Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Αναζητούν μεσήλικα-διανοούμενο...


Συνέλαβαν τους αντιεξουσιαστές Μαζιώτη και Κώστα, Νατάσα Καλαρέμα...
Η Αστυνομία αναζητεί στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου και έμενε τελευταία ένα μεσήλικα διανοούμενο τον οποίο και θεωρεί "στρατολόγο" του Επαναστατικού Αγώνα.

Στη γιάφκα της οδού Λυκούργου (Ν. Ιωνία), που τη παρομοιάζουν μ' εκείνη της οδού Πάτμου της "17Ν", βρέθηκε έντυπο υλικό, προκηρύξεις και εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για...

...τη συναρμολόγηση εκρηκτικών μηχανισμών. Η Αστυνομία συνέλαβε το παλιό της γνώριμο αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη (είχε συλληφθεί το 1997) και τους Κώστα και Νατάσα Καλαρέμα.

Επίσης, πέρα από τη μονοκατοικία της Νέας Ιωνίας και ένα σπίτι που ερευνήθηκε στα Καλύβια Αττικής, η Αστυνομία έκανε έρευνα και σ' ένα διαμέρισμα στο Κέντρο της Αθήνας...

nonews-news


Read more...

Προσαγωγές τεσσάρων ατόμων για τρομοκρατία


Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν απασχολήσει την Αστυνομία και στο παρελθόν. Ένας εξ αυτών φέρεται να είχε συλληφθεί και πριν από δέκα χρόνια.

Η άκρη του νήματος για την προσαγωγή τους θεωρείται ότι βρέθηκε μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη κατά την οποία έπεσε νεκρός ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας.

Στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε κατοικία στη Νέα Ιωνία εντοπίστηκαν προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα. Οι αστυνομικοί έφθασαν σε μία παλιά μονοκατοικία στην περιοχή στις τέσσερις τα ξημερώματα του Σαββάτου και παρέμειναν εκεί έως τις τρεις το μεσημέρι.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στράφηκαν επίσης γύρω από έναν μεσήλικα άνδρα, που χαρακτηρίζεται ως διανοούμενος, και φέρεται να διαμένει στα προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μεταξύ των προσαχθέντων ή εάν η αστυνομία τον ψάχνει ακόμη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στα Καλύβια και σε άλλα δύο σημεία στην Αττική.

in.gr


Read more...

Δεν βρήκαν όπλα στην Γιάφκα αλλά προκηρύξεις και υλικά για βόμβες



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizXJ1Bz1AGWWyFAjtydGQ2S8PIPIhPa03l7W1GqB5zY_Xkk6sY4CT-vk0b8IBKb6qsrtp9wJ9yTfdO5SuujK0Truqla4uzkieKWbdKkdskEl6ZxNjDY6V3af1U_MKrZWueR0n5vwKjXb0/s1600/fafad.png




Μέσα στις γιάφκες που έκανε "Ντου" η αντιτρομοκρατική βρέθηκαν υλικά για βόμβες και προκηρύξεις του "Επαναστατικού αγώνα". Τα δυο άτομα που έχουν συλληφθεί φαίνεται να έχουν σχέση και με την "ΣΕΧΤΑ".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


troktiko


Read more...

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΥΒΙΑ-ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ.....ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΙΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ


Εκτός απο το κρησφύγετα στη Νέα Ιωνία και στα Καλύβια υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία έχει εντοπίσει άλλο ένα στο...



κέντρο της Αθήνας.

Προσαγωγές τεσσάρων ατόμων για τρομοκρατία


Οι προκηρύξεις βρέθηκαν τόσο χειρόγραφες όσο και σε ηλεκτρονική μορφή και είναι όπως σας είπαμε νωρίτερα του Επαναστατικού Αγώνα. Πιθανότατα...



υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετα τη συμπλοκή στον Αγιο Δημήτριο.


Το δεύτερο κρησφύγετο σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε στο Λαγονήσι και μάλιστα σε κοντινή απόσταση απο τις εγκαταστάσεις μετεκπαίδευσης της...



Αστυνομίας δίπλα απο τη Γαλάζια Ακτή


Read more...

"Ήταν προμελετημένο"




"Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε προγραματίσει την έφοδο τέσσερεις ημέρες νωρίτερα Ο Διοικητής της ΔΑΕΕΒ Αλκιβιάδης Τζωίτης είχε κάνει τη νύχτα...



ημέρα στον τελευταίο όροφο της ΓΑΔΑ όπου και σχεδίαζε την επιχείρηση Χθες το μεσημέρι μάλιστα δόθηκε οδηγία σ' όλους τους Διοικητές των περιφεριακών Τμημάτων [Ομόνοια, Ανω Πατήσια, Αγιος Παντελεήμονας] να βρίσκονται στις υπηρεσίες τους απο τις δέκα το βράδυ έως τις τρείς τα ξημερώματα. Η αστυνομία αναζητεί συγκεκριμένα οχήματα με τα οποία διαφεύγουν οι υπόλοιποι δράστες."
/troktiko
Read more...

Έψαχναν δύο μηχανές και δύο αυτοκίνητα και μπούκαραν σε σπίτια.Όλα δείχνουν "Επαναστατικό Αγώνα"


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΓΑΔΑ Θ.Κοκαλάκης σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στο πλαίσιο εντατικών ερευνών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προέβησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου σε προσαγωγές ατόμων και σε κατ' οίκον έρευνες από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που κατασχέθηκαν.

Οι εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επισήμανε ότι έρευνες συνεχίζονται, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο και αρνούμενος να απαντήσεις σε ερωτήσεις εάν οι προσαχθέντες συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις έγιναν αφού μπούκαραν σε σπίτια των τρομοκρατών και έψαχναν δύο μηχανές και δύο αυτοκίνητα! Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. μιλάει με σιγουριά για τρομοκράτες και δεν αφήνει να τους στείλει στον εισαγγελέα χωρίς στοιχεία.

ΕΔΩ έχουμε διαφορετικές περιπτώσεις και ...


γιαυτόν τον λόγο θα γίνουν ανακοινώσεις σε 10 λεπτά περίπου. Είναι 4 άτομα και μέσα σε αυτά είναι και μια κοπέλα. Η τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να είναι ο Ε.Α. αλλά έτσι και αλλιώς και η ΣΕΧΤΑ από εκεί προέρχεται.



Η αστυνομία έκανε ντου χθες το βράδυ σε σπίτια. Σε ένα απο αυτά στην Ν. Ιωνία βρέθηκαν προκηρύξεις του "Επαναστατικού Αγώνα".

Μιλάμε για συλλήψεις και όχι για προσαγωγές άρα...


έχει στοιχεία η αστυνομία


Read more...

Στην Κύπρο αύριο ο Παπανδρέου



Αργά αύριο το απόγευμα αναμένεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου.

Τη Δευτέρα και ώρα 09.00 π.μ. ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο.

Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κυπρίου προέδρου, των αρχηγών των ...
κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και μελών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Στις 13.15 μ.μ. θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 13.30 ο Κύπριος πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του πρωθυπουργού.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Το κ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πατελωτής

troktiko


Read more...

«Επιλογές Πατριαρχείου» εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τη δημιουργία θεολογικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη ή σε άλλη κοντινή περιοχή στην Κωνσταντινούπολη και την προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, εξετάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Τις εναλλακτικές αυτές λύσεις παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας στην ερώτηση Τούρκων αρθρογράφων για το τί θα γίνει εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η συνομιλία αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εορταστικού γεύματος που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα προς ομάδα Τούρκων αρθρογράφων και δημοσιεύονται το Σάββατο σε πολλές τουρκικές εφημερίδες.



Read more...

Οριστικοποιείται η συμφωνία Έκτακτο Eurogroup το μεσημέρι της Κυριακής για το μηχανισμό στήριξης




Η έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
Αθήνα



Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει -εφόσον τελικά το ζητήσει- το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Θαπατέρο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σε κάθε περίπτωση όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι του Σαββάτου, την Κυριακή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup (με τηλεδιάσκεψη) προκειμένου να εξετάσει τις παραμέτρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, το «τεχνικό κείμενο» δεν είχε οριστικοποιηθεί σε όλα του τα σημεία και κυρίως σε ό,τι αφορούσε το επιτόκιο, λόγω διαφωνιών της Γερμανίας.

Η επικρατούσα άποψη ήταν για επιτόκιο στα επίπεδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα δάνειζε την Ελλάδα αν του το ζητούσε με επιτόκιο περίπου 3,25%, ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Η Γερμανία όμως επέμενε ότι τα επιτόκια έπρεπε να είναι κοντά σε αυτά της αγοράς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «παζάρι» για τη διαμόρφωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα αγγίξει περίπου τα 44 δισ. ευρώ για τη διετία 2010-2011, στην οποία θα συνεισφέρουν 15 ευρωπαϊκές χώρες (όχι όμως και η Γερμανία) σε ποσοστό 70%.

Το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί από το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να έχει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη, αφού άλλωστε ολόκληρο το πλαίσιο είναι μια πιστή αντιγραφή της βοήθειας που δόθηκε από το ΔΝΤ σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν στο ευρώ.

Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια, τότε το επιτόκιο δανεισμού θα είναι λίγο παραπάνω από τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για περίοδο τριών ετών και με ταχύτατες διαδικασίες εκταμίευσης.


.in.gr

Read more...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ










Read more...

Ο χάρτης του "Καλλικράτη"...





Read more...

Ολι Ρεν: Η ΕΕ και το ευρώ θα ξεπεράσουν την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ θα επιβιώσουν της δοκιμασίας που προκάλεσε η κρίση χρηματοδότησης του χρέους της Ελλάδας, αλλά η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η κρίση αυτή δεν θα εξαπλωθεί, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.

«Θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία και θα διδαχθούμε από όσα συνέβησαν», επισήμανε ο Ρεν.

«Το ευρώ ήταν και θα είναι μια επιτυχημένη ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της "πυρκαγιάς" της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δεσμευτεί γι' αυτό και οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι, αν και όταν θα χρειαστούν», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Ρεν κατέληξε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα πρόταση για το πως θα βελτιωθεί ο οικονομικός συντονισμός των χωρών της ζώνης του ευρώ αλλά και η παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
nooz.gr

Read more...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

«Η Ελλάδα πάλευε μόνη της. Η Ιταλία πάλευε μόνη της. Τώρα για πρώτη φορά είμαστε ενωμένοι» τόνισε o επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, κατά τη διήμερη συνάντηση στο Κάιρο. Ο Ζ. Χαουάς υπογράμμισε ότι 22 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων και πρότεινε η επόμενη σύνοδος να διεξαχθεί στη χώρα μας...


«Η Ελλάδα πάλευε μόνη της. Η Ιταλία πάλευε μόνη της. Τώρα για πρώτη φορά είμαστε ενωμένοι. Θα παλέψουμε μαζί» σημείωσε ο Ζάχι Χαουάς, μετά το τέλος της διήμερης διάσκεψης στο Κάιρο για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στον τόπο καταγωγής τους.

«Σας προειδοποιώ: μερικοί από εμάς θα κάνουν την ζωή των μουσείων που έχουν τις αρχαιότητές μας δύσκολη» πρόσθεσε.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Κόρκα, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συνένωση τόσων κρατών για τον ίδιο σκοπό, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδει πλέον η Αίγυπτος στη στήριξη και τη συμπαράσταση ιδιαίτερα της Ελλάδας στην επίτευξη αυτού του στόχου, που γίνεται παγκόσμιος και αποκτά πλέον μία ισχυρή φωνή διεκδίκησης.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Ελληνίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε για το ζήτημα ο κ. Χαουάς, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε την αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως «ένα έγκλημα που πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν διανοείται ο διαμελισμός τέτοιων Γλυπτών».

Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας στήριξαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο.

«Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαιτείται η καλή θέληση της Μεγάλης Βρετανίας» είπε η κ. Κόρκα, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα είναι θέματα της διεθνούς νομολογίας. Όμως, είναι σημαντικό ότι πλέον γινόμαστε μία ομάδα, μία φωνή που θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά στο μέλλον το δίκιο της».

Οι 22 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν.

Επτά χώρες -η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη- που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.

Ο Ζ.Χαουάς ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.

Η Αίγυπτος έχει ζητήσει να της επιστραφεί η προτομή της Νεφερτίτης από το Βερολίνο και την πέτρα του Ελ Ρασίντ από το Λονδίνο.
fimotro


Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ: 'ΟΣΟΙ ΠΛΗΓΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟΙ'



Ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Λάρισας...

«Όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν έχουν θέση σε αυτήν. Δεν έχουν θέση στη νέα μας πορεία. Είναι εκτός. Είναι κομμένοι» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι κινείται βάσει της ξεκάθαρης εντολής που έλαβε από τα 800 χιλιάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας που προσήλθαν στις εκλογές.

«Εγώ δεν θα απολογηθώ για κανέναν. Αλλά δεν θα μιλάμε μόνο για το παρελθόν. Δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν.
Ξεκαθαρίζουμε το παρελθόν. Και στρεφόμαστε μπροστά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ατολμία των κυβερνήσεων της ΝΔ να προωθήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

«Τον Οκτώβριο του 2009 η οικονομία βρισκόταν σε κρίση ελλείμματος. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τις περισσότερες, σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση. Δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενη. Δεν ήταν καν στη χειρότερη θέση.

» Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, με τις απίστευτες γκάφες του, με την αναβλητικότητά του, με τους ερασιτεχνισμούς του, τις αντιφατικές κινήσεις του μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Που είναι πολύ χειρότερη» εξήγησε.

Κατήγγειλε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι όσο η ΝΔ ήταν κυβέρνηση δεν στήριζε κανένα μέτρο, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία τώρα «βάζει πλάτη» στην εθνική προσπάθεια.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Αγροτικό ζήτημα, προτείνοντας τις δέκα στρατηγικές κατευθύνσεις για την αναγέννηση της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη του Κτηματολογίου, την πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού στον αγροτικό τομέα, την εξυγίανση και ενδυνάμωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, τη ριζική ανασυγκρότηση υπηρεσιών του Υπουργείου, την αναδιάρθρωση της εμπορίας για να κλείσει η «ψαλίδα» των τιμών την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καλώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό να δει την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για την εκτροπή του Αχελώου.

«Δεν έχει υψηλό κόστος. Αλλά θα έχει για τον τόπο πολύ μεγάλο όφελος. Δεν απαιτεί θυσίες για να ολοκληρωθεί. Απαιτεί απλώς κοινή λογική για να το ξεμπλοκάρουν» κατέληξε.

/fimotro
Read more...

Η Δεξιά σαρώνει στην Ουγγαρία...λίγα μόλις χρόνια μετά από την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ!


Ανήσυχος παρακολουθεί ο ευρωπαϊκός Τύπος την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας που θα γίνουν μεθαύριο, με τον δεύτερο γύρο να λαμβάνει χώρα στις 25 Απριλίου. Περί του αποτελέσματος σε επίπεδο διακυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή αγωνία ή αβεβαιότητα. Θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι θα σαρωθεί κυριολεκτικά το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα σε βαθμό που ίσως απειληθεί και η... εξαφάνισή του (!), καθώς εκτιμάται ότι δεν θα πάρει ούτε καν το 20% των ψήφων. Εξίσου βέβαιη προεξοφλείται η θριαμβευτική επικράτηση του κόμματος της...εθνικιστικής Δεξιάς των Συντηρητικών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος και με δεδομένο ότι αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από το 50% (!) των ψήφων, ο Ορμπαν φιλοδοξεί να ελέγχει ίσως και τα δύο τρίτα των εδρών στη νέα ουγγρική Βουλή.
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, εύλογη είναι φυσικά η απορία για ποιο πράγμα υπάρχει η ανησυχία περί της οποίας κάναμε λόγο στην αρχή του άρθρου.
Αφορά στην εκλογική επίδοση της φασίζουσας Ακροδεξιάς, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα εισέλθει πανηγυρικά για πρώτη φορά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο. Ο λόγος περί του κόμματος «Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία», Γιόμπικ κατά την ουγγρική ονομασία του. Το κόμμα αυτό, το οποίο έχει συγκροτήσει και τάγματα εφόδου κατά το πρότυπο των ναζιστικών Ες - Ες με την ονομασία Ουγγρική Φρουρά και παραστρατιωτική οργάνωση, ήταν κοινοβουλευτικά ασήμαντο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2006. Παρά την εκλογική του σύμπραξη με το κόμμα της Αλήθειας και της Ζωής του «πατριάρχη» της ουγγρικής Ακροδεξιάς Ιστβαν Τσούρκα, ο συνδυασμός τους καταποντίστηκε και πήρε μόλις 2,2% - πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
Τα πράγματα άλλαξαν για το Γιόμπικ με την πολιτική άγριας λιτότητας που άρχισε να εφαρμόζει κατ’ απαίτηση της ΕΕ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι, η οποία βύθισε την Ουγγαρία στη φτώχεια και στην ταπείνωση. «Οι υπερήφανοι Μαγυάροι σιχαίνονται τον ρόλο τους ως ζητιάνων στην ευρωπαϊκή σκηνή» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», προσθέτοντας ότι αυτό έχει οδηγήσει τους Ούγγρους σε μια στάση όπου «η δυσφορία απέναντι στην ΕΕ έχει φτάσει σε ύψη ευρωπαϊκού ρεκόρ». Οντως, μόλις το 30% των Ούγγρων θεωρεί πλέον ότι ήταν θετικό γεγονός η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ!
Ακόμη χειρότερα, μόνο το 15% των Ούγγρων εμπιστεύεται τους βουλευτές και μόλις και μετά βίας οι μισοί Ούγγροι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ακόμη το πολυκομματικό σύστημα! Καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έφερε τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να φαγωθεί εντελώς ο 13ος μισθός, να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 5%, να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης κατά τρία ολόκληρα χρόνια κλπ., το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Ο πληθυσμός άρχισε να στρέφεται προς ακροδεξιές πολιτικές κατευθύνσεις. Το Γιόμπικ είχε τότε τη φαεινή ιδέα να συγκροτήσει, το 2007, την ένστολη παραστρατιωτική του οργάνωση, την Ουγγρική Φρουρά. Ανέδειξε σε κυρίαρχο θέμα την εγκληματικότητα των Τσιγγάνων και άρχισε να βάζει την Ουγγρική Φρουρά να κάνει παρελάσεις στρατιωτικού τύπου σε πόλεις και συνοικίες με μεγάλο ποσοστό τσιγγάνικου πληθυσμού, με στόχο την τρομοκράτηση των Τσιγγάνων και την ανάπτυξη ρατσιστικών αισθημάτων υπεροχής στους ταπεινωμένους από την οικονομική και πολιτική κρίση Ούγγρους.
Η τακτική αυτή απέδωσε τα μέγιστα. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, το ποσοστό του Γιόμπικ εκτινάχθηκε στο 14,8% και έτσι η ουγγρική φασίζουσα Ακροδεξιά έστειλε 3 ευρωβουλευτές της στο Στρασβούργο. Φυσικά, οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι σαν τις ευρωεκλογές της «πλάκας» και της υψηλής αποχής που πάντα ευνοούν τα μικρότερα κόμματα, αλλά είναι ελάχιστες οι ελπίδες ότι το Γιόμπικ θα αποτύχει να ξεπεράσει την Κυριακή το φράγμα του 5%. Ολες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να συγκεντρώνει πολύ υψηλότερο ποσοστό και παρόλο που το 30% των ερωτώμενων Ούγγρων δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν, το πιθανότερο είναι πως από τη Δευτέρα όλη η Ευρώπη θα σχολιάζει την εντυπωσιακή είσοδο των φασιστών στην κοινοβουλευτική ζωή της Ουγγαρίας, ως αποτέλεσμα της άθλιας, αντιλαϊκής πολιτικής μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Σοσιαλιστές
«Μέρα και νύχτα λέγαμε ψέματα!»
Περιθωριοποίηση ενδέχεται να απειλήσει τους Ούγγρους σοσιαλιστές την Κυριακή, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής τους δείχνουν να συγκεντρώνουν κάτω από το 20% των ψήφων και τη Δεξιά να σημειώνει θρίαμβο με ποσοστό άνω του 50%. Πέρα από την προφανή τραγωδία τέτοιας διαφοράς ποσοστών, το ακόμη χειρότερο είναι πως αυτή η κατακλυσμιαία μεταστροφή των Ούγγρων ψηφοφόρων θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική που άσκησε αυτή την τετραετία η πανηγυρικά εκλεγείσα το 2006 σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φέρεντς Γκιούρτσανι. Οι Ούγγροι πίστεψαν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο οποίος ομολόγησε ενώπιον των βουλευτών του ότι «μέρα - νύχτα λέγαμε ψέματα»!

Του Γιώργου Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ
vathiprasino

Read more...

ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους κολεγίων και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αλλά και σε κάθε ευρωπαίο...
πολίτη που ενδιαφέρεται να εργαστεί στη χώρα μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε χθες νόμιμο το διάταγμα με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ που αναφέρονται στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την εναρμόνιση αυτήκαθώς η χώρα μας όφειλε να κυρώσει τις εν λόγω οδηγίες το αργότερο έως το 2007- δημιουργεί την ανάγκη αναδρομικής ισχύος των διατάξεων για μια τριετία, ώστε να υπαχθούν στις νέες διατάξεις όσοι θα είχαν κάνει χρήση από το 2007. Σημειώνεται άλλωστε ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε δύο φορές την Ελλάδα για την αδράνεια που επέδειξε ως προς την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων.
Η κοινοτική οδηγία. Το άρθρο 50 του ογκώδους Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τους πτυχιούχους κολεγίων και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης- και χορηγούν τίτλους σπουδών, αναφέρεται ειδικότερα στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαίοι πολίτες που κατέχουν τίτλο εκπαίδευσης από ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα ακόμη και αν οι σπουδές έχουν ολοκληρωθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δηλαδή ένα γαλλικό ή βρετανικό πανεπιστήμιο έχει παράρτημα στην Αθήνα, οι τίτλοι που χορηγεί είναι ισότιμοι με εκείνους που χορηγούνται στους απόφοιτους της Γαλλίας ή της Βρετανίας.
Αν υπάρξει αμφισβήτηση. Αν τα αρμόδια για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων αμφισβητούν την εγκυρότητα των πτυχίων, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο κράτος όπου εδρεύει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα και να πληροφορηθούν αν:
1Η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος- μέλος καταγωγής του τίτλου.
2Αν οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος- μέλος καταγωγής του τίτλου.
Η κρίση του ΣτΕ και η δημοσίευση του Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που ακολουθεί ανάβει το πράσινο φως και στους ευρωπαίους πολίτες να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ακόμη και στον δημόσιο τομέα (μέσω του ΑΣΕΠ), εφόσον έχουν εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα τους βάσει των πτυχίων τους. Το δικαίωμα αυτό άλλωστε έχει κατοχυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 2005 (44/2005), σύμφωνα με το οποίο η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας συνιστά δικαίωμα εργασίας στον δημόσιο τομέα σε θέσεις που προϋποθέτουν τεχνολογική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η ελληνική γλώσσα. Οσον αφορά τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να καθορίσει το επίπεδο, κρίνοντας ως πλέον αρμόδιους να σταθμίσουν την επάρκεια γνώσεων των ενδιαφερομένων να εργαστούν στη χώρα μας τους συλλόγους και τα επιμελητήρια, αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε επαγγέλματος.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα πάντως θα κρίνονται εφεξής από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αντικαθιστά το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) που ιδρύθηκε το 2000. Αλλά και η δικαιοδοσία του ΣΑΕΠ επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακά πτυχία ή σε απλή επαγγελματική εκπαίδευση θα λήξει στο τέλος του 2012. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων θα περιέλθει στα επιμελητήρια, καθώς και στις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της Ελλάδας που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι κ.α.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στην απόχη των τεκμηρίων φιλοδοξεί να πιάσει το υπουργείο Οικονομικών έχοντες και κατέχοντες που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες. Τα τεκμήρια στην τελική μορφή τους, έπειτα από αλλεπάλληλες διορθώσεις, επιφυλάσσουν αυστηρή...
μεταχείριση σε φορολογουμένους με ακίνητα μεγάλης αξίας, αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, που απασχολούν βοηθητικό προσωπικό και στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Γιατί επέστρεψαν
Η επαναφορά των τεκμηρίων προέκυψε ως ανάγκη μετά την επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, που έδειξε ότι σε σύνολο 5.598.885 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μόλις 30.432 εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ οι... Κροίσοι της Ελλάδας μετριούνται στα δάχτυλα, αφού μόλις 74 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε μέσα επίπεδα δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία μέσο εισόδημα 16.123 ευρώ, με τους εμπόρους και τους βιοτέχνες- βιομηχάνους να δηλώνουν μέσο εισόδημα 13.236 ευρώ, για να ακολουθήσουν με 10.493 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 1.009 μισθωτοί δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα πάνω από 200.000 ευρώ, όταν αντιστοίχως οι έχοντες εισοδήματα από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους περιορίζονται σε 566 καιμόλις 365 είναιοι «πλούσιοι» ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών- ή εννέα στους δέκα (294.197 σε σύνολο 318.128)- δηλώνει εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ, όπως άλλωστε και το 87% των εμπόρων- βιοτεχνών. Με τη φοροδιαφυγή να υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ ετησίως και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη σημερινή μορφή τους να αδυνατούν να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η επαναφορά αυστηρών τεκμηρίων, συνδυαστικά με άλλα μέτρα του φορονομοσχεδίου, θα εξαναγκάσει τους φορολογουμένους να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.
Τεκμαρτή φορολόγηση
Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του μία μονοκατοικία 350 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ και εσωτερική πισίνα 50 τ.μ, ένα εξοχικό 150 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ένα Ι.Χ. 3.000 κυβικών εκατοστών και ένα ακόμα 1.400 κυβικών εκατοστών, καθώς και ένα καινούργιο ιστιοφόρο 20 μέτρων και να δηλώνει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, καταβάλλοντας φόρο 31.600 ευρώ. Με την καθιέρωση των τεκμηρίων, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει εισόδημα τουλάχιστον 250.992 ευρώ, αφού η μονοκατοικία οδηγεί σε τεκμήριο 83.232 ευρώ, το εξοχικό προσθέτει 4.760 ευρώ, η εσωτερική πισίνα 10.000 ευρώ, το Ι.Χ. 3.000 κυβικών έχει τεκμήριο 10.400 ευρώ, το μικρό Ι.Χ. των 1.400 κυβικών έχει τεκμήριο 3.600 ευρώ και το ιστιοφόρο των 20 μέτρων φέρνει τεκμαρτό εισόδημα 139.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, αν δηλώσει εισόδημα χαμηλότερο των 250.992 ευρώ, θα πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα καλούμενος να πληρώσει φόρο 99.546,4 ευρώ ή 67.946,4 ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα θα πλήρωνε αν το σύστημα τον άφηνε να δηλώσει και να φορολογηθεί για εισόδημα 100.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με κύρια κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία 3.000 ευρώ, ένα Ι.Χ. 1.800 κυβικών εκατοστών και ένα ακόμα 1.600 κυβικών εκατοστών, με εξοχικό- μονοκατοικία 150 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 2.500 ευρώ, με μηχανοκίνητο σκάφος αναψυχής 15 μέτρα, που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο καταβάλλοντας δίδακτρα 7.000 ευρώ τον χρόνο, δεν μπορεί να δηλώνει στην Εφορία εισόδημα χαμηλότερο από 81.424 που οδηγεί σε φόρο 24.169,6 ευρώ. Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και 3.000 ευρώ γενικές δαπάνες διαβίωσης στην περίπτωση άγαμου ή 5.000 ευρώ για το ζευγάρι.
fimotro


Read more...

Πιο γρήγορα το “μαχαίρι” στο ασφαλιστικό

Περικοπές 6% στις πρόωρες συντάξεις από το 2011


Από το 2011 θα ξεκινήσουν οι πρώτες περικοπές στις συντάξεις ενώ από το 2013 θα αρχίσει να εφαρμόζεται για κάποιες κατηγοριες ασφαλισμένων το νέο σύστημα συνταξιοδότησης.

Το οικονομικό επιτελείο υπό την πίεση της νέας αξιολόγησης της Κομισιόν τον Μάιο, αποφάσισε και να πάρει πιο σκληρά μέτρα αλλα και να τα εφαρμόσει νωρίτερα.

Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες το ψαλίδισμα 6% ετησίως των πρόωρων συντάξεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από του χρόνου αντί για το 2013 ενώ εκτός από τον ιδιωτικό θα επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα.

Επίσης η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δέχεται εισηγήσεις για περικοπή των υψηλών συντάξεων των ταμείων των επιστημόνων (γιατρών , μηχανικών) ώστε να μειωθεί η ψαλίδα έναντι των χαμηλών συντάξεων που θα εισπράξουν οι νέοι ασφαλισμένοι.
Ακόμη, μπορεί το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης να εφαρμοστεί γενικά το 2018 αλλά για να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή, οι συντάξεις όσων αποχωρήσουν εκείνη τη χρονιά θα υπολογιστούν και με το νέο σύστημα τουλάχιστον για την τελευταία 5ετία του εργασιακού τους βίου.

Μειώσεις από 5% έως 20% στις συντάξεις

Tο νέο σύστημα με αξονα τη βασική σύνταξη , συμφωνα με τις των συνδικάτων θα οδηγήσει σε μειωσεις των συντάξεων από 5 εως 20 %. Οι συνταλεστές υπολογισμού των νέων συντάξεων θα κυμαίνονται από 0,9 εως 2% ενώ θα ισχύσουν ευέλικτα όρια συνταξιοδότησης που παραπέμπουν στο σουηδικό μοντέλο.

Έτσι για παράδειγμα ,όποιος ασφαλίστηκε μόνο 15 χρόνια, και θα έπαιρνε σήμερα 486 ευρω , με το νέο σύστημα θα πάρει 560 αλλά θα χάσει το Εκασ που θα ανε΄βαζε τις συνολικές αποδοχές στα 750 ευρώ.

Τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός, αρχής γενομένης από την ΑΔΕΔΥ που αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 22 Απριλίου και συλλαλητήριο στις 27 του μήνα ημέρες που αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Αλλά και η διοίκηση της ΓΣΕΕ - που συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα με τις πρόσφατες εκλογές το Μάρτιο- προσανατολίζεται σε απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και στο ασφαλιστικό.
protothema.gr


Read more...

ΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, όπως αναγνωρίζουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο δεν προτίθεται να καταφύγει σε πειθαρχικά μέτρα, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, και αναμένει από...
την πρώην υπουργό να αποφασίσει εκείνη προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί.
Το μήνυμα της Ρηγίλλης είναι ότι η κ. Μπακογιάννη θα αναλάβει ακεραία τη ευθύνη για ό,τι μέλλει γενέσθαι, στην περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία. Κορυφαία στελέχη του κόμματος λένε ότι στην πραγματικότητα η κομματική ηγεσία την ωθεί στην έξοδο, αλλά δεν επιθυμεί την «ηρωοποιήση» της πρώην υπουργού με μια διαγραφή. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει πλέον ότι θα κινηθεί χωρίς την Ντόρα Μπακογιάννη, ανεξάρτητα εάν η βασική αντίπαλός του βρίσκεται εντός ή εκτός κόμματος.
Η απουσία της πρώην υπουργού από την αυριανή συνεδρίαση και κυρίως η προσπάθεια να εμφανιστεί αυτή η απόφαση ως πολιτική κίνηση κατά της ηγεσίας, για πολλούς στη Ρηγίλλης είναι «η τελευταία σταγόνα πριν ξεχειλίσει το ποτήρι».
Η οργισμένη αντίδραση του κομματικού επιτελείου, με non parer που επικρίνει ανοικτά την κ. Μπακογιάννη για τη στάση της, αποτελεί για τα περισσότερα στελέχη σαφέστατη ένδειξη ότι «το γυαλί όχι μόνον έχει ραγίσει, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια επανακόλλησης». «Στο επόμενο επεισόδιο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και είναι προφανές ότι η κ. Μπακογιάννη θα βρίσκεται τότε απέναντι στο κόμμα» σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, μεταφέροντας ουσιαστικά και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης.
Αποφασισμένη να συνεχίσει τον «ψυχρό πόλεμο» με την κομματική ηγεσία, εμφανίζεται από την πλευρά της και η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έδειξε και με την άμεση ανταπάντησή της στην αντίδραση της Ρηγίλλης. Η ειρωνική αναφορά στη... «φαιά ουσία» του κομματικού επιτελείου έκανε το κλίμα ακόμη πιο εκρηκτικό. Κομματικά στελέχη ερμήνευσαν την κίνηση ως «πρόκληση» που αποσκοπεί να δοκιμάσει τις «αντοχές» της Ρηγίλλης, ενώ συνεργάτες της τονίζουν ότι η πρώην υπουργός «θα επιμείνει να παρουσιάζει τις πολιτικές θέσεις της και να μιλάει πολιτικά».
Τελεσίγραφο από Σαμαρά
«Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της Κ.Ε., δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία “νομής” κομματικής εξουσίας.
Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια... Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας. Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλει τα όργανα του κόμματος» ήταν η σκληρή απάντηση που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στην Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες το απόγευμα στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Κοζάνη.
fimotro


Read more...

"Πράσινο" σχολείο στο δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του «πράσινου» κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο δημοτικό σχολείο Συκεών, στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης.

Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και με περιβαλλοντικό σχεδιασμό και ευαισθησία. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.550.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού.

Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε και δεσμεύτηκε το 1996 και ακολούθησε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και η διοικητική αποβολή των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης.

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την αίσια έκβαση της προσπάθειας του δήμου, εξέφρασε ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
nooz.gr

Read more...

Συνετρίβη το αεροπλάνο του προέδρου της Πολωνίας

Το αεροσκάφος του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι συνετρίβη, το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ στη δυτική Ρωσία, ανακοίνωσε ο Πιοτρ Πασκόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, 87 άνθρωποι είναι νεκροί.

Στο αεροπλάνο επέβαινε ο πρόεδρος Κατσίνσκι, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
nooz.gr

Read more...

Γκαργκάνας: Έχουμε περάσει και χειρότερα...


Δυο φορές το είπε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", αλλά οι παρουσιαστές Χασαπόπουλος και Αναγνωστάκης δεν ξαφνιάστηκαν. Και θεώρησαν βέβαια περιττό να τον ρωτήσουν "πότε συνέβη αυτό κύριε διοικητά? Γιατί εμείς δεν θυμόμαστε". Όπως δεν το θυμάται και κανένας Έλληνας.
Πέραν απ' αυτό όμως, που για τους απλούς τηλεθεατές που δεν έχουν ειδικές γνώσεις θεωρείται δυσνόητο, ο Γκαργκάνας ήταν...

καθησυχαστικός, και στήριξε την Κυβέρνηση.
" Θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα και μάλιστα μόνοι μας", είπε.
Επικρότησε τα Κυβερνητικά μέτρα, και επεσήμανε πως ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Μια ακόμα παρατήρηση στην συνέντευξη, που βεβαίως ήταν σημαντική.
Γιατί έπρεπε να του κάνουν τόσους τεμενάδες οι παρουσιαστές?
"Είναι τιμής μας" και ξανά μανά "είναι τιμή μας". Μέχρι 10 φορές το είπαν.
Υπερβολές υποτέλειας για άγνωστους (αυτοί ξέρουν) λόγους...

nonews-news


Read more...

Κρουαζερόπλοια στα ελληνικά νησιά, χωρίς Έλληνες ναυτικούς...


Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το πλήρωμα του «Zenith»...
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου «Zenith». Το πλοίο με κοινοτική σημαία Μάλτας αμερικανικών συμφερόντων ξεκίνησε κρουαζιέρες από το λιμάνι του Πειραιά χωρίς να έχει Ελληνες ναυτικούς στο πλήρωμά του.
Σύμφωνα με το νόμο έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αντιδρά τονίζοντας ότι...

δεν μπορούν πλοία που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να μην απασχολούν Ελληνες ναυτικούς όταν υπάρχει ανεργία στον κλάδο.

Μάλιστα πολλοί ναυτικοί τονίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για τη «πρόβα τζενεράλε» των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, προ της «επιχείρησης» άρσης του καμποτάζ της κρουαζιέρας για πλοία με σημαίες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.).

Οπως υπογραμμίζουν και στο παρελθόν ήρθαν πλοία με σημαίες χωρών Ε.Ε. για να κάνουν κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, αλλά μετά από διαβουλεύσεις με τη ΠΝΟ προσελάμβαναν και Ελληνες ναυτικούς στα πληρώματά τους.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει συσταθεί μια επιτροπή που εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα της άρσης του καμποτάζ αλλά και μια σειρά επιμέρους θεμάτων που απασχολούν το θαλάσσιο τουρισμό.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι σε βάθος τριμήνου η επιτροπή θα είχε ολοκληρώσει το έργο της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ειδικά για την άρση του καμποτάζ θα υπάρξει καθυστέρηση.

Υπέρ της κατάργησης του καμποτάζ, εκτός από τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας του εξωτερικού, έχει ταχθεί και το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Και οι δύο φορείς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει από την άρση του καμποτάζ πάνω από ένα δισ. ευρώ ετησίως, ενώ κάνουν και λόγο για νομοθετική ρύθμιση πρόσληψης περίπου 30 Ελλήνων ναυτικών σε κάθε ένα από τα κρουαζιερόπλοια με σημαίες τρίτων χωρών που θα δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) τάσσεται υπέρ της άμεσης άρσης του καμποτάζ υπό έναν όρο όμως. «Όλα τα επιβατηγά ελληνικά πλοία (κρουαζιερόπλοια, διεθνών πλόων και ακτοπλοϊκά) να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των κοινοτικών και μη συναδέλφων τους πλοιοκτητών σε θέματα επάνδρωσης και επιδότησης εργοδοτικών εισφορών».

Στον αντίποδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θεωρεί ότι τυχόν άρση του καμποτάζ είναι αιτία πολέμου για τους Ελληνες ναυτικούς.

Το «Zenith»

Πριν από το πρώτο ταξίδι, που τελικά πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Πειραιά στις 29 Μαρτίου, η ΠΝΟ ζήτησε να προσληφθούν περίπου 110 Ελληνες ναυτικοί, και οι εκπρόσωποι του πλοίου δεσμεύτηκαν να απαντήσουν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος συναντήσεων των εκπροσώπων του πλοίου με κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία ζητούσαν τη προστασία του πλοίου από τυχόν παρέμβαση της ΠΝΟ για να το σταματήσει.

Υπογράμμιζαν ότι: «Παρά το σχετικό νόμο που δεν δεσμεύει την πλοιοκτήτρια εταιρεία να προσλαμβάνει Ελληνες ναυτικούς, αλλά να ακολουθεί τη σύνθεση που ορίζει το κράτος σημαίας, λάβαμε φαξ από την ΠΝΟ που ζητεί τη στελέχωση του συγκεκριμένου πλοίου και με Ελληνες ναυτεργάτες.

Στην ουσία, όπως μας ανακοινώθηκε έπειτα από συνάντησή μας με την ΠΝΟ, η τελευταία πρόκειται να προβεί σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις σε περίπτωση άρνησης, κάτι το οποίο κρίνεται ως παράλογο και αντιδεοντολογικό. Είναι επίσης άξιο να αναφερθεί ότι το group της Royal Caribbean, στο οποίο όπως προαναφέραμε ανήκει η Pullmantur Cruises, σήμερα απασχολεί περίπου 1.100 Ελληνες ναυτικούς, χωρίς να υποχρεούται από κανέναν κανονισμό».

Ο γ.γ. της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, είχε απαντήσει: «Παρότι ισχύει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η νομοθεσία της σημαίας είναι αυτή που λαμβάνεται υπόψη για τη σύνθεση, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ανέργους ναυτικούς και να μην κοιτάμε πώς θα τους βρούμε εργασία.

Η νομοθεσία της σημαίας δεν απαγορεύει να υπάρχουν ναυτικοί της Ε.Ε. Θα ήταν παράλογο αν εμείς ως εκπρόσωποι των Ελλήνων ναυτεργατών δεν είχαμε ως βασικό στόχο μας να καταπολεμήσουμε την ανεργία που υπάρχει στην ελληνική ναυτεργατική οικογένεια. Ας επιλέξουν στο πλήρωμα και από τους δικούς μας. Δεν είπαμε να είναι όλοι Ελληνες, αλλά ένα ποσοστό».

Τελικά έπειτα από παρεμβάσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , Γιώργου Ανωμερίτη, συμβούλων της ΥΠΟΙΑΝ, Λούκας Κατσέλη, και του γ.γ. Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου, Γιώργου Βλάχου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και συμφώνησαν το κρουαζιερόπλοιο να ξεκινήσει τις κρουαζιέρες με την πλευρά της πλοιοκτησίας να πρέπει να απαντήσει αν θα προσλάβει περίπου 110 Ελληνες ναυτικούς στο πλοίο.

Η ΠΝΟ τονίζει ότι περιμένει άμεση θετική απάντηση μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ενώ οι εκπρόσωποι του πλοίου στην Ελλάδα έχουν απαντήσει ότι θα έρθει στη χώρα μας στέλεχος της εταιρείας από την Ισπανία μετά τις 12 Απριλίου 2010 για να εξετάσει το θέμα.

Αναφορικά με το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δεν έχει λάβει ακόμα ξεκάθαρη θέση, και οι προσπάθειες που γίνονται από το ΥΠΟΙΑΝ είναι στο πλαίσιο εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ Ναυτεμπορική

nonews-news

Read more...

Χαμόγελα και διπλωματία...


Λώρη Κέζα
Oι μεσημεριάτικες εκπομπές παρουσιάζουν συχνά δηλώσεις από παραθεριστές σε κοσμικούς προορισμούς: «Είμαστε στην Ψαρού και περνάμε φανταστικά!» και δώσ΄ του τα μεγάλα χαμόγελα και δώσ΄ του τα τσιφτετέλια. Με αυτό το εύχαρες πνεύμα επέστρεψαν οι διπλωματικοί εκδρομείς της Αγκυρας. Πέρασαν φανταστικά! Δεν ξέρουμε αν χόρεψαν χορό της κοιλιάς στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που συμφωνήθηκαν. Ηταν όμως όλοι τους πολύ ευχαριστημένοι. Πιο χαρούμενος από όλους ο επικεφαλής των εκδρομέων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας. Οι δηλώσεις του...
αποπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον ενώ έφερε πίσω ως σουβενίρ μεγάλες συμφωνίες: εφεξής οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών θα συναντώνται μια φορά τον χρόνο, οι υπουργοί Εξωτερικών δύο φορές ετησίως και οι γενικοί γραμματείς θα είναι συνέχεια online με την απέναντι όχθη. Επιτέλους, γινήκαμε φίλοι, Ελληνες και Τούρκοι μια αγκαλιά.

Η συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου διήρκεσε δυόμισι ώρες. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ολη όμως αυτή η αγαλλίαση προδίδει ανοχή από την ελληνική πλευρά. Παραδίδουμε στη φαντασία μας τις διατυπώσεις. Καθώς η αβρότητα ήταν το χαρακτηριστικό των συνομιλιών, εντελώς υποθετικά δημιουργούμε την πιθανή στιχομυθία:

«Βρε Αχμέτ, αφέντη μου, πήγα τις προάλλες να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο και τι να δω; Μια τουρκική κορβέτα». «Αφού μπαινοβγαίνουμε έτσι άνετα, τι το θέλετε το Ναυτικό; Γιατί δεν καταργείτε τις αμυντικές δαπάνες για να χτίσετε ωδεία;» Αν ένας τέτοιος διάλογος ακούγεται ακραίος, τότε τι να πούμε για τις αληθινές δηλώσεις... Ο κ. Νταβούτογλου είπε (στ΄ αλήθεια) ότι θέλει να μειωθούν τα εξοπλιστικά έξοδα γιατί προτιμά να πετά λουλούδια από το παράθυρο. Ετσι εξηγούνται οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο: έχουν ως απώτερο στόχο να ράνουν τους νησιώτες με γαρδένιες.

Η φιλική στάση του κ. Δρούτσα απέναντι στους Τούρκους είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, δεν πήγε δηλαδή έτσι τυχαία να χαριεντιστεί στην Αγκυρα. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη φιλία με όλους τους γείτονες, αντιγράφοντας το πολύ μοδάτο δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Φοριέται από τον Ομπάμα, φοριέται από τον Ερντογάν. Δεν πάει κανείς να τσακωθεί άσκοπα τη σήμερον ημέρα.

Ειδικά για τους ασθενέστερους, αυτή είναι εχέφρων στάση. Τι να κάνει δηλαδή ο αναπληρωτής Εξωτερικών, να περιφρονήσει τις αρχές του κ. Γιώργου Παπανδρέου; Να βγει και να φωνάζει «βυθίσατε το Βafra» (κατά το «βυθίσατε το Χόρα»), ή μήπως να αναζητήσει πρότυπα του 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέταξε πολεμική κινητοποίηση επειδή το «Σισμίκ» έκανε γυροβολιές στα Δαρδανέλια; Ή μήπως, να θέσει προ των ευθυνών του το ΝΑΤΟ που εσχάτως αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν κουτσουλιά πάνω στην υδρόγειο;

Στο διά ταύτα. Ο κ. Δρούτσας πέτυχε τα εξής: Τα στρατά θα έχουν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και τα τοιαύτα. Θα οργανωθούν αμοιβαίες εθιμοτυπικές επισκέψεις μεταξύ των Σχολών Πολέμου. Θα προσπαθήσουν από κοινού να προσελκύσουν κινέζους τουρίστες. Θα αρχίσει ένα νταλαβέρι μεταξύ υπουργών Πολιτισμού. Εκεί είναι το μυστικό της επικοινωνίας: να πάνε τα μπαλέτα της Δόρας Στράτου και να έλθουν οι δερβίσηδες στον Λυκαβηττό, να μεταφραστεί η ευπώλητη Λένα Μαντά και να γίνει εισαγωγή αληθινού μπακλαβά. Θα ανακατευτούν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, θα ανταλλάσσουν σπόρους για εποχικά άνθη. Θα εμπλακούν και οι υπουργοί Παιδείας για να συζητήσουν πιθανώς την υποχρεωτική εκπαίδευση των κοριτσιών.

Επιπλέον προετοιμάστηκε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, το προσεχές διάστημα. Αυτό είναι διπλωματία. Να φεύγουμε με χαμόγελο και δημιουργικό πνεύμα, όχι να μουτρώνουμε με υφαλοκρηπίδες και χαλούμια.

ΒΗΜΑ

/nonews-news


Read more...

Στα σκαριά συμφωνία...


Είναι ενδεικτικό πως οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το επιτόκιο και το ποσό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Εκοφίν.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε επιτόκιο κοντά στο 3,75% για δανεισμό από 20 έως 25 δισ. ευρώ. «Φθάσαμε σε συμφωνία» τόνισε αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «επιτόκιο - αντίγραφο (καρμπόν) των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Στη συνέχεια ο ίδιος αξιωματούχος προσδιόρισε πως...
«για δάνεια διάρκειας έως τρία χρόνια το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι SDR (δηλαδή 0,25%), συν spread 300 μονάδων βάσης, συν προμήθεια 50 μονάδων». Δηλαδή, συνολικά το επιτόκιο φθάνει στο 3,75%.

Αλλος ένας παράγοντας που επί της ουσίας οδηγεί την Ελλάδα σε προσφυγή είναι η χθεσινή ξαφνική υποβάθμιση από τον οίκο Fitch και μάλιστα κατά δύο κλίμακες.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+», με το «outlook» της χώρας να είναι «αρνητικό».

Θεωρείται βέβαιο πως η εξέλιξη αυτή θα εξακοντίσει σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων, καθιστώντας επί της ουσίας απαγορευτική την προσφυγή στις αγορές για δανεισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σχολιάζοντας τη χθεσινή υποβάθμιση σημείωνε πως πρόκειται για το «διαβατήριο» για τον μηχανισμό στήριξης.

Θα πρέπει να τονιστεί πως μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πληροφορίες για την προσφυγή της Ελλάδας αλλά και τη συμφωνία για το επιτόκιο, τα χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε στο +3,4% και το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 390 μονάδες βάσης από 425 νωρίτερα.

Εφόσον το ελληνικό αίτημα υποβληθεί αμέσως, πιθανότατα θα εξεταστεί στο άτυπο Εκοφίν της Μαδρίτης (16-17 Απριλίου), όπου θα αποσαφηνισθούν επιμέρους παράμετροί του. Νωρίτερα χθες το πρωί η κυβέρνηση διέψευσε διά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σενάρια περί άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό. Αν και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να την προαναγγείλει. «Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού» ξεκαθάρισε, αλλά παραδέχθηκε πως τις τελευταίες ημέρες γίνεται «μία συγκεκριμενοποίηση» των όρων του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ μιλώντας στη γαλλική «Λε Μοντ» παραδέχθηκε ότι το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο, παρά μόνο αν γίνει «επιχειρησιακό», και πρόσθεσε πως στα μέσα Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα βρουν λύσεις στα προβλήματα που απομένουν».

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια», δήλωσε χθες στους «Financial Times» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποφασιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν θα δοθούν πριν από το καλοκαίρι... Είναι πολύ αργά για τις αγορές, με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια».

ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Καλεί το Βερολίνο να αλλάξει στάση

Χαμηλότοκα δάνεια από τη Γερμανία θα οδηγούσαν στην εκτόνωση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος στο Reuters.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή τα τρέχοντα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι υπερβολικά, ως συνέπεια της ασάφειας που υπάρχει για τον μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν η Γερμανία ήταν πρόθυμη να βρει έναν τρόπο να δανείσει με χαμηλά επιτόκια, τα επιτόκια της αγοράς θα υποχωρούσαν», δήλωσε ο κ. Σόρος καλώντας το Βερολίνο να αλλάξει άμεσα στάση έναντι της Ελλάδας: «Ελπίζω ότι η Γερμανία θα διαπιστώσει ότι το να συστήνει στην Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια αγοράς είναι λάθος». Αυτή η τακτική, λέει, ο κ. Σόρος, απειλεί να βυθίσει την Ελλάδα στην άβυσσο.

Οίκος UBS: Αναπόφευκτη πλέον η εμπλοκή του ΔΝΤ
«Πιθανή η παρέμβαση και μέσα στο Σαββατοκύριακο»

Στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ ωθούν την Ελλάδα οι ξένοι οίκοι, υπογραμμίζοντας ότι τα ωραία διατυπωμένα ανακοινωθέντα από τις Βρυξέλλες δεν αρκούν πλέον. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποστηρίζουν, η χώρα χρειάζεται άμεσα τον μηχανισμό στήριξης.

Στελέχη της UBS εκτιμούσαν χθες ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ελληνικό αίτημα για βοήθεια. Σε έκθεσή τους ανέφεραν ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές σημαίνουν ότι η εξωτερική παρέμβαση ίσως να είναι αναπόφευκτη και μπορεί αυτό να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι μία εμφανής πιθανότητα».

Απουσία σχεδίου
Ο ελβετικός οίκος κρίνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πλέον αναπόφευκτη, εξηγώντας ότι η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο, γιατί η απουσία ενός λεπτομερούς σχεδίου που να συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων επέτρεψε την ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές. Να πιει το «σκληρό φάρμακο» του πολιτικού κόστους που κομίζουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν μια χρεοκοπία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο γνωστός οικονομολόγος και τέως επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Γουίλιαμ Γουάιτ.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μονοπώλησε και χθες τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Για τη «Wall Street Journal» οι εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μια θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».

Την εκτίμηση ότι η πιστωτική κρίση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο «Economist». «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ωστόσο η λέξη που αρχίζει από «χ» είναι όλο και πιο συχνά στα χείλη των αναλυτών», γράφει το περιοδικό.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ FITCH
Νέα υποβάθμιση της οικονομίας

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στην αγορά η είδηση της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+» με το «outlook» της χώρας να είναι «αρνητικό».

Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες προκάλεσε αναταραχή σε τραπεζικά στελέχη κι αυτό καθώς θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού, μιας και οι τράπεζες αξιολογούνται πάντα με χαμηλότερη «βαθμολογία» σε σχέση με τη βασική αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fitch η υποβάθμιση προκλήθηκε εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού της Ελλάδας αλλά και των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι προχθές η Standard and Poor’s είχε...απειλήσει την Ελλάδα με υποβάθμιση εάν δεν υποχωρήσουν τα spreads.
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ - Κ. ΚΟΣΜΑ ΕΘΝΟΣ.

/nonews-news.


Read more...

Μπαίνουν τα θεμέλια στον Καλλικράτη...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Ολοκληρώνεται ο νέος χωροταξικός χάρτης. Σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο- μαμούθ
Τον στόχο δημιουργίας 370 νέων δήμων- ίσως και λιγότερων- έχει πετύχει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ολοκληρώνει το σχέδιο Καλλικράτης και θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο- μαμούθ των 400 σελίδων.
Ωστόσο λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού, η μεγάλη μάχη εξακολουθεί να δίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη που μπαίνουν για πρώτη φορά στον χορό των συνενώσεων. Προσωπικές φιλοδοξίες από...

όσους βλέπουν να χάνουν το τρένο της υποψηφιότητας μετά τις συνενώσεις, παρεμβάσεις βουλευτών που επιθυμούν να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους και αντιδράσεις δημάρχων οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να... ενώνονται εις σάρκα μία με προβληματικούς- οικονομικά και αναπτυξιακά- δήμους είναι οι «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω και στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως «δεν θα υπάρξουν δήμοι κατά παραγγελία». Ειδικά για το Λεκανοπέδιο προκρίνεται η λογική να τηρηθεί το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων στο πλαίσιο της χάραξης των ορίων για τους νέους δήμους.

Οι «γκρίζες» ζώνες. Προς το παρόν, γρίφο αποτελούν οι συνενώσεις στη Δυτική Αττική, όπου σε κάθε περίπτωση έχει αποφασιστεί πως οι σημερινοί 12 δήμοι θα περιοριστούν σε 4. Βέβαιο είναι πως ο ένας δήμος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση Μεγάρων και Νέας Περάμου.

Για τους υπόλοιπους δήμους το πρώτο σενάριο έφερνε να ενώνονται η Μάνδρα με τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, τα Βίλια με την Οινόη και τις Ερυθρές και ο τέταρτος δήμος να αποτελείται από τον Ασπρόπυργο, τη Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια.

Ως εναλλακτική εκδοχή παρουσιαζόταν η συνένωση Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μαγούλας, οπότε η Μάνδρα θα πάει με τα Βίλια, την Οινόη και τις Ερυθρές, ενώ έναν δήμο θα απαρτίζουν η Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια.

Η Ανατολική Αττική. Στο παρά πέντε θα «κλείσει» και το χωροταξικό στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία θα υποστεί και το μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων σε επίπεδο Λεκανοπεδίου, αφού από τους 44 σημερινούς δήμους και κοινότητες θα απομείνουν περίπου 13. Οι βασικές μονάδες που θα διαμορφωθούν έχουν συμφωνηθεί- όπως για παράδειγμα η ένωση Πικερμίου με Ραφήνα ή αυτή των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης.

Ερωτηματικό υπήρχε εάν οι παραλιακοί Δήμοι Φώκαιας, Αναβύσσου και Σαρωνίδας, οι οποίοι θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση μία ενότητα, πρέπει να συνενωθούν με τον νέο δήμο που θα προκύψει από το Λαύριο και τον Αγιο Κωνσταντίνο ή να περάσουν στην περιοχή Καλυβίων που θα βρεθεί μετά τον Καλλικράτη με τον Κουβαρά και την Κερατέα.

Πιέσεις καταγράφηκαν και έναντι του σχεδιασμού που οδηγούσε στη δημιουργία ενός δήμου από τους σημερινούς του Γέρακα, της Παλλήνης και της Ανθούσας και ενός δεύτερου με τη συνένωση Γλυκών Νερών και Παιανίας. Ετσι, στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούσαν το αίτημα ο Γέρακας να πάει τελικά με τα Γλυκά Νερά και την Παιανία, αφήνοντας Παλλήνη και Ανθούσα να συγκροτήσουν έναν νέο δήμο.

Στον Πειραιά. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη Νομαρχία Πειραιά. Εκεί εκτός από τη δημιουργία δύο νέων δήμων- Αμπελάκια με Σαλαμίνα και Τροιζήνα με Μέθανα - που είχε αποφασιστεί εξ αρχής, το τελικό σχέδιο φέρνει τη συνένωση Νίκαιας με Ρέντη καθώς και Δραπετσώνας με Κερατσίνι, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά επιλέχθηκε να μείνει ως έχει (είχαν πέσει στο τραπέζι σκέψεις να ενωθεί με τον Δήμο Ρέντη). Η Α΄ Θεσσαλονίκης. «Αγκάθι» αποτελεί και η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μόλις 4 δήμων από τους σημερινούς 14. Εκεί είχε προταθεί η συνένωση των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, η διατήρηση ως αυτόνομου του Δήμου Καλαμαριάς και η συγκρότηση άλλων δύο δήμων στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. «Είναι πολύ λίγοι» σχολίαζαν στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ανάλογα με την έκταση κάθε νομού να συγκροτηθούν από 3 έως 5 δήμοι ή σε μεγαλύτερες ενότητες από 6 έως 8 δήμοι. «Υπάρχουν περιοχές που συγκλίνουν όλοι, τοπικά στελέχη, δήμαρχοι και βουλευτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται: «Σε κάποιες έχουμε ακόμη αντιδράσεις». Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ηρακλείου, για τον οποίο η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη συγκρότηση 8 δήμων, ορισμένοι προτείνουν 5 δήμους και ακόμα δεν έχει κάτσει η... μπίλια για τον οριστικό αριθμό.

Στο «καλάθι» των πόρων της Αυτοδιοίκησης έχει συμφωνηθεί πως θα περιληφθούν ο ΦΠΑ, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους χρεωμένους δήμους και ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους. «Οι συνενώσεις δεν θα επιβαρύνουν τους υγιείς οικονομικά δήμους», υπογράμμιζαν στελέχη του υπουργείου.


«Μητροπόλεις» Αττική - Θεσσαλονίκη

Μητροπολιτικές λειτουργίες προβλέπονται για Αττική και Θεσσαλονίκη με τον Καλλικράτη. Αυξημένες αρμοδιότητες θα λάβει συγκεκριμένα η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, που θα ονομάζεται και μητροπολιτική, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες αρμοδιότητες θα δοθούν στο περιφερειακό διαμέρισμα, καθώς δεν μπορούσε να υπάρξει μητροπολιτική συγκρότηση σε επίπεδο συνολικά της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Υπάρχουν 700 οργανισμοί που είναι διάσπαρτοι σε υπουργεία και ασχολούνται με μητροπολιτικά θέματα», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό με το νομοσχέδιο ορίζονται τέσσερις τομείς μητροπολιτικών λειτουργιών και περιλαμβάνουν μεταφορές και συγκοινωνίες, περιβάλλον και ποιότητα ζωής (διαχείριση απορριμμάτων, μητροπολιτικά πάρκα, ατμοσφαιρική ρύπανση), χωρικό σχεδιασμό και αστικές αναπλάσεις (εποπτεία και έλεγχος για τις διαφημιστικές πινακίδες, κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική), καθώς και πολιτική προστασία και ασφάλεια.

Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής θα συγκροτηθούν 4 μητροπολιτικές επιτροπές για κάθε τομέα αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα προετοιμάζουν και θα εισηγούνται στο περιφερειακό συμβούλιο όλα τα σχετικά με τη μητροπολιτική οργάνωση θέματα. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του διαμερίσματος θα εκλέγουν κάποιους συμβούλους για την αρμόδια μητροπολιτική επιτροπή που θα δημιουργηθεί και θα αποφασίζει για τις αντίστοιχες λειτουργίες.

Το προσωπικό. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή νέοι δήμοι; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν χιλιάδες υπάλληλοι των νομαρχιών με την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης.

Με το σχέδιο θα πρέπει ειδικότερα να επιλέξουν εντός 60 ημερών εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους εργαζομένους στις νομαρχίες και όχι μόνον για εκείνους που υπηρετούν σε υπηρεσίες που θα μεταφερθούν πλέον στους νέους δήμους.

Κλειδί για τις μετατάξεις αποτελεί πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στην ίδια περιοχή. Οπως διευκρινίζεται οι αρμοδιότητες- άρα και οι υπάλληλοι- θα πάνε αρχικά είτε στις πρωτεύουσες των νομών είτε εκεί όπου είχε έδρα η αντίστοιχη νομαρχιακή υπηρεσία.

«Ο ανατολικός τομέας της Νομαρχίας Αθηνών είχε ως έδρα για την πολεοδομική υπηρεσία την Αγία Παρασκευή και εκεί θα παραμείνει», ανέφεραν στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθάριζαν: «Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν, δεν θα διασκορπιστούν στους γύρω δήμους, αλλά σε πρώτη φάση η υποδομή και αυτοί θα πάνε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής και μέσω διαδημοτικής συνεργασίας θα εξυπηρετούνται και οι υπόλοιποι δήμοι».

Ανάλογο είναι το μοντέλο και για την περιφέρεια. Έτσι, η Νομαρχία Τρικάλων είχε την Υπηρεσία Πολεοδομίας στα Τρίκαλα. Η υπηρεσία αυτή θα μεταβιβαστεί πλέον στον νέο Δήμο Τρικάλων και όσοι εργαζόμενοι την ακολουθήσουν, απλώς θα αλλάξουν «ταμπέλα» και δεν θα είναι νομαρχιακοί αλλά δημοτικοί υπάλληλοι.

Η διαδικασία των μετατάξεων αφορά σε πρώτη φάση περίπου 2.500 με 3.000 μόνιμους υπαλλήλους των νομαρχιών, οι οποίοι απαιτούνται για να στελεχώσουν τις νέες δημοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, άλλοι 7.000 εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα κληθούν να μεταταχθούν στην έδρα των νέων δήμων, αλλά ακόμη και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες σε... δόσεις θα δοθούν στους νέους δήμους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί, οι δήμοι θα αναλάβουν ορισμένες αρμοδιότητες από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όπως είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας που σήμερα ασκούνται από τις νομαρχίες.

Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται για παράδειγμα οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Κτηνιατρικής των νομαρχιών.


Τρεις όροι για συνενώσεις

Απαρέγκλιτοι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών όροι είναι: αν η περιοχή είναι νησιωτική, ορεινή και η αναλογικότητα. Ο πρώτος όρος, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος, είναι πως κάθε νησί θα είναι ένας δήμος.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ενισχυμένες αρμοδιότητες για τους νησιωτικούς δήμους. «Οι νέοι δήμαρχοι θα είναι μικροί κυβερνήτες» υποστήριζαν αιρετοί που δεν απέκλειαν η αρχή τού ενός δήμου ανά νησί να ισχύσει και σε μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος.

Αναφορικά με το αν η περιοχή είναι ορεινή διευκρινιζόταν πως περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους δεν θα συνενωθούν με άλλους δήμους που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα. Το κριτήριο της αναλογικότητας θα εφαρμοστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε για παράδειγμα σε έναν νομό όπως η Φθιώτιδα να μη δημιουργηθούν 3 δήμοι την ώρα που σε έναν πολύ μικρότερης έκτασης- π.χ. Φωκίδα- να γίνουν 5 δήμοι.


Παρελθόν οι συμβασιούχοι

«Αυλαία» θα πέσει από το 2011 σε όλους τους συμβασιούχους, που υπηρετούν σε δήμους και νομαρχίες. Η απόφαση είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μάλιστα πίστωση χρόνου ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων. Για τον λόγο αυτό εγκρίνει και φέτος συμβάσεις από δήμους, για υπαλλήλους όμως που θα προσληφθούν τώρα και θα ολοκληρωθεί το έργο τους το επόμενο έτος.

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στον δρόμο. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν 8.000 συμβασιούχοι.


Κόβονται 1 στις 3 επιχειρήσεις

Μαχαίρι θα μπει με τον «Καλλικράτη» και στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι, με δεδομένο πως έχει ανακοινωθεί από τον κ. Ραγκούση ότι από τα 6.000 που υπάρχουν θα μειωθούν σε 2.000.

Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης.

Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές.
ΤΑ ΝΕΑ.

nonews-news


Read more...