Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Πιέζει για ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων


Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, προτρέποντας παράλληλα της Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν σύντομα για τον τρόπο με την οποία θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη. «Οι Αρχές πρέπει τώρα να να εφαρμόσουν σθεναρά αυτές τις πολιτικές, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η εφαρμογή [των μέτρων] θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων» προειδοποίησε.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τόμσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αξιολογώντας πλέον το ελληνικό χρέος ως «υψηλού κινδύνου».
Read more...

"Χρυσές" δουλειές κάνουν τα ενεχυροδανειστήρια εν μέσω κρίσης...



Η κρίση «σπρώχνει» όλο και περισσότερους Κρητικούς στα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία.

Μόνο στο Ηράκλειο λειτουργούν 21 ενεχυροδανειστήρια, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με το... 2008 και προγενέστερα.

Κάποια μάλιστα έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποκαλύπτει και το μέγεθος του προβλήματος.

Η δυσχέρεια των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, η ανεργία, τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες και στα δάνεια, το πάθος του τζόγου, σοβαρά προβλήματα υγείας, απλήρωτοι λογαριασμοί αναγκάζουν τους πολίτες να βγάλουν στο
«σφυρί» ακόμα και αγαπημένα τους αντικείμενα γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Η απελπισία γεννάει ενεχυροδανειστήρια» - σχολίασε αστυνομικός, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της κρίσης. Συνολικά στην Κρήτη λειτουργούν νομίμως 33 ενεχυροδανειστήρια. Ορισμένα ξεκίνησαν την λειτουργία τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο ενώ στα «σκαριά» βρίσκονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και νέων.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν πλέον να λειτουργούν ως αγορές χρυσού και ασημιού και αποφεύγουν να ενεχυριάζουν αντικείμενα, προτιμώντας έτσι τις πιο καθαρές διαδικασίες, όπως λένε. «Η αλήθεια είναι ότι η ενεχυρίαση αντικειμένων εί- ναι πολύ επώδυνη διαδικασία. Και για τον κάτοχο του αντικειμένου αλλά και για μας. Είναι ψυχοφθόρο να βλέπεις τον άλλο να βουρκώνουν τα μάτια του, να πιστεύει ότι θα μπορέσει στο μέλλον να επανακτήσει το οικογενειακό κειμήλιο. Σου λέει: το αφήνω προσωρινά και με την πρώτη ευκαιρία θα το πάρω πίσω. Και δεν έρχεται ποτέ» ανέφερε ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου.

Ο φοιτητής και το χρυσό ρολόι

Συγκινητική είναι η περίπτωση που περιέγραψε στην «ΠΑΤΡΙΔΑ» ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στην Κρήτη. «Είχε έρθει ένας φοιτητής και ζήτησε να ενεχυριάσει ένα χρυσό ρολόι, δώρο του συγχωρεμένου του πατέρα του. Το παιδί δεν είχε να πληρώσειτο ενοίκιο του σπιτιού. Έψαχνε δουλειά παράλληλα με το Πανεπιστήμιο και δεν έβρισκε. Αναγκάστηκε να δώσει το ρολόι του πατέρα του και το έφερνε βαρέως. Μέρα παρά μέρα ερχόταν και με ρωτούσε για το ρολόι. Με συγκίνησε η περίπτωση του. Του έδωσα το ρολόι και του είπα: όποτε βρεις χρήματα, με ξεπληρώνεις. Για να είμαι ειλικρινής, τα είχα ξεγράψει τα λεφτά αλλά ο νεαρός με διέψευσε. Πριν από δύο εβδομάδες εμφανίστηκε και με ξεχρέωσε».

Όπως τονίζουν, την πόρτα τους περνούν άνθρωποι κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης, γυναίκες και άνδρες.
cretalive



Read more...

Αποδοκιμασίες κατά Παπούλια στη Ραμάλα ...



Δέκτης έντονων αποδοκιμασιών από Παλαιστινίους έγινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος επισκέφθηκε την Ραμάλα.

Διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαίτησαν την απέλαση του Έλληνα προέδρου, διαμαρτυρόμενοι για την βοήθεια που παρείχε η...
Ελληνική κυβέρνηση στο Ισραήλ στο θέμα του Στολίσκου της Ελευθερίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εδώ και αρκετές ημέρες οι Παλαιστίνιοι είχαν οργανωθεί μέσω Διαδικτύου για την αποδοκιμασία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν μάλιστα τον Κ. Παπούλια να επανεξετάσει τη στάση που κρατά η Ελλάδα στο θέμα του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τους Ισραηλινούς.

Η Χαμάς επίσης καταδίκασε την συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον αρχηγό της Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς. «Η στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση αποτέλεσε περιφρόνηση προς τον λαό των Παλαιστινίων και πλήρη υποταγή στα παραγγέλματα των σιωνιστών», υποστηρίζει η Χαμάς.
newsbomb.gr



Read more...

Περαίωση και πάλι με χαράτσι 2% έως 5% στον τζίρο

Ίσως και σήμερα η νομοθετική ρύθμιση


http://img.protothema.gr/066AE939A5F8651FDCBEF17D83815A75.jpg
Ίσως και εντός της ημέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για μια νέα περαίωση-μαμούθ, με στόχο να μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ!

Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, πρόκειται να σταλεί προσκλητήριο σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και εισηγμένες εταιρίες (εμπορικές, χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές κ.ά.) που είχαν εξαιρεθεί από την αντίστοιχη ρύθμιση του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό του φόρου, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή από 2% έως 5%.

Στο τελικό ποσό που προκύπτει υπολογισμούς θα επιβάλλεται φόρος 25%. Αν ύστερα από ελέγχους προκύπτουν παραβάσεις και αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, η βάση υπολογισμού του και ο τελικός φόρος θα προσαυξάνονται έως 100%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται να αναβιώσει και η περσινή ρύθμιση, για τους μικρομεσαίους που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν τότε να υπαχθούν σε αυτήν.

Αν και το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς προεργασία, το Δημόσιο αποκόμισε -μετά κόπων και βασάνων- περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και επιτακτικότερες. Σε τέτοια περίπτωση, η νέα περαίωση θα καλύπτει μέχρι και τη χρήση του 2010.
Ποιοι θα μπουν στη νέα περαίωση
Στο «κόλπο» η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να βάλει τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και τους 5.000 πλουσιότερους Ελληνες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα μια νέα ρύθμιση στην οποία θα μπορούν τώρα να υπαχθούν, αν και πέρυσι είχαν εξαιρεθεί:
- επιχειρήσεις με ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα μεγαλύτερα και από τα 20.000.000 ευρώ ανά χρήση.
- εισοδηματίες και επαγγελματίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, που ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 400.000 ευρώ και οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία περιουσιολογίου, υπόκειντο σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Με τον τρόπο αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επιχειρείται να εισφέρουν «έχοντες και κατέχοντες» που έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν ένα «αλμυρό» αντίτιμο για να κλείσουν οικειοθελώς τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, δεδομένου ότι η νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή έχει αυστηροποιηθεί πολύ και η ρητή εντολή του αναπληρωτού υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου προς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι «να επικεντρωθούν πλέον στη μεγάλη περιουσία, αντί να κυνηγούν τυροπιτάδικα».

Επιπλέον στη ρύθμιση εξετάζεται να υπαχθούν και να περαιωθούν όχι μόνο ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αλλά και οι «ανοιχτές» υποθέσεις:

- ακίνητης περιουσίας,
- μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
- μεταβίβασης ακινήτων,
- κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
- ενιαίου τέλους ακινήτων,
- ειδικού φόρου επί των ακινήτων,
- φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και
- τέλους συναλλαγής,
- φορολογίας πλοίων.

Στη ρύθμιση πιθανότατα θα περιληφθούν ακόμα και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ακόμα εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις.
Read more...

Ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών σε επικουρικές, εφάπαξ, ΒΑΕ και αναπηρικές συντάξεις

Ti αλλάζει μέχρι το τέλος του 2011


Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1.1.2012
Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1.1.2012 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα ταμεία εφάπαξ, η οριστικοποίηση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η επανάκριση όλων των συντάξεων αναπηρίας και η ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

«Το υπουργείο έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του όπως και η κυβέρνηση συνολικά», τόνισε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ι υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαριθμώντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των επομένων μηνών.

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε τα εξης:

1) Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάρτισης της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της.

2) Εντός της επόμενης εβδομάδας η ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

3) Μέχρι 20 Ιουλίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης στο ίδιο διάστημα το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ ενεργοποιούν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

4) Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1.1.2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

5) Μέχρι τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων. Έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

6) Από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

7) Επίσης ξεκινά τη λειτουργία του το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης του αναπήρου.

8) Προωθείται το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

9) Ολοκληρώνεται η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ καθώς και ενοποίηση της εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι:

• Η αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων σε όλα τα Υπουργεία με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

• Η βελτίωση κατά 300 εκ. ευρώ περίπου των εσόδων των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και η υπερκάλυψη του στόχου της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

• Η αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

• Η υλοποίηση των νόμων εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και η προστασία και ενίσχυση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με ρυθμίσεις όπως αυτή του ΕΚΑΣ, αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη και των εργαζομένων με λίγα ένσημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα 461,5 ευρώ το μηναίο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ από την 1η Ιουλίου

Αύξηση 1,6%

(Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2011 το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.

Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010 -2012. Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών είναι 1,6%, διαμορφώνοντας το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στα 18,46 ευρώ (από 18,17 ευρώ) και το μηνιαίο επίδομα στα 461,5 ευρώ (από 454,25 ευρώ). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το επίδομα ανεργίας φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζονται και οι υπόλοιπες παροχές ασφάλισης, που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και του ημερησίου επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται επίσης:

  • το ύψος των ειδικών βοηθημάτων προς μεμονωμένους ασφαλισμένους,
  • τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα
  • το ύψος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο διαμορφώνεται στα 751,39 ευρώ μηνιαίως, αφού το ποσό της εν λόγω παροχής ισούται με το ποσό του κατώτατου μισθού, όπως κάθε φορά καθορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γεύμα Βαρδινογιάννη – Βενιζέλου στο «Πεντελικόν»


newpost.gr
Γεύμα Βαρδινογιάννη – Βενιζέλου στο «Πεντελικόν»
Στο Πεντελικόν γευμάτιζαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα και τις εξελίξεις μετά το Eurogroup, ενώ στο τραπέζι δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο.
Έντονη είναι άλλωστε η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην οικονομία.

Ο γνωστός επιχειρηματίας έχεις τις δικές του αγωνίες και ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις.


Πηγή: Fimotro
Read more...

«Γέρνουν» και τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων

Αντίθετες με το πόρισμα του ΣΔΟΕ οι καταθέσεις


http://img.protothema.gr/34E87009C2608ED3688BDD2F2CE7CFE4.jpg

Σε πλήρη αντίθεση έρχονται τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ σχετικά με το αν υλοποιήθηκαν τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α/Ω) των συμβάσεων για τα υποβρύχια με αυτά που είπαν τα περισσότεροι επικεφαλείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Την συγκεκριμένη διαπίστωση εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, ο οποίος ερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων για την περίοδο 2002- 2009, λέγοντας ότι «οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με τα έως σήμερα ευρήματα της έρευνάς τους μιλούν για μικρής κλίμακας υλοποίηση των Α/Ω και μεγάλη «τρύπα» στις πληρωμές. Από την άλλη όλοι σχεδόν οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών του υπουργείου καταθέτουν ότι όλα έγιναν καλώς. Υπάρχουν λοιπόν πολλές αντιφάσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις».

Επιπροσθέτως, ο κ. Δαμιανάκης είπε ότι η υπόθεση με την μη υλοποίηση των Α/Ω «κορυφώθηκε το 2006» ενώ ανέφερε δυο ενδεικτικές περιπτώσεις όπως τις μπαταρίες των υποβρυχίων που κατασκευάστηκαν στην Αφρική και όχι στην Ελλάδα καθώς και τα βαγόνια για τον ΟΣΕ που ποτέ δεν παραδόθηκαν.


Read more...

Ο Παντελής ισορροπεί μεταξύ υπουργείου και... Σίφνου


newpost.gr
Ο Παντελής ισορροπεί μεταξύ υπουργείου και... Σίφνου
Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Παντελής Οικονόμου βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο. Οι δηλώσεις του για το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, που όπως είπε δεν θα υλοποιηθεί, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για το Μαξίμου, που είχε ακούσει ήδη τον υπουργό να περιφέρει στα κανάλια τη διαφωνία του για την αύξηση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης.

Το πρώτο ήταν πιο σοβαρό από το δεύτερο. Ο Γ. Παπανδρέου ξέρει και ο Β. Βενιζέλος έμαθε πια, ότι αν κάτι ενδιαφέρει τις χώρες του τριπλού Α (ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία) που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το επόμενο πακέτο βοήθειας, είναι να πάει καλά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όσο καλύτερα πάει, τόσο λιγότερα θα χρειαστεί να συνεισφέρουν. Λέγεται μάλιστα, ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει εκφράσει σε συνομιλητές της την ανησυχία της για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά.

Επόμενο ήταν οι δηλώσεις Οικονόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, όχι αυτές για τον ΦΠΑ να γίνουν είδηση στο Ρόιτερς. Μετά τον Ρομπόπουλο, τον Αθανασιάθη και τον Κουρουμπλή άλλο ένα εξέχων μέλος του πασοκικού μικρόκοσμου είχε την τιμητική του σε παγκόσμια δημοσιότητα. Η περίπτωση του βέβαια ήταν πιο σοβαρή: δεν ήταν πια ένας ιδιόρρυθμος βουλευτής των πίσω εδράνων αλλά υπουργός και μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο Παπανδρέου πρέπει να σκέφτηκε να τον φάει επί τόπου. Η σκέψη απορρίφθηκε γιατί στην κυβέρνηση κατάλαβαν, ότι δεν θα είχε κανένα νόημα. Στο εσωτερικό θα δημιουργούσε αναστάτωση χωρίς λόγο. Στο διεθνές ακροατήριο, στο οποίο θα απευθυνόταν, μάλλον δεν θα έπειθε. Ο Οικονόμου γλίτωσε, θα κλείσει μήνα στον υπουργικό θώκο. Ωστόσο δεν γλύτωσε την μεγαλοπρεπή αποδοκιμασία, πρώτα ο Μόσιαλος και στη συνέχεια ο Βενιζέλος τον άδειασαν κανονικότατα.

Ηπειρώτικο κεφάλι, ο Οικονόμου είχε πάντα την ικανότητα να εξοργίζει τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας το αυτονόητο στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Το 1993 η δήλωση του ότι θα φορολογηθούν τα ρέπος εκνεύρισε τον Αντρέα και στοίχισε την εκλογή του στην Α' Αθήνας. Ο Σημίτης ακόμα θυμάται την κριτική του στη Συμφωνία της Μαδρίτης – το 2000 ο Οικονόμου έμεινε πάλι εκτός Βουλής. Τώρα, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει ήδη τα στοιχήματα αν ο Σεπτέμβρης θα βρεί τον Παντελή στο υπουργείο ή στη Σίφνο σε παρατεταμένες διακοπές.

Read more...

"Πιο δύσκολη περίπτωση η Ελλάδα λόγω του πολιτικού σκηνικού"

Η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν


http://img.protothema.gr/FB99EB85F9FD45123C97F4231FBEE872.jpg

Συνέχιση των σκληρών μέτρων “οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας”, αλλά και έμμεσες αιχμές για... πολιτική συναίνεση περιλαμβάνει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες!

Στην έκθεση που φυσικά αφορά και στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης αλλά εστιάζει πρωτίστως στις τρεις χώρες της περιφέρειας που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς στήριξης, οι “σοφοί” της Κομισιόν τονίζουν ότι εκείνο που επείγει είναι το “να διασφαλιστεί η επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά”, κάτι πάντως που εξαρτάται όχι μόνο από την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας! Συγκεκριμένα στην έκθεση αναγράφεται χαρακτηριστικά πως “παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο "περίπλοκη", λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό”.

Είναι προφανής η νέα επίκληση των Ευρωπαίων για πολιτική συναίνεση στη χώρα μας καθώς στη συνέχεια της έκθεσής της η Κομισιόν τονίζει πως στην Πορτογαλία – για την οποία πάντως ξεκαθαρίζει πως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω του “νωπού” ακόμα προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της – είναι πιο “ασφαλής” η εκτίμηση ότι τελικώς το πρόγραμμα και οι στόχοι του θα επιτευχθούν λόγω της “ισχυρής πολιτικής συναίνεσης που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα αυτό και αποτελεί την κατάλληλη βάση για την εφαρμογή του”!

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), με στόχο τη μείωση στα δημόσια ελλείμματα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης.

Τέλος, ειδικά για την Ιρλανδία που βρέθηκε τελευταία χρονικά στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, η Κομισιόν εκτιμά πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, τόσο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, όσο και στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.


Read more...

Σαμαράς: «Απαγορεύεται η λέξη χρεοκοπία»


newpost.gr
Σαμαράς: «Απαγορεύεται η λέξη χρεοκοπία»

Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην επιλεκτική χρεοκοπία.

«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η εκφορά της και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ανησυχία στο κοινό διότι μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει αυτό στις εξελίξεις για την χώρα.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κάτι, που όπως σημείωσε, για να γίνει πρέπει η Ευρώπη να ξεπεράσει κάποιες εμμονές.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «ως τώρα βρισκόμασταν σε εντελώς λάθος δρόμο», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση είχε άλλο δρόμο να διαλέξει». Επισήμανε ακόμη πως πάντα το κυβερνών κόμμα επέβαλλε λάθος πολιτική με έναν εκβιασμό κάθε φορά.

Πρόσθεσε πως το μεσοπρόθεσμοείναι λανθασμένη συνταγή και πως η κυβέρνηση «μας έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο αδιέξοδο». «Ό,τι προέβλεψαν ήταν λάθος ... τα λαθη τους εχουν οδηγήσει σε φτώχια, πρέπει να αλλάξει αμέσως αυτή η πολιτική, όχι μόνο στους όρους του δανεισμού αλλά και εσωτερικά η οικονομική πολιτική, και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στην απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά στην απελευθέρωση η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τασσόμενος υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων. Όπως ανέφερε, με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η κυβέρνηση θα προκύψουν μονοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ακόμη πως τα δημοψηφίσματα που προγραμματίζει για το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός θα είναι προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Συνεχίζοντας, ζήτησε εκ νέου εκλογές: «Το καλύτερο δημοψήφισμα, αν το θέλει ο κ. Παπανδρέου, εμείς το θέλουμε, είναι οι εκλογές».

Επανέλαβε ακόμη την πάγια θέση της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

«Το πολιτικό λάθος της κυβέρνησης θα το διορθώσω, δεν θα το αφήσω να γίνει εθνικό λάθος. Εμείς θα πλησιάσουμε τον πολίτη. Θα δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτισε από την αρχή τον ακομμάτιστο και ειρηνικό του χαρακτήρα. Συμπλήρωσε όμως πως «με ανησυχία βλέπουμε κάποια σημάδια εκτροπής σε βία, την οποία καταδικάζουμε».

Σε ό,τι αφορά τα περί εμπράγματων εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες: «Δεν συζητάμε για εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος».


Read more...

Νέο κόμμα με Μίκη και πρώην βουλευτές ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Νέο κόμμα με Μίκη και πρώην βουλευτές ΠΑΣΟΚ
Ένα νέο κόμμα, με τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη, βρίσκεται στα σκαριά και η δημιουργία του θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το ΠΟΝΤΙΚΙ αύριο, Πέμπτη, πρόκειται να γίνει η συνάντηση των 8 που θα πρωτοστατήσουν στην δημιουργία του νέου κομματικού φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και πρώην συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Ν. Κοτζιάς, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς, ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Β. Παπαχρήστος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν. Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αλλα και ο συνταγματολόγος και στέλεχος του ΣΠΙΘΑ Γ. Κασσιμάτης θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν στην σύνταξη μίας διακύρηξης μέσα στην οποία θα αναφέρεται ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που στόχο θα έχει την απήχηση των προβλημάτων της κοινωνίας στην μετά μνημονιακή περίοδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη αυτά βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με το ιστορικό στέλεχος της αριστερές Μανώλη Γλέζο αλλά και με τον Γιάννη Δημαρά, ο οποίος όμως συνομιλεί και με τον Φώτη Κουβέλη.

Όπως γίνεται αντιληπτό μέσα από την δημιουργία αυτού του φορέα θα εκφραστεί το κομμάτι εκείνο των πολιτών που συμφωνούν με τις διαπιστώσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (αφού ο Γ. Κασσιμάτης είναι στενός συνεργάτης του και στέλεχος του ΣΠΙΘΑ) αλλά και ένα κομμάτι των «Αγανακτισμένων» του Συντάγματος.


ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Read more...

Η νομοθεσία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Αποφάσεις για το φθινόπωρο

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Μ.Παπαϊωάννου, Δ.Ρέππα, Χ.Καστανίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Φιλ. Πελτσάνικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο με ερωτήματα και θέματα τα οποία δεν θα αφορούν το πολιτικό σύστημα αλλά και άλλα ζητήματα όπως μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχε συνάντηση και με τους κυρίους Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και Απόστολο Ταμβακάκη διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» και το ΔΝΤ, προβλέποντας βαθύτερη ύφεση

«Επιδείνωση της ψυχολογίας της αγοράς»

O Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ θα δώσει συνέντευξη Τύπου
O Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ θα δώσει συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: Icon Photopress )
Αθήνα
Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται:

«Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων. Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

» Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.

» Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας. Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψέμα - ψέμα μας πήγε στη χρεοκοπία και ποιεί τη νήσσαν!

Θα πληρώσει για το έγκλημά του ο Παπακωνσταντίνου;


http://img.protothema.gr/AA481F5DB023BFAF41AE63275BD55891.jpg
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2011 αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο το απίστευτο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Σχεδόν κατά 50% διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα σε ένα μόλις μήνα: από 3,2 δισ. ευρώ το Μάιο σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο! Η απόκλιση αυτή αναδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το γεγονός ότι οι βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού που συνέταξε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πλασματικές.

Έτσι, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έπληξαν το σύνολο των συνεπών φορολογουμένων από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα! Καθίζηση σημείωσαν συνολικά στο α' εξάμηνο οι εισπράξεις του Δημοσίου. Στα κρατικά ταμεία, τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν (από φόρους κλπ) ήταν 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από το στόχο.

Αντιθέτως, οι δαπάνες ξέφυγαν και ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στο εξάμηνο έφτασε έτσι στα 4,53 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. στο πεντάμηνο.

Την τραγική ανικανότητα του κ. Παπακωνσταντίνου πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες με τα οδυνηρά μέτρα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.

Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη στην κυβέρνηση…

Read more...

Φθινοπωρινές κάλπες στο προσκήνιο με φόντο τις ζυμώσεις για το χρέος

Οικονομικό και πολιτικό κουβάρι

http://img.protothema.gr/F23F7AB832088AD2E0041B1C9ED3FE0C.jpg
Η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η χώρα μας θα μπορούσε να συμφωνήσει σε παροχή εμπράγματων εγγυήσεων προς τους δανειστές, εάν αυτοί βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, διαμορφώνει νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση, που πρέπει να υπογράψει η χώρα μας περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι εάν οι εγγυήσεις, που θα ζητηθούν είναι επώδυνες, τότε ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει την έγκριση της δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από τη Βουλή. Άλλωστε έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά και με δημόσιο τρόπο, προκαλώντας μάλιστα την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει απλώς έγκριση με 151 ψήφους.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε, μάλλον απρόκλητα το θέμα της συναίνεσης, μόλις στις αρχές της εβδομάδας, αναζωπυρώνοντας το σχετικό προβληματισμό. Η σύνδεση των εμπράγματων εγγυήσεων με τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει οριστική και σοβαρή λύση του προβλήματος, βάζει τη συζήτηση σε νέα βάση: Πώς θα είναι δυνατό να αρνηθεί η ΝΔ την έγκριση της δανειακής σύμβασης εάν αυτή σημάνει μία ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα του χρέους; Και πώς θα δεχθεί ο κ. Βενιζέλος να πάρει μόνος του το βάρος της σύμβασης αυτής, εάν κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία;

Κάποιοι συνδέουν επίσης αυτό το φλερτ που έχει ο κ. Βενιζέλος με τη συναίνεση, με την αγωνία και το φόβο του ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε κι άλλα σκληρά μέτρα τους επόμενους μήνες για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κάτι που θα τον φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Επιθυμεί λοιπόν να εξασφαλίσει και ο ίδιος «εμπράγματες πολιτικές εγγυήσεις» ότι δεν θα «καεί» και δεν θα «θυσιαστεί» στη δύσκολη αποστολή, που ανάλαβε, όταν δέχθηκε να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία.

Και ότι θα προτιμήσει να πιέσει δι’ αυτού του τρόπου για εκλογές, οι οποίες θα προκύψουν εάν δεν υπάρξει συναίνεση της ΝΔ, παρά να μπει σε ένα δρόμο, που ακόμη κι αν δώσει κάποιες ελπίδες στη χώρα, θα σημάνει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ και το δικό του.

Read more...

Υπόθεση υποβρυχίων: Εξελέγησαν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ...



Πραγματοποιήθηκε από τη Βουλή η κλήρωση των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα ερευνήσει την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και την... ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Εθνικής ’μυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Από το Σώμα των Αρεοπαγιτών εξελέγησαν: ως τακτικά μέλη, ο κ. Βασίλειος Λαμπρόπουλος, ο κ. Νικόλαος Λεοντής και ο κ. Ιω. Παπαδόπουλος και ως αναπληρωματικά μέλη η κ. Βιολέττα Κηττέα και ο κ. Δημήτριος Πατινίδης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξελέγησαν: ως τακτικά μέλη η κ. Ευδοξία Γαλανού και ο κ. Νικόλαος Ρόζος και ως αναπληρωτής ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Τέλος, εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου εξελέγη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαος Μαύρος και ως αναπληρωτής ο κ. Ιωάννης - Σπυρίδων Τέντες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

Επείγουσα «ένεση» ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Σε περίπτωση χρεοκοπίας...


http://img.protothema.gr/1005533A8AA5393AA22ABE912DCA754B.jpg
Επείγουσα βοήθεια σε ρευστότητα (Emergency Liquitidy Assistance) στις ελληνικές τράπεζες από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί -βραχυπρόθεσμα-, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων των Deutsche Bank, Barclays Capital, Bnp Paribas, όπως μεταδίδει το Bloomberg στο πρώτο του θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ίσως χρειαστεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αν η χώρα χρεοκοπήσει.

Επιπλέον, η άρνηση του Τρισέ να δεχθεί ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα παραμένει σε ισχύ, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε μέτρα, για να ανακόψουν την κρίση χρέους. Εάν λοιπόν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δεχθούν μια βραχυπρόθεσμη βοήθεια ρευστότητας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

«Αυτό θα σώσει το κύρος του Τρισέ βραχυπρόθεσμα» όπως ανέφερε στο Bloomebrg ο Giles Moec. Όπως πρόσθεσε, «θα είναι σχετικά ανώδυνο για τις τράπεζες, αφού θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές εγγυήσεις με νέες, τις οποίες θα δέχεται η ελληνική κεντρική τράπεζα. Η EKT θα μπορεί να στηριχθεί σ' αυτά τα όπλα».

Read more...

Le Monde: «Μας κυβερνούν παιδάκια, δεν υπάρχουν ηγέτες»


newpost.gr
Le Monde: «Μας κυβερνούν παιδάκια, δεν υπάρχουν ηγέτες»
Δριμεία κριτική ασκούν στους ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ με άρθρα τους τη Τρίτη η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η βρετανική «Financial Times», κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα και ολιγοψυχία μπροστά στην ανάγκη να λάβουν γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σε άρθρο της με τίτλο: «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», η «Le Monde» αναφέρει μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «η κατάσταση απαιτεί ενηλίκους και ενήλικοι δεν υπάρχουν, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες».

«Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση με την οποία το ενιαίο νόμισμα βαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος.



Στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε για ακόμη μία φορά να προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έως τις αρχές Αυγούστου, υπάρχει ο κίνδυνος το αμερικανικό Δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών» αναφέρει η γαλλιή εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι «τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση».

«Το καταλάβαμε: η κατάσταση απαιτεί ενήλικους και ενήλικοι δεν υπάρχουν ούτε στην Ουάσινγκτον ούτε στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Le Monde, η οποία σχολιάζει χαρακτηριστικά τις «λογομαχίες» περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα γράφοντας «μα, κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολείστε με ένα συνάχι ενώ ελλοχεύει ο καρκίνος»!

Eν τω μεταξύ, και οι «Financial Times» καταλογίζουν εφησυχασμό στους ευρωπαίους ηγέτες «που θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να περιμένει για μετά τις διακοπές» και, επικρίνοντας κυρίως το Βερολίνο, καταλήγουν λέγοντας ότι «η Ιστορία δεν έχει συγχωρήσει όσους απλώς ήταν θεατές όταν η Ρώμη καιγόταν».
Read more...

Δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Πόλεμος νεύρων από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί αδιάλλακτη στάση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτυο στήριξης, ενώ πλέον δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους
Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί αδιάλλακτη στάση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτυο στήριξης, ενώ πλέον δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ βασική προτεραιότητα παραμένει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, είπε την Τετάρτη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για έκτακτη σύνοδο», είπε η εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

«Η προτεραιότητα είναι οι υπουργοί Οικονομικών να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», προσέθεσε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος, εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της κρίσης χρέους.

Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, σε συνέντευξη στο πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη, κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα για να ησυχάσουν οι αγορές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκατομμύρια σε ΜΚΟ για να σώσει τον… Ινδικό Ωκεανό!

newpost.gr
Εκατομμύρια σε ΜΚΟ για να σώσει τον… Ινδικό Ωκεανό!
Ο «χορός» εκατομμύριων ευρώ σε ανύπαρκτες και ... απίθανες ΜΚΟ κρατάει χρόνια, περίπου από τη δεκαετία του '90. Στην πραγματικότητα κανένας εκ των βουλευτών και οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν εξεπλάγησαν στο άκουσμα του κατα τα άλλα υπέρογκου ποσού των 100.000.000 ευρώ που διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ( κυρίως την τελευταία δεκαετία) σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είτε υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, είτε το αντικείμενό τους δεν είχε καμία συνάφεια με την Ελλάδα- κυρίως με την ελληνική πραγματικότητα.

Ενδεικτικά, την περίοδο 1999 - 2003 οι ΜΚΟ 68.971.978 ευρώ, ενώ μόνο το 2007 εβδομήντα πέντε ΜΚΟ πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών το αστρονομικό ποσό των 9.513.922,99 ευρώ.

Ωστόσο, ο παντοκράτορας των «αμύθητων» απολαβών από χρηματοδοτήσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών έχει ανακυρηχθεί ο δημιουργός της ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», που έχει έδρα τη Λάρισα και υποκατάστημα στην Αθήνα.

Την περίοδο 1999 - 2003 έλαβε συνολικά 2.357.486 ευρώ! Ενώ το 2005 έλαβε μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ελληνικού λαού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη Σρι Λάνκα!

Στις πιο πρόσφατες «περίεργες» χρηματοδοτήσεις πρωτοστατεί η... Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού. Στις 26 Δεκεμβρίου 2010 και ενώ από το Υπουργείο Εξωτερικών (επί θητείας Δρούτσα) είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα δοθεί καμία χρηματοδότηση σε ΜΚΟ λόγω των οικονομικών συγκυριών της χώρας, δόθηκαν παρόλα αυτά 1.000.000 ευρώ για την παντελώς άγνωστη στους έλληνες( και μάλλον και στο ίδιο το υπουργείο) Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού με σκοπό την ενίσχυση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης της εν λόγω ΜΚΟ από το ελληνικό ΥΠΕΞ η οποία ορίστηκε σε δύο δόσεις. Το συνολικό ποσό δηλαδή συμμετοχής της χώρας μας για να ερευνηθεί η κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο(!) ήταν 2.000.000 ευρώ, ενώ την Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού ενισχύσε οικονομικά μόνον η χώρα μας και φυσικά η Γαλλία λόγω των εκεί αποικιών της.

Μάλλον…. διακοπές στο Μαυρίκιο ονειρευόταν ο κ. Δρούτσας και δεν κατάφερε να αντισταθεί στην τόσο δελεαστική για τη χώρα μας συνδρομή στη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της νήσου...


Αναστασία Γαλάνη

Read more...

"Θα σας στοιχίσει λιγότερο να σώσετε την Ελλάδα!"

Τα είπε με το όνομά τους ο Γκουρία


http://img.protothema.gr/055DB7DD309599469407043EC5556994.jpg
Την σκληρή αλήθεια την περιέγραψε σε μια μόνο φράση ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρια: «η διάσωση της Ελλάδας ίσως είναι επώδυνη, όμως σαφώς λιγότερο από ενδεχόμενη διάσωση των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια δεκαετία».

Με δυο λόγια παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο αρνητικά σενάρια: το να συνεχίσουν τις ενέσεις ρευστότητας προς την Ελλάδα ή να την αφήσουν να «σκάσει» και κατόπιν να δώσουν πολλαπλάσια κεφάλαια στις τράπεζες που έχουν τεραστία έκθεση στο χρέος της Ευρωπεριφέρειας, αφού είναι κοινός τόπος πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου, αλλά και στις μεγάλες οικονομίες Ιταλίας και Ισπανίας. Με τις δυο τελευταίες να χρειάζονται πάνω από 1,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ σε περίπτωση που αναζητήσουν την αρωγή των εταίρων τους!

Επισήμως το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» παραμένει στο τραπέζι. Μαζί με τη «γερμανική λύση» της ανταλλαγής ομολόγων, την «πρόταση του IIF» για μηχανισμό επαναγοράς χρέους και τη νέα πρόταση Γερμανών τραπεζιτών (Commerzbank) για συνδυασμό «κουρέματος» ύψους 30% και μετακύλιση των υπολοίπων κεφαλαίων σε 30ετη ομόλογα. ΟΛΕΣ αυτές οι λύσεις εμπεριέχουν την πιθανότητα «τιμωρίας» τους από τους οίκους αξιολόγησης. Αλλά ακόμα κι έτσι φαντάζουν ως προτιμητέες λύσεις σε σχέση με το εναλλακτικό κόστος μιας μετάστασης της κρίσης σε 5 – 6 χώρες της Ευρωζώνης, ίσως και στην «καρδιά» της, τη Γαλλία και το Βέλγιο! Για του λόγου το αληθές η Moody΄s προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη πως η Δανία διατηρεί μεν την κορυφαία αξιολόγηση (Aaa) και δη με σταθερές τις άμεσες προοπτικές της, πλην όμως «θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές προσπάθειες για να αναστρέψει την επιδείνωση της δημοσιονομικής της θέσης που έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα της μακράς οικονομικής επιβράδυνσης, με άμεσο αποτέλεσμα τις σημαντικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας» !!!

Κατά πως φαίνεται η απόσταση Αθήνας – Ρώμης – Μαδρίτης και εν τέλει … Κοπεγχάγης είναι πολύ πιο κοντινή απ’ όσο φαίνεται στο χάρτη!

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται τόσο από το γεγονός ότι την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όσο ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, από την συνάντηση που θα προηγηθεί, μεταξύ του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του ομόλογου του της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, μια ημέρα νωρίτερα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Με τους Γερμανούς τραπεζοασφαλιστικούς ομίλους να υπολογίζεται ότι έχουν έκθεση στο χρέος των χωρών της Μεσογείου που υπερβαίνει τα 120 δις ευρώ!

Πριν από αυτές τις συναντήσεις ήρθαν και οι πάσης φύσεως δηλώσεις. Με τον Επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα καταφέρουν σύντομα να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας, την κυρία Λαγκαρντ του ΔΝΤ (πλέον) να τονίζει πως το ταμείο θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους για αύξηση των κεφαλαίων προς ενίσχυση της Ελλάδας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι να … διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, για την «ύπαρξη δέσμευσης σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ, σχετικά με τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη»!

Επειδή όμως ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να … πειστούν πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός άκουσε τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Βαν Ρομπάι, αλλά κατόπιν του απάντησε ότι ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη είναι συστημικός και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Συνεπώς γιατί περιμένουμε να πειστούν οι αγορές;

Read more...

Κρίσιμη μάχη της Αθήνας, εν όψει της αναμενόμενης Συνόδου Κορυφής

Με την «επιλεκτική χρεοκοπία» στο τραπέζι

(Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Η μείωση του ελληνικού χρέους -ακόμη και μέσω της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»- φαίνεται ότι βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της EE, στην προσπάθεια να βρεθεί συνολική λύση στη κρίση στην οποία είναι εγκλωβισμένη η Ελλάδα. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, μετά το Eurogroup, ότι η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν θα πρέπει να τρομάζει. Η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση, με τον πρωθυπουργό να προγραμματίζει σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ πριν και μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην περίπτωση που όντως πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης, ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε ότι η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν πρέπει να τρομάζει χωρίς λόγο, καθώς δεν είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία, αλλά αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. «Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος», σημείωσε.

Σχετικά δε με τον όρο «εμπράγματες εγγυήσεις» που περιέχεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Σημείωσε, δε: «Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο και ισχυρό μήνυμα» και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την παρατεινόμενη δυστοκία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας, αλλά και πολλών πλέον άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να έχει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών της ΕΕ αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή, με στόχο την ομογενοποίηση των διαμετρικά αντίθετων απόψεων, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην αδυναμία της ΕΕ να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν επαφές και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων που απαιτούνται το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι όπως προειδοποίησαν χθες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η ημερομηνία αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή», καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου εκταμιεύεται η 6η δόση και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να την υπονομεύσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση που πραγματοποιεί σημαντική στροφή στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης και περνάει σε μια πιο επιθετική τακτική (απόρροια της οποίας ήταν η επιστολή Παπανδρέου στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) θεωρεί ότι «γεγονότα» όπως η κρίση χρέους της Ιταλίας δικαιώνουν ουσιαστικά τη θέση που επίμονα διατυπώνει εδώ και έναν χρόνο ότι η Ελλάδα απλώς έχει επιλεγεί από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών και δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από πέρυσι ότι η κρίση δεν είναι μόνον ελληνική, αλλά ανέδειξε συγκεκριμένα προβλήματα της ευρωζώνης και των οικονομιών της Ευρώπης. Και με επιμονή πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της ΕΕ για την αντιμετώπισή της, όπως το ευρωομόλογο, αλλά η συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις του για πολύ συγκεκριμένους λόγους. «Τώρα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος, η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της εδώ που έχει οδηγηθεί η κατάσταση να υπάρξει μια σταθερή, συνολική λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησής του. Η θέση της είναι και παραμένει πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι αυτοτελές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ουδέν νεώτερον για τη Σύνοδο Κορυφής

Δεν υπάρχει επίσημος προγραμματισμός εντός της εβδομάδας


http://img.protothema.gr/9A2AD3DB85DBD47CCC03C59FF6B38374.jpg
Στη χρονική στιγμή που η πολυφωνία των Ευρωπαίων εταίρων θα έχει μετατραπεί σε αρμονία, με την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν την κρίση, θα συγκληθεί η συνάντηση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους θα κριθεί εν πολλοίς και από την πρόοδο των διαβουλεύσεων των τεχνικών επιτροπών που συντονίζει η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση περιορίζει τις προσδοκίες ότι επίκειται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει κάτι το νεώτερο. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Τώρα θα πρέπει κατ' αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, πάντως, σε συνέντευξη στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην ευρωζώνη, κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα, για να ησυχάσουν οι αγορές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης Συνόδου, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, πάντως, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στις διασκέψεις εκ μέρους της Ελλάδας θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τηλεδιασκέψεις θα συντονίζει ο γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Read more...

Καλοκαιρινή επιφυλακή για την ΝΔ με αυγουστιάτικες βάρδιες


newpost.gr
Καλοκαιρινή επιφυλακή για την ΝΔ με αυγουστιάτικες βάρδιες
Σε πλήρη επιφυλακή θέτει τον κομματικό μηχανισμό ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκοντας να περιορίσει τις πιθανότητες «να πιαστεί στον ύπνο» η ΝΔ εν μέσω καλοκαιριού. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν αρκείται μόνο στα καθιερωμένα μηνύματα προς βουλευτές και στελέχη για εγρήγορση εν όψει των ραγδαίων και κυρίως, απρόβλεπτων εξελίξεων στα πολιτικά πράγματα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, εκρίθηκαν σχετικές εισηγήσεις και αποφασίστηκε η διαμόρφωση τεσσάρων ομάδων που θα τεθούν σε εντατική λειτουργία εντός του Αυγούστου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια της θερινής ραστώνης.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου και μέχρι το τέλος του μήνα θα συσταθούν τέσσερις ομάδες κρούσης, η καθεμία από τις οποίες θα αναλάβει για μία εβδομάδα του μήνα να διαχειριστεί τις πολιτικές εξελίξεις και να διαχειριστεί πιθανές κρίσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Βουλή δεν πρόκειται φέτος να έχει διακοπές, η δουλειά των τεσσάρων αυτών ομάδων κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, προκειμένου το «γαλάζιο» στρατόπεδο να έχει διαρκή παρουσία με θέσεις, απόψεις και προτάσεις για ό,τι προκύψει.

Η σύνθεση των ομάδων, όπως αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία, θα αποτελείται από έναν επικεφαλής –οι δύο αντιπρόεδροι, κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, ο γραμματέας της Π.Ε. Αν. Λυκουρέντζος, ενώ εξετάζεται ποιος θα είναι ο τέταρτος- δύο τομέαρχες, δύο γραμματείς, ένα μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και έναν από το Γραφείο Τύπου –κατά πάσα πιθανότητα μόνο δύο μπορούν να εμπλακούν, οι κ.κ. Μιχελάκης και Μουρούτης, που φαίνεται ότι θα είναι και οι «ριγμένοι» της υπόθεσης αφού μάλλον θα αναλάβουν από δύο εβδομάδες ο καθένας.

Λίγο πολύ άλλωστε, ο Αν. Σαμαράς έδωσε το στίγμα της πλήρους ετοιμότητας κατά τη χθεσινή του εισήγηση. «Τις εκλογές και τις ζητήσαμε και τις θέλουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί εκλογές μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, φέτος δεν υπάρχουν διακοπές. Για κανένα μας. Όλοι δουλεύουμε σαν να πρόκειται να γίνουν οι εκλογές αύριο και να πρέπει να κυβερνήσουμε μεθαύριο. Ο καθένας απ' όποια θέση κι αν βρίσκεται. Αυτό είναι προσκλητήριο μάχης για όλους».

Ξεχωριστή αξία όμως, είχε και η χθεσινή αποστροφή Σαμαρά για προσωπικές στρατηγικές αν και ήταν φανερό ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να μην αναφερθεί περισσότερο σε αυτό το θέμα. Κάτι που μάλλον κρατάει για τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής όπου, ενώπιον διευρυμένου κομματικού ακροατηρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες θα επιχειρήσει να κόψει την εσωτερική συζήτηση που επιδιώκεται να ανοίξει –σύμφωνα και σχετική χθεσινή ανάρτηση του Newpost.gr- σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας μεταξύ ηγετικής ομάδας και ενδιάμεσων στελεχών.

Read more...

«Θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα που θα πάρουμε στις εκλογές»


newpost.gr
«Θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα που θα πάρουμε στις εκλογές»
Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη από τη Δημοκρατική Συμμαχία, την ψήφο κατά συνείδηση, που επέλεξε το κόμμα ως στάση στην συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά που εξακολουθεί να έχει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NΕWPOST.GR μιλά για την επόμενη μέρα του κόμματος της, για τη Νέα Δημοκρατία, την Έλσα Παπαδημητρίου και το ενδεχόμενο να μην συμμετέχει στην επόμενη Βουλή εάν το κόμμα της δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο 3%.

Στην ερώτηση εάν η αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη θα επηρεάσει την ψυχολογία των οπαδών και των στελεχών του κόμματος και γιατί τα πράγματα οδηγήθηκαν στα άκρα η κ. Μπακογιάννη απαντά:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία στο πρόσφατο ιδρυτικό Συνέδριο της διαμόρφωσε καθαρά το ιδεολογικό στίγμα, και την πολιτική ταυτότητα. Στην πορεία αυτή προέκυψε ότι κάποιοι δεν ταυτίζονται με πολιτικές προτάσεις και κατευθύνσεις που χαράσσει η Συμμαχία. Το καλύτερο σ΄ αυτή την περίπτωση είναι η αποχώρηση. Άλλωστε στα κόμματα πρέπει να βρίσκεσαι γιατί συμφωνείς σε ιδεολογικές και προγραμματικές βάσεις, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να είσαι σε αυτά.
Εκτιμώ και σέβομαι τον Κώστα Κιλτίδη, ωστόσο από κοινού διαπιστώσαμε πως οι απόψεις μας ιδεολογικά αλλά και σε θέματα τακτικής δεν ταυτίζονται. Έτσι είπαμε πως σε προσωπικό επίπεδο δεν μας χωρίζει τίποτα, πολιτικά όμως διαφωνούμε σε βασικές κατευθύνσεις, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να πορευτούμε μαζί. Όσον αφορά τη ψυχολογία των στελεχών μας, αυτό που έχω να πω είναι πως όποιος αποφάσισε να έρθει στη Δημοκρατική Συμμαχία, είτε φεύγοντας από ένα άλλο κόμμα, είτε μπαίνοντας για πρώτη φορά σε κόμμα - μέσα σε αυτήν την εποχή αμφισβήτησης και οργής της κοινής γνώμης για το πολιτικό σύστημα - ήξερε ποιες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, με σιγουριά λέω πως στη Συμμαχία, όλα τα στελέχη και τα μέλη πιστεύουμε σταθερά στην κατεύθυνση των αλλαγών, των τομών, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτή η πίστη μας, αρχίζει και έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας μας δύναμη και αισιοδοξία».


Η θετική και γενναία κατά πολλούς ψήφο που έδωσε η Έλσα Παπαδημητρίου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συγκρίθηκε από πολλούς με τη στάση που κράτησε το κόμμα σας. Η ίδια απαντά γιατί δεν επέλεξε ένα καθαρό ΝΑΙ αλλά και αν θα ήθελε την προσχώρηση της κ.Παπαδημητρίου στη Συμμαχία

«Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η θέση της Συμμαχίας, στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήταν η κατά συνείδηση ψήφος των βουλευτών της. Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν και τα κόμματα στην Ελλάδα, πως σε τόσο κρίσιμες ψηφοφορίες δεν μπορείς να υποβάλεις τη βούληση του κάθε βουλευτή σε γραμμές και κομματικές πειθαρχίες. Ψηφίσαμε Παρών για δύο λόγους. Πρώτον για να κάνουμε ξεκάθαρη τη διαφοροποίηση ανάμεσα, σε μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και από την άλλη σε μια αντιπολίτευση που το μόνο που κάνει είναι να λαϊκίζει και να γυρνά την πλάτη, χάριν εκλογικού οφέλους, στις μεγάλες τομές που απαιτείται να γίνουν. Δεύτερον, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει δική της πρόταση την οποία και καταθέσαμε στον υπουργό Οικονομικών. Ένα ξεκάθαρο εναλλακτικό σχέδιο Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο υιοθετήθηκε απόλυτα από τη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, του Φιλελεύθερους της Ευρώπης, καθώς κρίθηκε θετικά και από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, ο οποίος με δήλωση του, αναγνώρισε πως υπάρχουν και άλλες πιο ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, από αυτές της κυβέρνησης. Όσο για την κ. Παπαδημητρίου, θαύμαζα πάντα το θάρρος με το οποίο εξέφραζε την άποψη της, όπως έκανε και τώρα. Θεωρώ πως πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτήν την ώρα έχει όμως το να υπάρχουν στο κοινοβούλιο ειλικρινείς φωνές, όπως αυτή της Έλσας Παπαδημητρίου, παρά το αν πάνε στο ένα κόμμα ή μείνουν ανένταχτοι».

Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στα στάση που κρατά η Νέα Δημοκρατία εντός και εκτός Ελλάδος το τελευταίο διάστημα φαίνεται να συμφωνεί με τα στελέχη της ΝΔ που κάνουν λόγο για ευρωαπομόνωση του κόμματος και απαντά εάν μια τέτοια στάση πλήττει την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ

«Νομίζω πως κανέναν αυτήν την στιγμή δεν ενδιαφέρει πόσο πλήττεται η εικόνα του ενός ή του άλλου κόμματος. Ενδιαφέρει όμως κατά πόσο μπορεί να πλήξει τις ζωές του καθενός ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται τα κόμματα μέσα στην κρίση. Η στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι εγκληματική τούτη την ώρα. Οδηγεί στην ευρωπαϊκή απομόνωση από παραδοσιακούς συμμάχους της, την ιστορική παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Κοινότητα, προκειμένου να επενδύσει σε μία αντιπολιτευτική τακτική λαϊκισμού. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση ενός τόπου να μην υπολογίζει τίποτα προκειμένου να πάρει την καρέκλα της εξουσίας. Το έχω πει κι άλλη φορά. Η κρίση μας έμαθε πολλά και μας έκανε να σκεφτούμε με νέα δεδομένα. Το θέμα είναι πως αυτήν τη διαφορά δεν την έχει συνειδητοποιήσει όλο το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες οφείλει να κάνει συλλογικά η χώρα για την επίτευξη του εθνικού σκοπού. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία, δε θέλει να το κατανοήσει αυτό και αρνείται να συμφωνήσει ακόμα και σε βασικές αναγκαιότητες που επιβάλλει η κοινή λογική, άλλοτε βρίσκοντας διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και άλλοτε αλλάζοντας ακόμα και τις ίδιες τις προτάσεις της όταν υιοθετούνται από την κυβέρνηση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας απαντά και στις Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι τα ποσοστά του κόμματος θα παραμείνουν χαμηλά με αποτέλεσμα η ίδια να κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής μετά τις επόμενες εκλογές.

«Ακούστε, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας. Και αυτήν τη στιγμή η κοινωνία διακρίνεται από θυμό, οργή και απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, κρίνοντας τα πάντα με μια δικαιολογημένη για εμένα, δυσπιστία. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το ξέραμε, περιμέναμε το κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαμε, όμως αποφασίσαμε πως δεν θα κάνουμε πίσω αλλά θα τολμήσουμε. Σε αυτό το ευμετάβλητο λοιπόν πολιτικό περιβάλλον καθημερινά δημιουργούμε μια συμμαχία ιδεών και ανθρώπων που αναγνωρίζουν την ανάγκη για να γίνουν θεσμικές αλλαγές, σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις απελευθερώνοντας τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο. Ήδη τα πρώτα δείγματα και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είναι ενθαρρυντικά για τη Δημοκρατική Συμμαχία εξασφαλίζοντας ποσοστά υψηλότερα από το όριο εισόδου του 3%. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως λίγη υπομονή χρειάζεται και θα εντυπωσιαστείτε και από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η Συμμαχία και κυρίως από την ποιότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό εγχείρημα».

Read more...

Οι συνθήκες φύλαξης των κοντέινερ στο επίκεντρο των καταγγελιών για τα αίτια της έκρηξης στο Ζύγι

Συνεχίζονται οι έρευνες


Δεξιά στη φωτογραφία διακρίνεται ένα από τα κοντέινερ, το οποίο έχει αλλοιωθεί (Φωτ.: Εφημερίδα «Πολίτης»)
Δεξιά στη φωτογραφία διακρίνεται ένα από τα κοντέινερ, το οποίο έχει αλλοιωθεί (Φωτ.: Εφημερίδα «Πολίτης»)
Λευκωσία, Κύπρος
Με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό συνεχίζονται οι έρευνες της κυπριακής Αστυνομίας για τον εντοπισμό στοιχείων, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Εθνικής Φρουράς.

Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων είναι και δέκα πυροτεχνουργοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πυροτεχνουργός Γιώργος Μπολίκας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν εντός των κοντέινερ χημικά υλικά που επηρεάζονταν από την υγρασία και τη ζέστη.

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες και έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα 98 κοντέινερ με τα πυρομαχικά, ενώ από την τελευταία συνομιλία του διοικητή της βάσης Ανδρέα Ιωαννίδη με τον συνταγματάρχη Γ.Γεωργιάδη προκύπτει πως η φωτιά, που κλήθηκαν να κατασβέσουν οι άτυχοι πυροσβέστες, προκλήθηκε από τα ίδια τα κοντέινερ.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης». «Ο μοναδικός άνθρωπος που επικοινώνησε ο μακαρίτης ήμουν εγώ και μου είπε ότι είχε ενημερώσει και το αρχηγό. Μου είπε ότι ακούγονται μικρές εκρήξεις μέσα από το εμπορευματοκιβώτιο και άναψε και φωτιά η οποία επεκτάθηκε και σε χόρτα που είναι γύρω από το σημείο που είχαν τοποθετηθεί τα εμπορευματοκιβώτια» φέρεται να δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 107,6.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συνταγματάρχης Γ.Γεωργιάδης ήταν ο μοναδικός που γνώριζε πλήρως το περιεχόμενο του φορτίου των κοντέινερ, αφού το 2009 ήταν ο άνθρωπος που είχε κάνει την καταγραφή μέσα στα αμπάρια του πλοίου «Monchegorsk».

Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες που -σύμφωνα με τον «Πολίτη»- προέρχονται από τη ναυτική βάση του Ζυγίου.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στο εμπορευματοκιβώτιο με κωδικό GLHU 325565 υπήρξε αυτανάφλεξη και έκρηξη μικρής κλίμακας για πρώτη φορά τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Ιουλίου, με αποτέλεσμα από τα αέρια να δημιουργηθεί παραμόρφωση του εξωτερικού μεταλλικού περιβλήματος.

Ακολούθησαν κι άλλες μικρές εκρήξεις, ωστόσο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο αποτροπής της τραγωδίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φωτογραφίες με το παραμορφωμένο εμπορευματοκιβώτιο είχαν παρουσιαστεί τόσο στον υπουργό Άμυνας όσο και στον αρχηγό ΓΕΕΦ, αλλά και στον υπαρχηγό. Οι οδηγίες που είχαν δοθεί από τον υπαρχηγό Σάββα Αργυρού ήταν να ραντίζονται με θαλασσινό νερό τα εκρηκτικά τρεις φορές την ημέρα. Ακόμα όμως και αυτό το μέτρο, δεν εφαρμόστηκε, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα αξιόπιστες πηγές.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου προκλήθηκε από την εκ νέου αυτανάφλεξη της πυρίτιδας στο συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Ωστόσο αυτή την φορά, γράφει ο «Πολίτης», η έκρηξη δεν περιορίστηκε στο εσωτερικό του εμπορευματοκιβωτίου, αλλά μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κοντέινερ.

Να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, που διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν οι φωτογραφίες στον Τύπο.

Στη δημοσιότητα επιστολές-φωτιά

Επίσης, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει την Τετάρτη την αλληλογραφία μεταξύ Εθνικής Φρουράς, υπουργείου Άμυνας και υπουργείου Εξωτερικών για το φονικό φορτίο, που φυλασσόταν στη ναυτική βάση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι επιστολές του διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού, πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη «έκαναν φτερά» από το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι «σε σύσκεψη που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2011 τονιζόταν πως το φορτίο έχει διαβρωθεί, υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και διαφαινόταν μια διάθεση μετακίνησης του». Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «τίποτα δεν έγινε, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας εγκληματικών παραλείψεων».

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη υπέβαλε την παραίτηση του, στην πρώτη επιστολή του στις 28 Μαΐου 2009 προς το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:

«1. Γνωρίζεται ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του 'Μonchegorsk', το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.

2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.

3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.

4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.

5. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).

7. Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα κατάσχεσης του φορτίου.

8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας¬.

Έξι μήνες μετά, επανήλθε επί του θέματος και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του (με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2009) πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Στην εν λόγω επιστολή του, που επίσης αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» και απευθύνετε και πάλι προς το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, ο κ. Τσαλικίδης αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου 'Μonchegorsk' και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του.

Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009. Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της δεύτερης επιστολής Τσαλικίδη, το υπουργείο Άμυνας απάντησε. Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός Π. Στυλιανίδης.

«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του» αναφέρεται στην επιστολή. Τονίζεται, επίσης, ότι:

«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγκών της Ε.Φ. Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος λήψης τελικής απόφασης».

Μια εβδομάδα μετά, και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στο υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την τύχη του φορτίου του «Μonchegorsk»:

«Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Οι δυο επιστολές Τσαλικίδη προς το υπουργείο Άμυνας, γράφει η εφημερίδα, «έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο αυτό στρατιωτικό υλικό, που μετατράπηκε, εντέλει, σε μια φονική ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έξαλλος ο Βενιζέλος με Οικονόμου! ...


Σε μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον υφυπουργό του, Παντελή Οικονόμου, ο οποίος χθες εξέφρασε -και μάλιστα από το βήμα της Βουλής- την...

αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο «τσάρος» φέρεται να τα έχει πάρει στο κρανίο με τον Οικονόμου και όπως έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του «δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης από τα ίδια τα στελέχη της». Οι ίδιοι κύκλοι, έλεγαν με νόημα πως πριν ο αλλέκτωρ λαλλήσει τρεις, δικαίωσε τον Μιχελάκη που τον είχε κατηγορήσει για ανακολουθία...

parapolitika.gr



Read more...

Μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές των βουλευτών που συμμετέχουν σε Επιτροπές









Μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές των βουλευτών που συμμετέχουν σε Επιτροπές
Νέα μείωση των αποδοχών των βουλευτών μέσα σε ένα χρόνο αποφάσισε η Βουλή, δεχόμενη την εισήγηση του προέδρου Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για έναν ισχυρό συμβολισμό εκ μέρους του Κοινοβουλίου, ότι η συμμετοχή όλων σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση είναι αναγκαία.


Με αυτή τη νεότερη απόφαση, μειώνεται η αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση από 245 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση που υφίστανται τα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία συμμετέχουν σε Επιτροπές καθώς πέρσι μειώθηκε η αμοιβή τους από τα 300 ευρώ στα 245 για κάθε συνεδρίαση. Συνολικά δηλαδή, η περικοπή της συγκεκριμένης αμοιβής φτάνει το 50%, ποσοστό μείωσης που σε ετήσια βάση φτάνει κατά μέσο όρο τα 6.000 ευρώ.

Επίσης από πέρυσι μειώθηκαν η βουλευτική αποζημίωση (κατά 3.480 το χρόνο) και μια σειρά επιδομάτων (κατά 5.500 ευρώ το χρόνο) καταργήθηκαν τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και το επίδομα αδείας (κατά 16.085 ευρώ σε ετήσια βάση) επιβλήθηκε εισφορά αλληλεγγύης με τον υψηλότερο συντελεστή 5% (5.000 ευρώ σε ετήσια βάση) και εισφορά υπέρ των ανέργων και του Τ.Π.Δ.Υ. (4.000 ευρώ το χρόνο). Η μείωση εξάλλου του αφορολόγητου επιφέρει αναλογική μείωση και στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών.

Οι περικοπές αυτές ξεπερνούν το 35% των ετήσιων συνολικών αποδοχών του βουλευτή. Έτσι σε ετήσια βάση έχει επέλθει συνολική μείωση των βουλευτικών αμοιβών που φτάνουν τουλάχιστον τα 40.500 ευρώ τον χρόνο.

Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα ο κ. Πετσάλνικος προανήγγειλε την ορθολογικοποίηση στην χρήση τους. Συγκεκριμένα είπε ότι πρόθεσή του είναι οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με αυτοκίνητα που ο κυβισμός τους δεν θα ξεπερνά τα 1.400 κυβικά ενώ για τους βουλευτές της επαρχίας, καθώς αυτοί μετακινούνται στις εκλογικές τους περιφέρειες και διανύουν μεγάλες αποστάσεις, θα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα μέχρι 1800 κυβικών.

Όπως επίσης τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, το συνολικό κόστος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (μετά και τις μειώσεις των βουλευτικών αμοιβών) δεν υπερβαίνει το 3 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Εκ μέρους των κομμάτων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Δένδιας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν την ομόθυμη συμφωνία τους στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής για τις νεώτερες μειώσεις των βουλευτών.
Read more...