Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ... Κατά 49% «κουρεύτηκε» το μέρισμα στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού

kata-49-koyreythke-to-merisma-sto-metoxiko-tameio-stratoyΓράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Μεγάλη είναι η κατήφεια σε 63.000 αποστράτους καθώς τους ανακοινώθηκε ότι μειώνεται το μέρισμα το οποίο τους δίδεται κατά 9% με αναδρομή ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2013 (!).
Επίσης τους γνωστοποιήθηκε ότι το Δεκέμβριο θα επανεξετασθεί το ποσό που τους δίδεται ως μέρισμα καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Μπορεί να αυξηθεί αν και θεωρείται απίθανο, ενδέχεται να παραμείνει το ίδιο ή και να μειωθεί. Θα εξαρτηθεί βάση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.
Από την αρχή της κρίσης το «κούρεμα» που έχουν υποστεί οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς στο μέρισμα τους είναι 49% συνολικά.
Τα όσα λεφτά υποτίθεται ότι εισπράττουν σήμερα ως μέρισμα οι απόστρατοι τα επιστρέφουν- ίσως και διπλά- στο υπουργείο Οικονομικών αν σκεφτεί κανείς ότι τους έχει επιβληθεί να πληρώνουν δύο εισφορές από 3 έως 14% ανάλογα με τις αποδοχές που έχουν προκειμένου να στηριχθούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών.
Συγκεκριμένα οι εισφορές αυτές καταλήγουν στο λογαριασμό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Επομένων Γενεών που το διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το συνολικό ποσό από τις εισφορές αυτές ανέρχεται στα 100- 120 εκ. ευρώ.
Από αυτά τα χρήματα εάν το 30% πήγαινε στα Μετοχικά Ταμεία θα ήταν σωτήριο για αυτά.
Οι αιτίες που έφτασαν σε δυσμενή κατάσταση τα Μετοχικά Ταμεία και των τριών κλάδων είναι πάρα πολλά . Έχασαν σημαντικά κεφάλαια των αποθεματικών τους από το PSI, δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες αυξήσεις στα μερίσματα , προήχθησαν κατά δύο βαθμούς όσοι έβγαιναν σε αποστρατεία, η κακοδιαχείριση ακύρωνε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα με την κρίση χρέους στην Ελλάδα επήλθε δραματική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ο λεγόμενος κοινωνικός πόρος 3% που αποδίδονταν στα Μετοχικά Ταμεία.
Έως τώρα από την υλοποίηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος το 3% της δαπάνης δίδονταν στο εκάστοτε Μετοχικό Ταμείο ανάλογα με το ποιος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούσε την αγορά. Εδώ και δέκα χρόνια όμως, έχει να υλοποιηθεί μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων.
Οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει το 3%.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εξετάσει υπό νέα δεδομένα την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων Αεροπορίας ,Στρατού και Ναυτικού προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να δίνουν το όποιο μέρισμα στους αποστράτους και τα επόμενα χρόνια.
Η ιδέα της ενοποίησης είχε γεννηθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά εγκαταλειφθεί. Τώρα επανέρχεται έντονα η ιδέα αυτή στο προσκήνιο μήπως και αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα.

Ήδη συστάθηκε επιτροπή από τα τρία Γενικά Επιτελεία που θα προσδιορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές με αντικείμενο τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή εξειδικευμένου φορέα για τη μελέτη λειτουργίας των τριών αυτών Μετοχικών Ταμείων.
Δηλαδή εάν μπορούν να ενοποιηθούν, εάν δύναται να λειτουργήσουν ως ένα και άλλα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν για τα Μετοχικά Ταμεία έντονες διεργασίες που εποπτεύονται από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αθ. Δαβάκη.
 

http://newpost.gr

Read more...

Περιπτώσεις ιατρικής «τρέλας» αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για την υπερσυνταγογράφηση Νευρολόγος με 600 παραπεμπτικά 350.000 ευρώ σε έξι μήνες!



Ρεκόρ συνταγογράφησης από 87 γιατρούς - Εντοπίστηκε γιατρός που έγραψε συνταγές για 29 νεκρούς! - Παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, γενικοί γιατροί και μαιευτήρες-γυναικολόγοι οι «πρωταθλητές»

«Αρνητική πρωτιά» κατέκτησαν 87 γιατροί της χώρας με τις επιδόσεις τους στη συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Εννέα εξ αυτών έδιναν παραπεμπτικά για εξετάσεις σε αποβιώσαντες και δη επί μήνες μετά το θάνατό τους, ενώ οι υπόλοιποι σπάνε τα ρεκόρ της συνταγογράφησης φαρμάκων στην ειδικότητά τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δίδονται πολλά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις από ιατρούς μη αντίστοιχης ειδικότητας -π.χ. ενδοκρινολόγος «γράφει» Triplex φλεβών κάτω άκρων ή ορθοπεδικός PSA, δηλαδή εξέταση καρκινικού δείκτη για προστάτη...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στο σύστημα δημόσιας υγείας, παρότι το σύστημα της e-syntagografisi «σκανάρεται» συνεχώς από τους ελεγκτές και οι αρμόδιοι επιβάλλουν τις ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση υπερσυνταγογράφησης.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες γιατροί, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης τους, τιμωρούνται με πρόστιμο, με προσωρινή καθώς και με οριστική αφαίρεση του δικαιώματος για συνταγογράφηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ

Οι ιατρικές ειδικότητες που κάνουν το μεγαλύτερο... τζίρο σε φάρμακα και εξετάσεις, απέχοντας μακράν από το μέσο όρο, είναι οι παθολόγοι, οι καρδιολόγοι, οι ορθοπεδικοί, οι γενικοί γιατροί και οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι.

Τα αναλυτικά στοιχεία της e-syntagografisi διαμορφώνουν και το τοπ-10 των περιοχών με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους. Έτσι, στην Αττική οι δήμοι που αποτελούν τη «χρυσή δεκάδα» είναι η Νέα Σμύρνη, ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι και το Ελληνικό - Αργυρούπολη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων στη Νέα Σμύρνη είναι 19.948 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους, δαπάνη που, όπως εκτιμήθηκε από τους ειδικούς της ΗΔΙΚΑ, είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από τη διάμεση τιμή για την Αττική.

Αναλόγως, οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι νομοί Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κέρκυρας, Χανίων και Ιωαννίνων.

Συνταγές σε νεκρούς και non stop χορήγηση φαρμάκων

Οι περιπτώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας είναι αποκαλυπτικές. Νευρολόγος στην Καρδίτσα εμφανίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το τελευταίο εξάμηνο με περισσότερα από 600 παραπεμπτικά, που αντιστοιχούν σε 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ.

Παθολόγος στην Ηγουμενίτσα έγραψε πάνω από 800 παραπεμπτικά αξίας σχεδόν 340.000 ευρώ, σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο. Ενδοκρινολόγος στη Νέα Σμύρνη εμφανίζεται με 4.000 παραπεμπτικά και πάνω από 34.000 πράξεις σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια, ύψους 240.000 ευρώ.

Ορθοπεδικός στη Λάρισα με συνολική δαπάνη περίπου 170.000 ευρώ, πάνω από 1.000 παραπεμπτικά και σχεδόν 8.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.

Καρδιολόγος στην Πάτρα έγραψε πάνω από 2.000 παραπεμπτικά και πάνω από 16.000 πράξεις σε συγκεκριμένο πάροχο, αξίας 150.000 ευρώ.

Εννέα γιατροί διαπιστώθηκε ότι έγραφαν παραπεμπτικά σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παρότι αυτοί είχαν... καταλήξει.

Στην πλειονότητά τους οι γιατροί έγραφαν τις συνταγές σε έναν ή δύο θανόντες και για διάστημα έως και τρεις μήνες μετά το θάνατό τους.

Υπάρχουν μερικοί που εμφάνιζαν συστηματική συνταγογράφηση με 4 έως 6 αποβιώσαντες, αλλά εντοπίστηκε κι ένας γιατρός που έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες!
protothema.gr

Read more...

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!



Μητροπολίτης ηλικίας 69 χρόνων συνελήφθη χθες το πρωί στον Κορυδαλλό, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων...
από εγκληματική δραστηριότητα.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Δωδεκανήσου του παλαιού ημερολογίου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν:
Ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κω Δωδεκανήσου, κατηγορούμενος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, με ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες, στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/blog-post_4967.html

Read more...

Οι Παξοί γίνονται Έλ Ντοράντο...


Είναι η πιο υποσχόμενη περιοχή για υδρογονάνθρακες...

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών στρέφεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ καθώς φαίνεται ότι αποτελούν την πλέον υποσχόμενη περιοχή για έρευνες.

Κατά τη διάρκεια του...
δεύτερου συνεδρίου «Balkans Οil and Gas Summit» το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελελίδης παρουσίασε δύο γραμμές σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες του σκάφους «Nordic Explorer» προκειμένου να στηρίξει τη θέση του υπέρ των Παξών.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα καθώς δεδομένα από το πακέτο των συνολικά 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, που κατέγραψαν οι Νορβηγοί, απέκτησαν και τα ΕΛΠΕ. Τα ίδια δεδομένα έχει αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) η γαλλική Total.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ είναι σαφές και η επεξεργασία των ευρημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία τους και μετά τον ερχόμενο Μάρτιο και στη συνέχεια θα γίνει η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του πρώτου γύρου παραχωρήσεων.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών εξέφρασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της εταιρείας του στον Πρίνο και τη νότια Καβάλα όπου έχει γίνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία τόσο σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώ και τη γραφειοκρατία όσο και στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

Στο συνέδριο παρευρίσκονται εκπρόσωποι από κορυφαίους πετρελαϊκούς ομίλους όπως η ExxonMobil, η Gazpromneft, η Shell κ.ά. με στόχο να αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας...

Read more...

ΠΤΩΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO...


...META TH ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ...
Πτώση της Χρυσής Αυγής κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δείχνει δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Alco το διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται στον ιστότοπο newsit...

Ειδικότερα, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 6,8%, έναντι 10,8% που συγκέντρωνε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.
Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατικού κόμματος, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι πρόκειται για κόμμα που κομίζει ναζιστική ιδεολογία. Μάλιστα, σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα περιστατικά βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτελούν τμήμα οργανωμένου σχεδίου.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 39 στους 100 ερωτηθέντες - ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής δήλωσαν ότι κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η οργή προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, πλέον των 20 στους 100 (21%), δήλωσαν πως εκτιμούν ότι η Χ.Α. είναι ναζιστικό κόμμα και πως συνειδητά την ψήφισαν ως τέτοιο.
Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, πρώτο κόμμα στην προθεση ψήφου εμφανίζεται η Ν.Δ. με ποσοστό 21% και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Read more...

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ



Συλλαλητήριο ενάντια στον φασισμό διοργανώνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς. Σημειώνεται πως και στη χθεσινή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ διαδηλωτές φώναξαν...
συνθήματα κατά του φασισμού.
Με κοινή τους παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάνουν έκκληση προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου εκτός της Χρυσής Αυγής. Ζητούν από τα κόμματα να πάρουν πρωτοβουλίες «για την αντιμετώπιση της βίας και για τη με κάθε κόστος περιθωριοποίηση των υπερασπιστών της βίας και του ναζισμού».
Στην παρέμβασή τους κάνουν λόγο για «απροκάλυπτα ναζιστικές και εγκληματικές συμπεριφορές» και για «υπερασπιστές της βίας και του ναζισμού, που επιχειρούν να ψαρέψουν και στα θολά νερά των επιπτώσεων της κρίσης».
Για τον σκοπό αυτό καλούν τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν εδώ και τώρα πρωτοβουλίες (νομοθετικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές κ.ά.) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση βίαιων φαινομένων και συμπεριφορών και τη με κάθε κόστος περιθωριοποίηση των υπερασπιστών της βίας και του ναζισμού.
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1404.html

Read more...

Guardian: Το σχέδιο για πραξικόπημα επί Παπανδρέου και η άνοδος της Χρυσής Αυγής

Το πραξικόπημα "που δεν έγινε", η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η κατάρρευση των θεμελίων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το αφιέρωμα του Guardian για το νεοναζιστικό μόρφωμα του Ν. Μιχαλολιάκου Αφιέρωμα στη Χρυσή Αυγή, τα Τάγματα Εφόδου και τους τρόπους δράσεις της, πραγματοποιεί σήμερα ο Guardian, ενώ το κείμενο υπογράφει ο δημοσιογράφος Richard Seymour. Στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές στους κινδύνους που εγκυμονεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής, με βασική επίπτωση τη διατάραξη των θεμελίων του δημοκρατικού πολιτεύματος. "Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον τοξική. Η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι πλέον καταστάσεις που απειλούν την χώρα". Το δημοσίευμα, αναφέρεται στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες "στοιχεία του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 χρυσαυγίτες φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς υποστηρικτές του κόμματος". Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται και στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τις φήμες περί πραξικοπήματος που είχαν ακουστεί τότε: "Υπήρχαν φήμες για ένα πιθανό πραξικόπημα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Έλληνες για τα πακέτα λιτότητας. Στο στρατό, υποτίθεται πως υπήρχε μια κατάσταση συναγερμού σχετικά με την πιθανή ανάγκη να παρέμβει σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, ενώ το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Άμυνας ένιωσε την ανάγκη να αποστρατεύσει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, τροφοδότησε επίσης αυτή την φημολογία. Ένα χρόνο μετά, η κεντροαριστερή εφημερίδα "Το Βήμα" εξακολουθούσε να γράφει για ένα πραξικόπημα που δεν έγινε, υποθέτοντας πως οι ενέργειες του υπουργού Άμυνας εμπόδισαν ένα πραξικόπημα, αν και φαίνεται πως οι αποστρατεύσεις προκλήθηκαν από το γεγονός πως οι αξιωματικοί του στρατού πήραν άμεσες αποφάσεις κατά των μειώσεων στις συντάξεις. Μέχρι στιγμής είναι φημολογία". Στο δημοσίευμα, υπογραμμίζεται επίσης: "Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σε αυτές τις ίδιες εκλογές, περίπου οι μισοί αστυνομικοί φέρονται να έχουν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή. Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση. Επακόλουθες αποκαλύψεις επισημαίνουν πως υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΕΛ.ΑΣ, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες αποτελούν αντικείμενο βασανισμού στα χέρια της Αστυνομίας. Επίσης, υπάρχει μια γενική κρατική ανοχή στη βίαιη και ρατσιστική δημόσια συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής''. Και προστίθεται: "Η δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση από την ελληνική Αριστερά. Οι ακτιβιστές επικαλούνται το βίντεο από κάμερα ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός διοικητών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η δυνατή κοινωνική αντίδραση συμπίπτει με την απειλή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή, εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις σαν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, αν και η σταθερή βάση της υποστήριξης της φαίνεται να κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά και έχει πέσει μετά την δολοφονία του Φύσσα. Οπως και να έχει, η επιμονή στους ψήφους του κόμματος παρά τις προηγούμενες βίαιες προκλήσεις του και τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κράτος, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν απαγορευτεί θα συνεχίσει να υπάρχει σε κάποια μορφή και θα παραμένει απειλή. Το κλασσικό φασιστικό - παραστρατιωτικό στυλ του 1920 που έχει η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί έκπληξη. Η ερώτηση είναι άλλη: Γιατί στοιχεία του κράτους τα οποία έχουν πληγεί από την ύφεση έχουν τέτοιο συσχετισμό με την Χρυσή Αυγή;". "Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας, τα βίαια πακέτα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από τους ηγέτες της Ε..Ε και της άρχουσας τάξης σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάρρευση, έχουν προκαλέσει κρίση. Οι σχέσεις των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα υπουργεία έχουν επανειλημμένως βρεθεί σε αδιέξοδο. Η επιβολή της λιτότητας, κρατά ανοιχτούς τους νέους ανταγωνισμούς μέσα στην κυβερνητική ελίτ, όπως φάνηκε και στην προσπάθεια του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Οι περικοπές έχουν εξασθενήσει την ικανότητα του κράτους. Για μια περίοδο, η εμπειρία της Ελλάδας από τις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων, έφτασε κοντά στην εξέγερση. Αυτό είναι το πιο κοντινό που αποκαλεί ο Gramsci ως κυβερνητική κρίση. Ο πολιτικός έλεγχος του κράτους έχει αρχίσει να καταρρέει. Η κατάρρευση της εξουσίας είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή». Η κατάσταση είναι τοξική. Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που προκλήθηκε. Η μόνη λύση της Αριστεράς για να αχρηστεύσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητες της και να την ''τελειώσει'' ως μια αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση", ολοκληρώνει το δημοσίευμα.http://news247.gr/

Read more...

Συνήγορος του πολίτη: Έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. 4 νεκροί και 400 τραυματίες μέσα σε 16 μήνες

Σύμφωνα με την έκθεση στο κέντρο των Αθηνών δρουν ρατσιστικές πολιτοφυλακές. Την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί και τα περιστατικών βίας μεταξύ μαθητών με στοιχεία φυλετικού ή άλλης μορφής ρατσισμού Αλματώδη έξαρση της βίας σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής καταγράφει ή έκθεση του συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ειδική έκθεση που παρέδωσε στα κόμματα η ανεξάρτητη αρχή, συνδέει ευθέως την κλιμακούμενη ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ενώ στηλιτεύει τη στάση της αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, κάνοντας λόγο για αδράνεια και ολιγωρία, που συντηρούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανεκτές. Ο ΣτΠ κατέγραψε και διερεύνησε 281 καταγγελίες σε 16 μήνες (1η Ιανουαρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013), με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, αλλά και αναφορές που δέχθηκε ο ίδιος. Από αυτές οι 253 έγιναν μέσα στο 2012. Περισσότερα από 135 ήταν τα περιστατικά που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 400 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και 4 νεκροί. Τα τρία τέταρτα των καταγγελιών καταγράφηκαν στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων. Στα νησιά καταγράφηκαν περισσότερες από 30 επιθέσεις, συχνότερα στην Κρήτη (23) και τη Ρόδο (4), ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα εκτός της Αττικής ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες ή οι φερόμενοι ως δράστες ήταν Έλληνες πολίτες, σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών με περιορισμένη αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα συμμετοχή γυναικών. Έδρασαν σε ομάδες, βραδινές ώρες, με θύματα στην πλειονότητά τους Ασιάτες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν και Αφρικανούς από Αίγυπτο, Μαρόκο, Αλγερία. Ο τρόπος δράσης τους; Ξυλοδαρμός μέχρι αναισθησίας με κλομπ, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, καθώς και μαχαιρώματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Σε 71 περιπτώσεις, δηλαδή στο ένα τέταρτο των καταγγελιών, οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα στο διάστημα από τον Μάιο έως το τέλος του 2012 καταγράφηκαν 56 περιστατικά με εμπλοκή της Χ.Α., όταν το διάστημα πριν από τις εκλογές (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012) καταγράφηκαν μόνο 3 καταγγελίες. Στο πρώτο τετράμηνο δε του 2013 η φερόμενη ως ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων. Σε 47 περιπτώσεις, δηλαδή στο ένα έκτο των καταγγελιών, οι δράστες φέρονται να είναι μέλη των σωμάτων ασφαλείας, κυρίως της αστυνομίας (44 περιστατικά) και λιγότερο του λιμενικού (2) και της δημοτικής αστυνομίας (1). Κοινό στοιχείο σε πολλές επιθέσεις είναι το ότι οι δράστες δείχνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν φαίνεται να ανησυχούν για πιθανή αντίδραση περαστικών ή επέμβαση της αστυνομίας. Ο αριθμός των εξιχνιάσεων και της σύλληψης των δραστών είναι δε εξαιρετικά χαμηλός. Τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν ρατσιστικές επιθέσεις Όπως τονίζει στην ειδική του έκθεση ο Συνήγορος, οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. "Η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων, για διάφορους λόγους, είτε δεν καταγγέλλεται καθόλου, είτε καταγγέλλεται αλλά δεν καταγράφεται, είτε καταγράφεται αλλά όχι ως ρατσιστική. Η αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών, η άρνηση σύλληψης δραστών ή καταγραφής περιστατικών και, από την πλευρά των θυμάτων, ο φόβος είτε της σύλληψης είτε του στιγματισμού και η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλλει η στάση και συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων" παρατηρεί. Ενδεικτικό είναι ότι σε περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου, όπως π.χ. σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας, τα αστυνομικά τμήματα καταγράφουν στην καλύτερη περίπτωση πολύ μικρό αριθμό περιστατικών όπου αναγνωρίζεται ρατσιστικό κίνητρο. Μάλιστα, ο Συνήγορος αναφέρει ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου η υπηρεσία αναφέρει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της. Ο ΣτΠ εκτιμά ότι η δραματική αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και της κλιμακούμενης έντασης της ασκούμενης βίας, από τον Μάιο του 2012 και μετά, "αντανακλά μεταξύ άλλων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέτρεψαν την εκπροσώπηση στο εθνικό Κοινοβούλιο του κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο διακρίνεται για τον πρωτοφανή σε οξύτητα και επιθετικότητα εθνικιστικό / ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή την περίοδο σημειώθηκαν τα περιστατικά που κατέληξαν στον θάνατο του θύματος. Ρατσιστικές πολιτοφυλακές με αστυνομική συγκάλυψη "Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι, κατά την περίοδο των 16 μηνών που αφορά η παρούσα έρευνα, η συχνότητα, ο όγκος και τα κοινά χαρακτηριστικά των καταγγελλόμενων επιθέσεων στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Αττικής και της οδού Αχαρνών μέχρι την Αγίου Μελετίου υποδηλώνουν την ενδεχόμενη ύπαρξη άτυπων αλλά οργανωμένων ρατσιστικών πολιτοφυλακών με σταθερή σε μόνιμη βάση παρουσία στις εν λόγω περιοχές" σημειώνει παράλληλα η ανεξάρτητη αρχή. Εκφράζει επίσης έντονο προβληματισμό για την παθητική στάση αστυνομικών οργάνων που καταγγέλλεται σε τέτοια περιστατικά. "Σύμφωνα με τις καταγγελίες α) ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν, β) επενέβησαν μόνο και μόνο για να συλλάβουν τους αλλοδαπούς - θύματα των επιθέσεων, γ) αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις θυμάτων, δ) συνέστησαν σε θύματα επιθέσεων να κάτσουν 'ήσυχα' στο σπίτι τους ή να φύγουν από την Ελλάδα, αντί να ερευνήσουν την καταγγελία τους" αναφέρει. Από την ΕΛ.ΑΣ. καταγράφηκε το 1/3 των περιστατικών Ο ΣτΠ διαπιστώνει σημαντική αναντιστοιχία της επίσημης και ανεπίσημης καταγραφής περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων. Όπως σημειώνει, από την ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών (84 με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο το 2012) συγκριτικά με τα περιστατικά που ο Συνήγορος έχει διασταυρώσει ότι έλαβαν χώρα από την έρευνά του (253 το 2012). Για τον λόγο αυτόν θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ενός συστηματικού τρόπου καταγραφής περιστατικών βίας που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια. "Η επιφανειακή εξέταση όσων περιστατικών τελικά καταγγέλλονται στην αστυνομία, καθώς και η διακοπή της έρευνας ήδη κατά το προκαταρκτικό της στάδιο πλήττουν την αξιοπιστία των πειθαρχικών ελέγχων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η όποια διερεύνηση καταλήγει να θεωρείται μάλλον προσχηματική από τα ίδια τα θύματα αλλά και πολλούς πολίτες και οργανώσεις" επισημαίνει ακόμα ο ΣτΠ προτείνοντας τα αυτονόητα: να αποκτήσει τον πραγματικό της χαρακτήρα η προκαταρκτική διοικητική εξέταση, να διερευνώνται με ταχύτητα καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων για βίαιη ή αυθαίρετη συμπεριφορά με ρατσιστικό κίνητρο, να εξετάζονται όλοι οι μάρτυρες. Διερευνήθηκαν 22, οι 5 στο αρχείο και ένα πρόστιμο "Πέραν όμως των αναφορών που χειρίστηκε ο Συνήγορος, η έκβαση της πειθαρχικής διαδικασίας γενικά για καταγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2012, όπου αστυνομικοί φέρονταν να επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά, είναι μάλλον απογοητευτική. Ήτοι η ολοκλήρωση της διερεύνησης επί συνόλου 22 περιπτώσεων μόνο σε έξι από αυτές, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου σε μία περίπτωση και τη θέση των λοιπών πέντε υποθέσεων στο αρχείο, αποτελούν διαδικασίες που δεν συνηγορούν ότι υπήρξε πραγματική βούληση μέχρι τώρα για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την απόδοση ανάλογων ευθυνών. Αυτή η εκ των πραγμάτων δημιουργημένη εικόνα ατιμωρησίας είναι ανάγκη να ανατραπεί δραστικά και να ανασκευαστεί πειστικά, για την ίδια την αξιοπιστία της αστυνομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αμερόληπτη κρίση της αλλά και στη δικαιοκρατική τους αντιμετώπιση" υπογραμμίζει. Καταχρηστικές προσαγωγές στην επιχείρηση "Ξένιος Δίας" Ειδική αναφορά κάνει στην έκθεση του ο ΣτΠ και στην επιχείρηση "Ξένιος Δίας", υπενθυμίζοντας ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει τον καταχρηστικό χαρακτήρα των προσαγωγών όταν δεν υπάρχει εξατομικευμένη υπόνοια τέλεσης αδικήματος. "Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς είναι προβληματική όσον αφορά την τήρηση δύο θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, της αρχής της αναλογικότητας και της απαγόρευσης εθνοφυλετικών διακρίσεων" αναφέρει. Σημειώνει μάλιστα ότι είναι αποκαλυπτικοί οι αριθμοί των αποτελεσμάτων της επιχείρησης: προσήχθησαν 80.073 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 4.538 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις διαμονής στη χώρα. "Πρόκειται για επιχείρηση καταστολής που δημιουργεί και αναπαράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό των 'ξένων', στον αντίποδα κάθε έννοιας ενσωμάτωσης και ειρηνικής συνύπαρξης" τονίζει. Ο Συνήγορος χαρακτηρίζει απολύτως αντιφατικό το μήνυμα της πολιτείας, την ίδια στιγμή που συστήνει ειδικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, να καλλιεργεί στερεότυπα στοχοποίησης του "άλλου", του εθνοφυλετικά "διαφορετικού". Προτείνει έτσι μεταξύ άλλων να επανεξεταστεί η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", να σταματήσουν οι καταχρηστικές προσαγωγές μεταναστών που διαθέτουν ισχυρό τίτλο διαμονής στη χώρα και να εκπαιδευτούν όλοι οι αστυνομικοί στην αντιρατσιστική αστυνόμευση. Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, ο ΣτΠ σημειώνει ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική απόσταση μεταξύ των προβλέψεων του συνταγματικού νομοθετικού πλαισίου και της εφαρμογής του. Επαναλαμβάνει έτσι την πεποίθηση ότι η αύξηση και η ένταση των περιστατικών ρατσιστικής βίας επιβάλλει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο, μεταξύ άλλων και με τη θέσπιση ενός σύγχρονου και λειτουργικού νομοθετήματος. Ρατσιστική βία και στα σχολεία Τέλος, η ανεξάρτητη αρχή αφιερώνει ένα κομμάτι της ειδικής έκθεσής της στην αύξηση την τελευταία διετία των περιστατικών βίας μεταξύ μαθητών με στοιχεία φυλετικού ή άλλης μορφής ρατσισμού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί απαραίτητο το υπουργείο Παιδείας να ενισχύσει το μήνυμα προς όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) ότι "το σχολείο δεν κάνει αποδεκτή στους κόλπους του οποιαδήποτε μορφή ρατσιστικής ή ξενοφοβικής συμπεριφοράς από οποιονδήποτε και ότι οι θιγόμενοι μαθητές μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση του σχολείου τους, στις προϊστάμενες διευθύνσεις εκπαίδευσης και σε εξειδικευμένους φορείς προάσπισης δικαιωμάτων". Από την έρευνά του, ο ΣτΠ έχει διαπιστώσει ότι περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών συνήθως δεν γνωστοποιούνται στη διεύθυνση του σχολείου ή τους εκπαιδευτικούς λόγω του φόβου των συνεπειών / κυρώσεων, της περαιτέρω στοχοποίησής τους ή της μη εμπιστοσύνης των μαθητών στους ενήλικους. Στις περιπτώσεις πάντως που τίθενται υπόψη των εκπαιδευτικών, όπως αναφέρει, χρησιμοποιούνται παιδαγωγικά μέσα, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η παρέμβαση του σχολείου εξαντλείται σε ρηματική καταδίκη των μη αποδεκτών συμπεριφορών ή σε επιβολή κυρώσεων ή συστάσεων. Για την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της ρατσιστικής βίας στα σχολεία ο Συνήγορος προτείνει προώθηση της δημοκρατίας και της εκπαίδευσης των μαθητών στα δικαιώματα, καθιέρωση διαδικασιών ακρόασης, συμφιλίωσης και εναλλακτικών κυρώσεων όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας, ενίσχυση του ρόλου των ίδιων των μαθητών στην επίλυση συγκρούσεων, καθώς και κατάλληλη επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά τους έφηβους μαθητές που ορισμένες φορές υιοθετούν ρατσιστικές ή άλλες επιθετικές συμπεριφορές, εκτιμά ότι "στην πραγματικότητα δεν αποτελούν κατασταλαγμένους φορείς μισαλλόδοξης ιδεολογίας, αλλά μέσω αυτών των συμπεριφορών αναζητούν κύρος και αναγνώριση από τους συνομηλίκους τους". "Επομένως, ο ρόλος του σχολείου είναι κυρίως να διαπαιδαγωγήσει με θετικό τρόπο τους μαθητές του στον σεβασμό των δικαιωμάτων και να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση και υποστήριξη στις ανάγκες της ηλικίας τους, χωρίς να επιτρέπει συμπεριφορές που καταλύουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και προκαλούν πόνο και φόβο σε άλλους" υπογραμμίζει.http://news247.gr/

Read more...

Ο Καμμένος μηνύει τον Πάχτα...




Μηνυτήρια αναφορά κατεθεσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος, ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, κατά του Χρήστου Πάχτα, των εκπροσώπων της...
«Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εις βάρος των κατοίκων της Χαλκιδικής και γενικότερα των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος, από τη μεγάλη συγκέντρωση απαγορευτικών ποσοτήτων του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, στοιχείου αρσενικό και την απόκρυψη για μεγάλο χρονικό διάστημα της συγκέντρωσής του στο πόσιμο νερό της Χαλκιδικής, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση αγροτικών εκτάσεων και για το πότισμα των ζώων και των λαχανικών.

Read more...

«Ελεύθερο πνεύμα ο Παύλος, ούτε δεξιός ούτε αριστερός»...




Ο Παύλος έλεγε: Ρίξτε στα ΜΑΤ σουσάμι να πέσουν πάνω τους τα περιστέρια...
«Από το '98 μέχρι και πριν από πέντε μέρες όλη μου η πορεία ήταν με τον Παύλο. Είμαστε αδέρφια. Κάτι παραπάνω από μουσικοί. Κάτι παραπάνω από...
παρέα. Ο λόγος που μαζευτήκαμε εδώ ήταν για να σας πούμε ποιος πραγματικά ήταν ο Παύλος, γιατί ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει για τις δικές του σκοπιμότητες. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής, είχε όνειρα και σχέδια που είναι πανέμορφα και γι' αυτά ήρθα να σας μιλήσω. Ο Παύλος δεν ήταν πουθενά, ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Ούτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε στο ΚΚΕ. Πουθενά. Σε ένα πράγμα πίστευε πάντα. Στο ελεύθερο πνεύμα. Αυτό εξέφραζε μέσα από τα τραγούδια του, που πολύ κακώς θα τα ακούσετε τώρα και δεν τα ακούγατε πριν. Εκανε συναυλίες για κοινωφελείς σκοπούς. Εβγαινε στο δρόμο και έδινε φαγητό και κουβέρτες σε αστέγους. Δεν έβγαινε στους δρόμους για να παίξει πόλεμο. Εβγαινε σε συλλαλητήρια και μου έλεγε: "Να πάρουμε μαξιλάρια ή νεροπίστολα;". Οταν κάποτε ήμασταν μπροστά σε ένα συμβάν όπου πλακώνονταν διαδηλωτές με τα ΜΑΤ, μου είχε πει: "Πάμε να βρούμε ρε έναν κουλουρά να τους πετάξουμε δυο χούφτες σουσάμι και να πέσουν όλα τα περιστέρια πάνω τους [...]". Αυτός ήταν ο Παύλος».

Τα λόγια του Θανάση Περάκη (Tiny Jackal) συνοψίζουν όσα ειπώθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από τους 11 φίλους του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τους «εκπροσώπους» της hip hop & low bap σκηνής. Καλλιτέχνες που ήταν για χρόνια «στα μαχαίρια» και επανενώθηκαν σεβόμενοι ένα από τα όνειρα του Φύσσα να ξαναβρεθούν όλοι μαζί στη σκηνή. Η αρχή έγινε χθες. Μένει να δούμε αν θα μετουσιωθεί και σε καλλιτεχνική πράξη. Η αίθουσα και οι σκάλες μέχρι το ισόγειο της ΕΣΗΕΑ κατάμεστες, από δημοσιογράφους, φίλους και απλό κόσμο, που ήθελε να ακούσει δυο λόγια αληθινά πέρα από σκοπιμότητες.

Μέσα σε κλίμα έντονα φορτισμένο από συγκίνηση, παράπονο για την αδιαφορία των Μέσων Ενημέρωσης προ του τραγικού γεγονότος, αλλά και απόλυτα δικαιολογημένης οργής για μια συγκεκριμένη εφημερίδα που ατίμασε σαν όρνεο τη μνήμη του νεκρού, οι φίλοι του στάθηκαν στην προσωπικότητα, τα πιστεύω και τα όνειρα του φίλου τους.

«Μην περιμένετε από εμάς τη σπίθα για να γίνει εμφύλιος. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ υποκινητές. Εδώ είμαστε για τον Παύλο. Χάθηκε ένας δικός μας άνθρωπος. Μακάρι αυτό να σταθεί η αφορμή για τον κόσμο να σκεφτεί [...]. Δεν μας ενδιαφέρει να είσαι αντιρατσιστής, το ζητούμενο είναι να μην είσαι ρατσιστής. Γι' αυτό διαλέξαμε το hip hop. Αυτά τα μηνύματα φέρει.

Δεν θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτά τα καθάρματα τους φασίστες ένα target group εχθρών», συμπλήρωσε ο εμβληματικός Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member, ενώ ο Νικήτας Κλιντ από τις «Ρόδες» ανέφερε: «Αυτό που φοβούνται οι φασίστες και οι ναζιστές δεν είναι να φτιάξουμε παραστρατιωτικές ομάδες του καλού και να τους κυνηγάμε στους δρόμους. Αυτό που φοβούνται είναι άνθρωποι όπως ο Παύλος που λέει στους φίλους του: "Πηγαίνετε εσείς και θα πάω εγώ να τους σταματήσω με τα λόγια". Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι παρ' όλες τις διαφορές μας μπορούμε να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να χωρίσουμε το ανεκτό από το μη ανεκτό. Ελπίζω ο Παύλος με την αυτοθυσία του να συνεισέφερε σε αυτό».

«Δεν υπάρχει τίτλος γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ. Τίτλους βάζουμε στα τραγούδια και στους δίσκους μας. Οχι σήμερα. Η ουσία σήμερα είναι ο Παύλος».

enet.gr

Read more...

Άκαρπη η συνάντηση Διαφωνούν ΥΠΑΝ - τρόικα για τις επαγγελματικές μισθώσεις


Διαφωνούν ΥΠΑΝ - τρόικα για τις επαγγελματικές μισθώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες έμποροι λόγω της επιμονής της τρόικας -με την οποία διαφωνεί ο υπουργός Ανάπτυξης- για πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων -παλαιών και νέων.

Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, η ελληνική πλευρά κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με το οποίο οι παλιές μισθώσεις παραμένουν ως έχουν, ενώ οι νέες θα έχουν χρονική διάρκεια έξι χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα έξι χρόνια.

Ωστόσο, η αντίδραση της τρόικας ήταν απόλυτη. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε με προφανείς λόγους την αναγκαιότητα της προστασίας στην παρούσα φάση των εμπόρων, η τρόικα επέμενε πως τα εμπόδια δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμπορίου και ότι τα ακίνητα μένουν ξενοίκιαστα όχι λόγω της ύφεσης, αλλά επειδή στους ιδιοκτήτες τους δεν συμφέρει να τα νοικιάσουν.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης παρενέβη βλέποντας το αδιέξοδο της συζήτησης και κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση κάνοντας λόγο για διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις και αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα -όπως π.χ. η αποζημίωση που πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή, εάν θέλει να τον βγάλει πρόωρα κ.λπ.- και πρότεινε τριετή περίοδο για τις νέες μισθώσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Τα άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν οι δημόσιες συμβάσεις, η επικείμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα και τα εργαλεία για τον ανταγωνισμό του ΟΟΣΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στον ΑΠ Επιστρατεύεται και το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ στις έρευνες για την Χρυσή Αυγή


Επιστρατεύεται και το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ στις έρευνες για την Χρυσή Αυγή
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των 32 δικογραφιών, που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής.

Κατέθεσαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Γ.Σωτηρέλης, εκπρόσωποι της πακιστανικής και αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Ο τελευταίος, μετά την κατάθεσή του στον κ. Βουρλιώτη, δήλωσε ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο και ότι «το χτύπημα σε βάρος μας είχε προαναγγελθεί από 8 Αυγούστου από τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ν.Μίχο, τον Ηλ.Παναγιώταρο και τον Γιάννη Λαγό».

Ο κ. Βουρλιώτης αναμένει τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από το γνωστό «βαλιτσάκι» των κρατικών υπηρεσιών, προ του θανατηφόρου χτυπήματος στον Παύλο Φύσσα.

Οι τηλεφωνικές αυτές καταγραφές έχουν γίνει, όπως όλα δείχνουν, για λόγους εθνικής ασφάλειας και κατά τις ημέρες (προ και μετά) συμπλοκών που είχαν γίνει τόσο στην περιφέρεια του Πειραιά, όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Είχε δοθεί η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξων.

Ήδη, πέντε άτομα -κατά πληροφορίες, στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια- ταυτοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές με την άρση του τηλεφωνικού απόρρητου που έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του Παύλου Φυσσα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ.Υγείας Νέα Σμύρνη και Λάρισα πρωταθλήτριες στην υπερσυνταγογράφηση


Νέα Σμύρνη και Λάρισα πρωταθλήτριες στην υπερσυνταγογράφηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Λεπτομέρειες για περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, τα φαινόμενα αφορούν μια κατηγορία γιατρών και όχι όλους και επισήμανε ότι είναι αδιανόητο σε αυτή την οικονομική συγκυρία να συνεχίζονται αυτές οι τακτικές. Όπως έκανε γνωστό, ήδη ελέγχονται 87 γιατροί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξαν γιατροί που έγραψαν παραπεμπτικά σε ασθενείς από έναν έως και τρεις μήνες μετά τον θάνατό τους. Επίσης συγκεκριμένος γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες, έως 17 ημέρες μετά τον θάνατό τους.

Είναι ενδεικτικό ότι γιατροί έχουν γράψει παραπεμπτικά το 2013 σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από το 2001 έως το 2008, ενώ τρεις διαφορετικοί γιατροί έγραψαν παραπεμπτικά που εκτελέστηκαν το 2013 στον ίδιο θανόντα από το 2001. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε τρεις διαφορετικούς θανόντες του 2005, 2006 και του 2011.

Οι υποθέσεις των γιατρών που ελέγχονται αφορούν σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν υπερβάσεις που ξεπέρασαν τα 53 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική αδικαιολόγητα υψηλή συνταγογράφηση καταγράφεται σε γιατρούς της Νέας Σμύρνης, ενώ στην περιφέρεια η Λάρισα εμφανίζει τις υψηλότερες δαπάνες υγείας από συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνεται στις ειδικότητες της παθολογίας, της καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της γενικής ιατρικής και της μαιευτικής- γυναικολογίας.

Η υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους παρατηρείται στον Δήμο Νέας Σμύρνης (19.948,10 ευρώ), 3,2 φορές υψηλότερη από τη μέση δαπάνη στην Αττική. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αλίμου με 13.223,50 ευρώ δαπάνη διπλάσια του μέσου όρου.

Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι νομοί Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κέρκυρας, Χανίων και Ιωαννίνων.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι αποκαλύψεις για κάποιους ιδιώτες γιατρούς που γράφουν πακέτα εξετάσεων ανά πολύ συχνά χρονικά διαστήματα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, νευρολόγος στην Καρδίτσα παρουσίασε συνολική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ το πρώτο εξάμηνο του έτους περίπου 350.000 ευρώ, πάνω από 600 παραπεμπτικά και σχεδόν 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο κέντρο αποκατάστασης, ενώ παθολόγος στην Ηγουμενίτσα με συνολική δαπάνη για το εξάμηνο σχεδόν 340.000 ευρώ έδωσε πάνω από 800 παραπεμπτικά και έκανε περισσότερες από 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού από τον Μητροπολίτη Σιατίστης

«Η δολοφονία Φύσσα παραπέμπει στην κόλαση»


Ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού από τον Μητροπολίτη Σιατίστης
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης και Σισανίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ 
Αθήνα
Με σκληρά λόγια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μιλά ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, μιλώντας για το απαίσιο πρόσωπο του φασισμού.

«Δυο λόγια γι’αυτούς που ψήφισαν τον Ναζισμό. Ίσως δεν ξέρατε. Ίσως παρασυρθήκατε; Τώρα καταλάβατε; Τώρα ξυπνήσατε; Τώρα δεν μπορείτε να επικαλείσθε ούτε την άγνοια, ούτε την διαμαρτυρία, ούτε την απόγνωση. [...] Ο Ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνον θύματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Σιατίστης:

«Όταν την "Χρυσή Αυγή" την χαρακτήριζα «μαύρη νύκτα» δεν έψαχνα να βρω δύο λέξεις για να εντυπωσιάσω.
Χρησιμοποίησα δύο λέξεις με στόχο να αποδώσω με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια αυτό που έβλεπα τότε με βάση την ιδεολογία, τις πρακτικές καθώς και την συνολική εμφάνιση του νεοναζιστικού μορφώματος, όσον αφορά την πραγματική ταυτότητα του και στάθηκα ιδιαίτερα απόλυτος και αυστηρός, όσον αφορά κάθε εναγκαλισμό της Χ.Α από χριστιανό η ιερωμένο.
Τότε κάποιοι θεώρησαν υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς μου, νομίζω πλέον ότι κανείς δεν εμφιβάλλει για την ακρίβεια των λέξων.
Πιθανώς όμως και αυτές ακόμη οι λέξεις σήμερα να υπολείπονται πλέον της αληθείας γιατί η δολοφονία, πρώτον εν ψυχρώ και δεύτερον κατόπιν εντολής, δεν παραπέμπει μόνο στην νύκτα, αλλά κυρίως στην κόλαση.
Υπάρχει κάτι που με τρομάζει πιο πολύ από το έγκλημα. Είναι ο τρόπος του εγκλήματος. Η ψυχρότητα της εκτέλεσης. Ούτε ένα δάγκωμα της ψυχής, ούτε ένας προβληματισμός της τελευταίας στιγμής, ούτε η παραμικρή νύξη της συνείδησης, ενός υποτιθέμενου φιλήσυχου πολίτη;
Ποια λοιπόν είναι η οργάνωση και πόσο κολασμένη είναι, που μπορεί να κάνει ένα «φιλήσυχο»πολίτη» σε αδίστακτο εγκληματία;
Το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα μιας λεηλατημένης από κάθε αξία και ισοπεδωμένης ψυχής η ήταν καρπός ενός φόβου απέναντι σε εκείνους που τον διέταξαν να σκοτώσει;
Με την ύπαρξη τόσων ντοκουμέντων και μαρτυριών για τη σχέση του με την εγκληματική οργάνωση η προσπάθεια να παρουσιασθεί ότι έχει χαλαρή σχέση μήπως και αυτή είναι αποτέλεσμα μιας εντολής η και ενός φόβου για την δική του την ζωή;
Αλλά και η γελοία προσπάθεια των βουλευτών της Χ.Α να αποτινάξουν από πάνω τους και τον άνθρωπο και το έγκλημα δεν οδηγεί τον ταλαίπωρο και δυστυχή εγκληματία να καταλάβει ποια τύχη τον περιμένει και τον ίδιο;
Και τα ερωτήματα συνεχίζονται: Άργησε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τι είναι η Χρυσή Αυγή η σιώπησε εν γνώσει της, έχοντας άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του εγκεφάλου της;
Αν άργησε, τότε είναι επικίνδυνη για τον τόπο λόγω αδυναμίας και ανικανότητος να συλλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Αν σιώπησε ένοχα γιατί νόμιζε ότι μπορεί να διαχειρισθεί το πρόβλημα, τότε θυσιάζει την πατρίδα στα πολιτικά της παιγνίδια.
Έπρεπε να φθάσουμε στο αίμα για να καταθέσει ο Υπουργός όσα κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου; Αυτά δεν ήταν γνωστά; δεν ήταν δεδομένα; καθ’εαυτά δεν συνιστούσαν αδικήματα; είχαν αντιμετωπισθεί σαν αδικήματα;
Αυτά δεν έδειχναν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση; Τις ορδές των βαρβάρων δεν τις έβλεπαν; Τις εικόνες των σύγχρονων ΕΣ-ΕΣ που γυρνούσαν στους δρόμους για να τρομάξουν τους Έλληνες δεν τις είχαν δει;
Αυτές οι εμφανίσεις οι ομαδικές και ο τρόπος τους, δεν πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση.
Η διαφαινομένη αποφασιστικότητα του Υπουργού και της Πολιτείας θα έχει συνέχεια και συνέπεια η είναι ένα πυροτέχνημα λόγω του εκτάκτου των γεγονότων;
Βλέπετε δεν μας έχει πείσει η πολιτική ηγεσία ότι μπορούμε να της έχουμε εμπιστοσύνη.
Πόσες φορές ακούσαμε από υπεύθυνα, υποτίθεται, πολιτικά χείλη ότι  «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο», αλλά αυτό δεν ακούμπησε ούτε το δέρμα;
Το ακόμη θλιβερότερο. Η διχοστασία της πολιτικής ηγεσίας και η απουσία καθαρού πολιτικού λόγου, η αδυναμία συνεννόησης σε μια τόσο κρίσιμη ώρα, δείχνει μια πολιτική ηγεσία ανάξια της πατρίδος και των περιστάσεων.
Ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες εις την πατρικήν οικίαν λόγω ασθενείας άκουσα τον αρχηγίσκο του ναζιστικού μορφώματος να μιλάει με τόση αηδία για το Κοινοβούλιο και για το πολίτευμα, με το γνωστό του χιτλερικό παραλήρημα.
Διερωτώμαι: Δεν τον άκουσε κανένας εισαγγελικός λειτουργός.
Δεν συνιστούν οι λόγοι του προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος; Ποια αγωγή δίνει στα νέα παιδιά, τα οποία στερημένα ουσιαστικής παιδείας και από το σχολείο και από την οικογένεια γίνονται μα άμορφη μάζα από την οποία θα επιλέγονται οι αυριανοί εκτελεστές;
Δυο λόγια ακόμη γι’αυτούς που ψήφισαν τον Ναζισμό. Ίσως δεν ξέρατε. Ίσως παρασυρθήκατε; Τώρα καταλάβατε; Τώρα ξυπνήσατε; Τώρα δεν μπορείτε να επικαλείσθε ούτε την άγνοια, ούτε την διαμαρτυρία, ούτε την απόγνωση.
Μεγαλύτερη απόγνωση από το Ναζισμό δεν υπάρχει. Αλλοιώς ετοιμασθείτε να κλάψετε και το δικό σας το παιδί!
Γιατί ο Ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνον θύματα». 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Παπούλιας βραβεύει την Αγγελική


o-papoylias-brabeyei-thn-aggelikhΤη νεαρή αστυνομικό που συνέλαβε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Κερατσίνι θα βραβεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.


Όπως έκανε χθες γνωστό, ο κ. Παπούλιας προτίθεται να καλέσει την επόμενη εβδομάδα την 24χρονη κοπέλα προκειμένου να την τιμήσει, «ώστε να προβάλλονται τα ωραία παραδείγματα».
Η ακαριαία αντίδρασή της, άλλωστε, έχει αγγίξει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο, καθώς η ίδια, παρά τη μικρή εμπειρία της στο Σώμα και ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συνάδελφοί της καθυστερούσαν να επέμβουν, ακινητοποίησε τον Γιώργο Ρουπακιά και προχώρησε στη σύλληψή του πριν προλάβει να διαφύγει.
Σύμφωνα με το «Έθνος», στη συνέχεια εντόπισε το ματωμένο μαχαίρι που ο δράστης είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του και λίγο μετά επέστρεψε στον 34χρονο Παύλο, με τον οποίο παρέμεινε - προσπαθώντας να τον εμψυχώσει- μέχρι που εκείνος ξεψύχησε.

http://newpost.gr/

Read more...

Ποιες οι επτά αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων



Βελτιώσεις στη φορολόγηση των οικοπέδων, μικρές παρεμβάσεις στα αγροτεμάχια, αλλά καμία αλλαγή στη φορολόγηση των κατοικιών στις βασικές αλλαγές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, για ανακούφιση χιλιάδων φορολογουμένων
Σε επτά βελτιώσεις στο σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 με στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", το νέο σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα συνεδριάζει στην Ιπποκράτους το αρμόδιο όργανο του κόμματος για να εξετάσει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και να αποφανθεί.
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αποφύγει τις αναταράξεις τουλάχιστον εντός της κυβέρνησης και γι’ αυτό δέχθηκε ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο φόρος να καταστεί δικαιότερος και κυρίως να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.
Οι επτά αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Το νέο σχέδιο που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει βελτιώσεις στη φορολόγηση των οικοπέδων, μικρές παρεμβάσεις στα αγροτεμάχια, αλλά καμία αλλαγή στη φορολόγηση των κατοικιών.
Συγκεκριμένα:
* Οικόπεδα
* με 25 αντί 20 κλιμάκιων θα γίνεται ο υπολογισμός του φόρου
* μειωμένοι θα είναι οι συντελεστές στα πρώτα 10 κλιμάκια
* σε 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ ο πρώτος συντελεστής (για μοναδιαία αξία 0,01- 2 ευρώ/τ.μ.)
* αυξάνονται οι συντελεστές από το 11ο έως το 25ο κλιμάκιο
* πολλαπλάσιος των 4 ευρώ (ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής) ο νέος ανώτατος συντελεστής.
Αγροτεμάχια
* καθορίζεται νέα κλιμάκωση στο Συντελεστή Πρόσοψης (1,2 σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο): 1,2 για εθνική οδό, 1,1 για επαρχιακή οδό και 1 για αγροτική οδό 
* Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για νομοτεχνικούς λόγους αναμένεται να γίνει διόρθωση και ο Συντελεστής θα εφαρμόζεται όπου υπάρχει πρόσοψη και όχι πρόσβαση
* δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο Συντελεστή Κατοικίας
* Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το εν λόγω σχέδιο λαμβάνεται ειδική μέριμνα για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ειδικά αν αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους
Παράταση προθεσμίας
Την παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί και λήγει αύριο, 26 Σεπτεμβρίου, για την προσκόμιση από χιλιάδες φορολογούμενους των παραστατικών που υπέβαλαν με τη φορολογική τους δήλωση, ώστε να καταφέρουν οι εφορίες να προχωρήσουν στην εκκαθάρισή τους, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, λόγω της 48ωρης απεργίας χθες και σήμερα που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Read more...

Χαστούκισε τρεις κοπέλες Συνελήφθη υποψήφιος της ΧΑ για βιαιοπραγία κατά προσαχθέντων


Συνελήφθη υποψήφιος της ΧΑ για βιαιοπραγία κατά προσαχθέντων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Ιωάννινα
Κατηγορούμενος για απρόκλητη σωματική βλάβη, οδηγείται την Τετάρτη στον εισαγγελέα, πρώην υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή, ιδιοκτήτης του καταστήματος στρατιωτικών ειδών, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες και ξύλα άγνωστων κουκουλοφόρων αργά το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα.

Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, όταν εκλήθη στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, προκειμένου να κάνει αναγνώριση των δραστών, μετά τις προσαγωγές που είχαν γίνει για το επεισόδιο, μπαίνοντας στο γραφείο αξιωματικού της Ασφάλειας, αιφνιδιαστικά χαστούκισε τρεις κοπέλες, οι οποίες είχαν προσαχθεί.

Οι αστυνομικοί αντέδρασαν αμέσως και τον συνέλαβαν.

Μήνυση σε βάρος του κατέθεσαν και οι τρεις νεαρές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ποιες είναι οι 1.349 θέσεις που καταργούνται σε 8 πανεπιστήμια ...

Στο ΦΕΚ Β’, αρ. Φύλλου 2384-24.9.2013 αναφέρονται αναλυτικά ανά κατηγορία και κλάδο οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων οι οποίες καταργούνται και τα... πανεπιστημιακά ιδρύματα από όπου προέρχονται (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Κρήτης). α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 38 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 24 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 24 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 2 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 33 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 50 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού. 12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού. 170 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού. 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού. 18 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Επιστατών. 20 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών. 15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Κοινωνικών Υπηρεσιών. 25 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικό Η/Υ. 27 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 26 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ. 99 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Υπαλλήλων Γραφείου. 36 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 8 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 4 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Δακτυλογράφων−Στενογράφων. 59 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 14 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού. 114 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού. 7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών. 12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Κλητήρων. 5 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Μεταφραστών−Διερμηνέων. 15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 9 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 14 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 52 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού. 22 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 13 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών. 12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Υποστήριξης. 3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Υποστήριξης. 1 θέση με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Τεχνικού. 35 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τηλεφωνητών−Θυρωρών 3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Τηλεφωνητών−Θυρωρών. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 10 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Γραμματέων. 6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ. 2 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Πανεπιστήμιο Πατρών α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 7 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 3 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 45 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών. 4 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Επιμελητών. 40 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ. 12 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 4 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 19 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού. 3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού. 5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. 1 θέση μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Στήριξης. 5 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Στήριξης. 6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών. 15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ. 5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. Πανεπιστήμιο Κρήτης α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο: 13 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων. β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων: 2 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 2 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων. 13 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού. 7 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού. 11 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού. 1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Τεχνικού... iefimerida.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...