Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου


ethniko-ktimatologio-grafeion-ktimatografisis
Τον διαγωνισμό για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας ακύρωσε, με σημερινή του απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης (ΕΚΧΑ).
Το δ.σ., όπως επισημαίνεται, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της προκήρυξης νέου διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η ακύρωση αφορά την «ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ-13)».
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Σήμερα, 17 Μαρτίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ) αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού “ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΚΤΙΜΑ-13) και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τι είπε ο Τσίπρας στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών...


Ο Αλέξης Τσίπρας


Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα (παρατηρητής).

Σύμφωνα...
με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως οι σοσιαλιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι θετικές σε μια συμφωνία με την Τουρκία ζητώντας από τους παριστάμενους να φανταστούν ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε η προοπτική συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε πως «Η Ευρώπη έχει δυο επιλογές: α) μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση ή β) τη διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες α υποδοχής».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Τουρκία, έθεσε δύο στόχους: Nα κλείσει το δίκτυο παράνομης μετανάστευσης και να ανοίξει νόμιμος ανθρωπιστικός διάδρομος για πρόσφυγες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα πως η συμφωνία πρέπει να είναι συμβατή με διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες διαχείρισης του προσφυγικού

έχουμε λίγο κόσμο και θα χρειαστούν πόροι και εξειδικευμένο προσωπικό», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται μαζική μετεγκατάσταση από Ελλάδα και αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης απο την Τουρκία καθώς και αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου στη σύνοδο.

Read more...

Ο Καμμένος και τα… «φαντάσματα» Κουβέλη-Καρατζαφέρη...


tsipraskammenos

Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος έδειξε να τα «μαζεύει» δηλώνοντας ότι είναι δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης των ΑΝ.ΕΛΛ. προς την κυβέρνηση, στο Μαξίμου συνεχίζουν να...
διερωτώνται: Πού το πάει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων; 

Βεβαίως, από το πρωί υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβερνητική κρίση μπορεί να αποκλιμακωθεί, βοηθούντος του… πανδαμάτορος χρόνου, που θα περάσει ώσπου να επιστρέψουν από τα ταξίδια τους στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιστοίχως. Ωστόσο, ουδείς στο Μαξίμου βάζει το χέρι του στη… φωτιά, καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος. Αυτό, εξάλλου, φάνηκε και χθες το βράδυ, όταν ο ίδιος, αφού είχε συμφωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα για ολιγοήμερη «εκεχειρία», «ανέβασε» tweet στο προφίλ του στο twitter με το οποίο επέμεινε ότι παραμένει «προϋπόθεση» η «παραίτηση Μουζάλα».

Δεύτερες σκέψεις

Συν τοις άλλοις, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι η «φασαρία» που κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για ένα λεκτικό ολίσθημα του Γιάννη Μουζάλα είναι δυσανάλογος του ολισθήματος, αλλά και της στάσης που κράτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα απ’ αυτό. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί φοβούνται ότι ο Πάνος Καμμένος δεν υιοθετεί αυτή την πολεμική στάση μόνο λόγω της εθνικής «ευαισθησίας» του στο Μακεδονικό, αλλά και διότι έχει δεύτερες σκέψεις. Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωρίζει πως τώρα, που όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, θα κληθεί να στηρίξει στη Βουλή και να ψηφίσει έναν επώδυνο συμβιβασμό, που προφανώς θα επιφέρει πολιτικό κόστος στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Μ’ άλλα λόγια, αρκετοί εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση, ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει τα ίδια διλήμματα που είχαν αντιμετωπίσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Φώτης Κουβέλης: αν θα μείνουν στην κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να υφίστανται πολιτική φθορά ή αν θα αποχωρήσουν μετά δόξης και τιμής. Πάντως, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου «δεν θέλουν να πιστέψουν» ότι ο Πάνος Καμμένος εφαρμόζει στρατηγική αποχώρησης και «βλέπουν» πλήρη εκτόνωση της κατάστασης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Εξάλλου, οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν κατέστρεψαν τα κόμματά τους επειδή συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά όταν… αποχώρησαν απ’ αυτές.

matrix24.gr

Read more...

Ανταλλαγή αύξησης εισφορών με επικουρικές; Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό


Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Πρόοδος σημειώθηκε στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, με τον υπουργό να εκτιμά ότι έως το Σάββατο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

Για πρώτη φορά δεν έχουμε κάθετες αρνήσεις των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του Ασφαλιστικού, υποστήριξε ο υπουργός εξερχόμενος της συνάντησης και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Έκανε δε λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις» ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.

Σημειώθηκε πρόοδος, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς, πρόσθεσε.

«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε.

Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Τι παίρνει και τι δίνει η Αθήνα

Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, για πρώτη φορά δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των δανειστών για αύξηση εισφορών -μικρή όμως- ενώ πρόοδος καταγράφηκε και στο θέμα της δομής του συστήματος (δηλ. της εθνικής σύνταξης), καθώς στα ποσοστά αναπλήρωσης. Από την άλλη πλευρά η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εν μέρει στο θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, βάσει των πληροφοριών, οι δανειστές για πρώτη φορά συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι το κοινό έδαφος θα βρεθεί στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.

Στο τραπέζι βρέθηκαν φυσικά και τα ποσοστά αναπλήρωσης με τις πληροφορίες να θέλουν τους δανειστές να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλειδώσουν το Σάββατο.

Σε ότι αφορά τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» αυτές φαίνεται ότι αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο 24,4% η ανεργία...



Στο 24,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 24% του γ’ τριμήνου και 26,1% του δ΄ τριμήνου του 2014.

Συγκεκριμένα...
σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3,641 εκατ. άτομα και των ανέργων σε 1,174 εκατ. άτομα.

Το ποσοστό της απασχόλησης εμφάνισε μείωση κατά 0,8% έναντι του γ’ τριμήνου και αύξηση κατά 3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015.

Αντίστοιχα, το ποσοστό της ανεργίας παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και μείωση κατά 5,7%.

Στα επιμέρους στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,4%) είναι σημαντικά υψηλότερο έναντι των ανδρών (21,2%).

Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών (49%), το οποίο μεταξύ των γυναικών αγγίζει το 54,3%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, η ανεργία εκτινάσσεται στο 45,6% μεταξύ όσων δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, ενώ υποχωρεί στο 13,7% μεταξύ όσων είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Μεταξύ των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 19,6%.

Από το σύνολο των ανέργων, το 12,1% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,1% αναζητεί πλήρη, αλλά στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Το 4,8% αναζητεί είτε μερική απασχόληση, είτε δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

Read more...

Εφιαλτικά στοιχεία για τα ελληνικά νοικοκυριά...



Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία, που συνέταξε ομάδα εργασίας υπό τον επιστημονικό διευθυντή του καθηγητή Γ. Αργείτη.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι...
«η ραγδαία υποχώρηση των ονομαστικών μισθών την τελευταία εξαετία περιόρισε δραματικά τη φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και επιδείνωσε το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, η εισοδηματική λιτότητα και η συνακόλουθη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης την περίοδο της κρίσης απέτρεψαν την ενίσχυση των εσόδων από έμμεσους φόρους, παρά τη λήψη εκτεταμένων φορολογικών μέτρων».

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των ανέργων κλιμακώνεται όσο μικραίνουν οι ηλικιακές κατηγορίες, με το υψηλότερο ποσοστό (58,1%) να εμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 19 και το δεύτερο υψηλότερο (47,7%) στις ηλικίες 20 έως 24».

Και συνεχίζουν: «Παρατηρούμε ότι σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, υποδηλώνοντας έτσι υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιούν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους».

«Από την επεξεργασία των στοιχείων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού σχετικά με το ύψος των μηνιαίων αμοιβών που απολαμβάνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνεται, «προκύπτει η εξής κατανομή στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές, η οποία αποτυπώνει τη συμπίεση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στη διάρκεια της κρίσης: κάτω των 800 ευρώ σε ποσοστό 50% (14,5% μέχρι 499 ευρώ, 22% μεταξύ 500-699 ευρώ και 13,5% μεταξύ 700-800 ευρώ), μεταξύ 800-1.000 ευρώ σε ποσοστό 18,6% και άνω των 1.000 ευρώ σε ποσοστό 15,7% (9,8% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 5,9% άνω των 1.300 ευρώ). Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς την περίοδο 2010-2015 σημειώθηκε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους κάτω των 25 ετών».

real.gr

Read more...

"Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ...


Γιώργος Παπανδρέου: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας - Media

...είναι προς όφελος της Ελλάδας"...

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στο...
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα, με πυξίδα τη συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου προβλέπεται πώς οι τυχόν διαφορές θα πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους διαμηνύοντας να μην σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος και να μην κάνουν εκπτώσεις στις πάγιες αξίες της Ευρώπης.

Παρακολουθούμε την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, που πλέον κινδυνεύει να συνδεθεί με εθνικά θέματα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ. Υπάρχει λόγος ανησυχίας κατά τη γνώμη σας;

Η ρευστότητα και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή είναι λόγος ανησυχίας. Για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας απαιτείται ομόνοια και συνεργασία, τόσο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα, όσο και σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και συνθέτες προκλήσεις.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνεννοηθούν και να κινηθούν σε κοινό άξονα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, στο πλαίσιο που διασφαλίσαμε και ως κυβέρνηση την περίοδο 2009 - 2011. 

Θεωρείτε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μετά και τη συζήτηση του τουρκικού σχεδίου, μπορούν να βλάψουν τις ελληνικές θέσεις;

Το δικό μου δόγμα, στο υπουργείο Εξωτερικών (1999 - 2004) και μετά στην κυβέρνηση (2009 - 2011), ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κίνητρο να συνεργαστούν, για το καλό των κοινωνιών τους. Με αυτή τη στρατηγική διασφαλίσαμε το εθνικό συμφέρον, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι και άλλες πρωτοβουλίες πετύχαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποσυνδέοντάς την από τη λύση του Κυπριακού, ενώ μπλοκάραμε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας συνδέοντάς τες με τις ενταξιακές συνομιλίες και παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

Διασφαλίσαμε παράλληλα μια πορεία θετικής ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με οφέλη τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία σε τομείς από την ενέργεια μέχρι και τον τουρισμό. Αν δεν μηδενίστηκαν, σίγουρα μειώθηκαν σημαντικά οι εντάσεις καθώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα συνεννόησης. Αυτή είναι η σημασία του πλαισίου που διαπραγματευτήκαμε στο Ελσίνκι.

Με βάση αυτό και τα κεκτημένα του πρέπει να κινηθούν, τόσο η ελληνική πλευρά, όσο η Ευρώπη, και βέβαια η Τουρκία. Ένα πλαίσιο αξιών και συμφωνιών, από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση για να αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα σε αυτή ή άλλη Σύνοδο.

Πολλοί λένε πως το προσφυγικό θα είναι το τέλος της Ευρώπης... 

Η λύση του προσφυγικού περνάει από την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουμε, πρέπει να είναι επίσης βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απειληθεί μόνο αν υποχωρήσει από τις αξίες που τη γέννησαν και την ισχυροποίησαν, ειδικά αν κάτι τέτοιο συμβεί χάριν μίας βραχυπρόθεσμης μη-λύσης σε ένα καίριο ζήτημα όπως το προσφυγικό.

Στο παρελθόν υπήρξαν σπασμωδικές συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων δικών τους συμφερόντων. Αυτό ήταν πολλές φορές σε βάρος ελληνικών συμφερόντων αλλά μακροπρόθεσμα, πιστεύω, και σε βάρος της ουσιαστικής ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των αρχών της ΕΕ και εν τέλει της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Read more...

Το tweet-πρόταση Παπανδρέου σε Τσίπρα...



Παρέμβαση στο θέμα Μουζάλα έκανε μέσω Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να...
κρατήσει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής αντί του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.



Read more...

Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων...


Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία

...από τη Συρία...

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών δυνάμεών της από τη Συρία μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον...
αρχηγό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Μποντάρεφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Komsomolskaya Pravda".

Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ζητεί εγγυήσεις από τη Ρωσία, προκειμένου η αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Συρία να μη ενδυναμώσει αμυντικά τόσο στην οργάνωση Χεζμπολάχ, όσο και τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε επίσημα ουδέτερη στάση στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, προκειμένου ν' αποτρέψει τον εφοδιασμό της με σύγχρονα όπλα. Ένας Ιρανός στρατηγός και δύο υψηλόβαθμοι μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί στη Συρία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που αποδίδονται στο Ισραήλ. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανοίξει περιστασιακά πυρ προς την πλευρά της Συρίας, στη συνοριακή γραμμή των υψωμάτων του Γκολάν, αντιδρώντας σε σποραδικά πυρά πυροβολικού ή επιθέσεις μαχητών που συνδέονται με το Ιράν.

Είναι αξιοσημείωτο ν' αναφερθεί ότι με την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε αμέσως σε λειτουργία “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” με τον πρόεδρο Πούτιν, προκειμένου προληπτικά ν' αποτραπεί τυχόν περιστατικό στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας με το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό από ρωσική διπλωματική πηγή στο Ισραήλ, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αμυντικά στη Συρία. “Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, να μη θιγούν από τη διαδικασία,” δήλωσε χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης.

Η Μαρία Ζαχαρόβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, δήλωσε ότι η αναχώρηση του κυρίου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, δε θα αποδυναμώσει (αμυντικά) το Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

Read more...

Πάνω από 45.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα...



Συνολικά 45.570 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στις 8 το πρωί της Πέμπτης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η...
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 7.931άτομα και στην Αττική 13.181 (4.642 στο Ελληνικό, 4.465 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.972 στο Σχιστό, 720 στον Ελαιώνα, 750 στη Μαλακάσα, 632 στο Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.089 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 296, Τρίκαλα 191, Λάρισα 386, Ριτσώνα 300).
Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 23.369 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 479 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.806, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.513, στην ΠΑΘΕ στο Πολύκαστρο 1.200, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 728, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου189, στην Κοζάνη 400, στα Διαβατά 2.202, στην Ειδομένη εντός camp 10.500, στην Κόνιτσα 162 και στην Πιερία 190.

Read more...