Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ Νέα «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους βλέπει το ΔΝΤ



nea-elafrynsi-toy-ellinikou-xreoys-vlepei-to-dnt 
Στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η νέα αποστολή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για δυο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι το Ταμείο «βλέπει» περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι νέο «κούρεμα», ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.

Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πολ Τόμσεν παραμένει επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 31 Μαΐου για να συζητήσει την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα και αναμένεται να αποφασίσει την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο). Σημειώνεται ότι στην έκθεση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υπογραμμίζεται -κάτι που επανέλαβε και ο κ. Ράις-, ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας κυρίως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην τήρηση όσων προβλέπει» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τη θέση του Ταμείου ότι για την ολοκλήρωση του προγράμματος, απαιτείται η μείωση του χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσθέτοντας: «Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος» .

Σε ερώτηση για δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα αποφασίσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι «δεν οραματιζόμαστε» νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) σ' αυτή τη φάση, τονίζοντας παράλληλα ότι το καθεστώς προτεινόμενου πιστωτή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για οπουδήποτε αλλού, «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση».

Για την Κύπρο, ο κ. Ράις είπε ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για τον έλεγχο του προγράμματος, η αποστολή αναμένεται να είναι εκεί προς τα τέλη Ιουλίου, ενώ αναφέρθηκε ξανά στη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζιτικού τομέα.
http://newpost.gr

Read more...

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ -ΠΕΡΙΤΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» Το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ συμφωνεί με τις... θέσεις Σαμαρά



to-aristero-reuma-toy-syn-symfonei-me-tis-theseis-samara- 
Με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα iskra.gr, φαίνεται πως υπάρχει ταύτιση απόψεων με το κυβερνητικό επιτελείο στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι φορέας των απόψεων του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ ενώ από πολλούς «χρεώνεται» στο βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύεται ένα άρθρο, που τιτλοφορείται «Οι παλλινωδίες της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» και υπογράφεται από τον επίκουρο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καλτσώνη

Σε αυτό ο υπογράφων επιχειρηματολογεί ενάντια στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετό, θέση που ταυτίζεται με αυτήν της ΝΔ. 

«Υπάρχουν νόμοι κατά του ρατσισμού»
Γράφει ο καθηγητής: «Μέχρι σήμερα υπάρχει ποινική νομοθεσία η οποία καλύπτει πλήρως τα κάθε είδους ρατσιστικά εγκλήματα. Με βάση τον 
Ποινικό Κώδικα, το ν. 927/1979 (όπως συμπληρώθηκε στη συνέχεια) και ειδικότερα το άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ (όπως τροποποιήθηκε το 2008) όλες οι αποτρόπαιες πράξεις βίας των ναζιστών μπορούν να τιμωρηθούν.  

Ο ν. 927/1979 αποτελεί μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο διεθνούς σύμβασης του 1966. Η διεθνής αυτή σύμβαση υιοθετήθηκε σε μια περίοδο που η ύπαρξη των σοσιαλιστικών κρατών και του κινήματος των αδεσμεύτων διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον ΟΗΕ και επιδρούσε στις αποφάσεις του. 

Ο ελληνικός νόμος, που ήρθε για ψήφιση λίγο μετά την πτώση της χούντας και υπό την επίδραση του λαϊκού κινήματος και των αντιδικτατορικών αισθημάτων, υιοθετήθηκε μάλιστα ομόφωνα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η σχετική νομοθεσία παραμένει ανενεργός. Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα φειδωλός στην εφαρμογή του». 

Αυτό ακριβώς αποφασίστηκε λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη στη Συγγρού που έγινε με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, «στη νέα αυτή σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και σχολιασμός του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση)». 

«Όχι σε νέο ιδιώνυμο»

Στο ίδιο άρθρο που δημοσιεύεται από το iskra.gr ο καθηγητής Δημήτρης Καλτσώνης επιχειρηματολογεί μάλιστα ενάντια στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου για το ρατσισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «θεμελιώδες πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι ο κίνδυνος αλλοιωτικής εφαρμογής του. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία απόφασης πλαίσιο της ΕΕ. Η ΕΕ όμως εντάσσει την όλη δραστηριότητά της σε μια γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης και δίωξης των «ακραίων ιδεολογιών». Στη λογική αυτή προβαίνει σε μια ανιστόρητη ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού. 

Συνέπεια αυτών είναι ότι σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την ύπαρξη και δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. Ακόμη περισσότερο, η ΕΕ έχει περάσει σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων αλλά και νομοθετικών επιλογών από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην καταπολέμηση εν γένει του "ριζοσπαστισμού"». 

Μάλιστα ο αρθρογράφος προχωρά ακόμη παραπέρα, κάνοντας αναφορά στο περιβόητο «ιδιώνυμο», λέγοντας πως: «
Με παρόμοιο τρόπο το λεγόμενο «ιδιώνυμο» (ν. 4229/1929) δεν στρεφόταν συγκεκριμένα ενάντια στους κομμουνιστές, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες αλλά είχε μια γενική διατύπωση προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος. Η διατύπωση ερμηνεύθηκε έτσι ώστε να στραφεί αποκλειστικά εναντίον τους και εναντίον των λαϊκών αγώνων». 

Και εδώ ταυτίζεται με την κυβερνητική θέση. Η θέση που προέκυψε από την προαναφερόμενη σύσκεψη των στελεχών της ΝΔ, είναι  ότι «η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων» .


Ντίνα Καραμάνου
http://newpost.gr

Read more...

Ακόμη 5 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για "ΑΘΗΝΑ"

Ακόμη 5 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για ΑΘΗΝΑ
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκαν νόμιμα, πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Έτσι, ο αριθμός των   νόμιμων διαταγμάτων τα 21.
Να σημειωθεί ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.
Πέντε ακόμη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεβάζοντας τον μέχρι τώρα αριθμό των νόμιμων διαταγμάτων στα 21.
Τα πέντε νέα διατάγματα αφορούν την: 1) συγχώνευση Τμημάτων, ίδρυση-συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
2) συγχώνευση Σχολών, μετονομασία Τμημάτων, συγχώνευση και κατάργηση Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,
3) μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, τη συγχώνευση Τμημάτων, την κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Μακεδονίας, 4) μετονομασία του ΤΕΙ Λάρισας σε ΤΕΙ Θεσσαλίας, τη μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και
5) μετονομασία Σχολής, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.
enikos.gr

Read more...

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος παρουσίασε ο Ν. Νικολόπουλος...


Η παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή, βάση για το κίνημα τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής... 
«Στηριζόμαστε στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βρισκόμαστε εκεί που ήταν η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές», τόνισε ο Νίκος Νικολόπουλος παρουσιάζοντας, σήμερα Πέμπτη το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος».

Ο...
ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε πως «οι Χριστιανοδημοκράτες δημιουργούν την νέα στέγη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, γιατί πιστεύουν ότι οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές δεν είναι μνημονικοί» και επεσήμανε ότι στον νοητό άξονα των ιδεολογικών προσδιορισμών, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν τοποθετούνται πιο δεξιά ή πιο αριστερά από την Νέα Δημοκρατία, αλλά ακριβώς στη θέση που βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις πρόσφατες εκλογές.

Στο καταστατικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, περιλαμβάνονται αυτούσιες οι αρχές και οι αξίες που διατύπωσε τον Μάιο του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τις οποίες οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν πολύτιμη παρακαταθήκη, για να συμπληρώσει πως «αυτή η παρακαταθήκη δυστυχώς ξεχάστηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ».

Ο κ. Νικολόπουλος -ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής - τόνισε πως οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν άμεση ανάγκη την παύση των υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων του μνημονίου και την αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα-ασπίδα για τους ευάλωτους πολίτες και νέας ανάπτυξης για το σύνολο της χώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιους «βλέπει» σε κοινή πορεία, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε ότι «όποιοι συμφωνούμε ότι ο κοινός εχθρός είναι η τρόικα που πρέπει να φύγει το συντομότερο απ την πατρίδα, είμαστε μαζί. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε χρόνο για να μιλήσουμε για τις πολιτικές μας και ιδεολογικές μας διαφορές».

Σε ό,τι αφορά την εκλογική στόχευση του κόμματος, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι, σε πρώτη φάση, είναι η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές.

Read more...

Ταινίες γνησιότητας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης φαρμάκων...


Ταινίες γνησιότητας θα φέρουν εφεξής όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, συνταγογραφούμενα και μη, προκειμένου να παρακολουθείται η «διαδρομή» τους στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας.

Όπως...
ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην πάταξη της παρανομίας στη διακίνηση φαρμάκων.

Ανέφερε μάλιστα ότι με την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου εντοπίστηκε παράνομη διακίνηση φαρμάκου για την στυτική δυσλειτουργία σε φαρμακείο της Αθήνας.

«Κάθε φάρμακο θα έχει επάνω του κολλημένο ένα ειδικό χαρτί, που θα φέρει ένα υδατογράφημα, το οποίο θα διαβάζεται με ειδικό σκάνερ. Επιπλέον, το κάθε σκεύασμα θα φέρει ένα μοναδικό σειριακό αριθμό που θα υπάρχει στο κουτί και δε θα μπορεί να αφαιρεθεί» εξήγησε ο υπουργός.

Στην περίπτωση που το φάρμακο εξαχθεί, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κουπόνι του σε κανένα Ταμείο -όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

«Από το μέτρο θα προκύψει όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ασφαλιστικές δαπάνες και μέρος του οφέλους θα επιστραφεί στο ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εφαρμόζει το σύστημα ταινιών γνησιότητας. Το ίδιο σύστημα θα πρέπει να εφαρμόσουν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης μέσα σε διάστημα έξι χρόνων....

Read more...

Επιστρέφει στην Αθήνα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα η Αυστρία

Επιστρέφει στην Αθήνα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα η Αυστρία
Να επιστρέφει στην Αθήνα τα κέρδη που αποκομίζει από τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Βιέννη, αποφάσισε το Αυστριακό Κοινοβούλιο .
Η αυστριακή κεντρική τράπεζα εκτιμά πως τα ποσά θα ανέλθουν σε 61 εκατ. ευρώ το 2013, σε 55 εκατ. το 2014, σε 42 εκατ. το 2015, σε 32 εκατ. το 2016 και σε 25 εκατ. ευρώ το 2017.
Συνολικά, η Αυστρία αναμένει να επιστρέψει στις ελληνικές αρχές 281,2 εκατ. ευρώ ως το 2038.
Όπως είχε επισημάνει στο μήνυμά της προς το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η επιστροφή αυτών των χρημάτων στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Την πρόταση για την επιστροφή των κερδών από τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολογιών κατέθεσε στο Κοινοβούλιο η κυβερνητική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών. Τα κόμματα της ακροδεξιάς FBÖ και BZÖ την καταψήφισαν, όπως και οι Πράσινοι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα θα την καρπωθούν οι τράπεζες κι όχι ο λαός της.
enikos.gr

Read more...

Γκάφα με το «καλημέρα» για την Προοδευτική Συμμαχία...



Με μια γκάφα ξεκίνησε η «Προοδευτική Συμμαχία» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Το SPD και ο αρχηγός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαφήμιζαν την προσχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ στον νέο οργανισμό, που φιλοδοξεί να...


αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στον ιστότοπο των Γερμανών αναφερόταν, μάλιστα, ότι το κόμμα του Μπαράκ Ομπάμα θα εκπροσωπούσε ο Χάουαρντ Ντιν, πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ και διεκδικητή του δημοκρατικού χρίσματος για την προεδρία το 2004.

Στην παρουσία του Ντιν αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Γκάμπριελ, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή του Ντιν, σημειώνοντας ότι εκπροσωπεί ένα κόμμα που δεν είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική: Ο Χάουαρντ Ντιν βρέθηξκε στη Λειψία για σεμινάριο άσχετο με το SPD και τίτλο «Κοινή προοδευτική οπτική για μια ευημερούσα προοδευτική Ευρώπη». Στις εκδηλώσεις των Σοσιαλδημοκρατών μετείχε ως ιδιώτης και όχι ως εκπρόσωπος των Δημοκρατών.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κόμματος, Ρεμπέκα Τσέλιν, διευκρίνισε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εκπροσωπείται» στην πρεμιέρα της Προοδευτικής Συμμαχίας...

matrix24.gr

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμπόδιση αιτήματος για νέα κλήτευση του Χαλαστάνη...



«Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη»...

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, αρνήθηκε την Πέμπτη να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για νέα κλήτευση του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη και «διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξη του αιτήματος», όπως...


 καταγγέλλουν οι βουλευτές του κόμματος Θ. Δρίτσας και Ζ. Κωνσταντοπούλου. Υποστηρίζουν ότι περισσότερα του ενός πρόσωπα και κόμματα συνήργησαν στη συσκότιση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Προανακριτικής, σε γραπτή δήλωσή τους, τονίζουν ότι κατέθεσαν στη Γραμματεία της Επιτροπής και στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα κλήτευσης του κ. Χαλαστάνη, στον οποίο διαβιβάστηκε, τον Σεπτέμβριο 2010 το cd της λίστας Λαγκάρντ, με επίσημο έγγραφο και με ρητές οδηγίες φορολογικής χρήσης, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, που ισχύει επί δεκαετίες.

Επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση του κ. Χαλαστάνη, μετά την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου, που - όπως αναφέρουν - «επιμελώς αποκρύπτονταν».  Κατηγορούν τον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι ότι στην κατάθεσή του ως πρώτος εξετασθείς μάρτυρας στην Προανακριτική απέκρυψε το γεγονός της επίσημης διαβίβασης του εγγράφου, αλλά και «την εκ μέρους του προηγηθείσα αποστολή εγγράφου αιτήματος, στις 13/09/2010, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμμία γνώση περί της ύπαρξης της λίστας».

Επαναλαμβάνουν ότι καταρρίπτονται όσα υποστήριξε ο κ. Χαλαστάνης στην Επιτροπή, τα οποία, σημειώνουν, «εξυπηρετούν εμπλεκόμενα πρόσωπα» και προσθέτουν: «Κανείς δεν μπορεί να κρύψει πια ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης συνήργησαν στη συσκότισή της και στον αποπροσανατολισμό περισσότερα του ενός πρόσωπα και κόμματα».

Καλούν τον πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρκογιαννάκη, τη ΝΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό:

«α) Γιατί η ύπαρξη και το περιεχόμενο των επισήμων εγγράφων αποκρύφθηκε επιμελώς επί τόσους μήνες και χρειάστηκε η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να αναζητηθούν;

β) Γιατί η παράδοση του εγγράφου του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών έγινε από τον κ. Στουρνάρα στον κ. Μαρκογιαννάκη προσωπικά την 15.5.2013 και γιατί ο τελευταίος δεν το ανακοίνωσε παρά μόνο κατόπιν επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το βράδυ της 21.5.2013, ακριβώς πριν λήξει η συνεδρίαση; Γιατί επιχείρησε ακόμη και να εμποδίσει την διανομή του εγγράφου από τους υπαλλήλους της Επιτροπής;

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ

γ) Γιατί σήμερα ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κλήτευση του κ. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξή του αιτήματος;»

Ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σοβαρή την εξέλιξη αυτή. Σχολιάζουν ότι επιβεβαιώνει την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει η διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους...

enet.gr

Read more...

Ο Μεϊμαράκης αναλαμβάνει δράση...




 Αν βουλευτής αρνηθεί έλεγχο για όπλο, θα τον πετάω εγώ έξω από τη βουλή...
Ακόμη πιο αποφασισμένος να εφαρμόσει την απαγόρευση οπλοφορίας στη Βουλή, επιχείρησε να εμφανιστεί σήμερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
 Σε ...
έκτακτη ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι αν υπάρξει βουλευτής που θα αρνηθεί να υποστεί έλεγχο, θα ειδοποιείται ο ίδιος ο Πρόεδρος και θα τον βγάζει έξω.
Επιπλέον, πρόσθεσε, να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων οπλοφορούν, αφού, όπως είπε, το μόνο που φοβούνται οι βουλευτές είναι η αρνητική δημοσιότητα και η μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσης.
Επανέλαβε πως έχει θέσει το θέμα του ελέγχου της οπλοφορίας στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων και περιμένεις τις προτάσεις. Αν υπάρξει κάποια, θα την υιοθετήσει, είπε.
enet.gr

Read more...

«Δεν έχουν εθνική συνείδηση» Προσφυγή στο ΣτΕ για το γένος των υποψήφιων σε στρατιωτικές σχολές


Οι προσφεύγοντες στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Σχολής Ευελπίδων -εικόνα αρχείου
Οι προσφεύγοντες στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Σχολής Ευελπίδων -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν έξι απόστρατοι αξιωματικοί και ένας πολίτης, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι που έχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2011, με τις οποίες επιτράπηκε να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών υποψήφιοι οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Έλληνες στο γένος.

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα τα άρθρα 4 και 110 του Συντάγματος αποκλείεται η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες στο γένος.

Υποστηρίζουν επίσης ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με τον οποίο δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς έχουν μόνο οι Έλληνες στο γένος. Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες, ο κανονισμός προβλέπει ότι ο υποψήφιος θα πρέπει «να μη φέρηται ανήκων εις θρησκευτικάς αιρέσεις, ή εις κόμματα ή οργανώσεις περί ων το άρθρο 1 του Α.Ν. 509/1947 ή μετέχων εις ενεργείας στρεφομένας κατά της Εθνικής Αμύνης της χώρας ή της εννόμου τάξεως του κοινωνικού καθεστώτος ή του πολιτεύματος ή ενεργών προπαγάνδα τείνουσαν προς τους αυτούς σκοπούς ή διεγείρων εις απείθειαν κατά των κειμένων νόμων ή προσβάλλων την ιδέαν της πατρίδος και τα εθνικά σύμβολα».

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι όσοι αποκτούν ελληνική ιθαγένεια δεν διαμορφώνουν απαραίτητα «εθινική συνείδηση: «Ττην ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας».

«Δεν είναι βέβαιον, ότι ο αποκτήσας την ελληνική υπηκοότητα, έχει αποκτήσει και την αναγκαία ελληνική εθνική συνείδηση».

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Πικραμένος, επισήμανε ότι οι έξι απόστρατοι αξιωματικοί κατέθεσαν την προσφυγή υπό την ιδιότητά τους ως Έλληνες, οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι και Έλληνες στο γένος.

Αμφισβήτησε όμως αν οι ιδιότητες αυτές αρκούν για να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον των προσφευγόντων που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προσεχώς η πρόσληψη Σε ιδιώτες η φύλαξη των στρατοπέδων κράτησης για μετανάστες


Από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
Από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην πρόσληψη ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ΕΛΑΣ στα κέντρα κράτησης μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην χώρα, προσανατολίζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Δήμα, για το κέντρο που βρίσκεται στην Κόρινθο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το στρατόπεδο Κορίνθου δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ως κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

«Στον βαθμό που η χώρα θα έχει ανάγκη, ο συγκεκριμένος χώρος και το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει αποτελέσει στρατηγική επιλογή. Κατά συνέπεια, δεν είναι στις προθέσεις μου να υποσχεθώ και σε εσάς προσωπικά, αλλά στην κορινθιακή κοινωνία, την οποία υπολήπτομαι και σέβομαι, κάτι το οποίο δεν είναι στον άμεσο ή στον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό του υπουργείου» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ είχε αιτηθεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό πότε υπολογίζεται να σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο, ζητώντας επίσης και την ενίσχυση της εκεί αστυνομικής δύναμης.

Σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μπορεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κ. Δένδια να μη δίνονται σαπούνι και απορρυπαντικά στους κρατούμενους μετανάστες "επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια", εντούτοις, βρέθηκαν χρήματα, και μάλιστα πολλά, για τις ιδιωτικές εταιρίες security που θα αναλάβουν τη φύλαξή τους».

«Μπορεί να "μην υπάρχουν κονδύλια" για τους αναπληρωτές καθηγητές που θα απολυθούν, εντούτοις, βρέθηκαν χρήματα, και μάλιστα πολλά, για σεκιουριτάδες-φύλακες μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Μπορεί να «μην υπάρχουν κονδύλια» για τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας, εντούτοις, πάντοτε βρίσκονται χρήματα, και μάλιστα πολλά, όταν είναι να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Τη Δευτέρα συνάντηση των τριών αρχηγών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18:00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, για να συζητήσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εν μέσω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, με τη Συγγρού να ρίχνει λάδι στη φωτιά μιλώντας για επάρκεια του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, και την κριτική για την έκρηξη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα να αυξάνεται διεθνώς.

Μετά το ΠΑΣΟΚ, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με τον Αντώνη Σαμαρά, την Πέμπτη.

«Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και τη Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών» αναφέρει η ανακοίνωση τη ΔΗΜΑΡ.

Από την στιγμή που το θέμα για το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο άρχισε να περιπλέκεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ επέμεινε με επίσημη ανακοίνωση και σήμερα, Πέμπτη, μετά τη σύσκεψη των υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, που κατέληξε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού».

Το θέμα του αντιρατσιστικό νόμου, επέμεινε το ΠΑΣΟΚ, «έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία».
«Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές» κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πανελλαδικές: Καταγγελία από μέλος της Ενωσης Φυσικών για το θέμα στη Φυσική...


Σε μια καταγγελία - βόμβα προχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 4ο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής είχε...
αναρτηθεί προ δύο μηνών σε ιστοσελίδα καθηγητών, που συνδιαχειρίζεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων και είχε προκαλέσει αναλυτική συζήτηση για τη λύση του μεταξύ των μελών της....

Read more...

Ισχυρός σεισμός νότια της Κρήτης...


Με μπαράζ σεισμών ξεκίνησε η σημερινή ημέρα για την Κρήτη...
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 (ml) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το...
επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 92 χιλιομέτρων νότια του Πύργου ή 70 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

Το εστιακό του βάθος εκτιμάται πως φτάνει στα 20 χιλιόμετρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει συχνά σεισμούς με ανάλογα μεγέθη και έτσι και η σημερινή σεισμική δόνηση θεωρείται ως φυσιολογική.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προηγήθηκαν δύο ακόμη σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή νότια των Χανίων.

Στις 3:15 τα ξημερώματα, κατεγράφη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,0 Ρίχτερ σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Γαύδου με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 12 χιλιόμετρα.

Επίσης στις 6:41 το πρωί, κατεγράφη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ σε απόσταση 66 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (κοντά στο Ελαφονήσι) με το εσταικό βάθος του σεισμού να εκτιμάται στα 16 χιλιόμετρα...

Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Τέλος οι δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχου

Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από μία πηγή βάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το προσχεδίο για το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν το 2014 πριν από τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.  

Στο προσχέδιο, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται άρθρο για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις αποδείξεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα άρθρο το οποίο δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί και όπως φαίνεται η κυβέρνηση περιμένει τις σχετικές συστάσεις της τρόικας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι βασικότερες διατάξεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπουν τα εξής:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα συντάσσει ετήσια φορολογική δήλωση στο έντυπο που ορίζει η φορολογική διοίκηση και υποβάλλει την ετήσια φορολογική δήλωσή του πριν από την 1η Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.

2. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης:

α) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή, και

β) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από επενδύσεις, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

3. Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία από περισσότερους του ενός εργοδότες ή που αποκτούν περιστασιακό εισόδημα από μισθωτή εργασία μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχει αποδοθεί. Δεν θα δίδονται επιστροφές φόρων κάτω των 50 ευρώ.

4. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον δεν θα γίνεται με τον μαθηματικό τύπο αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Στη νέα κλίμακα, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι συντελεστές υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβάλλονται απευθείας στα μηνιαία ποσά αποδοχών άνω των 800 ευρώ και θα κλιμακώνονται από 1% έως και 42%.

5. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.

6. Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την
εφορία.

7. Οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή ή επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.

8. Αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.
.moneypost.gr

Read more...

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τους περιορισμούς απασχόλησης των συνταξιούχων



Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τους περιορισμούς που προβλέπονται στην απασχόληση συνταξιούχων

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε αναφορά πολύτεκνης συνταξιούχου του Δημοσίου, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την εφαρμογή των περιορισμών οι οποίοι προβλέπονται για την απασχόληση των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν. 3863/2010) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, που αναλαμβάνουν εργασία και δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.
Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνταν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων και οι πολύτεκνοι που το ένα παιδί τους είναι ανήλικο ή σπουδάζει.
Αν και αρχικά, η διάταξη αυτή ''είχε ανάλογη εφαρμογή'' και σε όσους συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο, στη συνέχεια, με βάση τον Ν. 3865/2010 προέκυπτε ότι η παραπάνω εξαίρεση δεν ίσχυε για τους πολύτεκνους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η Αρχή στο πόρισμά της, η άνιση μεταχείριση των τελευταίων σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αποφασίστηκε να θεραπευτεί με σχέδιο νόμου, χωρίς, όμως, αναδρομική ισχύ. Με αυτό θα καλύπτονται και οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αφού θα εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του Ν. 2676/1999 όπως ισχύει, και δεν θα αναστέλλεται σε αυτούς η καταβολή της σύνταξης.
Όμως, η μη πρόβλεψη αναδρομικότητας στην έναρξη ισχύος της προτεινόμενης προς ψήφιση διάταξης, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε όσους από τους παραπάνω συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του Ν. 3865/2010 και συνέχισαν να εργάζονται. Στην περίπτωση αυτή, υφίσταται ο κίνδυνος να τους ζητηθεί η επιστροφή των συντάξεων από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους έως την ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις του προαναφερθέντος νομοσχεδίου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε επιστολή του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), πρότεινε η παραπάνω τροποποίηση να έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό.
Η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι η πρότασή της θα τεθεί υπόψη τής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά την τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως σημειώνει στο πόρισμά του, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της πρότασής του προς το ΓΛΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιτέθηκαν σε στρατιώτη Συναγερμός για τρομοκρατία στο Λονδίνο μετά από άγρια δολοφονική επίθεση


Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε αμέσως από τις Αρχές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Άγρια δολοφονική επίθεση δέχτηκε ένας στρατιώτης στο Γούλγουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο από δύο άνδρες οι οποίοι τον σκότωσαν με μαχαίρια στη μέση του δρόμου και, κατά πληροφορίες, προσπάθησαν να τον αποκεφαλίσουν.

Στη βρετανική κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό και συγκαλείται η ειδική επιτροπή αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, Cobra.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα στη βρετανική πρωτεύουσα από το Παρίσι όπου είχε συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Έκανε λόγο για «ισχυρές ενδείξεις» τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) δύο νεαροί άνδρες που είχαν μαχαίρια. 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Μαρτυρίες αναφέρουν ότι «τον τράβηξαν σαν τρελοί από το πεζοδρόμιο» για να τον χτυπήσουν. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί.

Το βρετανικό ITV μετέδωσε βίντεο με έναν νεαρό μαύρο άνδρα που κρατούσε ματωμένα μαχαίρια και έλεγε:

«Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουε να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα. Ο βρετανός στρατιώτης είναι [επίθεση τύπου] οφθαλμός αντί οφθλαμού. Ζητάω συγγνώμη για τις γυναίκες που έπρεπε να το δουν αυτό σήμερα, αλλά στην πατρίδα μας οι γυναίκες μας πρέπει να βλέπουν τα ίδια. Εσείς, άνθρωποι, δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς. Απομακρύνετε την κυβέρνησή σας, δεν νοιάζονται για εσάς».

Μετά από αυτό επέστρεψε κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν το πτώμα και μιλούσε μάλλον ήρεμα στους περαστικούς.

Ο νεκρός ήταν στρατιώτης που υπηρετούσε στο στρατόπεδο του Πυροβολικού το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, είπε τοπικός βουλευτής, αν και η πληροφορία δεν διασταυρώθηκε άμεσα. Για στρατιώτη μίλησε και ο Φρανσουά Ολάντ.

Η αστυνομία δεν έδωσε εξαρχής λεπτομέριες για την ταυτότητα του θύματος και επισήμανε ότι η παρουσία αστυνομικών οργάνων στην περιοχή της επίθεσης θα είναι αυξημένη. Κάλεσε πάντως τους πολίτες να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να αποφεύγουν τις εικασίες.

Αργότερα οι δράστες πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς για να ακινητοποιηθούν. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, πιθανόν αυτός που διακομίστηκε από το σημείο της επίθεσης με ελικόπτερο.

Μετά το περιστατικό, και απόντος του πρωθυπουργού Κάμερον, η υπουργός Εσωτερικών Τερεζα Μέι συγκάλεσε την ειδική επιτροπή αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων Cobra, ενδεικτικό της σοβαρότητας του περιστατικού. Ενημέρωση στην κυβέρνηση παρέχει ακόμη η αστυνομία και η MI5.

Ο Κάμερον βρισκόταν στο Παρίσι, όπου μετέβη μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, και επέστρεψε στο Λονδίνο εσπευσμένα, αργά την Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...