Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή στον Γ.Παπανδρέου Αποχώρηση από την κυβέρνηση όσων «δεν αντέχουν» ζητούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, με τις προϋποθέσεις ότι αυτή υλοποιείται με δέσμευση για το αποτέλεσμα, με δίκαια μέτρα και από μία «αποφασισμένη κυβέρνηση»
Οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, με τις προϋποθέσεις ότι αυτή υλοποιείται με δέσμευση για το αποτέλεσμα, με δίκαια μέτρα και από μία «αποφασισμένη κυβέρνηση»
Αθήνα
«Επιβεβλημένη» θεωρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδ.Βουδούρης (Μεσσηνία) και Θ.Οικονόμου (Ιωάννινα) την αποχώρηση από την κυβέρνηση «όσων δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία», υποστηρίζοντας σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό «υπουργικές αμφιθυμίες και η αναβλητικότητα» ευθύνονται για σημαντικές καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, με τις προϋποθέσεις ότι αυτή υλοποιείται με δέσμευση για το αποτέλεσμα, με δίκαια μέτρα και από μία «αποφασισμένη κυβέρνηση».

Η ανοικτή επιστολή των δύο βουλευτών το Σάββατο έχει ως εξής:
«Το διακύβευμα της περιόδου που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Πέρα από την αγωνία και την αδυναμία ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας να ανταποκριθεί στα οικονομικά βάρη, κανείς δεν αγνοεί τις οδυνηρές συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τις μη-αναστρέψιμες επιπτώσεις της για την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα κατάφεραν να αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη πορεία. Ωστόσο, η στάση της αντιπολίτευσης αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ενώ οι συνθήκες επιβάλλουν εθνική συσπείρωση, τα κόμματα της ιστορικής αριστεράς οχυρώνονται στη διαμαρτυρία, με στερεότυπες ρητορείες και ευχολόγια.«

»Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, έχει αποκλειστική στόχευση να γίνει, πάση θυσία, ο αρχηγός της πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέλοντας να αγνοεί ότι «επαναδιαπραγμάτευση» με δανεικά, συνεπάγεται νέα συμφωνία αλλά με ακόμα πιο δυσμενείς όρους. Η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές όσες φορές και αν χρειαστεί, θυμίζει τους επίδοξους αυτοκράτορες της όψιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που μηχανορραφούσαν για τον θρόνο, αντί να αντιμετωπίσουν την επέλαση των βαρβάρων.

»Η Ελλάδα όμως δεν αξίζει μια τέτοια μοίρα. Η αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά ταυτόχρονα και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, είναι η μόνη αποδεκτή προοπτική. Αυτή την προοπτική θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε. Ωστόσο, για να έχει νόημα η στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια και να ενσωματώνει η προσπάθεια αυτή τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, επιβάλλεται να διευκρινίσουμε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες υλοποιείται. Τρεις είναι αυτές οι βασικές προϋποθέσεις.

»Δέσμευση για το αποτέλεσμα: Τα σκληρά μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδεθούν ρητά με συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα αποτελεί ξεκάθαρη οριστική και αμετάκλητη δέσμευση. Στόχος που θα αποτελέσει κυριολεκτικά «συμβόλαιο» με τους πολίτες: η χώρα να μπει σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη του 2012, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα από 24 δισ. € το 2009, σε 11 δισ. € το 2010 και περίπου 2 δισ. € το 2011. Αυτή η τροχιά είναι ο απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη. Πράγματι, ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής πραγματικότητας είναι το Δημόσιο. Η επίτευξη του στόχου αυτού, θα αποδείξει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι βιώσιμο. Το πλεονασματικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, θα ανοίξει το δρόμο στην αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων της χώρας μας.

»Μέτρα με όρους δικαιοσύνης και με διάλογο: Τα μέτρα λιτότητας πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δίκαια (ή τουλάχιστον όσο λιγότερο άδικα). Η διανομή των βαρών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης, έστω και στο χρονικά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε, όχι αδιαπραγμάτευτη και τελεσίδικη αναγγελία.

»Κυβέρνηση αποφασισμένη και αποτελεσματική: Πέρα από τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ευρωζώνης, είναι δεδομένο ότι στη σημερινή κατάσταση έχουν συμβάλει και οι σημαντικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Οι υπουργικές αμφιθυμίες, η αναβλητικότητα, οι προσπάθειες ετεροπροσδιορισμού μέσα στο κομματικό πλαίσιο είναι μερικές από τις αιτίες καθυστέρησης.

»Είναι πλέον επιτακτικό να μπουν στην άκρη ψευδοδιλήμματα και προσωπικές πρακτικές, που μόνο μεταχρονολογούν τις αναγκαίες αποφάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος για όλους. Και ενώ ορισμένοι υπουργοί μάχονται αποφασιστικά χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, άλλοι δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ’ αυτή.

»Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις. Αυτές πρέπει να γίνουν με τους ξεκάθαρους στόχους και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αναφέραμε. Αν οι υπερβάσεις αυτές υλοποιηθούν, η έξοδος από την κρίση μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα χάσει η κυβέρνηση ή κάποια συγκεκριμένη παράταξη, αλλά η Ελλάδα στο σύνολό της» καταλήγουν οι δύο βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι πρέπει να προσέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία

Οι πίνακες του ΑΣΕΠ και τα κριτήρια κατάταξης

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την υπαγωγή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Η αλλαγή αυτή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς από ενέργειες για να διασφαλίσουν μία θέση στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, που θα τους δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του 60% των βασικών αποδοχών τους και την πιθανότητα διεκδίκησης μίας θέσης σε άλλο φορέα του Δημοσίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Πέραν των διαδικασιών που θα αναλάβουν οι φορείς για τον προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποτελέσουν πλεονάζον προσωπικό και θα μεταφερθούν στην εφεδρεία, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα βήματα κατάταξής τους στους πίνακες τους οποίους θα διαμορφώσει το ΑΣΕΠ.

Όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, οι φορείς καταρτίζουν πίνακες πλεονάζοντος προσωπικού και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ αναλυτικά τα στοιχεία των εργαζομένων με αλφαβητική σειρά, συνοδευόμενα από την ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα, τα προσόντα τους και κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές.

Η ηλικία και η προϋπηρεσία είναι τα δύο κριτήρια που δίνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πλαίσιο της κατάταξης στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Το ΑΣΕΠ, με τη σειρά του, είναι υποχρεωμένο να κοινοποιήσει τον πίνακα αυτό σε όσους περιλαμβάνονται.

Εντός 20 ημερών οι υποψήφιοι έφεδροι πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην ανεξάρτητη Αρχή επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα και τις ιδιότητες για τα οποία προβλέπεται μοριοδότηση.

Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όσους ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μην λάβουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία διάθεσης ή απασχόλησης, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ θα κατατάξει το πλεονάζον προσωπικό σε πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα του φορέα που υπηρετεί και σύμφωνα με τη μοριοδότηση των προσόντων και των ιδιοτήτων που αναφέρονται στο ΠΔ. Αυτοί θα αποτελέσουν και τους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού που θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Σε προθεσμία 10 ημερών οι υπαγόμενοι στους πίνακες έχουν δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της βαθμολογικής κατάταξης. Μετά την εξέταση των ενστάσεων συντάσσονται οι οριστικοί Πίνακες Κατάταξης ανά φορέα

Διαφορετικές διαδικασίες προβλέπονται για τους εφέδρους που αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποια θέση είτε μόνιμης απασχόλησης, είτε ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.

Ο νόμος ορίζει ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 10% των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν και το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού, ενώ προτάσσονται αυτοδίκαια σε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Περικοπές-σοκ στο εφάπαξ

newpost.gr









Περικοπές-σοκ στο εφάπαξ
«Εφιαλτικές» αναμένεται να είναι οι περικοπές στο εφάπαξ που έρχονται από την 1η Νοεμβρίου και και όσους έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν πρόλαβαν να το εισπράξουν.

Οι μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν το 30%, ενώ αναμένεται να γίνουν την 1η Νοεμβρίου στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, οι μειώσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα το βοήθημα. Πρόκειται για περίπου 42.000 δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους στη ΔΕΗ, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα ελλειμματικά Ταμεία.

Για παράδειγμα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

-Η μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 20%. Με δεδομένο πως κατά μέσο όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ.
-Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 85.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία -τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα- μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά περικοπής από 20% έως 30% (που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα ποσοστά). Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μαζική φυγή στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνει έλλειμμα 4 δισ. (στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί η αρχική μείωση του 10%).

Μάλιστα στη μελέτη αναφέρεται πως ακόμα και αν υπάρξει νέα μείωση 10% (κάτι που θα γίνει με τα νέα μέτρα) και αυξηθεί κατά μία μονάδα η εισφορά, το Ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 2,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη? ζεστού χρήματος στον ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ να αγγίζει τους 22 μήνες. Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 με 600 εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα και αυτήν τη στιγμή δίνεται το εφάπαξ σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Νοέμβριο του 2009.

Εγκύκλιος για την ειδική εισφορά

Την ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας -η οποία ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου- καλούνται να πληρώσουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν από την εργασία τους. Μάλιστα θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο -της κατάθεσης του ποσού στο Ταμείο Πρόνοιας- προκειμένου να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα.

Σε εγκύκλιο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «μετά την 1η Ιανουαρίου έχουν ανακύψει περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι έπαψαν να είναι μισθοδοτούμενοι, λόγω εξόδου εκ της υπηρεσίας, με συνέπεια να μην υφίστανται αποδοχές για την παρακράτηση της εισφοράς».

Οι μεγάλοι «χαμένοι» των ρυθμίσεων

Από 1.814,84 έως 11.933 ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη:

1. Ο χρόνος ασφάλισης. Είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος ως μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές. Επίσης τα διαστήματα που αναγνωρίζονται ως χρόνος ασφάλισης από το Ταμείο (π.χ. εκτάκτου) καταβάλλοντας εισφορές.

2. Ο μισθός ασφάλισης. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία, επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου διά του αριθμού 70. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία εξόδου είναι η 20ή Ιουνίου 2011 η πενταετία αρχίζει από την 20ή Ιουνίου 2006.

Σημειώνεται πως το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:

-Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
-Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται διά 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
-Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.

«Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ

Μέχρι και 43.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν από το εφάπαξ τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μετά το νέο τσεκούρι 30% που επιβάλλει το άρτι εξαγγελθέν πακέτο μέτρων. Το ποσοστό της μείωσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η του ερχόμενου Νοέμβρη και αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπάλληλους της επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα.

Πληροφορίες από μέλη ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (όπου υπάγεται το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ) αναφέρουν πως η περικοπή ενδέχεται να είναι κλιμακωτή με "ταβάνι" το 30%, ανάλογα με το προσδοκώμενο ποσό του βοηθήματος, αν και αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας. Δεδομένου ότι το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010, εκτιμάται πως η ρύθμιση θα πλήξει περίπου 1.300 άτομα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει το βοήθημα.

Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε το Ταμείο κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ. Με το «μαχαίρι» του 30%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει γύρω στα 59.000 - 60.000, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ, ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ ο τρόπος υπολογισμού παραμένει διαφορετικός για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993, το εφάπαξ ισούται με το γινόμενο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης (με πλαφόν τα 4.819 ευρώ) επί τον αριθμό των ετών πραγματικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ (με πλαφόν τα 30 έτη).

Για τους νέους ασφαλισμένους το εφάπαξ αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών) επί τα έτη ασφάλισης.


Πηγή: Έθνος/Newpost

Read more...

Άνδρας άνοιξε πυρ κατά της φρουράς του Πάπα στη Γερμανία

Καθησυχάζει το Βατικανό

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λειτουργία την οποία πραγματοποίησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λειτουργία την οποία πραγματοποίησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Οι Αρχές της Γερμανίας συνέλαβαν άνδρα που πυροβόλησε με αεροβόλο όπλο κατά φρουρού της συνοδείας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στην γερμανική πόλη Ερφούρτη, πριν από λειτουργία που πραγματοποίησε ο Ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δεν υπάρχει «καμία ανησυχία» για τη συνοδεία του Πάπα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε μία ώρα πριν την λειτουργία, κοντά στη ζώνη ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί, αρκετά μακριά από το σημείο που θα στεκόταν ο Πάπας.

Ο Φ.Λομπάρντι δήλωσε ότι ο άνδρας της φρουράς τραυματίστηκε ελαφρά.

Η λειτουργία έγινε κανονικά.

Ο Ποντίφικας πραγματοποιεί επίσκεψη στην πατρίδα του, τη Γερμανία, την πρώτη του ως Πάπας.

Η επίσκεψή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις από δυσαρεστημένους Γερμανούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σεξουαλικά σκάνδαλα της Εκκλησίας και στην πολιτική της για τους ομοφυλόφιλους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η κρίση αλλάζει τις συνήθειες του Έλληνα 8 στους 10 «κόβουν» από παντού …

http://img.protothema.gr/B636DF92F77EB2BB4EE46679E134EC9F.jpg
protothema.grΚάποτε ο Έλληνας θεωρούσε επιτυχία να έχει ένα δικό του σπίτι, μεγάλο σε κυβικά αυτοκίνητο, να διασκεδάζει στα μπουζούκια, να πίνει ακριβά κρασιά και να έχει ένα εξοχικό। Σήμερα, όλα τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν αφού τα δυο τελευταία χρόνια η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων άλλαξε ριζικά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η παλιά συνήθεια του Έλληνα – χουβαρντά – να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη, να κερνάει ο ίδιος πάντα τους λογαριασμούς, να είναι σπάταλος, δεν ισχύει πια καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (80%) μείωσε τα χρήματα που δαπανά για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού. Επίσης το 75% των Ελλήνων σταμάτησε να αγοράζει καινούρια ρούχα, ενώ το 68% αναζητά μόνο φθηνά καταναλωτικά προϊόντα.
Μένουμε σε μικρότερα σπίτια

Κάποτε το όνειρο κάθε Έλληνα ήταν να αποκτήσει ένα μεγάλο σπίτι με κήπο και πισίνα. Όλα αυτά μέχρι το 2008 που η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας και όλα άλλαξαν. Οι Έλληνες ψάχνουν μικρότερα σπίτια, σε παλαιότερες πολυκατοικίες ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης.

Οι αγγελίες πώλησης υπερπολυτελών κατοικιών μπορεί να αυξάνονται διαρκώς με δελεαστικές τιμές ωστόσο παραμένουν στα αζήτητα. Αντιθέτως οι μεσίτες ενοικιάζουν και πωλούν ευκολότερα μικρά διαμερίσματα, με λίγα κοινόχρηστα στις χαμηλότερες τιμές. Όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών κ. Γιάννης Ρεβύθης «μία τάση που αρχίζει να διαφαίνεται είναι η αγορά μικρότερων σπιτιών.

Ενώ κάποτε ο Έλληνας οικογενειάρχης αναζητούσε ένα διαμέρισμα τουλάχιστον 100τ.μ. σήμερα έχουν μειωθεί οι απαιτήσεις του και αναζητά ένα σπίτι 70τ.μ. και στη χαμηλότερη τιμή. Είναι διατεθειμένος μάλιστα να μείνει εκεί με την οικογένειά του. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η σωστή έρευνα είναι η καλύτερη λύση για να βρει κάποιος τις ευκαιρίες της αγοράς».
Τέρμα η καλή ζωή με λουξ - κρασιά, πούρα, ποτά

Κρασί

Θυμάστε την εποχή που τσακωνόμασταν ποιος από την παρέα θα πληρώσει το λογαριασμό, μετά από κάθε έξοδο; Φαίνεται όμως ότι ο Έλληνας – χουβαρντάς - αλλάζει πλέον συνήθειες και στέκια κατά τις βραδινές του εξόδους. Κάποτε ένα ακριβό μενού συνοδευόταν πάντοτε από ένα εξίσου καλό και ακριβό μπουκάλι κρασί. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσοι από εμάς σήμερα παραγγέλνουμε, το γνωστό σε όλους «χύμα» ή αλλιώς ανοιχτό κρασί;

Σύμφωνα με τον μέτοχο εταιρείας Κατώγι και Στροφυλιά Α.Ε κ. Γιάννη Μαλτέζο, «η πτώση στο καλό και ακριβό κρασί αγγίζει το 30%. Ο κόσμος σήμερα προτιμά το ανοιχτό κρασί ενώ τα ακριβά μπουκάλια θα τα προμηθευτεί μόνο από τα σούπερ μάρκετ. Τα πρώτα σημάδια της πτώσης των πωλήσεων έγιναν αντιληπτά από τους πρώτους μήνες του 2009, επεκτάθηκαν την επόμενη χρονιά και κορυφώθηκαν το 2011».

Πούρα

Κάποτε το πούρο θύμιζε τη μεγάλη και άνετη ζωή. Εννοείται πως σε κάθε βραδινή έξοδο έχοντας κάνει και κράτηση δυο μπουκάλια ουίσκυ, το πούρο είχε την τιμητική του. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς, όχι μόνο δεν αγοράζουν πούρα, αφού θεωρείται είδος πολυτέλειας, αλλά άλλαξαν οι προτιμήσεις τους στα τσιγάρα, επιλέγοντας το στριφτό. Ακόμα όμως και εκείνοι που δεν αλλάζουν εύκολα τις παραδόσεις τους, στρέφονται πλέον σε πούρα, χαμηλού κόστους, γεγονός που επιβεβαιώνει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Fereos Hellas Phoenicia κ. Γιώργος Φεραίος. «Οι πωλήσεις στα φθηνά πούρα έχουν ανέβει ελαφρά τα τελευταία δυο χρόνια.

Ωστόσο, έχουμε χάσει ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε πωλήσεις. Από τη μία η αύξηση του Φ.Π.Α, από την άλλη τα πούρα πλέον θεωρούνται πολυτέλεια, και είναι για κάποιον που ψάχνει για δουλειά, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε μειωμένα, από την περσινή χρονιά, κέρδη. Πάντως η ανεβασμένη τιμή οφείλεται, ως επί το πλείστον, στη φορολογία αφού η Ελλάδα έχει 53%, την υψηλότερη στην Ευρώπη».

Αγοράζουμε μικρότερα και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Τέρμα τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Η κρίση επιβάλλει μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα ακόμα και για τους άντρες που κάποτε ήταν λάτρες της ταχύτητας και της άγριας οδήγησης. Ακόμα και το μέτρο της απόσυρσης δεν φαίνεται να βοηθάει την αγορά αυτοκινήτου καθώς οι νέοι φόροι και τα τεκμήρια, καθιστούν τη συντήρησή τους πολύ δύσκολη.

Όπως αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο Πρόεδρος του συνδέσμου εμπόρων εισαγωγέων αυτοκινήτων Ελλάδος, κ. Απόστολος Πετιμεζάς, «το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε μείωση 45% ενώ το 2009 η αγορά αυτοκινήτων έπεσε κατά 65%. Ο κόσμος δεν ζητάει πλέον πάνω από 1.600 κυβικά, τα μεγάλα αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους, καθώς οι φόροι και η βενζίνη έχουν γονατίσει τους Έλληνες οδηγούς. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ΙΧ ζητούν κυρίως αυτοκίνητα από 1.000 – 1.400 κυβικά την περίοδο του 2006-2008.

Επίσης, πολλοί οδηγοί μετατρέπουν το αυτοκίνητό τους σε υγραεριοκίνητο καθώς η τιμή του υγραερίου έχει «κλειδώσει» μέχρι το 2013 σε 0.83 ευρώ το λίτρο και δεν αναμένεται να αυξηθεί, κατά τη γνώμη μου, καθώς η Ελλάδα παράγει τόνους υγραερίου». Μία άλλη κατηγορία Ελλήνων, κρατάει το παλιό αυτοκίνητο ενώ όσες οικογένειες διαθέτουν περισσότερα από δυο αυτοκίνητα, τα πωλούν και κρατάνε μόνο ένα.

Τέλος η επίδειξη- επιστροφή στα φθηνά και second hand ρούχα

Μαζί με την οικονομική κρίση οι Έλληνες ανακάλυψαν και τα μεταχειρισμένα ρούχα. Ελληνίδες νοικοκυρές εντόπισαν τον τελευταίο καιρό καταστήματα που υπάρχουν ολόκληρες δεκαετίες με φθηνά και μεταχειρισμένα ρούχα.

Πρόκειται για μαγαζιά που απέκτησαν ξαφνικά την αίγλη οίκων μόδας αφού είναι γεμάτα από κόσμο που ψωνίζει ρούχα ακόμα και με το κιλό. Μπορεί να πρόκειται για μια ξενόφερτη συνήθεια μακριά από την ελληνική νοοτροπία, βρίσκεται όμως πολύ κοντά στην οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της Αμερικανικής Αγοράς, κυρία Ελένη Λάρδα, «τα δυο τελευταία χρόνια έρχεται καινούριος κόσμος στο μαγαζί μας, το οποίο λειτουργεί 40 χρόνια.

Πρόκειται κυρίως για κορίτσια και γυναίκες άνω των 30 ετών οι οποίες ψάχνουν ρούχα, vintage, γνωστών οίκων. Τα ρούχα μας προέρχονται όλα από τη Ν. Υόρκη, είναι σε άριστη κατάσταση και πολύ οικονομικά. Ο κόσμος να μην έχει ενδοιασμούς και να επισκέπτεται ανάλογα καταστήματα αφού μπορεί να βρει ευκαιρίες και να γεμίσουν τις ντουλάπες τους με επώνυμα ρούχα σε χαμηλές τιμές».

Ψωνίζουμε λιγότερο στα σούπερ μάρκετ

Πάνω από χίλια είδη σε προσφορά περιμένουν τον καταναλωτή στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα µε έρευνα της εταιρείας Nielsen για την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις στο φρέσκο γάλα μειωθήκαν 4%, στα αρτοσκευάσματα και το ψωμί 5,2%, στα κατεψυγμένα αλιεύματα 6%, στα αναψυκτικά 9,6%, στους χυμούς 10,6% και στο ελαιόλαδο 5,8%. Ίδια εικόνα υπάρχει και για τους πρώτους µήνες του 2011, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα βλέπουν ακόμα µμεγαλύτερη πτώση.

Το ότι περίπου 9 στους 10 πελάτες των σούπερ μάρκετ έχουν προαποφασίσει τα είδη που θα αγοράσουν και ψωνίζουν µε λίστα, ενώ οι µισοί επιλέγουν µάρκες μέσα στο κατάστημα συγκρίνοντας τιμές και χαρακτηριστικά, δείχνει πόσο έχει αλλάξει το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, κάτι που προβληματίζει τους επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον αναγκάζονται έµµεσα ή άµεσα να µειώνουν τις τιµές των προϊόντων. Στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν ότι (χωρίς ΦΠΑ) στα 6 από τα 10 προϊόντα το 2010 µειώθηκαν οι τιµές κατά 1,6%, ενώ αν συμπεριληφθούν οι περιοδικές εκπτώσεις - προσφορές του λιανεμπορίου στην ανάλυση, τότε η πραγματική µείωση τιμών τη χρονιά που πέρασε κυµάνθηκε µεταξύ 2,5%-3,5%.

Επιπλέον, σαφής είναι η στροφή σε φθηνότερα είδη καθώς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν 19,5% έναντι του 2009, ενώ φέτος εκτιµάται ότι ήδη εµφανίζουν ρυθµό ανάπτυξης 28%. Οι καταναλωτές τα προτιµούν (44%) λόγω της χαµηλής τιµής τους και ορισµένες κατηγορίες κατέχουν µερίδια µε διψήφια ποσοστά όπως τα χαρτικά που φτάνουν σε ορισµένα είδη ακόµα και 57%, τα προϊόντα ντοµάτας (20,9%), τα ελαιόλαδα (15,7%), τους χυµούς (10,2%).

Τσιπουράδικα αντί για ακριβά εστιατόρια

Το πάλαι ποτέ ποτό της φτωχολογιάς αγκαλιάζεται πλέον από τους καταναλωτές οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν τα ακριβά αλκοολούχα ποτά. Με φανατικό κοινό κυρίως στις ηλικίες 25-35 ετών, το ούζο και το τσίπουρο εμφανίζουν άνοδο κατά τουλάχιστον 20% την ώρα που οι πωλήσεις των εισαγόμενων αλκοολούχων παρουσιάζουν πτώση 30%. Εξάλλου το τσίπουρο και το ούζο θεωρούνται «κοινωνικά» ποτά αφού προυποθέτουν παρέα, μεζέ και κουβέντα. Εφόσον οι καταναλωτές στρέφονται σε αυτό τον παρεϊστικο τρόπο διασκέδασης και απομακρύνονται από τα night clubs τα ρακόμελα και το ούζο καταναλώνονται ακόμα περισσότερο.

Εξάλλου αφού στην εποχή μας σταμάτησαν τα κεράσματα και ο λογαριασμός μοιράζεται κατά το ήμιση το ουζάκι συμφέρει ακόμα περισσότερο για την τσέπη των καταναλωτών.

Read more...

Τα σενάρια για την επαναγορά χρέους

Δραστική λύση ενόψει για το ελληνικό πρόβλημα ;


http://img.protothema.gr/049AEFBD8EC0A94B617B949742775C82.jpg
Η δραματική αλλαγή της ατζέντας στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους που προήλθε από το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η ΕΕ περί επαναγοράς του συνόλου του ελληνικού χρέους τάραξαν τα νερά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο σενάριο «υποστηρίχθηκε» από δηλώσεις επιφανών παραγόντων της ΕΚΤ, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά απαίτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε συντονισμένες αγορές ομολόγων, μέσω της ΕΚΤ και του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους των κρατών μελών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παρόμοιες οι δηλώσεις και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος αποκάλυψε πως επισπεύδεται κατά έναν χρόνο η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα τα μέλη της Ευρωζώνης στο να αντιμετωπίσουν τα θέματά τους, αλλά και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ΕΕ.

Αυτές τις δηλώσεις αναπαρήγαγαν πρώτα τα αμερικανικά ΜΜΕ, με το Marketwatch να εκτιμά πως πιθανότατα η Ευρώπη έκανε το βράδυ της Παρασκευής ένα πρώτο βήμα προς τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής της πολιτικής και προς την επιβίωση του ευρώ.

Στο δε Bloomberg γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συνολική διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και αναφορά στα σενάρια δραστικής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Το «κλειδί» κατά τους περισσότερους αναλυτές είναι ο προσανατολισμός των Ευρωπαίων στο να παράσχουν εγγυήσεις πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γεγονός απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το CNN πάντως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των αγορών, ακόμα και μετά τη σεναριολογία των τελευταίων ωρών περί συνολικής «ρύθμισης» του ελληνικού χρέους με την παρέμβαση του EFSF και την έκδοση από αυτό βραχυπρόθεσμων τίτλων προς αντικατάσταση των «ελληνικών εκδόσεων».

Τέλος, το Reuters εστιάζει στην δήλωση – βόμβα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε περί πιθανής αναθεώρησης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Λέει μεν πως αυτές οι δηλώσεις αρχικώς «θόλωσαν» το κλίμα, στη συνέχεια όμως συνδέουν τη δήλωση αυτή με τη «διαρροή» των πληροφοριών περί σχεδίου συνολικής επαναγοράς του ελληνικού χρέους για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως αυτή να είναι και η πλέον πρόσφορη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Και προς επίρρωση αυτών αναφέρεται στην έτερη δήλωση του κυρίου Σόιμπλε πως τα «ευρωπαϊκά κράτη στο σύνολό τους βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων».

Read more...

Η ενίσχυση του EFSF δεν αποτελεί λύση για κάθε πρόβλημα, λέει ο Αντόνιο Μπόρχες

«Χρειάζεται συλλογική προσέγγιση»

«Ο EFS δεν αποτελεί τη λύση για κάθε πρόβλημα» είπε ο Αντόνιο Μπόρχες
«Ο EFS δεν αποτελεί τη λύση για κάθε πρόβλημα» είπε ο Αντόνιο Μπόρχες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Υπερβολικές χαρακτηρίζει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, τις εκκλήσεις να υπάρξει μία μεγάλης κλίμακας ενίσχυση κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Μπόρχες δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως «όσοι υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε έναν γιγαντιαίο EFSF πάνε πιο πέρα από αυτό που είναι λογικό».

Μιλώντας στην διάρκεια των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πρόσθεσε ότι «ο EFSF είναι ένα κεντρικό συστατικό στοιχείο στην προσέγγισή μας για την διαχείριση της κρίσης, αλλά δεν αποτελεί τη λύση για κάθε πρόβλημα».

Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας επέκτασης του EFSF, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ο μηχανισμός θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια.

Ο Αντόνιο Μπόρχες τόνισε από την πλευρά του ότι χρειάζεται «συλλογική προσέγγιση» και συντονισμένη δράση.

Σε συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Γκάιτνερ πρότεινε να υιοθετηθεί η μόχλευση του EFSF και να επεκταθούν οι πόροι του, κατά το υπόδειγμα όσων είχε κάνει η Ουάσινγκτον στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ρεν πρότεινε έναν παρόμοιο μηχανισμό, με τη χρήση κεφαλαίων από τον EFSF για να εγγυοδοτούνται μεγαλύτερα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές συναντούν την έντονη αντίθεση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Παρασκευή ότι οι συμφωνημένες αλλαγές στον EFSF, οι οποίες τίθενται σε ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, θα τον καταστήσουν ικανό «να αντιδρά κατάλληλα σε όλες τις εξελίξεις».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό


Read more...

Mια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κόμμα σοσιαλιστικό...


newpost.gr
Mια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κόμμα σοσιαλιστικό...
Δεν χρειαζόταν καν η ανακοίνωση των νέων μέτρων-σοκ που αποφάσισε η κυβέρνηση πριν από μερικές μέρες, για να απογοητευθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Οι αντιδράσεις παλαιών στελεχών της Αριστερής πτέρυγας του Κινήματος, αλλά κυρίως των απλών πολιτών που του έδωσαν την ψήφο τους τον Οκτώβρη του 2009, ενώπιον της νεοφιλελεύθερης «μετάλλαξης» του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τις ιδεολογικές του καταβολές, έχουν γίνει συνήθεια. Οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, των αρχών της δεκαετίας του '80, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου είναι χαώδεις, με τα ιστορικά ντοκουμέντα να το μαρτυρούν.

Το Newpost.gr έψαξε και βρήκε προεκλογικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγούν 30 περίπου χρόνια πίσω, με τις εξαγγελίες που αναγράφονταν σε αυτές να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές της Ελλάδας των Μνημονίων.



Το μήνυμα περί ανεξαρτησίας και άρνησης «ξεπουλήματος στην ΕΟΚ» απετέλεσε «λάβαρο» του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας, μία στάση που τελικά άλλαξε στην πορεία, με την Ελλάδα να μπαίνει στην ΕΟΚ και αρκετά χρόνια αργότερα στην ευρωζώνη. Σήμερα, η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους αποτελεί μακρινό, πλέον, όνειρο, αφού η τρόικα, που εκπροσωπεί τους εξωτερικούς μας δανειστές, ήρθε και θα μείνει. Ανεξαρτησία υπάρχει μάλλον μόνο στον τρόπο επιβολής των επιταγών της τρόικας και όχι στις ίδιες τις αποφάσεις, ενώ η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, δυστυχώς, αποτελεί πραγματικότητα. Οι συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας στα υπουργεία και η πρόσφατη Ομάδα Κρούσης, δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες.



Επόμενο «καυτό» ζήτημα αυτό των μισθών και των συντάξεων. Οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, όπως αποτυπώνονται και στις αφίσες, ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και υλοποιήθηκαν τότε, ως ένα βαθμό. Τώρα, όμως οι εποχές έχουν αλλάξει όπως και οι πολιτικές. Από 55 εως 300% αναμένεται να είναι η αύξηση των φόρων σε μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, με τα ποσά να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» αρκετές φορές από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα. Προώθηση ατομικών συμβάσεων εργασίας, πτώση του ποσού του βασικού μισθού, εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο (με το 60% του μισθού) είναι μερικά από τα μέτρα που προβλέπει η συνταγή της τρόικας και της κυβέρνησης. Όσο για το μεγαλύτερο εισόδημα; Πλέον περικόπτεται από όλο και πιο χαμηλό αφορολόγητο όριο, έκακτες εισφορές, χαράτσι στα ακίνητα, ακροβότερα τέλη κυκλοφορίας, ακριβότερα καύσιμα μεταξύ άλλων.



Όσον αφορά την απασχόληση και ιδιαίτερα αυτή των νέων, τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι απλά απογοητευτικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει το ποσοστό της στο 18,5%! Οι νέοι ψάχνουν διεξόδους προς το εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα πτυχία τους. Η ύφεση στην αγορά διατηρεί την επιδημία λουκέτων σε μικρομεσαίες (και όχι μόνο) επιχειρήσεις. Ξένες εταιρείες αποχαιρετούν την Ελλάδα, με τους ανέργους να αυξάνονται συνεχώς, τις πολιτικές ανάπτυξης να αναζητώνται και τον κορεσμό των ειδικοτήτων στην ήδη περιορισμένη ελληνική να δημιουργούν αδιέξοδο.



Η γραφειοκρατία αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν άλυτο γρίφο για τις ελληνικές κυβερνήσεις και φυσικά, μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί. Αντιθέτως, προκαλεί τροχοπέδη για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, παρά την ίδρυση και τη λειτουργία των ΚΕΠ, οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο είναι «βουτηγμένες» σε στίβες χαρτιών και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να πηγαίνουν με τους ρυθμούς της συμπαθούς χελώνας της αφίσας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το μήνυμα της δεύτερης αφίσας (δεξιά) το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει «με στοργή τους Έλληνες», αλλά βλέποντας τα χέρια στη φωτιά, μας έρχονται μελλοντικές εικόνες, για τον φετινό χειμώνα, κατά τον οποίον οι πολίτες μάλλον θα στραφούν προς παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης, αφού με την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, το κόστος θέρμανσης των κατοικιών θα αυξηθεί κατά 50%, επιβαρύνοντας τα ήδη «στριμωγμένα» νοικοκυριά.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2009 (αλλά και επί διακυβέρνησης Σημίτη) έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ διακήρυξε και απέδειξε εμπράκτως ότι είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης και την προώθηση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, βλέπουμε τα αντίθετα αποτελέσματα αφού υπό την απειλή της στάσης πληρωμών των ξένων δανειστών μας που μας «στηρίζουν», η μεσαία τάξη δέχεται θανάσιμα χτυπήματα, το κοινωνικό κράτος θυσιάζεται στο βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της θεραπείας-σοκ που επιβάλλονται στην οικονομία από τα γνωστά κέντρα -πραγματικής- εξουσίας. Η αποδοκιμασία, επί κυβερνήσεων ΝΔ, για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων, έχει δώσει τη θέση της σε ένα πραγματικό ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, ακινήτων και υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτη διαφορά του παλαιού ΠΑΣΟΚ και του νέου είναι ότι όταν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου επικράτησε στις εκλογές του 1981, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, με μεγάλο κομμάτι του να αποτελείται από ψηφοφόρους αριστερών κομμάτων. Σήμερα; Υπουργοί και βουλευτές δεν τολμούν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αφού το γιουχάισμα και οι αποδοκιμασίες παραμονεύουν.

Εξάλλου, αν μία παράταξη, από τις επιταγές του Τζον Μέιναρντ Κέινς καταλήγει να εφαρμόζει αυτές του Μίλτον Φρίντμαν, τότε κάτι δεν πάει καλά με την πορεία που έχει χαράξει...



Β.Β.



(Πηγή φωτογραφιών: e-parembasis.blogspot.com/alfavita.gr)

Read more...

Παίζουν τα ρέστα τους σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο

Κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας μέσα σε τέσσερις μέσες



http://img.protothema.gr/A6846012FA8B9401B36A9BFD11871A41.jpg

Με δύο στοιχήματα ξεκινάει το τετραήμερο για την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Τρίτη με την καγκελάριο της Γερμανίας κα Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κα Λαγκάρντ θεωρείται «κλειδί» για την επικύρωση της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2011-2014.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει την κα Λαγκάρντ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας πριν από είκοσι ημέρες περίπου και αφού έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα στην Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της έχει ήδη εισηγηθεί συνδυαστική παρέμβαση στο ελληνικό πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη μια, και τον EFSF από την άλλη. Επίσης στην ομιλία της κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της ύφεσης και σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ανάπτυξη.

Με αναπτυξιακή ατζέντα θα μεταβεί και ο κ. Παπανδρέου στην γερμανική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Παπανδρέου, πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που έχουν αποφασιστεί, θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προκειμένου η χώρα να καταφέρει να μπορέσει να ορθοποδήσει. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε χώρα ευκαιριών για επενδύσεις και ως εκ τούτου την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Την ίδια ώρα, στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα είναι πολύ κακό. Πολλοί βουλευτές πλέον σκέφτονται το ενδεχόμενο της παραίτησης προκειμένου να αποφύγουν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος των νέων μέτρων. Ιδιαίτερα το ενδεχόμενο των απολύσεων θεωρείται το «ως εδώ και μη παρέκει» για πολλούς από αυτούς.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος από την δική του πλευρά έθεσε θέμα συγκυβέρνησης για μια ακόμη φορά, σε μια στιγμή που η συζήτηση είχε «σβήσει» μετά τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση αφού περάσει το τετραήμερο δεν αποκλείεται να επαναφέρει το θέμα αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει πραγματικότητα έναν τέτοιο σενάριο ειδικά όταν ξεκινήσει η εξεταστική για την οικονομία για τα τελευταία δέκα χρόνια.
Read more...

Η στάση της Γερμανίας το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμά ο Τζ.Τρεμόντι

«Πρέπει να δείξει το αναγκαίο θάρρος»

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι (Φωτογραφία: Reuters )


Ρώμη, Ιταλία
Την υιοθέτηση μιας πιο αποφασιστικής στάσης από τη Γερμανία «βλέπει» ως λύση για την οικονομική κρίση ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι.

Μιλώντας στη RAI είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύπλοκη σε όλο τον κόσμο, είναι πολύπλοκη στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η αιτία των ανησυχιών διεθνώς».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «το 2008 υπήρχε δυνατότητα περιορισμού και διαχείρισης της κρίσης. Τώρα, όμως, η κρίση αυτή επέστρεψε ως ευρωπαϊκή κρίση. Η λύση θα βρεθεί μόνο αν η Γερμανία αποφασίσει να υιοθετήσει μία λιγότερο αβέβαιη στάση και δείξει το αναγκαίο θάρρος, τη δύναμη και το όραμα που χρειάζονται για να επενδύσει περισσότερο στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας (Confindustria), Έμμα Μαρτσεγκάλια, δήλωσε ότι «οι βιομήχανοι της χώρας πρόκειται να παρουσιάσουν σύντομα ένα μανιφέστο για την διάσωση της Ιταλίας».

Η Μαρτσεγκάλια πρόσθεσε ότι «η Ένωση Βιομηχάνων είναι έτοιμη να διαχωρίσει τις ευθύνες της από εκείνες της κυβέρνησης, διότι επιθυμεί μια πραγματική αλλαγή».

»Χρειάζεται μια ουσιαστική και άμεση τομή. Φτάνει πλέον με τις μικρές πρωτοβουλίες, δεν είμαστε διατεθειμένοι, πλέον, να παραμείνουμε σε μια κατάσταση αποτελμάτωσης» κατέληξε η επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την Τρίτη υπογράφεται η συμφωνία συνεργασίας νοσοκομείων ΕΣΥ - ασφαλιστικών εταιρειών

Σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο πλευρών την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, πρόκειται να διατεθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες 560 θέσεις νοσηλείας, οι οποίες αφορούν κυρίως νοσοκομεία της περιφέρειας.

Το σχέδιο σύμβασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσφερόμενες από τα νοσοκομεία ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται στις «ειδικές θέσεις» νοσηλείας που διαθέτουν δίκλινα, μονόκλινα ή πολυτελείας δωμάτια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους σε κάθε νοσοκομείο σε καθημερινή βάση. «Σε κάθε περίπτωση» σημειώνεται «η ποιότητα των υπηρεσιών των Νοσοκομείων προς τους ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας θα είναι εξαιρετικά υψηλή». Ως ελάχιστη ξενοδοχειακή υποδομή των θέσεων αυτών ορίζεται ο εξοπλισμός τους με τουαλέτα εντός δωματίου, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεοπτικό δέκτη και σίτιση του ασθενούς.

Αναφορικά με το κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους, προβλέπεται προσαύξηση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και του ημερήσιου νοσηλίου στο ΕΣΥ κατά 50%, στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης, και 20% στην περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος σε Κοινωνικό Φορέα Ασφάλισης.

Δεν επιτρέπεται ο θεράπων γιατρός να συμφωνεί κατ' ιδίαν και να εισπράττει από τον ασφαλισμένο συμπληρωματική αμοιβή. Στο τέλος κάθε μήνα τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ασφαλιστική εταιρεία καταστάσεις δαπανών που θα περιλαμβάνουν το κόστος στο 100% της τιμής δαπανών της νοσηλείας, τη συμμετοχή του Ταμείου και τη συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας. Από την πλευρά της, η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά στα Νοσοκομεία το αργότερο εντός δύο μηνών από τη παραλαβή των σχετικών λογαριασμών.

Παράλληλα, τίθεται στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας. Ως αρμόδιο Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο για τη λειτουργία, παρακολούθηση και συντονισμό των κλινών που διατίθενται από τα Νοσοκομεία για την περίθαλψη όλων όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική εταιρεία, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε αυτό θα μπορούν να τηλεφωνούν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες «ειδικές θέσεις».

Επίσης, συστήνεται και Επιτροπή Διαιτησίας η οποία θα συνεδριάζει όποτε κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου οι εκκρεμείς υποθέσεις να μην υπερβαίνουν το μήνα από την έκδοση εξιτηρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μολότοφ και εμπρησμοί αυτοκινήτων τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Εξάρχεια

Εξαφανίστηκαν οι δράστες


Φωτογραφία από παλαιότερη επίθεση στα Εξάρχεια
Φωτογραφία από παλαιότερη επίθεση στα Εξάρχεια (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια, εξαπέλυσε ομάδα κουκουλοφόρων στις 2:30 τα ξημερώματα.

Οι δράστες πέταξαν τις μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίες εξερράγησαν στο δρόμο χωρίς να τραυματιστεί κανείς και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

Νωρίτερα, στις 9:10 το βράδυ της Παρασκευής, άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη δύο ΙΧ αυτοκίνητα, στη διασταύρωση Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, και τους έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επίσκεψη στα Γρεβενά πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις


Από την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αφορμή την επισκεψή του κ. Βαρθολομαίου στα Γρεβενά
Από την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αφορμή την επισκεψή του κ. Βαρθολομαίου στα Γρεβενά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Γρεβενών τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τον βίαιο θάνατο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την μεγάλη μοναστηριακή παράδοση, την πίστη και το φιλοπρόοδο πνεύμα των κατοίκων της περιοχής. Απευθυνόμενος δε στον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης Ιωήλ, ευχήθηκε περαστικά στον αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τη μητρόπολη Γρεβενών και αργότερα θα παρακαθίσει σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δ.Μακεδονίας, Γ.Δακής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν αποτελεί επιλογή η ελληνική χρεοκοπία λόγω ανυπολόγιστου κόστους, λέει η Μέρκελ

«Ανεξέλεγκτο φαινόμενο ντόμινο»

Για ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ
Για ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Ντόρτμουντ
Το Βερολίνο αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, λόγω του ανυπολόγιστου κόστους που θα είχε για το σύνολο της Ευρωζώνης: Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, γιατί θα είχε ζημιές που δεν μπορούν να προβλεφθούν».

Σε συνεδρίαση στελεχών των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο Ντόρτμουντ, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως «ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ενέχει τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου ντόμινο», όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν αποτελεί επιλογή για εμένα» ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου στο σύνολο της Ευρωζώνης θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν.

Παράλληλα, και επισημαίνοντας πως το πρόβλημα του χρέους στην Ευρωζώνη πρέπει να καταπολεμηθεί «στη ρίζα του», η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στα ευρωομολόγα, υποστηρίζοντας πως η «συνένωση του χρέους στην Ευρωζώνη θα οδηγούσε μόνο σε ανευθυνότητα»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτη γεύση οι τραπεζίτες, πριν το κυρίως μενού με Λαγκάρντ

Κρίσιμα ραντεβού Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον


http://img.protothema.gr/484781ED39D247D65D4B06F7622EC213.jpg
Την Κυριακή το μεσημέρι (ώρα Washington) η σκληροτράχηλη και φιλόδοξη Κριστίν Λαγκάρντ θα υποδεχθεί στο γραφείο της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Γαλλίδα πολιτικός και ο Έλληνας υπουργός θα κλειστούν στο γραφείο της πρώτης για τουλάχιστον μια ώρα και θα συζητήσουν τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να «ικανοποιήσει» τους δανειστές μας και να συνεχίσουν την δανειοδότηση μέσω των επόμενων δόσεων. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικάνικη πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με ξένους τραπεζίτες το Σάββατο το πρωί ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τους εκπρόσωπους της Βραζιλίας και της Ινδίας (μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού) οι οποίοι αντιδρούν στην δανειοδότηση της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν κάνω από το 51 % των ψήφων ακόμα και οι αρνητικές ψήφοι των δυο χωρών δεν δημιουργούν πρόβλημα για την περαιτέρω δανειοδότηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει προσπάθεια να μεταπεισθούν με σαφώς αμφίβολα αποτελέσματα.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει επαφές και με ξένους τραπεζίτες για το rollover ομολόγων, θα συναντηθεί ακόμα και με τους εκπροσώπους της Τρόικας πριν και μετά την συνάντηση με την κ. Λαγκαρντ.

Read more...

Συλλήψεις αλλά και δύο ματς ελληνικών ομάδων στο ιταλικό σκάνδαλο «στημένων»

Για τα ΠΑΟ-Ντιναμό και Πανιώνιος-Νάπολι

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Οι εξελίξεις στην ιταλική υπόθεση των 150 «στημένων» αγώνων στους οποίους σημειώθηκε παράνομος στοιχηματισμός, είναι ραγδαίες. Σήμερα, Παρασκευή, μάλιστα ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μαουρίτσιο Λόπεζ και Αντόνιο Ντε Σιμόνε, δύο ανθρώπους που φαίνεται να είχαν άμεση σχέση με την υπόθεση.

Οι ιταλικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τους 150 ύποπτους αγώνες, κυρίως από τις μικρές κατηγορίες, όμως υπάρχουν ματς και από την Serie A, για τα οποία παρατηρήθηκαν περίεργα ποσά στοιχηματισμού.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο των αναμετρήσεων είναι και τα ευρωπαϊκά ματς Παναθηναϊκός-Ντιναμό Τιφλίδας (30/7/2008) και Πανιώνιος-Νάπολι για το Ιντερτότο.

Tα υπόλοιπα ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι: Γκρασχόπερς – Τσερνομόρετς, Μπνέι Γιεχούντα – Ντεπορτίβο, Άτον Βίλα – Οντένσε, Φενέρμπαχτσε – ΜΤΚ.

Τέλος στο πλαίσιο της έρευνας έχουν επίσης συλληφθεί και δύο ποδοσφαιριστές. Ο ένας είναι ο Κρίστιαν Μπιανκόνε, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από την Αβελίνο και αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι έστησε παιχνίδια με αντάλλαγμα να κερδίσει χρήματα από ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της μαφίας του ποδοσφαίρου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι ο τερματοφύλακας Βιτάντζελο Σπανταβέκια, ο οποίος μαζί με τον Μπιανκόνε, σύμφωνα με την κατηγορία, είχε φροντίσει να χάσει η Σορέντο, ομάδα στην οποία αγωνίζονταν, το παιχνίδι με τη Γιούβε Στάμπια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Αθήνα επέστρεψε από τη Γερμανία ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ικανοποίηση για τις εξετάσεις

Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του άμεσα
Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του άμεσα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επέστρεψε στην Αθήνα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το Γκίσεν της Γερμανίας όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει στον προστάτη. Συνεργάτες του δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του άμεσα, καθώς την προσεχή Δευτέρα προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε κληρικολαϊκή συνέλευση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ενοριών, φιλόπτωχων ταμείων και επικεφαλής των γραφείων Νεότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...