Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Πιο δύσκολη περίπτωση η Ελλάδα λόγω του πολιτικού σκηνικού"

Η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν


http://img.protothema.gr/FB99EB85F9FD45123C97F4231FBEE872.jpg

Συνέχιση των σκληρών μέτρων “οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας”, αλλά και έμμεσες αιχμές για... πολιτική συναίνεση περιλαμβάνει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες!

Στην έκθεση που φυσικά αφορά και στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης αλλά εστιάζει πρωτίστως στις τρεις χώρες της περιφέρειας που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς στήριξης, οι “σοφοί” της Κομισιόν τονίζουν ότι εκείνο που επείγει είναι το “να διασφαλιστεί η επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά”, κάτι πάντως που εξαρτάται όχι μόνο από την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας! Συγκεκριμένα στην έκθεση αναγράφεται χαρακτηριστικά πως “παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο "περίπλοκη", λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό”.

Είναι προφανής η νέα επίκληση των Ευρωπαίων για πολιτική συναίνεση στη χώρα μας καθώς στη συνέχεια της έκθεσής της η Κομισιόν τονίζει πως στην Πορτογαλία – για την οποία πάντως ξεκαθαρίζει πως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω του “νωπού” ακόμα προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της – είναι πιο “ασφαλής” η εκτίμηση ότι τελικώς το πρόγραμμα και οι στόχοι του θα επιτευχθούν λόγω της “ισχυρής πολιτικής συναίνεσης που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα αυτό και αποτελεί την κατάλληλη βάση για την εφαρμογή του”!

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), με στόχο τη μείωση στα δημόσια ελλείμματα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης.

Τέλος, ειδικά για την Ιρλανδία που βρέθηκε τελευταία χρονικά στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, η Κομισιόν εκτιμά πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, τόσο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, όσο και στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: