εμείς θα κάνουμε τις επιλογές, αλλά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν μια χώρα αξιόπιστη, με συνέχεια και συνέπεια. Το εξηγήσαμε με μεγάλη σαφήνεια» ανέφερε, αλλά προφανώς εννοούσε μόνο τα δύο κυβερνητικά κόμματα αφού, όπως τόνισε, «στα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να βασιστεί η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση».

Για τα θέματα αυτά ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει εν συνεχεία απόψε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Θέματα τεχνικά αλλά πολιτικά θα απασχολήσουν και στο Euro Working Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να γίνει και η ανακοίνωση του PSI.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως απηύθυνε και έκκληση σε δραματικούς τόνους προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας: «απαιτείται ενότητα και ομαλότητα» τόνισε, «όσοι υποστηρίζουν αόριστα άλλη λύση, ή μια λύση επιστροφής στη δραχμή και εξόδου από τη ευρώ, δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοια τυφλή και μυωπική αντίδραση, τα εισοδήματα θα καταρρεύσουν. Δεν εγγυάται κανείς την προοπτική και την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη» υπογράμμισε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, σε γραπτή του ανακοίνωση, τόνισε πως έχει αδιαμφισβήτητα σημειωθεί πρόοδος στην όλη διαδικασία αντιμετώπισης του ελληνικού «προβλήματος» χρέους και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει την «απαραίτητη λύση».

«Λάβαμε ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες» τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και τρόικα – η οποία ολοκλήρωσε και παρουσίασε στους υπουργούς την έκθεση για την ελληνική οικονομία – έχουν προσδιορίσει τα επιπρόσθετα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα βέβαια το κλίμα δεν ήταν τόσο θετικό κυρίως λόγω των δημοσιευμάτων διεθνών πρακτορείων περί προσπάθειας των εταίρων μας να … «απεμπλακούν» προς ώρας τουλάχιστον από το ελληνικό «πρόβλημα».

Συγκεκριμένα, πηγές της ΕΕ ήθελαν στελέχη της ευρωζώνης να εξετάζουν τρόπους προκειμένου να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, κατορθώνοντας παρόλα αυτά να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία।
protothema.gr
Read more...

Ίμβρος και Τένεδος αποκτούν «πόρτα» προς Ελλάδα και Ευρώπη

Τελωνεία στα δύο νησιά


H Ίμβρος χιονισμένη
H Ίμβρος χιονισμένη (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Εξαιρετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν οι ιμβριακοί σύλλογοι την απόφαση των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε ίδρυση τελωνείων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 28150 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της χώρας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων αλλά και του Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με τους ιμβριακούς Συλλόγους «με την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις Αρχές τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και τα Ιμβριακά Σωματεία με σκοπό την συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους».

Στη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών Δυτικής Προποντίδας, με έδρα τη Ραιδεστό, θα υπάγονται οι τελωνειακές Αρχές των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Οι συγκεκριμένες τελωνειακές Αρχές ιδρύονται για πρώτη φορά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδιο ανάτασης της χώρας ζητούν από τον πρωθυπουργό 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ζητούν πρωτοβουλίες


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Τη δέσμευση του πρωθυπουργού να παρουσιάσει άμεσα εθνικό σχέδιο διεξόδου, ανάπτυξης και ανάτασης της χώρας με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ζητούν με επιστολή τους προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές ζητούν μάλιστα η εφαρμογή του σχεδίου να αξιολογείται σε 15ήμερη βάση και να παρουσιάζεται ανοικτά στους βουλευτές και τον ελληνικό λαό.

Όπως επισημαίνουν, οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει θα αλλάξουν άρδην την παραγωγική ταυτότητα της χώρας, θα άρουν όλες τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αναπτυξιακή μηχανή να λειτουργήσει, θα καταργήσουν την παθογένεια, θα εξαφανίσουν κάθε ίχνος πολυνομίας, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, θα αυξήσουν το ΑΕΠ με τη σταδιακή και αποφασιστική ένταξη της πραγματικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι βουλευτές τονίζουν στην επιστολή τους ότι μετά από δύο χρόνια διαρκούς προσπάθειας, χωρίς, ωστόσο, επαρκή αποτελέσματα, η χώρα μας και ο λαός βρίσκονται ακόμα στο χείλος του γκρεμού.

«Ο αγώνας φαίνεται ότι έχει τελειώσει, και είμαστε ήδη στην παράταση. Η Βουλή ψήφισε. Ο χρόνος κερδήθηκε. Περιμένουμε τώρα όλοι να δούμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για την ανασύνταξη της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις που εδώ και 30 χρόνια έχουν καθυστερήσει, πρέπει να υλοποιηθούν τώρα! Οι Έλληνες πολίτες δε μας δίνουν άλλη πίστωση χρόνου. Κάθε ώρα που περνάει πρέπει να ενισχύει το θετικό ισοδύναμο για τον Ελληνικό λαό» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Έλενα Παναρίτη, Σάββας Εμινίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Βασίλης Γιουματζίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Μαρία Σκραφνάκη, Άγγελος Μανωλάκης, Γιάννης Βούρος, Χρύσα Αράπογλου, Άγγελος Τόλκας, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Η επιστολή των 14 βουλευτών

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μπένι: Μάχη για να αποφύγει την εκλογή από τη βάση...



Με πάθος συνεχίζει την προσπάθεια του να αποφύγει την εκλογή αρχηγού από τη βάση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι... οι δημοκρατικές του αρχές δεν του επιτρέπουν "εκπτώσεις" σε τέτοια θέματα.

Επιχειρεί να εκλεγεί είτε μέσω της Κ.Ο είτε μέσω του Εθνικού Συμβουλίου είτε μέσω...


... μιας τραβεστί Εθνικής Συνδιάσκεψης της οποίας φυσικά η σύνθεση θα είναι βολικά προκαθορισμένη.

Όπως θα έχετε ενδεχομένως ήδη παρατηρήσει, αυτή είναι και η γραμμή που με λύσσα επιχειρούν να επιβάλουν οι φίλοι του στα ΜΜΕ (ΔΟΛ,Mega κτλ) οι οποίοι και πλάθουν το σενάριο τους ενός υποψηφίου που θα ενώσει τις...φυλές του ΠΑΣΟΚ.

Ορθώς πάντως ο Βενιζέλος φοβάται την εκλογή από τη βάση καθώς η βάση δεν τον θέλει. Αν είναι ο μόνος υποψήφιος σε μια εκλογή από τη βάση, η προσέλευση θα είναι τόσο μικρή που και ο πλέον δύσπιστος θα διαπιστώσει το ιστορικό τέλος του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρειαστεί μάλιστα να δώσει μια σκληρή μάχη με τα...λευκά ψηφοδέλτια των οποίων όμως λογικά θα επικρατήσει.

Αν δεν είναι ο μόνος υποψήφιος και δεν καταφέρει να εκλεγεί από τον α' γύρο, στο β' γύρο θα χάσει από οποιονδήποτε, ακόμα κι από τον Τζουμάκα κι αυτό γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει οπαδούς αλλά πελάτες. Όσοι δεν τον χρειάζονται, δεν τον αντέχουν ούτε στον ίδιο χώρο....
parapolitiki.com



Read more...

Κον- Μπεντίτ: «Οι Γερμανοί χρωστούν 81 δισ. στην Ελλάδα»

Νέο ξέσπασμα στο ευρωκοινοβούλιο


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει τις επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αποδεσμευτεί το νέο πακέτο στήριξης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων μιλώντας στο Στρασβούργο δήλωσε πως οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

"Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απευθυνόμενος απ' ευθείας στη Γερμανία, που φέρεται ότι επέμεινε να αναβληθούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο «κόκκινος Ντάνυ» του Μάη του ’68 αναφέρθηκε εκτενώς στη λεηλασία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, "με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστάει η Γερμανία" στην Αθήνα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους νεοφιλελευθέρους «ταλιμπάν» αξιωματούχους της Ε.Ε που επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Την ίδια στιγμή ο νέος ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δήλωσε πως η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά "τιμωρητική" έναντι της Αθήνας και πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «συμβουλές και όχι δικτατορία».

Υποστήριξη βρήκε η χώρα μας και από τον ευρωσκεπτικιστή Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ που χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «μαριονέτα».

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι συνταρακτικοί και φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές με τον Ζοζέφ Ντολ να δηλώνει πως τα μέτρα απέδωσαν στη Λετονία, ενώ και ο γερμανός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ επιτέθηκε στην ελληνική πολιτική τάξη επειδή απέτυχε να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Ο δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις της ΕΕ Νικολάι Βάμεν, μιλώντας για λογαριασμό της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας.

"Σφίξαμε τις ζώνες μας, είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα οικονομικά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε ... για να αποκατασταθούν οι καλές οικονομικές συνθήκες", δήλωσε ο Βάμεν αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που εισήγαγαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία।
protothema.gr

Read more...

Πλατφόρμα ιδεών για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ιδεολογική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το απόγευμα της Πέμπτης (4:30) θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν και οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κάλπες αμέσως μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς

«Τα λέω και στους δανειστές»


O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και έμμεση απάντηση σε πληροφορίες από ευρωπαϊκά κέντρα περί παράτασης των εκλογών, έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι «μετά το PSI θα έχουμε άμεσα εκλογές σε κλίμα ομαλότητας για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να υπάρξει ομαλότητα και μετά τις εκλογές και να αποκατασταθεί η ελπίδα».

Μιλώντας σε εκδήλωση μικρομεσαίων του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε: «Οι προτεραιότητές μου είναι ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, άμεσα εκλογές, για να αναδειχθεί κυβέρνηση ισχυρή με νωπή εντολή και δημοκρατική νομιμοποίηση». Διευκρίνισε ότι «τα λέω αυτά σε όλους, τα λέω και στους δανειστές» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είμαστε νικητές σύντομα στις εκλογές που έρχονται».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε και τα επιχειρήματά του για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Είπε ότι από την αρχή είχε διαφωνήσει στην συνταγή του μνημονίου, αλλά στο σημείο που είχε φθάσει η χώρα δεν μπορούσε να αφήσει την χώρα να καταρρεύσει. Πρόσθεσε ότι με το «κούρεμα« του δημοσίου χρέους αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μνημόνιο δεν υπήρχε ανάπτυξη και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι το 2011 έκλεισε με ύφεση 6,8%.

«Πρέπει να κόψουμε το χρέος και να στρέψουμε τη χώρα από το γκρεμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, «δεν διαπραγματεύονταν αλλά υπέγραφαν ότι τους έδιναν». Τώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, εν αντιθέσει με το 2010 το χρέος δεν ήταν βιώσιμο χωρίς το κούρεμα των 85 δισ. ευρώ που προκύψει με το PSI. «Μπορούμε να μετριάσουμε την ύφεση και να αρχίσουμε την ανάκαμψη. Η στάση μας είναι σωτηρία με υπευθυνότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να «αποζημιωθούν άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους βανδάλους στα πρόσφατα επεισόδια. Δεν πρέπει να κλείσουν άλλα μαγαζιά και να οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία». Επανέλαβε δε ότι «θα έλθει η στιγμή που θα τους κατεβάσω τις κουκούλες, είναι απαράδεκτο μία πόλη να παραδίδεται αφύλακτη σε βανδάλους και εγκληματίες. Η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σοκ: Η Ελλάδα πλήρωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ εν μέσω κρίσης!









Σοκ: Η Ελλάδα πλήρωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ εν μέσω κρίσης!
Την ώρα που η οικονομική κρίση γίνεται «θηλιά» στο λαιμό των ελλήνων φορολογούμενων και το νέο Μνημόνιο «πετσοκόβει» μισθούς, συντάξεις και κάθε λογής βασικά προνόμοια, η χώρα μας ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Αν και ως χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ υποχρεούμαστε να συμμετέχουμε σε... πανάκριβες- για την σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα στρατιωτικές αποστολές, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει γίνει έστω κάποια προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης να περιοριστούν τα έξοδα για τις αποστολές του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχει στη διαθεσή του το kolotoubes.blogspot, μερικές από τις πιο «τσουχτερές» αποστολές του ΝΑΤΟ που επιβάρυναν τον έλληνα φορολογούμενο διαδραματίστηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Σουδάν, στο Τσαντ, στο Τιμόρ, στη Λιβερία,στο Κογκό,στην Αιτή, στην Δυτική Σαχάρα και στο Νταφούρ και κόστισαν παραπάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ!

Ενδεικτικά, για ερευνητική αποστολή στην Αφρική το έτος 2010-2011 η χώρα μας πλήρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό...


Σχετικές φωτογραφίες:



_26555.jpg_6777.jpg_9888.jpg
http://newpost.gr

Read more...

Δεν δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο Σόιμπλε, είπε ο Κάρολος Παπούλιας

«Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;»

Ο υπουργός Αμυνας με τον Κάρολο Παπούλια στο Πεντάγωνο
Ο υπουργός Αμυνας με τον Κάρολο Παπούλια στο Πεντάγωνο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Δε δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο κ. Σόιμπλε. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια γεύματος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιδρώντας στις πιέσεις που ασκούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς την Ελλάδα.

«Όλοι έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την υπερηφάνεια να υπερασπιστούμε όχι μονο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης.», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα επικαλεστώ τα κοινότυπα του Τσώρτσιλ για την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων. Τα ξέρουμε εμείς, τα ξέρουν οι παππούδες μας, τα ξέρουν οι πατεράδες μας. Ο παππούς μου ήταν ο πρώτος υπαξιωματικός τραυματίας στη μάχη των Βουκολιών στην Κρήτη, όταν πήγαν για να απελευθερώσουν την Κρήτη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε, επίσης, την πολιτική τάξη της χώρας «να φανεί αντάξια της αποστολής της» και να ακολουθήσει το παράδειγμα που δίνουν οι στρατιωτικοί, υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από όλα είναι η σωτηρία του τόπου μας, η Ιστορία της Ελλάδας».

Ο κ.Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Άμυνας, διαπίστωσε υψηλότατο επίπεδο ηθικού και επαγγελματισμού στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις δηλώσεις, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για όλους εκείνους που θα σκεφθούν να στραφούν εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Παράλληλα ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως κομμάτι της κοινωνίας, υποφέρουν και εκείνες ως θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και όλοι μαζί θα βρεθούμε στην αντίπερα όχθη και έτσι κάποτε θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων από όπου επικοινώνησε με τον αρχιφύλακα του ακριτικού φυλακίου του Αγαθονησίου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Παπούλια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε συγκινητική -αλλά και μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία- την απόφαση του κ. Παπούλια να παραιτηθεί της αποζημίωσής του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο φάκελος των Πεπόνη-Μουζακίτη

Μετά από σχετικό αίτημα

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής βρίσκεται όλος ο φάκελος της εξέτασης των καταγγελιών των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, μετά από ομόφωνο αίτημα των μελών της, προκειμένου να λάβουν πλήρη γνώση για την υπόθεση.

Μετά τη διενέργεια διοικητικής και νομικής αξιολόγησης των καταγγελιών τους, οι δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Φώτης Μακρής και Νικόλαος Παντελής απεφάνθησαν ότι δεν επιχειρήθηκε καμία επιλήψιμη παρέμβαση στο έργο των δύο οικονομικών εισαγγελέων και πως η έντονη δυσαρέσκειά τους ήταν μία αυθόρμητη εκδήλωση.

«Η αίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπυρίδωνος Μουζακίτη να παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους αποτελεί αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργηση τους, είναι απότοκη της επαινετής ευαισθησίας τους στην προσήλωση τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή, καθ' οιονδήποτε τρόπο, υπηρεσιακά επιλήψιμη σε αυτούς παρέμβαση στο έργο τους» αναφέρουν στο υπόμνημά τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πάνω από τα 102 δολάρια σκαρφαλώνει το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχίας για τις ιρανικές εξαγωγές

Αναστάτωση στην αγορά


Άνοδο 21% σημειώνουν το τελευταίο έτος οι τιμές του πετρελαίου
Άνοδο 21% σημειώνουν το τελευταίο έτος οι τιμές του πετρελαίου (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα ανήλθαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα από τις αναφορές ότι το Ιράν διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκε έως 1,80 στα 102,54 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, διολίσθησε προς τα 101,35 δολάρια.

Η τιμή του Μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 2,31 στα 119,66 δολάρια.

Στις αγορές επικρατεί σύγχυση με τις προθέσεις του Ιράν, καθώς το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Διαψεύδουμε το δημοσιεύμα [...] Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, αυτή θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν πετρελαϊκά αποθέματα για περίπου 120 ημέρες, κατά συνέπεια η όποια διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν δεν θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα τροφοδοσίας, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες-μέλη οφείλουν να διατηρούν ένα συνδυασμό αποθεμάτων αργού και προϊόντων διύλισης για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρλέν Χόλζνερ είπε στο Reuters ότι τα αποθέματα της ΕΕ αρκούν για 120 ημέρες περίπου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φέρενμπαχ: "Αν δε φύγετε από το ευρώ, να σας διώξουν"

Διαβάστε τι αναφέρει προδημοσίευση γερμανικού περιοδικού για την Ελλάδα. Βολές από τον ισχυρό κύριο της Bosch



Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή ζητεί το 57% των Γερμανών μάνατζερ, σύμφωνα με προδημοσίευση δημοσκόπησης που διενήργησε το γερμανικό οικονομικό περιοδικό "Manager Magazine" και θα κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του ίδιου θέματος φιλοξενείται και συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Bosch, Φραντς Φέρενμπαχ, ο οποίος ζητεί να βγει η Ελλάδα όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν χρειαστεί να εξαναγκαστεί, καθώς, όπως λέει, "ένα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης".

"Αυτή η χώρα με τους συνταξιούχους-φαντάσματα και τους πλούσιους φοροφυγάδες και ένα κράτος με δημόσια διοίκηση που δεν λειτουργεί, δεν έχει θέση στην ΕΕ", λέει και σημειώνει πως "το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να επιτύχει μόνο αν υπήρχε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη".

"Η ΕΕ, για να διευκολύνει την έξοδο μιας χώρας όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να τη στηρίξει με βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μετά την υποτίμηση της δραχμής που θα ακολουθήσει, η χώρα ίσως ξαναγίνει ανταγωνιστική", υποστηρίζει.

Μάλιστα, τονίζει πως η συνθήκη της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει για να επιτραπεί η εκδίωξη ενός μέλους.

Τέλος, προβλέπει ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μία Ευρώπη "δύο ταχυτήτων"।

http://news247.gr


Read more...

Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάσθηκε το 35,477% των ΕΛΠΕ

Πέρασε το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου


Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αναμένεται, εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο
Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αναμένεται, εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», άλλων 82.831.553 μετοχών (ποσοστό 27,10%), που κατείχε στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, στις 10 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχει μεταβιβαστεί πλέον το σύνολο των 108.430.304 μετοχών (35,477%), που κατείχε το Δημόσιο, ενώ η διοίκηση και διαχείριση των εξ αυτών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου, θα ασκούνται από το Δημόσιο, για λογαριασμό του Ταμείου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., κατόπιν γραπτής ενημέρωσης που έλαβε την 14η Φεβρουαρίου 2012 από το Ελληνικό Δημόσιο και σε συνέχεια της από 25.01.2012 ανακοίνωσης περί μεταβίβασης 25.598.751 (8,38%) μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», γνωστοποιεί ότι: Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3556/2007, στο πλαίσιο των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 (ΦΕΚ 152/’Α) και της υπ΄αριθμ. 187/2011 (ΦΕΚ 2061/’Β) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στις 10 Φεβρουαρίου 2012 σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 82.831.553 (ποσοστό 27,10%) μετοχών που κατείχε στην «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ».

Συνολικά μεταβιβάστηκε το σύνολο των 108.430.304 μετοχών (35,477%) που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η διοίκηση και διαχείριση των εξ αυτών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου, θα ασκούνται από το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό του Ταμείου.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επικίνδυνη η συνταγογράφηση μόνο της ουσίας και όχι του φαρμάκου, λένε οι γιατροί

Αντίθετοι με τη ρύθμιση του υπ.Υγείας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, αποτελεί σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με την οποία προβλέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και η επιλογή των φθηνότερων -στην αγορά- σκευασμάτων από τον φαρμακοποιό.

«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Οι γιατροί εκφράζουν, επίσης, την έντονη αντίδρασή τους για την τροποποίηση από μη γιατρούς των συνταγών των θεραπόντων ιατρών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα.

Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας αναλαμβάνει στο ακέραιο ο γιατρός και κανένας άλλος, αναφέρει ο ΙΣΑ και ανακοινώνει ότι προετοιμάζει αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανατρέψει «στην πράξη τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα μέτρα της κυβέρνησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ε.Μπαγίς: Ο φράχτης του Έβρου είναι το νέο τείχος του Βερολίνου

Περίεργες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού επί θεμάτων ΕΕ

Σε "περίεργες" δηλώσεις προέβη μιλώντας στο EUobserver ο Τούρκος Υπουργός επί θεμάτων Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στο φράχτη του Έβρου.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε το φράχτη "Τείχος του Βερολίνου" για να συμπληρώσει τη δήλωση του λέγοντας ότι "δεν είναι ο καιρός κατάλληλος να μιλάμε για νέα τείχη στην Ευρώπη, πρέπει να μιλάμε για γέφυρες. Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος των Τειχών στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν για να χτιστούν γέφυρες μεταξύ διαφορετικών οπτικών, διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών κρατών".

Τέλος ο κ। Μπαγίς "προσφέρθηκε" να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση που διάγει υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και στήριξη από φίλες χώρες, η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών που μπορούν να βοηθήσουν".
protothema.gr

Read more...

Δεσμεύσεις με αναφορές σε «τροποποιήσεις» στην επιστολή Σαμαρά προς Eurogroup

Εν αναμονή αντιδράσεων


Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει την ανάγκη να επιτευχθεί η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει την ανάγκη να επιτευχθεί η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
H ΝΔ έχει δεσμευθεί για την επιτυχία των στόχων του προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους, αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του προς το Eurogroup.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. «Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του» εξηγεί.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:

  • Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.
  • Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.
  • Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.
  • Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
  • Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος.

Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Γιώργος επιμένει ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση









Ο Γιώργος επιμένει ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση
Το πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, αλλά όσοι πιστεύουν ότι θα αποφασίσει και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου Προέδρου, μάλλον κάνουν λάθος. Ή καλύτερα, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Στην προκειμένη περίπτωση «ξενοδόχος» παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές στους συνεργάτες του ότι είναι αποφασισμένος να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο αποφασίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο.

Και ακόμα ότι η εκλογή νέου προέδρου, θα γίνει όπως θέσπισε αυτός) από τη βάση, έστω και αν υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος- επαναλαμβάνουμε ότι υποψήφιοι θα είναι σίγουρα δύο, αλλά αυτό μάλλον δεν το έχει συνειδητοποιήσει ο Γιώργος.

Δεν λέμε ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μεταξύ των εισηγήσεων των Παντελή Οικονόμου και Πάρι Κουκουλόπουλου, κάποιος δεν θα θέσει το θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου. Αυτό ενδεχομένως να γίνει.

Ωστόσο, ο Γιώργος παραμένει ισχυρός. Ιδιαίτερα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κυριακής στη Βουλή. Μπορεί να εισέπραξε 22 όχι από δικούς του στην πλειοψηφία βουλευτές και να τους διέγραψε, αλλά όσοι έκαναν την καρδιά τους πέτρα και έμειναν πίσω, τονίζουν ότι αν δεν ήταν αυτός πρόεδρος, τα μέτρα θα τα καταψήφιζαν περισσότεροι από ογδόντα! Στην εκτίμηση ότι τα «όχι» θα ήταν περισσότερα, συμφωνούν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Παπανδρέου, έστω και αν δεν ανεβάζουν τόσο ψηλά τον αριθμό.

Εκτιμάται ότι ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο για το Eurogroup που αναβλήθηκε, αν ρωτηθεί ή αν είναι παρόντας, δεν θα διεκδικήσει ο ίδιος την επιτάχυνση των διαδικασιών. Θα παραμείνει στην θέση «αυτά που αποφασίστηκαν», όπως έχει πει προσφάτως και στον Γιώργο.

Μεταξύ μας, αν υπάρξουν αντιρρήσεις- και θα υπάρξουν έστω και αν ο Γιώργος κάνει κυβίστηση, ούτε ο Βενιζέλος επιθυμεί να φανεί ότι επιχειρεί να γίνει πρόεδρος με «δαχτυλίδι». Δείχνει αδυναμία και ο Μπένι δεν αισθάνεται αδύναμος.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Παραιτήθηκε του μισθού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κορυφαία συμβολική πράξη από τον Κ.Παπούλια

Για την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί του μισθού του ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος πολίτης της χώρας τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό των Οικονομικών ότι σε μία συγκυρία που οι Έλληνες υποβάλλονται σε υποχρεωτικές οδυνηρές θυσίες οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Παπούλιας ανακοίνωσε ότι παραιτείται της προεδρικής αποζημίωσης που ελάμβανε για την άσκηση των καθηκόντων του και η οποία είχε ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις.

Κατά πληροφορίες, οι ετήσιες απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέρχονται σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ. Το κονδύλι αυτό επιστρέφει προς αξιοποίηση στο υπουργείο των Οικονομικών.

ΚΚΕ: Οι πολιτικοί κρίνονται από τις θέσεις τους

"Οι πολιτικοί κρίνονται πρωτίστως από τη θέση που παίρνουν απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις κρίσιμες επιλογές που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση. Κρίνονται απ’ τη θέση που παίρνουν απέναντι σ’ αυτούς που απειλούν το λαό και τον εκβιάζουν. Αν αυτά τα αποδέχονται ή τα ανέχονται, τότε ακόμα κι αν αρνούνται την οικονομική αποζημίωση ή μισθό, το μόνο αποτέλεσμα είναι να δίνουν άλλοθι στα αντιλαϊκά μέτρα", σχολιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας την απόφαση του Κάρολου Παπούλια να παραιτηθεί από τον προεδρικό μισθό.

"Με την ευκαιρία ζητούμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υιοθετήσει τώρα την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των άλλων προνομίων", καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ।
protothema.gr

Read more...

Άντε και γ@@@σου επιτέλους, κύριε Σόιμπλε!









Άντε και γ@@@σου επιτέλους, κύριε Σόιμπλε!
Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την απροκάλυπτη και εν πολλοίς θρασύτατη παρέμβαση του κ. Σόιμπλε στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί την συγκεκριμένη πρακτική. Οι εταίροι μας δεν θέλουν να προχωρήσουμε σε εκλογές και μάλιστα το δηλώνουν δημοσίως, αναβάλλουν το Eurogroup και καθημερινά συζητούν για την επιβολή νέων όρων και μέτρων- σα να θέλουν να μας σπρώξουν εκτός ευρώ ένα πράμα.
Είναι πασίδηλο ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μας θεωρούν εύκολο στόχο και επάνω στο δικό μας πτώμα επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν.


Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Ουδείς μέχρι τώρα μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα εάν φύγουμε από το ευρώ από το να μείνουμε στην ευρωζώνη και να υποκείμεθα τις συνέπειες της παραμονής μας.

Το χειρότερο είναι ότι εάν αποφασίσουμε την συμπόρευση με όλους αυτούς τότε είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί σε τελευταία ανάλυση θα πρέπει πάντα να πιστεύουμε ότι είναι εθνικό χρέος να συμβαδίζουμε και να στηριζόμαστε στις ξένες δυνάμεις και όχι στις δικές μας;

Ποιος είναι εν τέλει ο Σόιμπλε και ο κάθε γερμανός παράγοντας που θα μας επιβάλλει τους δικούς του όρους, προκειμένου να πείσει το κομματικό του ακροατήριο ενόψει των γερμανικών εκλογών του Απριλίου;

Όχι, δεν πάει άλλο! Το πολιτικό σύστημα μπορεί να έχει κάνει λάθη, αλλά αυτές τι μέρες απέδειξε ότι είναι έτοιμο να κάνει την υπέρβαση, αλλά και να θυσιαστεί μετά τις αποφάσεις που πήρε στην Βουλή. Πήρε καίριες αποφάσεις την στιγμή που η Αθήνα καιγόταν. Οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση διέγραψαν 43 βουλευτές! Το πολιτικό σύστημα αποσαρθρώθηκε. Και οι γερμανό-ολλανδοί, αντί να βάλουν πλάτη, εξακολουθούν να τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Είναι αυτοί που προκαλούν την κρίση και στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα λόγω της κρίσης που… αυτοί προκάλεσαν!

Στο σημείο αυτό, αξίζει να κάνουμε μια παρατήρηση και για τα δικά μας τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και σχολιαστές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδωσαν και δίνουν καθημερινά μάχη για να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους Έλληνες, η ντροπή και η θλίψη που προκαλούν οι υποτιθέμενοι εταίροι μας. Αλλά και στο διαδίκτυο, τα sites και τα blogs έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, δίνοντας ότι καλύτερο έχουν στην εθνική υπόθεση.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάει ο κ. Σόιμπλε ότι ο Γερμανός πρόεδρος κατηγορείται για μια σειρά από σκάνδαλα, αλλά και οι εταιρείες τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η SIEMENS) προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους έχουν λαδώσει τον μισό πλανήτη!

Αλλά οι γερμανοί πολιτικοί μόνο την Ελλάδα ξέρουν να κατηγορούν ως χώρα διαφθοράς.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για να τελειώνουμε, οργισμένα αλλά και με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μας, άντε και γαμήσου κ. Σόιμπλε!

Newpost.gr

Read more...

Διαψεύδει διακοπή στις πετρελαϊκές εξαγωγές το Ιράν...



Η πληροφορία μεταδόθηκε από ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο
Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν διέψευσε αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης που μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα πως η... Τεχεράνη διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες.

«Διαψεύδουμε τις αναφορές αυτές… Εάν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε νωρίτερα πως το Ιράν διάκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε ως «αντίποινα» για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη, εκ μέρους της ΕΕ, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Read more...

Δεν θέλει να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα ο Σόιμπλε!

Παρέμβαση λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup


Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις για τη στήριξη των μέτρων του νέου Μνημονίου, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό SWR.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε (την Ελλάδα), αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο» ήταν το μήνυμά του για το πρόγραμμα στήριξης, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, μετα την ματαίωση της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε σχεδιαστεί για απόψε, με αντικείμενο την έγκριση των αποφάσεων της Βουλής σχετικά με τα μέτρα που συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση και τις ρυθμίσεις για το PSI.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναμεταδίδει και η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι, σε περίπτωση εκλογικής της νίκης, θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών.

Αυτός, σημείωσε, είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης.

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, «μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο».

«Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;» παρατήρησε και, απευθυνόμενος στην ελληνική ηγεσία, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

«Όποιος βλέπει την πρόοδο που κάνει η Ιταλία, πρέπει να το σκεφτεί αυτό» σημείωσε, «αλλά δεν μπορώ να το επιβάλω στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλλει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται να τηρήσει το νέο Μνημόνιο και μετά τις επικείμενες εκλογές, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη αποστείλει τη δική του επιστολή για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου.

Σε τηλεδιάσκεψη αντί συνεδρίασης θα περιοριστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε μια κρίσιμη «στροφή» για το ελληνικό ζήτημα, με τις όποιες καθυστερήσεις να φαντάζουν – και να είναι – έως και καταστροφικές για την αναδιάρθρωση του χρέους, την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και εν τέλει την ίδια τη διάσωση της χώρας.

Η δια στόματος του ίδιου του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μετάθεση» της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, προκλήθηκε – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – από το ότι προσώρας δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Με δυο λόγια δεν έχουν ληφθεί από τους Ευρωπαίους οι διαβεβαιώσεις που ζήτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προφανέστατα δεν έχουν πεισθεί για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ και από τη γενικότερη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Απαντήσεις που εν μέρει έλαβαν από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναλύσουν περαιτέρω στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, την ελπίδα να επιτευχθεί, το ταχύτερο δυνατό, συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η επίλυση από την Ελλάδα των δύο εκκρεμοτήτων: των πολιτικών δεσμεύσεων και της κάλυψης της «τρύπας» στις συντάξεις του 2012.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι επείγει η υλοποίηση του λεγόμενου PSI, από τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτάται, όπως είπε, και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης ότι πτώχευση της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη।
protothema.gr

Read more...

Αναβολή του νέου πακέτου στήριξης μέχρι τις εκλογές φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη

Προτάσεις για να «σπάσει» η βοήθεια


Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ζητούν να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ζητούν να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, όπως είπαν την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών θα γίνει στις 6 το απόγευμα.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση για αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι επείγει η έναρξη της διαδικασίας των διακανονισμών της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή το λεγόμενο PSI.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να οριστεί το πλαίσιο της διαδικασίας και στη συνέχεια να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν ζητηθεί.

Ερωτηθείς προς τα πού θα κατευθυνθεί το σημερινό Eurogroup και ειδικότερα αν θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα του PSI αφήνοντας για το συμβούλιο της Δευτέρας την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι «είναι θέμα πολιτικής εκτίμησης».

Επισήμανε, πάντως, ότι με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, το PSI και η δανειακή σύμβαση συνιστούν ενιαίο πακέτο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πουλήστε νησιά για να σας δούμε με ... καλό μάτι»

Πρόταση – πρόκληση από τον πρόεδρο του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου


Μια νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας επεφύλασσε παράγοντας της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής. Έχει περάσει καιρός από τότε που Γερμανοί βουλευτές σύστηναν σκωπτικά στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει μερικές βραχονησίδες για να ξεπληρώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας (δείτε εδώ) και τα αμερικανικά μίντια μετέδιδαν δήθεν αγγελίες πώλησης τμημάτων της ελληνικής επικράτειας (δείτε εδώ), αλλά φαίνεται πως κάποιοι, πέρα από ανιστόρητοι, είναι και αμετανόητοι!

Κι αυτή τη φορά δεν είναι από τη Γερμανία η … «προτροπή» να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της, αλλά από την Αυστρία. Και δη από τον πρόεδρο του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, ο οποίος δηλώνει πως η Ελλάδα «θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση μερικών, απομακρυσμένων, ακατοίκητων νησιών»!

Υποστηρίζει μάλιστα πως αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τόσο από πλευράς μείωσης του χρέους, αλλά θα εκλαμβανόταν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως μια συμβολική χειρονομία και θα είχε οφέλη για τους Έλληνες αφού «θα επηρέαζε θετικά το κλίμα στην Ευρώπη για την Αθήνα».

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό,τι μπορεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο χερ Λάιτλ σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Αναγνωρίζει πάντως πως μια τέτοια ενέργεια σίγουρα δεν είναι εύκολη για τους Έλληνες, τονίζει όμως πως έτσι «θα μετριαστεί το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας»!

Στην ίδια συνέντευξη σπεύδει να απορρίψει κατηγορηματικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι από οικονομική άποψη είναι ανυπολόγιστες οι ψυχολογικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους.

Δηλώνει όμως προβληματισμένος από το «ελληνικό πρόβλημα», λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση και απευθύνει έκκληση να προχωρήσουν στη χώρα μας επενδύσεις στην καινοτομία, την παιδεία, την έρευνα.

«Μόνον με λιτότητα, ο ασθενής θα μας πεθάνει κατά την εγχείρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ, ο οποίος θεωρεί πως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Και καταλήγει λέγοντας πως τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων।
protothema.gr
Read more...